افق روشن
www.ofros.com

برخی از مهمترین حرکتهای اعتراضی کارگران و مزدبگیران در آذر ١٣٨٩


زینت میرهاشمی                                                                                               پنجشنبه ١٦ دیماه ١٣٨٩


سرکوب، آزار، پرونده سازی، دستگیری، شکنجه

و محاکمه فعالان کارگری در ایران را به شدت محکوم می کنیم.

*کارگران کارخانه لوله‌سازي خوزستان روز يکشنبه 30 آبان به مدت پنج ساعت در مقابل استانداري خوزستان و سپس فرمانداري اهواز تجمع کردند. به گزارش رادیو فردا، يکي از کارگران شرکت‌کننده در اين تجمع با اشاره به اين که ۲۵۰ کارگر کارخانه لوله‌سازي خوزستان در اين حرکت اعتراضي شرکت داشتند، مي‌گويد؛ کارگران خواستار دريافت ۱۶ ماه حقوق معوقه خود بودند.
*روز دوشنبه اول آذر، صد ها تن از کارگران ساختمانی در مقابل مجلس رژیم تجمع اعتراضی کرده و خواستار اجرای قانون بيمه اجباری شدند. به گزارش ایلنا، اين تجمع همزمان با بحث و بررسی تعليق اجرای قانون بيمه اجباری يک ميليون و ۶۰۰ هزار کارگر ساختمان در پنج سال آينده صورت گرفت.
*روز دوشنبه اول آذر، کارگران کارخانه کنف کار رشت مقابل سازمان صنایع و معادن گیلان تجمع اعتراضی کردند. به گزارش ایلنا روز سه شنبه 2 آذر، همزمان با ادامه اعتراض کارگران، در جلسه ای با شرکت نمایندگان کارگران و رئیس سازمان صنایع و معادن گیلان به مشکلات کارگران این واحد تولیدی رسیدگی شد. این کارخانه در اواخر سال ٨۲ از طریق سازمان صنایع ملی به نمایندگی از سازمان بازنشستگی کشوری به عنوان سهام دار اصلی آن بدون انجام کار کارشناسی به شخصی غیرتوانمند و قدرت مند واگذار شد که در نتیجه پس از سپری شدن چندماه از واگذاری این شرکت دچار بحران شد. کارخانه ورشکسته کنف کار در کیلومتر 5 جاده رشت-تهران حد فاصل بین جاده رشت-سنگر قرار دارد. این کارخانه وابسته به بخش خصوصی است و به بازماندگان ایرج زهرابی سهامدار عمده کارخانه تعلق دارد.
*کارگران شرکت جهان فارس به دليل عدم دريافت حقوق ماهيانه خود دست به اعتصاب زدند. به گزارش هرانا به نقل از اشتراک، در پي‌ پرداخت نشدن ۸ ماه حقوق معوقه توسط کارفرمايان شرکت جهان فارس در مناطق نفت خيز جنوب در شهرستان ديلم در استان بوشهر از روز چهار شنبه 3 آذر، ۱۷۰۰ نفر از کارگران اين شرکت که اکثرا از شهر ديلم و روستاهای اطراف مي باشند دست به اعتصاب گسترده زده اند و مسير‌های چهار راه ديلم، سه راه گناوه، چهار راه بي‌ بي‌ حکيمه و چهار راه سياه مکان را به روی تمام ماشينهای شرکت و ديگر خودرو‌ها بستند.
*روز چهارشنبه 3 آذر، كارگران دو شركت پيمانكاري (نگار نصب و ايمن پرتو) طرف قرارداد با سازمان منطقه آزاد اروند در اعتراض به اخراج زودتر از موعد قرارداد خود در مقابل سازمان منطقه آزاد اروند تجمع كردند. به گزارش ایلنا، اين مساله سبب بروز مشكلات فراواني براي کارگران و خانواده هايشان خواهد شد چرا كه يافتن شغل و ماندن بر سر كار در اين شهرها به نوعي آرزو مي ماند كه اغلب قريب به اتفاق مردم اين دو شهر از آن رنج مي برند.
*شماری از کارگران کارخانه مخابرات راه ‏دور ایران، در شیراز در اعتراض به پرداخت نشدن دستمزد ۱۷ ماه گذشته خود، عدم اجرای کامل مصوبات هیات دولت و حل مشکلات بازنشستگی در محل این واحد تولیدی تجمع کرده اند. روز شنبه 6 آذر، خبرگزاری هرانا به نقل از ایلنا سخنان هاشم شمشیری، نایب ‌رئیس شورای اسلامی کار در کارخانه مخابرات راه ‏دور ایران را منتشر کرد. وی کی گوید؛ مصوبات دولت برای راه اندازی دوباره این واحد و خروج آن از بحران مالی هنوز اجرا نشده است. کارخانه صنایع مخابراتی راه دور ایران که در سالهای نخستین دهه 80 به بخش خصوصی واگذار شد در نتیجه مدیریت نادرست بخش خصوصی به یکی از واحدهای تولیدی بحرا ن زده استان فارس تبدیل شده است. پرداخت نشدن حقوق کارگران در شرايطی صورت می‌گيرد که به گفته شماری از کارشناسان، خط فقر در ايران حدود يک ميليون تومان در ماه است.
