کارگران شرکت واگن پارس سالن غذاخوری را با خاک یکسان کردند
امروز کارگران شرکت واگن پارس بعد از سه ماه کار بدون حقوق و چندین اعتراض نمادین تمام شیشه ها، میزها،صندلیها، تابلوها و دیگر وسایل سالن غذاخوری این کارخانه را شکستند. این اعتراض از حرکت ساده ی کوبیدن قاشقها بر روی میزها قبل از صرف نهار شروع شد و به دلیل بی توجهی مدیران این شرکت و تهدید کارگران توسط حراست این کارخانه به خشونت کشیده شد.
لازم به ذکر است دو کارخانه ی مهم دیگر کشور یعنی شرکت ماشین سازی اراک و شرکت آذر آب نیز به زودی رسما اعلام ورشکستگی خواهند کرد. به دستور مقامات امنیتی مدیران این دو شرکت در تلاش هستند تا اعلام ورشکستگی این دو کارخانه را به تاخیر اندخته تا از همزمان شدن اعتراضات کارگری احتمالی در این دو کارخانه با دیگر کارخانه های ورشکسته جلوگیری کنند.
تمام کارخانه های بزرگ صنعتی در حال پاکسازی نیروهای قراردادی خود هستند و حتی کارگران ماهر قراردادی با بیش از ١۵ سال سابقه ی کار نیز در بین اخراجی ها قرار دارند. مدیران غولهای صنعتی ورشکسته به کارگران رسمی خود فشار آورده اند که با قبول بازنشستگی پیش از موعد از کارخانه ها خارج شوند.
گزارشی از اعتراضات کارگری شرکت واگن پارس
*مداخله ی استانداری استان مرکزی برای سرکوب اعتراض کارگران واگن پارس
* کارگران حکم توقیف اموال گرفتند
* زایش یک کارخانه در دل یک کارخانه ی دیگر
*بسیج دعوای هاشمی با احمدی نژاد را عامل ضعف ورشکستگی واگن پارس می داند
در پی آنکه کارگران شرکت واگن سازی پارس در اعتراض به پرداخت نشدن چند ماه حقوق خود دست به اعتصاب زده و با نشستن بر روی زمین از ورود مدیران این شرکت به کارخانه جلوگیری کردند پای استانداری، سپاه، پلس ضد شورش و قوه ی قضائیه هم به این اعتراض کارگری باز شد..
فشار اقتصادی به کارگران در پی پرداخت نشدن چند ماه حقوق به قدری افزایش یافته است که حتی کارگرانی که به هیچ وجه خود را درگیر مسائل صنفی نمی کردند و از اعتراضات کارگری فاصله می گرفتند نیز دیگر حاضر به کوتاه آمدن از حق خود نیستند. بسیاری از کارگران به دلیل عقب افتادن کرایه های منزل و اقساط وام مسکن در شرف بی خانمان شدن قرار دارند و کارگران برای سیر کردن شکم خود چاره ای به جز دست دراز کردن در مقابل آشنایان و دوستان خود ندارند. این فشار اقتصادی در پیش از ماه رمضان و ماه مهر (باز شدن مدارس) که به صورت سنتی با گرانیهای همه جانبه در ایران همراه است کار را برای کارگران به جایی رسانده است که حتی شورای اسلامی کار مستقر در کارخانه ی واگن پارس که مانند همه ی شوراهای اسلامی کار دیگر یک تشکل کارگری زرد بوده بیشتر نماینده ی کارفرمایان در میان کارگران است تا نماینده ی کارگران در مقابل کارفرمایان، از این اعتراض کارگری حمایت کرده است.
