افق روشن
www.ofros.com

اخبار دولتی: روزگار سیاه کارگران درایران (بهمن)


خبرگزاری کار ایران                                                                                        دوشنبه ۳۰ بهمن ۱۳۹٦ - ۱۹ فوریه ۲۰۱٨


دوشنبه ۳۰ بهمن ۱۳۹٦ - ۱۹ فوریه ۲۰۱٨

کارگران بازنشسته نیشکر هفت‌تپه امروز تجمع کردند

شماری از کارگران مجتمع نیشکر هفت‌تپه در تماس با خبرنگار ایلنا گفتند: صبح امروز (دوشنبه، ۳۰ بهمن ماه) حدود ۱۰۰ نفر از همکاران بازنشسته برای رفع مشکلات بازنشستگی خود در محوطه این شرکت مقابل کارخانه و نیروگاه برق شرکت تجمع کردند.
از قرار معلوم ترک کار ۲۸۰ نفر از کارگران طبق قانون از یکم آذر ماه سال جاری صادر شده است اما به دلیل پرداخت نشدن هزینه بازنشستگی از سوی کارفرما، از آن زمان تاکنون سازمان تامین اجتماعی برای این کارگران مستمری برقرار نکرده است و در نتیجه آنها دست به اعتراض صنفی می‌زنند.
به نقل از کارگران بازنشسته مجتمع نیشکر هفت تپه گفته می‌شود تا این لحظه از جانب مدیریت بخش خصوصی مجتمع پاسخ مشخصی به خواسته‌های آنان داده نشده است.

---------------------

کارگر گندله‌سازی چادرملو دست‌هایش را حین کار از دست داد

به گزارش خبرنگار ایلنا، روز گذشته (بیست و نهم بهمن) یکی از کارگران مجتمع معدنی صنعتی گندله‌سازی چادرملو هر دو دست خود را از دست داد.
حادثه هنگامی رخ داد که جرثقیل سقفی با کارگر برخورد کرد. بر اثر ضربه این کارگر روی ریل جرثقیل افتاد و جرثقیل از روی دستان وی رد شد.
از قرار معلوم، یکی از دستان برای پیوند به همراه مصدوم به اورژانس برده شده ولی دست دیگر در وضعیت خوبی قرار ندارد و به احتمال زیاد احتمال پیوند برای آن وجود ندارد. کارگر مصدوم غیربومی و از کارگران پیمانکاریِ گندله‌سازی چادرملو است.

---------------------

تلاش برای نجات مقنیان گرفتار در قنات «فرومد» سبزوار ادامه دارد

بی‌اطلاعی از وضعیت مدفون‌شدگان

به گزارش خبرنگار ایلنا، پس از گذشت بیش از بیست و چهار ساعت، تلاش برای نجات مقنیان گرفتار در قنات فرومدِ شهرستان سبزوار ادامه دارد.
از قرار معلوم هیچ اطلاعی از وضعیت مدفون‌شدگان در دست نیست؛ عمق قنات ۲۲ متر است که تاکنون ۱۴ متر آن خاکبرداری شده است.
عملیات نجات با ۴ تیم امدادگر هلال احمر و آتش‌نشان با استفاده از دو دستگاه بیل میکانیکی، یک دستگاه لودر و پنج دستگاه کامیون در حال انجام است.
قنات فرومد ساعت ۹ صبح دیروز (بیست و نهم بهمن) فرو ریخت و دو مقنی به نام‌های رضا رمضان پور ۲۸ ساله از روستای فرومد و ابولفضل خداپرست ۲۱ساله از روستای منیدر خراسان شمالی در آن محبوس شدند.
خانواده‌های این دو مقنی با نگرانی منتظر خاتمه امداد و نجات هستند و امیدوارند که عملیات نجات با موفقیت به پایان برسد و عزیزان آنها زنده از قنات بیرون آورده شوند.

---------------------

کاهش مشکلات کار و تولید با شکل‌گیری نهاد کارگری در هفت تپه

به گزارش ایلنا، حمید ظریف خسرج با اعلام این مطلب به رسانه‌ها گفت: یکی از راهکارهای کاهش مشکلات کارگران شرکت نیشکر هفت تپه، فعال شدن شورای اسلامی کار کارگران این مجتمع است.
به گفته وی، کارگران از فراخوان‌هایی که برای فعال شدن شورای کارگری منتشر شد، استقبال نکردند.
طبق اظهارات وی، تاکنون چندین فراخوان برای برگزاری انتخابات شورای کارگری از سوی اداره کار منتشر شده اما از چند هزار کارگر، تنها ۴ یا ۵ نفر اعلام آمادگی کردند. خسرج افزود: فعالیت شورای اسلامی کارگری ازسوی کارگر و کارفرما مورد استقبال واقع نشده است. در این زمینه می‌توان گفت از یکسو کارفرما در هراس است که با ایجاد نهاد صنفی نوعی ناهماهنگی در کار ایجاد شود و از سوی دیگر کارگران این واحد در هراسند که با عضویت در این نهاد کارگری کارخانه بیشتر از همکاران خود در تیررس اخراج قرار گیرند و امنیت شغلی آنها به خطر بیفتد.
وی اظهار کرد: اداره کار در نظر دارد برای تشکیل نهاد کارگری در مجتمع نیشکر هفت تپه برای کارگران حاشیه امنی بسازد تا کارگران از برگزاری آن استقبال کنند.
خسرج همچنین با بیان اینکه مشکلات شرکت هفت تپه نیاز به بررسی عمیق دارد، گفت: متاسفانه کارگر و کارفرما در شرکت هفت تپه شرطی شده‌اند. کارگران اعتصاب می‌کنند تا پول بگیرند و کارفرما تنها زمانی که اعتصابی رخ ندهد، مطالبات معوقه کارگران را پرداخت نمی‌کند. این رویه آسیب زا باید ترمیم شود. کارگران نی شکر هفت تپه نرم افزار موبایل ایلنا

---------------------

یکشنبه ۲۹ بهمن ۱۳۹٦ - ۱٨ فوریه ۲۰۱٨

تاخیر ۵ ماهه در پرداخت دستمزد ۱۴۰۰ کارگر صیاد ماهی گلستانی

امان کلگی توماج (عضو هیئت مدیره اتحادیه صیادان استان گلستان) با اعلام این خبر به ایلنا گفت: در استان گلستان ۱۴۰۰ صیاد در دو بندر «پره ترکمن» و «پره کومیش تپه» در قالب ۲۱ شرکت تعاونی فعالیت دارند که در ۵ ماه گذشته مطالبات آنها از سوی «شرکت مادر تخصصی خدمات کشاورزی» بابت صید ماهیان خاویاری پرداخت نشده است.
به گفته وی، شرکت مادر تخصصی خدمات کشاورزی به عنوان کارفرما مدعی است مهم‌ترین عامل پرداخت نشدن مزد آنها، کمبود نقدینگی و نبود منابع مالی است.
به گفته عضو هیئت مدیره اتحادیه صیادان استان گلستان، مسئولان شرکت مادر تخصصی خدمات کشاورزی در بخش ماهیان خاویاری استان گلستان ماه‌هاست که می‌گویند برای پرداخت دستمزد ۵ ماهه گدشته ۱۴۰۰ کارگر صیاد ماهی بودجه نداریم.
او با بیان اینکه هر ساله از بیستم مهر ماه تا بیستم فروردین سال بعد فصل صید ماهی‌های خاویاری آغاز می‌شود، در ادامه افزود: پیش از این مطالبات صیادان ماهی‌های خاویاری بعد از گذشت یک هفته از سوی شرکت مادر تخصصی خدمات کشاورزی پرداخت می‌شد.
به گفته توماج،، در سخت‌ترین شرایط با حداقل دستمزد که رقم آن به ۵۰۰ هزار تومان هم نمی‌رسد، مشغول صید ماهی‌های خاویاری هستیم که آنهم به تاخیر افتاده است.

---------------------

کارکنانِ ۲۰۲۰ مخابرات خوزستان: سه ماه است یک ریال به ما نپرداخته‌اند

پیمانکار: ما مقصر نیستیم؛ مخابرات در پرداخت‌ها اهمال می‌کند

به گزارش خبرنگار ایلنا، حدود صد نفر از کارکنان شرکتی مخابرات خوزستان که در بخش مرکز تماس ۲۰۲۰ مشغول به کار هستند، سه ماه است که دستمزد و مزایای مزدی نگرفته‌اند. این کارگران می‌گویند: ما شرکتی‌های مخابرات حداقل‌بگیریم و با همین حقوق اندک زندگی خود و خانواده‌هایمان را می‌گردانیم. حالا سه ماه است که یک ریال به ما نپرداخته‌اند. در این شرایط پیمانکار و مخابرات، گناه را گردن یکدیگر می‌اندازند.
این کارگران که نگران عیدی و مزایای مزدی آخر سال هستند، می‌گویند: قرار است این هفته یک ماه از دستمزد معوق ما را بپردازند و امیدواریم تا قبل از شب عید با ما تسویه حساب کنند. زرگر (مدیرعامل شرکت پیمانکاریِ رهنما فردا) در ارتباط با وضعیت این کارکنان ضمن تایید تاخیر در پرداخت دستمزدها گفت: مقصر ما نیستیم. شرکت پیمانکاری به تعهدات خود عمل کرده‌است.
وی افزود: شرکت مخابرات از مهرماه به بعد، هیچ صورت وضعیتی را پرداخت نکرده‌است و در نتیجه ما پولی برای پرداخت دستمزدهای کارکنان نداریم.
زرگر تاکید کرد: طبق قانون و قرارداد برون‌سپاری، پیمانکار در صورت عدم پرداخت صورت وضعیت‌ها توسط کارفرمای مادر باید تا سه ماه بتواند دستمزد کارگران را بپردازد، که شرکت پیمانکاری رهنما فردا نیز به این تعهد عمل کرده و سه ماه بدون پرداخت بدهی‌های مخابرات، به کارکنان خود حقوق داده‌است.
وی در پایان گفت: در حال پیگیری از مخابرات هستیم و به محض اینکه پول بیاید، مطالبات کارکنان را می‌پردازیم.

---------------------

اعتراض به سقف ۲۵۰ میلیونی پاداش پایان خدمت برای مزدبگیران قابل درک نیست

برخی فکر می‌کنند خون‌شان از بقیه رنگین‌تر است

به گزارش خبرنگار ایلنا، مصوبه کمیسیون تلفیق در ارتباط با تعیین سقف ۲۵۰ میلیون تومانی برای پاداش پایان خدمت بازنشستگان، با اعتراض کارکنان صنعت نفت مواجه شده است. رضا مسلمی (فعال صنفی معلمان) در ارتباط با این مساله می‌گوید: آنها که به سقف ۲۵۰ میلیون تومانی برای پاداش پایان خدمت بازنشستگان معترضند، اطلاعی از وضعیت فعلی شاغلان و بازنشستگان ندارند.
وی با اشاره به مطالبات بازنشستگان فرهنگی می‌افزاید: معلمانی هستند که پس از بازنشستگی هنوز پاداش پایان خدمت خود را نگرفته‌اند و هنوز از صندوق طلبکارند؛ این در حالی‌ست که مبلغ پاداش معلمان بازنشسته بسیار کمتر از سقف تعیین شده توسط کمیسیون تلفیق است.
وی با اشاره به مشکلات صندوق‌های بازنشستگی می‌گوید: در کمیسیون تلفیق برای پرداخت پاداش پایان خدمت فرهنگیان حدود سه هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان اعتبار تعیین شد. با وجود فراز و نشیب‌های بسیار در تصویب این بودجه، باید گفت این مبلغ نمی‌تواند حتی بخشی از مشکلات معیشتی معلمان بازنشسته را پس از سی سال خدمت در راه تعلیم و تربیت فرزندان این مملکت، مرتفع سازد.
مسلمی ادامه داد: کسانی که مدعی هستند شغلشان حیاتی است و عدالت به معنای تقسیم یکسان منابع مالی نیست و با تعیین سقف برای پاداش پایان خدمت، دیگر انگیزه‌ای برای خدمت ندارند، باید پای درد دل معلمان بازنشسته بنشینند که برای دریافت مطالبات معوقه خود و همچنین مطالبه همسان‌سازی مستمری‌ها بارها تجمعات اعتراضی برگزار کرده‌اند و به هر دری زده‌اند اما صدایشان به جایی نرسیده است.
به گفته مسلمی، دولت و مجلس بایستی با تخصیص عادلانه بودجه به صندوق‌های بازنشستگیِ مختلف، مانع از تبعیض در بهره‌مندی از مزایای زمان بازنشستگی شوند و اجازه ندهند عده‌ای در این بین حس کنند که خون‌شان از دیگران رنگین‌تر است.
این فعال صنفی معلمان در پایان تاکید کرد: درحالیکه معوقات مزدی بازنشستگان ازجمله فرهنگیان بازنشسته با تاخیر بسیار پرداخت می‌شود، اعتراضاتی از قبیل اعتراض به سقف ۲۵۰ میلیون تومانی پاداش پایان خدمت، برای بخش زیادی از مزدبگیران و بازنشستگان قابل درک نیست.

---------------------

بدعهدی پیمانکار مانع از تکمیل و تحویل سپیدار ۲ و ۳ شد

دیوان عدالت اداری رای به بخشش مالیاتی تعاونی مسکن شرکت واحد بدهد

به گزارش خبرنگار ایلنا، علی مهدوی‌خواه (مدیرعامل تعاونی مسکن کارکنان شرکت واحد اتوبوسرانی تهران) درباره مشکلاتی که در راه ادامه تکمیل ۴ بلوک پروژه‌های سپیدار ۲ و ۳ وجود دارد به ایلنا، می‌گوید: سال ۱۳۸۹ قراردادی ما بین تعاونی مسکن کارکنان شرکت واحد اتوبوسرانی تهران با پیمانکار پروژه بسته شد و قرار شد که ۴ بلوک این پروژه ظرف ۳۶ ماه تکمیل و به اعضا تحویل داده شود.
وی با اشاره به بدعهدی پیمانکار، در تکمیل پروژه، گفت: پیمانکار بعد از دو سال که اسکلت ساختمان را تکمیل کرده بود اعلام کرد که دیگر قادر به تکمیل پروژه نیست. وی هدفمندی یارانه‌ها و افزایش قیمت‌ها را بهانه کرده بود تا تکمیل پروژه را به تاخیر بیاندازد.
مهدوی‌خواه افزود: جلسات متعددی با پیمانکار گذاشتیم تا وی را با تعدیل قیمت متقاعد به ادامه کار کنیم. حتی وقتی پیشنهاد ۵۰ درصد را دادیم از تعاونی مسکن شکایت کرد و برای فسخ قرارداد و معامله به دادگاه مراجعه کرد.
مدیرعامل تعاونی مسکن کارکنان شرکت واحد با بیان اینکه اعضای هیات مدیره برای مقابله با پیمانکار «دادخواست تقابل» دادند، گفت: خوشبختانه قاضی دادگاه پس از پیگیری‌های مکرر نهایتا رای را به نفع تعاونی مسکن صادر کرد و پیمانکار مکلف به اتمام کار و قرارداد شد.
وی افزود: بر این اساس قرار شد که پیمانکار با همان نرخ قدیم یعنی ۱۶.۵ میلیارد تومان پروژه را به اتمام برساند. با این حال بار دیگر کار را متوقف کرد و ما ناچار به مراجعه به دادگاه شدیم؛ چراکه پروژه یک درصد هم پیشرفت نکرده بود. نهایتا دادگاه رای به خلع ید پیمانکار داد و پروژه را از پیمانکار و اعضای هیئت مدیره تحویل گرفت. با این حال مهدوی‌خواه تاکید دارد که مشکلات مالیاتی که بعدا پیش آمد فشار مالی را بر تعاونی مسکن تشدید کرد. وی افزود: در ادامه، اداره امور مالیاتی روی پروژه دست گذاشت و در شرایطی که کل بودجه پروژه ۷۵ میلیارد تومان بود، مشمول ۲۵ درصد مالیات شد.
مدیرعامل تعاونی مسکن کارکنان شرکت واحد افزود: سازمان امور مالیاتی این ۷۵ میلیارد تومان را درآمد اتفاقی تلقی کرده بود و حالا شرکت تعاونی باید ۱۸.۷ میلیارد تومان مالیات می‌پرداخت. این در حالی است که پیش از این اتفاق بیشتر این ۷۵ میلیارد تومان صرف خانه‌سازی برای اعضای تعاونی شده بود و از ۵ هزار نفری که ثبت نام کرده بودند ۴۷۰۰ نفر صاحب خانه شده بودند. در نهایت با احتساب جریمه دیرکرد پرداخت مالیات، باید ۴۷ میلیارد تومان مالیات بپردازیم این در حالی است که همانطور که گفته بودم بیشتر این پول خرج شده بود.
وی با اشاره به شکایت شرکت تعاونی از اداره مالیات به دیوان عدالت اداری، گفت: حالا امیدوار هستیم که دیوان عدالت اداری رای به معافیت مالیاتی شرکت تعاونی مسکن کارکنان شرکت واحد اتوبوسرانی بدهد. با این حساب ما فعلا هیچ کاری از دست‌مان برنمی‌آید. در حال حاضر خود من از اسفندماه گذشته مستمری بازنشستگی خود را دریافت نکرده‌ام چون حساب‌های شخصی‌ام مسدود است و اعضای هیئت مدیره هم به همین ترتیب مشکلاتی دارند و ممنوع‌الخروج و ممنوع‌المعامله هستند.
مهدوی‌خواه افزود: ما حتی هفت میلیارد تومان اضافه‌تر برای تکمیل پروژه هزینه کردیم و آن را به مرحله تاسیسات رساندیم و حالا باید این هفت میلیارد تومان بین ۲۸۰ نفر باقیمانده تقسیم شود تا آنها سهم خود را دریافت کنند، همین امروز هر کدام از اعضا باید به‌طور متوسط ۲۴ میلیون تومان پرداخت کنند تا کار ادامه پیدا کند. به گفته وی، اعضای هیات مدیره شرکت تعاونی در این رابطه قصوری ندارند.
وی افزود: اگر چنین بود دادگاه ما را مبرا نمی‌کرد. در حال حاضر پیمانکار اولیه پروژه با شکایت ما در زندان است. از طرفی یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان دیگر برای این پروژه هزینه کردیم که آنهم به بدهی قبلی اعضا اضافه می‌شود. تنها ۷۵۰ میلیون تومان لازم داریم تا تاسیسات پروژه تکمیل شود.
مدیرعامل تعاونی مسکن کارکنان شرکت واحد افزود: در هر حال اگر مشکلات مالیاتی ما حل نشود، پولی نخواهیم داشت. در عین حال منتظر هستیم که دیوان عدالت اداری رای به عدم محکومیت ما در موضوع پرداخت مالیات بدهد تا حساب‌های ما آزاد شود و البته انتظار داریم مشکل وامی که قرار بود برای اعضا دریافت کنیم، برطرف شود.
وی افزود: قرار است که وام ۲۰ میلیون تومانی اعضا به ۴۰ میلیون تومان برسد. ما در عین حال فکر کردیم که اگر پول نداشته باشیم به‌جای آن قسمتی از املاک و آپارتمان‌ها را به پیمانکار در قالب تهاتر واگذار کنیم البته اینکار از نظر حقوقی ایراداتی دارد که ابتدا باید برای اموال خریدار ثالثی پیدا شود اما فعلا با مشکلاتی که داریم خریدار ثالثی برای اموال تعاونی در پروژه‌های سپیدار ۲ و ۳ وجود ندارد.
مهدوی‌خواه البته تاکید دارد که در حال حاضر هیچ پیمانکاری پس از انجام پروژه پول خود را به‌صورت صد در صد نقد دریافت نمی‌کند بلکه بخشی از پروژه‌ای را که به اتمام رسانده است را در قالب تهاتر بدهی تحویل می‌گیرد به عبارتی دیگر پول پروژه را از خود آن درمی‌آورد.
مدیرعامل تعاونی مسکن کارکنان شرکت واحد در پایان گفت: ما چون تعاونی مسکن هستیم به لحاظ حقوقی مستقل هستیم و لذا شهرداری و شورای شهر ملزم به کمک به تعاونی نیستند.
پروژه مجری گرفته است
کشاورزیان (رئیس هیئت مدیره تعاونی مسکن شرکت واحد) هم در این‌باره می‌گوید: پروژه در حال حاضر مجری گرفته و جواز آن در حال تمدید است. در حال حاضر مشکلی که وجود دارد بدهی اعضای پروژه است ما شش تا هفت میلیارد تومان اضافه خرج کرده‌ایم و به نقطه‌ای رسیده‌ایم که شاید در چند ماه اینده دیگر حتی پولی برای پرداخت حقوق کارکنان پروژه نداشته باشیم اگر پول نباشد کار باز هم متوقف می‌شود لذا اعضا باید بدهی‌های خود را پرداخت کنند تا حداقل بلوک ۷۰ ، ۸۰ واحدی را که در آن حضور داریم تا دو سه ماه آینده به جایی برسانیم.
کشاورزیان در پایان از زحمات شورای شهر، شهرداری تهران و مدیرعامل شرکت واحد، پیمان سنندجی تشکر کرد و گفت که همکاری این پروژه به اتمام خواهد رسید.
در جلسه هیات مدیره مهندس ناظر این پروژ‌های سپیدار حضور داشت و به تشریح روند تکمیل پروژه و مراحل طی شده پرداخت.

---------------------

تجمع مدیران مهدکودک‌های تهران مقابل وزارت کار

معترضان: زنان نان‌آور خانوار را بیکار نکنید

به گزارش خبرنگار ایلنا، صبح امروز (بیست و نهم بهمن) حدود صد نفر از مدیران مهدکودک‌های تهران مقابل وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تجمع کردند.
تجمع‌کنندگان به تفاهم‌نامه اخیر میان سازمان بهزیستی و وزارت آموزش و پرورش معترضند و می‌گویند: براساس این تفاهم‌نامه، قرار است نگهداری و آموزش کودکان چهار تا شش ساله از مهدکودک‌ها به وزارت آموزش و پرورش منتقل شود و به این ترتیب، مهدکودک‌ها دچار بحران خواهند شد.
یکی از زنان حاضر در تجمع گفت: اکثر زنان شاغل در مهد کودک‌ها، زنان سرپرست خانوار و نان‌آور هستند و اگر قرار باشد فقط کودکان یک تا سه سال در مهد کودک‌ها نگهداری شوند، تعدیل‌های گسترده آغاز می‌شود و زنان بسیاری بیکار خواهند شد.
تجمع‌کنندگان خواستار دیدار با وزیر کار هستند و می‌گویند از وزیر می‌خواهیم صدای ما را بشنود و در جهت حمایت از زنان کارآفرین و نان‌آور، برای لغو تفاهم‌نامه اقدام کند.

---------------------

مصدومیت دوکارگر در آتش‌سوزی شیرآلات صنعتی البرز

به گزارش ایلنا، مدیرعامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری شریف آباد گفت: این حادثه روز گذشته (۲۸ بهمن ماه) در کارخانه شیرآلات صنعتی البرز مستقر در شهرک صنعتی عباس آباد در منطقه پاکدشت استان تهران رخ داد و حجم گسترده آتش باعث مصدوم شدن دو کارگر این واحد صنعتی شد.
«ابوذر بوربور اژدری» افزود: کارگران حادثه دیده شیرآلات صنعتی البرز، در محل حادثه توسط اورژانس منطقه مداوا شده‌اند. به گفته وی، ۸۰ درصد از سوله‌های این واحد در آتش‌سوزی سوخته است و کارشناسان به دنبال علت وقوع این حادثه هستند.

---------------------

شنبه ۲٨ بهمن ۱۳۹٦ - ۱۷ فوریه ۲۰۱٨

پای دادستان خوزستان به پرونده کارگران هفت‌تپه باز شد

به گزارش ایلنا، حسینی پویا (دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان خوزستان) با تاکید بر حل مشکلات معوقه کارگران شرکت هفت تپه گفته است: باتوجه به تعهدات مسئولان این شرکت تا پایان امسال باقیمانده مطالبات کارگران پرداخت خواهد شد تا در ایام عید مشکل مالی نداشته باشند. این مقام قضایی تصریح کرد: در نشست ۳ ساعته با مسئولان شرکت هفت تپه، مشکلات کارگران و شرکت مورد بررسی قرار گرفت و با پیگیری‌های انجام شده بخشی از حقوق معوقه کارگران پرداخت شد.
وی با اشاره به حمایت دستگاه قضایی از سرمایه‌گذاران و فعالان اقتصادی در استان خوزستان تصریح کرد: در این نشست مصوب شد هیاتی از دادستانی از محل شرکت هفت‌تپه بازدید کنند و مشکلات شرکت و کارگران را از نزدیک مورد بررسی قرار دهند و در این راستا برنامه‌ریزی‌های لازم انجام شود.

با پرداخت مابقی معوقات مزدی، مطالبات کارگران هفت‌تپه به‌روز می‌شود
در خصوص معوقات مزدی کارگران محتمع هفت‌تپه یک منبع خبری در این واحد تولیدی به ایلنا گفت: با تصمیماتی که مدیریت مجتمع با همراهی مسئولان استانی گرفته شده به زودی مطالبات کارگران هفت تپه به‌روز می‌شود. او با بیان اینکه همه کارگران شاغل در مجتمع نیشکر هفت‌تپه بابت یک ماه مزد معوقه مربوط به دی ماه خود و پاداش سال‌های ۹۴ و ۹۵ از کارفرما طلبکارند، افزود: در حال حاضر فقط عده‌ای از کارگران روزمزدی مجتمع هستند که دستمزد آذر ماه خود را دریافت نکرده‌اند که قرار شده با برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته مطالبات این گروه از کارگران نیز پرداخت شود. به گفته وی، کارگران روزمزدی جدا از مطالبات مزدی به دنبال محقق شدن موضوع عقد قراردادهای مستقیم خود با کارفرمای شرکت هستند که امیدواریم به زودی محقق شود.

تجمع کارگران نی‌بر در اعتراض به معوقات بیمه‌ای
این منبع خبری با بیان اینکه برای چندمین بار امروز صبح (۲۸ بهمن ماه) شاهد تجمع گروهی از کارگران نی‌بر مجتمع هفت‌تپه در مقابل ساختمان مدیریت شرکت بودیم، درخصوص مطالبه این گروه از کارگران مجتمع هفت‌تپه گفت: کارگران نی‌بر علت برپایی این تجمع صنفی را پرداخت نشدن ۱۰ میلیارد تومان حق بیمه دوران بیکاری خود عنوان می‌کنند که در صورت محقق شدن؛ تعداد زیادی از کارگران بازنشسته می‌شوند.

---------------------

کارگران منطقه آزاد اروند مقابل دفتر اشتغال تجمع کردند

به گزارش خبرنگار ایلنا، جمعی از کارگران شاغل در منطقه آزاد اروند صبح امروز (شنبه ۲۸ بهمن ماه) با تجمع مقابل دفتر اشتغال این منطقه آزاد اقتصادی خواهان رسیدگی به مطالبات برآورده نشده خود شدند.
کارگران معترض که اکثرا از کارگران شاغل در پالایشگاه آبان هستند مدعی‌اند؛ نحوه رسیدگی به دعاوی و اختلافات کارگری و کارفرمایی در دفتر اشتغال مناطق ویژه اقتصادی کشور به درستی انجام نمی‌شود.
آنان معتقدند محاکم روابط کار در دفتر اشتغال منطقه آزاد اروند از استقلال لازم برای رسیدگی به اختلافات صنفی دوجانبه میان کارگران و کارفرمایان برخوردار نیست. به اعتقاد این کارگران، به دلیل محدودیت‌هایی که در مقررات اشتغال این منطقه برای کارگران وضع شده است، کمتر کارگری شانس پیروزی در برابر کارفرمایان و پیمانکاران در محاکم کار ویژه این مناطق را دارد.
درهمین رابطه یکی از کارگران شاغل در منطقه ویژه اقتصادی اروند که تجربه حضور در هیات رسیدگی‌کننده به پرونده‌های روابط کار را دارد به ایلنا گفت: به دلیل محدودیت‌هایی که در مقررات اشتغال این مناطق برای کارگران وضع شده است، کمتر کارگری شانس پیروزی در برابر کارفرمایان و پیمانکاران در محاکم کار ویژه اروند را دارد.
به گفته وی، در خوشبینانه‌ترین حالت ساختار حقوقی تشکیل این هیات‌ها طوری است که استقلال عملکرد آن‌ها با تردید روبروست؛ به‌طوری که حتی ذی‌حق‌ترین کارگران نیز نمی‌توانند طبق قواعد حقوقی به دریافت رای این هیات‌های برای دریافت حقوق خود خوشبین باشند.
او در خاتمه تاکید کرد: البته در منطقه ویژه اروند وکلایی حقوقی هستند که حاضرند در قبال دریافت حداقل بخشی از طلب ادعایی کارگر در هیات‌های رسیدگی‌کننده به عنوان نماینده تام‌الاختیار وی حاضر شوند که البته آنها هم از سوی سازمان منطقه ویژه اقتصادی اروند با محدودیت حضور در محاکم روابط کار روبرو هستند و ما کارگران دستمان به جایی بند نیست.

---------------------

انتظار سه ساله کارگران بازنشسته رنگین نخ برای دریافت مطالبات

به گزارش خبرنگار ایلنا، یکی از کارگران نساجی رنگین نخ گفت: میانگین سنوات پایان خدمت هر یک از بازنشستگان براساس سوابق کاری حدود۲۰ میلیون تومان است که کارفرما به بهانه نداشتن منابع مالی، توان پرداخت آن را ندارد.
وی گفت: کارگران بازنشسته رنگین نخ علارغم دریافت نکردن سنوات، حدود ۵ تا ۶ میلیون تومان مطالبات معوقه مزدی دارند که مربوط به ۵ تا ۶ ماه دستمزد اخر سال گذشته می‌شود. همچنین عیدی سال ۹۳ کارگران پرداخت نشده است.
به ادعای این کارگر بازنشسته، وضعیت پیش آمده در حالی است که در هفته گذشته کارگران کارخانه رنگین نخ برای پیگیری وضعیت مطالبات خود یک روز مقابل ساختمان استانداری استان سمنان تجمع کردند و مسئولان قول پیگیری دادند. او گفت: علاوه بر مطالبات مزدی و سنواتی کارگران بازنشسته، کارفرما ۴ درصد هزینه بازنشستگی تعداد دیگری از همکارانمان که هنوز به سن بازنشستگی نرسیده‌اند را به تامین اجتماعی بدهکار است.
وی ادامه داد: خانواده‌های کارگران بازنشسته برای حق سنوات برنامه‌ریزی کرده بودند اما با روالی که کارفرما در پرداخت سنوات بازنشستگان در پیش گرفته است، ارزش نقدی طلب آنها نیز کاهش یافته است.
به گفته آنان، این واحد تولیدی که از ماه‌های نخستین سال ۹۴ تاکنون به‌طور کامل تعطیل است و مسئولان این کارخانه را بابت بدهی مالی به یک بانک دولتی واگذار کرده‌اند.
این کارگران در ادامه می‌گویند: پس از پی‌گیری‌های حقوقی سرانجام توانستیم حکم مصادره اموال کارخانه را برای دریافت طلبمان بگیریم اما پیش از کارگران این بانک دولتی برای وصول مطالبات معوقه خود اموال کارخانه را توقیف کرده‌ و در نتیجه پیگیری کارگران تاکنون بی‌نتیجه بوده است.
به ادعای کارگران بازنشسته، کارخانه رنگین نخ در زمان تولید از ظرفیت سه شیفت کاری برخوردار بود و هیچ مشکلی در زمینه فروش محصولات خود نداشت اما با عدم برنامه‌ریزی و سوءمدیریت این واحد تعطیل شد.
پیش از این مدیرکل اداره تعاون کار ورفاه اجتماعی استان سمنان در گفتگو با ایلنا وعده رسیدگی به مطالبات کارگران بازنشسته رنگین نخ را داده بود.
به گفته اسماعیل غنیان، رای قطعی اداره کار برای پرداخت مطالبات کارگران این کارخانه صادر شده اما مراحل بعدی پیگیری مطالبات کارگران به اجرائیات دادگستری مربوط است.

---------------------

در نامه ۱۵۸۰ پزشک شاغل در طرح تحول سلامت مطرح شد؛

کارانه پزشکان دچار جرح و تعدیل شد /۱۴ ماه است مطالبات ما را نداده‌اند

به گزارش خبرنگار ایلنا، بیش از ۱۵۸۰ پزشک متخصص شاغل در طرح سلامت، در نامه‌ای خطاب به وزیر بهداشت، از عدم پرداخت مطالبات خود انتقاد کردند. در این نامه خطاب به وزیر بهداشت آمده است:
جامعه پزشکى و کادر بهداشت و درمان بر این باورند که در حرفه طبابت آنچه اصل است، فراهم کردن شایسته همه زمینه‌ها براى کاستن از آلام بیمار است. هر طبیب با وجدانى منافع بیمار را بر منافع شخصى خود ترجیح می‌دهد و تمام توان حرفه‌اى و علمى خود را براى برطرف کردن رنج بیمار به کار مى‌گیرد. اما آنچه در این میان اهمیت دارد این است که پزشک باید خود از نظر روحى، جسمى، اقتصادى و اجتماعى از حداقل‌هایى برخوردار باشد تا بدون هرگونه دغدغه‌اى بتواند به بیماران خود خدمت کند.
در ادامه این نامه می‌خوانیم: طرح تحول نظام سلامت با تمامى نیات خیر و دستاوردهاى خوبى که داشته است، با کمال تاسف پزشکان دخیل در این طرح را با مشکلات فراوانی مواجه کرده‌است که مهمترین آنها به شرح ذیل است:
۱. همانگونه که مستحضرید، طبق متن سند طرح تحول سلامت، در پایان هر ماه بیمارستان‌ها مکلف به تسویه حق‌الزحمه‌ی پزشکان هستند. این در حالى است که در تمامى بیمارستان‌هاى فعال در این طرح، به‌طور میانگین بیش از چهارده ماه است که مطالبات پزشکان دچار تعویق و تاخیر بوده و پزشکان شاغل در آنها با مشکلات مالى جدى دست به گریبانند. تاخیر بیش از یک سال در پرداخت مطالبات، انگیزه خدم‌ رسانى را در پزشکانى که اکثریت قریب به اتفاق جوان هستند و هیچگونه پشتوانه اقتصادى ندارند، دچار اخلال کرده و موجى از یأس و سرخوردگى در میان آنان بوجود آورده است. از آن مقام محترم درخواست داریم تمهیداتى اندیشیده شود تا طبق سند طرح تحول سلامت در پایان هر ماه تمامى مطالبات پزشکان اعم از حق ویزیت، مقیمى و ماندگارى پرداخت گردد.
۲. ما امضاکنندگان این نامه درخواست داریم در قانون ممنوعیت دایر کردن مطب براى پزشکان تمام وقت جغرافیایى تجدیدنظر شده و اجازه تاسیس مطب براى متخصصین و پزشکان فوق تخصص صادر گردد. بدیهى است این حق براى هر متخصصى اختیارى بوده و هر متخصصى مى‌تواند در صورت تمایل بصورت تمام وقت در بیمارستان شاغل به کار باشد.
۳. پیشنهاد مى‌شود کمیته‌اى با حضور نمایندگان پزشکان فعال در این طرح، نمایندگان وزارت بهداشت و نمایندگان بیمه‌ها تشکیل شود تا یک روال منطقى و نزدیک به واقعیت‌هاى اقتصادى، جهت پرداخت کارانه‌ها مشخص شود؛ چراکه با نحوه پرداخت فعلى کارانه‌ها، درصد بسیار قابل توجهى از حق‌الزحمه پزشکان به ناحق دچار جرح و تعدیل مى‌شود.
در پایان این نامه می‌خوانیم: امید است مقام محترم وزارت و همه مسئولین ذیربط با دلسوزى و درایت براى حل معضلات و مشکلات جدى مطرح شده در سطور فوق، اهتمام ورزند. چراکه در صورت عدم رفع موانع ذکر شده، عواقب جدى گریبان‌گیر نظام سلامت خواهد شد و در این میان همه ما متضرر خواهیم شد.

---------------------

اعتراض کارگران پیمانکاری بندر‌ امام خاتمه یافت

مزایای مزدی تا تیرماه پرداخت می‌شود

شماری از کارگران پیمانکاری مجتمع‌های پتروشیمی منطقه ویژه اقتصادی بندر امام در تماس با خبرنگار ایلنا، از خاتمه اعتراضات صنفی خود در روز پنجشنبه (بیست و ششم بهمن ماه) خبر دادند.
به گفته این کارگران، در این روز ابتدا معترضان، تجمعی را مقابل ساختمان فرمانداری برگزار می‌کنند که در نهایت مسئولان فرمانداری از معترضان می‌خواهند تا نمایندگان خود را برای مذاکره انتخاب کنند.
براساس این اظهارات، جلسه‌ای با حضور مسئولان فرمانداری و نمایندگان کارگران معترض در مورد پرداخت مزایای مزدی بدی‌ آب و هوا، سختی ‌کار و بُعد مسافت برگزار و در نهایت مقرر می‌شود که این مزایا تا برج چهار سال آینده (تیر ماه نود و هفت) به کارگران مشمول پرداخت شود.
به گفته منابع ایلنا، پس از جلسه، تجمع کارگران خاتمه یافته و از امروز همه کارگران پیمانکاری مجتمع‌های پتروشیمی منطقه ویژه اقتصادی بندر امام مانند روزهای گذشته به فعالیت معمول خود مشغولند.
این کارگران در هفته گذشته با خودداری از خوردن وعده‌ غذایی محل کار خود، اعتراض خود را نسبت به دریافت نکردن مزایایِ مزدی اعلام کرده بودند.

---------------------

کارگران معدن یورت سه ماه حقوق معوقه دارند

نیمی از شهرک‌های صنعتی استان گلستان تعطیل شده‌‌است

به گزارش خبرنگار ایلنا، غلامرضا طالبا (دبیر اجرایی خانه کارگر استان گلستان) گفت: با بند (ز) تبصره ۷ لایحه بودجه ۹۷ مبنی بر واریز سهم درمان و سایر منابع تامین اجتماعی به حساب خزانه‌داری کشور مخالفیم چراکه حق بیمه کارگر براساس قوانین تامین اجتماعی باید در صندوق درمان ریخته شود و درصد‌‌های آن نیز مشخص شده است از قبیل هزینه کفن و دفن، از کار افتادگی، درمان بازنشستگان و درمان مستقیم و غیر‌مستقیم کارگران و بیمه‌شدگان. خانه کارگر استان گلستان با نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی درباره این موضوع، گفتگو‌ها و رایزنی‌های زیادی داشته‌ است. نمایندگان هم با مطالبه کارگران در این مساله همراه هستند و تلاش خواهند کرد در صحن علنی مجلس با این بند مخالفت کرده و آن را در کمیسیون تلفیق حذف کنند.
به اعتقاد وی، سازمان تامین اجتماعی حق‌الناس است و درصورت موافقت با این بند، به‌نوعی مصادره اموال کارگران انجام می‌شود. با در نظر گرفتن حمایتی که جامعه کارگری از دولت روحانی داشته است، انتظار می‌رفت که رئیس‌جمهور پیگیر حذف چنین مواردی باشد.
به گفته دبیر اجرایی خانه کارگر استان گلستان، در مجلس تعداد زیادی از پزشکان حضور دارند که از طریق تماس‌هایشان با وزیر بهداشت، او را مجاب به ارائه پیشنهاد بند (ز) تبصره ۷ لایحه بودجه کردند. با اجرای این بند؛ از این پس کارگران برای اجرای بسیاری از امورات درمانی‌شان باید منتظر نامه اجازه برداشت از وزارت بهداشت باشند. این امر با روح قانون تامین اجتماعی منافات دارد. این اقدام حتی با نظر دیوان عدالت اداری که به نفع کارگران در این مساله رای داده، مغایر است.
طالبا در رابطه با بحث دستمزد و اینکه یک خانوار کارگری با چه هزینه‌ای قادر به تامین معاش و زندگی خود است، اظهار داشت: اقتصاد استان گلستان بیشتر مبتنی بر کشاورزی است تا صنعت و بیشتر کارگران در حوزه کشاورزی مشغول به کار هستند. بر همین مبنا، ما در استان گلستان کمیته دستمزد ایجاد کردیم تا بتوانیم به نرخ قابل قبولی برای تعیین دستمزد برسیم. طبق برآورد این کمیته، یک کارگر باید حداقل دو‌‌ میلیون و هشتصد‌ هزار تومان حقوق دریافت کند تا بتواند براساس سبد هزینه خانوار معیشتش را تامین کند. ما این نرخ به‌دست آمده را به همکارانمان در تهران نیز ارائه می‌کنیم.
به گفته وی، در استان گلستان، سی و هفت‌هزار و هشتصد نفر بازنشسته وجود دارد که میانگین دریافتی‌ برخی از آنها به دلیل آن که کارشان فصل بوده است، از ششصد-هفتصد هزار تومان فراتر نمی‌رود. کارگرانی در این استان هستند که ۵۰۰-۶۰۰ هزار تومان حقوق دریافت می‌کنند و اعتراضی هم نمی‌توانند بکنند چراکه بلافاصله با اخراج مواجه می‌شوند.
دبیر اجرایی خانه کارگر استان گلستان تاکید کرد: هرقدر به انتهای سال نزدیک ‌می‌شویم، کارفرمایان جهت نپرداختن دو ماه عیدی و حقوق اسفند، تعدیل نیرو کرده‌، موجب افزایش بیکاری ‌می‌شوند و در ماه‌های ابتدایی سال جدید، جهت جبران، به‌صورت مقطعی، دوباره جذب نیرو می‌کنند. در استان گلستان، کارگاه‌هایی هستند که تعطیل شده و کارگران آنها سنوات خدمت خود را بعد از گذشت ۵-۶ سال هنوز دریافت نکرده‌اند. همچنین بیشتر از نیمی از شهرک‌های صنعتی استان گلستان تعطیل شده‌ و باقی‌ نیز با کمتر از نیمی از ظرفیت‌شان کار می‌کنند. در سال ۱۳۹۵ آمار دریافت‌کنندگان بیمه بیکاری در اینجا ۳۸۶۳ نفر بوده، اکنون این تعداد به‌حدود ۴۷۰۰ نفر رسیده‌ است. در مجموع، کارگران گلستانی در وضعیت خوبی نیستند و برنامه‌هایی همچون طرح کارورزی هم بیشتر شبیه مسکن هست تا درمان وضعیت بد بیکاری و معیشتی کارگران و در‌واقع، شانه خالی کردن دولت‌ها از مسئولیت‌هایشان.
وی درباره کاهش ۷ درصدی تعداد شکایات کار در استان گلستان بر مبنای مصاحبه سعید مازندرانی (مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان گلستان) نیز گفت: بسیاری از شکایات کار در گلستان، اصلا به مرحله دادخواست نمی‌رسند. با این وجود، در استان گلستان بین مدیرکل کار، مدیرکل تامین اجتماعی و خانه کارگر تعامل خوبی وجود دارد و مسائل و مشکلاتی که از طرف کارگران پیش این مدیران مطرح شده، رسیدگی می‌شود.
او از بی‌توجهی دولت در هنگام تایید بعضی مصوبات نیز اظهار نارضایتی کرد و برای مثال به مصوبه‌ای اشاره کرد که دو سال پیش در هیات وزیران تصویب شد و بر مبنای آن، بهره‌برداری از جنگل‌های شمال برای مدت ده سال ممنوع شد. طالبا گفت: دولت با این اقدام موجب از بین رفتن حدود دو هزار شغل در گلستان شد. همچنین از آنجا که این استان به خاطر خاک مرغوبی که دارد به کشاورزی محدود شده و صنعت در آن ممنوع شد، اشتغال‌زایی در آن بسیار کاهش داشته است.
وی درباره وضعیت فعلی معدن یورت نیز اظهار داشت: کارگران معدن تا همین لحظه سه ماه حقوق معوقه دارند. می‌توان گفت واگذاری‌های صورت گرفته به بخش خصوصی یک گرفتاری بزرگ است که موجب مشکلاتی از این دست می‌شود.
طالبا در ارتباط با شرایط بازماندگان ۴۳ کارگر جان‌باخته حادثه معدن یورت افزود: جدا از کمک‌های دولت، بازماندگان کارگران کشته شده در حادثه معدن یورت در حال دریافت مستمری هستند ولی از آنجا که حدود دو-سه سال بود کارفرما حق بیمه کارگران را پرداخت نکرده بود و مواردی از قیبل اضافه‌کاری‌های ایشان را هم رد نکرده بود، مستمر‌ی‌ای که برای بازمانده‌های این کارگران تعیین شده، بسیار حداقلی است.

---------------------

پنجشنبه ۲٦ بهمن ۱۳۹٦ - ۱۵ فوریه ۲۰۱٨

تجمع کارگران شهرداری یاسوج مقابل ساختمان شورای شهر

به گزارش ایلنا، کارگران پیمانی فضای سبز شهرداری که در سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری یاسوج مشغول به کار هستند، صبح امروز (۲۶ بهمن ماه) در اعتراض به چند ماه معوقات مزدی خود مقابل ساختمان شورای شهر تجمع کردند.
از قرار معلوم مطالبات مزدی این کارگران از تیر ماه سال جاری پرداخت نشده و آنها چندین ماه مطالبات مزدی سال ۹۲ را نیز طلبکاراند.
این کارگران می‌گویند: پرداخت حق بیمه ما از سال ۹۲ با مشکل روبرو است به گونه‌ای که در برخی ماه‌های سال دفترچه‌های درمانی کارگران فضای سبز تمدید نشده است.
به گفته این گروه از کارگران؛ هریک از همکاران آنها (از سال ۹۲ تاکنون) رقمی حدود ۲۰ میلیون تومان از شهرداری طلبکار هستند. چندین شهردار روی کار آمده در یاسوج نیز مطالبات مزدی کارگران را پیگیری نکرده‌اند.
مطالبات کارگران را پیگیری می‌کنیم
نستهن مقدم (شهردار یاسوج) گفته است: مطالبات کارگران یک مطالبه معوق سنواتی است که از سال ۹۲ ازسوی شرکت‌های پیمانکاری به تاخیر افتاده است.
به گفته وی؛ کارگران باید مطالباتشان را از طریق اداره کار پیگیری کنند و و مرجع بالادستی کارگران، شورای شهر نیست.
او با بیان اینکه قطعا مطالبات کارگران را پیگیری می‌کنیم، اطمینان داده که شهرداری یاسوج تمام تلاش خود را برای محققق شدن پرداخت مطالبات معوقه کارگران انجام می‌دهد.

---------------------

چهارشنبه ۲۵ بهمن ۱۳۹٦ - ۱۴ فوریه ۲۰۱٨

تجمع کارگران پیمانی بندر امام خمینی در اعتراض به شرایط مزدی

به گزارش منابع کارگری ایلنا، صبح امروز کارگران پیمانکاری شاغل در واحدهای پتروشیمی مستقر در منطقه ویژه اقتصادی بندر امام در اعتراض به شرایط نامناسب مزدی مقابل فرمانداری این شهر دست به تجمع زدند.
در این اجتماع صنفی نزدیک به ۱۵۰ نفر از کارگران پیمانی شاغل در واحدهای پتروشیمی بندر امام خمینی در اعتراض به آنچه تبعیض مزدی در محاسبه و پرداخت مطالبات مزدی میان نیروهای کار پیمانکاری و قراردادی عنوان می‌شود، شرکت داشتند.
تفاوت در شیوه محاسبه و پرداخت مزایای مزدی کارگران پیمانکاری و نیز متفاوت بودن این مزایا با مزایای مربوط به کارگران قرارداد مستقیم؛ دلیل شکل‌گیری این اعتراض صنفی بوده است.
به گفته یکی از کارگران، هفته گذشته نیز گروهی از کارگران پیمانکاری شاغل در واحدهای پتروشیمی اقدام اعتراضی خود را با نخوردن غذا در محل کار خود آغاز کرده‌ بودند که درنهایت مدیریت این واحدهای پتروشیمی در مقام کارفرما هیچ پاسخ روشنی به آنها نداده‌اند.
این کارگر شاغل در واحدهای پتروشیمی بندرامام همچنین مدعی شد مدتهاست او و سایر همکارانش از طریق شرکت‌های پیمانکاری درکنار سایر گروه‌های شغلی در پروژه‌های مختلف مربوط به فعالیت‌ واحدهای پتروشیمی فعالیت دارند اما باوجود داشتن شرایط حرفه‌ای و علمی مشابه، مطالبات مزدی آنها به نسبت کارگران قرارداد مستقیم به مراتب کمتر است.

---------------------

کارگران «شیشه قزوین» سه ماه مزد معوقه طلبکارند

به گزارش خبرنگار ایلنا، کارگران شیشه قزوین که تعداد آنها حدود ۲۸۰ نفر است، در توضیح طلب وصول نشده خود گفتند: مطالبات مزدی ما مربوط به طلب ماه‌های آبان، آذر و دیماه سال جاری می‌شود. همچنین کارفرما به دلیل کمبود نقدینگی دو ماه از حق بیمه ما را در دو ماه گذشته (آذر و دی) پرداخت نکرده است.
یکی از کارگران شاغل در کارخانه شیشه قزوین با یادآوری اینکه به دلیل کمبود منابع مالی، چند سال گذشته برای آنها با چالش‌هایی همراه بوده است، افزود: دستمزد مهر ماه را اخیرا دریافت کرده‌ایم با این حال کارفرما وعده پرداخت بخش دیگری از مطابات عقب مانده مزدی و بیمه‌ای‌مان را در هفته‌های آتی داده است.
وی با بیان اینکه هرکدام از ما به‌صورت میانگین ۱۵ تا ۲۰ سال سابقه کار داریم، گفت: در آستانه نوروز و سال ۹۷ جدا از مطالبات مزدی سه ماه گذشته، کارفرما در این موقع از سال حداقل بخشی از عیدی سال جاری را به کارگران پرداخت می‌کرد اما هنوز این اتفاق نیفتاده است.
این کارگر با تاکید بر پیگیری مسئولان استانی درباره وضعیت کارخانه شیشه قزوین به عنوان یکی از بزرگترین واحدهای تولید شیشه در کشور و کارگرانش، گفت: اگر مسئولان هرچه سریعتر به وضعیت کارخانه رسیدگی کنند، در آینده نزدیک شاهد بهبودی وضعیت کارخانه و کارگرانش خواهیم بود.

