حمله نیروهای پلیس میدان تقسیم در بعدازظهر ۱۵ ژوئن تظاهرات همبستگی در آنکارا در خیابان کندی ۱۶ ژوئن
----------------------
پلیس ترکیه در میدان تقسیم با معترضان درگیر شد
پلیس ترکیه با ماشین آبپاش معترضان را از اطراف ورودی میدان تقسیم متفرق میکند، استانبول، ۱۹ جولای ۲۰۱۳
دور جدیدی از درگیریها بین پلیس ترکیه و معترضانی که در پارک گزی در نزدیکی میدان تقسیم در مرکز استانبول تجمع کرده بودند روی داده است.
پلیس روز شنبه (۲۹ تیر) پس از ممانعت از ورود معترضان به پارک گزی برای متفرق کردن آنان از ماشین آبپاش و گاز اشک آور استفاده کرد. معترضان قصد داشتند جشن ازدواج یک زوج را در این پارک برگزار کنند.
هنوز گزارشی درباره تعداد کشتهها یا مصدومان این درگیریها منتشر نشده است.
این زوج و صدها نفر از معترضان بعدا اجازه یافتند برای عکس گرفتن به پارک گزی وارد شوند. اما پس از آنکه آنها شروع به سر دادن شعارهای ضد دولتی کردند دوباره مجبور شدند این پارک را ترک کنند.
ترکیه با اعتراضات سراسری و اعتصابهایی بر ضد سیاستهای رجب طیب اردوغان، نخست وزیر این کشور مواجه بوده است.
این ناآرامیها در پی اقدام پلیس ترکیه در درهم شکستن تحصن طرفداران محیط زیست که در اعتراض به قطع درختان پارک گزی برای هموار کردن مسیر ساخت یک ماکت سربازخانه دوره عثمانی صورت گرفته بود آغاز شد.
منتقدان از پلیس ترکیه به علت استفاده از روشهای ظالمانه بر ضد معترضان از جمله شلیک مستقیم کپسولهای گاز اشک آور به سوی افراد و همچنین شلیک گاز اشک آور در فضاهای بسته انتقاد کردند.
دولت ترکیه تعداد زیادی از فعالان از جمله دانشآموزان دبیرستانی را به اتهام دامن زدن به ناآرامیها دستگیر کرده است.
اردوغان نیز معترضان را خرابکار، غارتگر و تروریست خوانده و ادعا میکند این تظاهرکنندگان بخشی از یک توطئه برای سرنگونی دولت وی هستند.
----------------------
بازداشت سی نفر از تظاهراتکنندگان ضددولتی توسط پلیس ترکیه
پلیس ترکیه به عنوان بخشی از تلاشها به منظور فرونشاندن هفتها تظاهرات ضد دولتی در ترکیه، حدود سی نفر را بازداشت کرده است.
حسن کلیچ، یک وکیل از اعضای هیات مدیره کانون وکلای استانبول، روز سهشنبه گفت: «ما فهمیدهایم که امروز حدود ۳۰ نفر از مردم بازداشت شدهاند.»
کلیچ در ادامه افزود: «در مجموع، کانون وکلا تخمین میزند که حدود ۱۰۴۲ نفر بازداشت شدهاند و به جز ۴۰ نفر از آنها که در حبس باقی ماندهاند، بقیه آزاد شدهاند.»
در همین حال، یک دادستان دولت در استانبول، آزادی اعضای دستگیر شده گروه همبستگی تقسیم را رد کرده است.
ناآرامیها در ترکیه از ۳۱ ماه می آغاز شد، زمانی که نیروهای پلیس یک گروه از معترضان را که در اعتراض به طرح تخریب پارک گزی در میدان تقسیم تحصن کرده بودند، سرکوب کرد.
در چند هفته گذشته، دهها هزار نفر از معترضان ضد دولتی، در دهها شهر سراسر کشور، تظاهراتی برگزار کردند.
معترضان میگویند که پارک گزی، که یک محل تجمع سنتی برای برگزاری راهپیماییها و تظاهرات ضد دولتی است و نیز یکی از اماکن پرطرفدار توریستی است، یکی از آخرین فضاهای سبز عمومی در استانبول، محسوب میشود.
پنج نفر از جمله یک افسر پلیس، در درگیریها کشته شدهاند و بیش از پنج هزار نفر از مردم و ۶۰۰ افسر پلیس نیز مجروح شدهاند.
رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه، به دلیلی روشی که او برای حل بحران داشته است، به شدت مورد انتقاد قرار گرفته است.
به گفته تعدادی از تحلیلگران سیاسی، محبوبیت حزب حاکم، که در سه انتخابات متوالی پیروز شد، کاهش خواهد یافت اگر اردوغان این بحران را به یک شیوه قابل قبول برای افکار عمومی حل نکند.
----------------------
تأثیر تحولات مصر بر ترکیه: اصلاح قانون ارتش برای جلوگیری از کودتا
مجلس ترکیه، شب گذشته یک ماده بحث انگیز از قانون داخلی ارتش این کشور را که بارها از آن برای توجیه کودتای نظامی استفاده شده، اصلاح کرد.
این اصلاحیه از سوی حزب عدالت و توسعه، حزب محافظهکار و اسلامگرایی که اکنون قدرت را در اختیار دارد، پیشنهاد شده بود.
قانون مورد بحث به بند ٣۵ از قانون ارتش مربوط می شد که از سال ١٩٦٠ حفاظت و حمایت از جمهوری در ترکیه را بر عهده ارتش گذارده بود.
تا کنون ارتش ترکیه دو بار در سال های ١٩٧١ و ١٩٨٠ بر اساس این قانون، و با این توجیه که مقامات غیرنظامی ترکیه نتوانستند از اصول قانون اساسی این کشور دفاع کنند، دست به کودتا زده است.
بر اساس قانون اصلاح شده که آخر وقت دیشب به تصویب رسید، نقش ارتش «حفاظت از شهروندان ترکیه از تهدیدات و خطرات خارجی، بازدارندگی موثر و مشارکت در عملیاتهای خارجی با تصویب پارلمان» عنوان شده است.
اصلاح این قانون با نظر موافق احزاب مخالف به جز حزب ناسیونالیست ترکیه صورت گرفت که معتقد است اصلاح این قانون مانع فعالیت ارتش در جنگ با کردهای این کشور است.
بند اصلاح شده قانون داخلی ارتش ترکیه برای اجرایی شدن نیازمند امضای رئیس جمهور این کشور است.
به نظر میرسد نگرانی حزب اسلامگرای ترکیه از دخالت نیروهای نظامی، پس از برکناری رییس جمهور مصر از سوی ارتش این کشور، بیشتر شده است.
----------------------
حمله پلیس به تظاهر کنندگان بی دفاع در میدان تقسیم
نیروهای پلیس ترکیه دوشنبه شب به صدها تظاهرکننده ای که در اطراف میدان تقسیم استانبول تجمع کرده بودند و قصد داشتند خود را به پارک گزی برسانند، حمله کرده و با شلیک گاز اشک آور و باتوم آنها را پراکنده کردند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، منابع خبری در استانبول اعلام کردند نیروهای پلیس ترکیه دوشنبه شب نیز همانند شنبه شب میدان تقسیم استانبول را به محاصره خود درآوردند و با شلیک گاز اشک آور و با استفاده از ماشین های آب پاش معترضانی را که قصد داشتند از خیابانهای اطراف خود را به میدان تقسیم و از آن جا به پارک گزی برسانند، متفرق ساختند.
در این میان درگیریهایی میان نیروهای پلیس و معترضان دولت ترکیه روی داد. تظاهرکنندگان بطری های خالی و سنگ به طرف نیروهای پلیس پرتاب کردند و ماموران پلیس نیز با شلیک گاز اشک آور و گلوله های پلاستیکی به آنها پاسخ دادند. به گفته منابع خبری، نیروهای پلیس چندین تظاهرکننده را بازداشت کردند.
پارک گزی پانزدهم ژوئن با مداخله نیروهای نظامی ترکیه تخلیه شد و از آن زمان به بعد مردم به آن دسترسی ندارند. این پارک که به کانون اعتراضات ضددولتی ترکیه تبدیل شده است بعد از ظهر روز دوشنبه مطابق با وعده ای که مقامات آنکارا داده بودند، برای چند ساعت به روی عموم باز شد اما اواخر بعد از ظهر امروز بار دیگر بسته شد. یک گروه معترض موسوم به «همبستگی تقسیم» که سازمان دهنده اعتراضات ضددولتی اخیر در ترکیه است، از مردم خواسته بود با برپایی تظاهرات در میدان تقسیم، بازگشایی پارک گزی را جشن بگیرند.
----------------------
پلیس ترکیه گزی را بست و ده ها معترض را بازداشت کرد
دولت ترکیه روز دوشنبه پارک گزی استانبول را به روی عموم گشود اما پلیس دوباره حاضران را از آن پراکند و پارک را بست.
علت بسته شدن دوباره پارک تصمیم معترضان به برگزاری تظاهراتی در آن عنوان می شود.
پلیس روز دوشنبه نیز برای پراکندن تظاهرات کنندگان از خودروهای آبپاش و گاز اشک آور استفاده کرد.
معترضان می گویند در تازه ترین درگیری ها با پلیس تعدای از آنان زخمی و هشتاد نفر بازداشت شده اند و یک نفر نیز از ناحیه سر به شدت صدمه دیده است.
اعتراضات به سیاستهای رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه، با طرح تبدیل پارک گزی به مجتمعی تجاری آغاز شد و با اتخاذ مواضع سرسختانه از سوی وی شدت گرفت.
اما با ادامه تظاهرات، دولت آقای اردوغان سرانجام عقب نشینی کرد و دادگاه نیز رای به عدم تخریب پارک داد.
در اعتراضات ماه گذشته در ترکیه خصوصا در شهر استانبول که بنا به سازمانهای حقوق بشر با برخورد شدید پلیس مواجه شد چهار نفر کشته و بیش از هفت هزار نفر زخمی شدند.
----------------------
١٢خبرنگار در حمله دیروز پلیس ترکیه زخمی شدند
به گزارش ریانووستی؛ حمله دیروز پلیس ضد شورش ترکیه به تظاهرکنندگان در اطراف میدان تقسیم ترکیه منجر به زخمیشدن حداقل ۱۲ خبرنگار شد. همچنین طی این درگیری ۵۹ نفر از جمله یک تبعه خارجی دستگیر شدند.
در ادامه اعتراضات ضد دولتی مردم ترکیه، دیروز(شنبه) خیابانهای اطراف میدان تقسیم و پارک”گزی” صحنه زدوخورد بین نیروهای پلیس و معترضان بود. این درگیری زمان رخ داد که هزاران معترض ترک تلاش کردند وارد پارک “گزی” شوند. پلیس ترکیه برای متفرقکردن معترضان اقدام به شلیک گاز اشک آور کرد.
نیروهای امنیتی ترکیه امروز(یک شنبه) نیز ترکیه در مقابل ورودی پارک گزی محل شروع اعتراضات گسترده ضد دولتی در ترکیه مستقر شدهاند و از ورود مردم به این پارک جلوگیری میکنند.
تظاهرات در ترکیه در ابتدا از ۳۱ ماه می (۱۰ خرداد ماه) نسبت به ساخت یک مجتمع تجاری در پارک گزی استانبول واقع در میدان تقسیم صورت گرفت، اما سپس با گسترش دامنه این تظاهرات به شهرهای دیگر از جمله آنکارا ، این اعتراضها جنبه سیاسی به خود گرفت و به اعتراضاتی ضد دولتی تبدیل و شعارهایی مبنی بر استعفای دولت در آن سر داده شد.
اعتراضات ضد دولتی تا کنون ۵ کشته و ۵ هزار مجروح در بر داشته است.
----------------------
مشت آهنین انتقام اردوغان، اخراج خبرنگاران افشاگر از رسانه هاى ترکیه آغاز شد
به دنبال تهدیدات اخیر نخستوزیر ترکیه علیه رسانههای افشاگر واقعیتهای پارک گزی میدان تقسیم استانبول، موجی از اخراج و برکناری خبرنگاران و کارکنان در رسانههای ترکیه آغاز شده است.
به دنبال بروز وقایع پارک گزی میدان تقسیم استانبول در ترکیه و گسترش آن به سراسر این کشور و واکنش اردوغان نخست وزیر ترکیه نسبت به افشاگری برخی رسانه های مستقل و تهدید اربابان رسانهها، موجی از اخراج و برکناری خبرنگاران و کارکنان رسانهها در این کشور آغاز شده است.
بر اساس این گزارش، در همین راستا «چیدم آناد» و «میرگون جاباس» مجری برنامههای تلویزیونی کانال «ان.تی.وی» و نیز «نیلگون بالکاچ» نماینده این کانال خبری در شهر آنکارا به خیل برکنار شدگان از سمت خود پیوستند.
محافل مستقل در این باره میگویند: این روزها دوران بسیار بدی برای کارکنان رسانهها در ترکیه آغاز شده و هر روز بر تعداد خبرنگاران و کارکنان رسانههایی که با طرح شکایات واهی راهی زندانها می شوند، افزوده می شود.
بر این اساس هر خبرنگار با وجدانی که اخبار واقعی در ارتباط با عملکرد دولت اردوغان تهیه و ارائه می کند، بلافاصله از کار برکنار می شود. اخراج این قبیل افراد حتی دامن رسانه های طرفدار دولت اردوغان نظیر روزنامه «ینی شفق» را نیز گرفته است.
«کورشاد بومین» یکی از نویسندگان روزنامه مذکور که بیش از ۱۶ سال در این روزنامه به عنوان نویسنده مشغول به کار بوده اعلام کرد که از سوی مسئولان این روزنامه اخراج شده است.
«حسن جمال» نیز که با ۴۵ سال سابقه نویسندگی بعد از ۱۵ سال از روزنامه جدا شده، هشدار داد در صورت اصرار دولت اردوغان به پاکسازی رسانهای روزی فرا میرسد که رسانههای ترکیه نیز مانند ماجرای پارک گزی به نقطه انفجار خواهد رسید.
----------------------
پلیس ترکیه به سوی معترضان در میدان تقسیم گاز اشک آور شلیک کرد
پلیس ترکیه با شلیک گاز اشکآور و استفاده از ماشینهای آب پاش در استانبول هزاران معترض ضد دولتی را که خواهان استعفای نخست وزیر این کشور بودند متفرق کرده است.
پلیس ترکیه روز شنبه (۱۵ تیر) به سوی معترضانی که در میدان تقسیم تجمع کرده بودند و تلاش میکردند به پارک گزی که محاصره شده است وارد شوند گاز اشک آور شلیک کرد. درگیریهای پراکنده بین پلیس ضد شورش و معترضان تا پاسی از شب نیز ادامه داشت.
حسین آونی مولتو، فرماندار استانبول قبلا درباره غیرقانونی بودن برگزاری تظاهرات و متفرق کردن تظاهرکنندگان هشدار داده بود.
سازماندهندگان اعتراضات روز شنبه قصد داشتند توجه مقامات ترکیه را به رای دادگاه درباره لغو طرحهای بازسازی میدان تقسیم معطوف کنند و محاصره این منطقه از سوی نیروهای پلیس را درهم بشکنند.
یک دادگاه در شهر استانبول در ماه ژوئن بر ضد طرحهای بازسازی و نوسازی میدان تقسیم رای داده بود. با این وجود رای دادگاه یادشده نهایی نیست و پیش بینی میشود این رای در یک دادگاه اجرایی عالی مورد فرجام خواهی قرار گیرد.
اعتراضات در استانبول ترکیه روز جمعه (۳۱ می،۱۰ خرداد) بعد از این آغاز شد که نیروهای امنیتی این کشور به فعالان حامی محیط زیست حمله کردند. این فعالان در اعتراض به طرح تخریب پارک گزی در میدان تقسیم تحصن کرده بودند.
معترضان میگویند، پارک گزی که مرکز سنتی تجمعات و اعتراضات و همچنین یک پایگاه گردشگری معروف است، آخرین فضای سبز عمومی باقی مانده در شهر استانبول است.
این اعتراضات به سرعت به شهرهای دیگر در سراسر ترکیه گسترش یافت و به طرح درخواستهایی برای استعفای رجب طیب اردوغان، نخست وزیر این کشور که به شدت از ادامه این پروژه حمایت کرده بود مبدل شد.
مخالفان اردوغان میگویند وی از زمان به قدرت رسیدن در یک دهه گذشته به میزان فزایندهای به فردی مستبد و دیکتاتور مبدل شده است.
در اثر سرکوب خشونت آمیز معترضان از سوی نیروهای پلیس ترکیه تاکنون چند نفر کشته شدهاند. اردوغان شرکت کنندگان در اعتراضات مسالمت آمیز در این کشور را افراطگرایان و تروریستهای مورد حمایت خارج نامیده است.
اردوغان همچنین در تاریخ ۲۴ ژوئن از آنچه که «قهرمانی افسانهای» نیروهای پلیس در سرکوب اعتراضات ضد دولتی نامید تقدیر کرد.
----------------------
اعتراض خلاقانه ترک ها به دولت اردوغان
بر اساس سنت ترک ها، کفش های کسانی که فوت شده اند باید بیرون از خانه گذاشته شوند تا هم همسایگان متوجه مرگ فرد شوند و هم افراد بی بضاعت بتوانند کفش را بردارند و از آن استفاده کنند.
حال، در اوج اعتراض مردم ترکیه به دولت رجب طیب اردوغان این سنت هم به وسیله ای برای بزرگداشت قربانیان اعتراض ها تبدیل شده است.
ترک ها کفش هایشان را در انظار عمومی گذاشته اند تا از این طریق اعتراض کنند. این حرکت نه تنها برای بزرگداشت کشته شدگان حوادث اخیر، بلکه برای گرامیداشت یاد زخمی شدگان و زندانیان نیز هست.
این حرکت نمادین از سوی طراحان لباس برنامه ریزی شده و در راستای ادامه مبارزه مسالمت آمیز ترک ها محسوب می شود.
دخالت پلیس، استفاده از گاز اشک آور و ماشین های آب پاش برای پراکنده کردن تظاهرکنندگان موجب شده تا معترضان به روش های خلاقانه ای روی بیاورند، از جمله همین حرکت نمادین کفش و یا «ایستادن» در کمال سکوت.
----------------------
درگیری های پراکنده در نقاط مختلف ترکیه
میدان تقسیم در استانبول پس از سه هفته تظاهرات و اعتراض تا حدی آرامش خود را بدست آورده است.
تظاهرات خشونتبار علیه دولت رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه این بار جای خود را به اعتراضات آرام و بیشتر نمادین در این میدان داده است.
با این وجود هنوز آتش اعتراضات در ترکیه کاملا خاموش نشده است. درگیریهای پراکنده ای در نقاط مختلف استانبول و آنکارا، پایتخت گزارش شده است.
از سوی دیگر، روز چهارشنبه هیئتی از نمایندگان پارلمان اروپا سفر خود به ترکیه را به دلیل موضع دولت این کشور علیه پارلمان اروپا لغو کردند.
نمایندگان اروپایی در بیانیه ای، مراتب نگرانی خود را از آنچه که خشونت بیش از حد پلیس ترکیه نامیدند، اعلام کردند. دولت ترکیه این قطعنامه را غیرقابل قبول خوانده است.
نا آرامی و تظاهرات در ترکیه از اواخر ماه مه در اعتراض به طرح ساخت وساز در پارک گزی استانبول آغاز شد و به سرعت بعد سیاسی گرفت و به وخامت گرایید.
