افق روشن
www.ofros.com

اخبار متناقض سیمان سپاهان، اعتصاب

کارگران نساجی ایران برک رشت و چند خبر دیگر


خبرگزاری کار ایران                                                                                           چهارشنبه ٢١ تیر ١٣٩١

در پی یك اعتراض صنفی صورت گرفت؛ تعدیل تدریجی كارگران معترض پرلیت آسیا

در پی تجمع و اعتراض صنفی كارگران واحد قطعه‌سازی پرلیت آسیا در ٢١ خردادماه، تا كنون ٢٠ كارگر معترض اخراج شده‌اند.
دبیر اجرایی خانه کارگر ساوه با اعلام این خبر به ایلنا گفت: به دلیل تعویق چهار ماهه حقوق و همچنین عدم پرداخت عیدی و پاداش، كارگران پرلیت آسیا در روز ٢١ خردادماه در مقابل درب ورودی کارخانه تجمع کردند.
مهدی زمانی افزود: در پی این اعتراض صنفی پنج کارگر در همان روز اخراج و متعاقبا ۱۵ کارگر دیگر ظرف یك ماه گذشته به تدریج اخراج شدند.
به گفته این فعال كارگری هم اکنون امنیت شغلی سایر کارگران معترض این واحد تولیدی که غالبا قراردادی و فاقد امنیت شغلی هستند در خطر است.
زمانی با بیان اینکه مدیران این کارخانه همچنین در پرداخت سایر مطالبات از جمله اضافه کاری کارگران نیز کوتاهی کرده‌اند، با اشاره به افزایش مشکلات قطعه‌سازان خودرو در کشور اظهار داشت: اکثر تولید کنندگان قطعات خودرو همانند کارخانه سوپاپ سازی (یدکی موتور ایران)، صنایع ریخته‌گری ایران و... طلب قابل توجهی از شرکتهای بزرگ خودرو ساز کشور دارند.
زمانی با اظهار اینکه تلاش فعالان کارگری از جمله خانه کارگر برای پی گیری مشکلات کارگران این کارخانه بی‌نتیجه مانده است افزود: علی‌رغم اینکه خودروسازان بزرگ کشور قبل از تحویل خودرو مبادرت به دریافت میلیون‌ها تومان وجه از خریداران می‌كنند، در پرداخت بموقع مطالبات تولید کنندگان خودرو به تعهدات مالی خود عمل نمی‌کنند.

---------------------------------

دو جوابیه؛ سیمان سپاهان: ۵. ۲ برابر حداقل دستمزد به کارگران می‌پردازیم

ایلنا: در پی انتشار گزارشی از اعتراض صنفی كارگران كارخانه سیمان سپاهان اصفهان، روابط عمومی و مسئول شورای كاركنان این كارخانه در جوابیه‌های جداگانه‌ای مطالبی را جهت انتشار به این خبرگزاری ارسال كرده‌اند كه بدون تایید یا تكذیب، مطابق ماده ٢٣ قانون مطبوعات به صورت كامل به انتشار آنها اقدام می‌كنیم:

خبرگزاری محترم ایلنا
١-حقوق و مزایای پرسنل پیمانکاری این شرکت طبق طرح طبقه بندی مصوب وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی محاسبه و پرداخت می گردد و هیچگونه حقوق معوق در شرکت وجود نداشته و حقوق کلیه پرسنل اعم از رسمی، قراردادی و پیمانکار تا پایان خردادماه تسویه گردیده است. مضافا اینکه درجهت رفاه کلیه پرسنل پیمانکاری بیمه تکمیل درمان، صندوق وام، استفاده از امکانات رفاهی و پرداخت کمک های نقدی و غیر نقدی به مناسبت های گوناگون در نظر گرفته شده است.
٢-میانگین حقوق پرداختی به پرسنل پیمانکاری در سال ٩٠ حداقل ٢.۵ بابیر میزان حداقل حقوق و مزایای مندرج در قانون کار می باشد لذا پرداخت حقوق به میزان حداقل مبلغ قانون کار کذب محض است.
٣-تعداد کل پرسنل شرکت سیمان سپاهان اعم از رسمی، قراردادی و پیمانکاری بالغ بر ١٢٢۵ نفر می باشد که تعداد ١١٠٠ نفر کارگر رسمی و قراردادی قید شده در خبر فوق الذکر صحیح نمی باشد.
٣-سهام شرکت سیمان سپاهان متعلق به بخش خصوصی بوده و در تابلوی بورس اوراق بهادار در حال انجام معامله است و این شرکت هیچگونه ارتباط و وابستگی با موسسه خیریه همدانیان ندارد.
۵-لازم به ذکر است که کلیه خطوط تولید این شرکت در حداکثر ظرفیت به تولید مشغول بوده و نارسائی ایجاد شده مربوط به واحد بارگیرخانه می باشد که با مذاکره در حال حل مشکل هستیم.
٦-با توجه به مراتب فوق این شرکت حق قانونی خود را جهت پیگیری قضائی موضوع به اتهام نشر اکاذیب محفوظ می داند.