---------------------

تجمع پزشکان متخصص بیمارستان امام رضا(ع) در شهر لار

به گزارش خبرنگار ایلنا، صبح امروز (25 بهمن ماه) گروهی از پزشکان متخصص که در بیمارستان امام رضا (ع) شهر لار در استان فارس مشغول به کار هستند، در اعتراض به عدم دریافت معوقات مزدی خود دست به اعتراض صنفی زدند.
تجمع‌کنندگان می‌گویند: خواستار روشن شدن وضعیت مطالبات معوقه خود هستیم.
از قرار معلوم دانشکده علوم پزشکی شهرستان لارستان اطلاعیه‌ای در این خصوص به شرح زیر منتشر کرده است. در این اطلاعیه آمده است:
امروز ۲۵ بهمن ماه ۹۶، پزشکان متخصص شهر لار، جهت اعتراض به تاخیر پرداخت معوقات یک‌ساله و موارد ناعادلانه، تصمیم به همراهی با پزشکان سراسر ایران داشتند اما باتوجه به پیگیری‌های انجام شده و صحبت‌های دکتر کریمی، رییس دانشکده و دکتر اکبرزاده، معاون درمان، به احترام این جنابان و به جهت عدم اختلال در روند درمان بیماران، الحمدلله امور بیمارستان بدون هیچ وقفه‌ای ادامه دارد.

---------------------

نجات ۸ کارگر ساختمانی وردآورد از مرگ حتمی

محمدکرم درآبادی (مدیر روابط عمومی مرکز اورژانس تهران) درباره جزییات این حادثه گفته است: ساعت ۱۰:۳۶ روز گذشته با گزارش مسمومیت مونوکسید کربن در شهر وردآور، در خیابان امام حسین (ع)، بلافاصله یک تیم درمانی به محل حادثه اعزام شد.
او ادامه داد: خوشبختانه با اقدام سریع و به موقع اورژانس، ۸ نفر از مسموم‌شدگان که همگی از کارگران یک ساختمان در حال ساخت بودند پس از اقدامات اولیه اورژانسی به بیمارستانی درتهران اعزام شدند و هم‌اکنون تحت مراقبت‌های اورژانس هستند.
درآبادی گفت: با اقدامات اولیه اورژانس و تسریع در امدادرسانی و اعزام، این حادثه فوتی نداشته است.
به گفته وی، همه ساله در فصل زمستان به دلیل استفاده از وسایل گرمایشی ناایمن و نقص در دودکش وسایل گرمایشی بر اثر تولید گاز کشنده منوکسیدکربن تعدادی از هموطنان در این حوادث جان خود را از دست می‌دهند.

---------------------

کارگران اخراجی شهرداری تاکستان همچنان در انتظار بازگشت به کار

به گزارش خبرنگار ایلنا، مرداد ماه سال گذشته؛ ۹۷ نفر از کارگران قراردادی خدماتی شهرداری تاکستان در استان قزوین که تحت مسئولیت شرکت پیمانکاری «پاکراه» هستند، با اتمام قرارداد از کار اخراج شدند.
از آن زمان تاکنون کارگران بیکار شده با طرح شکایت در هیات رسیدگی اداره کار شهرستان تاکستان، پیگیر مطالبات معوقه و بازگشت به‌ کار خود شده‌اند اما بلاتکلیفی آنها هنوز ادامه دارد. به گفته منابع ایلنا، مجموع کارگران خدماتی شهرداری تاکستان حدود ۱۵۰ نفر بودند که از این تعداد، ۹۷ نفر از ۱۸ ماه گذشته بیکار شده‌اند و تا این لحظه جز تعداد انگشت‌شماری که به شغل‌های کاذب همانند دستفروشی مشغول هستند، هیچ کاری برای آنها پیدا نشده است.
از قرار معلوم علت تعدیل این کارگران، کاهش هزینه‌های جاری شهرداری تاکستان عنوان شده است.
در این زمینه یکی از کارگران اخراجی شهرداری تاکستان که دست‌کم ۶ تا ۸ سال در بخش خدماتی شهرداری تاکستان سابقه کاری دارد، می‌گوید: در حال حاضر دو روز به پایان مقرری بیمه بیکاری همه ما باقیمانده و این مسئله ما را از مدتها پیش نگران کرده است.
وی می‌گوید: در هجده ماهی که اخراج شده‌‌ام در جستجوی کار به واحدهای صنعتی و خدماتی زیادی مراجعه کرده‌ام اما به دلیل شرایط سنی‌ام؛ تا این لحظه هیچ کاری برای من و سایر همکاران اخراجی‌ام پیدا نشده است.
او گفت: درحالی من و سایر همکارانم به دنبال ایجاد شرایط برای بازگشت به کار هستیم که چندین ماه است احکام بازگشت به کار خود را از هیات تشخیص و هیات حل اختلاف اداره کار تاکستان دریافت کرده‌ایم با این وجود نه کارفرما شرکت پیمانکاری و نه مسئولان شهری تاکستان با اشتغال دوباره ما در بخش خدماتی شهرداری موافق نیستند.
تلاش خبرنگار ایلنا برای شنیدن پاسخ مسئولان شهرداری تاکستان و اعضای شورای شهر تا لحظه ارسال خبر بی‌نتیجه بوده است.

---------------------

یک وکیل دادگستری: ۱۹۳ هزار تومان غرامت از کارافتادگی،

توهین به کارگر است/راننده‌ای که پایش را از دست داده باید از کارافتاده کامل محسوب شود

علیرضا مقدم (وکیل دادگستری و کارشناس حقوقی) در ارتباط با سرنوشت این کارگرِ خانه‌نشین می‌گوید: صدور چنین آرایی توسط کمیسیون‌های پزشکی با فلسفه و روح قوانین کار و تامین اجتماعی از اساس منافات دارد.
این وکیل دادگستری که معتقد است هدف قانونگذار از اینکه آمده در متن قوانین، بحث غرامت و مستمریِ ازکارافتادگی را گنجانده، حمایت از کارگر بوده، می‌گوید: ۱۹۳ هزار تومان غرامت از کارافتادگی برای راننده‌ای که پای چپش را حین کار از دست داده و سالها سابقه بیمه‌پردازی دارد، نه تنها حمایت از کارگر نیست، بلکه با فلسفه حمایت از نیروی کار در تضاد ماهوی است. او می‌گوید: این نوع آرا، نه تنها مشکلات معیشتی کارگرانِ آسیب‌دیده را مرتفع نمی‌کنند، بلکه توهین به کارگر محسوب می‌شوند؛ چراکه با پرداخت ۱۹۳ هزار تومان گویی دارند به کارگر صدقه می‌دهند.
مقدم معتقد است؛ پرداخت غرامت در این سطوح نازل، از نظر روحی نیز مصائبی برای کارگر به وجود می‌آورد؛ کارگر حس صدقه بگیری پیدا می‌کند و مع‌الاسف به هرجا هم که رجوع می‌کند، می‌گویند قانون است و کاری نمی‌توان کرد؛ لذا باید بسوزد و بسازد و دم برنیاورد.

چاره چیست؟ راهکارهای حقوقی کجاست؟

از مقدم می‌پرسیم چاره کار چیست؛ از نظر حقوقی چه راهکاری وجود دارد که کارگران حادثه‌دیده دچار چنین مکافاتی نشوند؟ او در پاسخ می‌گوید: اول اینکه کمیسیون‌های پزشکی در تعیین درصدهای ازکارافتادگی باید به روح قوانین حمایتی دقت کنند و درصد ازکارافتادگی را براساس شغل کارگر تعیین کنند. راننده‌ای که پای چپش را از دست داده، باید ازکارافتاده کامل محسوب شود؛ یعنی باید صد درصد از کارافتادگی بگیرد. همینطور کارگر فرشبافی که انگشتان دستش حین کار قطع شده‌است.
او راهکار بعدی را اهتمام قانونگذار برای انجام اصلاحاتِ ضروری می‌داند و می‌گوید: قانونگذار اگر نقصی در اجرای قانون می‌بیند که با روح آن تناقض دارد، بایستی برای اصلاح قانون اقدام کند؛ سوال اینجاست چرا نماینده‌های مجلس برای اصلاح قانون ازکارافتادگی اقدام نمی‌کنند؟
به گفته این کارشناس حقوقی، تاکنون همه تلاش‌های بالادستی‌ها برای اصلاح قوانین مربوط به کارگران در جهت حمایت از کارفرمایان و زدودن حقوق حمایتی بوده‌است. اشاره او به تلاش‌ دولت‌ها برای اصلاح قانون کار به نفع کارفرمایان است.
او ادامه می دهد: باید پرسید چرا برای یکبار هم که شده، به نفع کارگران وارد میدان نمی‌شوند و قوانین را به‌گونه‌ای اصلاح نمی‌کنند که منفعتی برای نیروی کار تامین شود؟
مقدم تاکید می‌کند: تشکل‌های کارگری نیز باید در این عرصه ورود کنند و تغییر قوانین مربوط به ازکارافتادگی را به گونه‌ای که شغل کارگر و میزان کاهش قدرت کار او درنظر گرفته شود، در فهرست مطالبات خود قرار دهند و از دولت و مجلس به جد بخواهند که به این مطالبه جدی پاسخ دهند.

---------------------

سه شنبه ۲۴ بهمن ۱۳۹٦ - ۱۳ فوریه ۲۰۱٨

تجمع متخصصان رادیولوژی و سونوگرافی مقابل وزارت بهداشت/اعتراض به طرح "خودارجاعی"

به گزارش خبرنگار ایلنا، صبح امروز بیش از صد نفر از متخصصان رادیولوژی و سونوگرافی مقابل وزارت بهداشت تجمع کردند. تجمع‌کنندگان به طرح خودارجاعی اعتراض دارند.
یکی از حاضران در تجمع امروز که تا حوالی ظهر هم ادامه داشت، با اشاره به طرح خودارجاعی گفت: چنین طرح‌هایی به نفع یک اقلیت خاص است. مافیای واردات تجهیزات پزشکی قصد دارد با وارد کردن دستگاه‌ها و تجهیزات، سود بیشتری کسب کند و این وسط متخصصان رادیولوژی و سونوگرافی متضرر می‌شوند.
به گفته این متخصص رادیولوژی، براساس طرح "خودارجاعی" مجوز انجام سونوگرافی‌های دوران بارداری، به متخصصان زنان نیز داده شده است و پزشکان متخصص می‌توانند در مطب‌های خود تجهیزات سونوگرافی داشته باشند.
به گفته او، این طرح به نفع پزشکان و واردکنندگان تجهیزات است و گروه‌های پیراپزشکی را با مشکل مواجه می‌کند.

---------------------

رانندگان بخش خصوصی شرکت واحد اتوبوسرانی مقابل وزارت کشور تجمع کردند

به گزارش خبرنگار ایلنا، جمعی از رانندگان بخش خصوصی شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه، صبح امروز در اعتراض به مشکلات صنفی خود مقابل ساختمان وزارت کشور تجمع کردند.
تجمع‌کنندگان که گردهمایی خود را مقارن ساعت ۱۱ صبح امروز (سه‌شنبه، بیست و چهارم بهمن‌ ماه) آغاز کرده‌اند، نسبت به عملکرد مدیران شرکت‌های خصوصی و کارفرمای اصلی اعتراض دارند.
حدود نیم ساعت پس از برپایی این گردهمایی صنفی، تعدادی از این کارگران به نمایندگی از دیگر همکاران خود برای گفتگو با مسئولان مربوطه داخل ساختمان وزارت کشور می‌شوند. از قرار معلوم این گفتگوها با محوریت میزان تبعیت شهردای تهران از مقررات حاکم بر وزارت کشور ادامه دارد.
افراد حاضر در این اجتماع صنفی، کارگرانی هستند که از طریق شرکت‌های مختلف خصوصی در ناوگان اتوبوسرانی شهر تهران مشغول به کار هستند.
انتقاد از منتقل نشدن سند مالکیت اتوبوس‌های بخش‌خصوصی به رانندگانی که در سال‌های قبل اقساط آنها را پرداخت کرده‌اند، یکی از خواسته‌های تجمع‌کنندگان است. به گفته یکی از رانندگان معترض، او همکارانش برای مدت ۱۰ سال، ماهانه قسط خرید اتوبوس را پرداخت کرده‌اند اما حالا خبری از انتقال سند مالکیت در بین نیست.
همچنین طولانی شدن واریز درآمدِ بلیت‌های الکترونیکی به حساب رانندگان، بالا بودن هزینه‌های نگهداری اتوبوس‌های بخش خصوصی، بالا بودن جریمه‌های مربوط به تخطی از سرعت و توقف غیرمجاز اتوبوس از دیگر دلایلی است که باعث گردهمایی امروز رانندگان شرکت واحد شده است.
آنها در این باره می‌گویند: هزینه نگهداری اتوبوس‌ها بالاست و دولت، شهرداری و کارفرمای خصوصی از این بابت هیچ کمکی نمی‌کنند، از طرف دیگر درآمد مربوط به بلیط‌های اعتباری ممکن است با چند ماه تاخیر به حساب رانندگان واریز و در این میان بیشتر رانندگان به بهانه‌های مختلفی از جمله تخطی از سرعت مطمئنه و یا توقف نابجا در مسیر تردد جریمه‌های سنگینی می‌شوند.
مشکلات بیمه‌ای رانندگان بخش خصوصی شرکت واحد یکی دیگر از گرفتاری‌های آنهاست، در این باره یکی دیگر از رانندگان بخش خصوصی به خبرنگار ایلنا گفت: بیمه بخش خصوصی به صورت خویش فرما پرداخت می‌شود، برای همین این رانندگان برخلاف همکارانی که در استخدام شرکت واحد هستند، از مزایای بازنشستگی پیش از موعد محرومند و تازه حق بیمه‌ها‌های آنها در حد و اندازه حداقل‌های قانونی پرداخت می‌شود.
خصوصی‌سازی ناوگان حمل و نقل اتوبوسرانی شهر تهران، اتفاقی بود که در سالهای نیمه دوم، دهه هشتاد اتفاق افتاد و از آن زمان تاکنون دست‌کم بیش از بیست شرکت خصوصی مسئولیت جابجایی بخشی از خطوط اتوبوسرانی این شرکت را برعهده دارند.
اگرچه برابر مقررات موجود، شورای اسلامی کار شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه از بابت پیگیری مطالبات صنفی رانندگان بخش خصوصی با محدودیت‌هایی روبروست، اما اعضای این نهاد صنفی در گفتگوهای جداگانه با خبرنگار ایلنا تایید می‌کنند که همکاران شاغل در بخش خصوص بابت مطالبات صنفی خود با مشکلات جدی مواجهند.
در عین حال تلاش خبرنگار ایلنا برای گفت‌و گو با روابط عمومی شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه تا لحظه انتشار این خبر بی‌نتیجه باقی‌مانده است.

---------------------

مرگ کارگر کارخانه آلومینیوم جنوب بر اثر تصادف

به گزارش ایلنا، صبح امروز (۲۴ بهمن ماه) یکی از کارگران پیمانکاری کارخانه آلومینیوم جنوب که تحت مسئولیت شرکت پیمانکاری صفا فولاد در این واحد مشغول کار بود، در مسیر کارخانه با یک خودروی سنگین برخورد و بر اثر شدت جراحات وارده جان خود را از دست داد.
صمدی (سرپرست کارگاه شرکت پیمانکاری صفا فولاد) ضمن تایید این مطلب به خبرنگار ما گفت: فرد فوت شده از کارگران پیمانکاری شرکت آلومینیوم جنوب بود که در مسیر کارخانه بر اثر تصادف با خودرو کامیون جان خود را از دست داد.
به گفته وی، عمار فیاض (کارگر جان‌باخته) متولد ۱۳۶۸ اهل بیرم شهرستان لارستان بود که مدت کوتاهی است مراحل استخدامی و بیمه‌اش انجام شده و در کلاس‌های ایمنی شرکت کرده و آموزش‌های لازم را گذرانده بود.
براساس اظهارات سرپرست کارگاه شرکت پیمانکاری صفا فولاد، در این حادثه شدت برخورد با کارگری که جان‌باخته آنقدر شدید بود که پیکر وی چند متر آن طرف‌تر از محل حادثه پرتاب شده بود.
او گفت: راننده خودرو سنگین دستگیر و به مراجع قضایی تحویل داده شده است.
مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب (سهامی خاص) در سال ۱۳۸۲ در منطقه ویژه اقتصادی لامرد در استان فارس تاسیس شده است.

---------------------

برق جان مامور اداره برقِ بندر امام را گرفت

به گزارش ایلنا، روز گذشته یک مامور اداره برق در بندر امام خمینی (ره) دچار برق‌گرفتگی شد و جان باخت.
قدرت‌اله کرد (رییس مرکز فوریت‌های پزشکی شهرستان بندرماهشهر) در ارتباط با این حادثه بیان داشت: یکی از کارکنان اداره برق بندرامام خمینی (ره) روز دوشنبه حین کار روی شبکه برق، بر اثر برق گرفتگی جان باخت.
کرد با بیان اینکه این مامور برق هنگام انجام کار روی ترانس برق اصلی دچار برق گرفتگی شد، اذعان داشت: وی پس از آن روی زمین سقوط کرد و جان خود را از دست داد.
رییس مرکز فوریت‌های پزشکی شهرستان بندرماهشهر با اشاره به اینکه یک دستگاه آمبولانس بلافاصله به محل حادثه اعزام شد، افزود: متاسفانه پیش از رسیدن آمبولانس، فرد آسیب‌دیده جان باخت.
از قرار معلوم، فرد آسیب‌دیده را به بیمارستان راه زینبِ بندر امام منتقل کرده‌اند و عملیات احیا نیز انجام شد اما متاسفانه موفقیت‌آمیز نبوده‌است.

---------------------

تعویق در پرداخت دو ماه حقوق کارگران شهرداری نیشابور

محمد عمارلو (دبیر اجرایی خانه کارگر نیشابو) گفت: کارگرانی که در شهرداری نیشابور و سازمان‌های وابسته به آن به‌صورت پیمانی و قراردادی مشغول به کار هستند، دست‌کم دو ماه حقوق معوقه طلب دارند.
او با بیان اینکه مهم‌ترین عامل پرداخت نشدن مزد کارگران شهرداری کمبود نقدینگی و نبود منابع مالی است، افزود: کارگران شهرداری نیشابور از ابتدای سال جاری مزایای اضافه کاری و حق کار در روزهای تعطیل خود را نیز دریافت نکرده‌اند.
عمارلو با بیان اینکه کارگران شهرداری نیشابور از حداقل‌های مزدی برخوردار بوده و امنیت شغلی ندارند، افزود: میزان دریافتی برخی از کارگران شهرداری نیشابور هر ماه به‌صورت حداقلی پرداخت می‌شود که این رقم با پایه حقوقی که شورای عالی مزد در سال ۹۶ تعیین کرده، تطبیق ندارد.
وی افزود: مشکلات کارگران شهرداری نیشابور را هم به‌صورت حضوری و هم غیرحضوری به مسئولان شهری انتقال داده‌‌ایم اما هنوز اتفاقی نیفتاده و تصمیمی گرفته نشده است.

---------------------

در صنعت فرش ورشکسته شده‌ایم/یک میلیون نفر بیکار شدند

به گزارش خبرنگار ایلنا، ٣٤٠ سال پیش از میلاد «گزنفون» تاریخ‌نگار یونانی در توصیف قالی (فرش) ایرانی نوشت: "ایرانیان برای اینکه بسترشان نرم باشد، قالیچه در زیر بستر خود می‌گستردند." اما امروز قالی ایرانی مشتریان سابق خود را ندارد و به تبع آن اوضاع معیشتی فرش‌بافان هم بر وفق مراد نیست. می‌توان گفت آنقدر بد که سیدجواد حسینی‌کیا (عضوکمیسیون صنایع و معادن مجلس) صحبت از ورشکستگی صنعت فرش (دست‌باف و ماشینی) کرده و آن را مربوط به صادرات‌محور نبودن فرش ایرانی می‌داند. این گفته حسینی‌کیا بدان معناست که صنعت فرش که عصاره هنر ایرانی‌ها و تنها میراث باقی‌مانده آنها از پیش از میلاد مسیح است، همچون سایر صنایع گرفتار رکود شده است. رکودی که اولین قربانی‌اش، تولیدکننده و بافنده فرش است.
رکود موجب می‌شود که فرش ایرانی روی دست تولیدکننده‌اش بماند. همان محصولی که به پشتوانه این همه کارگاه خانگی برای تولید فرش دست‌باف و کارخانهِ برای فرش‌ماشینی، ظرفیت تولید مازاد بر نیاز کشور و صادارت را دارد اما مشکل اینجاست که حتی در سبد خانوارهای ایرانی؛ خرید فرش جزء اولویت‌های دست چندم است که شاید هر ده یا بیست سال یک‌بار ضرورت آن را احساس کند.
امیر بهزادیان (عضو اتاق بازرگانی) در توضیح علت کم‌اهمیت شدن خرید فرش برای خانوارهای ایرانی می‌گوید: یک خانواده وقتی بسیاری از نیازهای خود را تامین کرده باشد شروع به خرید یا تعویض فرش می‌کند. باتوجه به اینکه در چند سال اخیر قدرت خرید مردم کاهش داشته و حقوق کارمندان و کارگران همسان با هزینه‌ها افزایش پیدا نکرده، دیگر این قشر به فکر خرید فرش نیست بلکه اولویت‌های دیگری دارد که باید به آنها برسد.

بیکاری یک میلیون کارگر قالیباف
به گفته سیدمرتضی عراقچی (نائب رئیس دوم اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دستباف ایران) با از رونق افتادن صادارت فرش دست‌باف ایران که علت آن افت صادارت به اروپا و آمریکاست، حدود ١ میلیون کارگر قالیباف در سال‌های اخیر بیکار شده‌اند: زمانی ٦ میلیون مترمربع فرش دستباف در ایران تولید می‌شد، اگر فرض را بر این بگیریم که هرکدام از کارگران قالیباف در سال ٣ متر فرش تولید می‌کردند، نتیجه این می‌شد که ٢ میلیون کارگر قالیباف در کشور وجود داشتند. اما با کاهش تولید به علت افت قدرت خرید و صادارت؛ تولید فرش دستباف امروز نصف میزان گذشته شده و این یعنی بیکاری ١ میلیون کارگر قالیباف که قطعا بیکاری آنها تبعات اجتماعی فراوانی دارد. چراکه حالا آنها مجبور هستند برای تامین هزینه‌های زندگی در حاشیه شهرها برای خود کاری دست و پا کنند.
نائب رئیس دوم اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دستباف ایران تاکید دارد که دولت برای حمایت از فرش دستباف کار ویژه‌ای انجام نداده است. عراقچی این‌طور می‌گوید: اگر برای مثال یک کارخانه خودروسازی دچار مشکل شود انواع و اقسام حمایت‌های دولتی را بالای سر خود دارد اما برای بیکاری ١ میلیون کارگر قالیباف کسی کَکَش هم نمی‌گزد. مگر سرنوشت این کارگران مهم نیست؟! و اینکه چه مشکلاتی را باید از سر بگذارنند آنهم برای به دست آوردن یک لقمه نان؟!
عراقچی اعتقاد دارد؛ اگر صادارات راه بی‌افتد تمام کارگاه‌های تولیدی و بافندگی رونق می‌گیرند لذا اگر دولت می‌خواهد کاری انجام دهد باید تمرکزش را بر حمایت از صادرات بگذارد. او یک آمار کوتاه هم ارایه می‌دهد و می‌گوید: صادرات فرش از ١ میلیارد و ٦٠٠ تا ٧٠٠ میلیون دلار هم اکنون به کمتر از سال ٤٠٠ هزار دلار رسیده و این یعنی به یک، پنجم کاهش یافته. ضرر این کاهش هم درنهایت متوجه تولیدکننده است. دولت باید برای صادارت مشوق درنظر بگیرد. پنج درصدی که در گذشته دولت به عنوان مشوق صادارت تعیین کرده بود، تنها جبران ضرری را می‌کرد که از ناحیه افت صادرات متحمل شده بودیم.
نائب رئیس دوم اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دستباف ایران اعتقاد دارد که از مصرف‌کننده داخلی هم که چرخ زندگی‌اش برای ابتدایی‌ترین مخارج لَنگ می‌زند، نمی‌توان انتظار داشت که فرش دستباف بخرد. عراقچی می‌گوید: فرش آنهم از نوع دستبافش را وقتی مصرف‌کننده داخلی می‌تواند بخرد که سایر هزینه‌های زندگی‌اش را تامین کرده باشد. در این‌صورت اگر پول اضافه‌ای برایش مانده باشد آن را برای خرید فرشی با این کم و کیف کنار می‌گذارد.

کاهش ظرفیت تولید کارخانه‌های فرش ماشینی
کارگاه‌هایی که فرش ماشینی در آنها تولید می‌شود هم کم و بیش مشکلاتی مشابه دارند با این تفاوت که تسخیر بازارهای داخل کشور را برای خود هدفگذاری کرده‌اند. منتها عواملی همچون واردات و تولید مازادِ بر مصرف داخل و کمبود نقدینگی در بازار موجب شده‌اند که این صنعت هم با رکود مواجه شود.
آنگونه که محمدهادی کمالیان (رییس اتحادیه فروشندگان فرش ماشینی) می‌گوید؛ مجموع مشکلات موجب شده واحدهای تولیدکننده؛ تعداد شیفت‌های کاری خود را کاهش دهند تا تولید برایشان به‌صرفه شود. او می‌گوید: این واحدها ظرفیت کار با تمام ظرفیت خود را دارند و تنها در این‌صورت اشتغال ایجاد می‌شود اما به آن شرط که مازاد تولید صادر شود چراکه بازار داخل به تنهایی کشش این حجم از تولید را ندارد. در غیر این‌صورت این مازاد باقی‌مانده در کشور به رکود دامن می‌زند. لذا دولت باید زمینه را برای صادارت فرش ماشینی فراهم کند در غیر این‌صورت رقابت تولیدکنندگان در عین کمبود نقدینگی موجب تعطیلی پشت سرهم کارگاه‌ها می‌شود.
به گفته کمالیان، بازار فرش ماشینی در سال ٩٦ افت فروش ٢٠ درصدی را نسبت به سال پیش از آن تجربه کرده است. او می‌گوید: در این بازار آشفته؛ توزیع‌کننده بابت فروش فرش‌ها در بازار از مشتریان خود چک می‌گیرد. چک‌هایی که وصول آنها به علت کمبود نقدینگی در بازار امری دشوار است. حالا با این دشواری که در چرخه بازار پیش آمده، توزیع‌کننده باید پول خرید محصول تولیدکننده را به موقع بپردازد. تولیدکننده‌ای که هزینه‌های تولید برایش بالا رفته است.

قوانین حمایتی نمی‌کنند
با همه این شرایط در قوانین ایران تولیدکنندگان فرش (کارگر و کارفرما) حمایت چندانی را بالای سر خود ندارند و تنها طرحی که وجود دارد، طرح حمایت از هنرمندان و استادکاران صنایع دستی است که در صحن علنی مجلس در حال بررسی است. مواردی همچون بیمه قالیبافان و تشکیل صندوق حمایت از هنرمندان صنایع دستی و ارائه تسهیلات مسکن در این طرح گنجانده شده است. همچنین قرار شده محلی واحد برای فروش و عرضه صنایع دستی داخلی (فرش دستباف و...) تعیین شود تا با کمک نمایشگاهی از صنایع دستی که فرش دستباف هم یکی از آنهاست، هم صادارت افزایش یابد و هم مشتری داخلی به خرید ترغیب شود.
داریوش اسماعیلی (عضو کمیسون صنایع و معادن مجلس و نماینده شهرستان‌های سروستان، خرامه و کوار) دیگر مطلعی‌ است که به سراغ او رفته‌ایم. او نظرش را این‌طور می‌گوید: ما در مجلس نتیجه گرفتیم برای حمایت از صنایع دستی ازجمله فرش دستباف که میراث کهن و یک صنعت قدیمی ایران است؛ قانونی بگذاریم. در همین راستا هم طرح حمایت از هنرمندان و استادکاران صنایع دستی را در کمیسیون تخصصی مربوطه تصویب کرده‌ و به صحن علنی مجلس فرستاده‌ایم. البته فرش را بعدا به آن اضافه کردیم تا امکانات و تسهیلاتی برای تولیدکنندگان آن فراهم کنیم. به هر حال این صنعت هم مانند سایر صنایع دارای رکود است و می‌دانیم که گرایش مردم به سمت خرید فرش‌های ارزان‌قیمت است.
درنهایت از آنجا که در حمایت از تولیدکنندگان فرش ماشینی هیچ قانونی وجود ندارد و در شرایطی که به گفته کمالیان ٦٠٠ واحد فعال در بخش تولید فرش ماشینی وجود دارد که همگی درگیر مشکلات جاریِ این صنعت شده‌اند، و ازسوی دیگر بیمه کارگران قالیباف هم با مشکل تامین منابع از سوی دولت مواجه شده تا آنجا که در سه سال گذشته تعداد قالیبافانی که بیمه آنها قطع شده، افزایش یافته است و باز در شرایطی که بیکاری و افت تولید به شدت به معیشت کارگران صنعت فرش آسیب زده است، به‌نظر می‌رسد دولت باید هم در تولید و هم صادرات فرش سیاست‌های جدیدی را درپیش بگیرد و به‌جای ساده‌پنداری و تکیه بر صادرات نفت، در جستجوی بازارهای منطقه برای فرش ایرانی دست‌کم در میان کشورهای همسایه باشد. تنها در این صورت است که تولیدکننده و توزیع‌کننده فرش امکان ادامه حیات دارند و تنها در این صورت کارگر مشغول به کار در صنعت فرش نیز به‌جای روی آوردن به حاشیه شهرها و ورود به مشاغل کاذب، به ادامه کار دل‌خوش می‌شود.
گزارش: پیام عابدی

---------------------

دوشنبه ۲۳ بهمن ۱۳۹٦ - ۱۲ فوریه ۲۰۱٨

معوقات مزدی، کارگران تصفیه‌خانه شیراز را به اعتراض کشاند

کارفرما از پرداخت مطالبات خبرداد

به گزارش خبرنگار ایلنا، به دنبال انتشار خبر مربوط به اعتراض صنفی گروهی از کارگران پروژه تصفیه‌خانه شیراز، مسئولان شرکت آبفای شهر شیراز از پرداخت تمامی مطالبات معوقه خبر دادند.
براساس این اظهارات، گروهی از کارگران پیمانکاری که در بخش ساختمان پروژه تصفیه‌خانه شیراز مشغول به کار هستند، مدتی است مطالبات مزدی خود را با تاخیر دریافت می‌کنند.
مسئول این پروژه در خصوص پرداخت مطالبات معوقه این کارگران گفت: از هفته گذشته پیمانکار کارگران مورد نظر پرداخت مطالبات معوقه را آغاز کرده بود که امروز نیز ادامه یافت.
وی بدون ارائه توضیح بیشتر درباره تعداد کارگران پیمانکار و مطالبات معوقه آنها ادامه داد: بر همین اساس پیش‌بینی می‌شود کارگران پیمانکاری تا فردا تمامی مطالبات معوقه خود را دریافت کنند.

---------------------

کارگران کاشی اصفهان نگران بیکاری هستند

رئیس اداره کار: در حال حاضر تولید متوقف است

به گزارش خبرنگار ایلنا، کارگران کاشی اصفهان نگران بیکار شدن و تعطیلی این واحد تولیدی هستند. اعضای شورای اسلامی کار این کارخانه می‌گویند: نگران آینده 350 کارگر این واحد تولیدی هستیم و استنباط ما این است که قرار نیست این واحد تولیدی راه‌اندازی مجدد شود. آنها می‌خواهند کارگران را راهی بیمه بیکاری کنند.
به گفته نمایندگان کارگران کاشی اصفهان، پیگیری‌های مکرر و مراجعه به استانداری تاکنون بی‌نتیجه بوده‌است و حتی تجمعی که روز شنبه مقابل استانداری برگزار شد، به هیچ نتیجه‌ای نرسیده‌است.
اعضای شورای اسلامی کار می‌گویند: اگر مسئولان فکری به حال ما نکنند و تسهیلات وعده داده شده را تخصیص ندهند، آینده کارگران کاشی اصفهان در تیرگی و ابهام فروخواهد رفت. مغزی (رئیس اداره کار نجف آباد اصفهان) ضمن تایید تجمع روز شنبه کارگران کاشی اصفهان مقابل استانداری گفت: هیچ اطلاعی از نتایج مذاکرات روز شنبه و تصمیماتی که مسئولان گرفته‌اند، ندارم.
وی در ارتباط با وضعیت این واحد تولیدی گفت: امروز (دوشنبه/ 23 بهمن) که با شما صحبت می‌کنم، این کارخانه تعطیل است و تولید در آن متوقف شده‌ اما پیگیر حل مشکلات هستیم. کارخانه کاشی اصفهان از ابتدای سال جاری تا یک ماه پیش، توسط شورای اسلامی کار کارخانه اداره می‌شد؛ اما یک ماه پیش به دلیل مشکلات و کمبود نقدینگی، تولید در این کارخانه به‌طور کامل متوقف شد.

---------------------

مصدومیت ۵ کارگر در اثر ریزش دیوار در «بندارخیل» ساری

به گزارش ایلنا، ذکریا اشکپور (سخنگوی اورژانس مازندران) درباره جزییات این حادثه گفته است: حوالی ظهر امروز دوشنبه (۲۳ بهمن ماه) یک مورد حادثه تخریب یک ساختمان در روستای "بندارخیل" واقع در کمربندی غربی ساری اعلام شد.
او با بیان اینکه بلافاصله تکنسین‌های اورژانس با سه دستگاه آمبولانس به محل حادثه اعزام می‌شوند، تصریح کرد: محل حادثه یک ساختمان دو طبقه بود که برای یک ساخت یک بنای جدید کارگران مشغول کار بودند.
سخنگوی اورژانس مازندران خاطرنشان کرد: در طبقات پایینی این ساختمان کارگران مشغول به کار بودند که به یکباره بخش زیادی از بخش فوقانی ساختمان در قسمت دیوار‌ها و سقف روی ۵ کارگر فرومی‌ریزد. این کارگران که بین ۳۰ تا ۶۵ سال سن داشتند از بخش‌های مختلفی از بدن در زیر آوار گرفتار شدند.
او ادامه داد: همه مصدومان پس از انجام اقدامات درمانی اولیه در محل در بیمارستان امام خمینی (ره) ساری بستری شدند.

---------------------

کارگران صنایع لبنی پالود پنج ماه مزد معوقه طلبکارند

به گزارش ایلنا، محمد عمارلو گفت: شرکت صنایع لبنی پالود پارسیان تولیدکننده محصولات لبنی در شهرک صنعتی خیام نیشابور است که در چندین سال اخیر کارفرما به بهانه گسترش بحران در صنایع لبنی و کمبود نقدینگی، حقوق کارگران را با تاخیر پرداخت می‌کند.
او با بیان اینکه کارخانه پالود فروش خوبی در زمینه محصولات لبنی در منطقه دارد، افزود: در شرایطی که محصولات این کارخانه به برخی کشورهای همجوار مانند تاجیکستان، افغانستان و کردستان عراق و تعدادی از کشور‌های منطقه خلیج فارس صادر می‌شوند، تاخیر در پرداخت حقوق برای کارگران سوال برانگیز شده است.
به گفته این فعال کارگری، باوجود بهبود وضعیت مالی کارخانه در سالجاری، شرایط مالی کارگران تغییری نکرده و مشکلات معیشتی آنان به تبع عدم دریافت حقوق روز به روز بیشتر می‌شود.
دبیر خانه کارگر نیشابور تصریح کرد: بدون تردید بی‌توجهی کارفرمایان به برخی واحد‌های تولیدی به مشکلات کارگرانشان مستقیما در کیفیت محصولات تاثیرگذار است، اما کارگران کارخانه صنایع لبنی پالود با وجود آنکه ۵ ماه حقوق نگرفته‌اند تنها به دلیل احساس مسئولیت در قبال سلامت مردم، تمام تلاش خود را برای حفظ کیفیت محصولات تولیدی این واحد انجام می‌دهند.

---------------------

مانع از خروج ابزار تولید کارگران کارخانه کمباین‌سازی تبریز شوید

جمعی از کارگران کارخانه کمباین‌سازی تبریز در تماس با ایلنا، از مصادره بخشی از ماشین‌آلات این واحد تولیدی ازسوی طلبکاران مالی کارخانه خبر دادند.
این کارگران با بیان اینکه در مدت زمانی که این کارخانه به تعطیلی کشیده شده بود، زیان‌های مالی و روحی زیادی را متحمل شده‌ایم، افزودند: اخیرا با تلاش شبانه‌روزی توانسته‌ایم بدون دخالت کارفرما و مسئولان محلی فعالیت تولیدی کارخانه را از سر بگیریم اما هر چند روز یکبار ماشین‌آلات و سایر ابزار کار کارگران این واحد تولیدی از سوی طلبکاران مصادره می‌شود به گونه‌ای اگر این وضعیت ادامه پیدا کند کارگران کاری برای انجام دادن ندارند و بزودی شاهد تعطیلی کامل کارخانه و بیکاری کارگرانش خواهیم بود.
این کارگران در ادامه با اشاره به بدهی‌های مالی کارفرمای کارخانه کمباین‌سازی تبریز به ارگان‌های دولتی و خصوصی گفتند: این وضعیت درحالی تداوم دارد که روز شنبه (۲۱ بهمن ماه) نیز شاهد خروج تعدادی دیگر از ماشین‌آلات از کارخانه بودیم.
به گفته آنها؛ متاسفانه دیروز هم یکی از طلبکاران دو دستگاه پرس ضربه‌ای و یک دستگاه فرز را با حکم قضایی از کارخانه خارج کرد و در این بین ما کارگران تمام تلاش خود را برای منصرف کردن طلبکار برای بازگرداندن ماشین‌آلات کارخانه انجام دادیم اما این تلاش درنهایت بی‌نتیجه خاتمه یافت.
این کارگران از مقامات مسئول، خواستار رسیدگی به وضعیت اسفبار این کارخانه شدند و گفتند؛ در صورت ادامه روند مصادره ابزار تولید به‌طور کل کارخانه از بین می‌رود. به گفته کارگران کمباین‌سازی متأسفانه وقتی دیده می‌شود در یک کارخانه که تنها محل درآمد اهالی یک منطقه بوده و کارگران آن سالها عمر خود را برای نگهداری محل کار خود کرده‌اند، اقدام به دادن حکم مصادره ماشین‌آلاتی که در حال تولید هستند، نه با مواضع مسئولان و نه با قوانین همخوانی ندارد.
کارخانه کمباین‌سازی تبریز (شرکت توسعه صنعت آذربایجان) در زمینه تولید کمباین‌های کشاورزی، ساندویچ‌های پانل و انواع کانکس در جاده تبریز به آذرشهر (جاده پتروشیمی) فعالیت دارد. این شرکت پیش از سال ۹۰ حدود ۵۰۰ کارگر شاغل داشت اما در حال حاضر شمار کارگران باقیمانده آن به حدود ۴۴ نفر کاهش یافته است.

---------------------

محرومیتِ کارگرانِ پروژه‌ایِ جنوب از حقوق قانونی

غلبه گرانی و نداری بر زحمتکشان

به گزارش خبرنگار ایلنا، ناصر آقاجری (فعال کارگری پروژه‌ای) خارج شدن مناطق آزاد و ویژه اقتصادی از شمول قانون کار را یکی از مهمترین دلایلی می‌داند که موجب شده کارگران این مناطق که اکثریت قریب به اتفاق آنها کارگران فنی و متخصص هستند، از شرایط کاری خود ناراضی باشند. او به شرایط کار پروژه‌ای‌ها علی‌الخصوص کارگرانی که در شرکت‌های پیمانکاری دست چندم کار می‌کنند، اشاره می‌کند و می‌گوید: ساعات کار طولانی، فقدان خدمات حمایتی، تاخیرهای طولانی در پرداخت دستمزدها و عدم امنیت شغلی در صدر مشکلات شغلی این کارگران قرار دارند.
او در ادامه گفتگو به تاریخ تکوین طبقه کارگر صنعتی اشاره می‌کند و می‌گوید: باید تلاش‌های تاریخی کارگران صنعتی را ارج بنهیم و از آن درس بگیریم؛ چراکه کارگران، به خصوص کارگران صنعتی، میراث‌دارِ تاریخی پر از مبارزه هستند. او شرایط کارگران در جهان صنعتی نوپا را اینطور توصیف می‌کند:
«در قرن‌های ۱۸ و ۱۹ ساعات کار در کارخانه‌های تولیدی کشورهای صنعتی غربی مانند انگلستان، ده، دوازده و حتی شانزده ساعت بود؛ کار طولانی و بی وقفه و به کارگیری زنان (حتی زنان باردار) و کودکان، نسلی در انگلیس به وجود آورد با ناهنجاری‌های جسمی و روحی شدید که دیگر قادر نبود منافع اقتصادی استثمارگر را تامین کند. لیبرال‌ها و رسانه‌های سرمایه‌داری شروع کردند به تحقیق تا علت این ناهنجاری جسمی _ روحی کارگران و خانواده آن‌ها را دریابند. محققان علت را، در طولانی بودن ساعات کار و عوارض روانی آن تشخیص دادند؛ ولی تولید کالایی با تنها هدفش (کسب سود)، مانعی جدی بود که نمی‌پذیرفت ساعات کار را که در درازمدت منافع آنها را تضمین می کرد، تعدیل کنند. در این میان رشد جنبش‌های کارگری با کمک اتحادیه‌ها و تشکل‌های کارگری؛ عاقبت توانستند سرمایه‌داری را وادار به عقب‌نشینی بنمایند. پس از مبارزات طولانی، کارگران به کمک ایجاد و تشکیل اتحادیه‌های بزرگ در سراسر اروپا، به مرور۸ ساعت کار را تثبیت کردند. کارگران به تدریج و البته با استواری پیشرفت کردند؛ همه نظام‌های سرمایه‌داری مجبور شدند عقب بکشند؛ در کشوری مانند فرانسه با وجود مبارزات سخت و گاه پرهزینه‌ی کارگران، سرمایه‌داری در نهایت مجبور شد برای کارگران حق تامین اجتماعی، رفاه و اوقات فراغت را قایل شود.»
آقاجری تاکید دارد که کارگران جهان، همگی وارث این دست‌آوردها هستند و بایستی بتوانند از آن‌چه رهاورد جنبش طبقه کارگر در تاریخ است، ازجمله ساعات کار قانونی و قانون کار، بهره‌مند باشند. او می‌گوید: اما در مناطق آزاد، خروج از شمول قانون کار و شرایط کار پروژه‌ای، دشواری‌هایی برای کارگران به ارمغان آورده‌است. او در چند پرده شرایط کار پروژه‌ای‌های نفت، گاز و پتروشیمی را توصیف می‌کند:
نمای اول؛ شرایط کار و زندگی در پروژه‌های جنوب
ساعت کار در صنایع مادر ایران در جنوب، بدون استثنا و با در نظر گرفتن زمان رفت و آمد کارگران از خوابگاه‌ها به محل کارگاه، ۱۲ ساعت است که پیمانکاران ۱۰ ساعت آن را محاسبه می‌کنند. ساعت ناهار محاسبه نمی‌شود. عوارض ساعات طولانی کار بر روح و جسم سنگین است؛ به خصوص زمان اضافه‌کاری‌های اجباری. به همین علت بیشتر روزها مدت کار تا ۱۶ ساعت ادامه می‌یابد. خوابگاه‌ها اکثراً غیربهداشتی و غذاها بدون کیفیت و محقر است و کارگران برای جبران کمبودهای غذایی، بایستی خود هزینه کنند. در غیر این صورت قوای از دست رفته‌شان جبران نمی‌شود؛ البته اگر پولی برای هزینه کردن داشته باشند. عرف کار پروژه‌ای در همه دنیا، دو هفته کار و دو هفته استراحت یا در اصطلاح فنی‌کارها، «رِست» است. ولی پس از انقلاب، به دلیل جنگ و این واقعیت که کارگران برای نجات ایران از تجاوز غیرقانونی صدام، از حق قانونی خود گذشتند و شبانه‌روز در خدمت بازسازی صنایع و تولید بودند، این سنت کارگری که شبانه‌روز در خدمت کارفرما باشد، جا افتاد. در این هشت سال جنگ، کارگران بدون توجه به حق قانونی هشت ساعت کار روزانه یا دو هفته کار و دو هفته رست؛ شبانه‌روز در خدمت صنایع کشور قرار می‌گرفتند و صنایع صدمه دیده را بازسازی می‌نمودند و بدین گونه اجازه نمی‌دادند شرایط جنگی، تولید را متوقف کند. آنها تصور نمی‌کردند اولین دولت پس از جنگ، از بیکاری گسترده در کشور سوء‌استفاده کند و این فداکاری کارگران را به صورت یک قانون برای کارگران قرارداد موقت یا پروژه‌ای به آنها تحمیل بنماید. کارگران با این تصور که این وضعیت یک وضعیت موقت است تا بازسازی خرابی‌های جنگ به پایان برسد، همه این فشارها به جسم و جان خود را تحمل کردند تا اینکه ماهیت مناسبات اقتصادی نولیبرالی دولت‌های پس از جنگ افشا شد. ماهیتی که ریاکارانه، زیرِ کلی‌گویی‌های سالانه پنهان شده بود. عوارض این شرایط غیرقانونی، زندگی خانوادگی کارگران پروژه‌ای را متلاشی نمود. آمار بالای طلاق و اعتیاد به مواد مخدر در میان کارگران پروژه‌ای حتی دانش‌آموختگان دانشگاهی، بیانگر این واقعیت دردناک است.
نمای دوم؛ عوارض کار پروژه‌ای بر همسران و مادران خانواده کارگران
مادر و همسر کارگر در شهر دستْ تنها می‌ماند بدون داشتن امکانات مالی و هزاران هزینه؛ ازجمله هزینه‌ی غذا، پوشاک، کرایه خانه، شهریه‌های مدارس به اصطلاح دولتی که در ظاهر نباید شهریه بگیرند، مسکن، بهداشت و درمان و هزار هزینه دیگر. مادر و همسر خانواده زیر این فشارهای غیرمعمول و تحمیلی به یک زن پرخاشگر، افسرده و بیمار بدل می‌شود. پدیده ای که در نهایت زن را مسخ می‌کند. از این رو دیگر نمی‌تواند مادر یا همسر باشد. سوءتغذیه هم مزید بر علت می‌شود. از این رو بسیاری شاهدند که بیماری‌های بی‌شماری که خانواده کارگری توان اقتصادی مداوای آن را ندارد، دامان زن و فرزندانِ کارگر را می‌گیرد. امروزه حتی رسانه‌های رسمی هم اعتراف می‌کنند که بیماری‌های قند، پوکی استخوان، کبد چرب، سرطان و امثالهم با آمار بالا همه خانواده‌های زحمتکشان را به چالش گرفته‌است. این خانواده‌ها در صورتی که قادر به غلبه بر گرانی روزافزونی شوند که هر ساله به جامعه تحمیل می‌شود، تازه امکانِ دسترسی گسترده به منابع غذایی سالم را ندارند.
نمای سوم؛ وضعیت کودکان خانواده‌های کارگری
برای رشد مغزی، روانی و جسمی کودکان، وجود پروتین، اسید فولیک ومکمل‌های غذایی در رژیم غذایی حیاتی است؛ به ویژه برای خانواده‌های کارگری که قدرت خریدشان در اندازه خرید گوشت قرمز و سفید و لبنیات سالم نیست. در صورت عدم وجود این مواد غذایی، نسلی ضعیف با ناهنجاری‌های روحی و جسمی به وجود خواهد آمد که برای همیشه سر بار خانواده و جامعه خواهند بود. هرساله کودکان بسیاری از تحصیل بازمی‌مانند و آنهایی هم که با هزاران درماندگی امکان ادامه تحصیل می‌یابند، با وجود فقر و سوءتغذیه از آن ضریب هوشی مورد نیاز محرومند. این روند در نهایت از نسل آینده یک اکثریت بی‌دانش و ناتوان خواهد ساخت .....
و اما حرف آخر؛
آقاجری سخن را اینطور به پایان می‌برد:
«در دهه‌های گذشته، شرایط اشتغال در پروژه‌های نفت و گاز به سمت بدتر شدن رفته‌ است. استقرار سرمایه‌داریِ بدون ضابطه، کارگران را دچار مشکلات بسیار کرده‌است. حال باید پرسید چه کسی مسئول این شرایط است. این شرکت‌های پیمانکاری ریز و درشت از کجا سربرآورده‌اند و چه نهادهایی باید آستین بالا بزنند تا این شرایط آمیخته با بی‌عدالتی را از از بین ببرند. این سوالات همواره پابرجاست و می‌طلبد که مسئولان برای یکبار هم که شده به این پرسش‌ها عمیق بیندیشند...»
گفتگو: نسرین هزاره مقدم

---------------------

چهارشنبه ۱٨ بهمن ۱۳۹٦ - ۷ فوریه ۲۰۱٨

۳۲ وکیل دادگستری در بیانیه‌ای مطرح کردند؛

خواستار آزادی رضا شهابی هستیم

به گزارش خبرنگار ایلنا، در متن بیانیه این ۳۲ وکیل دادگستری آمده‌است:
«سازمان بین‌المللی کار در اساسنامه‌ی خود حق داشتن تشکل‌های مستقل را در اموری که با قانون مغایرت نداشته باشد به رسمیت شناخته و به‌طور مشخص این حق را در مقاوله‌نامه‌های ۸۷ و ۹۸ به‌عنوان آزادی تشکل‌ها و حمایت از حق رسمی تشکل به تصویب رسانده است. مطابق مقاوله‌نامه‌ی ۸۷ سازمان بین‌المللی کار، همانطور که کارفرمایان می‌توانند تشکل مستقل داشته باشند، کارگران نیز بی‌هیچ‌گونه تبعیضی و بدون نیاز به اجازه‌ی قبلی، می‌توانند اقدام به ایجاد تشکل‌هایی با میل و اختیار آزاد کنند. جمهوری اسلامی ایران یکی از اعضای فعال این سازمان بوده و به بسیاری از مقاوله‌نامه‌های آن پیوسته و متعهد به اجرای آن شده است. در حقوق داخلی نیز قانون اساسی به عنوان مهم‌ترین سند منبع حقوق در ایران در اصل ۲۶، حق داشتن تشکل را به رسمیت شناخته‌است.
شهابی، به‌رغم اینکه سال‌های محکومیت را با تنی رنجور سپری کرده است اما همچنان با وضعیت جسمی بیمار و نیازمند به مراقبت پزشکی، درمان و معالجه در زندان به سر می‌برد.» در پایان این بیانیه وکلای دادگستری خواستار آزادی رضا شهابی و رفع نگرانی از خانواده، همکاران، همراهان و هم‌صنفی‌های شده‌اند.

