شرکت پیمانکاری عمومی ایران(آی جی سی)، کمپ بردگی کارگران در جزیره لاوان
شرکتهای پیمانکاری مستقر در پروژه های نفتی و گازی و یا پتروشیمی ها، بویژه پتروشیمی های در حال ساخت جزو آندسته از شرکتهای پیمانکاری هستند که به معنای واقعی کلمه از عسلویه تا شرکت صدرا در بندر بوشهر تا پتروشیمی های در حال ساخت در کرمانشاه و... تشکیلاتی وسیع از بردگی صدها هزار کارگر را سازمان داده اند. یکی از نمونه های چنین شرکتهایی، شرکت پیمانکاری عمومی ایران(آی جی سی) مستقر در جزیره لاوان می باشد. این شرکت با داشتن ۱۵۰۰ کارگر در کمپ های متعددش مسئول تعمیر و نگهداری و ساخت پالایشگاه لاوان می باشد و همه کارگران شاغل در آن، در برده وارترین شرایط مشغول کار در سودآورترین صنعت کشور هستند.
بنا بر گزارشهای رسیده به اتحادیه آزاد کارگران ایران، در خوابگاههای این شرکت که حدود ۳۰ متر می باشد ۱٢ کارگر را جا داده اند و چنین فضایی همه آن چیزی است که کارگران در آن زندگی میکنند. بهداشت در اینجا معنایی ندارد، همچون دیگر شرکتهای پیمانکاری مستقر در پروژه های نفتی، در اینجا نیز هیچ نظارتی بر چگونگی زندگی کارگران وجود ندارد، به همین دلیل بسیاری از کارگران شاغل در این شرکت از فرط خستگی و شرایط طاقت فرسای کار به مواد مخدر روی آورده اند و در خوابگاهها هیچکس نسبت به این وضعیت حق اعتراض ندارد، حمامها بسیار شلوغ هستند و برای شست و شوی ظروف جای معینی اختصاص داده نشده است، بدلیل عدم نظارت بر وسایل گرمگن حمامها، بارها آب داغ باعث سوختگی کارگران شده است، شب ها از ساعت ۹ و ظهرها آب شیرین وجود ندارد و کارگران میباید با آب شور دریا حمام کنند.
کارگران شرکت پیمانکاری عمومی ایران(آی جی سی) هر روز از بندر مقام به جزیره لاوان و بالعکس بصورت گروههای ۱٢ نفره در هر قایق موتوری جابجا می شوند. دریا طوفانی هم باشد فرقی نمیکند و از آنجا که این قایقها فاقد امکانات ایمنی از قبیل جلیقه نجات می باشند در هر بار جابجایی استرس شدیدی به کارگران وارد می شود. همه اینها در حالی است که شرکت پیمانکاری عمومی ایران به شرکت نفت تعهد داده بود کارگرانش را با اتوبوسهای دریائی و با رعایت کامل ایمنی جابجا کند اما نه این شرکت به تعهداتش عمل میکند و نه شرکت نفت کاری به تعهدات آن دارد. در قرارداد کارگران با شرکت ذکر شده است که هزینه جابجائی کارگران با شرکت است اما عملا از پرداخت این هزینه خودداری میشود.
ساعت کاری از ۵ و ٤۰ دقیقه صبح تا ۱۷ و ٤۰ دقیقه به مدت ۱٢ ساعت می باشد و با این ساعت کار دریافتی ماهیانه کارگران ساده ۷۳۰ هزار تومان و کارگران فنی کمی بیشتر است. در این شرکت پیمانکاری کارگران از هیچ مزایای قانونی برخوردار نیستند، مرخصی آنان جزو ایام کار به حساب نمی آید و کارگران نیز برای احقاق حق شان دست شان به جائی بند نیست چرا که در این شرکت از همان اولین روز اسخدام همه فرمهای تسویه حساب را از کارگران می گیرند تا چنانچه کارگری به شرایط موجود معترض بشود از آنجا که فرمهای تسویه را اول کار امضا کرده است بلافاصله و بدون هیچ اما و اگری اخراج گردد.
