افق روشن
www.ofros.com

شرایط امروز کارگران در سه دهه گذشته بی‌سابقه بوده است


خبرگزاری کار ایران                                                                                        شنبه ۷ اردیبهشت ۱۳۹٢

شرایط امروز کارگران در سه دهه گذشته بی‌سابقه بوده است

در آستانه روزانه جهانی کارگر جمعی از فعالان مستقل صنفی با انتشار بیانه‌ای نسبت به پایین بودن مزد و وضعیت وخیم معیشتی کارگران اعتراض کردند.
به گزارش ایلنا، در این بیانیه که از سوی گروهی از هماهنگ‌کنندگان طومار سال گذشته کارگران برای بازبینی و افزایش دستمزد‌ها نوشته شده‌، آمده است: از سال گذشته به این سو، ماه و فصلی در این مملکت نبوده است که هزینه‌های زندگی به چندین برابر افزایش پیدا نکرده باشد. با اینحال هنوز چند صباحی از آغاز سال جدید نگذشته است که بار دیگر قیمت گوشت و برخی دیگر از اقلام غذایی سر به فلک کشید و از هم اکنون طرح مربوط به افزایش قیمت نان و حاملهای انرژی و حذف ارز مرجع برای کالاهای وارداتی به عنوان سرآغازی دیگر برای چندین برابر شدن هزینه‌های زندگی است.
نویسندگان این بیانیه كه از اعضای اتحادیه آزاد كارگران هستند با انتقاد از تعیین مبلغ ۴۸۷ هزار تومان به عنوان حداقل مزد سال ۹۲ متذکر شده‌اند: دولت همیشه و در هر حالی بهای هر کالایی را که اختیار قیمت گذاری آن بدست‌اش بوده افزایش داده است و به تبع آن بخش خصوصی و صاحبان سرمایه نیز قیمت کالا‌ها و خدمات تولیدیشان را بالا برده‌اند. اما زمانی که نوبت به زندگی و بقا ما کارگران در این مملکت رسیده است دولت نه تنها هیچ مسئولیتی برای تامین معاش میلیون‌ها خانواده کارگری برای خود قائل نشده است بلکه با هر آنچه که در ید قدرتش بوده، تلاش نموده است تا هزینه‌های بحران اقتصادی موجود را به گرده ما کارگران بیاندازد، بطوریکه دولت خود راسا با اخذ ارزش افزوده شش درصدی از هر آن چیزی که با حداقل مزد کنونی بر سر سفره‌های خالی کارگران قرار می‌گیرد هر روزه مشغول [...] از این حداقل مزد ناچیز و خفت بار ما کارگران است.
به اعتقاد این فعالان مستقل صنفی در شرایطی که حداقل مزد جدید حتی برای پراخت اجاره بهای محقرانه‌ترین و دورافتاده‌ترین مسکن‌ها کافی نیست، دولت با تعیین مبلغ ۴۸۷ هزار تومان به عنوان حداقل مزد نشان داد که نه تنها هیچ ارزشی برای برخورداری کارگران از حق داشتن زندگی انسانی قائل نیست بلکه قصد دارد تا به منظور تامین منافع اقتصادی یک اقلیت ناچیز کل هزینه‌های مربوط به اشتباهات اقتصادی خود را بر دوش کارگران سرازیر کند.
نویسندگان این بیانیه با تاکید براینکه «برای ما کارگران هیچ مصلحتی بالا‌تر از تامین معیشتمان که عین شرافتمان است وجود ندارد». یادآور شده‌اند: سال گذشته با جمع آوری طوماری اعتراضی در سطحی سراسری نشان دادیم که چون دیگر تحمل وضعیت موجود را نداریم و تمی‌توانیم بیش از این شاهد فقر و فلاکت و تباهی زندگی خود و خانواده‌هایمان باشیم، درنتیجه دست در دست هم نسبت به وضعیت مشقت بارمان معترض شدیم.
این گروه از فعالان صنفی کارگری در ادامه بیانه خود بابیان اینکه بدون ذره‌ای تردید شرایط مصیبت بار کنونی کارگران در سه دهه گذشته بی‌سابقه بوده است آورده‌اند: دولت و دست اندرکاران حکومتی باید بدانند که دیگر ذره‌ای تحمل برای ما کارگران جهت تداوم وضعیت مشقت بار کنونی باقی نمانده است. این گروه كارگری در خاتمه بیانیه خود از روز جهانی کارگر به عنوان فرصتی مناسب برای اعلام اعتراض دوباره جامعه کارگری ایران به وضعیت معیشتی کنونی و طرح خواسته‌های قانونی خود یادکرده‌اند.

