افق روشن
www.ofros.com

نتیجه رسمی علت انفجار معدن یال شمالی

اعلام شد: كارفرما و مسئولان فنی و ایمنی معدن متهم‌اند


خبرگزاری کار ایران                                                                                             دوشنبه ١١ دی ١٣٩١

نتیجه رسمی علت انفجار معدن یال شمالی اعلام شد: كارفرما و مسئولان فنی و ایمنی معدن متهم‌اند

«امر الله فلاح‌زاده» در مصاحبه مطبوعاتی صبح امروز خود، عوامل قطعی انفجار معدن یال شمالی را انفجار گاز متان در افق ۳ معدن یال شمالی اعلام کرد و گفت: این نتیجه گزارش قطعی بررسی‌های ۵۰ ساعتهٔ کار‌شناسان فنی است ومطابق بانظر آنان در رابطه با علت و عوامل احتمالی این حادثه، کارفرما، مسئول ایمنی و مسئول فنی این معدن در معرض اتهام قرار دارند.
وی افزود: بر اساس نظر قطعی کار‌شناسان اعزامی اداره تعاون، کار ورفاه اجتماعی استان، ومسئولان وکار‌شناسان فنی معادن بافق وهمچنین گروهی که از تهران به این معادن اعزام شده‌اند این حادثه در اثر تجمع گاز متان در انتهای دویل (حفره نشت گاز در محل کار کارگران) و همچنین نبود دستگاه تهویه مناسب برای خروج گاز‌های سمی به خارج از تونل و نهایتاً تلفیق این گاز با اکسیژن که با کوچک‌ترین جرقه به منجر به انفجار می‌شود، اتفاق افتاده است.
به گفته این مسئول دولتی، مسئول ایمنی معدن می‌بایست براساس روال قانونی قبل از شروع شیفت کاری نسبت به گازسنجی معدن اقدام و در صورت پایین‌تر بودن میزان گاز متان از حد استاندارد، مجوز ورود کارگران را صادر می‌نموده است.
فلاح‌زاده در ادامه با اشاره به نظر پزشکی قانونی که علت مرگ معدنچیان را جراحت و مسمومیت ناشی از گاز منوکسید کربن حاصل از انفجار گزارش داده‌اند یادآور شد: گاز منوکسید کربن حدود ۳۰۰ برابر بیشتر از اکسیژن تمایل به ترکیب با خون دارد.
مدیر کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان یزد تاکید کرد: طبق نظر نهایی بازرسان وکار‌شناسان اعزامی به محل حادثه، کارفرما، مسئول ایمنی و مسئول فنی معدن در معرض اتهام قرار دارند چرا که آنان به وظایف خود به شکل مطلوب عمل نکرده و هر سه متهم این حادثه هستند.
او در ادامه سخنان خود گفت: جمع‌بندی نهایی بررسی‌های صورت گرفته کار‌شناسان و بازرسان حادثه یال شمالی فردا سه‌شنبه دوازدهم دیماه برای رسیدگی، به دستگاه قضایی محول می‌شود.
فلاح‌زاده همچنین اظهار داشت: مستمری خانوادهای هشت قربانی این حادثه توسط اداره کل تعاون، کار ورفاه اجتماعی استان یزد پس از تکمیل مدارک برقرار خواهد شد و همچنین سایر حقوق قانونی آنان از امکانات بیمه مسئولیت معدن پرداخت می‌شود.

--------------------------

اعلام علت انفجار معدن یال شمالی برای دومین بار به تاخیر افتاد

هنوز نظر نهایی کارشناسانی که از سوی اداره کار، صنعت معدن وتجارت وهمچنین کار‌شناسان معدن زغال شویی پرورده به این معدن اعزام شده‌اند اعلام نشده و تا نتیجه نهایی باید صبر کرد.
پس از آنکه روز چهارشنبه، ۲۹ آذرماه مدیر کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان یزد از تشکیل کمیته «علت‌یابی» حادثه انفجار معدن یال شمالی و اعلام نتیجه تحقیقات این کمیته در تاریخ یکشنبه، ۳ دی‌ماه خبر داده بود، در تاریخ مورد اشاره نتیجه این تحقیقات که قرار بود در یک تیم متشکل از کار‌شناسان فنی از دو وزارتخانه کار و صنعت و معدن و همچنین مسئولان استانی انجام گیرد، منتشر نشد و همین مسئول مجددا در گفتگویی در تاریخ ششم دی ماه از انتشار گزارش نهایی در تاریخ شنبه، ۹ دی‌ماه خبر داده بود.
امروز، شنبه ۹ دی‌ماه نیز در همین رابطه محمد رضا فلاح‌زاده استاندار یزد گفت: هنوز نظر نهایی کارشناسانی که از سوی اداره کار، صنعت معدن و تجارت و همچنین کار‌شناسان معدن «زغال شویی» پرورده به این معدن اعزام شده‌اند اعلام نشده و تا نتیجه نهایی باید صبر کرد.
در همین زمینه احمد طالبیان فرماندار شهرستان طبس نیز با اعلام اینکه تصاعد آنی نشت گاز از عوامل اولیه انفجار اعلام شده است از نتیجه کامل برسی کار‌شناسان فنی اعزام شده به معدن یال شمالی اظهار بی‌اطلاعی کرد و گفت: هنوز نتیجه نهایی علت حادثه انفجار به فرمانداری گزارش نشده است.
همچنین در مصاحبه روز چهارشنبه، ششم دی ماه، امرالله فلاح‌زاده، مدیر کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان یزد با اعلام اینکه نظر بازرسان اداره کار مبنی بر «وجود گاز متان و تلفیق آن با هیدروژن و تولید منوکسید کربن نهایی است» نتایج بررسی کمیته علت‌یابی را تا روز شنبه وعده داده بود.

