افق روشن
www.ofros.com

جنبش کارگری در هفته ای که گذشت

خبرنامه ندا ١١٣                                                                                       شنبه ٢٣ آبان ۱٣٨٨


خوزستان: در هفته گذشته در استان خوزستان اعتراضات جدیدی آغاز گشته اند که مهمترین آنها به شرح زیر است:

نامه دیگری از علی نجاتی، فعال کارگری شرکت نیشکر هفت تپه

نامه دیگری از علی نجاتی، فعال سندیکایی و نماینده سندیکای کارگران شرکت نیشکر هفت تپه نوشته شده است. این نامه نشاندهنده ی رشد تجارب این دوستان در مبارزه است. او صراحتاً نهادهای بین لمللی ایکه از طرف سرمایه داران جهانی و حکومت هایشان برای انحراف مبارزات کارگری ساخته شده اند را با عنوان «سراب» معرفی می کند و اعلام می دارد که هیچ توقعی از ایشان نمی توان داشت تا در جهت منافع کارگران اقدامی کنند. همچنین با افشای نقش وابسته شوراهای کار اسلامی، کارگران را دعوت به همبستگی مستقل کرده است: « من روی حمایت مادی- معنوی توسط کارگران و نه جاهای دیگر تاکید میکنم.زیرا اعتقاد دارم این کارگران هستند که باید به داد ِ هم طبقه ای هایشان برسند. به قول معروف این شتری است که در خانه ی همه ی ما میخوابد. و ما کارگران به جز یکدیگر کسی را نداریم. کارگرانی که خواهان ِ حمایت از این پنج نفر و خانواده هایشان هستند میتوانند به هر اندازه که درتوانشان است ، از طریق شماره حساب بانکی اینجانب ( به شماره ٠٣٠٢٨٩۵١٨٠٠٠٨ سیبا- بانک ملی ایران شعبه هفت تپه کد ٦۵٧٩ به نام علی نجاتی )، کمک‌های مادی خود را واریز کنند.
به نظر من ،بعد از سال ها اکنون تجربیات کارگری به آن اندازه ای هست که بتوان به عنوان یک سنت کارگری این موضوع را جا انداخت که هر گاه کارگرانی در جایی به مشکل برمیخورند این کارگران هستند که لازم است از یکدیگر حمایت کنند.»
اما هفته ی گذشته نیز نشاندهنده ی رشد کمّی مبارزات کارگری و وسعت سراسری آن بود. باید دقت داشت که عدم دریافت گزارشات جدید از اقدامات قبلی کارگران دلیل بر پایان آنها نیست. بلکه، باید گزارشات جدید را بر گزارشات قبلی افزود. آن زمان است که خواهیم دید که چگونه در عرض چند روز هزاران نیروی تازه به میدان آمده به مجموعه کارگران در حال اعتراض افزوده می شود.

تجمع کارگران پالایشگاه نفت آبادان در اعتراض به عدم دریافت حقوق

در پی پرداخت نشدن حقوق و مزایای کارگران پالایشگاه نفت آبادان، جمعی از کارگران این پالایشگاه روز گذشته دست به تجمع اعتراضی زدند. تجمع‌کنندگان که جمعیت آنان بیش از ۳۰۰ نفر تخمین زده می‌شود بیش از سه ماه است که حقوق دریافت نکرده‌اند. روزنامه تهران امروز درباره تجمع اعتراض آمیز کارگران پالایشگاه نفت آبادان خبر داد که"مسئولان پالایشگاه نفت آبادان نیز در پاسخ به کارگرانی که در فاز سوم این پالایشگاه مشغول به فعالیت هستند، گفته‌اند که آنان زیر نظر پیمانکار بخش خصوصی فعالیت می‌کنند و حقوق آنها ارتباطی با پالایشگاه ندارد."