مخالفان دولت ترکیه اعتقاد دارند سیاستهای این دولت، اصل سکولاریسم را زیر سئوال برده و مسئولان حکومتی در جهت اسلامیزه کردن کشور گام برمی دارند.
تظاهرات ضد دولتی در هفته های اخیر در ترکیه تا کنون چهار کشته از جمله یک مامور پلیس و صدها مجروح بر جای گذاشته است.
----------------------
پلیس ترکیه با حمله به تظاهرکنندگان علیه آنان از ماشینهای آبپاش استفاده کرد
پلیس ترکیه با حمله به تظاهرکنندگان علیه آنان از ماشینهای آبپاش استفاده کرد
نیروهای پلیس ترکیه به منظور متفرق کردن جمعیت معترض در آنکارا پایتخت این کشور، با ماشینهای آبپاش وارد عمل شدهاند.
پلیس ترکیه چهارشنبه شب در جریان تظاهرات معترضان در آنکارا، یک تظاهرکننده زن ترک را به خاطر ایستادن در مقابل پلیس بازداشت کرد.
از سوی دیگر، صدها معترض ترک نیز با برگزاری تظاهرات سکوت در استانبول، یاد و خاطر معترضانی که اخیرا در جریان درگیری با نیروهای پلیس کشته شدند را گرامی داشتند.
یکی از تظاهرکنندگان ترک در همین خصوص گفت: « ما فقط به خاطر سیاستهای دولت شاهد چنین وضعیتی هستیم و لحظههایی را تجربه میکنیم که نباید تجربه میکردیم. وضعیت تقریبا شبیه به جنگ داخلی است.»
پس از آنکه نیروهای پلیس روز سهشنبه به خانه تظاهرکنندگان حمله و دهها تن از آنان را بازداشت کردند، رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه مدعی شد که بر تظاهرکنندگان پیروز شده است.
ناآرامی در ترکیه از تاریخ ۳۱ ماه می و به دنبال آن آغاز شد که نیروهای پلیس تحصن مسالمتآمیز گروهی از معترضان ترک که در میدان تقسیم استانبول در مخالفت با طرح تخریب پارک گیزی تجمع کرده بودند را مورد حمله قرار دادند.
معترضان ترک اعلام کردهاند که پارک گیزی که یک مکان سنتی و نمادین برای تجمع و سازماندهی تظاهرات و همچنین یک مرکز جذب توریست است، به عنوان آخرین فضای سبز عمومی استانبول محسوب میشود و به همین خاطر دولت نباید به تخریب آن اقدام کند.
نخست وزیر ترکیه به شدت به خاطر نحوه برخوردش با تظاهرات مردمی در این کشور مورد انتقاد قرار گرفته و سازمان عفو بینالملل نیز از پلیس ترکیه به خاطر اعمال خشونت بیش از حد علیه تظاهرکنندگان صلحجلو، انتقاد کرده است.
به گفته برخی از تحلیلگران سیاسی، در صورتی که اردوغان موفق نشود بحران موجود در ترکیه را به گونهای قابل قبول برای مردم حل کند، محبوبیت حزب حاکم بر این کشور به شدت کاهش خواهد یافت.
----------------------
اسپری فلفل پلیس ترکیه رو به اتمام است!
انتقاد از سرکوب خشونتبار پلیس ترکیه علیه معترضان ضددولتی در حالی ادامه دارد که جدیدترین اخبار از تمام شدن اسپری فلفل پلیس ترکیه و قرارداد وزارت امنیت این کشور برای تامین مجدد انبار تسلیحات غیرکشنده ترکیه خبر میدهند.
همزمان با ادامه بزرگ ترین تظاهرات ضد دولتی در ترکیه در اعتراض به سیاست های دولت «رجب طیب اردوغان» نخست وزیر این کشور و انتقادات از روش های سرکوب خشونت بار پلیس این کشور علیه تظاهرات کنندگان، شبکه تلویزیونی «سی ان ان» گزارش داد که قوطی های حاوی اسپری فلفل پلیس این کشور در حال تمام شدن است.
بر این اساس، اداره امنیت ترکیه در حال تنظیم یک قرارداد دیگر به منظور پر کردن مجدد انبار تسلیحات غیر کشنده خود است.
تاکنون بیش از ۱۳۰ هزار قوطی اسپری فلفل توسط پلیس ترکیه علیه تظاهرات کنندگان ضد دولتی در این کشور مورد استفاده قرار گرفته است.
تظاهرات در ترکیه وارد سومین هفته خود شده است. این تظاهرات بعد از آن گسترش پیدا کرد که پلیس ترکیه تلاش کرد تا جمعیتی معترض به سیاست های نوسازی دولت اردوغان که در پارکی در استانبول به صورت مسالمت آمیز تحصن کرده بودند را متفرق کند.
شبکه تلویزیونی «راشا تودی» در پوشش آخرین تحولات از تظاهرات ترکیه نوشته است که امروز چهارشنبه نیز صدها نفر از معترضان در میدان ها و خیابان های اصلی چندین شهر ترکیه تظاهرات کردند.
تظاهرات ۵ هزار نفری معترضان از شب گذشته تا اوایل صبح امروز چهارشنبه با مداخله پلیس و استفاده از بمب های گازی و ماشین های آب پاش علیه تظاهرات کنندگان همراه بود.
بر اساس خبر روزنامه «حریت» ترکیه، در این روز از تظاهرات سه معترض و یک روزنامه نگار و یک افسر پلیس مجروح شدند.
از طرف دیگر، دولت ترکیه در حال بررسی پیش نویس قانونی است که هدف از آن سرکوب کسانی است که به مطالب تحریک آمیز علیه دولت را در رسانه های اجتماعی منتشر می کنند. این قانون به دولت آنکارا قدرت تحقیق و تعقیب قانونی افرادی را می دهد که مطالب تحریک آمیز منتشر می کنند.
گزارش ها نشان می دهد که صرفا در روز گذشته تظاهرات، پلیس ترکیه ۲۵ معترض را در آنکارا دستگیر کرد. در سرکوب های مشابه دیگری نیز در استانبول ۶۶ معترض بازداشت شدند.
دولت آنکارا اخیرا تهدید کرده است که اگر پلیس نتواند تظاهرات ضد دولتی در این کشور را سرکوب کند، از نیروهای مسلح استفاده خواهد کرد.
----------------------
مخالفان اردوغان به شیوههای مبتکرانه اعتراض روی آوردهاند
اردوغان پس از دستگیری صدها تن ازمعترضان گفت که "برخائنان پیروز شده است". ولی معترضان روشهای تازهای برای بیان اعتراضات خود یافتهاند: ساعتها بیحرکت و خیره به عکس آتاتورک در میدان تقسیم یا خواندن کتاب با چشمان بسته.
اعتراضات داخلی و خارجی به برخورد خشونتبارنیروهای دولتی با تظاهرکنندگان در آنکارا و استانبول ادامه دارد. روز سهشنبه (۱۸ ژوئن / ۲۸ خرداد) ناوی پیلای، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل از دولت ترکیه خواست، از نقض حقوق بشر توسط نیروهای انتظامی جلوگیری کند.
خانم پیلای تاکید کرد، دولت ترکیه موظف است افرادی را که با اعمال خشونت علیه معترضان مرتکب نقض حقوق بشر شدهاند شناسایی و از آنها بازخواست کند.
پیلای خواستار آن شدکه دولت ترکیه جلوی حرکت های اعتراضی مسالمتآمیز را نگیرد و معترضان را تحت حمایت خود قرار دهد.
همزمان با انتشار اظهارات پیلای، خبرگزاری فرانسه به نقل از کانون وکلای آنکارا و استانبول و رسانههای ترکیه گزارش داد که روز سهشنبه نیز حرکتهای اعتراضی ادامه داشتهاند و نیروهای انتظامی دستکم ۱۳۰ نفر را دستگیر کردهاند.
اردم گوندوز، مردی که مجسمهوار در میدان تقسیم ایستاد ... اردوغان ازنیروهای پلیس خواست، با تمام توان خود با معترضان ...
براساس این گزارش، دررابطه با تظاهرات گستردۀ روزیکشنبه (۱۶ژوئن) در این دوشهر بیش از۵۰۰ نفردستگیر شدهاند.
شامگاه شنبه (۱۵ ژوئن) نیز پس از پایان یک کنسرت موسیقی، نیروهای انتظامی به جمعیتی که در "پارک گزی" گرد آمده بودند، حملهور شدند و دهها نفر را زخمی و شماری را دستگیر کردند. مأموران با گاز اشکآور و ماشینهای آبپاش موفق به پراکند جمعیت شندند. خبرنگاران از صحنههایی شبیه "میدان جنگ" گزارش دادند.
اردوغان: بر خائنان پیروز شدیم
رجب طیب اردوغان، نخستوزیر ترکیه روز سهشنبه (۱۸ ژوئن/۲۸ خرداد) در جمع پارلمانی حزب حاکم "عدالت و توسعه" مدعی شد که "غائله" پایان یافته و "دولت با پشتیبانی ملت ترکیه" توانسته است "توطئهی خائنان" را که با کمک "همدستان خارجیشان" طراحی شده بوده، خنثی کند.
اردوغان در میان کفزدنهای متوالی برادران حزبیاش گفت: «دمکراسی ما بار دیگر امتحان پس داد و پیروز شد.»
نخستوزیر ترکیه همچنین اظهار داشت، پارک گزی و میدان تقسیم متعلق به ترکیه و مردم ترکیه است "اما آنها (معترضان) مشکل خود را با رسانههای خارجی مطرح کردند".
اردوغان ضمن دفاع از برخوردهای خشونتآمیز نیروهای انتظامی گفت: «استفاده از گاز اشک آور حق مسلم پلیس است.» او از نیروهای انتظامی خواست، با تمام نیرو با "نافرمانیها و اوباشگریها" مقابله کند.
نخستوزیر ترکیه پیشتر تهدید کرده بود در صورت نیاز، برای برخورد با معترضان از نیروهای ارتش نیز استفاده خواهد کرد.
ابتکار عمل معترضان
نیروهای انتظامی در دو روز گذشته موفق شدهاند، از تجمعات و تظاهرات گستردهی معترضان در شهرهای گوناگون جلوگیری کنند. از روز دوشنبه (۱۷ ژوئن) شماری از معترضان راههای تازهای را برای بیان اعتراض خود تجربه میکنند.
روز دوشنبه در استانبول مرد جوانی به تنهایی چند ساعت، جلوی شمایل آتاتورک بر دیواری در میدان تقسیم، ایستاد و مجمسهوار به آن خیره شد. این عمل باعث شد که شمار زیادی از معترضان به او بپیوندند و پشت سر او به تصویر آتاتورک چشم بدوزند.
این حرکت اعتراضی صلحآمیز با حملهی خشونتبار نیروهای انتظامی به پایان رسید. به گزارش خبرگزاریها، مرد جوان موفق به فرار شد اما شماری از کسانی که از او تقلید کرده بودند، دستگیر شدند.
صبح سهشنبه در همان مکان زن جوانی با کتابی در دست ظاهر شد و چشمانش را با دستمالی بست و چشمبسته چنان وانمود کرد که در حال مطالعه کتاب است. پیش از آنکه نیروهای انتظامی بتوانند زن جوان را دستگیر کنند، او با پشتیبانی عدهای که دور او حلقه زده بودند، میدان تقسیم را ترک کرد.
حرکتهای اعتراضی در ترکیه دو هفته پیش در مخالفت با ساخت یک مجتمع تجاری در "پارک گزی" آغاز شد اما در پی برخورد خشونتآمیز نیروهای انتظامی، به تظاهرات علیه دولت اسلامگرای اردوغان تبدیل شده است.
----------------------
ادامه اعتراضات ضد دولتی در ترکیه
پس از گذشت سه هفته از آغاز اعتراضات در ترکیه، هنوز مخالفان دولت رجب طیب اردوغان، نخست وزیر این کشور بخصوص در آنکارا، پایتخت، به تظاهرات خود ادامه می دهند.
معترضان ترک از شیوه های جدیدی همچون ایستادن و تحصن در محل و اعتصاب غذا برای ابراز ناخشنودی خود از اقدامات دولت ترکیه استفاده می کنند.
مخالفان اعتقاد دارند سیاستهای دولت ترکیه از اصل سکولاریسم فاصله گرفته و مسئولان حکومتی در جهت اسلامیزه کردن کشور گام برمی دارند.
سه شنبه شب پلیس ترکیه با استفاده از خودروهای آبپاش و گاز اشک آور صدها معترض در محلهای اصلی شهر آنکارا را متفرق کرد. دهها نفر نیز در آنکارا و استانبول بازداشت شده اند.
گالیپ فرات، معترض ترک خواهان مجازات عاملان کشته و زخمی شدن شهروندان است وی در ادامه می گوید: “نمی دانم چه زمانی اتفاق افتاد اما خواهان مجازات مسئولین این حادثه هستیم. من می خواهم به همه نشان دهم که اعتراض ما نتیجه بخش خواهد بود و ما پیروز خواهیم شد.”
تظاهرات ضد دولتی در هفته های اخیر در ترکیه تا کنون چهار کشته و صدها مجروح بر جای گذاشته است.
----------------------
«ساکت ایستادن» به جای فریادهای اعتراضی در ترکیه
پس از سه هفته سردادن فریادهای اعتراض آمیز، مخالفان دولت ترکیه راه دیگری را برای نشان دادن نارضایتی خود برگزیده اند: ساکت ایستادن.
پس از این که نیروهای پلیس ضدشورش به رویارویی با تظاهرکنندگان پرداختند، حالا صدها نفر از مخالفان دولت در مراکز شهر بدون هیچ حرکتی یا شعاری می ایستند تا عملا راه را برای برخورد پلیس ببندند.
شبکه های اجتماعی اینترنتی مثل فیس بوک و توییتر در سازماندهی این حرکت اعتراضی نقش پررنگی داشته اند.
یکی از معترضان می گوید: «مقاومت ما تا روز پیروزی ادامه خواهد داشت. ما می خواهیم که ترکیه آزاد بماند. به همین دلیل در اینجا تجمع کرده ایم. ما امروز، فردا و هرروز در اینجا خواهیم ماند. تا زمانی که انرژی داشته باشیم خواهیم ماند.»
معترض دیگری می گوید: «این درواقع همان کاری است که ما از سه هفته قبل آن را انجام می دهیم. ما خشونت نشان ندادیم. هیچ حرف ناپسندی نگفتیم. این روش درست است. اعتراض آرام راه درستی است.»
حرکت اردم گوندوز، هنرمند ترک، الهام بخش این معترضان بود. او روز دوشنبه از ساعت شش بعد از ظهر به مدت هشت ساعت در میدان تقسیم ایستاد بدون آن که کلامی بگوید تا زمانی که پلیس او را مجبور به ترک میدان کرد.
----------------------
ده ها هزار کارگر متشکل دراتحادیه هاى کارگرى ترکیه بر علیه اردوغان به تظاهرات پرداختند
پس از اعلام امکان دخالت ارتش برای سرکوب مخالفان توسط معاون رجب طیب اردوغان ، سندیکا ها و اتحادیه هاى کارگران ترکیه که هنوز زخم هاى خونچکان کودتاهاى نظامى آمریکائى ارتش ناتوئى ترکیه را در جان و روح خود فراموش نکرده اند در مخالفت با چنین تصمیم هاى ضد مردمى و در دفاع از حقوق خود و براى نشان دادن همبستگى خود با آن بخش از جنبش مبارزاتى و ضد نئولیبرالى ترکیه به خیابانها آمدند ، خبرگزارى های مختلف از این تظاهرات گزارش هائى منتشر کردهاند در اینجا گزارشی از خبرگزارى یورونیوز را مشاهده میکنید.
پلیس مانع ورود معترضان به میدان تقسیم استانبول شد
ده ها هزار تن از کارگران عضو سندیکاهای کارگری در شهرهای بزرگ ترکیه از جمله آنکارا و استانبول دست به اعتصاب زده و راهپیمایی کردند.
این راهپیمایی در حمایت از معترضان به دولت اسلامگرا، باوجود اعلام قبلی وزارت کشور مبنی بر ممنوعیت هرگونه تجمع بوده است.
پلیس از ورود کارگران به میدان تقسیم با پرتاب گاز اشک آور و استفاده از خودروهای آبپاش جلوگیری کرد. شماری از معترضان با پلیس ضد شورش درگیر شدند.
همزمان رجب طیب اردوغان، نخست وزیر این کشور نیز در یک نشست خبری حاضر شد و در خصوص هجده روز ناآرامی متوالی باری دیگر واکنش نشان داد.
آقای اردوغان گفت: «این حرکت اجتماعی کوچک در ترکیه به درستی خوانده نشده است بنابراین به رویدادهای شمال آفریقا و خاورمیانه تشبیه شد. برخی از کسانی که وانمود می کردند دوست هستند بلافاصله نشان داده اند که چه ریاکار وبدلی هستند.»
پارک گزی در شهر استانبول که نقطه آغاز اعتراض های ترکیه بود از آثار به جا مانده از درگیری با معترضان پاکسازی شده و رسانه های نزدیک به دولت از کاشت درختان و گیاهان فصلی در این پارک خبر می دهند.
----------------------
دستگیری معترضین در ترکیه
رسانه های ترکیه گزارش می دهند پلیس ده ها مظنون درگیری در نزدیک سه هفته اعتراضات ضد دولتی را دستگیر کرده است.
خبرگزاری آنادولو می گوید روز سه شنبه دست کم ۲۵ تن در آنکارا و بسیاری دیگر در استانبول و ازمیر دستگیر شدند.
پیشتر، پلیس چند نفر را که به اعتراضی خاموش درمیدان تقسیم دست زده بودند دستگیر کرد.
دولت روز دوشنبه گفت اگر قدرت پلیس کافی نباشد ممکن است برای متوقف ساختن اعتراضات از ارتش استفاده کند.
دو اتحادیه کارگری عمده ترکیه،که صدها هزار کارگر را نمایندگی می کنند، روز دوشنبه علیه رفتار پلیس با تظاهر کنندگان در پارک گزی اعتصابی سراسری برپا کردند.
اکثر اعتصاب ها آرام بود، اما پلیس ضد شورش دقایقی با حدود یک هزار کارگران عضواتحادیه ها درآنکارا درگیر شد.
زد و خورد های کوچکتر با معترضین دراستانبول درحاشیه تظاهراتی که گروه های کارگری براه انداخته بودند ادامه یافت
----------------------
شبیخون پلیس در چندین شهر ترکیه
سحرگاه امروز پلیس ترکیه در یک شبیخون سازمان یافته در چندین شهر بیش از ٢۷۰ را که می گویند در اعتراضات هفته های اخیر علیه دولت ترکیه شرکت داشته اند در خانه هایشان دستگیر کردند.
در شبیخون آنکارا و استامبول ۷۰ نفر از اعضای حزب سوسیالیست ESP دستگیر و بازداشت
شدند.
بر اساس خبر حریت روزنامه روز ترکیه: علاوه بر دستگیر شده گان حزب سوسیالیست ۱۹۳ نفر دیگر در استانبول و ۱۳ نفر دیگر در اسکیس هیر دستگیر و بازداشت شده اند.
خبرگزاریها نیز از حمله پلیس ترکیه به دفتر دو روزنامه آتالیم و خبرگزاری اتکین و بازرسی
دفتر این دو روزنامه خبر دادند.
----------------------
دولت ترکیه تهدید به استفاده از ارتش علیه معترضان کرد
علیرغم اعتراضها در داخل و خارج ترکیه به خشونت پلیس در قبال معترضان، دولت اردوغان قصد عقبنشینی از مواضع سخت خود را ندارد و تهدید به آوردن ارتش به صحنه درگیریها کرده است.
