افق روشن
www.ofros.com

اخبار دولتی: روزگار سیاه کارگران درایران (دی)


خبرگزاری کار ایران                                                                                             شنبه ۳۰ دی ۱۳۹٦ - ۲۰ ژانویه ۲۰۱۸


شنبه ۳۰ دی ۱۳۹٦ - ۲۰ ژانویه ۲۰۱۸

تجمع کارگران کاغذسازی پارس در اعتراض به اجرای قانون طرح طبقه‌بندی مشاغل

به گزارش ایلنا، شماری از کارگران کارخانه «کاغذسازی پارس» در استان خوزستان به شیوه اجرای قانون طرح طبقه‌بندی مشاغل در این واحد صنعتی اعتراض کردند.
به گفته کارگران معترض کاغذسازی پارس؛ قانون طرح طبقه‌بندی مشاغل که اخیرا در این واحد تولیدی اجرا شده، باعث ایجاد شکاف درآمدی میان کارگران شده بطوری که در عمل همه کارگرانی که اینجا کار می‌کنند به نسبت مساوی از مزایای این طرح برخودار نشده‌اند.
طبق ادعای آنان، در نتیجه اجرای طرح کنونی طبقه‌بندی مشاغل، درآمد نزدیک به ۷۰۰ کارگر پیمای شاغل در این واحد صنعتی در حد حداقل‌های قانونی باقی مانده است و همین مسئله باعث نارضایتی اقلیت کارگران پیمانکاری شده است.

-----------------

تجمع کارگران «کیان کُرد» در مقابل این کارخانه

به گزارش خبرنگار ایلنا، جمعی از کارگران کارخانه «کیان کُرد» صبح امروز (۳۰ دی ماه) در اعتراض به ۶ ماه تاخیر در پرداخت مطالبات مزدی خود؛ مقابل این کارخانه تجمع کردند.
این کارگران می‌گویند؛ جدا از مطالبات مزدی، کارفرمای «کیان کُرد» به دلیل شرایط بد اقتصادی، عیدی سالهای ۹۵ و ۹۶ آن‌ها را نپرداخته است. همچنین پرداخت هزینه بازنشستگی تعدادی از کارگرانی که در آستانه بازنشستگی براساس قانون مشاغل سخت و زیان‌آور قرلر دارند، از دیگر مطالبات کارگران عنوان شده است.
از قرار معلوم کارخانه «کیان کُرد» که یکی از شرکت‌های معتبر در تولید پارچه استخوان‌بندی تایر در کشور است که از سالهای قبل به دلیل کمبود نقدینگی در پرداخت مطالبات کارگران با مشکلاتی روبرو بوده است.
در این واحد صنعتی؛ حدود ۲۵۰ کارگر مشغول به کار هستند و از قرار معلوم تاخیر در پرداخت مطالبات مزدی، آنها را در شرایط بد معیشتی قرار داده است.
غلام کارگر (رئیس اداره تعاون کار ورفاه اجتماعی شهرستان ملایر) با تایید خبر تجمع اعتراضی کارگران کیان کرد، گفت: در حال حاضر در محل اعتراض کارگران کیان کرد هستم و از نزدیک پیگیر مطالبات آنها هستم. رئیس اداره کار ملایر در ارائه توضیحات بیشتر، آن را به زمان دیگری موکول کرد.

-----------------

از جمهوری تا پلاسکو؛ آژیر خطر برای کارگاه‌های کوچک به صدا درآمده‌اس

به گزارش خبرنگار ایلنا، «سه سال تمام طول کشید؛ نباید اینقدر طولانی می‌شد. روزهای اول وعده داده بودند که ظرف چند هفته، ‌‌نهایت چند ماه، حکم نهایی صادر شود. خیلی وقت است که فهمیدم دیگر دست‌مان به جایی بند نیست. خیلی وقت است که از همه چیز و همه جا قطع امید کرده‌ام. مادرم قربانی شد و رفت...»
محسن اکبرزاده، فرزند یکی از دو زنی است که در حادثه آتش‌سوزی کارگاه خیاطی در خیابان جمهوری، جان خود را از دست دادند. او از آن روزهای تلخ با اندوه یاد می‌کند؛ از نردبانی که باید باز می‌شد و نشد؛ از پرونده‌ای که آن‌قدر طولانی شد؛ از زنان کارگری که بیمه نبودند و ازدلجویی‌های نیم‌بندِ مسئولان.
او می‌گوید: «روزهای اول مسئولان آمدند برای دلجویی؛ هم از آتش‌نشانی و هم از شهرداری؛ اما بعد در دادگاه، تقصیر خودشان را گردن نگرفتند؛ همه وعده‌هایشان توخالی از آب درآمد. کارفرما که‌‌ همان اول هم برای دلجویی نیامد و هیچ تقصیری بر گردن نگرفت. بعد از سه سال، حکم دادگاه آمد با این معنا که؛ هر کدام از طرفینِ قضیه بیست و پنج درصد مقصر هستند. قرار است تیرماه دادگاه تجدیدنظر برگزار شود. دیگر کاری به رای دادگاه ندارم. من معتقدم هم کارفرمایی که در محیط ناامن کارگران را به کار گرفته بود مقصر است و هم آتش‌نشانی و شهرداری. اگر نردبان آن روز کذایی بازمی‌شد، مادرم امروز زنده بود. هنوز کنارم نفس می‌کشید....»
ساعت ۱۱ و نیم صبح روز ۲۹ دی سال ۱۳۹۲، گزارش آتش‌سوزی در یک ساختمان پنج طبقه تولید پوشاک واقع در خیابان جمهوری تهران به سازمان آتش نشانی اعلام شد. در این حادثه، دو زن کارگر که قصد داشتند راه فراری از میان شعله‌های آتش بجویند، ناکام ماندند. پنجره کارگاهِ قدیمی خیاطی نتوانست جان آن‌ها را نجات بدهد. سه سال طول کشید تا حکم را صادر کردند؛ سه سال تمام. حالا فرزند متوفی می‌گوید این زنانِ کارگر بیمه نبودند و به خانواده‌هایشان نیز هیچ خسارت یا غرامتی پرداخت نشد؛ حتی هیچ نهاد یا فردی به خاطر تقصیر یا قصور، مجازات نشد.
محسن اکبرزاده می‌گوید: از زمان مرگ مادرم تا امروز شما خودتان حساب کنید چندتا حادثهٔ این‌طور اتفاق افتاده؛ پلاسکو، معدن یورت و خیلی حوادث دیگر. انگار هیچ کجا در هیچ محیط کاری، ایمنی رعایت نمی‌شود. جان کارگر انگار ارزان‌ترین و بی‌قیمت‌ترین است...
درست سه سال بعد از حادثه خیابان جمهوری، روز سی‌ام دیماه ۱۳۹۵، ساختمان قدیمی پلاسکو آتش گرفت؛ مقابل چشم مردمی که به صفحه تلویزیون خیره مانده بودند. آتش از طبقه هشتم به کل ساختمان سرایت کرد و در ‌‌نهایت، کل ساختمان مثل یک ستون بلند کاغذیِ گْر گرفته، فروریخت. همه چیز، هم بهت‌آور بود و هم به غایت، ناراحت‌کننده. بازهم خیاط‌خانه‌ها، کارگاه‌ها و مغازه‌ها در ساختمان فرسوده‌ای دیگر در تهران، طعمه آتش شدند. در این حادثه، شانزده آتش‌نشان و شش شهروند عادی که از کارگران و کسبه ساختمان بودند، جان خود را از دست دادند. بعد از فروپاشی پلاسکو، در روزهایی که تب حادثه تا حدودی فروکش کرد، یک سوال اساسی مطرح شد؛ چه تعداد ساختمان فرسوده در تهران مشابه پلاسکو وجود دارد؟ ساختمان‌هایی که کلونی کارگران رسمی و غیررسمی است؛ چه تعداد از نیروی کارِ کلانشهر پایتخت را در خود جای داده‌اند؟ و درنهایت چند کارگر زن و مرد در ناامنی و خطر مدام به‌سر می‌برند و هر روز مرگ، پهلو به پهلوی آن‌ها نفس می‌کشد؟
ابوالفضل اشرف منصوری، رئیس کانون مسئولان ایمنی و بهداشت کار کشور است. او حادثه پلاسکو را زنگ خطری می‌داند که به صدا درآمد، اما نادیده گرفته شد و می‌گوید: سوالات بسیاری مطرح است؛ باید پرسید بعد از پلاسکو چه کار مفید و زیربنایی انجام شد؟ هیچ. برای ساختمان‌های فرسودهٔ مشابه پلاسکو، مسئولان چه تدبیری اندیشیدند؛ برای پیشگیری و علاج قبل از وقوع چه کردند؟ هیچ.
او ادامه می‌دهد: باید گفت از نظر زیرساختی، نه کاری انجام شده و نه حتی قانونی مصوب شده که بخواهد اجرا بشود یا نشود؛ مسئولان، ساختمان‌ها و کارگاه‌های فرسوده را به امان خدا‌‌ رها کردند. اشرف منصوری به موضوع ایمن‌سازی کارگاه‌های کوچک که برخی معافیت‌های قانونی، شامل حال آن‌ها می‌شود؛ می‌پردازد و می‌گوید: کارگاه‌های کوچک با بضاعت کارفرما، قابل ایمن‌سازی نیست؛ آن هم کارفرمایانی که یک در میان حتی حاضر نیستند، کارگران خود را بیمه کنند؛ پس در این صورت، بحث نظارت و کنترل مطرح می‌شود.
به گفته او، از نظر کنترلی نیز محدودیت‌ها و کم‌کاری‌ها فراوان است. می‌گوید: فقط هشتصد بازرس کار در کشور داری. در استان تهران با این همه خطر و این سطح از ناامنیِ کارگاه‌ها، چیزی حدود صد بازرس کار یا حتی کمتر وجود دارد. در این شرایط مشخص است که مشکل عمیق می‌شود و راه‌حلی که به نتیجه برسد، یافت نمی‌شود.
این کار‌شناسی ایمنی ادامه می‌دهد: شما حجم کارگاه‌های کوچک، کارگاه‌های خانوادگی، کارخانه‌های صنعتی و صنایع مادر را درنظر بگیرید و تعداد بازرسان کشور را با این حجم مقایسه کنید تا به عمق فاجعه پی ببرید؛ هر جا که کارگاهی هست، بازرس کار موظف است که نظارت کند؛ اما این الزام با ظرفیت‌ فعلی همخوانی ندارد و امکان‌پذیر نیست.
اشرف منصوری در مقابلِ این پرسش که راهکار عملی و ملموس چیست؛ می‌گوید: راهکار در یک جمله خلاصه می‌شود: به‌کارگیریِ توان مشارکتی نهادهای مدنی و به بازی گرفتنِ آن‌ها. او در تشریح این راهکار هم می‌گوید: با حمایت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، تشکل‌های صنفی تخصصی باید بتوانند مشارکت کنند تا مسئولان ایمنی در همه کارگاه‌ها ازجمله کارگاه‌های کوچک مستقر شوند. آیین‌نامه به‌کارگیری مسئولان ایمنی در سال ۹۴، در شورای عالی حفاظت فنی مصوب شده؛ بنابراین بایستی از مسئولان ایمنی و همچنین از تشکل آن‌ها، کانون سراسری مسئولان ایمنی و بهداشت کار، استفاده شود تا به نتیجه مطلوب برسیم. هیچ راهکاری نیز قابل دسترس‌تر، ملموس‌تر و اجرایی‌تر از این نیز نداریم.
او در پایان گفتگو می‌گوید: نه پلاسکو و کارگاه‌های آن؛ مسئولِ ایمنی مستقر داشت و نه هیچیک از مجتمع‌های تجاری و حتی تفریحیِ تهران و شهرهای دیگر؛ در این شرایط، خطر همیشه محتمل است و هیچ راهی نداریم جز اینکه در این کلونی‌های مزدبگیران، مسئول ایمنی مستقر کنیم. این راهکار، هم به نفع دولت است، هم به نفع جامعه کارگری و هم کارگران را منتفع می‌سازد.
کمبود بازرسان کارِ اداره کار و کاستی‌های موجود در زمینه نظارت و کنترل بر کارگاه‌های کوچک علی‌الخصوص در استان تهران، موضوعی است که خود مسئولان نیز به آن اذعان دارند. حاتم شاکرمی (مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان تهران) در ارتباط با این کاستی‌ها می‌گوید: ۱۸ درصد از کارگران کشور در استان تهران هستند؛ این درحالی‌ست که امکانات و ظرفیت ما در بخش بازرسی، ده درصد است؛ این یعنی کاستیِ ظرفیت.
به گفته شاکرمی، بازرسی‌های انجام شده براساس اولویت‌ها در زمینه حوادث کار صورت می‌گیرد؛ که اولویت بازرسی در استان تهران در بخش ساختمان است؛ زیرا بیشترین حوادث ناشی از کار در بخش ساختمان اتفاق می‌افتد.
این مقام مسئول می‌افزاید: یکی از مشکلات و موانع بر سر راه بازرسی از مراکز تجاری و کارگاه‌های کوچک؛ علاوه بر کمبود نیروی انسانیِ بازرس، عدم وجود شعبه مستقل دادگستری برای صدور حکم تعطیل یا تعقیب کارگاه‌های خاطی بوده‌ است که این مشکل برطرف شده؛ در حال حاضر دادسرای ناحیه ۳ به رسیدگی به این دست جرائم اختصاص داده شده‌است.
با این تفاصیل به نظر می‌رسد درمورد کارگاه‌های کوچک که در حجم انبوه در کلانشهر تهران وجود دارند و درصد بالایی از آن‌ها نیز در بافت فرسوده شهری قرار دارند، نه نظارتِ درست انجام می‌شود؛ نه بازرسِ کافی برای کنترل اجرای قانون وجود دارد و نه کارفرمایان قدمی برای ایمن‌سازی محیط و صیانت از نیروی کار برمی‌دارند؛ در این شرایط، خطر همواره در کمین کارگرانی است که خیلی از آن‌ها نه بیمه دارند و نه از حمایت‌های اجتماعی بهره‌مندند؛ و در صورت بروز حادثه نیز خانواده‌های آن‌ها هیچ مرجعی برای پیگیری ندارند؛ دستشان به جایی بند نیست و صدایشان به هیچ کجا نمی‌رسد.
گزارش: نسرین هزاره مقدم

-----------------

نارضایتی کارگران زرشور افغانستان از دستمزدهای ناچیز/ یافتن طلا با دست در ازای چند «افغانی»

به گزارش خبرنگار ایلنا، صد‌ها کارگر زرشور که اکثرشان در ایالت‌های «تخار« و «بدخشان» کار می‌کنند، در گفتگو با رسانه‌ها می‌گویند: آن‌ها به ازای مقدار طلایی که بر بستر روخانه پیدا می‌کنند، دستمزد می‌گیرند. از آنجا که آن‌ها با روش‌های سنتی (دستی) کار می‌کنند، در هر روز معمولا تنها ۱ تا ۲ گرم طلا پیدا می‌کنند و به ازای آن روزانه ۳۰ تا ۵۰ «افغانی» مزد می‌گیرند؛ اگر هم طلایی پیدا نکنند دستمزدی دریافت نمی‌کنند؛ این در شرایطی است که آن‌ها بیشتر طول روز و تا زمان غروب آفتاب روی رودخانه مشغول جست‌و‌جو هستند.
مطابق قانون معادن افغانستان، کلیه معادن رو زمینی و زیرزمینی این کشور، متعلق به دولت است. با این حال کارگران بومی که روز این معادن کار می‌کنند، می‌گویند: دولت باید استخراج معادن را از حالت سنتی آن خارج کند تا درآمد روزانه ما افزایش یابد. در حال حاضر تمام کار‌ها را دستی انجام می‌دهیم و وقت زیادی هم روی آن می‌گذاریم؛ اما درآمدی که مناسب گذران زندگی خود و خانواده‌هایمان باشد، نداریم.
کارگران ابتدا شن و ریگ را از بستر رودخانه برمی‌دارند و شست‌وشو می کنند تا ناخالصی آن از بین برود. سپس آن را روی پوست حیوانات (گاو و گوسفند) می ‌گذارند و به دنبال طلا می‌گردند. کاهش ارزش افغانی هم چالش دیگری است که معیشت کارگران روزمزد معادن افغانستان را تهدید می‌کند.

-----------------

«معلمان آزاد» نه از دستمزد قانونی برخوردارند و نه بیمه

به گزارش خبرنگار ایلنا، معلمان آزاد که در مدارس غیردولتی مشغول به کار هستند، از شرایط شغلی خود ناراضی هستند و معتقدند که باید تغییرات اساسی در شرایط اشتغال آنها به وجود بیاید. این معلمان می‌گویند: در این مدت بیست و اندی سال که از تاسیس مدارس غیردولتی می‌گذرد، چندین نوبت استخدام و رسیدگی به امور معلمان و نیروهای آموزشی صورت گرفته؛ ولی متاسفانه معلمان غیردولتی نه از حقوق قانونی برخوردارند و نه از بیمه.
به گفته یکی از این معلمان که به نمایندگی از جانب همکارانش در استان مرکزی با ایلنا تماس گرفته، همه قوانین روی کاغذ وجود دارد؛ ولی متاسفانه عملا هیچ مرکز دولتی خود را موظف به نظارت نمی‌داند و در نتیجه معلمان مدارس غیردولتی در حال تدریس با دستمزدهای بسیار پائین هستند و آینده آنها نیز مبهم و نامعلوم است.
او می‌گوید: وضعیت بیمه ما معلمان آزاد نیز مشکل‌دار است و در این شرایط، امیدی نداریم که بتوانیم روزی بازنشسته شویم و در سالمندی، زندگی آرامی داشته باشیم.
این معلم آزاد ادامه می‌دهد: بارها مقابل مجلس جمع شدیم و درخواست رسیدگی داشتیم؛ ولی هر بار وعده‌هایی داده شد که متاسفانه عملیاتی نشد یا فقط در چند مدرسه خاص به صورت ناقص اجرایی شد. به گفته او، معلمان آزاد نه معلم محسوب می‌شوند و نه کارگر؛ آموزش و پرورش و وزارت کار هیچکدام به‌طور کامل خود را متولی این نیروها نمی‌دانند. او می‌گوید: دقیقا به همین دلیل است که حق و حقوق معلمان مدارس غیردولتی رعایت نمی‌شود.

-----------------

جمعه ۲۹ دی ۱۳۹٦ - ۱۹ ژانویه ۲۰۱۸

«علی» کارگر بیکار شده‌ پلاسکو، یک سال بعد از حادثه:

انگار اصلا پلاسکویی نبوده...

به گزارش خبرنگار ایلنا، بامداد پنجشنبه (۳۰ دیماه) عقربه‌های ساعت هنوز به ۸ نرسیده‌ بودند که آتش‌نشانی تهران باخبر می‌شود ساختمان پلاسکو آتش‌گرفته‌ است. آتشی که نیم ساعت به مانده به ظهر، ساختمان هفده‌ طبقه‌ای پلاسکو را در برابر چشم همگان به تلی از آوار گداخته تبدیل می‌کند. شعله‌هایی که زبانه کشیدن را از طبقات هشتم آغاز کرده‌ بودند، ظرف مدت زمانی کمتر از چهار ساعت به فروپاشی بنایی منجر می‌شوند که برای مدت ۵۴ سال، محل کسب‌ و کار هزاران کارگر شاغل بود. اکنون یک سال از روزی که آتشِ پلاسکو زندگی کارگران را شخم زد، گذشته است.
کارگرانی که به گفته محمد فاضلی (رئیس اتاق اصناف ایران) سه هزار نفر بودند که معاش‌شان تا قبل از حادثه به فعالیت ۵۴۰ واحدِ صنفی مستقر در پلاسکو گره خورده بود.
بعد از حادثه دولت اعلام کرد به تمامی کارگران و کسبه پلاسکو چه آنها که بیمه بودند یا آنها که بیمه نبودند؛ مقرری بیکاری پرداخت می‌کند. همین اعلامیه باعث شد بیکارشدگان پلاسکو برای روز‌ها در راهرو‌ها و اتاق‌های اداره کار جنوب غرب تهران انتظار بکشند تا بلکه نامشان در سیاهه‌ی متقاضیان دریافت بیمه بیکاری ثبت شود.
در همین راستا، شهریور ماه امسال؛ کریم یاوری (مدیرکل حمایت از مشاغل وزارت تعاون‌، کار و رفاه اجتماعی) خبر داد به بیش از ۲ هزار کارگر شاغل در پلاسکو مقرری پرداخت شده‌است. از این تعداد ۵۳۰ کارگر بیمه بودند، اما ۱۴۹۹ کارگر دیگر اصلا بیمه‌ نبودند که این تعداد، به مدت چهار ماه مقرری بیمه بیکاری گرفتند.
با این حال پس از گذشت یک سال به سختی می‌توان ردی‌ از کارگران پلاسکو را پیدا کرد البته غیر از محمود محسنی (کارگر تأسیسات)، حیدر پهلوانی (کارگر خدمات)، حبیب شادی (کارگر خدمات)، قاسم شجاعی (کارگر نگهبان)، کامبیز باقری (کارگر حسابدار)؛ پنج کارگری که مانند ۱۶ شهید آتش‌نشان براثر ماندن در زیر آوار جان‌باختند. باقی کارگران که اکثریت آن‌ها، بیمه و قرارداد شغلی نداشتند، یک سال پس از حادثه پلاسکو، اگر خوش شانس بوده باشند، شاید توانسته باشند در کارگاهی دیگر برای خودشان کاری دست و پا کنند.
از مجموع کسبه پلاسکو، فقط ۱۲۰ واحد صنفی فعالیت خود را در واحدهای تجاریِ مجتمع نور (مجتمعی که حکم جایگزین پلاسکو را داشت) از سر گرفتند و شاید همین باعث شد تا هنوز بیشتر کارگرانِ پلاسکو نتوانند به کار سابق‌شان بازگردند. دست‌فروشی، کار کردن با موتورسیکلت و نگهبانی ازجمله مشاغلی است که اکنون بیشتر کارگران شاغل در پلاسکو به انجام آن مشغولند. این‌روز‌ها سراغِ این کارگران را بیشتر می‌توان از خبرهایی گرفت که هرچند وقت یکبار در لابه‌لایشان، نام و نشانی از پلاسکو به چشم می‌خورد. مثلا گزارشی درباره تاثیر زندگی در حاشیه شهر‌ها بر بزه‌کاری جوانان که در قسمتی از آن زبان یک جوان ۲۵ ساله افغان که تا قبل از آتش‌گرفتن پلاسکو در یک تولیدی پوشاک کار‌ می‌کرده؛ آمده است: «از وقتی پلاسکو آتش گرفت، کار و کاسبی ما هم خراب شد.»
پیدا کردن کارگران بیکار شده پلاسکو به این سادگی‌ها نیست. علی یکی از آنهاست که با وجود سه سال سابقه کار در کارگاه خیاطی در پلاسکو، حتی یک روز هم سابقه بیمه نداشته است. او در ارتباط با روزهای بعد از حادثه می‌گوید: روزهای اول در تب و تاب ماجرا بودیم؛ اما تا به خودم آمدم متوجه شدم هیچ راهی برای کسب درآمد ندارم. صاحبکار ما کار دوخت و دوز را‌‌ رها کرد؛ من هم نتوانستم جایی شاغل شوم؛ حتی قدرت پرداخت اجاره یک اتاق در تهران را نداشتم؛ همین شد که چند ماهی رفتم شهرستان پیش خانواده‌ام. چند وقتی بساط میوه فروشی علم کردم؛ حالا هم دنبال پیدا کردن یک کار هستم؛ حتی شده پاره وقت. احساس می‌کنم آتشی که در پلاسکو افتاد، سرنوشت من را به کل عوض کرد.
او می‌گوید: مسئولان نتوانستند فکری به حال بیکار شده‌های پلاسکو بکنند؛ مخصوصا امثال من که شناسنامه شغلی و بیمه هم نداشتیم. غیر از یک بیمه بیکاری چهارماهه، هیچ حمایتی از ما نکردند. قصه کارگران پلاسکو، قصه سردرگمی و بی‌پناهی است. تعداد زیادی از این سه هزار کارگر، مهاجر خارجی بودند. خیلی‌ها هم از شهرستان‌ها به تهران آمده بودند و اتفاقا همین گروه از کارگران بودند که حتی بیمه هم نداشتند. این کارگران بی‌شناسنامه و بدون برگه هویت شغلی، در ماه‌های گذشته به معنای واقعی کلمه، طعم آوارگی و دربدری را چشیده‌اند. درباره کسبه پلاسکو و آن‌ها که مالک یا مستاجر بودند، بسیار گفته‌ شد؛ اما هیچکس فکری به حال کارگران نکرده است؛ به خصوص کارگرانی که نه بیمه داشتند و نه رسمی بودند. شاید اگر کارفرمایان واحدهای کوچک پلاسکو تخلف نمی‌کردند و این کارگران بیمه می‌شدند، بعد از حادثه بهتر می‌توانستند از حق و حقوقشان دفاع کنند.
علی می‌گوید: گاهی احساس می‌کنم سه سال زحمت کشیدن و کار کردنم هیچ حاصلی نداشته است؛ همه دود شد و رفت هوا. همه چیز نابود شد؛ انگار اصلا آن سه سال وجود نداشته است؛ انگار هرگز پلاسکویی نبوده و هرگز در آنجا کار نمی‌کرده‌ام...

-----------------

چهارشنبه ۲۷ دی ۱۳۹٦ - ۱۷ ژانویه ۲۰۱۸

دو ماه مزد کارگران شهرداری مریوان واریز شد/انتظار برای دریافت باقی مطالبات

به گزارش خبرنگار ایلنا، در روز‌های گذشته دو ماه دستمزد معوق کارگران شهرداری مریوان پرداخت شد. این کارگران هنوز پنج ماه مزدِ پرداخت نشده دارند.
به گفته این کارگران، در پرداختی که این هفته انجام شد، یک ماه مزد و مزایای کامل و یک ماه دیگر فقط پایه حقوق بدون اضافه کار پرداخت شده است.
کارگران شهرداری مریوان با بیان اینکه نمی‌دانیم چه زمانی قرار است باقی مطالبات ما واریز شود، می‌گویند: امیدواریم در روزهای آتی معوقات مزدی ما پرداخت شود. مدتهاست که پیگیر حل مشکل تاخیر در پرداخت‌ها هستیم اما تاکنون هیچ جواب قانع کننده‌ای نگرفته‌ایم. شهرداری مریوان، کمبود نقدینگی و مشکلات مالی را دلیل تاخیر در پرداخت مطالباتِ کارکنان خود عنوان می‌کند. بیش از دویست کارگر شهرداری مریوان، در حال حاضر پنج ماه معوقات مزدی دارند.

-----------------

مرگ یک کارگر میانسال در سنندج بر اثر سقوط از ارتفاع

به گزارش خبرنگار ایلنا، روز گذشته (بیست و شش دی ماه) یک کارگر 57 ساله در شهرک کشاورزی سنندج جان خود را از دست داد. از قرار معلوم، این کارگر که در بخش ساختمان مشغول به کار بوده، بر اثر سقوط از ارتفاع جان در دم جان باخته است. نام کارگر متوفی «عطاالله کاتورانی» است. او متاهل و صاحب چند فرزند است.

-----------------

سه شنبه ۲٦ دی ۱۳۹٦ - ۱٦ ژانویه ۲۰۱۸

مصدوم شدن یکی از کارگران نیشکر هفت‌تپه براثر حمله افراد ناشناس

شماری از کارگران مجتمع نیشکر هفته تپه در تماس با ایلنا گفتند: این حادثه شامگاه روز گذشته (دوشنبه ۲۵ دی ماه) حوالی ساعت پنج و سی دقیقه، زمانی رخ داد که وی به همراه سایر همکارانش از کارخانه نیشکر هفت تپه در شهر شوش راهی منزلش در شهر دزفول بود که لحظاتی بعد از پیاده شدن؛ مورد حمله افراد نا‌شناس قرار می‌گیرد.
از قرار معلوم در اثر این حادثه، وی از ناحیه کتف دچار آسیب شده است.
هویت عاملان این حمله هنوز مشخص نیست اما حمله‌کنندگان که چهره‌های خود را پوشانده بودند، با تجمع افراد حاضر متواری می‌شوند.
روابط عمومی شرکت هفت تپه با تایید خبر این حادثه اعلام کرد: متاسفانه شامگاه گذشته یکی از کارگران شاغل در مجتمع کشت و صنعت هفت تپه توسط افرادی نا‌شناس مورد حمله قرار گرفته است. وی گفت: خوشبختانه شدت جرحات وارده زیاد نیست و کارگر مضروب، پس از درمان سرپایی مرخص شده است.
وی گفت: شرکت هفت تپه به نوبه خود این موضوع را از طریق مراجع قضایی پیگیری می‌کند و در همین راستا منتظر تحقیقات رسمی مراجع مربوطه هستیم.

-----------------

اعتراضی دیگر ازسوی کارگران حمل‌ونقل خلیج‌فارس/این‌بار مقابل ساختمان بورس تجمع کردند

به گزارش خبرنگار ایلنا، شماری از کارگران شرکت حمل و نقل بین‌المللی خلیج فارس، امروز سه‌شنبه (۲۶ دی ماه) مقابل ساختمان شرکت بورس و اوراق بهادار واقع در میدان ونک تهران تجمع کردند.
این کارگران که صبح امروز از محل کار خود در منطقه اسلامشهر به تهران آمده بودند، در تماس با ایلنا گفتند: بابت مطالبات صنفی‌مان در یکسال گذشته بار‌ها مقابل نهاد‌های مختلف دولتی در تهران و شهرستان تجمع کرده‌ایم که آخرین تجمع در روز هیجدهم دی ماه در میدان نماز شهر اسلامشهر برپا شد.
کارگران معترض که مدعی‌اند؛ مشکلات صنفی آن‌ها از زمان خصوصی‌سازی شرکت حمل ونقل خلیج فارس و تغییر مدیریت آغاز شده است، در ادامه گفتند: از سازمان بورس درخواست داریم نماد معاملاتی شرکت حمل ونقل خلیج فارس را برای تقاضای فروش بازگشایی کند.
به گفته کارگران حاضر در تجمع؛ در حال حاضر حدود یک هفته است علارغم گزارش شش ماهه مالی شرکت حمل و نقل خلیج فارس به بورس؛ هنوز نماد معاملاتی این شرکت برای تقاضای فروش بازگشایی نشده است ما هم به همین دلیل مقابل ساختمان بورس جمع شده‌ایم.
طبق اظهارات آنها، از اردیبهشت سال ۹۵ که مدیریت شرکت حمل و نقل بین‌المللی خلیج فارس به بخش خصوصی واگذار شد، پرداخت مطالبات مزدی و بیمه‌ای آنها برهم خورده است.
به گفته آنها، پیش از این شرکت حمل و نقل خیلج فارس تحت مدیریت مجموعه‌های وابسته به وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار داشت و بعد از اینکه وزارت بازرگانی سابق سهام خود را به بخش خصوصی واگذار کرد، مدیریت جدید با افول ثبت سفارش مواجه شد و در نتیجه مشکل پرداخت مطالبات کارکنان شروع

-----------------

برق گرفتگی کارگر جوان در روستای فال شهرستان مهر

به گزارش ایلنا، یک کارگر جوان روز دوشنبه در روستای فال شهرستان مهر در استان فارس بر اثر برق گرفتگی و سقوط از ارتفاع جان خود را از دست داد.
«مجتبی کماندار» ۳۳ سال داشت و در زمان حادثه در حال جابه‌جایی میلگرد‌ها از طبق اول به طبقه دوم و رساندن آنها به دست یکی دیگر از کارگران بود که میلگرد با سیم برق تماس پیدا کرد. وی به علت شدت برق گرفتگی از ارتفاع به پایین پرت شده است.
علیرغم تلاش‌های پزشکان بیمارستان ولیعصر (عج) پس از انتقال وی به بیمارستان عملیات احیا موثر واقع نشد.
پیش از این «هادی ساداتی» نایب‌رئیس کانون سراسری انجمن‌های کارگران ساختمانی کشور، درباره حوادث ناشی از کار به ایلنا گفته بود: روزانه پنج کارگر ساختمانی به دلیل عدم رعایت ایمنی کار در سراسر کشور جان خود را از دست می‌دهند.

-----------------

فوت یک کارگر در پتروشیمی شازند

به گزارش ایلنا از اراک، جوان ۲۲ ساله اهل شهر آستانه امروز در یکی از بخش‌های عملیاتی پتروشیمی شازند جان باخت. هنوز علت فوت این کارگر جوان مشخص نشده است .

-----------------

دستمزد آذرماه کارگران حفاری شمال پرداخت نشد/طرح تحقیق و تفحص کلید خورد

به گزارش خبرنگار ایلنا، دستمزد آذر ماه حدود دو هزار نفر از کارگران شرکت حفاری شمال پرداخت نشده است.
این کارگران می‌گویند: زمزمه‌هایی شنیده می‌شود که قرار است در چند روز آینده حقوق آذر ماه پرسنل پرداخت شود ولی مطمئن نیستیم که این اتفاق بیفتد.
این کارگران همچنین از عدم امنیت شغلی و نگرانی بابت آینده کاری خود انتقاد دارند و می‌گویند: تاخیر در پرداخت مزد و کاستن از مزایای مزدی و همچنین اجرای طرح اصلاح ساختار، ما را نگران کرده است.
پیش از این مدیریت حفاری شمال از کلید خوردن طرح اصلاح ساختار خبر داده و گفته است: ممکن است مزایای بخشی از کارگران کاهش پیدا کند.
در عین حال، قاسم ساعدی (عضو کمیسیون انرژی مجلس) از کلید خوردن طرح تحقیق و تفحص از حفاری شمال خبر داد و گفت: مدیرعامل حفاری شمال باید در مجلس حاضر شده و به سوالات نمایندگان در مورد وضعیت شرکت پاسخ بدهد.
کارگران می‌گویند: منتظریم ببینیم طرح تحقیق و تفحص به کجا می‌رسد و آیا نتیجه‌ای برای کارگران دارد یا خیر؟

-----------------

"بیکاری کارگران" نتیجه اجرای سیاست‌های سرمایه‌داری است

فقط بازگشت به قانون کار اقتصاد ایران را نجات می‌دهد

ناصر آقاجری (فعال کارگران پروژه‌ای) در گفتگو با خبرنگار ایلنا گفت: در دهه‌های گذشته برخی ناخواسته و به دلیل بی‌خبری از سرشت واقعیت‌های اجتماعی، مناسبات تبعیض آمیز لیبرالی را به‌جای برخی اصول قانون اساسی در ایران کاربردی کرده‌اند. در چنین مناسبات اجتماعی، منافع اکثریت مردم فدای برنامه‌های اعلام شدهٔ نهاد صندوق بین‌المللی پول می‌شود. سیاست‌هایی که تنها در جهت منافع سرمایه‌داری جهانی و یک اقلیتِ بی‌خبر از درون مایه مدنیت وطنی قرار می‌گیرد.
وی تاکید کرد: جامعه را تنها با عدالت اجتماعی و مناسباتی که استقلال اقتصادی کشور و منافع اکثریت را تضمین می‌نماید، می‌توان به‌سوی توسعه صنعتی – اجتماعی پیش برد.
به گفته آقاجری، این حقیقت است که دولت‌ها با ترفند و «آمار مهندسی شده» قصد دارند کارگران و طبقات فرودست را فریب بدهند و راه آمریکایی تعدیل ساختاری و خصوصی‌سازی را بروند؛ آنهم در شرایطی که اکثریت مردمِ زیر خط فقر، در تامین مایحتاج اولیه زندگی درمانده‌اند. حتی در بودجه‌ای که دولت برای سال آینده تنظیم کرده، این رویکرد به روشنی عیان است.
وی با بیان اینکه ادامه این مناسبات، قانون کار را سترون نموده است؛ گفت: ۳۰ سال تعدیل ساختار و خصوصی‌سازی که به جامعه تحمیل شده است، صنایع کوچک و بزرگ تولید کالایی را به رکود کشانده و کارگران زیادی را بیکار نموده است تا عده‌ای خاص با ژن بر‌تر ثروتمند شوند.
آقاجری در پایان تاکید کرد: در شرایطی قرار گرفته‌ایم که هیچ راهکاری به جز بازگشت به قانون کار و قانون اساسی جواب نمی‌دهد. کارگران و طبقه مزدبگیر هم خواسته‌ای جز این ندارند. این تنها راهی است که می‌تواند اقتصاد ایران را از سراشیبی سقوط نجات دهد.

-----------------

دوشنبه ۲۵ دی ۱۳۹٦ - ۱۵ ژانویه ۲۰۱۸

اعتراض کارگران روزمزد هفت‌تپه بابت معوقات مزدی

کارفرما از پرداخت مطالبات خبر داد

به گزارش خبرنگار ایلنا، دست‌کم ۵۰۰ نفر از کارگران روزمزدی مجتمع نیشکر هفت‌تپه، از صبح امروز دوشنبه (۲۵ دی ماه) به دلیل مطالبات مزدی خود در محوطه مجتمع در اعتراض به‌سر می‌برند.
دلیل این اعتراض صنفی، انعقاد قرارداد کار با ۱۵۰۰ کارگر روزمزدی و پرداخت شدن تنها دو نوبت معوقات مزدی مربوط به ماه‌های بهمن و اسفند سال (۹۴) است.
در عین حال از جانب کارفرما به این کارگران وعده پرداخت معادل یکماه از معوقات مزدی برای پایان هفته جاری داده شده است و در ادامه همین وعده‌ها قرار است مطالبات مربوط به دو ماه دستمزد بهمن و اسفند سال (۹۴) تا پایان هفته جاری پرداخت شود.
به گفته «امید اسدبیک» طی هفته جاری، پرداخت حقوق مهر ماه کارگران به اتمام می‌رسد و پرداخت دستمزد آبان ماه نیز در دستور کار قرار می‌گیرد.
وی گفت: طبق مذاکراتی که با آقای «عدنان غزی» فرماندار شهرستان شوش انجام شده و با مساعت ایشان قرار است مطالبات مزدی مربوط به دو ماهه سال ۹۴ کارگران روزمزدی بدون دخالت پیمانکاران حداکثر تا اوایل هفته آینده پرداخت شود.