جامعه کارگری خرمشهر به حرکت در آمده است

کارگران شهرداری خرمشهر در اعتراض به وضعیت بحرانی بهداشت این شهر دست به اعتصاب زدند. سایت خبری آینده گزارش داد این اعتصاب در رابطه با بحران عدم جمع‌آوری زباله خرمشهر بوده است. بحران زباله و پیامدهای بهداشتی این بحران در شرایطی خرمشهر را فرا گرفته است که محمود احمدی نژاد خود را فرماندار این شهر اعلام کرده است.
احمدی‌نژاد در ادامه سفرهای استانی‌ خود در روز سوم خرداد امسال در جمع مردم معترض شهر اعلام کرد «بنده شخصا امروز در جمع شما تصمیم گرفته‌ام که به عنوان فرماندار یا معاون فرماندار در خدمت شما باشم تا شخصا پیگیر امور برای اجرایی شدن هر چه سریع‌تر آن باشیم.»
این در شرایطی است که شهروندان خرمشهر در حالی با مشکلات بهداشتی روبه‌رو شده‌اند که تبلیغ برای پیشگیری از ازدیاد میکروب و توسعه‌ هشدارها و اقدامات بهداشتی برای جلوگیری از بیماری‌ها و به ویژه بیماری آنفولانزای نوع A در کشور تشدید شده است. بیستم آذرماه سال گذشته هم پس از گذشت چهار ماه از پرداخت نشدن حقوق كاركنان و كارگران شهرداری خرمشهر، شمار زیادی از كارگران شهرداری این شهر، با دست كشیدن از كار و تجمع در برابر شهرداری، خواستار رسیدگی به وضعیت خود شدند.
کارگران شهرداری خرمشهر امسال در شرایطی اعتصاب کرده‌اند که رانندگان سازمان اتوبوس‌رانی و حمل و نقل درون شهری خرمشهر پنجم آبان ماه امسال در اعتراض به پرداخت نشدن چهارماه حقوق خود به مدت چندساعت دست از کار کشیدند. حدود ٣۵٠ نفر از کارگران شرکت کشتی‌سازی «بحرکان» خرمشهر هم ٢۵ مرداد امسال به دلیل بی‌کار شدن و تعطیلی واحد صنعتی خود، مقابل فرمانداری خرمشهر تجمع کردند و خواستار رسیدگی به اوضاع نابسامان خود شدند.

آغاز و پایان اعتصاب کارگران نی بر هفت تپه در شوش

کارگران فصلی نی بر نیشکر هفت تپه، دو روز پس از آغاز کار، به علت اختلاف بر سر نرخ دستمزدها و مزایا و پاداش سالیانه خود دست از کار کشیدند. این کارگران که عموماً از خارج از استان به منطقه می آیند، در این اعتراض دوشادوش کارگران بومی قرار گرفتند و کارفرمایان را تهدید به ادامه اعتصاب تا دریافت خواسته هایشان کردند.
طبق گزارشات رسیده، کارفرمایان پس از چهار روز بی تفاوتی، بالخره مجبور به دادن تعهد برای رسیدگی و ایجاب خواسته های کارگران شدند. اینک کارگران فصلی نی بر به اعتصاب خود خاتمه داده اند. اما وظیفه فعالان کارگری در منطقه است که ایشان را به موقعیت ویژه شان آگاه کنند. کارفرمایان تنها تا زمانی ضربه پذیرند که برداشت نی ها پایان نپذیرفته و عدم برداشت آن می تواند محصول را با خطر نابودی مواجه سازد. بنابراین کارگران نی بر می بایست ضمانت اجرایِ قول ها و وعده های کارفرمایان را هرچه سریعتر دریافت دارند. چرا که پس از برداشت محصول دیگر اهرمی برای اعمال فشار بر کارفرمایان را دارا نمی باشند.
همچنین با در نظر گرفتن پیام علی نجاتی، گو اینکه اکنون هیچ احتمالی از ابراز همدردی و حمایت کارگران نی بر از فعالان سندیکایی نیست، اما فعالان کارگری باید با بردن این درخواست و تبلیغات حول آن به ایشان نشان دهند که کارگران شرکت نیشکر هفت تپه باید در مقابل کارفرمایان متحدانه عمل کنند. تنها در چنان زمانی است که این کارگران قادر به تحمیل خواسته های خود به کارفرمایان می باشند.
اراک: امروزه شهر اراک، یکی از مهمترین مراکز صنعتی ایران، با اعتراض و اعتصاب کارخانه های زیادی روبرو است. تا به حال این مبارزات به صورت پراکنده بوده و کارگران واحها هنوز نتوانسته اند مبارزات خود را به یک مبارزه متحد تبدیل کنند.