بنا برگزارشها واکنش دولت ترکیه نسبت به معترضان پارک گزی استانبول شدیدتر میشود. بولنت آرینچ، معاون نخست وزیر ترکیه تهدید کرده است که اگر به مقرراتی که پلیس گذاشته عمل نشود، برای خاموش کردن اعتراضها از ارتش استفاده خواهد کرد.
خشونت پلیس نسبت به معترضان در روزهای یکشنبه و امروز (دوشنبه ۱۷ ژوئن) نیز ادامه پیدا کرد. در استانبول و آنکارا ظرف این مدت در شهرهای آنکارا و استانبول نزدیک به ۵۰۰ نفر دستگیر شدند.
دولت ترکیه روز گذشته نیز با به کارگیری گاز اشکآور و ماشین آبپاش علیه تظاهرکنندگان وارد عمل شد.
اما رجب طیب اردوغان، نخستوزیر ترکیه در یک سخنرانی که روزیکشنبه (۱۶ ژوئن/۲۶ خرداد) برای هواداران خود کرد، گفت که این او نیست که مانند یک دیکتاتور عمل میکند، بلکه معترضان اقلیتی هستند که میخواهند بر اکثریت غلبه پیدا کنند.
رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه همچنین گفت که "تکتک کسانی که خیابانها را ناامن کردهاند" شناسایی خواهند شد.
در حمایت از معترضان قرار بود امروز یک اعتصاب سراسری در ترکیه برپا شود. برخی از اتحادیهها از جمله اتحادیه پزشکان و مهندسان و دندانپزشکان اعلام کرده بودند که از این اعتصاب حمایت میکنند. اما معمرگولر، وزیرکشور ترکیه با غیرقانونی خواند این اقدام، اعتصاب کنندگان را تهدید به مجازات کرد.
همچنین عدهای از پزشکانی که به زخمیها کمک کردهاند، دستگیر شدهاند.
واکنش صدراعظم آلمان
آنگلا مرکل صدراعظم آلمان نسبت به روند حوداث در ترکیه انتقاد کرد و به شبکه تلویزیونی "آرتی ال" آلمان گفت «باید به صراحت بگویم که از آنچه در ترکیه رخ داده است شوکه شدهام. وقایع ترکیه هیچ تناسبی با معیارهای ما ازآزادی تظاهرات و ازادی عقیده و بیان ندارد.»
تظاهرات طرفداران اردوغان در استانبول
مرکل اضافه کرد که نمیخواهد به حکومت ترکیه هیچ اندرزی از بیرون دهد اما «از ترکیهای که وارد قرن ۲۱ شده» انتظار میرود این را بپذیرد که مردم حق دارند نظر دیگری جز حکومت داشته باشند. او همچنین به تاثیر این خشونتها در میان ترکهای مقیم آلمان اشاره کرد.
در روزهای اخیر شهرهای آلمان شاهد تظاهرات وسیع ترکهای مهاجر در حمایت از جوانان معترض در ترکیه بوده است.
«اروپا نباید به ترکیه پشت کند»
مارتین شولتز رئیس پارلمان اتحادیه اروپا از رجب طیباردوغان خواست که به معیارهای دمکراسی اتحادیه اروپا پایبند بماند. او گفت «این ترکیه است که قصد دارد وارد اتحادیه اروپا شود و نه برعکس. در حال حاضر ترکیه به زبان یک کشور دمکراتیک و قانونمدار حرف نمیزند.»
با این حال وی تاکید کرد که مذاکرات با ترکیه بر سر ورود این کشور به اتحادیه اروپا باید ادامه پیدا کند، زیرا روی برگرداندن اروپا از ترکیه در شرایط فعلی پیامدهای زیانبار شدیدی دارد.
به گفته رئیس اتحادیه اروپا این خطر ترکیه را تهدید میکند که در جامعه جهانی طرد شود.
جان اسلبورن، وزیر خارجه لوگزامبورگ نیز در گفتگو با «تاگس اشپیگل» نظری مشابه داد و گفت که «خودداری اتحادیه اروپا از شروع دور بعدی مذاکرات در پایان ماه جاری یک شکست برای مردم ترکیه است و نه دولت آنکارا.»
به عقیده وی «کشوری اسلامی مانند ترکیه این ظرفیت را دارد که به یک دمکراسی واقعی تبدیل شود.»
هشدار وزارت خارجه آلمان به مسافران راهی ترکیه
به دنبال خشونتهایی که به نظر میرسد به سادگی در ترکیه آرام نخواهند گرفت، وزارت خارجه آلمان از همه اتباع خود در این کشور خواست که از ناآرامیها دوری کنند و از حضور در مکانهای شلوغ خودداری ورزند.
----------------------
پلیس مانع ورود معترضان به میدان تقسیم استانبول شد
ده ها هزار تن از کارگران عضو سندیکاهای کارگری در شهرهای بزرگ ترکیه از جمله آنکارا و استانبول دست به اعتصاب زده و راهپیمایی کردند.
این راهپیمایی در حمایت از معترضان به دولت اسلامگرا، باوجود اعلام قبلی وزارت کشور مبنی بر ممنوعیت هرگونه تجمع بوده است.
پلیس از ورود کارگران به میدان تقسیم با پرتاب گاز اشک آور و استفاده از خودروهای آبپاش جلوگیری کرد. شماری از معترضان با پلیس ضد شورش درگیر شدند.
همزمان رجب طیب اردوغان، نخست وزیر این کشور نیز در یک نشست خبری حاضر شد و در خصوص هجده روز ناآرامی متوالی باری دیگر واکنش نشان داد.
آقای اردوغان گفت: «این حرکت اجتماعی کوچک در ترکیه به درستی خوانده نشده است بنابراین به رویدادهای شمال آفریقا و خاورمیانه تشبیه شد. برخی از کسانی که وانمود می کردند دوست هستند بلافاصله نشان داده اند که چه ریاکار وبدلی هستند.»
پارک گزی در شهر استانبول که نقطه آغاز اعتراض های ترکیه بود از آثار به جا مانده از درگیری با معترضان پاکسازی شده و رسانه های نزدیک به دولت از کاشت درختان و گیاهان فصلی در این پارک خبر می دهند.
----------------------
برپایی تظاهرات سراسر کارگران در ترکیه
در پی تظاهرات سراری اعضای سندیکاهای کارگری در ترکیه، باری دیگر پلیس ضد شورش همراه با خودروهای آبپاش در مراکز شهرهای بزرگ مستقر شد.
رسانه های ترکیه شمار تظاهرکنندگان علیه دولت اسلامگرای رجب طیب اردوغان را بالغ بر ۸۰۰ هزار تن عنوان می کنند.
محمت اوزالپ، عضو اتحادیه سندیکا ها می گوید: «ما خواهان کشوری هستیم که بیشتر دموکراتیک باشد؛ جایی که مردم بتوانند آزادانه عقایدشان را بازگو کنند. دولت نباید فشاری بر ما وارد کند.»
پلیس مانع ورود معترضان به میدان تقسیم استانبول شد
دولت ترکیه برپایی هرگونه تجمع و تظاهرات را ممنوع اعلام کرده و میدان تقسیم و پارک گزی نیز در روزهای گذشته از آثار به جا مانده از معترضان پاکسازی شده است.
یکی از شهروندان استانبول درخصوص اعتراض های صورت گرفته در پارک گزی این شهر می گوید: «بیش از هر چیز دیگری، پارک گزی برای مردم به یک تصویر بدل شده است. این تصویر آزادی و مقاومت را تداعی می کند. بنابراین بستن این مکان دردی را دوا نمی کند.»
پلیس ترکیه تنها در روز یکشنبه ۴۴۱ تن را در ارتباط با درگیری های استانبول و ۵۶ تن دیگر را نیز در رابطه با ناآرامی های آنکارا بازداشت کرده است.
اعتراض های مردمی در ترکیه به هجدهمین روز رسیده و علاوه بر پنج هزار مجروح تاکنون دست کم چهار کشته برجا نهاده است.
----------------------
سکوت شکننده در میدان تقسیم استانبول همزمان با اعتصاب سراسری
این روزها، سکوتی سنگین و شکننده بر میدان تقسیم و پارک گزی استانبول ترکیه سایه انداخته است.
پلیس روزها معترضان را از میدان و پارک می پراکند اما عصرهنگام آنان دوباره تجمع می کنند.
بیش از دو هفته است که اعتراض محیط زیستی به طرح تبدیل پارک گزی که اکنون صبغه ای اقتدارستیزانه به خود گرفته، ادامه دارد.
یکی از ساکنان استانبول با اشاره به سخنان دیروز
رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه، گفت: «دیروز گفتند که اردوغان پارک را تر و تمیز کرده است و استانبولی ها می توانند از آن دیدن کنند. اما پارک پشت سرتان را می بینید، مردمی نیست، جمعی نیست. اردوغان دروغ می گوید، دروغی بزرگ.»
دختر جوانی می افزاید: «اردوغان را نمی خواهم. چنین زندگی را نمی خواهیم. آزادی و سرزنده گی و پویایی می خواهیم. نمی دانم، گریه ام می گیرد.»
آقای اردوغان، دیروز یکشنبه، برای قدرت نمایی هم که شده در بین ده ها هزار نفر از حامیان خود در استانبول ظاهر شد.
پلیس تنها در روز گذشته بیش از ۴۰۰ نفر از معترضان را بازداشت کرد.
پنج اتحادیه کارگری ترکیه، امروز دوشنبه، از اعضای خود برای شرکت در اعتصابی سراسری دعوت به عمل آورده اند.
دولت با غیرقانونی خواندن دعوت دو سندیکای بزرگ اعلام کرده است پلیس با تظاهرات کنندگان مقابله خواهد کرد.
----------------------
اردوغان رسانههای خارجی را متهم به تحریک مردم کرد
درگیریهای گسترده در استانبول حول میدان تقسیم روز یکشنبه ادامه یافت. اردوغان رسانههای خارجی متهم به تحریک مردم کرد. اتحادیه کارگری برای روز دوشنبه به اعتصاب عمومی در سراسر ترکیه فراخوانده است.
رجب طیب اردوغان میگوید دستور وی مبنی بر پاکسازی میدان تقسیم و پارک گزی وظیفهای بوده که به عنوان نخست وزیر داشته است. وی گفت که میدان تقسیم را به "تروریستها" واگذار نخواهد کرد.
اردوغان با حمله به شبکههای خبررسانی خارجی بیبیسی و سیانان و خبرگزاری رویترز اظهار داشت که این رسانهها اطلاعات کذب در گزارشهای خود منتشر کردهاند.
نخست وزیر ترکیه که روز یکشنبه (۱۶ ژوئن/۲۶ خرداد) در برابر صدها هزار نفر از هواداران حزب عدالت و توسعه در بزرگترین میدان شهر سخن میگفت، با اشاره به جمعیتی که در برابر حضور داشتند افزود: «آنکس که میخواهد تصویر واقعی ترکیه را ببیند، این تصویر اینجاست.»
گفته میشود دولت و حزب حاکم طرفداران خود را از سراسر کشور با اتوبوس و کشتی به استانبول آورده بود.
در پی حمله خشونتبار نیروهای پلیس به معترضان در میدان تقسیم در شامگاه شنبه که صدها مجروح زن و مرد و کودک برجای گذارد، مخالفان دولت در شبکههای مجازی برای بعدازظهر یکشنبه به یک تظاهرات یک میلیون نفری در میدان تقسیم فراخواندند.
معترضان از سراسر کلانشهر استانبول به سوی میدان تقسیم سرازیر شدند، ولی میدان به محاصره نیروهای پلیس درآمده بود. خیابانهای اطراف میدان به صحنهی درگیریهای سخت میان معترضان و نیروهای پلیس بدل شد که همچنان ادامه دارد.
نیروهای پلیس قادر نبودند هزاران تظاهرکننده را با آبپاش و گازهای اشکآور متفرق سازند. معترضان فریاد میزدند "همه جا تقسیم است، همه جا مقاومت است".
تاکنون چهار کشته و ۷۵۰۰ مجروح
مخالفان دولت اعلام کردهاند به جنبش اعتراضی خود ادامه خواهند داد. معترضان به طور کلی مخالف اردوغان هستند. آنها نخستوزیر را متهم میکنند رویکردی خودکامه و دیکتاتورمنشانه دارد و قصد دارد جامعه ترکیه را اسلامیزه کند.
بنا به اعلام کانون پزشکان ترکیه، برخوردهای میان پلیس و تظاهرکنندگان که از اواخر ماه مه همچنان ادامه دارد، تاکنون چهار کشته و ۷۵۰۰ مجروح برجای گذاشته است.
فراخوان اتحادیه کارگری به اعتصاب
یکی از اتحادیههای بزرگ کارگری ترکیه که ۲۴۰هزار عضو در حوزهی خدمات عمومی دارد، برای روز دوشنبه مردم را به اعتصاب در سراسر کشور فراخوانده است.
یک اتحادیه کارگری دیگر نیز در حال بررسی شرکت در این اعتصاب است.
انتقاد متحدان اروپایی ترکیه
لحن شدید اردوغان و خشونتنیروهای پلیس با مخالفان، انتقاد شرکای غربی ترکیه را برانگیخته است. اشتفن زایبرت، سخنگوی دولت آلمان و شورای اروپا روز یکشنبه از گسترش دامنهی درگیری به دولت ترکیه هشدار دادهاند.
گیدو وستروله، وزیر امور خارجه آلمان گفته است که دولت ترکیه "با برخورد تأسفبرانگیز خود علامتهای بهکلی اشتباه" به داخل و خارج کشور میفرستد.
کلاودیا روت، از رهبران حزب سبزهای آلمان که خود در زمان حملات روز شنبه نیروهای پلیس ترکیه در صحنه حضور داشته است گفت: «همانند یک صحنه جنگ بود. مردم را در خیابانها دنبال میکردند و بهطور هدفمند با گلولههای گاز اشکآور به سوی مردم شلیک میکردند.»
----------------------
حمله سراسری نیروهای پلیس ترکیه به معترضان
پلیس ترکیه به معترضانی که در پارک گزی گرد آمده بودند، حمله کرد. مأموران با خشونتی بیسابقه به ضرب و شتم معترضان پرداختند و چادرهای آنان را جمع کردند. اما به نظر نمیرسد که با این حمله، اعتراض به پایان رسیده باشد.
اندکی پس از پایان یک کنسرت موسیقی نیروهای پلیس به جمعیتی که در "پارک گزی" گرد آمده بودند، حملهور شدند. شامگاه شنبه (۱۵ ژوئن) جمعیت بزرگی برای شنیدن کنسرت به پارک آمده بودند، که در میان آنها هم کودک بود و هم افراد سالخورده.
پس از پایان کنسرت در حالیکه هنوز جمعیت پارک را ترک نکرده بود، صدها مأمور با گاز اشکآور و ماشینهای آبپاش به پارک حمله کردند. جمعیت سراسیمه به هر سویی فرار میکردند. خبرنگاران از صحنههایی شبیه "میدان جنگ" گزارش دادهاند.
مدت زیادی طول نکشید که پارک به محوطهای تاریک و خالی بدل شد. بولدوزرها در پارک پیش رفتند و تمام سنگرها و چادرهای معترضان را درهم کوبیدند. پس از پایان این عملیات تمام پارک به محاصره در آمد. هیچکس از مردم، حتی خبرنگاران نیز اجازه ورود به پارک را ندارند.
بسیاری از معترضان و عدهای که زخمی شده بودند به هتل "دیوان" پناه بردند، اما در آنجا نیز مأموران آنها را به دام انداخته و دستگیر کردند. تا پاسی از شب مأموران به هتلهای اطراف "میدان تقسیم" و "پارک گزی" حمله میکردند، با "خشونت زیاد"، معترضان را مضروب میکردند و برخی را با خود میبردند.
زخمیها و کودکان سرگردان
گروهی از پزشکان یک بیمارستان در توییتر خبر دادهاند: «هر دقیقه به اینجا مجروحانی میآورند که با گلوله پلاستیکی زخمی شدهاند. اینجا به میدان جنگ شبیه شده. زنانی هستند که یک چشمشان را از دست دادهاند یا افرادی که سر و صورتشان خونی است.»
در خیابانها آژیر آمبولانسهایی بلند است که مجروحان را به بیمارستانها میرسانند. اولین گزارشها از بیش از ۳۰ نفر زخمی خبر داده بودند، اما رقم واقعی بیتردید بیشتر است. کودکان بسیاری که از والدین خود دور افتادهاند، در خیابان سرگردان هستند. معترضان از آنها ثبت نام به عمل آورده و عکس آنها را در اینترنت منتشر کردهاند تا خانوادهها برای تحویل گرفتن آنها تماس بگیرند.
"مبارزه ادامه دارد"
زمانی که عملیات پلیس ضدشورش در "پارک گزی" جریان داشت، هزاران تظاهرکننده در خیابانها علیه رجب طیب اردوغان، نخست وزیر، شعار میدادند و فریاد میزدند: «این اول کار است. مبارزه ادامه دارد.»
در خیابانهای منتهی به "میدان تقسیم" بار دیگر هزاران جوان معترض گرد آمدند. در خیابان استقلال، در مرکز شهر استانبول، هزاران تظاهرکننده به سوی میدان در حرکت بودند که با حمله مأموران مسلح روبرو شدند. معترضان سعی داشتند از خیابانها و کوچههای فرعی خود را به "میدان تقسیم" برسانند اما در هر گوشه و کنار با مأموران پلیس درگیر میشدند.
فرمان تخلیه پارک
تظاهرکنندگان روز شنبه در کنفرانسی اعلام کرده بودند که قصد دارند در روزهای آینده "پارک گزی" را تخلیه کنند. آنها پرچمهای خود را جمعآوری کرده بودند و قصد داشتند تمام چادرها را نیز برچینند، غیر از چند چادر که قرار بود به عنوان نماد مبارزه در پارک باقی بمانند.
کلاودیا روت، رهبر حزب سبزهای آلمان، در زمان حمله مأموران در استانبول اقامت داشت و از نزدیک سرکوب معترضان را شاهد بود. خانم روت به خبرگزاری آلمان گفت: «درست مثل جنگ بود. مأموران در خیابانها مردم را تعقیب میکردند و با گلولههای اشکآور به طرف آنها شلیک میکردند.»
کلاودیا روت با معترضانی که از دو هفته پیش در "پارک گزی" مستقر شده بودند، گرم صحبت بود که مأموران حمله کردند. او تأکید کرد که تا پیش از حملهی پلیس ضدشورش، فضای پارک کاملا آرام بود.
رجب اردوغان روز شنبه (دیروز) به معترضان مهلت داده بود که تا روز یکشنبه میدان را ترک کنند. نخست وزیر تهدید کرده بود که اگر معترضان میدان را ترک نکنند، با حمله نیروهای پلیس روبرو خواهند شد. اما نیروهای پلیس پیش از پایان مهلت به معترضان حمله کردند.
"دفاع از دموکراسی"
تظاهرات در ترکیه دو هفته پیش در مخالفت با ساخت یک مجتمع تجاری در "پارک گزی" آغاز شد اما به تظاهرات علیه سیاستهای دولت اسلامگرای اردوغان تبدیل شد.
