انتقاد کارگران ابنیه فنی راهآهن
«جنوب شرق زاهدان» از عدم دریافت عیدی و حقوق آخر سال
کارگران خطوط ابنیه فنی راهآهن جنوب شرق زاهدان به خبرنگار ایلنا گفتند: متاسفانه عدم مدیریت و برنامهریزی درست در شرکتهای ریلی و نبود نظارت کافی توسط شرکت راهآهن بر عملکرد پیمانکاران مشکلاتی را بوجود آورده است.
به گفته این کارگران؛ آنها درحالی مطالبات مربوط به دو ماه حقوق و عیدی خود را از کارفرما دریافت نکردهاند که کارفرمای یکی از شرکتهای ریلی قبل از آغاز سال جدید مبلغ ۲میلیون تومان و یک ونیم میلیون تومان هم پنجم فروردین ۱۴۰۰ به حساب کارگران به صورت علیالحساب واریز کرده است.
آنها با بیان اینکه کارفرما مشخص نکرده پولی که به حساب کارگران واریز کرده بابت کدام مطالبات کارگران بوده است، افزودند: شنیدهایم پیمانکار همه منابع مالی پرداخت حقوق و عیدی کارگران ابنیه فنی جنوب شرق را از شرکت راهآهن دریافت کرده است اما چرا به حساب کارگران واریز نکرده را مطلع نیستیم!
به گفته کارگران عدم پرداخت حقوق و عیدی به موقع کارگران باعث سلب آرامش آنها شده به نوعی که خجالتزده خانوادههایشان شدهاند.
آنها تاکید کردند: خواسته کارگران ابنیه فنی جنوب شرق از پیمانکار این است که هرچه سریعتر نسبت به پرداخت کامل حقوق و عیدیها اقدام نماید تا سهم و دین خود را نسبت به این قشر مظلوم و خدمتگزار ادا کرده باشد. هرچند که دریافت حقوق و عیدی در زمان مناسب و به موقع خود حق طبیعی کارگران راهآهن است.
آنها در خاتمه اضافه کردند: به جز تعویق حقوق عیدی، سنوات اسفند ۹۹ به همراه بن ماه رمضان سالهای ۹۸ و۹۹ و حق لباس کار ما پرداخت نشده است. در عین حال در زمینه بیمه تامین اجتماعی هم کارگران با مشکل روبرو هستند.
-----------------
دو کشته و چهار مجروح براثر آتشسوزی در یک لنج صیادی
به گزارش خبرنگار ایلنا، منابع کارگری در منطقه آزاد اروند کنار به خبرنگار ایلنا گفتند: در روزهای گذشته یک لنج صیادی خرمشهری که در آبهای منطقه دریایی بوسیف خوزستان مشغول صیادی بود، دچار حادثه آتشسوزی شد که در پی این آتشسوزی ۲ صیاد کشته و ۴ نفر دیگر نجات یافتند.
آنها افزودند: آتشسوزی از قسمت موتورخانه آغاز شده که در نتیجه آن دو صیاد با نامهای مصطفی عباسی و محمد عباسی، جان خود را از دست دادند.
این لنج دارای ۶ سرنشین بود که به کمک سایر لنجهای صیادی بندر ماهشهر و اروندکنار چهار صیاد ملوان آن نجات پیدا میکنند.
-----------------
یکشنبه ٨ فروردین ۱۴۰۰ - ۲٨ مارس ۲۰۲۱
روزگار سختِ کارگران پیمانکاری
هیچ طرحی برای حذف پیمانکاران در دستور کار نیست!
به گزارش خبرنگار ایلنا، وضعیت کارگران در ایران خوب نیست؛ در این بین وضعیتِ کارگران پیمانکاری تقریبا فاجعه است. در حق بسیاری از آنها اجحاف میشود و از آنجایی که امنیت و ثبات شغلی بسیار پایینی دارند، صدایشان یا درنمیآید و یا اگر هم دربیاید، معمولا شنیده نمیشود.
سپاه انبوه بیکاران، ترسِ کارگران و قدرتِ کارفرما را افزایش داده است. از شرکتهای پیمانکار کوچک گرفته تا پیمانکاریهای بزرگ، تقریبا تضمینی برای برقراری روابطی مبتنی بر قانون بین کارگر و کارفرما وجود ندارد. ظاهرا ماهیتِ وجود این شرکتهایِ پیمانکارِ واسط در ایران، همین سود بیشتر از طریق استثمار کارگران است.