پس از آنکه کارگران معترض واگن پارس تهدید کردند که درصورت رفع نشدن مشکلاتشان از کارخانه خارج شده و به سمت استانداری راهپیمایی خواهند کرد معاون سیاسی استانداری استان مرکزی سریعا با مدیران این شرکت جلسه ای تشکیل داده و از آنان خواسته است به هر طریق ممکن این اعتراض کارگری را خاموش کنند و تهدید کرده است در صورت سرایت اعتراضات کارگری واگن پارس به کارخانه های با وضعیت مشابه (آذر آب، ماشین سازی و ...) مدیران واگن پارس را مواخذه خواهند کرد. همزمان با این جلسه تعداد زیادی پلیس ضد شورش و واحدهایی از سپاه پاسداران در یکی ورودیهای شهر (سه راه خمین) که در نزدیکی این کارخانه قرار دارد مستقر شد تا در صورت حرکت کارگران معترض به سمت استانداری آنان را سرکوب کنند.
پیرو این جلسه مدیران کارخانه ی واگن پارس از «ایران خودرو» و «رجا» درخواست کمک کرده و با کمک مالی این دو شرکت حقوق کارگران را تا «پایان خرداد ماه» تسویه می کنند. همچنین برای جلوگیری از تنش بیشتر دستور قبلی مدیر عامل این کارخانه مبنی بر حذف اضافه کاری لغو شده و بعد از یک روز مسئله ی اضافه کاری به روند قبلی خود بازگشته است.
بحران در واگن پارس ادامه خواهد داشت
سود محوری و کوتاه بینی مدیران جدید شرکتهای صنعتی بزرگ سابقا دولتی سبب شده است که به کارخانه های واگذار شده ی شامل اصل ۴۴ به چشم اموال سرمایه ای نگاه شود تا ابزار تولیدی و این عامل ورشکستگی تمام کارخانه ی بزرگ دولتی است که اکنون در دست بخش خصوصی قرار دارد.
قطب جدید بورژوازی در ایران یعنی سپاه پاسداران به هیچ وجه توان مدیریتی و علمی لازم برای ادامه ی چرخه تولید این کارخانه ها را نداشته و ندارند. مهره ها و شرکتها و بنگاه های اقتصادی دیگر وابسته به سپاه پاسداران در ادامه ی بلعیدن پروژه های نفتی،تجارت دریای، صادرات و واردات کالاهای اساسی (برنج،چای،شکر و ...) و حتی کالاهای قاچاق (مشروبات الکلی، دیش و رسیورماهواره، مواد مخدر و ...)، پروژه های عمرانی (سد سازی، راه سازی و ...) و همه ی گلوگاه های سودآور بازار ایران با روی کار آمدن دولت نهم به صورت سازماندهی شده به بخشهای تولیدی صنعت ایران یورش برده اند.
به دلیل فقدان علم لازم در بین وابستگان سپاه پاسداران و روح دلالی حاکم بر مناسبات اقتصادی سپاه تنها نسخه ی سپاه پاسداران برای کسب سود از کارخانه های صنعتی در زمان واگذاریهای بی برنامه ی اصل ۴۴ این بود که با زد و بند با مدیران دولتی آنها کارخانه را در سراشیبی سقوط و زیان دهی انداخته و با خرید زیر قیمت این کارخانه های «اکنون» زیان دهنده دولتی آنها را با قیمت بسیار پائین تر از قیمت واقعی تصاحب کنند.
این اختلاف قیمت به حدی زیاد است که تنها ارزش زمین این کارخانه های واگذار شده از قیمت خرید سپاه پاسداران بیشتر بوده و تنها سود دلالی دست به دست کردن این کارخانه ها هم حدی وسوسه کننده است که صاحبان جدید ترجیح می دهند با تعطیلی شرکت و فروش ماشین آلات و زمین کارخانه به صورت جداگانه در مدت کوتاهی سرمایه خود را چند برابر کنند.
