افق روشن
www.ofros.com

سخنرانی عدلی منصور و حمله به اتوبوس حامل کارگران در مصر


خبرگزاری ها                                                                                                      یکشنبه ۳۰ تیر ۱۳۹٢

سه کشته در درگیری‌های روز جمعه در مصر

به‌رغم هشدارهای ارتش مصر صدها هزار نفر از اسلام‌گرایان طرفدار محمد مرسی روز جمعه در سطح کشور دست به تظاهرات زدند. در برخی شهرها درگیری‌های خونینی میان مخالفان و موافقان مرسی رخ داد. سه تن نیز کشته شدند.

طرفداران اخوان المسلمین مصر به هواخواهی از رئیس‌جمهور سرنگون شده مصر، محمد مرسی، پس از ادای نماز جمعه (۱۹ ژوئیه / ۲۸ تیر) در سراسر کشور، به‌ویژه در قاهره، به خیابان‌ها ریختند. معترضان اسلام‌گرا خواستار بازگشت محمد مرسی به قدرت هستند. ارتش اعلام کرد که با تدابیر گسترده امنیتی آماده برخورد با هر گونه حرکت خشونت‌آمیز از سوی طرفداران اخوان المسلمین است.

در قاهره و دیگر شهرهای مصر، مخالفان رئیس‌جمهور اسلام‌گرا محمد مرسی نیز به خیابا‌ن‌ها آمدند. در اسکندریه، العریش در صحرای سینا، منصوره و چند شهر دیگر اعتراضات منجر به درگیری خونین با مخالفان شد که در اثر آن سه تن کشته شدند.

یک سخنگوی وزارت بهداشت و درمان مصر به خبرگزاری رویترز گفت که کشته‌شدگان دو زن و یک جوان ۱۳ ساله بوده‌اند.

این سه تن در درگیری‌های شهر منصوره که در دلتای نیل واقع شده است، جان خود را از دست داداند. گفته می‌شود که هشت تن هم زخمی شده‌اند.

بدین گونه شمار قربانیان اعتراضات پس از سرنگونی محمد مرسی در سوم ژوئیه، به حدود ۱۰۰ نفر می‌رسد. بیش از نیمی از این تعداد در تظاهرات اخوان المسلمین در ۸ ژوئیه و در درگیری‌آن‌ها با نیروهای نظامی در برابر مقر گارد ریاست‌جمهوری کشته شدند. گفته می‌شد که مرسی در این پادگان در بازداشت به سر می‌برد.

به گزارش رویترز، در طول یک هفته‌‌ی گذشته ۷ تن نیز از مخالفان مرسی به دست اسلام‌گرایان کشته شده‌اند.

صبح شنبه (۲۰ ژوئیه/۲۹ تیر) هلیکوپترهای ارتش مصر به منظور نمایش قدرت پرچم‌های مصر را بر فراز میدان تحریر پرتاب کردند. هنوز هزاران نفر از طرفداران مرسی در این میدان حضور دارند. اخوان المسلمین خواستار بازگشت محمد مرسی به قدرت است.

پس از آن‌که میلیون‌ها شهروند مصری علیه سیاست‌های افراطی اسلام‌گرایانه محمد مرسی در سراسر کشور دست به تظاهرات زدند، ارتش مصر رئیس‌جمهور نزدیک به مواضع اخوان المسلمین را برکنار کرد.

هم‌اکنون مرسی و مشاوران دولت وی در مکانی نامعلوم تحت حفاظت ارتش به سر می‌برند. علیه رهبران اخوان المسلمین حکم بازداشت صادر شده است. منصور: راه بازگشت وجود ندارد

عدلی منصور، رئیس‌جمهور موقت مصر، در سخنانی که روز پنجشنبه (۱۸ ژوئیه) در تلویزیون مصر ایراد کرد، در رابطه با وضعیت حاکم بر کشور گفت: «برخی می‌خواهند کشور را به آشوب بکشند، ولی راه بازگشتی وجود ندارد.»

منصور افزود: «ما مبارزه برای برقراری امنیت را تا پایان ادامه خواهیم داد.» وی گفت که "دروازه عدالت و آشتی برای همه گشوده خواهد ماند، بی آن‌که کسی در این رابطه حذف شود".

آمریکا و اتحادیه اروپا از رهبران کنونی مصر خواستار رسیدن به یک راه حل مسالمت‌آمیز برای حل مناقشه شده‌اند. آن‌ها از نظامیان مصر خواسته‌اند که محمد مرسی را آزاد کنند.

اولین سخنرانی عدلی منصور، رئیس جمهوری موقت مصر

عدلی منصور، رئیس جمهوری موقت مصر، روز پنجشنبه، در اولین سخنرانی اش وعده داد کشور را از خشونت و هرج و مرج دور نگاه خواهد داشت.
مصر پس از سوم ژوئیه، روزی که محمد مرسی، رئیس جمهوری منتخب، توسط ارتش مصر از قدرت برکنار شد دوباره پرالتهاب شده است.
آقای منصور دو هفته پس از این واقعه که حامیان محمد مرسی آن را کودتای ارتش می نامند گفت:«ما واهمه ای به خود راه نداده و مضطرب نخواهیم شد و بر آنانی که بیگاهنان را می کشند آسان نخواهیم گرفت. ما برای برقراری امنیت تا پایان خواهیم جنگید، از انقلاب محافظت کرده، بدون درنگ به پیش رفته و وطنمان را خواهیم ساخت.»
انتظار می رود حامیان محمد مرسی و جنبش اخوان المسلمین پس از نماز جمعه با برگزاری تظاهراتی وسیع بار دیگر بر بازگشت آقای مرسی به قدرت اصرار ورزند.

-------------------------

توقیف کشتی اسلحه ترکیه در سواحل مصر

مقامات امنیتی مصری ادعا کردند محموله ای از سلاح های ساخت ترکیه را در بندری در شرق پورت سعید توقیف کردند.
به گزارش روز پنج شنبه پایگاه خبری شبکه العالم، سازمان های امنیتی مصری پس از دریافت اطلاعاتی محرمانه مبنی بر حرکت کشتی حامل سلاح از ترکیه به سمت مصر موفق شدند این کشتی را یافته و آن را توقیف کنند.
بازرسان مصری پس از تلاش های پیگیر موفق شدند کانتینری حامل بیست هزار سلاح کمری صوتی پیشرفته را کشف کنند که قابل ارتقا است. جستجوی دیگر کانتینرها در بندر الغرب توسط نیروهای ارتش مصر ادامه دارد.
دولت مصر چند روز گذشته از دخالت های ترکیه در امور داخلی این کشور ابراز ناخرسندی کرده بود.
ناظران سیاسی معتقدند ترکیه بدنبال اجرای سناریوى سوریه در مصر میباشد و اسلحه برای سلفی ها و اخوان المسلمین ارسال شده بود.
یک متخصص امور مصر در گفتگو با الاهرام گفت: ترکیه بازی خطرناکی مشابه سوریه در مصر آغاز کرده است این کارشناس مسائل خاورمیانه با بیان اینکه هیات حاکم در ترکیه چون خودش اخوانی است به کمک اخوان ها شتابیده است، گفت: ترکیه بازی خطرناکی شبیه به آنچه در سوریه انجام دادند، آغاز کرده اند. وی با تاکید بر اینکه اردوغان هنوز از تحولات سوریه درس نگرفته است، بیان کرد: ترکیه از این امر غفلت ورزیده است که مصر با سوریه متفاوت است و مصری ها می توانند برای اردوغان مسئله ساز شوند

-------------------------

مصر در رویاروئی با افزایش خشونتها در صحرای سینا

یگارو، نشریه صبح چاپ پاریس، در شماره امروز سه شنبه، با اشاره به حمله تروریستی صبح روز گذشته (دوشنبه ۲۴ تیر) به اتوبوس حامل کارگران یک کارخانه سیمان در صحرای سینا می نویسد: از زمان برکنار شدن محمد مرسی از ریاست جمهوری مصر، حملات انتحاری از سوی تروریستهای افراطی هوادار محمد مرسی، در صحرای سینا افزایش یافته است.
اما اوضاع در قاهره، پایتخت مصر هم از زمان برکناری محمد مرسی بسیار حساس و ناامن شده است و قاهره همچنان در انتظار انتقال سیاسی قدرت به سر می برد.
فرستاده ویژه نشریه فیگارو به قاهره به نقل از سخنگوی ارتش مصر در ارتباط با حمله تروریستی روز گذشته متذکر می شود که" یک گروه تروریستی که قصد حمله به یک اتومبیل پلیس را داشتند، به اشتباه اتوبوس حامل کارگران را مورد هدف قرار دادند".
فیگارو می افزاید: در حالی که علاوه بر عملیات تروریستی در صحرای سینا، مواردی از آدم ربائی و سپس به قتل رساندن ربوده شدگان گزارش شده است، ارتش مصر در ارزیابی این عملیات تاکید می کند که تروریستهائی که در سینا این عملیات را انجام می دهند، می خواهند پیامی را انتقال دهند: اگرمحمد مرسی رفته است، ما همچنان هستیم.
این نشریه فرانسوی زبان در ادامه به نقل از یک تحلیلگر سیاسی در مصر تاکید می کند که هدف تروریستها این است که توان نظامی ارتش را در صحرای سینا، منطقه ای استراتژیک مورد تضعیف قرار دهند.
لوموند، نشریه عصر چاپ پاریس هم در مقاله ای با اشاره به افزایش درگیریهای میان ارتش آزاد سوریه و مجاهدین سوریه شاخه القاعده عراق می نویسد: درگیریهای داخلی میان این دو گروه، مخالفان و جنگجویان علیه رژیم بشار اسد را هم در معرض تهدید قرار داده است.
لوموند در توضیح بیشتر این مدعا می افزاید: بتدریج، مجاهدین شاخه القاعده در عراق که مدت زمانی در حدود ۱۰ سال است که در عراق در حال جنگ و نبرد هستند اکنون با توجه به نابسامانی اوضاع در سوریه، از این فرصت بهره برده و از مرزهای شرقی و شمالی سوریه به درون خاک این کشور رخنه می کنند.
این درحالیست که مخالفان رژیم بشار اسد و نیروهای ارتش آزاد سوریه از ورود و حضور این افراد در داخل خاک سوریه بسیار خشمگین هستند. نیروهای ارتش آزاد سوریه معتقدند که اگر آنان برای کمک به ارتش آزاد آمده اند پس به چه دلیل ارتش آزاد را دچار مشکل می سازند.
لوموند می نویسد: از زمان ترور "کمال حمامی" ملقب به ابوبصیر به دست نیروهای القاعده عراقی، تنشها میان نیروهای جهادی که از تشکلی که از جنگجویان خارجی تشکیل شده است با جنگجویان سوری افزایش یافته است.
به نوشته لوموند، پس از آنکه نیروهای القاعده شاخه عراق به درون خاک سوریه نفوذ کردند، شهرهای دیرالزور، و حلب را به زیر کنترل درآوردند، پس از آن شهر لاذقیه و دهها شهر و روستای دیگر و البته در بعضی از نقاط با شورشیان سلفی سوری موسوم به "حرکت اسلامی احرار الشام" تقسیم قدرت نمودند. همین نیروهای تندروی اسلامی روز شنبه گذشته یک انبار تسلیحات ارتش آزاد سوریه را مورد هدف قرار داده و منهدم نمودند.
لوموند در بخش دیگری از این مقاله به نقل از یک فرمانده طالبان در پاکستان می نویسد: نیروهای طالبان در پاکستان هم بر دامنه فعالیتهای خود افزودند و با تشکیل گروههائی متشکل از نیروهای جنگنده، تعدادی از این افراد را روانه خاک سوریه ساخته اند تا در کنار مخالفان علیه رژیم بشار اسد وارد نبرد شوند.
این مقام ارشد طالبان پاکستان، روز یک شنبه ١۴ ژوئیه اعلام کرد که برادران سنی مذهب ما که با رژیم علوی شیعه در نبرد هستند، نیاز به کمک دارند و طالبان پاکستان در پاسخ به درخواستهای دوستان عرب، تعدادی جنگجو را روانه خاک سوریه ساخته است.

منابع اسرائیلی از سفر البرادعی و سران ارتش مصر به تل آویو خبر دادند

منابع رژیم مذهبی و نژادپرست اسرائیل از سفر کوتاه محمد البرادعی معاون رئیس جمهور موقت مصر در امور بین‌المللی و چند تن از افسران ارشد ارتش این کشور به تل آویو خبر دادند .
رادیو دولتی اسرائیل گزارش داد که البرادعی از مخالفان محمد مرسی، رییس جمهور مذهبی برکنار شده مصر، به همراه شماری از فرماندهان ارتش مصر در سفری پنج ساعته به تل آویو با مقامات این رژیم گفتگو کرد.
به گزارش خبرگزاری المختصر از بیت المقدس، رادیو اسرائیل به جزئیات بیشتری درباره دیدارهای البرادعی با مقامات این رژیم و محور گفت وگوهای طرفین هیچگونه اشاره ای نکرد . البرادعی رییس سابق آژانس بین المللی انرژی اتمی و از مخالفان محمد مرسی نقش مهمی در سازماندهی بخشی از مردم برای شرکت در تظاهرات ۳۰ ژوئیه داشت که در نهایت با حضور میلیونی مردم در خیابان ها ارتش مصر مرسی را از قدرت برکنار کرد .
البرادعی اعتراف کرده است که نقش او در انقلاب دوم (۳۰ ژوئیه ) مردم مصر این بود که کشورهای اروپایی و آمریکا را متقاعد کرده تا با کمک ارتش مصر مرسی را از قدرت برکنار کنند.

-------------------------

قاهره شبی ناآرام را پشت سر گذاشت

هواداران محمد مرسی، رئیس جمهوری پیشین مصر دوشنبه شب باری دیگر به خیابان های قاهره، پایتخت این کشور آمده و با پلیس و مخالفان اخوان المسلمین درگیر شدند.
این درگیری که ۲۲ مجروح برجا گذاشته است با پرتاب گاز اشک آور از سوی پلیس بر پل ششم اکتبر آغاز شد.
گزارش ها حاکی است که در میان مجروحان دست کم دو تن از نیروهای پلیس نیز دیده می شوند.
یکی از هواداران اخوان المسلمین درباره علت تداوم اعتراض های خیابانی این جریان به یورونیوز می گوید:«آنان می خواهند که مشروعیت زدایی کنند و حاکمیت ارتش را بازگردانند ولی این امر امکان پذیر نیست. ما در این راه جان می دهیم. زندگی ما هیچ ارزشی ندارد وقتی که آنان دوباره صدای ما را خفه می کنند.»
در چند کیلومتری پل ششم اکتبر و خیابان رامسیس، ارتش از پیوستن نزدیک به ۵ هزار تن از هواداران آقای مرسی به این تظاهرکنندگان جلوگیری کرد. آنان از محل تحصن اخوان المسلمین در برابر مسجد رابعه العدویه در شهر نصر قصد پیوستن به معترضان قاهره را داشتند.
محمد شیخ ابراهیم، خبرنگار یورونیوز در قاهره با اشاره به خشونتی که شاهدش بوده است، گزارش می دهد: «به نظر می رسد که آخرین کارت در دست اخوان المسلمین هم روی میز گذاشته شده است. این کارت وضعیت را پیچیده تر کرده و شرایط سیاسی و امنیتی را به خانه اول بازگردانده است.»

-------------------------

در خشونت‌های قاهره هفت نفر کشته و بیش از ۲۶۰ نفر زخمی شدند

خشونت‌های شب گذشته (۱۵ ژوئیه) در مرکز و حومه قاهره روی داد و پلیس با گاز اشک آور به مقابله با معترضانی پرداخت که به سوی نیروهای امنیتی سنگ پرتاب می‌کردند.
این درگیری‌ها زمانی روی داد که معاون وزیر امور خارجه آمریکا برای دیدار با مقام‌های دولت انتقالی به مصر سفر کرده بود.
ویلیام برنز در این سفر از نیروهای امنیتی مصر خواسته تا حداکثر خویشتن‌داری را در برابر معترضان نشان دهند.
سفر او به مصر با مخالفت اخوان المسلمین که از محمد مرسی حمایت می‌کند، رو به رو شده است.
اخوان المسلمین گفته است که هیچ برنامه‌ای برای دیدار با آقای برنز ندارد.
در دو هفته گذشته شماری از طرفداران و مخالفان آقای مرسی در اعتراض‌ها و ناآرامیهای مصر کشته شده‌اند
درگیری‌های شب گذشته پس از آن رخ داد که یکی از مقام های ارشد آمریکا گفت که برای به وجود آوردن دموکراسی، "فرصتی دوباره" برای مصری‌ها فراهم شده است.
آقای برنز بلندپایه‌ترین مقام دولت آمریکاست که پس از برکناری محمد مرسی از ریاست جمهوری به مصر سفر کرده است.
اعتراضات خیابانی دوشنبه شب، یک هفته پس از درگیری خونین در مقابل پادگان گارد جمهوریخواهان صورت گرفته است.
هواداران آقای مرسی هفته گذشته مقابل این پادگان که به گفته آنها محل نگهداری آقای مرسی بود دست به اعتراض زدند که در جریان درگیری با نیروهای امنیتی بیش از ۵۰ نفر از آنها کشته شدند.
آقای مرسی سوم ژوئیه توسط ارتش مصر از سمت خود برکنار و بلافاصله بازداشت شد.
دولت آمریکا هنوز در مورد برکناری آقای مرسی از ریاست جمهوری، تصمیم گیری نکرده اما خواستار آزادی محمد مرسی شده است.
اگر واشنگتن به این نتیجه برسد که این برکناری کودتا بوده، آمریکا باید کمک‌های نظامی خود را به مصر که به سالی ۱.۳ میلیارد دلار می رسد کاهش دهد.
ارتش مصر بلافاصله پس از برکناری آقای مرسی، عدلی محمود منصور، رئیس پیشین دادگاه قانون اساسی را به عنوان جایگزین موقت آقای مرسی معرفی کرد.
اخوان المسلمین، حزب آقای مرسی، متهم است با تحریک به خشونت، به ناآرامی‌های مصر دامن زده است.
دولت موقت مصر به ریاست حازم ببلاوی سوگند یاد کرده و وظیفه دارد "نقشه راهی" را که ارتش تعیین کرده پیگیری کند تا یک دولت دموکراتیک و غیرنظامی زمام امور را در دست بگیرد.
در دو هفته گذشته شماری از طرفداران و مخالفان آقای مرسی در اعتراض‌ها و ناآرامیهای مصر کشته شده‌اند.

-------------------------

حمله به اتوبوس حامل کارگران در مصر

اتوبوس حامل کارگران یک کارخانه سیمان بوده است. شاهدان عینی می گویند که مهاجمان شعار «الله اکبر» سر می دادند.
شهر العریش در استان سینا، از سوم ژوئیه و سرنگونی دولت محمد مرسی دست خوش ناآرامی شده است.
این ناآرامی های پراکنده در حالی است که روز گذشته، محمد البرادعی از چهره های لیبرال و مدافع اصلاح نظام سیاسی مصر به عنوان معاون اول رئیس جمهوری دولت موقت سوگند یاد کرد
آقای البرادعی در طول چهار روز تظاهرات گسترده مردم مصر علیه دولت اسلامگرای پیشین، به عنوان رهبر مخالفان نقش مهمی ایفا کرد.

-------------------------

۲۲ کشته و زخمی در اصابت موشک به اتوبوس کارگران مصری

در حمله موشكی به اتوبوس حامل کارگران یک کارخانه در شبه جزیره «سینا» در مصر سه تن کشته و ۱۹ تن دیگر زخمی شدند.
به گزارش ایلنا به نقل از رویترز، شاهدان عینی گفتند که شب گذشته یک موشك به اتوبوس حامل کارگران کارخانه سیمان در نزدیکی فرودگاه بین‌المللی «العریش» مرکز استان سینای شمالی اصابت کرد. شاهدان عینی افزودند که در اثر اصابت این راکت سه تن کشته و ۱۹ تن دیگر زخمی شدند.
این موشك احتمالا فرودگاه العریش یا زره‌پوش پلیس را هدف قرار داده بود اما به اشتباه به اتوبوس کارگران اصابت کرد. شاهدان عینی همچنین تاکید کردند که افراد نا‌شناس به آمبولانس‌هایی که برای انتقال مجروحان به محل حادثه آمده بودند، تیراندازی کرده و نیروهای پلیس و ارتش که به منطقه رسیده بودند نیز با آن‌ها درگیر شدند.
در همین حال برخی شاهدان نیز گفتند که افراد مسلح در ابتدا یک خودروی پلیس را که همراه اتوبوس بود، با آر پی جی هدف قرار دادند و سپس به اتوبوس حمله کردند. بنا بر این گزارش، طی ۱۰ روز گذشته تندروها حملات خود علیه ارتش و پلیس در شبه جزیره سینا را به شدت گسترش داده‌اند؛ حملاتی که به نظر می‌رسد در اعتراض به برکنای «محمد مرسی» از سمت ریاست‌جمهوری مصر توسط ارتش رخ می‌دهد. همچنین در این حملات تعدادی از نیروهای پلیس و ارتش مصر جان خود را از دست دادند.

-------------------------

دادستانی مصر دارایی‌های رهبران اخوان‌المسلمین را مسدود کرد

محمد بدیع، رهبر اخوان‌المسلمین برجسته‌ترین چهره‌ای است که دارایی‌هایش مسدود شده است. خیرت شاطر، معاون او نیز با حکم مشابهی مواجه شده است.
پیش از این قرارهای قضایی دیگری نیز علیه رهبران ارشد اخوان‌المسلمین صادر شده است و محمد مرسی، رئیس‌جمهور برکنارشده وابسته به اخوان‌ در مکانی نامعلوم در بازداشت به سر می‌برد.
دادستانی مصر می‌گوید این احکام بخشی از تحقیقات درباره خشونت‌های مرگباری است که پیش از برکناری آقای مرسی به وقوع پیوستند.
عبدالفتاح سیسی، فرمانده ارتش مصر، امروز از تصمیم و اقدام ارتش بر کنار زدن آقای مرسی از قدرت دفاع کرده است. او گفت در روزهای منتهی به اقدام علیه آقای مرسی از او خواسته بود که درباره حکومت خودش همه‌پرسی‌ای برگزار کند.
او با این حال گفته که همه جریان‌های سیاسی مصر می‌توانند در عرصه سیاسی حضور داشته باشند و "هیچ جنبش ایدئولوژیکی از مشارکت بازداشته نمی‌شود."
همزمان ویلیام برنز، فرستاده ارشد ایالات متحده، برای گفتگو با اعضای حکومت موقتی که توسط نظامیان تعیین شده به قاهره رفته است.

سفیر پیشین مصر در آمریکا، وزیر امورخارجه دولت موقت شد

آقای نبیل فهمی یک دیپلمات کارکشته است که از سال ١٩٧۴ تا کنون در سمت‌های مختلف دولتی نقش داشته و از جمله در سال‌های ١٩٩٩ تا ٢٠٠٨ به عنوان سفیر مصر در ایالات متحده آمریکا فعال بوده است.
انتخاب سفیر سابق مصر در آمریکا به عنوان وزیر امور خارجه، در حالی است که امروز بیل بورنز یک دیپلمات ارشد آمریکایی برای مذاکره با مقام‌های دولت موقت مصر به قاهره سفر می‌کند.
این اولین دیدار یک مقام آمریکایی از مصر از زمان برکناری محمد مرسی توسط ارتش در سوم ژوئیه گذشته است.
حازم ببلاوی، نخست وزیر دولت موقت مصر از دیروز شنبه آخرین رایزنی های خود را برای اعضای کابینه این دولت انجام می‌دهد. به گفته وی اولویت‌های دولت موقت مصر، بازگرداندن امنیت، ارائه خدمات بهتر و فراهم آوردن زمینه برگزاری انتخابات آینده مجلس و ریاست جمهوری است.
قرار است در روزهای سه شنبه یا چهارشنبه آینده اعضای دولت آقای ببلاوی رسما اعلام شود.
امروز همچنین محمد البرادعی، رییس سابق آژانس بین المللی انرژی اتمی و برنده جایزه صلح نوبل و مهم‌ترین چهره مخالفان دولت سابق مصر، به عنوان معاون رییس جمهوری در امور بین‌الملل سوگند یاد کرد.
اما امروز دادگاه مصر دستور مسدود کردن دارایی های ١۴ تن از مقامات ارشد اخوان المسلمین از جمله محمد بدیع، رهبر این حزب را صادر کرد. این دستور دستگاه قضایی مصر توسط هاشم برکات دادستان عمومی این کشور و در چارچوب پرونده درگیری‌های خونین هشتم ژوئیه گذشته ابلاغ شده است.
در این درگیری‌ها که میان هواداران حزب اخوان المسلمین و نیروهای ارتشی صورت گرفت ۵٣ نفر در قاهره کشته شدند.
همچنین دستگاه قضایی مصر امروز اعلام کرد که از محمد مرسی، رییس جمهور برکنارشده مصر، درباره چگونگی فرارش از زندان در اوایل سال ٢٠١١، یعنی بحبوحه انقلاب مصر که منجر به سرنگونی حسنی مبارک شد، بازجویی کرده است.
علاوه بر آقای مرسی، از دیگر اعضای اخوان المسلمین که در مکانی سری نگهداری می‌شوند درباره فرار از زندان وادی نطرون واقع در شمال غرب قاهره پرسش شده است.
این بازجویی‌ها در قالب پرونده‌ای است که دستگاه‌های امنیتی مصر تشکیل داده‌اند؛ این پرونده این موضوع را بررسی می کند که آیا در خروج محمد مرسی و دیگر اعضای اخوان الممسلمین مصر از زندان، نیروهای خارجی مثل حزب الله لبنان یا حماس فلسطین نقش داشته‌اند یا نه.‌
در ماه ژوئن گذشته، یک دادگاه در مصربه این نتیجه رسید که این دو گروه شبه نظامی در فرار اعضای اخوان المسلمین از زندان دخالت داشته اند.
همچنین دیروز شنبه، منابع قضایی مصر اعلام کردند که دادستان جدید این کشور مشغول بررسی شکایاتی علیه محمد مرسی و دیگر اعضای اخوان المسلمین مصر در زمینه «جاسوسی»، تحریک به قتل تظاهرکنندگان» و «سوءمدیریت اقتصادی» است. این شکایات می‌تواند منجر به باز شدن پرونده جدیدی علیه آقای مرسی و دیگر هم حزبی‌هایش شود.

