افق روشن
www.ofros.com

مادر ستار بهشتی: ‌ دادگاه فرزندم باید علنی باشد و گزارشی از افزایش حوادث شغلی


ایلنا - هرا                                                                                                      چهارشنبه ٢٠ دی ۱۳۹۱

۹ کشته و ۹ مصدوم سهم كارگران ظرف دو هفته گذشته

حادثه در حین کار همچنان از میان کارگران قربانی می‌گیرد. تنها در دو هفتهٔ گذشته تا به امروز مورخ بیستم دی ماه، خبر رسمی جان باختن ۹ کارگر و مصدومیت همین تعداد از میان كارگران گزارش شده است که عمق فاجعه را به خوبی نشان می‌دهد. این جدا از خیل وقایع و حوادثی است که هیچ‌گاه به سطح رسانه‌ها راه نمی‌یابند.
به گزارش ایلنا، دو روز پیش مورخ هجدهم دی ماه، ریزش سیلوی سیمان کارخانه سیمان خاکستری در شهرستان نایین اصفهان، یک کشته و دو مجروح را به جمع قربانیان حوادث کار اضافه کرد.
در این حادثه کارگری ۳۲ساله به نام «کیوان. ص» به دلیل قرار گرفتن در زیر لایه‌های سیمان جدا شده از جداره سیلو جان خود را از دست داد و دو نفر کارگر دیگر با نام‌های «رضا» ۳۳ساله و «امین» ۲۱ساله که برادر بوده‌اند، مصدوم شدند. این سه کارگر که بر روی داربست، مشغول تمیز کردن دیواره داخلی سیلوهای ذخیره سیمان این کارخانه بودند كه بر اثر جدا شدن قسمت بزرگی از سیمان جداره این سیلو دچار حادثه شدند.

۹ کشته و مصدوم در دو هفتهٔ گذشته
وقوع همزمان دو حادثه حین کار دیگر در مشهد در‌‌ همان روز – ۱۸ دی ماه - باعث مصدومیت شدید دو کارگر شد. سقوط یک کارگر در داخل میکسر ۱۵ متری، باعث آسیب دیدگی شدید وی از ناحیه کتف شد. همچنین گیر کردن دست یک کارگر زن لای نقاله دستگاه مرباسازی جراحات زیادی را به وی وارد کرد.
ظهر روز هفدهم دی ماه، برشکاری غیر اصولی بر روی تانکر حاوی گازوئیل باعث مصدومیت‌ کارگر برشکاری شد که در خیابان استاد احمد آرام شهر یزد مشغول کار بود. طی این حادثه، کارگر برشکار برای انتقال تانکر بزرگ گازوئیل به بیرون از کارگاه، قصد برش دادن آن را داشت که ناگهان تانکر دچار حریق شد.
یک روز پیش از آن در ۱۶ دی ماه، یک کارگر ساختمانی در مشهد هنگام حمل مصالح ساختمانی با بالابر از ارتفاع ۱۲ متری سقوط کرد و جان باخت. این حادثه در بلوار جانباز شهر مشهد، هنگامی رخ داد که کارگر ۲۸ساله‌ای در اولین روز کاری خود مشغول انتقال نخاله‌های ساختمانی از عمق ۱۲متری یک گودال به سطح زمین بود که ناگهان دستگاه بالابر مصالح ساختمانی همراه با کارگر جوان به پایین سقوط کرد و باعث مرگ کارگر جوان شد.
در‌‌ همان روز واژگون شدن تخته داربست، باعث مرگ یک کارگر ساختمانی دیگر در اهواز شد. «جابر محبی» کارگر ۲۵ ساله‌ای که ‌در طبقه سوم یک ساختمان نو ساز در خیابان گلستان اهواز در حال سنگ کاری بود به دلیل واژگون شدن تخته داربست سقوط کرد و جان باخت.
اما این روز پر حادثه با وقوع اتفاق ناگوار دیگری نیز همراه بود. سقوط یک کارگر ساختمانی از ارتفاع ۷ متری در کارگاه خط آهن تهران – تبریز باعث مصدومیت وی شد. این حادثه در کار‌گاه پل سازی خط آهن تهران - تبریز باعث مصدومیت وی شد. طی این حادثه کارگر ۳۵ ساله‌ای با نام «سید حمید- م» در حال کارکردن برروی داربست متحرک قالب بندی بتن بود که ناگهان برروی پایه‌های داربست سقوط کرد و از ناحیه کمر و لگن به شدت آسیب دیده بطوری که دیگر قادر به حرکت نبود.
۴روز پیش از این حوادث مورخ ۱۲ دی ماه، یک کارگر مقنی در مشهد، هنگام حفر چاه در خیابان شهید صادقی با ریزش دیواره چاه در عمق ۶ متری زیر خاک جان باخت. مسئولان امداد و نجات «‌سست بودن خاک و ریزش دیواره‌های چاه علت» را علت بروز این حادثه ناگوار اعلام کردند.
شامگاه ۱۰ دی ماه، انفجار کپسول گاز در معدن استخراج سیمان کارخانه سیمان شاهرود باعث کشته شدن ۲ کارگر و یک پیمانکار شد. انفجار چند کپسول هوا در قسمتهای جنبی کارخانه (استخراج سیمان) که تحت نظر پیمانکار تهیه مواد اولیه قرار داشت، باعث شد کارفرمای این شرکت بنام حسین قاسمی به همراه دو کارگر به نامهای علیرضا قاسمی و امیر بیکی به علت شدت جراحات وارده جان خود را از دست بدهند. مسئولان مربوطه علت این حادثه را «انفجار کپسولهای صنعتی هوا در کارگاه تعمیرات نگهداری خودرو» عنوان کردند. همچنین «مصطفی خیمه» بازرس وزارت کار شاهرود به ایلنا گفته بود «‌با توجه به اطلاعات بدست آمده این احتمال وجود دارد که کارگری که با کپسول برش هوا کار می‌کرده، دستش روغنی بوده و در اثر برخورد دست وی با سر کپسول، انفجار رخ داده باشد.»
۹ دی ۹۱ حوالی ساعت ۱۲ ظهر، یک خودرو به علت تخطی از سرعت مطمئنه در اتوبان آزادگان بعد از خروجی خلیج فارس با پنج کارگر شهرداری تصادف کرد که یکی از این کارگران بر اثر شدت جراحات کشته شد. در این تصادف مرگبار، یک دستگاه پراید پس از آنکه کنترل حرکت خود را از دست داد با کارگران شهرداری که در حاشیه اتوبان مشغول کار بودند، برخورد کرد. این تصادف به مرگ «منصور بهادری» و مصدومیت شدید چهار کارگر پیمانکاری شهرداری منجر شد. در‌‌ همان روز کارگری در تبریز هنگام کار با دستگاه پرس در یک کارگاه سماورسازی جان خود را از دست داد. در این حادثه که در میدان کاه فروشان، سرای قریش شهر تبریز رخ داد، سر کارگر بین جک بالایی پرس و پایه ثابت دستگاه گیر کرد. کارگر مذکور از ناحیه صورت، فک و گردن دچار آسیب دیدگی شدید شده بود که شدت جراحات وارده جان وی را گرفت.

