افق روشن
www.ofros.com

كارگران اخراجی دانشگاه آزاد و تعویق حقوق، گسترش

قراردادهای سفیدامضاء و تعویق ۵ ماه دستمزد کارگران متروی اهواز


خبرگزاری کار ایران                                                                                       یکشنبه ٣١ اردیبهشت ١٣٩١

كارگران اخراجی دانشگاه آزاد لارستان حقوق معوقه خود را نگرفته‌اند

ایلنا: یکی از کارگران قراردادی دانشگاه آزاد واحد لارستان طی تماسی با خبرگزاری ایلنا از عدم پرداخت حقوق و معوقات خود و سایر كارگران خدماتی این دانشگاه یك سال پس از اخراج خبر داد.
به گزارش ایلنا، این كارگر تعداد اخراج شدگان را ۶۰ نفر اعلام کرد و افزود: كارگران اخراجی در بخش خوابگاه‌‌ها و سایر مشاغل خدماتی كار می‌كردند که با گذشت بیش از یکسال هنوز حقوق و مطالبات قانونی‌شان پرداخت نشده است.
او مدعی شد: بهانه مسئولان دانشگاه آزاد لارستان از اخراج کارگران خدماتی، كاهش تعداد دانشجویان جذب شده و به تبع كاهش درآمدهای این واحد آموزشی اعلام شده است.
او درباره سوابق فعالیت كارگران اخراج شده اظهار داشت: میانگین سوابق کاری این ۶۰ نفر از ده سال تا ۱۵ سال بوده است.
همچنین خبرنگار ایلنا جهت پیگیری این خبر با یك فعال كارگری در لارستان گفتگو كرد.
دبیر اجرایی خانه کارگر لارستان با تایید ادعای این کارگر گفت: از مهر ماه سال ۸۸ بخش خدماتی دانشگاه آزاد لارستان به بخش خصوصی (شرکت امید دانش) واگذار شد و همه کارکنان قرادادی به زیر مجموعه این شرکت انتقال یافتند.
محمد حسن قوامی با بیان اینکه در فروردین سال ۹۰ نیروهای خدماتی این دانشگاه اخراج شدند تصریح کرد: تاکنون هیچ معوقات این کارگران پرداخت نشده است.
او گفت: با شکایات این اخراج شدگان به مراجع قانونی و هیئت‌های حل اختلاف پیمانکار گفته است پولی برای پرداخت معوقات کارگران اخراجی ندارم.

------------------------

گسترش قراردادهای سفیدامضاء در پی هدفمندی یارانه‌ها

ایلنا: یك فعال كارگری گفت: قراردادهای سفید امضا پس از اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها گسترش یافته‌اند.
پروین محمدی در گفتگو با ایلنا ضمن بیان این مطلب گفت: به دلیل فشار بیش از حدی كه در پی هدفمندی یارانه‌ها و افزایش قیمت حامل‌های انرژی بر بخش تولید وارد شد، كارفرمایان كه از عهده پرداخت هزینه انرژی واحدهای تولیدی بر نمی‌آمدند این زیان را با انعقاد قراردادهای سفید امضا از طریق حقوق كارگران جبران می‌كنند.
محمدی با بیان اینكه 70 درصد از زنان كارگر با قراردادهای سفید امضاء مشغول به كار هستند، درباره پیشینه‌ی این نوع قرارداد گفت: پس از تفسیر تبصره دوم ماده هفت قانون كار قراردادهای موقت در روابط كار ایران گسترش یافت و این قراردادهای ناعادلانه چنان جای‌پایش را محكم كرد كه دیگر استخدام رسمی كارگر به ندرت اتفاق می‌افتاد اما اینك با سوءاستفاده از همین قراردادهای ناعادلانه، قراردادهای سفید امضاء دارد جای پایش را در روابط كار ایران محكم می‌كند.
این فعال كارگری یكی دیگر از دلایل رواج قراردادهای سفید امضا را گسترش بیكاری دانست و توضیح داد: در شرایطی كه بیكاری چنان گسترش یافته كه كارگر به دلیل فقدان امنیت شغلی و برای دستیابی به حق كار كردن حاضر است هر شرایطی را بپذیرد، زیر بار خفت پذیرش تسویه حساب قبل از شروع به كار هم می‌رود.
او وزارت كار را مسئول مستقیم تضییع حقوق زنان كارگر در قالب انعقاد قراردادهای سفیدامضاء دانست و ادامه داد: وزارت كار مسئول بازرسی از واحد‌های تولیدی را به عهده دارد اما با كوتاهی آنها و شانه خالی كردن از زیر بار مسئولیت، دست كارفرما هم برای انعقاد قرارداد سفید امضا با كارگر باز می‌شود.
عضو اتحادیه آزاد كارگران ایران با اشاره به محدودیت‌های اشتغال زنان در ایران، بیان كرد: به دلیل اینكه مردان امكان بیشتری برای انتخاب شغل‌ دارند امكان مقاومت بیشتری هم در مقابل این قراردادها می‌توانند داشته باشند اما با محدودیت‌هایی كه برای اشتغال زنان وجود دارد توان مقاومت آنان در مقابل قراردادهای سفیدامضاء هم كمتر است و به همین دلیل شاهد شیوع ٧٠ درصدی این نوع قرارداد در میان زنان كارگر هستیم.
این فعال كارگری یكی دیگر از دلایل رواج قراردادهای سفید امضا در میان زنان كارگر را حضور اكثر آنان در كارگاه‌های كوچك دانست و گفت: در كارگاه‌های بزرگ كمتر شاهد چنین تخلفاتی هستیم اما در كارگاه‌های كوچك و متوسط به دلیل كم‌كاری بازرسی كار قراردادهای سفید امضا گسترده‌تر است.
محمدی در خاتمه تاكید كرد: وزارت كار باید با انجام بازرسی‌های دقیق و مستمر و مجازات‌های سنگین اجازه سوءاستفاده از شرایط تحمیلی به جامعه كارگری را ندهند.

------------------------

کارگران متروی اهواز ۵ ماه است حقوق نگرفته‌اند

به گفته یکی از کارگران قطار شهری اهواز، ۸۰۰ نفر از کارگران قطار شهری اهواز، با وجود کار در گرمای بالای ۵۰ درجه، ۵ ماه است که حقوق نگرفته‌اند، اما از ترس اخراج جرات اعتراض ندارند.
به گزارش ایلنا، این کارگر که نخواست نامش فاش شود، با اشاره به بیکارشدن ۲۰۰ کارگر قطار شهری اهواز، در پی توقف کار به دلیل اعتراض در سال گذشته، افزود:
مشکلات کارگران متروی اهواز دوباره در حال تکرار شدن است و تا کنون کسی از مسئولان پاسخگوی مشکلات این کارگران نبوده است. همچنین یک فعال کارگری در قزوین خبر داد که ۲۰۰ تن کارگران کارخانه پلی اوتان، تولید کننده صندلی خودرو و تشک، نیز ۲ ماه است که حقوق نگرفته‌اند.
این کارخانه در گذشته ۵۰۰ کارگر داشت که در حال حاضر تعداد ۲۰۰ کارگر در این واحد تولیدی باقی مانده‌اند. کارگران بیکار شده نیز به دلیل پرداخت نشدن حق بیمه در موعد مقرر، امکان استفاده از مقرری بیمه بیکاری را ندارند.