-------------------------

هواداران مرسی بار دیگر در خیابانهای قاهره

هواداران محمد مرسی، رئیس جمهوری برکنار شده مصر، در ادامه اعتراضات خود بار دیگر به خیابان های قاهره آمدند.
یک هفته پیش در جریان اعتراضاتشان که به خشونت گرایید دست کم ۵۰ نفر کشته شدند اما این بار نیروهای امنیتی اعترضات آن ها را نظاره می کند تا کنترل و سرکوب.
هواداران و مخالفان آقای مرسی هر دو گروه برآنند تا حضور پررنگ خود را در خیابانهای قاهره به رخ یکدیگر بکشند.
یکی از هوادارن مرسی گفت: «آن ها ادعای دموکراسی می کنند در حالیکه علیه دموکراسی که توسط مردم مصر انتخاب شده کودتا کرده اند. ما به شکل مسالمت آمیزی اعتراض می کنیم. اما آن ها مزدور اجیر کرده اند.»
در حالی که حازم ببلاوی، نخست وزیر موقت مصر در حال تشکیل دولت موقت است، ویلیام بورنز، معاون وزیر امور خارجه آمریکا از مصر دیدار می کند. دیداری که سایه بی اعتمادی مصری ها بر آن سنگینی می کند.
از خشونتهای هفته گذشته تاکنون، هواداران اخوان المسلیمن بار ها در خیابانهای مصر دست به تظاهرات اعتراضی زده اند. این اعتراضات البته مسالمت آمیز و به دور از خشونت بوده است.
همانطور که خبرنگار یورونیوز در قاهره می گوید «اینجا شب است و تظاهرکنندگانی که بخش زیادی از آن ها از شهرهای مختلف به اینجا آمده اند با بستن میادین اصلی و خیابان های مهم قاهره امیدوارند دولت مدنی منتخب را که به باور آن ها با مداخله ارتش مصادره شده است، پس بگیرند.»

-------------------------

دو کشتی جنگی آمریکایی به سمت سواحل مصر حرکت کردند

به گزارش خبرگزاری فرانسه، ژنرال "جیمز آموس"، فرمانده نیروهای تفنگدار دریایی آمریکا روز گذشته اعلام کرد که کشتی حمل‌ونقل " سن آنتونیو" و کشتی دریایی- خاکی " کرسارژ" که از ماه مه گذشته در منطقه خاورمیانه مستقر بوده‌اند از سه روز پیش به سمت منطقه‌ای در ساحل مصر در دریای سرخ حرکت کرده‌اند.
وی که در جلسه‌ای در مرکز بین‌‌المللی آموزش‌های استراتژیک ایالات متحده سخن می‌گفت، با اعلام اینکه، این اقدامی پیشگیرانه محسوب می‌شود؛ در ادامه گفت:" مصر در حال حاضر به سمت بحران پیش می‌رود و معمولا در چنین وضعیت و شرایطی، فرماندهی نظامی آمریکا، اختیارات خاصی را به بعضی از فرماندهانش اعطا می‌کند."
به گفته وی محدوده ماموریت این کشتی‌ها دریای سرخ، شاخ آفریقا، خلیج‌فارس و دریای عرب بوده؛ و اکنون به سواحل مصر حرکت کرده‌اند. اما سومین کشتی جنگی این مجموعه به نام " کارتر هال" در نزدیکی ساحل بحرین باقی مانده است.
اظهار نگرانی آمریکا از بحران احتمالی در مصر در حالی است که درگیری‌ها در مصر که هفته گذشته با برکناری محمد مرسی از ریاست‌جمهوری و بازداشت گروهی از سران اخوان‌المسلمین شدت گرفت، همچنان ادامه دارد. گفته می‌شود محمد مرسی در مکانی نامشخص بازداشت است و از زمان برکناری در مجامع عمومی ظاهر نشده است. تاکنون، دستور بازداشت ۳۰۰ عضو اخوان المسلمین صادر شده است.
امروز در نخستین جمعه ماه رمضان، موافقان و مخالفان محمد مرسی در مصر به خیابان‌ها آمده و تظاهرات کرده‌ان براساس اخبار و گزارش‌ها، امروز اخوان‌المسلمین مصر تظاهراتی میلیونی را علیه اقدام ارتش در مورد برکناری محمد مرسی تدارک دیده‌اند.
همچنین ادامه بازداشت سران اخوان‌المسلمین در هفته‌های گذشته باعث واکنش ایالات متحده شده است.
جنیفر ساکی، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز گذشته در گفت‌وگویی، خواهان پایان دادن به بازداشت‌های خودسرانه آنان شده است.
این در حالی است که پس از برکناری محمد مرسی و بازداشت وی، دولت ایالات متحده حاضر نشد لفظ " کودتا" را در مورد این اقدام ارتش مصر به کار ببرد و آن را نیازمند بررسی بیشتر خواند. به گفته خانم ساکی در صورت ادامه روند بازداشت‌ها، فرض خروج مصر از این بحران سخت خواهد بود. وی همچنین ادامه موج دستگیری‌ها را مغایر با " آشتی ملی" در مصر و نیز تعهدات ارتش خوانده است. همچنین درگیری‌ها در گوشه کنار مصر همچنان ادامه دارد.
وزارت کشور مصر روز پنج‌شنبه اعلام کرده که در جریان تیراندازی در شمال صحرای سینا یک افسر پلیس کشته و یک نفر دیگر هم به شدت مجروح شده است.
در روزهای گذشته حملات به ایستگاه‌های پلیس این کشور چندین بار صورت گرفته است. هفته گذشته در یکی از این حملات دو نفر کشته و شش نفر زخمی شدند.
همچنین از مصر خبر می‌رسد که مقامات این کشور امروز، جمعه تصمیم به بستن دوباره گذرگاه " رفح" در نوار غزه و تنها مسیر ارتباطی با فلسطین گرفته‌اند.
یک مقام امنیتی حماس با اعلام این خبر به خبرگزاری فرانسه اظهار امیدواری کرده که به زودی این گذرگاه بازگشایی شود.
روابط بین اخوان المسلمین و حماس موجب شده است، پس از عزل مرسی از ریاست جمهوری تدابیر امنیتی در این منطقه افزایش یابد.

-------------------------

تظاهرات مسالمت آمیز طرفداران محمد مرسی در اولین جمعه ماه رمضان

در اولین جمعه ماه رمضان، هزاران نفر از طرفداران محمد مرسی، تظاهراتی مسالمت آمیز برگزار کردند. آنها پس از غروب آفتاب، در مقابل مسجد رابعه شهر قاهره جمع شدند.
یکی از طرفدار مرسی می گوید: «من امیدوارم که مردم جهان بویژه مردم اروپا این جمعیت را ببینند و از ما حمایت کنند و به مقابله با دولت کودتای نظامی مصر بپردازند. این کودتا دموکراسی را نابود کرده است.»
یکی دیگر از طرفداران مرسی نیز می گوید: «من به همراه همسر و فرزندم در انتخابات مصر شرکت کردم و رای دادم. اما آنها رای های ما را دور انداختند.»
به گفته خبرنگار یورونیوز، این روزها در مصر متناسب با وقایع روز نام های مختلفی بر روزهای جمعه گذاشته می شود مانند «جمعه کرامت» یا «جمعه حاکمیت قانون». این هفته نیز مردم روز جمعه را روز «راهپیمایی بزرگ» نامیدند. جمع کثیری از مردم در اولین جمعه ماه رمضان در میدان شهر حاضر شدند و اگرچه شعارهای مختلفی سر می دادند اما مضمون تمام شعارها بیان یک تقاضای مشخص بود. آنها می خواستند که محمد مرسی به قدرت بازگردد.

-------------------------

هواخواهان محمد مرسی خواهان بازگشت او به قدرت شدند

تظاهرات امروز هواداران محمد مرسی بعد از پایان نماز جمعه برگزار شد و در آن هزاران تن در حالیکه تصاویر محمد مرسی را در دست داشتند خواهان آزادی و بازگشت او به قدرت شدند.
یک روز بعد از تقاضای آمریکا از مصر برای پایان دادن به بازداشت های خودسرانه اعضای گروه اخوان المسلمین، آلمان امروز خواهان آزادی محمد مرسی شد.
سخنگوی وزارت خارجه آلمان با انتشار بیانیه ای گفت این کشور از مقام های مصری خواسته به « محدودیت های اعمال شده در مورد محمد مرسی پایان داده شود.»
در بیانیه وزارت خارجه آلمان گفته شده « یک نهاد بیطرف و قابل اعتماد» مانند کمیته بین المللی صلیب سرخ باید با محمد مرسی ملاقات کند.
مقام های مصری می گویند محمد مرسی در جایی امنی بسر می برد و با او رفتار محترمانه صورت می گیرد.
از سوی دیگر، حازم الببلاوی، نخست وزیر مصر امروز گفت زیاد بهاء الدین، یک عضو حزب سوسیال دمکرات مصر را بعنوان معاون خود پیشنهاد کرده است.
وی همچنین اعلام کرد از روزهای یکشنبه و دوشنبه مشورتها برای تعیین اعضای کابینه خود را آغاز خواهد کرد.
نخست وزیر مصر ابراز امیدواری کرد این کابینه در اواخر هفته آینده به کار خود آغاز کند.

-------------------------

وزیر امورخارجه ایران نسبت به استحکام روند دموکراسی در مصر ابراز امیدواری کرد

وزیر امورخارجه ایران در گفت و گوی تلفنی با همتای مصری خود گفت هر تصمیمی که مردم مصر بگیرند مورد احترام همه خواهد بود.
یک روز پس ابراز ناخشنودی مصر از آنچه «دخالت ایران در امور داخلی مصر» خوانده بود، علی‌اکبر صالحی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، در گفت و گوی تلفنی با محمدکامل عمرو وزیر خارجه مصر گفت:«روند دمکراسی که در مصر شروع شده، روندی پایدار خواهد بود و روز به روز مستحکم‌تر خواهد شد.»
صالحی تاکید کرد: نخبگان و طرف‌های سیاسی مصر باید دست به دست هم بدهند و هرچه زودتر وحدت و انسجام ملی را تحکیم بخشند.
به گزارش رسانه‌های ایران، وزیر خارجه مصر نیز نسبت به برقراری آنچه «بهترین روابط با جمهوری اسلامی» نامیده، ابراز تمایل کرده است.
مصر روز پنجشنبه ایران را متهم کرد که پس از برکناری محمد مرسی، رییس‌جمهوری سابق این کشور بدست ارتش، در امور مصر مداخله کرده است. مصر این مداخله را «غیرقابل قبول» خوانده بود.

-------------------------

هشدار به مصر در مورد 'بازداشت های خودسرانه'

آمریکا به ارتش مصر هشدار داده که بازداشت خودسرانه اعضای گروه اخوان المسلمین را متوقف کند. هم زمان، گروه اخوان المسلمین نیز اعلام کرده است که به مقاومت مسالمت آمیز علیه برکناری محمد مرسی از ریاست جمهوری ادامه می‌دهد.
جی کارنی، سخنگوی کاخ سفید، روز پنجشنبه ۲۰ تیر (۱۱ ژوئیه) در یک کنفرانس در واشنگتن خطاب به ارتش مصر و دولت موقت گفت: «اگر شما دولتی فراگیر تشکیل ندهید، علیه خودتان کار خواهید کرد.»
دولت آمریکا تاکنون برکنار شدن آقای مرسی را کودتا توصیف نکرده است.
دولت باراک اوباما می‌گوید در حال بررسی ماهیت اقدام ارتش است و قطع فوری کمک‌های نظامی – اقتصادی به مصر را رد کرده است.
از سوی دیگر، ‌‌بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل متحد، در گفتگوی تلفنی با محمد کامل عمرو، وزیر امور خارجه مصر، درباره بازداشت مقام‌های اخوان المسلمین و رئیس جمهوری ابراز نگرانی کرده است.
اخوان المسلمین پنجشنبه با صدور بیانیه‌ای گفت: «ما به مقاومت مسالمت آمیز در برابر کودتای نظامی خونین علیه مشروعیت مبتنی بر قانون اساسی ادامه می‌دهیم.» این بیانیه می‌افزاید: «ما اطمینان داریم که اراده مردمی و مسالمت آمیز در برابر نیروهای ستمگر پیروز خواهد شد.» این گروه همچنین صدور حکم بازداشت رهبرانش را محکوم کرده است.
دادستانی کل مصر چهارشنبه حکم بازداشت محمد بدیع، رهبر اخوان المسلمین، و شماری از اعضای ارشد این گروه را صادر کرد.
«تحریک به اقدامات خشونت‌آمیز» در تجمع اعتراض روز دوشنبه مقابل مقر گارد ریاست جمهوری در قاهره اتهام اصلی این افراد اعلام شده است. در آن واقعه، دست کم ۵۱ نفر در اثر تیراندازی نیروهای ارتش کشته شدند که اکثرشان از اعضای اخوان المسلمین بودند. طرفداران محمد مرسی معتقدند که او در این مقر نظامی محبوس است.
مقام‌های دولت انتقالی مصر تا به حال از اظهار نظر درباره محل بازداشت محمد مرسی خودداری کرده‌اند. اما سخنگوی وزارت امور خارجه مصر گفته است که آقای مرسی در «مکانی امن» بسر می‌برد و با او با «احترام بسیار» رفتار می‌شود. طی روز پنجشنبه نیز تجمع اعتراض آمیز طرفداران آقای مرسی در برابر مقر گارد ریاست جمهوری ادامه داشت.
محمد مرسی، که به گروه اخوان المسلمین مصر وابسته است، در ماه ژوئن سال ۲۰۱۲ میلادی دوره زمامداری خود را آغاز کرده بود. او روز سوم ژوئیه امسال از قدرت کنار گذاشته شد. آقای مرسی در مرحله دوم انتخاباتی که در مجموع، آزاد و منصفانه توصیف شده است، با اکثریت ناچیزی بر رقیب خود پیروز شد.
به همین دلیل، طرفداران محمد مرسی و بعضی از ناظران، او را نخستین رئیس جمهوری مصر می‌دانند که به شیوه‌ای دموکراتیک قدرت را در دست گرفته است. اما مخالفان که محمد مرسی را به بی‌کفایتی و استبداد متهم می‌کنند، اعتراضات را ادامه انقلاب خود می‌دانند. به باور آن‌ها، ارتش اراده مردمی را به اجرا گذاشته است

-------------------------

آخرین پیشنهاد آمریکا به مرسی قبل از کودتاى نظامیان؟

آمریکا چند ساعت قبل از کودتای نظامی در مصر به محمد مرسی، رئیس‌جمهور معامله‌ای را پیشنهاد کرد و وعده داد که به حفظ قدرت او کمک کند. تابناک به نقل از نیویورک تایمز نوشت؛ مشاوران رئیس‌جمهور سرنگون شده گفتند، در آخرین ساعات ریاست‌ جمهوری مرسی، وزیر خارجه یکی از کشورهای عربی با او تماس گرفت و گفت که او از طرف واشنگتن پیام دارد.
این وزیر خارجه از مرسی پرسید آیا با انتصاب نخست وزیر جدید و کابینه وزیران که تمام وظایف قانونی و قدرت را به عهده بگیرد و استانداران انتخاب شده را جایگزین کند. در واقع این پیشنهاد یک شرط مهم برای پشتیبانی ایالات متحده آمریکا از رئیس‌جمهور سابق مصر بود. به گفته مشاوران، مرسی دست خود را به گلویش گذاشت و با این علامت روشن کرد که «مرگ برای او بر قبول چنین شرایطی ترجیح دارد.

-------------------------

میدان تحریر؛ جائی که آزار جنسی همگانی می‌شود

شرکت در تظاهرات مصر برای همه خطراتی در بر دارد اما برای زنان خطرناک‌تر و پرهزینه‌تر است: آن‌ها به صورت هدفمند و گروهی مورد آزار جنسی قرار می‌گیرند. برخی فعالان مدنی، در نقش "بادی‌گارد" به کمک این زنان می‌شتابند.میدان تحریر قاهره، قلب این شهر و کانون تجمعات سیاسی و اجتماعی است. این میدان برای برخی معنای انقلاب و برای برخی دیگر معنای کابوس دارد. هر زن و دختر مصری که در اجتماعات این میدان شرکت می‌کند، باید حساب زنجیره‌ای از متلک‌ها و دست‌درازی‌های جنسی به خود را کرده باشد.این مزاحمت‌ها، به طور معمول، کلامی هستند و در بدترین حالت به تجاوز جنسی منتهی می‌شوند. تاسف‌آور آن که بسیاری شاهد انگولک جنسی زنان هستند ولی کمتر کسی به اعتراض دم بر می‌آورد.
در روزهای تظاهرات عمومی، در توئیتر به زنان مصری توصیه می‌شود که حتی‌المقدور از حضور در تجمعات میدان تحریر پرهیز کنند و بدانند که حتی همراه داشتن یک مرد، امنیت آن‌ها را تضمین نمی‌کند.

«بادی‌گاردهای تحریر»
مزاحمت‌ها آنچنان رایج هستند که سازمان‌ها و کنشگران مدافع حقوق زنان، گروهی به نام "بادی‌‌گاردهای تحریر" تشکیل داده‌‌اند. آن‌ها نیم‌تنه‌هایی شب‌نما می‌پوشند تا در میان جمعیت مشخص باشند و فرد آزار دیده بتواند از آن‌ها کمک بخواهد.یک زن وبلاگ‌نویس مصری به تازگی در توییتر خطاب به شهروندان مصری نوشته است: « هیچ می‌دانید آن زمان که سرگرم شعار دادن و تماشای آتش‌بازی در میدان تحریر هستید، چه هتک‌حرمتی از زنان حاضر می‌شود؟ چشم‌هایتان را باز کنید!» آزار جنسی زنان، سال‌هاست در زندگی روزمره مصری‌ها جریان دارد و عاملان آن نیز چندان مجازاتی نمی‌بینند. فروپاشی حکومت پلیسی این کشور در سال ۲۰۱۱ نیز موجب شد که متعدیان و متجاوزان، بی‌پرواتر از همیشه شوند و آشکارتر و خشن‌تر از قبل به هتک حرمت کلامی یا بدنی زنان بپردازند.

تظاهرات زنان قاهره علیه خشونت جنسی در اجتماعات
رفتار مردان متعدی همواره یکسان است: آن‌ها زنی را نشان می‌کنند و با دوره کردن او، زن را از مرد همراهش جدا می‌سازند. بعد لباسش را جر می‌دهند، به کوچه‌خلوتی می‌کشانندش و بالاخره او را پس از دستمالی رها می‌کنند.یک تشکل حقوق زنان در مصر به تازگی از یک تعدی وحشیانه به دختری جوان گزارش داده که به جراحت شدید اندام جنسی قربانی و بستری شدن او در بیمارستان منجر شد.سازمان دیده‌بان حقوق بشر نیز در آغاز ماه ژوییه، نسبت به آزار جنسی زنان مصری در معابر عمومی و افزایش آن در طول تظاهرات اخیر هشدار داد. در بیانیه این سازمان آمده که از آغاز اعتراضات مردم مصر در ۳۰ ژوئن، دست‌کم ۹۰ زن در قاهره مورد هجوم و بعضا تجاوز جنسی قرار گرفته‌اند.تحلیل‌گران این سازمان معتقدند که هدف این گونه جرایم، بازداشتن زنان مصری از مشارکت مدنی و ایفای نقش در سرنوشت کشورشان است. بسیاری دیگر نیز می‌گویند ادامه بحران سیاسی در مصر، عملا به معنای بدتر شدن امنیت اجتماعی زنان این کشور است.

بحث آزار جنسی در مصر همچنان تابو است
پرداختن به فرهنگ آزار جنسی زنان در دوران حسنی مبارک امری ممنوع بود. این موضوع، به تدریج و دست‌کم در عرصه هنر و نمایش، وارد گفتمان اجتماعی مصری‌ها شده اما هنوز عمومی نیست.در سال ۲۰۱۰ فیلمی بر اساس نوشته محمد دیاب، نمایشنامه‌نویس مصری ساخته شد که "قاهره ۶۷۸" نام داشت. این فیلم ماجرای دختری به نام فائزه را حکایت می‌کرد که حجاب سفت و سختی داشت و هر روز با اتوبوس خط ۶۷۸ به سر کارش می‌رفت. اما او در همین اتوبوس بارها از سوی مردان انگولک و دستمالی می‌شد.نلی، یک هنرمند دیگر مصری نیز اولین زنی شناخته می‌شود که جرات کرد از مردی که به او متلک جنسی گفته بود، شکایت کند. مرد هتاک در دادگاه محکوم شد.اما در زندگی واقعی این نمونه‌های اعتراضی زیاد نیستند. ساختارهای فرهنگی جامعه مصر، آزار جنسی زنان و فرهنگ جنسیتی تحقیرآمیز در این کشور را نهادینه و عرفی کرده است. یک مثال تلخ مربوط به تظاهرات سال ۲۰۱۱ در میدان تحریر است که تعدادی از زنان دستگیرشده در تظاهرات مجبور شدند آزمایش بکارت بدهند.فرمانده اداره اطلاعات ارتش در آن زمان از این اقدام دفاع کرد و گفت: « این آزمایش برای این انجام گرفت که این زنان پس از چند شب به سر بردن با مردان در میدان تحریر، مدعی نشوند که از سوی نظامیان مورد تجاوز قرار گرفته‌اند.»
این فرمانده، کسی جز ژنرال السیسی نبود که امروزه، رئیس ارتش مصر و قدرتمندترین فرد این کشور محسوب می‌شود.

-------------------------

زنان در مصر، هدف حملات جنسی خشونت‌بار

خبرنگار روزنامه بریتانیایی «گاردین» گزارش خود از شهر قاهره را با تشریح وضعیت یک دختر ۲۲ ساله آغاز می‌کند که دانشجوی رشته پزشکی است و می‌نویسد که دوسالی که از به اصطلاح بهار عربی یا دوران انتقال به دموکراسی در مصر می‌گذرد برای امثال این دختر فاجعه‌بار بوده است.
دخترانی نظیر وی برای پرهیز از حملات جنسی خشونت‌بار در شهرهای مختلف مصر که در دوره اخیر به شکل چشمگیر و بی‌سابقه‌ای افزایش یافته است به اشکال مختلف از جمله پوشیدن حجاب افراطی یا گاه حتی پوشیدن لباس‌هایی شبیه پسرها مجبورند از خود محافظت کنند.
آزار و حملات جنسی به دختران در صفوف تظاهرات سیاسی نیز افزایش پیدا کرده است. آزاردهندگان و مهاجمان از جمع‌های بزرگ و بی‌نظم اجتماعات و راهپیمایی‌های سیاسی برای حمله به دختران سوء استفاده می‌کنند.
هفته گذشته سازمان دیدبان حقوق بشر در گزارش جدیدی در مورد وضعیت مصر به طور ویژه به حملات جنسی خشونت‌بار به زنان پرداخته واز آن به عنوان «اپیدمی خشونت جنسی» یاد کرد. به گزارش این نهاد، در شهر قاهره که به هنگام آغاز اعتراضات سیاسی بیش از دو سال پیش به عنوان مرکز تحولات دموکراسی‌خواهانه جهان عرب قلمداد می‌شد، انواع آزارهای جنسی در سطح خیابان‌ها حتی اقدام به تجاوزهای جنون‌آمیز به پدیده‌ای همگانی بدل شده است.
از آغاز ماه میلادی جاری بیش از صد زن مورد حمله قرار گرفته‌اند. برخی از این حملات چنان وحشیانه است که قربانی به دنبال وارد آمدن جراحات شدید در بیمارستان بستری می‌شود. در یک نمونه مهاجم یا مهاجمان یک شی‌ء برنده و تیز را به بدن قربانی فرو کردند.
خبرنگار «گاردین» از قول دختری اهل قاهره می‌نویسد که این حملات کور هستند و هر زنی با هر سن و سالی و هر نوع ظاهری می‌تواند هدف این حملات قرار بگیرد. به گفته وی، این نوع حملات ورای اعتقادات یا اختلافات سیاسی موجود در کشور انجام می‌شوند و نکته نگران‌کننده این است که روند آن رو به تشدید است.
بر اساس گزارش سازمان ملل متحد در زمینه برابری جنسی و دفاع از حقوق زنان، بیش از ۹۳ درصد از زنان مصری قربانی نوعی آزار جنسی بوده‌اند. به زنان توصیه می‌شود که همواره به شکل گروهی حرکت کنند، با خود وسایل دفاع شخصی مثل آژیرهای هشداردهنده حمل کرده و در تمام لحظاتی که در سطح شهر هستند به خانواده خود اطلاع دهند.
خبرنگار روزنامه «گاردین» یادآوری می‌کند که اولین بار وجود این اپیدمی در مصر توسط یک خبرنگار زن شبکه خبری «سی‌بی‌اس» در سطح جهان برجسته شد. این خبرنگار به نام لارا لوگان درست در روز سقوط حسنی مبارک در میدان تحریر شهر قاهره مشغول ارسال گزارش تلویزیونی خود بود که مورد آزار مهاجمان و آزاردهندگان قرار گرفت. وی با وجود این که به مرور در حلقه محاصره این گروه بزرگ از مردان قرار می‌گرفت به کار خود ادامه می‌داد و تمام این حوادث توسط دوربین ضبط می‌شد.
در نقطه اوج این حمله حدود ۳۰۰ مرد مهاجم که ظاهرا مشغول شادمانی برای سقوط حسنی مبارک بودند به وی حمله کردند.
این خبرنگار پس از بازگشت به آمریکا در بیمارستان بستری شد. هیچ یک از افرادی که در حمله و آزار او شرکت داشتند بازداشت نشدند. کما این که در گزارش سازمان ملل و دیدبان حقوق بشر نیز گفته می‌شود که هیچ کس در مصر به خاطر حمله و آزار جنسی به زنان مجازات نمی‌شود.
متاسفانه بخش زیادی از مردان مصر می گویند که رفتار و نحوه پوشش زنان درسطح شهر دلیل اصلی وقوع این حملات است. برای مثال، تاکنون چندین نفر از چهره‌های مذهبی تندرو زنان شرکت‌کننده در تظاهرات را بی‌حیا خوانده و گفته‌اند که این زنان خود خواهان آن هستند که به آنها تجاوز شود.
حتی «مجلس شورا» که مجلس اعلای دستگاه قانون‌گذاری مصر است زنان را مسئول وقوع چنین حملاتی در میدان تحریر می‌داند.
جریان‌های تندرو مذهبی و سنت‌گرا تحت این عنوان که دوران حکومت حسنی مبارک دوران غرب‌زدگی بود اکنون حملات به زنان را توجیه کرده و می‌گویند که جامعه مصر باید از وجود مظاهر اجتماعی که به آن دوران بازمی‌گردد از جمله آزادی نسبی زنان در جامعه پاک‌سازی شود.
خبرنگار گاردین در پایان می‌نویسد که بعید است هر دولتی که در نتیجه ناآرامی‌های سیاسی موجود در مصر به قدرت برسد به موضوع حاد حملات جنسی خشونت‌آمیز علیه زنان این کشور توجه چندانی بکند.