-----------------

۳۲روز از اعتراض کارگران ماشین‌آلات تراکتورسازی تبریز گذشت

یکی از کارگران معترض کارخانه ماشین‌آلات صنعتی تراکتورسازی تبریز در این باره به ایلنا گفت: ۲۲۰ کارگر هستیم و امروز سی دو روز می‌شود که نسبت به آینده شغلی‌مان به دنبال پلمپ کارخانه معترضیم.
او گفت: دغدغه همه ما تامین معیشت خانواده‌هایمان است و برای همین از مقامات مسئول انتظار داریم که برای تامین امنیت شغلی و پرداخت مطالبات معوقه که به ده ماه می‌رسد، اقدام کنند.
به گفته وی، از روزی که این واحد صنعتی ازسوی اداره تسویه و امور ورشکستگی دادگستری شهرستان تبریز پلمپ شده تا امروز هنوز هیچ مسئولی پاسخگوی مشکلات ما کارگران نشده و ما منتظر اقدامات اجرایی آن‌ها هستیم.
گفتنی است؛ کارخانه ماشین‌آلات صنعتی تراکتورسازی تبریز که دست‌کم ۴۰ سال از آغاز فعالیت‌اش می‌گذرد از روز (بیست‌و سوم آذرماه) پلمپ و فعالیتش متوقف شد و در نتیجه ۲۲۰ کارگر بیکار و بلاتکلیف شدند.

-----------------

خاتمه اعتراض صنفیِ کارگران پارس جنوبی با وعده پرداخت معوقات

به گزارش خبرنگار ایلنا، امروز کارگران پیمانکاری فازهای ۲۲، ۲۳ و ۲۴ پارس جنوبی واقع در کنگان، برای دومین روز متوالی دست از کار کشیدند و در محوطه کارگاه دست به تجمع زدند. از قرار معلوم، مسئولان شرکت پیمانکاری با حضور در جمع معترضان به آن‌ها وعده دادند که معوقات مزدی را به زودی پرداخت می‌کنند.
در ‌‌نهایت، پس از ساعتی مذاکره، کارگران تصمیم گرفتند به تجمع خود خاتمه بدهند و به سر کار بازگردند.
کارگران پیمانکاریِ کنگان که دو روز است به قصد اعتراض، تجمع برگزار می‌کنند، می‌گویند: برخی از ما از شهریور ماه دستمزد نگرفته‌ایم؛ در این شرایط هیچ انگیزه‌ای برای ادامه کار نداریم؛ امیدواریم این بار نیز مثل دفعه‌های قبل نباشد و وعده‌ها به نتیجه برسد.

-----------------

«حق مسکن» کفاف لامپ مصرفی خانه‌های کارگران را نمی‌دهد

دولت هیچ اقدامی برای تامین مسکن مزدبگیران انجام نداد

به گزارش خبرنگار ایلنا، بیژن امیری (فعال کارگری یکی از کارخانه‌های خودروسازی) ناچیز بودن مبلغ حق مسکن کارگران را نتیجه بی‌میلی دولت برای کمک به حل مشکل مسکن مردم دانسته و می‌افزاید: به نظر می‌رسد که اعضای دولتی و کارفرمایی شورای عالی کار، در جلسات سالانه افزایش مزد از سر رفع تکلیف در مورد افزایش مزایای مزدی ازجمله حق مسکن با گروه کارگری مذاکره می‌کنند.
او در تشریح این مساله و در ارتباط با حق مسکن چهل هزار تومانی کارگران می‌گوید: هر سال یکی از بخش‌های مصوبه افزایش مزد به حق مسکن کارگران اختصاص دارد اما خانواده‌های کارگری، خیلی سال است که روی مزایای حق مسکن کارگری نمی‌توانند حساب کنند. این پول حتی آنقدر نیست که بتوان با آن بخشی از کرایه خانه را پرداخت کرد. وی با خنده‌دار خواندن مبلغ ۴۰ هزار تومانی که هم‌اکنون به عنوان کمک هزینه مسکن به کارگران شاغل پرداخت می‌شود؛ می‌گوید: با این پول چه کاری می‌توان انجام داد؟ این پول حتی به اندازه‌ای نیست که بتوان با آن لامپ مصرفی یک آپارتمان ۷۰ متری را خرید!
این کارگر تازه بازنشسته صنعت خودرو ادامه می‌دهد: بد نیست که دولت به عنوان متولی جلسات شورای عالی کار حداقل نگاهی به هزینه‌ای که در مناطق کارگرنشین، بابت کرایه خانه پرداخت می‌شود؛ بیندازد.
امیری ادامه می‌دهد: اگر دولت‌ها تصمیم واقعی برای کمک به حل مشکل مسکن مردم داشتند، من و خیلی از دیگر از کارگران باید خیلی سال پیش، خانه‌دار می‌شدیم.
وی می‌افزاید: متاسفانه تمامی دولت‌ها نه تنها در تامین مسکن برای کارگران قصور کردند، بلکه در عمل، عرضه و تقاضا در بازار مسکن را به حال خود‌‌ رها کردند. تمامی برنامه‌های دولتی که در بخش مسکن به اجرا درآمده است تنها به استحکام هرچه بیشتر پایه‌های نظام اقتصاد آزاد منجر شده‌ و برای همین است که مشکل اجاره‌نشینی خانواده‌های مزدبگیر هر سال شدید‌تر می‌شود.
امیری صحبت‌های خود را اینطور خاتمه می‌دهد: با معیارهای امروز، توقع داشتن یک آپارتمان ۷۰ متری دوخوابه برای یک خانواده متوسط طبیعی است؛ اما چند درصد از خانواده‌های کارگری در چنین منازلی زندگی می‌کنند؛ بیشتر کارگران باید پس‌انداز یک عمر خود را برای رهن یک ساله یک آپارتمان ۵۰ متری پرداخت کنند.

-----------------

قصه محرومیت‌های کارگران فصلی؛ از نی‌بُری در خوزستان تا آجرپزی در تهران

به گزارش خبرنگار ایلنا، با تغییر فصل‌ها فعالیت کارگران فصلی و معیشت آن‌ها هم متحول می‌شود. برخی از آن‌ها در زمستان و برخی در تابستان کار‌هایشان رونق می‌گیرد. اگر برای کارگران ساختمانی و کشاورزان، تابستان‌ها زمان کسب روزی است، صیادان شمال کشور از آغاز پاییز تورهای خود را به دریا می‌اندازند. کارگران فصلی تنها ۳، ۶ تا ۸ ماه از سال مشغول به کار هستند و در باقی سال بیکار هستند یا روی به کارهای دیگری می‌آورند. این امر لطمات جبران ناپذیری را به سفره‌های کوچک آن‌ها وارد می‌کند. به کارگران فصلی در زمان شاغل بودن، کارگر روزمزد یا پاره‌وقت هم گفته می‌شود.
با اینکه به صورت رسمی آماری از تعداد کارگران فصلی در کشور وجود ندارد؛ اما حداقل می‌توان از این مطمئن بود که گسترده جغرافیایی حضور آن‌ها وسیع و براساس طبیعت و بافت اقتصادی هر منطقه از کشور متفاوت است. برای نمونه در استان خوزستان باتوجه به وجود مزارع نیشکر، کار فصلی همچون نی‌بری در پاییز و اوایل تابستان رونق دارد. در استان کردستان و استان‌هایی که زمستان‌های سخت دارند نیز مشاغل ساختمانی فقط در بهار و تابستان رونق دارد. در مناطق مهاجرنشین همچون شهرستان قرچک در استان تهران، در تابستان‌ها کار در کوره‌های آجرپزی رونق دارد که اتفاقا کارگران شاغل در آن‌ها از محروم‌ترین اقشار جامعه هستند که معمولا پس از پایان فصل کار، به شهرها و روستاهای خود در نواحی مختلف کشور بازمی‌گردند. در شمال و جنوب کشور هم دریا خوان نعمت خود را برای صیادان در فصل‌هایی همچون بهار و تابستان که آبزیان بیشتر هستند، گسترده است.
جدای از روزمزد بودن و مصائب معیشتی ناشی از ماهیت این مشاغل، می‌توان روی این نکته هم تاکید کرد که غالب کارگران فصلی باتوجه به نداشتن کارفرمای مشخص، از قراردادهای کار بی‌بهره هستند و توافق آن‌ها با کارفرمای موقتشان، فقط می‌تواند به صورت شفاهی باشد که این یعنی امنیت شغلی آنها در حد صفر است و کارفرما می‌تواند در ایام کار، هر زمان که مطلوبش باشد، عذر کارگر را بخواهد.

برای فصلی‌ها از مزایای مزدی خبری نیست
قاعدتا در این شرایط از اضافه حقوق، پاداش، سنوات، عیدی، حق اولاد، حق مسکن، خواربار و حقوق قانونی دیگر هم خبری نخواهد بود؛ به اضافه اینکه نظام حمایت‌های بیمه‌ای هم برای این دسته از کارگران به درستی تعریف نشده‌ تا بتوانند از مزایای بازنشستگی و مستمری از کار افتادگی بهره‌مند شوند.
حتی کارگرانی که برای مثال خود را از طریق سازمان تامین اجتماعی بیمه اختیاری کرده‌اند، تنها می‌توانند در فصولی که کار می‌کنند و درآمدی دارند، حق بیمه بپردازند. این امر موجب می‌شود در سابقه بیمه آن‌ها فاصله بیفتد و از روی ناچاری برای بازنشستگی بجای ۳۰ سال ۳۵ سال و یا حتی خیلی بیشتر بیمه‌پردازی داشته باشند.
از سویی کارگران فصلی به این دلیل که کارفرمای معینی ندارند و خود را به صورت اختیاری بیمه کرده‌اند، نمی‌توانند از مزایای مقرری بیکاری بهره‌مند شوند. در عین حال با اینکه کارگران فصلی در فصول گرم و سرد سال و در فضای باز، در شرایط طاقت فرسا، کارگران ساختمانی (کار در ارتفاع)، کارگران کوره پزخانه (تماس با حرارت مستمر کوره در تابستان)، کارگرانی نی‌بر خوزستان (کار در مزارع با رطوبت هوای ۹۰ درصد) و صیاددان (طوفان و خطر غرق شدن) کار می‌کنند تا امروز کار‌هایشان در ردیف مشاغل سخت و زیان‌آور قرار نگرفته است تا به این اعتبار حداقل بتوانند زود‌تر از موعد بازنشسته شوند.

کارگران ساختمانی؛ بی‌نصیب از حمایت‌های اجتماعی
«میکائیل صدیقی» رئیس انجمن صنفی کارگران ساختمانی مریوان و سروآباد با بیان اینکه کار ساختمانی به گونه‌ای است که در همه جای کشور به ویژه در فصل تابستان، به کارگران ساختمانی نیاز مبرم وجود دارد، می‌گوید: البته رکود اقتصادی و بی‌برنامگی مسئولان، صنعت ساختمان را به ویژه در فصل زمستان از رونق انداخته است؛ اما به هر روی کارگران ساختمانی در همه جای کشور حضور دارند.
وی تاکید دارد که در استان کردستان و استان‌های همجوار همچون کرمانشاه، کارگران ساختمانی به علت رکود در این صنعت، به صورت گسترده بیکار هستند و البته نه درآمد مناسبی دارند و نه همه آن‌ها تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی هستند.
مشاور عالی کانون کشوری کارگران ساختمانی با بیان اینکه نرخ روزانه دستمزدهای کارگران در قالب پیمان‌های دست جمعی کار تعیین می‌شود، گفت: نرخ دستمزد‌ها در همه جای کشور ثابت است. برای نمونه در سال ۹۶ دستمزد روزانه کارگر درجه سه، درجه دو و درجه یک به ترتیب ۳۷۲۰۰۰ریال، ۴۰۳۰۰۰ ریال و ۴۳۴۰۰۰ ریال است. البته همانطور که گفتم به همین آسانی‌ها امکان کار پیدا کردن برای کارگران ساختمانی وجود ندارد.
صدیقی تاکید دارد که این امر موجب گرایش کارگران فصلی ساختمان به کارسختی مثل کولبری در مناطق غربی کشور شده است: با اینکه کولبری کار طاقت‌فرسایی است و احتمال وقوع هر حادثه‌ای برای کولبر وجود دارد، کارگر ساختمانی با عمری تجربه کار، ناچار به انجام کولبری و زدن به دل سرما و گرمای کوهستان است که ممکن است زنده هم به خانه برنگردد.
رئیس انجمن صنفی کارگران ساختمانی مریوان و سروآباد، دستفروشی را هم از دیگر گزینه‌هایی دانست که کارگر ساختمانی فصلی یا استادکارهای بیکار شده به سراغ آن می‌روند: استادکاری را می‌شناسم که با عمری تجربه به علت اینکه کار دیگری پیدا نکرده بود، وانتی خرید و با آن میوه می‌فروخت. این یعنی عمر یک انسان را بر فنا دادن. پرسش این است که چرا یک استادکار ساختمانی باید از روی ناچاری دست به این کار بزند و رنج برخورد ماموران شهرداری را با خود به تن بخرد؟
این فعال صنفی کارگران ساختمانی درباره انتقاد‌ها به بیمه نشدن هزاران کارگران ساختمانی در استان کردستان و در سطح کشور گفت: در استان کردستان برای ۷۰ هزار نفر کارت مهارت فنی صادر شده است که از این تعداد ۳۴ تا ۳۵ هزار نفر بیمه دارند؛ این در شرایطی است که سازمان تامین اجتماعی وعده داده بود که تمامی افرادی که داری کارت مهارت فنی هستند باید از طریق سامانه پیش‌بینی شده بیمه شوند. در کل کشور هم مطابق آمار سازمان فنی و حرفه‌ای، ۱ میلیون و ۴۰۰ تا ۱ میلیون و ۵۰۰ هزار کارت مهارت فنی صادر شده؛ اما سازمان تامین اجتماعی اعلام کرده که در چارچوب حذف قانون سهمیه‌بندی کارگران ساختمانی، یک میلیون نفر از آن‌ها را بیمه کرده است.
مشاور عالی کانون کشوری کارگران ساختمانی افزود: حتی اگر آمار بیمه‌شدگان کشوری را درست بپنداریم، بازهم ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار کارگر ساختمانی بیمه نشده داریم که بدین ترتیب از مزایای بازنشستگی، غرامت ایام بیکاری و... محروم هستند. این به هیچ وجه شایسته قشر زحمتکشی که رنج بیکاری را به علت سو مدیریت‌ها تحمل می‌کند، نیست.
صدیقی البته تاکید می‌کند که در صورتی که کارگر ساختمانی به علت بیکاریِ فصلی به سراغ کار دیگر همچون دستفروشی برود، بیمه وی قطع می‌شود که این گلایه کارگران ساختمانی هم باید مورد توجه قرار گیرد.

کارگران کوره‌پزخانه‌ها بیکار شده‌اند
کارگران کوره‌پزخانه‌ها هم دسته دوم کارگران فصلی هستند که همانند کارگران ساختمانی مورد بی‌مهری قرار گرفته‌اند. دراین‌باره «جعفر معصومی اصل» عضو انجمن صنفی کارگران کوره‌پزخانه‌ها، گفت: کارگران کوره‌پزخانه‌ها از محروم‌ترین اقشار کارگری جامعه هستند که به صورت کامل فراموش شده‌اند. اکثر کارگران فصلی این صنف مهاجرینی هستند که از استان‌های دیگر به شهرستان قرچک و مناطق مهاجرنشین اطراف تهران (یافت‌آباد، شمس‌آباد، خاتون‌آباد، محمودآباد، مائده‌آباد، اسماعیل‌آباد) می‌آیند.
وی درباره این پرسش که درآمد کارگران کوره‌پزخانه‌ها چقدر است، می‌گوید: حداقل مزد مصوب شورای عالی کار به این کارگران پرداخت می‌شود. حالا ممکن است که مزایای مزدی به صورت کامل پرداخت نشود؛ ضمن اینکه این کارگران بیشتر از هشت ساعت از روز کار می‌کنند که این هم جای گلایه دارد. البته باید توجه داشته باشیم که کارفرمایان این صنف ترجیح می‌دهند که بجای کارگر ایرانی از کارگران مهاجر استفاده کنند تا مجبور نباشند حداقل مزد را به آنها پرداخت کنند.
معصومی‌اصل با تاکید بر اینکه فصل بیکاری کارگران کوره‌پزخانه‌ها زمستان است، گفت: وقتی فصل زمستان می‌رسد کارگران این صنف باید دنبال کار دیگری بگردند؛ البته اگر کار دیگری پیدا کنند؛ چراکه بیشتر آن‌ها کاری جز اشتغال در کوره‌پزخانه بلد نیستند و سن بالایی هم دارند که در این شرایط هیچ کارفرمایی به آن‌ها کاری نمی‌دهد.
عضو انجمن صنفی کارگران کوره‌پزخانه‌ها با تاکید بر اینکه اکثر کارگران کوره‌پزخانه‌ها بیمه نیستند، گفت: کارفرمایان آن‌ها را سال‌ها بیمه نکرده‌اند حتی اگر بیمه هم شده باشند سابقه بیمه‌پردازی اندکی دارند. برای نمونه کارگرانی را می‌توانم معرفی کنم که با ۵۰ سال کار، یک سال هم سابقه بیمه ندارد. حتی کارفرمایانی وجود دارند که حق بیمه را از مزد کارگر کم می‌کردند، اما آن را به حساب تامین اجتماعی واریز نمی‌کردند که البته با انجام نشدن بازرسی‌های بیمه‌ای این تخلفات از چشم‌ها پوشیده ماند و به کارگران کوره‌پزخانه‌ها ظلم شد.

نی‌بری جز مشاغل سخت نیست
کارگران نی‌بر هم ازجمله کارگران فصلی هستند که در مزارع نیشکر در استان خوزستان کار می‌کنند. پراکندگی مزارع نیشکر که این کارگران روی آن کار می‌کنند، در کل کشور محدود به مناطق شمالی استان خوزستان و مناطق جنوبی این استان می‌شود.
«فریدون نیکوفر» فعال صنفی کارگران مجتمع نیشکر هفت تپه تعداد آن‌ها را بیش از ۳۰۰ نفر اعلام می‌کند و می‌گوید که آن‌ها در شرکت‌های «طرح توسعه»، «میان آب»، «هفت تپه» و «کارون» کار می‌کنند: میان‌آب، هفت تپه و کارون در شمال استان خوزستان (منطقه اندیمشک) و طرح توسعه (مابین اهواز، آبادان و خرمشهر) قرار دارد. کارگران فصلی که در مزارع نیشکر متعلق به این شرکت‌ها کار می‌کنند، عموما از شهرستان شوش و مناطق اطراف آن و استان‌های همجوار به آنجا می‌آیند.
به گفته این فعال صنفی کارگران مجتمع نیشکر هفت تپه، کار این کارگران از آبان ماه آغاز می‌شود و تا اردیبهشت ماه ادامه دارد.
وی ادامه می‌دهد: این کارگران در این مدت حداقل مزد را می‌گیرند و از پوشش بیمه تامین اجتماعی برخودار می‌شوند. با این حال آن‌ها در چند ماه گذشته از بابت واریز نشدن حق بیمه‌ها به حساب سازمان تامین اجتماعی علیرغم کسر از مزد گلایه دارند. همچنین به تاخیر افتادن پرداخت دستمزد‌ها و نامعلوم بودن پرداخت حق بهره‌برداری هم مورد اعتراض کارگران نی‌بر قرار گرفته است.
نیکوفر با اشاره به بیکاری کارگران نی‌بر مزارع نیشکر خوزستان از ابتدای اردیبهشت تا ابتدای آبان ادامه داد: کارگران نی‌بر عملا در این ۶ ماه کار دیگری ندارند؛ چراکه اگر در روستاهایی که از آن‌ها می‌آیند کاری یافت می‌شد، رنج سفر با موتور و وسیله‌های دیگر را به خود نمی‌دادند تا از روستاهای خود برای یافتن یک کار با درآمد نه چندان بالا به مزارع نیشکر این چهار شرکت بیایند.
این فعال صنفی کارگران مجمتع نیشکر هفت تپه در ادامه با تاکید بر اینکه شغل نی‌بر‌ها جزء مشاغل سخت نیست، گفت: به جرات می‌توانم بگویم که هرکسی نمی‌تواند که با داس و با یک ضربه نی‌ها را قطع کند؛ چراکه به ضربات قدرتمند و سهمگینی برای این کار احتیاج است که هرکسی توان وارد کردن آن را ندارد. به این‌ها اضافه کنید که کارگران نی‌بر در رطوبت بالای ۹۰ درصد خوزستان کار می‌کنند. با همه این‌ها کار‌هایشان در ردیف مشاغل سخت قرار ندارد.

صید یک روز خوب است، یک روز بعد
کار صیادی هم از لحاظ سختی دستکمی از کار نی‌بری ندارد و کارگران فصلی شاغل درآن باید امواج دریا و سایر خطرات مشابه ناشی از آن را به جان بخرند. آنهم در شرایطی که همیشه هم دریا مناسب صید نیست. آب‌های خلیج فارس در بهار و تابستان مناسب صید است.
«محمد امیری» فعال کارگران صیاد دراین‌باره می‌گوید: ممکن است صید یک روز خوب باشد و مثلا صیاد بتواند به ارزش ۱ میلیون تا ۷ میلیون تومان ماهی صید کند. با این حال اوقاتی هم هست که صیاددان با یک لنج یک هفته به دریا می‌روند و هیچ چیزی نمی‌توانند صید کنند و این موجب سرخوردگی آن‌ها از کار در دریا و مواجه با خطرات آن می‌شود.
وی افزود: کارگران فصلی صیاد در جنوب ایران در بوشهر، هرمزگان، بندر عباس و سایر شهرها کار می‌کنند. عموم آن‌ها در استخدام یک کارفرما هستند که لنج یا کشتی متعلق به آنهاست. هر میزان از صید که انجام می‌شود، نصف آن متعلق به کارفرماست. در ضمن کارفرما با در نظر گرفتن قانون بیمه صیادان که در سال ۷۴ تصویب شد، باید کارگران لنج خود را به شیلات معرفی کند تا از طریق شیلات فهرست اسامی و مشخصات آن‌ها برای بیمه شدن به سازمان تامین اجتماعی ارسال شود.
امیری با تاکید بر اینکه نامناسب بودن صید با کمبود بارش باران و کم‌یاب شدن ماهی «شوریده» که کیفیت ممتاز دارد، درآمد صیادان را کاهش داده است، افزود: وقتی بارش باران کم می‌شود، صیادانی که کار دیگری مثل بنایی بلد هستند، به سراغ آن کار می‌روند.
این فعال کارگران صیاد در انتها تاکید دارد که سازمان تامین اجتماعی باید مشاغل کارگران صیاد را در ردیف مشاغل سخت قرار دهد، تا آن‌ها برای کار در دریا انگیزه کافی داشته باشند.

حمایت‌های ناچندان پررنگ قانونی از کارگران فصلی
حمایت از کارگران فصلی در قانون کار ایران چندان پررنگ نیست و اساسا اسمی از آن‌ها هم برده نشده و صرف در ماده ۳۹ ذیل عنوان کارگران نیمه وقت به حقوق مزدی آن‌ها اشاره شده است. براساس ماده ۳۹ قانون کار، مزد و مزایای کارگرانی که به صورت نیمه‌وقت و یا کمتر از ساعات قانونی تعیین شده به کار اشتغال دارند به نسبت ساعات کار انجام یافته محاسبه و پرداخت می‌شود که عیدی و پاداش نیز از این قاعده کلی مستثنی نیست.
با این حال به غیر از این مورد، ضمانت محکم‌تر دیگری برای صیانت از حقوق آن‌ها در زمینه امنیت شغلی، حمایت‌های رفاهی و حق تشکل یابی دیده نمی‌شود. این امر به راحتی آن‌ها را در مقابل کارفرمایان و صاحبان کسب و کار و سرمایه، بی‌دفاع و آسیب‌پذیر می‌کند.
گزارش: پیام عابدی

-----------------

یکشنبه ۲۴ دی ۱۳۹٦ - ۱۴ ژانویه ۲۰۱۸

کارگران تعمیرات خطوط راه‌آهن شمال شرق دست به اعتراض صنفی زدند

به گزارش خبرنگار ایلنا، نزدیک به ۶۰۰ کارگر پیمانی راه‌آهن شمال شرق از روز گذشته (شنبه ۲۳ دی ماه) تاکنون در اعتراض به تاخیر افتادن سه مزد و ۵ ماه حق بیمه از سوی پیمانکار دست به اعتراض صنفی زده‌اند.
کارگران یاد شده که از طریق شرکت پیمانکاری «تراورس» در خطوط راه‌آهن شمال شرق مشغول به کار هستند، مدعی‌اند سه ماه مزد و ۵ ماه حق بیمه خود را از پیمانکار طلبکارند، به همین دلیل از صبح دیروز با اعتراض در محل کارشان خواستار پیگیری مطالبات خود از کارفرما شده‌اند.
به گفته این کارگران که از ۴ تا ۸ سال دارای سابقه کار هستند، معوقات حقوقی نیروی کار این واحد صنعتی در ماه‌های مهر، آبان و آذربه تعویق افتاده است. کارگران در ادامه تصریح کردند: جدا از موضوع به تاخیر افتادن مطالبات مزدی، حدود ۵ ماه است که حق بیمه ما به سازمان تامین اجتماعی واریز نشده است. به طوری که تمدید دفترچه‌های درمانی هرچند ماه یکبار با مشکل تامین اعتبار روبرو می‌شود.
به ادعای این کارگران، شرکت تراورس در نواحی ریلی کشور حدود ۷ هزار کارگر دارد که مجموع این کارگران نگران شرایط موجود هستند.
کارگران موردنظر که در زمینه تعمیرات خطوط راه‌آهن مشغول کار هستند، می‌گویند: حداقل دستمزدی که به عنوان کارگر تعمیرکار از پیمانکاران دریافت می‌کنیم؛ کفاف زندگی ما را نمی‌دهد.

-----------------

تجمع کارگران «کیش چوب» مقابل ساختمان منطقه آزاد کیش

به گزارش خبرنگار ایلنا، یکی از کارگران معترض که در این تجمع اعتراضی حضور یافته بود، به ایلنا گفت: از مهر ماه سال جاری (۹۶) این واحد تولیدی برای مدت حدود یک ماه تعطیل و تمامی ۲۰۰ کارگر این واحد صنعتی بلاتکلیف شدند.
او با بیان اینکه در حال حاضر چهارماه از خاتمه دوره یک ماهه‌ای که قرار بود این واحد صنعتی تعطیل شود، می‌گذرد، افزود: هنوز نه گامی برای راه‌اندازی دوباره کارخانه برداشته شده و نه مطالبات کارگران پرداخت شده است.
برپایه اظهارات این کارگران؛ برخی از آنها به صورت میانگین ۸ تا ۱۵ ماه معوقات مزدی طلبکارند و دو ماه حق بیمه کارگران نیز به تامین اجتماعی پرداخت نشده است.
به نقل از کارگران کیش چوب گفته می‌شود، آخرین حقوقی که آنها دریافت کرده‌اند مربوط به دستمزد شهریور ماه سال ۹۵ است که در خرداد ماه سال جاری توسط کارفرما به حساب بانکی آن‌ها واریز شده است. همچنین کارفرما به دلیل کمبود نقدینگی عیدی سال ۹۵ آنان را پرداخت نکرده است.
این کارگران می‌گویند: شائبه اخراج حدود ۱۰۰ نفر کارگران کم‌سابقه کارخانه قوت گرفته است. سه نفر از همکارانمان که پیگیر مطالبات صنفی‌مان بوده‌اند نیز از کار اخراج شده‌اند.
به گفته این کارگران، آنها امروز تصمیم گرفتند با مراجعه حضوری به دفتر سازمان منطقه آزاد کیش اعتراض خود را نسبت به وضعیت موجود اعلام کنند.
آنها می‌گویند: در آخرین پیگیری‌هایی که با قائم مقام سازمان منطقه آزاد کیش انجام دادیم، قرار شد مطالبات ما از سوی دفتر منطقه آزاد کیش پیگیری شود.
پیش از این بهزاد فلاحی (مدیرعامل کارخانه کیش چوب) درباره دلیل به تاخیر افتادن دستمزد کارگران به ایلنا گفته بود: مطالبات معوقه کارگران این واحد تولیدی به دنبال افزایش رکود بازار ساخت و ساز مسکن اتفاق افتاده است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود درباره نگرانی کارگران از تعطیلی موقت کارخانه کیش چوب گفته بود: تعطیلی موقت کارخانه کیش چوب به دلیل آغاز تعطیلات تابستانی است و کارگران بعد از خاتمه تعطیلات به کارشان بازخواهند گشت.
کارخانه کیش چوب در فاز ۵ صنعتی جزیره کیش واقع است و در زمینه صنایع چوبی فعالیت می‌کند.

-----------------

تجمع کارگران پیمانکاری پارس جنوبی در کنگان

اعتراض به عدم پرداخت معوقات دنباله‌دار شد

به گزارش خبرنگار ایلنا، صبح امروز حدود صد نفر از کارگران پیمانکاری پارس جنوبی در اعتراض به تاخیر طولانی در پرداخت دستمزد‌ها دست از کار کشیدند و در ورودی مجتمع تجمع کردند.
این کارگران که در فازهای ۲۲، ۲۳ و ۲۴ پارس جنوبی مشغول به کار هستند، در ماه‌های گذشته مطالبات مزدی خود را دریافت نکرده‌اند.
این کارگران می‌گویند؛ دستمزد ما از ابتدای پاییز پرداخت نشده و هرچه به کارفرما که‌‌ همان شرکت پیمانکاری است، مراجعه کرده‌ایم، نتیجه نداشته‌است.
از قرار معلوم شرکت پیمانکار کمبود نقدینگی و عدم پرداخت صورت وضعیت‌ها را دلیل این تاخیر عنوان کرده‌است.
این کارگران پیش از این نیز بار‌ها در اعتراض به عدم پرداخت معوقات مزدی خود تجمع اعتراضی برگزار کردند؛ اما تاکنون هیچ زمان مشخصی برای پرداخت مطالبات آن‌ها اعلام نشده‌است.

-----------------

کارگران معدن «طزره» اعتراض کردند/وعده پرداخت یک ماه دستمزد از جانب کارفرما

به گزارش خبرنگار ایلنا، منابع کارگری در معدن زغال سنگ طزره گزارش کردند؛ از صبح دیروز (۲۳دی ماه) تاکنون حدود ۶۰۰ نفر از کارگران شیفت صبح معدن زغال سنگ طزره از زیرمجموعه‌های معادن زغال سنگ البرز شرقی نسبت به تعویق دو ماه مطالبات مزدی خود معترض شدند.
کارگران معترض می‌گویند: کارفرما به صورت دایم وعده پرداخت مطالبات معوقه را می‌دهد اما در عمل هیچ خبری از پرداخت دستمزد‌ها نیست به همین دلیل دست به اعتراض صنفی زده‌ایم. کارگران مورد نظر می‌گویند؛ در گذشته نیز چنین وعده‌هایی دریافت کرده‌اند اما در آستانه نوروز سال ۹۷ نگران تجمیع مطالبات مزدی خود هستیم.
کارگران مذکور مدعی هستند؛ بابت دستمزد آبان و آذر طلبکارند. علاوه بر آن در بحث پرداخت نشدن هزینه‌های درمان تکمیلی خود از دو ماه پیش با مشکل روبرو شده‌اند.

یک ماه دستمزد معوقه کارگران، امروز پرداخت می‌شود
شرکت ذغال سنگ البرز شرقی با تایید خبر اعتراض کارگران به دلیل معوقات مزدی به ایلنا گفت: یک ماه از معوقات مزدی همه کارگران شرکت البرز شرقی تا پایان ساعت اداری امروز یکشنبه (۲۴ دی ماه) پرداخت می‌شود.
این شرکت همچنین در خصوص وضعیت بیمه تکمیلی مجموع کارگران شاغل در این واحد معدنی اعلام کرد: بیمه تکمیلی کارگران این واحد معدنی سه قسط عقب افتاده دارد که سعی داریم این مشکل را حداکثر تا یک ماه آینده برطرف کنیم.

-----------------

«وارنا» ۲۰۰ کارگرش را بیکار کرد / اداره کار ورامین: پیگیر مطالبات کارگران هستیم

حیدر مظاهری در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، با اعلام این خبر افزود: کارخانه شیر وارنا وابسته به بخش خصوصی واقع در قرچک ورامین بیش از ۴۰۰ کارگر دارد که به جهت مشکلات بوجود آمده، با حدود ۲۰۰ کارگر، قرارداد خود را تمدید نکرده است.
او با بیان اینکه کارگران تعدیل شده هرکدام بین ۲ تا ۸ سال سابقه کار دارند، افزود: در حال حاضر کارگرانی که در این واحد تولیدی مشغول کارند با دو ماه مزد معوقه؛ نگران از دست دادن شغل خود شده‌اند.
به گفته دبیر خانه کارگر شهرستان ورامین؛ در شرایط کنونی آنچه برای کارگران این کارخانه حائز اهمیت است، حفظ امنیت شغلی است چراکه در منطقه محل کارشان فرصت شغلی دیگری وجود ندارد اما آن‌ها باید پاسخگوی نیازهای خانواده‌هایشان باشند.
وی با تاکید بر پیگیری مسئولان استانی در مورد وضعیت کارخانه صنایع شیر تهران «وارنا» و کارگرانش، گفت: اگر مسئولان هرچه سریع‌تر به وضعیت کارخانه رسیدگی کنند، در آینده نزدیک شاهد بهبودی وضعیت کارخانه و کارگرانش خواهیم بود.

پیگیر مطالبات کارگران «وارنا» هستیم

در این زمینه حمید رضا داداشی (رئیس اداره تعاون کار و رفاه اجتماعی شهرستان ورامین) با تایید خبر تعدیل حدود ۲۰۰ نفر از کارگران کارخانه «وارنا» به ایلنا گفت: این کارگران تقریبا از دو ماه قبل به مرور بعد از اتمام قرارداد کار از سوی کارفرما اخراج شده‌اند.
او با بیان اینکه اداره کار شهرستان ورامین پیگیر مطالبات کارگران این کارخانه است، افزود: کارگران تعدیل شده‌ای که در این فاصله برای پیگیری مطالبات خود به اداره کارشکایت کرده‌اند، به مطالبات خود رسیده‌اند.
طبق اظهارات داداشی، عمده‌ترین مشکل این واحد تولیدی انباشت بدهی‌های مالی کارخانه به چند نهاد دولتی و خصوصی همانند اداره تامین اجتماعی، چندین بانک و همچنین اداره دارایی است. به گفته وی، مسئولان شهرستانی در راستای نجات این واحد بحران‌زده قصد دارند این کارخانه تولیدکننده محصولات لبنی را به یک بخش خصوصی مرتبط واگذار کنند.

-----------------

مرگ یک کولبر در ارتفاعات پیرانشهر بر اثر گرفتار شدن در بهمن

به گزارش خبرنگار ایلنا، یک کولبر ۴۰ ساله براثر گرفتار شدن در بهمن در ارتفاعات «کانی‌خدای پیرانشهر» در استان آذربایجان غربی جان خود را از دست داده است. از قرار معلوم، این کولبر به نام سلیمان خضری، دو روز پیش در ارتفاعات کانی خدای ناپدید شده بود.
امروز صبح پیکر بی‌جان او را که کاملا یخ زده بود، پیدا کردند و به خانواده او اطلاع دادند. کولبر متوفی، متاهل و پدر سه فرزند بوده‌است.

-----------------

شنبه ۲۳ دی ۱۳۹٦ - ۱۳ ژانویه ۲۰۱۸

یک مقام مسئول: تاخیر در پرداخت حقوق بیش از هزار کارگر در شهرضا

یک کارگر شهرضایی: از زور بیکاری مجبوریم مهاجرت کنیم

به گزارش خبرنگار ایلنا، عدم حمایت از صنایع مادر و تولیدی در سال‌ها و ماه‌های گذشته، به تاخیر در پرداخت دستمزدهای کارگران و در ‌‌نهایت تعدیل آن‌ها انجامیده‌است. این اتفاق حتی در قطب‌های صنعتی کشور ازجمله شهرضا در استان اصفهان رخ داده‌است.
یک کارگر شهرضایی که پیش از این در یک واحد تولیدی ریسندگی در شهرک صنعتی رازی مشغول به کار بوده و در حال حاضر بیکار شده‌است، می‌گوید: در گذشته شهرضا یکی از قطب‌های صنعتی استان اصفهان و کشور بود؛ اما در سالهای اخیر اوضاع به گونه‌ای پیش رفت که تعطیلی واحد‌ها و بیکاری، بومی‌های شهرضا و مهاجرانی که برای کار آمده بودند را دچار مشکل کرده است.
این کارگر که نخواست نامش آورده شود؛ گفت: بعد از سال‌ها سابقه کار، اکنون ماههاست که بیکارم و مجبورم به خاطر یافتن شغل از قطب کار و صنعت مهاجرت کنم؛ این، معضل کوچکی نیست و مسئولان باید فکری به حال آن بکنند.

شرکت‌ها از ترس ورشگستگی، تعدیل نیرو می‌کنند

در عین حال، مصطفی اباذری (رییس اداره تعاون کار و رفاه اجتماعی شهرضا) عصر پنج‌شنبه در جلسه ستاد تسهیل ارائه خدمات به شهروندان گفت: در شهرستان شهرضا معضلات اقتصادی زیادی در بخش‌های مختلف وجود دارد و باید هرچه سریع‌تر برای رفع آن‌ها چاره اندیشی شود.
وی افزود: تنها پنج واحد صنعتی با ظرفیت اشتغال بیش از یکصد نفر در شهرک‌های صنعتی شهرستان وجود دارد؛ تعداد کارخانجات صنعتی شهرستان از ۴۵۰ واحد در ابتدای دهه ۹۰ شمسی به ۲۰۰ واحد در حال حاضر کاهش یافته است.
رییس اداره تعاون کار و رفاه اجتماعی شهرضا، با بیان اینکه در شهرضا تعداد واحدهای تولیدی با اشتغالزایی بیش از ۵۰ نفر کمتر از ۲۰ واحد است، گفت: این در حالی است که واحدهای صنعتی شهرستان با کمتر از ۳۰ درصد از ظرفیت خود فعالیت می‌کنند.
اباذری گفت: متاسفانه رکود حاکم بر اقتصاد کشور، واحدهای صنعتی شهرضا را نیز با مشکل مواجه کرده است، در سال ۱۳۹۵ تعداد ۶۵۰ نفر در شهرستان بیمه بیکاری دریافت می‌کردند که این تعداد در حال حاضر با ۴۰ درصد رشد به حدود هزار نفر افزایش یافته است.
رییس اداره تعاون کار و رفاه اجتماعی شهرضا گفت: حقوق بیش از هزار کارگر در مدت‌های مختلف به تأخیر افتاده است.
اباذری، بیان کرد: نرخ بیکاری در شهرضا ۱۴ درصد است و هشت هزار فرد جویای کار نیز در مراکز کاریابی ثبت نام کرده‌اند این در حالی است که شرکت‌های صنعتی از ترس اعلام ورشکستگی در حال تعدیل نیروی انسانی خود هستند.