امضاکنندگان بیانیه:
۱. حسین احمدی نیاز ۲. آرش کیخسروی ۳. آرش دولتشاهی ۴. عباس امیری ۵. معصومه فناییان ۶. مریم فتحعلی زاده آهنگر ۷. اویس حامد توسلی ۸. مژگان جهانمردی ۹. جاویدان زرگری ۱۰. امیر رییسیان ۱۱. نسرین ستوده ۱۲. مرجان صحرایی ۱۳. صالح نیکبخت ۱۴. محمود علیزاده طباطبایی ۱۵. مادح جمشیدی ۱۶. ناصر زرافشان ۱۷. غلامرضا طوسی ۱۸. حمیدرضا اثیمی ۱۹. پیام ابوطالبی ۲۰. نیلوفر امینی ۲۱. محمد مقیمی ۲۲. جمال حیدری منش ۲۳. محمد نجفی ۲۴. خورشیدی ۲۵. امید سلطانی ۲۶. اکبر براری ۲۷. پرستو کیان ۲۸. محمد شریف ۲۹. سپیده ایرانپاک ۳۰. یوسف مولایی ۳۱. شهلا اطهری ۳۲. میترا آزرم

---------------------

کارگران خریدار «سپیدار ۲ و ۳» مقابل شهرداری تهران تجمع کردند

موعد تحویل گذشت، آپارتمان‌ها را تحویل نداده‌اند

به گزارش خبرنگار ایلنا، جمعی از کارگران شرکت واحد شرکت واحد اتوبوس‌رانی تهران و حومه، امروز صبح در اعتراض به تحویل نگرفتن مسکن تعاونی خود (پروژه‌های سپیدار ۲ و ۳) مقابل ساختمان شهرداری تهران تجمع کردند.
تجمع‌کنندگان که از اعضای تعاونی مسکن کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران بودند، گفتند: پروژه‌های مسکونی سپیدار ۲ و ۳ باید سال ۹۱ تحویل داده می‌شد اما ۵ سال از موعد تحویل گذشته و همچنان خانه‌ها نیمه‌کاره‌اند. آنها می‌پرسند: پس تکلیف وعده‌هایی که داده‌اند، چه می‌شود؟
معترضان افزودند: از آنجا که مدیر پروژه را شهردار تهران تعیین می‌کند، برای دومین روز متوالی مقابل ساختمانی شهرداری جمع شده‌ایم تا شهرداری تهران در این رابطه خود را ملزم به پاسخگویی بداند. پیش از این نیز بارها مقابل شورای شهر تهران، تجمع برگزار کردیم.
یکی از حاضران در تجمع گفت: در شرایطی که همه ما کارگر و کم درآمد هستیم و این آپارتمان‌ها را به امید خلاصی از اجاره خانه و به امید صاحبخانه شدن خریداری کرده‌ایم، درخواست داریم مسئولان هرچه سریع‌تر به اوضاع رسیدگی کنند.

---------------------

در هفت‌تپه چه می‌گذرد

کارگران می‌خواهند روزهای اوج بازگردد

به گزارش خبرنگار ایلنا، چهل و هفت روز پیش که مذاکراتِ شبانه‌ی کارگران معترض مجتمع هفت‌تپه با کارفرما خاتمه یافت، گمان می‌رفت بالاخره مشکلات صنفی این واحد صنعتی و کشاورزی در حال نزدیک شدن به نقطه پایان است. پرداخت دو ماه طلب مزدی سال جاری در ظرف مدت دو هفته، تسویه حساب بابتِ دو ماه مزدِ پرداخت نشده‌ سالِ ۹۴ کارگران پیمانکاری، تغییر قائم‌مقام مدیرعامل و شمار دیگری از مدیران ارشد مجتمع هفت‌تپه، پرداخت هرچه سریعتر سنوات پایان خدمتِ کارگران بازنشسته، سه‌ ماهه شدنِ حداقل مدت قراردادهای کارگران روزمزد و خودداری دولت و کارفرما از دخالت در انتخاباتِ نمایندگان صنفی کارگران، خواسته‌هایی بودند که کارفرمای هفت‌تپه در حضور مسئولان اداری شهرستان شوش، مسئولیت تامین آنها را پذیرفت.
با این‌حال، خبرهایی که در روزهای اخیر از کارگران هفت‌تپه به‌گوش می‌رسد، خلاف این تصور را نشان می‌دهد. بیش از یک دهه از تبدیل شدنِ بخش‌های مختلفِ مجتمع کشت‌ و صنعت هفت‌تپه به صحنه اعتراضات صنفی و کارگری می‌گذرد. اعتراضاتی که گرچه هربار فروکش‌ کرده‌اند اما مدتی بعد از جای دیگری در همین مجتمع دوباره سربرآورده‌اند.
به دنبال بازداشت موقت و چند ساعته‌ ۳۴ نفر از کارگران نیشکر هفت‌تپه که روز یکشنبه (پانزدهم بهمن‌ماه) اتفاق افتاد و درنهایت پس از اخذ تعهد خاتمه یافت، در تازه‌ترین تحول، کارگران هفت‌تپه در تماس با خبرنگار ایلنا گفتند: شماری از همکاران معترض‌ آنها روز گذشته (سه‌شنبه، ۱۷ بهمن‌ماه) با برپایی تجمعی اعتراضی، مقابل انبارِ بارگیری، خواستارِ روشن شدن وضعیت مطالبات معوقه شده‌اند اما در عین حال فعالیت در سایر بخش‌های صنعتی این مجتمع ادامه دارد.
در عین حال این پرسش همچنان پابرجاست که چرا نارضایتی کارگرانِ یکی از بزرگترین بنگاه‌های سازنده شکرِ کشور، همچنان ادامه دارد؟!

اجرای توافق آذرماه نیمه‌کاره مانده است
فریدون نیکوفر، یکی از فعالان کارگری نیشکر هفت‌تپه به خبرنگار ایلنا می‌گوید: ابعاد مشکلات کارگران مجتمع هفت‌تپه قابل تصور نیست. اینجا تقریبا نزدیک به ۳ هزار نفر به صورت ثابت مشغول به کارند و در ماه‌های برداشت‌ِ محصول حدود ۲۷۰۰ کارگر دیگر نیز برای نی‌بری به جمع آنها اضافه می‌شود.
وی در خصوص تغییراتی که کارگران هفت‌تپه بعد از خاتمه مذاکراتِ آذرماه مشاهده کرده‌اند، می‌گوید: مفاد این توافقِ شفاهی از خیلی جهات هنوز اجرایی نشده‌‌است. قرار بود به همه کارگران دو ماه دستمزد پراخت شود اما حالا بیشتر کارگران تنها دستمزد آبان‌ماه خود را گرفته‌اند و بابت ماه‌های آذر و دی هنوز طلبکارند.
نیکوفر همچنین درباره پرداخت مطالبات معوقه سال ۹۴ کارگران پیمانکاری می‌گوید: غیر از کارگران شاغل در یک شرکت پیمانکاری، بقیه کارگران پیمانکاری بالاخره توانستند مطالبات معوقه خود را دریافت‌کنند که این بسیار جای خوشبختی دارد. اما جدا از این مسئله، هنوز تکلیف پرداخت حق بن و مزایای پایه‌ی سنوات کارگران نامعلوم است.
در مورد مطالبات بازنشستگان نیز این فعال کارگری هفت‌تپه می‌گوید: بیشتر چک‌هایی که کارفرما بابت مزایای سنوات پایان خدمت به بازنشستگان داده، نقد نمی‌شوند. کارگرانی هم که مشمول بازنشستگی سخت و زیان‌آور هستند، هنوز برای برقراری مستمری‌های خود، منتظر تسویه حساب کارفرما با سازمان تامین اجتماعی هستند.
او همچنین در مورد بازنگری قراردادهای کاری کارگران شاغل در هفت‌تپه می‌گوید: بازرسان کار چند روز آمدند و ایرادهای قانونی قراردادها مشخص شد اما هنوز هیچ اتفاقی برای اصلاح و بازنگری در قراردادها نیفتاده‌است.
در مورد تغییر مدیران ارشد مجتمع کشت و صنعت هفت‌تپه نیز این نماینده کارگران می‌گوید: یکی از خواسته‌های کارگران، تغییر قائم‌مقام مدیرعامل بود که خوشبختانه همان روزهای اول اتفاق افتاد. در مورد بقیه مدیران، اگرچه تغییراتی در قسمتِ صنعتی کارخانه اتفاق افتاده، اما هنوز کارگران منتظرند طبق توافق، بقیه جابه‌جایی‌ها نیز هرچه زودتر صورت بگیرد.
تشکیل نهاد صنفی کارگران نیز یکی دیگر از مطالبات بر زمین مانده کارگران هفت تپه است. کارگران خواستار ایجاد یک تشکل صنفی مستقل هستند اما کارفرما زیر بار نمی‌رود.

کارگرانِ هفت‌تپه خواهان بازگشت به روزهای اوج هستند
رضا رخشان، از فعالان کارگری مجتمع کشت و صنعتِ هفت‌تپه به خبرنگار ایلنا می‌گوید: اعتراض کارگران تنها به خاطر دغدغه نان و معاش است. من یا دیگر همکاران معترض، قصدِ دخالت در امور اجرایی و مدیریتی را نداریم. تنها خواسته‌مان بازگشت مجدد هفته‌تپه به روزهای اوج گذشته است.
وی که از سال ۷۰ تاکنون به عنوان کارگر هفت‌تپه کار کرده‌ و درحال حاضر یکی از نیروهای قدیمی‌ هفت‌تپه محسوب می‌شود، منظور خود از بازگشت به روزهای خوبِ گذشته را اینطور توضیح می‌دهد: زمانی، نیشکر هفت‌تپه در کنار پالایشگاه آبادان، نگین صنایع استان خوزستان محسوب می‌شد. خانواده‌ها به اعتبار اینکه پسرِ فلانی در هفت‌تپه استخدام شده، حاضر به وصلت می‌شدند. همین آوازه باعث شد تا برای هم‌نسلان من و حتی نسلِ بعدی، کار کردن در هفت‌تپه یکی از بزرگترین آروزهای زندگی باشد.
این کارگر مجتمع کشت و صنعت هفت‌تپه یادآور می‌شود: امروز منشاء نود درصد از اعتراضات کارگران در هفت‌تپه، پرداخت نشدن معوقات مزدی است. متاسفانه در هفت تپه، از زمان مدیریت دولت تاکنون، دیوار بلند بی‌اعتمادی میان کارگران و کارفرما کشیده‌است. برای همین است که هرازگاهی، اعتراضات کارگری گسترده می‌شود.
وی می‌گوید: به عنوان کارگر با کارفرما تعارض منافع داریم، اما بودنِ و استمرار هفت‌تپه برایمان مهم است. ۱۰ سال پیش، دولت وقت با کاهش یک شبه‌ی تعرفه واردات شکر، بلایی به جان صنعت قند و شکر انداخت و همین مسئله به سرآغاز گرفتاری‌هایی تبدیل شد که تاکنون ادامه دارد و کارگران نیشکر هفت‌تپه هنوز با آن مشغول دست و پنجه‌نرم می‌کنند.

شرایطِ نامناسبِ اقتصادی، اجرای کامل توافق را به تاخیر انداخته‌است
این صحبت‌ها اگرچه از سوی کارگران هفت‌تپه مطرح شده‌است؛ اما جالب اینجاست که مشابه آن را می‌توان از زبان کارفرمای مجتمع کشت و صنعت هفت‌تپه شنید. روابط عمومی این مجتمع در پاسخ به خبرنگار ایلنا اینطور توضیح می‌دهد: حدود ۷۰ درصد از کارگران هفت‌تپه تاکنون دستمزد ماه آبان ماه را گرفته‌اند و قرار است به زودی بابت مطالبات ماه‌های آذر و دی با آنها تسویه حساب شود. البته روابط عمومی هفت‌تپه دلیل این تاخیر را متاثر از وضعیت نامناسب اقتصادی می‌داند که عموم بنگاه‌های دولتی و غیردولتی امروز گرفتار آن هستند.
مطابق این اظهارات، ۵۷۰۰ کارگر در مجتمع هفت تپه مشغول کارند و در شرایطی که کارفرما هیچ برنامه‌ای برای تعدیل نیرو ندارد، فقط گردش مالی مربوط به مزدِ کارکنان این مجتمع، به تا هشت‌و نیم میلیارد تومان در هر ماه می‌رسد.
در مورد مطالبات کارگران پیمانکاری نیز حرف روابط عمومی این است که مدیریت هفت‌تپه در مقام کارفرمای اصلی، مطالبات بیشتر کارگران پیمانکاری را پرداخت کرده و تنها کارگران یکی از پیمانکاران هنوز در صف طلبکاران ایستاده‌اند.
براساس این صحبت‌ها، شورای تامین شهرستان شوش به کارفرمای اصلی مجوز پراختِ مستقیم مطالبات کارگران پیمانکاری را داده است و به زودی براساس همین مصوبه، مطالبات کارگران پیمانکاریِ باقیمانده نیز پرداخت خواهد شد.
در مورد مطالبات بازنشستگان نیز روابط‌عمومی هفت‌تپه مدعی است که تا این لحظه حدود ۶۰ درصد از بازنشستگان هفت‌تپه که ترک‌ِ کار آنها مربوط به آذرماه سال گذشته است، مراحل تسویه را سپری می‌کنند و باقیمانده آنها که تاریخ ترک کارشان اسفندماه سال ۹۵ اتفاق افتاده، به محضِ تامین اعتبار، تسویه حساب می‌شوند.
مسئله تاخیر در اصلاح قراردادهای کارکنان هفت‌تپه نیز موضوعی است که روابط عمومی هفت‌تپه در توضیح آن می‌گوید: طبق مذاکرات، این اقدام در دست‌ِ انجام است. صحبت از بازنگریِ بیش از ۵ هزار قرارداد کار درمیان است. برای همین اصلاح و انعقاد قراردادها به خودی خود، فرآیندی زمان‌بر است.
وی در مورد تغییرات مدیریتی که خواسته کارگران بود و به عنوان یکی از شرایط خاتمه اعتراض، در توافق شفاهی گنجانده شد، می‌گوید: طبق توافق، قائم‌مقام مدیرعامل تغییر کرده است. جدا از این تاکنون شمار دیگری از مدیران این مجتمع تغییر کرده‌اند. اما مشکل این است که در دوران مدیریت دولتی، اقدامی برای انتقال تجربه مدیریتی و تربیت مدیران جوان صورت نگرفته. برای همین روند تغییر مدیران ارشد در هفت‌تپه به کندی پیش می‌رود و در برخی موارد افراد مجرب قدیمی به کار دعوت شده‌اند.

تغییرات متناوب مدیریتی و مشکلات پابرجا
از جمع‌بندی اظهارت فوق مشخص است که مشکلات مجتمع نیشکر هفت‌تپه کماکان پابرجاست و توافق دوجانبه نیز تاکنون به‌طور کامل اجرایی نشده‌است؛ اما تاریخچه این مجتمع و فراز و نشیب‌های گذشته در شکل‌گیریِ شرایط امروز بی‌تاثیر نیست.
از یک دهه گذشته تا امروز، در مجتمع کشت‌و صنعت نیشکرِ هفت‌تپه، سه بار کارفرمای کارگران تغییر کرده است. مرتبه اول زمانی بود که دولت نهم، تعرفه وارداتِ شکر را از ۱۴۴ درصد به۴۴ درصد رساند و با این کار موجی از بحران در صنایع قند و شکر کشور ایجاد کرد. این زمان اعتراض کارگران نیشکر هفت‌تپه باعث شد تا مدیریت این مجتمع از وزارت جهاد کشاورزی به وزارت صنایع و معادن وقت منتقل شود. با درنظر گرفتن مدیران منصوب وزارت صنعت و معدن به عنوان دومین کارفرمای کارگران کشت‌و صنعت هفت‌تپه، مدیریت خصوصی سومین کارفرمایی است که این کارگران داشته‌اند. این کارفرما از ابتدای سال گذشته آغاز به کار کرده‌است. فارغ از تمامی تفاوت‌ها، وجه اشتراک تمامی این سه کارفرما پابرجا ماندنِ مشکلاتِ کارگران است. اینکه دلیل واردات بی‌رویه شکر، مدیریت ناکارآمد دولتی و یا مواجهه کارفرمای خصوصی با انبوهی از گرفتاری‌های اقتصادی، اوضاع را دشوار کرده، مهم است؛ اما از آن مهم‌تر اینکه در نهایت این کارگران هفت‌تپه هستند که هنوز دغدغه معاش خانواده‌هایشان را دارند.
گزارش: پانید فاضلیان

---------------------

کارگران شبکه آبیاری «سد سیازاخ» معوقات خود را دریافت نکرده‌اند

کارفرما: به زودی پرداخت خواهیم داشت

به گزارش ایلنا، کارگران پیمانکاری طرح انتقال آب و شبکه آبیاری «سد سیازاخ » دیواندره استان کردستان از اردیبهشت ماه سال جاری تاکنون حقوق خود را دریافت نکرده‌اند. این کارگران روز گذشته (سه‌شنبه ۱۷ بهمن ماه) برای پیگیری مطالبات مزدی خود مقابل ساختمان استانداری کردستان تجمع کردند.
تعداد کارگران شاغل در این پروژه راهسازی که در استخدام «شرکت کران دریا» هستند، حدود ۶۰ نفر می‌شود. آنها نگران افزایش مطالبات معوقه خود هستند.
انور علی‌خانی، یکی از کارگران پیمانکاری مجری طرح انتقال آب و شبکه آبیاری سد سیازاخ است که درباره شرایط کاری خود می‌گوید: ۹ ماه است حقوقی از سوی شرکت به ما پرداخت نشده و وضعیت عدم پرداخت حقوق باعث نگرانی کارگران شده است.
او ادامه می‌دهد: باوجود اینکه چندین بار از امور آب منطقه‌ای و کارفرمای شرکت درخواست کردیم تا حقوق معوقه ما را پرداخت کنند، به هیچ نتیجه‌ای نرسیده‌ایم. محمدمراد دل‌افگار، یکی دیگر از کارگران این شبکه آبرسانی در منطقه دیواندره، با اشاره به شرایط سخت و طاقت‌فرسای کاری در طرح انتقال آب سد سیازاخ گفت: من و تعدادی دیگر از همکارانم با تراکتور در سرمای سوزان دیواندره ماه‌هاست که بدون دستمزد کار می‌کنیم. آیا سزاست با چند سر عائله اینگونه مزدمان را بدهند؟
این کارگر گفت، ماه‌هاست که همان حداقل دستمزدمان را پرداخت نمی‌کنند و این موضوع باعث شده آب و برق خانه‌مان قطع شود. در حال حاضر خانه‌هایمان را با چوب و بخاری‌های نفتی گرم می‌کنیم.

به زودی همه مطالبات کارگران شبکه آبیاری سد سیازاخ پرداخت می شود
اقبال شاه‌نظری (مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کردستان) در خصوص معوقات حقوق کارگران گفته است: پیمانکار اعتبار لازم را برای پرداخت مطالبات معوقه کارگران نداشته اما در حال حاضر منابع مالی برای پرداخت حقوق کارگران تأمین شده وبه زودی ۴ ماه از مطالبات معوقه کارگران را پرداخت می‌کنیم.
او با بیان اینکه کارگران نگران مابقی معوقات خود نباشند، اظهار داشته: مابقی طلب کارگران شبکه آبیاری سد سیازاخ که حدود ۴ ماه دیگر می‌شود، تا پایان بهمن ماه یک‌جا پرداخت می‌شود.

---------------------

کارگران «پارس پامچال» ۵ ماه مزد معوقه طلبکارند

به گزارش خبرنگار ایلنا، کارگران کارخانه «پارس پامچال» واقع در شهر صنعتی البرز استان قزوین مدعی هستند ۵ ماه دستمزد از کارفرمای خود طلبکار هستند.
کارگران این کارخانه سازنده انواع رنگ، پوشش‌های صنعتی و مواد اولیه شیمیایی که تعداد آن‌ها حدود ۶۰ نفر است، در توضیح طلب وصول نشده خود به ایلنا گفتند: از مرداد ماه سال جاری حقوق نگرفته‌ایم.
یکی از کارگران شاغل در کارخانه «پارس پامچال» با یادآوری اینکه مدیریت این مجموعه مانند سایر بنگاه‌های اقتصادی در چند سال گذشته برای تامین منابع مالی با چالش‌هایی روبرو بوده است، افزود: نگرانی کارگران از این است که مبادا با استمرار وضعیت فعلی کارخانه، معوقات مزدی آن‌ها در ماه‌های آینده افزایش پیدا کند. وی با بیان اینکه سوابق کاری هر یک از کارگران به‌صورت میانگین به ۱۰ تا ۲۰ سال می‌رسد، گفت: در سال جاری کارفرما فقط مبالغ بسیار کمی را به‌صورت علی‌الحساب به کارگران پرداخت کرده است.
وی با تاکید بر پیگیری مسئولان استانی درباره وضعیت کارخانه «پارس پامچال» و کارگرانش گفت: جدا از معوقات مزدی، بیمه تامین اجتماعی کارگران کارخانه «پارس پامچال» دچار مشکلاتی است.
پیش از این در تاریخ یکم آبان ماه سال جاری حسین مرزی (مدیرعامل کارخانه پارس پامچال) ادعای کارگران را خلاف واقع خوانده و گفته بود دستمزد کارگران هر چند ماه یکبار عقب وجلو می‌شود.

---------------------

کارگران شرکت پایانه‌ها و مخازن بندر ماهشهر خواستار تشکیل نهاد صنفی شدند

به گزارش خبرنگار ایلنا، جمعی از کارگران شرکت پایانه‌ها و مخازن پتروشیمی در منطقه آزاد بندرامام خواستار تشکیل نهاد صنفی برای پیگیری مطالبات خود شدند.
این کارگران در تماس با ایلنا افزودند: شاید به دلیل آنکه شرکت پایانه‌ها و مخازن پتروشیمی در محدوده منطقه ویژه اقتصادی بندر امام خمینی قرار دارد و مطابق قانون، قواعد استخدامی حاکم در این مناطق متفاوت است، تاکنون هیچ نهاد صنفی کارگری نداشته‌ایم.
آنها افزودند: تعداد ما حدود ۴۰۰ کارگر رسمی، شرکتی و قراردادی برآورد می‌شود و ما باور داریم که به دلیل خلا‌ءهای قانونی نمی‌توانیم از تمامی حقوق صنفی خود برخوردار شویم. این کارگران افزودند: به عنوان نمونه مطلع هستیم که مطالبات بیشترمان هر ماه با تاخیری ۱۰ روزه پرداخت می‌شود و با وجود انجام روزانه بیش از ۱۰ ساعت کار، کسی از نحوه دقیق محاسبه مزایای جانبی اطلاع دقیقی ندارد.
به گفته این کارگران، در جلساتی که در اداره کار مناطق ویژه برای رفع مشکلات کارگری با حضور نمایندگان کارگری برگزار می‌شود، کارگران شرکت پایانه‌ها و مخازن پتروشیمی به دلیل نداشتن نماینده صنفی از حضور در جلسات محروم هستند.
این کارگران در تشریح مشکلات صنفی خود از مجهز نبودن شرکت به سیستم تهویه مناسب نیز خبر داده و افزودند: این وضعیت در روزها زمستانی و تابستانی که زمان اوج گرفتن سرما و گرمای دمای هواست، مشکلاتی برای ما ایجاد می‌کند.
همچنین این کارگران از درج عناوین غیرمرتبط شغلی در لیست بیمه و اجرا نشدن طرح طبقه‌بندی مشاغل در شرکت پایانه‌ها و مخازن پتروشیمی انتقاد کرده و در ادامه گفتند: سالهاست که کارگران پیمانکاری شرکت پیگیر اجرای طبقه بندی مشاغل و درج عناوین واقعی شغل خود در لیست بیمه هستند اما به دلیل نداشتن نماینده صنفی اجرای این طرح‌ها عملیاتی نشده است.
آنها افزودند: عقیده داریم اگر در محیط کارمان امکان تشکیل نهاد صنفی کارگری وجود داشته باشد، دست‌کم وضعیت مبهم پیش آمده تا حد قابل چشمگیری شفاف‌سازی خواهد شد.

---------------------

معلمانِ آزاد چه زمانی «معلم» محسوب می‌شوند؟

به گزارش خبرنگار ایلنا، از حدود بیست سال پیش که مدارس غیردولتی پا به عرصه وجود گذاشتند، معلمان و نیروی کار شاغل در این مدارس، همواره یک دغدغه مشترک داشته‌اند؛ شرایط شغلی‌ای که به هیچ وجه رضایت‌بخش نیست. در مقایسه با معلمان رسمی و کارمندان وزارت آموزش و پرورش، معلمانِ مدارس غیردولتی از حقوق و مزایای بسیار کمتری برخوردارند. دستمزدشان به مراتب پایین‌تر است و در موارد بسیاری از بیمه و خدمات رفاهی و حمایتی خبری نیست. تابستان‌ها و تعطیلات نوروز نیز به عنوان تعطیلات بدون حقوق برای معلمان آزاد، اجباری‌ست.
معلم آزاد استان قزوین که خودش را «یداللهی» معرفی می‌کند گرچه مشخص است نام واقعی او نیست، می‌گوید: بیش از ده سال است که در مدارس غیرانتفاعی مختلف کار می‌کنم. بگذریم از اینکه به طور متوسط ماهی پانصد تا نهایت ششصد هزار تومان دریافتی دارم. با ده سال سابقه تدریس، شاید به زحمت دو سال سابقه بیمه داشته باشم که آنهم منقطع و با فاصله است.
به گفته "یداللهی" معلمان رسمی با ساعات موظفی‌شان که برای مقطع متوسطه ۲۴ ساعت در هفته است، حقوق کامل می‌گیرند یعنی خیلی بیشتر از حقوق قانون کار.
او می‌گوید: «حقوق ما جور دیگری محاسبه می‌شود؛ خیلی به ما لطف داشته باشند، حداقلِ قانون کار را تقسیم بر ۴۴ ساعت موظف کارگران می‌کنند و حق‌الزحمه یک ساعت ما را محاسبه می‌کنند. آن وقت اگر ما ۲۴ ساعت در هفته تدریس کنیم، بیش از ۶۰۰ هزار تومان نمی‌توانیم درآمد داشته باشیم. وقتی هم اعتراض می‌کنیم، می‌گویند دو دو تا می‌شود چهار تا. ما براساس قانون، حقتان را داده‌ایم. یکی نیست بگوید پس چرا رسمی‌ها که همین تعداد ساعت درس می‌دهند، چند برابر ما دریافتی دارند؟ این تفاوت آشکار، نه برابری است، نه حق و نه عدالت.»
اظهارات "یداللهی"، مصداق عدم رعایت قانونِ کار یکسان- مزد یکسان و عدالت در نظام پرداختی‌هاست. در آموزش و پرورش نیز مانند خیلی از ارگان‌ها و نهادهای دولتی دیگر از قبیل مخابرات و وزارت نیرو، افراد مختلف برای کار یکسان، دستمزدهای متفاوتی دریافت می‌کنند و این، نقض آشکار مقاوله‌نامه ۱۰۰ سازمان جهانی کار است که از قضا ایران نیز به آن پیوسته‌است.
پیش از این، خیلی‌ها از عملکرد موسسان مدارس غیردولتی و عدم نظارت آموزش و پرورش بر سازوکارهای حاکم بر این مدارس انتقاد کرده‌اند. چندی پیش، سیدکاظم دل‌خوش (عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی) با تأکید بر اینکه علاوه بر بحث آموزش رایگان، عدالت در پرداخت حقوق باید موردتوجه قرار گیرد، گفت: معلمان آزادِ شاغل در مدارس غیردولتی باوجود اینکه در بخش خصوصی مشغول به کار هستند باید طبق قوانین خاص تعیین‌ شده در مجلس، حقوق دریافت نمایند؛ اما آنچه امروز از شواهد مشخص است، دریافتی حقوق معلمان براساس قانون موجود، صورت نمی‌گیرد.
این نماینده مجلس معتقد است که مجلسیان باید تمام قد به مسئله معلمان آزاد ورود کرده و پیگیر مطالبات آنها باشند. به همین دلیل از حمایت میرزاده (سخنگوی کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی) در ارتباط با وضعیت شغلی معلمان آزاد پرسیدیم. میرزاده می‌گوید: قانون، مشخص‌کننده‌ی تکلیفِ موسسان مدارس غیردولتی و نیروهای شاغل در آنهاست و اتفاقا در این زمینه شفافیت و صراحت نیز دارد.
او در ارتباط با این قانون می‌افزاید: کلیات به‌کارگیری نیروهای غیردولتیِ آموزش و پرورش، در مجلس مصوب شده و به آموزش و پرورش نیز ارائه شده‌ و احتمالا در حال حاضر در مرحله عملیاتی شدن است.
به گفته این نماینده مجلس، جزئیات اشتغال معلمان در مدارس غیردولتیِ مختلف متفاوت است. ممکن است معلمی در یک مدرسه دو ساعت تدریس داشته باشد و معلم دیگر ده ساعت؛ لذا نمی‌توان اشتغال معلمان آزاد و ساعات کاری آنها را با کارگران شاغل در کارخانه‌ها یا کارمندان دولت مقایسه کرد.
او در پاسخ به این پرسش که چطور می‌توان محاسبات پرداخت حقوق این معلمان را با استناد به قانون کار انجام داد، می‌گوید: مبنا برای این معلمان قانون کار است و دستمزد، بر حسب تعداد ساعات تدریس پرداخت می‌شود. اما در کلیاتی که تصویب شده، بیمه الزامی است و نمی‌توانند موسسان مدارس، از پرداخت حق بیمه که آن هم به ازای ساعات اشتغال محاسبه می‌شود، طفره بروند. این نماینده مجلس در پاسخ به این سوال که تکلیف معلمی که ۲۴ ساعت در هفته درس می‌دهد ولی براساس قانون کار، حقوق کامل نمی‌گیرد، چه می‌شود، می‌گوید: معلم که نمی‌تواند ۴۴ ساعت در هفته یا از صبح تا شام درس بدهد؛ هر چند ساعتی که تدریس داشته باشد، مزدش را براساس همان ساعات می‌گیرد و البته شرایط کاری معلمان در مدارس مختلف و در مقاطع تحصیلی متفاوت، با هم فرق دارد. اجازه بدهید دستورالعمل اجرایی و جزئیات آن را خود دولت مشخص کند.
ارجاع سخنگوی کمیسیون آموزشِ مجلس به دولت، ما را به سمت مسئولان آموزش و پرورش هدایت می‌کند. مجتبی زینی‌وند (رئیس سازمان مدارس غیردولتی و مشارکت‌های مردمی آموزش و پرورش) در گفتگوی پیش‌رو بر صدور آیین‌نامه‌ای در ارتباط با اشتغال معلمان آزاد در آینده‌ای نزدیک تاکید می‌کند. اما از جزئیات آن اطلاع چندانی نمی‌دهد. او می‌گوید: نپرداختن حقِ بیمه‌ی معلمان آزاد، تخلفی است که به آن رسیدگی خواهد شد:
بسیاری از معلمان آزاد از شرایط شغلی‌شان ناراضی‌اند و می‌گویند دریافتی ما از حداقلِ مصوب قانون کار نیز کمتر است و حتی خیلی از مدارس، ما را بیمه نمی‌کنند. این شرایط نابسامان را چطور تحلیل می‌کنید؟
اساس بر این است که حتما موسسان مدارس غیردولتی باید معلمان را بیمه کنند و حقوق و مزایای آنها را براساس قانون کار بپردازند. اگر غیر از این باشد و کسی به ما اطلاع بدهد، حتما پیگیری می‌کنیم.
اگر مدیر مدرسه‌ای این الزامات را رعایت نکند، وظیفه نظارت برعهده کیست؟ آموزش و پرورش یا وزارت کار؟
آموزش و پرورش نظارت می‌کند.
یعنی معتقدید همه مدارس غیردولتی در همه شهرها، همه معلمان شاغل را بیمه کرده‌اند؟ چون خیلی از معلمان می‌گویند بیمه نداریم. اساس بر این است که حتما بیمه داشته باشند.
در صورت تخلف، چه اتفاقی می‌افتد؟
اگر مواردی باشد که معلمی بیمه نشده باشد، حتما برخورد می‌شود. چون در الگوی تعیین شهریه هم که برای موسسان مدارس غیردولتی تدوین و ابلاغ شده، یکی از آیتم‌های اصلی، بحث بیمه‌ی همکاران شاغل در این مدارس است و اگر این الزام را رعایت نکرده باشند، باید پاسخگو باشند.
یعنی حتی ممکن است در صورت تخلف، مجوز این مدارس لغو شود؟
بحثِ لغو مجوز مدرسه نیست؛ چون ما نمی‌توانیم برای هر موضوعی، مجوز را لغو کنیم؛ اما برخورد می‌کنیم. راهکارهای برخورد از حیث قانونی متنوع است. لغو مجوز، قدم آخر است. اما به هر طریق باید برخورد قانونی صورت بگیرد. حالا راهکارها متفاوت است؛ تذکر می‌دهند؛ یا تخلف در بحث تعیین شهریه مدارس تاثیرگذار است.
اگر تذکرات را رعایت نکردند، آیا کار به لغو مجوز می‌کشد؟
ابتدا تذکر می‌دهند و راهکارهای دیگر را امتحان می‌کنند؛ به عنوان آخرین مورد ممکن است سراغ مجوز هم بروند؛ اما لغو مجوز راهکار برخورد با تخلفات این‌چنینی نیست.
معلمان آزاد که لزوما ۴۴ ساعت در هفته تدریس نمی‌کنند؛ پس اساسا براساس قانون کار، حقوقشان که ساعتی محاسبه می‌شود، خیلی کم می‌شود. این مشکل را چطور حل می‌کنید؟ یک آیین‌نامه اجرایی در دست تدوین داریم. با کارشناسان حقوقی جلساتی داشته‌ایم و در بحث ۲۴ ساعت و ۴۴ ساعت، در حال رایزنی و کار کردن هستیم. فعلا در مرحله تصمیم‌گیری هستیم.
یعنی آیا این امیدواری وجود دارد که در آینده‌ای نه چندان دور این معلمان آزاد با ۲۴ ساعت تدریس در هفته، بتوانند حقوق کامل دریافت کنند؟
روی این موضوع با جدیت در حال کار کردن هستیم که به نتیجه برسیم و به دولت پیشنهاد بدهیم.
حداقل دو ماه است که در حال کار روی این موضوع هستیم. مشکلاتی در این بحث وجود دارد؛ یکسری قوانین از قبل وجود داشته که باید بتوانیم آنها را اصلاح بکنیم. در نهایت به دنبال این هستیم که شرایط به گونه‌ای تسهیل شود که معلمان ضرر نکنند.
در حال حاضر کسی که حدود بیست ساعت تدریس هفتگی دارد، فقط نصف حقوق مصوب قانون کار را می‌گیرد؛ مثلا اگر حداقل دستمزد، نهصد هزار تومان باشد، فقط چهارصد و پنجاه هزارتومان دریافتی دارد؛ آیا این اوضاع تغییر خواهد کرد؟
از آنجا که در مرحله تدوین آیین‌نامه اجراییِ مدارس هستیم، شاید بیان این قضیه در شرایط فعلی خیلی به صلاح نباشد. در دو یا سه هفته آینده همه چیز مشخص می‌شود. مطمئن باشید به زودی این گروه از معلمان تعیین تکلیف می‌شوند.

این سوال و جواب‌ها و پیگیری‌ها بازهم نمی‌تواند به ما در باز کردن گره‌های کور موجود کمک کند. بازهم مشخص نیست با این شکل از به‌کارگیری معلمان در مدارس غیردولتی و تبعیضی که در دریافتی‌ها و مزایای شغلی میان معلمان رسمی شاغل در مدارس دولتی و معلمان آزادِ شاغل در بخش خصوصی وجود دارد، تکلیف قانونِ کار یکسان-مزد یکسان و مقاوله‌نامه‌ی الزام آورِ شماره‌ی ۱۰۰ سازمان جهانی کار چه خواهد شد و بازهم مشخص نیست معلمان آزاد چه زمانی قرار است به اندازه همکارانِ رسمی‌شان در بخش دولتی، «معلم» محسوب شوند؟
گزارش: نسرین هزاره مقدم

---------------------

سه شنبه ۱۷ بهمن ۱۳۹٦ - ٦ فوریه ۲۰۱٨

کارگران هپکو یک ماه از طلب‌شان را گرفتند

سازمان خصوصی‌سازی با تاخیر به تعهدش عمل کرد

به گزارش خبرنگار ایلنا، کارگران کارخانه هپکو در استان مرکزی می‌گویند: بعد از برپایی تجمع اعتراضی روز گذشته، سازمان خصوصی‌سازی معادل یک ماه از معوقات مزدی آنها را پرداخت کرده‌ است. این کارگران یادآور شدند: روز ۲۵ دی‌ماه، جلسه‌ای با حضور نمایندگان ادارات کار، صنایع و سازمان خصوصی‌سازی برگزار و مقرر شده بود که بخشی از مطالبات مزدی آنها هرچه سریع‌تر پرداخت شود.
آنها افزود: پس از گذشت بیش از بیست روز، این مصوبه اجرایی نشد و به همین دلیل روز گذشته، با برپایی تجمع صنفی پیگیر مطالبات معوقه خود شدیم. به گفته این کارگران، پس از اجتماع صنفی روز گذشته؛ سازمان خصوصی‌سازی معادل یک ماه از معوقات مزدی آنها را پرداخت کرد و در حال حاضر طلب مزدی باقیمانده آنها تنها شامل مطالبات ماه‌های آذر و دی می‌شود.
در همین رابطه محمد تقی‌آبایی (مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان مرکزی) به ایلنا گفت: در جلسه ۲۵ دی‌ماه، مقرر شد سازمان خصوصی‌سازی تا پایان بهمن، بابت دستمزد ماه‌های آبان و آذر با کارگران تسویه حساب کند. اما متاسفانه به دلایل نامشخص، این سازمان به تعهد خود با تاخیر عمل کرد. برای همین روز گذشته کارگران تجمع اعتراضی برپا کردند.
آبایی گفت: درحال حاضر، مطالبات آبان‌ماه به حساب کارگران واریز شده و امیدواریم سازمان خصوصی‌سازی طبق توافق انجام شده تا پایان بهمن، نسبت به پرداختِ دستمزد آذرماه نیز اقدام کند. کارخانه ماشین‌های راه‌سازی هپکو که نزدیک به ۹۰۰ کارگر دارد، از واحدهای صنعتی بزرگ استان مرکزی محسوب می‌شود.
مشکلات کارگران این واحد صنعتی به ابتدای سال جاری بازمی‌گردد. در ابتدای سال جاری، مالکیت سهام کارخانه هپکو به یک سرمایه‌گذار جدید در بخش خصوصی واگذار شد، اما سهامدار جدید نتوانست به تعهدی که در مورد پرداخت مطالبات معوقه کارگران داده بود، عمل کند.
نتیجه این بدقولی، اعتراض گسترده‌ای بود که کارگران هپکو در واپسین روزهای تابستان امسال انجام دادند و از آن زمان تاکنون کارخانه هپکو زیر نظر سازمان خصوصی‌سازی اداره می‌شود و مطالبات کارگران همچنان با تاخیر پرداخت می‌شود.

---------------------

تجمع کارگران کیان تایر مقابل وزارت صنعت‌، معدن و تجارت

خلف وعده در پرداخت وام ۴۴ میلیاردی

به گزارش خبرنگار ایلنا، بیش از ۲۰۰ نفر از کارگران کارخانه کیان‌تایر از ساعت هشت صبح امروز مقابل وزارت صنعت، معدن و تجارت، تجمع کرده‌اند.
به گفته کارگران معترض که در تجمع امروز حضور دارند، اعتراض آنها به پرداخت نشدن وام ۴۴ میلیارد تومانی برمی‌گردد که قرار است با پرداخت آن از سوی سیستم بانکیِ کشور، مشکلات کیان‌تایر برطرف شود.
از قرار معلوم، نامه‌ای در رابطه با پرداخت این وام از سوی وزیر صنعت به اسحاق جهانگیری (معاون اول رئیس جمهوری) نوشته شده‌ است تا با دستور جهانگیری به کارگروه ویژه‌ای که در این رابطه تشکیل شده، یک بانک عامل برای پرداخت وام پیدا شود.
یک نفر از کارگران هم می‌گوید: به علت بدهی‌هایی که کیان تایر به سیستم بانکی دارد تاکنون هیچ بانکی حاضر به همکاری با آن نشده است. با پرداخت این وام، کارخانه می‌تواند پول گاز خود را به صورت کامل پرداخت کند. هم‌اکنون فشار گاز کیان‌تایر به علت بدهی‌ای که به اداره گاز دارد، کاهش یافته است.
کارگر معترض دیگری درباره دلایل برگزاری تجمع امروز کیان‌تایری‌ها می‌گوید: مطالبات مزدی دی ماه سال جاری و ۴ ماه اضافه کار و بن انگیزشی ما پرداخت نشده است.
حدود ۴۰۰ کارگر بازنشسته کارخانه کیان‌تایر هم منتظر پرداخت سنوات بازنشستگی خود هستند. مدیران کیان تایر، به آنها نیز همانند کارگران وعده داده‌اند که با پرداخت این وام، سنوات آنها پرداخت شود.

---------------------

پلی‌اکریلی‌ها ۱۶ ماه است که حقوق کامل نگرفته‌اند

علیرضا خرمی (عضو شورای اسلامی کار شرکت پلی اکریل اصفهان) در گفتگو با خبرنگار ایلنا، در ارتباط با آخرین وضعیت این واحد تولیدی گفت: پلی‌اکریل برای عبور از بحران و تولید واقعی به حمایت‌های بیشتری نیاز دارد که اگر این حمایت‌ها نباشد، چرخ تولید که پس از گذشت یک سال، علیرغم تمامیِ مشکلات به چرخش درآمد، دوباره متوقف خواهد شد.
وی با بیان اینکه تمامی پرسنل پلی اکریل با بیم و امید پانزدهم بهمن ماه به کارخانه بازگشتند ولی متاسفانه مواد اولیه کارخانجات اکریلیک ۱و۲ هنوز وارد ایران نشده و طبق خبرهای رسیده، اواخر بهمن ماه قرار است به ایران برسد، ادامه داد: در حال حاضر در پلی اکریل فقط کارخانه پلی استر روزانه هشتاد تُن الیاف تولید می‌کند و قسمت «یارن قدیم» هم که قرار بود به چرخه تولید برگردد، متاسفانه همچنان خوابیده است.
خرمی ادامه داد: طبق توافقی که بین پلی اکریل، پالایشگاه اصفهان، پتروشیمی اصفهان و استانداری اصفهان منعقد شد، مقرر شده بود ماهانه ۳۵۰۰تن پارازایلین به صورت اعتباری۴ماهه به مجموعه پلی اکریل و(DMT) اختصاص پیدا کند تا هم کارخانه پلی استر به ظرفیت ۱۰۵تن الیاف پلی استر در روز برسد و هم اینکه قسمت یارن قدیم با تولید روزانه ۴۵ تن تولید نخ راه‌اندازی شود. ولی متاسفانه علیرغم تلاش‌های صورت گرفته مسئولان، هنوز این مهم انجام نشده‌است.
عضو شورای اسلامی کار پلی‌اکریل افزود: از مسولان درخواست داریم با همت بلند خود به داد این صنعت مادر برسند و به فکرکارگران این مجموعه باشند که شب عید شرمنده خانواده خود نباشند و از این نگرانی و سردرگمی بعد از گذشت حدود سه سال، بیرون بیایند.
وی در پایان تاکید کرد: این کارگرانِ باسابقه و متخصص ۱۶ماه است که حقوق کامل دریافت نکرده‌اند.

---------------------

چغندرکارانی که کامشان تلخ است/کارخانجات شکر پول کشاورزان را با تاخیر می‌دهند

به گزارش خبرنگار ایلنا، از استان خراسان رضوی گرفته تا قزوین و آذربایجان غربی، چغندرکارانی هستند که کامشان پس از کشت پاییزه محصول، در زمستان «تلخ» است. محصول را تحویل کارخانجات داده‌اند اما می‌گویند شرکت‌های تولیدکننده شکر، پول‌های آن‌ها را با تاخیر پرداخت می‌کنند. تاخیرهایی که پیش می‌آید توسط شرکت‌های خریدار محصول زمین‌های چغندرکاران توجیه می‌شود، «از فروش نرفتن شکر» گرفته تا «تاخیرهای دولت در پرداخت مطالبات» و البته «واردات روزافزون شکر به کشور» که به گفته کشاورزان و تولیدکنندگان شکر، توجیهی برای آن وجود ندارد. همه اینها دلایلی است که تاخیر در پرداخت مطالباتِ کشاورزانِ چغندرکار را رقم می‌زند.
هرجا هم چغندرکاران مطالبه دارند، سیل وعده‌ها برای پایان دادن به مشکلاتشان جاری است. اما این مشکلات تمامی ندارد و گاهی آن‌ها را به تجمع می‌کشاند. آخرین نمونه، مربوط به همین هفته جاری است. روز شنبه چغندرکاران شهرستان جوین واقع در استان خراسان رضوی دست به تجمع زدند تا مسئولان «مجتمع کشت و صنعت جوین»، جایی که چغندرهای آن‌ها را می‌خرد و به شکر تبدیل می‌کند، را از مشکلاتشان مطلع کنند.
یک نفر از معترضان حاضر در تجمع روز شنبه، در مورد مطالبات چغندرکاران جوینی می‌گوید: مردمی که شنبه تجمع کردند، همه پیمانکار و کشاورز هستند. چغندر‌هایشان را تحویل داده‌اند اما قریب به سه ماه است که پول‌ چغندر‌هایشان را نگرفته‌اند. مردم همه گرفتار و بدهکار هستند و به هر دری می‌زنند تا طلب‌شان را بگیرند.
شهرستان جوین در خراسان رضوی، اقتصادی مبتنی بر تولیدات کشاورزی دارد و صنایع چندانی در آن متمرکز نیستند و تنها کارخانه قندی که در جوین وجود دارد که محصول کشاورزان را از آنها خرید می‌کند، کشت و صنعت جوین است. در همین حال باید توجه داشت اقتصاد این شهرستان کوچک با جمعیت ۵۴ هزار نفری آن مبتنی بر تولید چغندر ،گندم، پنبه و کلزا است. لذا تنها سرمایه مردم این شهرستان، محصولات و زمین‌های کشاورزی‌شان است از همین رو هر تاخیری در پرداخت پول‌ها، امرار معاش را برای آن‌ها دشوار می‌کند.
قاعدتا آن‌ها باید در چنین شرایطی سراغ کشت محصولات دیگر بروند که به گفته خود کشاورزان، این امر هم با توجه به کم‌آبی و اینکه چغندر قند به نسبت سایر محصولات آب کمتری می‌خواهد، چندان به‌صرفه نیست و از قضا مشکل دیگری هم به مشکلات آن‌ها اضافه می‌کند.

رضایت کشاورزان باید جلب شود
این نکته‌ای است که «مجتبی مزروعی» رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی بر آن دست می‌گذارد و می‌گوید: کارخانه‌ها باید رضایت کشاورزان را جلب کنند؛ چراکه اگر آن‌ها پولشان را به موقع دریافت نکنند، سراغ کاشت محصول دیگری می‌روند یا کشاورزی را به کل رها می کنند. پس چه بهتر که کارخانه‌ها تا زمان تامین نقدینگی لازم خود، از بانک‌ها تسهیلات بگیرند و مطالبات کشاورزان را پرداخت کنند.
مزروعی با بیان اینکه دولت متعهد است ۵۰ درصد از شکر تولیدی این کارخانه‌ها را بخرد، گفت: تا یکی دو روز آینده دولت، پولِ خرید شکر کشت و صنعت جوین را پرداخت می‌کند تا آن‌ها هم پول کشاورزان را پرداخت کنند و مشکل برطرف شود.
وی البته تاکید دارد که چون قیمت شکر در بازار نسبت به بازار بورس پایین‌تر آمده است، صاحبان شکر یا باید آن را در بازار بورس عرضه کنند یا آن را به قیمت پایین‌تر در بازار بفروشند. رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی اظهار امیدواری می‌کند که باتوجه به رونق فروش شکر در ماه‌های بهمن و اسفند، دیگر مشکلی برای چغندرکاران جوین پیش نیاید.