کارگری که به جای بستنِ قرارداد با کارفرمای اصلی مجبور است با شرکتهای واسطِ پیمانکار قرارداد ببندد، ضعیفتر از دیگر کارگران است. آنها نه تنها به ارتقای شغلی نمیتوانند بیندیشند بلکه امنیت شغلی هم برای آنها امری دستنیافتنی است.
کارفرمای پیمانکار آنطور که دوست دارد و به سودش است با کارگران خود برخورد میکند؛ از پرداخت نکردنِ دستمزد و حق بیمه گرفته تا ساعتهایِ کارِ طولانی و اخراجهای دستهجمعی، جابهجاییها میان شرکتهای پیمانکاری و بالا و پایین شدن دستمزدها، همه زندگی یک کارگرِ پیمانکار را بیش از دیگران ناامن و دلهرهآور کرده است. آنها به معنای واقعی کلمه از یک ساعت دیگرشان هم خبر ندارند! از همه بدتر اینکه شرکت مادر و کارفرمای اصلی، برخلاف آنچه در ماده ۱۳ قانون کار آمده است، معمولا مسئولیتی در قبال کارگران پیمانکاری قبول نمیکند.
مشکلات کارگران پیمانکاری
ناصر آقاجری (فعال کارگری پروژهای) در خصوص وضعیت کارگران پیمانکاری گفت: ببینید به طور کلی این کارگران و مشخصا کارگرانِ مناطق آزاد تجاری-صنعتی قرارداد موقت هستند؛ حتی آنهایی که در بخشهای وابسته به شرکت نفت و پتروشیمی کار میکنند و کارشان تعمیر و نگهداری است و به نسبتِ دیگر کارگران، تداوم بیشتری دارد، حالت نیمه قراردادی هستند و مشمول قانون کار نمیشوند، بنابراین پیمانکاران خیلی راحت میتوانند آنها را حذف کنند.
او در خصوص پیمانکاران دست دوم و سوم اظهار داشت: پیمانکاران دست اول، کار اجرایی انجام نمیدهند و کار را به پیمانکاران دست دوم و سوم میسپارند. این پیمانکاران میخواهند در مناقصهها با حداقل درآمد، کار تولیدی انجام دهند به همین دلیل برای اینکه ورشکست نشوند، سختترین فشارها را بر کارگر وارد میکنند. از طرفی پیمانکاران از وضعیت بد امکاناتی که در مناطق آزاد صنعتی وجود دارد، سوءاستفاده می کنند. آنها کارگران را بیمه نمیکنند و معمولا اگر خود کارگر پیگیر نباشد و اعتراضی نداشته باشد، بیمه او رد نمیشود.
آقاجری ادامه داد: حقوقها هم که وضع مناسبی ندارد؛ پنج شش ماه یکبار حقوق میدهند و دائم اعلام میکنند که باید صورت وضعیت رد شود! از طرفی دیگر خوابگاهها و کیفیت غذاها اصلا مناسب نیست. کارگران درواقع با جان خود بازی میکنند و آلودگی و گرمای هوا، مشکلات بسیاری برایشان ایجاد کرده است.
او در خصوص شدتِ کارِ این کارگران پیمانکاری گفت: ببینید اینها باید کار را تا زمان مشخصی به کارفرما برسانند و برای اینکه بتوانند به موقع این کار را انجام دهند، از تمام توان کارگر استفاده میکنند. بنابراین شدت کار، تغذیه نامناسب، بهداشت بد همراه با محیط کارِ بسیار آلوده، کارگر را بیمار میکند. این صدماتی که به کارگر وارد میشود، جدی است. کارگری که ۲۵ روز کار میکند و ۵ روز استراحت، عملا نمیتواند به زندگی خود برسد. این ۵ روز هم یا در راه رسیدن به خانه صرف میشود و یا در استراحت، پس عملا نمیتواند در کنار خانواده خود باشد.
"تمام این مشکلات باعث شده است هرچند وقت یک بار مسئولین از حذف شرکتهای پیمانکاری و واسط سخن بگویند. آقاجری در خصوص حذف شرکتهای پیمانکاری میگوید: اگر به قانون اساسی عمل کنند و قانون کار را کامل اجرایی کنند، مشکل خود به خود حل میشود."