-------------------------

فرصت روز كارگر برای دستیابی به مزد عادلانه

در حالی که بیش از یک ماه از اعلام مزد ۴۸۷ هزار تومانی از سوی شورای عالی کار می‌گذرد، ابطال مصوبهٔ مزدی این شورا به عنوان مهم‌ترین مطالبهٔ کارگران در روز جهانی کارگر عنوان می‌شود.
به گزارش ایلنا، در سال جاری با توجه به شرایط اقتصادی نامناسب کشور و تورم افسار گسیخته‌ای که بیشترین فشار اقتصادی را متوجه جامعه کارگری کرده است، مزد ۴۸۷ هزار تومانی تعیین شده از سوی شورای عالی کار موجب افزایش نارضایتی‌ها از وضع موجود شده است.
فعالان كارگری معتقدند روز جهانی کارگر فرصت مناسبی برای کارگران به وجود آورده است تا مطالبات خود را در بستری تاریخی مطرح کنند. این روز که یادمان قیام کارگران آمریکائی در اول ماه مه ۱۸۸۶ در شیکاگو است با طرح مطالبات کارگران گره خورده است.

-------------------------

لزوم ابطال مصوبهٔ مزدی شورای عالی کار

با گذشت بیش از یک ماه از اعلام رقم مزد سال ۹۲، اعتراض کارگران و تشکل‌های رسمی و مستقل کارگری به آن همچنان ادامه دارد.
این اعتراضات که با اقدام یک تشکل کارگری در شکایت از مصوبه مزد ۹۲ به دیوان عدالت اداری کلید خورد و در ادامه، موجی از اعتراضات و شکایت‌ها از سوی کارگران و سایر تشکل‌های کارگری را به راه انداخت، با طومار ۱۰۰ امضایی نمایندگان کارگری شوراهای اسلامی کار کارخانه‌ها و صنوف شهر ری وارد مرحله جدیدی شده است.
در این باره، عضو هیئت مدیره اتحادیهٔ کارگران قراردادی و پیمانی کشور رقم مزد ۹۲ را ناقض مادهٔ ۴۱ قانون کار می‌داند و مهم‌ترین مطالبه کارگران در روز جهانی کارگر را «ابطال مصوبهٔ مزدی شورای عالی کار» عنوان می‌کند.
«مهدی نجف‌پور»، دو دلیل قانونی را برای اعتراضات کارگران بیان می‌کند و به ایلنا می‌گوید: افزایش ۲۵ درصدی مزد ۹۲ با نرخ رسمی تورم اعلام شده که بیش از ۳۰ درصد است هیچ گونه همخوانی ندارد.
این فعال کارگری، دومین دلیل اعتراض قانونی کارگران به رقم مصوب مزد ۹۲ را «معیشت خانوار کارگری» عنوان می‌کند و معتقد است «قیمت اقلام اساسی مانند نان، گوشت، برنج و روغن بالای ۵۰ درصد افزایش داشته‌اند».
همچنین «رجبعلی شهسواری» از فعالان کارگری معتقد است «بهبود وضعیت معیشتی کارگران» از مطالبات مهم آنان در روزجهانی کارگر است.
وی دلیل «‌اعتراضات بی‌سابقهٔ کارگران به مزد سال جاری» را هزینهٔ سرسام آور معیشت زندگی کارگران می‌داند