۱۳ آبانماه ۱۳۹٢
******************
کارگران آردل موفق به دریافت یکماه از دستمزد معوقه خود شدند
بدنبال تجمع اعتراضی دیروز کارگران لوازم خانگی آردل در مقابل دفتر مرکزی این شرکت، ظهر امروز یکماه از سه ماه دستمزد معوقه آنان به حساب شان واریز شد.
بنا بر گزارشهای رسیده به اتحادیه آزاد کارگران ایران، کارگران آردل صبح دیروز در اعتراض به عدم پرداخت سه ماه دستمزد و عدم واریز ده ماه بیمه خود به حساب تامین اجتماعی از سوی کارفرما دست به تجمع اعتراضی در مقابل دفتر مرکزی این شرکت در خیابان ولیعصر در مقابل پارک ساعی زدند اما هیچکس از دفتر مرکزی پاسخگوی این کارگران نشد و آنان علیرغم این وضعیت و حضور نیروهای انتظامی در محل به تجمع خود ادامه دادند تا اینکه یکی از نماینده های کارفرما طی تماسی تلفنی با وعده پرداخت یکماه از دستمزد معوقه این کارگران از آنان خواست به تجمع خود پایان دهند.
بنا بر این گزارش بدنبال این تماس کارگران آردل به تجمع خود در مقابل دفتر مرکزی شرکت پایان دادند و اعلام کردند چنانچه وعده کارفرما محقق نشود به تجمعات اعتراضی خود ادامه خواهند داد.
بنا بر آخرین گزارشهای رسیده به اتحادیه آزاد کارگران ایران، ظهر امروز بر اساس وعده کارفرما یکماه از دستمزد معوقه کارگران آردل به حساب انان واریز شد اما از آنجا که دفترچه های درمانی این کارگران بدلیل عدم واریز ده ماه از بیمه آنان به حساب تامین اجتماعی تمدید اعتبار نمیشود و آنان در شرایط سختی قرار دارند روحیه اعتراضی همچنان در میان این کارگران ادامه دارد.
۱۷ مهر ماه ۱۳۹٢
******************
کارگران آردل جلوی دفتر مرکزی شرکت دست به تجمع زدند
صبح امروز سه شنبه ١٦ مهر ماه ٩٢ نفر از کارگران آردل جهت اعتراض به تعویق پرداخت سه ماه حقوق و ١٠ ماه بیمه خود دست به تجمع اعتراضی در برابر دفتر مرکزی این شرکت واقع در خیابان ولیعصر- پارک ساعی زدند
بنا بر گزارشهای رسیده با عدم پرداخت بیمه های کارگران به تامین اجتماعی از سوی کارفرما، سازمان تامین اجتماعی از تمدید و اعتبار دفترچه های کارگران خودداری میکند و برای بازنشستگی کارگران مشکل بوجود میاورد
کارگران به دلیل پاسخگو نبودن و عدم حضور فیزیکی گرداندگان شرکت ،تجمع خود را به خارج از محل کارخود و در جلوی دفتر مرکزی شرکت کشاندند
طبق گزارش رسیده به اتحادیه آزاد کارگران ایران این کارگران که سوابق بالایی دارند و ٨٢ نفر از آنان رسمی میباشند اکنون در بلاتکلیفی به سر میبرند و مالک خصوصی این شرکت تولید را به صفر رسانده وتلاشی برای راه اندازی تولید آن انجام نمیدهد
این شرکت که در گذشته زیر پوشش سازمان گسترش و دولتی بوده با اجرای اصل ٤٤ خصوصی سازی به بخش خصوصی واگذار میشود و از سال ٨٤ به این سو مشکلات معیشتی این کارگران شدت میگیرد و اکنون با تعدیل گسترده کارگران در این سالها و توقف تولید به دنبال تعطیلی کامل این مجموعه میباشند
١٦ مهر ٩٢
******************
تضییع فریبکارانه حقوق کارگران شرکتهای پیمانکاری شرکت نفت آبادان
کارفرمایان در شرکتهای پیمانکاری شرکت نفت آبادان با توسل به یک حربه ی غیر قانونی از پرداخت کلیه ی حقوق و مزایای مندرج در قانون کار شانه خالی کرده و سرباز میزنند مدیریت این شرکتها با توسل به واژه ی منطقه ی ویژه عملا قانون کار را زیر پا میگذارند. در حالیکه شهر آبادان منطقه آزاد تجاری صنعتی محاسبه میشود و نه منطقه ی ویژه اقتصادی که یک عرصه ی صنعتی است و ربطی به منطقه آزاد تجاری ندارد.