آقاجری البته نسبت به پیمانکاران دستِ اول، نگاه خوشبینانهتری دارد و میگوید: پیمانکاران باید باشند ولی نه پیمانکار دستِ دوم و سوم و یا پیمانکاران خُرد، که اینها همه چیز را نابود میکنند. ببینید این پیمانکاران دست دوم و سوم بعد از تعدیل ساختاری رشد کردند. بعد از رواج سیاستهای تعدیلی، به گونهای شد که هر کس مبلغ کمتری میگفت میتوانست کار را بگیرد و این باعث میشد که فشار کار بر گردههای کارگران بیفتد.
این فعال کارگری با تأکید براینکه این پیمانکاران دست چندم را میشود حذف کرد، اظهار داشت: اگر نمایندگان مجلس قصد دارند کاری انجام دهند باید این مناسبات را کنار بگذارند؛ یعنی تعدیل ساختاری و خصوصیسازی را کنار بگذارند و برگردند به اصل ۴۳ قانون اساسی که از روز اول ۹۰درصدِ مردم به آن رای دادند. طبق این ماده کارخانههای بزرگ و منابع ملی برای همه مردم است و دولتی که واقعا منتخب مردم است باید همه چیز را به دست بگیرد و طبق قانون عمل کند.
حذف پیمانکاران در دستور کار نیست!
در حالیکه برخی از نمایندگان مجلس یازدهم مدعیِ بررسی طرح حذف شرکتهای پیمانکاری در مجلس بودند، علی بابایی کارنامی (رئیس فراکسیون کارگری مجلس یازدهم) به ایلنا گفت: اصلا چنین طرحی را در مجلس نداشتیم. ابتدا نمایندگان باید این طرح را بدهند تا در مرحله بعد، مجلس آن را پیگیری کند.
"به گفته وی، در مجلس یازدهم چنین طرحی اصلاً به میدان نیامده و توسط نمایندگان پیشنهاد نشده است و لاجرم موضوع حذف پیمانکاران در دستور کار مجلس نیست."
در اینکه شرکتهای پیمانکاری سود بسیاری به دست میآورند، شکی نیست و از طرفی تقریبا میتوان مطمئن بود که در اقتصاد بیمار ایران، رانت و پارتی بازی نقش اصلی را در واگذاریها بازی میکند. حال سوال این است که وقتی پای سود و قدرت در میان باشد، آیا میتوان امیدی به حذف شرکتهای پیمانکاری داشت؟!
-----------------
شنبه ۷ فروردین ۱۴۰۰ - ۲۷ مارس ۲۰۲۱
اعتراض کارگران آبفای اهواز مقابل استانداری خوزستان
به گزارش خبرنگار ایلنا، شماری از کارگران شبکه آب و فاضلاب اهواز، صبح امروز شنبه (هفتم فروردین ماه) به پرداخت نشدن مزالبات مزدی خود معترض شدند.
این کارگران گفتند: مطالبات حدود ۷۰۰ نفر از کارگران شبکه آب و فاضلاب اهواز که به عنوان کارگران بهرهبردار تصفیهخانهها و اپراتور و همچنین در بخش انشعابات مشغول فعالیت هستند، دو ماه است پرداخت نشده و ما در این شرایط سخت کرونایی بارها خواستار پرداخت این مطالبات شدهایم.
آنها با بیان اینکه جدا از دو ماه معوقات مزدی، مطالباتی از ماههای فروردین تا تیرماه نیز طلبکاریم و در عین حال بیمه اجتماعیمان چندین ماه پرداخت نشده، در ادامه افزودند: هر ماه به مطالباتمان افزوده میشود و در حال حاضر که در فروردین ماه سال ۱۴۰۰ قرار داریم علارغم پیگیریهای مکرر از مسئولان استانی هنوز به مشکل ما رسیدگی نشده و در سالهای اخیر دریافت منظم حقوق به دلمان مانده است.
یکی از کارگران معترض گفت: همه کارگران معترض آبفای این شهر و سایر شهرهای استان که تحت مسئولیت یک تا چند شرکت پیمانکاری مشغول کارند، معوقات مزدی طلبکارند و در خواست اصلی همه این کارگران حذف پیمانکاران و عقد قرارداد مستقیم با شرکت آب و فاضلاب است.