نخست وزیر ترکیه گفته است که این طرح تا زمان رای دادگاه متوقف میشود و در این خصوص همهپرسی در کشور برگزار خواهد شد. سخنگوی دولت ترکیه نیز گفته است که طرح ساخت مجتمع تجاری در "پارک گزی" فعلا تا زمانی که دادگاه درباره قانونی بودن یا نبودن آن حکم دهد، متوقف میشود.
اما معترضان گفتهاند که جنبش اعتراضی آنها فراتر از یک اعتراض محیط زیستی است. آنها خواهان "تعمیق آزادیهای مدنی و دفاع از دموکراسی" در کشور هستند.
حزب اسلامگرای "عدالت و توسعه" طرفداران خود را روز یکشنبه (۱۶ ژوئن) به راه پیمایی فرا خوانده است. در برابر، در اعتراض به حمله پلیس به پارک، یکی از بزرگترین سندیکاهای کارگری، همگان را به اعتصاب سراسری در روز دوشنبه دعوت کرده است.
----------------------
وعده اردوغان برای توقف طرح توسعه پارک استانبول تا حکم دادگاه
رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه، در اظهاراتی آشتیجویانه به مخالفان طرح توسعه پارک گزی استانبول، وعده داد که این اجرای طرح را تا زمان حکم دادگاه متوقف میکند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، آقای اردوغان که جمعه شب، ۲۴ خرداد، با گروهی از هنرمندان به همراه دو نفر از اعضای جنبش اعتراضی «همبستگی تقسیم» دیدار داشت در جمع آنها وعده داده است که به رای دادگاه تمکین کند، فارغ از این که حکم دادگاه علیه طرح توسعه پارک گزی باشد یا نه.
این دیدار تنها ساعاتی پس از اظهارات تهدیدآمیز نخست وزیر ترکیه در رابطه با معترضانی انجام شد که در پارک گزی تحصن کردهاند. اردوغان گفته بود که کاسه صبرش لبریز شده و به معترضان هشدار میداد که با تصرف این پارک، آنها را از آنجا بیرون خواهد راند.
مخالفان طرح توسعه پارک گزی میگویند که این پارک جزء اندک فضاهای سبز باقیمانده در شهر استانبول است که باید حفظ شود، اما دولت ترکیه اصرار دارد که با اجرای طرح توسعه آن پارک، تغییراتی بنیادین در آن به وجود آورد و یک مرکز خرید و یک مسجد در آن بسازد.
این اختلافات در دو هفته اخیر باعث اعتراضات گستردهای در ترکیه شده و در برخی موارد به درگیریهای شدیدی میان معترضان و نیروهای پلیس انجامیده است. اما اکنون دولت ترکیه در تلاش برای راضی کردن معترضان و پایان دادن به تحصن آنها تصمیم گرفته است که موضوع را به دادگاه ارجاع دهد و تا زمان رای دادگاه، این پروژه را متوقف سازد.
دولت ترکیه روز چهارشنبه نیز پیشنهاد داده بود در صورتی که رای دادگاه به نفع دولت باشد، این طرح را به رفراندوم خواهد گذاشت.
تایفون قهرمان، یکی از اعضای جنبش «همبستگی تقسیم»، پس از دیدار شب گذشته با اردوغان به خبرنگاران گفت: «نخست وزیر اظهار داشت که اگر نتیجه آرای عمومی بر این باشد که این منطقه همچنان به عنوان پارک باقی بماند، آنها نیز اطاعت خواهند کرد.»
وی افزود: «سخنان او در این باره که این پروژه تا زمانی که دادگاه رای خود را اعلام نکرده باشد، اجرا نخواهد شد، یکی از نتایج مثبت دیدار امشب است.»
جنبش همبستگی تقسیم هنوز نگفته است که مواضع آن نسبت به دیدار شب گذشته چیست. در بیانیهای که این جنبش شب گذشته منتشر کرد، روشن نشده است که آیا آنها به اعتراضات خود ادامه میدهند یا نه.
----------------------
اعتراض وزرای خارجه آلمان و فرانسه به ترکیه
نوشتۀ بیژن برهمندی:
وزیر خارجه فرانسه، گفت که حوادث ترکیه شباهتی با بهار عربی ندارند، چرا که ترکیه در اوضاع اقتصادی شکوفائی قرار دارد، در حالیکه کشورهای عربی در آن دوران وضعیت مشابهی نداشتند. دیگر اینکه آقای اردوغان منتخب مردم است درحالیکه مبارک و بنعلی در این موقعیت نبودند
"لوران فابیوس"- وزیر خارجه فرانسه، امروز طی مصاحبه ای با کانال تلویزیون دولتی این کشور اظهار تمایل کرد که دولت ترکیه با ملایمت و بردباری با مخالفان برخورد کند و با آنها بگفتگو بپردازد.
وزیر خارجه فرانسه توضیح داد که روز گذشته با احمد داود اوغلو، همتای ترک خود تلفنی درباره سوریه مذاکراتی داشته و با استفاده از همین فرصت با وی درباره حوادث داخلی ترکیه نیز صحبت کرده است. او گفت فرانسه تمایل خود را به برقراری آرامش و گفتگو میان دو طرف یادآوری کرده است.
لوران فابیوس، در پاسخ خبرنگاران اعتراف کرد که دولت ترکیه بیشتر به یاری قاطعیت و شاید هم بیاری بوخامت کشاندن اوضاع می کوشد برای این مسئله راهی بیابد.
وزیر خارجه فرانسه، با نقل سخنان عبدالله گل رئیس جمهوری ترکیه و در تأیید او گفت که در دموکراسی باید گفتگو حاکم باشد.
وی اضافه کرد که فکر نمی کند با این حوادث، ترکیه از اروپا فاصله گرفته باشد. او گفت البته درست است که اقداماتی در آنجا انجام می شوند که کسی مایل نیست در اروپا بوقوع بپیوندند.
وزیر خارجه فرانسه تأکید کرد که حوادث ترکیه شباهتی با "بهار عربی" ندارند. چرا که ترکیه در اوضاع اقتصادی شکوفائی قرار دارد در حالیکه کشورهای عربی در آن دوران وضعیت مشابهی نداشتند؛ دیگر اینکه آقای اردوغان منتخب مردم است، در حالیکه مبارک و بنعلی (رؤسای سابق جمهوری مصر و تونس در زمان شورشهای موسوم به بهار عربی) در این موقعیت نبودند.
امروز همچنین "گیدو وسترول"*- وزیر خارجه آلمان، نیز درگیریها و سرکوب تظاهرکنندگان در میدان تقسیم استانبول را «نشانه بدی» برای ترکیه و اروپا تفسیر کرد. او گفت دولت ترکیه با این نوع برخوردها به تظاهر کنندگان، هم برای کشور ترکیه و هم برای اروپا علائم خوبی نمیفرستد؛ وی یادآوری کرد که آزادی اجتماعات و نیز آزادی اظهار عقیده، جزو حقوق بنیادی و غیرقابل اغماض در دموکراسیها بشمار میروند. دولت آنکارا باید کاری کند که شهروندان ترکیه بتوانند از حقوق کامل خود برخوردار شوند.
وزیر خارجه آلمان، نخست وزیر ترکیه را فرا خواند تا هماهنگ با ارزشهای اروپائی، با تظاهر کنندگان در جوی آرام وارد مذاکرات سازنده شود.
در حالی که دوازده روز از بحران میدان تقسیم می گذرد، درگیریها به پایان نرسیدهاند و پلیس شب گذشته مجبور شد دوبار میدان تقسیم را از چنگ مخالفان بدر آورد.
----------------------
وزیر کشور ترکیه: اعتصاب امروز غیرقانونی است
معمر گولر، وزیر کشور ترکیه، اعتصاب سراسری امروز را غیرقانونی خوانده و خواستار مجازات اعتصابکنندگان شده است. این اظهارات در واکنش به فراخوان دو اتحادیه مهم صنفی برای اعتصاب سراسری بوده است.
به گفته سخنگویان اتحادیهها، هدف از اعتصاب یکروزه امروز "پایان دادن به خشونتهای پلیس" است.
بنابر گزارشها در آنکارا، پلیس مانع حرکت صدها اعتصابکننده به مرکز شهر شده است. رییس اتحادیه پزشکان ترکیه هم گفته است که در استانبول هشت پزشک و پرستار که مجروحان را در درمانگاههای موقت درمان کرده بودند، دستگیر شدهاند.
بولنت آرینچ معاون نخست وزیر ترکیه هم گفته است اگر تلاش پلیس برای پایان دادن به اعتراضها کافی نباشد، ممکن است ارتش در استانبول و آنکارا وارد عمل شود.
دعوت به اعتصاب یک روز بعد از آن صورت گرفت که پلیس، معترضان مستقر در پارک گزی استانبول را پس از ۱۸ روز از پارک بیرون راند.
اتحادیههای صنفی پزشکان، مهندسان و دندانپزشکان هم اعلام کردهاند از این اعتصاب حمایت خواهند کرد.
این در حالی است که دیشب (یکشنبه، ۲۶ خرداد) درگیریهای پراکندهای بین پلیس و معترضان در استانبول و آنکارا جریان داشت و به گزارش خبرگزاری دوغان، دیروز دهها نفر در استانبول و ۷۰ نفر در آنکارا دستگیر شدهاند.
امروز هم برای چند تظاهرات در استانبول فراخوان داده شده است.
همچنین گفته میشود که پلیس یک نماینده پارلمان را که وابسته به حزب جمهوریخواه مردم بوده، کتک زده است.
کریس موریس، خبرنگار بیبیسی در استانبول میگوید که تنشها هنوز فروکش نکرده و بسیاری از مناطق شهر بیثبات و ناآرام است.
دیروز رجب طیب اردوغان، نخستوزیر ترکیه در سخنرانی برای دهها هزار نفر از هوادارانش گفت که او مثل یک دیکتاتور عمل نمیکند، بلکه این معترضان هستند که تلاش میکنند اقلیت بر اکثریت سلطه پیدا کند.
آقای اردوغان از رسانههای خارجی هم انتقاد کرد و وعده داد که "تکتک کسانی که خیابانها را ناامن کردهاند" شناسایی خواهند شد.
گاز اشکآور
اتحادیه پزشکان ترکیه دیروز استفاده "بیرحمانه از گازهای شیمیایی" در رویارویی نیروهای پلیس با معترضان را محکوم کرد و درباره عواقب استفاده بیمهابا از گاز اشکآور برای جمعیتهای زیاد هشدار داد.
به گفته این اتحادیه، دیروز در آنکارا یک کپسول گاز اشکآور به سر یک زن بیست ساله اصابت و او را مجروح کرده است.
براساس نتایج یک نظرسنجی اینترنتی که یازده هزار نفر در آن شرکت داشتند، نیمی از آنها تا یک هفته از عوارض گاز اشکآور رنج بردهاند.
با وجود سختگیری دولت در مقابل تظاهرکنندگان، معترضان قول دادهاند که عقب ننشینند و به اعتراضها در میدان تقسیم ادامه دهند.
به گفته خبرنگار بیبیسی، دو طرف منازعه از ادبیات تندی علیه هم استفاده میکنند و به نظر میرسد که تنش همچنان رو به افزایش است.
این ناآرامیها در اعتراض به تغییر کاربری پارک گزی استانبول و بر پایه ملاحظات زیستمحیطی آغاز شد، اما بعد منتقدان به عملکرد حزب حاکم عدالت و توسعه به معترضان پیوستند.
این افراد معتقدند که دولت برخلاف قانون اساسی سکولار ترکیه عمل میکند و قصد ترویج و تعمیق قوانین اسلامی را دارد.
پیش از این، نخستوزیر ترکیه وعده داد که موضوع تخریب پارک به دادگاه ارجاع داده شود و حتی در صورتی که دادگاه به نفع دولت رأی داد، باز تصمیم نهایی در این باره پس از برگزاری یک همهپرسی نهایی شود. اما اعتراضها فروکش نکرده است.
گفته میشود که در رویارویی نیروهای پلیس با معترضان در ترکیه تاکنون چهار نفر کشته و حدود پنج هزار نفر زخمی شدهاند.
----------------------
اعتصاب اتحادیههای صنفی ترکیه از امروز آغاز میشود
در این اعتصاب که در اعتراض به برخورد خشونتآمیز پلیس با معترضان صورت میگیرد، اتحادیههای پزشکان، مهندسان، معماران و دندانپزشکان ترکیه نیز حضور خواهند داشت.
اتحادیههای صنفی ترکیه اعلام کردند که از امروز دوشنبه ٢٧ خرداد در سراسر این کشور دست به اعتصاب میزنند.
به گزارش شبکه خبری بلومبرگ، در این اعتصاب که در اعتراض به برخورد خشونتآمیز پلیس با معترضان صورت میگیرد، اتحادیههای پزشکان، مهندسان، معماران و دندانپزشکان ترکیه نیز حضور خواهند داشت.
انجمن اتحادیههای صنفی خواستار توقف هر چه سریعتر خشونتهای پلیس علیه معترضان و عذرخواهی نیروهای امنیتی شده است.
«مصطفی تورگوت» سخنگوی سندیکاهای گارگران ترکیه پیش از این اعلام کرده بود که در پی حمله نیروهای امنیتی به پارک گزی و استفاده از گاز اشکآور و بمبهای صوتی برای متفرق کردن تظاهرکنندگان، خواستار اعتصاب عمومی در روز دوشنبه هستیم.
این اتحادیهها چهارشنبه گذشته نیز در اعتراض به عملیات پلیس برای تخلیه تظاهرکنندگان از میدان تقسیم، دست به اعتصاب زده بودند.
----------------------
دولت ترکیه: اجازه نمی دهیم در میدان تقسیم تجمع شود
یورو نیوز : مقامات ترکیه اعلام کردند که پس از پشت سر گذاشتن شبی ناآرام در استانبول، اجازه نمی دهند که باری دیگر مخالفان دولت اسلامگرا در میدان تقسیم این شهر تجمع کنند.
این در حالی است که معترضان خبر داده اند ساعت ۱۶ به وقت محلی در این میدان گردهم می آیند. دولت ترکیه می گوید کسانی که به این اعتراض خیابانی می پیوندند «تروریست» هستند.
پلیس ضد شورش تلاش کرده است تا معترضانی در میدان تقسیم ماندگار شده اند را با پرتاب گاز اشک آور متفرق سازد. همچنین پارک گزی از وجود چادر ها و سنگرهای ساخته شده توسط معترضان پاکسازی شده است.
یکی از معترضان با تکرار این جمله که «ما نگران نیستیم.» می گوید: «ما می خواهیم که نخست وزیر دیکتاتور کناره گیری کند.»
آنکارا، پایتخت ترکیه نیز بامداد روز یکشنبه ملتهب بود. از سویی دیگر هواداران رحب طیب اردوغان، نخست وزیر دولت اسلامگرای این کشور نیز می خواهند برای حمایت از این دولت، تظاهراتی برپا کنند. این تظاهرات در استانبول احتمالا کیلومتر ها دور تر از میدان تقسیم برپا می شود
----------------------
شب توفانى استانبول
واکنشهای مردمی در ترکیه در مخالفت با برخی رفتارها و سیاستهای رجب طیب اردوغان درحالی پس از حدود سه هفته از آغاز آن ادامه دارد که تقریبا هیچکدام از طرفین از مواضع خود کوتاه نیامدهاند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) از استانبول، روند اعتراضها در بخشی از این شهر که درواقع آغاز ناآرامیهای اخیر از آنجا رقم خورد و به دیگر شهرهای این کشور سرایت کرد، درحالی به شکل تناوبی ادامه دارد که فعالیتهای گردشگری را تاحدودی تحت تاثیر خود قرار داده اما دیگر نقاط شهر درنهایت آرامی بهسر برده، همچنان از گردشگران کشورهای مختلف نیز پذیرایی میکند.
اعتراضها در محله بشیکتاش، تپه مشرف بر میدان تقسیم (Tiksim)، خیابان منتهی به محل احداث هتل در پارک قدیمی موضوع اعتراضها (گزی) و خود میدان آنچنان است که حضور مداوم و متناوب چندهزار نفر از اهالی استانبول – عموما جوانان و دانشجویان – معمولا با تنشهایی میان آنها و نیروهای پلیس همراه است.
با این حال، نیروهای پلیس ضد شورش ترکیه با رعایت فاصله از جمعیت معترضان، عملا یک حصار امنیتی در منطقه تشکیل داده، از مواجهه مستقیم با معترضان تا جای ممکن خودداری میکنند. البته نیروهای پلیس که معمولا با شلیک گاز اشکآور و گاز فلفل؛ فشار آب و ایجاد موانعی سعی در کنترل معترضان دارند، در چند روز گذشته بارها سعی کردهاند منطقه را پاکسازی کنند اما درنهایت موفق نبودهاند.
تعداد قابل توجهی از جمعیت حاضر در این منطقه، با برپایی چادرهایی در پارک محل مناقشه، با ایجاد مانع انسانی، از ادامه تخریب پارک جلوگیری کردند و هرچند در یورشهای پلیس گاه بیرون رانده شدند، اما هر بار پس از مدتی به جای خود بازگشتند. همچنین خیابان معروف استقلال (Istiklal) نیز که از خیابانهای مهم گردشگری استانبول بهشمار میرود، تحت تاثیر ناآرامیهای اخیر، به حالت نیمهتعطیل درآمده، همواره شاهد حضور فوج جمعیتی است که از این خیابان به میدان تقسیم سرازیر میشوند.
در خود محوطه میدان تقسیم نیز گروههای سیاسی مختلف با ترتیب دادن راهپیماییهای کوچکی به ایراد شعارهای مختلف خود میپردازند که مضمون مهمترین آنها درخواست استعفای اردوغان و همچنین خط و نشان کشیدنهایی برای او در ادامه برخی سیاستهای اسلامگرایانه و اقتصادی دولتاش است.
این شرایط موجب شده است که عملا با تاکید معترضان بر ادامه اعتراضها و درخواستهای خود از یکسو و نیز سخنرانیهای تحریککننده اردوغان در مقابله با معترضان و گروههای سیاسی مخالفش، هیچگونه نرمشی ازسوی طرفین دیده نشده، روند موجود ادامه یابد. البته تاکیدهای نخستوزیر ترکیه مبنی بر ادامه نقشههای ساخت و ساز و نوسازی در استانبول در حالی انجام میشود که این عملیات عملا متوقف شده است.
بنا بر این گزارش، شرایط ملتهب اطراف میدان تقسیم استانبول در حالی جریان دارد که در خارج از این محوطه، نهتنها روند زندگی عادی برقرار است، بلکه فعالیتهای گردشگری این شهر توریستپذیر، بویژه در اطراف تنگه بسفر، خلیج شاخ طلایی، کاخ توپکاپی، مسجد ایاصوفیا و خیابان بغداد (باکداد جاده سی) که همگی در فاصلههای نزدیکی از میدان تقسیم و خیابان استقلال قرار دارند، تقریبا بدون وقفه ادامه دارد.
----------------------
دولت ترکیه ساختوساز در پارک گزی را موقتا متوقف میکند
بی بی سی : رجب طیب اردوغان، نخستوزیر ترکیه با چند نفر از اعضای یک گروه اصلی نماینده معترضان استانبول دیدار کرده است.
پس از این دیدار، سخنگوی دولت اعلام کرد که اجرای طرح ساختوساز در پارک گزی استانبول به طور موقت متوقف میماند تا زمانی که یک دادگاه درباره قانونی بودن یا نبودن آن حکم دهد و در صورتی که دادگاه از دولت حمایت کند، باز این امکان هست که برای تصمیمگیری نهایی در این باره همهپرسی برگزار شود.