--------------------------

نتیجه تحقیق بازرسان کار درباره علت حادثه معدن یال شمالی اعلام شد

هشت روز پس از انفجار معدن یال شمالی در منطقه پرورده شهرستان طبس كه به كشته شدن هشت كارگر انجامید، نتیجه تحقیقات بازرسان كار درباره علت حادثه از سوی مدیركل تعاون، کار ورفاه اجتماعی استان یزد اعلام شد.
مدیر کل تعاون، کار ورفاه اجتماعی استان یزد در گفتگو با ایلنا اعلام کرد: طبق بررسی‌های کار‌شناسان و بازرسان اداره کار استان یزد درباره علت حادثه معدن یال شمالی، «وجود گاز متان و تلفیق آن با هیدروژن و تولید منوکسید کربن» دلیل حادثه بوده است.
امرالله فلاح‌زاده با بیان اینکه دیروز - سه‌شنبه - آخرین جلسه بررسی علت انفجار معدن در اداره کار استان برگزار شده است، اظهار کرد: طبق نظر کار‌شناسان و بازرسان اداره کار استان یزد، علت حادثه معدن یال شمالی وجود گاز متان و تلفیق آن با هیدروژن و تولید منوکسید کربن بوده است اما بررسی برای علت وجود گاز متان و تلفیق آن با هیدروژن و تولید منوكسید كربن ادامه دارد.
ایلنا پیش از این در گزارشی بر موضوع تعیین دقیق علت حادثه، مخصوصا تعیین «تصاعد آنی» یا «وجود گاز در تونل» هنگام كار كارگران تاكید كرده بود، چرا كه تنها از این طریق می‌توان مقصرین احتمالی فاجعه‌ای كه به مرگ هشت كارگر منجر شد را شناسایی و از وقوع حوادث مشابه جلوگیری كرد.
مدیر کل تعاون، کار ورفاه اجتماعی استان یزد در ادامه این گفتگو با بیان اینکه نتیجه اعلام شده، قطعی نیست اظهار داشت: هنوز نظر نهایی کارشناسانی که از سوی سایر ارگانهای ذیربط به این معدن اعزام شده‌اند اعلام نشده است.
او با اشاره به اینکه با متخلفین احتمالی برخورد خواهد شد، گفت: در صورتی که اشخاص یا عواملی در انجام وظایف خود قصور کرده و باعث این حادثه ناگوار شده باشند، برخورد قانونی انجام خواهد شد.
به گفته مدیر کل تعاون، کار ورفاه اجتماعی استان یزد به طور حتم نتیجه نهایی علت حادثه تا روز شنبه (نهم دی ماه) به طور قطعی اعلام می‌شود.

--------------------------

اطلاعات غیر رسمی از دلایل انفجار معدن یال شمالی

هشت روز پس از انفجار معدن یال شمالی در شهرستان طبس كه به كشته شدن ٨ كارگر انجامید، یك فعال كارگری در طبس اطلاعات تازه‌ای درباره علت احتمالی وقوع این فاجعه مطرح كرد.
غلامرضا محمدی، دبیر خانه کارگر طبس با اشاره به گفته‌های شاهدان معتقد است رعایت نکردن اصول ایمنی و کوتاهی مسئولان در زمینه بازرسی عامل اصلی انفجار معدن یال شمالی بوده است.
وی در تشریح این ادعا به ایلنا گفت: به گفته کارگران، این معدن فاقد مسئول ایمنی بطور مستمر بوده است و کارگری که به عنوان مسئول ایمنی در معدن فعالیت می‌كرده علاوه بر مسئولیت ایمنی، مسئولیتهای دیگری همچون انبار داری را نیزبر عهده داشته است.
محمدی افزود: طبق قوانین و ضوابط موجود، کارفرما موظف به استخدام یک مسئول ایمنی متخصص است که او مسئولیت نظارت بر ایمنی عملیات بهره‌برداری از معدن را به عهده دارد و بنا به وظایف خود قبل از ورود کارگران به عمق زمین باید میزان گاز موجود را بررسی کرده و در صورت ازدحام گاز، دستور تهویه تونل را صادر کند.
او اضافه کرد: در این زمینه طبق اظهارات کارگران شاغل در معدن حادثه دیده و همچنین بررسی میزان گاز تونل متوجه شدیم گازسنجی تنها هر هفته یکبار توسط کار‌شناسان شرکت زغال سنگ انجام می‌شده است.
دبیر خانه كارگر طبس با بیان اینکه مسئول ایمنی در معدن یال شمالی فقط «اسمی» بوده است، تصریح کرد: گفته می‌شود شدت ازدحام گاز قبل از شروع بکار کارگران در روز حادثه به حدی بوده که کارگران نسبت به وجود گاز در معدن به یکدیگر هشدار داده و نسبت به این موضوع مشکوک شده بودند.
محمدی اضافه کرد: همچنین گفته می‌شود دستگاه گاز سنج موجود در این تونل غیر فعال است و در صورت وجود گاز هیچ علائم هشدار دهنده‌ای نشان داده نمی‌شود.
این فعال كارگری در طبس همچنین اظهار داشت: آنچه حائز اهمیت است ادعای کارگرانی است که در محل حادثه حضور داشته و سالهاست با این مشکلات دسته و پنجه نرم می‌کنند و شاهد حوادث ناگوار مشابه آنچه در ٢٨ آذر رخ داد و باعث از دست دادن ۸ همکارشان شد، بوده‌اند.
به گفته محمدی، کارگران این معدن با وضعیت معیشتی سختی که دارند از ترس اینکه مبادا اظهارات آنان باعث از دست دادن شغل‌شان شود، ساكت مانده‌اند واز گفتن حقیقت‌ها خود داری می‌کنند.
محمدی در این زمینه افزود: طبق گفته کارگران دستگاه‌های تهویه این معدن بر خلاف ضوابط ایمنی و جهت صرفه‌جویی در مصرف انرژی، در ساعاتی که کارگران بیکار بودند خاموش می‌شده است و این مسئله باعث ازدحام گاز شده است.
این فعال کارگری در بخش دیگری از سخنان خود درباره وظایف بازرسین اداره کار گفت: قانون کار جایگاه ویژه‌ای برای بازرسان کار به عنوان ضابط قضایی تعیین کرده است و حتی به بازرسین کار اجازه توقیف فعالیت معدن در صورت رعایت نشدن نکات ایمنی را داده است.
او در این زمینه گفت: با ادعای مسئولان کار استان ممکن است بازرسان اداره کار در سال چندین مورد بازرسی منظم از معدن یال شمالی انجام داده‌ باشند اما در مورد نحوه بازدید بازرسان کار از معادن گفته می‌شود این بازرسی‌ها بسیار سطحی بوده و با بازدید مسئولان اداری و دفتری به پایان می‌رسیده است.
دبیر اجرایی طبس یکی از مهم‌ترین دلایل این نحوه بازرسی از معادن را پرخطر بودن تونل‌هایی كه كارگران در آن مشغول كارند دانست و همچنین با «تخصصی» خواندن نحوه بازرسی از معادن، گفت: بازرسان کار در مناطق معدنی باید دوره‌های تخصصی در زمینه نحوه بازرسی از معادن دیده باشند یا علاوه بر آن حداقل یک نفر کار‌شناس با تجربه و آشنا به اصول ایمنی در معادن در کنار بازرسان کار حضور داشته باشد.
این فعال كارگری در طبس، تاكید كرد: وقوع انفجار در معدن یال شمالی نشان می‌دهد نسبت به این موضوعات مهم و حیاتی بی‌توجه‌ای شده است و در صورتی که تمامی ضوابط ایمنی و پیشگیری به درستی انجام می‌شد، امروز نمی‌بایستی عزادار این کارگران شریف می‌بودیم.
دبیر اجرایی خانه کارگر طبس از مسئولان دستگاه قضایی خواستار پی گیری و برخورد قاطع با با عاملین احتمالی این حادثه شد و گفت: روزانه بسیاری از کارگران معادن منطقه معدنی طبس به دلیل عدم وجود امکانات ایمنی و ضوابط پیشگیرانه، در خطر وقوع حوادث مشابه‌ای قرار دارند. یکی از راهکارهای موثر در کاهش وقایع اینچنینی علاوه بر حضور مستمر بازرسان كار، تجهیز معادن و سایر کارگا‌ها به وسایل و امکانات به روز ایمنی است که برای جلوگیری از وقوع چنین حوادثی باید هر چه سریع‌تر انجام شود. کارگران فولاد غرب با ارسال نامه‌ای مطرح كردند:

--------------------------

معدن‌كاران هر روز منتظر فاجعه‌اند

یك فعال كارگری در طبس معتقد است هشت کارگر معدن یال شمالی در نتیجه بی‌توجه‌ای مسئولان این معدن به اصول ایمنی کشته شده‌اند.
غلامرضا محمدی، دبیر خانه كارگر طبس در تشریح این ادعا به ایلنا گفت: طبق ضوابط موجود، كارفرما موظف به استخدام یك مسئول ایمنی است كه این مسئول ایمنی در هر معدن وظیفه نظارت بر ایمنی عملیات بهره‌برداری از معدن را به عهده دارد و بنا به وظایف خود قبل از ورود کارگران به عمق زمین باید میزان گاز موجود را بررسی کرده و در صورت ازدحام گاز، دستور تهویه تونل را صادر كند. اما متاسفانه وقوع انفجار در معدن یال شمالی نشان می‌دهد نسبت به این موضوع مهم و حیاتی بی‌توجه‌ای شده است.
این فعال كارگری در محل وقوع این فاجعه، همچنین با استناد به مبحث دوم فصل چهارم قانون كار دولت را نیز موظف به انجام بازرسی‌های منظم و مستمر جهت جلوگیری از به خطر افتادن جان كارگران دانست و گفت: قانون كار جایگاه ویژه‌ای برای بازرسان كار به عنوان ضابط قضایی تعیین كرده است و حتی به بازرسین كار اجازه توقیف فعالیت معدن در صورت رعایت نشدن نكات ایمنی را داده است.
او تاكید كرد: در صورتی كه تمامی ضوابط ایمنی و پیشگیری به درستی انجام می‌شد، امروز نمی‌بایستی عزادار این كارگران شریف می‌بودیم.
دبیر اجرایی خانه کارگر طبس خواستار اجرای دقیق و بی‌ملاحظه ضوابط ایمنی كار مخصوصا در معادن شد و افزود: روزانه بسیاری از كارگران معادن منطقه معدنی طبس به دلیل عدم وجود امكانات ایمنی و ضوابط پیشگیرانه، در خطر وقوع حوادثی مشابه قرار دارند بطوری كه آنان هر روز منتظر فاجعه‌ای هستند.
محمدی در پایان از مسئولان دستگاه قضایی خواستار پی گیری و برخورد قاطع با با عاملین احتمالی این حادثه شد و گفت: یکی از راهکارهای موثر در کاهش وقایع اینچنینی تجهیز معادن و سایر کارگا‌ها به وسایل و امکانات به روز ایمنی است که باید هر چه سریعتر انجام شود.