-------------------------

خیابان های قاهره همچنان صحنه اعتراضات هوادارن مرسی

در حالی که دادستانی مصر حکم بازداشت رهبر و اعضای ارشد اخوان المسلمین را صادر کرده است، هوادارن محمد مرسی همچنان در خیابان های قاهره و در اعتراض به برکناری وی تظاهرات می کنند.
آنها در نخستین شب ماه رمضان ضمن دعا برای قربانیان درگیری های اخیر، به آن ها قول دادند که به اعتراضات خود تا بازگرداندن محمد مرسی به قدرت ادامه می دهند.
یکی از تظاهرکنندگان گفت: «ما به سمت میدان اتحادیه در آرامش تظاهرات می کنیم. ما مردم خونخوار یا تروریست نیستیم. ما این تابوت های نمادین را به یاد ۸۵ شهید و بیش از ۱۵۰۰ رخمی حمل می کنیم.»
درحالی که حازم ببلاوی، نخست وزیر دولت موقت در حال تشکیل کابینه است، به نظر می رسد ادامه اعتراضات هواداران اخوان المسلمین به خشونتهای بیشتری بیانجامد.

-------------------------

صدور دستور بازداشت رهبران اخوان‌المسلمین

دادستان مصر حکم بازداشت محمد بدیع و چندتن دیگر از رهبران اخوان‌المسلمین مصر را صادر کرده است. اتهام این افراد «تحریک به خشونت» در برابر مقر گارد ریاست جمهوری است.در مجموع ۲۰۰ نفر متهم‌‌اند که در تحریک مردم به خشونت در روز دوشنبه (۱۷ تیر/ ۸ ژوئیه) دست داشته‌اند. در این روز در برابر مقر گارد ریاست جمهوری در قاهره دست‌کم ۵۱ نفر کشته شدند که بیشتر آن‌ها به برکناری محمد مرسی، رئیس جمهوری پیشین مصر اعتراض داشتند.دادستان کل مصر دستور بازداشت این گروه را داده است که رهبران بلندپایه اخوان‌المسلمین نیز در میان آن‌ها هستند. اتهام آن‌ها «تحریک به خشونت، قتل، حمل اسلحه و ایجاد ناآرامی» است. این افراد دو هفته در بازداشت می‌مانند و بازجویی خواهند شد.سخنگوی وزارت خارجه مصر گفته است که محمد مرسی در یک مکان امن است و با او با احترام برخورد می‌شود.

تلاش برای آشتی ملی
حکم بازداشت رهبران اخوان‌المسلمین در شرایطی صادر می‌شود که دولت موقت مصر آمادگی خود را برای مصالحه اعلام کرده و گفته است که نمایندگان اخوان‌المسلمین می‌توانند در کابینه بعدی شرکت داشته باشند. اخوان المسملین تاکنون به این پیشنهاد روی خوش نشان نداده‌ و اعلام کرده که "تا برگشتن رئیس جمهوری منتخب و قانونی مصر" به اعتراض ادامه خواهد داد.عدلی محمود منصور، رئیس‌جمهوری موقت مصر اعلام کرده که می‌خواهد اقداماتی برای آشتی ملی انجام دهد. حتی گفته شده که اعضای «حزب نور» حزب سلفی‌های مصر هم می‌توانند در دولت موقت حضور داشته باشند.عدلی منصور هم‌چنین وعده برگزاری رفراندم برای اصلاحات در قانون اساسی و برگزاری انتخابات پارلمانی و ریاست‌جمهوری را داده است. همه این وعده‌ها با مخالفت آشکار اخوان‌المسلمین روبرو شده است.ابتکار آشتی ملی رئیس‌جمهور موقت مصر پس از آن اعلام شد که وضعیت این کشور در پی سقوط اخوان‌المسلمین رو به وخامت گذاشت. در درگیری اسلام‌گرایان و ارتش در قاهره پس از برکناری و بازداشت محمد مرسی ده‌ها تن کشته و صدها نفر زخمی شدند.

پاشنه آشیل دولت جدید
پاشنه آشیل دولت مرسی اقتصاد ورشکسته مصر بود. او در یک سال عمر دولت خود نتوانست در وضع مردم مصر بهبودی ایجاد کند. دولت جدید نیز راهی جز ایجاد رونق اقتصادی بویژه در صنعت توریسم و جلب اعتماد سرمایه‌های خارجی ندارد. راهی که با توجه به ناآرامی‌های اخیر بسیار دشوار به نظر می‌رسد.اکنون عربستان سعودی از تصویب کمک پنج میلیارد دلاری خبر داده و امارات متحده عربی نیز وعده کمکی سه میلیارد دلاری را به مصر داده است.میزان ذخیره ارزی موجود در مصر در ماه ژوئن سال جاری میلادی با ۱/۱ میلیارد دلار کاهش به نزدیک ۱۵ میلیارد دلار رسیده است که بر اساس آمارهای صندوق بین‌المللی پول حتی نمی‌تواند برای پرداخت هزینه‌های واردات سه ماه کشوری پرجمعیت مانند مصر کافی باشد. گذشته از این، فقط نیمی از این مبلغ به صورت نقد یا شکل‌های قابل خرج در دسترس مقامات مصری است.به گفته کارشناسان کمک‌های مالی نظیر آن چه عربستان سعودی و امارات در نظر دارند، مشکل اقتصاد مصر را حل نمی‌کند و در بهترین حالت اثری کوتاه مدت دارد.

-------------------------

اوباما وتحولات مصر؛دوراهی کودتا و کمک‌های میلیاردی

کامبیز فتاحی: بی بی سی:
"این دولت را شما و شهروندان مصری برگزیده‌اید. حتی اگر به کاندیداهای دیگر هم رای داده باشید من فکر نمی‌کنم که در منتخب بودن آن تردیدی جدی وجود داشته باشد... بعضی‌ها می‌گویند اعتراضات خیابانی نسبت به انتخابات نتیجه بهتری می‌دهد. صادقانه بگویم، دولت آمریکا و خود من عمیقا به این حرف تردید داریم." این بخشی از کلیک نطق اخیر "آن پاترسون"، سفیر آمریکا در مصر، در مرکز تحقیقاتی ابن خلدون قاهره است که طی آن صراحتا از مشروعیت دولت آقای مرسی و تعاملات واشنگتن با گروه اخوان‌المسلمین دفاع کرده بود.
یک هفته پس از این سخنرانی، مخالفان به خیابان‌ها ریختند و ارتش بعد از تعیین یک ضرب‌الاجل ۴۸ ساعته، دولت اسلامگرا را سرنگون کرد.
با این وجود کاخ سفید هنوز اقدام ارتش مصر علیه «دولت منتخب» و بازداشت محمد مرسی را کودتا تشخیص نداده است.
جیمز زاگبی، مدیر موسسه اعراب آمریکایی در واشنگتن، نطق سفیر آمریکا را اشتباه استراتژیک بزرگی ارزیابی می‌کند که به عقیده او، نشان می‌دهد وقایع مصر کاخ سفید را غافلگیر کرده است. آقای زاگبی به بی‌بی‌سی فارسی می‌گوید: "جناح میانه رو از چند ماه پیش در حال شکل‌گرفتن بود. واضح بود که ارتش کاری خواهد کرد، ولی ما شرایط را درک نکردیم." او می‌افزاید: "الان آمریکا در مورد مصر در وضع بدی قرار دارد. به نظر من، بهتر است کمتر موضع گیری کنیم تا مرتکب اشتباهات بیشتری نشویم."

فشار برای تعلیق کمک‌ها
از سال ۱۹۷۹ میلادی، مصر پس از اسرائیل بیشترین کمک‌های خارجی را از آمریکا دریافت کرده است
در واشنگتن چهره‌های با نفوذی در دو حزب دموکرات و جمهوری‌خواه برکناری رئیس‌جمهوری مصر را کودتا می‌دانند، هرچند با ایدئولوژی او موافق نیستند. به طور نمونه، سناتور دموکرات کارل لوین، رئیس کمیته نیروهای مسلح مجلس سنا، خواهان آن شده است که بخشی از کمک‌های واشنگتن به مصر به حالت تعلیق در آید. اما جی کارنی، سخنگوی کاخ سفید، روز چهارشنبه گفت که تعیین ماهیت اقدام ارتش، به زمان بیشتری نیاز دارد.
او گفت: "به نظر ما به نفع ایالات متحده آمریکا نیست که درکمک‌‌هایمان به مصر فورا تغییراتی اعمال کنیم. این که ما آنچه در مصر اتفاق افتاده را چطور توصیف کنیم، پیامدهایی خواهد داشت." از سال ۱۹۷۹ میلادی، مصر پس از اسرائیل بیشترین کمک‌های خارجی را از آمریکا دریافت کرده است.
ایالات متحده در این مدت هر سال حداقل یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلاردر اختیار مصر قرار داده که بیشتر آن در حوزه نظامی بوده است؛ اقلامی مانند تانک های آمریکایی ‌ام ۱ آبرامز که ژنرال‌های مصری به آن علاقه زیادی دارند.
مدیر موسسه اعراب آمریکایی می‌گوید ایالات متحده با این کمک‌ها حکومت مصر را به پیمان صلح کمپ دیوید با اسرائیل پایبند نگه داشته است. آقای زاگبی می‌گوید: "ما در صورتی کمک‌ها به مصر را قطع خواهیم کرد که بخواهیم به طور کامل با آن قطع رابطه کنیم. من فکر نمی‌کنم که آمریکا مرتکب چنین ریسکی شود. مرز مصر و اسرائیل آرام است و ما نمی‌خواهیم کاری بکنیم که این آرامش برهم بخورد."
مقام های آمریکایی در چند روز گذشته از ارتش مصر خواسته اند در برابر معترضان، خویشتنداری نشان دهد و از بازداشت‌های خودسرانه خودداری کند. دولت باراک اوباما در عین حال آنچه تحریک به خشونت توسط تعدادی از رهبران اخوان المسلمین می‌خواند را محکوم کرده است. کاخ سفید می‌گوید اوضاع مصر پیچیده و دشوار است؛ بحرانی که به نظر نمی‌رسد دولت آقای اوباما برای کمک به حل و فصل آن بین طرفین درگیر، نفوذ یا اعتبار زیادی داشته باشد.

-------------------------

وزراى کودتاى نظامیان هم معرفى شدند، یک نئولیبرال نخست وزیر شد

عدلی منصور رئیس جمهور انتقالی مصر، حازم البیلاوی را به عنوان نخست وزیر این کشور تعیین کرد.
به گزارش شبکه المیادین، البیلاوی رایزنی با دیگر گروهها برای انتخاب وزرای کابینه خود را آغاز کرد.
عدلی منصور همچنبن محمد البرادعی هماهنگ کننده جبهه نجات ملی را به عنوان معاون خود در امور روابط بین المللی تعیین کرد. از سوی دیگر عدلی محمود منصور، رئیس‌جمهوری موقت مصر، حازم الببلاوی، وزیر سابق دارایی این کشور را به عنوان نخست‌وزیر دولت انتقالی معرفی کرده است. الببلاوى از اقتصاددانان شدیدا نئولیبرال مصر میباشد.
در همین حال، تلویزیون دولتی مصر اعلام کرد: ارتش این کشور قصد دارد بیانیه ای را منتشر کند.
«المیادین» نوشت: گزارش داد که «عدلی منصور» رئیس جمهور موقت مصر «حازم الببلاوی» را به عنوان نخست وزیر انتخاب کرد و او را مأمور تشکیل کابینه کرد. پیش از این رسانه‌ها «محمد البرادعی» را شانس اول تصدی این پست معرفی کرده بودند. بر اساس این گزارش، البرادعی معاون رئیس جمهور در امور خارجه انتخاب شده است. حازم ببلاوی کیست؟ حازم عبدالعزیز الببلاوی متولد ۱۷ اکتبر سال ۱۹۳۶ در مصر است. او نویسنده و کارشناس مسائل اقتصادی است که یکی از اعضای صندوق پول عربی در ابوظبی است . الببلاوی در سال ۲۰۱۱ به عنوان معاون نخست وزیر و وزیر امور دارائی انتخاب شد و ۱۱ اکتبر همان سال در اعتراض به اتفاقات «ماسپیرو» از وزارت استعفا داد. وی تحصیلات خود را در زمینه حقوق و علوم اقتصادی در دانشگاه قاهره و پاریس به پایان رساند. رساله دکترای وی با عنوان “بهترین پایان نامه دکتری” در سال ۱۹۶۴ در دانشگاه پاریس انتخاب شده است. وی حائز چندین جائزه بین المللی از جمله دریافت عنوان شوالیه در سال ۱۹۹۲ از حکومت فرانسه و دریافت نشان شوالیه در سال ۲۰۰۱ از لبنان است. وی همچنین استاد دانشگاه سوربون و کالیفرنیا و رئیس اجرایی بانک توسعه و صادرات مصر بوده است.

-------------------------

مصر، گامی به پیش در تشکیل دولت موقت

عدلی منصور، رئیس جمهوری موقت مصر حازم الببلاوی، وزیر اقتصاد دولت انتقالی پس از حسنی مبارک را به عنوان نخست وزیر برگزید.
محمد البرادعی نیز به عنوان جانشین و معاون رییس جمهور منصوب شده است. او پیش از این از سوی منصور عدلی برای نخست وزیری پیشنهاد شده بود که با مخالفت اسلامگرایان روبرو شد.
گزارش ها حاکی از آن است که حملات شبه نظامیان مسلح به ایست های بازرسی پلیس در صحرای سینا دو کشته و شش زخمی برجا گذاشته است.
در همین حال، ائتلاف اصلی مخالفان لیبرال، اخوان المسلمین و جنبش تمرد طرح عدلی منصور برای برگزاری انتخابات جدید در مصر را رد کرده اند.
عدلی منصور در فرمانی که ساعاتی پس از کشته شدن ۵۱ نفر از هوادارن محمد مرسی، رئیس جمهور برکنار شده مصر صادر کرده بود تغییر قانون اساسی را نیز خواسته بود.
همزمان با انتخاب نخست وزیر دولت موقت مصر، امارات عربی متحده سه میلیارد دلار و عربستان سعودی نیز پنج میلیارد دلار کمک مالی در اختیار این کشور قرار می دهند.
اوج گیری قدرت و نفوذ محمد مرسی و اخوان المسلمین در خارج از مرزهای مصر نگرانی های کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس را برانگیخته بود.

نخست وزیر موقت مصر منصوب شد
احمد المُسلَمانی، سخنگوی نهاد ریاست جمهوری مصر اعلام کرد که حازم الببلاوی، اقتصاددان لیبرال به عنوان نخست وزیر موقت مصر منصوب شده است.
همچنین محمد البرادعی نیز معاونت رئیس جمهوری را در دولت موقت برعهده خواهد داشت.
آقای الببلاوی در سال ۲۰۱۱ پس از سرنگونی حکومت حسنی مبارک به عنوان معاون نخست وزیر و وزیر اقتصاد در کابینه دولت انتقالی نقش آفرین بود.
ژنرال عبدالفتاح السیسی، فرمانده ارتش نیز با انتشار بیانیه ای تصمیم های اعلام شده را تائید کرد.
در همین حال در شهر اسکندریه نیز هوادران و مخالفان مرسی هر یک به تشییع اجساد جان باختگان درگیری های اخیر پرداختند.
در روزهای پس از دخالت ارتش در برکناری مرسی، درگیری سختی میان هواداران اخوان المسلمین و مخالفان در شهرهای مختلف در گرفته است.

-------------------------

یک کارشناس اقتصادی نخست‌وزیر موقت مصر می‌شود

حازم الببلاوی، کارشناس اقتصادی و وزیر دارایی پیشین مصر، مأمور تشکیل کابینه موقت خواهد شد. محمد البرادعی که پیش از این خبر نخست‌وزیری او اعلام و ساعتی بعد تکذیب شد نیز به معاونت رئیس‌جمهوری موقت منصوب می‌شود.
دفتر عدلی منصور، رئیس جمهوری موقت مصر، روز سه‌شنبه (۹ ژوئیه/ ۱۸ تیر) اعلام کرد که دولت موقت این کشور را حازم الببلاوی هدایت خواهد کرد. این اقتصاددان لیبرال در سال ۲۰۱۱ مدتی به سمت وزیر دارایی مصر منصوب شد.
محمد البرادعی، رئیس پیشین آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که هفته گذشته اخباری مبنی بر نخست‌وزیری او منتشر شد نیز معاون عدلی منصور، رئیس‌جمهوری موقت و مسئول امور خارجه خواهد بود.
حزب اسلامی "نور" که با نخست‌وزیری البرادعی مخالفت کرده بود، از حازم الببلاوی اعلام پشتیبانی کرده است. این حزب همزمان از اظهار نظر در مورد سمت تازه البرادعی خودداری کرد.

اصلاح قانون اساسی و تشکیل پارلمان جدید
رئیس جمهوری موقت مصر یک روز پیش از این با ارائه برنامه‌ای اعلام کرد که قصد دارد مصر را با برگزاری انتخابات زودهنگام و بازبینی قانون اساسی از بحران سیاسی خارج کند. به گفته عدلی منصور که پس از سرنگونی محمد مرسی توسط ارتش، رئیس جمهور موقت شد، دوره انتقال حداکثر ۶ ماه (۲۱۰ روز) به طول می‌انجامد و مصر تا فوریه ۲۰۱۴ صاحب پارلمانی جدید خواهد شد.
تشکیلات اسلامی "اخوان‌المسلمین" مصر که هوادار محمد مرسی است، برنامه عدلی منصور را رد کرده و هواداران خود در سراسر کشور را به تظاهرات فرا خوانده است.

-------------------------

جزئیات آخرین گفتگوی السیسی و مرسی

ایران تریبون: روزنامه الوطن مصر آخرین گفتگوی مرسی رئیس جمهور معزول مصر و عبدالفتاح السیسی وزیر دفاع و فرمانده ارتش مصر را به شرح زیر منتشر کرد:
مرسی: موضع ارتش از آنچه در حال وقوع است، چیست، اینچنین تماشاگر می ماند، مگر نه فرض بر این است که از مشروعیت حمایت کند؟
السیسی: چه مشروعیتی؟ تمام ارتش با اراده ملت است، و بنا به گزارش های موثق اکثریت ملت شما را نمی خواهد.
مرسی: طرفداران من بسیارند و ساکت نخواهند ماند.
السیسی: هر اتفاقی بیفتد ارتش به احدی اجازه تخریب کشور را نخواهد داد.
مرسی: بسیار خوب، اگر نخواهم بروم چی؟ فکر نکن که اخوان ساکت خواهند نشست. جهان را به آتش خواهند کشید!... و من تو را تعیین کردم و ممکن است، تو را هر لحظه کنار بگذارم. السیسی: موضوع پایان یافته است و دیگر اوضاع بر وفق مراد شما نیست. سعی کن با کرامت گام برداری، و به خاطر جلوگیری از خونریزی از آنان که به عنوان طرفداران یاد کردی، و ملت را با آنها تهدید می کنی درخواست کن به خانه هایشان بازگردند.
مرسی: در اینصورت این یک کودتای نظامی است، و آمریکا شما را راحت نخواهد گذاشت.
السیسی: برای ما ملت مصر مهم است و نه آمریکا، و حال که چنین است،کاملا روشن می گویم: مدارکی در اختیار داریم که تو و بسیاری از رهبران دولت را به جرم آسیب به امنیت ملی مصر محکوم می کند و دادگاه رای خودرا در این مورد را پس از اجرای محاکمه صادر خواهد کرد.
مرسی: خوب، ممکن است به من اجازه بدهید چند تماس تلفنی انجام دهم و بعد از آن تصمیم بگیرم که چکار باید بکنم.
السیسی: نه اجازه ندارید، اما اجازه می دهیم که با خانواده ات تماس بگیری و سلامتت را به آنان اطلاع دهی.
مرسی: مگر من زندانی هستم؟
السیسی: تو از هم اکنون تحت اقامت جبری بسر می بری.
مرسی: تصور نکن که اگر حاکمیت را ترک کنم، اخوان آرام بمانند.. دنیا را به آتش خواهند کشید.
السیسی: بگذار فقط یک خطا مرتکب بشوند، آن وقت عکس العمل ارتش را خواهی دید. هرکدام از آنان که می خواهد با احترام زندگی کند، اهلا و سهلا... در غیر اینصورت راحتشان نخواهیم گذاشت. ما قصد حذف هیچ کسی را نداریم، اخوان المسلمین جزئی از ملت مصر هستند و سعی نکن که آنان به هیزم جنگ کثیفتان تبدیل بشوند. اگر واقعا دوستشان داری، از ریاست استعفاء بده و بگذار آنان به خانه هایشان بروند.
مرسی: من به طور کلی کنار نخواهم رفت و مردم در بیرون همه با من هستند و طرفداران من هم نخواهند رفت.
السیسی: عموما، من تو را نصیحت کردم.
مرسی: ولی نباید فراموش کنی که من تو را به عنوان وزیر انتخاب کردم و ممکن است عزلت بکنم.
السیسی: من بنا به میل ارتش وزیر دفاع شدم و نه به میل شما و تو این را خوب می دانی... در ثانی تو نمی توانی مرا عزل کنی، تو دیگر مشروعیتی نداری. تو پایان یافته ای و مشروعیتی برایت باقی نمانده است. غیر از اینکه با خانواده ات تماس بگیری و آنان را از سلامتت مطلع سازی، اجازه دیگری به تو داده نمی شود.
مرسی: خوب اگر با استعفاء موافقت کنم چی؟... به من وعده می دهید زندانی نشوم و به خارج سفر کنم؟
السیسی: نمی توانم به تو وعده ای بدهم، عدالت در مورد تو قضاوت خود را خواهد کرد.
مرسی: خوب اگر چنین است، جنگ راه می اندازم و خواهیم دید که در آخر چه کسی پیروز می شود.
السیسی: طبعاً ملت است که پیروز خواهد شد.
و گفتگو با این جمله السیسی پایان گرفت: «تو هم اکنون زندانی هستی»
بعد از گذشت چند ساعت از این گفتگو، السیسی از گارد ریاست جمهوری خواست مرسی را در یکی از مراکزی که شدیدا حراست می شود، تا رسیدن زمان محاکمه عادلانه بدون اذیت و آزارش نگهداری کنند.
روزنامه الوطن المصریه. ترجمه: حسین حردان

-------------------------

هشدار ارتش مصر به هواخواهان مرسی برای شکستن تحصن آنها در اماکن مهم قاهره

نوشتۀ شاهرخ بهزادی: به دنبال اشغال برخی از معابر و اماکن قاهره به وسیله هوادران محمد مرسی و اخوان المسلمین، ارتش مصر هشدار داد که اجازه هیچ گونه تهدیدی را علیه امنیت ملی مصر تحمل نخواهد کرد. ارتش مصر از حامیان رئیس جمهوری برکنار شده این کشور که هم اکنون در برخی از اماکن شهر قاهره به عنوان اعتراض به واقعه خونین بامداد امروز تجمع کرده و بست نشسته اند، خواست که هرچه سریع تر حرکت خود را پایان دهند.
آخرین خبرها از تعداد کشته و زخمی‌شدگان واقعه خونین بامداد امروز در برابر مقر گارد جمهوری مصر، حکایت از ٥١ کشته و بیش از ٤٣٥ زخمی دارد. در حالی که اخوان المسلمین ارتش و پلیس مصر را متهم به تیراندازی به سوی نمازگزاران حامی محمد مرسی، رئیس جمهوری برکنار شده مصر می کند، ارتش مصر اعلام کرده که در برابر حمله تروریست‌ها به ساختمان گارد ریاست جمهوری واکنش نشان داده است.
ساعاتی پیش، رهبری موقت مصر، با صدور بیانیه‌ای که از تلویزبون دولتی این کشور پخش شد اعلام کرد که یک کمیته ویژه قضایی برای پیگیری و تحقیق درباره رویداد خونین بامداد امروز در برابر ساختمان مرکزی گارد جمهوری مصر تشکیل شده است.

