ایجاد موانع جدید در راه تبدیل قرار داد کارگران پتروشیمی تبریز
بعد از گذشت ۸ ماه از مصوبه هیئت دولت مبنی بر تبدیل قرارداد پیمانکاری کارکنان دولت، نمایندگان کارگری کارخانه پتروشیمی تبریز از تخلف وزارت نفت در این زمینه خبر دادهاند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، ناصر چمنی، رئیس انجمن صنفی کارگری پیمانکاران پتروشیمی تبریز با اشاره به وعدههای مسئولین کارخانه مبنی بر اجرایی کردن این مصوبه تا آخر اردیبهشت ماه امسال گفت: مطابق مصوبه هیئت دولت مقرر شده بود تا کلیه شرکتهای دولتی، استخدام پیمانکاری را از دستور کار خود حذف و با کارکنان خود قرارداد مستقیم منعقد كنند که متاسفانه به دلیل تخلف وزارت نفت در این زمینه، این مصوبه تاکنون حداقل در کارخانه پتروشیمی تبریز اجرایی نشده است.
مصوبه هیئت دولت چه بوده است؟
هیئت دولت در مصوبه شماره ۲۱۳۴۷۱/ت۴۷۶۴۳ مورخ ۱/۱۱/۱۳۹۰، شرکتهای تابعه وزارت نفت، نیرو، راه و شهرسازی و صنعت، معدن و تجارت و بانکهای دولتی را موظف کرده بود تا ظرف ۱۵ روز پس از ابلاغ مصوبه مذکور، قراردادهای پیمانکاری برای تامین نیروی انسانی را فسخ کنند.
در بخشنامهای که با استناد به مفاد این مصوبه برای کلیه دستگاههای اجرایی صادر شده، آمده است که «با متصدیان مشاغل، پیشخدمت، سرایدار، نظافتچی، آبدارچی، آشپز، نامه رسان، نگهبان، تلفنچی، متصدی تاسیسات، راننده و منصدی چاپ و تکثیر در صورتی که هماند سایر کارکنان به مدت ۴۴ ساعت در هفته و یا به صورت شیفتی در دستگاه اجرایی فعالیت مینمایند، قرار داد مستقیم منعقد گردد.» شرایط احراز سایر مشاغل، بر اساس مدرک تحصیلی عنوان شده در رشتههای شغلی مندرج در طرح طبقه بندی و ارزشیابی مشاغل کارمندان دستگاههای اجرایی تعریف شده است.
ناصر چمنی ضمن تاکید بر تخلف وزارت نفت در زمینهٔ تبدیل قرارداد پیمانکاری به مستقیم کارکنان واجد شرایط شرکتهای دولتی، بیان کرد: وزارت نفت در تارخ ۲۳/۱۲/۹۰ دستورالعملی را صادر و برای مدیریت کارخانه ارسال کرده است مبنی بر اینکه تنها برای کارکنانی که علاوه بر مدرک تحصیلی دیپلم، ۱۰ سال سابقه کار در صنعت نفت داشته و یا کسانی که علاوه بر داشتن یک سال سابقه کار، حداقل مدرک تحصیلی کاردانی داشته باشند، قرارداد مستقیم منعقد میشود.
وی با اشاره به دستور العمل صادر شده وزارت نفت افزود: در مصوبه هیئت وزیران، مدرک تحصیلی و سابقه اشتغال ملاک نیست بلکه فقط صحبت از تخصص کارگران شده است. در کارخانه پتروشیمی، این تخصصها از طریق طرح طبقه بندی مشاغل تایید شده و مشخص است.
رئیس انجمن صنفی کارگری پیمانکاران پتروشیمی تبریز در پایان اظهار داشت: هم اکنون بیش از ۱۵۰۰ کارگر پیمانکاری در کارخانه پتروشیمی تبریز منتظر اجرای مصوبه مذکور هستند. بزرگترین بخش پیمانکاری این مجموعه، تعمیرات کارخانه است که بیش از ۱۰۰۰ کارگر در آن مشغول به کار هستند. اگر قرار بر اجرای این چنینی مصوبه مذکور باشد، نزدیک به ۷۰ درصد از نفرات شاغل در پتروشیمی تبریز شامل این طرح نمیشوند.
