افق روشن
www.ofros.com

(گزارشی از شرکت سقز سازی کردستان (ون


کمیته هماهنگی برای کمک                                                                                   پنجشنبه ۵ خرداد ١٣٩٠

شرکت سقز سازی کردستان (ون) در روستای حسن آباد از توابع سنندج احداث شده است. این شرکت دارای دو خط تولید آدامس و لواشک است. در این شرکت، ٨٠ نفر کارگر مشغول به کار هستند و روزانه بیش از ده ساعت در دو شیفت کار می‌کنند.
کارگران شرکت ون، سال نو را با اخراج یکی از همکارانشان، تحمیل اضافه کاری اجباری، کسری حقوق تنی چند از همکارانشان و با افزایش تهدید کارفرما، آغاز کردند.
اوایل سال ١٣٩٠ ، کارفرما سالن جدیدی را در نظر گرفته و کلیه کارگران را به آنجا انتقال داده است. این سالن به شیوه‌ایی طراحی و ساخته شده است که کارفرما بر تمام محیط اشراف دارد. به قول کارگران، سالن مثل آکواریوم است و کارفرما دائما آنان را تماشا می کند.
اواخر سال ٨٩ و اوایل سال ٩٠، کارفرما بدون هیچ دلیلی یکی از کارگران به نام کیوان صفوتی که سابقه سه سال کار داشت را بدون هیچ دلیلی اخراج کرد. کارفرما همچنین کلیه کارگران را وادار کرد تا ایام تعطیلات سال نو سر کار باشند و ساعت کار معمول روزانه را ده ساعت اعلام کرد و دو ساعت کار اضافه اجباری مقرر گردید. اگر چه کارگران به این اضافه کاری اجباری اعتراض کردند اما کارفرما بدون توجه به خواست کارگران، اعلام کرد که هر کارگری از دستورات سرپیچی کند، اخراج خواهد شد. تعدادی از کارگران که در رابطه با این مشکلات با هم بحث و مشورت کرده بودند را یک روز کسر حقوق کرد و دلیل آنرا حرف زدن کارگر در حین کار اعلام نمود.
کارگران بخش تاسیسات این شرکت نیز به دلیل اینکه بعد از اتمام کار، از کارفرما خداحافظی نکرده و اجازه بازگشت به منزل را از کارفرما نگرفته بودند، کسر حقوق شدند. روز اول ماه مه، کارگران این شرکت تصمیم داشتند که این روز را تعطیل کنند اما کارفرما برای جلوگیری از بزرگداشت اول مه، کار اجباری را برای کارگران اعلام کرد.
لازم به ذکر است که کارگرانی که در قسمت بسته بندی شرکت کار می‌کنند، دچار حساسیت پوستی شده‌اند و این مشکل در بدن سه نفر از کارگران کاملا مشهود است. کارفرما برای کارگران قسمت بسته بندی، متنی را تهیه و اجبارا آن به امضای کارگران رسانده است. در این متن نوشته شده است که مسئولیت ایجاد مشکلات کاری کارگران، بر عهده خود آنان است و کارفرما در قبال آن هیچ مسئولیتی ندارد.
کارگران این شرکت برای صرف نهار، فقط ١۵ دقیقه وقت دارند و در این فاصله کوتاه بر اساس قانونی که کارفرما حاکم کرده است، کارگران حق ندارند با همدیگر صحبت کنند، مکالمه تلفنی ممنوع است، انتقاد از کارفرما و سرپیچی از دستورات نیز جرم محسوب می‌شود.

کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل‌های کارگری

چهارشنبه ۰۴ خرداد ۱۳۹۰