در ایران تبعیض علیه شهروندان افغانی بیداد می کند
نوشتۀ بیژن برهمندی
همین امروز ، خبرگزاری مهر گزارش داد که معاون پلیس راهور ضمن اعلام این خبر که گواهی نامه های رانندگی تجمیع و سپس بصورت متحد الشکل صادر می شوند، در عین حال اضافه کرد که اتباع افغانی، حتی با کارت اقامت قانونی، نمی توانند گواهینامه بگیرند و گواهی نامه افغانی هم در ایران اعتبار ندارد.
گسترش رفتارهای خشونتآمیز و برخوردهای نابردبارانه علیه شهروندان افغانی مقیم ایران در هفتهها و روزهای اخیر ابعادی کمسابقه یافته است.
در حالیکه وقایع تأسفانگیز یزد، که به آتش زدن خانههای گروهی از افغانهای بیگناه انجامید، ناخشنودی و اعتراضات وسیعی، بویژه در میان ایرانیان مهاجر در کشور های غربی برانگیخت، در عین حال برخی مسئولان و مقامات محلی در نقاط مختلف کشور با بهرهگیری از این حوادث دردناک بر شدت سخت گیری های خود علیه مهاجران افغانی افزوده اند.
همین امروز ، خبرگزاری مهر گزارش داد که معاون پلیس راهور ضمن اعلام این خبر که گواهی نامه های رانندگی تجمیع و سپس بصورت متحد الشکل صادر می شوند، در عین حال اضافه کرد که اتباع افغانی، حتی با کارت اقامت قانونی، نمی توانند گواهینامه بگیرند و گواهی نامه افغانی هم در ایران اعتبار ندارد.
گفته می شود که در برخی از مناطق کشور فروشندگان مواد غذائی و نیز وسائل نقلیه عمومی را وادار کرده اند که به افراد فاقد اجازه اقامت چیزی نفروشند یا خدماتی در اختیارشان قرار ندهند.
***
در مجله رادیوئی پژواک جامعه گفتگوئی داریم با اقای حامد میری- روزنامه نگار و شهروند افغانی مقیم تهران، که شما را به شنیدن آن دعوت می کنیم.
حامد میری در توضیح تبعیضها و نابسامانیهای وضع زندگی افغان ها در ایران، بیش از هر چیز بر مشکلات مهاجران پس از آغاز طرح هدفمندی یارانهها اشاره دارد.
درواقع مهاجران افغانی که درآمدشان نسبت به کارگران ایرانی بمراتب کمتر است، اینک با هدفمند شدن یارانهها، بکلی از لیست کمکهای یارانهای خارج شده اند، در حالیکه گران شدن ناگهانی تمام کالاهائی که قبلاً بکمک سوبسیدهای دولتی با قیمت پائین عرضه می شدند، آنها را در وضعیت بسیار دشوار و مشقت باری قرار داده است.
حامد میری با مثال زدن از دورانی که جوانان ایرانی برای کار کردن به ژاپن می رفتند ، یاد آوری می کند که در آن دوران هم رفتارهای ناسالم یک ایرانی باعث بدنامی همه ایرانیها در میان ژاپنی ها میشد.
او می گوید هم اکنون در ایران هم اگر یک افغانی در یکجائی دچار اشتباهی می شود، بسیاری از مردم، همه افغانها را، حتی اگر از عمل خلاف برائت بجویند، با همان چشم نگاه می کنند.
با این حال او عقیده دارد که اگر بخواهیم بی انصافی نشود، باید گفت که رویهمرفته مردم ایران با وجود اشتراکات فرهنگی، تاریخی و تمدنی با مردم افغانستان، در مجموع تعامل خوبی با افغان ها داشته اند و دارند. او در اثبات این ادعا، به آماری اشاره می کند که از سوی وزارت کشور ایران منتشر شده و از وجود ٧٥ هزار ازدواج مختلط میان ایرانیها و افغانها خبر می دهد.
دکتر حامد میری نتیجه میگیرد که که مردم ایران بطور عموم مشکلی با افغان ها ندارند؛ او البته اعتراف می کند که البته بدرفتاریهائی انجام میگیرند که نباید به تمام ملت ایران تعمیم داد.
---------------------------
ممنوعیت فروش مواد غذایی به اتباع افغانستان در ولایت فارس درایران
جواد دروازیان- فعال حقوق بشر و سردبیر نشریه آرمانشهر درکابل: امیدواریم فعالان حقوق بشر در ایران با ما هم صدا شوند تا مقابل دولت ها بایستیم واز این پس شهروندان و مهاجران بی دفاع تاوان تصمیمات سیاسی را ندهند.
برخی رسانههای ایران از ممنوعیت فروش مواد غذایی و ارائه خدمات حمل و نقل به اتباع غیرمجاز خارجی در ولایت فارس خبر دادهاند.
کاردار افغانستان در ایران بدلیل «فضاسازی رسانههای افغانی» به وزارت خارجه ایران احضارشده است.
مسئولان دولتی ایران در برخی ولایتها، خدمات دهندگان حمل و نقل، فروشندگان مواد غذایی، نانواییها و تاکسیها را موظف کردهاند به اتباع خارجی غیرمجاز سرویس ندهند و برای تشخیص غیرمجاز بودن آنها، کارت اقامتشان را طلب کنند.
مسئولان دولتی ولایت فارس، فروش کالا و مواد غذایی و ارائه خدمات عمومی و صحی به اتباع خارجی غیرمجاز را ممنوع کرده و هشدار دادهاند که با افراد خاطی به شدت برخورد میکنند.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، دو هفته پیش نیز مدیرکل اتباع و مهاجران خارجی ولایت خوزستان از ممنوعیت حمل و نقل و جابجایی اتباع خارجی غیرمجاز و مجازات رانندگان و شرکتهای مسافربری خاطی سخن گفته بود.
