كارگران ایران خودرو نیز مثل سایر كارگران ایرانی از اوضاع اقتصادی و معیشتی خود گله میكنند و چارهای ندارند جز این كه به آینده امیدوار باشند. آیندهای كه شاید با بهتر شدن شرایط اقتصادی همراه باشد!
ایلنا: شاید زمانی كه سنگ بنای شركت ایرانخودرو گذاشته شد كسی فكر نمیكرد كه روزگاری این بنگاه صنعتی به بزرگترین شركت خودروسازی خاورمیانه تبدیل شود. طی این سالها شاید وقتی كه نام ایرانخودرو را شنیدهام بیاختیار به فكر خودروهای رنگارنگ و متنوع این شركت افتادهام اما آنچه در این گزارش میآید درباره محصولات این واحد صنعتی نیست بلكه در مورد كسانی است كه چرخ تولیدی این شركت را به حركت در میآورند.
به گزارش خبرنگار ایلنا برای تهیه گزارش از وضعیت كارگران شاید میشد از طریق نامهنگاری با مسئولان ایرانخودرو و با كارگران آن واحد مصاحبه كرد اما در نهایت به این نتیجه رسیدم كه مراجعه به شركت بدون اطلاع مسئولان آن میتواند مشكلات و نقاط قوت این واحد صنعتی را درباره كارگرانش روایت كند. از این رو با مراجعه به یكی از دربهای اصلی ایرانخودرو گفتوگویی صریح و بیپرده را با كارگران داشتم.
یكی از كارگران ایرانخودرو كه در حال ورود به شركت بود را صدا زدم او با حالتی شگفتانگیز نگاهم كرد. خودم را معرفی كردم. او گفت: درآمد ماهانهام با اضافه كار حدود ۵٠٠ هزار تومان است، اما این میزان حقوق با تورم موجود و همچنین دخل و خرجم همخوانی ندارد.
او كه به ظاهر دیرش شده بود با عجله به صحبتهایش ادامه داد و افزود: ١٣ سال سابقه كار دارم كه ٨ سال آن را به صورت پیمانكاری در این واحد كار میكردم.
وی با بیان اینكه مدیریت جدید ایرانخودرو قولهایی برای رسمی كردن كارگران واجد شرایط داده است، تصریح كرد: به نظرم انتخاب آقای نجمالدین به عنوان مدیرعامل كه از پرسنل خود شركت است بهتر از آوردن مدیران ناآشنا با مجموعه است.
وی در پاسخ به این سوال كه تسهیلات ایرانخودرو برای كارگران چیست، اظهار داشت: تا حالا از وامهای این كارخانه استفاده نكردهام اما شنیدهام كه با سند خانه تا مبلغ ٧ میلیون تومان وام به كارگران داده میشود.
این كارگر پس از گفتن این سخنان از من معذرتخواهی كرد و گفت: چون محل كارم از درب ورودی دور است باید مدتی پیاده بروم بنابراین دیرم میشود و باید هرچه سریعتر بروم.
كارگر دیگری گفت: رسمی هستم، ماهانه ٦٠٠ هزار تومان حقوق دریافتیام است و ١۴ سال سابقه دارم.
و كارگری دیگر گفت: از سال ١٣٧٧در این مجموع شاغل هستم و در سال ١٣٨٣ از حالت پیمانكاری به قراردادی تغییر وضعیت پیدا كردم.
او افزود: قراردادهای این مجموعه با كارگران هر ٦ ماه یكبار تمدید میشود و كارگران با اضافه كار مبلغی بین ۵٠٠ تا ٦٠٠ هزار تومان دریافتیشان است.
این كارگر گفت: میزان ساعت كار در شبها ٧ ساعت و ٣٠ دقیقه است كه ٢٠ دقیقه آن به استراحت كارگران اختصاص دارد و بقیه مدت را كارگران به صورت سر پا مدام مشغول تولید هستند.
او با بیان اینكه سر پا كار كردن طبیعی است و نمیتوان در اینباره گله كرد افزود: حق شیفت شبكاری به مانعی دهند و این در حالی است كه من مستاجر هستم و مبلغ ١۵ میلیون تومان برای رهن خانه دادهام و از نظر مالی مشكل دارم.
چند قدم آنطرفتر كارگری در حال رفتن به مجموعه بود كه صدایش كردم و پس از كمی صحبت، او گفت: ٨ سال است كه قراردادی هستم و ماهانه ٦٠٠ هزار تومان حقوق میگیرم.
او افزود: وضعیت بازار كار خراب است وگرنه این مبلغ نسبت به كاری كه انجام میدهم كم است اما بهتر از این كار دیگری سراغ ندارم و باید كار كنم.
كارگری دیگر با بیان اینكه ٨ سال سابقه دارم اظهار داشت: ١٠ ماه به صورت پیمانكاری كار كردم و پس از آن قراردادی شدم. حقوق ماهیانهام هم ٦٠٠ هزار تومان در ماه است.
او در پاسخ به این سوال كه آیا طبق دستور وزیر صنایع و معادن كارگران پیمانكاری به قراردادی تغییر وضعیت پیدا كردهاند یا خیر گفت: كارهایی در اینباره انجام شده است اما هنوز هم كارگرانی هستند كه به صورت پیمانكاری مشغول كارند.
وی درباره تسهیلات این كارخانه به كارگران اظهار داشت: هر ۴ سال یك مرتبه حواله خودرو به كاركنان میدهند كه ٧۵٠ هزار تومان سود برای كارگران دارد.
به گفته وی از زمانی كه آقای نجمالدین به عنوان مدیرعامل جدید ایرانخودرو منصوب شده است قولهایی به كارگران داده شده كه باعث امیدواری كارگران شده است.
او در پاسخ به این سوال كه چه قولی داده شده گفت: به كارگران گفته شده كه آنهایی كه در خط تولید كار میكنند به دلیل سختی كار باید حقوقشان بیشتر شود و كسانی هم كه در ستاد اداری كار خاصی انجام نمیدهند باید به خط تولید بروند.
پس از این گفتوگوها با كارگران در حال برگشت از كارخانه بودم كه كارگری صدایم زد و گفت: نمیخواهی حرف مرا هم بنویسی.
او افزود: ١۴ سال سابقه كار دارم و رسمی هستم.
این كارگر با بیان اینكه بدون اضافهكار ۴۵٠ هزار تومان حقوق ماهانه دارم گفت: با اضافه كار این مبلغ به ٦٠٠ هزار تومان افزایش مییابد اما اضافهكاری هم راحت نیست چون كار كردن در خط تولید سخت است.
او با بیان اینكه اضافهكاری در ایرانخودرو اجباری است خاطرنشان كرد: این مجموعه حدود ٣٢ هزار پرسنل دارد و در برخی روزها ٣ هزار خودرو تولید میكند بنابراین جا دارد كه به كارگران خود مخصوصا آنهایی كه در خط تولید كار میكنند بیشتر توجه كنند.
وی درباره بهداشت محیط این واحد نیز گفت: نسبت به نام و اعتبار این واحد بهداشت محیط آن مطلوبیت لازم را ندارد هرچند كه وضعیتش از بسیاری از كارخانهها نیز بهتر است.