مطالبات چغندرکاران باقی مانده است
با این حال به گفته «سیدمحمد حسینی» مدیرعامل کشت‌و‌صنعت جوین تنها ۳۰ درصد از مطالبات چغندرکارانی که با این مجتمع تولید محصولات قندی کار می‌کنند، پرداخت نشده و اکثر آن‌ها به مطالبات خود رسیده‌اند.
وی درباره پرداخت نشدن بخشی از مطالبات کشاورزان طرف قرارداد و کشاورزانی که به‌صورت آزاد و بدون قرارداد به این مجتمع کشت و صنعت، محصول چغندر قند می‌فروشند، می‌گوید: تنها ۳۰ درصد از کل پرداخت مطالبات کشاورزانی که محصول چغندر قند خود را به کارخانه کشت و صنعت جوین می‌فروشند، باقی مانده که تا عید نوروز به آن‌ها پرداخت می‌شود.
به گفته حسینی، اولویت پرداخت مطالبات با چغندکاران طرف قرارداد است. وی می‌گوید: البته این بدان معنا نیست که برنامه‌ای برای پرداخت مطالبات کشاورزانی که بدون قرارداد کار می‌کنند، نداریم. به هرحال به علت کمبود نقدینگی در بازار، مشکلاتی داریم ولی معتقدیم باید مطالبات آن‌ها هم هرچه سریع‌تر با راهکارهایی که اتخاذ کرده‌ایم یا خواهیم کرد، پرداخت شود.
وی با بیان اینکه مبلغ کلی که باید به کشاورزان پرداخت می‌شد، ۲۰۹ هزار میلیارد تومان بود که ۳۰ درصد پرداخت نشده آن چیزی حدود ۶۴ میلیارد تومان است، این‌طور ادامه می‌دهد: در سال ۹۶، ۶۰۰ هزار تن چغندر قند تحویل گرفته‌ایم که ۳۸۰ هزار تن آن در قالب پیمان و عقد قرارداد با کشاورزان بوده است.
مدیرعامل شرکت کشت و صنعت جوین می‌افزاید: در قراردادی که با چغندرکاران داریم، سه ماه بعد از دریافت آخرین محموله، همه پول آن‌ها را پرداخت می‌کنیم. باتوجه به مشکلاتی که در تامین نقدینگی خریداران شکر (دولت، واردات و...) وجود دارد، پول فروش شکر دیر به دست ما می‌رسد و طبعا از آن طرف هم مشکلاتی در پرداخت پول به کشاورزان پیش می‌آید. البته باید بگویم که بیشترین تحویل چغندر قند کشور از سوی کشاورزان، مربوط به کشت‌و‌صنعت جوین است. پس بزرگ‌ترین تامین کننده بازار هستیم و قاعدتا باید پول بیشتری به کشاورزان پرداخت کنیم.
به گفته مدیرعامل شرکت کشت و صنعت جوین، میزان چغندری که این کارخانه از کشاورزان تحویل گرفته در ۱۲۵ سال گذشته بی‌سابقه بوده است. حسینی می‌گوید: تلاش کرده‌ایم بدون اتکا به سیستم بانکی و دریافت تسهیلات از بانک‌ها که وثیقه‌های سنگینی هم می‌خواهند و برای تولیدکنندگان به صرفه نیست، مطالبات کشاورزان را پرداخت کنیم تا مشکلات آن‌ها حل شود.
حسینی با بیان اینکه در سال‌های گذشته هم چنین تاخیرهایی وجود داشت و عرف بود بخشی از پرداخت‌ها پس از عید و در اردیبهشت ماه انجام می‌شد، ادامه می‌دهد: در تمام این سال‌ها که تامین نقدینگی برای کشاورزان دچار مشکل شده به آن‌ها مساعده پرداخت کردیم. این مساعده در قالب بخش بذر و سموم بوده است و البته اگر نیاز داشتند برای آن‌ها تراکتور هم فرستاده‌ایم و بعدا پول آن را از فروش‌شان کسر کرده‌ایم. به هر حال این کمکی بوده که در مقاطع مختلف انجام داده‌ایم تا بخشی از مشکلات آن‌ها تا زمان پرداخت مطالباتشان برطرف شود.
مدیرعامل شرکت کشت و صنعت جوین با بیان اینکه دولت مابه‌التفاوت سال‌های ۹۴ و ۹۵ خرید شکر خود را پرداخت نکرده است، می‌گوید: هنوز مقدار اندکی از سال ۹۳ باقی مانده. در این شرایط انتظار چغندرقندکاران این است که پول‌های خود را یکجا دریافت کنند که امکان آن وجود ندارد در سایر کشور‌ها هم شرکت‌ها درصدی از پول کشاورزان را در زمان تحویل و الباقی را پس از فروش شکر در بازار پرداخت می‌کنند. البته درنظر داشته باشید زمانی که کشاورزان مطالبات خود را از ما می‌خواهند، درصدی از چغندر قند به شکر تبدیل نشده است.
حسینی با بیان اینکه سهامداران هم به فکر دریافت سود خود هستند، این‌طور ادامه می‌دهد: در این شرایط مشکلات بیشتر هم می‌شود و ماهم متوجه هستیم کشاورزان مطالبات خود را می‌خواهند و البته کشاورزان جوین هم صبوری به خرج داده‌اند. روز شنبه تعدادی از آن‌ها مقابل کارخانه تجمع کردند که من در آن روز در شهر جوین نبودم.

سرازیر شدن سودهای هنگفت به جیب شکرفروشان
به گفته «علیرضا یزدانی» مجری طرح چغندر قند وزارت جهاد کشاورزی، بیش از هفت میلیون تن چغندر قند در کشور تولید می‌شود که رکورد آن در ۱۲۰ سال گذشته بی‌نظیر بوده است. قطعا فشار تولید این میزان از چغندر قند بر دوش کشاورزان است و انتظار آن‌ها برای پرداخت به موقع مطالبات چندان دور از ذهن نیست. از طرفی فروش این میزان از شکر بدست آمده از محل وجود ۷ میلیون تن چغندر قند، سود هنگفتی را به جیب صاحبان کارخانه‌ها سرازیر کرده است.
با این حال خلف وعده به چغندرکاران به یک روال معمولی تبدیل شده است. گرچه سهم واردات بی‌رویه، خلف وعده دولت و رکود بازار در این خلف وعده کم نیست؛ اما از نظر خریداران، کشاورزان به هرحال باید محصول خود را به یک خریدار مشخص که یا بخش خصوصی است یا دولت بفروشند؛ وگرنه محصول روی دست‌شان می‌ماند و متضرر می‌شوند. این استدلال گرچه به نفع خریدار است، اما قرار نیست همیشه هم در بر یک پاشنه بچرخد؛ چراکه همانطور که «مجتبی مزروعی» رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی گفته است؛ کارخانجات باید هوای کشاورزان را داشته باشند وگرنه کشاورزان به سراغ کشت محصولات دیگر می‌روند یا در کل کشاورزی را رها می‌کنند و آن زمان است که تعادل بازار کشاورزی و تولید، هر دو به هم می‌خورد.
گزارش: پیام عابدی

---------------------

دوشنبه ۱٦ بهمن ۱۳۹٦ - ۵ فوریه ۲۰۱٨

تجمع کارگران رنگین‌نخ سمنان مقابل استانداری/اموالی برای توقیف نیست

به گزارش خبرنگار ایلنا، صبح امروز حدود چهل نفر از کارگران کارخانه رنگین نخ سمنان مقابل استانداری تجمع کردند.
این کارگران می‌گویند: کارگران شاغل و بازنشسته رنگین نخ، مقدار زیادی مطالبات پرداخت نشده؛ دارند که مربوط به دستمزد معوق، مزایا و سنوات خدمت است. به گفته آنها، کارفرمای این کارخانه که در حال حاضر تعطیل و به خاطر بدهی به نهادهای مختلف پلمپ شده، بخش زیادی از معوقات کارگران را نپرداخته است. به‌طوری‌که هر کارگر در حال حاضر چند میلیون طلب وصول نشده دارد.
کارگران می‌گویند: تعدادی از ما به اداره کار شکایت کردیم. فقط اندکی توانستیم بخشی از مطالبات خود را بگیریم. باقی مطالبات پرداخت نشده باقی مانده است.
معترضان می‌گویند: از مسئولان بالادستی ازجمله استانداری می‌خواهیم که صدای ما کارگران رنگین نخ را بشنوند و برای پرداخت طلب ما چاره‌ای بیندیشند.
اسماعیل غنیان (مدیرکل اداره تعاون کار ورفاه اجتماعی استان سمنان) با تایید مطالبات کارگران رنگین نخ گفت: کارگران این کارخانه مدتهاست پیگیر مطالبات مزدی به حق خود هستند.
او با بیان اینکه پیگیر مشکلات کارگران رنگین نخ و کارگرانش هستیم، افزود: در خصوص پیگیری مشکلات کارگران رنگین نخ سمنان بارها با همراهی سایر مسئولان استان در کمیسیون‌های کارگری تشکیل جلسه داده‌ایم. هم‌اکنون نیز در حال پیگیری موضوع هستیم.
او در ادامه گفت: آنچه باعث شده این کارگران تا امروز نتوانند به حقوق قانونی خوشان برسند این‌است که اموال کارخانه توسط طلبکاران دیگر توقیف شده و کارگران چیزی برای توقیف نمی‌یابند.

---------------------

مطالبات مزدی کارگران پیمانکاریِ ماشین‌سازی اراک پرداخت نشد/اداره کار: بررسی مشکل در دستور کار قرار دارد

به گزارش خبرنگار ایلنا، شماری از کارگران کارخانه ماشین‌سازی اراک از به‌ تاخیر افتادن پرداخت معوقات مزدی خود خبر می‌دهند.
این کارگران که به صورت پیمانکاری در مشاغلی همچون جوشکار صنعتی و دیگ‌های بخار مشغول کارند، نزدیک به ۶۰ نفر می‌شوند و مدعی هستند از مهرماه سال جاری تاکنون، مزدی دریافت نکردند.
آن‌ها می‌گویند از استانداری استان مرکزی درخواست دارند که به مطالبات آنها رسیدگی شود. در همین رابطه محمدتقی‌آبایی (مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان مرکزی) به خبرنگار ایلنا گفت: غیر از کارگران پیمانکاری ماشین‌سازی اراک، بقیه کارگران این مجموعه مشکل معوقات مزدی ندارند.
وی افزود: برای همین، تعدادی از این کارگران با مراجعه به استانداری و ثبت درخواست خواستار رسیدگی به وضعیت خود شده‌اند.
آبایی با بیان اینکه طبق قرارداد، پیمانکار موظف بوده تا برای ۲-۳ ماه، مطالبات مزدی کارگران را بدون دریافت هرگونه وجهی از کارفرمای اصلی پرداخت کند، ادامه داد: وضعیت پیش آمده در دستور کار این اداره قرار دارد و امیدواریم که هرچه زود‌تر مشکل پیش آمده برطرف شود.
این مقام مسئول در عین‌حال از برگزاری انتخابات شوراهای اسلامی کار در این واحد صنعتی برای امروز (دوشنبه، ۱۶ بهمن ماه) خبر داد و گفت: جدا از این اتفاق، هم‌اکنون طرح طبقه‌بندیِ مشاغل این واحد صنعتی مورد بازنگری کامل قرار گرفته و قرار است به زودی طرح جدید در این واحد صنعتی اجرایی شود.
وی با یادآوری اینکه طبق قانون، پیمانکاران، موظفند تمامی مزایایی را که با اجرای طرح طبقه‌بندی مشاغل به کارگران قرارداد مستقیم تعلق می‌گیرد، به کارگران پیمانکاری نیز پراخت کنند، گفت: در طرح جدید، منافع صنفی همه کارگران شاغل در ماشین‌سازی اراک پیش بینی‌شده است و برابر مقرارت موجود این مزایا به همه کارگران قرارداد مستقیم و پیمانکاری تعلق می‌گیرد.

---------------------

خانه‌دار شدن؛ رویایی که نیمه‌کاره ماند

به گزارش خبرنگار ایلنا، نیمه‌کاره ماندن پروژه‌های مسکونی سپیدار ۲ و ۳ متعلق به تعاونی مسکن کارگران شرکت واحد، باعث شده در روزهای گذشته شماری از این کارگرانِ بی‌خانه که سالهاست در انتظار خانه‌دار شدن هستند، مقابل ساختمان شهرداری و شورای اسلامی شهر تهران تجمع کنند. تجمعاتی که هرچند روزهای برفی خیلی سردِ هفته گذشته، به صورت موقت جلوی آن‌را گرفتند؛ اما اکنون دوباره از سرگرفته شده و در حال برگزاری است.
به گفته تجمع کنندگان، پروژه‌های مسکن سپیدار ۲ و ۳ شاملِ ۲۷۰ واحد مسکونی است که قرار بود عملیات ساخت‌شان، سال ۹۱ در زمین‌های شهرستان فردیس استان البرز خاتمه یابد؛ برای همین اعضای پروژه طبق قرارداد کتبی، تا آخرین ریال به همه تعهدات مالی خود عمل کردند؛ اما اکنون پنج سالی می‌شود این خانه‌ها نیمه‌ساخته به حال خود‌‌ رها شده‌اند.

پروژه به کندی پیش می‌رود
به دلایل مختلف، تلاش‌های مکرر برای گفت‌وگو با مسئولان تعاونی مسکن کارگران شرکت واحد در مورد گرفتاری اعضای پروژه‌های سپیدار ۲ و۳ بی‌فایده است با این‌حال برخی از آن‌ها حاضر می‌شوند بدون ذکر نام، توضیحاتی به خبرنگار ایلنا بدهند.. محتوای این توضیحات بیشتر تاییدی بر صحبت‌های قبلی است. اینکه اعضای پروژه تاکنون به تعهدات خود عمل‌کرده‌اند و مسئولان تعاونی در شرایط موجود ابدا قصد ندارند فشاری مالی مضاعفی بر اعضا وارد کنند؛ برای همین پروژه‌ها به اتکای منابع مالی دیگر به‌کندی پیش می‌روند.
به گفته آنها، جدا از بدحسابی و تخلف پیمانکار پروژه، حالا پای ادعای اداره دارایی نیز به ماجرا بازشده‌است و برای همین با وجود معافیت مالیاتی تعاونی‌ها، مدتی است که حساب‌های بانکی تعاونی مسکن شرکت واحد مسدود شده‌؛ البته تعاونی مسکن در اعتراض به این اقدام، شکایتی را در دیوان عدالت اداری مطرح کرده است و اکنون همه منتظر صدور رای است. در مورد پیمانکار متخلف نیز حرفِ خلعِ ‌ید و محکومیت قطعی او در دادگاه و الزام به جبران خسارت در رای نهایی مطرح است و اینکه وکلای تعاونی با تهیه فهرستی از اموال و دارایی‌های پیمانکار، درصدد هستند تا این اموال را طبق رای دادگاه توقیف کنند.

اعضای سپیدار ۲ و ۳ گرفتار شدند
برعکسِ موضع محتاطانه‌ای که مسئولان تعاونی مسکن شرکت واحد، ترجیح می‌دهند در برخورد با رسانه‌ها اتخاذ کنند، سیدرحیم میرعبدللـه (مسئول شورای اسلامی کارگران شرکت واحد) در موردِ این مشکل، حق را به همکاران ناراضی خود داده و به ایلنا می‌گوید: هنوز حتی یک واحد مسکونی از پروژه‌های سپیدار ۲ و ۳ آماده تحویل نیست؛ درحالی که مدتهاست از تکمیل پروژه‌های مسکونی دیگرِ تعاونی مسکن شرکت واحد و خانه‌دارشدنِ اعضای آنها می‌گذرد؛ فقط این دو پروژه هستند که گرفتار مشکلات پیاپی شده‌اند.
وی در توضیح ماجرا می‌گوید: سالهای پایانی دهه ۸۰، مدیران وقت شهرداری تصمیم گرفتند زمین‌ قدیمی شرکت واحد را فروخته و با پول آن برای خانه‌دارشدن کارکنان این مجموعه آستین بالا بزنند. همین پشتوانه‌ای شد تا تعاونی مسکن شرکت واحد به اتکای یک اعتبار ۷۵ میلیارد تومانی، برای ساخت چند پروژه مسکونی با مقاطعه‌کاران مختلف وارد معامله بشود. پروژه‌های سپیدار ۲ و ۳ ازجمله همین پروژه‌ها بودند. بقیه پروژه‌ها ساخته و تحویل اعضا شدند؛ اما بدحسابی پیمانکار این پروژه‌ها، باعث دردسر اعضا شد.
به گفته میرعبداللـه، پیمانکارِ پروژه‌ سپیدار ۲ و۳ به خاطر تاخیر‌هایش در دادگاه به پرداخت خسارت ۲۳ میلیارد تومانی و تحویل پروژه محکوم شده‌است که هنوز این مبلغ پرداخت نشده‌است؛ اما در عین حال مشکلات دیگر باعث می‌شود تا گرفتاری اعضای پروژه‌های سپیدار ۲ و۳ همچنان، حل‌نشده باقی‌مانده‌است.
این فعال صنفی کارگران شرکت واحد، مشکلات دیگر را اینطور توضیح می‌دهد: گویا بعد از فروش زمین قدیمی شرکت واحد، هیچ اقدامی برای پرداخت مالیات ۱۸ میلیاردی صورت نمی‌گیرد و برای همین با شکایت دارایی، حساب بانکی تعاونی مسکن کارگران شرکت واحد مسدود می‌شود. حال گویا ارزش این بدهی به ۵۰ میلیارد تومان رسیده‌است؛ برای همین حتی اگر پولی‌ هم برای ادامه پروژه‌های سپیدار ۲و ۳ وجود داشته باشد، تعاونی فعلا نمی‌تواند در مورد چگونه خرج کردن آن، تصمیمی بگیرد.

فراکسیون کارگری شورای شهر پیگیر مشکل است
به گفته اعضای معترض شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه، دست‌کم شش روز است که آن‌ها برای روشن‌شدن تکلیفشان، مقابل ساختمان شورای شهر و شهرداری تهران حاضر می‌شوند. برای همین سراغ افشین حبیب‌زاده (عضو فراکسیون کارگری شورای اسلامی شهر تهران) رفته و از او پرسیدیم شورای اسلامی شهر تهران چه اقدامی برای کمک به خاتمه این سرگردانی انجام داده است؟ حبیب‌زاده که شاید به واسطه عضویت در کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای اسلامی شهر تهران، از مشکلات اعضای سرگردانِ تعاونی مسکن کارگران بزرگ‌ترین موسسه حمل و نقلی عمومی پایتخت باخبر است، می‌گوید: بنابر درخواست‌هایی که از جانب خود اعضای تعاونی مسکن کارگران شرکت واحد مطرح شده است، فراکسیون کارگری شورای اسلامی شهر‌تهران واردِ ماجرا شده‌است؛ برای همین جلساتی با حضور نمایندگان اعضا و مسئولان تعاونی‌داشته‌ایم.
این عضو شورای شهر در ارتباط با محتوای این جلسات می‌گوید: جدا از مسائل مربوط به بدحسابی پیمانکار، بابت مسدود شدنِ حساب‌های بانکی تعاونی با سازمان امور مالیاتی مکاتباتی کرده‌ایم، این سازمان در پاسخ مدعی است که در زمان فروش زمین، به تمامیِ تعهدات مالیاتی عمل نشده و برای همین در حال حاضر راهی غیر از انتظار برای صدور رای قضایی در دادگاه صالحه باقی‌نمانده‌است.

انتظار برای اعلام رای دیوان، تنها راه باقی‌مانده
از مجموع این صحبت‌ها می‌توان چنین نتیجه گرفت که برای اعضای سرگردان تعاونی مسکن بزرگ‌ترین موسسه حمل و نقل عمومی پایتخت، غیر از انتظار برای اعلام رای دیوان عدالت اداری، راهی باقی‌نمانده‌است. اینکه مرجع قضایی در ‌‌نهایت از میان تعاونی مسکن و سازمان امور مالیاتی چه کسی را محق تشخیص خواهد داد، پرسشی است که پاسخ به آن را می‌توان برای حدود ۲۷۰ خانوار، سرنوشت‌سازخواند. خانواده‌هایی که قرار بود ۵ سال پیش خانه‌دار شوند، اما امروز در مقابلشان چیزی غیر از ساختمان‌های نیمه‌ساز وجود ندارد.
گزارش: پانید فاضلیان

---------------------

کلاه‌زردها ستاره‌دار می‌شوند

به گزارش خبرنگار ایلنا، پس از تجمع روز گذشته اپراتورهای پست‌های فشار قوی برق سراسر کشور در تهران، امروز صبح، اعضای شورای هماهنگی اپراتورهای پست‌های فشار قوی برق با مدیران وزارت نیرو و سازمان توانیر جلسه مشترک برگزار کردند.
به گفته اعضای شورای هماهنگی اپراتورهای پست‌های فشار قوی برق که به نمایندگی از همکارانشان در این جلسه شرکت داشتند، از آنجا که سازمان توانیر چارت استخدامی خالی برای جذب 4100 اپراتور کار معینِ سراسر کشور را ندارد، مقرر شد که وزارت نیرو از سازمان امور استخدامی کشور درخواست کند برای بیش از هزار نفر از اپراتورها که برایشان چارت خالی نیست، مجوز پُست ستاره‌دار بدهند.
نمایندگان کارگران در تشریح پست ستاره‌دار می‌گویند: از یک طرف دولتی‌ها نمی‌خواهند بدنه دولت بزرگ شود لذا با ایجاد چارت استخدامی جدید مخالفند و از طرف دیگر براساس مصوبه سازمان مدیرت و برنامه‌ریزی از آنجا که اپراتوری برق فشار قوی، شغل حاکمیتی است، باید با ما قرارداد دائم منعقد کنند. بنابراین ناچاراً قرار است درخواست پُست ستاره‌دار بدهند. یعنی چارت خالیِ موقت ایجاد کنند که فقط تا زمان بازنشستگی شاغل کارایی داشته باشد و بعد از آن از بین برود.
به گفته این کارگران، قرار است نامه درخواست وزارت نیرو در همین هفته جاری به سازمان استخدامی کشور ارسال شود.
اعضای شورای هماهنگی همچنین از قرار دیدار خود با علیرضا محجوب (رئیس فراکسیون کارگری مجلس) خبر دادند و گفتند: قصد داریم امروز مطالبات خود را با رئیس فراکسیون کارگری مجلس مطرح و از ایشان درخواست کنیم که ما را در پیگیری مطالباتمان کمک کند.
اپراتورهای پست‌های فشار قوی برق براساس مصوبه دولت، خواستار تبدیل وضعیت و عقد قرارداد دائم با وزارت نیرو هستند.

---------------------

یکشنبه ۱۵ بهمن ۱۳۹٦ - ۴ فوریه ۲۰۱٨

کارگران بازداشتی مجتمع نیشکر هفت تپه با سپردن تعهد آزاد شدند

به گزارش خبرنگار ایلنا، کارگران مجتمع نیشکر هفت تپه در تماس با ایلنا از آزادی همکاران بازداشتی خود خبر دادند.
به گفته این کارگران، همه بازداشتی‌ها، عصر امروز با سپردن تعهد آزاد شدند. از محتوای تعهد اخذ شده اطلاعی در دست نیست.
34 نفر از کارگران مجتمع هفت تپه امروز و در پی تجمعات صنفی بازداشت شدند. این کارگران در بخشهای مختلف مجتمع از جمله بخش کشاورزی و صنعت مشغول به کار هستند.
پیش از این سیدراضی نوری (نماینده مردم شوش در مجلس شورای اسلامی) در گفتگو با ایلنا از پیگیری وضعیت بازداشتی‌های هفت تپه خبر داده بود.

---------------------

تجمع اپراتورهای پست‌های فشار قوی برق در تهران/مجوز تغییر وضعیت در وزارت قبلی صادر شد

به گزارش خبرنگار ایلنا، صبح امروز بیش از صد نفر از اپراتورهای پست‌های فشار قوی برق از سراسر کشور به تهران آمدند و در اعتراض به تاخیر طولانی در تغییر وضعیت، مقابل وزارت نیرو تجمع کردند.
اپراتورها می‌گویند از آنجا که شغل ما حاکمیتی است، در خرداد ماه سال جاری، دستور تبدیل وضعیت ما از قرارداد معین به قرارداد دائم توسط وزیر قبلی صادر و مقرر شد ظرف سه ماه تبدیل وضعیت ما انجام شود؛ اما اکنون با گذشت بیش از شش ماه هنوز هیچ اتفاقی نیفتاده‌است.
این اپراتورها می‌گویند: با وجود تصریح سازمان استخدامی کشور، هنوز هیچ اقدامی برای تبدیل وضعیت ما صورت نگرفته و سازمان توانیر می‌گوید چارت خالی برای استخدام دائم نداریم. اپراتورهای پست‌های فشار قوی برق، پیش از این نیز بارها از شهرهای مختلف به تهران آمدند و در اعتراض به وضعیت استخدامی خود تجمع کردند.

---------------------

پیگیر بازداشت کارگران کارخانه نیشکر هفت‌تپه هستم/دستگیری کارگران به صرف اعتراض به وضعیت معیشتی جایی در اسلام ندارد

سیدراضی نوری در گفت و گو با خبرنگار پارلمانی اینا، با اشاره به اخبار منتشر شده درمورد بازداشت تعدادی از کارگران کارخانه نیشکر هفت تپه اعلام کرد: اخباری در رابطه با بازداشت این کارگران شنیدم و موضوع را از طریق مجموعه فرمانداری و دیگر مسئولان منطقه پیگیری کردم.
وی افزود: طبیعتا هر انسان عاقلی بازداشت کارگرانی را که به دنبال نان شب خود هستند، مردود می‌داند اما اگر کسی نظم محیط کار را برهم زده باشد یا با محوریت مسائل غیرمعیشتی دست به اغتشاش بزند، برخورد با آنها ناگزیر خواهد بود.
نماینده اصولگرای شوش در مجلس شورای اسلامی یادآور شد: با این حال آنچه مسلم است نباید در دولت جمهوری اسلامی ایران کارگران به خاطر اعتراض به وضعیت معیشتی بازداشت شوند.
عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس در پاسخ به پرسشی درباره علت بازداشت این کارگران گفت: بازداشت این کارگران چه ازسوی دادستانی صورت گرفته باشد، چه از جانب شورای تامین و فرمانداری صرفا در راستای برقراری نظم و انضباط در منطقه بوده و اگر اعتراض‌ها به خاطر مطالبات معیشتی باشد، حتما به زودی مشکل بازداشت‌ها مرتفع خواهد شد. وی افزود: طبیعتا بازداشت کارگران اگر نظم و امنیت را برهم نزده باشند و صرفا به خاطر وضع نامساعد معیشتی اعتراض کرده باشند، جایی در نظام اسلامی ندارد.
نوری در پایان با تاکید بر پیگیری این موضوع، گفت: درصورتی که برخوردی نادرست صورت گرفته باشد و کارگران به خاطر اعتراض به وضع معیشتی شان بازداشت شده باشند، به مسئولان تذکرهای لازم را خواهیم داد.

---------------------

تجمع اپراتورهای پست‌های فشار قوی برق در تهران/مجوز تغییر وضعیت در وزارت قبلی صادر شد

به گزارش خبرنگار ایلنا، صبح امروز بیش از صد نفر از اپراتورهای پست‌های فشار قوی برق از سراسر کشور به تهران آمدند و در اعتراض به تاخیر طولانی در تغییر وضعیت، مقابل وزارت نیرو تجمع کردند.
اپراتورها می‌گویند از آنجا که شغل ما حاکمیتی است، در خرداد ماه سال جاری، دستور تبدیل وضعیت ما از قرارداد معین به قرارداد دائم توسط وزیر قبلی صادر و مقرر شد ظرف سه ماه تبدیل وضعیت ما انجام شود؛ اما اکنون با گذشت بیش از شش ماه هنوز هیچ اتفاقی نیفتاده‌است.
این اپراتورها می‌گویند: با وجود تصریح سازمان استخدامی کشور، هنوز هیچ اقدامی برای تبدیل وضعیت ما صورت نگرفته و سازمان توانیر می‌گوید چارت خالی برای استخدام دائم نداریم. اپراتورهای پست‌های فشار قوی برق، پیش از این نیز بارها از شهرهای مختلف به تهران آمدند و در اعتراض به وضعیت استخدامی خود تجمع کردند.

---------------------

نگرانی پیمانکاری‌های نفت در ارتباط با پرداختِ کمک رفاهی

کارگران پیمانکاری صنعت نفت در تماس با ایلنا از مشخص نشدن زمان پرداخت کمک رفاهی انتقاد کردند.
این کارگران می‌گویند درحالی‌که وزیر نفت به همه شرکت‌های مادر نفتی ابلاغ کرده که بایستی کمک‌ هزینه‌ی رفاهی تا پایان سال به کارگران پیمانکاری پرداخت شود، هنوز در خیلی از شرکت‌ها تکلیف این پرداخت مشخص نشده‌است.
از قرار معلوم تاکنون پرداخت این هزینه فقط به کارکنان پیمانکاری شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب قطعی شده و هیچگونه مصوبه‌ای در خصوص پرداخت کمک رفاهی به پیمانکاری‌ها در سایر شرکت‌ها تصویب نشده است.
کارگران پیمانکاری می‌گویند شرکت‌های مادر باید پیمانکاران را موظف کنند که در حقوق بهمن و یا نهایت اسفند این مبلغ را به کارگران بپردازند.
در هفته‌های گذشته وزیر نفت به همه شرکت‌های اصلی حوزه نفت، گاز و پتروشیمی ابلاغ کرد که باید قبل از پایان سال، کمک هزینه رفاهی به کلیه کارگران پیمانکاری پرداخت شود. این ابلاغیه در جهت کاهش تبعیض در مزایای دریافتی میان رسمی‌ها، قراردادی‌ها و کارگران پیمانکاری نفت صورت گرفت.

---------------------

مرگ چهار کارگر در حادثه سقوط جرثقیل در اندونزی

به گزارش ایلنا، در ساعات اولیه صبح امروز، چهار کارگر در حادثه سقوط یک دستگاه جرثقیل در پایتخت اندونزی جان باختند. به گفته خبرگزاری شین‌هوا، این اتفاق در شرق جاکارتا رخ داده‌است.
معاون ارشد پلیس اندونزی در ارتباط با این حادثه به شین‌هوا گفت: در این سانحه دو نفر در دم جان باختند و دو نفر دیگر نیز در بیمارستان جان خود را از دست دادند. پلیس اعلام کرد؛ این حادثه ساعت پنج بامداد و در هنگامی که کارگران تازه شروع به کار کرده بودند، در منطقه «مترامان» جاکارتا رخ داد.

---------------------

اعضای غیرکارگری شورای‌عالی کار تمایلی به واقعی شدنِ مزد ندارند/مذاکره‌کنندگان مزدی مقابل شرکای اجتماعی کوتاه نیایند

حسن اکبری (فعال کارگری) در گفتگو با خبرنگار ایلنا، در ارتباط با مذاکرات مزدی پیشِ‌رو گفت: اعضای کارگری شورای عالی کار در چانه‌زنی‌ها به هیچ وجه از افزایش واقعیِ دستمزدهای سال ۹۷ کوتاه نیایند؛ زیرا تجربه نشان داده‌ است که اعضای غیرکارگری شورای عالی کار نسبت به واقعی شدنِ افزایش مزد تمایلی ندارند و از هر فرصت ممکن، برای مانع‌تراشی استفاده خواهند کرد. اکبری که عقیده دارد در روزهای گذشته مسئولان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با همین رویکرد، مدعی وجود خط فقر ملی ۷۰۰ هزار تومانی در جامعه شده‌اند؛ افزود: اعضای کارگری شورای عالی‌کار نباید اجازه دهند که چنین اظهاراتی مذاکرات مزدی را تحت تاثیر قرار دهد. «خط فقر ملی» مفهومی است که حتی برای اقتصاددان‌ها نیز ناشناخته‌ است. هیچ بعید نیست که دولتی‌ها بخواهند با پیش کشیدن این موضوع، به فریز بیشتر مزدی و تشدید شکاف میان درآمد و هزینه‌های زندگی خانواده‌های کارگری کمک کنند.
وی ادامه‌داد: سالها تسلط کارفرمایان دولتی و خصوصی بر مناسبات بازار کار، باعث شده موقعیت اقتصادی کارگران هر روز بیشتر از خط فقر نسبی فاصله گرفته و به خط فقر مطلق نزدیک شود. برای همین در مذاکرات پیش‌رو مهم است که سبد معاش خانوار‌های کارگری به صورت واقعی به‌روز رسانی شود.
اکبری با یادآوری اینکه طبق تعریف قانون کار، مزد باید بر مبنای تورم واقعی سبد هزینه‌های زندگی یک خانوار متوسط افزایش یابد، ادامه‌ داد: از خیلی وقت پیش، اجرای سیاست‌های تعدیل ساختاری، باعث عقب‌ماندگی حداقل مزد قانونی از پوشش هزینه‌های زندگی شده‌است.
وی گفت: در جامعه‌ای که برنامه‌های اقتصادی آن از سیاست‌های نئولیبرالی کپی‌برداری شده است، برای کارگران مهم است که عدد نهایی حداقل مزد واقعی و عادلانه باشد و هرچه بیشتر با تغییرات تورمی کالاهای اساسی، حامل‌های انرژی و نوسانات ارزی همخوانی داشته باشد.
وی یادآور شد: تجربه سالهای گذشته نشان داده چطور نوسانات ارزی و افزایش بهای حامل‌های انرژی می‌تواند زندگی مزدبگیران را زیر و رو کند.

---------------------

شنبه ۱۴ بهمن ۱۳۹٦ - ۳ فوریه ۲۰۱٨

کارفرمای هفت تپه معوقات را نپرداخت، کارگران دوباره اعتراض کردند

به گزارش خبرنگار ایلنا، به‌دنبال پرداخت نشدن معوقات مزدی کارگران مجتمع کشت و صنعت هفت تپه، اعتراضات صنفی در این واحد صنعتی امروز شنبه (۱۴بهمن ماه) بار دیگر آغاز شده و آنطور که کارگران این واحد صنعتی می‌گویند؛ به دلیل بدحسابی کارفرما، همکاران آنها در بخش‌های کشاورزی و صنعتی با متوقف کردن تولید هنوز در اعتراض صنفی به سر می‌برند.
در مجتمع کشت و صنعت نیشکر هفت تپه، نزدیک به ۴ هزار کارگر به‌صورت رسمی، پیمانکاری و روزمزد مشغول به کار هستند و براساس اظهارات کارگران؛ مطالبات مزدی کارگران رسمی سه ماه به تاخیر افتاده و کارگران پیمانکاری و روزمزد نیز دوم ماه مطالبات مزدی از کارفرما طلبکارند.
به گفته کارگران، جدا از مطالبات مزدی پرداخت نشده، پاداش و بهربرداری سال‌های ۹۴ و ۹۵ به همراه ۸ ماه حق بن سال ۹۵ آنها پرداخت نشده و با وجود آنکه قرار بود کارفرمای جدید، مسئولیت تسویه این مطالبات را برعهده بگیرد اما هنوز مبلغی به آنها پرداخت نشده‌است.
کارگران کشت و صنعت هفت تپه با یادآوری اینکه پس از اتفاقاتی که در جریان تجمعات اواخر پاییز و اوایل زمستان امسال آنها افتاد، مسئولان دولتی؛ مدیریت خصوصی را ملزم کردند در کنار پرداخت طلب جاری، سایر معوقات قبلی را پرداخت کند، افزودند: مطالبات معوقه را که نگرفتیم هیچ، قرار بود کارفرما با همه کارگران روزمزدی شرکت قرارداد ۸۹ روزه امضا کند که آنهم عملی نشده است.
آنها در خاتمه ادامه دادند: مسئولان دولتی می‌توانند در صورت بدحسابی مدیریت بخش خصوصی مجتمع نیشکر هفت تپه، وی را به انجام تعهدای که در برابر کارگران دارد، ملزم کنند.

---------------------

توضیح مجتمع نیشکر هفت تپه درباره یک خبر

به گزارش ایلنا، پیرو درج خبری درباره پرداخت نشدن بخشی از مطالبات کارگران شرکت کشت و صنعت هفت تپه، روابط عمومی این شرکت توضیحاتی را به ایلنا ارسال کرد. متن کامل این توضیحات به شرح ذیل است:
۱- در خصوص تجمع برخی کارگران برای معوقات مزدی به استحضار می‌رساند، بخش عمده حقوق آبان ماه کارکنان زحمتکش شرکت پرداخت شده است و طی روزهای آینده پرداخت حقوق ابان ماه به طور کامل انجام می‌شود. همچنین طبق مصوبه هیئت مدیره پس از پرداخت کامل حقوق آبان ماه، فیش‌های حقوقی آذرماه بین پرسنل توزیع می‌شود تا مقوله به روز رسانی حقوق به طور کامل انجام شود.
۲- در خصوص معوقات سال‌های گذشته به اطلاع می‌رساند، کلیه مطالبات کارکنان پیمانی در ماه‌هایی ۱۱ و ۱۲ و همچنین باقی مانده حقوق ماه‌های ۸و۹ پس از رفع مشکلات حقوقی، بجز یک پیمانکار پرداخت شده است. در خصوص پاداش تولید هم باید گفت، شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه میراث‌دار یک شرکت ورشکسته دولتی با تولیدی کمتر از نصف ظرفیت اسمی خود (کمتر از ۳۵ هزار تن) بوده است. طی دو سال واگذاری به بخش خصوصی و به رغم تمام تلاش‌ها، این تولید هنوز به مرحله سوددهی نرسیده و تقریبا به حدود ۶۰ درصد از ظرفیت اسمی خود نزدیک شده است و به بیان دیگر تولید فعلی به حدی است که حتی کفاف هزینه‌های جاری را نخواهد داد و بسیاری از مطالبات از منابع بیرونی تامین می‌شود. بنابراین پاداش تولید زمانی به کارکنان محترم تقدیم می‌شود که شرکت به مرحله سودهی رسیده باشد. با این حال آیین‌نامه جهت پرداخت کارانه تولید براساس دو مقوله "تولید و کارآیی" در حال تهیه و تدوین است که بعد از جمع‌بندی و حسب شرایط تولید عملیاتی خواهد شد.
۳- در زمینه قراردادهای پرسنل و شکایت برخی کارگران از عدم تغییر وضعیت قراردادها به اطلاع می‌رساند، بحث‌های مفصلی با اداره کار شهرستان شوش در خصوص وضعیت قراردادهای شرکت انجام شده و پس از جمع‌بندی نهایی عملیاتی خواهد شد.
۴- نکته آخر اینکه فضای اقتصادی این شرکت جدای از وضعیت اقتصادی کشور نیست. در حال حاضر بسیاری از شرکت‌های بزرگ دولتی در ایران با مقوله عقب افتادگی حقوق و دستمزد مواجه‌اند. بنابراین از رسانه آگاه و فهیمی مانند ایلنا انتظار می‌رود که ضمن توجه به این مسائل، مشکلات و موانع تولیدی پیش روی این شرکت را هم مورد بررسی قرار دهد. البته شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه هیچ گاه منکر مطالبات به حق کارکنان زحمتکش نبوده و امیدوار است که به لطف خداوند عقب‌افتادگی‌ها و مشکلات سال‌های گذشته این شرکت، که در یک سراشیبی تند گرفتار بوده، را جبران کند. بنابراین ضمن دعوت از کارکنان فهیم این شرکت به آرامش، امیدواریم که در کنار هم روزهای طلایی هفت تپه را دوباره احیا کنیم.

---------------------

انفجار دیگ بخار در شهرک صنعتی شیراز جان یک کارگر را گرفت/سه کارگر مصدوم شدند

به گزارش خبرنگار ایلنا، انفجار در دیگ بخار یک کارخانه فوم‌سازی در شهرک صنعتی شیراز موجب فوت یک کارگر و مجروح شدن سه کارگر دیگر شده است.
نامجو وصالی (معاون عملیات آتش‌نشانی شیراز) درباره چگونگی وقوع این حادثه گفت: ساعت ۱۰:۳۳ دقیقه صبح امروز وقوع انفجاری در دیگ بخار کارخانه فوم‌سازی در شهرک صنعتی شهرستان شیراز به سازمان آتش نشانی گزارش شد.
وی افزود: بر اثر این انفجار یک کارگر در محل حادثه جان باخت و دو نفر دیگر مجروح شدند. یک کارگر دیگر هم که مجروح شده و وضعیت چندان مساعدی هم ندارد، از زیر آوار بیرون کشیده شد و هم اکنون همه مصدومان برای مداوا به بیمارستان‌های شیراز اعزام شده‌اند.
به گفته وصالی، بلافاصله پس از گزارش حادثه نیروهای عملیاتی سازمان آتش‌نشانی شیراز از چهار ایستگاه به محل حادثه اعزام شدند.
وی در پایان گفت: این انفجار باعث تخریب کامل کارخانه و آسیب به ۲ سوله اطراف آن شده است. علت حادثه توسط کارشناسان سازمان آتش نشانی در دست بررسی است.

---------------------

مطالبات مزدی کارگرانِ شهرداری صفادشت هنوز پرداخت نشده/شهردار: به زودی همه معوقات پرداخت می‌شود

منابع کارگری ایلنا در شهرداری صفادشت گزارش دادند؛ این کارگران که در شهرداری صفادشت و سازمان‌های وابسته به آن به‌صورت پیمانی، قراردادی و روزمزدی مشغول کارند. دست‌کم ۵ماه حقوق معوقه طلب دارند.
کارگران با بیان اینکه مهم‌ترین عامل پرداخت نشدن مزد آن‌ها کمبود نقدینگی و نبود منابع مالی است، در ادامه افزودند: آخرین حقوقی که دریافت کرده‌ایم مربوط به دستمزد شهریور ماه می‌شد که کارفرما آن را به‌صورت حداقلی بدون احتساب اضافه‌کاری‌ها حدود یک هفته قبل پرداخت کرده است.
برپایه اطلاعاتی که به نقل از کارگران شهرداری صفادشت در اختیار ایلنا قرار گرفته است؛ جدا از معوقات مزدی، کارگران فاقد امنیت شغلی هستند به‌گونه‌ای که طی دو ماه گذشته حدود ۳۰ نفر از همکاران پیمانکار آن‌ها با اتمام قرارداد یکی از پیمانکاران در مجموعه مناطق شهرداری صفادشت، شغلشان را از دست داده‌اند. طبق اظهارات کارگران شهرداری صفادشت؛ این تعداد از کارگران به دلیل عدم دریافت حقوق و دستمزد در ۵ ماه گذشته با مشکلات مالی و خانوادگی روبرو شده‌اند. آنها همچنین اعلام کردند؛ بار‌ها از شهردار و شورای شهر درخواست کرده‌اند حقوق معوقه را پرداخت نمایند ولی مسئولان تنها قول می‌دهند و در عمل کاری انجام نمی‌شود.
مطالبات کارگران شهرداری صفا دشت به زودی پرداخت می شود
شهردار شهرداری صفادشت با تایید این معوقات مزدی، کمبود منابع مالی را علت به تاخیر افتادن دستمزد کارگران عنوان کرد.
محمدعلی کریمی با بیان اینکه در سال جاری درآمد شهرداری صفادشت به حداقل کاهش یافته است، افزود: به دنبال تامین منابع هستیم تا مطالبات کارگران را حداکثر تا پایان بهمن ماه پرداخت کنیم. به گفته وی، مطالبات کارگران شهرداری صفادشت در حال حاضر سه ماه به تاخیر افتاده است، افزود: کارگران دستمزد ماهای مهر، آبان و آذر خود را دریافت نکرده‌اند. علاوه بر این دستمزد شهریور ماه کارگران به‌صورت پایه حقوق پرداخت شده است.
وی تاکید کرد: تا پایان هفته جاری این سه ماه معوقات مزدی به‌صورت حداقلی (پایه حقوق) به کارگران پرداخت می‌شود. تا پایان بهمن ماه جاری نیز همه مطالبات مربوط به اضافه‌کاری کارگران پرداخت می‌شود.
او افزود: موضوع مطالبات معوقه کارگران شهرداری را با برخی نهادهای دولتی مستقر در استان و سازمان همیاری‌های شهرداری‌ها پیگیری کردیم و امیدواریم به نتیجه قابل قبولی برسد.
شهردار صفادشت همچنین اظهار داشت: کاهش درآمد شهرداری صفادشت باعث بروز مشکلات ناشی از کمبود منابع مالی شده است به همین دلیل هم‌اکنون کارگران معوقات مزدی طلب دارند. به گفته وی، شهرداری صفادشت برای تامین منابع مالی خود برخی اماکن خدماتی، ورزشی و تفریحی در شهر تاسیس کرده که این اماکن هنوز به سوددهی کامل نرسیده‌اند.