واگن پارس مثال روشن و مهمی برای این روند چپاول کارخانه های صنعتی ایران توسط مافیای اقتصادی جدید است. در کارخانه ی واگن سازی پارس بخشی وجود دارد به نام «بخش احیا» که در سالن شماره ١٠ این کارخانه مستقر است و یک بخش فوق العاده سود آور در این کارخانه محسوب می شود. صاحبان جدید این کارخانه چنان در بالا کشیدن این کارخانه عجله داشته اند و چنان دستشان برای چپاول باز بوده است که به محض واگذاری این کارخانه از دولت به بخش خصوصی این بخش از کارخانه را جدا کرده و به عنوان یک کارخانه ی جدید برای خود ثبت کرده اند!!! اکنون فردی به نام جواد فراهانی (یکی از مدیران رجا) مدیر عامل این کارخانه ی جدید است که در دل کارخانه ی واگن سازی پارس قرار دارد. نکته ی جالب اینکه رزازی مدیر عامل واگن پارس از اعضای هیئت مدیره ی این شرکت تازه تاسیس است. «شرکت احیا» دقیقا در دل کارخانه ی واگن پارس قرار دارد و حتی راه عبور و مرور مستقلی ندارد!
بحران کارگری کارخانه ی واگن پارس به کجا خواهد رسید؟
طبق برنامه ی چهارم توسعه کارگران داران مشاغل سخت و دشوار می توانند با ٢۵ سال سابقه ی کار بازنشست شوند. این روند بدین شکل است که کارفرما با واریز کردن ۵ حق بیمه سال سنوات باقی مانده ی هر کارگر به بیمه و جایگزینی یک نیروی جدید می توانند یکی از کارگران با ٢۵ سال سابقه ی کار خود را بازنشسته کنند.
یا به دلیل مدیریت ناکارآمد و به صورت غیر عمد و یا «به عمد» شرکت واگن پارس بسیاری از قرار داد های خود را از دست داده و در یک بحران عمیق مالی قرار دارد. اوضاع این کارخانه به حدی بحرانی است که از واریز مبلغ حق بیمه ۵ ساله ی سنوات باقیمانده ی کارگران خودداری می کند و به کارگران اعلام کرده است در صورتی که قصد بازنشستگی با ٢۵ سال سابقه را دارند باید خود مبلغ حق بیمه ۵ سال سنوات را به حساب بیمه واریز کنند. تا کنون کارگران زیادی از ترس آینده و برای آنکه حداقل حقوق بازنشستگی آنان در خطر قرار نگیرد زیر بار این خواسته ی غیر قانونی رفته و خود مبلغ حق بیمه ۵ سال سنواتشان را به حساب بیمه واریز کرده و بازنشسته شده اند.
همچنین مدیران واگن سازی پارس در هنگام بازنشستگی از کارگران تعهد می گیرند که تا ٢ سال حق درخواست دریافت سنوات پایان کار سی ساله را نداشته باشند. این شرکت حتی بعد از ٢ سال نیز از پرداخت سنوات پایان کار کارگران خودداری می کند که این عامل سبب شده است کارگران با مراجعه به مقامات قضایی و شکایت از این شرکت حکم توقیف قسمتی از اموال این شرکت را به دست بیاورند.
تقریبا هر روز یک یا چند کارگر بازنشسته به همراه حکم قضایی توقیف اموال و مامورین دادگستری در جلوی شرکت واگن پارس حاضر بوده و قسمتی از اموال کارخانه را با خود می برند. در تازه ترین این احکام توقیف اموال ٢ تن از کارگران بازنشسته جراثقال ١٠ تنی این کارخانه را در هنگام کار توقیف کرده و با خود برده اند.
هاشمی مشاور حقوقی شرکت واگن سازی پارس به کارگران اعلام کرده است تقریبا هر روز در بیش از ١٠ جلسه ی دادگاه شکایت کارگران بازنشسته از این شرکت شرکت می کند و این احکام قضایی و احکام توقیف اموال او را خسته و سردرگم کرده است.
اعضای پایگاه بسیج مستقر در کارخانه ی واگن پارس در روزهای اخیر مدام در بین کارگران حاضر شده و با اعلام اینکه فشار خانواده ی هاشمی رفسنجانی و در راس آنها فشار محسن هاشمی از طریق شرکت مترو به واگن پارس عامل اصلی ورشکستگی و بحران در این کارخانه است می کوشند مسئولیت این نابسامانی را از دوش دولت محمود احمدی نژاد بردارند و از نفرت بیشتر کارگران از رئیس جمهور ایران جلوگیری کنند.