-------------------------

مرگ ۲۶ کارگر کردستانی بر اثر حوادث کار

مدیرکل اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی کردستان از مرگ ۲۶ کارگر در سال گذشته بر اثر حوادث ناشی از کار خبر داد.
مصطفی باغبانیان در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایلنا در سنندج، بیشترین حوادث ناشی از کار را در بخش ساختمان خواند و گفت: بیش از ۶۰ درصد از سوانح و حوادث مربوط به حوادث ناشی از کار مربوط به بخش ساختمان است.
وی تصریح کرد: تعداد حوادث ناشی از کار در کردستان طی سال گذشته مجموعا ۲۳۶ مورد بوده است.
باغبانیان بیشترین حوادث را مربوط به شهرستان سنندج دانست وافزود: براین اساس ۱۳۰ نفر در شهرستان سنندج دچار حوادث ناشی از کار شده‌اند.
مدیرکل اداره تعاون، کارو رفاه اجتماعی کردستان ادامه داد: در سال گذشته، ۲۶ مورد از حوادث منجر به فوت کارگر شده، ۲۱ مورد نقص عضو و ۱۴ مورد قطع عضو به وجود آمده که ۱۴۹ مورد از صدمات به بخش ساختمان مربوط است.
وی یادآور شد: بازرسان کار اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی در سراسر استان ازتمامی واحدهای کارگری بصورت دوره‌ای و موردی بازدید بعمل می‌آورند و نکات ایمنی و حفاظتی را به کارگران و کارفرمایان یادآور شده و گزارشهای لازم را تهیه می‌نمایند.
باغبانیان در پایان با بیان اینکه بر اساس حکم قانون کار هر کس در هر جایی که کار می‌کند باید بیمه باشد، بیمه شدن کارگران را امری ضروری دانست و گفت: تمام کارفرمایان باید کارگران را بیمه نمایند، تا اگر احیاناً مشکلاتی در این زمینه به وجود آمد، آن‌ها را بر طرف کنیم.

