شرکت پروژه ای ژیان
شرکت ژیان یک شرکت پروژه ای است. این شرکت متعلق به فردی به نام آذری است که دارای رابطه خویشاوندی با سران جمهوری اسلامی است و به همین دلیل توانسته با ثبت شرکت به عنوان شرکت ساختمانی از پرداخت مالیات بر درآمد بگریزد. شرکت در رشت طرف قرارداد با بخشی از پروژه بانک جهانی جهت جداسازی آب از فاضلاب است.
شرکت ژیان در شهرهای رشت، شیراز، بندرعباس و حتی کیش مشغول فعالیت است که بیشتر این قراردادها از طریق رابطه خویشاوندی و زد و بندهای پشت پرده نصیب وی شده است. در رشت تا پایان سال ١٣٨٩ حدود ٧٠ کارگر و پرسنل اداری در شرکت فعال بودند که ۴٠ نفر آن ها کارگرانی بودند که به طور مستقیم مشغول به کار بودند و بقیه هم در بخش های اداری و نظارت و ... فعال بودند. اما در پایان سال ١٣٨٩ حدود ١۴ نفر از کارگران و مهندسان و تکنیسین ها و پرسنل اداری در گیلان اخراج شدند که اینان به استانداری و اداره کار گیلان شکایت بردند و پس از چند ماه دوندگی توانستند مبلغی اندک به عنوان خرید سنوات از شرکت خسارت بگیرند. آذری ضدکارگر نیز کمبود این کارگران اخراجی را با آوردن تعدادی از بستگان خود از تبریز جبران کرد. ساعت کار از ٧ صبح تا ٧ شب است، چه در تابستان و زیر گرما و هوای دم گرفته و چه در زمستان و هوای بارانی. نهار کارگران از بیرون تهیه و بین آن ها توزیع می شود. کارگران سرویس ایاب و ذهاب ندارند. به شکل قراردادی مشغول به کارند و همیشه در ازای ۴۵ روز کار دستمزد یک ماه به آن ها پرداخت می شود به طوری که همواره کارگران از شرکت ١۵ روز طلبکار هستند. به همین دلیل، کارگران همیشه نسبت به دیرکرد دریافت دستمزدشان که حتی تا بیش از سه ماه طول می کشد معترض هستند.
در پروژه جداسازی آب از فاضلاب در رشت، شرکت ژیان در گذشته و طبق قرارداد با بانک جهانی می بایست از لوله های ساخت ترکیه و طبق لیسانس آلمان استفاده کند و سایر مواد مربوط به عایق بندی آن هم از آلمان وارد می شد. اما شرکت اقدام به خرید لوله از شرکت فراسازان کرد که ارزان تر است. لوله ها می بایست حداقل ٨ بار فشار آب را تحمل کنند. اما این لوله ها به علت پایین بودن آلیاژشان نتوانستند ٦ بار فشار را تحمل کنند و جواب ندادند. با این همه، همین لوله های ضعیف مورد استفاده قرار گرفته است . در ضمن فردی به نام امینی که قبلاً مدیر عامل شرکت بوده و اخیراً مشاور وزیر شده دلال این معامله بوده است.
هلال احمر استان گیلان و کارگران نجات غریق
گروه های مختلف امداد و نجات در هلال احمر استان گیلان وجود دارد، از جمله گروه های نجات غریق که حدود ١٠٠٠ نفر هستند. گروه های نجات غریق در فصل تابستان به صورت شرکتی و قراردادی در اختیار پیمانکار شهرداری قرار می گیرند و پیمانکاری شهرداری های مختلف شهرستان ها آن ها را به سواحل دریا اعزام می کنند.
دستمزد مصوب این گروه های نجات غریق طبق قراردادهایشان درحدود ٧٠٠ هزار تومان است اما زمانی که به دست این کارگران ازجان گذشته می رسد به ٣٠٠ هزار تومان تقلیل می یابد. به رغم اعتراضات مکرر کارگران نجات غریق به هلال احمر استان گیلان، تا کنون هیچ کس پاسخگوی مشکلاتشان نشده است.
فعالان ضدسرمایه داری گیلان - ٢٢ تیر ١٣٩٠
کمیته هماهنگی برای ایجاد تشکل کارگری
http://www.hamaahangi.info