اکنون تلفن همراه و تلفن منزل کارگرانی از واگن پارس که در گذشته سابقه ی اعتراض و فعالیت کارگری داشته اند بدون حکم قضایی توسط اداره کل اطلاعات شهر اراک شنود بوده و حراست این شرکت به طرز محسوسی کارگران بانفوذ و فعالان کارگری این کارخانه را در محیط کار تحت نظر دارد. گاه و بیگاه نیز حراست واگن پارس گوشیهای تلفن همراه کارگران را بازرسی می کنند تا فیلم و یا عکسی از اعتراضات کارگری به بیرون درز پیدا نکند.
با توجه به این نابسامانی عمیق و با توجه به اینکه کارگران واگن پارس هنوز ٢ ماه حقوق کامل خود را از شرکت طلب دارند و همه ی مدیران و کارگران این کارخانه مطمئن هستند که در ماه شهریور هم از حقوق خبری نخواهد بود باید منتظر بود در آینده ای نه چندان دور اعتراضات کارگری واگن پارس از سر گرفته شود که این برای مقامات امنیتی استان مرکزی تبدیل به یک کابوس شده است چرا که بیش از ١٠ کارخانه ی بزرگ صنعتی که همگی کمابیش در وضعیت واگن پارس قرار دارند دقیقا چسبیده به هم و در ورودی اصلی شهر اراک قرار دارند و هر لحظه ممکن است این کارگران به صورت دسته جمعی همانند کارگران شرکت تعطیل شده ی آونگان اقدام به بستن بزرگراه جلوی کارخانه های خود کنند و با پلیس و نیروهای امنیتی درگیر شوند.
پنجمین روز اعتراض کارگری در کارخانه ی واگن سازی پارس
کارگران کارخانه ی واگن سازی پارس در ادامه ی چند ماه تنش با صاحبان و مدیران این کارخانه بر سر حقوق معوقه ی خود پنج روز است که دست از کار کشیده اند و دیروز (سه شنبه ٣/٦/١٣٨٨) دست به تحصن زده و با نشستن بر روی زمین و بستن درب ورودی این کارخانه از ورود همه ی مدیران به کارخانه جلوگیری کرده اند.
مدیران واگن سازی پارس در مقابل تحصن دیروز کارگران این شرکت ابتدا کوشیده اند با تهدید و ارعاب، کارگران معترض را پراکنده کنند که تهدیدات آنها بر کارگرانی که چندین ماه است حقوق ثابت و منظمی دریافت نکرده اند تاثیر چندانی نگذاشته و کارگران محل خود را ترک نکرده اند.تهدید به اخراج اندک کارگران قراردادی باقی مانده، تهدید به شکایت قضایی از کارگران با سابقه و قدیمی، تهدید به ورود نیروهای ضد شورش به داخل کارخانه و دیگر تهدیدات مرسوم مدیران ایران از جمله ی این تهدیدات بوده است.
کارخانه ی واگن سازی پارس تا مدتی پیش یکی از شرکتهای عظیم دولتی بوده است که بعد از ابلاغ سیاستهای اصل ۴۴ به جهت خصوصی سازی واگذار شده و هم اکنون بیش از نیمی از سهام آنرا شرکت ایران خودرو خریداری کرده است. این شرکت به محض واگذاری دچار بحرانهای شدید مالی شده و طبق گفته کارمندان و کارگران این شرکت وامهای به ارزش بیش از پانصد میلیارد تومانی دولت جهت نوسازی این کارخانه توسط مدیران ایران خودرو در شرکتهای تابعه ی ایران خودرو مصرف شده و ریالی از آن به مصرف نوسازی این کارخانه ی بزرگ صنعتی نرسیده است.
