افق روشن
www.ofros.com

گزارشی از کارخانه فولاد گیلان


فعالان ضدسرمایه داری گیلان                                                                              شنبه ١٧ اردیبهشت ١٣٩٠

کارخانه فولاد گیلان در شهر صنعتی رشت واقع است. کارخانه متعلق به بخش خصوصی است و سهامداران عمده آن خاندان هاشمی هستند. البته فردی به نام حاج رسول دانیال زاده با اندک سهمی مدیر عامل کارخانه است. دانیال زاده ضدکارگر قبلاً از عوامل اطلاعات بوده و در بیشتر اوقات در دفتر مرکزی کارخانه واقع در تهران به سر می برد.
در حال حاضر حدود ١١٠٠ کارگر در دو قسمت فولاد سرد و فولاد گرم مشغول به کار هستند. در سال گذشته برای مدتی به بهانه تحریم و کمبود مواد اولیه کارخانه در چهار شیفت کار می کرد. اما اکنون کارخانه دوباره در سه شیفت فعال است. همه کارگران قرارداد موقت دارند و قراردادهایشان از یک ماه تا 6 ماه است و پس از پایان مدت قرارداد، بر خلاف کارخانه های دیگر، با آن ها تسویه حساب خرید سنوات نمی شود. ۵٠ راننده نیز بر روی تریلرهای کارخانه مشغول به کارند که همه پیمانی هستند. راننده ها مواد اولیه را به صورت شمش از بندر انزلی به کارخانه و ورق های رول شده محصول کارخانه را به کارخانجاتی در شهرهای صنعتی ساوه و سمنان حمل می کنند.
مواد اولیه به صورت شمش از کشورهای روسیه و اوکراین وارد شده و در این کارخانه فولاد شده و به ورق تبدیل می شود. قطر ورق ها یک تا ٢۵ میلیمتر است. آن ها را به صورت رول در آورده به بازار مصرف ارائه می دهند. کارخانه به تازگی سفارشی برای ساخت ورق با قطر ٢۵ میلیمتر دریافت کرده که قرار است به صورت رول به مشتریان خود در مراکز نفتی و پتروشیمی تحویل دهد. دستمزد کارگران اندکی بیشتر از دستمزد تعیین شده توسط وزارت کار است، مثلاً با تفاوت ٢٠ تا ٢۵ هزار تومان بیشتر از دستمزد کف اعلام شده که در مقابل سختی کار و کار طاقت فرسا در کارخانه به چشم نمی آید. کارخانه دارای وسیله ایاب و ذهاب و همچنین سرویس نهارخوری است. غذا فقط به کارگرانی که اضافه کاری می کنند داده می شود.

فعالان ضدسرمایه داری گیلان

١۵ اردیبهشت ١٣٩٠

کمیته هماهنگی برای ایجاد تشکل کارگری