افق روشن
www.ofros.com

گزارشی از روز اول افزایش نرخ كرایۀ حمل و نقل عمومی


ایلنا - جمشیدیان                                                                                            چهارشنبه ١ تیرماه ١٣٩٠

شورای‌شهر دیواری كوتاه‌تر از مردم پیدا نكرد
ایلنا: چهارشنبه، اول تیرماه، اولین روز افزایش قیمت‌ها در بخش حمل و نقل درون‌شهری پس از سال ٩٠؛ البته برای سومین بار در شش ماه گذشته است.
افزایش قیمتی كه این‌بار نه فقط شامل حال تاكسی‌ها شد بلكه دامن كرایه‌ی اتوبوس‌های ریالی و بخش خصوصی را نیز گرفت. درحالیكه استانداری تهران از ابتدا با پیشنهاد افزایش قیمت‌ها توسط شورای شهر در بخش حمل و نقل عمومی و تاكسی‌ها مخالفت شد؛ مردم نیز بحث گرانی در بخش حمل و نقل را منتفی شده تصور كردند، اما مشخص نشد شورای شهر چه وردی به گوش استانداری خواند یا چه مدرك و سندی ارایه كرد كه این نهاد(استانداری) نیز بلافاصله قیمت‌های جدید را با اندكی بالا و پائین كردن پذیرفت.
شاید بحث‌هایی كه پیش از این درباره‌ی افزایش قیمت از زبان مسئولان مختلف شهرداری و شورای شهر شنیده می‌شد؛ امروز معنا پیدا كند. كمتر از ١٠ روز پیش؛ معاون حمل و نقل و ترافیك شهرداری تهران(جعفر تشكری هاشمی) خطاب به دولت گفت كه؛ دولت یارانه‌ی بخش حمل و نقل را مستقیما یا به رانندگان بدهد یا به مردم.
تشكری هاشمی در عین حال تاكید كرده بود: اگر دولت یارانه‌های حمل و نقل را به شهرداری بپردازد؛ یك ریال هم به نرخ كرایه‌ها اضافه نمی‌شود. اما اینكه چه چیز موجب شد تا هزینه‌ی افزایش كرایه‌ها‌ی ناشی از هدفمندی یارانه‌ها؛ مجددا از جیب مردم پرداخت شود، مشخص نیست!
غیر از آنچه گفته شد؛ آشفته‌بازاری كه امروز در دریافت كرایه‌‌ها چه در حوزه‌ی اتوبوس‌های ریالی و چه خصوصی‌ها یا حتی تاكسی‌ها؛ به وجود آمد، در نوع خود بی‌نظیر است. برای بررسی موضوع افزایش كرایه‌ها به میان شهروندان تهرانی رفتیم تا هم نظر آنها را در مورد این افزایش بدانیم و هم از میزان دقیق افزایش نرخ كرایه‌ها از نزدیك اطلاع حاصل كنیم.
میزان افزایش نرخ كرایه‌های اتوبوس‌های BRT را ابتدا از متصدیان ایستگاه‌های كه بعضا پول نقد به‌جای كارت بلیت دریافت می‌كنند، جویا شدیم.
مامور یك ایستگاه BRT به خبرنگار ایلنا گفت: دیروز(٣١ خرداد) نرخ ورودی به ایستگاه BRT دقیقا ١٠٠ تومان بود درحالی‌كه امروز این میزان به ١٦٨ تومان افزایش پیدا كرده است. و مسافران BRT كه بعضا كارت ندارند و به‌جای آن؛ پول نقد پرداخت می‌كنند، مسیر ١٠٠ تومانی دیروز را امروز با ١٠٠ درصد افزایش یعنی ٢٠٠ تومان پیموده‌اند. برخی نیز چون از كارت‌های اعتباری استفاده می‌كنند؛ از افزایش نرخ كرایه اطلاعی نداشتند. شهروندی می‌گوید: خدا می‌داند كه چقدر از اعتبار كارت‌مان كم شده است! اما قصه‌ی افزایش كرایه در اتوبوس‌های بخش خصوصی نیز خالی از شنیدن نیست.
شهروند سالخورده‌ای كه هر روز مسیر صادقیه تا مطهری را با این اتوبوس‌ها طی می‌كند، می‌گوید: قیمت مسیر هر روز ١٧۵ تومان بود اما امروز ٣٠٠ تومان پول پرداخت كردم. ذكر این نكته خالی از لطف نیست كه طبق مصوبه‌ی شورای شهر مقرر شده بود؛ به قیمت اتوبوس‌های بخش خصوصی تنها ٢۵ تومان اضافه شود نه ١٢۵ تومان.
این تنها مورد از تخلفات رانندگان اتوبوسرانی بخش خصوصی نیست. مسافران مسیر میدان سپاه تا انقلاب نیز به‌جای ١٢۵ تومان دیروز، امروز ١٧۵ تومان پرداخت كردند. شاید بهتر باشد از نرخ نجومی كرایه تاكسی‌ها سخن به میان نیاوریم زیرا هنگامی كه كرایه‌ها در بخش حمل و نقل عمومی دارای نظم بود؛ نرخ كرایه تاكسی‌ها از نظم بویی نبرده بود وای به حال هنگامی كه بی‌نظمی بر نرخ همه‌ی كرایه‌ها حاكم شده باشد. خانمی كه هر روز برای یك مسیر ٣٢۵ تومان می‌پرداخته؛ از افزایش نرخ كرایه به ۵٠٠ تومان گله‌مند است، این درحالی است كه برچسب قیمت روی تاكسی‌ها هنوز همان نرخ ٣٢۵ تومان را نشان می‌دهد.
طبق مصوبه‌ی شورای شهر؛ نرخ كرایه‌ی تاكسی‌ها تنها ١۵ درصد افزایش یافته است. حال مشخص نیست با كدام عملیات ریاضی؛ نرخ ٣٢۵ تومان با ١۵ درصد افزایش ۵٠٠ تومان محاسبه می‌شود!
آنچه گفته شد تنها گوشه‌ای از بی‌نظمی و سردرگمی در افزایش نرخ كرایه‌ی وسایل حمل و نقل عمومی است.
به نظر می‌رسد هربار كه افزایشی باقاعده یا بی‌قاعده در میزان نرخ كرایه‌ها رخ می‌دهد، مدت‌ها طول می‌كشد تا مجددا یك ثبات و نظم به این واقعه حاكم شود. ولی نكته جالب توجه این است كه چرا هنگامی كه زور مدیریت شهری به دولت نمی‌رسد تا ما‌به‌التفاوت افزایش قیمت سوخت را كه در شمار تعهدات دولت است، از دولت بگیرد، دیواری كوتاه‌تر از مردم پیدا نمی‌كند؟!
چرا استانداری از ابتدا اعلام می‌كند؛ افزایش نرخ كرایه‌ها در بخش عمومی تا آخر سال منتفی است اما با كمی بالا و پائین شدن گفتگو و رایزنی‌ها؛ به این افزایش چراغ سبز نشان می‌دهد؟!
به‌راستی چه كسی پاسخگوی این تناقض‌گویی‌ها و بی‌برنامه‌گی‌هایی است كه بهای آن تنها از جیب شهروندان پرداخت می‌شود؟!

گزارش از: حسین جمشیدیان