کلیه ی کارگران شاغل حق بیمه ی خود را مطابق ضوابط قانون کار پرداخت کرده و مشمول قانون کار هستند . در حالیکه کارفرمایان با توسل فریبکارانه به واژه ی منطقه ی ویژه تجاری عملا حقوق قانونی کارگران از جمله سختی کار، مرخصی ماهانه، بدی آب و هوا و ... را که باید طبق ضوابط قانون کار اعمال شود زیر پا میگذارند.
با تشکر جمعی از کارگران پیمانی پالایشگاه آبادان
خبر فوق از طریق ایمیل به سایت اتحاد ارسال شده است.
******************
اعتصاب کارگران پیمانکاری در جزیره صنعتی صدرا
اتحادیه آزاد کارگران ایران: روز چهارشنبه هفته گذشته 400 نفر از کارگران شرکتهای پیمانکاری مستقر در جزیره صنعتی صدرا در اعتراض به عدم دریافت دستمزدهایشان دست به اعتصاب زدند. این کارگران از اردیبشهت ماه سالجاری تا کنون دستمزدهای خود را دریافت نکرده اند.
بنا بر این گزارش، در پی این اعتصاب مسئولین شرکت به جای پاسخگوئی به کارگران و پرداخت دستمزدهای آنان با هدف جلوگیری از گسترش اعتصاب تا اطلاع ثانوی اقدام به تعطیلی شرکت نمودند.
عدم پرداخت دستمزد کارگران شرکتهای پیمانکاری در جزیره صنعتی صدرا در حالی ادامه دارد که حدود یکماه از واگذاری 63 درصد سهام صدرا به یک شرکت خصوصی میگذرد و کارگران این شرکت امید اینرا داشتند که با این واگذاری، وضعیت نابسامان شرکت رو به بهبودی بگذارد اما نه تنها چنین نشده است بلکه سفره های خالی کارگران شرکت صدرا بیش از هر زمان دیگر خالی تر شده و در این میان زمزمه هایی نیز مبنی بر تعدیل نیروی شرکتهای پیمانکاری شنیده میشود.
در رابطه با وضعیت اسف بار کارگران شرکت صدرا، محسن یکی از کارگران شاغل این شرکت میگوید:
بعد از برگشتن از شركت با پرايد مدل پائيني كه دارد مسافر كشي ميكند و شب دير موقع به خانه بر ميگردد در حالي كه دو دخترش هنوز چشم انتظارش نشسته اند. محسن ميگويد اول مهر نزديك است و دخترانش يكي اول دبستان و ديگري چهارم است و براي خريد كيف وكفش و مانتو و دفترشان عاجز مانده است.
اكبر كارگر ديگر شركت صدرا است كه هيچ منبع درآمد ديگري ندارد .حساب ميكند كه چقدر بدهكاري بالا آورده است، از سوپر ماركت محله اش تا پيش برادر و پدرش. ميگويد كه اين نابساماني باعث قهر همسرش شده است. ميگويد الان به جايي رسيده كه اگر شركت چهار ماه حقوقش را نيز یکجا بدهد باز عقب است. بنا بر اظهار اکبر وضعيت ديگر کارگران شرکت نیز به همین منوال است.
اتحادیه آزاد کارگران ایران - ٢۳ شهریور ماه ۱۳۹٢
پای درد دل بازنشستگان ذغالسنگ کرمان
فارس گزارش میدهد
پای درد دل بازنشستگان ذغالسنگ کرمان
بازنشستگان ذغالسنگ کرمان از مشکلات و خواستههای خود با مسئولان میگویند.
منصور متقی فرماندار کوهبنان در گفتوگو با خبرنگار فارس درباره وضعیت بازنشستگان ذغال سنگ اظهار داشت: طی دو سال حضور در کوهبنان بارها به اتفاق استاندار، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی، نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی و مسئولان شهرستان در جمع کارگران و بازنشستگان شرکت ذغالسنگ حضور یافتیم و تمام توان خود را برای رفع مشکلات آنان به کار بستهایم.
