افق روشن
www.ofros.com

تعداد جانباختگان در بنگلادش از هزار تن

گذشت؛ وعده‌های تبلیغاتی از فشار‌های اجتماعی نمی‌كاهند


خبرگزاری کار ایران                                                                                      جمعه ٢٠ اردیبهشت ۱۳۹٢

تعداد قربانیان فروریختن ساختمان در بنگلادش از یک هزار تن گذشت

هفده روز پس از تراژدی فروریختن ساختمان تولید پوشاک در بنگلادش، گزارشها از کشف دهها جسد دیگر و افزایش قابل ملاحظه تعداد قربانیان این حادثه دلخراش حکایت دارد.
بنابر گزارشها، تعداد کشته شدگان این حادثه هم اکنون به ١٠۳۵ نفر رسیده است.
اکثر قربانیان کارگران زنی هستند که با حقوقی حتی کمتر از سی یورو در ماه برای شرکتهای معروف اروپایی همچون پریمارک بریتانیا و مانگوی اسپانیا کار می کردند.
برخی اجساد که جز اسکلتی از آنها باقی نمانده، به لطف تلفن همراه و یا کارتهای ورود به محل کارشان شناسایی شده اند.
تاکنون دوازده نفر از جمله مالک ساختمان و مالک چهار کارگاه آن دستگیر شده اند.
بنگلادش، دومین صادر کننده پوشاک در جهان است ولی شرایط کاری و استانداردهای امنیتی کارگاههای آن همواره مورد انتقاد بوده است.

----------------------------------

وعده‌های تبلیغاتی از فشار‌های اجتماعی نمی‌كاهند

یك فعال مستقل كارگری، وعده‌ی برگزاری جلسه‌ی ویژه شورای عالی كار به منظور افزایش حق مسكن و حق خوار و بار كارگران را «قول تبلیغاتی» خواند كه بر خلاف تصور عاملانش، «فشارهای اجتماعی» را كاهش نمی‌دهد.
«پروین محمدی» در این باره به ایلنا گفت: كارگران بار گرانی و تورم افسارگسیخته ی فعلی را بر دوش خود احساس می كنند و نمی توان با قول های تبلیغاتی از نارضایتی های اجتماعی كاست.
پیش از این، «اسدالله عباسی» وزیر تعاون، كار و رفاه اجتماعی در هفته ی كارگر از تشكیل جلسه ویژه شورای عالی كار به منظور بررسی امكان افزایش حق مسكن و حق خوار و بار در «نیمه دوم اردیبهشت‌ ماه» خبر داده بود.
محمدی با اشاره به «ژست كارگری» مسئولان فعلی وزارت كار افزود: امیدواریم وعده هایی كه به كارگران داده می شود تحقق پیدا كند تا منجر به افزایش بی اعتمادی‌ها نشود.
نایب رئیس اتحادیه آزاد كارگران ایران تصریح كرد: حتی اگر حق مسکن و حق خوار و بار کارگران افزایش یابد درمانی بر دردهای معیشتی كارگران نخواهد بود.
به گفته‌ی خانم محمدی، «حق مسكن ١٠ هزار تومانی، حق خوار و بار ٦٠٠ تومانی و حق اولادی كه تنها ١٠ درصد حقوق كارگران را شامل می شود مضحك است».
این فعال مستقل كارگری در پایان تاكید كرد: كارگران به موجودیت مزد ۴٨٧ هزار تومانی و تمام بندهای الحاقی به آن معترض‌اند.

