محکومیت فرامرز سهدهی به بیش از ۲۲ ماه «حبس تعزیری»
فرامرز سهدهی شاعر و عضو کانون نویسندگان ایران با حکم «شعبهی اول دادگاه انقلاب ماهشهر» به ۲۲ ماه و ۱۵ روز حبس محکوم شد. در این حکم که به تاریخ ۲۴ فروردینماه صادر شده است سهدهی از بابت اتهامهای «اهانت به مقام معظم رهبری» و «تبلیغ علیه نظام» به «یک سال و سه ماه» و «هفت ماه و ۱۵ روز» حبس تعزیری محکوم شده است و بنا بر ابلاغیهی دادگاه «مجازات اشد» دربارهی او اعمال خواهد شد.
فرامرز سهدهی ۲۰ دیماه ۱۴۰۳ در منزلش در بهبهان بازداشت و تلفن همراه و کتابهایش ضبط شد. او پس از چند ساعت بازجویی در خصوص عضویت در کانون نویسندگان ایران و فعالیتهایش در فضای مجازی، آزاد و پس از آن در ۲۴ بهمن ماه با دریافت ابلاغیهای به دادسرای بهبهان احضار شد.
این عضو کانون نویسندگان ایران ۲۹ بهمن ۱۴۰۳ در شعبهی ۲ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان بهبهان حاضر و تفهیم اتهام شد. این جلسه بدون حضور وکیل مدافع برگزار شد و با بازجویی همراه بود. سهدهی پس از دفاع و رد اتهامهای وارده به قید وثیقهی ۸۰۰ میلیون تومانی به طور موقت آزاد شد.
فرامرز سهدهی پیش از این نیز بارها تحت آزار دستگاههای امنیتی و قضایی قرار گرفته است و با پروندهسازی و اتهامهایی چون «اقدام علیه امنیت ملی از طریق طبع و نشر کتاب» و «عضویت در گروه معاند و غیر قانونی کانون نویسندگان ایران» مواجه شده است.
************
اسناد
بازنشر گزارش «مراسم یادبود صدمین زادروز صادق هدایت»
صادق هدایت در جهان داستاننویسی مدرن ایران، مانند نیما در عالم شعر نو فارسی، فقط پیشگام تازهترین فرمهای ادبی نیست بلکه از معدود نویسندگانی است که گونه یا « ژانر»ی نو مانند «وغ وغ ساهاب» را نیز، که یکسر تازه و بیسابقه بود، به قالبهای ادبی موجود در جهان و ایران افزود. گذشته از روح سرکش و نوآوری که در هدایت سراغ داریم، او از معدود نویسندگان پیشتازی است که بهسبب روحیهی شورشی، جسور و نوآور خود مورد توافق و تحسین تمامی اهل ادب مدرن ماست: نویسنده-روشنفکری که احاطهاش بر تاریخ و فرهنگ ایران از سویی و دانش گستردهاش از ادب و هنر اروپایی، از سوی دیگر، هنوز هم رشکانگیز است.
کانون نویسندگان ایران در ۱۶ تیرماه ۱۳۸۱ مجلسی در بزرگداشت صادق هدایت برگزار کرد که شرح آن را میخوانید.
اینجا کلیک کنید.