حسین دهدشتی به خبرگزاری ایسنا گفته بود که این مجازات در مرحله اول توقیف موثر و معرفی راننده متخلف است
افغانها بیشترین تعداد اتباع خارجی در ایران را تشکیل میدهند. هرچند دست کم ۱۰۰ هزار مهاجر عراقی در این کشور بسر میبرند اما بنظر میرسد که محدودیت های اخیر بیشتر متوجه افغان ها باشد.
آمار دقیقی از تعداد مهاجران افغانی در ایران وجود ندارد اما گفته میشود که حدود سه میلیون مهاجر «مجاز» و «غیرمجاز» افغانی در این کشور زندگی میکنند. مقامهای ایرانی میگویند تنها یک سوم این مهاجران شناسایی شده و مدرک اقامت دارند.
چندی پیش نیز خبرگزاری مهر، فهرستی از شهرها و ولایتهایی را منتشر کرد که مهاجران افغان حق سکونت در آنها را ندارند. این ولایت ها شامل تهران، اصفهان، مشهد، مازندران، کرمان، فارس، خراسان، سمنان، قم، قزوین، خوزستان، زنجان، ایلام، البرز، گیلان و لرستان هستند.
جواد دروازیان- فعال حقوق بشر و سردبیر نشریه آرمانشهر درکابل، در گفت و گو با بخش فارسی رادیو بین المللی فرانسه در این خصوص گفت: « اگرچه فعالان حقوق بشردرافغانستان تا به حال به صورت رسمی به مجامع بین المللی در این زمینه اعتراض رسمی را ارائه نداده اند. اما برخی از فعالان حقوق بشر و کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان از دولت جمهوری اسلامی ایران، خواستند تا عاملان این قضایا مورد محاکمه قرار بگیرند.»
او گفت: « فشارهای اخیر دولت ایران بر مهاجران افغان در رسانههای افغانستان نیز با واکنش های زیادی روبرو شده است.»
این فعال حقوق بشر در ادامه گفت: « حدود 40 سال است که بخشی از شهروندان افغانستان در آوارگی و دربدری بسر می برند و این ناشی از یک اجبار است.»
سردبیر نشریه آرمانشهر گفت: « متأسفانه سازمان ملل و حتا دولت افغانستان کم کاری هایی در خصوص رسیدگی به وضعیت مهاجران افغان داشته اند.»
جواد دروازیان، در خاتمه گفت: « ازفعالان حقوق بشر، روشنفکران ایرانی و مردم ایران انتظار داریم که نسبت به چنین تصمیماتی بیشتر واکنش نشان دهند چرا که این تمصمیم گیری ها به مسائل سیاسی بین دو کشور باز می گردد. امیدواریم فعالان حقوق بشر در ایران با ما، هم صدا شوند تا مقابل دولت ها بایستیم واز این پس شهروندان و مهاجران بی دفاع تاوان تصمیمات سیاسی را ندهند.»
---------------------------
ممنوعیتهای متعدد برای افغانها در ایران
نوشتۀ عزیز احمد فرد
به نظر میاید که خشونتها در برابر افغانهای ساکن ایران، اوج پیدا کرده است. تا جائیکه تعدادی از ایرانیان در شبکههای اجتماعی، آغاز به معذرت خواهی از افغانها کرده اند.
اگر چه مقامات رسمی کشور ایران، طرح «ممنوعیت ارائه خدمات و مواد غذایی به اتباع بیگانه غیر مجاز» در استان فارس را رد کرده اند، ولی بصورت عموم در کشور ایران عرصه بر مهاجرین افغان تنگ تر میشود.
غلامرضا غلامی- مدیرکل اتباع خارجی فارس، با تکذیب این خبر اضافه میکند که «باید این فرهنگ ایجاد شود که مردم با مشاهده یک تبعه بیگانه، از او مطالبه کارت کرده و در صورت عدم ارائه کارت، در اسرع وقت اطلاع رسانی کنند».
در بررسی این موضوع، گفتگویی داریم با آصف فرمان- نویسندۀ کتاب "افغانی".
آقای فرمان، که مدتی در ایران زندگی کرده است و این رمان را هم در مورد افغانهای ساکن ایران نوشته، میگوید که همزمان با تکذیب خبر عدم فروش مواد غذایی به افغانان، مسئولین در پشت پرده اینچنین اعمال را تشویق میکنند.
در مورد دلایل این برخورد ها، آقای فرمان از مخالفت حکومت ایران، با امضای پیمان ستراتیژیکی میان افغانستان و ایالات متحده صحبت میکند و میگوید که ایرانیان تهدید کرده بودند که اگر افغانستان این پیمان را امضا کند، آنان تعدادی از مهاجرین را اخراج خواهند کرد.
ولی گذشته از استفادۀ سیاسی از مسئلۀ مهاجرین، آقای فرمان در مورد نژادپرستی ایرانیان میگوید که جنجالهای جدید که از مسئلۀ ممنوعیت افغان ها در پارک صفۀ اصفهان آغاز شد، جنجال های جدیدی را خلق میکند که این افراد، که حتی اجازۀ خرید مواد غذایی را هم ندارند، بکجا بروند؟
این بیگانهسازی و بیگانهستیزی، توسط حکومت و گاهی هم رسانه های ایران تشویق میشود.
در مورد مردم ایران، آقای فرمان از دو گروه یاد میکند، یکی کسانیکه با حکومت در این مسایل همکاری میکنند و دیگر کسانیکه نه تنها با این برخوردها مخالف هستند، بلکه حتی به معذرتخواهی و بخششخواهی رسیده اند.