---------------------------
در كورهپزخانهها كارفرمایان پول ندارند، كارگران انگیزه كار
نایب رییس انجمن صنفی کارگران کوره پزخانه های ورامین اعلام کرد: کوره پز خانههای ورامین به جهت اجرای طرح هدفمند کردن یارانهها از سوی دولت و به تبع آن افزایش هزینه حاملهای انرژی با حداقل ظرفیت تولید فعالیت میکنند.
جعفر معصومی در این باره به ایلنا گفت: پیش از اجرای قانون هدفمندی یارانهها در حدود ۳ هزار کارگر فصلی در این کورهها کار میکردند که این رقم به دلیل تعطیلی بیش از ۳۰ واحد کوره به ۵۰۰ کارگر رسیده است.
این فعال صنفی ادامه داد: از مجموع ۴۰ واحد کوره پز خانههای شهرستان ورامین فقط ۱۰ کوره باقی مانده است که این موضوع باعث بیکاری بیش از ۲۵۰۰ کارگر شده است.
او با تاکید بر اینکه ۱۰ واحد باقی مانده با حداقل ظرفیت تولید و نیروی کار، فعالیت میکنند، اظهار داشت: به گفته کارفرمایان کوره پز خانهها به سبب افزایش قیمت حاملهای انرژی تولید آجر مقرون به صرفه نیست. از طرفی کارفرمایان توان مالی خود را از دست دادهاند و این در حالیست که کارگران نیز به سبب مشکلاتی نظیر دستمزد کم، نداشتن بیمه و موقت بودن کار انگیزهای برای کار کردن در این واحدها ندارند.
به گفته معصومی در گذشته اغلب کارگران فصلی این واحدهای تولیدی از استانهای کردستان و خراسان جنوبی و... به ورامین میآمدند اما اکنون با تعطیلی سه چهارم کوره پزخانههای ورامین، کارفرمایان به جهت مشکلات مالی حتی برای تامین نیروی کار یک چهارم باقی مانده کورهپزخانهها هم با مشکلاتی مواجهاند.
این فعال صنفی در تشریح یکی دیگر از دلایل پدیدآمدن شرایط فعلی، با اشاره به اینکه «بازار آجرهای سنتی از رونق افتاده است» عنوان کرد: اکثر پیمانکاران ساختمانی از آجرهای سفالی که در کارخانههای بزرگ صنعتی تولید میشوند استفاده میکنند و موارد استفاده از آجرهای سنتی در کار ساختمانی بسیار کم شده است.
معصومی در ادامه از جایگزینی دستگاههای خشت زن با نیروی کار انسانی و همچنین یونولیتهای پلاستیکی به جای آجرهای سقفی به عنوان عوامل کاهش نیروی کار کورهپزخانهها نام برد و گفت: با تولید مصالح ساختمانی جدید در چند سال گذشته تولید آجرهای سقفی کارخانههای آجر سازی کاهش و در بعضی واحدها متوقف شده است.
نایب رییس انجمن صنفی کارگران کوره پزخانه های ورامین بر ضرورت احیاء کار و رونق تولید کوره پز خانهها تاکید کرد و گفت: با احیاء هر واحد کوره بیش از ۵۰ کارگر میتوانند شاغل شوند، در حال حاضر کارفرمایی که قدرت تولید ندارد نمیتواند کارگری را استخدام کند.
معصومی تصریح کرد: اغلب نیروی کار کورهپزخانهها را کارگران فصلی تشکیل میدهند که با آغاز فصل گرما در اواسط بهار شروع به کار کرده و در اواخر تابستان به کار خود خاتمه میدهند.
او اضافه کرد: کارگران کوره پز خانهها به سبب فصلی بودن کارشان، در پرداخت سهم بیمه مشکلاتی دارند و به تبع آن درسوابق بیمهایشان نیز فاصله ایجاد میشود.
معصومی گفت: با این شرایط کارگران کوره پزخانهها هیچ وقت امکان بازنشستگی ندارند و از هر ۱۰۰ نفر شاید دو کارگر بازنشسته شوند.