-------------------------

اردوغان سرنوشت مرسى را رقم زد؟

روزنامه “ملیت” ترکیه نوشت: محمد مرسی با تحریک رجب طیب اردوغان طرح تشکیل دولت جدید و تقسیم قدرت با مخالفان را رد کرد. این طرح با هماهنگی با آمریکا تهیه شده بود.
این روزنامه افزود: محمد مرسی، رئیس جمهور عزل شده مصر، چند هفته قبل از تظاهرات ۳۰ ژوئن، که به برکناری مرسی توسط ارتش انجامید، به تحریک اردوغان، نخست وزیر ترکیه، هرگونه تقسیم قدرت با مخالفان را رد کرد.
وزیر امور خارجه یک کشور عربی، شاید قطر یا اردن، با هماهنگی با آمریکا و بطور مشخص سوزان رایس، مشاور امنیت ملی،، نقش میانجی را برای تشکیل دولت جدید در مصر ایفا کرده بود. به نوشته ملیت در این طرح مقرر شده بود دولتی شامل همه [جریان های سیاسی] تشکیل و برخی اختیارات ریاست جمهوری به نخست وزیر منتقل شود.
روزنامه ملیت ترکیه افزود: دولت اردوغان اما به مرسی توصیه کرد که به هر بهایی در برابر این طرح مقاومت کند و تسلیم نشود.
قطعا اخوان المسلمین فکر نمی کرد که هدف کودتا قرار گیرد و مرسی و اردوغان نیز چنین ارزیابی از اوضاع داشتند اما تصمیم فرماندهی ارتش مصر آن دو را غافلگیر کرد. ملیت در این باره افزود: آنچه در مصر رخ داد اردوغان و دولتش را در تنگنایی جدید در کنار تنگنای سوریه قرار داد.

-------------------------

رییس جمهور موقت مصر برنامه انتخابات را اعلام کرد

عدلی منصور، رییس جمهوری موقت مصر، فرمانی را صادر کرده است که بر اساس آن تا ۱۵ روز دیگر یک گروه برای ایجاد تغییر در قانون اساسی تشکیل شده و انتخابات پارلمانی نیز تا ماه فوریه میلادی برگزار خواهد شد.
در فرمان رییس جمهور موقت مصر آمده تغییراتی که در قانون اساسی وضع می شوند، به همه‌پرسی گذاشته خواهند شد. این همه‌پرسی تا چهار ماه آینده برنامه‌ریزی خواهد شد.
سپس انتخابات پارلمانی، در ماه فوریه میلادی برگزار شده و زمانی که پارلمان جدید شکل گرفت انتخابات ریاست جمهوری برگزار خواهد شد. اخوان المسلمین هنوز واکنش رسمی نسبت به برنامه جدید نشان نداده است. آقای منصور همچنین نسبت به کشته شدن دست کم ۵۱ نفر در قاهره ابراز ناراحتی کرده و از طرف‌های درگیری خواسته آرامش خود را حفظ کنند. وی گفت دستور داده تحقیقی درباره مرگ این افراد انجام گیرد.
صبح روز دوشنبه (۱۷ تیر) دهها نفر از هواداران محمد مرسی، رییس جمهور برکنار شده مصر، بر اثر شلیک نیروهای ارتش کشته شدند. وزیر بهداشت مصر تعداد کشته شدگان را ۵۳ نفر و زخمی‌ها را ۴۳۵ نفر اعلام کرده است.
اخوان المسلمین می‌گوید زنان و کودکان در میان کشته شدگان بوده اند اما ارتش مصر این موضوع را رد کرده و می‌گوید عکس‌هایی که در اینترنت منتشر شده، مربوط به درگیری‌ها در سوریه است. اعضای اخوان المسلمین می‌گویند هواداران محمد مرسی برای حمایت از وی در مقر گارد ریاست جمهوری تحصن کرده بودند، اما ارتش می‌گوید این افراد مسلح بوده و به سوی نیروهای ارتش تیراندازی کرده اند.
در این میان، حزب عدالت و آزادی، شاخه سیاسی اخوان المسلمین از هوادارانش خواسته "شورش" کنند. این حزب که در سالهای ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ تقریبا نیمی از کرسی‌ها را در انتخابات پارلمانی از آن خود کرد، از مصری‌ها خواست تا علیه کسانی که قصد دارند "با تانک انقلاب را از آنها بگیرند،" شورش کنند. این حزب می‌گوید ارتش مصر دست به کودتا زده است.
همزمان، دولت آمریکا نیز خشونت‌ها در مصر را محکوم کرد و از همه گروه‌ها خواست تا "نهایت خویشتن داری" را به خرج دهند. کاخ سفید در بیانیه ای اعلام کرد که دولت آمریکا با هیچ جنبش سیاسی در مصر همراه نیست. در این بیانیه همچنین آمده قطع کمک‌های مالی به ارتش مصر در راستای منافع آمریکا نیست. روز دوشنبه مقام‌های دانشگاه الازهر نسبت به بروز یک جنگ داخلی در مصر هشدار دادند.

-------------------------

فراخوان اخوان‌المسلمین مصر برای شرکت در "قیام مردمی"

در پی درگیری‌های خونین ارتش با حامیان اخوان‌المسلمین که دست‌کم ۵۱ کشته برجای گذاشت، این گروه مردم را به شرکت در قیامی همه جانبه علیه ارتش فراخواند. همزمان مصر خواهان "عدم دخالت" ایران در امور این کشور شده است.
بنا به گزارش تلویزیون دولتی مصر، عدلی محمود منصور، رئیس جمهوری موقت این کشور که پس از خلع محمد مرسی قدرت را در دست گرفته است، دستور تشکیل کمیته تحقیقات درباره حوادث روز دوشنبه (۱۷ تیر/ ۸ ژوئیه) را صادر کرد.
مقامات امنیتی و محافل بیمارستانی قاهره از کشته‌شدن بیش از پنجاه نفر در درگیری‌های اخیر خبر داده‌اند. این برخوردها ۴۳۵ زخمی برجای گذاشته است. تشکیل کمیسیون حقوقی برای بررسی درگیری خونین قاهره اخوان المسلمین در بیانیه‌ای ابتدا تعداد کشته‌شدگان را ۳۵ نفر اعلام کرد و نوشت که آنها در حال اعتصاب نشسته بوده‌اند. در بیانیه فرماندهی نیروهای مسلح مصر اما گفته می‌شود که اقدام ارتش در پاسخ به تلاش گروهی "تروریست" برای تصرف مقر گارد ریاست جمهوری بوده است.
بنا بر بیانیه نیروهای مسلح مصر، "بر اثر حمله گروه‌های مسلح تروریست یک افسر گارد ریاست جمهوری و یک سرباز کشته و تعدادی از سربازان زخمی شدند که حال شش تن از آن‌ها وخیم است". بیانیه همچنین از دستگیری ۲۰۰ نفر از اعضا و هواداران اخوان‌المسلمین خبر می‌دهد که ظاهراَ به "سلاح گرم، مهمات، سلاح‌های سرد و کوکتل مولوتوف" مسلح بوده‌اند.
اخوان‌المسلمین نیز در واکنش به درگیری خونبار امروز از هواداران خود خواسته است که به تظاهرات گسترده علیه نیروهای مسلح ادامه دهند.

خروج حزب سلفی نور از مذاکرات تشکیل دولت
همزمان نادر بکار، سخنگوی حزب النور مصر، روز دوشنبه (۱۷ تیر/ ۸ ژوئیه) در توییتری اعلام کرد که این حزب در واکنش به "قتل عام" در برابر کلوب گارد ریاست جمهوری تصمیم گرفته است بی‌وقفه از مذاکرات مربوط به تشکیل دولت انتقالی خارج شود. در این توییتر سپس گفته می‌شود: «حزب النور می‌خواست جلوی خونریزی را بگیرد، ولی حالا جوی خون جاری شده است.»
حزب النور پیش از اعلام خروج از مذاکرات مربوط به تشکیل دولت، در بیانیه‌ای به شدت از اقدامات اخیر حکومت جدید انتقاد کرد. حزب اقداماتی مانند دستگیری برخی از فعالان سیاسی، تعطیلی برخی از کانال‌های تلویزیونی و تعلیق مجلس را که در آن اسلام‌گرایان اکثریت داشتند، "خودسرانه و غیرقانونی" دانست.
حزب النور، برخلاف اخوان‌المسلمین، از اقدام ارتش مصر در جهت سرنگونی محمد مرسی حمایت کرده است ولی در عین حال با تعیین محمد البرادعی به عنوان نخست‌وزیر دولت موقت از در مخالفت درآمده است. دلیل این مخالفت لیبرال و سکولار بودن البرادعی عنوان شده که از نظر حزب النور "به جای ایجاد ثبات و آشتی به قطبی‌شدن فضای جامعه" می‌انجامد.
گزینه بعدی عدلی منصور، رئیس جمهور، برای این سمت، یعنی زیاد بهاءالدین نیز با مخالفت حزب النور روبرو شد. این حزب در توضیح مخالفت خود با بهاءالدین گفته است که او و برادعی از جناح سیاسی یگانه‌ای هستند. بهاءالدین کارشناس امور مالی است و علاوه بر کار برای موسسات مالی آمریکا در واشنگتن از سال ۱۹۹۷ مشاور وزارت اقتصاد مصر بوده است. فعالیت او در عرصه سیاسی سال ۲۰۱۱ و پس از سقوط حسنی مبارک آغاز شده است.

انتقاد مصر از ایران
با بالا گرفتن درگیری‌ها حضور ارتش در نقاط مختلف قاهره تشدید شده است در همین حال برخی خبرگزاری‌ها سخنان بدر عبدالعاطی، سخنگوی رسمی وزارت امور خارجه مصر را نقل کرده‌اند که وی در آن به ایران نسبت به دخالت در امور داخلی مصر هشدار داده است. عبدالعاطی گفته است: «آنچه امروز از تحولات سیاسی در مصر شاهدیم، نتیجه خواست ملت مصر است که میلیون‌ها تن از شهروندان به شکل روشن و آشکاری از سی‌ام ژوئن آن را بیان می‌کنند». عبدالعاطی اظهارنظرهای مقام‌های ایرانی را "دخالت در امور مصر" خوانده و آن را غیرقابل قبول دانسته است.
سخنان عبدالعاطی ظاهرا واکنشی به اظهارات عباس عراقچی، سخنگوی وزارت امور خارجه‌ی جمهوری اسلامی ایران، در روز یکشنبه (۱۶ تیرماه/ ۷ ژوئیه) است. عراقچی در این اظهارات برکناری محمد مرسی از ریاست‌جمهوری مصر را "اقدامی نادرست" از سوی ارتش مصر دانست. وی تاكيد كرد که دخالت نيروهای نظامی در مسائل سياسی و تغيير دولت‌هايی كه براساس انتخابات به قدرت رسيده‌اند را "كار شايسته‌ای" نمی‌داند.
عراقچی با ابراز نگرانی از روند بازداشت اعضای اخوان‌المسلمین گفت: «ما امیدواریم مردم مصر در مقابل هرگونه تلاش دشمن و به‌ویژه رژیم صهیونیستی برای به انحراف کشیدن مسیر انقلاب و اختلاف و دودستگی هشیار باشند.»

اظهارات متناقض در ایران
اظهارات مقام‌های ایرانی در باره تحولات مصر عاری از تناقض نیست. در تازه‌ترین موضع‌گیری، حجت‌الاسلام محمدی‌ گلپایگانی، رئیس دفتر آیت‌الله خامنه‌ای، روز دوشنبه اشتباهات راهبردی مرسی و اخوان‌المسلمین مصر را علت اصلی تحولات جدید در این کشور خواند. وی با طرح این ادعا که "جوانی که از دیوار سفارت رژیم صهیونیسم بالا رفته بود حالا یکی از پرچمداران مبارزه با مرسی شده" افزود : «اگر مرسی پرچم مبارزه با صهیونیسم را در دست می‌گرفت چنین سرنوشتی نداشت و مرسی به دام آمریکایی‌ها و سلفی‌ها افتاد.»
آخرین خبرها حاکی از آن است که مقامات امنیتی مصر به دنبال "کشف اسلحه در مقر حزب آزادی و عدالت" دستور تعطیلی این مقر را صادر کردند. حزب آزادی و عدالت شاخه سیاسی اخوان‌المسلمین است. مقام‌های امنیتی گفته‌اند که در دفتر این حزب چاقو و مواد انفجاری پیدا شده که ظاهرا قرار بوده علیه مخالفان اخوان‌المسلمین به کار برده شود.

-------------------------

اخوان ادعا کرد ٣۴ هوادارش بدست ارتش به قتل رسیده اند، سینا صحنه درگیری های مسلحانه

منابع مصری از بازداشت دویست نفر از اعضای اخوان المسلمین به همراه کشف مقادیر زیادی سلاح های گرم و سرد و نیز استقرار تانک ها در برابر درب های کاخ ریاست جمهوری مصر خبر دادند.
به گزارش پایگاه الیوم السابع، منابع امنیتی مصری اعلام کردند: بیش از ۲۰۰ نفر از طرفداران محمد مرسی دستگیر شده اند.
این منابع بیان کردند: همراه افراد دستگیر شده مقادیر زیادی سلاح گرم، گلوله و سلاح سرد کشف شده است.
منابع امنیتی مصری افزودند: افراد دستگیر شده در باشگاه گارد ریاست جمهوری برای انجام تحقیقات دادستانی به سر می برند.
از سوی دیگر یک منبع نظامی مصری اعلام کرد: در اثر تیراندازی افراد مسلح به سوی راننده یکی از خودروهای وابسته به پلیس وی به شدت از ناحیه سینه زخمی شد و به بیمارستان منتقل شد.
این منبع از استقرار ۱۰ تانک در برابر درب شماره ۴ کاخ ریاست جمهوری و ده تانک دیگر در برابر درب های شماره یک و دوم به منظور مقابله با هر گونه درگیری احتمالی خبر دادند. این منبع به حضور پنج دستگاه آمبولانس برای مقابله با حوادث احتمالی مربوط به زخمی شدن افراد اشاره کرد.
از سوی دیگر تعدادی از تحصن کنندگان در میدان التحریر بامداد امروز پس از پایان تظاهرات در این میدان به چادرهای خود برای استراحت رفته اند و برخی دیگر با در دست داشتن پرچم های مصر شعارهای ملی و ضد اخوان المسلمین سر می دهند.
منابع آگاه در میدان التحریر بیان کرد: کمیته های مردمی (در خبر نیامده است کدام کمیته هاى مردمی مخالفان یا موافقان مرسی هم ذکر نشده است) همه مبادی ورودی و خروجی میدان التحریر را برای برقراری امنیت در التحریر تحت کنترل خود دارند.
اخوان‌المسلمین از کشته شدن ۳۴ نفر و زخمی شدن بیش از ۲۰۰ تن در درگیری میان طرفداران مرسی و نیروهای امنیتی در قاهره مصر خبر داد. سخنگوی اخوان‌المسلمین اعلام کرد ۳۴ تن از طرفداران این حزب در درگیری‌های اخیر با پلیس جان خود را از دست داده‌اند و بیش از ۲۰۰ نفر نیز زخمی شده‌اند. تعداد اعلام شده از سوى خبرگزارى ها نه تائید و نه تکذیب شده است.
اخوان‌المسلمین همچنین اعلام کرد که اجساد به بیمارستانی در شهرک نصر منتقل شده‌اند. به اعتقاد این گروه پلیس به تظاهرات آرام اخوان‌المسلمین با گلوله‌های جنگی و گاز اشک‌اور حمله کرده که در نتیجه آن تعداد زیادی از معترضین کشته شده‌اند.
این در حالی است که مصر شاهد تظاهرات طرفداران و مخالفان مرسی است. حزب آزادی و عدالت نیز اعلام کرد ۱۶ تن از طرفداران این گروه در درگیری با پلیس کشته شده‌اند.
یکی از اعضای این حزب مدعی شد تیراندازی در ساعات اولیه صبح و در حالی که تظاهرکنندگان قصد تحصن در اطراف پادگان‌ها را داشتند آغاز شد. خبرگزارى هاى ایران آهسته به تغییر مواضع خود به نفع اخوانالمسلمین مشغولند.
شاهدان حاضر در صحنه مدعی شدند که نیروهای امنیتی پیش از حمله هشدار نداده و به صورت غیرمنتظره به سوی تظاهرکنندگان تیراندازی کردند. در حالیکه مصر با شورش هاى داخلی درگیر است نیروهاى القاعده وسلفى در صحراى سینا زمینه آغاز یک جنگ داخلى مانند سوریه را با حمایت قطر فراهم میاورند، به نقل از خبرگزاری فرانسه، یک مقام امنیتی مصر اعلام کرد، یک سرباز در حمله افراد مسلح به یک ایست بازرسی نزدیک شهر العریش در شمال سینا، کشته شد.
فعالان افراطی جمعه شب به ساختمان فرمانداری سینا حمله و پرچم خود را روی آن نصب کردند.
پنج مامور پلیس نیز روز جمعه در حمله افراد مسلح در این منطقه بی ثبات هم مرز با غزه و سرزمین های اشغالی کشته شدند. این حمله قبل از کشته شدن یک سرباز روی داد.
خشونت ها در سینا در شرایط پر تنش روی می دهد. مخالفان و موافقان «محمد مرسی» رئیس جمهور مخلوع در مصر، به تظاهرات اعتراضی خود ادامه می دهند.
ارتش مرسی چهارشنبه هفته گذشته محمد مرسی، عضو اخوان المسلمین را برکنار کرده است.
چندین طرفدار مرسی آشکارا تهدید کرده اند برای انتقام کودتای نظامی علیه او، به خشونت متوسل خواهند شد.
تاکنون هیچ گروهی مسئولیت این حملات را به عهده نگرفته است.
منطقه سینا پس از سقوط رژیم «حسنی مبارک» رئیس جمهوری پیشین مصر در ابتدای سال ۲۰۱۱، بسیار بی ثبات شده است.

-------------------------

گمانه‌زنی‌های تازه درباره دولت آینده مصر

تشکیل دولت تازه در مصر همچنان در ابهام قرار دارد. حکومت می‌کوشد رضایت نیروهای هرچه بیشتری را جلب کند. اسلام‌گرایان، از جمله حزب نور که تشکل سلفی‌ها است ناخرسندی خود را از گرایش سکولار در حاکمیت تازه ابراز می‌کنند.
احمد مسلمانی، مشاور اطلاعاتی رئیس جمهور موقت مصر، شامگاه یکشنبه (۷ ژوئیه) اعلام کرد که نخست وزیری محمد البرادعی از دستور کار بیرون رفته است. او می‌گوید که در سناریویی تازه قرار است آقای برادعی، در پست معاونت رئیس جمهور موقت، عدلی منصور، تعیین شود و ریاست دولت آینده را زیاد بهاءالدین به عهده گیرد.
آقای مسلمانی ابراز امیدواری کرد که دولت بتواند تا شامگاه دوشنبه (۸ ژوئیه) رئیس دولت آینده مصر را معرفی کند. احمد مسلمانی تائید کرد که تشکیل دولت با "موانع و مشکلات" زیادی روبرو شده است. او گفت که حکومت می‌کوشد همدلی و توافق تمام نیروهای سیاسی کشور، از جمله اسلام‌گرایان را جلب کند.

ناخرسندی سلفی‌ها حزب نور، بازوی سیاسی نیروهای سلفی مصر، در اطلاعیه‌ای مخالفت خود را با طرح‌های احتمالی دولت اعلام کرد. این حزب اسلام‌گرا گفت که برادعی و بهاءالدین از جناح سیاسی یگانه‌ای هستند و نباید هر دو در مقامات بالا قرار گیرند.
حزب نور در بیانیه‌ای به شدت از اقدامات اخیر حکومت انتقاد کرد. حزب اقداماتی مانند دستگیری برخی از فعالان سیاسی، تعطیلی برخی از کانال‌های تلویزیونی و تعلیق مجلس را که در آن اسلام‌گرایان اکثریت داشتند، "خودسرانه و غیرقانونی" دانست.
حزب نور، برخلاف اخوان المسلمین، از اقدام ارتش مصر در جهت سرنگونی محمد مرسی حمایت کرده بود. جریان "اخوان المسلمین" در واکنش به احتمال نخست وزیری برادعی گفت که با "كودتا بر ضد رئیس جمهور قانونی کشور" مخالف است و با تمام تبعات آن نیز مخالفت می‌کند.

-------------------------

حمله به حامیان محمد مرسی در قاهره بیش از چهل قربانی گرفت

مقامهای مصر مرگ دست کم ۴٢ نفر را در جریان درگیری بین حامیان محمد مرسی و نیروهای نظامی تایید کردند. اخوان المسلمین می گوید زمانی که حامیان آنها مشغول ادای نماز صبح در برابر ساختمانی که گفته می شود محل نگهداری محمد مرسی است بودند نیروهای امنیتی به روی حاضران تیراندازی کردند.
در جریان این درگیری ده ها نفر مجروح شده اند. از زمانی که ارتش مصر محمد مرسی، رئیس جمهوری این کشور را از قدرت خلع کرد گفته می شود، آقای مرسی در ساختمان «گارد جمهوری» که متعلق به ارتش است حبس شده است. این ساختمان در شهرک نصر در شرق قاهره از هفته گذشته محل تجمع حامیان اخوان المسلمین بوده است. اخوان المسلمین گفته است که در جریان خشونتهای روز دوشنبه علاوه بر نیروهای ارتش شماری از افراد با لباس شخصی هم حضور داشتند. ارتش مصر مسئولیت این حملات را نپذیرفته و در بیانیه ای اعلام کرده است که «یک گروه مسلح تروریستی» این حملات را انجام داده است.

-------------------------

رایزنی‌ها برای انتخاب نخست وزیر مصر ادامه دارد

گزارش‌ها حاکی است که در درگیری‌های مقابل مقر گارد ریاست جمهوری مصر دستکم ۴۰ نفر کشته شدند. ارتش مصر درگیری‌ها را به «تروریستهای مسلح» نسبت داده ولی اخوان‌المسلمین می‌گوید که اعضایش تنها دست به تحصن زده بودند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این حمله بامداد روز دوشنبه، ۱۷ تیر ماه، رخ داد و ارتش مصر می‌گوید در این راستا «۲۰۰ فرد مسلح» را که قصد داشتن وارد ساختمان گارد ریاست جمهوری شوند، بازداشت کرده‌ است. این ساختمان، محل نگهداری محمد مرسی، رییس جمهوری برکنار شده مصر است که از هفته گذشته در بازداشت به سر می‌برد.
یک مقام وزارت بهداشت گفته است که در اثر این حمله، دستکم ۴۰ تن کشته و بیش از ۳۰۰ تن زخمی شده‌اند. در همین زمینه اخوان‌المسلمین از کشته شدن «۳۵ تن» از اعضایش مقابل این ساختمان خبر داده است و ارتش مصر نیز می‌گوید در این درگیری‌ها یک افسر ارتش کشته و ۴۰ نفر زخمی شده‌اند.
ارتش مصر در حالی تجمع‌کنندگان مقابل این مسجد را «تروریست» خوانده است که جهاد الحداد، سخنگوی اخوان‌المسلمین مصر در پیامی توئیتری تاکید کرده است که افراد حاضر در این محل، دست به تحصن زده بودند و نیروهای پلیس با اقداماتی «کشنده» سعی در متفرق کردن آن‌ها کرده‌اند.
روز دوشنبه حزب آزادی و عدالت، شاخه سیاسی اخون‌المسلمین خواهان «قیام» مردم مصر علیه کسانی شده است که به گفته این حزب «قصد دارند انقلاب آن‌ها را با دخالت تانک‌ها، بربایند». این حزب از جامعه جهانی نیز خواسته است که برای متوقف کردن «کشتارها» در مصر و بازداشتن این کشور از تبدیل شدن به «سوریه‌ای جدید»، مداخله کند.
به دنبال خشونت‌های صبح روز دوشنبه در مصر، حزب سلفی «نور»، دومین حزب بزرگ اسلامی در مصر، نیز در اعتراض به آن‌چه «کشتار مقابل گارد ریاست جمهوری» خوانده، از گفت‌وگو‌ها برای تشکیل دولت انتقالی کنار کشید. به دنبال برکناری محمد مرسی از سوی ارتش مصر، عدلی منصور به عنوان رییس جمهوری موقت این کشور انتخاب شده و قاهره اکنون در تلاش برای تشکیل دولت موقت است.
برکناری محمد مرسی موجی از اعتراض‌ها را در مصر به وجود آورده است. هواداران وی خواهان بازگشت او به قدرت هستند. خیابان‌های مصر در مواردی صحنه درگیری موافقان و مخالفان محمد مرسی بوده است و در همین زمینه روز جمعه و شنبه به دنبال درگیری حامیان محمد مرسی با مخالفان او و ارتش، دستکم ۳۵ تن کشته شده‌اند.

-------------------------

رایزنی‌ها برای انتخاب نخست وزیر مصر ادامه دارد

به گزارش خبرگزاری فرانسه شنبه شب خبرگزاری‌ رسمی مصر، " منا" و نیز چند منبع سیاسی و ارتش این کشور اعلام کردند که موضوع انتخاب محمد البرادعی، از رهبران اپوزیسیون این کشور به عنوان نخست وزیر جدید مصر با مخالفت اخوان المسلمین روبرو شده است. همچنین در این اخبار از حزب اسلامی و سلفی " النور" که طی برکناری محمد مرسی از ریاست جمهوری به معترضان او پیوسته بود، به عنوان یکی از مخالفان اصلی این انتخاب نام برده شده است. یک مقام بلندپایه حزب " النور" به خبرگزاری فرانسه گفته است که نمی‌شود از سویی از آشتی ملی سخن گفت و از سوی دیگر یکی از سرسخت‌ترین مخالفان محمد مرسی را به عنوان نخست وزیر برگزید. از سویی عدلی محمود منصور، رئیس جمهور موقت مصر نیز شب گذشته از ادامه رایزنی‌ها برای انتخاب محمد البرادعی به عنوان نخست وزیر این کشور و عدم اتخاذ تصمیم قطعی در این مورد خبر داد . این درحالی است که روز گذشته خبرگزاری" منا" اعلام کرده بود که البرادعی با عدلی منصور و مقام‌های امنیتی دیدار کرده است. محمد البرادعی سیاستمدار لیبرال مصری، رئیس پیشین آژانس انرژی اتمی و برنده جایزه صلح نوبل در سال ۲۰۰۵ بوده است. به نظر می‌رسد مقام‌های کشور مصر پس از آن‌که با مخالفت سلفی‌های این کشور روبرو شدند، در تصمیم خود دچار تردید شده‌اند.
همچنین در حالی که بررسی‌ها برای انتخاب محمد البرادعی ادامه دارد، هواداران محمد مرسی، رئیس جمهور برکنار شده مصر در دو روز گذشته به همراه اعضای اخوان المسلمین دست به تظاهرات زدند که در جریان درگیری‌های ناشی از آن ۳٦ نفر کشته و نزدیک به هزار نفر زخمی شدند.
امروز، یکشنبه هم قاهره شاهد تجمع هردو گروه هواداران و مخالفان محمد مرسی در این شهر بوده است. همچنین شبه نظامیان مصر، امروز ، یک خط لوله انتقال گاز را از مصر به اردن در شبه جزیره سینا منفجر کرده‌اند.
بسیاری از مقامات کشورهای غربی از ادامه درگیری‌ها در مصر اظهار نگرانی کرده‌اند. ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه اعلام کرده است که ادامه این وضع می‌تواند به ایجاد یک جنگ داخلی در مصر بینجامد. وی همچنین هشدار داده که مردم مصر مراقب باشند به سرنوشت سوریه دچار نشوند.
باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا هم اعلام کرده است که ایالات متحده از هیچ گروهی در مصر به طور ویژه حمایت نمی‌کند. همچنان که تونی بلر، نخست وزیر سابق بریتانیا نیز بر این موضوع تاکید کرده است.