وی عنوان کرد: تاکنون هفت مرتبه در اعماق 570 متری زمین در جمع کارگران زحمتکش ذغالسنگ حاضر شده به گونهای که در آخرین مرحله در هفته دولت سال جاری جلسه شورای اداری را در عمق 570 متری زمین در جمع کارگران تشکیل دادیم تا از نزدیک شاهد تلاش طاقتفرسا و حرفهای نگفته کارگران باشیم.
متقی خاطر نشان کرد: جوانان ما بهترین لحظات عمر خود را در اعماق تاریک و نمناک زمین در انجام سختترین کار در دنیا در حالی سپری میکنند که به دلیل خطر ریزش معادن، گرد ذغال و خاک، نمناک بودن محیط خطرات بسیار زیادی را برای سلامتی آنان در پی دارد و هر لحظه باید منتظر حادثه جرحی و فوتی باشند.
وی ابراز داشت: تقریبا اکثر اوقات زندگی کارگران معادن با استرس و دلهره همراه است که با دچار شدن به بیماریهای خاص بازنشسته میشوند و اکثر آنان در زمان بازنشستگی توان انجام کارهای دیگر را ندارند و فقط چشم امیدشان به همین حقوق ماهانه است.
فرماندار کوهبنان گفت: از نخستین روزهای وقفه در پرداخت حقوق و مزایای بازنشستگان با مراجعه آنان به فرمانداری با تماسهای مکرر حضوری و تلفنی با استاندار، معاون سیاسی و امنیتی، نماینده شهرستان در مجلس شورای اسلامی، مسئولان صندوق بازنشستگی کشور و استان کرمان انجام شد که امیدواریم هر چه زودتر شاهد نتایج مثبت این رایزنیها باشیم و به موقع حقوق این قشر پرداخت شود.
روند خصوصیسازی عامل مشکلات بازنشستگان ذغالسنگ
هوشنگ انکوتی رئیس هیئت مدیره کانون بازنشستگان صنعت فولاد نیز در گفتوگو با خبرنگار فارس در کوهبنان اظهار داشت: در پایان دوره دولت دهم در بودجه سال 91 مصوب شد تا به دولت اجازه داده شود از سهام صنعت و معدن برای بدهی به صندوق بازنشستگان که بیش از ۷ میلیارد تومان بوده سهام واگذار کند و صندوق با حفظ شخصیت حقوقی با پیوستن به وزارت رفاه استقلال پیدا کند و مدیریت صندوق به عهده وزارت رفاه و حقوق بازنشستگان هر ماه به صورت منظم پرداخت و درمان نیز به همین شکل برای بیماران ریوی و تنفسی انجام شود.
وی افزود: در پایان دولت دهم برای نقل و انتقال این سهام از خصوصیسازی کوتاهی شد که این امر زمینه را برای بروز مشکلات موجود بازنشستگان فراهم کرد.
انکوتی تصریح کرد: در حال حاضر با پیگیریهای مجمع نمایندگان استان و تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی و با دستور رئیس جمهوری و معاون اول ایشان مراحل قانونی در حال پیگیری و انجام است که امیدواریم به زودی به انجام برسد.
وی گفت: حقوق بازنشستگان در تیرماه 580 هزار تومان پرداخت شده در حالی که حقوق مرداد و شهریور آنان حتی ریالی هم تامین و پرداخت نشده که برای رفع این مشکل با رایزنیهای به عمل آمده مقرر شد، 200 میلیارد تومان وام از بانک سامان دریافت شود تا زمینه برای پرداخت مابقی حقوق تیر ماه و مرداد ماه بازنشستگان ذغالسنگ فراهم شود.
رئیس هیئت مدیره کانون بازنشستگان صنعت فولاد کرمان گفت: در حال حاضر بیش از 82 هزار نفر بازنشسته در کل کشور دارای مشکل هستند که این رقم در استان کرمان بیش از 10 هزار نفر است که اکثر این بازنشستگان متعلق به شهرستانهای کوهبنان، زرند و بخش طغرالجرد شهرستان کوهبنان هستند.
وی خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه وزارت صنعت، معدن و تجارت هیچگونه مسئولیتی در قبال صندوق بازنشستگی ندارد، وزارت رفاه هم اعلام میدارد به دلیل اینکه انتقالی انجام نشده ما نمیتوانیم کاری برای بازنشستگان انجام دهیم که امیدواریم با تلاش دولت تدبیر و امید به زودی شاهد رفع این مشکل باشیم.