---------------------

همه دست به دست هم داده‌اند تا تولید را بخوابانند

به گزارش خبرنگار ایلنا، زمستان‌های همدان سرد است؛ آنقدر سخت و سرد که استخوا‌‌ن‌هایت از درون ترک برمی‌دارند. استخوا‌‌ن‌هایت ترک برمی‌دارند وقتی هم سوز سرد زمستان باشد و هم آذرماه بیکار شده باشی. حالا خیابان‌ها را بی‌هدف و بی‌تفاوت گز می‌کنی. کارگر صنعتی که بیکار باشد، انگار دنیا برایش ایستاده است؛ انگار فرقی نمی‌کند در کجای جهان ایستاده‌ای. وقتی دلت برای پرس‌کاری غنج می‌زند، اما دستگاه‌ها، بی‌حاصل در سوله‌ای متروک و سرد در شهرک صنعتی‌‌ رها شده‌اند، دیگر نای راه رفتن هم نداری. زهی اقبال که چه زمستان سردی را رقم زد. سرما استخوان سوز است...
علی کارگر بیکار شدهٔ «آریابخارِ همدان» هر روز صبح که از خواب بیدار می‌شود و یادش می‌آید که چه اتفاقی رخ داده، داغش از نو تازه می‌شود:
«سه ماهِ تمام است که بیکارم؛ باور می‌کنید هر روز صبح به عادت همیشه از خانه بیرون می‌آیم و آخر شب برمی‌گردم؟ آنقدر دیر برمی‌گردم که اهل و عیال خوابیده باشند؛ نمی‌توانم چشم در چشمشان بیندازم؛ نمی‌توانم بگویم باز هم دستم خالی‌ست؛ چهار ماه از قبل، حقوق طلب دارم، سه ماه هم هست که کارگاه خوابیده؛ چند وقت دیگر شب عید است؛ چه باید بکنم؟ راستش را بخواهید هیچ شکایتی از کارفرما هم ندارم؛ هرچه در توان داشت، گذاشت؛ اما نشد......»
کارگاه آریا بخار که علی از سال ۹۳ آنجا کارگر صنعتی است، از آذر ماه تولید را متوقف کرده؛ ۳۵ کارگر این واحد تولیدی بیکار شده‌اند و کارفرما مانده با یک کیف چرمی پر از چک‌های برگشتی مشتری‌ها و اقساط بانکی که باید بپردازد.
این روز‌ها رکود و ورشکستگی دامن خیلی‌ها را گرفته؛ اما مشکلات کارفرمایان کارگاه‌های فنیِ متوسط و کوچک از جنس دیگری است. اگر در کارگاه‌های صنعتی بزرگ، نوسانات نرخ ارز و تعرفه‌های حمایتی واردات، به‌جای حمایت از تولید وطنی، عوامل ورشکستگی هستند، در کارگاه‌های کوچک و متوسط، علاوه بر همه این‌ها، هزینه‌های روزمره هم گلوی تولید را می‌فشارند. از صورت حساب‌های مالیاتی و بیمه گرفته تا قبض‌های برق و گاز؛ از خرید مواد اولیه تا اقساط وام‌های پُربهره و بدون تنفس؛ همه و همه عواملی هستند که کار را برای سرمایه‌داری مانند صاحب‌کار علی که همه دار و ندارش را روی یک سوله در شهرک صنعتی همدان قمار کرده، دشوار می‌کنند.
به سراغ «حسین پورصفری» می‌رویم؛ مدیرعامل شرکت «آریا بخار همدان» و کارفرمای علی (کارگر پرس‌کارِ بیکار). پورصفری که دل پُری از اوضاع دارد؛ می‌گوید: این همه سرمایه و پول را در هرکار دیگری می‌انداختم الان نانم در روغن بود. ماشین می‌خریدم؛ طلا می‌خریدم؛ کار مستغلات می‌کردم؛ حتی اگر پول را در بانک پس‌انداز می‌کردم وضعیتم خیلی بهتر از حالا بود؛ اگر هر کاری می‌کردم به‌جای کارآفرینی و اشتغال، حالا روزگار بهتری داشتم. کجا هستند آن‌ها که دادِ حمایت از تولید داخلی سر می‌دهند و می‌گویند زیر پای تولیدکننده و کار‌آفرین فرش قرمز پهن می‌کنیم؟! کجا هستند که روزگارِ بداقبال من و کارگرانم را ببینند؟!
پورصفری پُر از گلایه است. از وام‌های پربهره می‌نالد؛ از صورت حساب‌های مالیاتی کمرشکن و از مسئولانی که حمایت نکرده‌اند. او می‌گوید: سال ۹۳ شروع به تولید کردیم؛ من به همراه دو سهامدار دیگر هرچه داشتیم و نداشتیم فروختیم؛ حتی اتوموبیل زیر پای خانواده‌مان را؛ اما دو- سه ماه پیش به ناچار مجبور شدیم تعطیل کنیم؛ دیگر نه راه پیش داشتیم و نه راه پس.
او، مشکلاتش را به ترتیب، حمایت نکردن مسئولان استانی از تولیدات بومی، اقساط بانک با بهره بالا و بدون فرصت تنفس برای یک کارگاه نوپا، صورت‌حساب‌های مالیاتی سنگین، نبودن تخفیف‌های بیمه‌ای و همکاری نکردن شرکت برق و گاز با واحدهای تولیدی برمی‌شمارد و می‌گوید: استاندار همدان بخشنامه می‌دهد به ادارات و دوایر دولتی که از محصولات بومیِ داخل استان خرید کنید؛ اما این بخشنامه هیچ ضمانت اجرایی ندارد. ما دیگ بخار می‌سازیم با کیفیت خوب و قیمت مناسب؛ اما جالب اینجاست که اداره‌ها مثلا دفتر فنی دانشگاه علوم پزشکی از ما خرید نمی‌کنند و می‌روند دیگ بخار از یک تولیدکننده در گیلان می‌خرند. پس چه فایده‌ای دارد بخشنامه‌ها و قوانینی که اجرا نمی‌شوند؟! حمایت از تولید داخلی و بومی فقط شعار است. چطور است که هر سه شرکت تولیدکننده دیگ بخار در استان همدان بد هستند که ادارات می‌روند از خارج از استان خرید می‌کنند؟! چرا استانداری وادارشان نمی‌کند از ما خرید کنند تا به این روز نیفتیم؟!
او دردنامه‌اش را اینطور ادامه می‌دهد: چرا منِ تولیدکننده که با هزار زحمت برای ۳۵ جوان اشتغال‌زایی کرده‌ام، باید برای یک وام مضاربه‌ای ماه‌ها و ماه‌ها دوندگی کنم؟! یک میلیاردی که قرار بود تسهیلات بدهند، شد هفتصد میلیون تومان! بعد شد پانصد میلیون و آخر سر فقط سیصد میلیون تومان توانستیم از بانک توسعه و تعاون وام بگیریم! آن هم گفتند هفت ضامنِ سنددار بیاورید! حتی محل اجرای طرح را که سه میلیارد تومان قیمت کار‌شناسی خورده، به عنوان ضمانت قبول نکردند. بعد هم هنوز سررسید پرداخت اقساط که تمدید شده بود، نرسیده بود که چک یکی از ضامن‌ها را برگه کردند؛ گفتند اشتباه شده؛ اما فکر عواقب این کار‌ها را نکردند که چه بار سنگینی است برای من تولیدکنندهٔ لبه پرتگاه. یازده ماه برای یک وام با سود بالا و با شرایط سخت دوندگی کردم؛ اما یک سوال دارم؛ چرا در این مملکت بعضی‌ها که نه تولیدکننده هستند و نه کارآفرین؛ وام‌های میلیاردی می‌گیرند و پول آن را یا نزول می‌دهند یا در نمایشگاه اتوموبیل سرمایه‌گذاری می‌کنند؟! چرا
تسهیلات، سهم آن‌ها هست و سهم ما تولیدکننده‌های دستْ‌تنها نه؟
پورصفری اداره دارایی و بعد از آن تامین اجتماعی را هم در اوضاعی که پیش آمده، بی‌تقصیر نمی‌داند، می‌گوید: ما اواسط ۹۳ کار را شروع کردیم و چند ماه اول هم درآمدی نداشتیم؛ چرا باید برای‌‌ همان سال ۹۳، هفده میلیون مالیات برایمان ببندند؟! لااقل صبر کنند یک واحد تازه‌کار از آب و گل بیرون بیاید. یک فرصتی بدهند بعد شروع کنند به مالیات نجومی گرفتن. واردکننده‌ها و دلال‌ها مالیات نمی‌دهند؛ بارش روی دوش تولیدکننده است، روی دوش کارگر است، روی دوش کارمند است. بیمه هم خودش گاهی مشکل است؛ چند ماه فروش نداشتم و نتوانستم بیمه کارگران را سر وقت بپردازم؛ ۱۲ درصد جریمه شدم. گفتم همه بیمه‌های معوق را با هم می‌پردازم، اما گفتند باید جریمه را هم بپردازی. من تولیدکننده باید در هر اداره دولتی که می‌روم و لیست صورت حساب جلویم می‌گذارند، کلی سرافکنده شوم، کلی التماس و درخواست کنم تا زمان بخرم تا با چنگ و دندان از کار کارگرم حمایت کنم. آیا این حق است؟ عدالت است؟ آیا این،‌‌ همان حمایت از تولید ملی است؟؟ حرف‌ها و دردِ دل‌های پورصفری و مرتضی اسکندری، مدیر تولید «آریا بخار همدان» تمامی ندارد؛ اسکندری می‌گوید: الان که نشسته‌ام اینجا و به این ریزش بی‌امان برف نگاه می‌کنم، به فکر کارگر‌ها هستم؛ بعضی از آن‌ها تازه ازدواج کرده‌اند. یکی دو نفری‌شان قرار است همین روز‌ها پدر شوند. همه نیروهای فنیِ متخصص؛ همه کار بلد؛ ما چه بکنیم که از خجالت این‌ها در بیاییم.
ین قصه دردناک، مثل کلاف سردرگم می‌ماند؛ انگار ابر و باد و مه و خورشید و فلک دست به دست هم داده‌اند تا تولید را در این کارگاه کوچک بخوابانند؛ به همین خاطر سراغ حمیدرضا متین (رئیس سازمان صنعت و معدن استان همدان) رفتیم تا از اینکه چرا کار آریا بخار به اینجا کشید پرس‌وجو کنیم.
متین درباره این کارگاه می‌گوید: ابتدای کار، با دستگاه‌های خوب و پیشرفته‌ای که نصب کردند و با قیمت پایینِ محصولات، رقبا را کنار زدند و بازار را گرفتند؛ اما بعد‌ها نتوانستند رقابت کنند. نتوانستند بازار را نگه دارند. نتواستند سفارش بگیرند و حذف شدند.
این مقام مسئول تاکید می‌کند که بار‌ها از این واحد در معرض خطر حمایت شده، تسهیلات داده شده، تمدیده شده و اقدامات این چنینی صورت گرفته. اما عقیده دارد حفظ کیفیت محصول، مدیریت خاص می‌خواهد که آریابخار فاقد آن بوده. محصولات بی‌کیفیت شده و مشتری‌ها رفته‌اند سراغ رقبا.
درمقابل اسکندری (مدیر تولید) در پاسخ به این اظهارات می‌گوید: من حاضرم سر کیفیت محصولات قسم بخورم. بیایند از سازمان بازرسی و استاندارد، دیگ‌های ما را کیفیت‌سنجی کنند. محصولات ما زیر نظر سازمان ملی استاندارد است. سازمان بازرسیِ تولید دیگ‌های بخار به کار ما نظارت دارد. شانزده تا ISO داریم؛ آرم استاندارد داریم؛ وقتی حمایت نشود؛ وقتی ارگان‌های دولتی استان، از خارج از استان خرید کنند؛ وقتی معادلاتی هست که ما از آن‌ها بی‌خبریم، معلوم است که بازار را از دست می‌دهیم. کیفیت محصول ما در مقایسه با محصولات مشابه هیچ ایرادی ندارد؛ حمایت کنند آقایان، کیفیت را بالا‌تر هم می‌بریم.
در ادامه، رئیس سازمان صنعت و معدن استان همدان، اوضاعِ آریابخار را اینطور جمع‌بندی می‌کند: میزان بدهی متورم شرکت بالاست و بازار را از دست داده. در شرایط فعلی کسی حاضر نیست از ایشان خرید کند. در چنین اوضاع درهم برهمی نمی‌توان نسخه خوبی پیچید. بنابراین به نظر می‌رسد احیای تولید دیگر ممکن نیست.
مشکل دیگر پورصفری، کارفرمایی که به اجبار تولید را متوقف کرده، تسهیلات بانک است که باید بپردازد. او می‌گوید: در این شرایطِ وانفسا تا یک ماه دیگر موعد پرداخت اقساط هم فرامی‌رسد. کیومرث زندیه (رئیس بانک توسعه و تعاون استان همدان) در ارتباط با تسهیلات داده شده و مشکل آریابخار در بازپرداخت می‌گوید: اینکه ادعا می‌کنند، مبلغ تسهیلات کم بوده، شاید از نظر خودشان درست باشد، اما ما براساس قانون وام دادیم. مبلغ سیصد میلیون تومان، مصوبه کارگروه تولید بوده. بیش از این، مصوب نشد. ضمن اینکه بار‌ها تسهیلات را تمدید هم کردیم.
او مشکل آریابخار را عدم سیاست فروش می‌داند و می‌گوید: کارفرما جنس را باید جوری بفروشد که بتواند تسهیلات را بازپرداخت کند. نمی‌شود تسهیلات، یک ساله باشد و محصولات را چکی، سه ساله بفروشی. الان مدیرعاملِ آریا بخار یک کیف پر از چک‌های برگشتیِ مشتری‌ها دارد. وقتی هزینه‌ها بالاست، باید سیاست‌های بازار را طوری تنظیم کند که بتواند تسهیلات را سر وقت برگرداند؛ این شرکت فقط تولید می‌کند اما سیاست فروش ندارد. با چک و اقساط به مشتری جنس می‌فروشد. فروش نذری که جواب نمی‌دهد....
باز اسکندی (مدیر تولید کارگاه) اینطور پاسخ می‌دهد: وقتی مشتری‌ها پول نقد ندارند، چطور نقدی جنس بفروشیم؟! ما دم خروس را باور کنیم یا قسم حضرت عباس را؟! از یک طرف می‌گویند با تولیدکننده‌های دیگر قابت کنید و بازار را دست بگیرید و مشتری جذب کنید؛ از طرف دیگر ناراحتند که با مشتری کنار می‌آییم و چکی جنس می‌فروشیم. انگار واقعیت‌های بازار را نمی‌دانند آقایان؛ نمی‌دانند پول در بازار نیست!
کارگران آریابخارِ همدان، هیچکدام به اداره کار شکایت نکرده‌اند؛ همه تنگنا‌ها و دشواری‌های کارفرما را از نزدیک دیده‌اند و قبول دارند که بیکاریشان محصول نابسامانی اوضاع است. سه نفر از این کارگران برای کار به یک واحد مشابه رفته‌اند و باقی یا بیمه بیکاری گرفته‌اند و یا در انتظار دریافت بیمه بیکاری هستند. حمیدرضا متین (رئیس سازمان صنعت و معدن استان همدان) آخر گفتگو می‌گوید: کاری نمی‌شود برای آریابخار کرد؛ واحدهای جایگزینی در دست احداث داریم و امیدواریم کارگران متخصص آریابخار را بتوانیم در آن واحد‌ها جذب کنیم.
اما سوال اینجاست در شرایطی که این همه ماشین‌آلات و نیروی متخصص و تجربه در سوله‌ای در شهرک صنعتی همدان به حال خود‌‌ رها شده؛ چرا مسئولان به فکر احداث واحدهای جایگزین هستند؟! چه کسی مسئولِ هدررفتِ این همه سرمایه، ماشین‌آلات و نیروی انسانی است؟! چرا از همین کارگاهِ تجهیز شده که قابلیت بازگشت به مدار تولید را دارد، با تمام توان حمایت نمی‌کنند تا دوباره احیا شود؟! چرا می‌خواهند واحدِ جدید تاسیس کنند و کارگران را راهی آن کنند؟! این‌ها را که کنار هم بگذاریم، به راحتی متوجه می‌شویم در کار «آریابخار همدان» و واحدهایی مانند آن، گره‌های کوری وجود دارد که هیچ اراده‌ای برای باز کردنشان نیست....
گزارش: نسرین هزاره مقدم

---------------------

عزل سرپرست شهرداری بروجرد به خاطر بدرفتاری با کودکان کار/دفتر شهردار: از امروز شهردار جدید مستقر شده است

به گزارش خبرنگار ایلنا، در روزهای انتهایی هفته گذشته خبر عزل سرپرست شهرداری بروجرد به دلیل رفتار نامناسب با کودکان کار منتشر شد.
محمد پرهام (عضو شورای شهر بروجرد) در این ارتباط گفت:: پس از آن‌که سرپرست شهرداری بروجرد برخورد بسیار نامناسبی با کودکان کار داشت، ما در شورای شهر جلسه فوق‌العاده برگزار کردیم و از ایشان در این‌باره توضیح خواستیم که توضیحات ایشان برای اعضا قانع‌کننده نبود و در نتیجه رای به عزل ایشان دادیم.
دفتر شهرداری بروجرد در ارتباط با عزل سرپرست شهرداری بروجرد، به خبرنگار ایلنا گفت: از چند و چون تصمیم شورای شهر مطلع نیستیم اما از امروز شهردار جدید در شهرداری مستقر شده‌است.
این مقام مسئول با خودداری از ارائه توضیح بیشتر در ارتباط با عزل سرپرست سابق شهرداری گفت: ایشان دیگر از امروز مسئولیتی در شهرداری بروجرد ندارد. در روزهای گذشته دستگیری کودکان کار توسط شهرداری بروجرد و پخش تصاویر آنها در فضای مجازی انتقاد فعالان حقوق کودک و رسانه‌ها را برانگیخت.

---------------------

تعاونی‌ها عمدا نادیده گرفته می‌شوند/طوری وانمود می‌کنند که انگار بخش خصوصی می‌تواند بشریت را نجات بدهد

به گزارش خبرنگار ایلنا، براساس اصول قانون اساسی، بخش تعاونی، یکی از مهمترین ارکان اقتصاد و ابزاری برای تامین امرار معاش فرودستانی است که ثروت و نقدینگی کافی برای ایجاد مشاغل در بخش خصوصی را ندارند؛ با این وجود در دهه‌های گذشته، کاربدستان و تصمیم‌گذاران، بخش تعاون و اهمیت آن را به دست فراموشی سپردند. فریبرز رئیس دانا (اقتصاددان) در گفتگوی پیشِ رو بر این عقیده صحه می‌گذارد که در دهه‌های گذشته، چه پیش و چه پس از انقلاب، بی‌توجهی به تعاونی‌ها آنها را به زائده‌های بخش خصوصی تبدیل کرده‌است.
در اصول ۴۴ و ۴۳ قانون اساسی، یکی از راه‌های ایجاد اشتغال کامل با هدف حفظ برابری، عدم ایجاد تکاثر و ربا و کاهش سهم دولت از اقتصاد، شکل گیری تعاونی عنوان شده (بند دوم اصل ۴۳: تأمین شرایط و امکانات کار برای همه به منظور رسیدن به اشتغال کامل و قرار دادن وسائل کار در اختیار همه کسانی که قادر به کارند ولی وسائل کار ندارند، در شکل تعاونی، از راه وام بدون بهره یا هر راه مشروع دیگر که نه به تمرکز و تداوم ثروت در دست افراد و گروههای خاص منتهی شود و نه دولت را به صورت یک کارفرمای بزرگ مطلق درآورد...)، چرا دولت‌ها پس از جنگ اهتمامی به توسعه بخش تعاون نداشته و اتفاقا برعکس جایگاه تعاونی‌های مردمی کمرنگ شده است؟
تعاونی‌ها یک نهاد تاسیساتی هستند که با خواسته سازمان یافته مردم ایجاد می‌شوند تا در چارچوب نظام سرمایه‌داری جلوی زیاده‌روی‌ها را بگیرند و مانع از آن شوند که سرمایه بر بنیهِ اقتصادیِ گروه‌های آسیب‌پذیریِ مثل کارگران، خانوارها، زنان و.... فشار وارد کند؛ از این نظر کارکردِ تعاونی‌ها شبیه تشکل‌های سیاسی متعلق به لایه‌های کارگری است که برای مقابله با احزابِ سرمایه‌داری مسلط تاسیس می‌شوند. بنابراین از خیلی جهات، هم تعاونی‌ها و هم این احزاب سیاسی، نمادِ تعارض و ستیز طبقاتی هستند؛ اما ممکن است نتوانند به همه وظایف خود عمل کنند.
کمرنگ‌شدنِ جایگاه تعاونی‌ها را چگونه تحلیل می‌کنید؟
البته دلیل این اتفاق می‌تواند مدیریت سازشکارانه تعاونی‌ها یا رویکرد سرمایه محورانه دولت‌ها باشد. یادمان باشد در نظام سرمایه‌داری، دولت‌ها هرقدر هم تحت تاثیر فشار نیروهای مردمی قرار گرفته باشند، بازهم ضامن وجدان سرمایه‌داری هستند و حرکت‌های تعاونی‌ها و تشکل‌های صنفی و سیاسی لایه‌های پایین جامعه را به نفع سرمایه و سرمایه‌داری کنترل می‌کنند.
باید گفت تعاونی‌ها نمادی از حرکت‌های دموکراتیک هستند که سعی می‌کنند در چارچوب نظام بهره‌کشیِ مستقر، مانع سودجویی‌ها و قدرت‌طلبی‌های بی‌حد و حصر سرمایه‌داری بشوند. در جامعه‌ای مانند ایران که در قانون اساسی آن به ظرفیت تعاونی‌ها اشاره‌‌شده است، تعاونی‌ها تا آنجا که ابزاری برای ‌حضور دموکراتیک و حق طلبانه مردم باشند، می‌توانند توسط نیروهای مستقل مورد پشتیبانی قرار بگیرند؛ البته در چنین ساختارهایی نمی‌توان از تعاونی‌ها توقع دگرگونی بزرگ را داشت.
این حرف شما بیشتر جنبه تئوریک دارد. سوال من این است که آیا امروز تعاونی‌ها توانسته‌اند طبق تکلیف مقرر در قانون اساسی، به وظیفه خود عمل کنند؟
در ایران مدتهاست که تعاونی‌ها زیر ضربه، فشار، نامهربانی‌ها و سیاست‌های سوءدولت‌ها قرار دارند؛ در دهه ۴۰ به دنبال اصلاحات ارضی، تعاونی‌ها برای پر‌کردن جای خالی نظام اربابی تشکیل شدند، اما به آنها اجازه داده نشد تا مستقیما بربنیاد اراده زارعان پایه‌ریزی شوند. دولتِ وقت هم برای اینکه تعاونی‌ها به افزایش دانش و آگاهی زارعان کمک موثری بکنند، اقدامی نکرد و درنتیجه، ساختار تعاونی‌ها در سالهای قبل از انقلاب، ملوکانه، فرمایشی و خنثی بود.
خُب، بعد از انقلاب سال ۵۷، تعاونی‌ها دچار چه تحولی شدند؟
بعد از سال ۵۷ تعاونی‌ها در کنار مطرح شدنِ خواسته‌های استقلال‌طلبانه و عدالت اجتماعی به نقطه امید جامعه تبدیل شدند و برای همین در قانون اساسی هم به صراحت از آنها صحبت شد. اما از همان آغاز سرمایه‌داری جدیدی که حالا جایگزین سرمایه‌داری دربارِ شاه شده‌بود، رویکرد متعارضی را در قِبال تعاونی‌ها اتخاذ کرد؛ این سرمایه‌داری از یکسو ناگزیر بود به اقتضای موقعیت جدید، به صورت تدریجی به تعاونی‌ها فرصت رشد بدهد و اما در مقابل هربار که فرصت می‌یافت به صورت تدریجی همین تعاونی‌ها را مورد بی‌مهری قرار می‌داد؛ حتی زمانی که وزارت مستقل تعاون تشکیل شده بود، این وزارتخانه از حیث بودجه پشتیبانی دولتی، حرمت اجتماعی و نظام مدیریتی که باید مبتنی براراده مردم باشد حمایت نشد و برعکس تحت فشار قرار گرفت. همین حالا هم که چند سالی از ادغام ناهمگون وزارت تعاون در وزارتخانه‌های رفاه و کار می‌گذرد، در مجموع، اعضای کابینه نظر مساعد و درستی در مورد تعاونی‌ها ندارند و هیچ بعید نیست که در اولین فرصت عنوان تعاونی از این دستگاه دولتی برچیده شود.
اما در قانون اساسی جمهوری اسلامی به صراحت از بخش تعاونی و وظایف آن صحبت شده است.
خوب این مرتبه نخست نیست که دولت‌ها خلاف قانون اساسی رفتار می‌کنند و اصول مترقی آنرا نادیده می‌گیرند.
می‌خواهم به پرسش آغازین بازگردم، چرا وقتی جنگ هشت‌ساله تمام و برنامه‌های تعدیل ساختاری آغاز شد، دوران شکوفایی فعالیت‌های تعاونی نیز خاتمه یافت؟
استقبال از فعالیت تعاونی‌ در سالهای جنگ چند علت داشت؛ اول آن که به مطالبات مردمی که زیر فشار جنگ بودند، پاسخ داده شود و دلیل دوم، تمایل و گرایشی بود که اعضای دولت وقت به فعالیت‌های تعاونی داشتند؛ برای همین آن سالها تعاونی‌ها در مناسبات اجتماعی حضور داشتند، اما به محض اجرای سیاست‌های تعدیل ساختاری، تعاونی ها در معرض فشار قرار گرفتند؛ جالب اینکه حتی رقبای سیاسی دولت پس از جنگ نیز با مغز و استخوان از این فشارها استقبال کردند؛ حرفم این است که نباید فریب ظاهرسازی‌ها را بخوریم؛ این اتفاق همیشه در مورد مسائل گوناگونی در حیطه اقتصاد و سیاست و یا اجتماع رخ داده است؛ حقوق و امکاناتی در قانون اساسی مطرح شده؛ ولی دولت‌ها یا آن تصریحات را نادیده گرفته‌اند و یا به آنها کم‌محلی کرده‌اند.
فعالیت بخش تعاونی طیف متنوعی را شامل می‌شود؛ پرسش این است که فشارهای تعدیل ساختاری متوجه کلیت بخش تعاونی بوده یا بربخش‌های خاصی از تعاون بیشتر متمرکز بوده است؟ شرایط محدودکننده‌ای که از زمان تعدیل ساختاری ایجاد شده‌است، تفاوتی میان تعاونی‌های مختلف قائل نیست؛ اگرچه معتقدم تعاونی‌های موجود با شرایط ایده‌آلی و واقعی خود فاصله دارند؛ اما چنانچه تعاونی‌های موجود را به انواع تعاونی نیاز تولید‌کنندگان، تعاونی نیاز مصرف‌کنندگان، تعاونی خدماتی و تعاونی روستایی تقسیم کنیم، می‌بینیم که تاثیر فشار تقریبا همه‌جانبه و یکسان بوده است؛ مطابق آمارهای اخیر از مجموع ۴ هزار تعاونی تولیدکنندگان فقط ۱۵۵۰ تعاونی فعال هستند، همینطور از مجموع ۱۱ هزار تعاونی مصرف کنندگان تنها ۴۸۰۰ تعاونی فعالیت دارند و در مورد ۵۳ هزار تعاونی خدماتی نیز فقط ۲۰ هزار تعاونی به کار خود ادامه داده‌اند.
وضعیت تعاونی‌های روستایی چطور؟
طبق این آمارها، تعاونی‌های روستایی در مقاسیه با بقیه تعاونی‌ها وضعیت جالبی دارند؛ در این تعاونی‌ها روحیه تعاون خواهی اعضا خیلی چشمگیرتر است و برای همین به مراتب موفق‌تر بوده‌اند؛ علت این اتفاق نیز کوچک بودن محیط زندگی در روستاهاست؛ یادمان باشد در فرهنگ روستایی، روحیه تعاون‌خواهی و مشارکت جمعی از قدیم ریشه داشته است؛ برای همین در مواقعی مثل حوادث طبیعی و شادی یا عروسی همه به داد هم می‌رسند و هیچ کس تنها نمی‌ماند.
این یعنی تعاونی‌های روستایی به دلیل موقعیتشان یک استثنا محسوب می‌شوند؟
البته، در محیط روستا که زندگی واقعی جریان دارد از مناسبات لجام گسیخته سرمایه‌داری تجاری و نفوذ سیاسی آن خبری نیست؛ برای همین در بخش روستایی بالای ۸۰ درصد تعاونی‌ها توانسته‌اند به فعالیت خود ادامه دهند؛ نمونه‌اش فعالیت‌های خوبی است که تعاونی‌های این بخش با توزیع مناسب امکانات اولیه تولید، میان کشاورزان انجام داده‌اند، اما در نهایت بازهم فشار سرمایه‌داری کشاورزی در قالب سلف‌خری محصول، بورژوازی آب و تراکتور باعث آسیب دیدن تعاونی‌های این بخش شده است.
تعاونی های مسکن، چطور؟ بالاخره این دسته یکی از فراگیر‌ترین گونه های تعاونی در کشور محسوب می‌شوند.
تا قبل از برنامه نمایشی مسکن مهر، تعاونی‌های مسکن هم یکی از معدود ظرفیت‌های بخش تعاونی بود که توانسته بود فعالیت خود را پیش ببرد، اما در نهایت این بخش نیز زیر ضرب سرمایه‌داری مستغلات و زمین شهری رنگ باخت و در عمل به خدمت سرمایه‌دار دولتی و نیمه دولتی حوزه مسکن درآمدند و مبدل به ضدخودشان شدند، همین حالا هم اگر شهرداری و دولت مانع تراشی نکنند، می‌توان از ظرفیت تعاونی های مسکن برای فعالیت در بافت‌های فرسوده‌ی شهری کمک گرفت.
به موضوع اصلی بازمی‌گردم، توقع شما از شرایط ایده‌آلی فعالیت تعاونی‌ها چیست که مدعی هستید سالهاست توسط دولتها دریغ شده‌است؟
اول آنکه من با عناوین و اصطلاحات اداری و حقوقی کاری ندارم؛ برای من ملاک فعالیت تعاونی‌هاست؛ از نظر من وقتی فعالیت یک تعاونی متزلزل شود، اعضای آن نیز دچار ریزش خواهند شد. بگذارید با دلیل حرفم را بزنم؛ آمارهای رسمی مجموع اعضای تعاونی‌های خدماتی را عددی بیش از یک میلیون نفر نشان می‌دهد، اما وقتی دقیق‌تر شویم ممکن است تعداد اعضای فعال واقعی تا حدود ۵۰۰ هزار نفر کاهش یابد. مثال دیگر در ارتباط با تعاونی‌های مصرف است که روی کاغذ شاید بیش از هفت میلیون نفر عضویت داشته باشند، اما جمعیت اعضای فعال آنها شاید در حدود ۵ میلیون نفر باشد. در ثانی معتقدم فعالیت مطلوب تعاونی آن است که بر بستر مشارکت و دموکراسی شکل گرفته باشد؛ اما وقتی در جامعه‌ای دموکراسی و مشارکت ضعیف باشد، طبیعی است که تعاونی‌ها نیز بیمار می‌شوند و محور فعالیت اعضای آنها بیش از آنکه حول مشارکت موثر در عرصه‌های مختلف انتخابات اجتماعی باشد، بیشتر جنبه صوری پیدا می‌کند .
حالا اگر در دولت کسی پیدا شود که بخواهد برای بخش تعاون وزارتخانه مجزا ایجاد کند، چقدر می‌توان به تغییر شرایط امیدوار شد؟
تعاونی‌ها نماد دموکراسی اقتصاد هستند، درست مانند احزاب که نماد دموکراسی در سیاست هستند؛ اما تا زمانی که حرکت جدی و محکم سیاسی از جانب دولت نباشد و نیز فشارهای لایه‌های پایینی جامعه احساس نشود، باید در انتظار مرگ تدریجی تعاونی‌ها باشیم. هیچ امیدی ندارم که وزارتخانه‌های مختلف بتوانند کمکی به وضعیت موجود تعاونی‌ها بکنند؛ مخصوصا باور دارم که نباید هیچ انتظاری از وزارتخانه تعاون، کار و رفاه اجتماعی داشت، اصولا دولتمردانی مثل وزیر راه، معاون رئیس جمهور، خود رئیس جمهور و حتی وزیر کنونی تعاون با گفته‌های خود، نشان داده‌اند که گرایش اصلی آنها دفاع از بخش خصوصی است. آنها طوری وانمود می کنند که انگار بخش خصوصی می‌تواند به نجات‌ بشریت کمک کند. انگارنه انگار که عزم سیاسی موجود تاکنون باعث شده است تا به نفع سرمایه‌، ظرفیت تعاونی نادیده گرفته و دستمزدها سرکوب شوند.
اما دولت همیشه مدعی شریک کردن بخش تعاون در اقتصاد کشور هستند، یک نمونه‌اش سهم ۲۵ درصدی که برای تعاونی‌ها در تولید ناخالص ملی درنظر گرفته شده است. الکی دلمان را خوش نکنیم؛ این سهم صوری تعیین شده‌است. جدا از این، باور دارم که حتی تعریف دولت از تعاونی مشکل دارد و باعث شده تا این نهاد اجتماعی به زائده بخش خصوصی تبدیل شود. تعاونی‌ها قبل از هرچیز نیازدارند اعضای آنها استقلال عمل داشته باشند؛ اما دولت‌ها فقط می‌خواهند از ظرفیت تعاونی‌ها برای دادن پاسخ‌های عوامفریبانه به توقعات افکار عمومی استفاده کنند. و پرسش آخر، منظور شما از مشارکت اجتماعی فعالانه تعاونی‌‌ها چیست؟
تعاونی‌های واقعی خود را پیرو عدالت اجتماعی می‌دانند؛ در شرایطی که تعاونی‌ها روز به روز بیشتر زیر فشار سرمایه‌داری انحصاری له می‌شوند. تعاونی‌ها باید بتوانند مشارکت فعال داشته باشند، حرف خود را در جامعه بزنند و بعد در عرصه‌های تصمیم گیری ، حق انتخاب مستقل داشته باشند. این اتفاقی است که مشابه آن باید برای نهادهای صنفی نیز بیافتد تا به‌جای رشدهای حبابی توسعه که بیشتر خوشایند اقتصاددان‌های نئولیبرال است در جامعه رشد فراگیر اقتصادی فراهم شود.
گفتگو: پانید فاضلیان

---------------------

جمعه ۱۳ بهمن ۱۳۹٦ - ۲ فوریه ۲۰۱٨

کارگر مصدوم حادثه معدن مرمریت صفاشهر درگذشت

به گزارش ایلنا؛ کارگر مصدوم حادثه معدن مرمریت صفاشهر شهرستان خرم بید استان فارس پس از سه روز بستری در بیمارستان آباده جان خود را از دست داد.
حادثه هشتم بهمن ماه؛ زمانی رخ داد که یکی از کارگران معدن مرمریت صفاشهر حین انجام کار بر اثر برخورد تکه سنگ رها شده از زیر لاستیک یک دستگاه لودر به سرش دچار مصدومیت شد.
این کارگر که هنوز هویتش منتشر نشده، پس از سه روز تحمل درد در بیمارستان آباده نیمه شب یازدهم بهمن ماه جان خود را از دست داد.
گفتنه می شود در چند ماه گذشته حادثه مشابه ای در معدن مرمریت صفا دشت رخ داده که موجب مرگ کارگر دیگری شده است.

---------------------

محبوس شدن کارگران معدن طلای بئاتریکس/جان بیش از ۸۰۰ معدنچی در خطر است

به گزارش ایلنا به نقل از دیلی میل، بیش از ۸۰۰ نفر از کارگران معدن طلای بئاتریکس در آفریقای‌جنوبی در زیر زمین محبوس شده اند. علت حادثه قطع برق و از کار افتادن آسانسورها به علت توفان عنوان شده است.
تعداد کارگران محبوس شده در لحظه حادثه ۹۵۰ نفر بود که تا این لحظه بیش از ۵۰ نفر از آنها توسطرتیم های امداد و نجات از زیر زمین خارج شده اند.
کارفرمای معدن اعلام کرده است که حال کارگران خوب است و امدادرسانی ادامه دارد و جای نگرانی نیست. با این حال اتحادیه صنفی کارگران معادن آفریقای جنوبی روند امدادرسانی را کند و نگران کننده خوانده و تاکید کرده است که ممکن است گرما و کمبود اکسیژن جان کارگران را بگیرد.
بئاتریکس در ۲۹۰ کیلومتری شهر ژوهانسبورگ پایتخت آفریقای جنوبی واقع شده است.

---------------------

پنجشنبه ۱۲ بهمن ۱۳۹٦ - ۱ فوریه ۲۰۱٨

انفجار در فولاد کویر دامغان یک کشته و دو مجروح برجا گذاشت

به گزارش ایلنا، فرماندار دامغان از انفجار در کوره ذوب مجتمع فولاد کویر این شهرستان خبر داد. علی‌اصغر مجد گفت: بر اثر این حادثه یک نفر کشته و دو کارگر مصدوم شدند. کارگر کشته‌شده بر اثر سوختگی شدید درگذشته است. علت انفجار کوره ذوب نیز سقوط غلتک روی دیگ عنوان شده است. دلایل این حادثه در دست بررسی است.
دو کارگر مصدوم به بیمارستان منتقل شده و حال عمومی آنان خوب گزارش شده است. مجتمع فولادکویر دامغان در 10 کیلومتری محور دامغان - سمنان یا بیش از 250 کارگر سال گذشته آغاز به کار کرد و مرحله دوم خط تولید این واحد تولیدی سال آینده راه‌اندازی می‌شود.

---------------------

کارگران مصدوم حادثه مجتمع فولادکویر دامغان مرخص شدند

نابر بررسی ایلنا، دو کارگر مصدوم حادثه انفجار کوره ذوب مجتمع فولادکویر دامغان که دچار سوختگی سطحی شده بودند، از بیمارستان ولایت این شهرستان مرخص شدند.
حادثه چهارشنبه شب رخ داد و یک کارگر جان خود را از دست داد. «علی اصغر مجد» فرماندار شهرستان دامغان علت حادثه را «سقوط غلتک روی دیگ» عنوان کرده است. اسامی کارگر فوت شدن و دو مصدوم حادثه منتشر نشده و فرماندار دامغان تاکید کرده حادثه در دست بررسی است.

---------------------

چهارشنبه ۱۱ بهمن ۱۳۹٦ - ۳۱ ژانویه ۲۰۱٨

تجمع کارگران کشاورزی نیشکر هفت‌تپه/روابط عمومی: مشکل از پیمانکارِ مربوطه است

به گزارش خبرنگار ایلنا، صبح امروز حدود صد نفر از کارگران پیمانکاری شاغل در بخش کشاورزی مجتمع نیشکر هفت‌تپه در اعتراض به عدم پرداخت معوقات مزدی خود تجمع کردند. این کارگران می‌گویند: دو ماه از مطالبات مزدی سال ۹۴ خود را دریافت نکرده‌اند.
به گفته این کارگران، باقی کارگران کشاورزیِ هفت‌تپه که طرف قراردادِ بقیه شرکت‌های پیمانکاری هستند، مطالبات مزدی خود را دریافت کرده‌اند.
در عین حال روابط عمومی مجتمع نیشکر هفت تپه ضمن تایید تجمع صبح امروز به خبرنگار ایلنا گفت: از زمانی که شرکت نیشکر هفت تپه به بخش خصوصی واگذار شد، حق و حقوق کارگران پیمانکاری مورد مناقشه بود که بعد از رایزنی‌های بسیار، مدیریت شرکت با کارفرمایان توافق کرد که به‌جای پرداخت پول دستمزدها به پیمانکاران، این مبالغ مستقیم به خود کارگران پرداخت شود. وی ادامه داد: این پرداختِ مستقیم دستمزد به کارگران، منوط به ارائه لیست شفاف قانونی شامل مشخصات دستمزدی کارگران توسط پیمانکار است که همه پیمانکاران به جز یکی، لیست شفاف ارائه کردند؛ ولی پیمانکاری که کارگرانش امروز تجمع کردند، لیست مخدوش ارائه داده که در نتیجه دستمزد کارگران پرداخت نشده‌است.
این مقام مسئول در پایان تاکید کرد: نماینده شرکت در ارتباط با مشکل این کارگران با اداره کار نیز صحبت و رایزنی کرده و قرار است به زودی مشکل حل شود.

---------------------

کارگران معترض کیان تایر: هیچ بانکی حاضر به پرداخت وام نیست/به علت بدهی گاز قطع شد

به گزارش خبرنگار ایلنا، جمعی از معترضان که در تجمع امروز حضور داشتند، با اشاره به نامه وزیر صنعت، معدن و تجارت به «اسحاق جهانگیری» معاون اول رئیس جمهوری به منظور صدور دستور پرداخت وام به کارخانه کیان تایر، افزودند: معاون اول رئیس جمهوری درخواست پرداخت وامی به مبلغ ۴۴ میلیارد تومان را به کارگروه ویژه‌ای که به این منظور تشکیل شده، ارائه کرده است تا سیستم بانکی این وام را به منظور حل تمامی مشکلات کیان تایر پرداخت کند.
با این حال افرادی که در تجمع امروز حضور یافته‌اند، می‌گویند: به علت بدهی که کیان تایر به سیستم بانکی دارد، هیچ بانکی تاکنون حاضر به پرداخت وام نشده است. به گفته یک نفر از افردای که در تجمع امروز حضور داشت، هم‌اکنون به علت بدهی، اداره گاز محل، انشعاب گاز کیان‌تایر را قطع کرده که این امر موجب از کار افتادن تجهیزات خطوط تولید شده است.
کارخانه کیان تایر ۱۱۰۰ کارگر دارد که مطالبات مزدی دی ماه سال جاری و ۴ ماه اضافه کار و بن انگیزشی خود را دریافت نکرده‌اند. به ادعای معترضانی که در تجمع امروز حضور داشتند، با پرداخت این وام علاوه بر فعال شدن خطوط تولید، مطالبات مزدی کارگران و سنوات حدود ۴۰۰ بازنشسته این کارخانه پرداخت می‌شود.
علاوه بر این موارد در حدود ۱۰۰ کارگر در آستانه بازنشستگی با استفاده از قانون نوسازی صنایع هستند که کارخانه کیان تایر می‌تواند با دریافت این وام مابه‌التفاوت ۴ درصدی بازنشستگی آنها با استفاده از قانون مشاغل سخت و زیان‌آور را پرداخت کند تا آنها هرچه سریعتر بازنشسته شوند.

---------------------

سومین روز از تجمع کارگرانِ شرکت واحد در اعتراض به پروژه‌های نیمه‌تمامِ مسکونی

به گزارش خبرنگار ایلنا، جمعی از کارگرانِ عضو تعاونی مسکن شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه برای پیگیری مطالبات خود، مقابل ساختمان شهرداری تهران تجمع کردند. تجمع‌کنندگان از اعضای پروژه‌های نیمه تمامِ مسکن سپیدار ۲ و ۳ هستند.
اجتماع امروز، سومین تجمعی اعتراضی در هفته جاری است که از سوی این گروه از کارگران، مقابل ساختمان شهرداری تهران برپا شده است.
معترضان از مسئولان شهرداری و اعضای شورای اسلامی شهر تهران می‌خواهند تا تکلیف پروژه‌های نیمه‌تمام مسکونی را هرچه زودتر مشخص کند.
پیش از این سیدرحیم میرعبداللـه، مسئول شورای اسلامی کار شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه در خصوص مشکلات اعضای تعاونی‌های مسکن این مجموعه به ایلنا گفته بود: اعضای پروژه‌های سپیدار ۲ و ۳ به تعهدات خود عمل کرده‌اند؛ اما بدقولی پیمانکار و بدحسابی مسئولان وقت شهرداری باعث شده با گذشت نزدیک به ۵ سال این پروژه‌ها نیمه‌کاره رها شوند.

---------------------

سومین روز از تجمع کارگرانِ شرکت واحد در اعتراض به پروژه‌های نیمه‌تمامِ مسکونی

به گزارش خبرنگار ایلنا، جمعی از کارگرانِ عضو تعاونی مسکن شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه برای پیگیری مطالبات خود، مقابل ساختمان شهرداری تهران تجمع کردند. تجمع‌کنندگان از اعضای پروژه‌های نیمه تمامِ مسکن سپیدار ۲ و ۳ هستند.
اجتماع امروز، سومین تجمعی اعتراضی در هفته جاری است که از سوی این گروه از کارگران، مقابل ساختمان شهرداری تهران برپا شده است.
معترضان از مسئولان شهرداری و اعضای شورای اسلامی شهر تهران می‌خواهند تا تکلیف پروژه‌های نیمه‌تمام مسکونی را هرچه زودتر مشخص کند.
پیش از این سیدرحیم میرعبداللـه، مسئول شورای اسلامی کار شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه در خصوص مشکلات اعضای تعاونی‌های مسکن این مجموعه به ایلنا گفته بود: اعضای پروژه‌های سپیدار ۲ و ۳ به تعهدات خود عمل کرده‌اند؛ اما بدقولی پیمانکار و بدحسابی مسئولان وقت شهرداری باعث شده با گذشت نزدیک به ۵ سال این پروژه‌ها نیمه‌کاره رها شوند.

---------------------

از مسئولان می‌خواهیم قبل از پایان سال، مطالبات ما را بپردازند

به گزارش خبرنگار ایلنا، جمعی از کارگران شهرداری مریوان در تماس با ایلنا از عدم پرداخت معوقات مزدی خود انتقاد کردند و گفتند: دغدغه‌های شهردار جدید و کمبود بودجه را درک می‌کنیم؛ ولی ما کارگران چه گناهی مرتکب شده‌ایم که باید بار مشکلات بر دوش ما باشد و تاوان ندانم‌کاری‌های مدیران قبلی را بپردازیم.
این کارگران با بیان اینکه بارها مسئولان تاکید کرده‌اند باید مزد کارگر را پیش از آن که عرق جبینش خشک شود؛ پرداخت، افزودند: ماه‌ها مزد عقب‌افتاده داریم، حتی مزایای شش ماه دوم سال گذشته را نیز دریافت نکرده‌ایم.
نگرانی این کارگران علاوه بر تاخیرهای طولانی، بابت بی‌پولی شب عید و پایان سال است و می‌گویند: ضمن قدردانی از شهردار جدید مریوان که اولویت دغدغه‌هایش، مطالبات کارگران است، از همه مقامات و مسئولان می‌خواهیم قبل از پایان سال، مطالبات مزدی ما را بپردازند.
یکی از پاکبان‌های مریوانی می‌گوید: در سرمای سخت مریوان، روز و شب به نظافت و خدمت‌رسانی مشغولیم. این عدالت نیست که شب با جیب خالی به خانه برگردیم و حق و حقوقمان را نپردازند.
حدود سیصد کارگر شهرداری مریوان، در هفته‌های گذشته دو ماه از هفت ماه دستمزد عقب‌افتاده خود را دریافت کردند. شهردار مریوان در ارتباط با تاخیر در پرداخت دستمزدها می‌گوید: کمبود بدهی و انباشت مطالبات شهرداری، مربوط به مدیریت قبلی است و تلاش خواهیم کرد در اسرع وقت با تامین نقدینگی، مطالبات کارگران را بپردازیم.

---------------------

دو ماه از مطالبات کارگران پیمانکاری خطوط ریلی کشور پرداخت شد

به گزارش خبرنگار ایلنا، کارگران ابنیه فنی خطوط ریلی از دریافت دو ماه از معوقات خود خبر دادند.
این کارگران می‌گویند: کارفرما روز گذشته (سه‌شنبه ۱۰ بهمن ماه) حوالی ساعت ۳ عصر، یکجا دو ماه از مطالبات معوقه کارگران که مربوط به حقوق آبان و آذر ماه می‌شد را پرداخت کرد. به گفته این گروه از کارگران، کارفرما هنوز دو ماه حقوق به کارگران ابنیه فنی خط ریلی نواحی مختلف کشور بدهکار بوده و از پرداخت عیدی پایان سال نیز که هر ساله در این وقت از سال پرداخت می‌شد هم خبری نیست.
از قرار معلوم؛ همه کارگران خطوط ابنیه ریلی نواحی ریلی کشور از روز گذشته با دریافت دو ماه از معوقات مزدی خود در محل کار خود حاضر و مشغول کار شده‌اند.
این کارگران می‌گویند: علاوه بر مطالبات مزدی، بخشی از مشکلات کارگران تا چندی پیش مربوط به پرداخت نشدن حق بیمه از جانب کارفرما به سازمان تامین اجتماعی بود که درحال حاضر هیچ اطلاعی از پرداخت مطالبات بیمه‌ای در دست نیست.
کارگران خطوط ابنیه راه‌آهن که خواستار دریافت مابقی مطالبات معوقه خود هستند، می‌گویند: یکی دیگر از مشکلات صنفی ما نداشتن امنیت شغلی به سبب داشتن قراردادهای کوتاه‌مدت است که باعث تشدید نگرانی‌ها شده است.
حدود ۷ هزار کارگر امور نگهداری خط و ابنیه فنی خط راه‌آهن نواحی مختلف کشور در چند ماه گذشته در اعتراض به عدم دریافت بیش از ۴ ماه حقوق معوقه و چندین ماه حق بیمه خود بارها در محوطه کارگاه محل کار خود و مقابل ساختمان نهادهای مختلف دولتی در تهران و شهرستان‌ها تجمع کرده‌اند. شرکت تراورس یکی از شرکت‌های اقماری راه‌آهن است که امور نگهداری خط و ابنیه فنی خط آهن را انجام می‌دهد.

---------------------

کار اقماری در صنعت نفت ممنوع شد

به گزارش ایلنا، با دستور وزیر نفت و موافقت شورای اداری و استخدامی صنعت نفت، اجرای طرح حذف فعالیت‌های اقماری در صنعت نفت و تبدیل کار اقماری به نوبت کاری یا روزکار در تمامی شرکت‌های اصلی و فرعی تابعه وزارت نفت (به استثنای کارکنان شاغل در سکوها و جزایر) ابلاغ شده است.
بر این اساس با موافقت شورای اداری و استخدامی صنعت نفت، تسهیلاتی برای اسکان کارکنان اقماری در مناطق عملیاتی ازجمله پرداخت وام خرید و یا اجاره مسکن بدون بهره به صورت 12 ساله و با کسر از حقوق در قالب اقساط به میزان 50 میلیون تومان تصویب شده است.
میزان وام مسکن برای کارکنان دارای پایه سازمانی 15، مبلغ 50 تومان تعیین شده که به ازای افزایش هر پایه،10 درصد به حجم وام آنها افزوده می شود.
علاوه بر این معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت، شرایط اسکان کارکنان اقماری صنعت نفت را بار دیگر دی ماه امسال به تمامی شرکت های اصلی و فرعی تابعه وزارت نفت ابلاغ و خواستار تسریع در روند اجرای آن شده است.

---------------------

سه شنبه ۱۰ بهمن ۱۳۹٦ - ۳۰ ژانویه ۲۰۱٨

تجمع کارگران «تراورس» درود به روز دهم رسید

به گزارش خبرنگار ایلنا، یکی از کارگران راه‌آهن ناحیه درود با اعلام خبر تجمع دوباره کارگران گفت: ما حدود ۱۵۰ کارگر راه‌آهن ناحیه درود هستیم که تحت مسئولیت شرکت «تراورس» با سوابق بالای کاری در بخش امور نگهداری خط و ابنیه فنی خط آهن مشغول کاریم.
به گفته وی، شرکت «تراورس» به عنوان کارفرما به بهانه مشکلات مالی از پرداخت دست‌کم سه ماه دستمزد و ۴ ماه حق بیمه کوتاهی کرده است. به همین دلیل کارگران برای پیگیری مطالبات خود، کار در بخش نگهداری خطوط را از ده روز قبل متوقف کرده و در محل کار خود جمع شده‌اند.
وی با بیان اینکه کارگران خواهان مشخص شدن وضعیت پرداخت مطالبات معوقه خود هستند، گفت: تا این لحظه از جانب مدیران راه‌آهن ناحیه درود استان لرستان پاسخ مشخصی به خواسته‌های ما داده نشده است.
به گفته وی، مدیریت کنونی شرکت «تراورس» با پرداخت نامنظم دستمزد و حق بیمه حدود ۷ هزار کارگر در نواحی ریلی کشور، گذران زندگی خانواده‌های آنها را با مشکل مواجه کرده‌ است. او افزود: جدا از کارگران خطوط راه‌آهن ناحیه درود، سایر همکارانمان در سایر استانها نیز مرتب دست به اعتراض صنفی می‌زنند.
این کارگر شاغل در راه‌آهن ناحیه درود درباره سایر مشکلات صنفی خود گفت: غیر از بحث تاخیری که در پرداخت معوقات مزدی و بیمه داریم، کارفرما هر ماه مبالغی از حقوق کارگران بابت بیمه تکمیلی کسر می‌‌کند اما ما کارگران از خدمات بیمه تکمیلی به دلیل آنچه واریز نشدن حق بیمه تکمیلی به حساب شرکت بیمه‌گر عنوان می‌شود، بهره‌مند نیستیم.
این کارگر در بخش پایانی سخنان خود اظهار کرد: انتظار ما از مقام‌های مسئول این است که علاوه بر پیگیری پرداخت معوقات مزدی و بیمه‌ای، برای حفظ اشتغال کارگران امور نگهداری خط و ابنیه فنی خط آهن تلاش کنند.
به گفته وی، در ماه‌های گذشته شمار زیادی از کارگران زیرمجموعه شرکت تراورس با سوابق بالای کاری به بهانه کاهش هزینه‌های جاری از کار بیکارشده‌اند. شرکت تراورس یکی از شرکت‌های اقماری راه‌آهن است که امور نگهداری خط و ابنیه فنی خط آهن را انجام می‌دهد.

---------------------

تجمع کارگران «کیان کُرد» مقابل فرمانداری ملایر

به گزارش خبرنگار ایلنا، در ادامه تجمعی که طی سه هفته گذشته توسط گروهی از کارگران کارخانه «کیان کُرد» در مقابل ساختمان کارخانه برپا شده بود، صبح امروز نیز این کارگران تجمع مشابهی را در مقابل فرمانداری ملایر برپا کردند.
از قرار معلوم شمار تجمع‌کنندگان که از نیروهای شاغل منسوج«کیان کُرد» در شهرستان ملایر استان همدان هستند، تا ۲۵۰ کارگر برآورد شده است.
طبق اظهارات کارگران معترض، در جریان برپایی اجتماع صنفی روزهای گذشته و امروز، مسئولان شهرستانی مداوم در دیدار با کارگران، وعده رسیدگی به مشکلات را در روزهای آینده می‌دهند، اما هنوز در عمل اتفاقی نیفتاده است.
آنها می‌گویند: باوجود آنکه نسبت به وعده داده شده خوش‌بین‌ هستیم اما به دلیل مشکلات معیشتی نمی‌توانیم از پیگیری‌های خود (علارغم دریافت یک ماه از معوقات مزدی شش ماهه) صرف‌نظر کنیم و برای همین امروز تصمیم گرفتیم به فرمانداری ملایر مراجعه کنیم.

---------------------

بخشی از معوقات مزدی کارگران سد شفارود پرداخت می‌شود

به گزارش ایلنا، عسگر حسنی پور (فرماندار رضوانشهر) با تایید معوقات مزدی کارگران شاغل در پروژه ساخت سد شفارود گفت: به زودی بخش از معوقات مزدی کارگران شاغل در پروژه ساخت سد شفارود پرداخت می‌شود.
به گفته وی، باتوجه به جلسه پنجشنبه هفته گذشته که با دستور استاندار گیلان و با حضور نماینده این شهرستان در مجلس شورای اسلامی و معاون امور عمرانی استاندار، مدیرعامل آب منطقه‌ای و مدیرعامل شرکت مجری پروژه در استانداری برگزار شد، مقرر شد تا نیمه بهمن ماه جاری، سه ماه از حقوق معوقه کارگران پروژه سد شفارود پرداخت شود.
حسنی پور در تشریح پرداخت مطالبات این کارگران گفت: باتوجه به اینکه در هفته‌های گذشته یک و نیم ماه از مطالبات مزدی این کارگران پرداخت شده، قرار شد طی هفته جاری به میزان دو ماه و طی هفته آینده نیز یک ماه از حقوق آنان پرداخت شود.
وی با اشاره به فعالیت کارگاه این پروژه عظیم گفت: قرار شد در کنار پرداخت حقوق‌های معوقه، کارگاه نیز فعال شده و اجرای ساخت این سد از سر گرفته شود.
از قرار معلوم این کارگران در روز (۱۷ دی ماه) در اعتراض به مطالبات مزدی خود، دست از کار کشیده و در محل کار خود تجمع کرده‌اند؛ اما تاکنون موفق نشد‌ه‌اند معوقات خود را دریافت کنند.