ضرب وشتم زنان کارگران شرکت صنایع اراک توسط نیروهای ضد شورش

بیش از ١٠٠ نفر از کارگران شرکت صنایع اراک در اعترا ض به عدم پرداخت حقوق و معوقات خود روز دوشنبه ١٨ آبان در مقابل استانداری و سپس در حیاط استانداری مرکزی تجمع کردند. گفته می شود كه حدود ٢٠٠ نفر از كارگران این شركت پنج ماه است كه حقوق خود را دریافت نكرده اند . لازم به ذكر است كه در این تجمع ٣٠ نفر از زنان کارگران نیز شركت داشتند كه برای داخل شدن به استانداری به سمت حیاط رفتند. آنها شعار میدادند: ”دروغ میگید دروغ میگید” ” مرگ برشهرجردی ” به دنبال این اقدام , نیروهای ضد شورش مستقر در استانداری به آنها هجوم برده و ٤ نفر از زنان را مورد ضرب و شتم قرار دادند. این زنان اکنون در حال طرح موضوع خود در پزشک قانونی هستند .
لازم به ذكر است كه مدیر شرکت صنایع اراک در ١٩ مهر ماه گذشته با درج اطلاعیه ای در روزنامه اطلاعات انحلال این شرکت را اعلام کرد .

بندرعباس: بحران پالایشگاه ها به در بندر عباس نیز سرایت کرد

نوزدهم آبانماه پس از مذاکرات بی نتیجه دو نفر از مسئولین شرکت ئی سی سی با کارگران اعتصابی طرح توسعه پالایشگاه قدیم بندرعباس، دو نفر از مدیران ارشد این شرکت که از دفتر مرکزی شرکت در شیراز به محل آمده بوده بودند طی مذاکراتی با کارگران اعتصابی به آنان وعده دادند روز دوشنبه هفته آینده دستمزدهای معوقه آنان را حتما پرداخت خواهند کرد.
بنا بر این گزارش بدنبال این اظهارات و وعده ها از سوی این دو مدیر ارشد کارگران اعلام کردند به شرطی این وعده را می پذیرند و بر سر کارهای خود باز می گردند که روز دوشنبه حتما دستمزدهایشان پرداخت شود و از این پس دیگر هیچ تعویقی در پرداخت دستمزدهای آنان صورت نگیرد. کارگران اعتصابی در این مذاکرات همچنین تاکید کردند چنانچه دستمزدهایشان روز دوشنبه هفته آینده پرداخت نشود بلافاصله دست به اعتصاب خواهند زد.
لازم به یادآوری است از شهریور ماه امسال تا کنون ۴۵٠ کارگر طرح توسعه پالایشگاه قدیم بندر عباس هر ماه برای دریافت دستمزدهای خود دست به اعتصاب زده اند. اعتصاب این کارگران در اوایل شهریور ماه دو روز و در مهر ماه بمدت پنج روز طول کشید که با پرداخت دستمزدهای معوقه کارگران از سوی کارفرما پایان گرفت. در حال حاضر این کارگران دستمزدهای خود را از شهریور ماه تاکنون دریافت نکرده اند.
قزوین: مطمئناً از خبرهای هفته گذشته مبارزات کارگران چینی البرز را به خاطر دارید که به بستن جاده و دیگر اقدامات کارگری انجامیده بود. جای تعجب ندارد که در این هفته خبر از کارخانه دیگری برسد. چرا که وجود شهر صنعتی البرز در این شهر، که یکی از قدیمی ترین و وسیعترین مرکز کارگری است، این شهر را به دیگی جوشان تبدیل کرده است:

مشكل كارگری، این بار در کارخانه آذرقاف قزوین

کارفرما مطالبات کارگران را از ۵ ماه پیش پرداخت نکرده است اما به آنها گفته که حاضر است بابت تسویه حساب تمام این مطالبات را پر داخت کند. در پی شکایت جمعی ازکارگران شرکت آذر قاف قزوین مبنی بر پرداخت نشدن ۵ ماه مطالبات معوقه هیئت تشخیص اداره کار قزوین به این دادخواست رسیدگی کرد. کارفرما که رکود بازار را دلیل این پرداخت نکردن مطالبات کارگران و تهیه نکردن مواد خام عنوان می‌کند، مطالبات کارگران را از ۵ ماه پیش پرداخت نکرده است. اما به آنها گفته که حاضر است بابت تسویه حساب تمام این مطالبات را پر داخت کند.