*از اولین ساعات روز شنبه 6 آذر، بیش از 1000 تن از کارگران بخشهای مختلف راه آهن بین شهری تهران، در اعتراض به عدم دریافت چندین ماه دستمزدهای معوق، دست از کار کشیده و در محوطه سایت راه آهن واقع در میدان راه آهن تهران دست به اعتصاب و تجمع اعتراضی زدند. به گزارش سایت صدای کارگر، کارگران معترض خواهان حضور مسئولان و جوابگوئی آنها و دریافت فوری دستمزدهایشان بودند.
*با فرا رسيدن فصل سرما، 370 تن از کارگران معدن طلای آغ دره آذربايجان از کار اخراج شدند. اين کارگران روز سه شنبه 9 آذر در برابر ساختمان فرمانداری شهرستان تکاب تجمع کرده و خواستار رسيدگی به وضعيت نابسامان کارگران اين معدن شدند. به گزارش ندای سبز آزادی هر ساله نزديک به 400 تن از کارگران معدن و کارخانه طلای آغ دره از شهر و ديار خود آواره شده و برای يافتن کار، رهسپار شهرهای تهران و کرج و... می شوند و کسی در اين باره پاسخگوی حقوق پايمال شده کارگران نيست. معدن طلای آغ دره با هفت ميليون تن کانسنگ طلا با عيار متوسط ۴٨/٢ پ.پ ام در جنوب آذربايجان غربی و 30 کيلومتری شهرستان تکاب واقع شده است. کارخانه استحصال و فرآوری پويا زرکان معدن طلای آغ ‌دره تکاب قادر است سالانه 4000 کيلوگرم (چهار تن) طلا استخراج کند،که بدون در نظرگرفتن نقره و جيوه‌ استحصال شده، سود‌ی معادل ۱۲۰ ميليارد تومان برای سهام‌داران شرکت دارد. معدن طلای آغ دره‌ آذربايجان، دومين معدن بزرگ طلای خاورميانه محسوب می شود.
*روز چهارشنبه 10 آذر كارگران لوله سازي خوزستان برای چندمین بار مقابل ساختمان حراست اين شركت براي تعيين تكليف وضعيت راه اندازي شركت و همچنين درخواست 20 ماه حقوق معوقه خود تجمع كردند. کارگران این واحد بزرگ قبلاً نیز مقابل استانداری خوزستان در اهواز دست به تظاهرات زده بودند. روز شنبه 13 آذر، کارگران کارخانه لوله‌سازی خوزستان در اعتراض به پرداخت نشدن بیست ماه حقوق عقب‌افتاده خود، در مقابل استانداری خوزستان تجمع اعتراضی برگزار کرده و به سمت دادگستری خوزستان راهپیمایی نمودند. به گزارش آژانس ایران کارگران پلاکاردهایی در دست داشتند که روی آنها نوشته شده بود:«لوله‌سازی خوزستان بی‌اعتنا در استان» و «لوله‌سازی خوزستان، منحل شده در استان».
*به دنبال عدم تحقق وعده های داده شده به کارگران ریسندگی خاور رشت، روز شنبه 13 آذر 1389 تعداد زیادی از این کارگران از ساعت 8 صبح مقابل اداره صنایع و معادن رشت تجمع نمودند . به گزارش کمیته هماهنگی برای ایجاد تشکلهای مستقل کارگری، کارگران این کارخانه مدت 9 ماه است هیچ گونه حقوقی دریافت نکرده اند و این در حالی است که کارفرما به دفعات به بهانه پرداخت بدهی و حقوق معوقه کارگران، موفق به دریافت وامهای سنگین از بانکهای استان شده است و هیچگونه پرداختی به کارگران نداشته است . کارگران تجمع کننده که بشدت عصبانی بودند اعلام کردند که دیگر به وعده های داده شده اعتمادی نداشته و تا دریافت حقوق معوقه خود به تجمع ادامه خواهند داد .
