افق روشن
www.ofros.com

گزارشی از شرکت سیمکو اریکسون


کمیته هماهنگی برای کمک                                                                             دوشنبه ٧ شهریور ماه ١٣٩٠

شرکت سیمکو اریکسون که در کیلومتر۵ جاده رشت- تهران واقع شده در سال ١٣۵۵توسط شرکت سیمکو اریکسون سوئد و شراکت یک سرمایه دار ایرانی تاسیس شد. بعد از انقلاب از شریک سوئدی خلع مالکیت گردید و شریک ایرانی نیز به دلایل مختلف شرکت را رها کرد اما سهام شرکت به کارگران منتقل نشد بلکه یکی از مهندسین وقت(دبیریان) با ترفند هایی توانست عمده این سهام را از ان خود سازد. سهامداران اصلی شرکت در حال حاضر دبیریان وهورفر میباشند و چند سهامداردیگر بقیه سهام رادر اختیار دارند.
دبیریان علاوه براین شرکت سهامدار کارخانه های دیگری از قبیل لاک سیم انزلی وسیم وکابل ساوه نیز می باشد. شرکت سیمکو اریکسون در حال حاضر دارای٣٠٠ کارگرمرد بوده و کابل و سیم تولید میکند. اکثر کارگران قراردادی هستند و قراردادها سه ماهه یا شش ماهه بسته میشوند تعداد کمی از کارگران قدیمی استخدامی می باشند.
ساعت کار ١٢ ساعت در هر شیفت است (٨ ساعت کار+۴ ساعت اضافه کار اجباری) و مقررات بسیار سخت انضباطی بر محیط کار حاکم است. به عنوان مثال در سالن تولید هیچ صندلی وجود ندارد و نشستن ممنوع است. کارگران مجبورند تمام ١٢ ساعت کار را سر پا کار کنند.
داشتن تلفن همراه خوردن خوراکی (به جز شیری که از طرف شرکت توزیع می شود) ممنوع است. کارگران نباید از دستگاه مربوط به کار خودشان ذره ای دور شوند و اگر حتی کنار دستگاه همکارشان که در یک متری انها قرار دارد مشاهده شوند اخطار می گیرند. هرنوع تجمع حرف زدن و خندیدن با صدای بلند ممنوع است. وقت غذا ١۵ دقیقه و وقت نماز نیز١۵ دقیقه است در غیر اینصورت به انها تذکر داده میشود. کارگران به علت خستگی مفرط از وقت نماز جهت استراحت استفاده می کنند. در صورتی که به دلیلی دستگاهی کار نکند کارگر مرتبط با ان دستگاه را به کار های دیگر که به کار اصلی او غیر مرتبط است وادار میکنند از قبیل نظافت نجاری و غیره. این شرایط سخت کاری برای شیفت شب هم عینا اعمال میشود. با وجود فروش و سود بالای شرکت، به جز چند کارگر قدیمی که استخدامی هستند و مطابق طرح طبقه بندی که در گذشته در شرکت پیاده شده حقوقشان کمی بالاتر از حداقل دستمزد است بقیه کارگران حداقل دستمزد را دریافت می کنند.
لازم به توضیح است که پرداخت حقوق ها به موقع انجام می گیرد و تاخیری در پرداخت حقوق وجود ندارد.
به مناسبت هایی نظیر ماه رمضان و عید، جیره اندکی شامل شکر و روغن و مواد شوینده بین کارگران توزیع می شود که البته این جیره شامل کارگران تازه استخدام (تا سه ماه سابقه کار) نمی شود و کارگران با ٦ ماه سابقه نیز نصف جیره دارند.
در پایان هر فصل تعدیل نیرو(اخراج ها) صورت می گیرد. بیشترین اخراج ها شب عید صورت میگیرد و به دلیل فشار کاری بیش از حد، مواردی هم دیده می شود که در پایان قرارداد در هر فصل کارگران خود مایل به ادامه قرارداد نیستند. آخرین مورد، اخراج ٧ تن از کارگران در پایان فصل بهار بود. معمولا شکایت ها به نتیجه نمی رسد چون از یک طرف پایان قرارداد است و از طرف دیگر کارفرما در اداره کار صاحب نفوذ بسیار بالایی می باشد.
این کارخانه هیچ نهاد ی اعم از شورای اسلامی و یا انجمن صنفی کارگران نداشته و کارگران نماینده ای هم ندارند فقط ١ نفر نماینده فرمایشی توسط مدیریت انتخاب شده و سپس از تک تک کار گران امضا می گیرند.

کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل کارگری

دوشنبه ۰۷ شهریور ۱۳۹۰