افق روشن
www.ofros.com

...بیکاری ۴ هزار کارگر کوره پزخانه و پروسه «گرانی» در بازار خرید و اجاره مسکن


ایلنا - هرا - شرق                                                                                                پنجشنبه ١۵ تیر ١٣٩١

بیکاری ۴ هزار کارگر در پی تعطیلی ۳۵ کوره پزخانه در پاکدشت

ایلنا: یک فعال کارگری در پاکدشت اعلام کرد: از مجموع ۶۰ واحد کوره پز خانه فعال در شهرستان پاکدشت ۳۵ واحد تعطیل شده‌اند.
عوض سلطانی در این زمینه به ایلنا گفت: پیش از اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها در حدود شش هزار نفر در این کوره‌ها کار می‌کردند که این رقم به دلیل تعطیلی ۳۵ واحد کوره به حداقل ظرفیت رسیده است.
دبیر اجرایی خانه کارگر پاکدشت با تاکید بر اینکه ۲۵ واحد باقی مانده با ظرفیت ۲۰ درصدی نیروی کار فعالیت دارند اظهار داشت: در سال گذشته به تبع افزایش هزینه‌های حامل‌های انرژی و تعطیلی اغلب این واحد‌ها بیش از چهار هزار کارگر بیکار شدند.
به گفته وی اکثر کارگران فصلی این واحد‌ها از استانهای کردستان و خراسان جنوبی تامین می‌شدند که با تعطیل شدن کوره پزخانه‌ها و بیکاری آنان مشکلات زیادی در جامعه کارگری این استان‌ها پدید آمده است.
او در ادامه درباره کاهش تولیدات کارخانه‌های آجرسازی افزود: کارخانه‌های آجرسازی شهرستان پاکدشت به جهت اجرای طرح هدفمند کردن یارانه‌ها از سوی دولت و به تبع آن حذف یارانه‌های بخش تولید هم اکنون با حداقل ظرفیت تولید فعالیت می‌کنند.
سلطانی گفت: کارخانه‌ای که در گذشته روزانه سه شیفت کار می‌کرد در حال حاضر با کاهش تولید کارخانه کارگران آن در یک شیف فعال هستند.
او یکی دیگر از دلایل بیکاری کارگران کارخانه‌های آجر سازی را جایگزینی دستگاه‌های خشت زن با نیروی کار انسانی و همچنین یونولیت‌های پلاستیکی که جایگزین آجرهای سقفی شده است عنوان کرد و گفت: با تولید این محصول جدید در چند سال گذشته تولید آجر‌های سقفی کارخانه‌های آجر سازی کاهش و در بعضی واحد‌ها متوقف شده است.
گفتنی است اغلب نیروی كار كوره‌پزخانه‌ها را كارگران فصلی تشكیل می‌دهند كه با آغاز فصل گرما در اواسط بهار شروع به كار كرده و در اواخر تابستان به كار خود خاتمه می‌دهند. آگاهی از شرایط كار و اكنون بیكاری این كارگران از آن جهت قابل تامل است كه این كارگران به دلیل فقدان شغل در روستاهای محل سكونت خود باقی ایام سال را با استفاده از پس‌انداز دستمزد خود هنگام اشتغال خانوادگی در كوره‌پزخانه‌ها سپری می‌كنند.

------------------------------

اخراج کارگران قراردادی و پیمانی کارخانه‌ی ایرانیت تهران

خبرگزاری هرانا - تمامی کارگران قراردادی و پیمانی کارخانه‌ی ایرانیت تهران از کار اخراج شدند.
بنا به اطلاع گزارشگران هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، بعد از تعطیلی کارخانه‌ی ایرانیت تهران در سال گذشته تمام کارگران قراردادی و پیمانی آن از کارخانه اخراج شده و پس از گذشت چند ماه به طور کامل حقوق و مزایای معوقه‌ی خود را دریافت نکرده‌اند.
بعد از بازگشایی مجدد این کارخانه تنهاکارگرانی که به صورت دائم استخدام بوده و بیش از ۲۰ سال سابقه‌ داشتند، به کار فرا خوانده شدند.
این در شرایطی‌ست که در حال حاضر کارخانه هیچ گونه تولیدی ندارد و کارگران برای پر شدن سنوات رسیدن به حداقل سال مجاز برای بازنشتگی در کارخانه‌ای بدون تولید روزگار سپری می‌کنند.
کارخانه‌ی ایرانیت تهران با بیش از ۵۰ سال فعالیت، قدیمی‌ترین کارخانه‌ی تولید ایرانیت در ایران و خاورمیانه است که در طی چند سال گذشته وضعیت نامساعدی داشته و در چند نوبت تعطیل شده بود.