-----------------

سقوط مرگ‌آور کارگر نصاب آسانسور از طبقه چهارم

به گزارش ایلنا، رئیس ایستگاه شماره چهار سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری قزوین با اعلام این خبر گفت: کارگر ۲۹ساله قزوینی در حین انجام کار در منطقه شهرک مینو در قزوین، از طبقه چهارم به چاهک آسانسور سقوط کرد.
به گفته «مرتضی جمالی» این حادثه در ساعت ۱۷ و ۳۸ دقیقه روز پنجشنبه ۲۱ دی ماه رخ داده که ماموران اعزامی پس از حضور در محل حادثه با پیکر بی‌جان کارگر نصاب آسانسور روبرو شدند.
طبق اظهارات وی، پس از خروج پیکر این کارگر توسط نیروهای اعزامی آتشنشانی و فوریت‌های پزشکی و تایید فوت کارگر مذبور، پیکر وی به عوامل نیروی انتظامی مستقر در محل تحویل داده شد.

-----------------

کمک‌هزینه مسکن» کمتر از کرایه یک ساعت سقف بالای سر خانواده‌های کارگری

حق اولاد، هزینه پوشک بچه را هم تامین نمی‌کند

«مسیح اکبری» کارگری است که برای امرار معاش خانواده‌ خود در یکی از واحدهای صنعتی شهر تهران کار می‌کند؛ او در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، توقعی که کارگران از دستمزدهای سال ۹۷ دارند را اینطور توضیح می‌دهد: جامعه کارگری خواهان افزایش معقول و منطقی مزد است؛ افزایشی که بتوان با آن از عهده هزینه‌های یک ماه خانوار برآمد. به عقیده او یکی از اتفاقاتی که معمول است در جلسات تعیین مزد رخ بدهد؛ این است که می‌گویند در کنار افزایش مزد، مزایایی مانند کمک هزینه مسکن، حق اولاد و حق بن تا فلان مقدار افزایش یافته است؛ در حالی که این افزایش هیچ سنخیتی با واقعیت‌های زندگی ندارد.
این کارگر تهران در توضیح مقصود خود می‌گوید: همین حالا مبلغ ۴۰ هزار تومان بابت کمک هزینه ماهیانه مسکن به کارگران پرداخت می‌شود؛ در حالی که این مبلغ آنقدر نیست که بتوان با آن، کرایه یک ساعت سقف بالای سر خانواده‌های کارگری را پرداخت کرد؛ اعضای شورای عالی کار آیا می‌دانند که مزدبگیرانی مانند کارمندان شهرداری‌ و پرسنل نظامی چقدر بابت حق مسکن می‌گیرند؟ هزینه‌ای که دولت بابت حق مسکن این افراد پرداخت می‌کند؛ حداقل ۲۰۰ هزار تومان است.
وی انتقاد خود از پایین ماندن مزایای مزدی کارگران را اینطور ادامه می‌دهد: طبق قانون، حق اولاد یکی از مزایایی است که باید توسط کارفرما به کارگران دارای فرزند پرداخت شود؛ در حال حاضر ارزش این مبلغ برای کارگری که دو فرزند دارد؛ مبلغی در حدود ۱۸۰ هزار تومان است؛ نمی‌توان منکر شد که با این مبلغ حتی نمی‌توان هزینه‌های پوشک یک بچه شیرخوار را پرداخت کرد. وی تاکید می‌کند: تعیین حداقل مزد اتفاق مهمی است و بر سرنوشت یک سال خانواده‌های مزدبگیر تاثیر می‌گذارد؛ اعضای شورای عالی کار و به ویژه دولت باید در زمان تعیین مزد، نگاهی به ریخت‌وپاش‌های مالی که توسط اشخاص خاص در جامعه اتفاق افتاده‌است، داشته باشند.
این کارگر تهرانی صحبت‌های خود را اینطور خاتمه می‌دهد: نهایتا می‌خواهند ۱۰۰ هزار تومان دیگر روی دستمزدهای امسال بگذارند و بگویند که مزدتان را برای سال ۹۷ افزایش دادیم؛ مزدبگیران چطور می‌توانند با این مسئله کنار بیایند؛ در حالی که می‌شنوند در فلان‌جا صحبت از اختلاس‌ و فساد مالی چند هزار میلیارد تومانی در میان است؛ حداقل اگر مزد‌ها واقعی‌تر افزایش یابند، شاید منابع مالی برای فساد مالی کاهش یابد.

-----------------

جمعه ۲۲ دی ۱۳۹٦ - ۱۲ ژانویه ۲۰۱۸


-----------------

پنجشنبه ۲۱ دی ۱۳۹٦ - ۱۱ ژانویه ۲۰۱۸

تاخیر در پرداخت دستمزد کارگران شهرداری «صفادشت»

تعدادی از کارگران شهرداری صفادشت در تماس با خبرنگار ایلنا افزودند: دست‌کم ۴۰۰ کارگری که در شهرداری و سازمان‌های وابسته به آن به‌صورت رسمی، قراردادی و پیمانی مشغول به کار هستند؛ که از مرداد ماه سال جاری بابت عمده مطالبات مزدی خود طلبکارند.
بر پایه این اظهارات، کارگران موردنظر دستمزد ماه‌های مرداد و شهریور را به‌صورت علی‌الحساب دریافت کرده‌اند و حقوق ماه‌های مهر، آبان و آذر را به‌صورت کامل بستانکار هستند. به گفته این کارگران، علاوه بر همه این موارد؛ شهرداری صفادشت دست‌کم دو ماه؛ در پرداخت حق بیمه آن‌ها به تامین اجتماعی کوتاهی کرده است.
این کارگران که دارای سوابق ۶ تا ۱۳ساله در شهرداری صفا دشت هستند، می‌گویند؛ مشکلات شهرداری صفادشت ناشی از کمبود نقدینگی و نبود منابع مالی است و بخش عمده‌ای از مشکلات مالی به رکود ساخت و ساز و کاهش درآمد برمی‌گردد.
یکی از کارگران شاغل در شهرداری صفادشت با بیان اینکه کارگران شهرداری از حداقل‌های مزدی برخوردار بوده و امنیت شغلی ندارند، گفت: طی دو ماه گذشته دست‌کم ۳۰ نفر از همکاران پیمانکاری آن‌ها با اتمام قرارداد یکی از پیمانکاران در مجموعه مناطق شهرداری صفادشت، شغلشان را از دست داده‌اند.
وی افزود: وقتی به شهرداری و شورای شهر مراجعه می‌کنیم با بی‌توجهی مسئولان شهری و شورای شهر روبرو می‌شویم. واقعیت این است مشکلاتی که در زمینه پرداخت دستمزد بوجود آمده زندگی کارگران را بسیار سخت کرده‌ به‌طوری‌که می‌توان گفت برخی از همکارانمان توان مالی خریدهای اولیه زندگی را ندارند.

-----------------

سرریز اسید در یک کارخانه سه کارگر را روانه بیمارستان کر

به گزارش ایلنا، شهیار میرخشتی درباره این حادثه که حوالی ساعت ۹ صبح امروز اتفاق افتاده، گفت: امروز وقوع حادثه‌ای که منجر به سرریز شدن اسید در کارخانه آلومینیم‌سازی واقع در کوچه شادمان خیابان شادی ۲ مجتمع تالارهای اهواز شد، سه مصدوم برجای گذاشت.
رئیس مرکز اورژانس و فوریت‌های پزشکی خوزستان افزود: یکی از مصدومان این حادثه دچار سوختگی و دو مصدوم دیگر دچار مشکلات تنفسی شده بودند که پس از درمان اولیه توسط تکنسین‌های فوریت‌های پزشکی به بیمارستان سوانح و سوختگی آیت‌الله طالقانی اهواز انتقال یافتند.

-----------------

نگرانی از ایمنی و معیشت کارگران معادن افغانستان/۱۴۰۰ معدن در دست شورشیان است

به گزارش ایلنا، حدود ۱۴۰۰ معدن در افغانستان چنین شرایطی را دارند و هم‌اکنون خارج از نظارت دولت مرکزی، توسط شورشیان از آن‌ها برداشت می‌شود. شرایط ایمنی این معادن به گونه‌ای است که هیچ‌گونه ابزاری برای کمک‌های اولیه بهداشتی، وسایل آتش‌نشانی و سایر ملزومات در آن‌ها وجود ندارد.
حتی گزارش شده که کارگران این معادن؛ زخم‌های خود را به شیوه‌های ابتدای با پارچه می‌بندند. لغزش و ریزش طبقات در داخل تونل‌های زغال‌سنگ، آتش‌سوزی، کمبود اکسیژن و نبود سیستم تصفیه هوا از دیگر مشکلاتی است که کارگران با آن دست به گریبان هستند.
سازمان‌های حقوق بشر درباره به‌کارگیری کودکان به دولت این کشور هشدار داده‌اند چراکه شورشیان تشکیلات تروریستی طالبان به منظور سودجویی و کسب درآمد بیشتر از این معادن، کودکان را جایگزین افراد با سن قانونی کرده‌اند.
در کنار این مسئله، کارگران این معادن ماه‌ها مطالبات مزدی دارند و این امر فشارهای معیشتی آن‌ها را تشدید کرده است.

-----------------

چهارشنبه ۲۰ دی ۱۳۹٦ - ۱۰ ژانویه ۲۰۱۸

کارگران کجا زندگی می‌کنند؟/ سقف هایی که با هر لرزشی فرومی‌ریزند

ایلنا: زندگی در تب‌و تاب زلزله؛ در خانه‌هایی که هر آن می‌ترسی باز هم با کوچک‌ترین لرزه‌ای فرو بریزند یا سپری کردن ایام در چادرهایی که از سوز سرما شب‌ها خواب نداری. این، حال و هوای این روزهای کارگران کارخانه آرد سرپل‌ذهاب است؛ کارگرانی ساکن محله فولادی، محله زعفران و نزدیک شهرک جهاد؛ کارگرانی مال‌باخته، خانه‌باخته و آنطور که خودشان می‌گویند انگار آینده را هم باخته‌اند.
شب‌ها را از سرما در برزخیم؛ روزها سر کار
علی یکی از این کارگران می‌گوید: خانه‌های ما نود درصد تخریب شد؛ نه زمینش خوب بود و نه ساختش؛ البته بماند که اکثر کارگران کارخانه آرد در محله فولادی مستاجر بودند نه صاحبخانه. حالا در چادر‌ها زندگی می‌کنیم؛ شب را از شدت سرما در برزخیم و روز‌ها سر کار.
علی که خانواده‌اش را راهی سنندج کرده، نگران آینده است: بالاخره باید برگردند؛ خانه‌شان همینجاست؛ بالاخره باید فکری به حال ما بکنند؛ نمی‌شود شب‌ها در چادر‌ها از سرما بلرزیم و روز‌ها بیحال و ناتوان برویم کارخانه؛ بالاخره باید بچه‌هایم برگردند؛ باید سقفی باشد؛ باید همه چیز درست شود.
عثمان، یکی دیگر از کارگرانی‌ست که در زلزله بی‌خانه شده‌اند؛ او در محله زعفران زندگی می‌کند. می‌گوید: کارگر ساختمانی هستم؛ خودم مالک خانه بودم؛ ۶- ۷ سال پیش می‌خواستم برای زن و بچه‌ام سرپناه درست کنم؛ آن روز‌ها برای ما کارگران از مهندس و نقشه ایمنی و نظارت و این حرف‌ها خبری نبود؛ خودم کارم ساختمان است؛ با چندتا بنا و کارگر، خانه را ساختیم؛ اینجا خیلی‌ها خودشان خانه‌هایشان را ساخته‌اند؛ همه خانه‌ها هم در زلزله خراب شدند.
عثمان از دولت می‌خواهد پولی که برای ساخت خانه، حداقل به او و همسایگانش در محله‌های کارگرنشین می‌دهد، وام نباشد؛ پول بلاعوض باشد. می‌گوید: در این وانفسای بیکاری، منِ کارگر ساختمان کاری برایم نیست؛ چطور وام را پس بدهم؟ اینجا تا چند سال بعد هم کسادی و بیکاری‌ست؛ نمی‌شود از کارگرانی که خانمانشان سوخته، توقع زیادی داشت. دغدغه سرپناهِ امن، خانه‌ای که بشود با خیال راحت، زیر سقفش خوابید، محدود به کارگران سرپل‌ذهاب و ثلاث باباجانی نیست؛ در همین تهران و حوالی آن هم مزدبگیران و طبقات فرودست‌تر، نگران خانه‌هایی ناایمن هستند که به راحتی می‌توانند آن‌ها و خانواده‌هایشان را قربانی کنند؛ چرا که در مناطقی که به اصطلاح، کلونی مزدبگیران است، خانه‌ها تابِ تحمل زلزله‌های کم‌ریش‌تر را هم ندارند. یک نمونه از این مناطق، مسکن مهرِ هشتگرد کرج است؛ خانه‌های کم استقامتی که در زلزله پنج ریشتریِ بیست و نهم آذرماه، دیوار‌هایشان ترک برداشت.
همه سرمایه‌ام شد یک خانه فکسنی که در زلزله ترک برداشت
یک کارگر بازنشستهٔ پارس خودرو که چند ماهی‌ست آپارتمان دوخوابه‌اش را در مسکن مهر هشتگرد تحویل گرفته می‌گوید: خانواده‌ام بعد زلزله، ترک‌ها را که دیدند، جمع کردند و رفتند تهران؛ گفتند دیگر اینجا نمی‌مانیم؛ ۲۶ میلیون پول نقد داده‌ایم به اضافه وام سی و پنج میلیون تومانی؛ چند ماه پیش، مسکن مهر خانه‌ها را خام تحویلمان داد؛ نه کابینتی در کار بود؛ نه درب و پنجره‌ای و نه حتی سرپیچ لامپی؛ خدا شاهد است بیست و پنج میلیون خرج خانه کردم؛ هنوز چند ماه نگذشت که خانه با یک زلزله فکسنی ترک برداشت. کل واحد‌ها و ساختمان‌های اینجا همه همینطور ترک برداشتند.
او می‌گوید: بیشتر ساکنان مسکن مهرِ هشتگرد، کارگر هستند؛ نود درصد ساکنان کارگر هستند؛ ده درصد دیگر هم مزدبگیر هستند؛ معلم یا پرستار یا بهیار؛ به هرحال همه کارگر و مزدبگیریم و همه ماحصل یک عمر جان‌کندنمان شده همین آپارتمان‌های زهوار دررفته؛ همین‌ها که با یک لرزه کوچک ترک برداشتند....
زندگی کارگران و فرودستان در مساکِنِ بی‌کیفیت و ناپایدار، معضلی‌ست که به نظر می‌رسد در شرایط اجتماعی و اقتصادی فعلی هیچ راهکاری برایش پیدا نمی‌شود؛ اصل ۴۳ قانون اساسی، تامین نیازهای اولیه و ضروریِ مردم مانند مسکن و آموزش را برعهده دولت گذاشته؛ نه تنها دولت در دهه‌های گذشته هیچ اقدام مناسبی در این مورد انجام نداده؛ بلکه تورم و گرانی و تراکم‌فروشی هم مزید بر علت شده؛ به هرحال در شرایط فعلی و با وجود دستمزدهای چند برابر زیر خط فقر، کارگران نمی‌توانندخانه‌هایی بهتر از این‌ها برای خودشان دست و پا کنند؛ همین الان هم سهم مسکن در سبد هزینه‌های خانوارهای مزدبگیر به شدت بالاست؛ کارگران با قرض و قوله و وام، سرپناهی حداقلی برای خانواده‌شان می‌سازند؛ سرپناهی که مقابل هیچ لرزه‌ای دوام نمی‌آورد.
کمال اطهاری (پژوهشگر اقتصاد توسعه) در ارتباط با سهم بالای مسکن در سبد هزینه‌های خانوارهای کارگری و دستمزد پایین آن‌ها می‌گوید: مقولهٔ مزد در اقتصاد کشورهای سرمایه‌داری که از قضا لقب نئولیبرال هم دارند، شامل همهٔ مواردی می‌شود که برای بازتولیدِ نیروی کار سالم از لحاظ بدنی و پویا از لحاظ فکری، ضروری‌ست؛ مزدبگیر هم کارگر است و هم پرستار و معلم. این مجموعهٔ مزدی که فقط شامل پرداختی نیست که در محل کار به مزدبگیر داده شود در یک مجموعه سیاست اجتماعی تعریف می‌شود.
اگر بازتوزیع عادلانه نباشد، مالیات و پول نفت به چه کار می‌آید؟
اطهاری می‌گوید: در تمام کشورهای پیشرفته، مالیاتی که دولت می‌گیرد (که در کشور ما هم مالیات است و هم پول نفت) این مزد را سامان می‌دهد؛ لذا بخشی از مزد را صاحب‌کار و کارفرما می‌پردازد و بخشی دیگر را دولت از سهم مالیات، بازتوزیع می‌کند؛ اگر این بازتوزیع عادلانه در کار نباشد، مالیات و پول نفت چه فایده‌ای دارد؟ به چه کار می‌آید؟ به گفته اطهاری، نبودِ یک نظریه و برنامهٔ جامعِ اقتصادی و اجتماعی باعث شده در دهه‌های اخیر، شاهد بد‌تر شدن وضعیت باشیم. او حوزه مسکن را مثال می‌زند و می‌گوید: در حوزه مسکن، اسکان غیررسمی که حدود ۲۰ درصد اسکانِ خانوارهای شهری را دربرمی‌گیرد، به علاوه مناطق فرودست کارگر نشین، بیشترین آسیب را در هر حادثه طبیعی می‌بینند، این محلات و بافت‌ها، تله فضایی فقر را تشکیل می‌دهند؛ چرا که در آن‌ها فقر به راحتی بازتولید می‌شود. این بازتولید فقر، بلایی اجتماعی‌ست که مسبب آن پدیده‌ای به نام دولت است.
دولت همه کاسه‌ها را سر صاحبان سرمایه نشکند
این کار‌شناس اقتصاد توسعه با بیان اینکه دولت‌ها باید از گذشته عبرت بگیرند و تغییر رویه بدهند؛ گفت: فرهنگ صبوری مردم هم حدی دارد؛ اینکه دولت همه کاسه‌ها را بر سر صاحبان سرمایه بشکند (که البته آن‌ها هم مسئولیت‌های بسیاری دارند که از آن‌ها قصور کرده‌اند) و از خودش رفع تکلیف کند، نمی‌تواند مردم را و طبقه کارگر را گمراه کند که هیچ کم‌کاری و قصوری صورت نگرفته.
او معتقد است در گفتمان رایج طبقه کارگر، باید مسئولیت‌های دولت به رسمیت شناخته شود. او می‌گوید: قبل انقلاب، بهای یک مسکن متعارف، سه تا چهار برابر درآمد سالانهٔ یک مزدبگیر متوسط بود؛ در دهه اول انقلاب هم با وجود اینکه جنگ بود،‌‌ همان نسبت برقرار بود؛ اما از موقعی که تراکم‌فروشی رایج شده، وضعیت به سمت وخامت پیش رفته؛ الان بهای یک مسکن متعارف، به ۱۰ تا ۱۲ برابر درآمد سالانه مزدبگیران رسیده؛ به خصوص در کلانشهر‌ها که محل استقرار کارخانه‌ها و محل زندگی کارگران است؛ این نسبت حتی بالا‌تر هم می‌رود. در صورتی که براساس استانداردهای رفاهی جهان، حد قابل قبول و حد استطاعت، حداکثر ۵ برابر است.
به گفته اطهاری در شرایطی که فاصله هزینه‌ها و حد استطاعت مزدبگیران تا این حد بالاست، معلوم است که اسکان غیررسمی و خانه‌های ارزان که استحکام لازم ندارد، رواج پیدا می‌کند یا در ‌‌نهایت مزدبگیران در بافت‌های فرسوده سکونت می‌کنند. طبیعی‌ست که ۴ دهک پایین جامعه به سمت تله فضایی فقر که مملو از نامنی و بزهکاری و کمبود امکانات حداقلی ست، سوق داده می‌شوند.
در ‌‌نهایت اطهاری معتقد است: سیاست‌هایی که بدون فهم از اصول اقتصاد توسعه، می‌خواهند جامعه را به بازار بسپارند، به بیراهه می‌روند و به بازارسپاری می‌شود به رانت‌سپاری. پس تا زمانی که نهادسازی‌های لازم صورت نگیرد، اجازه تشکل یابی و مشارکت اجتماعی داده نشود و درآمدهای جامع کشور در یک دستگاه منسجم برای ساماندهی رشد اقتصادی و برقراری عدالت، باز تعریف و بازتوزیع نشود، اقدامات عجولانه ادامه خواهد داشت که نتیجه این اقدامات فقط قربانی شدن طبقه کارگر است؛ طبقه کارگری که همواره دود نوسانات شدید در سیاست‌گذاری در چشمِ او رفته.
در ماههای پایانی سال، به روال هر ساله مذاکرات مزدی در حال انجام است؛ بند دوم ماده ۴۱ قانون کار، مذاکره‌کنندگان را الزام کرده که افزایش مزد را براساس سبد معاش حداقلی تعیین کنند؛ الزامی که هرچند تا کنون عملی نشده اما روی کاغذ باقی مانده؛ در سال گذشته سبد حداقلی معاش، دو میلیون و چهارصد و هشتاد و نه هزار تومان تعیین شد؛ سوال اینجاست که در این سبد حداقلی، جای مسکن کجاست؟ چقدر از این سبد، سهم مسکنی‌ست که از قرار معلوم هزینه حداقلی آن چیزی حدود دوازده برابر درآمد سالیانهٔ هر کارگر است.
هیچ‌کس به وظایفش در قبال کارگران عمل نکرد
فرامرز توفیقی (عضو کارگری کمیته مزد) در ارتباط با نحوه محاسبه سبد و سهم مسکن می‌گوید: این حقیقت است که با این دستمزد‌ها، حتی دو برابر این دستمزد‌ها کارگران نمی‌توانند مسکن مناسب تهیه کنند؛ اما در بحث سبد، اگر بخواهیم از اعداد و ارقام صحبت کنیم، از آنجا که مسکن بسیار متغیر و گوناگون است، ابتدا سبد خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها را به دست می‌آوریم؛ و از آنجا که سهم خوراکی‌ها براساس استاندارد‌ها مشخص است، دهک‌ها هم مشخص هستند، از روی آن، بقیه اقلام سبد و نرخ کلی سبد را تعیین می‌کنیم.
او هم در ارتباط با سهم مسکن، به تکالیف دولت اشاره می‌کند و می‌گوید: یکی از راهکارهای کاهش فاصله سبد و هزینه‌ها، دیدن ضلع دیگر مثلث مذاکرات یعنی دولت است؛ اسناد بالادستی از جمله قانون اساسی نیز تاکید دارد که تهیه مسکن، بهداشت و آموزش وظیفه دولت‌هاست؛ اما علاوه بر آن در فصل خدمات رفاهی قانون کار به کارفرما تکلیف شده که بایستی برای کارگران مسکن تهیه کند؛ در سالهای اول پس از تصویب قانون کار، ایجاد تعاونی‌های مسکن تا حدودی در دستور کار قرار گرفت؛ اما بعد‌ها این بخش از قانون کار نیز مثل بسیاری از تکالیف دیگر فراموش شد.
این نماینده کارگران می‌گوید: ما کارگران با دو ضلع کارفرمایی (دولت و کارفرمایان خصوصی) طرفیم که هیچ یک در این زمینه به وظایف خود عمل نکرده‌اند؛ فقط همواره شیپور را از سر گشاد آن زده‌اند و هر کدام، دیگری یا اوضاع نامساعد را مقصر دانسته‌اند. این وسط ما کارگران مانده‌ایم و قوانین و تکالیفی که بر زمین مانده‌است.
به نظر می‌رسد معضل مسکن و دغدغه‌های کارگران در این زمینه، در شرایط فعلی بدون ایجاد تغییرات ساختاری و فراهم آوردنِ امکانات زیرساختی به نتیجه نخواهد رسید. کارگر بازنشسته پارس‌خودرو که به قول خودش سرمایه یک عمرش را مسکن مهر هشتگرد بلعیده می‌گوید: هرچه پس‌انداز داشتم خرج این خانه کردم؛ حالا خانواده‌ام حاضر نیستند زیر این سقف‌های ترک‌خورده بخوابند. به کجا پناه ببرم؟ چه کسی قرار است پاسخگوی منِ بازنشسته و مستاصل باشد؟ گزارش: نسرین هزاره مقدم

-----------------

ادامه تجمع کارگران ماشین آلات تراکتورسازی تبریز/معاون اداره کل کار: به دنبال اهلیت خریدار هستیم

به گزارش خبرنگار ایلنا؛ بیش از ۱۲۰ نفر از کارگران و کارکنان شرکت ماشین آلات صنعتی تراکتورسازی تبریز؛ امروز چهار‌شنبه ۲۰ دی ماه؛ بیست وهفتمین روز اعتراض خود را ادامه دادند.
شماری از کارگران تجمع‌کننده کارخانه ماشین آلات صنعتی تراکتورسازی تبریز گفتند: از ۲۳ آذر ماه به دلیل پلمب کارخانه و تبعا نگرانی از آینده شغلی‌مان تاکنون هر روز تجمع کرده‌ایم. به گفته کارگران ماشین آلات صنعتی تراکتورسازی تبریز، از زمان اعلام ورشکستگی این واحد صنعتی در حدود ۱۰ ماه قبل، بابت معوقات حقوقی طلبکاریم. در عین حال مطالبات دیگری همانند حق بیمه، سختی کار و.. داریم.
کارگران این کارخانه می گویند: جدا از مشخص شدن وضعیت پرداخت مطالبات معوقه، به دنبال تامین امنیت شغلی خود هستیم.
به گفته آن‌ها در حال حاضر مسئولیت نگهداری از این واحد صنعتی برعهده اداره تسویه و امور ورشکستگی دادگستری شهرستان تبریز است و در راستای واگذاری این واحد صنعتی، اداره تسویه امروز چهارشنبه برای تک تک آن‌ها ضرب العجل دو روزه مشخص کرده وگفته کارگرانی که تا پایان وقت اداری فردا پنجشنبه وکالت نامه را امضاء نکنند برای دریافت مقرری بیمه بیکاری به اداره کار معرفی می‌شوند.
به گفته این کارگران مفاد این وکالت‌نامه در ارتباط با وضعیت مطالبات صنفی آنهاست و از آنجا که متن این وکالت نامه تضمین کننده خواسته‌های آن‌ها نیست آن‌ها حاضر به امضا آن نیستند. کارگران معترض همچنین می گویند: اگر در جریان این واگذاری به منافع کارگر توجه شود دیگر دلیلی برای ادامه یافتن اعتراض‌های صنفی وجود ندارد. با این وجود تا این لحظه از جانب مسئولان استانی، پاسخ مشخصی به این خواسته‌ها داده نشده است.
به دنبال اهلیت خریدار ماشین آلات صنعتی هستیم
«حسین فتحی» معاون روابط کار اداره کل تعاون کار ورفاه اجتماعی استان آذربایجان شرقی با اشاره به بلاتکلیفی کارگران ماشین‌آلات صنعتی تراکتورسازی تبریز بعد از جریان پلمپ این کارخانه گفت: در حال حاضر شرایط کارگران برای دو شرکت متقاضی خرید ماشین آلات تبریز تشریح شده است.
او با بیان اینکه یکی از متقاضیان خرید ماشین آلات ،شرکت تراکتور سازی است وآن دیگری شرکت سرمایه گذاری رازی است که اخیرا متقاضی خرید است ، افزود: با توجه به اینکه قیمت پیشنهادی شرکت سرمایه گذاری رازی بیشتر از تراکتور سازی است، به سرمایه گذاری رازی سه روز مهلت داده شده شرایط مندرج در آگهی را بپذیرید. در غیر اینصورت، این کارخانه به تراکتور سازی واگذار می‌شود.
معاون روابط کار اداره کل تعاون کار ورفاه اجتماعی استان آذربایجان شرقی با بیان اینکه روند واگذاری ماشین‌آلات صنعتی تراکتورسازی تبریز باید در چارچوب قانون انجام شود، افزود: به دنبال آن هستیم که خریدار جدید شرکت ماشین آلات صنعتی اهلیت لازم را داشته باشد تاکارگران این واحد بعد از واگذاری‌، به مطالبات به حق خود برسند.
اودر ادامه در پاسخ به ضرب العجل دوروزه اداره تسویه وامور ورشکستگی تبریز برای امضاء وکالت نامه واگذاری به کارگران گفت:اینکه گفته شده کارگران تا فردا فرصت امضاء وکالت نامه را دارند در غیر اینصورت برای دریافت مقرری بیمه بیکاری به اداره کار معرفی می‌شوند ، موضوعی است که تا هم اکنون نیز مطرح نشده ،بنابر این کارگران آن را جدی نگیرند. فتحی در ادامه درخصوص سهم غرمایی کارگران ماشین آلات صنعتی در جریان این واگذاری گفت: تا مادامی که مالک جدید کارخانه مشخص نشده، هیچ گونه سهم غرمایی برای کارگران نمی‌شود در نظر گرفت.

-----------------

مطالبات کارگران دشت سیستان پرداخت نشد/ کارگران به اداره کار زابل شکایت بردند

جمعی از کارگران طرح انتقال آب با لوله به مزارع دشت سیستان درباره پرداخت نشدن مطالبات مزدی سالهای گذشته خود به ایلنا، گفتند: با وجود گذشت ۹ ماه از سال جدید تعداد زیادی از ما که بیش از ۱۰۰ نفر هستیم مطالبات مزدی مربوط به سال‌های ۹۵ و ۹۶ خود را دریافت نکرده‌ایم. مطالبات سال ۹۵ مربوط به بهمن، اسفند، سنوات و عیدی است و مطالبات سال ۹۶ هم مربوط به اوایل سال است.
اکثر این کارگران که مطالبات پرداخت نشده دارند، در شهریور ماه سال جاری به دنبال تعطیلی موقت این طرح، توسط کارفرما تعدیل شده بودند. حتی پیمانکاری که این طرح را در آن زمان پیش می‌‌برد، صورت وضعیت خود را از کارفرما دریافت نکرده که مطالبات کارگران را پرداخت کند.
حدود ۱۲ نفر از این کارگران هم که شهریور ماه سال جاری و همزمان با تعطیلی موقت این طرح تعدیل شدند، شکایتی از کارفرما و پیمانکار به اداره کار زابل ارائه کرده‌اند؛ با این هدف که مطالبات خود را که برای هر کدام در مجموع حدود ۱۲ میلیون تومان است، دریافت کنند.
هم اکنون حدود ۱۲ کارگر در این طرح مشغول به کار هستند. این کارگران در اعتراض به عدم پرداخت دستمزد و مطالبات خود، جدا از کارگاه شماره ۲ زابل چندین بار در مقابل دفتر اصلی پروژه اجتماع کرده بودند که تاکنون نتیجه‌ای نداشته است.
طرح انتقال آب به وسیله لوله به ۴۶ هزار هکتار از زمین‌های کشاورزی سیستان واقع در شمال سیستان و بلوچستان معروف به طرح ۴۶ هزار هکتاری از مصوبات سفر رئیس جمهوری است که در محدوده پنج شهرستان زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون در حال اجراست.

-----------------

کارگران ایران قوطیِ قزوین مطالبات مزدی دارند/ «تاخیر در پرداخت حقوق» روالی عادی در ایران قوطی

به گزارش ایلنا، جمعی از کارگران کارخانه ایران قوطی در استان قزوین روز گذشته (سه شنبه ۱۹ دی ماه) در اعتراض به عدم پرداخت ۱۰ ماه از معوقات مزدی و حق بیمه‌هایشان در مقابل ساختمان استانداری تجمع کردند.
در همین راستا روز گذشته، جلسه‌ای با حضور برخی مسئولان استانداری و نمایندگان کارگران برگزار شد تا در خصوص پرداخت معوقات مزدی کارگران تصمیم عاجل گرفته شود. از سویی به گفته مدیریت ایران قوطی، دلیل به تاخیر افتادن حقوق کارگران افزایش مشکلاتی است که عموم تولید کنندگان از چند سال پیش با آن مواجه شده‌اند.
در عین حال یکی از کارگران معترض مدعی است تاخیر در پرداخت مطالبات کارگران در این واحد تولیدی، تبدیل به یک روال عادی شده‌است.
او در خصوص سایر مطالبات کارگران اظهار داشت: در کارخانه قوطی ایران، سالهاست که حق بُن کارگری به کارگران پرداخت نمی‌شود، در عین حال از سال ۹۳ عیدی دریافت نکرده‌ایم. او سوابق کاری اکثر کارگران قوطی ایران را ۱۵ تا ۲۰ سال ذکر کرد و گفت: ادامه تاخیر در پرداخت دستمزد وسایر مطالبات، مشکلات زیادی را در تامین معاش کارگران بوجود آورده است. کارخانه قوطی ایران واقع در شهر صنعتی البرز قزوین ، در زمینه تولید انواع قوطی مواد غذایی فعالیت دارد.

-----------------

کشته و زخمی شدن دو کارگر بر اثر حادثه

به گزارش ایلنا، در حادثه اول که در کمربندی غربی میدان قاضی کتی بهاران ۳ شهر بابل در استان مازندران رخ داد، یک کارگر حدودا ۵۰ساله حین انجام کار دچار حادثه ریزش آوار می‌شود.
طبق گزارش روابط عمومی سازمان اورژانس ۱۱۵ بابل، کارگر مصدوم پس از حضور عوامل امداد و نجات به بیمارستان شهید یحیی‌نژاد بابل انتقال پیدا می‌کند اما به دلیل شدت جراحات وارده و به‌رغم تلاش کادر درمانی جان خود را از دست می‌دهد.
اما در حادثه دیگری که صبح‌‌ امروز رخ داد، کارگر ۲۵ ساله دیگری در منطقه تهرانپارس تهران، حوالی میدان رهبر بر اثر ریزش آوار در عمق ۵ متری چاه محبوس می‌شود.
به گفته رمضان بشیریان (رئیس ایستگاه ۲۳ آتش نشانی تهران)، عوامل امداد و نجات پس از رسیدن به محل حادثه این کارگر آسیب دیده را پس از یک عملیات چهار ساعته از چاه خارج کردند که خوشبختانه پس از انجام معاینات پزشکی از سوی امدادگران اورژانس، مشخص شد حال عمومی کارگر جوان خوب است.

-----------------

سه شنبه ۱۹ دی ۱۳۹٦ - ۹ ژانویه ۲۰۱۸

کارگران خواستار مزدی هستند که تکافوی هزینه‌های زندگی را بدهد

به گزارش خبرنگار ایلنا، رضا رخشان (از فعالان کارگری نیشکر هفت‌تپه) درباره توقعاتی که کارگران از نتیجه جلسات مزدی شورای عالی کار دارند؛ گفت: سنگینی هزینه‌های زندگی مساله‌ای است که خانواده‌های کارگران در سراسر کشور آن‌را احساس می‌کنند و برای همین آن‌ها خواستار مزدی هستند که تکافوی هزینه‌های آن‌ها را بدهد.
وی افزود: اگر اعضای کارگری شورای عالی کار در جلسات تعیین مزد، قوی ظاهر بشوند و بتوانند برای اجرای کامل ماده ۴۱ قانون کار، اقدامی انجام دهند؛ ممکن است برای سال آینده از بار هزینه‌های زندگی خانواده‌های کارگران کاسته شود.
رخشان افزود: متاسفانه تاکنون اعضای کارفرمایی و دولتی شورای عالی کار هرسال با غلط خواندن متن قانون، دستمزد کارگران را به اندازه عددی که نرخ تورم نام‌دارد؛ افزایش داده‌اند و تازه بابت همین افزایش جزئی نیز برسر کارگران منت گذاشته‌اند.
وی ادامه داد: برخلاف تصور غلطی که سالهاست متداول شده، هیچ کارفرمایی از افزایش واقعی دستمزد‌ها ضرر نخواهد کرد؛ زیرا این مبلغ در ‌‌نهایت بابت تامین نیازهای مختلف خوراکی، بهداشتی، درمانی، آموزشی و مسکن خانوار‌ها هزینه خواهد شد.
رخشان عقیده دارد: افزایش ناچیز مزد سالانه‌ی کارگران، رابطه مستقیمی با استقلال نهادهای صنفی کارگری دارد.
وی افزود: سال گذشته که در جلسات تعیین مزد، مبلغ دو میلیون و چهارصد و هشتاد و نه هزار تومان به عنوان حداقل هزینه سبد یک خانوار متوسط درنظر گرفته شد، حداقل دستمزد بیش از ۱۴ درصد افزایش نیافت.
این فعال صنفی کارگری افزود: همین‌حالا هم اگر کارگری از بابت امنیت شغلی و معیشتی خوش‌شانس باشد، شاید بتواند با هزار جان‌کندن، درآمد ماهانه خود را طوری افزایش دهد که ارزش ریالی آن با درنظر گرفتن همه مزایای مزدی، نزدیک به ۲ میلیون تومان بشود؛ اما بازهم این درآمد با حداقل هزینه یک زندگی معمولی فاصله معنی‌داری دارد.
وی بابیان اینکه بخش قابل توجهی از نارضایتی‌های که امروز در جامعه با آن مواجه هستیم، ناشی از سنگینی بیش از حد بار هزینه‌های زندگی و گسترش شکاف طبقاتی میان گروه‌های مختلف درآمدی است؛ افزود: برای خود دولت هم خوب‌است تا با به رسمیت شناختن استقلال واقعی نهادهای صنفی کارگری، شرایط را به سمتی ببرد تا دستمزدهای سال ۹۷ به اندازه هزینه‌های واقعی زندگی افزایش یابد.