زنجان: تظاهرات اعتراضی کارگران اتوبوسرانی زنجان

شهرداری زنجان شرکت اتوبوسرانی این شهر را از مالکیت دولت سرمایه خارج کرده است تا به صورت یک سازمان خصوصی سرمایه داری اداره شود. شهردار و سایر دست اندرکاران در جریان تحقق این روند قبل از هر چیز بیش از ۵٠ کارگر راننده را اخراج کرده اند. به رانندگانی که خواستار واگذاری اتوبوس بوده اند، جواب رد داده اند. در عوض بیشتر دستگاه ها را در اختیار افرادی گذارده اند که اهل خرید و فروش و دلالی و چپاول حاصل کار و زحمت کارگران بوده اند. این افراد با استفاده از نفوذ و موقعیت خویش در دستگاه های دولتی هر کدام مبالغ عظیمی وام از بانک ها دریافت کرده اند. با این وام ها اتوبوس ها را خریده و سپس به قیمت هایی بسیار بالاتر از قیمت خرید به فروش رسانده اند. ۵٠ راننده اخراجی با مشاهده این جنایت و افتادن به ورطه مرگبار بیکاری به همه جا شکایت کرده اند. آنان با رجوع به دولتمردان فریاد اعتراض سر داده اند. اما تا لحظه حاضر هیچ پاسخی دریافت نکرده اند. کارگران خواستار بازگشت به کار و تضمین حتمی اشتغال خود هستند.

کرمان: تجمع رانندگان محور جیرفت - کرمان

بنا بر اخبار رسیده روز دوشنبه ۴٠ نفر از رانندگان خودروهای کرایه بین شهری جیرفت - کرمان در فرمانداری جیرفت تجمع کردند. این تجمع به دنبال درگیری دو راننده خودروهای شخصی در ایستگاه کرمان با راننده خودروی کرایه ای از ساعت ٦.٣٠ دقیقه صبح در فرمانداری جیرفت شكل گرفت .
تجمع کنندگان خواستار ساماندهی وضع ایستگاه مسافربری از نظر امکانات رفاهی و همچنین جلوگیری از فعالیت خودروهای شخصی در ایستگاه حمل مسافر به کرمان و بم شدند

کرمانشاه: اخراج ١١٠ نفر از کارگران شرکت اسید سیتریک کرمانشاه

شرکت کیمیای غرب گستر، وابسته به شرکت سرمایه گذاری اسید سیتریک کرمانشاه، مدتهاست ١١٠ نفر از کارگران خود را اخراج کرده است. این شرکت در اوایل سال جاری به شرکت شستا( شرکت سرمایه گذاری سازمان تامین اجتماعی ) واگذار گردید. این معامله در حالی انجام گرفته که از مهر سال گذشته تاکنون حقوق کارگران پرداخت نشده و شرکت شستا در اولین اقدام خود، تعداد ١١٠ نفر از کارگران را اخراج کرد. این کارگران در سال های ٨٢ و ٨٣ به صورت قرار دادی یک ساله به کار گرفته شده بودند.

خراسان: تجمع كارگران معترض كارخانه قند شیروان

روز پنج شنبه كارگران كارخانه قند شیروان در مقابل اداره كار در این شهرستان تجمع اعتراضى برگزار كردند. این كارگران خواستار احقاق حقوق خود و ادامه فعالیت در كارخانه قند این شهرستان شدند.

کارگران ایران متحد شوید!

کارگران کمونیست ایران - ٢٣ آبان ماه ١٣٨٨