خبرگزاری محترم ایلنا
١-اینجانب مسعود غلامی نماینده کارگران و مسئول شورای اسلامی کارکنان سیمان سپاهان درخصوص تجمع یاد شده تاکنون با هیچ خبرنگار و خبرگزاری به هیچ صورتی و تحت هیچ عنوانی مصاحبه نداشته ام و اخبار درج شده از قول اینجانب کاذب محض می باشد.
٢-اینجانب به عنوان نماینده پرسنل ولایتمدار سیمان سپاهان در راستای منویات مقام معظم رهبری و نامگذاری امسال به نام سال تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی از سوی ایشان و تاکیدات مقامات و مسئولین نظام جمهوری اسلامی بر تولید ملی با حداکثر توان اعلام می دارم که تمامی تلاش و همت پرسنل سیمان سپاهان معطوف به تحقق فرمایشات مقام عظمای ولایت و مسئولین نظام محترم جمهوری اسلامی ایران بوده و می باشد و تمامی مطالب معنونه در خبر مذکور قویا تکذیب می گردد.
٣-با توجه به مراتب فوق اینجانب حق قانونی خود را جهت پیگرد قضایی موضوع به اتهام نشر اکاذیب و افتراء محفوظ می دارد.

----------------------------------------

تجمع کارگران اعتصابی سپاهان اصفهان همراه با خانواده جلوی درب کارخانه

‏ کارگران اعتصابی کارخانه سیمان سپاهان اصفهان ازروزدوشنبه19تیر، باتجمع و پرپایی چادرهایی به همراه خانواده‌هایشان جلوی درب کارخانه خواستار رسیدگی به مسئله تبعیض و بی‌عدالتی که در حق آنان اعمال شده است، گردیده‌اند.
به گزارش ٢٠ تیرفارس،۷٠٠ نفر از کارگران شرکتی شاغل در سیمان سپاهان دارای سوابق کاری از سه تا ٢٦ سال که در مشاغل سخت و زیان‌آور هستند، مدت ١٢ روز است در اعتراض به عدم اجرای قوانین کار از جمله اختصاص مزایایی هم‌چون بهره‌وری و کارانه دست از کار کشیده‌اند.
این کارگران اعلام می‌دارند که از سه سال گذشته تاکنون و در پی دستور رئیس جمهور و مصوبات هیئت وزیران مرتب پی‌گیر مسئله یکسان‌سازی حقوق و مزایای خود بوده‌اند، اما تاکنون از سوی مدیریت کارخانه به خواسته آنان (کارانه و بهره‌وری) ترتیب اثر داده نشده است.
محمدصادق نادری نماینده کارگران در گفت‌وگو با خبرنگار فارس اظهار کرد: مدت ١٢ روز است صبر کارگران به سر آمده است و مدیریت سیمان سپاهان هیچ‌ گونه اقدامی برای حل مشکل انجام نداده است و در مقابل اعتراض کارگران آنان را تهدید به اخراج کرده است.
وی افزود: از روز یک‌شنبه در پی سخنان مدیران شرکت مبنی بر اخراج تدریجی،جلوی درب کارخانه تجمع کرده و روز دوشنبه نیز با پرپایی چادرهایی به همراه خانواده‌هایشان خواستار رسیدگی به مسئله تبعیض و بی‌عدالتی که در حق آنان اعمال شده است، گردیده‌اند.

----------------------------------------

۷۰۰ کارگر پیمانی سیمان سپاهان دست از کار کشیدند

‏ حکایت کهنه نابرابری حقوق کارگران رسمی و پیماني (شركتي)، بیش از ۷۰۰ نفر از کارگران پيماني سیمان سپاهان را اعتراض واداشته و باعث شده است آنان طي يك اعتراض صنفي هماهنگ براي چندمين بار متوالي ظرف يك سال گذشته، دست از کار بکشند.