دیدار نخستوزیر با معترضان در آنکارا، پایتخت، و ساعاتی پس از آن انجام شد که آقای اردوغان “کلیک آخرین هشدار” را به معترضان در پارک گزی داد.
تایفون کارامان از اعضای گروه “اتحاد تقسیم” نتیجه این گفتوگو را “مثبت” ارزیابی کرد.
گفته شده است که معترضان روز جمعه در میدان تقسیم استانبول دور هم جمع میشوند تا درباره تصمیم خود برای اقدام بعدی در این باره به توافق برسند.
گروه “اتحاد تقسیم” از اصلیترین گروههایی است که با طرحهای دولت برای ساخت و ساز در پارک گزی مخالفند.
رویارویی نیروهای پلیس و معترضان به ساختوساز در پارک گزی از نزدیک به دو هفته پیش در حوالی این پارک و میدان تقسیم استانبول جریان داشته است.
معترضان در پارک گزی میگویند که تنها زمانی محل را ترک خواهند کرد که دولت از طرحهای ساختوساز دست بردارد.
دیدار دیروز نخستوزیر ترکیه با معترضان اولین دیدار مستقیم آقای اردوغان با سازماندهندگان اعتراضات بود.
حسین چلیک، سخنگوی دولت پس از دیداری که پنجشنبه شب انجام شد، گفت که رأیگیری عمومی درباره پارک گزی در آینده برگزار خواهد شد.
او گفت: “این پارک نباید جایی باشد که مردم ۲۴ ساعته در آن زندگی میکنند.”
او اضافه کرد: “از همه در استانبول خواهیم پرسید که نظرشان چیست.”
او همچنین گفت که درباره ادعاهای مربوط به “توسل بیش از حد به زور و خشونت” توسط نیروهای پلیس تحقیق خواهد شد.
آقای کارامان هم نشست با نخستوزیر را مثبت ارزیابی کرد و گفت که به این اقدام باید “به گونهای مثبت” پاسخ داده شود.
گروه “اتحاد تقسیم” اصلیترین گروه نماینده معترضان در پارک گزی خوانده میشود. بسیاری از این معترضان هماکنون در پارک مستقر شدهاند.
پیش از این، “اتحاد تقسیم” در اطلاعیهای تصریح کرده بود: “با تمام درخواستها و کیسههای خوابمان در پارک گزی خواهیم ماند.”
طرح دولت برای ساخت یک مرکز خرید در پارک گزی زمینهساز اعتراضات در استانبول بود که اندکی بعد با تظاهرات ضددولتی در چندین شهر دیگر همراه شد.
----------------------
اعتراضات و درگیری ها در ترکیه ادامه دارد
مناطق مختلف استانبول دیشب شاهد درگیری های پراکنده معترضان و نیروهای امنیتی ترکیه بود.
به گزارش روز دوشنبه پایگاه خبری شبکه العالم، با وجود تخلیه میدان تقسیم استانبول از معترضان پس از یورش شمار بسیاری از نیروهای امنیتی؛ درگیری ها بین نیروهای امنیتی و معترضان دیشب به صورت پراکنده در مناطق مختلف این شهر ادامه یافت.
“رجب طیب اردوغان” نخست وزیر ترکیه، پاکسازی میدان تقسیم از معترضان را از وظایف خود دانست.
وی در جمع هوادارانش در محلی نزدیک به مکان تجمع معترضان در استانبول، مخالفانش را تروریست نامید.
اتحادیه های صنفی و سندیکاها در ترکیه امروز کارگران را به اعتصاب عمومی دعوت کرده اند. هدف از این اعتصاب اعتراض به برخورد خشونت آمیز با تظاهرکنندگان اعلام شده است.
در جریان اعتراضات دو هفته اخیر استانبول، برخوردهای خشونتبار نیروهای امنیتی با معترضان منجر به کشته شدن ۵ تن و مجروح شدن هزاران نفر شده است.
----------------------
انتقاد اردوغان از نحوه پوشش اخبار ترکیه توسط رسانههای غربی
نخستوزیر ترکیه در جمع هوادارانش در شهر استانبول از رسانههای غربی به خاطر نحوه پوشش اخبار ناآرامیهای اخیر در این کشور انتقاد کرد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نوشته روزنامه نیویورک تایمز، رجب طیب اردوغان، نخستوزیر ترکیه اعلام کرد: رویدادهای اخیر چیزی نیست جز تلاش اقلیت برای مسلط شدن بر اکثریت و ما اجازه این را نخواهیم داد.
اردوغان تصریح کرد: پایان دادن به درگیریها وظیفه من است.
نخستوزیر ترکیه گفت: پارک «گزی» تخلیه شده است. میدان «تقسیم» تخلیه شده است و هر دو محل به مردم بازگردانده شد. شهرداری استانبول پارک را نظافت کرده است و ما با کاشت گلها این محل را زیبا و سبز خواهیم کرد. دوستداران حقیقی طبیعت در حال حاضر در پارک در حال کار کردن هستند.
وی افزود: اجازه بدهید که به این موضوع بپردازیم. سی.ان.ان، بی.بی.سی و رویترز این رویداد را پوشش میدهند. در چند روز اخیر شما (رسانههای غربی) اخباری ساختگی منتشر کردید. شما چهرهای متفاوت و نامناسب از ترکیه را به جهان نشان دادید. حالا شما با دروغهایتان تنها ماندهاید. مردم ترکیه مردمی نیستند که شما به جهانیان نشان دادید. این کشور، کشور خوبی است.
اردوغان در ادامه گفت: دوست دارم همه بدانند که اگر پلیس ما کار اشتباهی انجام داد، ما این موضوع را بررسی خواهیم کرد.ما همچنین افرادی را که به پلیس حمله کردند، در خیابانها درگیر شدند، خیابانها را ویران کردند و به اموال دولتی آسیب زدند، تحت تعقیب قرار خواهیم داد.
همزمان با سخنرانی رجب طیب اردوغان در جمع هوادارانش، شهرهای آنکارا و استانبول شاهد درگیری بین پلیس و تظاهرکنندگان بودند.
این تظاهرات در نقاط مختلف شهرهای آنکارا و استانبول برگزار شد و پلیس ضدشورش ترکیه برای پراکنده کردن تظاهرکنندگان از گاز اشکآور و خودروهای آبپاش استفاده کرد. پلیس همچنین چندین تظاهرکننده را بازداشت کرد
----------------------
تهدیدهاى اردوغان و مقاومت مردم
رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه روز یکشنبه بعد از مداخله روز شنبه پلیس علیه آخرین مقر تظاهر کنندگانی که استعفای وی را خواستارند، اعلام کرد وظیفه من است که میدان تقسیم استانبول را پاکسازی کنم.
به گزارش واحد مرکزی خبر به نقل از خبرگزاری فرانسه از استانبول،اردوغان در برابر ۱۰۰ هزار نفر از طرفدارانش که در استانبول تجمع کرده بودند، اعلام کرد « گفتم که به پایان خط رسیده بودیم و دیگر غیر قابل تحمل شده بود. دیروز عملیات انجام شد و میدان تقسیم و پارک گزی پاکسازی شد و به عنوان نخست وزیر این وظیفه من بود ».
وی با اشاره به پرچم ها و پارچه نوشته های برخی از جنبش های سیاسی غیر قانونی که در میدان تقسیم مستقر شده بودند، همچنین گفت « ما این میدان را به تروریست ها واگذار نخواهیم کرد ».
اردوغان همچنین با اشاره به اینکه پارک گزی و میدان تقسیم ملک شخصی تظاهر کنندگان نیست، خاطر نشان کرد: « ترکیه کشوری معمولی نیست. شما نمی توانید در هر جا که خواستید تجمع کنید. شما جایی می توانید تجمع کنید که مجوز داشته باشید ».
خیابانهای اطراف سفارت آمریکا در شهر آنکارا پایتخت ترکیه شب گذشته شاهد درگیری بین پلیس و تظاهرکنندگان بود.
به گزارش مونیتورینگ اخبار خارجی واحد مرکزی خبر، این تظاهرات ساعاتی پس از اظهارات رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه در جمع هوادارانش در شهر استانبول روی داد.پلیس برای متفرق کردن تظاهرکنندگان از گاز اشک آور و خودروهای آب پاش استفاده کرد.
----------------------
اردوغان استعفا، حکومت استعفا شعار دیشب ترکیه
هزاران تظاهرکننده ترک جمعه شب ، هشتمین شب متوالی میدان تقسیم استانبول را برای درخواست استعفای رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه اشغال کردند.
خبرگزاری فرانسه ، معترضان با نادیده گرفتن درخواست اردوغان برای توقف فوری تظاهرات در فضایی آرام نسبت به شب های قبل با شعارهای ضد دولتی در میدان تقسیم جمع شدند.
تظاهرکنندگان در میدان تقسیم شهر استانبول درحالی به تجمع و اعتراض خود ادامه می دهند که پلیس ضد شورش با پشتیبانی بالگردها و خودروهای زرهی یک هفته است در تلاش برای سرکوب تظاهرکنندگان است.
خبرگزاری رویترز هم گزارش داد آنچه تحت عنوان اعتراض به طرح توسعه پارک گزی در میدان تقسیم آغاز شده بود خیلی زود به یک خشم مردمی علیه دیکتاتوری اردوغان تبدیل شد .
براساس این گزارش پلیس ترکیه همچنان در تلاش برای پراکندن تظاهرکنندگان در استانبول ، آنکارا و دیگر شهرهای ترکیه است و برای این کار از گاز اشک آور و خودروهای آب پاش استفاده می کند .
در درگیری بین تظاهرکنندگان و نیروهای پلیس ترکیه تاکنون سه نفر کشته و ۴۰۰۰ نفر نیز زخمی شده اند .
رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه دیروز در سخنانی در کنفرانس آینده مشترک ترکیه و اتحادیه اروپا در رویارویی با مشکلات جهانی در استانبول گفت:کسانی که در پی درس دادن به ما هستند نباید فراموش کنند که در اعتراضات وال استریت در آمریکا از گاز فلفل استفاده شد و ۱۷ نفر نیز در این اعتراضات جان خود را از دست دادند.
اعتراضات مردمی آینده سیاسی اردوغان را تهدید میکند
در همین حال سیلویلیا تیریاکلی استاد دانشگاه استانبول تاکید کرد اعتراضات مردمی در ترکیه آینده سیاسی رجب طیب اردوغان نخست وزیر این کشور را تهدید می کند.
سیلویلیا تیریاکلی دولت کنونی در ترکیه با رهبری اردوغان را استبدادی توصیف کرد و افزود: اردوغان پس از این اعتراضات محبوبیت خود را از دست داد. او تصور می کرد حمایت های مردم نامحدود است و ملت ترکیه اختیارات کامل به او داده است.
صبر ملت ترکیه در برابر سیاست های مشکوک اردوغان تمام شده است.
----------------------
اردوغان از چشم آمریکا افتاده
روزنامه آیدینلیک:
این روزنامه در مقاله ای با عنوان ˈآمریکا چه نقشه ای داردˈ، نوشت: واشنگتن با وجود این تاکنون از حزب حاکم ˈ عدالت و توسعهˈ حمایت کرده، چرا که هنوز ˈمناقصه کارˈ دیگری که بتواند در خاورمیانه و ترکیه طرح های آمریکا را اجرا کند، نیافته است.
روزنامه آیدینلیک با اشاره به اینکه تظاهرات مردمی در ترکیه ۱۱ روز است ادامه دارد ، افزود: منحصر کردن این تظاهرات به اعتراض برای تخریب پارک میدان ˈتقسیمˈ استانبول ساده لوحانه است و دلیل این اعتراضها لحن تحقیر آمیز اردوغان در حقیر شمردن مردم این کشور و نهادهای دولتی و سیاستهای وی در گام برداشتن در راه دیکتاتوری ، زیرپا گذاشتن حقوق و عدالت، همکاری با خارجیها و دشمنی با ارزشهای ملی و قهرمانان ملی است .
به نوشته آیدینلیک، وزیر خارجه و معاون رییس جمهوری آمریکا از رخدادهای ترکیه ابراز نگرانی می کنند و سفارت آمریکا در آنکارا نیز ترکیه را کشوری ناامن می خواند.
این روزنامه نوشت که اردوغان از زمانی که قدرت را در دست گرفته هر خواسته آمریکا را اجابت کرده است، ولی به رغم آن واشنگتن به دلیل وضعیت روحی اردوغان، تمایلات دیکتاتور ، اسلامگرایانه پنهانی و رفتار غیرقابل پیش بینی ، به نخست وزیر ترکیه اعتماد ندارد.
آیدینلیک با تاکید بر اینکه مساله مهم برای آمریکا یافتن اشخاصی که بیشترین و بهترین خدمات را به منافع واشنگتن انجام دهند ، اضافه کرد: آنانی که از چشم مردم افتاده اند و وجهه عمومی آنان تخریب شده، برای آمریکا مشکل ساز می شوند و در خدمت به منافع این کشور عمل نخواهند کرد، به همین علت آنان از صحنه خارج شده و افراد جدیدی جایگزین شان می شوند.
به نوشته روزنامه آیدینلیک ، حزب حاکم ˈعدالت و توسعهˈ که برای اجرای طرح ˈخاورمیانه بزرگˈ بر سر کار آورده شده بود، اگر با عصیان های عمومی در ترکیه سرنگون شود ، از لحاظ طرحهای آمریکا خوب نخواهد بود چرا که در این صورت جنگی که ترکیه به نیابت از آمریکا در سوریه آغاز کرده متوقف و طرحهایی که در ترکیه اجرا می شود، نقش برآب خواهد شد .
به نوشته آیدینلیک، نامگذاری ˈبهار ترکˈ به اعتراض های مردمی در این کشور و اعلام مشابهت آنها با انقلابهای مخملی و رنگی که از خارج هدایت می شوند، اشتباه است و اعتراضهای مردمی در ترکیه بطور کامل نشات گرفته از توانایی های داخلی و شرایط این کشور است.
به نوشته این روزنامه ، در حال حاضر برای اجرای طرح های آمریکا به جای از میان برداشتن اردوغان نیاز به چهره ای نسبتا ملایم تر می باشد و ˈعبدالله گل ˈ رییس جمهوری ترکیه چهره ای است که بدین منظور انتخاب شده است .
به نوشته روزنامه آیدینلیک، ترکیه دیگر ترکیه سابق نیست و مساله ریاست جمهوری اردوغان ، پس از این اعتراضات موضوع بحث نخواهد بود و آخرین حمله ای که اردوغان می تواند برای باقی ماندن در صحنه سیاسی ترکیه انجام دهد ، تهاجم به سوریه خواهد بود چرا که جنگ همیشه برای سرپوش گذاشتن و سایه افکندن به مسایل داخلی می تواند کاربرد داشته باشد.
به نوشته آیدینلیک، آمریکا برای پیشبرد اهداف خود در ترکیه و خاورمیانه نیاز به یک چهره جدید دارد.
آلمان به اعتراضات مردمی در ترکیه واکنش نشان داد
ˈگیدو وسترولهˈ در گفتگویی با روزنامه دست راستى و حامى جدى اسرائیل، دی ولت،درخصوص گسترده شدن دامنه ناآرامی ها در ترکیه و برخورد های صورت گرفته با اعتراضات مردمی در شهرهای مختلف این کشور،تاکید کرد:اردوغان وظیفه دارد که اوضاع را در کشور آرام کند.
وستروله خاطرنشان کرد: دولت ترکیه باید بویژه در رابطه با واکنش های بیش از حد خشن پلیس با معترضان به مسوولیت خود واقف باشد.
به نوشته این روزنامه آلمانی درهمین رابطه تعدادی از اصحاب هنر و روشنفکران آلمانی و همچنین شخصیت های سیاسی و نمایندگان احزاب این کشور در نامه ای خطاب به دولت ترکیه،خواستار پایان دادن به سرکوب اعتراض های مسالمت آمیز مردم از سوی پلیس دولتی در این کشور شدند.
در این نامه تاکید شده است:مردم معترض در ترکیه نمادی از خواست بزرگ برای ایجاد یک جامعه آزادیخواه و دموکراتیک هستند که باید به خواست آنها احترام گذاشته شود.
اعتراض گروهی از هواداران محیط زیست با اعلام مخالفت با تخریب یک پارک در استانبول آغاز شد که با برخورد خشونت بار پلیس رو به رو شد و نیروهای پلیس و امنیتی ترکیه برای متفرق کردن معترضان از گازهایی قوی تر از اشک آور و فلفل استفاده کردند.
اعتراض های فراگیر با برخورد خشونت آمیز پلیس دولتی با معترضان در پارک استانبول به سرعت به ۶۲ شهر ترکیه سرایت کرد و در مدت یک هفته گذشته به سرعت به حرکتی بزرگ علیه دولت اردوغان تبدیل شده است.
ناظران معتقدند که اعتراضات اخیر در ترکیه و ادامه آن ، هیمنه دولت اردوغان را خرد کرده و از سوی دیگر روحیه مخالفان او را بالا برده است
----------------------
آلمان: دولت ترکیه به حقوق مردم احترام بگذارد
وزیر خارجه آلمان از دولت ترکیه خواست به حقوق مدنی مردم احترام بگذارد. اتحادیه اروپا خواستار بازخواست عاملان خشونت علیه مردم ترکیه شد و اعلام کرد، کشورهای متقاضی ورود به اتحادیه باید استانداردهای دموکراتیک را رعایت کنند.
به گزارش ایسنا، به نقل از شبکه خبری دویچه وله، گوئیدو وستروله، وزیر خارجه آلمان نخستوزیر ترکیه را به احترام به حقوق مدنی شهروندان این کشور فراخواند.
وستروله در گفتوگو با روزنامه آلمانی "ولت ام زونتاگ" اظهار داشت: اردوغان به ویژه مسئولیت دارد که اوضاع را آرام کند. او باید به مسئولیت خود واقف باشد.
اشتفان فوله، کمیسر عالی امور توسعه اتحادیه اروپا نیز از دولت ترکیه خواست، مسئولان خشونت نامتناسب پلیس در برخورد با تظاهرکنندگان را مجازات کند.
وی که به ترکیه سفر کرده است در کنفرانسی در استانبول در حضور نخستوزیر ترکیه گفت: اکنون مهم این است که نه تنها تحقیقات سریع و شفافی انجام شود بلکه عاملان مورد بازخواست قرار گیرند.
فوله تصریح کرد: اتحادیه اروپا و کشورهایی که تلاش دارند وارد این اتحادیه شوند وظیفه دارند، بالاترین استانداردهای دموکراسی را در کشورهای خود به اجرا بگذارند.
وی احترام به آزادی بیان و تجمع، گزارشدهی آزادانه رسانهها و فعالیت آن دسته از گروههای مدنی که در پارلمان جایگاهی ندارند را از جمله ارکانی برشمرد که این کشورها باید از آن برخوردار باشند.
کمیسر ویژه توسعه اتحادیه اروپا ادامه داد: تظاهرات مسالمتآمیز چنین گروههایی در جامعهای دموکراتیک روشی مشروع است تا بتوانند از طریق آن دیدگاههای خود را بیان کنند.
وی افزود: خشونت بیش از حد پلیس علیه این گروهها در چنین دموکراسیهایی جایی ندارد.
----------------------
بروز درگیری های جدید در ترکیه
آتش اعتراضات در ترکیه همچنان شعله ور است. باری دیگر، شهر استانبول شاهد برگزاری تظاهرات بر ضد دولت رجب طیب اردوغان، نخست وزیر این کشور بود و تا آخرین ساعات جمعه شب درگیری های مختلفی ادامه داشت. پلیس برای متفرق کردن معترضان از گاز اشک آور استفاده کرد.