---------------------------
تعطیلی دو کارخانه نساجی و بیکاری دهها کارگر/ ستاره کویر یزد، ناتوان از پرداخت حقوق کارگران
مسئول کانون شوراهای اسلامی کار استان یزد با اعلام اینکه نوسانات اخیر نرخ ارز فعالیت واحدهای نساجی این استان را مشکلتر کرده، از تعدیل ۵۰ کارگر قراردادی کارخانه نساجی باستان و تعطیلی کامل کارخانههای نساجی تابان و افشار خبر داد.
محمد حسین خلیلی به ایلنا گفت: فعالیت کارخانهها و کارگاههای نساجی استان یزد به دلیل واردات بیرویه و ساختار فرسوده از سالها قبل با مشکل روبرو بود اما نوسانات اخیر نرخ ارز روند تولید را با مشکلات جدیتری مواجه کرد.
به گفته او، در نتیجه این وضع برخی از کارخانهها تعطیل و برخی دیگر نیمه تعطیل شدهاند و کارخانه ستاره کویر یزد هم با ۳۰۰ کارگر از ابتدای سال جاری در تامین مواد اولیه دچار مشکل شده است.
وی با یادآوری اینکه در سالیانی نه چندان دور این کارخانه به دلیل رونق اقتصادی از حامیان یکی از پربینندهترین مسابقات تلویزیونی بود؛ گفت: در حال حاضر پرداخت مطالبات جانبی و اضافی کارگران این واحد تولیدی قطع شده است.
مسئول کانونعالی شوراهای اسلامی کار استان یزد همچنین از تعدیل ۵۰ کارگر قراردادی کارخانه نساجی باستان خبرداد و گفت: در این واحد تولیدی ۱۰۰ کارگر مشغول کار بودند اما تشدید بحران اقتصادی باعث شد تا در پایان شهریورماه، قرارداد کار کارگران قراردادی تمدید نشود.
وی همچنین از تعطیلی کامل کارخانههای نساجی تابان و افشار خبرداد و گفت: این واحدهای تولیدی تعطیل و تمامی کارگران آنها بیکار شدند.
---------------------------
تعطیلی یک کارخانه دیگر و بیکاری دهها کارگر
در ادامه بحران اقتصادی موجود، مدیریت اداری کارخانه چرم مغان اردبیل، از تعطیلی این کارخانه به دلیل گرانی حاملهای انرژی خبر داد.
بنا به گزارش ایلنا، مطلب فروتن در این باره گفت: پس از اجرای قانون هدفمندی یارانهها به دلیل گرانی انرژی و به تبع آن بالا رفتن هزینه حمل و نقل و...، کارخانه چرم مغان اردبیل تعطیل شد و ۱۵۰ کارگر این کارخانه، کار خود را از دست دادهاند.
وی افزود: ما به دنبال این هستیم که در صورت بهبود شرایط اقتصادی کشور، کارخانه را مجددا راه اندازی کنیم.
فروتن در پایان اظهار داشت: در صورت راه اندازی مجدد کارخانه، این واحد تولیدی جهت حفاظت از محیط زیست استان اردبیل به خارج شهر منتقل میشود.
---------------------------
تعویق ۵ ماه حقوق ۵۰۰۰ کارگر گیتیپسند
بیش از ۵ هزار کارگر كارخانه گیتیپسند اصفهان به جهت تشدید بحران نقدینگی در این واحد تولیدی با تعویق ۵ ماه حقوق و کاهش شیفتهای کاری مواجه شدهاند.
به گزارش خبرنگار ایلنا در اصفهان، مدیر عامل گروه صنعتی گیتی پسند از کاهش ظرفیت تولید برخی از واحدهای این گروه به ۴۰ تا ۵۰ درصد خبر داد و گفت: از مشکلات ما این است که امكان گشایش «ال سی» وجود ندارد، خرید نیز نقدی است و باید پول را حواله کرد و مواد اولیه نیز ۲۰ تا ۳۰ درصد نسبت به سال گذشته گرانتر شده است. در این شرایط اگر قرار باشد ضریب تولید به سال گذشته برسد باید دو برابر سرمایه در گردش به واحدهای تولیدی تزریق شود.