نقش بحران اقتصادی بر افزایش حوادث حین کار
به باور بسیاری از کار‌شناسان اقتصادی و فعالان كارگری، روند صعودی افزایش حوادث در گارگاه‌ها و واحد‌های تولیدی، افزایش هزینه‌های کارفرما پس از افزایش قیمت دلار و افزایش بی‌سابقه نرخ تورم است زیر دیگر کارفرمایان انگیزه‌ و توان اجرای طرح‌های ایمنی را به منظور کاهش حوادث شغلی را ندارند.
کارفرمایی که چندین ماه حقوق کارگرانش را پرداخت نکرده است چطور می‌تواند آموزش کارگران که به افزایش ایمنی در کارخانه‌ها کمک می‌کند را اجرا کند.
افزایش هزینه‌های ایمنی، تحریم‌ها و همچنین کاهش بازرسی‌های اداره کار را از عوامل مهمی در افزایش حوادث ناشی از کار، منجر شده تا آموزش‌های لازم که به هزینه شخصی کارفرما در کارخانجات برای کاهش حوادث کار صورت می‌گرفت در بسیاری از کارخانه‌های خصوصی متوقف شود.

روزانه ۵ کارگر کشته می‌شوند
پیش‌تر سازمان پزشکی قانونی در خصوص حوادث حین کاری آمارهایی را منتشر کرده بود كه با تحلیل آن به میانگین مرگ روزانه پنج كارگر بر اثر حوادث شغلی رسیدیم. اما به نظر می‌رسد با توجه به وسعت انتشار اخبار رسمی كه نشان دهنده بخشی كوچكی از واقعیت است باید در نتایج به دست آمده از این آمار تجدید نظر کرد.
بر اساس آمارهای رسمی. سازمان پزشکی قانونی، در هفت ماه نخست سال جاری بطور میانگین روزانه پنج کارگر جان خود را جریان حوادث حین کار از دست داده‌اند.
از این میان، روزانه ۲ کارگر تنها به دلیل سقوط از بلندی، یک کارگر روزانه بر اثر اصابت جسم سخت و ۲ کارگر دیگر به دلایل مختلف از جمله برق‌گرفتگی، سوختگی و کمبود اکسیژن و... جان می‌بازند.