-------------------------

کنار کشیدن حزب اسلامگرای نور از مذاکرات برای تشکیل دولت جدید مصر

دستکم سی‌وچهار نفر از هواداران محمد مرسی رییس جمهور برکنار شده مصر که مقابل مقر گارد ریاست‌جمهوری تحصن کرده بودند، امروز صبح (دوشنبه ۱۷ تیر) بر اثر شلیک نیروهای ارتشی در قاهره کشته شدند.
به گفته ارتش مصر، این افراد قصد داشتند وارد مقر گارد ریاست جمهوری شوند. گفته می شود آقای مرسی در این محل در بازداشت ارتش است.
حزب اسلامگرای نور در واکنش به این اتفاق اعلام کرد فورا از تمام مذاکرات برای انتخاب نخست‌وزیر موقت کنار می‌کشد.
به گفته تظاهرکنندگان، گارد ویژه ارتش پس از نماز صبح به کسانی که تحصن کرده بودند شلیک کرده‌ است.
رسانه های مصر گزارش داده‌اند ارتش و پلیس بعد از آنکه گروهی از تظاهرکنندگان قصد بالا رفتن از دیوار مقر را داشتند دست به اسلحه برده‌اند.
یک شاهد عینی به خبرگزاری فرانسه گفته ارتش به سوی تظاهرکنندگان گاز اشک آور شلیک کرده اما تعدادی لباس شخصی به معترضان شلیک کرده اند.
گفته می‌شود در این حمله دهها نفر مجروح و به بیمارستان منتقل شده‌اند.
جهاد حداد یکی دیگر از سخنگویان اخوان المسلمین گفته است شمار کشته شدگان به سی و چهار نفر می‌رسد و پانصد نفر هم زخمی شده‌اند.
ارتش مصر در بیانیه‌ای گفته گروهی تروریست قصد داشتند وارد این محوطه نظامی شوند و یک افسر ارتش را هم به قتل رسانده‌اند.
در این بیانیه آمده دویست فرد مسلح دستگیر شده‌اند اما در مورد کشته شدن معترضان حرفی زده نشده است.
جیم میور خبرنگار بی‌بی‌سی در قاهره هنوز روشن نیست در مقابل مقر گارد ریاست جمهوری چه اتفاقی افتاده اما معلوم است که در آنجا عده‌ای کشته شده‌اند و این اوضاع مصر را وخیم تر از قبل خواهد کرد.
نادر بکار سخنگوی حزب سلفی "نور" در توئیتر خود نوشت "ما تصمیم گرفته‌ایم تا در واکنش به قتل عام بیرون مقر گارد ریاست جمهوری فورا از تمام مذاکرات [برای تشکیل دولت جدید] کنار بکشیم."
آقای بکار در توئیت قبلی خود نوشته بود "ما در قبال قتل عام در مقر گارد ریاست جمهوری ساکت نمی نشینیم؛ ما خواهان پایان خونریزی‌ها بودیم اما اکنون جوی خون روان خواهد شد."
حزب نور تنها حزب اسلامگرایی است که وزیر دفاع مصر چند روز پیش اعلام کرد در دوران پس از آقای مرسی در صحنه سیاسی حاضر خواهند بود. این حزب از اقدام ارتش در برکناری آقای مرسی حمایت کرده بود.
گفته می‌شود حزب محافظه‌کار نور با نخست‌وزیری محمد البرادعی رییس سابق آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و از مخالفان جدی اخوان‌المسلمین مخالفت کرده است.
دیروز (یکشنبه شانزده تیر) دهها هزار نفر ار مخالفان و موافقان آقای مرسی در شهرهای مختلف مصر تظاهرات کردند.
محمد مرسی، اولین رییس جمهور اسلامگرای مصر که سال گذشته انتخاب شد، بعد از اعتراضات مردم، چهارشنبه گذشته به دست ارتش برکنار شد و عدلی منصور رییس دادگاه قانون اساسی مصر جای او را بعنوان رییس جمهور موقت گرفت.
آقای منصور قول برگزاری انتخابات داده اما زمانی برای آن تعیین نکرده است.
طرفداران آقای مرسی از روز چهارشنبه در مقابل مقر گارد ریاست جمهوری تحصن کرده‌ و خواستار بازگشت آقای مرسی به مقام خود شده‌اند.

-------------------------

به فرزندان‌ِمان آزادی، شجاعت و کرامت بیاموزیم!

گروه پروسه
حذفِ کلماتِ “یقین”، “حفاظت” و “ولایت” از سخنانِ رییس جمهور
*توضیح مترجم: مقاله‌ی زیر به قلمِ دکتر نوال سعداوی فعال حقوقِ زنان خطاب به رییس جمهورِ وقت محمد مرسی است. در این مقاله خانمِ نوال به نکاتِ جالبی اشاره می‌کند که فکر می‌کنم برای پدر و مادرها جالب باشد. در ترجمه بعضی از جملات را ترجمه نکرده‌ام که به جای آن نقطه‌چین گذاشته‌ام.
نوال السعداوی
برگردانِ: مازیار بویری

زنانِ مصر در همه‌ی انقلاب‌های مردمی در تاریخِ مصرِ قدیم و جدید حتا انقلابِ ژانویه ۲۰۱۱ شرکت کرده‌اند. بنا بر این زنان از لحاظِ اصولِ عدالت و آزادی و کرامتِ انسان مستحقِ حقوقِ خود هستند، نه بر اساسِ حمایت یا شهامت یا مردانه‌گی. هدف‌های انقلاب سه چیز بود: آزادی، عدالت، کرامت. این کار میسر نیست مگر این‌که انسان‌ها را از کودکی آموزش دهیم که عدالت و آزادی و کرامت را تمرین کنند. تا این‌ها در عقل و وجدانِ آگاه و ناآگاه‌ِشان کاشته شود، تا این‌که جزیی از شخصیتِ انسانیِ او بشود. تا بتواند این کارها را بدونِ انتظارِ پاداش یا ترس از تنبیه انجام دهد. بدونِ تغییرِ قوانین، اصول، تربیت و ادبیاتی مبنی بر جدایی به سببِ دین و جنسیت و غیره ، آیا این‌کار امکان‌پذیر است؟
پدر و مادرم بین پسر و دختر فرقی نمی‌گذاشتند مگر به خاطرِ رفتارِ درست و تحملِ مسؤلیت. در کارهای خانه و مدرسه از برادرم جلو بودم. در خانه از امتیازاتِ بیش‌تری از او برخوردار بودم. یک روز برادرم از تنها بیرون رفتنِ من جلوگیری کرد. خواست که به عنوانِ حمایت از من همراه‌اَم بیاید. من قبول نکردم و تصمیم گرفتم به تنهایی بیرون بروم. پدرم از من حمایت کرد و به برادرم گفت: خواهرت شجاع است و می‌تواند از خودش دفاع کند. پدر و مادرم به ما شجاعت در بحث و گفت‌وگو و انتقاد را یاد دادند. به ما می‌گفتند: اطاعت فضیلت نیست چون باعثِ ترس و کرنش می‌شود. دفاع از خود را یاد گرفتم و هر کس می‌خواست به من دست‌درازی کند سر جای‌اش می‌نشاندم. در مدرسه و دانش‌کده‌ی پزشکی ورزش می‌کردم. حتا تا به امروز هم ورزش می‌کنم. عقل سالم در بدنِ سالم است. اصل باید بر آموزش ِمساویِ دختران و پسران باشد. شجاعتِ ادبی و فکری از شجاعتِ جسمی جدا نیست. شجاعت از اعتماد به نفس به‌وجود می‌آید و نفس شامل عقل و جسم است. شجاعت به آزادی و عدالت و کرامت منجر می‌شود. بدونِ شجاعت انقلاب به‌ وجود نمی‌آید. دختری که از خودش دفاع می‌کند شجاع و با کرامت است. همین‌طور پسرانِ جوان یا مردان. قاضیِ شجاع و آزاده بر اساسِ عدالت حکم می‌کند و از زندان و کشتن نمی‌ترسد.
به این سبب من از رییس جمهورِ مصر(رییسِ سابقِ محمد مرسی) می‌خواهم کلمه‌ی حمایت از زنان و اقلیت‌های دینی را از سخنرانی‌های‌اش حذف کند. معنیِ حمایتِ بریتانیا از مصر به‌جز تسلط و استفاده و اهانت معنی نداشت. حمایتِ مردان از زنان نیز بر همین اساس است. حمایتِ مسلمانان از اقلیت‌های دینی (قبطیانِ مصر) هم همین معنی را می‌دهد. زنان و اقلیت‌های دینی در مصر نیاز به حمایت ندارند، بلکه نیازمندِ قوانینِ جدید هستند. قوانین و اصول و تعلیم و تربیتِ جدید مبنی بر آزادی و عدالت و کرامت. خواهشمندم کلمه‌ی( ولایت) ” سرپرستی” و هم‌چنین (سرپرستِ شمایم) را حذف کنید. چون والی( سرپرست) کارِ قانون گذار، قاضی و مجریِ قوانین را با هم انجام می‌دهد و ما این را در دولتِ جدیدِ مصرِ بعد از انقلاب نمی‌خواهیم. شجاعتِ فکری به ما کمک می‌کند تا به آن‌چه می‌شنویم شک کنیم و اطاعت نکنیم بلکه در باره‌اش بحث و گفت‌و‌گو کنیم و از راهِ گفت‌و‌گو و آزادیِ نقد در همه‌ی امورِ علمی و سیاسی و عقیدتی و اخلاقی به حقایق برسیم.
رییس جمهور و هر سیاست‌مدارِ دیگر نباید از آیاتِ کتاب‌های مقدس ( قرآن و هر کتابِ دیگر) در سخنرانی‌اش استفاده کند. زیرا ایمانِ دینی با قدرتِ شک و نقد در تعارض است. یا به عبارتِ دیگر مانعِ گفت‌ و گوی آزاد و بحثِ سیاسی و علمی و اجتماعی و اخلاقی می‌شود…
پیش‌نهاد می‌کنم که اساسِ آموزش در مصر به گونه‌ای تغییر کند که مصریان از کودکی تمرین کنند تا با آزادی و شک تعقل کنند. بدونِ ترس از تنبیهِ معلمین و ترس از آتشِ جهنم آزادانه بحث و گفت‌‌وگو کنند. بنابراین باید به کودکان اصولِ انسانیِ والا، راست‌گویی، آزادی، کرامت و عدالت را بدون ربط دادن به دینِ معینی یاد داد. کودکان به ادیانِ مختلف تعلق دارند نباید بینِ آن‌ها تبعیض قایل شد. این اولین درسِ شهروندیِ واقعی است.

لینک سایت www.processgroup.org
منبع: http://www.nawalsaadawi.net/index.php?option=com_content&view=article&id=133:hemaya&catid=57:2012

-------------------------

اخبار ضد و نقیض از نخست وزیری البرادعی

در حالی که روز شنبه گزارش‌ها از انتخاب محمد البرادعی به عنوان نخست وزیر موقت مصر خبر می‌دادند، در ساعات پایانی روز، از تکذیب این انتخاب توسط دفتر ریاست جمهوری موقت مصر خبر رسید.
صبح امروز شنبه (ششم ژوئیه - پانزدهم تیر) منابع رسمی خبر داده بودند که محمد البرادعی، از سیاستمداران لیبرال مصر به عنوان نخست وزیر موقت این کشور معرفی شده است. اما سخنگوی عدلی منصور، رئیس جمهور موقت مصر، ساعاتی پیش گفت که "رایزنی‌ها در مورد انتخاب نخست وزیر دولت انتقالی هنوز ادامه دارد."
این در حالی است که پیش تر خبرگزاری رسمی مصر گفته بود که ساعاتی پیش آقای البرادعی با عدلی محمود منصور، رئیس جمهور دوران انتقالی و مقام‌های امنیتی دیدار کرده است.
خبرگزاری فرانسه به نقل از احمد المسلمانی، مشاور و سخنگوی آقای منصور آورده: "رئیس جمهور موقت، عدلی منصور، امروز با محمد البرادعی دیدار کرد اما هنوز انتخاب قطعی برای پست نخست وزیری موقت صورت نگرفته است.
ظهر امروز و همزمان با انتشار اخبار اولیه از انتخاب آقای البرادعی، اخوان المسلمین نخست وزیری آقای البرادعی را رد کرده اما احزابی که از سرنگونی محمد مرسی استقبال کردند، از نخست وزیری او در دوران انتقالی حمایت کرده‌ بودند.
انتشار خبر اولیه انتخاب آقای البرادعی همچنین با مخالفت حزب سلفی نور مواجه شده بود.
انتشار این خبر همچنین با واکنش منفی هواداران محمد مرسی روبرو شده بود.
این خبر سه روز پس از سرنگون کردن محمد مرسی توسط ارتش از ریاست جمهوری صورت می‌گیرد. میلیون‌ها مصری خواهان کناره‌گیری آقای مرسی بودند.
اما اقدام ارتش در برکناری محمد مرسی با واکنش گسترده هواداران او که عمدتا از اعضای اخوان المسلمین هستند، رو به رو شد. آقای البرادعی از اقدام ارتش حمایت کرده بود.

-------------------------

بازیگران اصلی صحنه سیاسی مصر

بى بى سى: پس از روزها اعتراض در خیابان‌های مصر، سرانجام در روز سوم ژوئیه ارتش به ریاست جمهوری محمد مرسی خاتمه داد، قانون اساسی را تعلیق کرد و عدلی منصور، حقوقدان و رئیس دادگاه عالی قانون اساسی را تا انتخابات بعدی به عنوان رئیس جمهوری موقت معرفی کرد.هنگامی که مخالفان آقای مرسی، با برکناری او شادمان و خوشحال مشغول به آتش بازی بودند، گروه اخوان المسلمین، حامی اصلی آقای مرسی می‌گفت که این تغییرات را به رسمیت نمی شناسد و به تظاهرات خود ادامه خواهد داد.این تغییرات بار دیگر آینده سیاسی کشور را که به بیش از اندازه در پی انتخابات سال گذشته دو قطبی شده بود، دستخوش تغییر کرد.بخش خبری بی‌بی‌سی نگاهی به چهره های اصلی این تغییرات در روزهای گذشته انداخته است.

ژنرال عبدالفتاح السیسی فرمانده نیروهای مسلح و وزیر دفاع مصر
رخدادهای اخیر بار دیگر نشان داد که ارتش همچنان قدرتمندترین نهاد در مصر و ژنرال عبدالفتاح السیسی، بازیگر اصلی آن است.هفته گذشته، در آستانه برگزاری تظاهرات گسترده‌ای که برای روز یکشنبه، ۳۰ ژوئن برنامه ریزی شده بود، ژنرال سیسی هشدار داد که ارتش آماده است تا با دخالت خود مانع از "افتادن مصر در ورطه تاریک جنگ و درگیری شود."مخالفان دولت از اظهار نظر آقای سیسی و همچنین ضرب الاجل ارتش به محمد مرسی برای کناره گیری از قدرت استقبال کردند. وقتی رئیس جمهور بعد از ۴۸ ساعت استعفا نکرد، ارتش او را برکنار کرد و در مکانی نامعلوم در بازداشت خانگی قرار داد.در روز سوم ژوئیه، ژنرال سیسی قانون اساسی مصر را تعلیق کرد و دستور به برگزاری انتخابات جدید داد. اقدام او با حمایت نیروهای چپگرا و لیبرال مخالف دولت و رهبران مذهبی از جمله شیخ الازهر، بلند پایه ترین مقام مذهبی در مصر و رهبر مسیحیان قبطی رو به رو شد.۲۴ ساعت بعد عدلی منصور، رئیس دادگاه قانون اساسی مصر به عنوان رئیس جمهوری موقت سوگند یاد کرد.اعتبار ارتش در فاصله سقوط حکومت حسنی مبارک تا انتخابات ریاست جمهوری در سال گذشته و در زمانی که اداره کشور را برعهده داشت، تا حدودی مخدوش شده بود. نظامیان متهم بودند که ناقض حقوق بشر و به دنبال اقتدارگرایی هستند.در ماه اوت سال گذشته ژنرال سیسی، جایگزین فیلد مارشال حسین طنطاوی شد که به مبارک نزدیک بود. این گمان وجود داشت که ژنرال سیسی به دلیل وفاداری به اخوان المسلمین از سوی محمد مرسی به بالاترین مقام نظامی کشور منصوب شده است. اما اقدام اخیر او نشان داد که پیش از هر چیز، مدافع موقعیت ارتش و منافع آن است.

جبهه نجات ملی و محمد البرداعی
محمد البرادعی، مدیرکل پیشین آژانس بین المللی اتمی اکنون یکی از گزینه های اصلی جایگزینی محمد مرسی محسوب می شود.آقای البرادعی، هماهنگ کننده جبهه نجات ملی متشکل از تعدادی احزاب لیبرال و چپگراست.این جبهه ائتلافی سال گذشته و در پی پیروزی آقای مرسی در انتخابات تشکیل شد.هنگامی که برکناری آقای مرسی در روز ۳ زوئیه اعلام شد، آقای البرادعی، ۷۱ ساله در کنار ژنرال سیسی نشست بود.محمد البرادعی که برنده جایزه صلح نوبل است، چهره شناخته شده ای در مجامع بین المللی و برای دیپلمات‌های غربی فردی قابل قبول محسوب می شود.دیپلمات‌های غربی از کودتا علیه رئیس جمهور مصر که در نخستین انتخابات آزاد و دمکراتیک انتخاب شد، ابراز نگرانی کرده اند.بازگشت آقای البرادعی به مصر در فوریه ۲۰۱۰، پس از بازنشستگی از مدیریت آژانس بین المللی اتمی با استقبال جوانان مصری رو به رو شد.با این حال، به زودی حمایت از محمد البرادعی به عنوان رهبر مخالفان تاحدودی کاهش یافت، زیرا بسیاری از مخالفان مبارک معتقد بودند که او به علت دوری از کشور از شرایط داخلی مصر آگاه نیست.در جریان قیام در مصر در سال ۲۰۱١ آقای البرادعی از خارج به مصر بازگشت و به میدان تحریر، محل تجمع مخالفان حسنی مبارک رفت.گرچه او در ابتدا به نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری اشاره کرده بود، اما بعد تغییر نظر داد.حزب دستور (قانون اساسی) به رهبری او در آوریل ۲۰۱۲ تشکیل شد.

تمرد
جنبش تمرد در اواخر ماه آوریل توسط اعضای گروه مخالفان "کفایه" پایه گذاشته شد.جنبش موسوم به 'تمرد' در آستانه نخستین سالگرد ریاست جمهوری محمد مرسی، از مردم خواست که در خیابان ها دست به اعتراض بزنند و در پی آن صدها هزار نفر در قاهره و شهرهای دیگر به خیابان‌ها آمدند و خواهان استعفای آقای مرسی و برگزاری انتخابات جدید شدند.روز یکشنبه، ٣٠ ژوئن میلیون‌ها نفر در خیابان مصر بودند و تمرد از آقای مرسی خواست که یا تا ساعت ۵ بعد از ظهر از سمت خود کناره گیری کند و یا کشور با یک نافرمانی مدنی نامحدود مواجه خواهد شد.پس از آن بود که ارتش در حمایت از معترضان وارد عمل شد و به ضرب الاجل برای کناره گیری آقای مرسی رسمیت بخشید.جنبش تمرد در اواخر ماه آوریل توسط اعضای گروه مخالف دولت موسوم به "کفایه" پایه گذاشته شد.این گروه در جریان انتخابات ریاست جمهوری در سال ۲۰۰۵ تظاهرات اعتراض آمیز موفقی را هماهنگ کرد. اما بعدها به دلیل اختلافات درونی و تغییر در رهبری قدرت خود را از دست دادند.زمانی که ژنرال سیسی حکم برکناری آقای مرسی را می خواند، دو نماینده تمرد هم در کنار او بودند.محمود بدر، یکی از این دو نفر از معترضان خواست "برای حفظ پیروزی به دست آمده" همچنان در خیابان ها بمانند.

عدلی منصور و دادگاه عالی قانون اساسی
روز چهارم ژوئیه ارتش مصر پس از انجام یک کودتای موفق علیه دولت محمد مرسی، عدلی محمود منصور را به عنوان رئیس جمهور موقت مصر تا زمان برگزاری انتخابات جدید منصوب کرد.این در حالی است که به موجب قانون اساسی مصر در صورت بروز حادثه برای رئیس جمهور، نخست وزیر باید اداره امور را در دست بگیرد.ارتش مصر روز چهارشنبه، همراه با برکناری رئیس جمهوری، قانون اساسی را تعلیق کرد و ژنرال عبدالفتاح السیسی، فرمانده کل نیروهای مسلح گفت که ارتش عدلی منصور را به ریاست جمهوری منصوب خواهد کرد.عدلی منصور از سال ١٩٩٢ تا مه ۲۰۱۳ معاون دادگاه قانون اساسی مصر بود و از روز دوشنبه، اول ژوئیه ریاست این دادگاه را برعهده گرفت.آقای منصور در سال ١٩٤٥ در قاهره به دنیا آمد و در سال ١٩٦٧ از دانشگاه قاهره لیسانس حقوق گرفت. او در سال ١٩٧٠ وارد شورای دولتی شد و با طی مدارج ترقی نهایتا در ١٩٩٢ به معاونت دادگاه قانون اساسی رسید.طبق سنت های قضایی مصر، با کناره گیری یا بازنشستگی رئیس دادگاه قانون اساسی، همیشه یکی از معاونان او با حکم رئیس جمهوری به این سمت منصوب می شود.عدلی منصور در سال گذشته میلادی (٢٠١٢) با ابطال قانون "انزوای سیاسی" اجازه داد مقامات رژیم حسنی مبارک در انتخابات مصر نامزد شوند و بر آن اساس بود که احمد شفیق نخست وزیر دوره مبارک در انتخابات سال گذشته شرکت کرد.

محمد مرسی و اخوان المسلمین
روز سوم ژوئیه آخرین روزی بود که محمد مرسی، عنوان پنجمین رئیس جمهوری مصر را در اختیار داشت.گفته می شود او که توسط فرمانده نیروهای مسلح پس از یک سال ریاست جمهوری از مقام خود خلع شد، در حال حاضر در مکانی نامعلوم در بازداشت خانگی است.زمانی که آقای مرسی در ژوئن ۲۰۱۲ به قدرت رسیده وعده داد که رئیس جمهور "همه مصری‌ها" خواهد بود، اما منتقدان او می گویند که او قدرت را محدود به اخوان المسلمین کرد که حامی اصلی او بود.اخوان المسلمین، مهمترین گروه مخالف حکومت تا پیش از سرنگونی حسنی مبارک، در سال ۱۹۲۸ تاسیس شد. هر چند فعالیت سیاسی این حزب در داخل کشور در بیشتر سال‌های پس از تاسیس ممنوع بود، اما فعالیت های اجتماعی، خیریه و تبلیغی این گروه توانست توجه بخش عمده ای از توده مردم را به آن جذب کند.
اسلامگرایان به رهبری اخوان المسلمین با آغاز قیام علیه حسنی مبارک در سال ۲۰۱۱ صحنه سیاسی مصر را تحت سیطره خود قرار دادند و حزب آزادی و عدالت، شاخه سیاسی اخوان المسلمین به رهبری محمد مرسی توانست اکثریت آرا را در انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری از آن خود کنند.مخالفت با محمد مرسی که مورد حمایت اخوان المسلمین بود، زمانی شدت گرفت که او در قانون اساسی جدید قدرت نامحدودی به خود اعطا می کرد. او همچنین به سو مدیریت اقتصادی نیز متهم بوده است.ارتش با برکناری آقای مرسی، نفوذ و قدرت اخوان المسلمین را نیز تحت کنترل خود در آورده است.حکم دستگیری رهبر و معاون این گروه صادر شده است. چندین عضو ارشد این گروه بازداشت شده اند و حکم بازداشت بیش از ۲۰۰ نفر دیگر نیز صادر شده است.همچنین فعالیت شبکه تلویزیونی مصر ۲۵، متعلق به اخوان المسلمین ممنوع شده است.