************
یاد
پروین اعتصامی (۱٢٨۵ - ۱۳٢٠) شاعر
زن در ایران، پیش از این، گویی که ایرانی نبود
پیشهاش جز تیرهروزی و پریشانی نبود
زندگی و مرگش اندر کنج عزلت میگذشت
زن چه بود آن روزها، گر زآنکه زندانی نبود
دادخواهیهای زن میماند عمری بیجواب
آشکارا بود این بیداد، پنهانی نبود
از برای زن به میدان فراخ زندگی
سرنوشت و قسمتی جز تنگمیدانی نبود
نور دانش را زِ چشم زن نهان میداشتند
این ندانستن، ز پستی و گرانجانی نبود
چشم و دل را پرده میبایست اما از عفاف
چادر پوسیده، بنیاد مسلمانی نبود
پروین (رخشنده) اعتصامی سال ۱۲۸۵ در تبریز دیده به جهان گشود و در پنجسالگی به همراه خانواده راهی تهران شد. پدرش، یوسف اعتصامالملک آشتیانی، مترجم و از فرهیختگان و سیاستورزان دوران خود بود. پروین به یاری خانواده آموختن فارسی و عربی را آغاز کرد و سپس به پیشنهاد پدر به کالج امریکاییِ تهران رفت و انگلیسی را نیز آموخت. پس از آن نیز دو سال به آموزش ادبیات فارسی و انگلیسی پرداخت. پروین از همان کودکی استعداد خود را در سرایش شعر نشان داد چنانکه تحسین بسیاری از اهل ادب را برانگیخت. او به همراه پدرش، که مجلهی «بهار» را منتشر میکرد، به محافل ادبی راه یافت و این نیز تجارب او را فزونی بخشید.
نخستین دیوان پروین اعتصامی که سال ۱۳۱۴ با مقدمهی ملکالشعرای بهار به چاپ رسید با استقبال بسیار روبهرو شد. سرودههای او بیشتر در قالبهای کهن چون قصیده، قطعه و مثنوی است که زبانی ساده و روان دارند و رگههایی از سبک خراسانی و عراقی. با این همه، محتوای اجتماعیِ بسیاری از آنها، در کنار جانبخشی به اشیاء و مضمونپردازیهای نوآورانه، پروین را در میان نامآوران چیرهدست شعر معاصر جای میدهد. او با جزئینگری شاعرانه و پرداختن به مسائلی چون تبعیض، بیعدالتی، خودکامگی، دزدی حاکمان، استبداد شاهان، فقر و محرومیت که گاه به شکل «مناظره» و گاه تکگوییِ پندآموز سروده شدهاند بازتابی هنری از وضعیت جامعهی ایران را فرا روی مخاطب خویش قرار میدهد. دردمندان جامعه چون گرسنگان، یتیمان و زحمتکشان در شعر پروین حضوری پررنگ و متواتر دارند که از آنجمله میتوان به شعرهای «ای رنجبر»، «اشک یتیم»، «اندوه فقر»، «تهیدست»، «تیرهبخت»، «دزد و قاضی»، «طفل یتیم»، «گوهر اشک»، «نغمهی خوشهچین»، «نغمهی رفوگر» و «صاعقهی ما ستم اغنیاست» اشاره کرد.
پروین، با وجود برخی دیدگاههای سنتی، برای زنان جایگاهی ویژه قائل بود و مایهی برتری آنان را، به جای ظاهرگرایی، فضیلتِ دانش و هنر و مهرورزی میدانست، او در انتقاد از تبعیض تحمیلی به زنان و سیهروزی آنان میسراید: «به هیچ مبحث و دیباچهای، قضا ننوشت / برای مرد کمال و برای زن نقصان»
مرگ زودهنگام پروین اعتصامی در ۱۵ فروردین سال ۱۳۲۰ رخ داد و کنار مزار پدرش در قم به خاک سپرده شد، با سرودهای که بر سنگ مزارش نقش بسته است و چنین آغاز میشود:
«اینکه خاک سیهش بالین است / اختر چرخ ادب پروین است / گرچه جز تلخی از ایام ندید / هرچه خواهی سخنش شیرین است.»
یادش گرامی
************
دیدار نوروزی اعضای کانون نویسندگان ایران
دیدار نوروزی اعضای کانون نویسندگان ایران عصر شنبه ۹ فروردینماه جاری در منزل حسن صانعی، شاعر و از اعضای قدیمی و پایدار کانون نویسندگان ایران در فضایی رفیقانه و صمیمانه برگزار شد.