مشکل در تامین هزینههای جاری
علی خیرخواه یکی از بازنشستگان شرکت ذغالسنگ در گفتوگو با خبرنگار فارس در کوهبنان گفت: از نیمه دوم سال گذشته تاکنون برنامه مشخصی در پرداخت حقوق ماهانه بازنشستگان شرکت ذغالسنگ وجود ندارد، اینجاست که مشکلات اقتصادی فراوانی گریبانگیر زندگی آنان شده و مسئولان صندوق بازنشستگی شرکت ذغالسنگ فقط وعدههای امروز و فردا میدهند.
وی ابراز داشت: این امر که زمینه شرمندگی بازنشستگان را فراهم کرده، موجب شده بسیاری از افراد آبرومند و زحمتکش این قشر حتی توان خرید یک نان و یک کیلو گوشت و میوه را هم نداشته باشند و از سویی با داشتن فرزندان محصل و دانشجو در پرداخت هزینهها دچار مشکل شوند که این خود میتواند در ترک تحصیل و مهاجرت آنان به سایر شهرها و استانها مؤثر باشد.
خیرخواه عنوان کرد: در آستانه سال جدید با توجه به پرداخت نشدن سه ماهه حقوق بسیاری از فرزندان ما حسرت خرید کیف، کفش و لباس نو را میخورند و اگر این روند تا پایان ماه شهریور طول بکشد ممکن است ما حتی قدرت خرید نان خالی و پر کردن شکم فرزندان خود را نداشته باشیم و در صورت بیماری باید در بستر مرگ قرار بگیریم
کودکان طبقه مزدبگیر چگونه از بازار کار سر در میآورند
سال گذشته آمارهای غیر رسمی از محرومیت آموزشی حدود ۴ میلیون کودک «لازم التعلیم» خبر داده بودند. بنا براین پیش بینی میشود در شرایطی که اقتصاد کشور در وضعیت رکود تورمی به سر میبرد، شمار بیشتری از کودکان لازم التحصیل از محیطهای آموزشی دور شوند.
به گزارش ایلنا، بر اساس آماری که سال گذشته منتشر شد، کودکان لازم التعلیم ۱۶ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر و در عین حال تعداد کودکان لازم التعلیم ثبت نام شده در مدارس و محروم از تحصیل به ترتیب ۱۲ میلیون و ۲۴۲ هزار نفر و ۴ میلیون نفر برآورد شده بودند. در این شرایط، با توجه به نواسانات اقتصادی یکسال گذشته و به تبع فقیرتر شدن خانوادههای کارگری، انتظار میرود کودکان لازم التعلیم بیشتری به دلیل مشکلات مالی خانوادههای خود از ادامه تحصیل باز بمانند.
محرومیت کودکان خانوادههای فقیر از آموزش درحالی است که طبق اصل ۳۰ قانون اساسی دولت موظف است به شهروندان خود تا پایان دوره متوسطه خدمات آموزشی رایگان ارائه کند.
نوسانات اقتصادی دلیل دور افتادن کودکان از محیط آموزشی
در این رابطه، «حسین میربهاری» عضو جمعیت دفاع از کودکان کار و خیابان معتقد است: برخلاف باورهای نادرست رایج در جامعه ورود اکثر کودکان به بازار کار نتیجه فقر اقتصادی دهکهای پایین جامعه است و از سوی خانوادههای این کودکان تعمد و کینه هدفمندی برای دور نگهداشتن آنها از محیط مدرسه وجود ندارد. بنابراین نباید تصور شود که کودکان کار و خیابان و یا کودکان محروم از تحصیل همگی دارای والدین بدسرپرستاند.
این فعال حقوق کودک بایادآوری اینکه آثار تبعات اقتصاد رکودی-تورمی ایران در سال گذشته بیشتر بر در خانوادههای طبقه متوسط و فرودست قابل مشاهده است، گفت: براین اساس باید انتظار داشت که امسال بیشتر کودکان دور مانده از محیطهای تحصیلی در این خانوادهها پرورش یابند.