در میدان تقسیم و در اطرف پارک گزی، هزاران معترض هنوز مستقر هستند.
یکی از تظاهرکنندگان گفت: «ما برای چیزی نمی جنگیم. ما فقط به دنبال صلح و آرامش هستیم. فقط به دنبال رسیدن به حق خود هستیم، همین. این کشور آتاتورک است و ما عقاید بسیار عمیقی داریم. در واقع ما فقط به دنبال صلح هستیم.»
در میدان تقسیم و سایر نقاط ترکیه، معترضان خود را آماده یک آخر هفته اعتراضی دیگر می کنند.
در آنکارا نیز هزاران نفر در یکی از پارک های پایتخت تجمع کردند و با سر دادن شعار، اعتراض خود را به سیاست های دولت اردوغان نشان دادند.
از سوی دیگر اتحادیه اروپا خواستار تحقیق درباره رفتار خشونت آمیز پلیس ترکیه شد. این در حالیست که در کنفرانس روابط ترکیه و اتحادیه اروپا، آقای اردغان با لحنی آرام تر از گذشته، باری دیگر معترضان را مورد انتقاد قرار داد و خواستار پایان ناآرامی ها شد.
----------------------
تظاهرات هزاران تن عليه نخست وزير ترکيه در استانبول
هزاران نفر روز شنبه در خيابان های استانبول عليه رجب طيب اردوغان، نخست وزير ترکيه تظاهرات کردند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، اين تظاهرات يک روز پس از آن صورت گرفت که آقای اردوغان خواستار پايان فوری تظاهرات در ترکيه شده بود.
بر اساس اين گزارش، قرار بوده است که تظاهرات مشابهی در آنکارا، پايتخت ترکيه، انجام شود.
اعتراضات در ترکيه که از يک اعتراض زيستمحيطی به تخريب يک پارک در ميدان تقسيم استانبول آغاز شد، در دو هفته اخير به بيش از ۷۰ شهر اين کشور سرايت کرده است.
اين تظاهرات به گفته سازمان های حقوق بشری با برخورد شديد پليس ترکيه مواجه شده است که تاکنون سه کشته و بيش از ۴۷۰۰ زخمی برجای گذاشته است.همچنين صدها تن توسط پليس بازداشت شده اند.
----------------------
حمایت عبدالله اوج آلان از تظاهرکنندگان معترض به تخريب پارک گزی استانبول
عبدالله اوج آلان، رهبر زندانی حزب کارگران کردستان ترکيه ( پ کا کا) از تظاهرکنندگان معترض به تخريب پارک گزی در ميدان تقسيم استانبول حمايت کرد.
به نوشته روزنامه حريت، آقای اوج آلان با اعلام اين موضوع در نامه به رهبری حزب صلح و دموکراسی ترکيه اين تظاهرات را مقاومت معنادار دانست و در عين حال نسبت به تلاش برخی گروه ها برای در انحصار گرفتن آن هشدار داد.
او همچنين از دولت ترکيه خواست تا به مسئوليت های خود در قبال روند صلح در مناطق کردنشين اين کشور جدی برخورد کند.
----------------------
خیزش معترضان علیه نابرابری و اختناق در ترکیه ادامه دارد!
روز چهارشنبه ۵ ژوئن برابر با ١۴ خردادماه، اعضای شماری از اتحادیه های کارگری ترکیه در حالی که بر طبل ها می کوبیدند و پرچم هایشان را تکان می دادند چند خیابان اصلی را پیمودند و وارد "میدان تقسیم" استانبول شدند. آنان که محل کار را برای دو روز تعطیل کرده بودند، شعار می دادند: "طیب استعفا"، "اردوغان استعفا". آنان به این طریق به هزاران معترضی پیوستند که از ٣١ مه در مقابل حملات پلیس از خود دفاع کرده و در روز دوم ژوئن این نیروی هار و سرکوبگر را از پارک "گیزی" رانده بودند. آنان میدان تقسیم را نیز اشغال کرده و در آن چادر زده اند. "سیسک" کنفدراسیون کارگران بخش عمومی با ٢۵٠ هزار عضو، اعتصاب عمومی دو روزه ای را در همدردی با معترضین و علیه حکومت "حزب عدالت و توسعه" فراخوان داده است. "دیسک" کنفدراسیون اتحادیه های کارگری انقلابی با ٣۵٠ هزار عضو نیز از اعضایش خواسته تا در تظاهرات شرکت کنند.
تظاهرکنندگان روز شنبه نه فقط در استانبول بلکه در آنکارا و ایالت های "توینچلی و هاتای" نیز حملات پلیس را دفع کردند. بخشی از مردم شرکت کننده در اعتراضات تا قبل از اشغال پارک گیزی توسط فعالین "اشغال گیزی و میدان تقسیم" و حمله پلیس با اشغال کننده ها به مبارزه سیاسی و یا درگیری با پلیس نیندیشیده بودند. سخنان چند روز پیش اردوغان که معترضین را "چپاولگر" و همبسته با "تروریسم" نامید خشم این مبارزان را جوشان تر از پیش کرده است. معذرت خواهی معاون نخست وزیر از اشغال کنندگان پارک گیزی و اعتراف او به استفاده بیش از حد زور از جانب پلیس از خشم کسی نکاست. دو کنفدراسیون مذکور در یک بیانیه مشتر ک نوشتند که آنها به فاشیسم حزب عدالت و توسعه تسلیم نخواهند شد. در بیانیه مشترک آمده است: "حزب عدالت و توسعه بر این تصور است که می تواند بخش زیادی از مردم را با رویای قدرت طلبی و محدود کردن حقوق و آزادی، تحمیق نماید."
در بعضی شهرها مثل ازمیر که اعتراضات فروکش کرده پلیس به خانه گردی و دستگیری مبارزان پرداخته است. در این بندر ٣٨ خانه مورد یورش پلیس قرار گرفته و ٢۵ نفر دستگیر شده اند.
بر طبق آخرین خبرها تعداد کشته ها در روز ٦ ژوئن به ٣ نفر رسید. "انجمن دارویی ترکیه" گزارش کرد که پلیس فقط در روزهای یکشنبه و دوشنبه ٣٢٠٠ تظاهرکننده را محروح کرده است. حال ٢٦ تن از زخمی ها وخیم گزارش شده است. "انجمن حقوق بشر ترکیه" نیز گزارش کرد که نیروهای پلیس در روزهای جمعه تا سه شنبه ٣٣٠٠ معترض را بازداشت کرده اند.
تظاهرکنندگان همزمان با بیان شعار "طیب استعفا"، مطالبه اخراج روسای پلیس استانبول و آنکارا، محاکمه تمام خشونت ورزان پلیس و باندهای سیاه، رفع قدغن کردن تجمعات و تظاهرات، آزادی تمام دستگیر شدگان و رفع تمام اتهامات از آنان را پیش کشیده اند.
تظاهرات و مبارزات وسیع کارگران، فعالان محیط زیست و نیروهای سکولار در ترکیه که زنان در آن نقش چشمگیری دارند، پشتیبانی وسیع فدراسیون های کارگری، فعالین جنبش اشغال در دنیا و نیروهای سکولار در آمریکا و اروپا را جلب کرده است. اتحادیه بین المللی کارگران بخش غذا یک کمپین جهانی برای پشتیبانی از معترضان و محکوم کردن خشونت پلیس در اینترنت راه انداخته است. جنبش اشغال وال استریت نوشت ترکیه تحت رهبری اسلامیون تعداد زیادی از فعالان سیاسی، روزنامه نگاران را زندانی کرده است و جامعه را به طرف دیکتاتوری مذهبی سوق می دهد.
رسانه های بورژوایی ترکیه گزارشات مختصری از آکسیون های معترضان را پخش کرده اند. آنها در آن گزارشات خشونت را به تظاهرکنندگان نسبت داده اند. در کنار این ژورنالیسم سرسپرده، مبارزان معترض وسیعا از شبکه های اجتماعی فیس بوک و توئیتر استفاده کرده و گزارشات لحظه به لحظه و مطالبات خیزش را به اطلاع عموم رسانده اند.
خیزش انقلابی مردم معترض در ترکیه نگرانی دولت های امپریالیستی نظیر ایالات متحده و سایر اعضای ناتو را فراهم کرده است. آنها سالهاست اسلام میانه رو در ترکیه را ستوده و تلاش کرده اند نظم سیاسی حاکم در ترکیه را بعنوان نمونه ای موفق در برابر مردم کشوهای خاورمیانه و شمال آفریقا قرار دهند. اما دولت اسلامگرای ترکیه نه تنها الگوی موفق قدرت در کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا قرار نگرفت و نه توانست ثبات و استقرار مورد نیاز سرمایه داری محلی و جهانی را فراهم آورد، بلکه خود نیز آماج حملات مردم معترض قرار گرفت.
خیزش کنونی که به صورت مبارزه نشسته در پارک گیزی شروع گردید با تظاهرات خیابانی صدها هزار نفره ادامه یافته است. پیوستن دو کنفدراسیون سیسک و دیسک به مبارزه آن را تقویت کرده است. گسترش این مبارزات به محیط های کارگری و آغاز اعتصابات گسترده، برقراری پیوند میان جنبش های پیشرو اجتماعی با جنبش کارگری در ترکیه، پیوستن جنبش توده گیر مردم کردستان ترکیه به این جنبش اعتراضی، می تواند به شکل گیری رهبری رادیکالی منجر شود و افق روشنی را در برابر آینده جامعه ترکیه بگشاید.
----------------------
واى اگر اردوغان حکم جهادم دهد!
مجله هفته: رجب طیب اردوغان پس از یک سفر ناموفق و پر از تلاطم چهار روزه از شمال آفریقا به ترکیه بازگشت و در فرودگاه مورد استقبال هوادارانش قرار گرفت
در حالیکه بی بی سی فارسی به همراه مطبوعات اولترا راست غربى تعداد مستقبلین از اردوغان در فرودگاه را ده هزار نفر اعلام کرده است روزنامه هاى مستقل این تعداد را بالغ بر سه هزار نفر اعلام کردند در اینجا روزنامه” برنر تسایتونگ” از سویس را نقل میکنم کوتاه شده بیش از سه هزار نفر از طرفداران اردوغان با پرچم هاى ترکیه با شعار هاى مابراى اردوغان خونمان را میدهیم(جانم فداى رهبر) و یا وای اگر اردوغان حکم جهادم دهد، یا اردوغان عزیزم بگو تا خون بریزم، همبستگی خود را با دمکراسى و حقوق بشر اعلام کردند!!
ادامه اعتراضات ضد دولتی در ترکیه
شب گذشته معترضان ضد دولتی در ترکیه با نیروهای پلیس این کشور به شدت درگیر شدند. معترضان تلاش کردند به دفتر رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه نزدیک شوند. نیروهای پلیس برای متفرق کردن تظاهرکنندگان از گاز اشک آور استفاده کردند. معترضان با سنگ پراکنی به سوی نیروهای پلیس برخی از جاده های اصلی منتهی به میدان تقسیم و دفتر اردوغان را در استانبول بستند. وی در واکنش به این اعتراضات گفت ترکیه با توطئه های داخلی و خارجی روبروست.
ولاء عید گزارشگر این شبکه در گزارشی در این زمینه افزود: اعتراضات ضد دولتی در شمای از شهرهای ترکیه نظیر استانبول،ترکیه و ازمیر ادامه دارد. معترضان دفاتر حزب عدالت و توسعه در شهر ساحلی ازمیر را به آتش کشیدند. اردوغان همچنان بر تخریب پارک کوچک در میدان تقسیم اصرار دارد و این اصرار باعث تشدید خشم معترضان شده است.
وی از عملیات سازمان های اطلاعاتی این کشور برای مشخص کردن مسئولان تظاهرات در روزهای اخیر خبر داد. اردوغان که سفر خود را به شماری از کشورهای شمال آفریقا آغاز کرد گروه های مخالف دولت ترکیه را به تحریک اعتراضات برای محقق کردن اهداف سیاسی متهم کرد. همچنین عبدالله گل رئیس جمهور ترکیه از معترضان خواست بر اساس قانون رفتار کنند. وزارت خارجه این کشور نیز اعلام کرد تظاهرات معترضان به جایگاه ترکیه در منطقه و جهان آسیب می زند. وزارت کشور ترکیه نیز تاکید کرد تحقیقاتی را درباره استفاده برخی از نیروهای پلیس از زور افراطی در تعامل با تظاهرکنندگان در میدان تقسیم آغاز کرده است.
به گزارش ‘زمان’ ، قلیچداراوغلو در سخنرانی خود در شهر ازمیر در غرب ترکیه افزود: نیروهای پلیس در لباس شهروندان عادی چماق به دست گرفته و به معترضان حمله می کنند ، اینگونه افراد نمی توانند نماینده حکومت ترکیه باشند.
وی با محکوم کردن رویکرد خشونت بار ‘اردوغان’ در قبال اعتراضات جاری در ترکیه افزود : نخست وزیر ترکیه باید از این وقایع درس بگیرد و با مردم سازش کند.
رهبر بزرگترین حزب مخالف دولت ترکیه با تاکید بر اینکه رفتارهای تند نخست وزیر ترکیه در گسترش اعتراضات اخیر در این کشور موثر بوده است ، اضافه کرد: کسانی که این کشور را اداره می کنند باید با زبانی مسالمت آمیزتر با مردم سخن بگویند ، تصاویر رفتار خشونت آمیز نیروهای دولتی تصاویری نیست که افرادی که وجدان دارند آن را بپذیرند.
وی افزود: رییس پلیس ازمیر نیز در وقایع اخیر آزمایش خوبی پس نداد.
راهپیماییهای اعتراض به سیاستهای نخست وزیر ترکیه که اکنون به سراسر این کشور کشیده شده است، با تجمعی در اعتراض به تخریب ‘پارک گزی’ در میدان تقسیم استانبول آغاز شد، اما به تدریج دامنه این اعتراضها به شهرهای مختلف از جمله آنکارا گسترش یافت.
به رغم دعوت مقام های دولتی ترکیه از مردم این کشور برای حفظ آرامش، اعتراضات خیابانی مردم آنکارا پایتخت ترکیه برضد دولت این کشور همچنان ادامه دارد.
به گزارش رسانه ها ، معترضان خواستاراستعفای نخست وزیر ترکیه به خاطر سیاست های اشتباه داخلی و خارجی وی به ویژه سیاست های اتخاذ شده برضد سوریه هستند.
----------------------
اردوغان و معترضان عقب نشینی نمی کنند
معترضان به سیاست های دولت اسلامگرای رجب طیب اردوغان در ترکیه همچنان در میدان تقسیم استانبول و پارک گزی حضور گسترده دارند.
این در حالیست که بسیاری از آنان پس از سخنان پنجشنبه شب آقای اردوغان در جمع هوادارانش خشمگین تر شدند و کناره گیری دولت او را می خواهند.
یکی از معترضان گفت: «من شخصا امیدوار بودم که اردوغان در گفته های تند پیشین خود تجدید نظر کند و کمی معتدل تر بر خورد کند، اما او همچنان با معترضان تهاجمی برخورد می کند.”
یک شهروند دیگر در استانبول هم معتقد است که مسئله تنها پارک گزی نیست، او گفت: «برخورد پلیس و نیروهای امنیتی بسیار خشن بود و این خشونت بسیاری از مردم را خشمگین کرد.»
اردوغان دیشب پس از بازگشت به کشورش بار دیگر خواستار پایان اعتراض مردم شد.
هزاران تن از هواداران حزب حاکم یعنی حزب عدالت و توسعه، در فرودگاه استانبول از رجب طیب اردوغان استقبال کردند.
نخست وزیر ترکیه در سخنانی با انتقاد از ادامه اعتراضات در این کشور، گفت: «کسانی که در انتخابات نتوانستند به موفقیت دست یابند، اکنون در پی آن هستند که از راه هایی دیگر به اهدافشان دست یابند.»
اردوغان گفت: «ما سرور ملت ترکیه نیستیم، بلکه خدمتگزار مردم ترکیه هستیم.»
او مدعی شد: «ما به دموکراسی، انتخابات و اراده ملی احترام می گذاریم و انتظار داریم دیگران نیز به دیدگاه های ما احترام بگذارند.»
این در حالیست که تعدادی از معترضان پنجشنبه شب نیز دستگیر و بازداشت شدند.
اطلاعات بیشتر درگیریها و شورش ها, استانبول، ترکیه, تظاهرات, رجب طيب اردوغان, تركيه
----------------------
اردوغان خواستار پایان فوری تظاهرات شد
نخستوزیر ترکیه در بازگشت به این کشور از معترضان خواست که فورا به تظاهرات پایان دهند.
رجب طیب اردوغان که از سفر شمال آفریقا به کشور باز میگشت، در فرودگاه استانبول در میان هزاران هوادار خود که به استقبالش آمده بودند، گفت که اعتراضها به مرز قانونشکنی نزدیک شده است.
در همان حال که آقای اردوغان در میان استقبالکنندگان سخن میگفت، هزاران نفر از معترضان ضد دولتی هم در میدان تقسیم استانبول تجمع کردهبودند.
برآورد شده است که ۱۰ هزار نفر از هواداران رجب طیب اردوغان و حزب عدالت و توسعه، در نیمهشب جمعه ۷ ژوئن به فرودگاه آمده بودند تا از او استقبال کنند.
نخستوزیر ترکیه که همسرش و وزیران دولت در کنار او ایستاده بودند، از بالای یک اتوبوس روباز به جمعیت هوادارانش گفت: "من میخواهم این تظاهرات که اعتبار دموکراتیک خود را از دست داده و به خرابکاری تبدیل شده، فورا تمام شود."
طبق گزارشها، برخی از هواداران خطاب به آقای اردوغان شعار دادند: "بگذار برویم و [تظاهرات] تقسیم را در هم بشکنیم". ولی نخستوزیر ترکیه از آنان خواست با آرامش به خانه خود بازگردند.
او گفت: "شما آرام و فهمیده باقی ماندید. حالا همه ما از اینجا به خانه بر میگردیم."
این اولین تجمع عمده در حمایت از رجب طیب اردوغان بعد از یک هفته اعتراضات بوده است.
مارک لوون خبرنگار بیبیسی در ترکیه میگوید این استقبال پر شور از نخستوزیر ترکیه، نشاندهنده حضور هواداران اوست.
با این حال این سخنان آقای اردوغان میتواند آتش اعتراضها را شعلهور تر کند.
خبرنگار بیبیسی میگوید اکنون ترکیه دودسته شده است: کسانی که رجب طیب اردوغان را میخواهند، و کسانی که او را نمیخواهند.
آقای اردوغان در میان هوادارانش در واکنش به شعارهای معترضان در روزهای گذشته که خواستار استعفای او شده بودند، گفت: "آنها میگویند من فقط نخستوزیر آن ۵۰ درصد هستم که به من رای دادهاند. این درست نیست. ما به همه ۷۶ میلیون نفر ترکیه از شرق تا غرب خدمت کردهایم."
پافشاری اردوغان بر طرح "نوسازی"ناآرامیهای ترکیه هفته گذشته از پارک گزی در نزدیکی میدان تقسیم، یکی از مهمترین میادین استانبول آغاز شد.
معترضان به طرح "نوسازی" میدان تقسیم و احداث یک عمارت در آن تحصن کردند.
معترضان میگویند در سالهای اخیر فضاهای سبز استانبول با تغییر کاربری از بین رفتهاند.