------------------------------

مادر ستار بهشتی: ‌ دادگاه فرزندم باید علنی باشد

خبرگزاری هرانا - مادر ستار بهشتی، وبلاگ نویس مقتول در بازداشتگاههای ایران گفت: "من می‌خواهم زود‌تر پرونده پسر مرا به دادگاه بفرستند. دادرسی باید علنی باشد. تمام خبرنگار‌ها هم باشند. داغ آن بچه دارد مرا می‌سوزاند."
خانم گوهر عشقی در گفتگو با رادیو فردا تاکید کرد: "بچه مرا سالم از خانه بردند و کشته‌اش را به من دادند. اگر آن‌ها می‌گویند که ما نفهمیدیم ستار چطور مرده است، پس چرا جنازه‌اش را به ما نشان ندادند؟ چرا صورتش را به من نشان ندادند؟"
گزارش درگذشت ستار بهشتی، ‌ وبلاگ‌نویس منتقد حکومت، ‌ در زندان، روز یکشنبه ۱۷ دی ماه ۱۳۹۱ در صحن علنی مجلس قرائت شد.
به نوشته خبرگزاری‌ها، ‌ در این گزارش آمده است که علت قطعی فوت از لحاظ پزشکی مقدور نیست، اما محتمل‌ترین علت منجر به فوت می‌تواند «پدیده شوک» باشد. در این می‌ان، ‌محمدرضا تابش، نماینده اصلاح‌طلب مجلس از اردکان، گفت که "بخش‌هایی از این گزارش حذف شده است."
ستار بهشتی به‌واسطه فعالیت‌های اینترنتی خود روز نهم آبان ۱۳۹۱، توسط پلیس سایبری ایران، فتا، بازداشت شد و ۱۳ آبان‌ماه تحت‌ نظر پلیس فتا درگذشت. گوهر عشقی، ‌ مادر ستار بهشتی در گفت‌و‌گو با رادیو فردا در مورد گزارش قرائت شده در مجلس می‌گوید:
گوهر عشقی: بچه مرا کشته‌اند. بچه مرا کشته‌اند. بچه مرا سالم از خانه بردند. بی‌گناه بود. وابسته به هیچ جا نبود. من هیچیک از این حرف‌ها را قبول ندارم.

در این گزارش گفته شده است که پسر شما متهم به فعالیت تبلیغی علیه نظام، توهین به ارزش‌های نظام و اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت کشور بوده است؟ نظرتان در مورد این اتهاماتی که به پسرتان وارد شده است، چیست؟
من هیچ کدام از این‌ها را قبول ندارم. پسر من اصلا وابسته به کسی نبود، وابسته به خودش بود. بچه من ایرانی و ایران‌پرست بود و در راه ایران کشته شد.
در مورد مرگ فرزند شما در زندان صحبت‌های زیادی از طرف مقام‌های رسمی شده است از جمله در همین گزارش مجلس.
من از متهمی که آورده بودند پرسیدم می‌خواهم بدانم ستار بهشتی وقت بازجویی چه می‌گفت؟ به من جواب داد ما او را می‌زدیم و او می‌خندید. بچه من زیر شکنجه مرده است. او را کشته‌اند. اگر نکشته‌اند پس چرا جنازه‌اش را به ما ندادند تا خودم بدنش را شستشو دهم؟

کسی که برای عذرخواهی از شما آمده بود، ‌ گفت که ما ستار بهشتی را می‌زدیم و او می‌خندید؟
بله. یک بار هم بیشتر او را ندیدم. گفتم من یک کلام بیشتر با شما صحبت ندارم. می‌خواهم ببینم شما که بچه مرا شکنجه می‌دادید، چه می‌کرد؟ جیغ می‌زد؟ ‌گریه می‌کرد؟ ناله می‌کرد؟ گفت نه. ما می‌زدیم و او می‌خندید. گفتم بنازم به او که شیر بود و شما روباه بودید.

مشخص شده است که چند نفر در ضرب و شتم فرزند شما در زندان دخالت داشته‌اند؟
فکر می‌کنم یک نفر بوده است. یک نفر را به ما نشان دادند و گفتند تا آخرش این بوده است.

خبر دارید که پرونده اتهام علیه کسی که خودش اعتراف کرده که فرزند شما را مورد ضرب و شتم قرار داده و متهم است، در محاکم قضایی به کجا رسیده است؟
نه. این جور که من شنیده‌ام الان در مجلس مطرح است.

