افق روشن
www.ofros.com

مبارزات کارگران نستله پاکستان در برابر مدیریت غیر انسانی کارخانه


اورنگ زب خان - نسرین امیدی                                                                           دوشنبه ١٠ مرداد ماه ١٣٩٠

مقدمه:
متن زیر ترجمه­ ی مطلبی از سایت(www.ptudc.org ) ،‌ بیان درد ، مشكلات و تجارب كارگران كارخانه­ ی نستله پاكستان است . آن چه در این گونه مطالب بیش از هر چیز حایز اهمیت و تاسف برانگیز است مصایب و معضلات مشتركی است كه در تمامی جوامع از سوی نظام سرمایه داری به كارگران تحمیل می شود به طوری كه تولید كنندگان واقعی ثروت و سرمایه از حداقل امكانات زندگی محرومند و جز اندك مزدی برای گذران زندگی دریافت نمی كنند تا همچنان فقط نیروی كار باقی بمانند.
بنا داریم از این پس به طور منظم این گونه موضوعات و اخبار را ترجمه و منتشر كنیم تا علاوه بر پرده برداشتن از وضعیت اسفبار كارگران در دنیای سفاك و زورمدار سرمایه داری ،‌ از تجارب مبارزاتی هم طبقه­ای­های خود درس بگیریم و تجربه بیاندوزیم.
لطفن نظرات ، انتقادات و پیشنهادهای خود را در این خصوص به آدرس working.article@gmail.com ارسال نمایید تا بتوانیم با بکارگیری آن­ها مطالبی پربارتر و تاثیرگذارتر ارائه دهیم.

