افق روشن
www.ofros.com

سوئد LKAB کشته شدن دو کارگر در معدن سنگ آهن کنسرن


کمیته هماهنگی                                                                                                    شنبه ١ خرداد ١٣٨٩

روز سه شنبه ١٨ مه در یکی از معادن آهن در شمال سوئد، متعلق به کنسرن عظیم ال ک آ ب، اطاقک آسانسور جرتقیل از ارتفاع ١٠٠٠ متری یا بیشتر، به درون معدن سقوط کرد و دو کارگر سرنشین آن در دم جان دادند. عوامل سرمایه مطابق معمول می گویند که « علت وقوع حادثه هنوز روشن نیست»!!! از نظر اینان و کل دیوانسالاری سرمایه و اتحادیه های کارگری، اساس بر تبرئه سرمایه است. اساس این است که این نوع حوادث و کشتار کارگران به هر حال کار سرمایه و سرمایه داران نیست. باید به جستجو پرداخت تا معلوم شود که کدام علل، عوامل و مستمسک ها را می توان به عنوان دلیل قتل ها جعل کرد و به خورد اذهان عمومی داد.
دو کارگر قربانی به صورت قراردادی کار می کردند و هنگام وقوع حادثه مشغول بازرسی راهروی عمودی در سطح اصلی معدن بوده اند. مدیران و مسؤلان معدن « علی الحساب» اعلام کرده اند که احتمالاً« نحوه کار آسانسور ایراد داشته است» !!! اینکه آسانسور چرا ایراد داشته است؟ موضوعی است که اگر هم بناست بررسی شود حاصل بررسی قرار است تبرئه سرمایه داران باشد. بازرس ادارۀ محیط کار سرمایه، یان آندرسون (Jan Andersson) که بعدازظهر روز حادثه از شهر لولئو به محل سانحه، معدن ویت اوفوش، آمده است می گوید " دو کارگری که کشته شده اند کار ساختمانی می کرده اند. کار آنان به معدن مربوط نیست". یان اندرسون ادامه می دهد: "صنایع معدنی سوئد جزء ایمن ترین صنایع معدنی در جهان است و صنعت ایمنی کار در این معادن در سطح بسیار بالایی قرار دارد. امکان میان بر زدن و تقلب وجود ندارد زیرا کوه فرو می ریزد و انسان به سنگ آهن دسترسی پیدا نمی کند. معادن ما مستمراً عمیق تر و عمیق تر می شوند. کارمندان و نمایندگان خدمات ایمنی و حفاظتی شرکت معادن از دانش بسیار بالایی برخوردارند ".
یان اندرسون در همان حال که ظاهراً خوانندگان را به انتظار نتیجه کمسیون تحقیق حواله می دهد بسیار صریح و محکم همه احکام لازم را از قبل صادر کرده است. او هیچ تردیدی ندارد که سرمایه داران از هیچ تلاشی برای تأمین و تضمین ایمنی کارگران در محیط کار فروگذار نکرده اند!!! هیچ نوع کسر و کمبودی در کار آنان نبوده است، هیچ قصوری صورت نگرفته است، تنها مشکل بسیار بی اهمیت خرابی آسانسور بوده است که آن هم طبیعتاً به سرمایه داران و سرمایه مربوط نیست. شاید هم آسانسور خودش دچار یک اشتباه و ندانم کاری ناخواسته شده است و راه خود را گم کرده است!! یان اندرسون حتی واقعیت بدیهی خطرناک بودن کار در معادن را هم که در سراسر دنیا همگان به آن اعتراف می کنند، انکار می نماید و درجه ایمنی معادن سوئد را تا آنجا به « قاب قوسین او ادنی» می برد که اصلاً تمامی محاسبات و معادلات بین المللی مربوط به مهلک بودن محیط کار در معادن مورد تردید قرار می گیرد. آفرین بر نظر پاک خطا پوشش باد!
اما یان یوهانسون در تلاش خویش برای برائت سرمایه و سرمایه داران در وقوع حوادث میحط کار و کشتار کارگران اصلاً تنها نیست. از او سینه چاک تر هم وجود دارد. خانم آنیتا اسرائیل سون مدیر نظارت ادارۀ محیط کار می گوید: "کار در زمین و جنگل یا در کار ساختمانی خیلی خطرناک تر از کار در معدن است. در معادن نیز طبیعتاً خطر وجود دارد. اما از سال ٢٠٠٢ که من در این سمت مشغول کار شده ام تا حال فقط شاهد همین دو مرگ ناشی از تصادف در محیط کار بوده ام ". او ظاهراً نه فقط گوش شنوایی برای شنیدن اخبار قتل عام روزمره کارگران جهان در معادن کشورهای مختلف دنیا ندارد واین مسائل را قابل توجه نمی داند، بلکه حتی اخبار مربوط به سوانح کار و جان باختن کارگران معدنچی در معادن سوئد در سال های پیش را نیز منکر می شود.
و بالاخره عوامل اتحادیه های کارگری نیز احکام و دفاعیات نمایندگان مستقیم سرمایه در برائت سرمایه داران از قصور در حق کارگران را با تاکید بسیار تأیید و تکمیل می کنند. رئیس کلوب ١٣۵ اتحادیۀ معدن « پرتی وان ها» معتقد است که " هیچ نشانه و علایمی وجود ندارد تا ثابت کند که مخاطرات کار در معدن محل وقوع حادثه بیشتر از معادن دیگر است". او می افزاید: " به هر حال این اتفاق برای من هم ممکن است پیش بیاید. تصادف، تصادف است و آدم نمی تواند همه چیز را پیش بینی کند. گذشته از این ما هنوز دقیقاً نمی دانیم چرا این حادثه رخ داده است ". مشاهده می کنیم که سرمایه داران اعم از صاحبان معدن، مدیران و مشاوران و عوامل آن ها و صدرنشینان اتحادیه کارگری همه و همه از پیش حکم برائت کامل خود و کل سرمایه و سرمایه داران را صادر کرده اند. معادن اصلاً جای خطرناکی نیستند!!، اگر هم خطر وجود دارد همه جا هست. اصلاً مرگ حق است و کارگر هم باید بمیرد. تازه کارگر هم آن قدر زیاد است که مردنش هیچ مشکلی پدید نمی آورد. شاید هم جای او را نیروی کار ارزان تری پر کند. آنان با صدور این احکام، کار اعضاء کمیسیون تحقیق را هم بسیار آسان کرده اند. به احتمال زیاد آن ها هم بر اساس همین جمعبندی ها گزارش خود را تنظیم خواهند کرد.
منبع: نشریۀ اینترنتی ال او

١٩ مه ٢٠١٠
کمیته هماهنگی برای ایجاد تشکل کارگری

www.hamaahangi.net
khbitkzs@gmail.com