-----------------

کارگران روغن نباتی قو مقابل سازمان تامین اجتماعی تجمع کردند/ اعتراض به روند بازنشستگی

به گزارش خبرنگار ایلنا، کارگران کارخانه روغن نباتی پارس قو از حوالی ساعت ۱۱ صبح امروز مقابل سازمان تامین اجتماعی واقع در خیابان آزادی تجمع کرده‌اند.
معترضان که بیشتر آن‌ها بیشتر از ۲۵ سال سابقه کار دارند و تعدادشان حدود ۲۸۰ نفر است، به اخلال در روند بازنشسته شدن خود با استفاده از ماده ۱۰ «قانون نوسازی صنایع» معترض هستند.
براســـاس این ماده، کارفرمایان می‌توانند به ازای هر نفر شاغل جــدیــد، یک نفر از کارکنان بــاسابقه‌ی پرداخت حق‌بیمه‌ی بیش از ۲۵سال را بـا پرداخت ۵۰ درصد مابـــه‌التفاوت کسورات سنوات باقی‌مانده تا زمان بازنشستگی قانونی، پیش از موعد بازنشسته کنند. ۵۰ درصد دیگر مابه‌التفاوت کسورات توسط دولت در بودجه‌های سالانه کل کشور پیش‌بینی و پرداخت می‌شود. کارخانه روغن نباتی قو سال گذشته به علت مشکلاتی که در تامین نقدینگی و هزینه‌های مربوط به مصرف آب، برق و گاز وجود داشت، تعطیل شد و حدود ۳۰۰ کارگر آن بیکار شدند.
«گلرخ آزرمی» کارفرمای کارخانه روغن نباتی پارس قو پیش‌تر گفته بود که به منظور پایان دادن به سردرگمی کارگران کارخانه با مذاکره با سازمان تامین اجتماعی تلاش کرده تا اکثر کارگران این کارخانه را که بیش از ۲۵ سال سابقه کار دارند، با استفاده از قانون نوسازی صنایع بازنشست کند.
کارفرما کارخانه روغن نباتی پارس قو همچنین گفته که ۵۰ درصد ما به التفاوت کسورات سهم کارفرما در ماده ۱۰ قانون نوسازی صنایع را پرداخت کرده است. با این حال به علت انقباضی بسته شدن بودجه سال ۹۶ بودجه کافی برای سهم دولت پیش‌بینی نشده و حالا قصور دولت موجب اخلال در روند بازنشستگی کارگران قو شده است.
در تجمع امروز همچین قرار شده که فردا پنجشنبه ساعت یک بعدازظهر جلسه‌ای با حضور احمد مشیریان (معاون روابط کار وزیر کار) و نمایندگان مدیریت و بازنشستگان کارخانه روغن نباتی پارس قو برگزار شود تا هرچه سریع‌تر راهکاری برای بازنشسته کردن کارگران پیدا شود.

-----------------

معوقات مزدی چهار ماهه کارگران نخ البرز/ تعداد زیادی تعدیل شدند

جمعی از کارگران کارخانه «نخ البرز» در شهر صنعتی البرز قزوین در تماس با ایلنا از ادامه معوقات مزدی خود خبر دادند.
به گفته این کارگران، دستمزد حدود ۲۰۵ کارگر قراردادی از شهریور پرداخت نشده و این کارگران بیش از چهار ماه معوقات مزدی دارند.
کارگران شرایط معیشتی خود را نامساعد توصیف کردند و گفتند: در مورد زمان پرداخت این مطالبات، هیچ وعده‌ای به ما داده نشده و همچنان بدون پول و بی‌انگیزه، به کار ادامه می‌دهیم.
در عین حال کارگران کارخانه «نخ البرز» از تعدیل حدود دویست همکار خود خبر دادند و گفتند: با تعداد زیادی از کارگران قرار دادی کارخانه، در دو ماه گذشته تمدید قرارداد انجام نشده است. طبق اظهارات آنان، علاوه بر دستمزد این واحد بدهی های مالی زیادی بابت تاخیر در پرداخت بیمه کارگران به تامین اجتماعی دارد ودر این زمینه می‌توان گفت دفترچه‌های درمانی کارگران هر چند ماه یک باربا مشکل تامین اعتبار روبروست.
این کارگران با بیان اینکه فعالیت تولیدی کارخانه به نسبت قبل محدود شده و از مجموع سه سالن تولیدی، در حال حاضر فقط یک سالن فعالیت تولیدی دارد؛ افزودند: درحال حاضر در این کارخانه ۲۰۰کارگرِ قرار داد موقت مشغول کارند که این موضوع باعث شده تا جدا از معوقات مزدی، نگران امنیت شغلی خود نیز باشند.

-----------------

۲۰ میلیون فقیر مطلق دلیل شکست مکتب نیاوران/ با فریز مزدی به توسعه نمی‌رسیم

مرتضی افقه (اقتصاددان) در گفت‌و‌گو باخبرنگار ایلنا گفت: فریز مزدی یعنی اینکه درآمد نیروی انسانی همیشه از هزینه‌های زندگی او عقب‌تر نگهداشته شود؛ اما توسعه زمانی اتفاق می‌افتد که انسان بتواند علاوه برتامین نیازهای مادی، از عهده نیازهای غیرمادی خودش هم برآید.
افقه‌ گفت: چطور می‌توان از کارگران و مزدبگیرانی که به دلیل دیدگاه‌های دست راستیِ برنامه‌نویسان اقتصادی مدام با مشکل مالی روبرو هستند، توقع داشت که به طور موفق از عهده نیازهای مالی و معنوی خانواده‌های خود برآیند.
عضو هیات علمی دانشگاه شهیدچمران اهواز ادامه داد: وجود ۲۰ میلیون فقیر مطلق را باید نشان شکست اندیشه‌ای تلقی کرد که گروهی از مهندسان اقتصاد، آنرا به نام مکتب نیاوران پایه‌گذاری کرده‌اند.
مکتب نیاوران متعلق به حلقه‌ای از اقتصاددانان دست‌راستی ایرانی است که به بازار آزاد معتقد بوده و در دو دهه ابتدایی بعد از انقلاب ،در سازمان برنامه و بودجه متصدی امور شده و برنامه‌های توسعه‌ای اول تا سوم را تدوین کردند.
وی افزود: برخلاف این گروه از دانش‌آموختگان علم اقتصاد، عقیده ندارم که می‌توان با انجماد درآمد مزدبگیران شرایط توسعه جامعه را فراهم کرد؛ اصولا تجربه جهانی توسعه با این رویکرد متفاوت است.
این اقتصاددان افزود: اگر علم اقتصاد را دانش حساب و کتاب درنظر بگیریم، باید مطابق همین علم، درآمدهای کارگران به اندازه هزینه‌های زندگی‌شان افزایش یابد.
افقه‌ گفت: سیاست‌های اقتصادی که تاکنون در کشور به اجرا درآمده‌اند، به جای توسعه جامعه، بیشتر به توزیع ناعادلانه ثروت منجر شده‌است؛ در حالی که در مفهوم جهانی امروز، توسعه از مفاهیم رفع فقر و بیکاری فرا‌تر رفته و وارد ابعاد روانی و غیر مادی همچون تامین حس اعتماد به نفس مردم هم شده است.

-----------------

دوشنبه ۱۸ دی ۱۳۹٦ - ۸ ژانویه ۲۰۱۸

‍ اعتراض کارگران فازهای ۲۲ و ۲۴ پارس جنوبی به تاخیر مزدی

به گزارش منابع کارگری ایلنا، بامداد امروز (دوشنبه/ هجدهم دی ماه) کارگران پیمانکاری شاغل در فازهای ۲۲ و ۲۴عسلویه به دلیل شش ماه مطالبات مزدیِ پرداخت نشده دست از کار کشیدند. این منابع افزودند: تقریبا تمامی کارگران بخش پایپینگ شامل، جوشکار، داربست بند، مونتاژکار، لوله کش و... در این اعتراض شرکت کرده‌اند.
بنا به اظهار یکی از کارگرانِ حاضر در تجمع، معوقات مزدی آنان از تیرماه سال جاری تاکنون پرداخت نشده است. لازم به یادآوری است، کارگران پیمانکاری این فاز در روزهای گذشته نیز دست به تجمعات اعتراضی زده بودند.

-----------------

‍ استمرار اعتراض کارگران حمل ونقل خلیج فارس

اداره کار اسلامشهر: کارگران به دنبال مطالبات صنفی و قانونی خود هستند

شماری از کارگران شرکت حمل ونقل خلیج فارس در تماس با خبرنگار ایلنا گفتند که در ادامه اجتماعات اعتراضی روزهای گذشته، بازهم شماری از همکاران آن‌ها در میدان نماز شهر اسلامشهر تجمع کرده‌اند.
بنا به اظهارات کارگران، حدود۵۰۰ کارگر رسمی و روزمزد در این تجمع صنفی حضور دارند. کارگران مورد نظر می‌گویند: طلب مزدی آن‌ها از یک ماه گذشته؛ در عین حال برخی مزایای شغلی آن‌ها از اردیبهشت سال ۹۵ پرداخت نشده است.
به نقل از کارگران شرکت حمل ونقل خلیج فارس، اعتراضات صنفی اخیر آن‌ها از حدود یک سال پیش آغاز شده است؛ اما تا این لحظه مدیران شرکت پاسخ قانع کننده‌ای برای آن‌ها نداشته‌اند. براساس این اظهارات در شرکت حمل ونقل خلیج فارس ۱۲۸۶ کارگر مشغول کارند که از این تعداد حدود ۴۰۰ نفر در دفتر مرکزی در منطقه اسلامشهر تهران فعال هستند.

کارگران حمل ونقل خلیج فارس رها شده اند/کارفرما پاسخگو نیست

در این زمینه «بابک شاهرخی» رئیس اداره تعاون کار ورفاه اجتماعی شهرستان اسلامشهر با تایید معوقات مزدی کارگران شرکت حمل ونقل خلیج فارس در خصوص اعتراض کارگران این واحد خدماتی گفت: کارگران شرکت حمل ونقل خلیج فارس مدتهاست در پیگیری مطالبات مزدی به حق خود دست به اعتراض صنفی می‌زنند.
او با بیان اینکه پیگیر مشکلات کارگران شرکت حمل ونقل خلیج فارس و کارگرانش هستیم، افزود: در خصوص پیگیری مشکلات کارگران حمل ونقل خلیج فارس بار‌ها با همراهی سایر مسئولان شهرستانی تشکیل جلسه داده‌ایم وتا حدود زیادی نهاد‌های دولتی وخصوصی مستقر در شهرستان با این شرکت همکاری کرده‌اند.
رئیس اداره تعاون کار ورفاه اجتماعی شهرستان اسلامشهر بخش دیگری از مشکلات شرکت حمل ونقل خلیج فارس را ناشی از مشکلات مدیریتی دانست وگفت: مدیریت این شرکت پاسخگوی مشکلات پیش آمده نیست و در جلساتی که به همین منظور در شهرستان برگزارمی‌شود، حاضر نمی‌شود.
به گفته وی مشکلات شرکت حمل ونقل خلیج فارس وکارگران آن از سال ۹۳ زمانی آغاز شده که این واحد به بخش خصوصی واگذار شد.
طبق اظهارات وی، در حال حاضر حدود یک سال است مدیریت بخش خصوصی، شرکت و کارگران را‌‌ رها کرده‌است؛ در عین حال مسئولیت مشکلاتی که در این واحد به وجود آورده را هم نمی‌پذیرند.
وی در ادامه با بیان اینکه در حال حاضر مراجع قضایی پیگیر وضعیت شرکت هستند وحتی حکم جلب کارفرما نیز صادر شده است؛ گفت: اعتراضات کارگری در نتیجه‌ی بی‌توجهی کارفرمای این شرکت به مطالبات آنان است که مراجع قضایی این موضوع را پیگیری می کنند.

-----------------

‍معوقات مزدی کارگرانِ «سدِ شفارود» رضوانشهر

به گزارش ایلنا، کارگران پیمانی شاغل در پروژه ساخت سد شفارود رضوانشهر واقع در استان گیلان، شش ماه مطالبات مزدی وبیمه‌ای پرداخت نشده دارند.
از قرار معلوم این کارگران در روز گذشته (۱۷ دی ماه) در اعتراض به مطالبات مزدی خود، دست از کار کشیده و در محل کار خود تجمع کرده‌اند؛ اما تا کنون موفق نشد‌ه‌ا ند معوقات خود را دریافت کنند.
گفته می‌شود کارگران این پروژه عمرانی که از شهر‌های مختلف استانِ گیلان در پروژهای ساخت سد شفارود مشغول کارند، به دلیل مطالبات معوقه با مشکلات بسیار دست و پنجه نرم می‌کنند. ظاهرا پیمانکار پروژه‌ به کارگران گفته است که به دلیل عدم تامین اعتبار، از پرداخت دستمزد آنان ناتوان است.
گفتنی است پروژه سد مخزنی شفارود در غرب گیلان، منطقه پونل رضوانشهر، برروی رودخانه شفارود و در فاصله دو نیم کیلومتری شهرستان رضوانشهر و ۶۵ کیلومتری کلان شهر رشت برای تامین آب شرب وکشاورزی منطقه در حال ساخت است.

-----------------

‍ کارگران چینی اصفهان: سه ماه دستمزد نگرفته‌ایم

مدیر واحد: شرایط ما مشابه واحدهای دیگر است؛ در حال پرداخت معوقات هستیم

کارگران چینی اصفهان در تماس با ایلنا از تاخیر در پرداخت مطالبات مزدی خود انتقاد کردند. به گفته این کارگران، علت اصلی، کمبود نقدینگی‌ست که موجب شده دستمزد 350 کارگر با تاخیر سه ماهه پرداخت شود.
یکی از کارگران چینی اصفهان می‌گوید: تاخیر سه ماهه باعث شده نه تنها در تامین هزینه‌های روزمره ناتوان باشیم؛ بلکه مجبور شده‌ایم از خانواده و دوستان قرض بگیریم تا بتوانیم اجاره خانه‌هایمان را پرداخت کنیم.
جهانبانی، مدیر واحد در پاسخ به خبرنگار ایلنا در ارتباط با این تاخیر گفت: وضعیت چینی اصفهان مشابه بسیاری واحدهای دیگر است؛ در حال حاضر بسیاری از واحدهای تولیدی به علت کمبود نقدینگی دستمزد کارگران خود را با تاخیر می‌پردازند.
این مقام مسئول گفت: در حال پرداخت مطالبات مزدی کارگران هستیم؛ در حال حاضر، دستمزد مهرماه کارگران در حال واریز شدن به حسابهایشان است.
این مقام مسئول در عین حال گفت: دستمزد و مزایای کارگران چینی اصفهان پرداخت می‌شود ولی با کمی تاخیر و این به علت شرایط موجود است که بیشتر واحدهای تولیدی درگیر آن هستند.

-----------------

‍خاتمه تجمع کارگران نساجی قائمشهر با پرداخت بخشی از مزد معوقه

منابع خبری ایلنا در این واحد تولیدی گزارش کردند به دنبال تجمع اعتراضی روز گذشته (۱۷ دی ماه) کارگران نساجی قائم شهر (کارخانه شماره یک) مقابل ساختمان شورای شهر، کارفرما بخشی از مطالبات سه ماهه آنان را پرداخت کرده وبدین ترتیب کارگران موقتا به اجتماع صنفی خود خاتمه دادند.
این کارگران که بخشی از دستمزد مهر و آبان ماه خود را دریافت کرده‌اند؛ می‌گویند هنوز بابت بخش زیادی از مطالبات مزدی پرداخت نشده از کارفرما طلبکارند.
به گفته آنان، در عین حال روز گذشته کارفرما در جمع اعضای شورای شهر وعده پی‌گیری برای پرداخت مابقی مطالبات را داده است. بنا به اظهارات منابع کارگری، در کارخانه نساجی قائم شهر دست کم ۲۰۰کارگر مشغول کارند که نگران وضعیت معاش خود هستند.

-----------------

کارگران شهرداری طبس سه ماه مزد نگرفته‌اند

منابع کارگری در شهرداری طبس با اعلام این خبر به ایلنا گفتند: کارگران شاغل در مجموعه‌های شهرداری طبس واقع در استان خراسان جنوبی هنوز دستمزد سه ماهه گذشته خود را دریافت نکرده‌اند.
این کارگران که تعداد آن‌ها به حدود ۱۷۰ نفر می‌رسد و به صورت قراردادی وشرکتی در بخش خدمات وفضای سبز شهرداری طبس مشغول کارند؛ می‌گویند: مهم‌ترین عامل پرداخت نشدن مزد آن‌ها کمبود نقدینگی و نبود منابع مالی در شهرداری است.
کارگران در ادامه تصریح کردند؛ جدا از موضوع به تاخیر افتادن مطالبات مزدی، شهرداری حق بیمه آن‌ها را به تامین اجتماعی واریز نکرده است.
به گفته آنان، تاخیر در پرداخت حق بیمه آنان باعث شده که اداره تامین اجتماعی طبس در برخی از ماه‌های سال از تمدید وتعویض دفترچه‌های در مانی آنان خوداری کند.
به نقل از کارگران شهرداری طبس بخش دیگری از مطالبات آن‌ها به پرداخت حق اضافه کاری، تعطیل کاری وجمعه کاری مربوط است که از سوی شرکتهای پیمانکاری به کارگران پرداخت نمی‌شود.
این کارگران می‌گویند: در منطقه‌ای محروم و با شرایط سخت، مشغول خدمت رسانی به مردم هستیم؛ اما دولت و مسئولان هیچ فکری به حال ما نمی‌کنند. به گفته این کارگران، مسئولان شهری طبس ماههاست که می‌گویند برای پرداخت دستمزد کارگران بودجه نداریم.

-----------------

‍بحران نابرابری جدی‌ست/ «بازتوزیع عادلانه بودجه» راهکاری برای بهبود وضعیت زیستیِ کارگران

مازیار گیلانی‌نژاد (فعال صنفی کارگران فلزکار) در گفتگو با خبرنگار ایلنا گفت: تامین نیازهای اولیه زندگی کارگران نیازمند تغییرات ساختاری است.
وی در تشریح این مطلب گفت: استقرار سیاست‌های تبعیض آمیز اقتصادی، فرودستان را از همه امکانات محروم کرده‌است؛ امروز کسانی که دارای امکانات مالی بیشتری هستند ؛ فرزندانشان از آموزش و پرورش بهتری برخوردارند. سیستم درمانی کشور نیز به شدت تبعیض آمیز است؛ این سیستم، کسانی را که پول ندارند، محکوم به تحمل درد و بیماری کرده‌است.
این فعال کارگری با بیان این که کارگران برای دادخواهی مرجعی ندارند و صدایشان به جایی نمی‌رسد؛ افزود: اگر قرار باشد سیاست‌های فعلی ادامه پیدا کند و در سال آینده نیز باز هم بار ریاضت‌ها و انقباضات بر دوش کارگران بیفتد، وضعیت معاش خانوارهای کارگری از آن چه هست، بدتر خواهد شد و از آن طرف، شکاف میان غنی و فقیر هم عمیق‌تر خواهد شد و این به معنای بحران نابرابری در اقتصاد است.
گیلانی‌نژاد در ادامه بحث به لزوم اتخاذ راهکارهای حمایتی و توزیع عادلانه بودجه‌ اشاره کرد و گفت: بایستی دستمزدهای کارگران با استناد به سبد معاش خانوار افزایش پیدا کند و نمایندگان واقعی کارگران بتوانند در موضع برابر با شرکای اجتماعی خود در مذاکرات مزدی شرکت کنند.
او ادامه داد: بی تردید تا زمانی که بودجه عادلانه توزیع نشود و سهم نهادهای خاص چند برابر وزارتخانه‌ها و مردم باشد، کارگران همچنان محکوم به زیر خط فقر زندگی کردن هستند.
به گفته این فعال کارگری، تقویت بنیان‌های حمایتی در کنار افزایش عادلانه مزد می‌تواند تا حد زیادی به رفع بحرانِ نابرابری در اقتصاد کمک کند؛ او می‌گوید: رایگان شدن آموزش و پرورش و گسترش و تقویت بیمه‌های درمانی کارآمد و رایگان بر اساس اصول قانون اساسی، باید اجرایی شود تا هیچ کودکی به دلیل بی‌پولی از مدرسه باز نماند و خانواده هیچ کارگر زحمتکشی‌، پشت درب‌های بسته بیمارستان‌ها، با درد و استیصال مواجه نشود.

-----------------

‍مرگ کارگر چاه کن بر اثر سقوط بالابر

به گزارش اخبار دریافتی ایلنا، روز گذشته (یکشنبه ۱۷ دی ماه) یک کارگر چاه‌کن بر اثر سقوط بالابر بر روی سرش در یکی از شهرک‌های صنعتی اصفهان کشته شد. گفته می‌شود در زمان حادثه، کارگر چاه کن مشغول حفر چاه بوده‌است که براثر سقوط ناگهانی بالابر در جا کشته می‌شود.
«سرهنگ حسن یاردوستی» فرمانده انتظامی شهرستان اصفهان در خصوص جزئیات این حادثه گفت: در پی اعلام مرکز فوریت‌های پلیسی ۱۱۰ ، یک تیم از ماموران انتظامی شهرستان اصفهان به محل اعزام شدند.
به گفته وی، متاسفانه در جریان این حادثه، یک کارگر۳۰ ساله که مشغول حفر چاه بود براثر شدت صدمات وارده جان خود را از دست داد که جسد وی بعد از خروج از چاه به پزشکی قانونی انتقال داده‌شد.

-----------------

یکشنبه ۱٧ دی ۱۳۹٦ - ٧ ژانویه ۲۰۱۸

‍ کارگران هفت‌تپه بازهم تجمع کردند

به گزارش ایلنا، گروهی از کارگران مجتمع کشت و صنعت هفت‌تپه، صبح امروز (یکشنبه، ۱۷ دی ماه)، مقابل دفتر کارفرما تجمع کردند؛ معوقات مزدی و تغییرنکردن شرایط کار از دلایلی است که باعث شده است تا این کارگران اقدامات اعتراضی خود را از سربگیرند.
کارگران معترض بخشی از جمعیت ۱۵۰۰ نفری افراد شاغل در مجتمع کشت وصنعت نیشکر هفت‌تپه هستند که بین ۱۵ تا ۲۰ سال، سابقه کاری دارند.
به ادعای آنها با اینکه بیش از یک ماه از خاتمه اعتراض یک هفته‌ای کارگران مجتمع هفت‌تپه گذشته‌است اما هنوز کارفرما به وعده‌هایی که آن‌موقع در حضورمسئولان داده‌‌بود؛ عمل نکرده است .
شماری از کارگران روز مزد که در اجتماع اعتراضی امروز حضور داشتند نیز با تکرار خواسته‌های خود، یادآورشدند: خواستار عقد قرار دائم‌کار هستیم، هنوز دستمزد آبان وآذر ماه را نگرفته‌ایم و بابت مطالبات بهمن واسفند دو سال گذشته نیز طلبکاریم.

-----------------

‍کارگران حمل ونقل خلیج فارس برای چندمین بار تجمع کردند

به گزارش خبرنگار ایلنا، امروز یکشنبه (هفدهم دی ماه) برای چندمین بار در ماههای گذشته، گروهی از کارگران شرکت حمل ونقل خلیج فارس در محوطه این شرکت واقع در شهرستان اسلامشهر تجمع کردند.
کارگران معترض شرکت حمل ونقل خلیج فارس مدعی‌اند مشکلات صنفی آن‌ها از زمان خصوصی سازی شرکت حمل ونقل خلیج فارس و تغییر مدیریت آغاز شده و به همین دلیل ازمسئولان توقع دارند تا برای مشکل به وجود آمده چاره‌اندیشی کنند.
به گفته این کارگران نزدیک به هزار و دویست‌و هشتاد‌و شش کارگر در ۴۳ شعبه ونمایندگی که این شرکت خدماتی در سراسر کشور مشغول کارند که از این تعداد حدود ۴۰۰ نفر در دفتر مرکزی در منطقه اسلامشهر تهران فعال هستند که مطالبات معوقه آن‌ها ازدو ماه گذشته و در عین حال همکاران شهرستانی آن‌ها تا ۴ماه طلبکارند.

-----------------

‍ اسماعیل عبدی به مرخصی زندان آمد

به گزارش خبرنگار ایلنا، ساعتی پیش اسماعیل عبدی (عضو هیات مدیره کانون صنفی معلمان) با موافقت دادستانی به مرخصی آمد. از قرار معلوم، اجازه مرخصی این فعال صنفی معلمان با قرار وثیقه صادر شده‌است.
حسین تاج، وکیل این فعال صنفی معلمان، پیش از این از تلاش برای گرفتن اجازه مرخصی از دادستانی خبر داده بود.

-----------------

‍ طلب مزدی کارگران معدن طلای زرشوران از پیمانکار سابق

به گزارش خبرنگار اینا، ۱۴۰ نفر از کارگران معدن طلای زرشوران تکاب، همچنان بابت معوقات مزدی طلبکارند؛ این کارگران در استخدام پیمانکارند و گفته می‌شود که پیمانکار پیشین هنوز با آنها تسویه حساب نکرده‌است. کارگران مورد نظر تا پایان مهر ماه سال جاری در استخدام شرکت پیمانکاری «گسترش راه معدن شهسوار» بودند و آنطور که خود می‌گویند از مهر ماه سال جاری، پیگیر این مطالبات هستند، مطالباتی که بین ۴ تا ۵ میلیون تومان ارزش دارد و شامل حق سنوات، حق مرخصی، اضافه کاری وعیدی و پاداش سال جاری است.
در ادامه همین پیگیری، شکایتی نیز از علیه پیمانکار در اداره کار شهرستان تکاب مطرح و احکامی به نفع کارگران صادر شده است؛ اما به دلیل اعتراضی که پیمانکار انجام داده‌است؛ اجرای این احکام با مشکل مواجه روبروست.
ظاهرا بعد از اینکه در مرداد ماه امسال، فعالیت استخراجی معدن متوقف می‌شود؛ کارفرمای اصلی اقدام به تعویض پیمانکار می‌کند و در حال حاضر شرکت «آهن آجین» به عنوان پیمانکار موقت سرپرستی ۱۰۵ کارگر را برعهده دارد.
برپایه این اظهارات کارگران یادشده درحال حاضر زیر نظر پیمانکار جدید به‌‌‌ همان حرفه سابق اشتغال دارند و تا این لحظه برای دریافت مطالباتشان مشکلی نداشته‌اند.

به پرونده ۱۰۵کارگر زرشوران رسیدگی شده است
در این زمینه روابط عمومی اداره تعاون کار ورفاه اجتماعی شهرستان تکاب با تایید بدهی پیمانکار سابق به کارگران معدن طلای زرشوران، گفت: تاکنون ۱۳۰نفر از کارگران شکایت کرده‌اند که برای ۱۰۵ نفر از آنها احکامی صادر شده است.
روابط عمومی اداره تعاون کار ورفاه اجتماعی شهرستان تکاب با بیان اینکه تاپایان ماه جاری احکام ۳۰ کارگر باقی مانده نیز صادر خواهد شد افزود: مطالبات این کارگران از پیمانکار پیشین معدن زرشوران «شرکت گسترش راه معدن» است که از مهر ماه از سوی کارفرمای اصلی(شرکت گسترش معادن وصنایع معدنی طلای زرشوران ) لغو شده است.
بر اساس توضیحات روابط عمومی اداره کار تکاب مطالبات این کارگران مربوط ۲۹ ماه سنوات کار، عیدی سال وسه ماه اضافه کاری سال ۹۶ می‌شود.
در عین حال اداره روابط عمومی اداره کار تکاب با بیان اینکه این اداره خارج از نوبت به پرونده‌ای کارگران زرشوران رسیدگی کرده است افزود: در صورتی که شرکت گسترش راه معدن در اجرای احکام تصادره تمکین نکند پروندهای این کارگران برای اجرا به مراجع قضایی فرستاده خواهد شد.
به نقل از روابط عمومی اداره کار تکاب، تا نهایی شدن وضعیت پرداخت مطالبات کارگران معدن زرشوران، شرکت گشترش راه معدن حق خروج تجهیزات معدنی خودرا از معدن ندارد. به گفته وی، در حال حاضر حدود ۱۳۰ کارگر با پیمانکار جدید مشغول کارند که ۱۰۵ نفراز آن‌ها از کارگران پیمانکار قبلی بودند که به این شرکت منتقل شده‌اند مابقی ۲۵ کارگر هم از کارگرانی هستند که سال‌ها پیش در این معدن مشغول کار بودند که به نوعی ترک کار شده بودند. طبق توضیحات روابط عمومی اداره کار تکاب قرار داد استخراج شرکت «آهن آجین» در معدن طلای زرشوران موقتی است وتاپایان بهمن ماه این قرار داد خاتمه می‌ابد.

-----------------

‍ مرگ چهار کارگر مهاجر در اثر ریزش ساختمان در بوشهر

به گزارش ایلنا، پیش از ظهر روز گذشته، ریزش آوار به مرگ چهار کارگر مهاجر در شهرستان جم در استان بوشهر انجامید.
از قرار معلوم، این اتفاق در روستای بهرستان شهرستان جم رخ دادو پس از اطلاع، نیروهای اورژانس و آتش‌نشانی به محل اعزام شدند.
به گفته رئیس اورژانس شهرستان جم، عملیات امداد و نجات ساعت 13:45 روز گذشته پس از خروج همه محبوس‌شدگان از زیر آوار و پس از بازدید دادستان جم به پایان رسید و متاسفانه هر چهار کارگر تبعه افغان به دلیل حجم بالای آوار، قبل از آواربرداری جان باخته بودند. ظاهرا آواربرداری و خروج اجساد متوفیان، چند ساعت به طول انجامیده‌است.

-----------------

‍ ۳۰ ایرانی و دو بنگلادشی در سواحل چین مفقود شدند

به گزارش ایلنا، بر اثر برخورد یک تانکر نفتی با یک کشتی باربری در سواحل شرقی چین که ساعاتی پیش اتفاق افتاد دستکم ۳۰ ایرانی و دو بنگلادشی مفقود شدند. این حادثه در چند صد کیلومتری سواحل شرقی چین رخ داده است.
ارتباط تانکر نفتی که سانچی نام دارد با سیستم‌های ارتباطی قطع شده است. وزارت حمل ونقل چین گزارش کرده است که بر اثر این برخورد این تانکر نفتی دچار آتش‌سوزی شده است. بر پایه گزارش‌های منتشر شده ۲۱ خدمه چینی کشتی باربری نجات یافته‌اند.
کسری نوری، مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت مفقود شدن این افراد را تایید کرده است.

-----------------

‍ تصادف کامیون حامل الکل صنعتی/راننده در شعله‌های آتش سوخت

به گزارش خبرنگار ایلنا؛ ساعت 6:30 صبح امروز تصادفی مرگبار در محور سلفچگان رخ داد که به مرگ یک راننده انجامید.
در حادثه تصادف کامیونت ایسوزو با کامیون حامل الکل صنعتی، راننده کامیون در میان شعله‌های آتش گرفتار شد و علیرغم حضور به موقع امدادگران، تلاش ها برای نجات او به نتیجه نرسید. از قرار معلوم، محموله الکل صنعتی و شعله‌ور شدن سریع آن باعث این حادثه شده‌است.

-----------------

شنبه ۱٦ دی ۱۳۹٦ - ٦ ژانویه ۲۰۱۸

‍ تجمع کارگران نی‌بر در اعتراض به نامعلوم بودن وضعیت بازنشستگی

به گزارش خبرنگار ایلنا، صبح امروز شماری از کارگران نی‌بر هفت‌تپه ، برای چندمین بار در اعتراض به وضعیت نامعلوم بازنشستگی خود، مقابل درب ورودی این مجتمع تجمع کردند. معترضان خواستار آن شدند تا دولت یا کارفرمای خصوصی هرچه زودتر باپرداخت هزینه‌های مربوط به سازمان تامین اجتماعی، شرایط بازنشستگی آنها را فراهم‌کنند.
‍ سال 92، دولت وقت مصوبه‌ای را تصویب کرد که براساس آن با پرداخت هزینه مربوط به تکمیل سوابق بیمه‌ای کارگران نی‌بر، امکان بازنشستگی آنها فراهم شد؛ مجموع این اعتبار 25 میلیاردتومان است و تا این لحظه معادل 15 میلیارد تومان از این اعتبار پرداخت شده است.
‍ به گفته کارگران هفت‌تپه بعد از خصوصی سازی، پرداخت باقیمانده هزینه بازنشستگی در عمل متوقف شده و برای همین با وجود اعلام آمادگی سازمان تامین اجتماعی برای تقسیط این هزینه، اکنون به دلیل تاخیر، صحبت از تعلق گرفتن جریمه در میان است.
‍ کارگران می گویند: برای همین است که در اعتراض به این بلاتکلیفی شماری از همکاران نی‌برشان، امروز تجمع کردند.
‍ در مجتمع هفت‌تپه، حرفه نی‌بری ماهیتی فصلی و موقت دارد؛ کارگرانی که شغل آنها نی‌بری است در تمام طول سال شاغل نیستند و برای همین حتی اگر حق‌بیمه‌های آنها به صورت کامل پرداخت شود، برای بازنشستگی با کمبود سابقه پرداخت حق بیمه مواجه هستند.

-----------------

‍ کارفرمای هپکو معوقات را نپرداخت؛ کارگران دوباره اعتراض کردند

به گزارش خبرنگار ایلنا، به‌دنبال پرداخت نشدن معوقات مزدی کارگران کارخانه هپکو، اعتراضات صنفی در این واحد صنعتی باردیگر آغاز شد و آنطور که کارگرانش گفته‌اند به دلیل بدحسابی کارفرمای جدید، از روز پنجم دی‌ماه تاکنون در اعتراض هستند.
درکارخانه هپکو که در زمینه ساخت خودروهای راه‌سازی فعالیت دارد، نزدیک به هزار نفر مشغول کارند و براساس این اظهارات اکنون یازده‌ روز از آغاز دور جدید اعتراضات صنفی این واحد صنعتی می‌گذرد.
به گفته کارگران، آنها نزدیک به ۵ ماه مطالبات مزدی پرداخت نشده طلبکارند و باوجودی که قرار بود کارفرمای جدید، مسئولیت تسویه این مطالبات را برعهده بگیرد اما هنوز مبلغی به آنها پرداخت نشده‌است.
کارگران هپکو با یادآوری اینکه پس از اتفاقاتی که در جریان تجمعات تابستان امسال آنها افتاد، مسئولان دولتی مدیریت خصوصی را ملزم کردند تا درکنار پرداخت طلب جاری، حداکثر تا هفته اول دی‌ماه، معادل دو ماه از مجموع معوقات قبلی را پرداخت کند، افزودند: مطالبات معوقه را که نگرفتیم هیچ، هنوز بابت دستمزد آبان و آذر نیز طلبکاریم.
کارگران هپکو که سه ماه پیش آخرین اعتراض خود را برپا کرده بودند، هنوز از پرداخت نشدن مطالباتشان سخن می‌گویند؛ برپایه این اظهارات آنها همچنان بابت سرتاسر زمستان سال ۹۵ طلبکارند و در عین حال برای ماه‌های آبان وآذر سال جاری نیز پولی نگرفته‌اند.
آنها ادامه دادند: مطلع هستیم که مسئولان دولتی می‌توانند در صورت بدحسابی مدیریت بخش خصوصی از وی خلع‌ید کنند؛ اما صرف نظر از اینکه در جلسه ستاد تسهیل و رفع موانع تولید استان مرکزی، قرار است چه تصمیمی در مورد مالک و مدیریت کارخانه هپکو اتخاذ شود از مسئولان دولتی انتظار داریم که کارفرما را به انجام تعهدای که در برابر کارگران دارد، ملزم کنند.
خصوصی سازی شرکت هپکو، اتفاقی بود که در سال 86 اتفاق افتاد و در ادامه، خرداد ماه سال جاری مدیریت این واحد صنعتی به دلیل مشکلات موجود تغییر کرد؛ اما درنهایت حل نشدن مشکلات، باعث شد تا کارگران این واحد صنعتی در تابستان امسال تجمعات اعتراضی خود را در محدوده محل کارشان برگزار کنند.
این اعتراضات صنفی اگرچه با برخورد عوامل انتظامی مواجه شد اما در نهایت منجر شد تا شماری از مقامات دولتی از جمله مسئولان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای حل مشکل به وجود آمده راهی شهرستان اراک بشوند.

-----------------

‍ مزد پرداخت نشدهٔ کارگران فازهای ۲۲ و ۲۴ عسلویه

به گزارش منابع کارگری ایلنا از عسلویه، کارگران پیمانکاریِ فازهای 22 و 24 پارس جنوبی، شش ماه مزد پرداخت نشده دارند.
بر اساس اظهارات یکی از این کارگران، در بین روزهای 14 تا 18 آذر ماه سال‌جاری بود که 65 درصد مزد تیرماه پرداخت شد و مابقی آن طی دو هفته بعد به حساب کارگران واریز شد.
وی افزود: از این تاریخ به بعد نه‌تنها یک ریال بابت دستمزد مردادماه تا دی‌ماه به کارگران پرداخت نشد، بلکه کارفرما از پرداخت مساعده نیز به کارگران ممانعت ورزیده است.
به گفته این منبع مطلع، پولی دست پیمانکار نیست ولی پروژه ادامه دارد. پیمانکاران با هزینه کردن بخش‌های مختلف پروژه، از طبیعی‌ترین حقوق کارگران، یعنی دستمزد آنان می‌کاهد.
بر اساس اظهارات این منبع آگاه، در برخی از پروژه‌ها مشاهده شده پیمانکار به کاهش نفرات خود پرداخته؛ به‌طوری‌که در برخی پروژه‌ها شمار کارگران از 600 تن به 150 تن کاهش ‌یافته است.