داستان همیشگی نابرابری کارگران رسمی و پیمانی
به گزارش خبرنگار ایلنا در اصفهان، اعتراض کارگران کارخانه سیمان سپاهان به شرایط کاری و حقوقی سابقه طولانی دارد اما از آنجا که همه نامه نگاری‌ها و پی گیری‌هاي كارگران خطاب به مسوولان وزارت کار گرفته تا مجلس، به نتیجه نرسید، حدود ۷۰۰ نفرشان طي سه روز گذشته دست از کار کشیده‌اند و در محوطه کارخانه تجمع كرده‌اند.
غلامی نماینده کارگران پيماني سيمان سپاهان خواسته این افراد را حذف تبعیض‌ها در پرداخت مزایا از جمله سنوات و کارانه میان نیروهای رسمی و پیمانی می‌داند و به ايلنا می‌گوید: کارخانه سیمان سپاهان یک‌هزار و ۱۰۰ کارگر پيماني و رسمی دارد، خواسته کارگران معترض نیز به اطلاع فرمانداری، استانداری و اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی رسیده است و ما با استخدام وكيل از طريق مراجع قضايي پيگير مطالبات خود هستيم.

شرکت‌های واسطه‌ای حقوق کارگران را نمی‌پردازند
احمدرضا معینی رییس کانون شوراهای اسلامی کار استان اصفهان در گفتگو با ایلنا، این مشکل را مربوط به کارگران طرف قرارداد با شرکت‌های پیمانکاری دانست و گفت: بیش از ۷۰۰ نفر از کارگران این کارخانه، زیر نظر پیمانکاران فعالیت می‌کنند و همانگونه که بار‌ها اعلام شده این شرکت‌های واسطه‌ای حقوق قانونی کارگران را نمی‌پردازند.
وی مهم‌ترین خواسته کارگران معترض را دریافت حقوق و مزایا بر اساس طرح طبقه بندی مشاغل بیان کرد و افزود: متاسفانه در حالی که دو سوم کارکنان شرکت سیمان سپاهان، با این مشکلات دست و پنجه نرم می‌کنند، كار محول شده به کارگران پيماني و رسمی برابر است و در این شرايط تبعیض در میان کسانی که شغل یکسانی دارند قابل قبول نیست.
معینی معتقد است بر اساس قانون طبقه بندی مشاغل، همه افرادی که در یک شغل خاص مثلا به عنوان تکنیسین برق در یک واحد تولیدی مشغول به کار هستند باید از حقوق و مزایای برابر برخوردار شوند، به عبارت دیگر کارخانه باید به افراد مزد شغل و کاری که انجام می‌دهند را بپردازد و نوع رابطه کاری آن‌ها را با واحد توليدي را لحاظ نكند.

مزد به اندازه کار است نه نوع قراراداد
اين فعال كارگري استان اصفهان دومین خواسته کارگران معترض این کارخانه را اجرای قانون بهره وری دانست و تاکید کرد: با توجه به اینکه قراردادهای کارگران غیر رسمی، سال به سال تمدید می‌شود نباید تفاوتی بین این قشر، با کارگران رسمی وجود داشته باشد و هر کس باید به نسبت اختیار و کارکرد خود، مزد و مزایای بهره وری را دریافت کند.
رییس کانون شوراهای اسلامی کار استان اصفهان راه حل تمام این مشکلات را داشتن قرارداد مستقیم با کارخانه اعلام کرد و گفت: کارگران معترض، حدود ده روز است که در اعتراض به تبعیض و پرداخت نشدن کامل حق و حقوق قانونی‌شان، دست از کار کشیده‌اند و در اعتصاب هستند.

معامله دوسر سود برای پیمانکاران
معینی با اشاره به فعالیت کارخانه سیمان زیر نظر خیریه همدانیان اصفهان خاطرنشان کرد: درست است که این کارخانه مشمول اجرای قانون حذف شرکت‌های پیمانکاری نیست با این حال اداره کار، تعاون و رفاه استان اصفهان موظف است بر عملکرد شرکت‌های واسطه‌ای نظارت داشته باشد تا کمتر، حقوق نیروهای وابسته به آن‌ها ضایع شود.
وی بزرگ‌ترین گلایه کارگران این واحد تولیدی را نابرابری رفتار با پرسنل رسمی و پیمانی بیان کرد و ادامه داد: شرکت‌های پیمانکار، از یک سو حقوق و مزایای کامل یک کارگر را از کارفرما دریافت می‌کنند و از سوی دیگر قسمتی از آن را به نیروی کار می‌پردازند و با این کار مثل زالو به جان کارگران افتاده‌اند.
رییس کانون شوراهای اسلامی کار استان اصفهان، خواستار تعریف طرح طبقه بندی مشاغل و بهره وری و اجرای آن در این کارخانه شد و گفت: عدم وجود نظارت کافی مسوولان بازار کار استان باعث شده این مشکل هر روز بزرگ‌تر شود چرا که این کارگران، در سال گذشته هم بار‌ها شکایتشان را به اداره کار و حتی کمیسیون اجتماعی مجلس اعلام کرده بودند اما گره‌ای از کارشان باز نشده است.