به گفته میربهاری از آنجا که در ساختار اقتصادی ایران، طبقه متوسط بخش عمدهای از جامعه شهری را شامل میشود، طبیعی است ریاضتهای اقتصادی باعث ریزش تعداد قابل توجهی از خانوادههای طبقه متوسط به طبقه فرودست شده باشد.
وی افزود: باتوجه به اینکه هرسال در آستانه شروع سال جدید تحصیلی هزینههای مربوط به تحصیل کودکان افزایش چشمگیری پیدا میکند، بخشی از خانودادههای فقیر در تامین هزینه تحصیل فرزندان خود دچار مشکل میشوند.
تبلیغاتی برای بازار گرمی
میربهاری افزود: به غیر از هزینه مربوط به شهریه مدارس، خانوادهها باید هزینه دیگری بابت کتاب، دفتر و سایر اقلام آموزشی پرداخت کنند که در شرایط کنونی این هزینه افزایش قابل توجهی داشته است.
وی بایادآوری اینکه افزایش هزینه تحصیل کودکان نتیجه بازارگرمی تبلیغات فریبنده تجاری است، افزود: صرف نظر از تاثیرات فرهنگی، این تبلیغات با مخاطب قراردادن کودکان هرسال برای خود بازار گرمی میکنند در حالی که خانوادههای فقیر مخاطبان اصلی این تبلیغات هستند و بیشتر تحت فشار قرار میگیرند.
به گفته این فعال حقوق کودک از آنجا که طبعا تامین نیازهایی چون مسکن بر سایر نیازهای یک خانواده اولویت دارد، در عمل خانوادههای گرفتار و بیبضاعت هزینه تحصیل کودکان را مانند سایر هزینههای اساسی چون بهداشت و تغدیه در اولیتهای بعدی قرار میدهند.
وی افزود: در نتیجه این وضع تحمیلی از یکسو بخشی از کودکان لازم التحصیل از حضور در محیطهای آموزشی محروم میشوند و از سوی دیگر انگیزه گروه دیگری از کودکان برای ادامه تحصیل کاهش مییابد.
این فعال حقوق کودک بابیان اینکه کودکان خانوادههای کم بضاعت به خوبی شرایط متفاوت خود را با سایرین متوجه خواهند شد، افزود: در محیطهای آموزشی کودک به سرعت با مشاهده مقایسه خود و امکاناتش با سایرین، ناخواسته متوجه تفاوتها اقتصادی میشود.
کودکان طبقه متوسط بیشتر در معرض خطرند
عضو جمعیت دفاع از کودکان کار و خیابان بابیان اینکه نتیجه این مشاهده و قیاس در محیطهای آموزشی، دلسردی تدریجی کودکان خانوادههای کم بضاعت از ادامه تحصیل است گفت: در خوشبینانهترین حالت چنین کودکانی به مرور در محیط آموزشی احساس غریبی کرده و از آموزگار و کادر آموزشی فاصله میگیرند.
میربهاری ادامه داد: از آنجا که در شرایط فعلی، فرهنگیان هم به اندازه کافی در زندگی روزمره خود دچار مشکل و گرفتاری هستند، در محیطهای آموزشی کمتر به این مسئله توجه میشود بطوری که در نهایت این کودکان پس از طی یک دوره افت تحصیلی ترک تحصیل کرده و راهی بازار کار میشوند.
وی یادآور شد: از آنجا که تاثیر معضلات اقتصادی در میان خانوادههای طبقه متوسط مشهودتر است، میتوان انتظار داشت که در محیطهای آموزش مناطق متوسط نشین کوکان بیشتری دچار ریزشهای تحصیلی شوند.
کار کودکان ریشه غیر اقتصادی دارد
عضو جمعیت دفاع از کودکان کار و خیابان همچنین در خصوص وضعیت این کودکان در آستانه سال تحصیلی جدید گفت: الزاما تمامی کودکان دور مانده از محیطهای آموزشی راهی بازارهای کار نمیشوند.
وی با تاکید براینکه تمامی کودکان کار و خیابان در خانوادههای بدسرپرست پرورش نمییابند، گفت: بیشتر والدین و سرپرستان این کودکان تنها زمانی به اشتغال فرزندان خود رضایت میدهند که در تامین مخارج خود دچار مشکل جدی شده
وی بایادآوری اینکه وضعیت رکود تورمی در یک سال گذشته باعث کاهش بیشتر فعالیتهای تولیدی شده است، افزود: در نتیجه این وضع به دلیل افزایش اخراجها و کاهش ارزش پول ملی، جامعه مزدبگیران بیش از پیش برای تامین هزینههای روزمره گرفتار مشکلات مالی شده است بطوری که خانوادههای بیبضاعت بیشتری فرزندان خود را راهی بازارهای کار کردهاند.