به رسم همه ساله این دیدار به دعوت هیئت دبیران کانون نویسندگان ایران صورت پذیرفت. گروهی از اعضا گرد هم آمدند و ضمن نقل خاطرات، یادکرد درگذشتگان کانون و گفت و شنودهای مرسوم، سال نو را با امید به روزهایی بهتر برای مردمان این جغرافیای دردمند به یکدیگر شادباش گفتند.
************
اسناد باز نشر "یاد" رضا براهنی
«رضا براهنی از آن گروه ادیبانی بود که زندگی ادبی و عمارت فرهنگی متنوع و رنگارنگ خود را آجر به آجر ساخت. روزگاری دور در مجلهای ویژهی تئاتر با عنوان «نمایش» نوشته بود: «هشت سال تمام فقط مینوشتم و پاره میکردم و دور میریختم، چون دلم رضا نمیداد پای چیزی امضا بگذارم که خودم را راضی نمیکرد» یا سالها بعد در جای دیگری در گفتوگویی گفته بود: « آنچه میدانم، دانش من در ادبیات، آنچه نوشتهام هیچ ربطی به مدرک دانشگاهی دکتری من ندارد، همه حاصل کار بیرون از دانشگاه من است». اگر بخواهیم برای براهنی فقط یک ویژگی ممتاز قایل شویم این است که او برای بیان مافیالضمیر خود همواره به جستوجوی قالبها برمیآمد و بر خلاف بسیاری از اهل ادبیات ما از افقهای نو گریزان نبود، سهل است به قولی «هیچ چیز نو و مدرن با او بیگانه نبود». بزرگداشت رضا براهنی، از بنیادگذاران کانون نویسندگان ایران، بزرگداشت ادبیات مدرن، تعهد به انسان و حق مسلم آزاد و برابر زیستن او و پیکار با استبداد و انسانکشی است.»
اینجا کلیک کنید.
************
شادباش نوروزی کانون نویسندگان ایران
رنجهای مشترک بسیار و رویای زیبای آزادی و فرهنگی مشترک ما را به هم نزدیک کرده است؛ در سالی که همچون پار و پیرار، چیزی برای شادی جمعی نداشتیم.
گرانیهای کمرشکن، دوام آوردن با دستمزدی ناچیز، اخراج سهل و بیعقوبت نیروی کار زیر چتر قراردادهای چند ماهه، تنگتر شدن عرصه بر زنان زیر بار کمرشکن قوانین نوشته و نانوشتهی ضدانسانی، ادامهی سانسور و سرکوب آزادی بیان با پروندهسازی برای نویسندگان و هنرمندان و فعالان سیاسی و اجتماعی و تهدید و در بسیاری موارد بازداشت آنها، و سرانجام صدور احکام اعدام برای معترضان و مخالفان سیاسی... این همه تنها سیاههای مختصر از رنجهای مشترکی است که حاکمیت به مردم تحمیل کرده است....
برای مطالعه متن کامل
اینجا کلیک کنید.
کانون نویسندگان ایران
۲۹ اسفند ۱۴۰۳
___________________________
برای مشاهده و مطالعه اخبار، گزارش و مطالب پائیز و زمستان ۱۴۰۳
اینجا کلیک کنید.
برای مشاهده و مطالعه اخبار، گزارش و مطالب بهار و تابستان ۱۴۰۳
اینجا کلیک کنید.
برای مشاهده و مطالعه اخبار، گزارش و مطالب ۲۴ آذر تا ۲٦ اسفند ۱۴۰۲
اینجا کلیک کنید.
برای مشاهده و مطالعه اخبار، گزارش و مطالب اواخر شهریور ۱۴۰۲ تا ۲۴ آذر ۱۴۰۲
اینجا کلیک کنید.
برای مشاهده و مطالعه اخبار، گزارش و مطالب ۲۸ اسفند ۱۴۰۱ تا ۲۲ شهریور ۱۴۰۲
اینجا کلیک کنید.
برای مشاهده و مطالعه اخبار، گزارش و مطالب سال گذشته
اینجا کلیک کنید.