*جمعی ازکارگران شرکت ریسندگی و بافنگی کاشان صبح روز دوشنبه 15 آذر دراعتراض به پرداخت نکردن حقوق معوقعه وعدم رسیدگی به مشکلات آنها روبروی فرمانداری ویژه شهرستان کاشان تجمع کردند. به گزارش ایلنا، کارگران دراین تجمع اعتراض آمیز نسبت به عدم پرداخت حقوق هفتگی خود که کارفرمای این شرکت تعهد کرده بود هفته ای ۴٠ هزار تومان پرداخت کند اعتراض داشته و خواستار رسیدگی به این موضوع شدند. درادامه این تجمع اعتراضی، درحالیکه کارگران ٢٧ ماه حقوق معوقه طلب دارند مسئولان بار دیگر قول پرداخت مبلغ ناچیزی را در روزهای آتی به کارگران داده اند.
*کارگران کنف کار پس از تجمع دو روزه در مقابل اداره صنایع و معادن رشت به رغم وعده هایی که از طرف کارگزاران صنایع و معادن شنیدند هنوز نتوانسته اند نتیجه ای بگیرند. به گزارش روز 18 آذر سایت کمیته هماهنگی برای ایجاد تشکل کارگری به نقل از فعالان ضدسرمایه داری گیلان، هریک از کارگران از 5/2 تا بیش از 5 میلیون تومان حقوق معوقه طلب کار هستند و در طول 9 ماه از سال 89 به هریک در حدود 400 هزار تومان پرداخت شده است، کارگران همچنان در بلاتکلیفی بسر می برند. در حال حاضر، تعداد کارگران بیش از 180 نفر است که بیش از 20 نفر آنان بالای 25 سال سابقه کار دارند و در مرز بازنشستگی هستند، بیش از 80 نفر بین 20 تا 25 سال و بقیه زیر بیست سال سابقه کار دارند که کمترین سابقه کاری حدود ده سال است.
*به گزارش کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل های کارگری روز شنبه 20 آذرماه حدود 250 نفر از کارگران اخراجی کارخانه نساجی کردستان در مقابل اداره کار شهر سنندج تجمع اعتراضی برپا کردند. تجمع کارگران اخراجی نساجی کردستان، در اعتراض به لحاظ نکردن شرایط کار سخت و زیان آور در سوابق بیمه آنان در مقابل اداره کار و امور اجتماعی رژیم در شهر سنندج برگزار گردید. در این تجمع تعدادی از کارگران کارخانه های «پرریس سنندج، شاهو و شین بافت» نیز حضور داشتند.
*تعدادی از کارگران شرکت مخابرات راه دور در استان فارس در اعتراض به وضعیت نا مشخص خود، به رغم محدودیتها و مزاحمتهای مختلف، به صورت روزانه در مقابل درب این شرکت متحصن می باشند. اکنون ماهها از تعطیلی شرکت آی تی آی شیراز می گذرد و کارگران این شرکت هر روز در محل کار خود حاضر می شوند و امید دارند که خواسته آنها برای راه اندازی مجدد این شرکت مطابق وعده هایی که از بالاترین مقامات رتبه اول کشور تا مقامات استانی به کارگران داده اند عملی شود. شرکت آی تی آی که همان مخابرات راه دور در استان فارس می باشد و مهمترین شرکت مخابراتی در نوع خود در خاورمیانه محسوب می شد، تعداد ۶۰۰ کارگر دارد. یکی از کارگران روز یکشنبه 21 آذر به خبر نگار ایران کارگر گفت که؛ اکنون ۱۸ ماه هست که حقوق نگرفته ایم و از طرفی هم با این که درخواست و همچنین امکان و ظرفیت کار را داریم متاسفانه کار و پروژه ای برای شرکت وجود ندارد تا با در آمد آن بتوانیم مخارج زندگی خودمان را تامین کنیم.
روز دوشنبه 22 آذر کارگران صنایع فلزی شماره یک نسبت به عدم پرداخت ۸ ماه حقوق معوقه خود تجمع اعتراضی کردند. به گزارش سایت اشتراک، یکی ازکارگران معترض در این رابطه به خبرنگار ایران کارگر گفت؛ با کارگر مثل یک برده رفتار می شود. ما ۸ الی ۹ ماه است که حقوق نگرفته ایم و با انبوهی قرض دربدترین شکل ممکن و با بدبختی داریم زندگی می کنیم. البته این معنی اش زندگی نیست بلکه فقط داریم نفس می کشیم. آقایان فکرنمی کنند کارگری که ۸ الی ۹ ماه حقوق نگرفته باشد چطور با این گرانی و یا این وضعیت می تواند زندگی کند و سراغ خانواده و زن و بچه اش برود