------------------------------

سقوط کارگر از ساختمان ۵ طبقه

خبرگزاری هرانا - کارگر جوانی بر اثر سقوط از طبقه پنجم یک ساختمان در حال ساخت به سختی مجروح و روانه بیمارستان شد.
به گزارش پایگاه ۱۲۵، ستاد فرماندهی آتش نشانی تهران با دریافت خبر سقوط یک کارگر از ساختمانی در خیابان ابوذر، خیابان آقا جانی، بلافاصله آتش نشانان ایستگاه ۲۸ و ۶۵ را در ساعت ۱۱: ۰۶ دقیقه امروز به محل حادثه اعزام کرد.
براساس این گزارش، این کارگر در حال کار کردن در طبقه پنجم ساختمان بود که ناگهان به پایین سقوط کرده و بر روی پشت بام منزل دو طبقه مجاور افتاد.
این کارگر از چند ناحیه از بدن دچار شکستگی شد که با کمک آتش نشانان از پشت بام به پایین ساختمان منتقل و تحویل عوامل اورژانس شد.
بررسی موارد حقوقی نقض شده در این گزارش:
• بخش ب ماده ۷ میثاق بین المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی: ایمنی‌ و بهداشت‌ محیط کار به رسمیت شناخته شود.

------------------------------

پرسه «گرانی» در بازار خرید و اجاره مسکن

شرق: قیمت مسكن و اجاره‌بها این روزها دست‌نیافتنی‌تر از گذشته شده و شاید بتوان گفت همین عامل بخشی از ركود در این بازار را موجب شده است. روایت بازار مسكن اما شنیدنی است جایی كه بانك مركزی برآورد ١١‌درصدی از افزایش قیمت در سال گذشته می‌دهد و وزیر مسكن و شهر‌سازی افزایش قیمت‌ها را نامحسوس می‌داند، در مقابل اما بازار مسكن روایت‌گر قصه دیگری است كه حکایت از افزایش تا صد‌درصدی قیمت مسكن در برخی از نقاط تهران دارد.
شاید برای مسوولان دولتی چندان جالب نباشد كه بدانند تا همین یكسال پیش قیمت هر مترمربع از یك آپارتمان نوساز در میدان هفت تیر در حدود دو‌میلیون و ۵٠٠‌هزار تومان بود و امروز در محدوده چهار‌میلیون و ۵٠٠ ‌هزار تومان پرواز می‌كند. شاید شمای خواننده نیز خبری از بازار مسكن در نقاط مختلف تهران ندارید و ملاك سنجش برای شما محدوده سكونت خودتان است اما باور كنید در تهران و در جایی زیرپوست همین شهر پیش‌فروش آپارتمان با تمامی امكانات رفاهی برای تحویل در سال ٩۴ به متری هفت‌میلیون تومان هم رسیده است و مالكین برای اجاره یك واحد آپارتمان ٧٠ ‌متری در مناطق مركزی شهر ٢٠ ‌میلیون تومان پول پیش و ماهانه ٧٠٠‌ هزار تومان اجاره درخواست می‌كنند. بیراه نیست اگر بگوییم واقعیت بازار مسكن با آنچه كه مسوولان و بانك مركزی از آن به عنوان آمار یاد می‌كنند اختلاف بسیار زیادی دارد. بانك مركزی طبق بررسی‌های خود اعلام كرده كه شاخص بهای مسكن اجاری در مناطق شهری ایران طی سال ٩٠ در مقایسه با سال ٨٩ بیش از ١١‌درصد رشد داشته است. بانك مركزی درحالی میزان رشد شاخص بهای مسكن طی سال ٩٠ را ١/١١‌درصد اعلام كرده كه این میزان طی سال ٨٩ معادل شش‌درصد بوده است. واقعیت جامعه اما در مراجعه به بنگاه‌های معاملات ملكی مشخص می‌شود چراكه اگر قیمت‌های فعلی برای خرید مسكن در مناطق مختلف پایتخت را با سال گذشته مقایسه كنید با متوسط رشد 50‌درصدی مواجه خواهید شد.
دولت اما در سال‌های اخیر سعی‌كرده تا با شیوه‌های مختلف افزایش قیمت در حوزه مسكن را متوقف كند و بنا بر ادعای دولتمردان، مسكن‌مهر توانسته این وعده دولت را جامه عمل بپوشاند. فارغ از اینكه مسكن‌مهر در چه شرایطی ساخته می‌شود و با چه مشكلاتی همراه است باید گفت كه این طرح هم نتوانست گره از مشكلات بازار مسكن بگشاید و وزیرمسكن و شهر‌سازی نیز سال گذشته هرچه از آرامش بازار سخن گفت كمتر مورد توجه قرار گرفت.