پاکستان: مبارزات کارگران نستله در برابر مدیریت غیر انسانی کارخانه

مدتی است که کارگران کارخانه نستله در کبیروالای پاکستان در مقابل رفتار بی رحمانه و غیرانسانی مدیریت آن دست به اعتراضات پیگیر و سرسختانه زده­اند. مدیریت این کارخانه با صرف هزینه های هنگفت هم از طرف حکومت محلی و مزدوران باج بگیر آن و هم از سوی روزنامه نگاران رنگین نامه های شایعه ساز حمایت می شود. کارگران اما تنها یک سلاح بیشتر ندارند: تشکل مستقل خودشان.
کارخانه نستله­ی کبیروالا یکی از بزرگترین کارخانجات تولید کننده­ی لبنیات در آسیاست که سالانه میلیاردها روپیه سودآوری دارد. اما تا کنون هیچ کس از وضعیت اسفبار کارگران آن با خبر نشده است زیرا مدت هاست که آن را از دیگران پنهان کرده اند. کارگران در شرایط بسیار سختی روزگار می گذرانند و حتا از عهده ی تهیه نان شب خود و خانواده شان بر نمی آیند. هر روز که می گذرد شرایط برای کارگرانی که می کوشند تا لقمه ای نان و پنیر برای خانواده هایشان به دست آورند سخت تر می شود. کارگران حتا بعد از ١٠ - ١۵ سال کار مداوم برای این شرکت هنوز هم قرارداد استخدام دایم امضا نکرده اند.
چناچه کسی دربرابر سبعیت و ظلم مدیریت نستله صدایی بلند کند بلافاصله از کارخانه اخراج می گردد. بعد از مدت مدیدی تحمل چنین سرکوب و سکوتی، سرانجام تعدادی از کارگران تصمیم گرفتند که برای احقاق حق خود برخیزند و دادخواستی را بر همین اساس به دادگاه کار ارائه دهند. آن ها خواهان قرارداد استخدام دایم و پرداخت مطالبات معوقه خود بودند.دادگاه پس از شنیدن اظهارات هر دو طرف به مدیریت حکم نمود تا از اخراج کارگران خوداری و حقوق کارگران را پرداخت نماید.
مدیریت کارخانه از این اقدام کارگران خشمگین شد وعلیه آنها خشونت های شدیدتری را اعمال کرد تا وادارشان کند که از درخواستهای مطرح شده­ی خود در دادگاه صرفه نظر نمایند. همچنین مدیریت در مورد بعضی از کارگران دست به پرونده سازی زد و آنها را در ساختمان خود کارخانه دستگیر نمود. در اعتراض به این اقدام ، کارگران جلوی کارخانه تظاهرات آرام برگزار کردند و بعد از اعتصابات منظم خود توانستند کارگران دستگیر شده را آزاد نمایند. پس از آن ، پلیس هم کارگران را مورد آزار و اذیت قرار داد تا مجبورشان کند که موارد درخواستی خود را از مدیریت کارخانه پس بگیرند. در ادامه مدیریت تعدادی مزدور را از مناطق اطراف اجیر کرد تا با تهدیدهای خود ،کارگران را بترسانند اما باز هم کارگران حاضر نشدند به آنها باج بدهند. مدیریت کارت های کارخانه را نیز در اختیار این باج بگیران مزدور قرار داد تا راحت بتوانند خود را به عنوان کارگر جا بزنند و طبق برنامه ی از پیش تعیین شده در کارخانه بی نظمی و اخلال ایجاد کنند تا به دادگاه نشان داده شود که این کارگران هستند که خلاف قوانین رفتار می کنند. اما آنان در اجرای برنامه خود با شکست مواجه شدند زیرا کارگران به موقع پلیس خبر کردند و به این ترتیب از اجرای اعمال خلاف قانون جلوگیری شد. رییس نمایندگان مذاکرات جمعی ( CBA ) محمدحسین بهاتی هم بارها توسط مدیریت تهدید شد تا اعتراضات کارگران را متوقف کند..
تعدادی از روزنامه نگاران کلوپ روزنامه نگاری کبیروالا هم اطلاعات نادرستی را درباره­ی نمایندگان مذاکرات جمعی ((CBA جعل می کنند و نسبت های ناروایی رادرباره­ی کارگران میان مردم اشاعه می دهند . در تمام این مدت دادگاه همچنان بر رای و نظر خود باقی مانده است اما مدیریت نستله از پذیرش رای دادگاه سر باز می زند. ۵٨ نفر از کارگران بی هیچ دلیل و توضیحی اخراج شده اند در حالی که از طرف دیگر روزنامه نگارانی که رشوه گرفته­اند به تبلیغات دروغ خود علیه جنبش ادامه می دهند.
بعد از اخراج ۵٨ کارگر ، کارگران به اعتراض در جلوی در کارخانه دست به تجمع آرام زدند اما علی رغم این تجمع روز نهم ژوئن (١٩ خرداد) مدیریت ٣٣ کارگر دیگر را هم به دلیل حمایت شان از کارگران اخراجی به راحتی اخراج نمود. در طول این مدت ، مدیران کارخانه حکم اعلام شده دادگاه کار را با مجمع قضات شهرلاهور نیز در میان نهادند، اما این مجمع هم هیچ حکمی دال بر مخالفت با رای دادگاه کار صادر نکرد. و داستان هنوز ادامه دارد. علی رغم اخراج غیر قانونی کارگران ، تجمع اعتراض آمیز دیگری در دهم ژوئن در شهر کبیروالا برگزار شد.
در دوازدهم ژوئن هم کارگران شاغل کارخانه نستله دست به اعتصاب زدند و به مدت هفت ساعت تولید را متوقف کردند که بعد از آن مدیریت مجبور شد مذاکرات را شروع نماید اما هنوز درباره ی موقعیت شغلی کارگران و مطالبات عقب افتاده آنها توافقی حاصل نشده است.
کمپین دفاع اتحادیه­ی کار پاکستان (PTUDC) ازمبارزات کارگران نستله برای گرفتن حق و درخواست­ها­یشان که به شرح زیر است حمایت می کند:
١. قرارداد استخدام دائم برای همه­ی کارگران
٢. افزایش مناسب دستمزدها با توجه به نرخ تورم
٣. پرداخت فوری مطالبات معوقه­ی کارگران

زنده باد تشکل کارگری!

نویسنده: اورنگ زب خان - سه شنبه ١٩ جولای ٢٠١١ (٢٨ تیر١٣٩٠)

ترجمه: نسرین امیدی - مرداد ۱۳۹۰

کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل های کارگری