-------------------------

هیچ ارتباطی میان مزد کارگران با بیکاری کارگر و تعطیلی کارخانه‌ها وجود ندارد

یک فعال مستقل کارگری نسبت به یادداشت «هادی حق‌شناس» یکی از نمایندگان سابق مجلس شورای اسلامی در یكی از روزنامه‌های اصلاح‌طلب پیرامون اعتراض کارگران نسبت به مصوبه دستمزدهای شورای عالی کار واکنش نشان داد.
به گزارش ایلنا، روز شننبه (۲۴ فروردین) هادی حق‌شناس نماینده سابق مجلس شورای اسلامی در روزنامه بهار با اشاره به تلاش كارگران برای بازنگردی در رقم دستمزد سال جاری، مدعی شد که درصورت افزایش دستمزد‌ها احتمال اخراج کارگران و تعطیلی واحدهای تولیدی افزایش می‌یابد.
همچنین وی با این پرسش که «در صورت افزایش ۲۰ تا ۳۰ درصدی دستمزد‌ها، نهادهای صنفی کارگری چگونه افزایش بهر‌وی بنگاه و نیروی کار را تضمین خواهند کرد؟»، نوشته بود: با افزایش مزد هزینه تولید بیشتر شده و کارفرمایان برای تامین هزینه‌ها ناگزیر به تعدیل نیرو و یا کاهش فعالیت‌های خود خواهند شد. در پی این اظهارات «پروین محمدی» از فعالان مستقل کارگری گفت: در شرایط کنونی اقتصادی هیچ ارتباطی میان مزد کارگران با بیکاری کارگر و تعطیلی کارخانه‌ها وجود ندارد و چنین استدلاهایی تنها باعث ترساندن کارگران از پی‌گیریهای حقوق صنفی قانونی‌شان می‌شود.
این فعال کارگری که سال گذشته یکی از هماهنگ کنندگان طومار اعتراضی به پایین بودن دستمزد‌ها بود با بیان اینکه کارگران را نباید تحمیق کرد، افزود: امروز واضح و مبرهن است که تعطیلی کارخانه‌ها و اخراج و بیکاری کارگران دلایلی دیگر دارد و نمی‌توان افزایش مزد کارگران را عامل این مسائل دانست. به گفته محمدی در حال حاضر به دلیل نبودن ثبات اقتصادی، قیمت کالا و خدمات در حالی چند برابر شده که دستمزد کارگران توسط دولت و کارفرما ثابت مانده است. وی بابیان اینکه تا پیش از اجرای قانون هدفمند سازی یارانه‌ها هزینه نیروی کار تا ۱۳ درصد هزینه تمام شده تولید برآورد می‌شد، گفت: از زمان آزاد سازی قیمت‌ها این توازن برهم خورده است زیرا از یکسو قیمت کالا‌ها چند برابر شده و از سوی دیگر مزد کارگران ثابت مانده است.
این فعال صنفی کارگری با یادآوری اینکه ممانعت و مخالفت دولتمردان و کارفرمایان با واقعی شدن دستمرد کارگران حتی با اصول اقتصاد آزاد مبنی بر تعیین قیمت‌ها در بازار عرضه و تقاضا منافات دارد، گفت: کارگران هم می‌خواهند نیروی انسانی خود را مانند عرضه کنندگان کالا به قیمت واقعی بفروشند. محمدی بابیان اینکه حتی نمی‌توان مدعی شد که با افزایش و واقعی شدن دستمزد‌ها تورم در جامعه ایجاد خواهد شد، گفت: آثار مخرب تورم و نقدینگی به زمانی مربوط می‌شود که مزد بگیران بیشتر از تامین هزینه نیاز‌های اساسی خود درآمد داشته باشند.
وی گفت: در حال حاضر مزد بیگران حتی به اندازه تامین معاش خود درآمد ندارند و برای همین است که خواهان واقعی شدن دستمزد‌ها هستند. محمدی با بیان اینکه کارگران می‌خواهند که حداقل قدرت خرید امروز آن‌ها به اندازه زمان پیش از هدفمند سازی یارانه‌ها ترمیم و تقویت شود، گفت: تجربه اجرای هشت سال سیاست‌های اقتصادی دوران جنگ تحمیلی نشان داد که با ثابت ماندن مزد، بیکاری و اخراج كارگران از بین نمی‌رود.
وی یادآور شد: در سالهای جنگ دستمزد کارگران به دلایل مختلف افزایش پیدا نکرد و در عمل ثابت اما در همین دروان روند اخراج کارگران همچنان ادامه یافت. این فعال مستقل کارگری افزود: متاسفانه مسئولان تصور می‌کنند که کارگران افرادی بی‌اطلاع و ناآگاه هستند که می‌توان با وعده یا ترساندن آن‌ها را قانع کرد و این در حالی است که امروز به دلیل دسترسی به اطلاعات، آگاهی کارگران نیز افزایش یافته است.
وی بابیان اینکه دست‌کم گرفتن نیروی کار باعث سرخوردگی طبقه کارگر و ایجاد بی‌اعتمادی آن‌ها نسبت به مسئولان می‌شود، گفت: مقامات مسئول نباید تصور کنند که می‌توانند از جامعه کارگری استفاده ابزاری کنند.
وی در ادامه به بخشی از اظهارات اخیر رئیس دولت در استان سمنان انتقاد کرد و گفت: وقتی آقای احمدی‌نژاد در سخنان خود گفت که «عده‌ای می‌خواهند که مردم ایران برای آن‌ها کارگری کنند» بصورت ناخواسته حرمت جامعه کارگری ایران را زیر سوال برد.
محمدی گفت: از این جمله اینطور استنباط می‌شود که منظور از کارگری‌‌ همان بیگاری، بردگی یا کار اجباری است و این درحالی است که صرفه نظر از اهمیت مقام و جایگاه کارگر در آموزه‌های اخلاقی، شخص رئیس دولت نخستین بار از کسوت و پوشش کارگران برای جلب توجه افکار عمومی استفاده کرده بود

-------------------------

واكنش كارگران و كشاورزان به حضور احمدی‌نژاد در اصفهان

در حالیکه قرار بود سخنرانی رئیس دولت ساعت۱۰ صبح امروز در میدان امام اصفهان آغاز شود رئیس جمهور دقایقی پیش وارد میدان امام شد و برای مردم سخنرانی کرد.
خبرنگار ایلنا در اصفهان از حضور جمعی از كارگران صنعتی و كشاورزان اصفهانی در میدان امام خبر می‌دهد كه با در دست داشتن پلاکاردهایی خواستار رسیدگی به وضعیت خود هستند.
از جمله آن‌ها کشاورزانی بودند که با در دست داشتن دست‌نوشته و پلاکارد اعلام می‌کردند؛ «ما دیگر توان معیشت نداریم به داد ما برسید.»
کارگران موقت و پیمانی شرکت فولاد مبارکه اصفهان نیز با در دست داشتن پلاكاردهایی از رئیس دولت تقاضا کردند تا موضوع استخدام آن‌ها در فولاد مبارکه را پیگری کند.
با اینكه تعداد جمعیت حاضر در میدان امام کمتر از دوره‌های قبلی سفرهای استانی دولت بود و حتی نیمی از مکان آماده شده برای جمعیت هم پر نشده بود، شعارهایی در هنگام سخنرانی شنیده می‌شد که حکایت از گلایه مردم از گرانی و وضعیت بیکاری داشت.