بازار مسكن نیز همچون سایر بازارها نشان داده است كه دستورپذیر نیست و دولتمردان باید به فكر راهكار اساسی برای برون‌رفت از شرایط فعلی آن باشند. شاید امروز وزیر مسكن و شهر‌سازی نیز به این مهم پی برده باشد كه برنامه‌های وزارتخانه متبوعش تاثیری در بازار مسكن نداشته است و باید به فكر اتخاذ تدابیر عقلانی‌تر باشد، چراكه وی ٢٧ ‌خرداد سال گذشته با اشاره به واگذاری طرح مسكن‌مهر و ارایه تسهیلات در سال‌جاری از تثبیت قطعی قیمت مسكن خبر داده بود و امروز براساس آمارهای بانك مركزی ١١‌درصد و براساس واقعیت بازار چیزی در حدود ۵٠‌ درصد افزایش قیمت در مسكن رخ داده است.
علی نیكزاد در همان روز با اشاره به افزایش نامحسوس قیمت زمین و مسكن در سال ٩٠ اظهار كرد: به‌عنوان وزیر مسكن از رسانه‌ها می‌پرسم كه قیمت زمین و مسكن چقدر باید افزایش یابد؟ سال گذشته كه قیمت مسكن ثابت ماند، شما خبرنگاران چه كردید؟ پس از شما درخواست می‌كنم كه اجازه دهید ما كار را پیش ببریم. وزیرمسكن و شهرسازی تصریح كرد: اگر برخی افراد بگذارند وزارت مسكن سیاست‌های خانه‌دار‌شدن برای همه را اجرایی می‌كند و به طور حتم شاهد وضعیت خوبی در قیمت زمین و مسكن خواهیم بود. نیكزاد 26‌بهمن نیز در واكنش به افزایش قیمت مسكن، ضمن تكذیب هرگونه افزایش در این حوزه، اظهار داشت: اگر من خبر دارم كه اعلام می‌كنم هیچ افزایشی در قیمت مسكن وجود نداشته و اگر شما خبرنگاران اعلام می‌كنید كه افزایش قیمت داشته‌ایم، اینجانب بی‌اطلاعم. اسفند‌ماه اما وزیر مسكن نه‌تنها افزایش قیمت را قبول نداشت بلكه معتقد به كاهش قیمت در این بازار بود. علی نیكزاد چهارم اسفند سال‌گذشته در حاشیه جلسه هیات دولت درباره افزایش بیش از حد قیمت مسكن گفت: در ابتدای افزایش قیمت ارز قیمت مسكن نیز افزایش پیدا كرد، اما بعد از ساماندهی قیمت‌ها مجددا كاهش یافت.
اظهارات سال گذشته وزیر مسكن و شهرسازی در كنار آمار بانك مركزی، همخوانی با یكدیگر ندارد و اگر به این معادله مجهول، آمار منتشرشده توسط مركز آمار ایران مبنی بر افزایش ۵/٢۴‌ درصدی قیمت مسكن فقط در تابستان سال‌گذشته را اضافه كنید با واقعیت‌های این روزهای جامعه آماری ایران روبه‌رو خواهید شد. به هر حال براساس گزارش بانك مركزی طی سال‌های ٨٧ و ٨٨ میزان رشد شاخص بهای مسكن اجاری در مناطق ایران به ترتیب ٨/١٢ و ٦/٢٨‌ درصد بوده است. طبق این گزارش متوسط رشد شاخص بهای مسكن اجاری در شهرهای بزرگ ایران طی سال ٩٠ نسبت به سال ٨٩ معادل ۴/١١‌ درصد رشد داشته است. بر این اساس، این میزان رشد در شهرهای متوسط ١٠‌ درصد و در شهرهای كوچك ۴/٩‌درصد بوده است. در سه‌ماهه پایانی سال ٩٠ میزان رشد بهای مسكن اجاری در كل مناطق شهری در مقایسه با زمستان سال ٨٩ معادل ٦/١٣‌ درصد بوده است. این میزان در شهرهای بزرگ ١/١۴، شهرهای متوسط ٨/١١ و شهرهای كوچك ٦/١١‌درصد بوده است.
بر این اساس طی زمستان سال ٩٠ میزان بیشترین رشد شاخص بهای مسكن اجاری در مناطق شهری ایران مربوط به استان خراسان‌رضوی با ٧/ ١٩ ‌درصد افزایش نسبت به میزان سال ٨٩ بوده است. كمترین افزایش نیز مربوط به استان گیلان با ٦/٧‌درصد رشد نسبت به زمستان سال ٨٩ بوده است. همچنین در مقایسه رشد شاخص بهای مسكن اجاری طی پاییز تا زمستان سال ٩٠ استان بوشهر با ٧/۵‌درصد رشد بیشترین افزایش و استان سیستان و بلوچستان با ۴/٢‌ درصد رشد كمترین افزایش را داشته است. بانك مركزی با اعلام حداقل و حداكثر رشد اجاره‌بها آن هم به میزان ٧/١٩ و ۴/٢ به نوعی خبر از اعتدال در بازار اجاره‌بها می‌دهد. پیگیری‌های خبرنگار «شرق» اما خلاف آمار بانك مركزی را روایت می‌كند چراكه براساس استعلام صورت گرفته در سال ٩٠ اجاره یك واحد آپارتمان صد‌متری در همدان نسبت به سال ٨٩ بیش از ۴٠ ‌درصد رشد داشته و این میزان رشد در سال‌جاری به بیش از ۵٠ ‌درصد رسیده است. براساس اظهارات یكی از بنگاه‌های معاملات ملكی در منطقه «جهان نما»ی شهر همدان این میزان رشد متعلق به مناطق مركزی و جنوبی شهر است و در مناطق شمالی شهر اجاره‌بها نیز پابه‌پای قیمت مسكن تا ٨٠ ‌درصد رشد داشته است.