حداقل حقوق ومزایا برای کارگران قراردادی
وی با تاکید بر اینکه بیشتر کارگران فعال در این کارخانه پیمانکاری هستند و حداقل حقوق و مزایای مندرج در قانون کار را دریافت می‌کنند گفت: متاسفانه از این دست بی‌مهری‌ها به جامعه کارگری، کم نیست و امیدواریم با رسانه‌ای شدن مشکلات، اندکی از فشار موجود بر این قشر زحمت کش، کاسته شود.
معینی اظهار امیدواری کرد این مشکل با توافق دو طرف کارگر و کارفرما حل شود و افزود: اخراج کارگران هیچ مشکلی را حل نخواهد کرد و فقط صورت مساله را پاک می‌کند.

همه قوانین کار اجرا شده است
از سوی دیگر اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان اصفهان پاسخگویی درباره این موضوع را به محمد رضا اسلامی مدیر اداره تعاون، کار ورفاه شهرستان مبارکه واگذار کردند و او در پاسخ به ایلنا، هرگونه بی‌توجهی به اجرای قانون کار در این واحد تولیدی را رد کرد و گفت: حدود ۷۰۰ نفر از کارگران سیمان سپاهان، زیر نظر شرکت‌های پیمانکاری هستند با این حال همه آن‌ها در این اعتراض شرکت ندارند و مشکل فقط مربوط به ۱۵۰ نفر از کارگران قسمت بارگیری کارخانه است.
وی در واکنش به انتقاداتی که به عملکرد شرکت‌های پیمانکاری وارد شده، گفـت: گفته‌ها وشنیده ها هیچ سندیتی ندارد و ما که در مسند کار این شهرستان هستیم می‌توانیم بگوییم همه اسناد و مدارک موجود نشان می‌دهد حق و حقوق قانونی این کارگران پرداخت شده است.

حذف شرکت‌های پیمانکاری منطقی نیست
اسلامی همچنین با تاکید بر پرداخت همه حق و حقوق قانونی این افراد ادامه داد: برخی از مطالبات کارگران سیمان سپاهان، قانونی نیست، مثل اینکه انتظار دارند به طور مستقیم با کارفرمای خود قرارداد ببندند و شرکت‌های پیمانکاریشان حذف شوند، چون این کارخانه جزو بخش خصوصی به شمار می‌آید و مشمول مصوبه دولت برای حذف پیمانکاران نمی‌شود.
وی تفاوت و نابرابری حقوق کارگران قراردادی و پیمانی در این واحد تولیدی را بی‌عدالتی ندانست و تصریح کرد: این مشکل فقط مربوط به سیمان سپاهان نیست و نمی‌توان انکار کرد تفاوت بین کارگران رسمی و پیمانی و حتی قراردادی در همه جای کشور وجود دارد و با اینکه نوع استخدام افراد متفاوت است هیچ اتفاق غیر قانونی رخ نداده است.

موضوع در حال بررسی است
مدیر اداره تعاون، کار ورفاه شهرستان مبارکه در پاسخ به این پرسش که آیا چنین تبعیضی در میان افرادی که مشاغل یکسانی دارند درست است گفت: هیچ حقی از این افراد ضایع نشده و اطمینان می‌دهم نه تنها این افراد تمام حداقل مزایای مندرج رد قانون کار را دریافت کرده‌اند بلکه این مبلغ، از بسیاری کارگرانی که در واحدهای تولیدی دیگر مشغول به کار هستند، بیشتر است.
وی از تشکیل جلسات ویژه کمیسیون کارگری در فرمانداری مبارکه برای حل این مشکل خبر داد و گفت: به هیچ وجه اعتصاب و دست از کار کشیدن را تایید نمی‌کنیم با این حال موضوع در آرامش و به دور از هیاهو در دست بررسی است و به زودی نتیجه تصمیم گیری‌ها اعلام خواهد شد.
اسلامی در پاسخ به ایلنا درباره برنامه مسوولان اداره کار شهرستان مبارکه برای ایجاد تفاهمی منطقی بین کارگر و کارفرما گفت: بستن قراداد مستقیم با کارگران پیمانی سیمان سپاهان، بار مالی سنگینی دارد که نمی‌توان کارفرما را به آن وادار کرد چون ممکن است پیامدهای بدتری مانند تعدیل نیرو و بحران مالی در این واحد تولیدی داشته باشد با این حال تلاش می‌کنیم دوطرف برای رسیدن به حق و حقوق و خواسته‌های خود به توافقی منطقی برسند.
کارخانه سیمان سپاهان در کیلومتر ۴۵ محور اصفهان- مبارکه قرار دارد که با سه خط تولید روزانه حدود ۱۳ هزار تن سیمان تولید می‌کند.