-------------------------

مالكان كارخانه ویران شده در بنگلادش دستگیر شدند

در پی حادثه ریزش ساختمان یک کارخانه در پایتخت بنگلادش که تاکنون به مرگ دست‎کم ۳۲۴ کارگر منجر شده است، پلیس بنگلادش دو مالک کارخانه را دستگیر کرد.
به گزارش ایلنا به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، پلیس بنگلادش اعلام کرد: نیروهای امداد، اجساد ۳۲۴ تن را از زیر آوار بیرون کشیدند و همچنین توانستند تا صبح امروز ۴۷ تن دیگر را نجات دهند.
پلیس بنگلادش ساعاتی پس از دستور نخست وزیر این کشور مبنی بر دستگیری مالکان کارخانه، ‌ دو تن از آنان را دستگیر کرد. همچنین همسر یکی از این دو متهم برای بازجویی‌های بیشتر به اداره پلیس احضار شده است.
در پی ریزش ساختمان این کارخانه، ‌ خانواده قربانیان حادثه با حضور در محل با نیروهای پلیس درگیر شدند و اصرار داشتند که سه طبقه این ساختمان غیرقانونی ساخته شده بود.
یکی از نیروهای آتش‎نشانی بنگلادش گفت: تا اوایل امروز ۴۷ تن زنده از میان آوار بیرون کشیده شدند و تلاش شد تا با ایجاد حفره‌هایی آب و مواد غذایی به افراد گیر افتاده در میان آوار داده شود.
نیروهای امداد اظهار داشتند: بسیاری از افرادی که در میان آوار هستند به شدت آسیب دیده و ضعیف شده‌اند و باید هر چه سریع‌تر نجات داده شوند.
به گفته مقامات محلی داکا، این کارخانه ۳۱۲۲ کارگر داشته است اما مشخص نیست در زمان وقوع حادثه چند نفر داخل ساختمان بوده‌اند.
بنا بر این گزارش«شهینور رحمان» که مادرش در این حادثه ناپدید شده است، گفت: ما می‌‎خواهیم به داخل ساختمان برویم اگر خیلی زود اقدام نکنیم، آنان فوت خواهند کرد.

-------------------------

تعداد قربانیان ریزش ساختمان كارخانه در بنگلادش به ۸۲ نفر رسید

ریزش ساختمان کارخانه تولید پوشاک در داکا منجر به کشته شدن حداقل ۸۲ نفر شد.
بنا بر اخبار دریافتی ایلنا، شبکه تلویزیونی «ان تی وی» بنگلادش گزارش داد که ریزش یک کارخانه ۸ طبقه تولید پوشاک و یک مرکز تجاری در حومه داکا پایتخت این کشور حداقل ۷۰ کشته و بیش از ۵۰۰ مجروح برجا گذاشت.
این کارخانه در ۳۰ کیلومتری داکا قرار دارد.
یک افسر پلیس بنگلادش گفت: آتش نشانان و پرسنل ارتش در حال تلاش برای نجات جان افرادی هستند که احتمالا زیر آوار مانده‌اند.
گفته می‌‎شود که مالک این کارخانه هشدارهای ایمنی را جدی نگرفته و مانع از ورود کارگران به این ساختمان ترک خورده نشده است.
کارخانه‌ها و تولیدی‌های بنگلادش معمولا با وقوع حوادثی نظیر آتش سوزی و ریزش ساختمان به علت ایمنی پایین آن مواجه می‌شوند.
در نوامبر سال ۲۰۱۲ نیز بر اثر آتش سوزی در یک کارخانه تولید پوشاک در داکا ۱۱۲ نفر کشته شدند.