--------------------------

آیین‌نامه «ایمنی كار در معادن» در انتظار ابلاغ دولت است

پنج روز پس از انفجار معدن یال شمالی در طبس و كشته شدت ۸ كارگر، نماینده کارگران در شورای عالی حفاظت فنی از تصویب «آیین نامه ایمنی کار در معادن» خبر داد.
فرخ شهنی با اعلام این خبر، به ایلنا گفت: در صورت تصویب وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، اجرای این آیین نامه از سوی دولت به تمامی معادن کشور ابلاغ خواهد شد.
وی گفت: به موجب این آیین نامه كه یك هفته پیش از حادثه انفجار معدن یال شمالی به تصویب رسید، تمامی مالکان و پیمانکاران معادن در سراسر کشور ملزم خواهند شد تا در همه معادن کشور نکات ایمنی و حفاظت کار را براساس آخرین استاندارهای روز دنیا رعایت کنند.
این فعال کارگری گفت: در صورت اجرایی شدن آیین نامه مذکور فعالیت در معادنی که از نظر تجهیزات حفاظت ایمنی کار و بهره‌بردای مطابق فناوری روز نشده باشند متوقف خواهد شد.
وی افزود: آیین نامه ایمنی کار در معادن ۴۵۵ ماده دارد و براساس نظرات، گزارش‌ها و تجارب کار‌شناسان و بازرسان وزارتخانه‌های «تعاون، كار و رفاه اجتماعی» و «صنعت، معدن و تجارت» و استاندراهای روز ایمنی کار نوشته شده‌ است.
عضو مجمع عالی نمایندگان کارگری گفت: در صورت اجرایی شدن آیین نامه ایمنی کار در معادن، کارفرمایان معادن زغال سنگ از جمله کارفرمایانی خواهند بود که باید تجهیزات بهره‌برداری خود را برابر با استاندارهای روز حفاظت و ایمنی کار تطبیق دهند.
وی گفت: یکی از نگرانی‌های اعضای شورای‌عالی حفاظت فنی این بود که با آیین نامه فوق ممکن است، کارفرمایان و پیمانکاران معادن کشور به دلیل تحریم‌های اقتصادی معادن کشور نتوانند به موقع تجهیزات ایمنی و بهره‌برداری موجود ر ا با استاندراهای روی حفاظت و ایمنی کار تطبیق دهند و در نتیجه بهره برداری از معدن برای مدتی متوقف شود.
به گفته شهنی هرچند متوقف شدن فعالیت معادن ممکن است زیان‌های خرد و کلان اقتصادی فراوانی را به دنبال داشته باشد اما حداقل با این کار از بروز حوادثی که منجر به فجایع انسانی می‌شود جلوگیری خواهد شد.
به روز نبودن تجهیزات از دلایل انفجار معدن یال شمالی بود
انتشار این خبر درحالی است که سه‌شنبه - ۲۸ آذر - بر اثر انفجار گاز در معدن «یال شمالی» در شهرستان طبس هشت کارگر معدنچی کشته شدند.
عضو کارگری شورای‌عالی حفاظت فنی با یاداوری اینکه در سالهای اخیر معادن زغال سنگ کشور به قربانگاه کارگران معدنچی تبدیل شده‌اند، گفت: در تمامی این حوادث از جمله حادثه هفته گذشته معدن یال شمالی، به روز نبودن تجهیزات نقش موثری در کشته شدن کارگران معدنچی داشته است.
به گفته شهنی هرچند در معادن زغال سنگ همیشه خطر نشت گاز متان وجود دارد اما به کمک تجهیزات مدرن بهره‌برداری می‌توان جلوی انفجار گاز در معادن و كشتار كارگران را گرفت.
وی گفت: به دلیل پیشرفت‌های علمی، امروز تجهیزات بهره‌برداری از معادن زغال سنگ در مقایسه با گذشته آنقدرهوشمندانه شده‌است‌که این تجیهزات قادرند در صورت نشت گاز متان، هشدار داده و فعالیت خود را متوقف کنند.
این فعال کارگری گفت: با استفاده از چنین تجهیزاتی در زمان نشت گاز متان، هم کارگران معدنچی به موقع از درون معدن خارج شده و هم اقدامات لازم برای تخلیه معدن از گاز متان گرفته خواهد شد.
وی افزود: اگر از قبل در معادن زغال سنگ، تجهیزات بهره‌بردرای و حفاظت ایمنی معادن مطابق استاندارهای روز دنیا به روز شده بود حداقل امروز شاهد فاجعه معدن یال شمالی نبودیم.
عضو مجمع عالی نمایندگان کارگری کشور در خصوص حادثه هفته گذشته معدن یال شمالی گفت: دستگاه‌های ذی ربط برابر قانون ملزم هستند تا ضمن حمایت از خانواده‌های کارگران قربانی، علت حادثه را شناسایی و با عوامل آن برخورد قانونی کنند.
وی یادآور شد: وقتی در شورای عالی حفاظت فنی از هم اکنون می‌توان با راهکارهای قانونی ضزیب ایمنی کار را بصورت علمی بالا برد و بدین طریق از بروز حوادث حین کار و افزایش تلفات انسانی جلوگیری کرد، در آینده پاسخگویی در مورد حوادثی مانند انفجار هفته گذشته معدن یال شمالی عملی سخت و دشوار خواهد بود.
شهنی با بیان اینکه برای کاهش حوادث حین کار در معادن کشور، آیین نامه جدید ایمنی کار باید اجرایی شود، ابراز امیدواری کرد که این آیین نامه هرچه زود‌تر با تایید وزیرکار برای اجرایی شدن ابلاغ شود.
عدم اجرای مصوبه شورای عالی حفاظت فنی در مورد حمل بار دستی
عضو کارگری شورای عالی حفاظت فنی با یادآوری اینکه طبق قانون شورای عالی حفاظت ایمنی وظیفه سیاست گذاری مسائل ایمنی و حفاظتی کار را برعهده دارد، گفت: در این شورا علاوه بر نمایندگان کارگری و کارفرمایی، از سازمانهای مختلفی چون وزارت‌خانه‌های کار، صنعت و معدن، نفت، سازمان استاندار‌ها نیز نمایندگان و کارشناسانی حضور دارند.
وی گفت این شورایعالی تاکنون در خصوص بهبود شرایط حفاظت و ایمنی کار در محیط‌های مختلف آیین نامه‌های را تدوین کرده است. به گفته شهنی آیین نامه مربوط به حمل بار دستی از جمله مصوبات شوراعالی حفاظت فنی است که موجب آن وزن باری که توسط کارگران باربر با دست جابجا می‌شود نباید از ۲۳ کیلوگرم بیشتر باشد.
این فعال کارگری گفت: زمانی که این آیین نامه در شورای‌عالی حفاظت فنی تدوین شد، به پیشنهاد برخی از اعضا به واحدهایی مانند کارخانه‌های سیمان تولیدی مهلتی ۲ ساله داده شد تا با کاهش بسته بندی وزن محصولات، فرایند تولید خود را اصلاح کند که با وجود سپری شدن این مهلت هنوز در این خصوص تغییری ایجاد نشده است