دیروز پس از آنکه کارگران معترض در مقابل تهدیدات مدیران کارخانه مقاومت می کنند مدیر عامل واگن سازی پارس برای کسب تکلیف با سهامدار اصلی این کارخانه تماس گرفته و متعاقب آن به کارگران اعلام کرد که به منظور کمک به تامین مایحتاج کارگران و خانواده هایشان صبح فردا (چهار شنبه ٤/٦/١٣٨٨) مبلغ دویست و پنجاه هزار تومان به هر یک از آنان پرداخت خواهد شد. این در حالی است که کارگران بسته به پایه حقوق خود مبلغی در حدود ١۵٠٠٠٠٠ الی ٢٨٠٠٠٠٠ تومان از این کارخانه بابت چند ماه حقوق پرداخت نشده ی خود طلبکارند.
روز سه شنبه پس از بازگشت کارگران به سر کارهای خود راس ساعت ١۴ مدیریت این کارخانه اقدام به بیرون ریختن کارگران از کارخانه کرده و اعلام می کنند برای تنبیه آنان اضافه کاری و تمام مزایای کارگران قطع شده و به زودی باقی مانده ی کارگران قراردادی اخراج خواهند شد.
تعدادی از کارمندان شهرداری اراک اعلام کرده اند با توجه به توقف رشد شهر اراک به دلیل محدود شدن بین مناطق کوهستانی عده ای از مافیای اقتصادی که در راس آنان مقامات ارشد سپاه پاسداران استان مرکزی قرار دارند تصمیم دارند با تعطیلی سه کارخانه ی بزرگ صنعتی در نزدیکی شهر اراک زمین این کارخانه ها را تغییر کاربری داده و با شهرک سازی در آنها به سودهای کلان دست پیدا کنند.
این شایعه زمانی قوت گرفته است که بدون هیچ اطلاع قبلی مردم رهگذر با اتوبانی روبه رو شدند که درست از وسط زمینهای کارخانه های ماشین سازی و کمباین سازی بی سرو صدا ایجاد شده است و هم اکنون در حال آسفالت ریزی است!
کارگران شرکت واگن سازی پارس امروز نیز از فقط در محوطه ی کارخانه حاضر شده ولی از هر نوع فعالیت تولیدی خودداری کردند. آنها اعلام کرده اند در صورت منصرف نشدن مدیریت این کارخانه از تصمیمات تحریک آمیز اخیر خود، پرداخت نشدن دستمزدهای عقب افتاده و تضمین نشدن بازنشستگی آنان به دلیل ورشکستگی این کارخانه ی صنعتی سابقا دولتی دست به اعتراضات جدی تری علیه مدیریت فعلی این کارخانه خواهند زد.
کانون مدافعان حقوق کارگر - چهارشنبه هجدهم شهریور ١٣٨٨
کارگران شرکت واگن پارس سالن غذاخوری را با خاک یکسان کردند
امروز کارگران شرکت واگن پارس بعد از سه ماه کار بدون حقوق و چندین اعتراض نمادین تمام شیشه ها، میزها،صندلیها، تابلوها و دیگر وسایل سالن غذاخوری این کارخانه را شکستند. این اعتراض از حرکت ساده ی کوبیدن قاشقها بر روی میزها قبل از صرف نهار شروع شد و به دلیل بی توجهی مدیران این شرکت و تهدید کارگران توسط حراست این کارخانه به خشونت کشیده شد.
لازم به ذکر است دو کارخانه ی مهم دیگر کشور یعنی شرکت ماشین سازی اراک و شرکت آذر آب نیز به زودی رسما اعلام ورشکستگی خواهند کرد. به دستور مقامات امنیتی مدیران این دو شرکت در تلاش هستند تا اعلام ورشکستگی این دو کارخانه را به تاخیر اندخته تا از همزمان شدن اعتراضات کارگری احتمالی در این دو کارخانه با دیگر کارخانه های ورشکسته جلوگیری کنند.تمام کارخانه های بزرگ صنعتی در حال پاکسازی نیروهای قراردادی خود هستند و حتی کارگران ماهر قراردادی با بیش از ١۵ سال سابقه ی کار نیز در بین اخراجی ها قرار دارند.
آژانس ایران خبر - ۱۹/۶/۱۳۸۸