پلیس ترکیه با این معترضان به شدت برخورد کرد؛ چندان که رجب طیب اردوغان، نخستوزیر این کشور، و معاونش بولنت آرینچ هم برخورد پلیس را سرزنش کردند و آن را استفاده "بیش از حد" از زور خواندند.
این تحصن به اعتراضهای گسترده در سراسر ترکیه از جمله در آنکارا و ازمیر تبدیل شد و جنبه سیاسی گرفت. گستردگی اعتراضات به حدی بود که از ۸۲ شهر ترکیه، ۶۷ شهر شاهد نا آرامیهایی بودهاند.
در این ناآرامیها حداقل ۱۷۰۰ نفر دستگیر، صدها نفر مجروح و چهار نفر کشته شدهاند.
اتحادیه اروپا، آمریکا و عفو بینالملل از جمله منتقدان به نحوه برخورد پلیس ترکیه با معترضان بودهاند.
رجب طیب اردوغان که به تونس سفر کرده بود، در آخرین موضعگیری پیش از بازگشت به کشور، بار دیگر تاکید کرده بود که تغییر کاربری پارک گزی استانبول قطعی است و "تندروها" نمیتوانند مانع از اجرای طرحهای دولت شوند.
نخستوزیر ترکیه پیش از بازگشت گفت در میان معترضان تندروهایی حضور داشتهاند که اعتراضها را 'به انحراف کشیدند'.
مارک لوون خبرنگار بیبیسی در ترکیه میگوید معترضان امیدوار بودند نخستوزیر نشانههایی از نرمش نشان دهد اما اظهارات او احتمالا آتش خشم آنها را شعلهورتر خواهد کرد و به احتمال زیاد شدیدترین ناآرامی ترکیه در چند دهه گذشته ادامه خواهد یافت.
----------------------
استانبول ناآرامترین شب خود را سپری کرد
یکشنبه شب، منطقه بشیکتاش استانبول شاهد شدیدترین درگیریهای چند روز اخیر بین معترضان و پلیس ضدشورش در ترکیه بوده است.
نیروهای پلیس با خودروهای آبپاش و گاز اشک آور به مصاف معترضان رفتند.
به گفته اتحادیه پزشکان ترکیه حدود پانصد مجروح در سه روز گذشته در بیمارستانهای استانبول مداوا شده اند.
مخالفان نیروهای پلیس را متهم کرده اند که با برخورد خشونت آمیز با تحصن کنندگان در پارک استانبول باعث شدند که اعتراضات آرام آنها تبدیل به جنبشی فراگیر شود. تاکنون بیش از 1500 نفر بازداشت شده اند.
در شهر ازمیر، معترضان به دفتر حزب عدالت و توسعه، حزب حاکم ترکیه حمله کردند.
رجب طیب اردوغان، رهبر این حزب و نخست وزیر ترکیه، گفته است که مخالفان سکولار او با تحریک «اوباش» قصد دارند که در آستانه انتخابات ریاست جمهوری سال آینده از این اعتراضها بهره برداری سیاسی کنند.
آقای اردوغان تاکید کرده است که با وجود تظاهرات برنامه تخریب پارک در میدان تقسیم و ساخت مجتمع تجاری-فرهنگی در این میدان طبق برنامه پیش خواهد رفت.
در جریان درگیریهای شبانه در آنکارا پلیس دست کم 200 نفر را بازداشت کرد.
اعتراضهای اخیر در ترکیه از تجمع کوچکی در میدان تقسیم استانبول در مخالفت با تخریب پارک عمومی استانبول آغاز شد. اما این اعتراض کوچک به سرعت به نقاط دیگر شهر و شهرهای بزرگ ترکیه سرایت کرد و بسیاری از افرادی که از دولت ناراضی بودند به معترضان پیوستند.
خیلی زود ابراز نارضایتی نسبت به تخریب پارک، جایش را به فریادهای اعتراضی نسبت به سیاستهای دولت داد.
عده ای نسبت به آن چه اسلامی شدن ترکیه سکولار می خوانند نگران هستند و عده ای از «حمایت بیش از حد» دولت رجب طیب اردوغان از مخالفان مسلح بشار اسد در جنگ داخلی سوریه ناخشنودند.
----------------------
ادامه اعتراض ها در استانبول و دیگر شهرهای ترکیه
به دنبال شدیدترین تظاهرات ضد دولتی مردم ترکیه در سال های اخیر، معترضان روز یکشنبه نیز به اعتراض در میدان تقسیم استانبول و خیابان های دیگر شهرهای بزرگ ترکیه ادامه دادند و عده ای دستگیر یا زخمی شدند.
منابع فارسی زبان گزارش دادند که یک جوان ایرانی مقیم ترکیه نیز، شنبه شب در میدان تقسیم استانبول از ناحیه چشم مورد اصابت قرار گرفت و بینایی یک چشم خود را از دست داد.
یکشنبه، در تمام طول روز هزاران تن از جوانان و اعضای حزب های مخالف دولت به ویژه حزب چپگرای خلق در میدان تقسیم حضور یافتند و شعارهایی علیه دولت حزب عدالت و توسعه و رجب طیب اردوغان نخست وزیر اسلامگرای ترکیه سر دادند و خواهان استعفای او شدند.
در این میدان و بوستان «گزی» دیگر تنها طرفداران
محیط زیست حضور نداشتند، بلکه بیشتر گروه های سیاسی مخالف دولت حزب عدالت و توسعه نیز حضور داشتند.
این گروه ها تاکید کردند که به حضور خود در این میدان ادامه خواهند داد تا دولت ترکیه به خواسته های آنان پاسخ دهد.
یک معترض چپگرای ترک که در میدان تقسیم حضور داشت، گفت: «ما از روز نخست تظاهرات در اینجا بودیم. مسئله دیگر میدان تقسیم و پارک گزی نیست، اینجا میدان «تحریر» دیگری است برای آزادی. این میدان سرخ انقلابیون است.»
از دیگر سو رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه یکشنبه در سخنانی تاکید کرد که دولت طرحی برای تخریب مرکز فرهنگی آتاتورک (بنیانگذار ترکیه نوین) دارد. مرکزی که در میدان تقسیم واقع شده است. تظاهرکنندگان این اقدام دولت را کاملا تحریک آمیز می دانند. آنان می گویند دولت ترکیه درصدد است هیچ اثری از کمال آتاتورکِ لائیک، برجای نماند.
----------------------
تجمع در برلین و آمستردام در حمایت از معترضان در ترکیه
اعتراضها در ترکیه که از یک تجمع کوچک درباره موضوعی محلی در استانبول آغاز شده بود، خیلی زود به شهرهای دیگر گسترش یافت و حالا به پایتختهای دیگر کشورهای اروپایی کشیده شده است.
در برلین، پایتخت کشوری که ترکها بزرگترین اقلیت خارجی آن را تشکیل می دهند، مخالفان دولت ترکیه در مقابل سفارتخانه ترکیه تجمع کردند.
یکی از سیاستمداران چپگرا در شورای شهر برلین می گوید: «پلیس با خشونت زیادی با تظاهرکنندگان برخورد کرد. صحبت از هزار مجروح است. بعضی از آنها به شدت مجروح شده اند. حتی گزارشهای تایید نشده ای از مرگ بعضی از آنها منتشر شده است. ما اینجا آمده ایم تا همبستگی خود را با مردم ترکیه و حاضران در میدان تقسیم نشان بدهیم. به همین دلیل ما اینجا جمع شده ایم.»
حدود سیصد نفر از معترضان در آمستردام گردهم آمدند تا ضمن محکوم کردن خشونتها در استانبول و آنکارا مخالفت خود را با سیاستهای دولت ترکیه که به عقیده آنها در جهت اسلامگرایی است اعلام کنند.
یکی از آنها می گوید: «مردم ترکیه تحت فشار حکومت اردوغان زندگی می کنند. شاهد افزایش تاثیر اسلام، نقض حقوق بشر و محدودیت حقوق زنان هستیم، که همه اینها بر خلاف اصول جمهوری سکولار ترکیه است.»
معترضان در آمستردام با سردادن سرود ملی ترکیه به تجمع خود پایان دادند.
شهرهای لندن، بارسلونا و بوستون هم شاهد تظاهرات در حمایت از معترضان در ترکیه بودند.
----------------------
عقبنشینی پلیس و ادامه تظاهرات در میدان تقسیم
استانبول: پس از عقبنشینی پلیس استانبول از میدان تقسیم این شهر اوضاع در این شهر و دیگر شهرهای ترکیه آرامتر شده است. عصر شنبه دهها هزار نفر از تظاهرکنندگان با شادی در خیابانهای استانبول بهحرکت درآمدند.تظاهرکنندگان پس از عقبنشینی پلیس استانبول از میدان تقسیم این شهر، در خیابانهای استانبول به دادن شعار علیه رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه، پرداختند. آنها خواستار کنارهگیری اردوغان هستند.تظاهرکنندگان عصر شنبه (۱۱ خرداد/۱ ژوئن) شعار میدادند: «ما اینجائیم. طیب تو کجایی؟» یا «کنارهگیری دولت».
به گزارش خبرگزاریها پلیس استانبول به کلی صحنه برخورد را ترک کرده است و ماموران شهرداری استانبول به تمیز کردن خیابانها مشغول شدهاند.
برخورد خشونتآمیز پلیس با تظاهرکنندگان زمانی به پایان رسید که عبدالله گل، رئیس جمهوری ترکیه، خواستار عقبنشینی ماموران پلیس از میدان تقسیم استانبول شد.
تا قبل از پیام رئیس جمهوری ترکیه برخوردهای شدیدی میان تظاهرکنندگان و ماموران پلیس درگرفته بود. پلیس استانبول برای متفرق کردن تظاهرکنندگان از گاز اشکآور و خودروهای سنگین آبپاش استفاده میکرد.اقدام خشونتآمیز پلیس استانبول در مقابل تظاهرکنندگان با واکنش منفی کشورهای جهان روبرو شد. آمریکا و اتحادیه اروپا خواستار تامین حقوق اساسی شهروندی توسط دولت ترکیه شدند.
اردوغان به اشتباهاش اعتراف کرد
رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه، در مصاحبهای در روز شنبه (۱۱ خرداد/۱ ژوئن) اعتراف کرد که اشتباهاتی رخ داده است. او گفت رفتار پلیس در بعضی شرایط خشونتآمیز بوده است. اردوغان همچنین گفت وزارت کشور مامور بررسی رفتار ماموران پلیسی شدهاند که در برابر تظاهرکنندگان با خشونت رفتار کردهاند.
اردوغان در عینحال تاکید کرد که دولت ترکیه حاضر نیست به خاطر تظاهرات خیابانی از مسیر تعیین شده خود خارج شود. او گفت، برنامه توسعه استانبول پیش خواهد رفت.
تظاهرات ضددولتی روز جمعه (۱۰ خرداد/۳۱ مه) چندین شهر ترکیه را فراگرفت. پلیس استانبول با خشونت تجمع تظاهرکنندگان پارک "قزی" در نزدیکی میدان تقسیم را پراکنده کرد. تظاهرکنندگان مخالف آن بودند که این پارک تخریب شود. دولت میخواست در این محل یک مرکز تجاری، فرهنگی و تفریحی احداث کند.
به تدریج شعارهای تظاهرکنندگان سمت و سوی مخالفت با دولت اردوغان گرفت. سازمان عفو بینالملل اعلام کرد که در جریان درگیری میان ماموران پلیس و تظاهرکنندگان بیش از ۱۰۰ نفر زخمی شدهاند. مقامات دولتی ترکیه اعلام کردند ۱۲ تن از تظاهرکنندگان ِ زخمی در بیمارستانهای این شهر مداوا میشوند.
پلیس استانبول اعلام کرده است که تنها در روز جمعه ۶۳ نفر از تظاهرکنندگان دستگیر شدهاند.
----------------------
درگیری میان پلیس ضد شورش و معترضان به تخریب پارک «گزی» استانبول
پارک گزی شهر استانبول ترکیه صبح روز جمعه نیز صحنه درگیری پلیس و گروهی از شهروندان بود که در اعتراض به تخریب این پارک در این محل تجمع کرده بودند.
پلیس ضد شورش برای پراکندن معترضان که از چند روز پیش در این محل جمع شده بودند، از گاز اشک آور استفاده کردند.
در جریان این درگیری ها که از روز بامداد روز پنجشنبه آغاز شده، نیروهای پلیس تلاش کردند پارک را از معترضان تخلیه کنند.
تعداد معترضان صدها نفر گزارش شده و اخباری از زخمی شدن حدود دهها نفر منتشر شده است.
پارک گزی واقع در میدان “تقسیم” بزرگترین فضای سبز موجود در استانبول است.
در این پارک حدود ۶۰۰ اصله درخت وجود دارد و قرار است برای تبدیل به مرکز تجاری و منطقه مسکونی تخریب شود.
این درحالی است که شهرداری استانبول اعلام کرده که این درختها در محل دیگری دوباره کاشته خواهند شد.
پارک گزی ۷۶ سال پیش ساخته شده است. وجود این پارک در قلب استانبول و ساختن هتلهای لوکس در اطراف این فضای سبز، بر جاذبه های توریستی بخش اروپایی کلان شهر افزوده است.
----------------------
اردوغان؛ فروشنده نان کنجدی، فوتبالیستی حرفهای و سیاستمداری اسلامگرا
موقعیت آقای اردوغان در عرصه سیاست ترکیه به مرور زمان در حال تغییر است
رجب طیب اردوغان را میتوان موفقترین رهبر ترکیه در دوران حاکمیت دموکراسی در این کشور خواند.
طی یازده سال گذشته، آقای اردوغان بر صحنه سیاسی ترکیه تسلط کامل داشته و حزبش، عدالت و توسعه را سه بار پیاپی به پیروزی رسانده است.
آقای اردوغان موفق شد ثبات سیاسی و اقتصادی را پس از دههها بیثباتی سیاسی و اقتصادی و حکومت نظامیان به ترکیه برگرداند. در دوران نخستوزیری او، اقتصاد ترکیه رشد چشمگیری داشت و این کشور به یک قطب تولیدی و صادراتی بدل شد.
آقای اردوغان همچنین موفق شد نفوذ ارتش ترکیه را که نقش قابل توجهی در سیاست ترکیه ایفا میکرد، به شدت کاهش دهد. ارتش ترکیه که زمانی، دولتهای منتخب را سرنگون میکرد، اکنون به پادگانها برگشته و نقش چندانی در سیاست ترکیه ایفا میکند.
اما این عملکرد او باعث نشده تا آقای اردوغان از انتقاد دور بماند. سکولارها و لیبرالهای ترکیه که زمانی از آقای اردوغان حمایت میکردند، اکنون به جدیترین منتقدان او تبدیل شده و نخست وزیر ترکیه را به استبداد و تلاش برای تبدیل این کشور به جامعهای مذهبی متهم میکنند.
اعتراضهای اخیر در ترکیه باعث شده تا عملکرد آقای اردوغان و سابقه و پیشینه او طی این سالها مورد بررسی قرار گیرد.
اردوغان اولین بار بعد از کودتای نظامی سال ۱۹۸۰ با نظام سیاسی حاکم به مشکل برخورد
رجب طیب اردوغان در سال ۱۹۵۴ در شهر ریزه در ساحل دریای سیاه بهدنیا آمد. پدر او گارد ساحلی بود. اردوغان ۱۳ ساله بود که پدرش تصمیم گرفت به امید تأمین امکانات بهتر برای پنج فرزندش به استانبول مهاجرت کند.
رجب طیب اردوغان در نوجوانی در خیابانهای محلههای فقیرنشین استانبول لیموناد و نان کنجددار میفروخت. او در یک مدرسه اسلامی تحصیل کرد و سپس به دانشگاه مرمره در استانبول رفت و در رشته مدیریت فارغالتحصیل شد.
او در عین حال بطور حرفهای فوتبال بازی میکرد. در دوران تحصیل در دانشگاه با نجمالدین اربکان آشنا شد و به این ترتیب به جنبش اسلامگرای ترکیه پیوست. آقای اربکان اولین نخست وزیر اسلامگرای ترکیه بود.
آقای اردوغان اولین بار بعد از کودتای نظامی سال ۱۹۸۰ با نظام سیاسی حاکم به مشکل برخورد. او در آن زمان برای سازمان حمل و نقل استانبول کار میکرد. رئیس او یک سرهنگ بازنشسته ارتش بود و از او خواسته بود سبیلش را بتراشد. آقای اردوغان زیر بار نرفت و کارش را رها کرد. او در سالهای بعد به حزب اسلامگرای فضیلت پیوست و به سرعت پلکان ترقی را طی کرد، و در سال ۱۹۹۴ شهردار استانبول شد.
حتی منتقدان آقای اردوغان هم قبول دارند که عملکرد او در شهرداری استانبول مثبت بوده، و شهر را پاکیزهتر و سبزتر کرده است. خیلیها هم معتقد بودند که او - برخلاف بسیاری از سیاستمداران ترکیه – فاسد نیست. پیشینه و پایبندی او به ارزشهای اسلامی توجه بیشتر قشر مسلمان و مومن را جلب میکرد.
رجب طیب اردوغان در ژوئن ۲۰۱۱ (خرداد ۱۳۹۰) سومین دوره نخست وزیریاش را آغاز کرد. حزب او، یعنی حزب عدالت و توسعه که گرایشهای اسلامگرایانه دارد، از سال ۲۰۰۲ قدرت را در ترکیه در دست دارد، و در انتخابات سال ۲۰۱۱ پیروزی بیسابقهای بدست آورد. با وجود این پیروزی چشمگیر، حزب عدالت و توسعه نتوانست اکثریت لازم را برای تغییر قانون اساسی بدون نیاز به حمایت دیگر احزاب حاضر در پارلمان بدست آورد.
آقای اردوغان در نطق پس از پیروزیاش قول داد که در این زمینه با مخالفان دولت به توافق برسد. اردوغان ثبات اقتصادی و سیاسی را برای ترکیه به ارمغان آورده، و قدرت نظامیان مقتدر این کشور را مهار کرده است. نظامیان ترکیه در گذشته بارها دولتهای منتخب را به بهانه عدم پایبندی به روح سکولار قانون اساسی و یا بیتوجهی به امنیت ملی سرنگون کرده بودند. از سوی دیگر، آقای اردوغان با فشار سیاسی مستمر و مذاکرات طولانی شورشیان کرد پکک را به قبول آتشبس متقاعد کرده، و پکک انتقال نیروهایش به عراق را آغاز کرده است.
دولت اردوغان در سپتامبر ۲۰۱۰ (شهریور ۱۳۸۹) توانست موافقت اکثریت رأیدهندگان را برای تغییر قانون اساسی ۳۰ ساله این کشور جلب کند. هدف از این تغییرات کاهش بیشتر قدرت ارتش و تحقق پیششرطهای پیوستن به اتحادیه اروپا بود. مخالفان، دولت را به اقتدارگرایی متهم میکنند، و بهعنوان نمونه به سختگیری فزاینده دولت بر رسانهها و روزنامهنگاران منتقد اشاره میکنند.
اتحادیه روزنامهنگاران ترکیه میگوید که ۹۴ روزنامهنگار بهخاطر انجام وظیفه حرفهای خود در زندان هستند. این رقم از همه کشورهای جهان بیشتر است. بیش از نیمی از این روزنامهنگاران از اقلیت قومی کرد هستند.