---------------------

ورود فعالان صنفی معلمان به مدیریت صندوق ذخیره نیازمند تامل است/اگر پیش‌شرط‌ها رعایت نشود، مشکل‌آفرین می‌شود

رضا مسلمی (فعال صنفی معلمان) در واکنش به ثبت‌نام انتخابات نمایندگان فرهنگیان در هیات امنای صندوق ذخیره فرهنگیان، به خبرنگار ایلنا گفت: ورود معلمان و فعالان صنفی به ساختار مدیریت و هیات امنای صندوق ذخیره فرهنگیان در شرایط فعلی چندان درست نیست و اگر پیش‌شرط‌هایی رعایت نشود، این ورود نمی‌تواند مفید و موثر باشد.
وی با بیان اینکه اگر قرار به حضور معلمان است، ابتدا باید دارایی‌ها، میزان تخلفات و موجودی صندوق مشخص شود؛ افزود: به فرض که سالم‌ترین افراد هم وارد صندوق شوند، برای مثال سه نفر معلم خوش‌نام و سلیم‌النفس که به جز معلم بودن کاری نکرده‌اند، اما تا زمانی که ندانند اوضاع از چه قرار است و زیر و بمِ کار مشخص نباشد، نمی‌توانند کاری صورت بدهند. ضمن اینکه ممکن است، از ترفندهایی که در سالهای گذشته استفاده شده و منجر به بروز تخلفات شده، غافل بمانند و ندانند اصطلاحا چه به چه است و در نتیجه رشته کار از دستشان خارج شود.
عضو کانون صنفی معلمان همدان تاکید کرد: شاید بهترین کار این باشد که ابتدا مشکلات ساختاری بی‌شمارِ صندوق حل شود؛ چراکه تا زمانی که این ساختار اصلاح نشود، فسادآفرین و مشکل زا است.
مسلمی ادامه داد: زمانی که ساختار اصلاح شد و معضلات برطرف شد، بهتر است هیات امنای صندوق، تماما منتخب معلمان باشند و با رای مستقیم مجمع عمومی انتخاب شوند. یک نماینده از وزارت‌خانه هم بایستی در هیات امنا حضور داشته باشد. این هیات امنا نیز باید مجموعه‌ای از اقتصاددانانِ زبده را انتخاب کند و طبق یک الگوی دقیق، صندوق را براساس اصول علمی بازسازی نمایند.
وی با بیان اینکه بازهم تاکید می‌کنم همه اینها به شرطی جواب می‌دهد که تخلفات، دارایی‌ها و صورت وضعیت گذشته کاملا مشخص باشد، ادامه داد: از همه‌ی اینها گدشته، بدون شک وزارت‌خانه در انتخابات نظر خودش را اعمال خواهد کرد و بایستی فعالان صنفی معلمان به دنبال راهی باشند که نمایندگان واقعی معلمان به صندوق راه پیدا کنند.
مسلمی ادامه داد: در شرایط فعلی هیچ تضمینی نیست این سه نفر نماینده معلمان که قرار است به صندوق راه پیدا کنند، نمایندگان واقعی معلمان باشند.
این فعال صنفی در پایان با طرح این نکته که باید دقت کنیم و به دنبال پاسخ این پرسش باشیم که آیا در شرایط فعلی، ورود کانون‌های صنفی معلمان به حوزه مدیریت صندوق ذخیره فرهنگیان، درست و عقلانی هست یا خیر، گفت: ورود بی‌محابای تشکل‌های واقعی به این عرصه قبل از اینکه روشنگری‌های لازم از جانب مسئولان انجام شود و اصلاحات صورت بگیرد، نه تنها می‌تواند به عملکرد و سابقه‌ تشکل ضربه بزند بلکه هیچ فایده‌ای برای جامعه معلمان نخواهد داشت.

---------------------

دوشنبه ۹ بهمن ۱۳۹٦ - ۲۹ ژانویه ۲۰۱٨

کارگران خطوط راه‌آهن شمال شرق روز گذشته تجمع کردند

به گزارش خبرنگار ایلنا، روز گذشته (یکشنبه ۸ بهمن ماه) شماری از کارگران تعمیرات خطوط راه‌آهن شمال شرق واقع در شهرستان شهرستان شاهرود استان سمنان، در اعتراض به سه ماه مزد معوقه و ۵ ماه حق بیمه در محوطه کارگاه تجمع کردند.
این کارگران دلیل به تعویق افتادن مطالبات مزدی خود را تامین نشدن منابع مالی از سوی کارفرما عنوان می‌کنند.
طبق اظهارات کارگران معترض، یکی دیگر از مشکلات صنفی آنها نداشتن امنیت شغلی به سبب داشتن قراردادهای کوتاه‌مدت یک‌ماهه است که باعث نگرانی بیشتر آنها شده است.
این کارگران با ابراز نگرانی از وضعیت بوجود آمده برای مجموعه افراد شاغل شرکت تراورس در نواحی ریلی کشور تصریح کردند: شرکت تراورس در نواحی ریلی کشور حدود ۷ هزار کارگر دارد که هر چند وقت یکبار شماری از این کارگران برای مطالبات مزدی و بیمه‌ای خود دست به اعتراض صنفی می‌زنند.
از قرار معلوم همزمان با اعتراض روز گذشته کارگران واحد تعمیرات خطوط راه‌آهن شمال شرق که برای چندمین بار انجام شده، جلسه‌ای با حضور نماینده کارگران معترض و برخی مسئولان شهرستانی همانند فرماندار، مدیرکل راه آهن و مسئولانی از نیروی انتظامی و امنیتی برگزار شد. از قرار معلوم مسئولان حاضر در جلسه؛ وعده رسیدگی به مشکلات این کارگران را داده‌اند.

---------------------

دلخوری شدید کارگران صابون‌سازی خرمشهر از مسئولان/مطالباتی که شش ساله شد

به گزارش خبرنگار ایلنا، منابع کارگری در واحد صنعتی صابون‌سازی یاس خرمشهر می‌گویند: با توقف فعالیت تولیدی این کارخانه از ابتدای سال ۹۱، در حال حاضر حدود ۵۹ کارگر باقیمانده، بعد از گذشت شش سال همچنان برای دریافت مطالبات مزدی خود در بلاتکلیفی به سر می‌برند.
به گفته این کارگران، وضعیت پیش آمده درحالی است که در این مدت بسیار طولانی مسئولان کاری برایمان نکردند.
کارگران صابون‌سازی خرمشهر می‌گویند: شش سال تلاش‌مان برای وصول مطالبات قانونی‌مان بی‌نتیجه بوده است. باید به مسئولان برای شش ساله شدن مطالباتمان تبریک گفت.
طبق اظهارات کارگران صابون‌سازی خرمشهر، هریک از آنها به دلیل داشتن نزدیک به ۲۰ سال سابقه انجام کارهای سخت و زیان‌آور، اکنون در آستانه بازنشستگی قرار دارند اما به دلیل وضعیت نامعلوم کارخانه امکان بازنشستگی آنها وجود ندارد.
این کارگران که طی چند سال گذشته و نیز ماه گذشته بار‌ها مقابل نهاد‌های مختلف دولتی در استان و شهرستان خرمشهر دست به اعتراض صنفی زده‌اند، می‌گویند: آخرین تجمع ما جمعه گذشته در مصلای شهر خرمشهر بعد از برگزاری نماز جمعه انجام شد.
کارگران صابون‌سازی خرمشهر با بیان اینکه همه مسئولان استانی و کشوری از وضعیت این واحد تولیدی و کارگرانش باخبر هستند، می‌افزایند: دلیل آنکه اعتراضات صنفی خود را به نماز جمعه کشانده‌ایم، این است که مسئولان در این روز برای اقامه نماز جمعه در مصلا حاضر هستند. پیش از این امکان انتقال مشکلاتمان به‌صورت حضوری فراهم نبود.
براساس ادعای این گروه از کارگران؛ در حال حاضر مالکیت کارخانه صابون‌سازی خرمشهر به شرکت پویا اقتصاد استوار واگذار شده است. با این حال مالک جدید حاضر به قبول هیچ مسئولیتی در قبال کارگران پیشین این کارخانه نیست.

---------------------

کارگران کارخانه کمباین‌سازی تبریز بدون مدیرعامل تولید را از سر گرفتند

مسئولان اگر کمک نمی‌کنند، مانع نشوند

به گزارش خبرنگار ایلنا، کارگران کارخانه کمباین‌سازی تبریز که تقریبا از حدود سه ماه قبل محل کار آنها تعطیل شده بود و دست‌کم ۲۰ ماه معوقات مزدی پرداخت نشده؛ دارند، می‌گویند: مسئولان کاری برایمان نکردند و ما خودمان با فروش ضایعات کارخانه برای تولید کمباین دست به کار شده‌ایم.
یکی از اعضای شورای اسلامی کار این کارخانه گفت: تقریبا سه هفته‌ای می‌شود که با همکاری کارگران خطوط تولیدی این کارخانه را در شرایطی که کارخانه مدیرعامل ندارد، راه‌اندازی کرده‌ایم. وی گفت: با فروش ضایعات کارخانه؛ بخش خیلی کمی از مطالبات ۴۴ کارگر کارخانه را به صورت‌الحساب پرداخت کرده‌ایم درعین حال با باقیمانده پولی که با فروش ضایعات برایمان مانده بود، برای تولید دو دستگاه کمباین مواد اولیه خریداری کرده‌ایم تا با فروش آن بتوانیم بخش دیگری از مطالبات کارگران را در آستانه سال نو تامین کنیم.
او افزود: در آخرین جلساتی که در محل استانداری آذربایجان شرقی برگزار شد، مسئولان اصرار بر تعطیلی کارخانه و معرفی کارگران برای دریافت بیمه بیکاری داشتند. همان زمان کارگران مخالفت خود را با تعطیلی کارخانه اعلام کرده و برای جلوگیری از این موضوع تصمیم گرفتند بدون مدیرعامل فعالیت کارخانه را از سر بگیرند مشروط بر اینکه مسئولان از طلبکاران کارخانه برایمان فرصت بخرند.
وی با بیان اینکه کارخانه هم‌اکنون مدیرعامل ندارد اما طلبکاران برای وصول مطالبات خود هر چند روز یکبار با ماموران به کارخانه می‌آیند، گفت: تقریبا دو روز پیش، یکی از طلبکاران با تعداد زیادی از ماموران ناگهانی وارد کارخانه شده و یکی از دستگاهای کارخانه که ارزش مالی چند ده میلیونی داشت را توقیف و از کارخانه خارج کرد.
به گفته این نماینده کارگران، دغدغه همه ما تامین معیشت خانواده‌هایمان است و برای همین از مسئولان انتظار داریم اگر نمی‌توانند کاری برایمان بکنند حداقل با فرستادن طلبکاران به کارخانه مانع کارمان نشوند.
کارخانه کمباین‌سازی تبریز (شرکت توسعه صنعت آذربایجان) در زمینه تولید کمباین‌های کشاورزی، ساندویچ‌های پانل و انواع کانکس در جاده تبریز به آذرشهر (جاده پتروشیمی) فعالیت دارد. این شرکت پیش از سال ۹۰ حدود ۵۰۰ کارگر شاغل داشت اما در حال حاضر شمار کارگران باقیمانده آن به حدود ۴۴ نفر کاهش یافته است.

---------------------

نماینده کارگران قند فسا: معوقات مزدی داریم/کارفرما: کمبود نقدینگی مشکل‌ساز است

عبدالرضا خراسانی (عضو شورای اسلامی کار کارخانه قند فسا) در ارتباط با شرایط شغلی خود و همکارانش به خبرنگار ایلنا گفت: وضعیت تولید و گردش مالی این واحد تولیدی به قدری بهبود یافته که برخلاف گذشته ظرفیت تولید زیاد شده و مدت زمان فعالیت کارخانه نیز افزایش یافته و به نُه ماه در سال رسیده است.
وی ادامه داد: مساعدت دولت در راه‌اندازی دوباره کارخانه و تهیه مواد اولیه موثر بوده است.
خراسانی افزود: باوجود بهبود وضعیت واحد، اکنون دو ماه است که این کارخانه دستمزد کارگران را نداده است.
خراسانی ضمن اشاره به افزایش کارگران دانشجو و جوان در قالب طرح "کارورزی" در این واحد، در رابطه با امنیت شغلی کارخانه قند فسا افزود: این واحد در یک دهه گذشته بیش از ۷۵۰ کارگر داشته است که در این مدت، رقم یاد شده بجای افزوده شدن، کم شده و به حدود ۲۵۰ کارگر رسیده و ۵۰۰ نفر در این مدت در مجموع تعدیل شده‌اند. عضو شورای اسلامی کار واحد تولیدی قند فسا در پایان به بحث ایمنی کار پرداخت و افزود: وضعیت ایمنی کار نیز چندان مساعد نیست و ما چندماه است درخواست تهیه کفش مخصوص برای کارگران کرده‌ایم که هنوز پاسخی نگرفتیم.
در مقابل؛ مجید بختیار (مدیرعامل شرکت قند فسا) درباره تاخیر در پرداخت حقوق کارگران طی دو ماه اخیر به خبرنگار ما گفت: به دلیل عدم وصول طلب ما از دولت و نیز از بنکداران بخش خصوصی، ما با مشکلاتی از قبیل عدم وجود نقدینگی مواجه شده‌ایم که موجب شده با معضلاتی مانند عدم پرداخت صورت‌حسابِ شرکت گاز و تاخیر در پرداخت مزد مواجه شویم.
بختیار با یادآوری این مطلب که عدم پرداخت به موقع حقوق در بین بسیاری از شرکت‌ها به اجبار تبدیل به یک رویه عادی شده، ابراز امیدواری کرد این واحد با وصول مطالبات خود بتواند در اسرع وقت حقوق کارگران پرداخت کند.

---------------------

مطالبات مزدی کارکنان آموزش و پرورش آغاجری خبرساز شد/پرداخت بخشی از معوقات به‌زودی

به گزارش خبرنگار ایلنا، در روزهای گذشته خبر استعفای ۱۸ نفر از کارکنان آموزش و پرورش شهر آغاجاری استان خوزستان منتشر شد. در نامه‌ای که این کارکنان خطاب به رئیس اداره کل آموزش و پرورش استان خوزستان منتشر کردند، آمده‌ است که به دلیل عدم پرداخت ماه‌ها معوقات مزدی سال‌های، از کار خود استعفا می‌دهیم.
این کارکنان در نامه‌ای که منتشر شده، تاکید کرده‌اند که سه ماه اضافه کار سال ۹۵ و شش ماه اضافه کار سال ۹۶ را دریافت نکرده‌اند.
مدیر روابط عمومی آموزش و پرورش استان خوزستان در واکنش به انتشار این خبر از قول محمدتقی زاده (مدیرکل آموزش و پرورش این استان) به خبرنگار ایلنا گفت: پرداخت حقوق کارکنان آموزش و پرورش به‌صورت ملی انجام می‌شود و ماجرای تاخیر پرداخت محدود به شهر آغاجاری نبوده است.
مدیر روابط عمومی استان خوزستان در تشریح مشکل به‌وجود آمده نیز اظهار کرد: ما در این رابطه تنها منبع خبری خود را آموزش و پرورش شهر آغاجاری می‌دانیم و بحث استعفای ۱۸ نفر از کارکنان را از فضای مجازی مطلع شدیم و نمی‌توانیم صحت یا عدم صحت خبر را تایید کنیم؛ اما طی سالی که گذشت، پرداخت حق‌الزحمه اضافی مربوط به اضافه کار امتحانات با تاخیر پرداخت شد.
وی از قول تقی‌زاده (مدیرکل آموزش و پرورش استان خوزستان) اعلام کرد: بنابر رایزنی‌های صورت گرفته طی ۱۰ روز آینده قرار است بخش زیادی از معوقات حقوقی و اضافه حقوق پرداخت‌نشده کارکنان آموزش و پرورش استان پرداخت شود.

---------------------

کارگران غار علیصدر: ما را به حال خود رها کرده‌اند/کارفرما: وقتی درآمد نیست، نمی‌توانیم بپردازیم

به گزارش خبرنگار ایلنا، کارگران غار علیصدر در استان همدان از وضعیت نابسامان شغلی خود انتقاد دارند.
این کارگران که حدود پنجاه نفر از آنها روز گذشته در محوطه غار، تجمع اعتراضی برگزار کردند، می‌گویند: با وجود سالها سابقه، گفته‌اند تا پایان سال به ما نیاز ندارند. این کارگران با بیان اینکه امنیت شغلی نداریم و چطور است که هیچ نهادی از ما کارگران بومی حمایت نمی‌کند، می‌افزایند: اگر قرار باشد ماه‌های منتهی به شب عید را بیکار و بدون درآمد باشیم، به‌طور جدی دچار مشکل می‌شویم.
کارگران فصلی غارعلیصدر تحت قرارداد یک شرکت پیمانکاری به نام شرکت غار علیصدر هستند. یکی از مدیران این شرکت در ارتباط با اعتراضات کارگران و دلایل آن به خبرنگار ما گفت: این کارگران که تعدادشان حدود ۷۰ نفر است، فصلی هستند. علی‌القاعده کارگران فصلی در نیمه دوم سال که سرماست و تعداد بازدیدکنندگانِ غار کم است، تعدیل می‌شوند و دوباره در اواخر اسفندماه به‌کارگیری می‌شوند.
وی با بیان اینکه شرکت ما خصوصی است و منبعی برای پرداخت دستمزد به کارگرانی که کاری برای انجام دادن ندارند؛ نداریم؛ افزود: در ماه‌هایی که درآمد نیست، نمی‌توانیم دستمزد کارگران را بپردازیم لذا مجبوریم کارگران فصلی را تعدیل کنیم. در سالهای گذشته، این کارگران آخر شهریورماه تعدیل می‌شدند اما امسال به لطف مدیریت جدید آنها را تا ابتدای ماه جاری نگه داشتیم ولی بیش از این دیگر قادر به ادامه این کار نیستیم.
این مقام مسئول در ارتباط با سابقه کاری این کارگران تعدیلی گفت: اکثر آنها ۷ یا ۸ سال سابقه کار دارند اما در ۲۵ سال گذشته که شرکت غار علیصدر تاسیس شده، روال همین بوده و تعدیل‌های امسال، بدعت جدیدی نیست.

---------------------

کارگران پیمانکاری همواره نگران آینده هستند/اجرای طرح طبقه‌بندی مشاغل حق مسلم کارگران است

حسین رجائیان (رئیس انجمن صنفی کارگران پیمان‌کاری معدن چادرملو) با اشاره به معضل امنیت شغلی کارگران پیمانکاری بیان کرد: ما کارگران پیمانکاری همچنان مشکل عدم امنیت شغلی داریم. برای نمونه در همین معدن چادرملو، کارگران پیمانکاری همواره نگران آینده هستند. کارفرما به این دلیل که خود را پیمانکار می‌داند، تنها قراردادهای یک ماهه و دوماهه منعقد می‌کند.
رجائیان با بیان اینکه هیچ قاعده مشخصی برای پرداخت دستمزد به کارگران پیمانکاری وجود ندارد، افزود: اعمال سلیقه‌های شخصی در پرداخت حقوق ومزایا یکی از مشکلاتی است که ما با آن دست و پنجه نرم می‌کنیم.
این فعال صنفی با یادآوری طرح طبقه‌بندی مشاغل، تصریح کرد: دستمزد کارگرانِ پیمانکاری این واحدِ معدنی واقعی نیست و اگر طرح طبقه‌بندی مشاغل بدون دخالت و اعمال سلیقه کارفرما و با حضور کارشناسان طرفین اجرا شود، دستمزد واقعی کارگران پرداخت خواهد شد. اجرای طرح طبقه‌بندی مشاغل براساس قانون کار حق مسلم کارگران است. وی با اشاره به این نکته که اگر کارگران پیمانکاری در همه واحدها بتوانند تشکل صنفی داشته باشند، همانطور که ما در معدن چادرملو انتخابات برگزار کردیم و حالا دارای انجمن صنفی هستیم، آنها نیز قادر خواهند بود از مطالبات خود بهتر دفاع کنند، اظهار کرد: حق تشکل‌یابی نیز براساس قانون کار از حقوق مسلم و بلاتردید کارگران است.
وی در ادامه بحث به موضوع دستمزد پرداخت و گفت: ما کارگران از نمایندگان کارگری شورای عالی کار انتظار داریم با افزایش دستمزد مطابق با نرخ حقیقی تورم و هزینه‌های زندگی، به معیشت کارگران پیمانکاری که اکثریت آنها حداقل‌بگیر هستند، کمک کنند.
رئیس انجمن صنفی کارگران شرکت پیمانکاری معدن چادرملو در پایان با انتقاد از تبعیض موجود در محیط‌های کار گفت: در بسیاری از واحدهای تولیدی و صنعتی ازجمله معدن چادرملو، بین مزایای دریافتی گروه‌های مختلف کاری تفاوت بسیار وجود دارد. نوع پرداخت‌ها بسته به نوع قرارداد است. کارگر رسمی بیش از قراردادی و قراردادی بیش از پیمانکاری دریافتی دارد و این معنایی جز تبعیض و بی‌عدالتی ندارد.

---------------------

کارگران پیمانکاری پتروشیمی فجر خواستار برابری در مزایای مزدی شدند/یک مقام مسئول: ملزم به رعایت قانونیم

شماری از کارگران پتروشیمی فجر در منطقه ویژه اقتصادی بندرامام در تماس با خبرنگار ایلنا، از پیگیری خود برای دریافت مزایای مربوط به بدی آب و هوا، سختی‌کار و بُعد مسافت خبر دادند. براساس این اظهارات، در روزهای گذشته؛ شماری از کارگران پیمانکاری واحد تعمیرات و نگهداری از مسئولان بالادستی خود خواسته‌اند در محاسبات مزدی آنها، مزایای یاد شده نیز لحاظ شود. این کارگران می‌گویند: خواهان آن هستیم که اجرای تمام بخشنامه‌هایِ مربوط به پرداخت مزایای وزارت نفت، تنها به کارکنان رسمی و قراردادی محدود نشده و در مورد کارگران پیمانکاری این واحد پتروشیمی نیز اجرایی شود.
در همین رابطه گفته می‌شود که شماری از کارگران پیمانکاری این واحد پتروشیمی، بابت پیگیری همین مطالبه در روزهای گذشته از حضور در سالن غذاخوری و صرف وعده ناهاری خودداری کرده‌اند.
صیفوری (مسئول روابط عمومی پتروشیمی فجر) در این‌باره به خبرنگار ما گفت: برخی از همکاران در مورد پرداخت مزایایی مانند حق بدی آب و هوا توقعاتی داشتند. از آنجا که در قراردادهای فعلی صحبتی در این خصوص نشده‌است، با نمایندگان آنها صحبت‌هایی داشته‌ایم و امیدواریم این مسئله هرچه زودتر مرتفع شود.
وی افزود: هرگونه مزایایی که پرداخت آن در مقررات اشتغال یا بخشنامه‌های وزارت نفت و وزارت کار پیش‌بینی‌ شده باشد، مدیریت این واحد پتروشیمی در مقام کارفرما، خود را ملزم به پرداخت آن می‌داند.
صیفوری گفت: در پتروشیمی فجر، پرداخت به موقع و مکفی مطالبات مزدی همواره در دستور کار مدیریت بوده است؛ برای همین همیشه با نمایندگان بخش‌های مختلف جلساتی داریم تا بتوانیم تفاوت‌های موجود میان کارکنان مختلف را به حداقل ممکن برسانیم.
وی افزود: به عنوان مثال باتوجه به نزدیک شدن به روزهای پایانی سال، اقداماتی انجام داده‌ایم تا به همه کارکنان، صرف‌نظر از نوع قرارداد، مزایای عیدی یکسان و برابر پرداخت شود.

---------------------

دولت از افول قدرت خرید مزدبگیران جلوگیری کند

به گزارش خبرنگار ایلنا، ناصر آقاجری (فعال کارگری) با اشاره به نزدیک شدن به زمان تعیین نرخ حداقل دستمزد سال ۹۷، گفت: به احتمال زیاد بازهم شاهد آمارهای مهندسی شده و غیرواقعی دولتی‌ها خواهیم بود. وی افزود: درحالیکه طی دی ماه گذشته نرخ مواد غذایی پُرمصرف زحمتکشان همچون تخم مرغ، شیر، ماست، پنیر و غیره بالا رفته است، نهادهای دولتی نرخ تورم را بازهم یک رقمی اعلام خواهند کرد و روند اشتغال را رضایت‌بخش و نرخ توسعه اقتصاد را مثبت نشان خواهند داد تا در سه‌جانبه‌گرایی که همیشه اکثریت از قبل به نفع سرمایه‌داران و دولت، سازمان داده شده، دست بالا را داشته باشند. آقاجری تاکید کرد: در نهایت محتمل است که بار دیگر با برخی آمارها مانع از تعیین حداقل دستمزدِ منطبق با اصول قانون اساسی و قانون کار شوند و بدین گونه، قدرت خرید کارگران و کلیه حقوق‌بگیران نسبت به حداقل حقوق سال ۹۵ – ۹۶ پایین‌تر خواهد آمد. این فعال کارگری افزود: ما از نرخ گوشت قرمز و سفید و روغن‌های بدون پالم و اقلام گرانتر خوراکی حرفی نمی‌زنیم چراکه برخی از این اقلام از سبد غذایی زحمتکشان خارج شده و حتی اقشار پایینی طبقه متوسط هم به دشواری به آنها دسترسی دارند. به گفته آقاجری، نه تنها باید مزد براساس هزینه‌های واقعی خانوار تعیین شود بلکه دولت باید با انجام یکسری اقدام حمایتی و در دستور کار قراردادن توانمندسازی بخش مولد جامعه، از افول قدرت خرید کارگران جلوگیری کند. این فعال کارگری در ادامه به بخشی از اقداماتی که باید دولت انجام دهد، اشاره کرد و گفت: دولت نباید با بازی با نرخ ارز، قدرت خرید کارگران و حقوق بگیران را پایین بیاورد یا با گران کردن نرخ خدمات اجتماعی به خصوص حامل‌های انرژی که تاثیری ژرف بر گران شدن همه نیازمندی‌ها دارد، تورم را به‌صورت سرسام‌آوری بالا ببرد. وی تاکید کرد: براساس اصول قانون اساسی، حداقل حقوق کارگران باید به گونه‌ای تنظیم شود که یک خانواده چهار نفری در شرایط موجود بتواند علاوه بر تامین مسکن، بهداشت و آموزش رایگان و باکیفیت، دارای حداقل رفاه باشد. این میزان رفاه، خدمات حداقلی است. این مقدار رفاه بوسیله خود کارگر تولید می‌شود و مازاد ارزش‌هایی که کارگر تولید می‌کند باید در خدمت اداره جامعه باشد اما در جامعه امروز ما سرمایه‌دار آن را صاحب می‌شود. این فعال کارگری در پایان گفت: کارگران با کار خود زندگی اجتماعی و کلیت جامعه را سر پا نگه داشته‌اند و سرمایه اجتماعی را تولید می‌کنند؛ بنابراین اقتصاد و جامعه به کارگر مدیونند لذا حداقل‌های زندگی کارگران باید تامین شود.

---------------------

لزوم افزایش دستمزد حقیقی کارگران/باید از بخش مولد اقتصاد حمایت شود

آلبرت بغزیان (اقتصاددان و استاد دانشگاه تهران) در ارتباط با تعیین حداقل مزد براساس نرخ تورم و سبد حداقلی معیشت خانوار، به خبرنگار ایلنا گفت: در بحث تعیین دستمزد همواره چند گزینه وجود دارد؛ یکی از گزینه‌ها که تاکنون نیز به آن عمل شده، تعیین حداقل دستمزد کارگران در اسفندماه براساس نرخ تورم است. نکته‌ای که در اینجا وجود دارد این است که افزایش دستمزد براساس این گزینه، در بهترین حالت تنها می‌تواند سطح رفاه قبلی کارگران را حفظ کند، حال که در سال‌های گذشته قدرت خرید و توان رفاهی کارگران به مرور کاهش یافته و شکاف بین مزد و رفاه نیز پر نشده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه با بیان دو رویکرد اقتصادی مختلف در سطح خُرد پیرامون پرداخت مزد به نیروی کار، تشریح کرد: در اقتصاد خرد ما یک رویکرد متعارف حامی بنگاه‌داری داریم که براساس آن هر افزایشی در میزان دستمزد را باعث کاهش عملکرد اقتصای بنگاه‌ها ارزیابی می‌کند. اما رویکرد دیگر مربوط به اقتصاد رفاه است که براساس آن گفته می‌شود؛ برای حفظ میزان معینی از رفاه باید سیاست‌های مربوط به تعیین مزد تغییر کند و حتی اگر چیزهایی در این راه فدا شود، بازهم باید سطح رفاه ارتقا یابد.
این کارشناس اقتصادی ضمن تبیین بحث تعیین مزد براساس سبد معیشتی، اظهار کرد: تعیین مزد براساس بند دوم ماده ۴۱ قانون کار که نزدیک به دومیلیون و ۵۰۰هزارتومان است، براساس رویکرد اقتصاد رفاه می‌تواند قابل توجیه باشد؛ اما افزایش دستمزد با یک زمان‌بندی معین به منظور نیل به این ارقام، زوایای پنهانی نیز دارد.
این استاد دانشگاه تهران ضمن بیان این مسئله که ما باید برای افزایش دستمزد حقیقی کارگران مطابق با سبد معیشت، سیاست‌های «طرف عرضه» را لحاظ کنیم؛ پیشنهاد داد: کاهش مالیات بخش مولد و اشتغال‌زای حقیقی، کنترل هزینه‌های استهلاک از طرق مختلف، کنترل واردات و انتقال مالیات و عوارض بخش تجاری به بخش تولید، می‌تواند در چارچوب سیاست‌های طرف عرضه، توان بخش تولید برای پرداخت دستمزد حقیقی را افزایش دهد؛ در غیر این صورت، «مارپیچ دستمزد» ایجاد می‌شود.
وی تاکید کرد: هرچند نباید فراموش کرد که این حمایت‌ها و رانت‌های حمایتی به کارفرمایان مولد، باید همراه با نظارت وسیع باشد تا این تولیدکنندگان به سرنوشت برخی بنگاه‌ها مانند خودروسازان ناکارآمد فعلی دچار نشوند.
آلبرت بغزیان در پایان به این مسئله اذعان کرد: دستمزد دومیلیون و ۵۰۰هزارتومانی تنها کفاف هزینه‌های ادامه حیات خانوار کارگری را فراهم می‌کند. با توجه به هزینه‌های مسکن، این رقم همچنان ناکافی است و طبیعی است که ما اقتصاددانان از افزایش مزد استقبال می‌کنیم؛ اما این افزایش باید برای کل اقتصاد و خود کارگران موثر باشد.

---------------------

یکشنبه ٨ بهمن ۱۳۹٦ - ۲٨ ژانویه ۲۰۱٨

انتقاد از بکارگیری کارگران بازنشسته در مجموعه نیشکر هفت تپه

به گزارش خبرنگار ایلنا، یکی از کارگران نیشکر هفت تپه گفت: به تازگی مجتمع کشت و صنعت نیشکر هفت تپه حدود ۴۰ تا ۵۰ کارگر بازنشسته را جایگزین نیروهای جوان و بیکار در بخش‌های اداری، مالی، حراست، بازرگانی، کشاورزی، کارخانه و... کرده است.
او با بیان اینکه بکارگیری نیروهای بازنشسته در مجتمع نیشکر هفت تپه رواج یافته است، افزود: بهره‌گیری از نیروهای بازنشسته در مشاغل سخت نوعی سوءاستفاده و سودجویی است چراکه راه گریزی برای کارفرمایان در پرداخت هزینه‌های قانونی استخدام کارگران بیکار فراهم می‌آورد.
این کارگر، مزایای شغلی که برای استخدام بازنشستگان مورد نیاز نیستند را رعایت حداقل دستمزد قانونی، پوشش بیمه، اضافه‌کاری و… ذکر کرد و افزود: برخی کارفرمایان با استخدام کارگران بازنشسته که این قبیل مزایا را از سازمان تأمین اجتماعی دریافت می‌کنند، در هزینه‌های استخدام نیروی انسانی به‌طور قابل ملاحظه‌ای صرفه‌جویی می‌کنند و در عین حال فرصت‌های موجود شغلی را از کارگران آماده به کار دریغ می‌کنند.
این کارگر که به نمایندگی از سایر کارگران این مجتمع صنعتی و کشاورزی سخن می‌گفت و تمایلی به ذکر نام خود نداشت، با بیان اینکه به‌رغم تصریح قانون درخصوص منع بکارگیری مجدد بازنشستگان و افراد بازخرید شده، هم‌اکنون حدود ۴۰ تا ۵۰ نفر از نیروهای شاغل مجتمع نیشکر هفت تپه را کارگران بازنشسته تشکیل می‌دهند، افزود: میلیون‌ها جوان بیکار تحصیل کرده در کشور وجود دارند که کسی به فکر آن‌ها نیست و بکارگیری افراد بازنشسته ظلم آشکاری در حق آنها و خانواده‌هایشان است.

استخدام بازنشستگان برای انتقال تجربه به نیروی کار جوان

روابط عمومی مجتمع کشت و صنعت هفت تپه ضمن تایید بکارگیری تعدادی از کارکنان بازنشسته، اظهار کرد: بکارگیری نیروهای بازنشسته در مجتمع نیشکر هفت تپه با هدف انتقال تجربه برای نیروی کار جوان صورت گرفته است.
این مقام مسئول با بیان اینکه این تعداد نیروی بازنشسته که به صورت مشاوره‌ای با مجموعه نیشکر هفت تپه کار می‌کنند، بیشتر در حوزه مدیریتی و فنی شرکت فعالیت دارند، افزود: بازنشسته‌های بکار گرفته شده، بعد از انتقال تجربه به نیروی کار جوان در آینده بسیار نزدیک از مجموعه شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه جدا خواهند شد.
روابط عمومی مجتمع کشت و صنعت هفت تپه در ادامه افزود: در سالهای گذشته در تمام بخش‌های مجتمع هفت تپه به ویژه در حوزه مدیریتی «کادرسازی و جانشین‌پروری» انجام نشده بود به همین دلیل برای آموزش نیروی کار متخصص در کنار نیروی کار جوان از این همکاران باتجربه استفاده شده است.
این مقام مسئول در بخش پایانی سخنان خود تاکید کرد: کارگران بازنشسته که هم‌اکنون در مجتمع به‌صورت موقت بکار گرفته شده‌اند در مقایسه با تعداد کارگرانی که سال گذشته از شرکت بازنشسته شده‌اند، بسیار کم هستند.
به گفته وی، مجموعه مدیریت شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه در استفاده از توان نیروی جوان و متخصص واقف است و برنامه‌ریزی‌های لازم در این زمینه را در دستور کار قرار داده است.

---------------------

گرفتاری سرویس حامل کارگران آپادانا سرام در برف و کولاک

به گزارش خبرنگار ایلنا، صبح امروز یکشنبه (۸ بهمن ماه) دست‌کم ده اتوبوس حامل کارگران کارخانه آپادانا سرام در محور قزوین به بوئین زهرا بر اثر بارش برف و کولاک گرفتار شدند. یکی از کارگران این کارخانه به خبرنگار ما گفت: از حوالی ساعت ۷ صبح امروز تا هم‌اکنون که ساعت به سه بعدازظهر نزدیک شده‌ایم، در میان برف وکولاک گرفتار شده‌ایم.
او گفت: کارخانه آیادانا سرام دست‌کم ۶۰۰ تا ۷۰۰ کارگر شاغل دارد. تعداد زیادی از کارگران شیفت صبح این کارخانه که از شهرهای مجاور عازم محل کار خود بودند، در برف و کولاک در جاده گرفتار شده‌اند. تعداد زیادی از دیگر کارگران که در شیفت مخالف در کارخانه مشغول به کار هستند نیز به دلیل مسدود بودن راه‌های مواصلاتی امکان خروج از کارخانه را ندارند.
به گفته وی، اطلاع‌رسانی به موقع می‌توانست کارگرانی که هم اکنون حدود ۸ ساعت در برف گرفتار و محبوس شده‌اند را نجات دهد.
او گفت: در حال حاضر سوخت خودروهای گرفتار شده روبه پایان است و امدادرسانی به خودروهایی که در برف گرفتار شده‌اند، به کندی انجام می‌شود.
به گفته وی، جدا از کارگران آیادانا سرام، تعداد زیادی از کارگرانی که در دیگر کارخانه‌های منطقه مشغول به کار هستند نیز همانند ما قصد عزیمت به محل کار خود را داشته‌اند که به دلیل عدم اطلاع رسانی درست، گرفتار برف و کولاک شده‌اند.

---------------------

مرگ یک کارگر بر اثر شکسته شدن شاخه درخت در برف و کولاک

به گزارش ایلنا به نقل از دهیار روستای رودبار هزار جریب بهشهر، به دنبال بارش برف وکولاک، یکی از کارگران سد گلورد بر اثر سقوط شاخه درخت در بهشهر استان مازندران جان خود را از دست داد.
به گفته وی، این حادثه صبح روز گذشته – دوشنبه هشتم بهمن ماه – در منطقه هزار جیب بهشهر هنگامی رخ داد که یک کارگر ۴۷ ساله حین انجام کار در سد؛ با شکسته شدن یک شاخه درخت و سقوط روی سرش جان خود را از دست می‌دهد.
طبق اظهارات دهیار روستای رودبار هزار جریب بهشهر، کارگر فوت شده ساعاتی بعد از حادثه به پزشکی قانونی بهشهر منتقل شد تا علت دقیق مرگ بررسی شود.

---------------------

اعضای تعاونی مسکن به تعهدات خود عمل‌کردند

بدحسابی پیمانکار و شهرداری خانه‌دارشدنِ کارگران را متوقف کرد

به گزارش خبرنگار ایلنا، سیدرحیم میرعبداللـه (مسئول شورای اسلامی کار شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه) در خصوص تجمع اعتراضی که روز گذشته توسط اعضای تعاونی مسکن این شرکت در مقابل ساختمان شهرداری تهران برگزار شد؛ گفت: اعضای پروژه‌های مسکونی سپیدار ۲ و ۳ طبق قرارداد به تمامی تعهدات خود عمل‌کرده‌اند؛ مسئولان شهرداری و اعضای شورای شهر باید هرچه سریعتر با اقدام درست قانونی، امکان تکمیل پروژه را فراهم کنند.
وی در توضیح ماجرا افزود: در زمان شهردار سابق، قرار شد از محل فروش زمین‌ قدیمی شرکت واحد، برای خانه‌دار شدن کارگران این مجموعه اقداماتی صورت بگیرد؛ برای همین تعاونی مسکن کارگران شرکت واحد از طریق پیمانکاران مختلف، احداث پروژه‌های مسکونی ازجمله سپیدار ۲ و ۳ را آغاز کرد.
به گفته این فعال کارگری، متاسفانه پیمانکاری که مسئولیت ساخت این دو پروژه مسکونی را برعهده داشت، نتوانست به تعهد خود عمل کند و برای همین با شکایت تعاونی مسکن در دادگاه محکوم به پرداخت ۲۳ میلیارد تومان خسارت شد.
میرعبدالـله با بیان اینکه این جریمه هنوز پرداخت نشده است، از وجود مشکل دیگری برای تکمیل پروژه‌های سپیدار ۲ و ۳ خبر داد و افزود: مسئله دیگر به پرداخت نشدن مالیات فروش زمین قدیمی شرکت واحد مربوط می‌شود. طبق قانون، شهرداری تهران در مقام مالک موظف بود ۱۸ میلیارد تومان از درآمد ۷۵ میلیارد تومانی فروش زمین را بابت مالیات پرداخت کند؛ اما این اتفاق نیفتاد و حالا اداره دارایی برای وصول طلبش اقدام به توقیف حساب بانکی تعاونی مسکن کارگران شرکت واحد کرده است.
وی ادامه داد: شنیده‌ایم که ارزشِ مالیات پرداخت نشده اکنون نزدیک به ۵۰ میلیارد تومان شده است. برابر مقررات، شرکت‌های تعاونی از پرداخت مالیات معاف هستند؛ بنابراین در این رابطه هیچ قصوری متوجه تعاونی مسکن شرکت واحد نیست.
میرعبدلـله با بیان اینکه پروژه‌های مسکونی سپیدار ۲ و ۳ سرجمع ۲۷۰ عضو دارند؛ گفت: اداره دارایی باید پولش را از شهرداری تهران بگیرد، علاوه بر این به پشتوانه فروش زمین قدیمی شرکت واحد، پروژه‌های مسکونی متعددی برای کارگرانِ شرکت واحد ساخته شدند که سپیدار ۲و۳ بخشی از آنها بودند، برای همین منطقی نیست که امروز از اعضای آنها بخواهیم بدهی مالیاتی شهرداری را پرداخت کنند.
نماینده صنفی کارگران شرکت واحد گفت: باوجود خوش‌حسابی کارگرانِ عضوِ پروژه‌های سپیدار ۲ و۳، بدقولی پیمانکار و بدحسابی مسئولان وقت شهرداری اجرای پروژه را متوقف کرده‌‌است؛ هیچ پولی برای ادامه کار وجود ندارد و از طرف دیگر حساب‌های بانکی تعاونی نیز توقیف شده است.
این فعال کارگری گفت: این سرگردانی باید هرچه زودتر خاتمه یابد، برای همین مسئولان شهرداری و اعضای شورای اسلامی شهرتهران باید برای حل مشکلِ به وجود آمده اقدام عاجل انجام دهند.

---------------------

سرگردانی ۲۴ ساله یک کارگر از کار افتاده برای گرفتن دیه

به گزارش خبرنگار ایلنا، ایرج برهان‌زئی (کارگر سرویس‌کار بافت بلوچ) خیلی زود، در عصر یک روز بهاری سال ۷۲، از کارافتاده شد. هنوز پنج سال از استخدامش نگذشته بود که تیغِ تیز دستگاه ریسندگی، انگشتان شستِ دو دستش را قطع کرد.
از این حادثه بیش از بیست و چهار سال می‌گذرد. همان‌ زمان کمیسیون پزشکی سازمان تامین اجتماعی، آسیب‌دیدگی برهان‌زئی را ۷۰ درصد تعیین کرد و درنتیجه او سالهاست که هر ماه به عنوان از کارافتاده کلی، مستمری کامل دریافت می‌کند؛ اما بعد از این همه سال، هنوز تکلیف دیه‌ای که باید بابت نقص عضو او پرداخت شود نامشخص است. نه پزشک معالج و نه کارفرما هیچکدام در دادگاه مقصر شناخته نشده‌اند و برای همین برهان‌زئی سالهاست که هرچند وقت یکبار، برای روشن شدن وضعیت خسارتش از پیرانشهرِ سیستان و بلوچستان به تهران می‌آید و دست‌خالی بازمی‌گردد.
به گفته خودش، بعد از حادثه، کارفرما او را برای درمان به بیمارستانی در تهران اعزام و دست‌کم برای مدت چهار ماه بستری می‌کند. پزشک معالج تصمیم می‌گیرد، عضلاتِ یکی از انگشتان پایِ او را به جای شستِ قطع شده دست پیوند بزند و برای همین برهان‌زئی را چند نوبت، روانه اتاقِ‌عمل می‌کند؛ اما نتیجه این پیوند به هیچ وجه رضایت‌بخش نیست. در نهایت برهان‌زئی بعد از آنکه یکی از انگشتان پای خود را نیز از دست می‌دهد، از بیمارستان مرخص و ناتوان‌تر از قبل روانه شهرستان می‌شود.
برای او که پدرِ چهار فرزند است، منبع درآمدی غیر از مستمری از کارافتادگی وجود ندارد و در مقابل خبری هم از پرداخت دیه نیست. برای همین این کارگر سابق بافت‌بلوچ در پاییز ۷۲، به واسطه کارفرمای وقتش، در سازمان نظام پزشکی، شکایتی را علیه پزشک معالج مطرح می‌کند که پس از بیست و چهار سال، هنوز پاسخ روشنی به آن داده نشده است.
خودش می‌گوید: هر بار که برای پیگیری به شرکت‌ می‌رفتم، می‌گفتند هنوز اتفاقی نیفتاده و خودمان خبرت می‌کنیم. همینطوری خیلی سال گذشت. در تهران هم خیلی جاها بود که برای پیگیری رفتم، مثل دفتر نماینده مجلس و رئیس‌جمهور و... اما هیچکدام کمکی به من نکردند. برای همین در سال ۹۳ در دادگستری، شکایتی را علیه کارفرمای وقت مطرح کردم؛ اما در نهایت دادگاه کارفرما را از اتهام رعایت نشدن نکات ایمنی کار تبرئه کرد.
حادثه‌ای که بیست و چهار سال پیش برای ایرج برهان‌زئی در بافت بلوچ اتفاق افتاد، ماجرایی است که کارگران قدیمی بافت بلوچ ممکن است هرازگاهی راجع به آن صحبت کنند، برای همین اعضای جوانِ شورای اسلامی کار این واحد صنعتی در پاسخ به ایلنا وقوع آن را به صورت ضمنی تایید می‌کنند؛ اما تاکید دارند که به دلیل بی‌اطلاعی از جزئیات ماجرا، فعلا نمی‌توانند در مورد آن حرف بیشتری بزنند.

اخذ استشهاد از شهود حادثه، رسیدن به حقیقت را آسان می‌کند

سرگردانی بیست و چهار ساله برهان‌زئی، ممکن است برای خیلی‌ها یک گرفتاری شخصی باشد؛ اما هیچ کس نمی‌تواند تضمین کند که مشابه این سرگردانی برای کارگرانِ دیگر اتفاق نیفتد. ابوالفضل اشرف منصوری (رئیس کانون مسئولان ایمنی و بهداشت کار کشور) می‌گوید: در مواردی نظیر حادثه‌ای که برای این کارگر بافت بلوچ اتفاق افتاده، مطابق قوانین اگر شخص حادثه دیده، رضایت نداده باشد، می‌تواند تا هر زمان که لازم باشد، پیگیر مطالبات خود شود؛ اصولا این موارد مشمول مرور زمان نخواهد شد.
این کارشناس ایمنی محیط کار در عین حال یادآور می‌شود: در چنین مواردی، حسابِ قصور پزشکی از حسابِ قصور کارفرمایی جداست. به بیان دیگر کارفرمای بافت بلوچ را تنها می‌توان در قبال آسیبی که به انگشتان دست رسیده، بازخواست کرد؛ اما از پزشک معالج می‌شود به خاطر اقدامی که باعث آسیب دیدن دیگر عضو‌های بدن شده است، بازخواست کرد.
رئیس کانون مسئولان ایمنی و بهداشت کار کشور در عین حال افزود: بعد از وقوع حوادث کار، بهتر است کارشناسان ایمنی هرچه سریعتر استشهادی را از افراد حاضر در محل اخذ کنند. تجربه نشان داده که هرچه زمان بیشتری از وقوع حادثه بگذرد، تفاوت میان اظهارات شهود بیشتر می‌شود و همین امر؛ رسیدن به حقیقت را دشوار می‌کند. این استشهاد اگر به موقع اخذ شود، می‌تواند از حجم مشکلات بکاهد.
وی ادامه می‌دهد: فرد حادثه‌دیده نیز باید پس از درمان اولیه برای شکایت از کارفرمای خود اقدام کند. مدیران کارگاه نیز موظفند ظرف ۷۲ ساعت حادثه را رسما به اداره کار و سازمان تامین اجتماعی گزارش کنند. از اینجا به بعد دیگر وظیفه بازرسان اداره کار و کارشناسان رسمی دادگستری است که براساس مستندات موجود، مقصران احتمالی را شناسایی و میزان قصور هرکدام را مشخص کنند.
گزارش: پانید فاضلیان

---------------------

کار در معادن نمک اتیوپی در ازای هشت دلار

به گزارش ایلنا به نقل از دیلی‌میل، در کشور اتیوپی معادن نمک فراوانی وجود دارد که نمک مورد نیاز ۱۰۰ میلیون نفر از جمعیت کشور را تامین می‌‌کنند؛ با این حال کارگرانی که در این معدن مشغول به کار هستند، بسیار فقیرند و روزانه تنها هشت دلار دستمزد می‌گیرند.
وسعت بیابان‌های نمک منطقه نیز ۹۰ هزار کیلیومتر مربع است و کارگران باید با استفاده از کلنگ و تجهیزات دیگر قطعات بزرگ نمک را از زمین خارج کرده، آنها را خرد کنند تا به قطعات کوچکتر تقسیم شوند. گروه دیگری از کارگران نیز آنها را بار شتر می‌کنند تا به شهر برسانند.
از آنجا که کار دیگری در این منطقه وجود ندارد، کار در معدن نمک نسل‌هاست در میان مردم ساکن در بیابان‌های اتیوپی انجام می‌شود.
کار در معادن نمک بسیار طاقت‌فرساست. دمای هوا در این مناطق به طرز وحشتناکی در تابستان‌ها بالا می‌رود و شنیده‌ها حاکی از آن است که کارگران بسیاری تاکنون به علت گرمازدگی جان باخته‌اند. از آنجا که سود فراوانی از ناحیه این معدن نصیب دولت می‌شود، دولت اتیوپی قصد دارد این معادن را با تکنولوژی‌های روز مجهز سازد اما تاکنون حمایتی از کارگران برای کاهش سختی کار آنها انجام نداده است.