--------------------------

انفجار معادن قابل پیش‌گیری نیست/ فعالیت مجدد یال شمالی پس از رفع نواقص فنی

معاون دفتر نظارت و بهره برداری از معادن وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد: علارغم رعایت همه استاندار‌ها در معادن، حوادث کارگری دراین معادن غیر قابل پیشگیری است.
عباسعلی ایروانی، با «مطلوب» توصیف كردن وضعیت ایمنی معدن یال شمالی، به ایلنا گفت: این معدن مطعلق به بخش خصوصی است و بصورت دوره‌ای توسط بازرسان اداره کار مورد بازردید قرار می‌گرفته است و اگر در مواردی در این معدن نواقص فنی مشاهده شده با هشدار به کارفرما و مسئولان ایمنی این نواقص برطرف شده‌اند.
او درباره علت حادثه انفجار معدن یال شمالی تصریح کرد:‌‌ رها شدن یکباره گازهای منفجره در داخل تونل علت حادثه عنوان شده و این انفجارزمانی رخ داده است که کارگران وارد تونل شده بودند و مشغول بکار بودند.
این مقام مسئول اضافه کرد: مسئول ایمنی تونل قبل از ورود کارگران کارش را بخوبی انجام داده و مشکلی در ابتدا مشاهده نکرده است.
ایروانی افزود: شدت انفجار در قسمت استخراج تونل به دلیل بسته بودن محیط کار بیشتراز سایر نقاط بوده ومتاسفانه این چند کارگری که کشته شده‌اند در قسمت استخراج مشغول بکار بوده‌اند و فرصت خارج شدن پیدا نکرده‌اند.
او گفت: با توجه به اینکه این معدن وسایر معادن به امكانات ایمنی مجهز هستند با این حال هیچ معدنی نمی‌تواند از وقوع چنین حوادثی به طور کامل پیش گیری کند و فقط می‌توان وقوع چنین حوادثی را کاهش داد.
به گفته معاون دفتر نظارت و بهره برداری از معادن وزارت صنعت، معدن و تجارت هنوز نظر کار‌شناسان و بازرسان اداره کار و پزشکی قانونی اعلام نشده و نظر قاطع و حتمی کار‌شناسان وزارت صنایع نیز گزارش نشده است.
او با بیان اینکه همه معادن کشور بویژه معادن زغال سنگ باید از پیشرفته‌ترین تجهیزات ایمنی وفن آوری تهویه هوا برخوردار باشند، اظهار داشت: معدن یال شمالی دارای ذخایر زغالسنگ بسیارغنی است و طبیعی است بعد از رفع اشکالات فنی حاصل از انفجار مجددا فعالیت تولیدی خود را از سر خواهد گرفت.

--------------------------

برگزاری مراسم تشییع پیكر قربانیان انفجار معدن یال شمالی

با کشف جسد «اسماعیل عابد»، هشتمین و آخرین کارگر مفقود در حادثه انفجار معدن یال شمالی در بخش پدیده شهرستان طبس، و پایان یافتن عملیات جستجوی اجساد در ساعت ۳۲: ۲۲ شامگاه سه‌شنبه ۲۸ آذرماه، اجساد قربانیان صبح امروز، پنجشنبه، با انجام تشریفات مذهبی به خاک سپرده شد.
خبرنگار ایلنا در محل وقوع حادثه، اسامی کارگران کشته شده در این حادثه را «علی مهدی‌زاده»، «محمود عابد»، «جواد باقرزاده»، «رمضان رضوانی»، «اسماعیل رحیمیان»، «ابوالفضل خوری»، «رسول غلامی» و «اسماعیل عابد» گزارش کرده است.
گفتنی است، خبرگزاری کار ایران روز گذشته با استناد به آمار رسمی سازمان پزشکی قانونی، گزارش کرده بود در هفت ماه گذشته به طور متوسط روزانه پنج کارگر ایرانی بر اثر حوادث ناشی از کار جان خود را از دست می‌دهند که این فاجعه هر روزه، ضرورت تقویت «بازرسی کار» که در فصل چهارم قانون کار مورد تاکید قرار گرفته است را بیش از هر زمان دیگری نشان می‌دهد.

--------------------------

جسد هشتمین معدن‌كار كشف شد/ اعلام عزای عمومی در طبس

شب گذشته با کشف هشتمین جسد قربانیان حادثه انفجار معدن یال شمالی، عملیات جستجوی اجساد خاتمه یافت.
به گزارش خبرنگار ایلنا در محل حادثه، در ساعت ۳۲: ۲۲ شامگاه سه‌شنبه - ۲۸ آذرماه - جسد «اسماعیل عابد» آخرین قربانی انفجار معدن یال شمالی در عمق بیش از ۵۰۰ متری تونل کشف شد تا به این ترتیب عملیات شبانه جستجوی اجساد خاتمه یابد.
اسامی سایر کشته‌شگان به ترتیب «علی مهدی‌زاده»، «محمود عابد»، «جواد باقرزاده»، «رمضان رضوانی»، «اسماعیل رحیمیان»، «ابوالفضل خوری» و «رسول غلامی» گزارش شده است.
بنابراین گزارش، بامداد امروز - چهارشنبه - فرمانداری شهرستان طبس پنجشنبه را که مصادف با مراسم تشییع جنازه قربانیان است عزای عمومی اعلام کرد.

--------------------------

تشكیل هیئت علت‌یابی انفجار معدن یال شمالی

استاندار یزد اعلام کرد: هیاتی از کار‌شناسان و دستگاه‌های اجرایی مامور رسیدگی به علت حادثه انفجار معدن یال شمالی طبس هستند.
محمد رضا فلاح‌زاده در این باره به ایلنا گفت: صبح امروز - چهارشنبه - هیاتی از کار‌شناسان فنی و دستگاه‌های اجرایی مامور رسیدگی به این حادثه شده‌اند که بعد از بررسی نهایی علت و عاملین این حادثه معرفی و با مقصرین احتمالی برخورد خواهند شد.
استاندار یزد همچنین کشته شدن ۸ نفر از کارگران را در این حادثه را به خانواده‌های آنان تسلیت گفت و درباره علت حادثه افزود: آنچه تا هم اکنون بررسی شده است انفجار ناشی از انتشار گاز بوده است.
گفتنی است بر اثر انفجار معدن یال شمالی در طب، س صبح روز سه شنبه ۸ نفر از کارگران که اغلب آنان بومی بوده‌اند، جان خود را از دست دادند.