از مقام‌های قوه قضائیه و سایر مقامات کشور در مورد پرونده پسرتان چه درخواستی دارید؟
من از آن‌ها خواهش می‌کنم، تمنا می‌کنم که دادگاه فرزند من علنی باشد، نه مخفی. تمام خبرنگاران هم آنجا باشند. رسیدگی به پرونده بچه من علنی باشد. باید هر چه زود‌تر این پرونده را به دادگاه بفرستند.

آیا بعد از اینکه فرد متهم را پیش شما آوردند تا از شما عذرخواهی کند، از سوی مقام‌های قوه قضائیه یا نیروی انتظامی و سایر نهاد‌ها در رابطه با پرونده مرگ فرزندتان با شما تماسی گرفته شده است؟
نه. کسی نیامد عذرخواهی کند. هیچ کس نیامده است. از مقام‌های ایرانی یا ملل متحد خواهش می‌کنم که به این موضوع رسیدگی کنند. دست‌های تک‌تکشان را می‌بوسم. پرونده بچه من را زود‌تر به نتیجه برسانند اما به طور علنی باشد.
یک مادر داغدار اینجاست. یک مادری که سرپرستش را از دست داده است. مادری هستم که الان با عکس‌های فرزندم زندگی می‌کنم.
با مریضی خودم دارم دست و پنجه می‌زنم. ستار پرستارم بود. یک موضوع دیگر را هم بگویم. وقتی که چهلم ستار تمام شد مرا گرفتند و زدند. موهای سرم را کشیدند. روسری‌ام را کشیدند و حرف‌های نامربوطی به من زدند. با دختر من هم همین طور برخورد کردند. او سید اولاد پیغمبر است و نباید روسری و چادر او را می‌کشیدند. تازه ما عزادار هم بودیم. پسرهای مرا هم گرفتند و زدند. آیا باید با یک مادر داغدیده این طور رفتار کنند؟

آیا شما در همین ارتباط شکایتی مطرح کرده‌اید؟
نه اصلا شکایتی مطرح نکردیم. به ما گفتند که اصلا با جایی مصاحبه نکنید ما خودمان رسیدگی می‌کنیم. اما چه رسیدگی کردند؟ هیچ کس نیامد دم در خانه من را باز کند و حتی یک تسلیت خشک و خالی بگوید.
بچه مرا سالم از خانه بردند و کشته‌اش را به من دادند. اگر آن‌ها می‌گویند که ما نفهمیدیم ستار چطور مرده است، پس چرا جنازه‌اش را به ما نشان ندادند؟ چرا صورتش را به من نشان ندادند؟
خبرنگار رفته و از مرده‌شورخانه پرسیده است. به او گفته‌اند بدن آقای ستار بهشتی آنقدر آزرده بوده که به سختی شستشو داده شده و حتی قابل شستشو نبوده است.
خود متهم گفت که پسر شما زیر شکنجه کشته شده است. من از آن‌ها می‌خواهم زود‌تر پرونده پسر مرا به دادگاه بفرستند. دادرسی باید علنی باشد. تمام خبرنگار‌ها هم باشند. داغ آن بچه دارد مرا می‌سوزاند.

------------------------------

مرگ کارگر بر اثر ریزش آوار

خبرگزاری هرانا - مرگ کارگر جوان در حادثه گودبرداری، جان باختن راننده سواری در تصادف، آتش سوزی در خانه‌ای و محبوس شدن ۲ کودک در خانه از مهم‌ترین اخبار حوادث تهران بود.
بنا به گزارش مهر، در نخستین حادثه رعایت نکردن اصول ایمنی به هنگام تخریب و گودبرداری یک ساختمان در خیابان فرهنگ مرگ کارگر جوان را رقم زد.
این حادثه ساعت ۱۶ ۱۵ دقیقه دیروز به سامانه ۱۲۵ اطلاع داده شد که ستاد فرماندهی آتش نشانی تهران بلافاصله نیروهای نجات ۱ را به محل حادثه در خیابان فرهنگ، خیابان تفرشی اعزام کرد.
حسن علیمردانی افسرآماده منطقه یک که در محل حادثه حضور داشت دراین باره گفت: بر اثر رعایت نکردن اصول ایمنی به هنگام گودبرداری ساختمان، متاسفانه مقداری از دیوار تخریب نشده بر روی دو کارگر جوان افغان که مشغول کار بودند ریخته بود و آنان را زیر انبوه زیادی از خاک و آجر گرفتار کرده بود. در این حادثه یکی از کارگران از ناحیه پا دچار آسیب شده بود که بلافاصله از سوی عوامل اورژانس به بیمارستان منتقل و کارگر دوم که تا سینه زیر آوار مدفون شده بود پس از تلاش آتش نشانان از زیر آوار بیرون کشیده شد که متاسفانه مرگ وی توسط عوامل اورژانس تأئید شد.