-------------------------

جنبش تمرد مصر، البرادعی را به عنوان نخست‌وزیر انتخاب کرد

جنبش “تمرد” محمد البرادعی، برای تصدی سمت نخست وزیری مصر انتخاب کرد.
به گزارش از پایگاه خبری “الموجز”، جنبش “تمرد” مصر از بزرگترین احزاب مخالف جمعیت اخوان المسلمین مصر در صفحه خود در سایت توئیتر اعلام کرد که این حزب محمد البرادعی را برای تصدی سمت نخست وزیری انتخاب کرد.
این حزب همچنین از مردم این کشور خواست تا تحقق خواسته های خود به تظاهرات ادامه دهند و خیابان ها و میادین را ترک نکنند.
جنبش “تمرد” قبل از اعلام بیانیه ارتش مصراعلام کرده بود که ارتش برای جلوگیری از ریخته شدن خون مصری‌ها باید دخالت کند و محمد مرسی باید برکنار شود. مؤسس جنبش “تمرد” تاکید کرده بود که هرگز با ارتش بر سر ابقای مرسی بر ریاست جمهوری مذاکره نخواهیم کرد.
با انتخاب البرادعى به عنوان نخست وزیر از طرف رهبران جنبش تمرد، عملا این جنبش به زحمتکشان و کارگران مصر فهماند که جائى در قدرت سیاسى این کشور ندارند.

-------------------------

جنبش تمرد مصر، البرادعی را به عنوان نخست‌وزیر انتخاب کرد

جنبش “تمرد” محمد البرادعی، برای تصدی سمت نخست وزیری مصر انتخاب کرد. به گزارش از پایگاه خبری “الموجز”، جنبش “تمرد” مصر از بزرگترین احزاب مخالف جمعیت اخوان المسلمین مصر در صفحه خود در سایت توئیتر اعلام کرد که این حزب محمد البرادعی را برای تصدی سمت نخست وزیری انتخاب کرد.
این حزب همچنین از مردم این کشور خواست تا تحقق خواسته های خود به تظاهرات ادامه دهند و خیابان ها و میادین را ترک نکنند.
جنبش “تمرد” قبل از اعلام بیانیه ارتش مصراعلام کرده بود که ارتش برای جلوگیری از ریخته شدن خون مصری‌ها باید دخالت کند و محمد مرسی باید برکنار شود. مؤسس جنبش “تمرد” تاکید کرده بود که هرگز با ارتش بر سر ابقای مرسی بر ریاست جمهوری مذاکره نخواهیم کرد.
با انتخاب البرادعى به عنوان نخست وزیر از طرف رهبران جنبش تمرد، عملا این جنبش به زحمتکشان و کارگران مصر فهماند که جائى در قدرت سیاسى این کشور ندارند.

-------------------------

تیراندازی پلیس مصر به طرفداران محمد مرسی

بعد از آن‌که طرفداران مرسی به ساختمان محل بازداشت وی حمله‌ور شدند، نیروهای پلیس به سمت معترضان شلیک کردند. دست‌کم ۳ تن در این درگیری‌ها کشته و ده‌ها تن دیگر زخمی شدند. ارتش در صحرای سینا نیز در حالت آماده‌باش است.
جمعه(۵ ژوئیه) ده‌ها هزار تن از طرفداران محمد مرسی در قاهره و دیگر شهرهای مصر دست به تظاهرات زده و شعار "مرگ بر ارتش" سر دادند. نیروهای پلیس مصر به سمت طرفداران مرسی تیراندازی کردند.
بنا به گزارش خبرگزاری رویترز در این تیراندازی ده‌ها تن از حامیان محمد مرسی زخمی شدند. رویترز به نقل از یک شاهد عینی گزارش داد که ماموران گارد امنیتی بعد از آن‌که معترضان به نزدیکی ساختمانی که محمد مرسی در آن‌جا در بازداشت به سر می‌برد حمله‌ور شدند، به سمت آن‌ها شلیک کردند.

سه کشته و ده‌ها زخمی
خبرگزاری فرانسه نیز به نقل از شاهدان عینی گزارش داد که تیراندازی و درگیری میان معترضان و پلیس درگرفته است. به‌گزارش این خبرگزاری دست‌کم ۳ تن در جریان این تیراندازی‌ها کشته شدند، اما هنوز مشخص نیست که چه کسی تیراندازی را شروع کرده است.
خبرگزاری رویترز به نقل از یک شاهد عینی گزارش داد که ابتدا پلیس به سمت معترضان تیراندازی کرده است. این خبرگزاری نیز تعداد کشته شدگان را ۳ تن اعلام کرد و نوشت که ده‌ها تن از معترضین در جریان تیراندازی‌ها به زمین افتادند.
اخوان‌المسلمین پیش از این در فراخوان تجمع از حامیان خود خواست تا به شیوه‌ی مسالمت‌جویانه اعتراض کنند و از خشونت و درگیری بپرهیزند.
طرفداران مرسی در قاهره بعد از نماز جمعه در بیرون از مسجد جامع قاهره تجمع و تاکید کردند تا بازگشت محمد مرسی به سمت رئیس‌جمهور در این محل باقی مانده و اعتراض خواهند کرد. معترضان دخالت نظامیان و برکناری مرسی از سمت رئیس‌جمهور را "بازگشت دیکتاتوری مبارک" توصیف کردند.
درگیری و تیراندازی در حالی رخ داد که ارتش مصر روز پنج‌شنبه(۴ ژوئیه) اعلام کرد که از تظاهرات هواداران محمد مرسی جلوگیری نخواهد کرد و حق آنان برای اعتراض را به رسمیت می‌شناسد. با این حال بازداشت اعضای اخوان‌المسلمین در شهرهای مختلف مصر همچنان ادامه دارد.

تعلیق عضویت مصر در اتحادیه آفریقا
جمعه(۵ ژوئیه) اتحادیه آفریقا اعلام کرد که عضویت و همه‌ی فعالیت‌های مصر در این اتحادیه را فعلا به حالت تعلیق درمی‌آورد.
آدمور کامبودزی، رئیس شورای صلح و امنیت اتحادیه آفریقا با اعلام این خبر گفت که تا برقراری ثبات و برگزاری انتخابات در مصر، همه‌ی فعالیت‌های این کشور در اتحادیه را به حالت تعلیق درمی‌آورد.
اتحادیه آفریقا پیش از این نیز در ماه مارس سال جاری میلادی عضویت مالی را به دلیل درگیری‌های این کشور به حالت تعلیق درآورد.

آماده‌باش ارتش مصر در صحرای سینا
همزمان با این تحولات یک سخنگوی ارتش مصر نیز روز جمعه اعلام کرد که نیروهای ارتش در صحرای سینا در حالت آماده‌باش به سر می‌برند. با این‌حال این مقام مسئول گزارش روزنامه دولتی "الاهرام" را که در صحرای سینا و استان سینای جنوبی اعلام حکومت نظامی شده است، تکذیب کرد.
روزنامه "الاهرام" گزارش داد که وضعیت فوق‌العاده به دلیل حمله‌ی شبانه‌ی یک گروه اسلام‌گرا به فرودگاهی در شهر کوچک العریش اعلام شده است.
سخنگوی ارتش با تایید آماده‌باش گفت:« ما در این نقطه‌ی استراتژیک از قبل نیز آماده بودیم.» به‌گفته این مقام که نامش افشا نشده اعلام آماده‌باش برای آن است که مردم اطمینان داشته باشند که ارتش آماده دفاع کامل از صحرای سینا و کانال سوئز است.

-------------------------

تجمع هواداران مرسی در قاهره سه کشته برجا گذاشت

سه تن از هواداران محمد مرسی، رئیس جمهوری پیشین مصر در قاهره به ضرب گلوله کشته شدند. کشته شدگان در برابر مقر گارد ریاست جمهوری تجمع کرده بودند. سخنگوی ارتش هرگونه شلیک به سوی معترضان را تکذیب کرده است. در مقر گارد ویژه ریاست جمهوری آقای مرسی محبوس است.

-------------------------

بیانیۀ سوسیالیست‌های انقلابی

در مصر پیش از برکناری مرسی: در خیابان‌ها بمانید، تمام قدرت متعلق به مردم است

مجله هفته: هر فرد مصری باید از اینکه میلیون‌ها نفر به خیابان‌ها و میادین سرازیر شدند، به خود ببالد. نه تنها مردمی که به خیابان‌ها آمدند تاریخ خود را می‌سازند، بلکه رقم‌زنندة تاریخ کل بشریت‌اند. آن‌ها اثبات کرده‌اند که تمامی قدرت در ید مردمان انقلابی است و نه در دست اخوان‌المسلمین و حزب رهایی ملی و نه حتی در دستان ارتش یا پلیس. تمامی این‌ گروه‌ها اکنون باید ساکت بمانند و به صدای رعدآسای مردمی که خواهان برکناری رژیم و دستاورد اهداف انقلاب ژانویه‌اند، انقلابی که بهای آن خون مردم بود، گوش سپارند.
وضعیت انقلابی بی‌سابقه‌ای حول این خواسته که مُرسی و گروهش از قدرت کنار روند، شکل گرفته است. گام‌های عملی به سمت به دست‌گیری قدرت به واسطه‌ی برکناری مقامات حکومتی محلی و عزل مقاماتی که در بسیاری از استان‌ها به اخوان گرایش داشتند برداشته شده و این امر اثبات‌گر اصل دموکراسی مستقیم در انتخابات¬های ایالتی است. به همین منظور، خطاب ما به کارگران و توده‌ی مردم این است که کمیته‌های مردمی خود را در محل کار و نزد همسایگان‌تان شکل دهید.
سخنرانی وزیر دفاع با الفاظ مبهم که می‌توان تفاسیر متعددی از آن به عمل آورد، بیش از آنکه به سوالات پاسخ دهد، سوالاتی جدید به میان آورد. وزیر دفاع به دولت و اپوزیسیون ۴۸ ساعت وقت داد تا بر سر راهی برای خروج از بحران به توافق برسند اما همین مهلت‌دهی به ترس از زد و بندها و مصالحه‌ها، چیزی مانند تحویل موقت قدرت به رئیس مجلس شورا (از خویشاوندان مُرسی) دامن زد. رژیم مُرسی همچنان مقاوت می‌کند و این برای توده‌ی مردم ۳۰ ژوئن که حکمرانی اخوان را نپذیرفتند، غیرقابل قبول است. و هرچند سخنرانی وزیر دفاع با تأکید بر عدم مداخله در سیاست شروع شد، اما با اشاره بر مشارکت وی در ترسیم مسیری برای دوران انتقالی و تبدیل آن به جزئی از فرآیند سیاسی خاتمه یافت.
ما اطمینان داریم که مردم انقلابی هیچ سناریویی را که شامل عزل مُرسی و برگزاری زودهنگام انتخابات نشود، نخواهند پذیرفت. ما به تمام نیروهای انقلابی و مشارکت‌کنندگان در کمپین شورش می‌گوییم که علیه هر نوع زد و بند و مصالحه، فشار آمریکا یا کودتا مقاومت کنید. ما تصریح می‌کنیم که هر دولت انتقالی‌یی که روی کار می‌آید باید موارد زیر را در اولویت قرار دهد: ۱٫اقدامات بلادرنگ به منظور دست‌یابی به عدالت اجتماعی به نفع میلیون‌ها فقیر و افراد کم‌درآمدی که سهم بسیاری در برکناری مُرسی و شورای نظامی پیش از آن داشتند. این اقدامات به منظور تحقق اهداف انقلاب است.
۲٫انتخاب مجلس موسسان باید نمودی از تمام بخش‌های مردم باشد- کارگران، دهقانان، فقرا، مسیحیان قبطی و زنان- تا بتوان قانون اساسی مدنی و دموکراتیکی نوشت که پاسدار ارزش‌های آزادی و عدالت اجتماعی باشد. ۳٫ تهیه‌ی پیش‌نویس قانون عدالت انتقالی که علیه اخوان به خاطر خون‌هایی که به هدر داد، همانند شورای نظامی و نمادهای رژیم مبارک اقامه دعوی کند و خواهان کیفرخواست به نفع شهدا و مصدومین انقلاب باشد.
به رغم تقدیر ما از شادی و سرور مردم در این بسیج عظیم و علائم پیروزی، سرقت انقلاب ژانویه توسط زد و بند میان اخوان و شورای نظامی در فوریه‌ی ۲۰۱۱ و آنچه پس از آن به وقوع پیوست، همچنان یک هشدار است. ما باید آماده باشیم و در خیابان‌ها بمانیم و تا جایی فشار آوریم که دیگر هیچ فرصتی برای خائنان و فرصت‌طلبان باقی نگذاریم تا انقلاب شکوه‌مند ما را بربایند.
ما اذعان می‌داریم که اعتصاب سراسری سلاحی برای تمام کارگران مُزدی، کارمندان و متخصصان است. اعتصاب سراسری حتی از بسط‌ نشینی و تظاهرات نیز سلاح نیرومندتری است، زیرا همین اعتصاب سراسری بود که کار مبارک را یک ‌سره کرد. اعتصاب‌ها سلاح ما برای مقابله با هر نوع زد و بند یا تلاشی به منظور کودتا علیه خواسته‌های توده‌های مردم خواهد بود.

شکوهمند باد شهدا، پیروزباد انقلاب، شرم بر قاتلان!

۳ جولای ۲۰۱۳

-------------------------

ارتش کودتا کرد، مرسی دستگیر

و برکنار شد و مخالفان در محاصره تانک هاى ارتش قرار دارند

مجله هفته: طبق آخرین اخبار رسیده از مصر ارتش در پایان مهلت ۴٨ ساعته به شکل غیر رسمى کودتا کرد و محمد مرسی را عملا دستگیر و در اقامتگاهش در حصر قرار داد رادیو تلویزیون ملی مصر نیز در محاصره و تصرف ارتش درآمده است.
ارتش اعلام کرد کرد یک شوراى بزرگ از موافقان و مخالفان تشکیل خواهد داد، ارتش مصر که به وابستگی به آمریکا معروفند به کاخ ریاست جمهوری حمله نموده و نیروهاى خود را به بسوى ورودى هاى میدان التحریر روان کرده است.
منابع آگاه امنیتی در فرودگاه قاهره اعلام کردند: محمد مرسی، محمد بدیع رهبر اخوان المسلمین، محمد البلتاجی، عصام العریان، صفوت حجازی، عصام سلطان و ابوالعلا ماضی رئیس حزب الوسط و مهدی عاکف رهبر سابق اخوان المسلمین در فهرست ممنوع الخروج قرار گرفته اند.
در حال حاضر ده ها هزار تن از مخالفان مرسی در میدان تحریر جمع شده اند و مشغول ابراز احساسات و شادی بخاطر سقوط مرسی میباشند.
انتظار میرود ارتش محمد مرسی را مجبور کند امروز از مقام ریاست جمهوری استعفا کند، ارتش اعلام کرد در سال جارى باید انتخابات آزاد برگزار شود. محمد مرسی حرکت ارتش را محکوم و آنرا کودتا بر علیه رئیس جمهورى قانونى کشور خواند.
ناظران نگرانند که دخالت ارتش به جنگ داخلى منجر شود، مسلمانان میانه رو از دخالت ارتش ناراضى اند و معتقدند این تصمیم منجر به رادیکالیزه کردن مخالفان مسلمان و اخوالمسلمیت و سلفى ها خواهد شد.
بسیارى از احزاب سکولار نیز مخالفت خود را با دخالت ارتش اعلام کرده و معتقدند ارتش به دستور آمریکا و اسرائیل و براى حفظ منافع غرب دست به دخالت زده است احزاب چپ مصر دخالت ارتش در مبارزات مردم را انحرافى و در مسیر خط آمریکائی اسرائیلى میدانند، ارتش از بیم گسترش مخالفت ها با مرسی و احتمال بر سر کار آمدن یک رژیم ملی و ضد آمریکائی دست به کودتا زده است.
مشاوران مرسی از یک کودتاى تمام عیار سخن میگویند، دستیار مرسی اعلام کرد که او در کاخ ریاست جمهورى زندانى موقت است، هواداران اخوان المسلمین تا به حال هنوز عکس العملی نشان نداده اند، موافقین و مخالفین منتظر بیانیه ارتش بوده و احتمالا تا أن زمان نمی توان منتظر عکس العمل سلفی ها و اخوان المسلمین بود.
ناظران سیاسی نزدیک به کودتاچیان از احتمال تشکیل یک حکومت ائتلافى از اخوان المسلمین، برادعی و ملیون به رهبرى احتمالی فرماندهی ارتش سخن میگویند. منابع موثقى اعلام کردند در ۴٨ ساعت گذشته ژنرال هاى مصری دائما با وزارت خارجه آمریکا در تماس بوده اند و کودتا با آگاهى آنها صورت گرفته است، احتمالا تا یک ساعت دیگر ارتش بیانیه خود را اعلام خواهد کرد.
طبق آخرین اخبار محمد البرادعى، ریاست دانشگاه مذهبی الازهر و رهبر مسیحیان قبطى مصر در جلسه اى با سران ارتش شرکت دارند و قرار است تا سه ربع دیگر بیانیه ارتش را که با همکاری این سه نفر تنظیم شده است را در رادیو و تلویزیون بخوانند.
به گزارش مصری الیوم، محمد الظواهری رئیس گروه سلفیت جهادی گفت: ما از همگان می خواهیم که ترس و تردید به خودشان راه ندهند و مژده می دهیم که اخوان المسلمین در هیچ شرایطی شکست نخواهد خورد، بلکه همیشه پیروز خواهد بود.
الظواهری افزود: ما آشوب طلب یا فتنه انگیز نیستیم و بیشتر از هر کسی به حفظ جان و مال مسلمانان اعتقاد داریم ولی اگر آمریکا و مزدورانش در مصر درپی ایجاد درگیری باشند، در واقع به نفع ما کار کرده اند زیرا ما چیزی برای از دست دادن نداریم و در هر زمانی که آشوب و فتنه ای به راه افتاده است، برتری و پیروزی از آنِ گروه های جهادی بوده است.
این اظهارات الظواهری در مورد نقش آمریکا در اعتراضات اخیر در حالی بیان می شود که مردم مصر کاخ سفید را متهم می کنند که به طرفداری از مرسی متهم می کنند و یکی از عوامل بقای او در قدرت را آمریکا می دانند.
الظواهری گفت: حتی اگر کار ما یکسره شود، ضرری به ما نخواهد رسید زیرا ما فقط به خاطر خدا وارد عرصه سیاست شدیم ولی سرانجام پیروزی نصیب گروه سلفیت جهادی خواهد شد و این از هر چیز دیگری مهم تر است.
رئیس گروه سلفیت جهادی در مصر که برادرش رهبر سازمان تروریستی القاعده هستند، گفت: آمریکا و پیروانش باید در سیاست های خود بازنگری کنند و باید بدانند که برای خدمت به ما فعالیت می کنند و همچنین باید بدانند که اگر مجاهدان فعالیت خود را آغاز کنند، نه تنها مصر بلکه همه منطقه را دگرگون خواهند کرد و به دفاع از اسلام خواهند پرداخت. شاخه گروه سلفیت جهادی در استان الشرقیه مصر نیز امروز (چهارشنبه) جنگ با نیروهای مسلح برای دفاع از محمد مرسی را اعلام کرد و افزود: کودتا علیه مرسی ثابت می کند که نیروهای مسلح به مخالفان شرور، قدرت طلب و تابع غرب اسلام ستیز پیوسته اند.
الاهرام اعلام کرد که ارتش سه ساعت قبل از کودتا با مرسی تماس گرفت و به او ابلاغ کرد که دیگر وى را رئیس جمهور مصر نمی دانند، مرسی اما بر انتخابش توسط انتخابات تاکید کرد و از استعفا سر باز زد.
در میدان تحریر مخالفان از گرایشات مختلف از تمردی ها تا طرفداران حسنى مبارک و ملیون و کمونیست ها همچنان مشغول شادی و یا اعتراضند ولى ارتش به مرور مشغول مستقر شدن در اطراف میدان تحریر میباشد.
بیانیه ارتش در این دقایق از سوى سخنگوى ارتش با حضور سیاستمداران و نمایندگان الازهر و قبطى ها خوانده میشود قانون اساسی لغو شد.
رئیس دادگاه قانون اساسی مسئولیت تهیه قانون اساسی جدید به عهده بگیرد تا انتخابات جدید برگزار شود مردم باید دست از تظاهرات خشونت آمیز بپرهیزند.
پلیس و ارتش بشدت مخالفانی که به خشونت دست میزنند سرکوب میکند مرسی برکنارشد.
ارتش با این بیانیه رسما دست به یک کودتاى کامل زد، مرسی را از ریاست جمهوری بر کنار کرد و بعد از خواندن متن بیانیه فریاد شادی مخالفان در میدان تحریر به آسمان رفت و به آتش بازى مشغولند.
نباید فراموش کرد ارتش مصر سالانه بادریافت یک میلیارد یورو سالانه از آمریکا رسما حقوقبگیر آمریکا بوده و بدون کمک مالى آمریکا در کنار کمک هاى نظامى عملا قادر به پرداخت حقوق افسران خود نیست.
وزیر جنگ آمریکا مستقیما از مرسی و بیانیه دیشب اش انتقاد کرد و گفت انتظار چنین بیانیه ضعیفى را از وى نداشت، در عین حال از بیانیه ارتش هیچ انتقادی نکرد و حاضر نشد دخالت ارتش را کودتا بنامد، براى کارشناسان رفتار آمریکا نشان از رضایت این کشور از رفتار ارتش مصر میباشد.
ظاهرا از وقوع کودتا در مصر حداقل تمامى اپوزیسیون مصر و کشورهاى غربی مطلع بودند بجز خود مرسی.
در ساعت ٢١ به وقت اروپاى مرکزى تمام فرستنده هاى تلویزیونى و رادیوئى اسلامى و متعلق به اخوان المسلمین از کار افتاد و دیگر برنامه هایشان قطع شد.

-------------------------

محمد مرسی و چند تن از رهبران اخوان المسلمین در بازداشت هستند

خبرگزاری فرانسه به‌نقل از قائد الحداد، یک عضو بلندپایه اخوان المسلمین مصر خبر داد که محمد مرسی به‌همراه تیم ریاست جمهوری وی در باشگاه گارد ریاست جمهوری بازداشت هستند.
نیروهای امنیتی مصر نیز از بازداشت رشاد البیومی، معاون رهبر اخوان المسلمین، سعد الکتاتنی، رئیس حزب آزادی و عدالت و‎ خیرت الشاطر از رهبران اخوان المسلمین خبر داده است.
روزنامه الاهرام مصر نیز نوشته است که دستور بازداشت ۳۰۰ عضو اخوان المسلمین صادر شده است. “منا”، خبرگزاری دولتی مصر نیز گفته است گروهی از اعضای اخوان المسلمین به اتهام دامن زدن به خشونت و اخلال در امنیت عمومی بازداشت شده‌اند.
پیش از این نیز خبر ممنوع الخروج شدن محمد مرسی، محمد بداعی، رهبر اخوان المسلمین و خیرات الشاطر و شماری دیگر از اعضای اخوان المسلمین منتشر شده بود.
شامگاه روز گذشته ارتش مصر اعلام کرد که محمد مرسی، رئیس جمهوری وابسته به اخوان المسلیمن برکنار شده است. همچنین ارتش اعلام کرد که قانون اساسی معلق شده و در آینده قانون اساسی دیگری به جای آن خواهد آمد.

