روز سه شنبه ٢٧ مهرماه کارگران دفاتر ICT نقده، میاندوآب و مهاباد و کنتورنویسان شرکت آب و فاضلاب ارومیه در اعتراض به وضعیت جامعه کارگری در مقابل استانداری آذربایجان غربی تجمع کردند. كارگران معترض مخابرات میگفتند شركت مخابران ٩ ماه است كه حقوق مارا پرداخت نكرده است ودروضعیت اسفبارمعیشتی به سرمیبریم.
تجمع کارگری مقابل استانداری آذربایجان غربی
بیش از ۵٠ نفر از کارگران شرکت آب و فاضلاب آذربایجان غربی و دفاتر ICT سه شهرستان آذربایجان غربی در اعتراض به وضعیت جامعه کارگری در مقابل استانداری آذربایجان غربی تجمع کردند.
ظهر دیروز کارگران دفاتر خدمات ICT سه شهر نقده، میاندوآب و مهاباد و کنتورنویسان شرکت آب و فاضلاب ارومیه در اعتراض به وضعیت موجود در بهکارگیری آنها توسط شرکتهای خدماترسان در مقابل استانداری آذربایجان غربی تجمع کردهاند.
حقوق کارگران به دست شرکتهای خدماترسان ضایع میشود
نماینده کارگران دفاتر ICT شهرستان نقده در گفت: با وجود پیگیریهای متعدد در هشت ماه گذشته در این زمینه از استانداری آذربایجان غربی، هنوز به حق و حقوق خود نرسیدهایم.
محمد حسینی با بیان اینکه شرکت مخابرات از ٩ماه گذشته حقوق کارگران این دفاتر را پرداخت نکرده، تصریح کرد: با وجود اینکه ١٢ سال سابقه کاری دارم در حال حاضر با حقوق ٩٠ هزار تومان در این دفاتر مشغول خدمت به مردم هستم.
وی با بیان اینکه حق و حقوق کارگران به دست شرکتهای خدماترسان ضایع میشود، افزود: این در حالی است که هیچ کدام از کارگران مشغول به کار در این شرکت از حقوق و مزایای بیمهای برخوردار نیستند.
این کارگر خاطرنشان کرد: از هفت ماه گذشته شاهد کاهش حقوقهایمان بودیم به طوریکه حقوق ما از ٢۵٠ هزار تومان به ٩٣ هزار تومان کاهش یافته است.
حسینی اعلام کرد: کارگروهی برای رسیدگی به مشکلات دفاتر ICT در استانداری آذربایجان غربی تشکیل شده اما این کارگروه نیز اقدامی در زمینه رفع مشکلات ما انجام نداده است.
وی با ابراز نارضایتی از وضعیت موجود، گفت: با این میزان حقوق کم نمیتوان خانواده را از نظر اقتصادی مدیریت کرد چرا که دریافتی ما بسیار پایینتر از خط فقر است.
این نماینده کارگران دفاتر ICT گفت: نداشتن بیمه نیز معضل بزرگی برای کارگران است و این موضوع به نوبه خود سبب دلسردی کارگران شده است.
وجود مشکلات متعدد در جامعه کارگری از جمله عدم پرداخت به موقع حقوق، سوءاستفاده کارگران توسط کارفرمایان و تعیین شرایط غیرقابل قبول برای افرادی با وضع مالی حتی متوسط از جمله این مشکلات است.
از سوی دیگر وجود شرکتهای خدماتی نیز به یکی از عوامل در دامن زدن به معضلات جامعه کارگری شده به طوری که ادارات و شرکتهای خدماترسان از جمله شرکت مخابرات، آب و فاضلاب و توزیع نیروی برق با شناسایی نیروهای کاری و معرفی آنها به شرکتهای خدماتی سیستم جذب و پذیرش نیروی انسانی خود را به دست واسطههایی واگذار میکنند که در حق کارگران و افرادی که شاید از وضع مالی نه چندان خوبی برخوردار نیستند و به هر نحوی در تلاش برای کسب درآمد هر چند اندک برای امرار و معاش خانواده خود هستند، سوءاستفاده میکنند.
طبق مکاتبات ریاستجمهوری به استانداری آذربایجان غربی شرکتهای خدماتی باید جمعآوری شوند
یکی از کنتورنویسان شرکت آب و فاضلاب شهری ارومیه به نمایندگی از دیگر کنتورنویسان اظهار داشت: چهار سال است که در این ارتباط مشکل داریم و این در حالی است که به ظاهر حقوق ما با قانون کار مطابقت دارد.