--------------------------

انفجار معدنی در طبس ۳ کارگر را کشت/ ۵ نفر محبوس شدند

بر اثر انفجار معدنی در طبس ۳ کارگر کشته و ۵ نفر بر اثر ریزش تونل محبوس شده‌اند که منابع مطلع در محل از زنده بودن آنان اطمینان ندارند.
به گزارش خبرنگار ایلنا از طبس، در ساعت ۴ بامداد امروز - سه‌شنبه ۲۸ آذر - در پی وقوع انفجار در معدن زغالسنگ «یال شمالی» که در نوبت چهارم کاری این معدن رخ داد، بر اثر ریزش تونل ۳ کارگر کشته و ۵ تن دیگر محبوس شده‌اند.
هنوز اطلاعات موثقی از زنده بودن کارگران محبوس در دست نیست. اخبار تکمیلی متعاقبا ارسال خواهند شد.

--------------------------

امید زنده ماندن ۵ کارگر محبوس در معدن یال شمالی

بر اثر انفجاری که در ساعت ۴ بامداد امروز در معدن یال شمالی رخ داد و به کشته شدن ۳ کارگر و حبس ۵ کارگر دیگر انجامید، منابع خبری ایلنا در طبس امید ضعیفی به زنده بودن ۵ کارگر محبوس دارند.
به گزارش ایلنا از طبس، این حادثه در ساعت ۲۰: ۹ صبح امروز به آتشنشانی طبس اطلاع داده شد اما نیروهای امدادی معدن «یال شمالی» در بخش پرورده طبس از ورود نیروهای آتشنشانی جلوگیری کردند.
به نظر می‌رسد دلیل این ممانعت، نیاز به عملیات تخصصی امداد و نجات در معادن زیرزمینی باشد چرا كه در حوادث مشابه عملیات امداد و نجات غیر تخصصی باعث مرگ كارگران محبوس در عمق زمین می‌شود.
منابع ایلنا در طبس انفجار گاز متان را دلیل حادثه ریزش تونل معدن ذکر کرده‌اند و اطلاع داده‌اند این کارگران در استخدام شرکت پیمانکاری «آروین نوین» بوده‌اند. اخبار تكمیلی ارسال خواهند شد.

--------------------------

كشف جنازه چهارمین كارگر حادثه معدن یال شمالی

بر اثر انفجاری که در ساعت ۴ بامداد امروز در معدن سال شمالی رخ داد و به کشته شدن ۳ کارگر و حبس ۵ کارگر دیگر انجامید، فرماندار طبس از كشف چهارمین جنازه در حفاری‌های انجام شده خبر داد.
احمد طالبیان مقدم به خبرنگار ایلنا گفت: با كشف چهارمین جنازه هنوز از سرنوشت چهار كارگر دیگر اطلاعی نداریم اما گروه‌هایی از آتشنشانی، هلال احمر، نیروهای امدادی معدن یال شمالی در حال فعالیت هستند.
فرماندار طبس وقوع انفجار به دلیل نشت گاز متان را تایید كرد و مختصات محل این حادثه را در عمق ١۵٠ عمودی و۵۵٠ افقی ذكر كرد. اخبار تكمیلی ارسال خواهند شد.

--------------------------

پزشکی قانونی یزد مرگ ۸ کارگر معدن یال شمالی را تایید کرد

طبق اعلام پزشكی قانونی یزد تعداد کشته شدگان حادثه امروز معدن یال شمالی طبس به هشت نفر رسید.
به گزارش ایلنا، در پی وقوع انفجاری در معدن یال شمالی كه تاكنون به كشف چهار جنازه و مفقود شدن چهار كارگر دیگر انجامیده است، پزشكی قانونی یزد با استناد به ابعاد حادثه مرگ كارگران مفقود شده را نیز تایید كرد و به این ترتیب تعداد كشته شدگان این حادثه به هشت نفر رسید.
منابع ایلنا پیش از این امید به زنده بودن كارگران مفقود شده را ضعیف ارزیابی كرده بودند.
با این حال فرماندار طبس در خبری جداگانه تعداد کشته شدگان این حادثه راچهار نفر عنوان کرده است. احمد طالبیان مقدم به ایلنا گفت: تا کنون جسد چهار کارگر معدنچی از عمق زمین بیرون آورده شده و هنوز از سرنوشت باقی کارگران اطلاعی در دست نیست.
این در حالی است که بطور معمول در حوادث این چنینی امکان زنده ماندن کارگران بسیار پایین است. به عنوان مثال در آذرماه سال ۸۹ حادثه‌ای مشابه در یکی از معادن کرمان روی داد که در جریان آن ۴ كارگر در عمق ٦٠٠ متری تونل محبوس شده بودند. آنزمان مسئولان وقت با اعلام اینکه تلاش‌ها برای نجات کارگران محبوس ادامه دارد تا مدت‌ها از تایید خبر کشته شدن کارگران خود داری کردند اما در ‌‌نهایت ١٩ فروردین ٩٠ جنازه ٣ كارگر بیرون كشیده شد و از سرنوشت كارگر چهارم خبری انتشار نیافت.