وی بابیان اینکه این کودکان همواره به عنوان کمک خرج و یا تامین کننده اصلی مخارج خانواده راهی محیطهای غیر رسمی بازار کار شدهاند گفت: حضور الزامی این کودکان در محیطهای پیدا و پنهان کار نیازمند دوری و خروج از محیط آموزشی است.
میربهاری با تاکید بر اینکه کار کودکان الزاما به لحاظ ماهیت و نوع کار عملی مجرمانه و غیر قانونی تلقی نمیشود، گفت: کودکان کار در ساعاتی که سایر همسن و سالان آنها در مدرسه حضور دارند مانند انسانهای بالغ به انجام کار مشغولند.
عضو جمعیت دفاع از کودکان کار و خیابان افزود: این کودکان به جای استفاده از حق کودکی مانند بزرگترها کار میکنند اما هرگز به آنها مانند یک نیروی انسانی بالغ حقوق داده نمیشود.
حامیان حقوق کودک بدون کمک دولت فعالیت میکنند
میربهاری افزود: از آنجا که اشتغال کودکان زاییده شرایط اقتصادی است، نهادهای دفاع از حقوق کودک سعی میکنند تا با ایجاد محملهایی امکان دسترسی نسبی و پاره وقت این کودکان به فضای آموزش را فراهم کنند.
میربهاری بابیان اینکه کودکان کار و خیابان و خانوادههایشان از فعالیت چنین موسسات مردم نهادی استقبال میکنند، افزود: برخلاف سایر کودکان که ممکن است از الزامات محیط اداری و یکنواخت مدرسه دلزده شده باشند برای کودکان کار و خیابان که هر روز ساعات کاری خسته کنندهای را سپری میکنند مراجعات نیم بند و چند روز در هفته به در محیطهای آموزشی جذابیت دارد.
وی گفت: از آنجا که ماهیت و فعالیت موسسات فعال در زمینه حقوق کودکان عام المنفعه و غیر انتفاعی است، در شرایط کنونی این موسسات برای ارائه خدمات تحصیلی به چنین کودکانی با مشکل مالی مواجهاند.
وی بایادآوری اینکه سازمانهای دولتی به طور معمول به این موسسات کمک مالی خاصی در رابطه با ارائه خدمات آموزشی به کودکان کار و خیابان ارائه نمیدهند، گفت: هزینه این خدمات از محل کمکهای مردمی و حامیان حمایت از حقوق کودکان است.
کودکان مهاجر و مشکلات فرهنگی و قانونی برای ادامه تحصیل
این فعال حقوق کودکان همچنین در خصوص اشتغال به تحصیل کودکان خانوادههای مهاجر غیر ایرانی گفت: متاسفانه به موجب قوانین کنونی، اشتغال به تحصیل کودکان خانوادههای مهاجر ایرانی منوط به داشتن اجازه اقامت و پروانه اشتغال است.
وی افزود: صرف نظر از اینکه بخش قابل توجهی از کودکان غیر ایرانی به دلیل مشکل مجوز اقامت قادر به حضور در محیطهای آموزشی نیستند، کودکان بسیاری از خانوادههای غیر ایرانی دارای پروانه اقامت نیز به دلیل مشکل مالی قادر به پرداخت هزینه تحصیل فرندان خود نیستند.
به گفته میربهاری تا سال گذشته خانوادههای مهاجر دارای پروانه اقامت ناچار بودند تا برای اشتغال به تحصیل هرکدام از فرزندان خود مبلغ ۲۰۰ هزار تومان بابت شهریه پرداخت کنند.
وی افزود: وجود این قانون و برخی باورهای نادرست در جامعه، باعث شده است تا کودکان غیر ایرانی بیشتری برای اشتغال به تحصیل دچار مشکل شوند
اتحادیه آزاد کارگران ایران - ٢۳ شهریور ماه ۱۳۹٢