شوقعلی علیزاده با اشاره به اینکه شرکتهای مذکور به ازای هر کارگر که به شرکت آب و فاضلاب معرفی کردهاند ٩٠٠ هزار تومان از شرکت آب و فاضلاب دریافت میکنند و از این میزان فقط ٣٠٠ هزار تومان به کنتور نویسان پرداخت میکنند، تصریح کرد: در صورتی که موفق به قرائت یکی از کنتورها نشویم ١٠٠٠ تومان از حقوقمان کسر میشود.
وی با بیان اینکه هر قرائتچی موظف به قرائت ۵ هزار کنتور در طول دو ماه است، خاطرنشان کرد: این در حالی است که داشتن شغل دوم برای ما ممنوع اعلام شده است.
علیزاده ابراز داشت: برای افزایش سطح آگاهی عملی و عمومی خود در یکی از دانشگاهها مشغول به تحصیل هستم اما این شرکت با ادامه تحصیل ما نیز مخالف میکند.
وی اظهار داشت: طبق مکاتبات انجام گرفته از سوی ریاست جمهوری به استانداری آذربایجان غربی مقرر شده شرکتهای خدماتی جمعآوری شوند و دست واسطهها در این میان کوتاه شود تا کارگران نیز به حق و حقوق قانونی خود برسند اما شرکت آب و فاضلاب در این زمینه تعلل میکند و دلیل این کوتاهی از سوی شرکت آب و فاضلاب نیز بر ما معلوم نیست و شاید به کارگیری نیرو از طریق شرکتها برای آنها منفعت خاصی دارد.
دستورالعملی برای سازماندهی شرکتهای خدماتی نداریم
مدیر کل اداره کار و امور اجتماعی آذربایجان غربی نیز در این ارتباط گفت: در صورت وجود مشکل، کارگران میتوانند به اداره کار مراجعه کنند و ما آمادگی خود را برای حل مشکلات آنها اعلام میکنیم.
طوقعلی سلیمانی اظهار داشت: طبق قانون میزان حقوق کارگران در سال جاری ٣ هزار و ٣٠٠ تومان تعیین شده و با توجه به اینکه حقوق کارگران تجمع کننده در مقابل استانداری برابر قانون کار پرداخت میشود اداره کار حق هیچگونه دخالتی نمیتواند داشته باشد.
وی تصریح کرد: در حال حاضر دستورالعملی برای سازماندهی شرکتهای خدماتی نداریم و براساس شنیدههایمان شورای عالی اشتغال در پی تعیین مصوبهای در این زمینه است و تا زمانی که این مصوبه عملیاتی نشود نمیتوانیم اقدامی در این زمینه انجام دهیم.
این مقام مسئول در پاسخ به سوالی در ارتباط با آماری از تعداد شرکتهای خدماترسان در استان، اعلام کرد: در حال حاضر آمادگی ذهنی برای اعلام تعداد شرکتهای خدماترسان ندارم.
مدیر دفتر ارزیابی عملکرد، بازرسی و پاسخگویی به شکایات استانداری آذربایجان غربی نیز در این ارتباط گفت: با توجه به اینکه کارگران تجمع کننده در مقابل استانداری آذربایجان غربی نیروهای شرکتی هستند اداره کار وظیفه نظارتی دارد و باید به این موضوع رسیدگی شود به طوری که در این زمینه شاهد حقکشی توسط شرکتهای خدماتی هستیم و اداره کار باید شکایت این کارگران را گرفته و در هیئت حل اختلاف رسیدگی و رای صادر کند.
نادر سلامت اظهار داشت: این افراد کارگر هستند نه کارمند و اگر کارمند بودند به شکایت آنها در استانداری رسیدگی میشد اما چون کارگر هستند رسیدگی به مشکلات آنها را به اداره کار واگذار میکنیم و در عین حال نیز نظارت بر عملکرد اداره کار داریم.
وی تصریح کرد: پس از صحبت با نمایندگان این کارگران، مقرر شد کارشناسان مدیریت دفتر ارزیابی عملکرد، بازرسی و پاسخگویی به شکایات استانداری در شرکتهای مذکور مستقر شده و اسناد و مدارک موجود را بررسی و شنبه هفته آینده نتیجه نهایی را اعلام کنند.
این مقام مسئول با بیان اینکه دستور صریح رئیسجمهوری مبنیبر حذف واسطهها اعلام شده، گفت: با دستگاههای اجرایی که این دستور را نادیده گرفتهاند برخورد می کنیم.
این در حالی است که در روزهای گذشته کارگران شرکت مخابرات و سازمان اتوبوسرانی ارومیه نیز در اعتراض به وضعیت جامعه کارگری تجمع کرده بودند.
حل مشکلات جامعه کارگری نیاز به عزم جدی مسئولان دارد ولی به نظر میرسد مسئولان برای رفع این مشکلات اهتمام جدی ندارند.
آژانس ایران خبر - ۲۸/۷/۱۳۸۹