--------------------------

قربانیان حوادث كار روی كاغذ‌های آمار

در حالی که سازمان پزشکی قانونی روز گذشته از کشته شدن یک هزار و ۱۰۱ نفر در جریان حوادث کار سال ۹۱ خبر داده بود با انفجار بامداد امروز معدن یال شمالی حداقل هشت کشته دیگر به آمار منتشره افزوده شد.
به گزارش ایلنا، در گزارشی که از سوی سازمان پزشکی‌قانونی منتشر شده بود آمده است: در هفت ماه نخست سال ۹۱ یکهزار و ۱۰۱ نفر بر اثر حوادث ناشی از کار فوت کرده‌اند که این آمار در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۱۲ درصد رشد داشته‌است.
به گفته منابع خبری ایلنا در جریان حادثه انفجار صبح امروز معدن یال شمالی هشت معدنچی براثر انفجار و ریزش تونل معدن‌کشته شده‌اند و در حال حاضر تلاش برای یافتن چهار جنازه باقیمانده همچنان ادامه دارد.
این درحالی است که به دلیل نوع حفاری و تونل بندی معادن، در ایران اگر یک معدن دچار حادثه شود احتمال زنده بیرون آمدن معدنچیان گرفتار این معدن بسیار پایین است.
در سالهای گذشته معادن ذغالسنگ ایران همواره برای کارگران یکی از حادثه خیز‌ترین محیط‌های کار محسوب شده‌اند. معدن باب نیزو و هجدک در کرمان در چند سال اخیر با انفجار و ریزش به قتل‌گاه کارگران تبدیل شده‌اند.
مردن در معدن به اندازه کارکرن در معدن سخت و طاقت فرساست، در معدنی همچون یال شمالی که به دلیل نشت گاز متان هرآن امکان انفجار و ریزش وجود دارد سوختن، خفه شدن و له شدن در زیر آوار تنها راه مردن است.
گزارش‌های سازمان پزشکی قانونی نشان می‌دهد که از ابتدای سال ۹۱ تا پیش از انفجار معدن یال شمالی، اصابت اجسام سخت ۲۳۶ نفر، برق‌گرفتگی ۱۷۳ نفر، سوختگی ۶۴ نفر و کمبود اکسیژن ۳۴ نفر را در حین انجام کار کشته است.
رشد مرگ و میر بر اثر حوادث ناشی از کار در حالی است که به گفته مسولان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی کارفرمایان در بروز حوادث ناشی از کار سهم به سزایی دارند. به عنوان مثال رئیس اداره بازرسی کار اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان اصفهان چندی پیش از وقوع هزار و ۱۱۷ حادثه برای کارگران این استان در سال جاری رخ داده بود كه كارفرمایان بین ۷۰ تا ۷۵ مقصر بوده‌اند.

قربانیان از نگاه آمار تامین اجتماعی
کشته شدن کارگران در جریان حوادث حین کار پدیده جدیدی نیست، براساس آمارهای منابع رسمی از جمله سازمان تامین اجتماعی هر سال در جریان بروز حوادث حین کار عده‌ای کشته و زخمی می‌شوند. این سازمان در تازه‌ترین آمار خود اعلام کرده است: در سال گذشته حدود ۱۰ میلیون کارگر بیمه شده در سراسر کشور در معرض حوادث ناشی از کار قرار داشته‌اند.
به گزارش ایلنا به نقل از سالنامه آماری سال ۱۳۹۰ سازمان تامین اجتماعی، در سال گذشته ۲۱ هزار و ۴۷۷ مورد حادثه حین کار در کشور رخ داده است که درجریان آن ۲۰ هزار و ۳۹۹ نفر بیمه شده قربانی شده‌اند.
براین اساس از مجموع این تعداد قربانی حوادث حین کار، ۸۵ نفر فوت، ۱۸۵ نفر از کار افتاده کلی (بیش از ۶۶ درصد ازکار افتاده)، ۲۷۵ نفر از کار افتاده جزئی (بین ۳۳ تا ۶۶ درصد از کار افتاده)، ۸۶۵ نفر غرامت عضو (کمتر از ۳۳ درصد از کار افتاده) و ۱۸ هزار و ۹۸۹ نفر بهبودی کامل پیدا کرده‌اند.
به موجب این آمار بیمه شدگان تعداد مرد حادثه دیده ۲ هزار و ۳۰ نفر و تعدا بیمه شدگان زن حادثه دیده ۳۶۹ نفر گزارش شده است که از این تعدا ۴ هزار و ۶۵۱ نفر را بیمه شدگان مجرد و ۱۵ هزار و ۷۴۸ نفر باقیمانده را بیمه‌شدگان مجرد تشکیل داده‌اند. در سالنامه آماری سال ۹۰ سازمان تامین اجتماعی آمده است: در مجموع یک میلیون ۲۹ هزار و ۸۴۱ بیمه شده به دلیل جراحت در حوادث حین کار تحت معالجه قرار گرفتند که در این میان به ۹۹۵ هزار و ۷۱۵ نفر از این قربانیان بصورت سرپایی و به ۳۴ هزار و ۱۲۶ قربانی دیگر بصورت بستری خدمات درمانی ارائه شده است.
این درحالی است در سالنامه منتشر شده جمعیت بیمه شدگان در معرض وقوع حادثه ۱۰ میلیون و۸۷۳ هزار و ۷۹۹ نفر در سراسر کشور ذکر شده است.
گزارش سالنامه آماری سازمان تامین اجتماعی در خصوص علل وقوع حوادث حین کار در سال ۱۳۹۰ می‌افزاید: وسایل بی‌حفاظ (۱۰۷۲ مورد)، وسایل معیوب (۸۱۵ مورد)، بی‌احتیاطی (۱۲۰۴۰ مورد)، نور ناقص (۱۹ مورد)، لباس خطرناک (۱۵ مورد)، فقدان اطلاعات (۳۳ مورد) و سایر علل (۷۲۳۶ مورد) از جمله علل بروز حوادث حین کار در سال گذشته بوده‌اند.
انتشار این آمار در حالی است که هممین چندی پیش معاون فنی و درآمد سازمان تأمین‌اجتماعی گفت: این سازمان به دنبال بازنگری بخشنامه‌ها و دستورالعمل‌های مربوطه، بخشنامه جدیدی در حوزه امور فنی بیمه‌شدگان تهیه شده است.
به گزارش ایلنا مهرداد محقق‌زاده در اواسط آذرماه از صدور بخشنامه جدید حوادث ناشی از کار به واحدهای اجرایی سازمان تأمین‌اجتماعی در سراسر کشور خبر داد و افزود: صدور بخشنامه به منظور برداشت یکسان از تعریف حادثه ناشی از کار موضوع ماده ۶۰ قانون تأمین‌اجتماعی و تشخیص آن از سایر حوادث و همچنین اجرای صحیح مقررات قانونی و امکان ارائه خدمات مطلوب و به هنگام به بیمه‌شدگان انجام شده است.
وی با بیان اینکه طبق ماده «۶۰» قانون تأمین‌اجتماعی، حادثه ناشی از کار حادثه‌ای است که در حین انجام وظیفه و به سبب آن برای بیمه‌شده اتفاق می‌افتد، ادامه داد: مقصود از حین انجام وظیفه تمام اوقاتی است که بیمه‌شده در کارگاه یا مؤسسات وابسته یا ساختمان‌ها و محوطه آن مشغول کار باشد و یا به دستور کارفرما در خارج از محوطه کارگاه عهده دار انجام ماموریتی باشد.
محقق‌زاده ادامه داد: گاهی اوقات مراجعه به درمانگاه و یا بیمارستان و یا برای معالجات درمانی و توانبخشی واوقات رفت و برگشت بیمه‌شده از منزل به کارگاه جزء اوقات انجام وظیفه محسوب می‌شود به شرط اینکه حادثه در زمان عادی رفت و برگشت به کارگاه اتفاق افتاده باشد. بعلاوه حادثه‌ای که برای بیمه‌شده حین اقدام برای نجات سایر بیمه‌شدگان و مساعدت به آنان اتفاق می‌افتد نیز حادثه ناشی از کار محسوب می‌گردد.
معاون فنی و درآمد سازمان تأمین‌اجتماعی با تأکید بر اینکه هر حادثه‌ای را می‌بایست به طور مشخص و بانگرش به همه جوانب آن و با رعایت ملاک‌های مقرر در قانون مورد بررسی قرارداد؛ گفت: در زمان وقوع حادثه ناشی از کار، کارفرمایان باید اقدامات اولیه را برای جلوگیری از تشدید عوارض حادثه انجام دهند و گزارش حادثه را در کوتاه‌ترین زمان و حداکثر ظرف ۳ روز کاری به اطلاع شعبه تأمین‌اجتماعی محل برسانند.
محقق‌زاده با بیان اینکه بیمه‌شدگانی که دچار حادثه ناشی از کار شوند، طبق ضوابط می‌توانند از حمایت‌های مقرر در قانون تأمین‌اجتماعی برخوردار شوند افزود: مستمری از کار افتادگی و یا غرامت‌های مقطوع از جمله مزایای قانونی در نظر گرفته شده برای حوادث ناشی از کار است.