-------------------------

ریزش ساختمان کارخانه ۲۵ کارگر بنگلادشی را کشت

ریزش ساختمان کارخانه تولید پوشاک در داکا منجر به کشته شدن حداقل ۲۵ نفر شد.
بر اساس اخبار دریافتی ایلنا، ریزش یک کارخانه ۸ طبقه تولید پوشاک و یک مرکز تجاری در حومه داکا پایتخت این کشور حداقل ۲۵ کشته و ۵۰۰ مجروح برجا گذاشت.
یک افسر پلیس بنگلادش گفت: آتش نشانان و پرسنل ارتش در حال تلاش برای نجات جان افرادی هستند که احتمالا زیر آوار مانده‌اند.
گفته می‌‎شود که مالک این کارخانه هشدارهای ایمنی را جدی نگرفته و مانع از ورود کارگران به این ساختمان ترک خورده نشده است.
کارخانه‌ها و تولیدی‌های بنگلادش معمولا با وقوع حوادثی نظیر آتش سوزی و.. مواجه می‌شوند.
در نوامبر سال ۲۰۱۲ نیز بر اثر آتش سوزی در یک کارخانه تولید پوشاک در داکا ۱۱۲ نفر کشته شدند.

-------------------------

درخواست پرداخت طلب ۵۰ هزارتومانی کارگران پتروشیمی

بازرس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی پتروشیمی بندر امام بر لزوم بازگرداندن طلب ۵۰ هزار تومانی بیش از ۲۵۰ کارگر پتروشیمی منطقه ویژه بندر امام از تاکید کرد.
جهاد لطیفی در این باره به ایلنا گفت: مسئولان منطقهٔ ویژه بندر امام، پولی را که کارگران به حساب تعاونی ریختند و بعد‌ها به دلایلی این تعاونی‌ها کنسل شد باز نمی‌گردانند.
وی ادامه داد: از خردادماه سال ۹۱ تعاونی تشکیل دادیم. بیش از ۲۵۰ کارگر جمع شدیم و نفری ۵۰ هزار تومان به حساب تعاونی ریختیم.
این فعال کارگری با اشاره به بخش نامهٔ صادر شده در آبان ماه مبنی بر برچیده شدن تمامی تعاونی‌ها در سطح منطقهٔ ویژه بندر امام افزود: یک سال است نامه نگاری می‌کنیم که اگر نمی‌خواهید تعاونی‌ها باشند پول کارگران را بازگردانید اما توجهی به این خواست منطقی نمی‌كنند.

-------------------------

۱۰ كارگر شرکت هواپیمایی نصر آسمان بیكار شدند

شرکت خدماتی نصر آسمان وابسته به هواپیمایی آسمان قرار داد ۱۰ نفر از نیروهای شرکتی خود را با سوابق ۷ تا ۱۳ سال بعد از اتمام قرارداد کاری‌شان تمدید نکرد.
به گزارش ایلنا، یکی از کارگران تعدیل شده با اعلام این خبر به ایلنا گفت: شرکت تعاونی خدماتی نصر آسمان وابسته به هواپیمایی آسمان قرارداد ۱۰ نفر از نیروهای قرار دادی خود را به دلیل آنچه از سوی کارفرما کاهش بودجه عنوان شده است، تمدید نکرده است.
این كارگر با اشاره به سوابق بالای کارگران تعدیل شده، مدعی شد: سابقه کار این نیرو‌های خدماتی حداقل ۷ و حداکثر ۱۳ سال بصورت مستمر بوده و این شرکت در طول سال‌های خدمت كارگران تنها دو بار قرارداد منعقد کرده و باقی سال‌ها بطور یکسویه با دریافت برگه‌های قرارداد سفید امضاء كارگران را به كار می‌گرفته است.
او با اشاره به اینکه کارفرمایان خصوصی با دور زدن قانون کار، حقوق نیروی کار را نادیده می‌گیرند، اضافه کرد: با توجه به اینکه قرارداد‌های نیروهای خدماتی در این شرکت یکسویه و سفید امضاء است، ما اطلاعی از پایان قرار دادکاری‌مان نداشتیم.
گفتنی است، پی گیری خبرنگار ایلنا برای دریافت پاسخ مدیران شركت خدماتی نصر آسمان تا لحظه تنظیم این خبر بی‌نتیجه مانده است