-----------------

‍ تحولات گفتمانی جامعه به دنبال افزایش آگاهی طبقاتی

«فرشاد اسماعیلی» کار‌شناس رفاه و تامین اجتماعی در گفت‌و‌گو با ایلنا درباره مطالبات معیشتی اقشار مختلف جامعه گفت: واقعیت این است که جامعه به علت بالا رفتن اگاهی طبقاتی دچار تحولات گفتمانی شده و این امر موجب شده که اقشار مختلف جامعه در خصوص معیشت خود بیشتر از گذشته مطالبه‌گری کنند که این یک رفتار طبیعی است.
این کار‌شناس رفاه و تامین اجتماعی با بیان اینکه وضعیت معیشتی دانشجویان وابسته و در هم تنیده با وضعیت خانواده‌های کارگری است، گفت: دانشجویان پس از فارغ‌التحصیلی وارد مناسبات روابط کار می‌شوند و باید با حداقل‌ مزدی که سال‌ها دولت‌ها دست به فریز آن زده‌اند، کار کنند و این موضوع چشم اندازهای آینده را برای آن‌ها نگران کننده کرده است.
وی افزود: در شرایط فعلی طبیعی‌ست که وضعیت دانشجو و وضعیت کارگران با هم در پیوند باشد و همه اقشار نگران دغدغه‌های معیشتیِ خود باشند.
اسماعیلی با بیان اینکه هزینه‌های تحصیل، درمان و مسکن برای اقشار مختلف جامعه به گونه‌ای است که خیلی از آن‌ها امکان تهیه مسکن و فراهم آوردن هزینه‌های درمان و تحصیل خود را ندارند، گفت: کالایی سازی دانش و پولی شدن دانشگاه‌ها و گران شدن هزینه‌های درمان در بیمارستان‌های خصوصی و افزایش قیمت اجاره بها خانه در شهرهای بزرگ، جامعه را دچار استیصال و سرخوردگی کرده است.
وی در پایان گفت: این حداقل‌های زندگی که وظیفه تامین آن بر عهده دولت‌هاست، برای خیلی از اقشار مردم تبدیل به یک آرزو شده‌است.

-----------------

‍ تاخیر در پرداخت مطالباتِ مزدی فرهنگیان

سخنگوی آموزش مجلس: معلمان حق‌التدریس از ابتدای مهر یک ریال هم نگرفته‌اند

به گزارش خبرنگار ایلنا، دولت در ماههای گذشته نتوانسته مطالبات مزدی فرهنگیان را پرداخت کند. در این میان، مزایای معوق بازنشستگان و حق‌الزحمه معلمان حق‌التدریس، دو بخش مهم از این مطالبات است.
معلمان حق‌التدریسی که از ابتدای سال تحصیلی جاری عایدی نداشته‌اند؛ می‌گویند: سال گذشته نیز تا شب عید منتظر دریافت حق‌الزحمه خود بودیم؛ با شرایطی که هست دیگر انگیزه‌ای برای حضور در کلاس‌های درس نداریم؛ چرا که حتی از پس هزینه‌های رفت و آمد و کرایه‌های تاکسی برنمی‌آییم.
بازنشستگان فرهنگی نیز بارها برای دریافت مطالبات مزدی خود رایزنی کرده و تجمعات اعتراض ی برگزار کرده‌اند.
در همین رابطه، میرحمایت میرزاده (سخنگوی کمیسیون آموزش مجلس) در برنامه پرسشگر اظهار داشت: آموزش و پرورش اولویت نیست و برخی معلمان از سال 88 بدهی پرداخت نشده دارند و از سوی دیگر، 10 هزار میلیارد تومان برای صفر کردن بدهی‌های وزارت آموزش و پرورش در سال 96 لازم است. وی افزود: آموزش و پرورش جمعیت زیادی دارد اما نمی‌توان گفت که آنها زیادی هستند، معلمان به کار و شغل خود عشق می‌ورزند و دولت باید آنها را در اولویت قرار دهد؛ نمایندگان مجلس هم برای مساعدت به این وزارتخانهt نهایت تلاش خود را می‌کنند.
میرزاده در ارتباط با پاداش فرهنگیان بازنشسته گفت: اعتبار اجرای احکام و پرداخت پاداش بازنشستگان فرهنگی که در سال 97 در بودجه پیش‌بینی شده است، با مشکل مواجه است.
سخنگوی کمیسیون آموزش مجلس با بیان اینکه معلمان حق‌التدریس از ابتدای مهرماه تاکنون حتی یک ریال حقوق نگرفته‌اند، ادامه داد: برخی بدهی‌های معلمان توسط دولت به آموزش و پرورش پرداخت شده است اما ظاهراً این وزارتخانه برای پرداخت بدهی معلمان کم‌لطفی کرده و هنوز آنها را پرداخت نکرده است.

-----------------

‍ چه کسانی از قطار هزینه‌ها جاماندند؟

ایلنا: سال گذشته، سال جدل و بحث سه‌جانبه بر سر موضوعی بود که برای سالهای متوالی تعمدا مغفول مانده بود؛ دولت در سالهای جنگ با تمرکز بر تامین کمبود بودجه‌های جاری، مزد کارگران را افزایش نداد و بعد از آن نیز، با استقرار سیاست‌های تعدیلی، سیاست‌های مزدیِ انقباضی و ریاضتی در پیش گرفته شد.
در این فضا، بند دوم ماده ۴۱ قانون کار، که مربوط به تعیین دستمزد براساس سبد معیشت خانوارهای متوسط کارگری‌ست، برای سالهای متوالی به دست فراموشی سپرده شد؛ تنها در مذاکرات مزدی سال گذشته بار دیگر موضوع سبد در کمیته سه جانبه دستمزد مطرح شد و پس از بحث‌ها و مشاجرات بسیار، رقم دو میلیون و چهارصد و هشتاد و نه هزار تومان برای سبد حداقلیِ معاش خانوار به تایید هر سه طرف رسید. با این حال، در شورای عالی کار که مصوبات و تصمیم‌سازی‌های کمیته دستمزد را دستمایه تصمیم‌گیری قرار می‌دهد، اعتنایی به این سبد حداقلی و نرخ آن نشد و دوباره بر منوال سالهای قبل، دستمزد فقط با استناد به نرخ تورم اعلامی، چهارده و نیم درصد افزایش یافت و البته دولتی‌ها و کارفرمایان ادعا کردند که نرخ افزایش مزد، بسی بیشتر از تورم، تعیین شده و به این طریق قصد داشته‌اند شکاف تاریخی هزینه‌های خانوار و مزد حداقلی را تا اندازه‌ای که برایشان مقدور بوده پر کنند؛ آنها ادعا کردند افزایش دستمزد بیشتر از این رقم در توانشان نیست و نمی‌توان توقع داشت که فاصله عمیق عایدی و هزینه‌ها بایک توافق ضمنی بر سر سبد، یک‌شبه پر شود. ناگفته نماند در همین گیرودار، نمایندگان کارگری حاضر در جلسات کمیته دستمزد و شورای عالی کار، اذعان داشتند که سبد محاسبه شده، بسیار حداقلی است و با هدف رسیدن به توافق، اغماض‌ها و کوتاه‌آمدن هایی صورت گرفته‌است.
در این شرایط، به جز حداقل‌بگیران، خیلی از طبقات و اقشار دستمزدبگیر از سبد جاماندند؛ در واقع، دریافتی ماهانه دسته‌جات مختلفِ مزدبگیر، بارها کمتر از نرخ سبدی است که براساس اذعان فعالان کارگری، بسیار حداقلی تعیین شده:
حداقل‌بگیران: براساس آمارها، نزدیک به ۱۴ میلیون مشمول قانون کار داریم که نزدیک به ۷۵ درصد آنها حداقل‌بگیر هستند؛ با احتساب حق اولاد و مزایای شغلی، در خوش‌بینانه‌ترین حالت، درآمد ماهانه یک خانوار حداقل‌بگیر (سه و نیم نفره) حدود یک میلیون و سیصد هزار تومان است. یک حساب سرانگشتی ساده نشان می‌دهد که نزدیک به ده میلیون خانوار ایرانی حداقل بگیر هستند که دریافتی ماهانه‌شان با همه مزایا، فقط حدود ۵۳ درصد سبد حداقلی است. این حداقل‌بگیران که طیف گسترده و متنوعی را تشکیل می‌دهند، در بهترین حالت می‌توانند با دستمزدشان فقط بخش کوچکی از هزینه های زندگی را تامین کنند. حتی اگر درآمدهایی مانند یارانه را هم در نظر بگیریم عایدی ماهانه خانواده‌های حداقل‌بگیر باز هم فقط ۵۷ درصد هزینه‌های حداقلی زندگی را تامین می‌کند.
کارگران مناطق آزاد و ویژه اقتصادی: در سالهای اوج و رونق پروژه‌های نفتی، دسته دسته کارگر ساده و فارغ‌التحصیلان رشته‌های فنی دانشگاه ها به عسلویه، کنگان و خارک هجوم بردند تا از مزایای مزدی بالاتر بهره‌مند شوند. در سالهای بعد، رواج شرکت‌های پیمانکاری و استقرار آنها به صورت سلسله‌مراتبی، تبعیض را میان نیروی کار مناطق آزاد نهادینه کرد و کارگران را به دست اول، دست دوم و دست چندم تقسیم کرد. هیچ آمار مشخصی از تعداد و تفکیک نیروهای ماهر و غیرماهر در پروژه‌های نفت، گاز و پتروشیمی وجود ندارد؛ اما به گفته ناصر آقاجری (فعال کارگری پروژه‌ای) کارگران ساده‌ی شاغل در شرکت‌های پیمانکاری دست چندم، از آنجا که مناطق آزاد از شمول قانون کار خارج هستند، حتی حداقل‌های قانون کار هم در حقشان رعایت نمی‌شود و خیلی وقت‌ها کمتر از حداقل، مزد می‌گیرند. به گفته وی کارگران ماهر در شرکت‌های دست اول و دست دوم، ماهی بین دو میلیون و هشتصد هزار تومان تا چهار میلیون تومان عایدی دارند؛ سوپروایزرها که از نظر شاخص‌های جهانی، تخصصشان قابل قبول است، حتی از این هم بیشتر دریافتی دارند. به اعتقاد آقاجری، حدود ۵۰ درصد کارگران در مناطق پروژه‌ای، به خصوص کارگران یدی مهاجر، حداقل بگیر یا زیر حداقل‌بگیر هستند؛ پس با در نظر گرفتن تقریب آماری، می‌شود گفت در پروژه‌های نفت و گاز و پتروشیمی، چند ده هزار کارگر حداقل‌بگیر داریم که درآمدشان از سبد مزدی کمتر است و در کنار آنها، چند ده هزار کارگر ماهر و نیمه‌ماهر داریم که درآمدشان یا سبد حداقلی را پوشش می‌دهد و یا بین ده تا پنجاه درصد از سبد بیشتر است.
کارگر ماهر در بخش خصوصی: بنا بر آمارهای موجود، ۲۵ درصد مشمولان قانون کار بیشتر از حداقل دستمزد، درآمد دارند؛ براساس آمارها، تعداد شاغلانِ بالای حداقل‌بگیر، حدود چهار میلیون و ششصد هزار نفر است. اکثریت قریب به اتفاق آنها کارگران ماهر یا نیمه‌متخصصی هستند که در بخش خصوصی و در شرکت‌های ریز و درشت مشغول به کارند. در واقع، چهار میلیون و ششصد هزار خانوار در ایران، کارگرِ بالای حداقل‌بگیر هستند؛ هیچ آمار تفکیکی مشخصی از توزیع دستمزد این طیف وجود ندارد؛ یعنی ما نمی‌دانیم که چند درصد آنها بالای هزینه سبد حداقلی (دو میلیون و چهارصد و هشتاد و نه هزار تومان) دستمزد می‌گیرند و چه درصدی، مزدشان کمتر از این میزان است. اما به تقریب می‌توانیم بگوییم، سه تا چهار میلیون خانواده مزدبگیر، درآمدشان، سبد حداقلی معاش را پوشش می‌دهد.
کارمندان دولت (معلمان): دولت، حدود ۸ میلیون مزد بگیر دارد؛ اما در سالهای اخیر معادلات مزدبگیران دولت تغییر کرده؛ سالهاست که پای خصوصی سازی به ارگان‌ها و نهادهای دولتی نیز باز شده‌است؛ حجم زیادی از وظایف دولتی به شرکت‌های خصوصی سپرده شده و خیلیها که زمانی کارمند محسوب می‌شدند، در حال حاضر کارگر و بیمه تامین اجتماعی هستند.
در بخش کارمندان دولت، پرجمعیت‌ترین قشر، معلمان و فرهنگیان هستند. در سالهای اخیر، آموزش نیز از لطمات خصوصی‌سازی برکنار نمانده‌است؛ لذا تعداد زیادی از نیروی کار آموزشی، در مدارس خصوصی مشغول به کار هستند؛ این معلمان که معلمان آزاد نامیده می‌شوند، در بهترین حالت تحت پوشش قانون کار هستند؛ اما از آنجا که دستمزد و حق‌بیمه شان ساعتی محاسبه می‌شود، معمولا کمتر از حداقل مزد مصوب شورای عالی کار عایدی دارند. در بخش دولتی نیز، معلمان حق‌التدریس وجود دارند که آنها نیز دستمزد خود را ساعتی و البته با تاخیر چند ماهه می‌گیرند و همین باعث می‌شود که عایدی ماهانه‌شان کمتر از حداقل مزد کارگران باشد؛ و اما در ارتباط با کادر رسمی آموزش و پرورش؛ معاون حقوقی و امور مجلس وزیر آموزش وپرورش در اردیبهشت ماهِ سال جاری اعلام کرد میانگین حقوق معلمان رسمی، دو میلیون و دویست هزار تومان است؛ اگر باز هم همان سبد خانوار حداقلی را مبنا قرار دهیم؛ درآمد یک خانوار فرهنگی سه نفره، در ماه فقط ۸۸ درصد سبد معاش حداقلی‌ست. لازم به ذکر است که تعداد معلمان رسمی کشور بیش از یک میلیون و پانصد هزار نفر است.
کارگران بی‌شناسنامه: با تعطیلی کارخانه‌ها و ورشکستگی واحدهای تولیدی، بخشی از نیروی کار مولد به فضای غیررسمی اقتصاد اضافه شده‌اند؛ مشاغل غیررسمی مثل دستفروشی، کولبری و یا کارهای خدماتی بدون شناسنامه، آخرین مقصد کارگرانی است که یا بیکار شده‌اند و یا به دلیل ماهیت فصلی شغلشان، بیش از نیمی از سال را بیکارند. مرداد ماه گذشته، وزیر کار اعلام کرد، ده میلیون کارگر در مشاغل غیررسمی، شاغلند؛ یعنی ده میلیون کارگر، خارج از شمول قانون کار و الزامات حداقل دستمزد، امرار معاش می‌کنند؛ به عبارتی ده میلیون خانوار ایرانی، هیچ منبع درآمد قانونی و پایداری ندارند و با این حساب، می‌توان این ده میلیون خانوار را هم در زمره خانوارهایی قرار داد که دستمزدشان، سبد حداقلی معاش را پوشش نمی‌دهد.
در این گزارش مشخص شد که حداقل بیست میلیون خانوار ایرانی (حداقل‌بگیران و کارگران غیررسمی) دستمزدشان بسیار کمتر از سبد حداقلی خانوار است؛ در عین حال در بخش دولتی، بیش از یک و نیم میلیون خانوار فرهنگی نیز، میانگین درآمدشان کمتر از سبد حداقلی است؛ در شرایطی که آمار تفکیکی مشخصی از توزیع دستمزدها در بخش خصوصی و در پروژه‌های نفت، گاز و پتروشیمی نداریم، نمی‌توانیم به ضرس قاطع بگوییم که چند درصد شاغلان در این بخش‌ها، دستمزدشان بیش از سبد حداقلی معاش است و چه تعدادی‌شان می‌توانند با بهره‌گیری از تخصصشان، از پس هزینه‌های زندگی بربیایند.
در جمع‌بندی باید گفت، معادلات اقتصادی در سطوح خرد و کلان و اتفاقاتی که در دهه‌های گذشته افتاد، درصد عطیمی از مزدبگیران را به زیر خط فقر راند؛ سطح زندگی مردمِ دستمزدبگیر با شیب تند، افول کرد؛ تورم با سرعت تاخت و مردم را پشت سر جا گذاشت؛ محروم از حداقل‌های زندگی و در ترس مدام از آینده‌ای که به دنبال رواج بیش از پیش واحدهای خصوصی و خصولتی و استقرار قراردادهای موقت، در ابهام و سیاهی فرو رفته، کارگران در دهه‌های گذشته در تلاش معاش به هر دری زدند اما راه به جایی نبردند.
‍ گزارش: نسرین هزاره‌مقدم

-----------------

جمعه ۱۵ دی ۱۳۹٦ - ۵۴ ژانویه ۲۰۱۸

‍دولت ایسلند مزد برابرِ زن و مرد در کارهای یکسان را قانونی کرد

به گزارش ایلنا، دولت ایسلند به صورت رسمی اعلام کرد که پرداخت مزد نابرابر به زن و مرد در کارهای یکسان غیرقانونی است. دولت پیش از این لایحه ای به منظور رفع تبعیض و نابرابری جنسی در پرداخت مزد به پارلمان این کشور ارسال کرده بود و به صورت قطعی وعده داده بود که این مشکل را برطرف می‌کند.
حالا اما این لایحه به قانون تبدیل شده و مطابق آن کارفرمایان خصوصی و دولتی با داشتن حداقل ۲۵ نفر کارگر وکارمند موظف به دریافت گواهی نامه برابری پرداخت مزد هستند و در صورت تخطی با آنها برخورد می شود.
مقاوله نامه شماره ۱۰۰ سازمان جهانی کار با موضوع «تساوی مزد در قبال کار هم ارزش» تاکید کرده است که مزد باید بدون در نظر گرفتن تبعیض جنسی بین زن و مرد تعیین شود. طی ۹ سال گذشته ایسلند همواره با درجه بندی «مجمع جهانی اقتصاد» در صدر طبقه‌بندی کشورهای جهان در برقراری حقوق برابر برای زنان و مردان بوده است با این حال نابرابری در پرداخت مزد تاکنون ممنوعیت قانونی پیدا نکرده بود؛ حالا با تصویب این قانون، راه برای تخلفات احتمالی بسته می شود.

-----------------

مرگ کارگر ساختمانی بر اثر تخریب دیوار در آبادان

به گزارش اخبار دریافتی ایلنا، حوالی ساعت ۱۹، شب سیزدهم دی ماه، در اثر تخریب دیواریک ساختمانی جنب هتل زیتون آبادان، یک کارگر در زیر آوار جان باخت. به گفته شهرام مقام (مدیر مرکز حوادث و فوریت‌های پزشکی دانشکده علوم پزشکی آبادان) از قرار معلوم کارگر متوفی مشغول تعمیردیواری بوده که نا‌گهان بر روی وی ریزش می‌کند.

-----------------

پنجشنبه ۱۴ دی ۱۳۹٦ - ۴ ژانویه ۲۰۱۸

‍ مدیریت مجتمع کشت‌وصنعت نیشکر هفت تپه تغییر کرد

منابع کارگری ایلنا در مجتمع کشت و صنعت نیشکر هفت تپه از تحقق یکی از مهم‌ترین مطالبات صنفی کارگران این واحد تولیدی مبنی بر کناری مدیریت مجتمع پس از گذشت چندین ماه از آغاز اعتراضات صنفی کارگران خبر داد.
کارگران با اعلام این خبر به ایلنا گفتند: طی حکمی که اخیرا ازسوی مدیرعامل و عضو هیئت مدیره شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه صادر شده است، آقای «سیامک نصیری افشار» در سمت قائم مقام مدیرعامل در مجتمع نیشکر هفت تپه برکنار و آقای «کیومرث کاظمی» به‌جای ایشان منصوب شد.
به گفته آنان، پس از گذشت چندین ماه از آغاز اعتراضات صنفی کارگران مجتمع نیشکر هفت تپه، سرانجام یکی از مهم‌ترین مطالبات صنفی آنان محقق شده است.
کارگران کشت و صنعت نیشکر هفت تپه ابراز امیدواری کردند؛ با تغییرات مدیریتی به وجود آمده، سطح تولید این قطب تولیدکننده شکر افزایش پیدا کند و به تبع آن مشکلات کارگران از قیبل تاخیر‌های متداول در پرداخت مطالبات مزدی نیز برطرف شود.
کارگران مجتمع کشت و صنعت نیشکر هفت تپه در پایان اظهار کرد: کارگران این مجتمع آمادگی دارند با همکاری اعضای هیات مدیره و مدیریت فعلی مجتمع به مشکلات این واحد تولیدی و کارگران آن رسیدگی کنند.
مراسم تودیع و معارفه قائم مقام مدیرعامل فعلی و برکنار شده مجتمع کشت و صنعت نیشکر هفت تپه، امروز پنجشنبه (۱۴ دی ماه) در محل سالن اجتماعات مجتمع برگزار شد.

-----------------

پرداخت یک ماه از معوقات کارگران شهرداری مریوان

وعده‌هایی که عملی نشد

به گزارش خبرنگار ایلنا؛ در روزهای پایانی هفته جاری، یک ماه از هفت ماه مطالبات مزدی کارگران شهرداری مریوان پرداخت شد.
پس از تجمعات هفته‌های گذشته کارگران، مقامات شهرداری وعده داده بودند که تا روز یک‌شنبه هفته جاری، سه ماه از مزد عقب‌مانده پرداخت شود که این وعده محقق نشد. از قرار معلوم به کارگران وعده داده‌اند در هفته آینده یک ماه دیگر از معوقات را پرداخت کنند.
کارگران شهرداری مریوان می‌گویند: بعد از اعتراضات بسیار و وعده‌هایی که به ما دادند، در نهایت فقط یک ماه از معوقات مزدی ما را پرداخت کردند؛ پرداخت یک ماه دستمزد، نمی‌تواند مشکلات مالی ما را که هفت ماه است عایدی نداشته‌ایم، برطرف کند.
از قرار معلوم، کمبود نقدینگی موجب شده دستمزد بیش از سیصد کارگر شهرداری مریوان در هفت ماه گذشته پرداخت نشود. شهرداری مریوان نیز در تایید این تاخیر به خبرنگار ایلنا گفت: تلاش می‌شود با تامین بودجه، اوضاع تغییر کند و بخشی از معوقات کارگران پرداخت شود.

-----------------

دستمزد از هزینه‌های خانواده‌های کارگری عقب‌تر است

به گزارش خبرنگار ایلنا؛ زندگی هر خانواده‌ متوسط ایرانی در سال ۹۵ بین دو میلیون و دویست و چهار هزار تومان تا دو میلیون و پانصد و هشتاد و هشت هزار تومان خرج داشته‌است؛ مبنای این حساب و کتاب یکی از گزارش‌های منتشر شده بانک مرکزی است که موضوع آن به بررسی بودجه خانوار مناطق شهری در سال گذشته اختصاص دارد؛ گزارشی که در آن هزینه‌های خانوارهای به صورت متوسط سه‌نفری در شهرها، با دو ابزار مقیاسی متفاوت دهک‌های هزینه‌ای (معیار مورد استفاده مرکز آمار ایران) و گروه‌های پانزده‌گانه هزینه‌ای (معیار مورد استفاده بانک مرکزی) حساب شده‌است.
برای همین با معیار اول، میانگین هزینه خانوارهایی که سال گذشته را در دهک‌های چهارم، پنجم و ششم سپری کرده‌بودند؛ رقمی حدودی دو میلیون و دویست و چهار هزار تومان بدست آمده است و با معیار دوم نتیجه این محاسبه برای آن گروه از خانوار‌هایی که در سال ۹۵ جایگاه‌شان یکی از سه گروه‌ هزینه‌ای هفتم، هشتم و نهم بوده‌است؛ عدد دو میلیون و پانصد و هشتاد و هشت هزار تومان بدست آمده است. این گروه‌های هزینه‌ای، دقیقا همانهایی هستند که در مذاکرات مزدی سه‌جانبه مورد بررسی قرار می‌گیرند؛ یعنی در واقع مزدبگیران، کارگران و کارمندان در این گروه‌ها قرار می‌گیرند.
برای خانواده‌های مزدبگیری که در همین سال با همه ارفاق‌ها (چشم پوشی از کسر شدن هزینه هفت‌ درصدی حق بیمه، دریافت بیشترین میزان حق‌اولاد، در نظر گرفتن افزایش حق مسکن برای تمامی ماه‌ها و قطع نشدن یارانه نقدی ماهانه و...) حداقل درآمدی نزدیک به یک میلیون و سیصد و ده هزار تومان در ماه داشته‌اند؛ تهیه سبدی که دست‌کم هشتصد هزار تومان گران‌تر است، باید امری دشوار تلقی کرد.
با این همه اما عدد بدست آمده شباهت بسیار نزدیکی به رقم دو میلیون و چهارصد و هشتاد و نه هزار تومانی دارد که در جریان مذاکرات مزدی سال گذشته اعضای شورای عالی کار به عنوان بهایی که باید برای تامین حداقل اقلام ضروری یک خانواده مزدبگیر پرداخت شود، پذیرفته شد؛ عددی که در ‌‌نهایت به عنوان مبنای مزدی پذیرفته نشد؛ دستمزد کارگران برای سال جاری (۹۶) بین چهارده‌و نیم تا ۱۶ درصد افزایش یافت و با همه ارفاق‌ها، حداقل درآمد یک خانواده مزدبگیر به رقمی کمتر از یک میلیون و نهصد هزار تومان رسید.
اهمیت این مقایسه و حساب و کتاب، وقتی دوچندان می‌شود که به یادداشته باشیم قرار است تا حدود سه ماه دیگر، دوباره اعضای شورای عالی کار برای اجرای ماده ۴۱ قانون کار (افزایش سالانه حداقل مزد براساس ارزش تورمی واقعی سبد هزینه‌های زندگی) گردهم آیند و این بار در جلسات مزدی خود، با به روز رسانی دوباره سبد معیشتی که سال گذشته بر سر آن توافق شد، در باره چگونه پُرکردن شکاف درآمد با هزینه‌های زندگی خانواده‌های مزدبگیر برای سال ۹۷ تصمیم گیری بکنند.
فعالان کارگری امیدوارند این بار سبد حداقلی محاسبه شده در مذاکرات مزدی سال گذشته که قرار است به روزرسانی شود، فقط روی کاغذ باقی نماند و مزد بر اساس این سبد که هزینه ی حداقل‌های ضروری زندگی‌ست، تعیین شود.

-----------------

چهارشنبه ۱۳ دی ۱۳۹٦ - ۳ ژانویه ۲۰۱۸

‍ کارگران ماشین‌آلات تراکتورسازی مقابل اداره تصفیه تجمع کردند/نگرانی معترضان از تقسیم غرمایی اموال کارخانه

به گزارش خبرنگار ایلنا، کارگران معترض ماشین‌آلات صنعتی تراکتورسازی ایران بیستمین روز اعتراض خود را مقابل ساختمان اداره تصفیه و امور ورشکستگی شهرستان تبریز آغاز کردند. کارگران معترض ماشین‌آلات صنعتی تراکتورسازی که تعداد آن‌ها به ۲۲۰ نفر می‌رسد مدعی‌اند از زمان اعلام ورشکستگی این واحد صنعتی در حدود ۱۰ ماه قبل، بابت معوقات حقوقی طلبکارند. به گفته این کارگران بعد از این اتفاق، مسئولیت اداره این واحد صنعتی در قالب یک اجاره نامه به سرمایه گذار خصوصی واگذار می‌شود اما با پایان یافتن موعد این قرارداد در روز ۲۴ آذر درب‌های این واحد صنعتی پلمب شده و کارگران از رفتن به محل کار خود بازمی‌مانند.
کارگران معترض که مدعی هستند این سرگردانی دست‌کم تا مشخص شدن وضعیت مدیریت و مالکیت کارخانه ادامه دارد؛ افزودند: در این فاصله زمانی اقدامات حقوقی برای واگذاری این واحد صنعتی به کارخانه تراکتور سازی تبریز صورت گرفته‌است و در همین رابطه آنها نیز برای پذیرفتن برخی شرایط جدید تحت فشار قرار گرفته‌اند چرا که خریدار جدید حاضر نیست مسئولیت پرداخت مطالبات حدودا ۱۸ میلیارد تومانی کارگران را برعهده بگیرد.
براین اساس ظاهرا اداره تصویه و امور ورشکستگی دادگستری شهرستان تبریز که در حال حاضر مسئولیت نگهداری از این واحد صنعتی را برعهده دارد از کارگران خواسته است تا وکالت نامه‌ای را که مفاد آن در تضاد با وضعیت مطالبات صنفی آنهاست امضا کنند.
کارگران ماشین آلات صنعتی تراکتور سازی در توضیح این مشکل خود می‌گویند: مطابق قوانین مربوط به ورشکستگی، اموال شخص ورشکسته به صورت غرمایی میان طلبکاران تقسیم می‌شود (تقسیم کردن مال بدهکار ورشکسته به نسبت طلب بین طلبکاران) اما در این واحد صنعتی وضعیت همه طلبکاران یکسان نیست.
به گفته آنها در حالی که مجموع ارزش مطالبات بانکها با درنظر گرفتن اصل، سود و دیرکرد محاسبه شده است، در محاسبه طلب کارگران تنها اصل پول ملاک قرار گرفته است و برای همین حالا که صحبت از تقسیم غرمایی اموال شده؛ از کارگران خواسته شده تا از دریافت هزینه بازنشستگی سخت و زیان آور خود ( ۴ درصد حق بیمه بیشتر) چشم پوشی کنند. معترضان با ناعادلانه خواندن این شیوه تقسیم اموال از مسئولان استانی می‌خواهند تا مانع از تضییع حقوق آنها بشوند.

-----------------

مرگ یک کارگر ساختمانی بر اثر سقوط در چاه آسانسور

کارگرساختمانی که در یکی از ساختمانهای در حال ساخت در فلکه بارنج شهر تبریز مشغول کار بود، از طبقه هشتم به داخل چاهک آسانسور در طبقه همکف سقوط کرد و جان باخت.
به گزارش ایلنا، روز گذشته (۱۲ دی ماه) یک کارگر ساختمانی حدودا ۳۰ ساله، هنگام کار در یکی از ساختمانه نیمه کاره در فلکه بارنج شهر تبریز بر اثر برخورد با کف چاهک آسانسور کشته شد.
««داوود طالب‌نژاد» مدیرعامل سازمان آتش نشانی تبریز با اعلام این خبر افزود: این اتفاق بدنبال رعایت نشدن موارد ایمنی در محیط کار رخ داده است.

-----------------

سه شنبه ۱۲ دی ۱۳۹٦ - ۲ ژانویه ۲۰۱۸

‍ حوادث شغلی چه بر سر کارگران می‌آورد؛ دیه جای هیچ چیز را پر نمی‌کند

به گزارش خبرنگار ایلنا، نوک پیکان حوادث کار متوجه کارگران است؛ گاهی جان آنها را می‌گیرد و گاهی به نقص عضوشان می‌انجامد. به گفته «مسعود قادی پاشا» رئیس سازمان پزشکی قانونی در پنج ماه نخست سال جاری، ۱۸۳ مورد فوت ناشی از حوادث کار به مراکز پزشکی قانونی استان تهران ارجاع شده است که این رقم در مقایسه با مدت مشابه در سال گذشته، ۴۰درصد افزایش یافته است.
آمار حوادث ناشی از کار که منجر به نقص عضو کارگران در سال ۱۳۹۵ شده‌اند هم نشان می‌دهد که بیش از ۱۸ هزار کارگر دچار درصدی از نقص عضو شده‌اند: «۱۵۰ نفر بیش از ۶۶ درصد، ۲۵۴ نفر بین ۳۳ تا ۶۶ درصد و ۱۳۰۹ نفر کمتر از ۳۳ درصد.»

زیر پوست آمارها: رشد کارگاه‌های ناایمن
این آمار حاکی از آن است که تعداد کارگاه‌های ناایمن در حال رشد است. این در شرایطی است که براساس ماده ۶۶ قانون تامین اجتماعی، کارفرما و نمایندگان وی موظف هستند تمامی تدابیر لازم را برای ایمنــی کارگاه به کار گیرند.
حتی براساس ماده ۹۱ قانون کار، کارفرمایان مکلفند براساس مصوبات شورای عالی حفاظت فنی برای تامین حفاظت، سلامت و بهداشت کارگران در محیط کار، وسایل و امکانات لازم را تهیه و در اختیار کارگران بگذارند و چگونگی استفاده از آنها را به کارگران بیاموزند.
در نمونه‌‌هایی که از میان انبوه حوادث کار، با ماهیت مشابه و شاخص‌های یکسان به آنها پرداخته‌ایم، مشاهده کردیم که کارفرمایان، دستگاه‌هایی را که کارگران با آنها کار می‌کنند را به حفاظ خطر و سنسورهای هشدار دهنده تجهیز نکرده‌اند. در نتیجه آنها عملا ماده ۶۶ قانون تامین اجتماعی و ماده ۹۱ قانون کار را اجرا نکرده‌اند و با این تخلف خود هزاران کارگر را به کام مرگ فروبرده‌اند و با نقص عضو به حال خود رها کرده‌اند.
به منظور اینکه تصویر دقیق‌تری از آنچه می‌گوییم داشته باشیم نیازمند آوردن چند روایت غمگین از این دست حوادث هستیم؛ از کارگری که انگشتان دستش را از دست داده گرفته تا مرگ دردناک در اثر حوادث کار.

روایت اول: دستی که زیر تیغ رفت
«اباذر محسنی» کارگری اهل شهرستان خمین استان اصفهان است که به علت بیکاری در شهرستان خود، برای کار به یک کارخانه فرش بافی واقع در شهرستان آران و بیدگل در شمال اصفهان رفته بود. ۳۱ فرودین ماه سال ۱۳۸۶ حین کار با دستگاه برش فرشی که روی آن حفاظ‌های فاصله کارگر تا محدوده خطر نصب نشده بود، دستش بر زیر تیغه‌ای رفت که فرش را برش می‌زد. وی در این حادثه سه انگشت دست راستش را از دست داد و بعد از این حادثه به علت شکایت از کارفرما، توسط وی از کار بیکار شد. غفلت کارفرما از نصب حفاظ بر روی دستگاه برش فرش شرایطی را پیش آورد که دست راست اباذر دچار از کارافتادگی کامل شد و در نتیجه، زندگی وی برای همیشه تحت‌الشعاع تجهیز نبودن ابزار کارش قرار گرفت.

روایت دوم: ۲۰ دقیقه خونریزی و مرگ
اما قسمت «مظفر پایی» کارگر ۳۸ ساله کارخانه سیمان دورود مرگ بود. ۴ خرداد ۱۳۹۵ وی در حالی که مشغول تمیز کردن زیر نوار نقاله‌ی مواد خام در طبقه هشتم کارخانه در ارتفاع ۴۰ متری بود، دستش بین نوار نقاله و روتوری گیر می‌کند و به دلیل نبود کلید قطع کن، نبود آلارم حادثه و تنها بودن در محل، دستش از ناحیه کتف جدا می‌شود.
بهداری درمانگاه کارخانه سیمان دورود آن زمان در خصوص مرگ وی گفته بود: بلافاصله بعد از مطلع شدن از وضعیت مصدوم در محل حاضر شدیم و متوجه خونریزی شدید وی شدیم، بیشتر از ۲۰ دقیقه از خونریزی وی گذشته بود و با توجه به اینکه کتف دست چپ وی و بخشی از دنده‌های وی دچار حادثه شده بود، خون بدن مرحوم کاملا خارج شده بود و هیچگونه علائم حیاتی در او دیده نمی‌شد.
یکی دیگر از عواملی که البته در مرگ وی موثر بود و در بالا هم به آن اشاره شد، این بود که فرد ثانی (نجات‌دهنده) حین کار با این دستگاه مراقب وی نبود. مسئولین ایمنی و بهداشت کار همواره تاکید می‌کنند که حتی اگر تمام ضوابط ایمنی برای کار با یک دستگاه خطرناک و حادثه‌ساز رعایت شده باشد، بازهم باید یک نفر بالای سر کارگر حضور داشته باشد تا در صورت وقوع هر اتفاقی، جان وی را نجات دهد و دیگران را آگاه سازد.
اما در جایی که مظفر پایی کار می‌کرد تنها خودش حضور داشت. چرا که کارفرما چند ماهی پیش از حادثه، بیشتر کارگران را تعدیل کرده بود. وی تا پیش مرگ با ۱۷ نفر دیگر در این بخش همکار بود و در زمان حادثه به حضور آنها احتیاج داشت.

روایت سوم: جنازه‌ای در زیر غلطک
اوایل آذر ۸۸ حادثه‌ای دلخراش برای «غضنفر صادقی» کارگر شاغل در کارگاه نخ‌ریسی واقع در جاده قدیم کاشان رخ داد. «سید هادی حسینی» مسئول روابط عمومی سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی قم درباره مرگ «غضنفر» گفته بود: پس از این تماس به فاصله حدود دو دقیقه یعنی ساعت ۱۶ و ۴۴ دقیقه تیم نجات ایستگاه ۴ قم به محل حادثه اعزام شد اما چه فایده که کار از کار گذشته بود و مأموران ما جنازه جوان کارگر را که داخل غلطک‌ها گیر کرده و سر و صورت او له شده بود، یافتند.
جنازه غضنفر به اندازه‌ای آسیب دیده بود که با کمک یک دستگاه فک هیدرولیکی پس از برداشتن غلطک‌ها و جابجایی قطعات بسیار سنگین، از داخل دستگاه بیرون کشیده شد. گفته می‌شد که حتی کارفرما و کارگران کارگاه نیز تحمل و طاقت باز کردن پیچ و مهره غلطک‌ها و در آوردن جنازه را نداشتند؛ چرا که استخوان‌های آن جوان خرد شده و در کف کارگاه ریخته بود؛ متأسفانه پوست بدن او هم کنده شده و صورتش کاملا له شده بود.
مسئول روابط عمومی سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی قم تاکید کرده بود که این قبیل دستگاه‌ها دارای یک سنسوری هستند که وقتی بدن انسان با آن برخورد می‌کند، خود به خود از کار می‌افتد؛ اما اینکه چگونه ‌این دستگاه توقف نکرده موضوعی است که در دست بررسی می‌باشد.