به گفته مصطفی وعیدی، این كارخانه یکی از صنایع پایین دست پتروشیمی است که با ظرفیت تولید ۱۲۰ هزار تن مواد ترکیبی، مواد اولیه بسیاری از کارخانجات پلاستیکی کشور را تامین میکرد و قرار بود تا پایان امسال ظرفیت خود را به ۱۸۰ هزار تن افزایش دهد.
او با رد خبر ورشکستگی این گروه صنعتی اعلام کرد: بانک مرکزی چند ماه قبل به ما اعلام کرد که سرمایه مردمی را به آنها بازگردانیم تا بتوانیم از هشت بانک عامل، مبلغ ۵۰ میلیارد تومان وام دریافت کنیم اما هنوز این دستور ابلاغ نشده است.
موانع پرداخت وام
با این وجود بسیاری از بانکهای استان اصفهان از پرداخت این تسهیلات شانه خالی میکنند چرا که معتقدند با اینکه حسابرسیها نشان میدهد داراییهای این شرکت، بیش از مبلغ بدهی آن است اما باید تکلیف بدهیهای معوقه نیز مشخص شود.
از جمله مدیر بانک سپه شعب استان اصفهان که در نشست خبری خود اعلام کرد: با اینکه مدیران گیتی پسند، افراد معتقد و خلاقی هستند و محصولات آنها در بازار پرمشتری و استاندارد است اما مدیریت مالی خوبی بر این صنعت حاکم نبوده و برای پرداخت وام به این کارخانه دو مانع مهم وجود دارد، نخست تعیین تکلیف بدهیهای قبلی که مبلغی کمتر از یک میلیارد ریال، به صورت تهعد مستقیم و غیر مستقیم بوده و باید از سرفصلهای معوق خارج شود و دیگری تامین ضمانت و وثیقه برای تسهیلات جدید.
اما معاون برنامه ریزی و اشتغال استانداری اصفهان که در همان هفته گذشته، خبر موافقت بانک مرکزی برای پرداخت تسهیلات به گروه صنایع گیتی پسند را اعلام کرده بود، از پاسخگویی به ایلنا در این باره خودداری کرد و گفت: به جز مطالبی که قبلا گفته شده، موضوع جدیدی درباره گیتی پسند وجود ندارد.
با این حال علیرضا همدانیان نیز مشکل کارگران این شرکت که از ابتدای سال تاکنون، ماهها حقوق خود را دریافت نکردهاند را تایید کرد و ادامه داد: در شش ماه اخیر این شرکت به دلیل نداشتن نقدینگی و سرمایه در گردش از تعداد شیفتهای کاری تولید خود کم کرده اما به تعطیلی کامل کشیده نشده است.
وی به کارکنان این مجموعه صنعتی اطمینان داد: گیتی پسند در چهارماه گذشته، ۱۶۰ میلیارد تومان از ۳۰۰ میلیارد تومان سپرده اشخاص را به آنان بازگردانده و اگر تعامل بین مدیران این شرکت و بانکها به سرعت پیش برود تا دوماه آینده بحران آن حل میشود.
بلاتکلیفی كارگران
یکی از کارگران گیتی پسند اصفهان نیز در گفتگو با ایلنا اظهار داشت: از ابتدای سال، جریان واریز ماهانه و منظم حقوق به حساب کارگران متوقف شد و پرداختها دیر به دیر و نامنظم انجام شده است.
این كارگر ۳۲ ساله که بیش از ۷ سال است در یکی از واحدهای این گروه صنعتی فعالیت میکند، نگرانی اصلی کارگران را از دست دادن شغل عنوان کرد و گفت: در ماههای اول هنوز امیدوار بودیم که مشکل حل میشود. بنابراین عقب ماندن حقوق را تحمل میکردیم اما پس از آنکه تعداد شیفتهای کاری به شدت کاهش یافت مدیران شرکت گفتند مشکلات تا مدتها ادامه خواهد داشت و با این شرایط اگر قادر به ادامه همکاری نیستید میتوانید بروید.