----------------------------------

كشته شدن ۷ كارگر بنگلادشی بر اثر آتش‌سوزی

آتش‌سوزی در یک کارگاه دوزندگی واقع در شهر داکا که طی ساعات شب رخ داد، حداقل هفت کشته بر جای گذاشت.
به گزارش ایلنا به نقل از خبرگزاری فرانسه، صاحب کارگاه و یک مامور پلیس از جمله افرای هستند كه در جریان آتش‌سوزی این ساحتمان یازده طبقه جان خود را از دست دادند.
پلیس بنگلادش اعلام کرد که دلیل وقوع این آتش‌سوزی مشخص نیست ولی تحقیقات درباره آن آغاز شده است.
این حادثه تنها دو هفته پس از آن اتفاق می‌افتد که ریزش یک ساختمان هشت طبقه در بنگلاش که چندین کارگاه دوزنگی در آن قرار داشت، حداقل ۸۰۰ کشته بر جای گذاشت.
حادثه دو هفته پیش، یکی از مرگ‌بارترین حوادث در بنگلادش بود.
ماه نوامبر گذشته نیز در جریان یک آتش‌سوزی دیگر، ۱۱۲ تن جان خود را از دست دادند.
کارمزد پایین کارگران در بنگلادش، این کشور را به یکی از قطب‌های مورد توجه مارک‌های شناخته‌شده جهانی تبدیل کرده است.
۶۰ درصد از این تولیدات به اروپا و ۳۷ درصد به آمریکا و کانادا ارسال می‌شود.
سازمان دیده‌بان حقوق بشر اعلام کرده است که وزارت کار بنگلادش فقط ۱۸ بازرس برای بازرسی هزاران کارگاه و کارخانه تولید پوشاک در منطقه داکار و جایی که عمده صنعت پوشاک بنگلادش در آن واقع شده است، دارد.
طبق گزارش‌ها سه میلیون و ۶۰۰ هزار بنگلادشی در صنعت پوشاک این کشور کار می‌کنند. اکثریت کارگران را زنان تشکیل می‌دهند.

----------------------------------

انحلال صنایع اسوه ایران و بیكاری ۵٣ كارگر رسمی

واحد تولیدی صنایع اسوه ایران واقع در شهرک صنعتی البرز قزوین به دلیل آنچه از سوی کارفرما «زیان ده بودن کارگاه» عنوان شده است، منحل اعلام شد و ۵٣ كارگر رسمی این واحد تولیدی نیز به بیمه بیكاری معرفی شدند.
رئیس شورای اسلامی کار کارگران صنایع اسوه ایران با اعلام این خبر، به ایلنا گفت: با اعلام روزنامه رسمی، انحلال کارخانه به مدیران و کارگران ابلاغ شده است.
«نعمت دوامی» با اشاره به اینکه انحلال كارخانه باعث افزایش نگرانی کارگران در تامین معاش خانواده‌های‌شان شده است، اضافه کرد: کارفرما در اواخر اسفند ماه با صدور اعلامیه ای کارخانه را از تاریخ یکم فروردین سال ٩٢ تعطیل اعلام کرد و از کارگران خواسته بود بعد از ایام تعطیلات (٩٢/١/٢٠) برای تصویه حساب به واحد حسابداری مراجعه کنند.
این فعال كارگری مدعی شد: در اطلاعیه ای که از سوی کارفرما به کارگران ابلاغ شده دلیل انحلال کارخانه کاهش فروش محصولات و گران شدن مواد اولیه تولید ذکر شده است و این در حالیست که کارفرما با تغییر نام کارخانه به صنعت اسوه ایرانیان، سعی دارد کارخانه را مجددا راه اندازی کند.
دوامی با اشاره به فروش بیش از هشت هزار تن ورق های فولادی كه در انبارهای این واحد تولیدی ذخیره شده بودند، گفت: مواد اولیه تولید در حالی به دلیل افزایش ناگهانی نرخ فولاد فروخته شدند كه می‌توانستند كفاف سال‌ها تولید را بدهند.
دوامی همچنین در مورد کاهش سفارشات تولید کارخانه گفت: این واحد تولیدی فروش و سفارش کاری خوبی دارد بطوری که در شش ماهه تابستان وپاییز سال كذشته ١٠۵ مورد سفارش تولید دریافت کردیم که همه این سفارشها هم اکنون ساخته شده و آماده تحویل است.
رئیس شورای اسلامی کار صنایع اسوه ایران با بیان اینکه تعداد زیادی از کارگران این کارخانه در شرف بازنشستگی قرار دارند، ادامه داد: بیکاری تعداد ۵٣ نفر از کارگران رسمی با سوابق بین ٢٠ تا ٢۴ سال کار مستمر در کارخانه صنایع اسوه ایرانیان اکنون تمامی کارگران منطقه را نگران امنیت شغلی‌شان کرده است. او در خاتمه همچنین اظهار داشت: این کارگران سالها در محیطی آلوده که از سوی اداره بهداشت نیز تایید شده است کار کرده اند و به انواع بیماریهای ریوی مبتلا شده اند. با این حال در سنین پیری چگونه می توانند بدنبال کار دیگری باشند.