-------------------------

ارتش مصر محمد مرسی را برکنار کرد

رئیس دادگاه عالی قانون اساسی مصر عهده‌دار اداره کشور شد

مرسی: مردم از پذیرش کودتا خودداری کنند
به گزارش شبکه تلویزیونی «المیادین»، بعد از پایان ضرب الاجل ۴۸ ساعته ارتش به سیاستمداران کشور برای تحقق مطالبات مردم، «عبدالفتاح السیسی» وزیر دفاع مصر و فرمانده نیروهای مسلح با انتشار بیانیه‌ای نقشه راه آینده این کشور را ترسیم کرد.
السیسی لحظاتی پیش با حاضر شدن بر صفحه تلویزیون مصر بیانیه خود را خطاب به ملت این کشور قرائت کرد.
در این بیانیه آمده است: رئیس دادگاه عالی قانون اساسی مصر عهده‌دار اداره کشور شد.
بر اساس این بیانیه، رئیس دادگاه عالی قانون اساسی تا انتخاب رئیس جمهور جدید قدرت را در دست خواهد داشت. نقشه راه شامل تعلیق قانون اساسی به صورت موقت خواهد بود.
کمیته‌ای عالی برای آشتی ملی شامل تمامی رویکردها تشکیل می شود و منشور شرف رسانه‌ای در راستای تضمین آزادی مطبوعات تدوین خواهد شد.‬

-------------------------

شیخ الازهر نیز گفت که از اقدامات ارتش حمایت می‌کند و از مصری‌ها خواست تا اختلافات خود را حل کنند
جمعیت حاضر در میدان تحریر با شنیدن بیانیه ارتش به شادمانی پرداخته‌اند
ژنرال سیسی از سخنان شب گذشته محمد مرسی انتقاد کرد
ارتش مصر گفت انتخابات جدیدی در کشور برگزار خواهد شد
خبر فوری: ارتش: رئیس دادگاه قانون اساسی مصر به عنوان رئیس جمهور موقت مصر فعالیت خواهد کرد
خبر فوری: ارتش مصر قانون اساسی این کشور را به حال تعلیق در آورد
طبق گزارش‌ها شیخ الازهر، پاپ تواضروس دوم، رهبر مسیحیان قبطی مصر،محمد البرادعی، رهبران حزب سلفی نور و رهبران جنبش تمرد در سالنی که بیانیه ارتش خوانده می شود، حضور دارند
فردی که در حال قرائت بیانیه ارتش است، ژنرال سیسی فرمانده ارتش مصر است
ارتش: ما پیام مصر را دریافت کرده‌ایم
ارتش مصر: ارتش احساس کرد که مردم مصر درخواست کمک کرده‌اند، نه برای حکومت بکه برای خدمت
ارتش مصر: ما نمی توانیم به مسئولیت های خود در قبال مردم عمل نکنیم
بیانیه ارتش مصر در حال پخش از تلویزیون دولتی این کشور است
یک منبع قضایی مصر به خبرگزاری رویترز گفته که دادگاه تجدیدنظر حکم حبس برای هشام قندیل نخست وزیر مصر را تائید کرده و او باید از سمت خود کنار برود
خبرنگار وال استریت ژورنال می‌گوید که ارتش تمام راه‌های منتهی به کاخ ریاست جمهوری را مسدود کرده است
رویترز: روزنامه دولتی الاهرام به نقل از منابعی که نامی از آنها برده نشده می گوید که ارتش ساعت هفت بعد از ظهر به وقت محلی به محمد مرسی اطلاع داده که دیگر رئیس جمهور مصر نیست

-------------------------

نخستین سال ریاست جمهوری محمد مرسی

به روز شده: چهارشنبه ٨ ساعت ۵۲ دقیقه
◾ ژوئن ۲۰۱۲ (تیر ۱۳۹۱) - با اختلاف اندکی برنده انتخابات ریاست جمهوری شد. با نادیده گرفتن حکم ارتش درباره انحلال پارلمان، به پارلمان دستور داد تشکیل جلسه بدهد
◾ ژوئیه ۲۰۱۲ (تیر ۱۳۹۱) - حکم دادگاه عالی قانون اساسی مبنی بر ابطال انتخابات پارلمانی را پذیرفت
◾ اوت ۲۰۱۲ (مرداد ۱۳۹۱) - حسین طنطاوی، وزیر دفاع، و سامی حافظ عنان، رئیس ستاد کل ارتش، را برکنار کرد و دخالت ارتش را در کار قانون‌گذاری و تهیه قانون اساسی جدید ممنوع کرد
◾ نوامبر ۲۰۱۲ (آذر ۱۳۹۱) - بعد از اعتراضات گسترده مردمی، فرمانی را که به‌موجب آن دستگاه قضایی از به چالش کشیدن تصمیمات رئیس جمهوری منع شده بود، لغو کرد
◾ دسامبر ۲۰۱۲ (آذر ۱۳۹۱) - قانون اساسی جدید در همه‌پرسی به تصویب رسید. در قانون اساسی به شریعت اسلام نقش پررنگ‌تری داده، و آزادی بیان و تجمعات محدود شده بود
◾ مارس ۲۰۱۳ (اسفند ۱۳۹۱) - دادگاه جلوی برنامه او برای جلو انداختن انتخابات پارلمانی را گرفت، و دلیل آن را ارجاع داده نشدن قانون انتخابات به دادگاه عالی قانو اساسی اعلام کرد
◾ ژوئن ۲۰۱۳ (خرداد ۱۳۹۲) - برای ۱۳ استان از ۲۷ استان مصر استانداران اسلامگرا تعیین کرد. جنجالی‌ترین تصمیم او سپردن استان الاقصر به یکی از اعضای گروه سابقا مسلح جماعت اسلامی بود

-------------------------

مرسی ممنوع الخروج شد/ خودروهای زرهی ارتش در خیابان‌ها

* بی بی سی عربی می‌گوید که خودروهای زرهی ارتش در خیابان‌های قاهره دیده شده‌اند.
* خبرگزاری رویترز به نقل از یک مشاور محمد مرسی گفته که آقای مرسی به تمام مصری‌ها گفته که در برابر کودتای نظامیان به طور صلح آمیز مقاومت کنند و دست به خشونت نزنند.
* شبکه العربیه اعلام کرد: از زمان آغاز نا آرامی ها در یکشنبه گذشته تاکنون در مصر 37 نفر کشته و 1500 نفر زخمی شده اند.
* منابع آگاه امنیتی در فرودگاه قاهره اعلام کردند: محمد مرسی، محمد بدیع رهبر اخوان المسلمین، محمد البلتاجی، عصام العریان، صفوت حجازی، عصام سلطان و ابوالعلا ماضی رئیس حزب الوسط و مهدی عاکف رهبر سابق اخوان المسلمین در فهرست ممنوع الخروج قرار گرفته اند.
* خبرگزاری رویترز گزارش می دهد که مشاور امنیت ملی محمد مرسی، عملیات ارتش در قاهره را کودتا علیه رئیس جمهوری خوانده و می گوید که این کودتا آغاز شده است.
بنابر این گزارش، مشاور امنیت ملی مرسی همچنین گفته است که پیش بینی می کند ارتش و پلیس تظاهر کنندگان هوادار رئیس جمهوری را از خیایان ها با زور پاک کنند. او افزوده که کودتای ارتش بدون خونریزی نمی تواند انجام شود. اخوان المسلمین گفته است که در مقابل برکناری رئیس جمهوری مقاومت خواهند کرد.

-------------------------

تانک‌های ارتش وارد خیابان‌های قاهره شدند

در پی پایان یافتن مهلت ارتش به دولت اسلامگرای مصر برای تحقق مطالبه معترضان، نظامیان به همراه چند عراده تانک وارد خیابان های قاهره شدند.
در همین حال محمد مُرسی، رئیس جمهوری مصر که حاضر به ترک کاخ ریاست جمهوری نشده است خواستار تشکیل کابینه فراجناحی برای حل بحران سیاسی شد. از سویی خبر می رسد که ارتش، کنترل تلویزیون دولتی را در قاهره به دست گرفته است.
انتظار می رود که در ساعات پیش رو، ارتش درباره برنامه خود برای کشور بیانیه ای صادر کند.

جلسه اضطراری با چهره های سیاسی و مذهبی
عبدالفتاح السیسی، فرمانده ارتش با شماری از چهره های ارشد اپوزیسیون و نیز روحانیون قبطی مذهب و مسلمان در جلسه ای اضطراری دیدار کرده است.
ارتش مصر روز دوشنبه به دولت اسلامگرای محمد مُرسی ۴۸ ساعت مهلت داد تا به مطالبات معترضان تجمع کرده در میدان تحریر قاهره پاسخ گوید. معترضان که گرایش های متفاوت سیاسی در میانشان دیده می شود خواستار کناره گیری دولت مُرسی از قدرت هستند.

ارتش برای اجرای «نقشه راه» آماده می شود
آقای مُرسی گفته است که به واسطه رای مردم روی کار آمده است و استعفا نخواهد داد.
پیش از این فرمانده ارتش اعلام کرده بود که در پی به پایان رسیدن ضرب الاجل تعیین شده و در صورتی که طرفین به نتیجه مطلوب دست نیافته باشند، نقشه راهی که از پیش تهیه شده است به اجرا گذاشته می شود. به گزارش تلویزیون مصر، این «نقشه راه» شامل هدایت موقتی امور کشور از سوی ارتش و نیز به تعلیق درآمدن قانون اساسی مبتنی بر شریعت خواهد بود.
عبدالفتاح السیسی، ۵۸ ساله ماه اوت سال گذشته میلادی به فرماندهی ارتش مصر برگزیده شد. روی کار آمدن او پس از دو دهه فرماندهی ژنرال حسین تنتاوی، وزیر دفاع محمد حسنی مبارک بود. کنار رفتن تنتاوی ۷۸ ساله و دیگر فرماندهان کهنسال از راس ارتش، سبب امیدواری بدنه جوان ارتش این کشور به نقش آفرینی در امور کشور شده است.

-------------------------

مصر: درگیری های خونین قبل از پایان اولتیماتوم ارتش

سه شنبه شب دانشگاه قاهره شاهد درگیری های خونین بین موافقان و مخالفان محمد مرسی رییس جمهوری مصر بود. به گزارش وزارت بهداشت مصر، عده ای ناشناس مسلح، به طرفداران مرسی که در مقابل دانشگاه گرد آمده بودند حمله کرده که طی آن ۱۶ نفر کشته و بیش از ۲۰۰ نفر زخمی شدند.
بر اساس گزارش های دیگر، هفت نفر نیز در در گیریها میان اعضای اخوان المسلمین و مخالفان دولت در حومه قاهره کشته شدند.
این زد و خورد ها پس از سخنرانی تلویزیونی شب گذشته محمد مرسی، رخ داد که با وجود ضرب الاجل تعیین شده از سوی ارتش و ادامه اعتراضات مخالفان، گفت که از مسئولیت خود کناره گیری نمی کند.
صدها هزار نفر از مخالفان محمد مرسی از چهار روز پیش در میدان تحریر قاهره و چند شهر دیگر به اعتراض خود ادامه داده و شعارهایی در محکومیت دولت مرسی و اخوان المسلمین سر می دهند.
یکی از مخالفان در واکنش به سخنرانی مرسی می گوید: «او می خواهد مردم را بکشد؟ می خواهد کشور را به سوریه تبدیل کند؟ ما به او می گوییم نه، همه ما مصری هستیم و اگر او بدنبال خون است، ما تا آخر ایستاده ایم.»
معترض دیگری می گوید: «ما هرگز یکدیگر را نخواهیم کشت و تا آخر و تا روز قیامت، اتحاد و انسجام خود را حفظ می کنیم. ما خدا را داریم که بزرگتر از مرسی و وزیر دفاع و هر کس دیگری است. اگر سیسی، وزیر دفاع همچنان بی تفاوت به تماشا بایستد، همه ما کشته و کشور به آتش کشیده خواهد شد.»
ساعاتی قبل از پایان ضرب الاجل ارتش، به نظر می آید شرایط بحرانی در مصر تشدید یافته است.
از سوی دیگر، گروه اخوان المسلمین در آخرین بیانیه خود گفت که مردم در برابر “شورش ارتش” آرام نخواهند نشست.
خبرنگار یورونیوز در قاهره می گوید: «قدرت نمایی هر دو طرف از طریق تظاهرات چند روز گذشته، در حال تبدیل شدن به اقدامات خونین است و بسیاری از مصریان یقین داردن که این تنها آغاز ماجراست.»

-------------------------

شانزده کشته و دویست زخمی در پی ناآرامی های قاهره

به گزارش وزارت بهداشت مصر درگیری های بین عده ای ناشناس مسلح و هواداران مرسی در مقابل دانشگاه قاهره دست کم ۱۶ کشته و بیش از ۲۰۰ زخمی برجا گذاشت.
در ادامه بحران سیاسی در مصر، و همزمان با ادامه اعتراضات مخالفان محمد مرسی در میدان تحریر، اسلام گرایانِ هوادار مرسی نیز در نقاط دیگری از قاهره به حمایت از او گردهم آمده اند. تنش ها و درگیری های مختلفی بین مخالفان و هواداران مرسی در قاهره گزارش شده است. مخالفان محمد مرسی به او تا سه شنبه مهلت داده بودند که استعفا دهد. آنها تهدید کرده اند اگر رئیس جمهوری استعفا ندهد و انتخابات برگزار نکند اقدام به “نافرمانی مدنی تمام عیار” خواهند کرد.
رییس جمهور مصر در واکنش به مهلت تعیین شده از سوی ارتش، در یک نطق تلویزیونی مشروعیت دولتش را نتیجه انتخابات دانست.
یکی از مخالفان مرسی در میدان تحریر در واکنش به سخنان او گفت:“مشروعیت ما در میدان تحریر نمایان شد. زمانی که اولین شهید را دادیم به جای انتقام سکوت کردیم.ما برای بازگرداندن حقوقمان راهی پیدا خواهیم کرد.”
یکی دیگر از تظاهرکنندگان افزود: “ما به هیچوجه درگیر هیچ خشونتی نمی شویم و تا آخر اتحاد و انسجام خود را حفظ می کنیم.”
در حالی که شمارش معکوس برای پایان مهلت تعیین شده از سوی ارتش آغاز شده، ارتش برای جلوگیری از بروز هر گونه جنگ داخلی، در حالت آماده باش است.
برخی اخبار حاکی از آن است که ارتش اعلام کرده که برای دفاع از مردم در برابر تروریستها آماده خون دادن است.
مهلت تعیین شده ارتش برای سیاسمتداران ساعت ۱۷ روز چهارشنبه به وقت محلی پایان می یابد.

-------------------------

حوادث مصر از دیشب تا امروز صبح

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری هاى ایران؛ مصر در حالی وارد چهارمین روز ناآرامی‌های موسوم به “جنبش تمرد” می شود که امروز (چهارشنبه) اولتیماتوم ۴۸ ساعته ارتش این کشور به دولت مرسی و مخالفین برای پایان بخشیدن به ناآرامی‌ها و دستیابی به یک راه‌حل سیاسی پایان خواهد یافت.
شب گذشته مرسی در یک سخنرانی تلویزیونی ضمن رد اولتیماتوم ارتش اعلام کرد که از قدرت کناره‌گیری نخواهد کرد. اظهارات وی بار دیگر آتش خشونت‌ها را در مصر شعله‌ور کرد به طوری که تنها در دانشگاه قاهره ۱۶ نفر کشته شدند و بدین ترتیب تعداد کشته‌های ناآرامی‌های اخیر مصر که از روز یکشنبه آغاز شده است به ۳۹ نفر افزایش یافت.
در ادامه گزارش حاضر اخبار مصر و جنبش تمرد به صورت لحظه به لحظه در اختیار خوانندگان گذاشته می‌شود.
۰۹:۵۵ ضرب الاجل ارتش مصر به دولت تا ۸ ساعت دیگر پایان می یابد. درپی صدور ضرب الاجل از سوی ارتش مصر به دولت و موافقان و مخالفان رئیس جمهوری مصر این مهلت تا ۸ ساعت دیگر یعنی راس ساعت ۶ بعد از ظهر به وقت تهران پایان می یابد.
۰۹:۴۴ محمد مرسی از کاخ قبه خارج شد. رئیس جمهوری مصر بعد از سخنرانی دیروز خود خطاب به ملت بلافاصله از کاخ قبه خارج شده و به محل استقرار نیروهای گارد ریاست جمهوری مصر در قاهره پناه برد.

راهپیمایی حامیان مرسی در قاهره
۰۹:۲۷ درگیری مسلحانه در مقابل دانشگاه قاهره آغاز شد.دانشجویان مخالف مرسی با موافقان در مقابل دانشگاه قاهره درگیر شدند. صدها تن از موافقان محمد مرسی رئیس جمهوری مصر با حمله به مخالفان وی در مقابل دانشگاه قاهره درگیر شدند.
۰۹:۲۰ شمار قربانیان دانشگاه قاهره به ۱۸ کشته رسید. مقامات پزشکی مصر از افزایش شمار تلفات درگیری های مسلحانه در مقابل دانشگاه قاهره تا ۱۸ کشته کشته خبر دادند. بدین ترتیب تعداد تلفات ناآرامی‌های اخیر مصر به ۴۱ کشته افزایش یافت. ۰۹:۱۵ تلفات ناآرامی‌های اخیر مصر به ۳۹ کشته افزایش یافت. با احتساب ۲۳ کشته درگیری‌های دیروز پس از سخنرانی مرسی، تعداد کشته‌های درگیری‌های چهار روز اخیر مصر به ۳۹ نفر رسید.
۰۸:۲۸ ارتش مصر: از مردم در برابر تروریست‌ها و احمق‌ها دفاع می‌کنیم. فرماندهی عالی ارتش مصر در بیانیه‌ای با عنوان “ساعات پایانی” اعلام کرد که آماده است برای دفاع از مردم مصر در برابر تروریست‌ها و احمق‌ها جان خود را فدا کند.
در این بیانیه که بر روی صفحه فیس‌بوک شورای عالی نیروهای مسلح به ریاست ژنرال عبدالفتاح السیسی، فرمانده نیروهای مسلح، قرار داده شده بود،‌چنین نوشته شده است: “به خدا قسم می‌خوریم که حتی خون‌مان را برای مصر و مردم آن می‌دهیم تا از آنها در برابر تروریست‌ها، رادیکال‌ها و احمق‌ها دفاع کنیم.”
۰۸:۰۱ جنبش «تمرد»: مرسی را بازداشت کنید. سازمان دهندگان تظاهرات اعتراضی در مصر که بر استعفای «محمد مرسی» رئیس جمهوری این کشور تأکید دارند، روز چهارشنبه گارد ریاست جمهوری را به بازداشت مرسی فراخواندند.

تظاهرات شب گذشته مصر
۰۷:۵۰ ارتش احتمال دارد مجلس را منحل و قانون اساسی را به تعلیق درآورد. منابع در ارتش مصر اعلام کرد، در صورتی که جناح های سیاسی این کشور تا پایان ضرب الاجل روز چهارشنبه، به توافق نرسند، احتمال دارد ارتش قانون اساسی را به تعلیق درآورد، مجلس تحت کنترل اسلام گرایان را منحل کند.

-------------------------

حامد عبدالصمد: محمد مرسی مشروعیت ندارد

حامد عبدالصمد، مانند بسیاری از روشنفکران مصری، در قدرت‌گیری اسلام‌گرایان و رهبری محمد مرسی، رئیس جمهور برگزیده‌ی آنها، خطر یک دیکتاتوری دینی را می‌بیند. او اقدام اخیر ارتش مصر را "کودتای نظامی" نمی‌داند.
حامد عبدالصمد، نویسنده‌ی مصری مقیم آلمان، با مواضع سکولار خود خشم اسلام‌گرایان کشور خود را برانگیخته است. به تازگی یک واعظ نامدار مصری، فتوای قتل او را به جرم "ارتداد" صادر کرد؛ زیرا عبدالصمد در گفتاری حکومت اسلامی را نوعی از فاشیسم دانسته بود.
عبدالصمد در گفت‌وگویی با روزنامه‌ی آلمانی "فرانکفورتر الگماینه" این نظر را که ارتش مصر روز دوشنبه اول ژوئیه، به کودتای نظامی دست زده است، رد می‌کند. او می‌گوید: «مرسی با ۱۳ میلیون رأی انتخاب شده است، حالا بیش از ۱۴ میلیون نفر به خیابان رفته، کناره‌گیری او را طلب می‌کنند. دموکراسی فقط به صندوق رأی نیست. این رئیس جمهور تمام آیین‌های دموکراسی را زیر پا گذاشته است. به نظر من اقدام اخیر ارتش ضربه‌ای آرام در حمایت از ارادۀ عموم مردم است. در مصر حفظ امنیت کشور با ارتش است، اما ارتش در عین حال نسبت به وضعیت معاشی مردم حساسیت نشان می‌دهد.»
عبدالصمد درباره دیدگاه مردم مصر می‌گوید: «آرای مردم پراکنده است، اما اکثریت جامعه خواهان مشروعیت قانونی و همکاری تمام گروه‌های سیاسی است؛ مشکل این است که اسلام‌گرایان از گفت‌وگو با سایر گروه‌های سیاسی خودداری می‌کنند.»
این اندیشمند سکولار درباره آینده‌ی اسلامگرایان عقیده دارد: «در برابر "اخوان المسلمین" سه راه وجود دارد: راه عاقلانه این است که آنها از مرسی فاصله بگیرند و با نیروهای مخالف بر سر یک دولت آشتی ملی به توافق برسند. راه دیگر این است که مثل دهها سال گذشته، بار دیگر نقش قربانی را بازی کنند و با جلب همدردی و اعتماد مردم چند سال دیگر با قدرت بیشتری به صحنه برگردند. راه سوم این است که مثل هم‌اندیشان خود در الجزیره، با قهر و خشونت در برابر اراده مردم قرار گیرند. این موضع به معنای خودکشی آنها خواهد بود.»

حکومت مردم در برابر حکومت خداوند
حامد عبدالصمد برداشت اسلام‌گرایان را از دموکراسی رد کرده، می‌گوید: «دموکراسی حکومت مردم است نه حکومت خداوند. در دموکراسی مردم با منافع گوناگون خود با یکدیگر تعامل می‌کنند و به توافق می‌رسند. اما اگر کسانی بیایند و بگویند که عقاید آنها قوانین خداوند است و بنابرین غیرقابل تغییر است، روشن است که با چنین افرادی نمی‌توان به توافق رسید. آنها باید از این مطلق‌گرایی دست بردارند و با واقعیت‌ها روبرو شوند. آنها باید نظرات خود را به عنوان عقاید سیاسی مطرح کنند و نه به عنوان نمایندگان خداوند روی زمین.»
عبدالصمد تأکید می‌کند که برای دین مقام بالایی قایل است، اما با دخالت تمام ادیان در سیاست مخالف است. او می‌گوید: «دخالت دین در سیاست، به ویژه در جامعه‌ای با چند دین و فرهنگ، فاجعه‌ای به دنبال دارد.»
حامد عبدالصمد، که شهروند آلمان است، می‌گوید که حاضر نیست به خاطر تهدیدات اسلام‌گرایان متعصب زندگی مخفیانه در پیش گیرد. او برخورد حکومت کنونی مصر با تهدیدات تروریستی اسلام‌گرایان را ریاکارانه می‌داند.
او می‌گوید زمانی که گیدو وستروله، وزیر خارجه آلمان، در ۱۳ ژوئن از دولت مصر خواست که "فتوای قتل" علیه او را محکوم کند، محمد مرسی به مخالفت با فتوا تظاهر کرد، اما تنها دو روز بعد با آغوش باز و در برابر دوربین‌های تلویزیون، در مقر خود از عاصم عبدالماجد استقبال کرد، یعنی همان واعظی که فتوای قتل را صادر کرده بود.

-------------------------

محمد مرسی: با رای مردم رئیس‌جمهور شدم؛ کنار نمی‌روم

با وجود تظاهرات گسترده و ضرب‌الاجل ارتش، محمد مرسی، رئیس جمهوری مصر، در یک نطق تلویزیونی گفت از سمت خود کنار نمی‌کشد و "تا پای جان" از مشروعیت جایگاه خود مبتنی بر انتخابات دفاع می‌کند.
آقای مرسی در نطق تلویزیونی که در ساعات پایانی شامگاه سه‌شنبه دوم ژوئیه، ۱۱ تیر پخش شد، خواستار آرامش مصر شد.
رئیس‌جمهوری مصر همچنین ضرب‌الاجل ارتش این کشور را رد کرد و گفت زیر بار آن نمی‌رود.
فرمانده ارتش مصر پیش‌تر در روز دوشنبه در اطلاعیه‌ای گفت که به "سیاستمداران" این کشور ۴۸ ساعت مهلت می‌دهد تا به "خواست مردم" رسیدگی کنند.
بر اساس گزارش‌ها میلیون‌ها نفر در حمایت از استعفای محمد مرسی تظاهرات کرده‌اند.
آقای مرسی در نطق خود بار دیگر تایید کرد که اشتباهاتی کرده و قول داد که به مردم وفادار بماند.
او از تظاهرات‌کنندگان خواست که از خشونت پرهیز کنند و تاکید کرد که زیر بار دستور نمی‌رود.
محمد مرسی در نطق تلویزیونی خود که ۴۵ دقیقه طول کشید، گفت که به حق تظاهرات مسالمت‌آمیز احترام می‌گذارد ولی به گفته او احترام به قانون اساسی این کشور "تنها تضمین جلوگیری از خون‌ریزی‌های بیشتر است".
او گفت جانش را می‌دهد تا از مشروعیت مبتنی بر قانون اساسی دفاع کند.
رئیس جمهوری مصر ناآرامی‌ها را به فساد و بقایای حکومت ساقط‌شده حسنی مبارک مرتبط کرد و از تظاهرات‌کنندگان خواست به حاکمیت قانون احترام بگذارند.
محمد مرسی خواستار تشکیل شورای آشتی ملی و همچنین یک آیین‌نامه برای رسانه‌ها شد.
او گفت حاضر است در روند گفت‌وگوی ملی، با همه گروه‌ها و افراد دیدار کند.
طرح ارتش برای برگزاری انتخابات زودهنگام طرح ارتش مصر، یک شورای فراجناحی را جایگزین آقای مرسی می‌کند تا انتخابات جدید برگزار شود محمد مرسی پیش از نطق خود برای دومین روز متوالی با ژنرال عبد الفتاح السیسی، فرمانده ارتش، ملاقات کرده بود. آنان درباره مذاکرات خود که با حضور هشام قندیل، نخست‌وزیر مصر صورت گرفته، هیچ جزئیاتی منتشر نکرده‌اند. منابعی در ارتش مصر به بی‌بی‌سی گفته‌اند که موضع رئیس‌جمهوری این کشور هر لحظه "ضعیف‌تر" می‌شود.
به گفته آنان، بر اساس پیش‌نویس طرح ارتش مصر، یک شورا شامل افراد و تکنوکرات‌های فراجناحی، جای آقای مرسی را می‌گیرد تا انتخابات جدید برگزار شود. ساعاتی پیش از این نطق آقای مرسی، جزئیاتی از طرح ارتش مصر برای مداخله در بحران سیاسی جاری این کشور فاش شد. مطابق آن‌چه خبرگزاری رویترز از طرح ارتش منتشر کرده، احتمال می‌رود که ارتش دست به انحلال مجلس بزند که در حال حاضر در اختیار اسلام‌گرایان است و قانون اساسی را به تعلیق در آورد.
مطابق طرحی که رویترز فاش کرده، شورای موقتی متشکل از گروه‌های سیاسی مختلف برای اداره کشور به قدرت خواهد رسید و تا تصویب قانون اساسی جدید، عهده‌دار این امر خواهد بود.
انتخابات ریاست‌جمهوری دیگری نیز پس از آن برگزار خواهد شد.
روز دوشنبه و در پی انتشار ضرب‌الاجل ارتش، خیلی از معترضان آن را به عنوان پایان حکومت آقای مرسی تلقی کردند و به شادمانی در گوشه و کنار قاهره مشغول شدند. با این حال کمی بعد ارتش مصر تاکید کرد در پی کودتای نظامی نیست. ضرب‌الاجل ارتش تا ساعت ۴:۳۰ بعد از ظهر روز چهارشنبه به وقت محلی پایان می‌گیرد.
افشای طرح ارتش در اوج بحران سیاسی مصر و در حالی رخ می‌دهد که موافقان و مخالفان محمد مرسی به خیابان‌ها ریخته‌اند.
همچنین چند مقام کابینه آقای مرسی، از جمله وزیر خارجه، در واکنش به اعتراضات از مقام خود استعفا کرده‌اند.
در روز سه‌شنبه تظاهرات دو طرف در مواردی به خشونت هم کشیده شده است.
وزیر بهداشت مصر گفته است در درگیری‌های بین مخالفان و حامیان محمد مرسی، در قاهره هفت نفر کشته شده‌اند.