صنعت كفش ايران از نگاه آمار
ایسنا به نقل از ایران اکونومیست 22 آذر:آخرين آمار نشان مي‌دهد كه در مجموع 544 واحد داراي پروانه صنعتي از وزارت صنايع و معادن در صنعت توليد پاي‌پوش در كشور فعاليت مي‌كنند.
تعداد شاغلان مستقيم واحدهاي فوق‌ حدود 15 هزار نفر بوده كه به اين تعداد، 62 هزار نفر نيروي انساني شاغل در بخش توليد كفشهاي دست‌دوز و هشت هزار نفر نيروي انساني شاغل در واحدهاي بدون پروانه و 30 هزار نفر نيروي انساني در واحدهاي توليدكننده انواع رويه (پستايي) را نيز بايد اضافه كرد.
در مجموع حدود 115 هزار نفر فقط در بخش توليد انواع پاي‌پوش در كشور فعاليت دارند.
البته در آمار فوق شاغلان در بخشهاي اداري، پشتيباني و توليدكنندگان لوازم جانبي پاي‌پوش و فروشگاههاي توزيع كفش و توزيع‌كنندگان و غيره لحاظ نشده است. صنعت كفش با صنايع مختلفي مانند صنايع چرم طبيعي، چرم مصنوعي، پتروشيمي، نساجي، شيميايي، بسته‌بندي، قالب‌سازي، ماشين‌سازي و غيره ارتباط تنگاتنگي دارد. ظرفيت اسمي واحدهاي توليدي شناخته شده حدود 262.5 ميليون زوج است كه 72.5 ميليون زوج آن مربوط به انواع كفشهاي چرمي و ورزشي و 190 ميليون زوج ديگر آن مربوط به انواع توليدات غيرچرمي است. به اين ترتيب آمار توليد انواع پاي‌پوش در سال 1385 حدود 205 ميليون زوج برآورد مي‌شود.
بر اساس اين گزارش، پراكندگي جغرافيايي بيشترين تعداد واحدهاي توليد كفش كشور در اين استانها واقع شده‌اند: آذربايجان شرقي 34 درصد، قم 30 درصد، تهران 22 درصد، خراسان رضوي سه درصد و يزد دو درصد.
با توجه به بررسيهاي كارشناسان اين صنعت، مصرف سرانه كفش در كشور به طور متوسط بين دو تا سه زوج بوده كه به اين ترتيب بين عرضه و تقاضاي كفش در كشور توازن برقرار است. سهم هزينه كفش مصرفي از هزينه غيرخوراكي خانوارهاي شهري بر اساس آخرين آمار ارايه شده توسط مركز آمار ايران در سال 1386 حدود 1.46 درصد بوده است. براساس گزارش‌هاي گمرك در هفت ساله 1378 تا 1381در مجموع 140 هزار و 312 تن انواع پاي‌پوش به ارزش 486 ميليون دلار به كشورهاي مختلف صادر شد. حدود 80 درصد صادرات انواع كفش در شش ساله فوق مربوط به شش كشور زير بوده است: عراق 31.1 درصد، آذربايجان 22.4 درصد، افغانستان 7.4 درصد، ازبكستان 7.1 درصد، تركمنستان 6.2 درصد و عربستان 4.9 درصد.
همچنين در هفت ساله 1378 تا 1381، در مجموع 20 هزار و 380 تن انواع پاي‌پوش به ارزش 41 ميليون دلار به صورت قانوني و مطابق گزارش گمرك وارد كشور شد. متوسط هر كيلو واردات در دوره مورد بررسي حدود دو دلار بوده است. اين شاخص در سال‌هاي 1386 و 1387 به ترتيب 3.6 و 3.7 دلار در هر كيلو بوده است. در هفت ساله 1378 تا 1381 امارات متحده عربي با 58.6 درصد و چين با 16.2 درصد بيشترين سهم را در واردات قانوني انواع كفش داشتند. در سال 1387 سهم امارات 33.5 و سهم چين 31.2 درصد بوده است.
بر اساس پژوهش انجام شده توسط موسسه مطالعات و پژوهشهاي بازرگاني بين سال‌هاي 1999 تا 2006 كل صادرات كفش ايران در هشت ساله مورد بررسي به 568 ميليون دلار و صادرات كفش جهان به 385 ميليارد دلار رسيد.
سهم صادرات كفش ايران از كل صادرات كفش جهان در هشت ساله مورد بررسي به 0.14 رسيد. يعني از هر 10 هزار دلار صادرات كفش جهان 14 دلار آن متعلق به ايران بوده است.

زینت میرهاشمی

چهار شنبه ١ دی ١٣٨٩ - ٢٢ دسامبر ٢٠١٠