--------------------------

فرماندار طبس شایعه وجود قربانیان بیشتر در معدن یال شمالی را تكذیب كرد سرانجام فرماندار طبس در حالی مرگ هشت کارگر معدنچی را درجریان انفجار معدن یال شمالی تایید کرد که برخی منابع كارگری در این معدن تعداد كارگران محبوس را بیش از رقم اعلامی می‌دانند.
به گزارش ایلنا، آنان معتقدند در جریان حادثه امروز معدن یال شمالی حداقل ۱۵ معدنچی گرفتار شده‌اند که احتمال می‌رود همه آن‌ها در جریان انفجار و ریزش معدن کشته شده باشند. این منابع كارگری با یادآوری اینکه حادثه انفجار امروز معدن یال شمالی در ساعت ۴ بامداد و در زمان چهارمین شیفت کاری و در زمان كار کارگران بیشتری از رقم اعلامی رخ داده است می‌افزایند: ممکن است در زمان بروز حادثه کارگران دیگری نیز در معدن مشغول کار بوده باشند.
با توجه به تمامی جوانب این فاجعه انسانی، احتمال اظهارات احساسی كارگران منتفی نیست و خبرگزاری ایلنا تا زمان دستیابی به لیست كارگران شیفت چهارم این معدن قادر به تایید خبر مذكور نیست.
گفتنی است فرماندار طبس در گفتگو با ایلنا احتمال وجود قربانیان بیشتر در این حادثه را تكذیب كرد.

--------------------------

تنها یك جسد از معدن یال شمالی خارج شده است پیمانكار معدن زغال سنگ یال شمالی در گفتگو با ایلنا جزئیات بیشتری را در خصوص حادثه انفجار صبح امروز منتشر کرد.
ابالقاسم حسنی مدیر عامل شرکت آروین نوین به ایلنا گفت: انفجار بامداد امروز در عمق ۱۵۰ متری زمین رخ داده است.
وی با بیان اینكه در زمان حادثه ۱۳ کارگر وارد تونل شده و مشغول به کار شدند، افزود: در زمان حادثه هشت کارگر در افق شماره ۳، چهار کارگر در افق شماره ۲ به همراه یک کارگر مسئول ایمنی در داخل معدن بودند.
وی افزود: به دنبال وقوع انفجار پنج نفر از معدنچیان توانستند به موقع از درون معدن خارج شده و زنده بمانند اما هشت معدنچی دیگر در نتیجه این انفجار کشته شدند.
به گفته مدیرعامل شرکت پیمانكاری آروین نوین، هر چند مرگ جسد چهار نفر از معدنچیان كشف شده است اما تا کنون یك جسد از درون معدن خارج شده است. وی درخصوص سهامداران این شرکت گفت: سهام این شرکت پیمانکاری به ۳۰ نفر از بازنشستگان شرکت زغال سنگ طبس تعلق دارد.

--------------------------

گزارش تصویری از تلاش شبانه برای کشف اجساد کارگران معدن یال شمالی/اسامی کشته‌شدگان

با ادامه عملیات شبانه کشف اجساد، تا ساعت ٢٢ امشب، جسد هفت کارگر معدن یال شمالی واقع در بخش پدیده طبس از عمق زمین بیرون آورده شده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا در محل حادثه، اسامی کشته‌شگانی که جسد آنها تا این لحظه کشف و بیرون آورده شده است به ترتیب «علی مهدی‌زاده»، «محمود عابد»، «جواد باقرزاده»، «رمضان رضوانی»، «اسماعیل رحیمیان»، «ابوالفضل خوری»و «رسول غلامی» و تنها کارگری که عملیات برای کشف جسدش ادامه دارد «اسماعیل عابد» گزارش شده است.
گفته می‌شود گروه عملیاتی کشف اجساد تا این لحظه تا عمق ۵۰۰ متری تونل پیش رفته‌اند و ظاهراً جنازه ششم نیز تا دقایقی دیگر خارج می‌شود.

گزارش تصویری از حمیدرضا حجازی