----------------------------------

ریزش ساختمان باز هم جان كارگری را گرفت

ریزش سازه نگهبانی و دیواره‌های یک محل گودبرداری شده در شمال پایتخت، جان کارگری را گرفت.
بر اساس اخبار دریافتی ایلنا، شامگاه گذشته کارگران مشغول فعالیت در یک زمین گودبرداری شده واقع در خیابان پاسداران تهران بودند که ناگهان سازه نگهبان و خاک‌های پشت آن تخریب و بر سر یک کارگر ٢٨ ساله افغان ریزش کرد.
سخنگوی سازمان آتش‌نشانی با اشاره به اجرای عملیات نجات برای خارج کردن این کارگر از زیر خروارها خاک، گفت: آتش‌نشانان پس از خارج‌کردن این کارگر، وی را به عوامل اورژانس تحویل دادند که آنان پس از بررسی علایم حیاتی، مرگ وی را تایید کردند.
سخنگوی سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران با بیان اینکه نمی‌توان در خصوص غیراصولی بودن گودبرداری در این محل اظهارنظر کرد، گفت: ایمن‌سازی نامناسب و عدم‌رعایت اصولی در سازه‌های نگهبان و شمع‌بندی، علت وقوع این حادثه بود. به گفته وی، آتش‌نشانان در ساعت ١٢:٤٢ بامداد امروز به عملیات خود در این محل خاتمه دادند.

----------------------------------

مرگ مقنی میان‌سال بر اثر سقوط از چاه ۵٧ متری

یك كارگر مقنی براثر سقوط از ارتفاع ۵٧ متری چاه ساختمانی واقع در خیابان مجاهدین اسلام تهران جان خود را ازدست داد.
به گزارش ایلنا، کارگر میان سالی به منظور لایروبی چاه یك منزل مسکونی در حال رفتن به داخل چاه بود، به دلیل نبود تجهیزات ایمنی و نداشتن مسیر عبور مطمئن از ارتفاع ۵٧ متری سقوط كرد و جان خود را از دست داد.
بر اساس این گزارش، به گفته گروه های امداد و نجات علاوه بر مصدومیت شدید این کارگر در اعماق چاه، او دچار گاز گرفتی نیز شده است.

----------------------------------

آثار تورمی تك نرخی شدن ارز معیشت كارگران را تهدید می‌كند

یك كارشناس اقتصادی با تاكید بر آسیب نیروی كار در صورت تك نرخی شدن ارز، این طرح را منجر به افزایش تورم و قاچاق سوخت دانست.
حسین راغفر در گفتگو با ایلنا اظهار داشت: تك نرخی شدن ارز، تورم بزرگی را دامن می زند كه منجر به كاهش ارزش پول ملی و افزایش قیمت ارز می شود. بدین ترتیب دولت در سال آینده مجبور می شود یارانه ها را افزایش دهد.
وی با بیان اینكه «با كاهش ارزش پول ملی، جاذبه های قاچاق افزایش می یابد» افزود: دوسال پیش، وقتی قیمت بنزین به لیتری ۴٠٠ تومان افزایش پیدا كرد معادل 30 سنت می شد. در حال حاضر، بنزین لیتری ١٢ سنت شده است. بنابراین دولت مجبور خواهد شد برای جلوگیری از قاچاق سوخت، قیمت آن را افزایش دهد.
گفتنی است به باور برخی كارشناسان اقتصادی، وقتی یک کالا در داخل، قیمت‌اش با خارج از کشور متفاوت است و به عنوان مثال در داخل سه برابر خارج از کشور و یا برعکس می‌شود این امر باعث قاچاق کالا خواهد شد و شرایط را نامتعادل می‌کند.
به گفته ی استاد دانشگاه الزهرا، «دولت كسری بودجه بزرگی دارد و از طریق تك نرخی شدن ارز و در نتیجه افزایش قیمت آن در بازار، می خواهد مساله ی خود را حل كند».
حسین راغفر در پایان با تاكید بر آسیب دیدن نیروی كار با تك نرخی شدن ارز و لزوم افزایش دستمزد كارگران گفت: تك نرخی شدن ارز باعث افزایش شدید قیمت ها می شود و آنها كه درآمد ثابتی دارند و حقوق بگیران آسیب بیشتری می بینند و مسببان آسیب نیروی كار باید مسئولت حل مشكلات معیشتی را بر عهده بگیرند.