خلائی پررنگ در بحث نظارت بر ایمنی کارگاه‌ها
به گفته «ابوالفضل اشرف منصوری» رئیس کانون مسئولان ایمنی و بهداشت کار کشور خلائی پررنگ در بحث نظارت بر ایمنی محیط‌های کارگاهی وجود دارد. وی با اشاره به گفته مسئولان وزارت کار مبنی بر اینکه امکان بازرسی از صدها هزار کارگاه کوچک و متوسط کشور عملا ممکن نیست، گفت: حتی وقتی می‌پرسیم که واحد بازرسی کار وزارت کار می‌خواهد در بحث ایمنی کارگاه‌ها چه کار کند؛ عملا پاسخ درخوری نمی‌گیریم؛ چرا که در جواب گفته می شود کمبود نیرو داریم و در کل کشور فقط ۸۰۰ بازرس کار وجود دارد.
منصوری البته تاکید دارد تا زمانی که کارفرمایان الزامات قانونی را احساس نکنند، برای ایمن‌سازی کارگاه‌های خود هزینه نمی‌کنند؛ او می‌گوید: «خیلی از این موارد ایمنی که رعایت نمی‌شود، چندان برای کارفرما هزینه‌زا نیست؛ با این حال اولین جایی که از آن زده می‌شود، بحث ایمنی است که نتایجش را هم می‌بینیم؛ کارگرانی سرپرست خانوار که هر ماه و هر سال می میرند و یا دارای نقص عضو می‌شوند.»
اشرف منصوری با بیان اینکه سیستم اتوماسیون ایمنی وارد کشور شد، اما از لحاظ ریالی برای استفاده به صرفگی نداشت، گفت: این سیستم مجهز به دوربین‌های مدار بسته و سنسور‌های خطر است و زمانی که کارگر در محدوده خطر قرار بگیرد، آژیر قرمز آن به صدا درمی‌آید و دستگاه به صورت کامل خاموش می‌شود.
به اعتقاد وی مسئولین ایمنی هم در این میان می‌توانند نقش بازدارنده داشته باشند؛ چرا که وزارت کار کافی نبودن بازرسان کار را بهانه قرار می‌دهد. او تاکید می‌کند: «به این منظور طرحی ارائه داده‌ایم که بر مبنای آن اپلیکیشنی برای تلفن‌های همراه تهیه می‌شود که مسئولین ایمنی می ‌توانند موارد عدم رعایت تخلف کارفرما را در آن ثبت کنند تا یک بانک اطلاعاتی عظیم از کل تخلفات ایجاد شود؛ اینگونه صددرصد نیازمند بازرسان کار نیستیم؛ چرا که بخشی از مسئولیت‌ها را خود بر عهده گرفته‌ایم .»
رئیس کانون مسئولان ایمنی و بهداشت کار کشور تاکید دارد که دستگاه‌های معیوب در هر شرایطی حادثه ساز می‌شوند و آسیب‌های جبران ناپذیری به کارگران وارد می‌سازند: «متاسفانه اولین اقدامی که کارفرما انجام می‌دهد تعمیر دستگاه معیوب است اما مگر تعمیر تا چند بار جواب می دهد و جلوی حادثه را می‌گیرد؟ حتی در حادثه معدن یورت شاهد بودیم باتری واگنی جرقه زده بود که بارها تعمیر شده بود. این تنها یک نمونه است و در کارخانه های دیگر هم همین اتفاق به کرات رخ داده و نسبت به نوسازی این تجهیزات و تکنولوژی‌های به کار گرفته شده در آنها اقدامی نمی‌شود.»
وی در نمونه‌ای دیگر به یک کارخانه قند اشاره می‌کند که به علت خراب بودن نوار نقاله و سیستم جرثقیل برای جا‌به‌جایی بار، کارگران خود گونی‌های قند را حمل می کردند: «این هم یک آسیب است؛ آسیب‌هایی که به علت ایجاد دردهای مزمن در کل بدن تا آخر عمر فرد را دچار رنج و فلجی می‌کند.»

برخورد با کارفرما در دادگاه کیفری
«مسعود نجم الساداتی» حقوقدان و وکیل دادگستری در مورد جنبه‌های کیفری برخورد با کارفرمایان در زمینه ایمن سازی کارگاه تاکید دارد که در صورت اثبات قصور کارفرما و تخطی وی از آیین‌ نامه‌های ایمنی و بهداشت کار، تخلفات وی مشمول حقوق جزا می‌شود.
وی می افزاید: در حقوق جزا، اصلی به نام رابطه سببیت داریم (رابطه عمل واقع شده و مسبب). حال اگر کارفرمایی قانون را نقض کند، ترک فعل یا ترک نظامات دولتی کرده است. در نتیجه وقتی کارشناس دادگستری یا بازرس کار تشخیص می‌دهد رابطه سببیت بین ترک فعل و جرم واقع شده، کارفرما مسئولیت کیفری پیدا می‌کند و دادگاه کیفری جرم را بررسی و حکم صادر می کند.»
نجم السادتی تاکید دارد که دادگاه کیفری هم اکنون در موارد متعددی برای کارفرمایانِ متخلف حکم صادر کرده و به کارگران، دیه یا خسارات دیگر تعلق گرفته است. با این حال وی می‌گوید که روند دادرسی تا صدور حکم زمان زیادی می‌برد. وی ادامه می‌دهد: در غالب این پرونده‌ها دیده می‌شود که کارفرمایان برای کم کردن هزینه‌های خود نسبت به ایمن‌سازی کارگاه کوتاهی می‌کنند؛ تا زمانی که حادثه‌ای پیش بیاید و مجبور به پرداخت غرامت شوند.

زندگی که دیه جایش را پرنمی‌کند
قاعدتا زندگی کارگران پس از حادثه با قبل از آن متفاوت خواهد بود؛ کارگری که یک عضو از بدنش را از دست داده و کارگری که متحمل آسیب‌های جدی شده، دیگر قادر به یافتن کاری مناسب با شرایط جدیدش نیست و این امر معیشت خانواده‌اش را مستقیم تحت تاثیر قرار می‌دهد. در مواردی که حادثه منجر به فوت کارگر می‌شود هم دیگر هیچ کس نمی تواند جای وی را برای خانواده پر کند؛ حتی دیه!

گزارش: پیام عابدی

-----------------

تاخیر در پرداخت مزدِ کارگران شهرداری زابل/ پاکبانان: جایی نمانده که مقروض نباشیم

به گزارش خبرنگار ایلنا، حدود دویست کارگر شهرداری زابل در استان سیستان و بلوچستان، سه ماه مطالبات مزدی پرداخت نشده دارند. این کارگران بارها به شهرداری و شورای شهر مراجعه کرده‌اند ولی تاکنون هیچ مرجعی پاسخگوی آنها نبوده‌است.
یکی از این کارگران می‌گوید: بیشترِ پاکبانان و کارگران خدماتی شهرداری، مستاجر هستند؛ در بی پولیِ فعلی، نه تنها در پرداخت اجاره خانه‌هایمان درمانده‌ایم؛ بلکه به همه کسبه و اهالی محل مقروضیم؛ حتی به نانوایی‌ها.
این کارگر ادامه می‌دهد: مقامات و مسئولان، کمبود بودجه را بهانه می کنند و می‌گویند باید باز هم صبر کنید؛ این در حالیست که هیچ راهی برای تامین مخارج یومیه خانواده نداریم. دفتر شهرداری زابل در تماس خبرنگار ایلنا؛ ضمن تایید این خبر گفت: دستمزد کارگران در بخش‌های مختلف در سه ماه گذشته پرداخت نشده‌است.

-----------------

پیمانکار راه‌آهن آذربایجان شرقی تغییر کرد؛ کارگران طلبکار باقی‌ماندند

به گزارش ایلنا، ۶۵۰ کارگر امور نگهداری خط و ابنیه فنی خط آهن آذربایجان شرقی بابت معوقات مزدی خود از پیمانکار پیشین این مجموعه طلبکارند.
این کارگران که تا پایان آذر ماه سال جاری برای مدت هشت سال در استخدام، شرکت پیمانکاری تراورس، بوده‌‌اند؛ می‌گویند: سنوات پایان خدمت هشت سال گذشته و دستمزد آبان و آذر سال جاری را نگرفته‌اند و علاوه براین از دی ماه سال گذشته نیز حق بیمه‌های آنها به درستی پرداخت نشده‌است.
به گفته کارگران مورد نظر، مدیران راه‌آهن آذربایجان شرقی بدون رعایت تشریفات قانونی و اطلاع از وضعیت مطالبات کارگران با پیمانکار قبلی بخش نگهداری خط تسویه کرده‌اند و در حال حاضر زیر پیمانکاری جدید نیز در این رابطه مسئولیتی را برعهده نمی‌گیرد.

-----------------

غذای بی‌کیفیت صدایِ کارگران کنگانی را درآورد

به گزارش خبرنگار ایلنا، شماری از کارگران پیمانکاری شاغل در فاز ۱۲ منطقه ویژه اقتصادی پارس جنوبی، ظهر روز گذشته (دوشنبه، یازدهم دی‌ماه) در اعتراض به کیفیت نامطلوب وعده‌های غذایی خود، تجمعی اعتراضی برپا کردند.
به گفته منابع ایلنا این کارگران که شمارشان تا بیش از ۱۰۰ نفر می‌رسد در شهرستان کنگان مشغول کارند و روز گذشته در رابطه با همین مشکل مقابل دفتر کارفرما تجمعی را برپا کرده‌بودند.
آنها می‌گویند: ظاهرا به دلیل آنکه کارفرمای مربوطه در پرداخت به موقع مطالبات پیمانکار غذا تاخیر داشته‌است، وعده‌ غذایی روزانه آنها با تاخیر و با کیفیت نامطلوبی تهیه و توزیع می‌شود. به گفته کارگران معترض با توجه به شرایط آب و هوایی محل و دشواری‌های حرفه‌ای که آنها انجام می‌دهند، دست‌کم آنها نباید از بابت تغذیه روزانه با مشکل خاصی روبرو باشد.
کیفیت نامطلوب وعده‌های غذایی یکی از مشکلات صنفی کارگران شاغل در منطقه عسلویه محسوب می‌شود که حتی در برخی موارد باعث مسمومیت غذایی شماری از آنها شده است؛ پیش از این نیز شمار دیگری از کارگران فاز ۱۲ عسلویه از بابت پرداخت نشدن حق کمپ، قراردادهای شغلی، کیفیت بسیار پایین خوراک اعتراض‌های مشابهی را برپا کرده‌بودند.

-----------------

دوشنبه ۱۱ دی ۱۳۹٦ - ۱ ژانویه ۲۰۱۸

‍ پلمپ کمباین‌سازی تبریز برداشته شد/اعتراض کارگران بابت معوقات مزدی

به گزارش ایلنا، کارگران کارخانه کمباین‌سازی تبریز که پیش از این، محل کارشان از سوی اداره اوقاف و امور خیریه پلمپ شده بود می‌گویند که این مشکل از روز گذشته برطرف شده و همه آنها در محل کارشان حضور دارند.
در کارخانه کمباین‌سازی تبریز ۴۴ کارگر مشغول کارند و به دلیل آنچه که بدهی کارفرما به سازمان اوقاف و امور خیریه عنوان می‌شود؛ پلمپ این واحد صنعتی از روز پنجشنبه (هفتم دی ماه) با حکم قضایی آغاز شده بود.
به نقل از کارگران گفته می‌شود که در حال حاضر مهم‌ترین مشکل آن‌ها، معوقات مزدی و بیمه‌ای است و برای همین مجموع کارگران در اعتراض به مشکلات معیشتی کاری انجام نمی‌دهند. این کارگران از کارفرما و مقامات مسئول انتظار دارند که برای پرداخت مطالبات معوقه که تا بیست ماه می‌رسد، اقدامی انجام دهند.

-----------------

ریزش پل آزادراه تهران-شمال، یک کشته وسه مجروح برجای گذاشت

به گزارش خبر نگار ایلنا، بعد اظهرروز گذشته (دهم دی ماه)، بر اثر ریزش پل در حال ساخت در پروژه آزادراه تهران به شمال در استان البرز، یک کارگر کشته و سه کارگر دیگر به شدت مجروح شدند.
در این حادثه که حدود ساعت ۳ بعدازظهر روز گذشته (یکشنبه دهم دی ماه) اتفاق افتاد؛ پل در حال ساختی که در منطقه شهرستانک، روستای لاویز قرار دارد، ریزش می‌کند که در نتیجه آن چهار کارگر زیر آوار محبوس می‌شوند.
بعد از حادثه گروه‌های امداد و نجات جمعیت هلال احمر شهرستان البرز، موفق به نجات جان سه کارگر می‌شوند اما یک کارگر که زیر یک قطعه بتنی محبوس شده بود؛ جان خود را از دست می‌دهد که آتش‌نشانان بعد از چند ساعت تلاش موفق می‌شوند جسد وی را از زیر آوار بیرون بکشند.
گفتنی است قطعه یک آزادراه تهران به شمال از تقاطع بزرگراه آزادگان و بزرگراه شهید همت شروع و با عبور از مناطق کن، سولقان، امامزاده عقیل، تونل تالون و دره لانیز به سه‌راهی شهرستانک می‌رسد.

-----------------

پیدا شدن پیکر دومین کارگر مفقود شده در کانال فاضلاب

سید جلال ملکی در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا از پیدا شدن جسد دومین کارگر مفقودی در کانال فاضلاب خبر داد و گفت: در ادامه جستجوها، دقایقی قبل، آتش نشانان موفق شدند جسد دومین کارگر (مرد۲۴ ساله) تبعه افغان را از کانال فاضلاب در محله کیانشهر شهرک جمهوری خارج کنند که به تایید اورژانس این فرد نیز فوت کرده است.
گفتنی است دو شب گذشته طی تماسی با سامانه ۱۲۵ آتش‌نشانی تهران اعلام شد؛ در خیابان پیروزی بعد از تقاطع امام علی(ع) کارگران پیمانکار شهرداری مشغول لایه‌روبی یکی از کانال‌های فاضلاب با عمق ۲ الی ۳ متر بودند که دچار حادثه شده و دو نفر از کارگران ناپدید می‌شوند.

-----------------

معوقات کارگران شهرداری مریوان پرداخت نشد

مهلت‌خواهی شهرداری: اگر پول جور نشود؛ ساختمان‌ها را می‌فروشیم

به گزارش خبرنگار ایلنا؛ روز گذشته علیرغم وعده‌های قبلی، مطالبات مزدی کارگران شهرداری مریوان پرداخت نشد. در تجمعات هفته گذشته به کارگران وعده داده بودند که تا روز گذشته (یک‌شنبه/ 10 دی)، سه ماه از مطالبات مزدی کارگران پرداخت خواهد شد؛ اما دیروز علیرغم انتظار کارگران، چیزی به حساب آنها واریز نشد.
کارگران می‌گویند: شهردار و شورای شهر بازهم مهلت خواسته اند و به کارگران گفته‌اند تا سر برج برای پرداخت صبر کنید؛ اگر نتوانیم منابع مالی جور کنیم، ساختمان اداری شهرداری را می‌فروشیم و مطالبات را می‌پردازیم.
از قرار معلوم، شهرداری مریوان با مشکل کمبود نقدینگی مواجه است و دستمزد بیش از 300 کارگر خود را بیش از 7 ماه است که نپرداخته‌است.
یکی از پاکبانان شهرداری مریوان می‌گوید: بعد از 7 ماه کار بدون دستمزد، دیگر هیچ انگیزه‌ای برای نظافت شهر و جمع‌آوری زباله‌ها نداریم؛ ما کارگران شرمنده خانواده‌هامان هستیم و شرایط به گونه‌ای پیش رفته که قادر به خرید نان خالی هم نیستیم.

-----------------

سه کارگر کارخانه قند شمال خوزستان بر اثر گازگرفتگی مسموم شدند

به گزارش ایلنا، شب گذشته(دهم دی ماه) گازگرفتگی ناشی گاز گوگرد در شرکت قند شمال خوزستان سه کارگرر را ز مسموم و روانه بیمارستان ‌کرد.
از قرار معلوم، در پی اطلاع از وقوع حادثه حوالی ساعت ۲۲ شب گذشته در کارخانه قند شمال خوزستان، پرسنل آتش‌نشانی به سرعت به محل اعزام شدند.
کارگران مصدوم این شرکت که ۲ جوان ۲۷ ساله و یک مرد حدودا ۵۰ ساله بودند به وسیله ۲دستگاه آمبولانس به بیمارستان شوش منتقل کردند. شایان ذکر است، کارخانه قند شمال خوزستان در شوش اخیرا به چرخه تولید بازگشته است.

-----------------

می‌خواهند با کمترین قیمت بیشترین سود را از کارگزاران مخابرات روستایی ببرند

اجبار به امضای قراردادهای غیرقانونی، یکی از اهداف بالادستی‌هاست

در پی انتشار خبری در سایت مخابرات منطقه تهران در ارتباط با نظام اپلای و دادن پاداش عملکرد به کارگزاران مخابرات روستایی، کارگزاران مخابرات روستایی کشور در تماس با ایلنا، در این رابطه گفتند: سوال اصلی اینجاست که هدف اصلی شرکت مخابرات از این اقدام چیست ؟در جواب این سوال باید گفت که گره زدن پیاده‌سازی نظام اپلای با اما و اگرها میتواند نیت واقعی سران شرکت را برملا نموده و آنچه را که واقعیت است، نمایان سازد.
این کارگزارن با بیان این که می‌خواهند با کمترین قیمت بیشترین سود را از کارگزاران مخابرات روستایی ببرند؛ افزودند: به این حقیقت رسیده اند که طوری وانمود و عمل کنند که کارگزاران را از برکات ماده ۸۳ محروم نمایند و باعت خنثی کردن و عقیم نمودن این ماده قانونی شوند؛ به طوری که هیچ کارگزاری در سطح ایران ادعایی برای ماده ۸۳ نداشته و آنرا به بوته فراموشی بسپارد .
آنها ادامه دادند: دیگر اینکه شرط بکارگیری را امضاء قرارداد ۹۵ و ۹۶ قرار داده اند، نیت آنها را بیشر آشکار می کند؛ بدین جهت که کارگزاران را تشویق به امضا قرارداد موقت غیر قانونی فعلی نمایند و از این طریق شکاف عظیمی در بدنه جامعه کارگزاران وارد کنند؛ به طوری که دیگر این شکاف عظیم قابل ترمیم نبوده و اتحاد واقعی کارگزاران به کلی محو و نابود شود و اگر واقعا هدف واقعی شرکت غیر از این می بود قطعا این آیتم مورد نظر قرار نمیگرفت و شرط و شروطی قرار نمی دادند و ضمن اینکه در حال حاضر سران شرکت کارگزاران را به دو دسته دارای قرارداد و فاقد قرارداد تقسیم نموده‌اند و از این طریق می‌خواهند که دامنه اختلاف نظرها را به اوج خود برسانند .
به گفته کارگزاران مخابرات روستایی، در نظر گرفتن و اختصاص ۱۵ روز حقوق به عنوان پاداش در صورت کسب رضایت‌مندی و داشتن عملکرد مطلوب، یکی از مشوقهای دیگریست که مخابرات برای تشویق کارگزار روستایی به امضاء قرارداد موقت غیر قانونی فعلی دست به دامان آن شده است و از این طریق می‌خواهد کارگزاران را در باتلاق بیندازند و افکار عمومی از جمله نمایندگان مجلس ، رسانه ها و نهادهای درگیر در قضیه را جوری متقاعد نماید که پروسه کارگزاران با اتمام امضاء قراردادها توسط کارگزاران برای همیشه تمام شده است و دیگر کارگزاران مطالبه‌ایی نداشته و تمامی مطالبات خود را عینا دریافت کرده‌اند .
این کارگزاران ادامه دادند: مسئله دیگری که باید به آن پرداخت، این نکته است که معاونت محترم یکی از شروط را نداشتن تخلف انظباطی عنوان می‌کنند، هرچند که ما قطع به یقیین به این امر واقفیم که داشتن حسن شهرت و منضبط بودن یکی از شروط اساسی ست و باید به آن توجهی ویژه نمود؛ ولی قطعا هدف ایشان از گذاشتن این شرط این است که چون اخیرا ایشان به علت برگزاری تحصن مسالمت آمیز، تعداد زیادی از کارگزاران حاضردر تحصن را با اتهامهای کاملا واهی و بی اساس به کمیته هایی انظباطی کشاندند از این طریق می‌خواهند از آنها زهر چشم گرفته و آنها را از این پروسه حذف نمایند .
پیش از این، معاون سرمایه انسانی شرکت مخابرات ایران از امکان استفاده از نظام اپلای و پاداش عملکرد برای کارگزاران روستایی شرکت مخابرات ایران به منظور ارج نهادن به عملکرد این کارکنان خبر داد.

آن دسته از کارگزارانی که قرارداد امضا کنند، پاداش می‌گیرند

به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل شرکت مخابرات ایران ، دیانی ضمن اعلام مطلب فوق تصریح کرد: با موافقت مدیریت عالی شرکت مخابرات ایران ، کارگزاران کوشا و تلاشگر از پاداش عملکردی سالیانه و همچنین امکان استفاده از سیستم اپلای برای دریافت سمت های کارشناسی برخوردار می شوند .
وی اضافه کرد : با بررسی های کارشناسی انجام شده در معاونت توسعه سرمایه انسانی شرکت ، آن دسته از کارگزارانی که نسبت به امضای قرارداد سال های ۱۳۹۵و ۱۳۹۶ اقدام نموده و طبق ارزیابی عملکرد سال ۹۵، نمره عملکرد داشته اند، حداکثر تا سقف ۱۵ روز حقوق از پاداش عملکردی بهره مند خواهند شد .
وی ادامه داد: این پاداش عملکرد بر اساس نمره ارزیابی و طبق جداول مربوطه از طریق مخابرات هر منطقه قابل پرداخت است . معاون سرمایه انسانی مخابرات ایران در تشریح بیشتر امکان اپلای کارگزاران روستایی خاطر نشان کرد: در مناطقی که در ساختار سازمانی پست خالی کارشناسی رسته ارتباطات و مخابرات وجود دارد، با کارگزاران روستایی با مدرک کارشناسی و بالاتر در رشته های مطلوب و مرتبط با رسته فوق الذکر که دارای عملکرد مطلوب و فاقد سوابق تخلف انضباطی بوده و قرارداد کاری سال های ۹۵ و ۹۶ را امضا نموده باشند ، قرارداد مستقیم مدت موقت منعقد خواهد شد .
وی افزود: بدیهی است پس از طی مراحل نظام اپلای در صورت داشتن شرایط احراز شغلی و پذیرش منطقه و همچنین ارائه در خواست کتبی مبنی بر فسخ قرارداد مستقیم کارگزاری روستایی و تسویه حساب کامل ، با کارگزاران واجد شرایط، قرارداد مستقیم مدت موقت منعقد خواهد شد.

-----------------

مرگ ۳ کارگر براثر حوادث کار

بر اساس اخبار دریافتی ایلنا، در دو حادثه جداگانه که روز گذشته در استان‌های آذربایجان شرقی و خراسان جنوبی اتفاق افتاده است، سه کارگر جان خود را از دست دادند.
در حادثه اول که بعد از ظهرروز گذشته در شهر باسمنج آذربایجان شرقی رخ داد، ۲کارگر کارگاه درب وپنجره سازی دچار برق گرفتگی شدند و جان خود را از دست دادند. وحید شادی نیا، سخنگوی اورژانس استان آذربایجان شرقی، درباره جزئیات این حادثه گفته است: این حادثه بعد از ظهر روز یکشنبه دهم دیماه در شهرستان باسمنج اتفاق افتاد و دو نفر مقابل یک کارگاه در و پنجره سازی دچار برق گرفتگی شدند و برای انتقال آنها دو آمبولانس عازم محل شدند.
سخنگوی اورژانس آذربایجان شرقی گفت: مصدوم اول مردی ۲۴ساله بود که پیش از رسیدن آمبولانس‌ها جان خود را از دست داد و مصدوم دوم نیز که مردی۳۰ساله بود بعد از انتقال به بیمارستان جان باخت.
وی با استناد به گفته‌های شاهدان گفت که احتمالا این حادثه براثر تماس میلگرد با سیم‌های پست فشار قوی برق اتفاق افتاده است. اما در حادثه دیگر که بامداد روز گذشته (۱۰ دی ماه) در استان خراسان جنوبی اتفاق افتاده است، یک کارگر کاشی فرزاد براثر سقوط از ارتفاع جان خود را از دست می‌دهد.
در این‌باره جواد خامسان، مدیر عامل جمعیت هلال احمر خراسان جنوبی درباره این حادثه، به رسانه‌ها گفته است: با اعلام وقوع این حادثه با سامانه ۱۲۵، امدادگران به محل حادثه اعزام شدند. تیم آتش نشانی و امداد با حضور محل حادثه با کارگر جوانی روبرو شدند که با سقوط از ارتفاع در خاک فرو رفته بود به طوری که فقط پا‌هایش از خاک بیرون مانده بود.
خامسان افزود: در پیگیری‌های به عمل آمده مشخص شد کارگرحادثه دیده بر اثر شدت جراحات وارده در‌‌ همان دقایق اولیه جان خود را از دست داده است.

یکشنبه ۱۰ دی ۱۳۹٦ - ۳۱ دسامبر۲۰۱٧

‍ تجمع کارگران نی‌بر هفت‌تپه برای مطالبات معوقه / کارفرما دو ماه مزد را پرداخت کرد

به گزارش خبر نگار ایلنا، روز گذشته (شنبه ۹ دی ماه) گروهی از کارگران فصلی نی‌بر مجتمع کشت‌ و صنعت هفت تپه برای چندمین بار بابت مطالبات معوقه مزدی وبیمه‌ای خود، مقابل درب ورودی مجتمع تجمع کردند.
به گفته کارگران معترض علت برپایی این تجمع صنفی، به تعویق ماندن ۴ ماه مطالبات مزدی و پرداخت نشدن ۱۰ میلیارد تومان حق بیمه دوران بیکاری حدود ۳۰۴ کارگر نی بر مجتمع نی شکر هفت تپه است.
این کارگران که در رابطه با همین مطالبات چندین بار تجمع مشابهی را برپا کرده‌بودند افزودند: در جریان تجمع دیروز، مدیریت بخش خصوصی مجتمع وعده پرداخت ۱۰ میلیارد تومان حق بیمه دوران بیکاری کارگران نی بر حرا داد در عین حال دوماه از ۴ ماه معوقات مزدی آنها نیز به حسابشان واریز شد.

-----------------

«حق کمپ» کارگران فاز 12 کنگان پرداخت نشده‌است

به گزارش ایلنا، شماری از کارگران در منطقه کنگان از پرداخت نشدن پنج ماه مزایای «حق کمپ» کارگرانی خبر می‌دهند که در پروژه‌های نفتی فاز ۱۲ این منطقه مشغول کارند.
در روابط کار مناطقی مانند پروژه‌های نفتی کنگان و عسلویه، به کارگرانی که در مکان‌هایی بیرون از محدوده کمپ اقامتی سایر کارگران زندگی می‌کنند، مزایایی تحت عنوان حق کمپ تعلق می‌گیرد.
این کارگران می‌گویند که در فاز ۱۲ کنگان مبلغ حق‌کمپ هر کارگر ۳۵۰ هزار تومان در هر ماه است و کارگران مشمول از مردادماه تاکنون بابت این مزایا طلبکارند. علاوه‌براین کارگران مورد نظر ظاهرا هنوز بابت افزایش ۲۰ هزار تومانی حق مسکن سال ۹۵ طلبکارند و می‌گویند: تأئید نشدن صورت وضعیت‌های مربوط پیمانکار باعث شده است تا آن‌ها از بابت تامین نشدن تجهیزات مورد نیاز پروژه را تأمین کرده و ضعف‌های مدیریتی تحت فشار قرار بگیرند.
لازم به یادآوری است، در روزهای گذشته حدود ۳۵ نفر از رانندگان بخش ماشین آلات فاز ۱۲ کنگان بابت پرداخت نشدن معوقات مزدی خود اعتراض کرده‌ بودند.
در همین رابطه منابع مطلع ایلنا با تایید ضمنی مشکلاتی که برای کارگران فاز ۱۲ به‌وجود آمده است، می‌گویند: در همین رابطه طی ماه‌های گذشته در مدیریت منابع انسانی فاز ۱۲ کنگان تغییراتی ایجاد شده است که نتیجه آن به سامان شدن روند پرداخت مطالبات مزدی بوده است اما هنوز مطالبات مربوط به حق مسکن این کارگران درست پرداخت نمی‌شود.

-----------------

مفقود شدن دو کارگر در کانال فاضلاب/عملیات جستجو همچنان ادامه دارد

سیدجلال ملکی در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا؛ درباره جزییات این حادثه گفت: شب گذشته طی تماسی با سامانه 125 آتش‌نشانی تهران اعلام می‌کنند که در خیابان پیروزی بعد از تقاطع امام علی(ع) کارگران پیمانکار شهرداری مشغول لایه‌روبی یکی از کانال‌های فاضلاب با عمق 2 الی 3 متر بودند که دچار حادثه شده و دو نفر از کارگران ناپدید می‌شوند.
‍ او ادامه داد: بلافاصله نیروهای آتش‌نشانی به محل اعزام شده در بررسی اولیه متوجه می‌شوند گویا یک لحظه آبی با شدت وارد کانال شده و دو کارگر را با خود می‌برد.
‍ سخنگوی سازمان آتش‌نشانی تهران خاطرنشان کرد: آتش‌نشانان به همراه عوامل شهرداری و کارگران محل را جستجو کردند اما متاسفانه هیچ اثری از این کارگران نبود.
‍ ملکی با بیان اینکه عملیات جستجو همچنان ادامه دارد، تصریح کرد: باتوجه به اینکه جسدی پیدا نشده و شدت و فشار آب در کانال‌ها هم به دلیل عدم بارندگی زیاد نیست به احتمال زیاد این دو نفر از دریچه دیگری خارج شده‌اند. نیروهای آتش‌نشانی و کارگران و عوامل شهرداری در حال جستجو هستند و امیدواریم هر چه زودتر به نتیجه برسند.

-----------------

توضیحات آتش‌نشانی اصفهان در مورد حادثه منجر به مرگ پنج کارگر

به گزارش ایلنا، «محمد شریعتی»مدیرروابط عمومی سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری اصفهان با اعلام این خبر گفته است: ساعت ۱۳: ۱۰ سقوط به داخل چاه فاضلاب به سامانه ۱۲۵ اعلام شد که بی‌درنگ نیروهای آتش‌نشانی شهرک صنعتی و تیم‌های نجات ایستگاه ۱۵، ۵ و ۴ به همراه تجهیزات تخصصی مربوطه و خودروی نجات و خودروی تخصصی مربوط به دستگاه تنفسی به محل حادثه در شهرک صنعتی جی، اعزام شدند.
او با بیان اینکه محل حادثه یک شرکت بازیافت و تولید مواد اولیه پلاستیکی به وسعت حدود ۵ هزار متری بود، گفت: به گفته افراد حاضر در محل کارگران در حال تخلیه سبتیک اصلی چاه فاضلاب بودند که پمپ آن دچار گرفتگی می‌شود.
به گفته وی، پس از اینکه یکی از کارگران جهت رفع عیب پمپ و در حین پایین رفتن از چاه دچار گازگرفتگی شده و درون چاه سقوط می‌کند، افراد دیگر بدون علم و تجهیزات کافی یکی پس از دیگری وارد چاه شده و پس از اولین تنفس دچار حادثه و سقوط به انتهای چاه می‌شوند.
وی با بیان اینکه چهار تن از کارگران تبعه افغانستان و یک نفر دیگر ایرانی بوده است، افزود: آتش‌نشانان در لحظه اولیه اقدام به اکسیژن دهی به چاه نموده و همزمان سه تن از آتش نشانان به سرعت با استفاده از تجهیزات ویژه حوادث چاه به منظور نجات افراد به داخل چاه فرستاده شدند.
سخنگوی سازمان آتش‌نشانی با اشاره به وضعیت بسیار خطرناک این حادثه حتی برای آتش نشانان به دلیل وجود گاز‌های بسیار سمی از جمله آمونیاک، سولفید هیدروژن، متان و دی اکسید کربن خاطرنشان کرد: در طول عملیات بار‌ها برای همکاران ما علی رقم استفاده از تجهیزات تخصصی، مشکلات تنفسی پیش آمد و حتی انتشار گاز‌های سمی به دلیل اکسیژن دهی به داخل چاه فعالیت در بالای چاه را نیز دچار مشکل کرده بود.
وی ادامه داد: سرانجام پس از تلاش بی‌وقفه، آتش‌نشانان موفق شدند اجساد را از داخل چاه به بیرون منتقل کنند و با معاینات اولیه عوامل اورژانس حاضر در محل مشخص شد متأسفانه همه افراد در‌‌ همان لحظات اولیه پس از حادثه جان باخته‌اند.
شریعتی، علت بروز این حادثه رعایت نکردن اصول ایمنی و نداشتن علم کافی از گاز‌های کشنده چاه فاضلاب و همچنین ورود اشخاص بدون هیچگونه اطلاعات و امکانات فنی در داخل چاه فاضلاب وسپس گاز گرفتگی اعلام کرد.
وی با حادثه مشابه در هفته گذشته به شهروندان توصیه کرد به هیچ عنوان و تحت هیچ شرایطی به داخل چاه و یا موارد این قبیل خصوصا چاه‌های فاضلاب به دلیل وجود گازهای سمی نشوند و انجام چنین مواردی را به افراد متخصص سپرده و در صورت بروز هر گونه حادثه قبل از هر اقدامی ابتدا و در اسرع وقت با سامانه ۱۲۵ آتش نشانی تماس بگیرند.

-----------------

شنبه ۹ دی ۱۳۹٦ - ۳۰ دسامبر۲۰۱٧

کمباین سازی تبریز هنوز بسته‌است / اعتراض کارگران به اداره اوقاف

به گزارش خبرنگار ایلنا، فعالیت کارخانه کمباین‌سازی تبریز (توسعه صنعت آذربایجان) از حدود یک هفته پیش تاکنون با شکایت اداره اوقاف و امور خیریه استان آذربایجان شرقی متوقف و درب‌های آن همچنان به روی کارگران بسته است.
در اعتراض به این وضعیت، صبح امروز (۹ دی ماه) شماری از کارگران این کارخانه مقابل درب‌های پلمپ شده محل کارشان تجمع کردند. کارخانه کمباین‌سازی تبریز «توسعه صنعت آذربایجان» که دست کم ۳۰ سال از آغاز فعالیتش می‌گذرد، از روز دوشنبه هفته گذشته (۴ دی ماه) تعطیل شده است؛ به گفته کارگران علت این تعطیلی به شکایتی بازمی‌گردد که توسط اداره اوقاف و امور خیریه مطرح شده است.
از قرار معلوم قسمتی از تاسیسات این کارخانه د زمین‌های موقوفه واقع شده است و برای همین کارفرمای این واحد صنعتی نزدیک به ۲۰۰ میلیون تومان به اداره اوقاف بدهکار است. به گفته کارگران که شمار آنها ۴۴ نفر است؛ به دلیل این بدهی، اداره اوقاف با حکم قضایی درب ورودی کارخانه را پلمپ کرده‌است و این اتفاق در حالی افتاده است خود کارگران دست کم ۲۰ ماه مزد دریافت نشده، طلبکارند.
به گفته معترضان، در آخرین پیگیری‌هایی که با مسئولان استانی انجام داده‌اند، هیچ پاسخ قانع‌کننده‌ای نگرفته‌اند و به همین دلیل ناچار شده‌اند تا در اعتراض به وضع موجود تجمع اعتراضی امروز را برپا کنند.

-----------------

‍مرگ کارگر پیمانکاری بافق حین تعمیرات دستگاه‌ها

به گزارش خبرنگار ایلنا؛ شب گذشته، یک کارگر خدماتی در شرکت سنگ آهن معدن بافق بر اثر حادثه کار جان خود را از دست داد.
به گفته منابع خبری ایلنا در بافق، این کارگر پیمانکاری در حال کمک به تعمیرات دستگاه‌ها بود که در حین تعویض زره‌های اجمیل (آسیاب خودشکن) در واحد کنستانتره، زره به سمت سر و بدن او پرتاب می‌شود.
این کارگر ۲۷ ساله به نام طاهری را که به شدت مصدوم شده بود، به بیمارستان منتقل می‌کنند که متاسفانه قبل از رسیدن به بیمارستان جان می‌سپارد. این حادثه در کارخانه فرآوری شرکت سنگ آهن مرکزی و در زمان تعمیرات سالیانه در ساعت ۲۳ شب رخ داده‌است.

-----------------

‍ کارگران شهرداری الیگودرز خواستار حذف پیمانکار شدند

شهرداری: در حال اجرای قانون هستیم

به گزارش خبرنگار ایلنا، کارگران شهرداری الیگودرز از اینکه در سه‌سال گذشته به صورت حجمی در استخدام یک شرکت پیمانکاری هستند؛ اعتراض دارند و خواستار آن هستند که وضعیت استخدامی آنها به قرارداد مستقیم تبدیل شود.
این کارگران که تعدادشان حدود ۲۰۰ نفر است مدعی‌اند که در نتیجه حضور پیمانکار حجمی شاهد به تعویق افتادن مطالباتشان هستند و برای همین اواسط هفته گذشته دو نوبت مقابل فرمانداری الیگودرز تجمع کرده‌بودند.
ظاهرا قرارداد کارگران شهرداری الیگودرز در راستای اجرای یکی از مصوبات دولت به حجمی تغییر کرده است. در همین رابطه «علی محمد ملک محمودی» رئیس شورای اسلامی شهر الیگودرز دوم دی ماه امسال به رسانه‌ها گفته بود که قانون برون سپاری از سیاست های دولت بوده و مصوب سه سال قبل است که در سراسر کشور و از جمله الیگورز نیز اجرا می شود؛ طبق مصوبه وزارت کشور، اجرای این قانون توسط تمام شهرداری ‌ها الزامی است لذا ما نیز براساس قانون ملزم به اجرای آن هستیم.
در عین حال مسئولان شهرداری الیگودرز درباره خواسته کارگران مبنی بر قرارداد مستقیم شدن و حذف پیمانکار حجمی به ایلنا، گفته‌اند: شهرداری الیگودرز مطابق قانونی که از سوی وزارت کشور به شهرداری‌ها ابلاغ شده در مقام مقاطعه دهنده امورات شهری را به یک شرکت پیمانکاری که به صورت حجمی خدمات رسانی می‌کند، واگذار کرده است.
به گفته این مسئولان، کارگران این شهرداری قرارداد مستقیم نمی‌شوند چرا که شهرداری در حال اجرای قانونی است که برایش تکلیف شده است: «حتی وقتی فرماندار و شورای تامین استان لرستان برای رسیدگی به اعتراض کارگران وارد شدند متوجه شدند که شهرداری در حال اجرای قانون است.»
شهرداری الیگودرز درباره معوقات مزدی کارگران این شهرداری هم گفت: پرداخت مطالبات کارگران باید در اولویت باشد و شرکت پیمانکار به شهرداری تعهد داده است که مشکلی برای معیشت کارگران پیش نیاید.