-------------------------

تهدید ارتش مصر برای دخالت در جهت برقراری آرامش

دويچه له: تهدید ارتش مصر برای دخالت در جهت برقراری آرامش: ارتش مصر با بی‌سابقه خواندن ابعاد تظاهرات مخالفان در روز گذشته تهدید کرد که اگر ظرف ۴۸ ساعت دولت و مخالفان به توافق نرسند برای برقراری آرامش مداخله خواهد کرد. این موضعگیری نظامیان با استقبال مخالفان مرسی روبرو شد. در اولین سالگرد ریاست جمهوری محمد مرسی، رئیس جمهوری مصر، تنش‌ها در این کشور همواره افزایش می‌یابند. ارتش مصر روز دوشنبه (۱ ژوئیه / ۱۰ تیر) اعلام کرد در صورتی که تا ۴۸ ساعت دیگر آرامش به مصر بازنگردد، نیروهای نظامی این کشور تصمیماتی برای بازگرداندن اوضاع به حالت عادی اتخاذ خواهند کرد. عبدالفتاح سیسی رئیس ستاد ارتش مصر در بیانیه خود تظاهرات دیروز مخالفان را بی‌سابقه و نشاندهنده خواست مردم برای تغییر عنوان کرد.
در پی تظاهرات شدید روزهای اخیر در مصر چهار وزیر کابینه محمد مرسی، رئیس جمهوری مصر نیز استعفا کردند. وزرای ارتباطات، گردشگری، محیط زیست و دادگستری روز دوشنبه (۱ ژوئیه / ۱۰ تیر) استعفای خود را در قاهره به مرسی تحویل دادند.تظاهراتی که روز یکشنبه (۳۰ ژوئن / ۹ تیر) در قاهره و دیگر شهرهای مصر آغاز شده بود بار دیگر به خشونت کشیده شد.
بسیاری از فروشگاه‌ها به علت ترس از اغتشاشات روز یکشنبه را تعطیل اعلام کرده بودند.صبح روز دوشنبه (۱ ژوئیه / ۱۰ تیر) مخالفان محمد مرسی در قاهره به مرکز گروه اسلام‌گرای اخوان‌المسلمین حمله کردند. آنها با پرتاب مواد آتش‌زا به درون ساختمان موفق شدند این ساختمان را به آتش بکشند. یک خبرنگار خبرگزاری آسوشیتدپرس اعلام کرد تظاهرکنندگان صبح دوشنبه موفق شدند خود را به درون این ساختمان شش طبقه در شرق قاهره برسانند.تلویزیون مصر نیز ویدئویی از این ساختمان پس از حمله به نمایش گذاشت که در آن می‌شد بلند شدن دود از این ساختمان را دید، پنجره‌های ساختمان خرد شده، میز و صندلی‌های به خیابان پرتاب شده و در حال سوختن بودند.شاهدان عینی اعلام کرده‌اند که در زمان حمله به مرکز گروه اسلام‌گرای اخوان‌المسلمین در قاهره هیچ‌کس در این ساختمان نبوده است.حمله به مرکز اخوان‌المسلمین در قاهره غروب روز یکشنبه (۳۰ ژوئن / ۹ تیر) با پرتاب مواد آتش‌زا به سوی این ساختمان آغاز شد، اما صبح دوشنبه تظاهرکنندگان موفق به ورود به این ساختمان شدند.

کشته شدن دست‌کم ۱۶ تظاهرکننده
ارتش مصر اعلام کرده است که روز یکشنبه (۳۰ ژوئن / ۹ تیر) در جریان مخالفت‌ها در نخستین سالروز ریاست جمهوری محمد مرسی میلیون‌ها مخالف دولت در شهرهای مختلف این کشور به خیابان‌ها آمده و علیه او تظاهرات کردند. به گزارش منابع نظامی مصر این بزرگ‌ترین تظاهرات در تاریخ مصر بوده است.در جریان درگیری های روز یکشنبه در سراسر مصر دست‌کم ۱۶ نفر کشته شدند. وزارت بهداشت مصر اعلام کرد که تنها در قاهره ۹ تن کشته شده‌اند. سه نفر نیز در شهر مرکزی اسیوط کشته شدند. از شهرهای فیوم، بنی سویف، کفرالشیخ و اسکندریه نیز خبر کشته شدن تظاهرکنندگان در درگیری‌ها رسیده است.

اولتیماتوم مخالفان به مرسی
مخالفان دولت مصر از هواداران خود خواسته‌اند تا استعفای مرسی در خیابان‌ها بمانند. آنها اعلام کرده‌اند که مرسی تا ساعت پنج بعدازظهر روز سه‌شنبه (۲ ژوئیه / ۱۱ تیر) فرصت دارد استعفای خود را اعلام کند.جنبش "تمرّد" در مصر که خواستار سرنگونی محمد مرسی، رئیس جمهوری مصر، از راه اعتراضات مسالمت‌آمیز و نافرمانی مدنی است، اعلام کرده در صورتی که مرسی تا روز سه‌شنبه استعفا نکند، اعتراضات مسالمت‌آمیز و نافرمانی مدنی علیه رئیس جمهوری مصر با شدت بیشتری ادامه خواهد یافت. این خواست مخالفان در حالی است که محمد مرسی روز یکشنبه اعلام کرد که او خواستار مذاکره با مخالفان برای برطرف کردن مشکلات موجود در کشور است. او تاکنون بارها تکرار کرده است که با چنین روش‌هایی استعفا نخواهد کرد.سخنگوی مرسی به نقل از او گفت: «مذاکره تنها راه برای حل مشکلات و رسیدن به تفاهم است. رئیس جمهور آماده مذاکره‌ای جدی برای حل مسائل ملی کشور است.»هواداران مرسی نیز چندین روز است در "مدینه النصر" در شرق قاهره تجمع کرده‌اند. ده‌ها هزار نفر از هواداران گروه اسلام‌گرای اخوان‌المسلمین آنجا جمع شده‌اند تا حمایت خود را از رئیس جمهوری مصر بیان دارند.حدود ۲۵ هزار هوادار مرسی روز یکشنبه در قاهره با چوب‌هایی در دست به هواداری از رئیس جمهوری مصر برخاستند.

دشمنی عمیق میان گروه‌های اسلامگرا و سکولار
دوسال‌ونیم پس از سرنگونی مبارک و یک سال پس از به قدرت رسیدن محمد مرسی، نیروهای سکولار و اسلامگرا خصمانه در برابر هم صف‌آرایی کرده‌اند. به گفته ناظران سیاسی آنها آن قدر با یکدیگر مخالف‌اند که حاضرند با خشونت حریف را از میدان به‌درکنند.موافقان مرسی که از هواداران گروه اسلام‌گرای اخوان‌المسلمین هستند اعلام کرده‌اند که او به طور قانونی و دمکراتیک انتخاب شده و باید تا پایان زمان تعیین شده رهبری سیاسی کشور را در دست داشته باشد.مخالفان رئیس جمهوری مصر که دمکرات‌ها، فعالان حقوق بشر، گروه‌های هوادار زنان، سکولارها و مسیحیان این کشور را تشکیل می دهند، مرسی را متهم می‌کنند که قصد پیاده کردن قوانین شریعت اسلام و ایدئولوژی اخوان المسلمین را دارد و خواست گروه‌های دیگر در این کشور برایش اهمیتی ندارد. به نظر آنها این اقدام "خیانت" به انقلاب در مصر است.

استعفای پنج نماینده دیگر مجلس
منا، خبرگزاری رسمی مصر، روز دوشنبه (۱ ژوئیه / ۱۰ تیر) اعلام کرد که پنج نماینده دیگر مجلس مصر استعفای خود را به عنوان اعتراض به دولت مصر اعلام کرده‌اند.۱۵ نماینده مجلس مصر تا چند روز پیش اعلام کرده بودند در اعتراض به سیاست‌های محمد مرسی تصمیم به استعفا دارند.
بى بى سى: ارتش مصر به سیاستمداران ۴۸ ساعت مهلت داد
عبدالفتاح السیسی، فرمانده ارتش مصر به سیاستمداران این کشور مهلتی ۴۸ ساعته داده تا به درخواست های مردم پاسخ دهند، در غیر این صورت ارتش طرح خود را برای آینده مصر ارائه خواهد داد.در بیانیه ای که از تلویزیون مصرپخش شد ژنرال السیسی از تمامی گروهها و احزاب خواست تا به خواسته مردم که به گفته او با روشی بی سابقه بیان شده، توجه کنند.
مخالفان محمد مرسی رئیس جمهوری مصر که در چند روز گذشته دست به اعتراض سراسری زده بودند به او تا فردا مهلت دادندکه استعفا دهد. مخالفان تهدید کرده‌اند اگر رئیس جمهوری استعفا ندهد و انتخابات برگزار نکند اقدام به "نافرمانی مدنی تمام‌عیار" خواهند کرد.پیشتر گزارش شد که مقر اخوان المسلمین در قاهره به آتش کشیده شده و غارت شده است. یک مقام امنیتی به بی‌بی‌سی عربی گفت که در جریان درگیری در این مقر دست کم هشت نفر کشته شده اند.صدها هزار نفر از مخالفان محمد مرسی، رئیس جمهور مصر، دیروز (یکشنبه نهم تیر) در سالگرد به قدرت رسیدن او در میدان تحریر در قاهره و در چند شهر دیگر دست به اعتراض زده اند.
تجمع مخالفان در میدان تحریر قاهره بزرگترین گردهمایی در این میدان از سال ۲۰۱۱ به شمار می‌رود.مخالفان معتقدند محمد مرسی از سال گذشته که در انتخابات به قدرت رسیده در بهبود وضعیت اقتصادی و امنیتی مصر ناتوان بوده و باید کناره‌گیری کند.طرفداران آقای مرسی معتقدند یک سال برای حل مشکلات کشور کافی نیست و آقای مرسی که در انتخابات قانونی و آزاد سر کار آمده باید تا پایان دوره به کار خود ادامه دهد.

-------------------------

حمله معترضان به دفاتر اخوان المسلمین در قاهره

گزارشگر یورو نیوز در قاهره پایتخت مصر، می گوید دفاتر اخوان المسلمین سازمان حامی محمد مرسی رئیس جمهوری، در این شهر به میدان جنگ داخلی تبدبل شده است. روز یکشنبه ده ها فرد مسلح به تفنگ، بمب آتش زا و سنگ به این مراکز و نیز دفاتر حزبی آن در سراسر مصر حمله کردند.
این گزارش حاکیست که هنگام حمله، هیچ نیروی پلیس یا آتش نشان از ساختمان مرکزی این سازمان حفاظت نمی کرده، اما محافظان از داخل ساختمان به حمله کنندگان تیراندازی کرده اند که بنا به اعلام منابع بیمارستانی دو کشته و یازده مجروح برجای نهاده است.
گزارشگر یورو نیوز همچنین می گوید، نیروهای مخالف محمد مرسی از او خواسنه اند که حداکثر تا روز سه شنبه از مسئولیت خود کناره گیری کند.
یکی از مخالفان در حالی که در برابر دفتر اخوان المسلمین آتش روشن کرده، می گوید مرسی را در این آتش خواهیم سوزاند.
ناظران می گویند چنانچه معترضان چادرها و محل های استقرار خود در اطراف این دفاتر و در میدان تحریر را تک نکنند و شامگاه دوشنبه بار دیگر به تجمع خود ادامه دهند، نشان از روی خوش ارتش به آنها خواهد داشت. روز یکشنبه معترضان از ارتش خواسته بودند در بحران کنونی مصر دخالت کند.
گزارشگر یورونیوز می افزاید، حضور انبوه معترضان در قاهره و شهرهای دیگر نشان می دهد که حزب حاکم اخوان المسلمین نه تنها با اجرای احکام اسلامی، آزادی خواهان و سکولار ها را از عرصه سیاست بیرون رانده، بلکه با سوء مدیریت اقتصادی، میلیون ها شهروند عادی را خشمگین ساخته است.

-------------------------

مصر: تجاوز به زنان معترض٬ اولتیماتوم ارتش

دويچه له : دیدار رئیس جمهور مصر با فرمانده‌ کل قوا: در مصر تظاهرات و درگیری ادامه دارد، بان کی مون از تجاوز به زنان معترض گزارش می‌دهد و ارتش با اولیتماتوم خود نیروی محرکه‌ای برای برقراری صلح شده است. وزیر خارجه آلمان خواستار حل بحران سیاسی مصر از طریق دموکراتیک شد.به گزارش خبرگزاری آلمان بعدازظهر سه‌شنبه (۲ ژوئیه / ۱۱ تیر) رئیس جمهور و نخست‌وزیر مصر با فرمانده‌ی کل قوا و وزیر دفاع این کشور، ژنرال عبدلفتاح السیسی دیدار و گفت‌وگو کردند . آن‌ها در بیانیه‌ای اعلام کردند که این دیدار با هدف مذاکره در باره‌ی تحولات سیاسی اخیر صورت می‌گیرد.بعدازظهر دوشنبه ارتش مصر ۴۸ ساعت مهلت داد تا گروه‌های درگیر در بحران سیاسی به توافق برسند. ارتش تهدید کرده است که در غیر این صورت خود دست به اقداماتی خواهد زد. دفتر رئیس‌جمهور ، محمد مرسی، در بیانیه‌ای ضمن رد این مهلت اعلام کرد که اولتیماتوم ارتش بدون مذاکره با رئیس‌جمهور اعلام شده است.

نگرانی جامعه‌ی جهانی
افکار عمومی جهان با نگرانی اوضاع مصر را دنبال می‌کند. گیدو وستروله، وزیر امور خارجه آلمان از دولت و اپوزیسیون مصر خواست با"گفت‌وگو و مصالحه" بر بحران سیاسی فائق آیند. او تاکید کرد: «این روزها برای تحولات سیاسی در این کشورکلیدی جهان عرب سرنوشت ساز هستند.»آقای وستروله ضمن ابراز نگرانی از وضعیت موجود یادآور شد که ملت مصر پس از سرنگونی رژیم حسنی مبارک امیدوار به تحولات اساسی در کشور و آینده‌ی بهتری بوده است. بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل از حمله‌ به زنان در مصر انتقاد کرد و گفت، بر اساس گزارش‌هایی که به او رسیده‌، در جریان ناآرامی‌های روزهای اخیر به چند زن تجاوز شده است. او همچنین از کشته و زخمی شدن تعدادی از شهروندان مصری، به‌ویژه زنان، ابرا تاسف کرد.

فروپاشی کابینه؟
روز سه‌شنبه ایهاب فهمی، سخنگوی رئیس جمهور و علا الحدیدی، سخنگوی دولت استعفای خود را اعلام کردند. پیش از این دو سیاستمدار، وزیران امور خارجه، محیط زیست، ارتباطات، گردشگری و امور پارلمانی در اعتراض به ناکامی مرسی در آرام کردن اوضاع کشور استعفای خود را به هشام قندیل، نخست‌وزیر مصر تسلیم کرده بودند. این‌که آیا با استعفای آنان موافقت شده است یا خیر، هنوز معلوم نیست. ادامه روند استعفا‌ها می‌تواند دولت را از اکثریت بیاندازد و سبب سقوط آن شود.روز سه‌شنبه همچنین دادگاه عالی تجدید نظر مصر حکم برکناری طلعت عبدالله، دادستان کل مصر را لغو کرد. رئیس جمهور مصر در نوامبر سال گذشته طلعت عبدالله را برکنار و عبدالمجید محمود از نزدیکان خود را به‌جای وی منصوب کرده بود.

-------------------------

وزیر خارجه مصر استعفا کرد

محمد کامل عمرو، وزیر امور خارجه مصر، استعفا کرد.
این در حالیست که هزاران نفر از مخالفان و موافقان محمد مرسی به خیابان‌ها آمده‌اند و منتظر پایان بیست و چهار ساعت باقیمانده از ضرب الاجل ارتش مصر هستند. استعفای وزیر خارجه مصر پس از آن انجام می‌گیرد که گروه بزرگی از مخالفان محمد مرسی، رئیس‌جمهور اسلام‌گرای مصر، با شکل‌دهی جنبش "تمرد" خواهان کناره‌گیری او از قدرت شده‌اند.
به جز آقای عمرو، امروز ایهاب فهمی، سخنگوی رئیس جمهور و علا الحدیدی، سخنگوی دولت نیز استعفا کرده‌اند.
پیش از این چهار وزیر کابینه آقای مرسی نیز استعفا داده بودند. وزرای محیط زیست، ارتباطات، گردشگری و امور پارلمانی نیز روز گذشته استعفای خود را به هشام قندیل، نخست‌وزیر تسلیم کرده بودند.
هنوز خبری درباره پذیرش یا رد استعفای مقام‌های دولت مصر منتشر نشده است.
محمد مرسی در مواجهه با مخالفان با مشکل مواجه است. ارتش مصر در اطلاعیه‌ای به سیاستمداران ضرب‌الاجلی ۴۸ ساعته برای حل بحران داده است. هرچند تاکید کرده که تعیین مهلت به معنی قصد ارتش برای کودتای نظامی نیست.
وزیر کشور مصر نیز در بیانیه‌ای از موضع ارتش حمایت کرده است.
تظاهرات مخالفان و موافقان محمد مرسی همچنان ادامه دارد. این تظاهرات با خشونت نیز همراه بوده است. از جمله عده‌ای از مخالفان با حمله به دفتر مرکزی اخوان المسلمین در قاهره آن را به آتش کشیده‌اند.
در مقابل، حامیان محمد مرسی دسته‌های چوبداری را برای دفاع از او بسیج کرده‌اند.
اعتراضات علیه محمد مرسی، که اولین رئیس‌جمهور برآمده از یک انتخابات آزاد در مصر است، یک سال پس از به قدرت رسیدن او اوج گرفته است.

-------------------------

'ارتش مصر به سیاستمداران ۴۸ ساعت مهلت داد

عبدالفتاح السیسی، فرمانده ارتش مصر به سیاستمداران این کشور مهلتی ۴۸ ساعته داده تا به درخواست های مردم پاسخ دهند، در غیر این صورت ارتش طرح خود را برای آینده مصر ارائه خواهد داد.
در بیانیه ای که از تلویزیون مصرپخش شد ژنرال السیسی از تمامی گروهها و احزاب خواست تا به خواسته مردم که به گفته او با روشی بی سابقه بیان شده، توجه کنند.
اما آقای السیسی گفت که ارتش قصد مداخله در سیاست و یا دولت را ندارد.
مخالفان محمد مرسی رئیس جمهوری مصر که در چند روز گذشته دست به اعتراض سراسری زده بودند به او تا فردا مهلت دادندکه استعفا دهد. مخالفان تهدید کرده‌اند اگر رئیس جمهوری استعفا ندهد و انتخابات برگزار نکند اقدام به "نافرمانی مدنی تمام‌عیار" خواهند کرد.
پیشتر گزارش شد که مقر اخوان المسلمین در قاهره به آتش کشیده شده و غارت شده است. یک مقام امنیتی به بی‌بی‌سی عربی گفت که در جریان درگیری در این مقر دست کم هشت نفر کشته شده اند.
صدها هزار نفر از مخالفان محمد مرسی، رئیس جمهور مصر، دیروز (یکشنبه نهم تیر) در سالگرد به قدرت رسیدن او در میدان تحریر در قاهره و در چند شهر دیگر دست به اعتراض زده اند.
تجمع مخالفان در میدان تحریر قاهره بزرگترین گردهمایی در این میدان از سال ۲۰۱۱ به شمار می‌رود.
مخالفان معتقدند محمد مرسی از سال گذشته که در انتخابات به قدرت رسیده در بهبود وضعیت اقتصادی و امنیتی مصر ناتوان بوده و باید کناره‌گیری کند.
طرفداران آقای مرسی معتقدند یک سال برای حل مشکلات کشور کافی نیست و آقای مرسی که در انتخابات قانونی و آزاد سر کار آمده باید تا پایان دوره به کار خود ادامه دهد.

-------------------------

جنبش تمرد تا فردا به مرسی مهلت داد

مخالفان محمد مرسی رئیس جمهوری مصر که در چند روز گذشته دست به اعتراض سراسری زده بودند به او تا فردا مهلت دادندکه استعفا دهد. مخالفان تهدید کرده‌اند اگر رئیس جمهوری استعفا ندهد و انتخابات برگزار نکند اقدام به "نافرمانی مدنی تمام‌عیار" خواهند کرد.
همزمان گزارش می رسد که مقر اخوان المسلمین در قاهره به آتش کشیده شده و غارت شده است. یک مقام امنیتی به بی‌بی‌سی عربی گفت که در جریان درگیری در این مقر دست کم هشت نفر کشته شده اند.
مخالفان که اکنون به نام جنبش تمرد خوانده می‌شوند می‌گویند بیش از ۲۲ میلیون امضا برای استعفای محمد مرسی جمع آوری کرده‌اند.
صدها هزار نفر از مخالفان محمد مرسی، رئیس جمهور مصر، دیروز (یکشنبه نهم تیر) در سالگرد به قدرت رسیدن او در میدان تحریر در قاهره و در چند شهر دیگر دست به اعتراض زده اند.
تجمع مخالفان در میدان تحریر قاهره بزرگترین گردهمایی در این میدان از سال ۲۰۱۱ به شمار می‌رود.
در واکنش به این اعتراضات محمد مرسی از مردم خواسته که "متحد باشند و به خرد و عقل گوش دهند."
بر اساس گزارشها در خشونتهای پراکنده‌ای که از دیروز تا به حال رخ داده یک نفر در قاهره در حمله به دفتر اخوان المسلمین، حزب آقای مرسی، کشته شده و چهار نفر هم در استان السیوط در مرکز مصر کشته شده‌اند.
مخالفان معتقدند محمد مرسی از سال گذشته که در انتخابات به قدرت رسیده در بهبود وضعیت اقتصادی و امنیتی مصر ناتوان بوده و باید کناره‌گیری کند.
طرفداران آقای مرسی معتقدند یک سال برای حل مشکلات کشور کافی نیست و آقای مرسی که در انتخابات قانونی و آزاد سر کار آمده باید تا پایان دوره به کار خود ادامه دهد.
جنبش تمرد در بیانیه ای که امروز (دوشنبه دهم تیر) منتشر کرد از آقای مرسی خواسته تا فردا ساعت سه بعدازظهر به وقت گرینویچ استعفا دهد و مقدمات برگزاری انتخابات را فراهم کند.
محمد بدر از سخنگویان جنبش تمرد دیروز گفت ارتش، پلیس و دستگاه قضایی مصر هم از مخالفان حمایت می‌کنند.
محمد مرسی اما دیروز در مصاحبه با روزنامه گاردین انگستان درخواست مخالفان را رد کرد و گفت "اگر کسی را که بر اساس قانون اساسی و بطور مشروع انتخاب شده تغییر دهیم، با رئیس جمهور جدید هم برخی مخالف خواهند بود و یک هفته یا یک ماه بعد خواستار تغییر او هم می شوند."
آقای مرسی تاکید کرد به هیچ وجه اجازه انحراف از قانون اساسی را نخواهد داد.
"زیر سوال بردن مشروعیت قانون اساسی محلی از اعراب ندارد" بلکه " اقتباس و بکارگیری قانون اساسی است که بیشتر از هر چیز اهمیت دارد."

-------------------------

مخالفان و طرفداران مرسی باردیگر در قاهره تجمع کرده اند

در ادامه بحران سیاسی در مصر، صدها هزار تن از مخالفان محمد مرسی، رئیس جمهوری این کشور باردیگر در میدان تحریر قاهره تجمع کرده اند. همزمان، اسلام گرایانِ هوادار مرسی در نقطه دیگری از قاهره به حمایت از او گردهم آمده اند.
مخالفان از مرسی خواسته اند تا امشب استعفاء دهد.
با افزایش فشارها برای کناره گیری مرسی، جناح هایی از اخوان المسلمین، ارتش را به تدارک کودتا متهم می کنند، اما ارتش می گوید نگران امنیت ملی است و به خواست های مردم توجه دارد.
در همین حال، گزارش ها حاکی است که محمد مرسی روز سه شنبه با عبدالفتاح السیسی، وزیر دفاع و هِشام قندیل، نخست وزیر برای حل بحران این کشور گفتگو کرد. جزئیات این دیدار اعلام نشده است.
مطابق آخرین گزارش ها، سه سخنگوی دولت مرسی استعفاء داده اند.

-------------------------

مخالفان در مصر البرادعی را به عنوان نماینده خود در مذاکرات برگزیدند

به گزارش خبرگزاری ها مخالفان در مصر محمد البرادعی را به عنوان نماینده خود در مذاکرات درباره آینده کشور تعیین کرده اند.
جبهه موسوم به ۳۰ ژوئن، متشکل از گروه های سیاسی اپوزیسیون از جمله گروه تمرد یا نافرمانی مدنی از سازماندهندگان اصلی اعتراض ها، اعلام کرده اند که می خواهند البرادعی "صدای آنها باشد".
گروه تمرد گفته است که البرادعی مسئولیت دارد از اجرای خواست های مردم اطمینان حاصل کند و برنامه ای را برای تکمیل گذار سیاسی تهیه کند.

-------------------------

ارتش مصر با پایان ضرب الاجل، قانون اساسی را تعلیق و مجلس را منحل می کند

خبرگزاری رویترز بنقل از منابعی در ارتش مصر می گوید اگر جناح های سیاسی این کشور تا پایان ضرب الاجل روز چهارشنبه، به توافق نرسند، ارتش قانون اساسی را به تعلیق در می آورد، مجلس را که اکثریت آن با اسلام گرایان است منحل می کند و یک شورای نظامی موقتا اداره کشور را برعهده خواهد گرفت.
به گفته این منابع، شورای عالی نیروهای مسلح مصر همچنان در حال بررسی "نقشه راه" خود برای حل بحران سیاسی این کشور است و هنوز جزئیات آن قطعی نشده است. ژنرال عبدالفتاح السیسی، وزیر دفاع و رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح مصر روز دوشنبه به محمد مرسی ۴۸ ساعت برای مذاکره و تقسیم قدرت با مخالفان مهلت داد.