----------------------------------

هنوز زمان جلسه ویژه افزایش حقوق كارگران مشخص نیست

با وجود اعلام تشكیل جلسه ویژه شورای عالی كار در نیمه دوم اردیبهشت‌ماه توسط وزیر كار، یك عضو كارگری این شورا نسبت به زمان تشكیل جلسه به منظور بررسی امکان افزایش حق مسکن و حق خوار و بار کارگران، اظهار بی‌اطلاعی كرد.
«احمدرضا معینی» در این باره به ایلنا گفت: به نظر می رسد سفرهای استانی دولت، زمانی برای آقای عباسی نمی گذارد تا جلسه ی شورای عالی كار را به منظور افزایش حق مسکن و حق خوار و بار کارگران برگزار كند.
وی در ادامه تاكید كرد: در رابطه با تشكیل شورای عالی كار، ابلاغیه ای برای اعضای كارگری ارسال نشده است.
این مقام كارگری تصریح كرد: حتی با افزایش حق مسکن و حق خوار و بار کارگران، نمی توان انتظار داشت كه « تغییر قابل توجهی» در وضعیت معیشت كارگران رخ دهد.
به گفته ی آقای معینی، « تعیین سبد معیشتی متشكل از كالاهای اساسی زندگی برای كارگران می‌تواند بخشی از مشكلات معیشتی آنها را جبران كند»‌.
عضو كارگری شورای عالی كار در پایان از افزایش « تاثیرگزار » حق مسكن و حق خوار و بار كارگران ابراز ناامیدی كرد.

----------------------------------

وجود كارمند ٩ میلیونی در تامین اجتماعی

نماینده ارومیه در مجلس از انجام تحقیق و تفحصی جدید در سازمان تامین اجتماعی برای عاری شدن این سازمان از آنچه «سیاست‌بازی» می‌خواند خبر داد.
به گزارش ایلنا، نادر قاضی‌پور نماینده مردم ارومیه در جلسه علنی صبح امروز مجلس به عنوان یکی متقاضیان تحقیق و تفحص از عملکرد سازمان تامین اجتماعی اظهار داشت: استفاده از ارز مرجع برای صنایع پتروشیمی تحت پوشش و فروش محصولات به نرخ ارز آزاد، پرداخت پاداش‌های غیر متعارف به مدیران و اعضای هئیت مدیره، نوع انتصابات و عدم رضایت جامعه تحت پوشش خدمات تامین اجتماعی از جمله سرفصل‌های این تحقیق و تفحص است.
این عضو هیئت رئیسه فراكسیون كارگری با بیان اینکه یک کارمند عالی رتبه شرکت ساختمانی تامین اجتماعی ماهانه هشت تا ۹ میلیون تومان حقوق می‌گیرد، گفت: ما متقاضیان تحقیق و تفحص از سازمان تامین اجتماعی، می‌خواهیم این سازمان عاری از سیاست بازی باشد.
وی افزود: فراکسیون کارگری مجلس به عنوان مدافع حقوق کارگران، این تحقیق و تفحص را پیگیری می‌کند.
قاضی پور ادامه داد: یکی از اعضای شرکت‌های وابسته به تامین اجتماعی بابت حضور در هر جلسه ٧۵٠هزار تومان پول می‌گیرد، آیا این شرعی است، این سزاوار نیست که از حق کارگران چنین دستمزدهایی پرداخت شود.
نماینده ارومیه در خاتمه خاطر نشان کرد: ۵٠ درصد کارگران فاقد مسکن هستند و اگر تامین اجتماعی پول دارد بهتر است پول‌هایش به سمت تامین مسکن کارگران برود