-----------------

انتظار کارگران شهرداری مریوان برای دریافت بخشی از معوقات

دیگر قادر نیستیم حتی نان خالی بخریم ‍

به گزارش خبرنگار ایلنا؛ پس از تجمع چهارشنبه هفته گذشته کارگران شهرداری مریوان، در جلسه‌ای که در فرمانداری مریوان برگزار شد، مقرر شد یک‌شنبه، سه ماه از مطالبات مزدی کارگران پرداخت شود.
کارگران شهرداری مریوان می‌گویند: قرار است تا فردا، سه ماه از مطالباتمان را بدهند؛ در شرایطی که بیش از هفت ماه دستمزد طلبکاریم، پرداخت سه ماه معوقات مزدی، می‌تواند بخشی از مشکلاتمان را حل کند.
یکی از این کارگران با بیان این که پس از برگزاری تجمع، در دفتر فرمانداری با حضور شهردار و نمایندگان کارگران، نشستی برگزار شد؛ افزود: در آن نشست کارگران از شرایط بد معیشتی خود صحبت کردند و به مسئولان گفتند که دیگر قادر نیستند حتی نان خالی بخرند.
او می‌گوید: امیدواریم این رویه تغییر کند و به تاخیرهای طولانی در پرداخت مزد کارگران زحمتکش شهرداری خاتمه دهند. کارگران شهرداری مریوان بیش از هفت ماه دستمزد طلبکارند؛ همچنین مزایای مزدی آنها در ماههای گذشته پرداخت نشده‌است.

-----------------

شانزده روز از اعتراض کارگران ماشین آلات‌تراکتور سازی گذشت

معترضان به اداره کار نامه نوشتند

به گزارش خبرنگار ایلنا، جمعی از کارگران کارخانه «ماشین آلات تراکتورسازی ایران» خود در نامه‌ای خطاب به اداره تعاون کار ورفاه اجتماعی شهرستان تبریز خواستار رسیدگی به مشکلات صنفی خود شدند.
این نامه امضای تمامی ۲۲۰ کارگر شرکت ماشین آلات تراکتورسازی ایران را در پای خود دارد و همزمان با درشانزدهمین روز از اعتراض صنفی کارگران این واحد صنعتی منتشر شده است.
کارگران ماشین‌آلات تراکتور سازی ایران در این نامه از مسائل مالی و مشکلاتی که به نحوه واگذاری مالکیت این واحد صنعتی بازمی‌گردد به عنوان علت اعتراضات صنفی خود یاد کرده‌ و خواستار پیگیری مطالبات قانونی و نظارت قانونی بر نحوه انعقاد واگذاری این واحد صنعتی شده‌اند.
ملزم کردن خریدار این واحد صنعتی به اجرای ماده ۱۲ قانون کار و پذیرفتن مسئولیت تعهدات مربوط به کارگران و پرداخت معوقات مزدی از سوی کارفرمای جدید از جمله درخواستی است که در این نامه دست‌جمعی مطرح شده است.
نویسندگان این نامه مدعی هستند که هنوز بابت معوقات سال ۹۴ و نیز ۸ ماه مطالبات مزدی دیگر طلبکارند و در عین حال خواهان تداوم رابطه کاری با کارگران رسمی و تمدید قرارداد مربوط به کارگران قراردادی هستند.
در این نامه همچنین در اعتراض به نحوه پلمپ کارخانه ماشین آلات تراکتورسازی ایران که از روز ۲۳ آذرماه سالجاری صورت گرفته، آمده است: این اقدام بدون اطلاع قبلی کارگران توسط اداره تصفیه و امور ورشکستگی تبریز در حالی صورت گرفته است که قرارداد ۳۰ روزه کاری کارگران با کارفرما هنوز به اتمام نرسیده بود.
کارگران ماشین آلات صنعتی تراکتورسازی در ادامه با بیان اینکه با بسته شدن دربهای کارخانه هم اکنون آنها شانزده روز است که بلاتکلیف وبیکار مانده اند در پایان نامه خود آورده اند: در حال حاضر مسئولیت نگهداری از این واحد صنعتی برعهده اداره تصفیه امور در ورشکستگی دادگستری شهرستان تبریز است و در راستای واگذاری این واحد صنعتی برخی از خریداران از کارگران در خواست امضاء وکالت نامه‌ای رسمی را دارند که از مطالبات خود چشم پوشی کنند.

-----------------

بودجه انقباضی کارگران را فلج می‌کند / نگرانیم مزد را سَمبَل کنند

اکبر علیپور (رئیس انجمن صنفی کارگران معدن چادرملو) در گفتگو با خبرنگار ایلنا در ارتباط با مناسبات اقتصادی کشور و تاثیر آن بر کارگران گفت: افزایش قیمت‌ها، حذف یارانه‌ها و در کل اتفاقاتی که قرار است سال آیند بیفتد، نگران‌کننده است.
وی افزود: بودجه انقباضی کارگران را از چند جهت تحت فشار قرار می‌دهد؛ از یک طرف هزینه‌های زندگی بالا می‌رود و خدمات رفاهی و حمایتی کاهش می‌یابد و از طرف دیگر، صرفه‌جویی‌های دستمزدی دولت برای کارگران، اتفاق میمونی نیست؛ چرا که نشان می‌دهد دولت نمی‌خواهد به جهش دستمزدی تمکین کند.
این فعال صنفی کارگران معدن با بیان این که مزدبگیران سالهاست که با سیلی صورت خود را سرخ کرده‌اند و از مواهب حداقلی محرومند؛ گفت: دیگر وخامت اوضاع به جایی رسیده که اگر نخواهند در تصمیم‌گیری‌های کلان تغییرات اساسی بدهند، گرسنگی و فقر چندجانبه همه‌گیر خواهد شد.
علیپور در پایان گفت: ما کارگران نگران هستیم که به روال هر ساله باز هم مزد را به اصطلاح سمبل کنند و در آخرین روزهای سال، با شعبده‌بازی اعلام کنند که مزد یک یا دو درصد از تورم ساختگی بالاتر تعیین شده‌است؛ این قبیل ترفندها دیگر نخ‌نماست و نمی‌تواند به اقناع کارگران بیانجامد.

جمعه ۸ دی ۱۳۹٦ - ۲۹ دسامبر۲۰۱٧

‍انفجار و آتش‌سوزی در طرح متانول کاوه/مصدومیت ۶ کارگر

به گزارش ایلنا، انفجار و آتش‌سوزی در طرح متانول کاوه منجر به مصدومیت ۶ کارگر شده است. این انفجار دقایقی پیش رخ داده و مصدومین به بیمارستان های شهرستان کنگان منتقل شدند.
هم اکنون کمیته بحران استانداری تشکیل جلسه داده است. انفجار در لوله انتقال گاز متان رخ داده است.
طرح پتروشیمی کاوه با ظرفیت تولید سالانه دو میلیون و ۳۱۰ هزار تن به عنوان بزرگترین مجتمع تولید متانول ایران و جهان بوده که پیش بینی می شود تولید آزمایشی در این طرح پتروشیمی تا پیش از پایان سال جاری آغاز شود.

-----------------

پنجشنبه ٧ دی ۱۳۹٦ - ۲۸ دسامبر۲۰۱٧

‍ کارخانه کمباین‌سازی تبریز پلمب شد/ بلاتکلیفی ۴۴ کارگر

به گزارش خبرنگار ایلنا، کارخانه کمباین‌سازی تبریز «توسعه صنعت آذربایجان» که ۳۰ سال از آغاز فعالیتش می‌گذرد پس از شکایت اداره اوقاف و امور خیریه به دلیل به پرداخت نشدن بدهی با حکم قضایی پلمپ شد.
منابع کارگری در این واحد تولیدی می‌گویند: این پلمب بابت طلب ۲۰۰ میلیون تومانی اداره اوقاف و امور خیریه آذربایجان شرقی برای اجاره مساحت اندکی از زمین‌هایی‌ست که طبق توافق با شرکت کمباین‌سازی، این شرکت فعالیت خود را در املاک اوقاف توسعه داده است.
به گفته آن‌ها، از روز دوشنبه هفته جاری (۴ دی ماه) این واحد تولیدکننده انواع کمباین با حکم مراجع قضایی موقتا پلمب شده و کسی هم پاسخگوی مشکلات کارخانه و به تبع آن کارگران نیست. به همین دلیل جمعی از کارگران در اعتراض به این موضوع، از روز دوشنبه با حضور در مقابل کارخانه، از مسئولان دولتی درخواست رسیدگی دارند.
به گفته این منبع خبری، با وضعیت پیش آمده مجموع ۴۴کارگر این کارخانه که به‌صورت میانگین ۱۸ سال سابقه کاری دارند، نگران از دست دادن شغلشان هستند.
کارگران این کارخانه معتقدند؛ کاهش حجم فروش، افزایش هزینه‌های مالی بابت جرایم دیرکرد بازپرداخت تسهیلات بانکی و افزایش هزینه‌های متفرقه و سایر اقلام مصرفی، بخشی از مشکلاتی است که این واحد را دچار بحران مالی کرده و در حال حاضر این واحد دست‌کم ۲۰ ماه از مطالبات کارگران این کارخانه را نپرداخته است. کارخانه کمباین‌سازی تبریز «توسعه صنعت آذربایجان» در کیلومتر یک جاده پتروشیمی تبریز بعد از پل هوایی واقع شده است.

-----------------

خودکشی کارگر نیروگاه شهید منتظر قائم روی پل عابر پیاده

به گزارش خبرنگار ایلنا، صبح امروز پنجشنبه (۷ دی ماه) یک کارگر پیمانکاری شاغل در نیروگاه شهید منتظر قائم در کیلومتر ۷ جاده کرج به ملارد روبروی منطقه سه شهرداری فردیس، روی پل عابر پیاده با بستن طناب به گردن اقدام به خودکشی کرد.
این فرد که «رحیم پرویزی» نام دارد، دارای ۱۲ سال سابقه کار در نیروگاه شهید منتظر قائم به صورت پیمانکاری است.
به نقل از همکاران وی گفته می‌شود طی چند ماه گذشته «پرویزی» بسیار نگران وضعیت شغلی خود بوده و اخیرا از واحد حراست نیروگاه به بخش نقلیه منتقل شده بود. در عین حال انگیزه اصلی این خودکشی هنوز مشخص نیست.
رحیم پرویزی که به دلیل پاره‌ شدن طناب دار از پل عابر پیاده با زمین برخورد کرده و دچار شکستگی شدید استخوان شده، هم‌اکنون به بیمارستان مدنی کرج منتقل شده است.

-----------------

چهارشنبه ٦ دی ۱۳۹٦ - ۲٧ دسامبر۲۰۱٧

‍ کارگرانِ معترضِ شهرداری مریوان تهدید به تسویه حساب شدند

به گزارش خبرنگار ایلنا؛ صبح امروز در تجمع کارگران شهرداری مریوان، معترضان تهدید به تسویه حساب شدند.
کارگران معترض می‌گویند: از ترس این که قراردادمان تمدید نشود یا با ما تسویه حساب کنند، در ماههای گذشته سکوت پیشه کردیم ولی مسئولان به هیچ کدام از وعده‌های خود عمل نکرده اند.
منابع خبری ایلنا در شهرداری مریوان ضمن تایید این خبر گفتند: پس از آن که بیش از دویست نفر از کارگران معترض مقابل شهرداری مریوان جمع شدند، از طرف مسئولان شهرداری به آنها گفته شد که ممکن است با آنها تسویه حساب شود.
به گفته این منابع خبری، کارگران شهرداری مریوان بیش از٧ ماه مطالبات مزدی پرداخت نشده دارند؛ در عین حال، کارمندان این شهرداری نیز در ماههای گذشته حقوق خود را نگرفته‌اند

-----------------

چندین ماه کارِ بدون مزد، شهرداری‌چی‌های مریوان را به تجمع کشاند

به گزارش خبرنگار ایلنا؛ صبح امروز (ششم دی ماه) بیش از دویست نفر از کارگران خدماتی شهرداری مریوان، مقابل دفتر این شهرداری تجمع کردند.
یکی از حاضران در تجمع می‌گوید: بیش از سیصد کارگر شهرداری مریوان در ماههای گذشته دستمزد نگرفته‌اند.
به گفته او، کارگران تنظیف و خدماتی مریوان، بیش از 5 ماه مطالبات مزدی پرداخت نشده دارند و از سال گذشته نیز مزایای مزدی معوق از جمله عیدی پرداخت نشده وجود دارد. او می‌گوید: پرداخت‌هایی که در ماههای اخیر انجام شده مربوط به دستمزد معوق سالهای قبل است.
این کارگر بخش خدمات می‌گوید: بارها به دفتر شهرداری مراجعه کرده‌ایم؛ اما هر بار به بهانه کمبود نقدینگی، از پاسخ صریح به ما طفره رفته‌اند. حاضران در تجمع امروز از شهردار و مسئولان می‌خواهند که به وضعیت نابسامان آنها رسیدگی کنند.
تا این لحظه، هیچ یک از مقامات شهرداری در جمع معترضان حاضر نشده‌است. تماس خبرنگار ایلنا نیز با دفتر شهرداری مریوان بی‌پاسخ مانده‌است.

-----------------

بازنشستگان هفت‌تپه سنواتشان را گرفتند/ انتظار باقی‌کارگران برای تحقق وعده‌ها

کارگران مجتمع کشت و صنعت نیشکر هفته تپه در تماس با خبرنگار ایلنا گفتند: در ادامه اجرای توافقی که بامداد روز بیست و سوم آذرماه به اعتراض صنفی آنها خاتمه داده‌است، مبلغ پنج و نیم میلیارد تومان بابت سنوات پایان خدمت بازنشستگان پرداخت شده است.
تا قبل از اعتراض‌های صنفی اخیر کارگران هفت‌تپه، دریافت مطالبات مربوط به سنوات پایان خدمت، یکی از مشکلات کارگران بازنشسته بود و گفته می‌شود که مدیریت وقت در زمان ترک‌کار از بازنشستگان مهلتی دو ساله برای پرداخت این مزایا می‌گرفت.
منابع خبری ایلنا همچنین در ادامه از پرداخت شدن معوقات مزدی مربوط به سال ۹۴ کارگران این مجتمع کشاورزی-صنعتی خبر دادند.
به گفته آنها دلیل طولانی شدن پرداخت این طلب به اختلاف حساب میان مدیریت مجتمع با یکی از پیمانکاران وقت بازمی‌گشت؛ اما بعد از توافق اخیر، با تامین اعتباری که توسط کارفرمای اصلی صورت گرفت؛ این طلب از طریق پیمانکار به کارگران مشمول پرداخت شده است.
در رابطه با پرداخت شدن باقیمانده مطالبات مزدی کارگران هفت‌تپه نیز منابع ایلنا گفتند: طبق توافق قرار بود که کارفرما در دو نوبت چهاردهم و بیست‌و هشتم آذرماه معادل دو ماه از معوقات مزدی را پرداخت کنند.
آنها افزودند: تا این لحظه بابت سررسید اول با کارگران تسویه‌حساب شده است اما با گذشت هشت روز از موعد دومین سررسید، هنوز پرداختی توسط کارفرما صورت نگرفته است. در عین حال به گفته کارگران مجتمع کشت و صنعت هفت‌تپه هنوز مشکل تمدید نشدن دفترچه بیمه تامین اجتماعی وجود دارد.
در مورد مشکل بیمه تکمیلی این کارگران نیز گفته می‌شود که آنها منتظر تحقق وعده‌هایی‌هستند که از جانب کارفرما داده شده است.
این کارگران همچنین یادآور شدند: حدود ۱۰۴ کارگر هستند که به استناد قانون بازنشستگی مشاغل سخت و زیان آور، اکنون در آستانه بازنشستگی پیش از موعد هستند؛ اما به دلیل بدهی کارفرما، هنوز نتوانسته‌اند بازنشست شوند.
آنها همچنین در مورد بازبینی در قراردادهای کارگران هفت‌تپه گفتند: پس از بررسی‌هایی که توسط ماموران اداره کار صورت گرفت؛ فهرستی از معایب و ایرادهای قراردادهای کاری کارگران بخش‌های مختلف تهیه شده است و طبق مذاکرات انجام شده قرار است که هرچه زودتر از طریق اداره کار نسبت به اصلاحشان اقدام شود.
به گفته منابع خبری ایلنا هم اکنون در ‌هفت‌تپه، فصل برداشت محصول است و به غیر از بازنشستگان تمامی کارگران شاغل، مشغول کارند.
آنها همچنین افزودند: در مورد تغییرات مدیریتی مجتمع نیشکر هفت‌تپهکه یکی از شرایط کارگران برای خاتمه اعتراض صنفی اخیر بود، صحبت‌هایی صورت گرفته و قرار است از ابتدای بهمن‌ماه این تغییرات عملیاتی شوند.

-----------------

انفجار معدن در افغانستان جان پنج کارگر را گرفت

به گزارش ایلنا، پنچ کارگر معدنچی افغان روز گذشته بر اثر انفجار در یک معدن زغال سنگ در استان سمنگان در شمال افغانستان کشته شده‌اند.
چهار نفر دیگر هم در این حادثه مجروح شدند. حادثه زمانی رخ داد که کارگران مشغول برداشت زغال سنگ به صورت ابتدایی آن بودند.
با وجود اینکه استان‌های شمالی افغانستان از حیث برخورداری از انواع معادن بسیار غنی هستند اما دولت هزینه‌ای برای تجهیز و ایمن سازی آن‌ها نمی‌کند و عمل به حال خود‌‌ رها شده‌اند. چند سال پیش هم حادثه‌ای مشابه در معدن زغال سنگ آبخورک سمنگان رخ داد که نتیجه آن ۳۰ کشته و بیش از ۲۵ مجروح بود؛ اما آنزمان دولت افغانستان علت این حادثه را مربوط به اداره این معدن توسط تشکیلات تروریستی طالبان دانسته‌بود.

-----------------

سه شنبه ۵ دی ۱۳۹٦ - ۲٦ دسامبر۲۰۱٧

‍همسر رضا شهابی دستگیر شد

به گزارش ایلنا، ربابه رضایی، همسر رضا شهابی (کارگر زندانی) صبح امروز در جریان تجمعی که مقابل ساختمان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برپا شده بود، بازداشت شد. در جریان این تجمع که در ارتباط با پیگیری وضعیت رضا شهابی برگزار شده بود، شمار دیگری نیز بازداشت شده‌اند.

بازداشت‌ها خارج از محدوده وزارت کار صورت گرفته است

در فضایی آرام آماده دیدار با همسر رضا شهابی هستم

احمد مشیریان (معاون روابط کار وزیر کار) در پی دستگیری همسر رضا شهابی (ربابه رضایی) مقابل وزارت کار به خبرنگار ایلنا گفت: اطلاع دارم که از چند وقت پیش، وزیر کار پیگیری‌هایی در ارتباط با پرونده رضا شهابی انجام داده‌است.
وی در ارتباط با وقایع صبح امروز گفت: در جریان دستگیری امروز ایشان نیستم؛ فقط به طور غیرمستقیم شنیده بودم که قرار است امروز همسر رضا شهابی به وزارت کار بیاید؛ منتها در جریان تجمع نبوده‌ام. هیچ کس هم به من اطلاع نداده بود که همسر شهابی قرار است با شخص بنده دیدار کند.
وی با بیان این که اگر همسر رضا شهابی به صورت شخصی در فضایی آرام و بدون تنش به وزارت کار بیاید، مذاکره و پیگیری میسر است، گفت: نباید در فضای مجازی جنجال آفرینی شود تا به تنش و فضای امنیتی بیانجامد.
مشیریان گفت: قضیه را می‌توان به صورت صنفی و نه سیاسی، از طریق مذاکره و رایزنی پیگیری کرد.
معاون روابط کار وزارت کار در ادامه در ارتباط با دستگیری‌های تجمع امروز گفت: در جریان دستگیری‌ها و این که چه کسانی بازداشت شده‌اند، نیستم و در ضمن این را هم باید اضافه کنم که بازداشت‌ها خارج از محدوده وزارت کار انجام شده؛ هیچ کس داخل محوطه وزارت کار بازداشت نشده‌است.

همسر رضا شهابی آزاد شد

به گزارش ایلنا، «ربابه رضایی» همسر رضا شهابی و چند زن دیگری که در جریان تجمع صنفی امروز مقابل وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بازداشت شده بودند دقایقی قبل پس از اخذ تعهد، آزاد شدند. ظاهرا قرار است باقی بازداشت شدگان نیز تا ساعاتی دیگر آزاد شوند.

-----------------

اعتراض تاکسی‌رانان یاسوجی به تاکسی‌های اینترنتی

به گزارش خبرنگار ایلنا، رانندگان تاکسی در یاسوج از رواج تاکسی‌های اینترنتی و رو آوردن مردم به آنها شاکی هستند.
روز گذشته (4 دی ماه) بیش از 50 نفر از این رانندگان به نشانه اعتراض مقابل شورای شهر یاسوج تجمع کردند.
یکی از حاضران در تجمع می‌گوید: تاکسی‌های اینترنتی بدون گذراندن مراحل قانونی و کسب مجوز از دستگاه‌های ذی ربط، مشغول به کار می‌شوند و بازار حمل و نقل را قبضه می‌کنند. وی با بیان این که تعدادی از تاکسیرانان در آستانه بیکاری قرار دارند؛ گفت: به حدی درآمد ما رانندگان تاکسی کاهش یافته که دیگر توان پرداخت اقساط تسهیلاتی که برای خرید خودرو از بانک‌ها گرفته‌ایم را نداریم.
به گفته او، شهرداری و شورای شهر باید فکری به حال معیشت تاکسیرانان بکنند و نگذارند که سامانه‌های اینترنتی، معاش خانواده‌های آنها را بیش از این تهدید کند. تماس خبرنگار ایلنا با دفتر شهرداری یاسوج تا کنون بی‌نتیجه بوده‌است.

-----------------

انفجار لوله گاز در شهرستان دهلران/مصدومیت پیمانکار

به گزارش ایلنا؛ «نورمحمد حیاتی» معاون شرکت گاز شهرستان دهلران امروز اعلام کرد: انفجار لوله گاز منطقه شهرک فلسطین این شهرستان یک مصدوم برجای گذاشت.
حیاتی؛ فرد مصدوم را پیمانکار این خط لوله معرفی کرد و افزود: آتش‌سوزی لوله گاز مهار شده است و هم اکنون با تلاش پرسنل شرکت گاز بلافاصله لوله گاز تعویض و گاز وارد مدار شده است. علت وقوع حادثه توسط معاون شرکت گاز شهرستان دهلران بیان نشده است.

-----------------

دوشنبه ۴ دی ۱۳۹٦ - ۲۵ دسامبر۲۰۱٧

‍گرفتاری کارگران معدن زغال سنگ البرز شرقی برای دریافت هزینه‌ بیمه تکمیلی

منابع خبری درمعدن زغال سنگ البرز شرقی با اعلام این خبر به ایلنا گفتند: حدود ۸۰۰ نفر از کارگران شاغل در مناطق معدنی زغال سنگ البرز شرقی که از ابتدای سال جاری (۹۶) تحت پوشش بیمه تکمیلی آرمان قرار گرفته‌اند اما اکنون دو ماه است که به دلیل پرداخت نشدن حق بیمه‌های خود نمی‌توانند، هزینه‌های درمانی خود را وصول کنند.
او با بیان اینکه بهانه شرکت بیمه گر علت پرداخت نکردن هزینه‌های درمانی کارگران را بدحسابی شرکت البرز شرقی عنوان کرده است در ادامه گفت: کارفرما به ازای هر یک از کارگران و اعضای خانواد‌هایشان ماهانه مبلغ دوازده هزار و۵۰۰تومان بابت پوشش بیمه تکمیلی درمان کسر می‌کند.
او گفت: به غیر از کسر سهم کارگران، کارفرما درصدی از هزینه‌های درمان تکمیلی کارگران معدن زغال سنگ البرز شرقی را متقبل شده است که باید به شرکت بیمه گر بپردازد.
این منبع کارگری با بیان اینکه ادامه روند جاری منجر به افزایش مشکلات مالی و دغدغه‌های روحی برای کارگران معدنچی البرز شرقی شده است، اظهار داشت: انتظار داریم مسئولان شرکت البرز شرقی برای رفع مشکلات به وجود آمده برای بیمه شدگان راه حلی بیاندیشند تا این قشر آسیب پذیر را از بلا تکلیفی نجات دهند.

-----------------

تجمع کارگران حمل و نقل خلیج فارس این‌بار مقابل وزارت اقتصاد و دارایی

به گزارش خبرنگار ایلنا، صبح امروز دوشنبه (۴ دی ماه) تعدادی از مجموع ۱۲۰۰ کارگر شرکت حمل و نقل خلیج فارس با تجمع مقابل ساختمان وزارت اقتصاد و دارایی، خواستار رسیدگی به مشکلات صنفی خود شدند.
این کارگران که از محل کارشان در شهرستان اسلامشهر راهی تهران شده‌اند، مدعی هستند از اردیبهشت سال ۹۵ که مدیریت شرکت حمل و نقل بین‌المللی خلیج فارس به بخش خصوصی واگذار شد، روال پرداخت مطالبات مزدی آن‌ها برهم خورده است. به عنوان مثال در همین مدت پرداخت مزایایی همچون حق اضافه کاری، کارانه، بهره‌بری و بیمه تکمیلی کارگران شاغل در این شرکت با تاخیرهایی همراه بوده است.
این کارگران با یادآوری اینکه پیش از ورود بخش خصوصی، شرکت حمل و نقل خیلج فارس تحت مدیریت مجموعه‌های وابسته به وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار داشت، افزودند: از زمانی که وزارت بازرگانی سابق سهام خود را به بخش خصوصی واگذار کرد، مدیریت جدید با افول ثبت سفارش مواجه و در نتیجه مشکل کارکنان شروع شد. به ادعای معترضان، مشکلات شرکت حمل ونقل خلیج فارس ناشی از سوءمدیریت است و بخش خصوصی هنوز نتوانسته به تعهدات مالی خود در قبال خرید شرکت عمل کند و مسئولان مربوطه نیز نظارت و دقت لازم را حین واگذاری انجام نداده‌اند.
کارگران شرکت حمل ونقل خلیج فارس از سازمان خصوصی‌سازی توقع دارند برای مشکل به وجود آمده چاره‌اندیشی کنند.
در این زمینه یکی از کارگران معترض به ایلنا گفت: بخش خصوصی تاکنون توان مدیریت این واحد حمل و نقلی را نداشته است و برای همین بهتر است که این واحد صنعتی دوباره به دولت واگذار شود تا با مسئولیت مستقیم دولت، کارگران نیز حقوق معوقه خود را دریافت کنند.
شرکت حمل و نقل بین‌المللی خلیج فارس ۱۲۸۶ نفر نیروی کار دارد که در ۴۳ شعبه و نمایندگی سراسر کشور مشغول به کار هستند. از این تعداد حدود ۴۰۰ نفر در دفتر مرکزی در منطقه اسلامشهر تهران فعال هستند.

-----------------

لایحه بودجه با چاشنی خصوصی‌سازی؛ روزهای تلخی که در راه است

ایلنا: دولت، لایحه بودجه‌ی ۹۷ را تسلیم مجلس کرده‌است؛ قرار است بررسی‌ها و ارزیابی‌های کارشناسانه‌ی نمایندگان مجلس، بودجه را جرح و تعدیل کند؛ علی‌القاعده بخش‌هایی از این لایحه مصوب می‌شود؛ بخش‌هایی حذف و قسمت‌هایی نیز دستخوش تغییرات خواهد شد.
رویکرد اصلی در این لایحه، به زعم کارشناسان، کاهش هزینه های دولت و تامین نقدینگی با استفاده از امکاناتی است که قانون در اختیار دولت گذاشته‌است؛ به عبارتی این لایحه در کلیت خود، خاصیت انقباضی دارد؛ بگذریم از این که به تعبیر برخی از کارشناسان اقتصادی، انقباض بودجه فقط متوجه دستمزدبگیران و اقشار فرودست است و گروه‌ها و نهادهای فرادستیِ بسیاری از امساک و انقباض در امان مانده‌اند.
پرویز صداقت (اقتصاددان و استاد دانشگاه) در همین رابطه به ایلنا گفته‌است: «این ویژگی انقباضی تنها به آن دسته از هزینه‌های بودجه مربوط می‌شود که ذی‌نفعان اصلی آن مردم و طبقات فرودست هستند. خواه هزینه‌‌های جاری باشد و خواه هزینه‌‌های عمرانی و سرمایه‌گذاری‌های زیرساختاری که شاهد کاهش شدید آن و به سبب آن فروغلتیدن هرچه بیش‌تر اقتصاد به تله‌ی فقر و توسعه‌نایافتگی خواهیم بود. در مقابل، در مورد برخی هزینه‌های خاص در بودجه که به مجموعه‌ای از نهادهای خاص مربوط می‌شود شاهد رویکرد انبساطی هستیم. یعنی به نظر من در این بودجه بخش ریاضتی آن شامل حقوق استخدام‌شدگان دولتی و هزینه‌های ضروری مثل بهداشت و آموزش و انواع هزینه‌های عمرانی است. یعنی، نمی‌توانیم به‌‌ سادگی بگوییم این بودجه انقباضی است بلکه در مورد برخی نهادهای خاص و برخی هزینه‌های خاص می‌توان گفت حتی شاهد یک بودجه‌ی انبساطی هستیم».
در لایحه بودجه، نه تنها سعی شده تا آنجا که ممکن است در هزینه‌های جاری و عمرانی و البته دستمزدی صرفه جویی انجام شود؛ بلکه در این متنِ تقدیمی به مجلس، درآمدزایی نیز به عنوان یک هدف اصلی تعریف شده است. شاید برجسته‌ترین نمونه ، افزایش قیمت‌ حامل‌های انرژی باشد؛ اما نمونه دیگری از این تلاش برای درآمدزایی، فروش دارایی‌های دولت به بخش خصوصی‌است.
محمدباقر نوبخت (رئیس سازمان برنامه و بودجه) با بیان این که درآمدهای موجود کفاف هزینه‌ها را نمی‌دهد؛ گفته‌است: تصمیم گرفته‌ایم با فروش دارایی‌های دولت، درآمدزایی کنیم. او دارایی‌های قابل فروش دولت را به صورت دارایی‌های مالی ، دارایی‌های سرمایه‌ای، پروژه‌های عمرانی و املاک و ساختمان طبقه‌بندی کرده‌است. در این میان، آن‌چه در قالب خصوصی‌سازی بیشتر، زنگ خطر را برای نیروی کار و کارگران به صدا درمی‌آورد، تلاش برای فروش پروژه‌های عمرانی و سهام کارخانجات دولتی به بخش خصوصی‌ست.
۱۰ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان از درآمدهای بودجه در سال آینده قرار است از فروش پروژه‌های عمرانی (۴۵۰۰ میلیارد تومان) و فروش سهام کارخانجات دولتی (۶۱۰۰ میلیارد تومان) تامین شود. این رویکرد انقباضی و کوچک‌سازیِ گستره دولت به منظور درآمدزایی، تبعاتی دارد.

پس از واگذاری‌های بیشتر چه بر سر کارگران خواهد آمد؟
نمونه‌های بسیاری از کارخانجات و واحدهای تولیدی می‌توان سراغ گرفت که پس از خصوصی‌سازی راه سقوط و انحطاط را پیمودند؛ در این میان، آنچه بر سر کارگران آمده‌است، اغلب تکراری است: ابتدا پایین آمدن سطح دستمزدها و کاستن از مزایای مزدی کارگران رخ می‌دهد؛ به عبارتی در اولین گام، سطوح مزدی به حداقل می‌رسد و همه خدمات رفاهی قیچی می‌شود؛ در مرحله بعد، همین دستمزدهای حداقلی با تاخیر فراوان پرداخت می‌شود؛ احتمالی که بعد از آن مطرح می‌شود، تعدیل‌های فردی و گروهی است؛ کارگران دسته دسته به دلیل عدم نیاز یا نداشتن بهره‌وری اخراج می‌شوند؛ و در نهایت، در موارد بسیاری، خود کارخانه و واحد تولیدی، در سراشیب سقوط می‌افتد؛ از آن پس، تولید برای همیشه متوقف می‌شود و آنچه برجای می‌ماند، قطعه‌زمینی‌ست بر پهنه جغرافیای شهری یا خارجِ شهری با ارزش ریالی بالا و مشتی دستگاه‌های ریز و درشت که می‌شود اسقاط کرد و فروخت.
کاظم فرج‌اللهی (فعال کارگری)، سالها در چیتِ ری شاغل بوده؛ یکی از همین واحدهای تولیدی که پس از خصوصی‌سازی، علیرغم قدمت و جایگاه مناسب در بازار، مسیر سقوط را با سرعت نور طی کرد. او در ارتباط با آنچه پس از خصوصی‌سازی رخ داد، می‌گوید: قبل از سال ۷۹ که واحد را بدهند به بخش خصوصی، دو هزار کارگر داشتند با ظرفیت کامل، پارچه تولید می‌کردند؛ اما کم کم زمزمه‌هایی شنیده می‌شد؛ اینکه ۱۶ هکتار زمین در محدوده مرغوب شهری که در اختیار کارخانه است، به اندازه قیمت مِلک، تولید نمی‌کند و سودده نیست؛ اینکه ادامه‌ی کار به صرفه نیست؛ در نهایت دو دوتا، چهارتا کردند و چیتِ ری را دادند به بخش خصوصی.
فرج‌الهی از سالهای بعد از ۷۹، به عنوان سالهای افول و تنزل یاد می‌کند و می‌گوید: فقط یک ماه بعد از واگذاری، تولید داشتیم؛ اما بعد از آن، به تدریج، سطح تولید پایین آمد؛ مواد اولیه نیامد؛ کارخانه بدهکار شد و تعدیل‌ها شروع شد؛ حقوق‌ها ماه به ماه عقب می‌افتاد و اینجا بود که تجمعات و اعتراضات کارگران شدت گرفت. او خاتمه کارِ چیت ری را اینطور توصیف می‌کند: درنهایت در اسفند ۸۱، چیتِ ری تعطیل شد؛ مبالغی چشمگیر به کارگران دادند و آنها را بازخرید کردند؛ قطعات و ماشین‌آلات یا از بین رفتند یا آنها را اسقاط کردند و فروختند؛ حالا، چیت‌سازی، فقط قطعه‌زمینی متروکه است در شهرری....
واحدهای قدیمی که بازیچه خصوصی‌سازی شدند و به تدریج شمع حیاتشان رو به افول گذاشت، کم نیستند. روغن نباتی قو، واقع در اتوبان بعثت تهران، یکی از همین واحدهای قدیمی‌ست که ماههاست چرخ‌های تولید در آن از حرکت ایستاده‌است.
جعفر بیات از کارگران قدیمی روغن قو است؛ او آنچه در سالهای اخیر گذشت و روند افول یکی از قدیمی‌ترین واحدهای روغن‌سازی کشور را اینطور شرح می‌دهد: روغن نباتی قو در سال ۹۲ به بخش خصوصی واگذار شد؛ به گمانم مالک فعلی، کل سهام کارخانه را به مبلغ ۳۳ میلیارد تومان خریداری کرد؛ ابتدا مدعی بود که می‌خواهد تولید را رونق بدهد؛ اما بعد در کل، کارخانه را خواباند.
او ادامه می‌دهد: بهانه‌های متعددی آورد: برایم سودده نیست؛ بهینه نیست؛ کارگر زیاد دارد؛ مواد اولیه وارد نمی‌شود؛ به قدر کفایت سرمایه ندارم و الخ.... در نهایت از حدود برج نُه سال پیش، تولید متوقف شد؛ ۸۰-۹۰ کارگر قراردادی شاغل بودند که کلا اخراج شدند؛ ما رسمی‌ها هم خانه‌نشین شدیم و حقوق حداقلی را با چند ماه تاخیر می‌گیریم؛ هر چه اعتراض کردیم و تجمع برگزار کردیم، صدایمان به جایی نرسید؛ این روزها، عده زیادی از رسمی‌ها در آستانه بازنشستگی هستند.
بیات، سرنوشت تلخِ روغن قو، مقابل ترمینال جنوب را یک نمونه دردناک می‌داند و می‌گوید: شنیده‌ام دستگاههای قدیمی را دارند به عنوان ضایعات می‌فروشند و حقوق کارگران را می‌دهند؛ به گمانم، خریدار فقط به خاطر ارزش زمین‌های کارخانه آنجا را خرید و عنقریب این زمین‌ها را خواهد فروخت. آنوقت دیگر والسلام؛ روغن قو به تاریخ می‌پیوندد.
از این واحدها تا دلتان بخواهد می‌توان سراغ گرفت؛ کارخانه قدیمی ارج؛ برند نوستالژیکِ لوازم خانگی، امروز فقط در خاطرات ایرانیها زنده است؛ پلی‌اکریل، قطب نساجی کشور و بی‌نظیر در نوع خود در خاورمیانه (البته در دوران اوج و قدرت) با مشکلات بسیار دست و پنجه نرم می‌کند و واحدهای شهر صنعتی اراک، پس از خصوصی‌سازی، بحرانی‌ترین دوران خود را از سر می‌گذرانند.
خصوصی‌سازی‌های این‌چنینی، نه تنها سرنوشتی تلخ برای کارگران و نیروی کار به همراه دارد؛ بلکه صنعت و تولید را نیز زمین می‌زند؛ فقط سودجویان هستند که در این میان منتفع می‌شوند؛ مناقصه‌ها را می‌برند؛ سهام کارخانه‌ها و پروژه‌ها را می‌خرند و آنچه باقی خواهند گذاشت، در موارد بسیاری غیر قابل ترمیم است.
و اما آنچه دولت مطرح می‌کند: افزایش قیمت حامل‌های انرژی (که خود از بین‌برنده اشتغال در واحدهای تولیدی کوچک و متوسط است)، با هدف ایجاد درآمد برای ایجاد اشتغال؛ یعنی سلب اشتغال به بهانه اشتغالزایی و در مرحله بعد، تفویض اختیار کارگران به بخش خصوصی با هدف درآمدزایی و باز کردن قفل‌های اقتصاد؛ لیکن مشخص نیست چگونه امور شر می‌توانند سرمنشا خیر شوند؟ چگونه می‌شود اشتغال را سلب کرد ولی مدعی اشتغالزایی شد؟ چطور می‌توان با واگذاری به بخش خصوصی، واحدهای تولیدی را زمین زد و کارگران شاغل را به خیل بیکاران افزود، اما ادعا کرد که قرار است با درآمد این کار، چرخ اقتصاد بچرخد و دوران رکود به سرآید؟
گزارش: نسرین هزاره مقدم