---------------------

بیکاری و مهاجرت هزاران ملوان و کارگر لنج بنادر جنوبی

درآمدها تکافوی هزینه‌های سوخت را نمی‌دهد

مسعود حیاوی (لنج‌دار و مدیرعامل تعاونی لنج‌داران آبادان) در رابطه با مشکلات صنفی لنج‌داران و کارکنان شناورهای تجاری سنتی و کوچک به خبرنگار ایلنا گفت: سال ۱۳۹۲ تنها در بندر آبادان حدود چهارصد فروند لنج و شناور تجاری سنتی و کوچک وجود داشته‌اند که برای حداقل بیش از هزار خانوار ایجاد شغل کرده بودند و این ظرفیت را داشتند که به ازای هر لنج، ۱۰خانوار را از نظر اشتغال تامین کنند.
این فعال صنفی با بیان مشکلاتی که از سال‌های ۹۲ و ۹۳ برای لنج‌داران پیش آمد، اظهار کرد: از آغاز سال ۱۳۹۳ قیمت سوخت گازوئیل مصرفی لنج‌ها و شناورها با مصوبه شرکت ملی نفت به رقم دوهزار و ۳۰۰تومان رسید که این رقم -که برابر مبلغی است که شرکت پخش فراورده‌های نفتی از شناور خارجی می‌گیرد- فعالیت‌های اقتصادی شناورها را دچار اختلال کرد. به گونه‌ای که به‌دلیل عدم کفایت هزینه‌ها برای صاحبان لنج، تعداد شناورها و لنج‌ها از چهارصد فروند اکنون به شصت فروند رسیده است و باقی بلااستفاده مانده‌اند.
حیاوی با اشاره به معضلاتی که این اقدام دولت در حوزه اشتغال ایجاد کرده است، گفت: اکنون هزاران نفر از جوانان فعال روی عرشه شناورها که سال‌ها سابقه کار داشتند، برای یافتن کار مجبور به مهاجرت به مراکز استان‌ها شده‌اند و این امر؛ عواقب سوءاجتماعی دربرداشته است.
وی افزود: بنابر پیش‌بینی‌ها قرار است رقم قیمت سوخت به ۲۶۰۰تومان نیز برسد؛ ما تا به‌حال این مسئله را از بسیاری از مسئولان، نمایندگان مجلس و فرمانداری پیگیری کردیم اما تاکنون هیچ نهاد و وزارتخانه‌ای در عمل پاسخگوی مشکلات صنفی ما نبوده است.
مدیرعامل تعاونی لنج‌داران با اشاره به عملکرد مجموعه این تعاونی گفت: رسالت ما تسهیل صادرات و واردات برای لنج‌های تجاری بوده که در سال‌های اخیر پیگیری مسائل و مشکلات این صنف نیز به آن افزوده شده است.
این مقام صنفی ضمن بیان سابقه پیگیری مشکلات این صنف، تلاش‌هایی که تاکنون در این زمینه صورت‌گرفته را تشریح کرد و گفت: با پیگیری‌های ما قرار بود همانطور که لنج‌داران صیادِ تحت پوشش وزارت کشاورزی و بانک کشاورزی، تسهیلاتی برای جبران خسارت‌ها دریافت کردند، ما نیز برای بهسازی و تعمیر لنج‌ها و پوشش هزینه‌های جدید، کمک‌ هزینه‌هایی از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت دریافت کنیم و در این رابطه وعده‌هایی در چندماه گذشته داده شد؛ اما تاکنون هیچ‌کدام از روی کاغذ و وعده شفاهی فراتر نرفته و عملیاتی نشده است.
مسعود حیاوی ادامه داد: مسئولان یکی از دلایل افزایش قیمت سوخت را راندمان مصرف لنج‌های سنتی عنوان کردند، ولی در میان برخی از لنج‌های ما، شناورهای مدرن دو میلیارد تومانی نیز وجود داشتند که مصرف مناسب داشتند با این‌حال آنها نیز درآمدشان تکافوی هزینه‌های سوخت را نمی‌دهد.
او در پایان با بیان این معضل که بسیاری از لنج‌داران به‌دلیل آنکه در سانحه یا مشکلات فنی لنج‌شان غرق‌شده است، گفت: بسیاری از لنج‌داران ازجمله خود بنده وقتی لنج‌مان غرق شد، با اتهاماتی نظیر قاچاق سوخت مواجه شدیم و از برخی نیز انگشت‌نگاری انجام شد. حال آنکه چنین اتفاقی غیرمنطقی است زیرا هزینه قاچاق سوخت اکنون بر درآمد آن پیشی گرفته و هیچ‌کس چنین کاری را نمی‌کند. وی در پایان خواستار رسیدگی مسئولان به امور لنج‌داران و احیای فضای کسب و کار و اشتغال مناطق جنوبی شد.

---------------------

شنبه ۷ بهمن ۱۳۹٦ - ۲۷ ژانویه ۲۰۱٨

سومین هفته از تجمعات صنفی کارگران «کیان کُرد»

به گزارش خبرنگار ایلنا، صبح امروز (۷ بهمن ماه) سومین هفته از تجمع کارگران کارخانه «کیان کُرد» ملایر در اعتراض به خلف وعده کارفرما برای پرداخت معوقات مزدی آغاز شد. از قرار معلوم، امروز برای چندمین بار در ۱۴ روز گذشته، تعدادی از کارگران مقابل ساختمان کارخانه تجمع کردند.
معترضان در هفته گذشته؛ یک ماه از حقوق معوقه خود در سال جاری را دریافت کردند. همچنین کارفرما از پرداخت تدریجی معوقات خبر داده است.
کارگران معترض«کیان کُرد» مدعی هستند بابت دست‌کم ۵ ماه، دستمزد و عیدی سال‌های ۹۵ و ۹۶ از کارفرمای خود طلبکارند. این کارگران از روز (۲۳ دی ماه) مقابل کارخانه تجمع کرده‌اند.

---------------------

توقف پروژه‌های سپیدار، کارگران شرکت واحد تهران را به تجمع کشاند

به گزارش خبرنگار ایلنا، صبح امروز، جمعی از کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه در اعتراض به وضعیت نامعلوم پروژه‌های مسکونی سپیدار 2 و3 مقابل ساختمان شهرداری تهران تجمع کردند.
تجمع‌کنندگان از اعضای تعاونی مسکن کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی هستند و از مسئولان شهرداری تهران و اعضای شورای شهر می‌خواهند که به مشکل آنها رسیدگی کند.
به گفته آنها طبق قرارداد، پروژه‌های مسکونی سپیدار 2 و 3 می‌بایست تا پایان سال 91 تحویل داده می‌شد؛ اما با گذشت حدود 5 سال از این موعد، هنوز این پروژه نیمه‌کاره باقیمانده است.
این کارگران با بیان اینکه سالها با امید خانه‌دارشدن به سر بردیم؛ می‌گویند: تاکنون بارها به مسئولان و مقامات مختلف رجوع کرده‌ایم؛ بارها نامه‌نگاری و رایزنی کرده‌ایم و چند باری نیز تجمع اعتراضی برگزار کردیم؛ اما هیچ پاسخ روشنی دریافت نکرده‌ایم.

---------------------

کارفرمای شرکت ماشین‌آلات تراکتورسازی تبریز تغییر کرد

نگرانی کارگران از تکرار اشتباه گذشته

منابع کارگری در کارخانه کارخانه ماشین‌آلات صنعتی تراکتورسازی تبریز با اعلام این خبر به خبرنگار ایلنا گفتند: از حدود دو سال قبل این کارخانه توسط اداره تسویه و امور ورشکستگی دادگستری شهرستان تبریز به یک سرمایه‌گذار اجاره داده شده بود که روز ۲۳ آذر ماه سال جاری موعد این قرارداد خاتمه یافته و در نتیجه فعالیت این مجموعه متوقف شد.
برپایه این اطلاعات، از امروز شنبه (۷ بهمن ماه) اداره تسویه و امور ورشکستگی دادگستری شهرستان تبریز طی مراسمی این واحد صنعتی را به شرکت تراکتورسازی تبریز واگذار می‌کند که در زمینه تولید انواع ماشین‌آلات کشاورزی فعالیت دارد.
از قرار معلوم نداشتن اهلیت مالی و مدیریتی سهامدار قبلی شرکت موجب خسارت زیادی به کارگران کارخانه و درنهایت دولت شده است.
به ادعای این کارگران ماشین‌آلات صنعتی تراکتورسازی تبریز، مشکلات این کارخانه از سال ۸۶ و از زمانی آغاز شد که مدیران دولتی وقت براساس اصل ۴۴ قانون اساسی این واحد صنعتی را به بخش خصوصی (شرکت سرمایه‌گذاری ملت) واگذار کردند.
در حال حاضر حدود ۱۲۰ کارگر در کارخانه ماشین‌آلات صنعتی تراکتورسازی تبریز مشغول به کار هستند که در نتیجه عملکرد سهامدار قبلی دست‌کم ۷ ماه مطالبات پرداخت نشده، طلبکارند. به گفته این کارگران که در ۴۵ روز گذشته دست به اعتراض صنفی زده‌اند، هم‌اکنون مهمترین دغدغه و نگرانی آنها اهلیت داشتن سهامدار جدید در اداره این واحد صنعتی است.

---------------------

انتقاد کارگران پیمانکاری مخابرات مشهد از کسر جریمه/پیمانکار: همه‌چیز طبق قرارداد است

به گزارش خبرنگار ایلنا، کارگران پیمانکاری مخابرات مشهد که در پاسخگویی ۹۹۹۰ مشغول به کار هستند، از دریافتی‌های خود انتقاد دارند.
این کارگران که تعداد آنها ۱۲۰ نفر است، تحت قرارداد شرکت خدمات اول به عنوان پیمانکار مشغول به کار هستند.
این کارگران می‌گوید: در پرداختی دی ماه کسری داشتیم. پیمانکار به بهانه اینکه کنترل کیفیت کار ما انجام شده و نتایج قابل قبول نبوده، ما را جریمه کرده و از دستمزدمان کاسته‌است.
به گفته این کارگران، دستمزد حدود ۷۰ نفر به خاطر پایین بودن کیفیت کم شده و برای بعضی‌ها کسر حقوق به حدی بوده که فیش حقوقی منفی شده و باید از دستمزد ماه بعد نیز بابت خسارت بپردازند. کارگران ۹۹۹۰ می‌گویند: از آذر ماه پیمانکار جدید کار را دست گرفته و ما بعد از این اتفاقی که رخ داده، نگرانیم که این روند ادامه پیدا کند. اگر قرار باشد هر ماه از دریافتی‌هامان کم کنند، قادر به اداره زندگی نخواهیم بود.
یکی از مدیران شرکت پیمانکاری خدمات اول در مشهد در ارتباط با این کسر حقوق به خبرنگار ایلنا گفت: محاسبات در دفتر تهران انجام می‌شود؛ ولی مطمئن باشید کسر از دستمزدها براساس قراردادها انجام شده است.
وی افزود: در قرارداد کارکنان آمده اگر کاهش کیفی منجر به خسارت شود، مبلغ خسارت از حقوق کسر می‌شود و دقیقا همین اتفاق نیز افتاده‌است.
این مدیر شرکت پیمانکاری در پاسخ به این پرسش که چرا در مواردی جریمه از حقوق بیشتر شده؛ گفت: در مورد این موارد خاص اطلاعی ندارم اما تاکید می‌کنم که همه محاسبات براساس قرارداد انجام شده‌است.

---------------------

شش نفر در آتش‌سوزی کارخانه کاغذسازی شیراز مصدوم شدند

مجتبی خالدی سخنگوی سازمان اورژانس کشور در گفت‌وگو با ایلنا، درباره آتش‌سوزی در کارخانه کاغذسازی شیراز گفت: امروز حریقی در کارخانه کاغذسازی شیراز محور صفاشهر - آباده ساعت ۱۴:۴۷ دقیقه رخ داد.
وی ادامه داد: در این حادثه شش نفر مصدوم شدند که دو نفر آنها به بیمارستان ولی‌عصر خرمبید منتقل شدند و چهار نفر دیگر نیز در محل درمان شدند.

---------------------

جمعه ٦ بهمن ۱۳۹٦ - ۲٦ ژانویه ۲۰۱٨

شکستگی لگن و دنده‌های کارگر ساختمانی یاسوجی/ وضعیت هوشیاری مصدوم مساعد است

به گزارش خبرنگار ایلنا، کیا جاوید (مدیر بیمارستان شهید بهشتی یاسوج) درباره وضعیت جسمانی کارگر مصدوم حادثه روز گذشته شهر یاسوج گفت: حسین خسروی ۳۱ ساله به دلیل شکستگی لگن و دنده‌ها هم‌اکنون در اورژانس بیمارستان شهید بهشتی یاسوج بستری و درحال مداوا است.
وی افزود: مصدوم حادثه تا زمان بهبودی نسبی امکان ترخیص از بیمارستان را ندارد و بایستی بستری بماند. وی در عین حال تاکید کرد: وضعیت هوشیاری، تنفس و فشارخون وی مناسب است.
در حادثه خیابان سروش یاسوج؛ یک کارگر ساختمانی اهل کرمانشاه به نام‌حسین رضایی ۲۱ ساله جان خود را از دست داد.
حادثه هنگامی رخ داد که این دو کارگر در حال بتن‌ریزی بودند. به گفته یکی از کارگران، هر دو اهل کرمانشاه و ۵ ماه بود در حال کار روی این ساختمان بودند.

---------------------

پنجشنبه ۵ بهمن ۱۳۹٦ - ۲۵ ژانویه ۲۰۱٨

مرگ و مصدومیت دو کارگر ساختمانی در یاسوج/حضور تیم‌های امداد در محل

به گزارش خبرنگار ایلنا، این حادثه بعد از ظهر امروز اتفاق افتاد که بلافاصله بازپرس ویژه و تیم‌های امداد و نجات در محل حاضر شدند با این حال حجم بالای آوار، امدادرسانی را دشوار کرده بود.
«امین الله جهان‌بین» مدیرکل جمعیت هلال‌احمر استان کهکیلویه و بویراحمد درباره هویت کارگری که جان خود را از دست داده، گفت: نام وی «حسین رضایی» است و ۲۱ سال سن دارد. متاسفانه این کارگر به علت حجم آواری که روی سر و سینه‌اش ریخت فوت کرد و آسیب جدی از ناحیه سر دیده است.
همچنین نام کارگر دیگری که مصدوم شده و توسط تیم‌های امداد و نجات به بیمارستان شهید بهشتی منتقل شده حسین خسروی و 31 ساله است.
حادثه هنگامی رخ داد که این دو کارگر در حال بتن‌ریزی بودند. به گفته یکی از کارگران، هر دو اهل کرمانشاه و ۵ ماه بود در حال کار روی این ساختمان بودند.
آنطور که حاضران در محل وقوع این حادثه گفته‌اند، این ساختمان زمان حادثه مهندس ناظر نداشته است. هم اکنون مقام‌های استانی، سید وحید محمودی‌مقدم بازپرس ویژه، «پروانه نیک‌مرام» مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی و «شاهرخ کناری» سرپرست فرمانداری بویراحمد در محل حادثه حضور دارند.

---------------------

آتش‌سوزی در تعمیرگاه ۱۷ شهریور، جان یک کارگر را گرفت

سیدجلال ملکی، سخنگوی سازمان آتش‌نشانی در گفت‌و‌گو با ایلنا، اظهار داشت: این حادثه در ساعت ۱۲:۴۶ دقیقه امروز ۵ بهمن، در یک تعمیرگار خودرو در خیابان ۱۷ شهریور تهران رخ داد. سه ایستگاه آتش‌نشانی به محل اعزام شدند.
او با اشاره به اینکه این تعمیرگاه و تعویض روغنی حدود ۲۰۰ متر بود که سه دستگاه خودرو در آن وجود داشت، اظهار داشت: کارگران مشغول کار بر روی یکی از خودروها بودند و یک کارگر نیز داخل چال‌سرویس مشغول به کار بود که آتش‌سوزی اتفاق افتاد و خودرو پرشیا و چال‌سرویس دچار حریق شدند.
ملکی افزود: به گفته شاهدان عینی در ابتدا انفجار کوچکی هم بر روی خودرو پرشیا اتفاق افتاده بود که کارشناسان علت آن را بیان خواهند کرد.
سخنگوی سازمان آتش‌نشانی تصریح کرد: دستگاه‌های آتش‌نشانی ۳ دقیقه بعد از اطلاع به محل رسیدند که آتش خودرو و چال‌سرویس در حال گسترش بود. در لحظات اولیه ۴ نفر از کارگران که در تعمیرگاه دچار مصدومیت شده بودند، توسط آتش‌نشانان خارج و تحویل اورژانس داده شدند.
او افزود: متاسفانه چال‌سرویس شعله‌ور بود که توسط آتش‌نشانان حریق اطفا شد و کارگری که داخل آن قرار داشت به بیرون منتقل شد اما جان خودش را از دست داد بود.
ملکی در پایان گفت: کارشناس در محل حادثه برای بررسی علت آن حاضر است و تا دقایقی دیگر محل به نیروی انتظامی تحویل داده می‌شود.

---------------------

دستمزد آذرماه کارگران حفاری شمال واریز شد

به گزارش خبرنگار ایلنا، صبح امروز (پنجم بهمن ماه) حقوق آذر ماهِ بیش از دو هزار کارگر حفاری شمال پرداخت شد.
این کارگران می‌گویند: بعد از یک ماه تاخیر توانستیم حقوق آذر ماه را دریافت کنیم؛ اما هنوز دستمزد دی ماه را دریافت نکرده‌ایم.
این کارگران در عین حال نگران تغییرات مزدی در شرکت هستند و می‌گویند: در ماه‌های اخیر با اجرای طرح اصلاح ساختار، میزان دریافتی‌هایمان تغییر کرده؛ البته پرداختی اخیر (آذرماه) نسبت به ماه‌های قبل بهتر بوده و امیدواریم با تغییرات مدیریتی رخ داده، اوضاع هرچه زودتر بهبود یابد.

---------------------

مصدومان حادثه آتش‌سوزیِ انبار قیر مرخص شدند

به گزارش خبرنگار ایلنا، دو مصدوم حادثه آتش‌سوزی در انبار قیر شرکت سنگ مه که روز گذشته (چهارشنبه/۴ بهمن) توسط عوامل اورژانس به مراکز درمانی منتقل شده بودند، پس از مداوا از بیمارستان صاحب‌الزمان بندرعباس مرخص شدند.
اورژانس بیمارستان صاحب‌الزمان شهرستان بندرعباس در این رابطه به ایلنا گفـت: دو مصدوم حادثه حریق در انبار قیر شرکت سنگ مه، امروز پس از مداوای سرپایی از این بیمارستان مرخص شدند و مشکل جدی برای آنها پیش نیامده است.
اسامی مصدومان، حبیب رهگذر ( ۳۰ ساله) و عبدالرضا لطفی (۳۲ ساله) است. سه نفر دیگر بر اثر این حادثه فوت شدند که اسامی آنها اصغر جهاندیده ( ۳۹ ساله) مسعود پورحسینی (۳۰ ساله) است. هویت نفر سوم اعلام نشده است.
ساعت ۱۳:۰۹ ظهر روز گذشته یک حریق در انبار قیر شرکت سنگ مه در بندرعباس جاده اسکله روبروی کشتی‌سازی شرکت سنگ مه رخ داد. این حریق در ساعت هفت صبح امروز به طور کامل اطفاء شد.

---------------------

دیرعامل هفت تپه خبر داد؛

مطالبات سال ۹۴ کارگران مجتمع هفت تپه پرداخت شد

به گزارش خبرنگار ایلنا، مدیرعامل شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه از پرداخت مطالبات سال ۹۴ کارگران این واحد تولیدی خبر داد و گفت: طبق قرار قبلی دو ماه از مطالبات سال ۹۴ کارگران مجتمع نیشکر هفت تپه (به جز مطالبات یکی از پیمانکاران) پرداخت شد.
امید اسدبیک با اعلام این خبر گفت: مطالبات پرداخت شده به ماه‌های آذر و دی ماه سال ۹۴ کارگران روزمزدی مجتمع کشت و صنعت مربوط می‌شود که به جز کارگران یکی از پیمانکاران زیرمجموعه این شرکت، در حال حاضر همه کارگران مطالبات خود را دریافت کرده‌اند.
مدیرعامل شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه در خصوص مشکل پرداخت نشدن مطالبات کارگران یکی از پیمانکاران نیز گفت: متاسفانه یکی از پیمانکاران همکاری لازم و قانونی در خصوص ارائه لیست کارگران برای پرداخت معوقات را انجام نداده است. بنابراین شرکت به دلیل ضایع نشدن مطالبات قانونی این گروه از کارگران لازم دید تا زمان کامل شدن لیست، موقتا هیج اقدامی برای پرداخت مطالبات آنها انجام ندهد.
او در ادامه با تاکید بر اینکه به زودی مطالبات سال ۹۴ کارگران این شرکت پیمانکاری نیز پرداخت خواهد شد، افزود: البته رایزنی‌هایی صورت گرفته و جلساتی در این خصوص با مسئولان شهرستان برگزار شده و به زودی با رفع مشکل این پیمانکار، مطالبات کارگران باقی مانده نیز پرداخت خواهد شد.
اسدبیک در پایان اظهار داشت: کارگرانی که در خصوص پرداخت مطالبات سال ۹۴ خود ابهام یا مشکلی دارند به مسئولان و مدیران واحد محل فعالیت خود در مجتمع نیشکر هفت تپه مراجعه کنند. در این زمینه دستورات لازم به مدیران بخش داده شده است.
گفتنی است در مجتمع نیشکر هفت تپه حدود ۱۵۰۰ کارگر به صورت روزمزدی مشغول به کار هستند که در پیگیری معوقات ۲ ماهه سال ۹۴ خود مرتبا دست به اعتراض صنفی می‌زدند.

---------------------

چهارشنبه ۴ بهمن ۱۳۹٦ - ۲۴ ژانویه ۲۰۱٨

بازنشستگان کارخانه کیان تایر:

برای دریافت مطالبات خود مصر هستیم / پرداخت وام به کیان تایر با اولویت بازنشستگان

به گزارش خبرنگار ایلنا، نمایندگان کارگران بازنشسته کارخانه کیان‌تایر عصر روز گذشته پس از برگزاری دومین تجمع خود مقابل وزارت صنعت، معدن و تجارت، با نمایندگان این وزارتخانه، مدیریت کارخانه و نمایندگان هیات حمایت از صنایع، جلسه داشتند.
پس از جلسه عصر دیروز قرار شد هر میزان وامی که برای تامین نقدینگی و ادامه کار کارخانه داده می‌شود، به صورت مستقیم سهم مطالبات بازنشستگان در آن دیده شود.
یک نفر از نمایندگان بازنشستگان حاضر در این جلسه گفت: مشکل این است که تا به حال هر میزان کمکی که به کارخانه شد، سهم مطالبات بازنشستگان در آن دیده نشد و نتیجه این شد که حالا ۶ ماه است سنوات خود را که به صورت قسطی پرداخت می‌شود، دریافت نکرده‌ایم. از این رو مصر هستیم هر کمکی که به گردش نقدی کارخانه می‌شود، اولویت آن حل مشکلات بازنشستگان باشد.
مشکلات کارگران بازنشسته کیان تایردرسال جاری بارها آنها را به تجمع مقابل وزارت صنعت، معدن وتجارت کشانده است.
در تجمع روز گذشته که از ساعت ۱۴ تا حوالی ساعت ۱۷ طول کشید، حدود ۱۰۰ بازنشسته کارخانه کیان تایر به همراه خانواده‌هایشان حضور داشتند.

---------------------

سیاه‌ترین برخوردها با تجمعات صنفی در دولت‌های نهم و دهم رخ داد/ در دولت احمدی‌نژاد اعضای حاضر در نشست ساده کانون صنفی معلمان بازداشت شدند

رضا مسلمی (عضو کانون معلمان استان همدان) در واکنش به درخواست تجمع هفت نفر از حامیان احمدی‌نژاد به خبرنگار ایلنا گفت: سیاه‌ترین برخوردها با فعالان صنفی، در زمان ریاست‌جمهوری محمود احمدی‌نژاد انجام شد.
این فعال صنفی با بیان اینکه بارها در سال‌های پایانی دهه هشتاد با معلمان برخوردهای شدید امنیتی توسط ماموران دولتی صورت گرفت، اذعان کرد: زمانی که در سال ۸۵ ملوانان انگلیسی با عزت و احترام به منزل خود بازگردانده می‌شدند، تنها در شهر همدان به علت یک تجمع مسالمت‌آمیز ساده، ۳۹ نفر از معلمان بازداشت شدند.
عضو شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان کشور در تشریح وضعیت برخوردهای امنیتی و ضدقانون اساسی در زمان دولت نهم و دهم، بیان کرد: در زمان وزارت حاجی‌بابایی، ما معلمان با برخوردهای فراقانونی از قبیل ممنوع‌التدریسی، کسر حقوق و سایر تهدیدهای درون صنفی توسط وزارت آموزش‌وپروش نیز مواجه بودیم.
این عضو شورای هماهنگی کانون‌های صنفی معلمان با اشاره به خبر درخواست مجوز تجمع از سوی یاران احمدی‌نژاد گفت: ما به هیچ‌وجه مخالف حق تجمع گروهی نیستیم و چه خوب است که دولت به این افراد مجوز دهد تا افکار عمومی جامعه، میزان پشتوانه و بدنه اجتماعی قلیل این گروه را به چشم خود ببینند.
وی با طرح یک پرسش از محمود احمدی‌نژاد با این مضمون که؛ آیا مرگ تنها برای همسایه خوب است، ادامه داد: اصل ۲۷ قانون اساسی مبنی بر آزادی تجمعات در دولت ایشان به وضوح نقض می‌شد و وزارت کشور دولت نهم و دهم به نامه‌های پرتعداد معلمان و فعالان صنفی برای درخواست مجوز تجمع اصلا نگاه نمی‌کرد.
مسلمی با اشاره به چند نمونه از برخوردهای امنیتی دولت احمدی‌نژاد اظهار کرد: احکام مربوط به برخی از فعالان صنفی معلمان ازجمله محمود بهشتی لنگرودی و اسماعیل عبدی که اکنون درحال اجراست، متعلق به دوران مدیریت محمود احمدی‌نژاد است و حتی دولت آنها اجازه برگزاری یک نشست ساده برای کانون صنفی معلمان را در شهر یزد نداد و بلااستثناء همه معلمان شرکت‌کننده در آن نشست را بازداشت و در اقدامی فراقانونی، عده‌ای را ممنوع‌التدریس کرد.

---------------------

کشته و مصدوم در آتش‌سوزی انبار قیر

مجتبی خالدی در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، درباره جزییات این حادثه گفت: ساعت 13:09 یک حریق در انبار قیر شرکت سنگ مه در بندرعباس-جاده اسکله-روبروی کشتی‌سازی-شرکت سنگ مه رخ داد.
او ادامه داد: 3 نفر در این حادثه جان خود را از دست می‌دهند و دو نفر نیز مصدوم شده که به بیمارستان صاحب‌الزمان اعزام می‌شوند. سخنگوی اورژانس کشور خاطرنشان کرد: 4 دستگاه آمبولانس و 1 دستگاه اتوبوس آمبولانس در محل حادثه مستقر هستند.
اسامی فوتی‌ها و مصدومان حادثه حریق در انبار قیر شرکت سنگ مه اعلام شد
مجتبی خالدی در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، با اشاره به حادثه حریق در حریق در انبار قیر شرکت سنگ مه گفت: اسامی مصدومان و افرادی که در این حادثه جان خود را از دست دادند، به شرح زیر است؛
حبیب رهگذر 30 ساله - تروما (مصدوم)
عبدالرضا لطفی 32 ساله - سوختگی 70 % (مصدوم)
اصغر جهاندیده - 39 ساله (فوتی)
مسعود پورحسینی - 30 ساله (فوتی)
او ادامه داد: مشخصات فرد فوت شده سوم تاکنون اعلام نشده است.
ساعت 13:09 ظهر امروز یک حریق در انبار قیر شرکت سنگ مه در بندرعباس-جاده اسکله-روبروی کشتی‌سازی-شرکت سنگ مه رخ داد.
در این حادثه 3 نفر جان خود را از دست می‌دهند و دو نفر نیز مصدوم شده که به بیمارستان صاحب‌الزمان اعزام می‌شوند.
سخنگوی اورژانس کشور گفت: 4 دستگاه آمبولانس و 1 دستگاه اتوبوس آمبولانس در محل حادثه مستقر هستند.

---------------------

سه شنبه ۳ بهمن ۱۳۹٦ - ۲۳ ژانویه ۲۰۱٨

کارگزاران صندوق بیمه کشاورزی باز هم در تهران تجمع کردند

به گزارش خبرنگار ایلنا، بیش از صد نفر از کارگزاران صندوق بیمه کشاورزی از استان‌های مختلف کشور، صبح امروز (سوم بهمن ماه) به تهران آمدند و مقابل سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی تجمع کردند.
تجمع‌کنندگان که پیش از این نیز بارها برای برگزاری اعتراضات صنفی به تهران آمده‌اند؛ می‌گویند: پس از سالها کار کردن به عنوان بیمه‌گذار، هنوز تکلیف استخدام‌مان مشخص نیست و بلاتکلیفیم. طرح جذب کارگزاران صندوق بیمه کشاورزی پیش از این در کمیسیون اجتماعی مجلس رای آورده‌ است اما باید در صحن علنی مجلس مطرح و مصوب شود.
معترضان خواستار این هستند که هرچه زودتر تکلیف استخدام‌شان مشخص شود و بتوانند جذب در دولت شوند.
یکی از حاضران در این تجمع که از استان‌های غربی کشور به تهران آمده، گفت: حدود ده سال سابقه کار به عنوان بیمه‌پرداز کشاورزی و مدرک کارشناسی از دانشگاه معتبر دارم اما هنوز بیمه نیستم و تکلیف آینده‌ام مشخص نیست. تجمع‌کنندگان می‌گویند: پیگیری‌هایمان را از همه نهادهای مربوطه ازجمله سازمان مدیریت و مجلس شورای اسلامی ادامه خواهیم داد.

ادامه تجمع اعتراضی کارگزاران بیمه کشاورزی در تهران

طرح جذب به احتمال زیاد فردا به صحن علنی می‌آید

به گزارش خبرنگار ایلنا، ظهر امروز، کارگزاران صندوق بیمه کشاورزی که از استان‌های مختلف به تهران آمده‌اند، پس از برگزاری تجمع مقابل سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور، مقابل مجلس شورای اسلامی و پس از آن نیز مقابل ساختمان امور استخدامی تجمع کردند.
معترضان می‌گویند: رایزنی‌هایی با نمایندگان مجلس انجام دادیم و احتمال دارد طرح جذب کارگزاران صندوق بیمه کشاورزی که پیش از این در کمیسیون اجتماعی رای آورده بود، فردا در صحن علنی مجلس مطرح شود.
به گفته یکی از نمایندگان معترضان، این امیدواری به وجود آمده که پس از سالها سرگردانی، مشکل جذب کارگزاران حل شود و آنها بتوانند تا حدودی از امنیت شغلی بهره‌مند شوند.

---------------------

یک ماه از طلب کارگران «کیان کُرد» پرداخت شد/ادامه تجمع در مقابل کارخانه

به گزارش خبرنگار ایلنا، تعدادی از کارگران «کیان کُرد» ملایر در تماس با ایلنا گفتند: باوجود آنکه روز گذشته (دوم بهمن ماه) معادل یک ماه از مجموع ۶ ماه معوقات مزدی کارگران رسمی و قراردادی پرداخت شده، اما نگرانی از وضعیت نامعلوم مابقی مطالباتشان باعث شد آنها امروز نیز اعتراضات صنفی خود را دنبال کنند.
به گفته این گروه از کارگران، تقریبا از بیست وپنجم ماه پیش ۲۵۰ کارگر کارخانه منسوج «کیان کُرد» ملایر در حال برپا کردن اجتماعات صنفی هستند.
این چندمین باراست که کارگران این واحد تولیدی درسال جاری بابت معوقات مزدی خود دست به برپایی اجتماعات صنفی زده‌اند.
آنان با بیان اینکه کارگران خواهان مشخص شدن وضعیت مابقی مطالبات خود هستند، گفت: تا این لحظه از جانب مدیریت کارخانه و مسئولان اداری شهرستان پاسخ روشنی به این خواسته‌ کارگران داده نشده است.
به ادعای کارگران کیان کرد، موضوع اصلی اعتراض چند روزه کارگران این کارخانه در واکنش به شش ماه مزد معوقه سال جاری به همراه عیدی سال ۹۵ و ۹۶ آنها می‌شود. از قرار معلوم روز گذشته کارفرما، یک ماه دستمزد مربوط به مردادماه کارگران را تقریبا با پنج ماه تاخیر پرداخت کرده است.
دلیل دیگر اعتراض کارگران این واحد تولیدی، مربوط به مشکل پرداخت شدن هزینه بازنشستگی است که از جیب کارگرانی که در این واحد امکان بازنشستگی براساس قوانین مشاغل سخت و زیان‌آور را دارند، هزینه می‌شود.

---------------------

عدم پرداخت تنها دو ماه از مطالبات کارگران طرح آبرسانی دشت سیستان/پیگیر مشکلات هستیم

مجتبی زادمیر (رئیس اداره کار شهرستان زابل) در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایلنا، درباره مطالبات کارگران دشت سیستان گفت: عمده مطالبات کارگران طرح آبرسانی دشت سیستان پرداخت شده و هم‌اکنون به طور میانگین، تنها دو ماه از مطالبات کارگرانِ کارگاه‌های مشارکت کننده در این طرح پرداخت نشده است.
زادمیر با بیان اینکه کارگران برخی از کارگاه‌ها ۳ تا ۴ ماه مطالبه مزدی دارند، افزود: برخی از کارگاه‌ها نیز هستند که مطالبات کارگران خود را کامل پرداخت کرده‌اند و مشکلی وجود ندارد؛ اما همانطور که گفتم به‌طور میانگین تنها دو ماه از مطالبات کارگران پرداخت نشده که آنهم با تکمیل مراحل اداری کار، توسط پیمانکار پرداخت می‌شود.
به گفته زادمیر، طرح آبرسانی دشت سیستان در مجموع حدود ۲ هزار کارگر دارد و اداره کارِ زابل، حسب وظیفه ذاتی خود به مشکلات آنها رسیدگی می‌کند تا آنها به صورت کامل به حق و حقوق خود برسند.
رئیس اداره کار زابل با بیان اینکه ممکن است که تعدادی از کارگران طرح آبرسانی دشت سیستان که حالا در کارگاه حضور ندارند، شکایتی در رابطه با مطالبات خود به اداره کار ارائه کرده باشند، افزود: در صورتی که شکایتی ثبت شده باشد، رسیدگی می‌کنیم؛ ممکن است که شکایت آنها مربوط به آرای بازگشت به کار، پرداخت نشدن حق بیمه، اضافه کار یا موارد دیگر باشد و الزاما مربوط به پرداخت نشدن مزد نباشد.
زادمیر افزود: این کارگران اخراج نشده‌اند؛ این احتمال وجود دارد که با تعطیلی موقت طرح، که چند ماه پیش اتفاق افتاده بود به مرخصی رفته باشند و با آغاز اجرای فاز دوم به سر کار بازگردند.

---------------------

حتی زیر آسمان غبارآلود از "برابری" خبری نیست

به گزارش خبرنگار ایلنا، آسمان در چهار استان‌ جنوبی ایران رنگی تیره و غبارآلود دارد اما حتی زیر همین آسمانِ یک رنگ، از برابری میانِ مزدبگیران، خبری نیست. اینجا شرایط کار و پرداخت برای کارمند و کارگر تفاوت دارد. از خوزستانی که این روز‌ها نامش بیشتر با ریزگرد‌ها گره خورده‌ تا بوشهر و هرمزگان و سیستان و بلوچستان، وضعیت اقلیت کارمند با اکثریت مزدبگیرانی که کارگر تلقی می‌شوند؛ دستمزدها توفیر دارد.
در میان مقررات اداری- استخدامی کشور، برخی برای کمک به کارمندان شاغل در مناطق بد و آب و هوا وضع شده‌اند؛ یک نمونه‌اش موضوع پرداخت حق جذب تحت لوای قانون «جذب نیروی انسانی به نقاط محروم و دورافتاده و مناطق جنگی» که در سال شصت و هفت شمسی تصویب شده‌است. نمونه دیگر آن، تکلیفی است که در ماده ۶۸ قانون مدیریت خدمات کشوری برای پرداخت فوق‌العاده بدی‌آب و هوا به کارکنان دارای مشاغل تخصصی، پیش بینی‌شده است و‌ دست‌ِآخر، تکلیفِ تاکیدیِ جدیدی‌ که به استناد همین مقررات، در ماده ۱۱۲ قانون برنامه ششم توسعه برای دولت تعیین ‌شده‌است. محتوای تمامی این مقررات را می‌توان این‌طور ساده و خلاصه کرد: دولت و مجلس به منظور رفاه‌ حال آن گروه از کارمندانی که محل کارشان در مناطق به‌شدت گرم و بسیار غبارآلود (بدآب‌وهوا) قرار دارد، مقرراتی را وضع کرده‌اند؛ نتیجه اجرای این مقررات، افزایش درآمد کارکنان یاد شده از طریق پرداخت مزایای نقدی اضافیِ مرتبط با بدی آب و هواست. اما آیا برابر این مقررات یا مقررات مشابه، به کارگرانی که به‌اندازه همکارانِ کارمند خود و در اکثر مواقع بیشتر از آنها، در معرض هوای به‌شدت گرم و غبارآلود هستند؛ هم چنین مزایایی تعلق می‌گیرد؟
مرور اخبار حوادث کار نشان می‌دهد تابستان امسال، گرمازدگی در استان‌های جنوبی کشور، جان چهار کارگر را گرفته‌است؛ مرگ یک کارگر کوره پزخانه در شهرستان کازرون، فوت کارگر آلومینیوم‌سازی در مسجد سلیمان و درگذشت دو کارگر شهرداری در بندرعباس و چغادک استان بوشهر.
جدا از بازخوانی این اخبار ناخوشایند که از وضعیت نابرابر کارگران و کارمندان شاغل در مناطق بد آب و هوا حکایت دارد؛ صحبت‌های فعالان کارگری نیز حاکی از آن است که برخورداری از مزایای بدی آب و هوا، امتیازی است که فقط کارمندان دولت به آن دسترسی دارند.

در اهواز هیچ کارخانه‌ای به خاطر آب و هوای نامساعد تعطیل نمی‌شود

مصطفی‌نظری (عضو هیات مدیره کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار استان خوزستان) در توضیح شرایط متفاوت کارگران و کارمندان شاغل در خوزستان می‌گوید: تمامی مزایایِ کارکردن در مناطق بد آب و هوا فقط مختص کارمندان دولت‌ است. در بودجه دولتی فقط برای حق بدی‌ِ آب و هوای کارمندان؛ ردیف تعیین شده است؛ حتی کارگرانی که در ادارات دولتی مشغول‌ به کارند، سهمی از این مزایا ندارند.
وی ادامه می‌دهد: در روزهایی استانداری به دلیل گرمای هوا یا وزش ریز‌گرد، اعلام تعطیلی می‌کند. در این میان کارگران شاغل در ادارات دولتی نیز اگر شغلی ستادی داشته باشند، مانند کارمندان در تعطیلی سهیم می‌شوند؛ اما اگر حرفه این کارگران، مشاغل خدماتی مثل حمل ‌و نقل و پرستاری باشد، باید در محل کارشان حاضر شوند. آن‌ها اگر خوش‌شانس باشند می‌توانند از کارفرما، بابتِ کار در چنین روزهایی، مزایای اضافه‌کاری در روز تعطیل را دریافت کنند.
این فعال کارگری همچنین شرایط کارگرانی را که در استخدام کارفرمایان غیردولتی هستند، اینطور توضیح می‌دهد: سراغ ندارم که هوای به شدت گرم و غبارآلود، کارخانه‌ای را تعطیل و کارگرانش را روانه خانه کرده باشد. معمولا مصوباتی که استانداری برای روزهای غبارآلود و به شدت گرم دارد، برای کارگران بخش خصوصی یا نیروی کار پیمانکاری مثل کارگران شهرداری کارایی ندارد. اینجا که می‌رسد، قانون کار ملاک می‌شود و البته در این قانون هیچ صحبت مشخصی در این رابطه نشده است.

در عسلویه اسباب آرامش فقط برای گروه اندکی فراهم است

‌ناصرآغاجری (فعال کارگری مناطق نفتی) نیز تفاوت شرایط شغلیِ کارگران پروژه‌های نفتی را با سایر کارکنان این‌طور توضیح می‌دهد: در مناطقی مثل عسلویه که گرما و آلودگی ‌هوا به‌شدت بالاست، اسباب آسایش فقط برای گروه اندک شماری از کارمندان وزارت نفت فراهم است. مزایایی مثل حق بدی‌ِ آب‌وهوا هرماه همراه حقوق پرداخت می‌شود؛ اما بهترین اتفاق برای کارگرانی که بیشترشان پیمانکاری هستند، این است که‌‌ همان دستمزد تعیین شده را با کمترین تاخیر دریافت کنند.
وی در مورد امکانات رفاهی‌ای که برای نیروهای شاغل در این مناطق درنظر گرفته‌شده است؛ می‌گوید: نشستن در کانکس‌های مجهز به کولرگازی و دسترسی به یخچال‌هایی پر‌از نوشیدنی‌های خنک، امتیازی است که تنها برای کارمندان وزارت نفتی و کارکنانِ پیمانکاران دست‌اول درنظر گرفته شده است. بیشتر کارگرانی که کارشان یدی‌ است، ناچارند از صبح زود تا پاسی از شب، بی‌وقفه کارکنند؛ با اینکه انجام کارِ سنگین بدنی، سرعت دفع آب‌ بدن را بالامی‌برد، اما در طول روز بسیاری از این کارگران حتی به آب‌سردکن نیز دسترسی ندارند.

بدی آب و هوا؛ یکی از گرفتاری‌های کارگران سیستان و بلوچستان

گرما و غبارآلود بودن هوای سیستان و بلوچستان نیز مشکلی است که محمد‌گل بامری (دبیراجرایی خانه کارگر زابل) در صحبت‌های خود با خبرنگار ایلنا، به آن اشاره می‌کند و می‌گوید: بدی‌ آب و هوا یکی از گرفتاری‌های مردم سیستان و بلوچستان است؛ اما اینجا عاقبت به خیری فقط نصیب کارمندان دولت می‌شود. کارگران اگر شانس بیاورند و کاری پیدا کنند، فقط باید به‌‌ همان مزد حداقلی دل‌خوش کنند. گرما و غبار نتوانسته‌ کارفرمایان را مجاب کند تا کارگران را تعطیل کنند؛ فقط کارمندان هستند که تعطیلی و مزایای اضافی مزدی شامل حالشان می‌شود. وی ادامه می‌دهد: برای تابستان امسال هم که افزایش گرمای هوا نگران‌کننده بود؛ استانداری به کارفرمایان توصیه کرد تاحد ممکن از ساعت کار روزانه کم کنند؛ اما در ساعت کاری بیشتر کارگاه‌ها تغییری ایجاد نشد.
این فعال کارگری می‌افزاید: تنها ملاحظه‌ای که دولت برای گرم شدن هوای سیستان و بلوچستان کرد و تقریبا شامل حال همه مردم شد؛ پایین نگهداشتن تعرفه مصرف انرژی برای مصرف‌کنندگان خانگی و صنعتی بود که در مناطق مختلف استان از یک تا سه ماه اجرا شد؛ اما دولت با شروع پاییز طوری برای افزایش تعرفه‌ها اقدام کرد که در عمل تخفیف این چند ماه نیز جبران شد.
به نظر می‌رسد در استان‌های بد آب و هوای جنوبی، مزایای سختی کار و امتیازاتی از قبیل تعطیلی یا کاهش ساعات کار، فقط به کارمندان و نیروی کار بخش دولتی تعلق می‌گیرد و کارگران علیرغم اینکه غالبا در محیط‌های کاری سخت‌تر و پرخطرتر مشغول به کارند، از این دست مزایا محرومند. دقیقا به همین دلیل است که در تابستان سال جاری کارگر پاکبانِ بوشهری در اثر گرما جان خود را از دست می‌دهد و دو کارگر در خوزستان، قربانی گرمازدگی می‌شوند.
گزارش: پانید فاضلیان

---------------------

کارگران از بهداشت و آموزش باکیفیت بی‌نصیب مانده‌اند

رضا قاسمی (نماینده سابق کارگران کارخانه بیسکوییت‌سازی ویتانا) در گفت‌و‌گو با ایلنا، در انتقاد به کافی نبودن حداقل مزد برای پوشش تمامی مخارج زندگی حداقلی کارگران گفت: هم‌اکنون کارگرانِ حداقل‌بگیر به‌طور متوسط بین ماهی ۱ میلیون و ۳۰۰ تا ۱ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان مزد و مزایا می‌گیرند. علاوه بر این، اکثر این کارگران یا مستاجر هستند یا اگر پس از ۳۰ سال کار، توانسته‌اند خانه‌دار شوند، در حال پرداخت اقساط خانه‌هایشان هستند.
وی افزود: آنها حدود نصف رقمی که بابت مجموع مزد و مزایا دریافت می‌کنند، برای اجاره خانه یا اقساط وام‌ مسکن می‌پردازند، نصف دیگر هم بابت خوراک و هزینه‌های حمل و نقل خرج می‌شود. این امر موجب شده تا کارگران از سایر هزینه‌های خود مثلا هزینه‌های مربوط به بهداشت و درمان بزنند و گاه با انواع و اقسام بیماری‌‌های مخفی یا آشکار زندگی را بگذرانند.
قاسمی می‌گوید: برای نمونه، کارگران وقتی دندان خراب یا پوسیده دارند یا دندان‌هایشان نیاز به عصب‌کشی یا جراحی دارد، قید درمان را می‌زنند. همکاری در کارخانه داشتم که سال‌ها درمانِ دندان‌هایش را به تعویق انداخت؛ چراکه از عهده هزینه‌های آن برنمی‌آمد. نتیجه آن هم این شد که در سنین ابتدای میانسالی همه دندان‌هایش را از دست داد و مجبور شد زیر بار هزینه دندان مصنوعی برود.
نماینده سابق کارگران کارخانه بیسکوییت‌سازی ویتانا با بیان اینکه درمان در مراکز خصوصی و عمل‌های جراحیِ مکمل با قیمت ارزان، برای کارگران و خانواده‌های آنان به یک آرزوی دیرینه تبدیل شده، گفت: مراکز درمانی سازمان تامین اجتماعی و مراکز دولتی به علت حجم بالای مراجعات، وقت کافی برای پذیرش کارگران و خانواده‌های آنان ندارند. از طرفی کارگران قادر نیستند هزینه‌های بستری شدن در مراکز خصوصی را پرداخت کنند. خروجی این وضعیت، فشار بیشتر بر کارگران است تا سلامتی خود را در خطر بیاندازند و بی‌توجه به عواقب بیماری‌ها بشوند.
وی یکی دیگر از نمونه‌های نادیده گرفتن‌ها و چشم‌پوشی از هزینه‌ها را در حذف هزینه‌های آموزشی عنوان کرد و گفت: هیچ کارگری دلش نمی‌خواهد فرزندش را در مدارسی که کیفیت آموزشی پایینی دارند، ثبت‌نام کند. مدارسی که آموزش در آنها باید رایگان باشد، اما در عمل، از والدین تحت عنوان کمک به مدرسه پول می‌گیرند.
نماینده سابق کارگران کارخانه بیسکوییت‌سازی ویتانا درباره اینکه کارگران برای تحصیل فرزندانشان در دانشگاه‌های غیردولتی در سال چه میزان هزینه می‌کنند، گفت: هزینه تحصیل برای هم ترم تحصیلی فرزاندمان به طور متوسط دو میلیون تومان است. البته باید بگویم که خود من و بسیاری از کارگران، توان اینکه این رقم‌ها را برای یک سال تحصیل فرزندانمان هزینه کنیم، نداریم و ناچار هستیم از فرزندان خود بخواهیم که در کنار تحصیل، کار هم بکنند تا خودشان بخشی از هزینه‌های تحصیل را بپردازند.
قاسمی در پایان گفت: درباره سایر هزینه‌ها هم زبانمان قاصر است؛ از خیلی از هزینه‌های جانبی به خاطر بی‌پولی صرفنظر می‌کنیم. فقط کالاهایی که مجبوریم را مصرف می‌کنیم ازجمله اقلام ضروری خوراکی که البته همان‌ها نیز در هر سال، دو تا سه بار گران می‌شوند. اما جالب اینجاست که مزد کارگران فقط سالی یکبار و آنهم با کلی منت گذاشتن افزایش می‌یابد.