------------------------------

پنج ماه تعویق حقوق ۲۵۰ كارگر كارخانه لبنی پالود

ایلنا: یك فعال كارگری در نیشابور اعلام کرد: حقوق۲۵۰ كارگر واحد تولید لبنیات پالود با گسترش بحران در صنایع لبنی، پنج ماه به تعویق افتاده است.
محمد عمارلو در این زمینه به ایلنا گفت: كمبود نقدینگی به تبع نا متوازن بودن بازار تولید و فروش یکی از مشکلات واحدهای لبنی در استان خراسان رضوی است كه باعث تعویق حقوق و بیكاری كارگران این صنایع شده است.
این فعال كارگری با بیان اینکه در حال حاضر بسیاری از واحد‌های تولیدی با مشکلات مالی دست به گریبان‌اند، ادامه داد: حل این مشکلات در گرو واگذاری تسهیلات با کارمزد پایین است که برای این منظور باید بانک‌ها نیز واحدهای تولیدی را همراهی کنند.
عمارلو در ادامه به معرفی نمونه‌هایی از این واحدهای لبنی بحران‌زده در نیشابور پرداخت و افزود: کارخانه تولید لبنیات میلاد و پیشگام با ۴۰ کارگر و ۲۵ کارگر در اواخر سال گذشته به جهت نداشتن امکانات مالی مناسب تعطیل شدند و کارگران این واحد‌های تولیدی هم اکنون مستمری بیمه بیکاری دریافت می‌کنند.
این فعال کارگری ادامه داد: کارخانه لبنی جرینه با ۶۰ کارگر و پالود نیشابور با ۲۵۰ کارگر هم اکنون در شرایط نا مطلوبی به سر می‌برند.
به گفته عمارلو برای بهبود وضعیت واحدهای تولیدی لبنی باید مشکلات پیش روی واحد‌ها برداشته شده و نظارت کافی در این زمینه بوجود آید.
او گفت: بالا رفتن قیمت شیر خشک و وجود تعداد مراکز جمع آوری شیر و عدم نظارت کافی بر فعالیت آن‌ها از عمده‌ترین دلایل افزایش قیمت محصولات لبنی است.
او با بیان اینکه کارخانه‌های لبنی زمینه اشتغال صد‌ها نفر از مردم شهرستان نیشابور را فراهم کرده است، تصریح کرد: بعضی از این واحد‌های تولیدی با صادرات شیر خام به کشور‌های تاجیکستان، افغانستان و کردستان عراق و... سعی می‌کنند با پیدا کردن بازار فروش محصولات خود در این کشور‌ها سرمایه خود را انتقال دهند.
عمارلو با ذکر مثالی ادامه داد: صاحبان صنایع لبنی نیشابور در قبال تسهیلاتی که برای تجهیز و نوسازی کارخانه خود گرفته‌اند با وجود اینکه از لحاظ مالی در حال حاضر مشکلی ندارند بخشی از سرمایه خود را به خارج از کشور انتقال داده و در آن کشور‌ها سرمایه گذاری کرده‌اند، این در حالیست که به طور مثال كارخانه پالود ۵ ماه حقوق ۲۵۰ کارگر خود را هنوز پرداخت نکرده است.