برخی از کارگران نیز مانند حجت ۲۶ ساله که ۵ سال سابقه کار در این کارخانه را دارد، پس از گذشت ماهها تعویق حقوق و بینظمی شیفتهای کاری، خسته شدهاند و میگویند دنبال پیدا کردن کار دیگری هستند تا بتوانند با توجه به تورم و افزایش روزافزون قیمت کالاها، معیشت خانواده خود را تامین کنند.
احتمال بیكاری ۵ هزار کارگر
دبیر اجرایی خانه کارگر اصفهان نیز مشکلات کارگران این واحد تولیدی را تایید کرد و افزود: بسیاری از واحدهای تولیدی در حال حاضر مشکل کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش برای تامین مواد اولیه روبرو هستند که در صورت رسیدگی نشدن به آن، بسیاری از کارگران موجود بیکاری میشوند.
اصغر برشان با اشاره به اینکه در حال حاضر گیتی پسند اصفهان ۵ هزار کارگر فعال را بصورت مستقیم تحت پوشش دارد، خاطرنشان کرد: عدم همراهی و همکاری سیستم بانکی به منظور تقویت تولید و رفع موانع بیکاری با شعار و رویکرد تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی مغایرت دارد.
گفتنی است گروه صنایع گیتی پسند اکنون بیش از ۵۰۰۰ نفر پرسنل و کارگر– ۴ دفتر فروش و انبار در داخل کشور و حدود ۵۰۰۰ نمایندگی توزیع و فروش محصولات درداخل کشور دارد و همچنین محصولات صادراتی این گروه صنعتی به کشورهای کنیا، عربستان سعودی، کویت، امارات متحده عربی، عراق، ارمنستان، ترکمنستان، تاجیکستان، افغانستان، پاکستان و ترکیه صادر و با عقد قرارداد و همکاری با شرکت FLXT آلمان در حال ورود و عرضه محصولات به سایر کشورهای اروپایی و آسیائی است.
---------------------------
در سه ماه ابتدای سال؛
بیش از ۴ هزار نفر از بیمهشدگان تامین اجتماعی دچار حوادث ناشی از كار شدند
در ۳ ماهه اول سالجاری ۲۳۲ حادثهدیده ناشی از کار غرامت نقص عضو دریافت کرده، ۴ هزار و ۴۲ نفر بهبودی کامل یافته و ۲۹ نفر نیز فوت کردهاند.
۴ هزار و ۴۰۸ بیمهشده سازمان تأمیناجتماعی در ۳ ماهه اول سال ۹۱ در سراسر کشور دچار حادثه ناشی از کار شدند.
به گزارش ایلنا به نقل از روابط عمومی تأمیناجتماعی، براساس اعلام دفتر آمار و محاسبات اقتصادی و اجتماعی سازمان تأمیناجتماعی در ۳ ماهه اول سالجاری ۳۰ حادثهدیده ناشی از کار، ازکارافتاده کلی شدند و ۷۵ حادثهدیده نیز دچار ازکارافتادگی جزیی شدهاند.
در ۳ ماهه اول سالجاری ۲۳۲ حادثهدیده ناشی از کار غرامت نقص عضو دریافت کرده، ۴ هزار و ۴۲ نفر بهبودی کامل یافته و ۲۹ نفر نیز فوت کردهاند.
براساس این گزارش، ۴ هزار و ۳۱۸ نفر از بیمهشدگان حادثه دیده ناشی از کار در ۳ ماهه اول سال ۹۱ مرد و ۹۰ نفر نیز زن بودهاند و از بین آنان نیز ۳ هزار و ۴۱۶ نفر متأهل و ۹۹۲ نفر مجرد بودهاند.
۴ هزار و ۱۷۰ حادثه ناشی از کار در ۳ ماهه اول سال ۹۱ در داخل کارگاه، ۱۸۶ حادثه خارج از کارگاه و ۵۲ حادثه ناشی از کار نیز هنگام رفت و آمد به محل کار اتفاق افتاده است.
بر این اساس، ۲ هزار و ۹۴۳ حادثه ناشی از کار که ۶۷ درصد از این حوادث را شامل میشود در زمان صبح، یک هزار و ۱۸۰ مورد هنگام عصر و ۲۸۵ مورد از آن نیز در زمان شب بوده است.