آقای اردوغان در اکتبر ۲۰۱۲ (مهر ۱۳۹۱) گفت که ممکن است در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۴ شرکت کند، و انتظار میرود پیش از تاریخ رأیگیری برای افزایش اختیارات رئیس جمهوری، و تبدیل نظام حکومتی ترکیه به یک نظام ریاستی تلاش کند. آقای اردوغان اولین بار چند ماه بعد از پیروزی بزرگ حزبش در نوامبر ۲۰۰۲ (آبان ۱۳۸۱) به نخست وزیری رسید. او بهخاطر خواندن یک شعر اسلامگرایانه در یک راهپیمایی سیاسی به زندان محکوم شده بود، و همین سوء سابقه کیفری باعث شده بود نتواند خود را در انتخابات مجلس نامزد کند. اما تغییراتی در قانون اساسی به او اجازه داد در سال ۲۰۰۳ دوباره نامزد نمایندگی شود.
اردوغان ثبات اقتصادی و سیاسی را برای ترکیه به ارمغان آورده است
او پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا را در رأس برنامههایش قرار داد و با انجام برخی اصلاحات، زمینه آغاز گفتگوها بر سر عضویت کشورش را در سال ۲۰۰۵ فراهم کرد. اما مخالفتهای برخی کشورهای اروپایی و بحران حوزه پولی یورو موانعی در این راه ایجاد کرد.
بعد از آن دولت آقای اردوغان در حوزه سیاست خارجی بیشتر به دنبال ایفای نقشی کدخدا منشانه در خاورمیانه بوده، و سعی کرده میان ایران و کشورهای عربی نقش واسطه را بازی کند، و در عین حال در قبال اسرائیل، متحد قدیمی ترکیه، مواضعی خصمانه و پرسر و صدا بگیرد.
البته این مواضع به قطع کامل روابط دیپلماتیک میان دو کشور منجر نشده است. محبوبیت "مدل ترکی" در میان لیبرالها و اسلامگراهای معتدل در کشورهای عربی جایگاه ترکیه را ارتقا داده است، هر چند که دستاورد ملموسی برای این کشور نداشته است.
اسلامگرایان طرفدار سفت و سخت اردوغان هستند، اما او میگوید که حامی جدایی دین از سیاست است.
اما موقعیت آقای اردوغان در عرصه سیاست ترکیه به مرور زمان در حال تغییر است. مخالفان سکولار، او و حزبش را به داشتن برنامهای مخفی برای تبدیل ترکیه به جامعهای مذهبی متهم میکنند. حزب عدالت و توسعه در اسلام سیاسی ریشه دارد، و اسلافش به اتهام داشتن فعالیتهای "ضد سکولار" تعطیل شدند.
برخی منتقدان سکولار آقای اردوغان از دیدن تصویر همسر محجبه او خشمگین میشوند.
ارتش ترکیه خود را حافظ قانون اساسی سکولار این کشور میداند، اما آقای اردوغان از ایستادگی مقابل ارتش ابایی ندارد
آقای اردوغان میگوید به هیچ وجه قصد ندارد ارزشهای اسلامی را به هموطنانش تحمیل کند و به جدایی دین از دولت متعهد است؛ اما در عین حال معتقد است که سکولاریسم نباید جلوی کسانی را بگیرد که میخواهند آزادانه عقاید مذهبیشان را بیان کنند.
یکی از این افراد همسر خود اوست که در مجامع عمومی با حجاب حاضر میشود. بر سر داشتن روسری سالهاست که در ادارات دولتی، مدارس و دانشگاهها ممنوع است، اما این ممنوعیت هم باعث نشده که خانم امینه اردوغان در مراسم رسمی حجابش را بردارد.
منتقدان آقای اردوغان میگویند او تلاش کرده کاری کند که زنای محصنه در قوانین جزایی ترکیه جرم بهحساب بیاید، و همچنین فروش و مصرف مشروبات الکلی را در برخی مناطق ممنوع کرده است. این منتقدان معتقدند که این شواهد نشاندهنده مقاصد اسلامگرایانه آقای اردوغان است.
او روحیه مبارزهجویی دارد و بسیاری از اهالی شهرهای کوچک شبهجزیره آناتولی این ویژگیها را دوست دارند. تمایل او به محکوم کردن اسرائیل، متحد سابق ترکیه، بهخاطر رفتارش با فلسطینیها پایگاه او را در میان اسلامگرایان مستحکم کرد، و علاوه بر آن محبوبیت او را در سراسر خاورمیانه بشدت افزایش داد.
اما با وجود محبوبیت زیاد، شخصیت آقای اردوغان طوریست که جامعه را له یا علیه خود دوقطبی میکند. در ترکیه بسیاری از لیبرالها و روشنفکران او را رهبری دموکراتیک میدانستند که نظامیانی را که در بخش اعظم قرن بیستم بر کشور حکمرانی میکردند، عقب رانده است. اما این دسته در دوره دوم نخست وزیری اردوغان از او رویگردان شدند.
یکی از مهمترین اتفاقات چهار سال اخیر سرکوب شبکه موسوم به "ارگنهقون" بود. دولت ادعا میکرد که این شبکه شماری از سکولارهای دوآتشه ارتش، دستگاه قضایی، رسانهها و دانشگاهها را شامل میشد که قصد داشتند با ایجاد نا آرامی مدنی، توجیه لازم را برای کودتای ارتش و سرنگونی دولت "ضد سکولار" فراهم کنند.
با توجه به کودتاهای پرشمار یک قرن اخیر ترکیه، باور این روایت برای بسیاری از ناظران آسان بود. آنها از اقدام دولت در مواجهه با نهادهایی نظیر ارتش، که قبلا پاسخگوی اعمال خود نبودند، حمایت کردند. اما وقتی شمار دستگیرشدگان به صدها نفر رسید، و بسیاری از روزنامهنگاران منتقد حزب عدالت و توسعه هم بازداشت شدند، نخست وزیر متهم شد که هدفش از این برخوردها صرفا ساکت کردن مخالفان و دگراندیشان است.
----------------------
وزیر کشور ترکیه: حدود هزار نفر دستگیر شدند
در دومین روز درگیری میان پلیس و معترضان در ترکیه، معمر گولر، وزیر کشور، از بازداشت حدود هزار نفر خبر داده است.
این درگیریها که ابتدا در استانبول بالا گرفت، اکنون به دیگر شهرهای ترکیه، از جمله ازمیر، آنتالیا و قونیه نیز رسیده است.
مقامهای ترکیه میگویند روز شنبه دست کم ۹۰ مورد تظاهرات اعتراضی در سراسر کشور انجام شده است.
در ابتدا معترضان نسبت به ساخت یک مجتمع تجاری در پارک گزی استانبول اعتراض کردند، اما سپس این اعتراضها جنبه سیاسی به خود گرفت.
معترضان که عمدتا جوان هستند، دولت ترکیه را به استبداد و تلاش برای اسلامی کردن کشور مهتم میکنند.
این یکی از بزرگترین اعتراضها علیه دولت ترکیه در سالهای اخیر است.
پلیس در برخورد با معترضان از گاز اشک آور و ماشینهای آب پاش استفاده کرده است.
رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه گفت پلیس در استفاده از زور نسبت به معترضان دچار "اشتباه" شده است.
وی با این حال خواست که اعتراضها خاتمه پیدا کند.
او گفت میدان تقسیم "نمی تواند تبدیل به مکانی شود که افراطیها در آن آزاد میگردند."
روز شنبه، پلیس در نهایت از میدان تقسیم در استانبول خارج شد و معترضان در آنجا به تجمع خود ادامه دادند.
----------------------
حمله پلیس ترکیه به میدان تقسیم
در ادامه درگیریهای پلیس ترکیه با مدافعان محیط زیست که در سه روز گذشته در شهرهای مختلف این کشور ادامه داشت، ۹۳۹ نفر بازداشت و دهها نفر زخمی شدند. پلیس ضد شورش به تظاهرکنندگان در میدان تقسیم استانبول با گاز اشکآور، آب پرفشار و اسپری فلفل حمله کرده است
به گفته مقامات وزارت کشور ترکیه، بیش از ۹۰ تظاهرات در سراسر ترکیه شکل گرفته و آنکارا، آنتالیا، ازمیر و قونیه و بودروم نیز به میدان تقسیم استانبول، پیوستهاند. عفو بینالملل خطاب به مقامت ترکیه، از حمله پلیس به تحصنکنندگان ابراز نگرانی کرد. رجب طیب اردوغان، نخستوزیر ترکیه نیز پذیرفته که خشونت پلیس در استفاده از گازهای اشک آور، بیش از حد بوده است.
معترضان از چهار روز پیش در پارک قزی میدان تقسیم استانبول در اعتراض به برنامه ساختوساز یک مرکز تجاری خرید که منجر به بریدن ۶۰۰ درخت این پارک خواهد شد، تحصن کردهاند. شعار اصلی معترضان، «تقسیم را اشغال کنید» است که اکنون خواستار استعفا اردوغان نیز هستند.
رجب طیب اردوغان تاکید کرد که طرح ساختوساز مرکز تجاری در پارک قزی را ادامه خواهد داد.
----------------------
خروج نیروهای پلیس ترکیه از میدان تقسیم استانبول
پس از درگیری های خشونت آمیز دو روز اخیر بین معترضان و نیروهای پلیس ضد شورش ترکیه در چندین شهر این کشور، بعد از ظهر شنبه، نیروهای پلیس میدان تقسیم استانبول را که کانون درگیری ها به حساب می آمد، ترک کردند. به این ترتیب هزاران نفر از معترضان در این میدان تجمع کردند.
رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه ساعاتی قبل اعلام کرده بود که طرح تبدیل پارک “گزی” میدان تقسیم به یک مرکز خرید ادامه خواهد يافت و نيروهای پلیس از این میدان خارج نخواهند شد.
----------------------
«معترضان در ترکیه آشوبگر نیستند»
درگیری ها بین تظاهرکنندگان و نیروهای پلیس ضد شورش ترکیه صبح روز شنبه در چندین شهر از جمله در استانبول از سر گرفته شد.
نیروهای پلیس با شلیک گاز اشک آور تظاهرکنندگان را متفرق می کنند. در چند روز اخیر دهها نفر از معترضان زخمی شده اند.
خبرنگار یورونیوز که خود از زخمی شدگان روز جمعه است، از استانبول گزارش می دهد: «اعتراض ها در این آخر هفته هم ادامه خواهد داشت. همه چیز با مخالفت ها با طرح بازسازی میدان تقسیم شروع شد اما بتدریج ماهیت تظاهرات تغییر کرده است. اکنون بسیاری از معترضان تنها علیه این طرح به خیابان نمی آیند، بلکه اکثر آنها به رفتار دولت که هرگز به نظر شهروندان توجه نمی کند، معترضند.
سازماندهی معترضان به کمک شبکه های اجتماعی اینترنتی صورت می گیرد. معترضان اغلب به گروههای خاصی وابسته نیستند بلکه بیشتر آنها از مردم عادی هستند. برای مثال بسیاری از تظاهرکنندگان از حمله به نیروهای پلیس یا به آشوبگران جلوگیری می کنند. یعنی بسیاری از معترضان آشوبگر نیستند. در واقع می توان از یک جنبش مردمی در استانبول صحبت کرد.»
----------------------
تظاهرات ضد دولتی ترکیه درونمایه ای اقتدارستیزانه دارد
تظاهرات ضد دولتی هزاران نفری روز جمعه ترک ها در شهرهای استانبول، آنکارا و ازمیر که به درگیری با پلیس و زخمی شدن بیش از سیصد نفر انجامید، فروکش نکرده است.
تظاهرات با اعتراض مسالمت آمیز به تخریب پارکی در استانبول جهت احداث مرکزی تجاری آغاز اما با استفادۀ گسترده پلیس از گاز اشک آور به خشونت گرایید.
سازمان عفو بین الملل نسبت به «استفاده مفرط پلیس ترکیه از زور» و وزارت امور خارجه آمریکا نسبت به «تعداد زیاد مجروحان» ابراز نگرانی کرده اند.
تاکنون حدود پنجاه نفر بازداشت شده اند و زنی ۳۴ ساله بخاطر اصابت گلوله گاز اشک آور پلیس به سرش تحت جراحی مغز قرار گرفته است.
تظاهرات کنندگان اغلب جوان که از طریق شبکه های اجتماعی درصدد گسترش اعتراضات خود هستند به سیاست های اقتدارگرایانه رجب طیب اردوغان، نخست وزیر و رهبر حزب اسلامگرای عدالت و توسعه معترضند.
آقای اردوغان پس از مصطفی کمال آتاتورک، بنیانگذار ترکیه نوین، محبوبترین و قویترین مرد ترکیه خوانده می شود.
وی تمایل خود را به باقی ماندن در قدرت از طریق پست ریاست جمهوری در سال آتی پس از اتمام دوره نخست وزیری اش، پنهان نگاه نداشته است.
----------------------
خشونت پلیس ترکیه علیه معترضان به گسترش تظاهرات انجامید
دویچه وله : حرکت اعتراضی شماری از حامیان محیط زیست ترکیه که با خشونت پلیس روبرو شد رفته رفته به یک جنبش اعتراضی علیه دولت اسلامگرای این کشور تبدیل میشود. درگیریهای معترضان با پلیس همچنان ادامه دارد.
حمله خشونتآمیز پلیس ترکیه به شماری از حامیان محیط زیست که در اعتراض به قطع درختان پارک کوچکی در مرکز استانبول تجمع کرده بودند به تظاهرات گستردهای علیه دولت رجب طیب اردوغان تبدیل شده است.
روز جمعه (۳۱ مه/ ۱۰ خرداد) هزاران نفر در اعتراض به برخورد خشونتآمیز پلیس در اطراف میدان مرکزی "تقسیم" استانبول به خیابانها آمدند و با نیروهای انتظامی و پلیس درگیر شدند. مطابق گزارشها درگیری روز شنبه ادامه یافته است.
علیه اقتدارگرایی دولت اردوغان
جنبش اعتراضی با تظاهرات علیه پروژهی احداث یک مرکز تجاری در محل پارک کوچک "گزی" در نزدیکی میدان تقسیم آغاز شد. برای این پروژه قرار است ۶۰۰ درخت پارک قطع شوند.
تجمع اعتراضی که از روز دوشنبه آغاز شد بامداد پنجشنبه با هجوم پلیس به معترضان به خشونت کشید. نیروهای انتظامی برای متفرق کردن مخالفان از گاز اشکآور و خودروهای آبپاش استفاده کردهاند.
در جریان درگیریها که روز جمعه شدت گرفت شمار زیادی از معترضان، از جمله چند خبرنگار و نماینده مجلس زخمی و عدهای بازداشت شدند. سازمان عفو بینالملل پلیس را متهم میکند که در برخورد با یک حرکت اعتراضی مسالمتآمیز افراط کرده است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه تظاهرکنندگانی که تا بامداد شنبه (۱ ژوئن/ ۱۱ خرداد) در خیابانهای اطراف میدان تقسیم حضور داشتند دیگر فقط مخالف تخریب محیط زیست نیستند، که علیه دولت اردوغان، رهبر حزب اسلامگرای عدالت و توسعه شعار میدهند.
درخواست کنارهگیری اردوغان
بنابر این گزارش بسیاری از معترضان دولت حاکم را متهم میکنند که با سیاستهای اقتدارگرایانه قصد اسلامی کردن جامعه ترکیه را دارد.
گفته میشود تا کنون بیش از ۳۰۰ نفر توسط پلیس مجروح شدهاند. با افزایش خشونت پلیس معترضان نیز از شامگاه جمعه به مقابله با نیروهای انتظامی پرداختند و به سوی آنها سنگ پرتاب کردند.
در برخی از خیابانهای فرعی اطراف میدان تقسیم معترضان تلاش کردهاند راه عبور خودروهای پلیس را مسدود کنند. شماری از پزشکان نیز برای مداوای مجروحان یک مرکز درمان اضطراری راهانداختهاند.
با ادامهی درگیریها و افزایش شمار تظاهرکنندگان، عدهای از معترضان یک مرکز بحران تشکیل دادند تا کنترل بیشتری بر اوضاع داشته باشند و برای بازداشت شدگان وکیل بگیرند.
هماهنگی برنامهها و ارتباط معترضان از طریق شبکههای اجتماعی و اینترنت انجام میشود.
خبرگزاری آلمان شمار معترضان در مرکز استانبول را "دهها هزار نفر" گزارش کرده مینویسد برخی از آنها خواهان کنارهگیری دولت اردوغان شدهاند.
گسترش اعتراض به دیگر شهرها
روز جمعه شمار دیگری از شهرهای بزرگ ترکیه، از جمله آنکارا و ازمیر نیز شاهد تظاهرات هزاران نفر در اعتراض به خشونت پلیس و دولت اردوغان بود. گفته میشود پلیس در آنکارا برای پراکندن تظاهرکنندگان جلوی دفتر مرکزی حزب عدالت و توسعه از گاز اشکآور استفاده کرده است.
نخستوزیر ترکیه اخیرا گفته است پروژهی احداث مرکز تجاری در محل پارک گزی، به رغم اعتراضها عملی خواهد شد. تشکلهای اپوزیسیون دولت اردوغان را متهم میکنند که به خواستهها و منافع دیگر گروههای سیاسی و اجتماعی اعتنایی نمیکند.
این تشکلها و سازمانهای مدافع حقوق بشر دولت را متهم میکنند که حقوق شهروندی را نقض کرده و با اعتراض مسالمتآمیز شهروندان به خشونتی "نامتناسب" برخورد کرده است.
یکی از معترضان خشمگین جمعه شب به خبرگزاری آلمان گفت: «من خودم وکیلم و اینجا میبینیم که فاشیسم اسلامی اردوغان چگونه عمل میکند.»
برخی رسانههای ترکیه گزارش دادهاند که دادگاهی در استانبول حکم داده که پروژهی یاد شده باید تا روشن شدن تکلیف شکایتهایی که علیه تخریب پارک شده متوقف شود.
ادامه اعتراض، خطری برای موقعیت اردوغان
دولت اردوغان در موارد دیگر نیز با مخالفان و معترضان با خشونت رفتار کرده است. بازداشت دانشجویان معترض به افزایش شهریهها و روزنامهنگاران منتقد در دولت اسلامگرای حاکم امر کم سابقهای نبوده است.
مطابق گزارش نهادهای بینالمللی حقوق بشری، ترکیه در کنار ایران و چین از جمله کشورهایی است که بیشترین روزنامهنگار زندانی را دارند.
افزایش قوانین محدود کنندهی حقوق شهروندی، از جمله مسائلی است که منتقدان اردوغان آن را نشانه شتاب گرفتن اسلامی کردن کشور ارزیابی میکنند.
با این همه با روی کار آمدن دولت کنونی، ترکیه به یکی از قدرتهای اصلی منطقه و بازیگران عرصه سیاست بینالمللی بدل شده و اقتصاد رو به رشد و شکوفایی پیدا کرده است.
گروههای اپوزیسیون، احزاب لیبرال و چپ و تشکلهای سکولار از روند تحولات کنونی ناخشنودند و معتقدند دولت اوضاع اقتصادی را بهبود بخشیده اما حقوق شهروندان را مدام محدودتر میکند.
ناظران اعتقاد دارند، به رغم محبوبیت اردوغان، ادامهی بحران و درگیریهای اخیر میتواند موقعیت او را به خطر بیندازد. اعتراض به رفتار خشونتآمیز پلیس ترکیه نه تنها به دیگر شهرهای این کشور که به برلین نیز رسیده است. جمعه شب پایتخت آلمان، به عنوان بزرگترین مرکز تجمع مهاجران ترک، شاهد تظاهرات بزرگی در همبستگی با معترضان این کشور بود.