گزارش از ناهید شفیعی

---------------------------------

اعتصاب کارگران نساجی ایران برک رشت

جمعی از کارگران قراردادی نساجی ایران برک رشت در واکنش به عدم دریافت بخشی از حقوق معوقه اسفند و همچنین حقوق کامل فروردین‌ماه و سایر مطالبات قانونی، ضمن اعتراضی صنفی که به وقفه‌ای کوتاه در تولید منجر شد، نامه‌ای خطاب به مدیرعامل این کارخانه تنظیم کردند.
به گزارش ایلنا، آنان خواستار دریافت «معوقات اسفند و حقوق کامل فروردین»، «پرداخت حق بیمه و امکان تمدید و تعویض دفترچه بیمه»، «بررسی و حذف نوبت کاری عصر و شب و اضافه‌کاری که در آخرین فیش حقوق دریافتی اعمال نشده است»، «پرداخت حقوق در فاصله زمانی ۵ تا ۱۰ هر ماه»، « دریافت نسخه قرارداد مطابق قانون با مشخص شدن تاریخ شروع و پایان کار» و «پرداخت مطالبات سال‌های ۸۹ و ۹۰ در صورت ادامه سوددهی کارخانه» شده‌اند.
کارگران در خاتمه این نامه تاکید کرده‌اند که «بدیهی است که عدم همکاری مبنی بر اجرای تمامی بندهای فوق به منزله تداوم و تشدید بحران موجود و عدم پرداخت حقوق ماهیانه در تاریخ مقرر سبب تکرار این حوادث و توقف دستگاهها و تولید خواهد شد.»

---------------------------------

خانوارهای كارگری قادر به تامین دو هزار كالری روزانه نیستند

یك تحلیل‌گر مسائل كارگری اعلام كرد: به دلیل افزایش قیمت اقلام خوراكی خانوارهای كارگری قادر به تامین كالری مورد نیاز نیستند.
علیرضا حیدری، با اشاره به افزایش نرخ سبد هزینه خانوار كارگری طی سه ماهه نخست امسال یاد آور شد:‌ افزایش افسار گسیخته نرخ تورم از آغاز امسال موجب افزایش ۶۰ درصدی هزینه اقلام مصرفی خانوارهای کارگری شده است و تمامی دستمزد کارگران باید صرف هزینه اجاره بهای مسکن در کلان شهر‌ها شود.
عضو كمیته مزد خانه كارگر با اشاره به افزایش نرخ خط فقر تصریح كرد: نرخ خط فقر نسبی خانوارهای کارگری امسال به یک میلیون تومان افزایش یافته است.
حیدری با یادآومری اینكه حداقل كالری برای برای هر فرد بزرگسال ٢ هزار كالری و برای هر كودك خردسال نیز یكهزار و ٨٠٠ كالری تعیین شده است، تاكید كرد: میزان یادشده حداقل كالری است كه فرد در طول روز نیاز دارد تا بتواند به فعالیت بپردازد و در صورتی كه این میزان كالری به فرد نرسد فرد دچار سوء تغذیه می شود. این در حالیست كه خانوارهای كارگری قادر به تامین كالری مورد نیاز نیستند.
وی هیدروكربون‌ها، پروتئین، حبوبات، سیزیجات، میوه‌های تازه و مواد لبنی را بخشی از كالاهایی كه می توانند حداقل كالری مورد نیاز خانوارها را در قالب سبد غذایی تامین كنند، ذكر كرد.
حیدری گفت: ارقام یاد شده در سبد هزینه خانوار كارگری فقط برای حداقل خوراك است در صورتی كه خانوار كارگری نیاز به مخارج دیگری نظیر هزینه های مسكن، پوشاك، حمل و نقل، بهداشت و آموزش و سایر اقلام پیش بینی نشده دارد.