---------------------

علی‌اصغر بادبان در گفت‌وگو با ایلنا: تامین اجتماعی درحال ورشکستگی است هرکس جز این بگوید، لاپوشانی می‌کند/وزارت بهداشت حتی یکبار صورتحساب درمان خود را نداده و نخواهد داد

به گزارش خبرنگار ایلنا، کمیسیون تلفیقِ مجلس شورای اسلامی در بررسی بودجه سال آینده، پیشنهادات سازمان تامین اجتماعی را نپذیرفت. در بودجه‌ای که تنظیم و ارائه شده، نه تنها پرداخت اصل و فرع بدهی‌های سازمان تامین اجتماعی به عنوان مهم‌ترین سازمانِ بیمه‌گر کشور نادیده گرفته شده، بلکه به عقیده خیلی از کارشناسان، مصوبات کمیسیون تلفیق به دنبالِ رفع کسری‌های بودجه دولت از جیب تامین اجتماعی است که این رویکرد، معضل را به شدت پررنگ‌تر می‌کند. به همین منظور به سراغ علی‌اصغر بادبان (کارشناس و عضو سابق شورای عالی سازمان تامین اجتماعی) رفتیم تا چند و چون مصوبات کمیسیون تلفیق و تاثیر آن بر آینده تامین اجتماعی را مورد ارزیابی قرار دهیم. بادبان در گفتگوی زیر تاکید می‌کند اگر راه‌حل عاجلی برای مشکلات تامین اجتماعی اندیشیده نشود، بحرانِ قریب‌الوقوع، نیمی از جمعیت کشور را درگیر خواهد کرد.
کمیسیون تلفیقِ مجلس بررسی بودجه را به پایان رساند و نمایندگان مجلس هم نتوانستند به دولت بابت پرداخت بدهی‌های سازمان تامین اجتماعی فشار بیاورند. نه تنها راهکاری برای پرداخت این بدهی‌ها ارائه نشد؛ بلکه کمیسیون تلفیق مصوباتی در تعارض با منافع تامین اجتماعی داشت. مثلا اینکه منابع درمان سازمان را به خزانه کل منتقل کنند؛ تهاتر اموال و قس‌علیهذا... سوال اینجاست که چرا نمایندگان نخواستند یا در بهترین حال نتوانستند به دولت فشار بیاورند که بدهی‌های انباشته کارگران را پرداخت کند؟ آن هم در شرایطی که عموم کارشناسان بیمه‌ای معتقدند اگر طلب سازمان پرداخت نشود، بحران تامین اجتماعی قریب‌الوقوع است؟
در اینکه چرا نتوانستند به دولت فشار لازم را بیاورند، تکلیف روشن است؛ آقایان تهِ قُلَک دولت را هم می‌دانند چه خبر است. متاسفانه دولت جاهایی که نباید هزینه کند، هزینه می‌کند و جاهایی که باید هزینه کند، پول ندارد و نمی‌تواند هزینه کند. اینکه نمایندگان مجلس نتوانستند ضرورت پرداخت بدهی‌های تامین اجتماعی را جا بیندازند، به این دلیل بود که طرفداران تامین اجتماعی، طرفداران بقای تامین اجتماعی، طرفداران نزدیک به چهارمیلیون خانوار مستمری‌بگیر تامین اجتماعی و طرفداران این همه بیمه شده‌ی تامین اجتماعی که نصف جمعیت کشور را شامل می‌شود، تعدادشان در مجلس کم است. در کمیسیون تلفیق که بسیار هم کمتر هست. به نظر من؛ اگر این فشار به دولت وارد نشود و کاری صورت نگیرد، اوضاع به شدت بحرانی می‌شود. تامین اجتماعی فی‌الحال نیز برای پرداخت مستمری‌ها و برای پرداخت هزینه‌های درمان به بیمارستان‌ها و دانشگاه‌ها، شدیدا لَنگ است.
منظورتان این است که همین الان که با هم صحبت می‌کنیم نیز تامین اجتماعی مشکل دارد.
بله، همین الساعه؛ همین الان تامین اجتماعی ده هزار میلیارد تومان به بانک رفاه با نرخ ۱۴ درصد بدهکار است. این پول را گرفته که مستمری‌ها را بدهد. مساله اینجاست که با ده هزار میلیارد تومان هم مشکل پرداخت‌های تامین اجتماعی حل نمی‌شود. باید هر ماه همین مقدار وام بگیرد تا بتواند مستمری‌های ماهانه را بپردازد. پس قاعدتا به جایی خواهد رسید که توان بازپرداخت همین وام‌ها را هم نداشته باشد. تامین اجتماعی بدون تعارف در حال ورشکستگی است. هرکس بگوید اوضاع غیر از این است، لاپوشانی می‌کند، می‌خواهد روی مشکلات، روکش و سرپوش بگذارد؛ می‌خواهد مردم نبینند و نفهمند که چه خبر است. اگر خدای ناکرده تامین اجتماعی ورشکست شود، هیچ کس از پس این قصه برنخواهد آمد. هیچ کس نخواهد توانست این معضل را حل کند؛ چون چهار میلیون نفر را در هر ضریبی که مایلید ضرب کنید، آنوقت درمی‌یابید که با ورشکستگیِ سازمان، چه تعداد آدم، گرسنه خواهند ماند. دولت هم به طریق اولی از پسِ پرداخت مستمری اینها برنخواهد آمد. آقای رئیس جمهور از اول هم وعده داده بود که بایستی تامین اجتماعی را در شرایط بسیار اضطراری ببینیم و برای حل مشکلاتش، راهکارهایی درخور بیندیشیم.
چرا به این وعده‌ها عمل نکرده‌است؟ با وجود گذشت چند سال، هیچ نشانه‌ای هم دیده نمی‌شود که قرار است در آینده‌ی نزدیک به این وعده عمل شود.
متاسفانه همینطور است. شاید دیگر نیازی به آرای مردم ندارند؛ شاید فکر می‌کنند اگر به این دست وعده‌ها عمل نکنند، اتفاق خاصی نمی‌افتد. انشالله که اینطور نباشد؛ اما واقعیت این است که چیزی که فراموش شده و به حال خود رها شده، سازمان تامین اجتماعی و بیمه‌شدگان و مستمری‌بگیرانِ آن است. این فراموشی می‌تواند برای کشور، برای دولت و برای ملت خطرناک باشد. این قصه‌ای نیست که بشود از کنارش ساده گذشت. نمایندگانی که در کمیسیون تلفیق، درخواست‌های تامین اجتماعی را نپذیرفتند، یا غافل هستند که انشالله همین است و یا خدای ناکرده قصدی دارند؛ وگرنه دلیلی ندارد که همچین امر مهمی را که در حد اهمیت بودجه دفاعی کشور است، نادیده بگیرند. در واقع، همانقدر که بودجه دفاعی کشور مهم است، بودجه و تامین نقدینگی سازمان تامین اجتماعی نیز اهمیت دارد. متاسفانه نمایندگان اصولا شناختی از تامین اجتماعی ندارند و تصور می‌کنند یک چاه ویلی هست پر از پول فراوان و هیچ وقت این سرمایه به انتها نمی‌رسد. خیلی خوب است که همه ما حامیان تامین اجتماعی با هم فریاد بزنیم که تامین اجتماعی، در پرداخت مستمری‌های ماهیانه دچار مشکل است؛ که تامین اجتماعی، سرمایه‌اش به تَه رسیده و دیگر ندارد که بپردازد.
نظرتان در مورد تهاتر اموالی که نماینده‌های مجلس پیشنهاد کرده‌اند، چیست؟ آیا تهاتر اموال می‌تواند جایگزین خوبی برای پرداخت نقدی بدهی‌های دولت به تامین اجتماعی باشد؟ خیلی از فعالان کارگری می‌گویند تجربه خوبی از تهاتر اموال نداریم؛ چراکه می‌آیند اموال غیرسودده را به جای بدهی‌ها واگذار می‌کنند که در نوع خود نه تنها منفعتی در آنها نیست، بلکه باعث ضرر و زیان سازمان هم می‌شود.
ما تا به امروز چندین بار با این طناب پوسیده در چاه رفته‌ایم و دَلومان هم از دستمان دررفته‌است و در نهایت، مصیبت بر سر سازمان نازل شده. در تهاتر اموال، مساله اصلی و سوال کلیدی این است که چه اموالی؟ بیایند مراکز پول ساز را به سازمان بدهند؛ بیایند واحدهای درآمدزا را به سازمان بدهند نه شرکت‌هایی که کلی باید برایشان هزینه شود، کلی باید سرمایه‌گذاری شود تا به شرایط عادی برگردند. همین الان که داریم صحبت می‌کنیم، سازمان تامین اجتماعی در شستا ده‌ها کارخانه دارد که کاملا زیان‌ده و بی‌ارزش هستند و امکان راه‌اندازی و به‌سودرسانی آنها هم وجود ندارد. این شرکت‌ها فقط و فقط برای سازمان، هزینه می‌تراشند؛ همین. آقایان وقتی بحث نصب مدیران که می‌شود، تامین اجتماعی خیلی جای خوبی برایشان است؛ چون دوستان مدیرشان را نصب می‌کنند و این مدیران، نفری چندین میلیون هم حقوق می‌گیرند و روزگارشان می‌گذرد؛ اما بقیه وقت‌ها تامین اجتماعی به دردشان نمی‌خورد؛ وبال گردنشان است انگار؛ در حالی‌که تامین اجتماعی یکی از اساسی‌ترین، مهم‌ترین و اثرگذارترین سازمان‌های کشور است که می‌تواند یار دولت و یار نظام باشد؛ لیکن بی‌توجهی می‌تواند همه چیز را به خطر بیندازد.
جدا از همه‌ی این کم‌کاری‌ها و عدم پرداخت بدهی‌ها، مصوبه‌ای هم کمیسیون تلفیق داشته که منابع درمان تامین اجتماعی باید به خزانه کل منتقل شود؛ یعنی این منابع از تصرف تامین اجتماعی خارج شود و به دولت واگذار شود؛ این را چطور ارزیابی می‌کنید؟
این هولناک‌ترین اتفاقی است که ممکن است بیفتد. یک بار دیگر هم این کار انجام شد که بالاخره بعد از سالها دوندگی و فریاد زدن و گرفتاری‌های بی‌شمار، توانستیم با قانون الزام، این روال را پس بزنیم و اوضاع را به قبل برگردانیم. اینها دوباره می‌خواهند یک امرِ آزموده و امتحان شده و بد جواب پس داده را دوباره امتحان کنند. هدفشان از این کار چیست؟
هدف این است که منابع را تصاحب کنند و بیمه‌شده‌های تامین اجتماعی نیز بروند در صف بایستند. یعنی بیمه شده‌ها بابت دریافت خدمات درمانی‌ای که مایملک خودشان است، بروند در صف، دقیقا مثل سایرین. الان من و شمای بیمه‌شده‌ی تامین اجتماعی، برای درمان، بیمارستان خاص داریم؛ اما آن موقع خواهند گفت شما بیمارستان خاص ندارید؛ مثل همه اهالی کشور باید بروید و صف ببندید. اما مهمترین مساله این است که وزارت بهداشت تا حالا در عمر درمانیِ خودش، حتی یک بار صورتحساب درمان به سازمان تامین اجتماعی نداده و هرگز هم نخواهد داد؛ فقط چشم دوخته‌اند به این ۹ درصدِ درمانِ تامین اجتماعی و دنبال این هستند که از تامین اجتماعی بودجه بگیرند و کمبودهای خودشان را برطرف کنند و این، وحشتناک‌ترین قسمتِ قضیه است؛ اینکه دولت بیاید از تامین اجتماعی بودجه بگیرد، به‌شدت هولناک است.
گفتگو: نسرین هزاره مقدم

---------------------

دوشنبه ۲ بهمن ۱۳۹٦ - ۲۲ ژانویه ۲۰۱٨

برگزاری جلسه برای پیگیری مطالبات بازنشستگان کیان تایر

پرداخت قسطی پاسخگوی مشکلات نیست

به گزارش خبرنگار ایلنا، به دنبال تجمع صبح روز گذشته بازنشستگان کارخانه کیان تایر مقابل وزارت صنعت، معدن و تجارت، عصر دیروز جلسه‌ای به منظور خاتمه دادن به مشکلات معترضان، در این وزارتخانه تشکیل شد.
در این جلسه «حسن ممتحن» مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت و همچنین نمایندگان بازنشستگان کیان تایر حضور داشتند. یک نفر از بازنشستگان کیان تایر که در این جلسه حضور داشت، در رابطه با مسائل طرح شده گفت: خواسته اصلی که در این جلسه تکرار کردیم و بر آن مصر هستیم این است که مطالبات ۴۰۰ نفر از بازنشستگان کیان‌تایر باید به صورت یکجا و همراه با دیرکرد آن پرداخت شود و پرداخت قسطی آن هم مطلوب ما نیست.
این بازنشسته کارخانه کیان تایر با اشاره به وعده‌های عملی نشده هیات حمایت از صنایع که مدیریت کارخانه کیان تایر در دست آن است، گفت: در جلسه روز گذشته همچنین یادآور شدیم که پذیرش قسطی پرداخت شدنِ سنوات بازنشستگی مطلوب ما نبوده است؛ با این حال به علت مشکلاتی که کیان تایر در تامین نقدینگی خود دارد، قسطی پرداخت کردن سنوات را پذیرفتیم؛ اما ۶ ماه است که اقساط خود را که تنها ماهی ۵۰۰ هزار تومان است، دریافت نکرده‌ایم.
نمایندگان بازنشستگان کارخانه کیان تایر در جلسه روز گذشته تاکید کردند؛ اگر قرار بر پرداخت قسطی باشد، پرداخت تمام و کمال طلب ۱۶ میلیاردی سال‌ها به طول می‌انجامد. این بازنشسته کیان تایر ادامه داد: حرف ما این است که پرداخت ماهی ۵۰۰ هزار تومان را هم فقط وعده می‌دهند و اجرایی نمی‌کنند.
از قرار معلوم، مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت در پایان جلسه روز گذشته وعده برگزاری یک جلسه دیگر در روز سه‌شنبه این هفته را داده‌ است که در آن نمایندگان بازنشستگان و هیات حمایت از صنایع که مسئول پرداخت مطالبات بازنشستگان است، حضور خواهند داشت.

---------------------

حقوق آذرماه کارگران حفاری شمال پرداخت نشد

به گزارش خبرنگار ایلنا، کارگران شرکت حفاری شمال می‌گویند علیرغم به پایان رسیدن دی ماه، هنوز تکلیف مطالبات آذرماه مشخص نشده‌است.
به گفته آنها، بیش از دو هزار کارگر حفاری شمال بعد از دریافت دستمزد آبان ماه، هیچ دریافتی مزدی نداشته‌اند و از بابت شرایط پیش آمده نگران هستند.
یکی از این کارگران می‌گوید: هم کارگران عملیاتی و هم کارگران ستادی نگرانند. از یک طرف دستمزد هیچکدام از کارگران پرداخت نشده و از طرف دیگر باتوجه به انجام اصلاح ساختار و تغییرات مدیریتی شرکت، سردرگمی آنها افزایش یافته‌است.
به گفته این کارگر، پرسنل حفاری شمال نمی‌دانند چه زمانی و چه مبلغی قرار است به آنها بابت دستمزد پرداخت شود و این سردرگمی، مشکلات آنها را تشدید کرده‌است.
در روزهای گذشته نمایندگان مجلس از کلید خوردن طرح تحقیق و تفحص از شرکت حفاری شمال خبر دادند. کارگران می‌گویند منتظریم ببینیم این طرح به نتیجه‌ می‌رسد یا خیر و آیا این طرح می‌تواند تا حدودی مشکلات کارگران را برطرف کند؟

---------------------

راننده‌های اتوبوسرانی آبادان حدود پنج ماه مزد پرداخت نشده طلب‌دارند

منابع کارگری ایلنا در آبادان می‌گویند: پرداخت دستمزد حدود ۱۲۰ کارگر پیمانی اتوبوسرانی شهر آبادان، دست‌کم برای مدت ۵ ماه به تاخیر افتاده‌ است. حدود ۳۵ کارگر رسمی دیگر هم که در بخش اداری این مجموعه مشغول‌ به کار هستند، دوماه معوقات مزدی دارند.
این کارگران پیمانکاری که در حرفه‌هایی همچون رانندگی، تعمیرات موتوری و ستادی مشغول کارند، بابت مطالبات ماه‌های شهریور، مهر، آبان، آذر و دی ماه سال جاری طلبکارند و هنوز عیدی سال ۹۵ خود را دریافت نکرده‌اند.
این کارگران خواستار مستقیم شدن قراردادهای شغلی خود و برداشته شدن پیمانکار هستند و می‌گویند؛ در ساختار کنونی بخشی از درآمدهای آن‌ها درحالی به پیمانکار اختصاص پیدا می‌کند که مالکیت تمام خودرو‌ها و وظیفه تامین تمامی هزینه‌های مربوط به آن‌ها برعهده سازمان اتوبوسرانی آبادان است.
کارگران پیمانکاری اتوبوسرانی آبادان خواهان آن هستند تا مانند همکاران رسمی خود به صورت قرارداد مستقیم همکاری خود را با این شرکت ادامه دهند و بتوانند از مزایا‌ی ویژه‌ای همانند پاداش، حق طرح طبقه‌بندی مشاغل و.... برخوردار شوند.
پیش از این «حمیدرضا سیادت» مدیر روابط عمومی سازمان اتوبوسرانی آبادان با تایید معوقات مزدی راننده‌های پیمانی سازمان گفته بود: مجموعه شهرداری و سازمان اتوبوسرانی آبادان دچار کمبود منابع مالی هستند.
به گفته وی؛ سازمان اتوبوسرانی یک واحد خدماتی و فاقد درآمد مستقیم است و منابع مالی آن از سوی شهرداری و وزرات کشور تامین می‌شود.

---------------------

توفان توئیتری در حمایت از کودکان کار بروجردی

به گزارش خبرنگار ایلنا، شب گذشته (دوم بهمن ماه) راس ساعت ده شب، یک توفان توئیتری در حمایت از کودکان کارِ آب نبات‌فروش بروجردی به راه افتاد.
فعالان حقوق کودک و کنشگران مدنی، با هشتگِ کودک آب نبات‌فروش مجرم نیست، به دستگیری کودکان کار در بروجرد اعتراض کردند.
هماهنگی برای این اعتراض مجازی، از روز گذشته در فضای مجازی انجام شده بود.
در روزهای گذشته، دستگیری کودکان کار بروجرد تحت عنوان طرح برخورد با متکدیان شهری و گذاشتن تصویر این کودکان در کانال روابط عمومی شهرداری بروجرد، انتقادات فعالان مدنی و اجتماعی را برانگیخت.

---------------------

پایان اعتراض دو روزه کارگران کاغذسازی پارس در شوش/مسئولان قول پیگیری دادند

به گزارش خبرنگار ایلنا، برپایه اظهارات کارگران، به دنبال مذاکرات صنفی در جلسه شورای تامین شهرستان شوش که روز گذشته یکشنبه (یکم دی ماه) انجام شد، اعتراض صنفی کارگران «کاغذسازی پارس» پس از گذشت دو روز خاتمه یافته و در حال حاضر کارگران بخش‌های مختلف به فعالیت حرفه‌ای خود مشغولند.
این کارگران از روز شنبه هفته جاری تا شامگاه روز یکشنبه (یکم بهمن ماه) در اعتراض به به شیوه اجرای قانون طرح طبقه‌بندی مشاغل در این واحد صنعتی در اعتراض صنفی به‌سر می‌بردند.
به گفته کارگران معترض کاغذسازی پارس؛ قانون طرح طبقه‌بندی مشاغل که اخیرا در این واحد تولیدی اجرا شده، باعث ایجاد شکاف درآمدی میان کارگران شده به طوری که در عمل همه کارگرانی که اینجا کار می‌کنند، به نسبت مساوی از مزایای این طرح برخودار نشده‌اند.
به نقل از کارگران کاغذسازی پارس گفته می‌شود، طی دو روز گذشته تعدادی از مسئولان شهرستانی همانند اداره کار و فرمانداری ازجمله نمایندگان بودند که با حضور در اجتماع کارگران کاغذسازی درباره رفع مشکلات آن‌ها وعده رسیدگی دادند.
کارگران کاغذسازی پارس در خاتمه می‌گویند: بر همین اساس همه کارگران با اعتماد به وعده مسئولان به تجمع اعتراضی خود پایان دادند.

---------------------

گزارش ایلنا از خانه‌نشینیِ کارگرانِ از کار افتاده

به گزارش خبرنگار ایلنا، نامش کمال فیضی است. اهل و ساکن مریوان در استان کردستان. او رانندهٔ ماشین سنگینِ نفت‌کش است. به قول خودش زمانی رانندهٔ ماشین سنگینِ نفت‌کش بوده‌است، اما حالا از کارافتاده و زمین‌گیر است:
«داشتم بار نفت رو از عراق به بندر امام می‌بردم که از مقابل، یک تریلی به سمت نفت‌کش منحرف شد. ماشین را کشاندم سمت خاکی اما وقتی برگشتم، یک کامیون ده‌ تُن با سرعت از روبرو می‌آمد؛ در آن لحظه هیچ چیز نفهمیدم. بعد از حادثه به کما رفتم. یک هفته بعد، وقتی به هوش آمدم، کشکک پای چپم خورد شده بود و دیگر نمی‌توانستم رانندگی کنم. حالا بیش از یک سال است که از کار افتاده‌ام. پای چپم بی‌حرکت مانده‌است. با این وجود، برایم فقط ۴۰ درصد از کارافتادگی درنظر گرفته‌اند. با هفت سال سابقه بیمه‌پردازی، کمتر از ۲۰۰ هزار تومان غرامتِ از کارافتادگی می‌گیرم؛ دقیقا ۱۹۳ هزار تومان....»
او که حرفه‌ای به جز رانندگی بلد نیست، پدر سه فرزند است. سه دختر قد و نیم قد دارد که به شدت نگران آینده آنهاست و بیش از یک سال است که دوندگی می‌کند اما به جایی نرسیده. آقا کمال می‌گوید: از همه مسئولان فقط یک سوال دارم؛ خداوکیلی پای یک راننده در این مملکت فقط ۴۰ درصد می‌ارزد؟ ۱۹۳ هزار تومان؟ من که غیر از رانندگی کار دیگری از پسم برنمی‌آید؛ با پای فلج، چطور رانندگی کنم؟ مگر از کارافتادگی کامل چه معنایی دارد؟ همین خانه‌نشینی‌ست دیگر.... چطور توقع دارند با ماهی ۱۹۳ هزار تومان، زندگی خودم و چهار سر عائله را تامین کنم؟ در مملکتی که حقوق بعضی‌ها از بیت‌المال از صدمیلیون تومان هم بیشتر است، نصیبِ منِ شهروندِ آسیب‌دیده فقط باید ۱۹۳ هزارتومان باشد؟ این عدالت است؟!

روایت دوم: انگشتان قطع شده
اباذر محسنی، کارگری اهل شهرستان خمینِ استان اصفهان است که به علت بیکاری در شهرستان خود، سال‌ها پیش برای کار به یک کارخانه فرش‌بافی واقع در شهرستان آران و بیدگل در شمال اصفهان رفته بود. ۳۱ فرودین ماه سال ۱۳۸۶ حین کار با دستگاه برش فرشی که روی آن حفاظ‌های فاصله کارگر تا محدوده خطر نصب نشده بود، دستش زیر تیغه‌ای رفت که فرش را برش می‌زد. او در این حادثه سه انگشت دست راستش را از دست داد و بعد از حادثه به علت شکایت از کارفرما، از کار بیکار شد. غفلت کارفرما از نصب حفاظ روی دستگاه برش فرش، شرایطی را پیش آورد که دست راست اباذر دچار از کارافتادگی کامل شد و در نتیجه، زندگی او برای همیشه تحت‌الشعاع تجهیز نبودن ابزار کارش قرار گرفت.
به او نیز فقط ۴۰ درصد از کارافتادگی تعلق گرفت با غرامت ماهانه‌ای کمتر از ۲۰۰ هزار تومان شاید همان ۱۹۳ هزار تومان. درحالی‌که این کارگر فرشباف نیز برای امرار معاش با سه انگشت قطع شده، هیچ راهی ندارد. زندگی او هم به طور کامل مختل شده. خرج خانواده چند نفره را این‌گونه تامین می‌کند: غرامت ۲۰۰ هزار تومانی و یارانه دولت و کمک‌هایی که از این‌طرف و آن‌طرف می‌رسد؛ همین.....

قوانین تامین اجتماعی؛ کمیسیون پزشکی و کارگران ناراضی
در ارتباط با از کارافتادگی، ماده ۷۰ قانون تامین اجتماعی همه چیز را برعهده کمیسیون پزشکی گذاشته‌است. کمیسیون پزشکی که مرکب از چهار پزشک است، در ارتباط با از کارافتادگی کامل یا از کارافتادگی جزئیِ کارگر حادثه دیده تصمیم‌گیری می‌کند. تنها در صورتی که براساس نظر کمیسیون، رای به از کارافتادگی کاملِ کارگر داده شود، مستمری کامل به او تعلق خواهد گرفت. براساس این قانون، چنانچه میزان کاهش قدرت کار بیمه شده بین ٣٣ تا ۶۶ درصد و به علت حادثه ناشی از کار باشد، از کارافتاده جزئی شناخته می‌شود.
همچنین اگر درجه کاهش قدرت کار بیمه شده بین ١٠ تا ٣٣ درصد و موجب آن حادثه ناشی از کار باشد، استحقاق دریافت غرامت نقص مقطوع را خواهد داشت.
و هرگاه درجه کاهش قدرت کار بیمه شده ۶۶ درصد و بیشتر باشد از کارافتاده کلی شناخته می‌شود. بیمه شده‌ای که در اثر حادثه ناشی از کار یا بیماری حرفه‌ای از کارافتاده کلی شناخته شود، بدون درنظر گرفتن مدت پرداخت حق بیمه، استحقاق دریافت مستمری از کارافتادگی کلی ناشی از کار را خواهد داشت.
همانطور که در متن قانون آمده، همه چیز بستگی به «میزان کاهش قدرت کار بیمه‌شده» دارد و در صورتی که قدرت کار بیمه‌شده بیش از ۶۶ درصد کاهش پیدا کند، بایستی او را از کارافتاده کلی در نظر گرفت و طبعا به او مستمری کامل تعلق می‌گیرد. حال پرسش اساسی اینجاست که آیا راننده‌ای که پای چپش کاملا بی‌حرکت است و پس از چند بار مراجعه به پزشکان متخصص مشخص شده که هیچ راهی برای مداوا وجود ندارد، کاهش قدرت کار او بیشتر از ۶۶ درصد نیست؟ نباید از کارافتاده کامل تلقی شود؟ یا کارگر فرشبافی که انگشتان دست ندارد و بسیاری موارد مشابه دیگر. با این حساب با چه استدلالی، کمیسیون پزشکی استان کردستان برای کمال فیضی فقط ۴۰ درصد از کارافتادگی در نظر گرفته‌است؟ چرا او فقط ماهی ۱۹۳ هزارتومان به عنوان غرامت دریافت می‌کند؟ چه فرقی است میان حادثه‌دیدگی در صنایعی که در آن‌ها کار‌شناسان ایمنی مستقر هستند با حادثه‌دیدن کارگرانی که برای خودشان یا در کارگاه‌های کوچک مشغول به کارند؟
شهرام غریب (کار‌شناس ارشد ایمنی و بهداشت کار) در ارتباط با روندی که پس از حادثه‌دیدگی کارگر در صنعت طی می‌شود؛ می‌گوید: در این زمینه یکسری قوانین وجود دارد. ما کار‌شناسان ایمنی بعد از اینکه کارگری دچار حادثه شد، دو گزارش حادثه تنظیم می‌کنیم. گزارش حادثه اولیه و گزارش حادثه نهایی. این گزارش‌ها به کمیسیون‌های پزشکی داده می‌شود و در آنجا درصد از کارافتادگی مشخص می‌شود.
وی تاکید می‌کند: در این گزارش‌ها، براساس یکسری جداول مشخص، تعداد روز کاری از دست رفته کارگرِ حادثه‌دیده مشخص می‌شود. برای نمونه اگر کارگری حین کار دچار شکستگی دست شود، کار‌شناس ایمنی براساس جداول، تعیین می‌کند که کارگر چند روز کاری را قرار است از دست بدهد و طبیعی‌ست که کمیسیون پزشکی این گزارش‌ها را مبنای تصمیم‌گیری قرار می‌دهد.
این کار‌شناس ایمنی در ادامه می‌گوید: درست است که در کمیسیون‌های پزشکی، گزارش‌های فنی را می‌خوانند؛ اما جداول مخصوص به خود را هم دارند. اما قضیه در مورد کارگری که برای خودش کار می‌کند یا در کارگاه خانگی و کوچکی که فاقد کار‌شناس ایمنی است، مشغول به کار است فرق می‌کند. در آنجا گزارش‌های حادثهٔ تنظیم‌شده توسط کار‌شناس ایمنی وجود ندارد و کار کاملا برعهده کمیسیون پزشکی است.
طبیعی‌ست که حادثه‌دیدگی کارگر در بازار کار فعلی، امری دور از ذهن نیست؛ چه محل کار، یک کارگاه صنعتیِ بزرگ و ملزم به رعایت ایمنی و استقرار کار‌شناس باشد و چه بیمه شده خویش‌فرما باشد یا در یک کارگاه کوچک کار کند. اما این سوال همواره مطرح است که کمیسیون‌های پزشکی با چه مکانیسمی در موارد مختلف درصد «کاهش قدرت کار بیمه‌شده» را تعیین می‌کنند که نتیجه‌اش نارضایتی کارگرانی از قبیل کمال فیضی است؟ چرا در شرایطی که قوانین به اندازه کافی صراحت دارد، باید این تصور در ذهن کارگر به وجود بیاید، که در حق او اجحاف شده‌ است و در ‌‌نهایت، چرا زمین‌گیر شدن و خانه نشینی، از کارافتادگی کامل تلقی نمی‌شود؟
گزارش: نسرین هزاره ‌مقدم

---------------------

یکشنبه ۱ بهمن ۱۳۹٦ - ۲۱ ژانویه ۲۰۱٨

تجمع بازنشستگان کارخانه کیان تایر/وعده پرداخت قسطی سنوات عملی نشد

به گزارش خبرنگار ایلنا، در حدود ۴۰۰ بازنشسته کارخانه کیان تایر که از سال ۹۰ به تدریج بازنشسته شده‌اند، مطابق تعهدی که اعضای هیات حمایت از صنایع در مقام مدیریت موقت کارخانه ایران تایر داده بودند، قرار بود از تابستان امسال تا زمانِ تسویه کامل سنوات ایام خدمت، هر ماه ۵۰۰ هزار تومان دریافت کنند.
با این حال به گفته بازنشستگان کیان تایر ۷ ماه است که این ۵۰۰ هزار تومان به حساب‌هایشان واریز نشده است. کیان تایر چند سال است که به علت بحران تولید، توسط هیات حمایت از صنایع اداره می‌شود.
مطابق گفته‌های معترضان هر کدام از آن‌ها بابت سنوات بازنشستگی بین ۸۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان از کارخانه کیان تایر طلبکار هستند و قاعدتا حتی با پرداخت‌‌ همان ۵۰۰ هزار تومان در ماه هم روند تسویه‌حساب آن‌ها بیش از یک دهه طول می‌کشد.
به گفته یک نفر از بازنشستگان کیان تایر که در تجمع امروز حضور داشت، قرار بود در جلساتی که هیات حمایت از صنایع برای بررسی بحران کارخانه برگزاری می‌کند، ۴ نفر از نمایندگان بازنشستگان کارخانه هم حضور داشته باشند که تاکنون از آن‌ها برای این کار دعوت به عمل نیامده است.
این بازنشسته کارخانه کیان تایر افزود: قرار بود با مکاتباتی که هیات حمایت با وزارت صنعت، معدن و تجارت انجام داده است، تسهیلاتی از طریق سیستم بانکی برای رفع مشکلات کارخانه و پرداخت مطالبات بازنشستگان به کیان تایر پرداخت شود که تکلیف آن هم مشخص نیست.

---------------------

به کارگران پیمانکاریِ نفت حق بدی آب و هوا پرداخت نمی‌شود/ تبعیض در صنعت نفت سابقه طولانی دارد

ناصرآقاجری (از فعالان صنفی کارگری شاغل در پروژه‌های نفتی) به خبرنگار ایلنا گفت: در پروژه‌های نفتی به کارگرانی که به صورت پیمانکاری مشغول به کارند، کوچک‌ترین مزایایی بابت بدی آب و هوا پرداخت نمی‌شود.
وی در توضیح مناسبات کاری که در پروژه‌های نفتی حاکم است؛ افزود: کارفرمای اصلی مسئولیت اجرای پروژه را به پیمانکار دست‌اول واگذار می‌کند و بعد اجرای پروژه به صورت سلسله مراتبی میان پیمانکاران دست‌ دوم و سومِ متعددی تقسیم می‌شود؛ در این شیوه‌ی تقسیم کار، تکلیف هزینه‌های نیروی انسانی از ابتدا به صورت قطعی مشخص شده‌ و برای همین است که خبری از پرداخت مزایایی مثل بدی آب و هوا و سختی کار نیست.
وی ادامه داد: البته اگر نیروی کارِ شاغل در پروژه نفتی تابع مقررات دیگری مثل قانون استخدام وزارت نفت باشد؛ وضعیت فرق می‌کند؛ مطابق این مقررات، پرداخت مزایایی مثل حق بدی آب و هوا و سختی کار موضوعی پیش‌بینی شده است. آقاجری گفت: در مناسبات پیمانکاری نیز کارگرانی که به دلیل داشتن تخصص و مهارت فنی بالا در استخدام پیمانکاران اصلی هستند؛ می‌توانند تا حدودی در مورد شرایط کاری خود با کارفرما چانه‌زنی کنند؛ اما برای کارگران معمولی که بیشتر در استخدام پیمانکاران دست‌چندم هستند، هیچ فرصتی برای چانه‌زنی وجود ندارد و کوچک‌ترین اعتراضی می‌تواند به اخراج کارگر منجر شود. این فعال صنفی کارگری مناطق ویژه اقتصادی، مسئله بدی و طاقت‌فرسا بودنِ آب و هوای مناطق نفتی را اینطور توضیح داد: در مناطقی مثل خوزستان یا عسلویه گرمای هوا به‌شدت بالاست. در این گرما، کارگران ناچارند برای ساعت‌های طولانی فعالیت بدنی سنگین داشته باشند و ابزار به دست و ایستاده در در ارتفاع، قطعات مختلف را باز و بسته کنند. عرقِ ریختن‌های مداوم، ضعفِ جسمی به همراه دارد. در مجاورت آن‌ها دستگاه‌های ژنراتور روشن نگهداشته می‌شوند و همین، علاوه بر تولید گرمای مضاعف باعث آلودگی صوتی نیز می‌شود. گازهای ناشی از عملیات جوشکاری نیز سنگینی هوای تنفس را دوچندان می‌کند.
آقاجری افزود: متاسفانه سابقه این تبعیض شغلی بسیار قدیمی است؛ با وجود آنکه سابقه تصویب قوانین حمایتی از کارگر به سالهای پیش از انقلاب بازمی‌گردد، اما از آن سال‌ها تاکنون همیشه شرایط نیروهای شاغل در صنعت نفت نابرابر بوده است.

---------------------

سرگردانی کارکنان تعدیل شده موسسه ثامن‌الحجج دو ساله شد

به گزارش خبرنگار ایلنا، با گذشت دو سال از تعدیل ۲۷۰۰ نفر از کارکنان موسسه مالی اعتباری ثامن الحجج در سراسر کشور، هنوز این کارگران معطل یافتن راهی برای بازگشت به کار و تامین معاش خانواده‌های خود هستند.
شماری از کارکنان تعدیل شده موسسه ثامن الحجج در تماس با ایلنا یادآور شدند: پیش از اخراج به اتفاق ۲۷۰۰ همکار دیگر در موسسه مالی اعتباری ثامن الحجج مشغول کار بودیم اما در ‌‌نهایت از دی ماه سال ۹۴ به دلایل متوقف شدن فعالیت این موسسه مالی ازسوی شورای ‌عالی پول اعتبار، بانک مرکزی و قوه قضائیه تعدیل شده‌ایم و از آن زمان تاکنون برای یافتن شغل جایگزین سرگردان هستیم.
آن‌ها با یادآوری اینکه در نتیجه تحولاتی که بعد از انحلال محل کارشان به وجود آمد، مسئولیت این موسسه به بانک پارسیان سپرده و قرار شد این بانک از میان آن‌ها تعداد ۱۵۰۰ نفر را به وسیله آزمون استخدامی جذب نماید، گفتند: با وجود آنکه ماه‌هاست آزمون یاد شده برگزار شده اما هنوز به جز اشتغال به کار تعداد ۲۱۵ نفر از همکارانمان آنهم به صورت قرارداد موقت سه ماهه در تهران، اتفاق تازه‌ای نیفتاده است.
به گفته آنان، با وجود آنکه از آن تاریخ تاکنون کارکنان بیکار شده پی‌گیر مطالبات معوقه و بازگشت به کار خود هستند، اما تعداد زیادی از آنان موفق به دریافت سنوات خدمت نشده و همچنان در بلاتکلیفی به سر می‌برند. طبق اظهارات کارگران بیکار شده این موسسه مالی اعتباری، هرکدام از همکاران بیکار شده، دستکم ۸ میلیون و حداکثر ۳۰ میلیون تومان بابت سنوات پایان کار خود طلب دارند. این درحالی‌ست که تعدادی از پرسنل که موفق به دریافت سنوات خود شده‌اند از میزان حداقلی آن رضایت ندارند.
این پرسنل همچنین مدعی شدند یکی از چند شرط اشتغال به کار در بانک پارسیان تسویه حساب کامل با موسسه مالی اعتباری ثامن الحجج اعلام شده است. بنابراین همکارانی که از طریق آزمون جذب بانک پارسیان می‌شوند، جدااز آنکه بایستی سنوات دوران خدمت خود را به موسسه مالی اعتباری ثامن الحجج ببخشند، تسهیلات بانکی که ضمن خدمت از موسسه دریافت کرده‌اند را باید یکجا پرداخت کنند.
پرسنل تعدیل شده باقیمانده در خصوص وعده‌هایی که به آن‌ها در خصوص بازگشت به کار داده شده، گفتند: در ماه‌های گذشته از سوی مسئولان بالادستی و تعدادی از نمایندگان مجلس به آن‌ها گفته شد که باتوجه به وضعیت بوجود آمده، آن‌ها را به موسسات و بانک‌هایی که به صورت خصوصی و دولتی فعالیت دارند، بازمی‌گردانند اما تاکنون با وجود پیگیری‌های آن‌ها و تجمع در مقابل نهادهای مختلف، این وعده‌ها به جز برای عده‌ای کمی، محقق نشده است.
کارکنان موسسه ثامن الحجج در خاتمه می‌گویند: همچنین در این مدت دو ساله آنان برای تامین معاش خود و خانواده‌هایشان نتوانسته‌اند شغل جدید پیدا کنند و در این زمینه نیز رسیدگی از سوی مسئولان نشده است.

---------------------

انتشار تصاویر کودکان کارِ دستگیرشده‌ بروجردی/روابط عمومی شهرداری: همکارانم عذرخواهی کرده‌اند

به گزارش خبرنگار ایلنا، روز ۲۹ دیماه، تصاویری در شبکه‌های مجازی منتشر شد که نشان می‌داد برخورد با کودکان کار ادامه دارد. ماموران شهرداری بروجرد در قالب طرح برخورد با متکدیان، پس از بازداشت و دستگیری کودکان کار، تصاویر آنها را در کانال روابط عمومی شهرداری منتشر کردند. انتشار این تصاویر موجی از انتقادات برانگیخت.
در همین رابطه تماس خبرنگار ایلنا با مسئولان شهرداری بروجرد نتیجه‌ای نداشته‌ است؛ غیر از آنکه یکی از کار‌شناسان روابط عمومی به صورت ضمنی این اتفاق را تایید کرد و گفت همکارانش در بخش سد‌معبر شهرداری، بابت این برخورد نادرست عذرخواهی کرده‌اند.
پیش از این رضا بهنودفر (نائب رئیس شورای شهر بروجرد)؛ انتشار این تصاویر در کانال روابط عمومی شهرداری بروجرد را تقبیح و از برخورد قانونی با خاطیان خبر داده‌ بود.
در همین رابطه انجمن یاری کودکان درمعرض خطر نیز اعلام کرد؛ روز گذشته (سی‌ام دی ماه) در تماس تلفنی، اعتراض خود را به دفتر شهرداری بروجرد ابلاغ کرده‌است.
این انجمن از مسئولان شهرداری بروجرد خواسته است بابت ارتکاب این اقدام، از کودکانی که به دلیل فقر تحمیلی و بی‌توجهی به زندگی‌شان به کار در خیابان‌ها مشغولند، عذرخواهی کنند.

---------------------

کارگران «کیان کُرد» خواستار تشکیل نهاد کارگری شدند

منابع خبری ایلنا در کارخانه «کیان کُرد» اعلام کردند: آخرین دوره شورای اسلامی کار کارخانه «کیان کُرد» در سال ۹۴ به پایان رسید اما از آن سال تاکنون؛ دوره جدید هنوز تشکیل نشده است. به همین دلیل کارگران معتقدند شکل‌گیری این نهاد صنفی در شرایط نامعلوم کارخانه و کارگرانش که در حال حاضر برای معوقات مزدی ۶ ماهه حدود یک ماه به صورت غیرمستمر در اعتصاب هستند، ضرورت دارد.
یکی از کارگران این کارخانه در خصوص علت تشکیل نشدن شورای اسلامی کار در این واحد تولیدی به ایلنا گفت: در فاصله زمانی سه ساله‌ای که از توقف فعالیت آخرین شورای اسلامی کار گذشته است، چندین بار برای ایجاد نهاد صنفی تلاش کردیم اما در هر دوره کارفرما با مانع‌تراشی مانع از انجام این کار شد.
به گفته این کارگر، در حال حاضر آنچه مانع برگزاری انتخابات و تشکیل شورای اسلامی کار در کارخانه کیان کُرد شده؛ یکی نارضایتی کارفرما و دیگری تعلل اداره کارملایر است.
این کارگر تاکید کرد: پس از حدودا یک ماه از آغاز اعتراضات کارگری در این کارخانه، خلاء نهاد کارگری در این کارخانه بیش از هر زمانی احساس می‌شود چون شورای سابق این کارخانه همیشه قوی عمل می‌کرد و محلی برای پیگیری قانونی مشکلات صنفی کارگران به شمار می‌آمد.
او یاد آور شد: تقویت امنیت شغلی و جلوگیری از اخراج سلیقه‌ای کارگران، وصول مطالبات معوقه مزدی و بیمه‌ای و ... توسط برخی کارفرمایان در گرو ایجاد تشکل‌های مستقل کارگری است تا بتوانند در مقابل این ظلم‌های آشکار مقاومت کنند.
این کارگر در ادامه پیرامون روند بررسی مشکلات کارگران «کیان کُرد» از سوی مسئولان شهرستان ملایر تصریح کرد: از اولین روز از اعتصاب، مرتبا مسئولان شهرستان در محل اعتراض کارگران حاضر می‌شوند اما عملا اقدامی در خصوص وصول معوقات مزدیانجام نمی‌دهند.
وی افزود: همچنین روز گذشته همزمان با اعتراض شماری از کارگران در محوطه کارخانه، رئیس اداره کار و تعدادی دیگر از مسئولان در محل کارخانه حاضر شدند و با وعده پرداخت حداقل یک ماه از مطالبات قصد داشتند به اعتراض کارگران خاتمه دهند.
به گفته وی، کارگران «کیان کُرد» که دستکم یک ماه است دست به اعتراض صنفی زده‌اند. وی پایان اعتصاب خود و همکارانش را به دریافت حداقل ۵۰ درصد از مطالبات مزدی خود منوط کرده‌اند.

---------------------

مسمومیت سه کارگر مرغداری بر اثر استنشاق گاز منوکسیدکربن

به گزارش ایلنا، «سعید اسد‌پور» (رئیس مرکز فوریتهای پزشکی خوی) با اعلام این خبر گفت: ۲۱: ۳۰ شب گذشته (۳۰ دی ماه) سه نفر از کارگر ان یک واحد مرغداری در نزدیکی روستای پکاچیک خوی با استنشاق گاز منوکسید کربن دچار مسمومیت شده بودند که با حضور به موقع همکاران زحمتکش فوریتهای پزشکی خوی از مرگ حتمی نجات یافتند.
به گفته وی، مصدومان این حادثه توسط گروه‌های امدادی وفوریت‌های پزشکی به بیمارستان «مدنی» در شهرستان خوی انتقال یافتند که خوشبختانه وضعیت جسمی آن‌ها رو به بهبودی است.

---------------------

طومار معلمان مشهد خطاب به اداره آموزش و پرورش/مطالبات سالجاری پرداخت نشد

جمعی از معلمان مشهد در تماس با خبرنگار ایلنا، از عدم پرداخت مطالبات مزدی خود از ابتدای سال تحصیلی جاری خبر دادند و گفتند: در اعتراض به این وضعیت، طومار اعتراضی خطاب به رئیس آموزش و پرورش ناحیه یک مشهد امضا کرده‌ایم.
به گفته این معلمان، مطالبات پرداخت نشده مربوط به حق‌التدریس و پرداخت‌های امتحاناتِ سال جاری و سال قبل است که علیرغم پیگیری‌ها هنوز به حساب معلمان واریز نشده‌ است.
این معلمان می‌گویند: چهار ماه از سال تحصیلی جدید گذشته اما ما هنوز مطالبات مزدی مربوط به سال تحصیلی گذشته را دریافت نکرده‌ایم. در طوماری که معلمان مشهد امضا کرده‌اند، آمده است که حق اعتراض به دیوان عدالت برای معلمان محفوظ است.

---------------------

شیوع آنفولانزای مرغی ۲۷۰۰ کارگر را بیکار کرد

به گزارش خبرنگار ایلنا، سرعت انتشار گونه‌ای از ویروس آنفولانزای مرغی به اندازه‌ای بالا رفته که تنها در سال ۹۶ منجر به معدوم شدن ۱۸ میلیون مرغ تخم‌گذار و تعطیلی حدود ۳۰۰ واحد فعال شده است. معدوم شدن مرغ‌ها در صنعتی که تنها درآمدش از محل فروش تخم‌مرغ است، به قیمت بیکاری هزاران کارگر و معرفی تعدادی از آن‌ها به اداره کار برای دریافت بیمه بیکاری تمام شده است.
تنها از ابتدای سال ۱۳۹۶ تا به حال ۳۰۰ واحد مرغ تخم‌گذار تعطیل شده است. واحدهای باقی مانده نیز با کمتر از نصف ظرفیت‌ کار می‌کنند و احتمال تعطیلی آن‌ها هم مطرح است. هر یک از این واحد‌ها به طور متوسط ۲۰ تا ۲۵ کارگر به ازای هر ۱۰۰ هزار مرغ تخم‌گذار دارند.
به گفته «ناصر نبی‌پور» رئیس هیات مدیره اتحادیه مرغ تخم‌گذار استان تهران، اولین گونه‌ها از آنفولانزای مرغی که چندان هم کشنده نبود، از سال ۱۳۸۹ وارد کشور شد. از سال ۱۳۹۴ با تغییر شکل تدریجی و متعدد، ویروس کشنده شد و از‌‌ همان زمان هم به تدریج بیش از ۱۵۰۰ واحد مرغ تخم‌گذار را با بحران مواجه کرد و کاری کرد که آن‌ها چاره‌ای جز معدوم کردن مرغ‌ها و در ‌‌نهایت بیکار کردن کارگران و معرفی کردن آن‌ها به اداره کار برای پرداخت مقرری بیکاری نداشته باشند.
وی با بیان اینکه بیشتر این واحد‌ها در استان‌های تهران، البرز، قزوین، آذربایجان شرقی و قم قرار دارند که ۸۰ درصد تخم‌مرغ‌های کشور را تولید می‌کنند، به معدوم کردن ۱۸ میلیون مرغ تخم‌گذار در سال ۹۶ اشاره کرد و گفت: به ازای معدوم کردن هر ۱۰۰ هزار مرغ تخم‌گذار؛ حدود ۱۵۰ کارگر بیکار می‌شوند. حال با در نظر گرفتن ۱۸ میلیون مرغ‌ تخم‌گذار می‌توان گفت که حدود ۲۷۰۰ کارگر تنها در سال ۹۶ بیکار شده‌اند.
این در شرایطی است که مسئولان اداره کل حمایت مشاغل و بیمه بیکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در پاسخ به این پرسش که چه تعداد کارگر واحدهای مرغ تخم‌گذار در سال ۹۶ برای دریافت مقرری بیکاری به ادارت کار معرفی شده‌اند، گفتند: به صورت تفکیک شده آمار در این‌باره در دست نداریم و تنها می‌دانیم که ۲۲۰ هزار کارگر در کل کشور مقرری بیکاری می‌گیرند و البته کارگران واحدهای مرغ تخم‌گذار نیز در میان آن‌ها حضور دارند.
رئیس هیات مدیره اتحادیه مرغ تخم‌گذار استان تهران البته تاکید دارد که این تنها آمار بیکاری‌های مستقیم کارگران است و جز این تعداد، کارگران بسیاری که در مشاغلی همچون حمل تخم‌مرغ‌ها، کارتون‌سازی برای شانه‌های تخم مرغ، واحدهای بازاریابی و فروش، واکسن و دارو، دامپزشک و حتی افرادی که به عنوان مهندس کشاورزی با شرکت‌ها کار می‌کردند همگی بیکار شده‌اند یا به میزان قابل ملاحظه‌ای از ساعات کار آنها کاسته شده‌است.
نبی‌پور البته تاکید دارد واحدهایی که هم‌اکنون در این زمینه فعال هستند تنها با ۱۵ درصد از ظرفیت خود کار می‌کنند و حال و روز خوبی هم ندارند و سرنوشت کارگران آن‌ها در هاله‌ای از ابهام است. او می‌گوید: نگرانیم که با تغییر شکل ویروس با چالش‌های جدیدی هم در مقابله با آن مواجه شویم. فعلا برای جلوگیری از گسترش بیماری، چاره‌ای جز معدوم کردن مرغ‌ها نداریم. البته برخی از کشور‌ها مثل چین اقدام به واکسیناسیون مرغ‌ها می‌کنند تا با معدوم کردن مرغ‌ها کارگرانشان بیکار نشوند. با این حال در ایران سیاستی برای مقابله با بیماری و تبعات آن مثل بیکاری وجود ندارد و تنها کاری که کرده‌ایم؛ معرفی کارگران به صندوق بیمه بیکاری است.
ماجرا وقتی بغرنج‌تر می‌شود که تهدید تنها محدود به مرغ‌های تخم‌گذار نباشد. از قرار معلوم این بیماری مرغ‌های گوشتی را هم شامل می‌شود. به گفته تهرانی (مدیرکل بهداشت و مبارزه با بیماری‌های طیور سازمان دامپزشکی) در سال ۹۵ دو مورد شیوع آنفلوآنزای مرغی در واحدهای مرغ گوشتی و چندین مورد در واحدهای مرغ مادر گوشتی شناسایی و معدوم‌سازی شده‌اند؛ اما غالبا واحدهای پرورش تخم‌مرغ درگیر این بیماری هستند.
رئیس هیات مدیره اتحادیه مرغ تخم‌گذار استان تهران تاکید دارد که خسارت‌های وارده به واحدهای مرغ تخم‌گذار «وحشتناک» است؛ اما در ایران ما بدون برنامه در حال معدوم کردن مرغ‌ها هستیم.
بهداشت کارگران در مقابل آنفولانزای مرغی
تب، سرفه، گلودرد، درد عضلات، احساس کسالت، عفونت چشم و ریه‌ها، تنگی نفس، خلط خونی و اسهال از علائم بالینی ویروس آنفولانزای مرغی است و قطعا کارگران واحدهای مرغ تخم‌گذار بیش از همه در معرض ابتلا به آن هستند.
اینکه چه کارهایی جهت جلوگیری از انتقال این ویروس به کارگران شاغل در این حوزه می‌توان انجام داد، بسته به شناسایی به موقع علائم آن دارد؛ اما باید گفت که ویروس آنفولانزا تغییر شکل می‌دهد و با تغییر شکل خود، تاثیرات متفاوت و ناشناخته‌ای بر بدن افرادی که در تماس مستقیم با آن هستند، می‌گذارد.
آنفلوآنزایی که طی سال‌های اخیر در ایران و جهان دیده می‌شود؛ از نوع فوق حاد و به اصطلاح پزشکی عمدتا در سویه H۵N۱ بوده که سویه پایانی‌‌ همان آنفلوآنزایی است که در سال‌های ۲۰۰۶ و ۲۰۰۸ نیز مشاهده و تجربه شد. اما به گفته بسیاری از کار‌شناسان ازجمله «مهدی خلج» رئیس سازمان دامپزشکی کشور؛ این ویروس مانند دیگر ویروس‌های آنفلوآنزا از نظر ژنتیکی تغییر یافته است و می‌تواند پیامد‌ها و مخاطرات متفاوتی با توجه به تغییر هویت جزئی‌اش نسبت به سویه مشابه سال‌های قبل داشته باشد.
رئیس هیات مدیره اتحادیه مرغ تخم‌گذار استان تهران در پاسخ به این پرسش که چه راهکارهایی برای تامین سلامت کارگران واحدهای مرغ تخم‌گذار وجود دارد، گفـت: تاکنون ابتلای کارگران به آنفولانزای مرغی حاد به صورت رسمی گزارش نشده است؛ اما باید موارد مربوط به بهداشت کارگاه را با دقت تحت نظر داشته باشیم. علائم هشدار نصب کنیم و در صورت لزوم، شرایط قرنطینه کارگران پس از هر روز کاری را فراهم کنیم تا مطمئن شویم مشکلی پیش نیامده است.
گزارش: پیام عابدی