طبق اظهارت وی، شرکتهای پیمانکاری اهمیتی برای کارگران قائل نیستند و مسئولان اداره آبفای شهرستان و استان نیز برای وصول مطالبات کارگران کاری انجام نمیدهند.
-----------------
کارگران پارس پامچال برای دریافت حقوق و عیدی، رنگ فروختند
منابع کارگری در کارخانه پارس پامچال با اعلام این خبر به خبرنگار ایلنا، گفتند: بعد از بینتیجه ماندن پیگیریهای کارگران برای وصول مطالبات معوقه در روزهای پایانی سال ۹۹، درنهایت کارگران تصمیم گرفتند با هماهنگی کارفرما برای جبران بخشی از مطالبات معوقه ۵ماه گذشتهشان، مقدار ی از رنگهای دپوشده کارخانه که به حدود ۱۵ تن میرسید را به فروش برسانند.
یکی از کارگران در تشریح جزئیات این خبر گفت: قبل از نوروز ۱۴۰۰ حدود ۵ ماه حقوق معوقه و ۸ ماه حق بیمه پرداخت نشده داشتیم. کارفرما میگفت به دلیل مشکلات مالی امکان پرداخت حقوق و عیدی کارگران را ندارد. به همین دلیل برای وصول مطالبات معوقه خود مراجعاتی را به نهادهای مختلف استان داشتیم که با بیتفاوتی مسئولان بینتیجه ماند و حتی برخی از مسئولان از وضعیت کارگران اظهار بیاطلاعی میکردند.
او گفت: بیتفاوتی و بیاطلاعی برخی مسئولان استانی از حوادث و رویدادهای کارگری منطقه و استان جای تامل دارد. از این رو کارگرانی همانند پارس پامچال ناچارند برای ادامه حیات و تداوم اشتغال خود دست به فروش اموال مستهلک کارخانه و حتی رنگهای دپو شده کارخانه بزنند.
وی با بیان اینکه کارگران از وضعیت پیش آمده رضایت ندارند، در ادامه افزود: با فروش رنگها حدود ۶۰۰ میلیون تومان منابع مالی به حساب کارخانه واریز شد که حدود ۳۰۰ میلیون آن برای پرداخت دو ماه حقوق عقب افتاده و مبلغ ۱۷۰ میلیون تومان هم بابت پرداخت عیدی کارگران هزینه شد. بخش از این پول هم بابت بدهی گاز، برق و تلفن کارخانه هزینه شد.
این کارگر در ادامه با بیان اینکه همه این اقدامات با هماهنگی کارفرما بوده، در خاتمه افزود: متاسفانه پولی که از فروش رنگهای دپوشده کارخانه بدست آمد کفاف پرداخت ۵ ماه حقوق و عیدی کارکنان اداری دفتر مرکزی را نداد و آنها همچنان بدون دریافت حقوق و عیدی ایام عید را گذران میکنند.
-----------------
مصدومیت یک کارگر شرکت متانول کاوه حین جوشکاری
به گزارش خبرنگار ایلنا، منابع کارگری از استان بوشهر اعلام کردند؛ در حادثه چند روز گذشته شرکت متانول کاوه یکی از کارگران این واحد در حین انجام جوشکاری بر اثر احتراق دچار سوختگی شد که بلافاصله به بیمارستان امام هادی (ع) شهرستان دیر و از آنجا به بیمارستان سوختگی گناوه منتقل شد.
طبق گفته محمدجواد طاهری (رئیس بیمارستان سوانح سوختگی گناوه) مصدوم حادثه شرکت متانول کاوه ۳۷ سال سن دارد و وضعیت جسمی وی در بیمارستان رضایتبخش است.
به گفته وی، میزان سوختگی این کارگر در محل حادثه ۳۰ درصد اعلام شده بود، اما نظر کادر درمانی بیمارستان پس از معاینه و بررسیهای به عمل آمده ۱۷ درصد تشخیص داده شد.
طرح پتروشیمی کاوه با ظرفیت تولید روزانه ۷ هزار تن به عنوان بزرگترین مجتمع تولید متانول ایران و جهان بوده است.