-----------------

مرگ کارگر سنگانی در دستگاه نوار نقاله

«قادر کریمی» فرمانده انتظامی شهرستان خواف امروز (دوشنبه/۴ دی) اعلام کرد که یک نفر از کارگران معدن سنگان در این شهرستان به علت گیر کردن در نوار نقاله سنگ آهن و سقوط از ارتفاع ۵۰ متری جان باخت.
وی افزود: کارگر ۴۵ ساله اهل اصفهان هنگام کار جان خود را از دست داد و با دستور مقام قضایی جسدش به سردخانه انتقال یافت

-----------------

انفجار در شرکت پرسی گاز دزفول ۱۶ مصدوم برجای گذاشت+اسامی مصدومین

به گزارش ایلنا، عصر روز گذشته (یکشنبه/ سوم دی‌ماه) بر اثر انفجار در شرکت پرسی گاز دزفول ۱۶ کارگر مصدوم شدند. در خصوص این حادثه «سیدمحمد محمودی نژاد» مدیریت مرکز حوادث و فوریت های پزشکی دزفول اعلام کرده است: یکشنبه چهارم دی ماه ۹۶ حوالی ساعت پنج انفجار شرکت پرسی گاز دزفول واقع در شهرک حمزه از توابع دزفول به مرکز اورژانس ۱۱۵گزارش شد.
وی گفت: بلافاصله با توجه به پیش‌بینی گستردگی حادثه، ۱۰دستگاه آمبولانس و یک دستگاه اتوبوس آمبولانس به محل شرکت پرسی گاز اعزام شد. رییس اورژانس ۱۱۵ دزفول در ادامه اظهار داشت: این حادثه ۱۶ مصدوم برجای گذاشت که ده مصدوم توسط اورژانس ۱۱۵ دزفول ،۲ مصدوم با وسیله شخصی،۳ مصدوم توسط عوامل هلال احمر دزفول منتقل شد و یک مصدوم در محل درمان گردید
محمودی نژاد اظهار داشت: دو نفر از مصدومین خانم و ۱۴ نفر آقا بودند که دو نفر از مصدومین با توجه به شدت آسیب وارده به بیمارستان های اهواز اعزام شدند. بنابر اعلام این مقام مسئول، اسامی مصدومان حادثه به شرح زیر است:
۱-سیما طاهری فر ۲- امیر عیسی زاده ۳-صادق عسگری ۴-بی بی خواجه دستگردی ۵-اسماعیل دهیم اوی ۶-حسین خواجوی ۷-مهران شاه مدیل ۸-ابراهیم خرمدل ۹-اقبال بیگ زاده ۱۰-ایمان جدیدالاسلامی ۱۱-محمد آل کثیر

یکشنبه ۳ دی ۱۳۹٦ - ۲۴ دسامبر۲۰۱٧

‍ فعالیت‌های کارگری دخلی به محاکم عمومی ندارد/ درمان مناسب حق رضا شهابی است

محمدعلی جداری فروغی (وکیل دادگستری) در گفتگو با خبرنگار ایلنا گفت: من از چندوچون پرونده رضا شهابی مطلع نیستم؛ اما با توجه به پرونده‌های کارگری بسیاری که وکالت آنها برعهده من بوده‌است، می‌توانم بگویم در پرونده‌های مشابه، برای نمونه پرونده شاپور احسانی راد و جعفر عظیم زاده، در دادگاه تجدیدنظر، برای اتهامات اقدام علیه امنیت ملی و تبلیغ علیه نظام، حکم تبرئه صادر شد.
وی افزود: در کل، فعالیت‌های کارگری به هیچ وجه با عناوین کیفری تطبیق نمی کند؛ از طرفی براساس اصل 27 قانون اساسی، تشکیل اجتماعات و راهپیمایی‌ها در صورتی که مخل مبانی اسلام نباشد، آزاد است و از طرف دیگر، براساس قانون کار، راه رسیدگی به تخلفات کارگری- کارفرمایی مشخص شده‌است.
جداری فروغی در ادامه گفت: علاوه بر اینها، رضا شهابی به عنوان یک زندانی دارای حقوقی است و در صورتی که به این حقوق توجه نشود، در واقع تخلف از قانون صورت گرفته. وی با بیان این که طبق اخباری که خانواده و همکاران شهابی منتشر کرده‌اند، ایشان دو بار در زندان سکته کرده و در وضعیت جسمی بدی به سر می‌برد؛ گفت: براساس قوانین نگهداری زندانیان، بایستی در اسرع وقت به ایشان مرخصی استعلاجی داده شود و یا حداقل در یکی از بیمارستان‌های خارج از زندان بستری شود تا بهبود یابد.
نعمت احمدی (وکیل دادگستری) نیز با بیان این که اصولا ایجاد و عضویت در تشکل‌های کارگری جرم نیست؛ چرا که قانون اساسی این حق را به شهروندان داده؛ گفت: ایجاد تشکل کارگری، حتی اگر آن تشکل مجوز هم نداشته باشد، باز هم جرم نیست.
وی با تاکید بر این که مسائل کارگری باید از طریق قانون کار حل شود؛ افزود: در قانون کار، راهکارها مشخص شده؛ برای نمونه دادگاه‌های اختصاصی حل اختلاف در قانون تعبیه شده؛ لذا کشاندن مسائل کارگری به دادگستری و محاکم عمومی، خلاف قانون است.
احمدی در ادامه اظهار داشت: در مورد رضا شهابی، صرفنظر از ماهیت رایی که صادر شده، به عنوان یک زندانی، حق و حقوقی دارد که از همه مهمتر، حق درمان است. وقتی سلامتی او در خطر است، وظیفه سازمان زندان‌هاست که اجازه بدهد بیاید بیرون و با استفاده از حق مرخصی استعلاجی برای درمان اقدام کند.
این وکیل دادگستری با بیان این که اغلب هزینه این دست بی‌توجهی‌ها زیاد است؛ افزود: الان در فضای مجازی پخش شده که شهابی دو بار در زندان سکته کرده؛ از دو حال خارج نیست؛ یا این مطلب صحت ندارد که بایستی توسط پزشکی قانونی اعلام شود و یا صحت دارد که باید حتما به او مرخصی استعلاجی داده شود.
احمدی ادامه داد: در این شرایط برای حفظ آرامش جامعه، روشن شدن تکلیف مساله اهمیت دارد؛ اگر مدعی هستند که دو بار سکته کردن صحت ندارد، پزشکی قانونی به صورت رسمی اعلام کند تا از بار منفی اوضاع کاسته شود

-----------------

تجمع همزمان کارگران تراورس در خوزستان و لرستان

به گزارش خبرنگار ایلنا، به دنبال برپایی تجمعات صنفی کارگران تراورس در نقاط مختلف کشور، صبح امروز یکشنبه (۳ دی ماه) گروهی از کارگران شرکت پیمانکاری ابنیه... بار دیگر به صورت جداگانه اما همزمان در دو استان لرستان و خوزستان تجمع کردند.
از قرار معلوم ۶۰۰ کارگر در تراورس جنوب و حدود ۵۰۰ کارگر در تراورس لرستان مشغول به کار هستند.
کارگران تراورس جنوب؛ امروز اجتماع صنفی خود را مقابل ساختمان اداره کل راه آهن زاگرس برپا کردند. کارگران تراورس لرستان نیز در محل کار خود «درزین خانه» پیگیر مطالبات مزدی خود بودند.
به ادعای این کارگران؛ پرداخت مطالبات مزدی ماه‌های مهر، آبان و آذر آن‌ها به تاخیر افتاده است. گفته می‌شود در سال‌جاری تنها دو ماه از حق بیمه این کارگران پرداخت شده است. این کارگران دلیل به تعویق افتادن مطالبات مزدی خود را تامین نشدن منابع مالی از سوی کارفرما عنوان می‌کنند.
طبق اظهارات کارگران معترض، یکی دیگر از مشکلات صنفی آن‌ها نداشتن امنیت شغلی به سبب داشتن قراردادهای کوتاه‌مدت یکماهه است که باعث نگرانی بیشتر کارگران شده است.
به ادعای این کارگران، شرکت تراورس در نواحی ریلی کشور حدود ۷ هزار کارگر دارد که مجموع این کارگران از شرایط موجود نگران هستند. کارگران تراورس لرستان یادآور شدند؛ پیش از این نیز به دلیل بی‌توجهی‌ مدیریت کارفرما نسبت به مشکلاتشان، اعتراضی مشابهی را انجام داده بودند. شرکت تراورس یکی از شرکت‌های اقماری راه‌آهن است که امور نگهداری خط و ابنیه فنی خط آهن را انجام می‌دهد.

-----------------

معوقات معطل مانده کارگران کاشی حافظ/ اداره کار فارس: پیگیر مشکل کارگران هستیم

جمعی از کارگران کارخانه کاشی حافظ در تماس با ایلنا گفتند: نزدیک به ۱۵۰ کارگر هستیم که در کارخانه کاشی حافظ کار می‌کنیم و در حال حاضر ۸ ماه مطالبات مزدی طلبکاریم. به گفته یکی از کارگران، دلیل پرداخت نشدن معوقات مزدی او و همکارانش کمبود نقدینگی و نبود منابع مالی به دلیل کاهش حداقلی فعالیت روزانه است.
این کارگر با بیان اینکه بخشی از معوقات مزدی آنها به ماه‌های شهریور، مهر، آبان و آذر مربوط می‌شود، افزود: همکاران رسمی همچنین بابت ۴ ماه دستمزد و عیدی و پاداش سالهای ۹۴ و ۹۵ هنوز طلبکارند.
از قرار معلوم، نزدیک به ۳۰ نفر از کارگران این واحد تولیدی؛ از حدود دو سال قبل؛ مشمول بازنشستگی مشاغل سخت و زیان‌آور شده‌اند اما به دلیل آنکه کارفرما هنوز بابت سهم ۴ درصدی حق بیمه مشاغل سخت و زیان‌آور به سازمان تامین اجتماعی بدهکار است، وضعیت بازنشستگی آن‌ها نیز نامشخص است.
گفته می‌شود، بیشتر کارگران رسمی کاشی حافظ بین ۱۸ تا ۲۰ سال سابقه کار دارند. اما علاوه بر آنها، حدود ۴۰ نفر از کارگران بازنشستهٔ این کارخانه از یکسال قبل امکان وصول سنوات پایان خدمت خود را پیدا نکرده‌اند.
مطابق این اظهارات، وضعیت پیش آمده در حالی‌ست که درگذشته تعداد کارگران شاغل در این واحد صنعتی بیش از ۷۶۰ نفر بود اما درنتیجه تحولات دو سال گذشته، تعداد کارگران به حدود ۱۵۰ نفر رسید و از ماه‌های نخستین سال جاری تعداد ۱۸۰ کارگر قراردادی در این کارخانه مشغول به کار شده‌اند.
به گفته این کارگران، از زمانی که مدیریت این کارخانه به بخش خصوصی واگذار شده‌؛ آنها با مشکلات کنونی روبرو شده‌اند. چنانچه در سال ۹۴ فعالیت این واحد صنعتی با حدود ۴۸۰ کارگر متوقف و دست‌کم ۲۲۰ کارگر قراردادی تعدیل شدند و این وضعیت تا بهار سال جاری برای مدت حدود یک‌سال و نیم ادامه یافت.
این کارگران گفتند: به دلیل پرداخت نشدن مطالبات مزدی، در شرایط سخت معیشتی قرار گرفته‌ایم از این رو از کارفرما می‌خواهیم حداقل بخشی از مطالبات معوقه ما را پرداخت کند. «سهراب مختاری» مدیرکل تعاون کار ورفاه اجتماعی استان فارس با تایید معوقات مزدی کارگران کاشی حافظ به ایلنا گفت: شرکت کاشی حافظ از واحد‌های مشکل‌دار در استان است که به دلیل مسائل مالی حدود یکسال و نیم تعطیل شده بود.
او با بیان اینکه از اوایل سالجاری این کارخانه دوباره فعالیت تولیدی خود از سر گرفته است، درباره پیگیری مشکلات کارگران کاشی حافظ گفت: پیگیر مشکلات کارگران کاشی حافظ هستیم و در صورت مراجعه کارگران به اداره کار، به خواسته‌های آنها رسیدگی می‌کنیم.
وی گفت: در بازدیدی که روز گذشته (شنبه؛ دوم دی ماه) با حضوراستاندار فارس از این واحد تولید کاشی داشتیم برای چندمین بار مشکلات کارگران مطرح شد. وی ادامه داد: این واحد که هم‌اکنون دو تا سه خط تولیدی آن فعال است، به مرور با توسعه فعالیت تولیدی خود قرار است مطالبات کارگران را نیز پرداخت کند.
مختاری با یادآوری این مطلب که در حال حاضر هر اقدام قانونی که مربوط به اداره کار پیگیری کارگران کارخانه کاشی حافظ بشود، انجام شده، افزود: تمام تلاش خود را در راستای قانون برای وصول مطالبات کارگران موردنظر انجام می‌دهیم.

-----------------

جیب خالی کارگران حفاری شمال در شب یلدا

به گزارش خبرنگار ایلنا؛ بیش از دو هزار کارگر حفاری شمال، شب یلدا را با بی پولی سپری کردند.
این کارگران می‌گویند از دو هفته قبل از شب یلدا به ما وعده دادند که حداکثر تا چهارشنبه هفته گذشته، حقوق آبان ماه پرداخت می‌شود؛ ولی علیرغم این وعده‌ها، هیچ اتفاقی نیافتاده‌است و هنوز هم تا این لحظه (ظهر سوم دی ماه)، حقوق آبان ماه را نپرداخته‌اند.
به گفته این کارگران، شرکت حفاری شمال همواره در پرداخت دستمزدها منظم بوده‌است و معمولا با ده یا پانزده روز تاخیر، مطالبات پرداخت می‌شد؛ اما در ماههای اخیر این رویه تغییر کرده‌است.
این کارگران معتقدند با اجرای طرح اصلاح ساختار، رتبه‌های شغلی‌ تعداد زیادی از کارکنان کاهش یافته؛ آنها می‌گویند تاخیرهای طولانی در پرداخت مطالبات نیز مزید بر علت است. کارگران حفاری شمال امیدوارند این اوضاع به زودی تغییر کند و دوباره ساختار پرداخت‌ها منظم شود.

-----------------

اعتراض ملوانان بوشهری به مصوبه ساماندهی ته لنجی/تجمع در بندر گناوه

به گزارش ایلنا، اعتراض‌های ملوانان سه بندر گناوه، کنگان و دیر در استان بوشهر به «مصوبه ته لنجی» همچنان ادامه دارد. آن‌ها در ماه‌های گذشته چندین بار دست از کار کشیده‌ و تجمع برگزار کرده‌اند.
روز گذشته در بازار گناوه، مغازه‌هایی که کالا‌هایشان از محل ته‌لنجی ملوانان تامین می‌‌شود تعطیل بودند و کسبه آن‌ها به نشانه اعتراض چند ساعتی تجمع کردند. در بندر کنگان نیز که از آن به عنوان یکی از بنادر تجاری استان بوشهر یاد می‌شود، بازار با رکود مواجه شده چراکه اجازه تخلیه بار به لنج‌ها داده نمی‌شود؛ وضعیتی که شرایط مشابه آن در بندر دیر هم برقرار است.
اعمال محدودیت ورود کالای همراه ملوان در پی نامه رئیس گمرک ایران در روزهای پایانی سال گذشته به رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز کشور در بنادر جنوبی کشور بویژه استان بوشهر اجرایی شده است.
این مصوبه به دلیل آنچه کاهش میزان کالای همراه ملوان (ته لنجی) عنوان شده به دفعات مورد اعتراض قرار گرفته است. پیش از این مصوبه میزان قانونی و اسمی کالای همراه ملوان در هر سفر برای یک ملوان ۴۰ میلیون ریال بود.

-----------------

مصدومیت کارگر شرکت «هفت الماس» بر اثر سقوط از ارتفاع

به گزارش ایلنا، یک کارگرشاغل در شرکت «هفت الماس» واقع در شهرک محمدیه استان قزوین، روز گذشته (شنبه دوم دی ماه) از روی ارتفاع سه متری سقوط کرد و بر اثر صدمات وارده؛ ازسوی عوامل امداد ونجات به بیمارستان منتقل می‌شود.
«ملاحسنی» مدیر روابط عمومی جمعیت هلال احمر استان قزوین با تایید این خبر گفته است: کارگر شرکت هفت الماس در حین انجام کار از ارتفاع سه متری به دلیل لغزش پا سقوط کرد و به کمک نیرو‌های هلال احمر به بیمارستان شهید رجایی منتقل شد. به گفته وی وضعیت کارگر مصدوم شده حین انتقال به بیمارستان وخیم بود.

-----------------

سرنوشت فولادی‌ها، زنگ خطری برای دیگران/ گرفتاری از کجا آغاز شد؟

به گزارش خبرنگار ایلنا؛ ۸۵ هزار بازنشسته صندوق فولاد روزهای متوالی است که گوش‌به‌زنگ می‌نشینند تا بلکه خبرِ واریزِ مستمری معوقه‌شان را بشنوند؛ این انتظار هر ماه تکرار می‌شود. اگر اعضای خانواد‌هایشان را در نظربگیریم، با جمعیت ۶۰۰ هزار نفری بیمه‌شدگانی مواجه خواهیم بود که مستقیم یا غیر مستقیم از خدمات صندوق بازنشستگی فولاد استفاده می‌کنند؛ صندوقی که در کنار منابعی که در تملک دارد، شریک سهم معینی از بودجه دولتی‌ است؛ با این همه اما بابت بدحسابی‌های متعدد در حق بیمه‌شدگانش، امروز با بحران شدید مواجه است و نمونه‌ای از صندوق‌های درآستانه ورشکستگی ‌است.
آخرین طلب پرداخت نشده بازنشستگان فولاد مربوط به مستمری‌های ماه‌های آبان و آذر است؛ آنطور که برخی از آن‌ها به ایلنا خبرداده‌اند از روز سه‌شنبه تا ظهر چهارشنبه، مستمری آبان‌ماه تعدادی پرداخت و بقیه نیز طلب خود را قبل شب یلدا گرفتند.
پرداخت‌های اخیر را البته نمی‌توان با تجمعات اعتراضی که در سه روز گذشته توسط گروهی از فولادی‌هایِ بازنشستهِ ساکن اصفهان برپا شد، بی‌ارتباط دانست؛ گروهی از کارکنان بازنشسته صنعت فولاد که سایر هم‌صنفی‌هاتاثیرگذاری اقداماتشان را قبول دارند، به خیابان آمدند؛ اباذری یکی از بازنشستگان تهرانی صندوق فولاد می‌گوید: «بیشتر بازنشستگان فولاد ساکن اصفهان هستند، حداقل ۱۴ هزار نفر که در مقایسه با بازنشستگان ساکن تهران، کرمان و شمال کشور اکثریتی تلقی می‌شوند و برای همین واکنش‌هایشان‌ معمولا موثراست». با این همه هنوز چگونگی دریافت طلب آذرماهِ بازنشستگان فولاد مشخص نیست، اگرچه به معترضان اصفهانی وعده پرداخت زودهنگامِ آن داده شده است، اما تلخیِ بدحسابی‌هایِ قبلی آنقدر هست که بتواند بازنشستگان فولاد را به خوش‌حسابی مدیران بدبین کند. اباذری در این مورد می‌گوید: «منتظر تحقق وعده‌ها هستیم اما از این حرف‌های بی‌محل تا حالا خیلی شنیده‌ایم، برای همین مطمئن نیستیم، هیچ بعید نیست که بازهم بد قولی کنند و مستمری ماه آذر را با تاخیر پرداخت کنند».

گرفتاری کِی شروع شد؟
پرداخت نشدن به موقع مطالبات بازنشستگان صندوق فولاد مشکل جدیدی نیست که بتوان آنرا به یک یا دو ماه محدود و با پرداخت آن، بحران را تمام شده تلقی کرد، این صندوق که سابقه پیدایش آن به سال ۵۴ بازمی‌گردد برای مدت ۳۷ سال زیر نظر وزارت صنعت، معدن و تجارت اداره می‌شد تا اینکه در راستای اجرای قانون نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی، مسئولیت اداره به آن وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی منتقل ‌و به گفته مستمری‌بگیرانش از آن زمان به بعد است که دریافت به موقع مستمری‌ها به یکی از گرفتاری‌های ثابت فولادی‌ها تبدیل می‌شود. یکی از بازنشسته‌های فولاد که بیش از ده سال است مستمری‌بگیر است، می‌گوید: «از سال ۹۲ بود که مشکلات شروع شد، تا قبل از این اتفاق همه چیز روبراه بود، بازنشسته‌های فولاد پولشان را به موقع می‌گرفتند و تازه طبق مقررات همسان‌سازی هم هر چند سال یکبار مبلغ مستمری‌‌ها ترمیم و به اندازه حقوق کارکنان شاغل نزدیک می‌شد». اینکه چرا و چگونه با واگذاری صندوق بازنشستگی فولاد به وزارت رفاه پرداخت مطالبات بیمه‌شدگان این سازمان به یک بحران تبدیل می‌شود، مسئله‌ای است که خودِ بازنشستگان فولاد، علتش را خصوصی‌سازی می‌دانند: «وقتی که نوبت خصوصی سازی به شرکت‌های وزارت صنعت رسید، هیچ سهمی برای صندوق فولاد در نظر گرفته نشد؛ برای همین خریداران این شرکت‌ها تامین هزینه‌های صندوق فولاد را دیگر جزء تعهدات خود نمی‌دانند و در نتیجه صندوق نتوانست از عهده پرداخت مطالبات بازنشستگانش بربیاید».
عباس اورنگ (کار‌شناس بیمه‌های اجتماعی) اما در باره مشکلات صندوق بازنشستگی فولاد نظر دیگری دارد و معتقد است که این صندوق با بحران زودرس مواجه است. او می‌گوید: «مجموعه اتفاقاتی که در سالهای دهه ۸۰ در اراتباط با صندوق بازنشستگی فولاد افتاد باعث شد تا بحران این صندوق برای دست‌کم ۱۵ سال جلو بیافتد».
وی در توضیح مقصود خود از «زودرس» بودن بحرانی که اکنون صندوق بازنشستگی فولاد به آن مبتلا است، به اتفاقاتی که حدود شانزده سال پیش در ارتباط با فعالیت‌های این صندوق افتاده، اشاره کرده و می‌گوید: «بقای صندوق بازنشستگی فولاد مثل بقای همه صندوق‌های بیمه‌های اجتماعی به حفظ توازن میان بیمه پردازان و مستمری‌بگیران بستگی دارد؛ در سالهای دهه ۸۰ در صندوق بازنشستگی فولاد شاهد اتفاقاتی بودیم که این توازن را برهم زد؛ به دلیل چند نوبت افزایش غیر متعارفی که در درآمد بیمه پردازان صنعت فولاد اتفاق افتاد، درآمدهای صندوق بازنشستگی ناگهان افزایش یافت؛ غافل از اینکه بخش قابل توجهی از این بیمه‌پردازان در آستانه بازنشستگی بودند. در نتیجه پس از چند سال تراز مالی صندوق برعکس و مشکلات کم‌کم آغاز شد، البته کسری‌های این صندوق تا زمانی که زیر نظر وزارت صنعت، معدن و تجارت بود، از محل درآمد شرکت‌های دولتی وابسته به این وزارتخانه جبران می‌شد؛ اما وقتی که صندوق را به وزارت رفاه و شرکت‌ها را به بخش خصوصی واگذار کردند، طبیعی است که مشکلات مالی حل نشده باقی بمانند».

روایت‌های مختلف از بحران؛ دو روی یک سکه
براساس صحبت‌های اورنگ در حال حاضر میانگین پرداخت مستمری‌ها در صندوق بازنشستگی فولاد دست‌کم رقمی در حدود ده میلیون تومان است و این در حالی است که در همین حالا در سازمان تامین اجتماعی بیشترین مبلغی که تحت عنوان مستمری بازنشستگی پرداخت می‌شود کمتر از هشت میلیون تومان است؛ در مقابل بازنشستگان فولاد اما عقیده‌ دیگری دارند: «خبری از افزایش حقوق شاغلان نبود وفقط طبق مقررات چند نوبت مستمری‌ها ترمیم شدند؛ اما خُب عده‌ای هم بودند که یک دفعه با تصمیم مدیران دولتی وقت مشمول بازنشستگی شدند در حالی که نهایتا ۱۰ تا ۱۵ سال سابقه بیمه‌پردازی داشتند. اما اگر دولت در زمان خصوصی سازی به فکر معاش بازنشستگان فولاد بود و کمی تدبیر به خرج می‌داد امروز طلب معوقه نداشتیم، کافی بود بخشی از سهام شرکت‌های زیر مجموعه وزارت صنعت را به صندوق می‌دادند و یا مالکان خصوصی را متعهد می‌کردند که مانند گذشته بخشی از هزینه‌های صندوق را تامین کنند»
دیدگاهی که عباس اورنگ با نگاه متفاوتی که نسبت به مسائل مربوط به بیمه‌های اجتماعی دارد به نظر نمی‌رسد که چندان همسو با نگاه بازنشستگان فولاد باشد؛ او می‌گوید: «بازنشستگان فولاد حق دارند که مطالباتشان را از دولت بخواهند؛ ولی شرکت‌های دولتی که بازنشستگان فولاد خواستار سهیم شدن صندوقشان در مالکیت یا درآمد آنان را دارند گره‌ای از مشکلاتشان باز نمی‌کند، این شرکت‌ها بخشی از بیت‌المال بودند و برای همین نامشان در فهرست خصوصی‌سازی قرار گرفته بود، البته نمی‌توان از بازنشستگان فولاد توقع داشت که از این حق اکتسابی چشم پوشی کنند برای همین هم است که مستمر بگیران فولاد حاضر نیستند تا صندوقشان در صندوق دیگری مانند سازمان تامین اجتماعی ادغام شود».

سرنوشت فولادی‌ها زنگ‌خطری برای دیگران
اکنون ۴۳ سال از تاسیس صندوق بازنشستگی فولاد می‌گذرد، صندوقی که از نظر تعداد بیمه شدگان و قدمت فعالیت در مقایسه با سازمان تامین اجتماعی و هفده صندوق دیگری که در زمینه ارائه خدمات بیمه‌های اجتماعی فعالیت دارند، یک صندوقِ کوچک و جوان محسوب می‌شود اما در مقابل به دلیل مشکلاتی که اکنون برای مستمری بگیرانش به وجود آمده است، زنگ خطری جدی را برای سایر صندوق‌های بازنشستگی به صدا درآورده است.
بازنشستگان فولاد که اکنون چند سالی است چرخ زندگی آن‌ها به دلیل بدحسابی مدیران دولتی می‌لنگد، در باره تکرار پذیر بودن این اتفاق می‌گویند: دولت قانونا به صندوق بازنشستگی فولاد بدهکار است، تخطی دولت از تعهداتی که برایش در قوانین توسعه و بودجه مقرر شده شرایط امروز را رقم زده است، این وضعیت تنها شامل حال فولادی‌هانیست دیگر بازنشسته‌ها نیز کمابیش به خاطربدحسابی دولت گرفتار شده‌اند، نتیجه برای همه تقریبا یکی است: عقب افتادن درآمد خانوارهای بازنشسته از نرخ تورم و هزینه‌های سبد معاش...

نه به قوانین نامعقول
در مقام کار‌شناس بیمه‌های اجتماعی عباس اورنگ اما به صورت کلی عقیده دارد که هرچه مدیران صندوق‌های ارائه دهنده خدمات بیمه‌های اجتماعی بیشتر به اجرای قوانین نامعقول تن‌بدهند، از موازنه میان هزینه و درآمد غافل می‌شوند و در نتیجه خطر مواجهه با بحران برای بیمه‌شدگان این صندوق‌ها جدی‌تر خواهد بود «فرقی نمی‌کند که مقررات نامعقول از کجا آمده‌است، یا براساس قانون مصوب مجلس است یا بخشنامه هیات دولت یا رای دادگاه؛ همه این‌ها در ‌‌نهایت حکم قانون را دارند. برای همین نمی‌توان بخشی نگری کرد؛ اگر از ابتدا پیش‌بینی اصولی برای تامین منابع مالی صورت نگرفته باشد، بالاخره زنگ خطر برای صندوق‌ها به صدا درخواهد آمد؛ در این رابطه همه از نمایندگان مجلس، اعضای هیات دولت و قاضی دادگاه گرفته تا مدیران ارشد و کارکنان جزء موسسات بیمه‌های اجتماعی مسئول هستند؛ حتی رسانه‌ها‌ هم از این قائده مستثنی نیستند؛ چرا که اگر در مورد فلان قانون، بخشنامه یا رای قضایی که ممکن است در ارتباط با صندوق‌های بیمه‌های اجتماعی صادر شود، اطلاع رسانی جامعی صورت نگیرد ممکن است توقع نادرستی در جامعه شکل بگیرد که گرچه باید آنرا حق شهروندان مشمول قلمداد کنیم، اما ممکن است به قیمت بحران بیشترِ صندوق‌های بازنشستگی تمام شود».
گزارش: پانید فاضلیان

-----------------

شنبه ۲ دی ۱۳۹٦ - ۲۳ دسامبر۲۰۱٧

‍ کارگران ماشین‌آلات تراکتورسازی هنوز در اعتراضند

‍اداره کار: خریداران حاضر به قبول کارگران نیستند

به گزارش خبرنگار ایلنا، اعتراضی که کارگران ماشین‌آلات صنعتی تراکتورسازی تبریز (ایران) هشت روز پیش آغاز کرده بودند، همچنان ادامه دارد. در دومین روز از فصل زمستان، تعدادی از این کارگران در تماس با خبرنگار ما، از برپایی تجمع صنفی با مشارکت حدود ۲۰۰ کارگر در پشت درب‌های پلمپ شده این واحد صنعتی خبر دادند. بازگشایی کارخانه و روشن شدن سرنوشت دست‌کم ۷ ماه مزد معوقه ازجمله مطالبات کارگران معترض ماشین‌آلات صنعتی تراکتورسازی است. کارخانه ماشین‌آلات صنعتی تراکتورسازی زیر نظر سرمایه‌گذار بخش خصوصی اداره می‌شد و بعد از آنکه اداره تسویه و امور ورشکستگی دادگستری شهرستان تبریز در مقام متولی به دلیل خاتمه قرارداد بخش خصوصی، درب‌های این واحد صنعتی را پلمپ کرد، اعتراضات کارگران آغاز شد.

شکایت مطرح نشده اما در جریان مشکل کارگران هستیم

«میراحد حسینی» مدیرکل تعاون کار ورفاه اجتماعی استان آذربایجان شرقی با اشاره به بلاتکلیفی حدود ۲۰۰ کارگران ماشین‌آلات صنعتی تراکتورسازی تبریز بعد از جریان پلمب این کارخانه گفت:
کارگران این کارخانه حدود یک هفته است که برای پیگیری مطالباتشان مقابل کارخانه تجمع می‌کنند.
به گفته او، تا این لحظه از سوی کارگران ماشین‌آلات صعتی تراکتورسازی، هیچ شکایتی در اداره کار مطرح نشده است اما از طریق کمسیون‌های کارگری پیگیر مشکلات آنها هستیم.
مدیرکل تعاون کار ورفاه اجتماعی استان آذربایجان شرقی با بیان اینکه روند واگذاری ماشین‌آلات صنعتی تراکتورسازی تبریز باید در چارچوب قانون انجام شود، افزود: به دنبال آن هستیم که کارگران این واحد بعد از واگذاری‌‌، رها‌ نشوند.
او ادامه داد: تاکنون هر متقاضی که به‌دنبال خرید شرکت ماشین‌آلات صنعتی تراکتورسازی بوده از پذیرش کارگران و مطالباتشان خوداری کرده‌ است. این درحالی است که به استناد به ماده ۱۲ قانون‌کار، خریدار جدید به عنوان کارفرمای اصلی باید پاسخگوی مطالبات معوقه کارگران باشد.
وی افزود: موضوع خصوصی‌سازی ماشین‌آلات صنعتی تراکتورسازی در حالی هنوز مطرح است که در گذشته تجربیات تلخی از خصوصی‌سازی و اثرات منفی آن بر وضعیت شغلی و معیشتی کارگران داشته‌ایم.

-----------------

‍مرگ سه کارگر بر اثر گازگرفتگی در پردیس

به گزارش ایلنا، شب گذشته (یکم آذر ماه)، سه کارگر شاغل در یک کارگاه صنعتی در پردیس، در اثر گاز گرفتگی جان خود را از دست دادند.
نادر شایان رئیس اورژانس پردیس با تایید این خبر گفته است؛ ساعت ۲۱ طی تماس تلفنی از سوی شهروندان یک مورد گاز گرفتگی به اورژانس پردیس اعلام شد که اکیپ پایگاه اورژانس بلافاصله در محل حاضر شدند.
شایان افزود: محل این حادثه یکی از کارگاه‌های صنعتی سیاه‌سنگ بود که پس از رسیدن نیروهای اورژانس با پیکر بی‌جان ۳ جوان روبرو شدند که پیکر جان‌باختگان برای مشخص شدن علت دقیق مرگ به پزشکی قانونی منتقل شد.
رئیس اورژانس پردیس بیان داشت: این حادثه بر اثر مسمومیت گاز شهری و بخاری بدون دودکش بوده و زمان دقیق حادثه مشخص نیست زیرا پیش از رسیدن آمبولانس افراد حادثه دیده جان خود را از دست داده بودند.

-----------------

‍ تجمع کارکنان طرح تحول سلامت اصفهان/ حقوق معوقه و تعدیل؛ شرکتی‌ها را به خیابان کشاند

به گزارش خبرنگار ایلنا؛ صبح امروز بیش از صد نفر از کارکنان شرکتی طرح تحول سلامتِ اصفهان، مقابل استانداری این استان تجمع کردند.
معترضان که پنج‌شنبه گذشته نیز تجمع اعتراضی برگزار کرده‌اند؛ می‌گویند: زمزمه‌های تعدیل به گوش می‌رسد؛ مسئولان می‌گویند در طرح تحول سلامت با کسری بودجه مواجه شده‌ایم و به همین دلیل نمی‌توانیم همه نیروها را حفظ کنیم و بایستی تعدادی از حدود هزار نفر نیروهای شرکتی این طرح را تعدیل کنیم.
از قرار معلوم، روز پنج‌شنبه نیز قرار بوده آزمونی برای توان‌سنجی این کارکنان برگزار شود و براساس نتایج آن، تعدادی از نیروهای شرکتی حذف شوند که بسیاری از کارکنان شرکتی به نشانه اعتراض در این آزمون شرکت نکرده‌اند.
یکی از حاضران در تجمع امروز، معوقات مزدی را دلیل دیگر برپایی تجمع می‌داند و می‌گوید: برخی شرکتها، سه ماه و برخی دیگر، دو ماه است که حقوق کارکنان شرکتی طرح تحول سلامت را نپرداخته‌اند.
وی با بیان این که ما اضافه نیستیم؛ می‌گوید: بهتر است برای تامین کسری بودجه فکر دیگری بکنند و نیروی انسانی شاغل را بیکار نکنند.

-----------------

جمعه ۱ دی ۱۳۹٦ - ۲۲ دسامبر۲۰۱٧

‍ تعطیلی دو روزه معادن زغال‌سنگ کوهبنان به دلیل زلزله

به گزارش ایلنا، به‌دنبال زلزله ۵ و ۲دهم ریشتری شب گذشته و پس لرزه‌های متوالی با تصمیم ستاد مدیریت بحران شهرستان کوهبنان، معادن هشونی، اصلی و ۱۲_۱۴ و همکار برای مدت دو روز (شنبه و یکشنبه هفته پیش‌رو) جهت احتیاط تعطیل شدند.

-----------------

‍ تعطیلی فعالیت معدن «همکار» تا پایان عملیات گازسنجی

ستار طحان‌زاده دبیراجرایی خانه‌کارگر شهرستان راور استان کرمان به خبرنگار ایلنا گفت: در پی زلزله‌ای که شب گذشته در منطقه کوهبنان استان کرمان اتفاق افتاد، فعالیت معدن زغال‌سنگ همکار تا انجام عملیات گازسنجی متوقف شده است.
این مقام صنفی افزود: قرار است گازسنجی و شرایط ایمنی معدن زغال‌سنگ کرمان فردا (شنبه، دوم دی‌ماه) مورد ارزیابی قرار بگیرد و صورتی که ایمنی این واحد معدنی مورد تایید قرار بگیرد، کارگران به کار همیشگی خود مشغول خواهند شد.
وی ادامه داد: در جریان زمین‌لرزه شب گذشته، کارگران در مسیر برگشت بودند، کسی در داخل معدن حضور نداشت و برای همین به کسی آسیب نرسید.