افق روشن
www.ofros.com

مراسم روز جهانی کارگر در فضای شدید امنیتی


دویچه وله                                                                                                یکشنبه ١٢ اردیبهشت ١٣٨٩


خبرهای تاییدنشده زیادی در مورد تجمع‌های کوچک و بزرگ کارگری در روز اول ماه مه می‌رسد. به گفته منابع موثق، امسال بیشتر کارگران ایران بخاطر فضای شدید امنیتی روز جهانی کارگر را در محافل خودشان و نه در خیابانها، جشن گرفتند.
بسیاری از خبرهایی که تاکنون رسیده‌اند، تاییدنشده هستند. این خبرها حاکی از آن‌اند که در شهرهای گوناگون ایران، از جمله در اصفهان، رشت، تبریز، کرج، قزوین، اراک، اهواز تظاهرات کارگری به مناسبت اول ماه مه (۱۱ اردیبهشت) برگزار شده و حتی برخی از این تظاهرات به درگیری با ماموران امنیتی و انتظامی انجامیده است. فضای شدید امنیتی: روز کارگر بی روز کارگر!
منابع گوناگونی چون وبسایت "کلمه"، نزدیک به میرحسین موسوی، از "فضای امنیتی" و استقرار گسترده نیروهای امنیتی و انتظامی در برخی از نقاط شهر تهران خبر می‌دهند. فشار بر فعالان کارگری در آستانه روز جهانی کارگر افزایش یافت. به گفته جعفر عظیم‌زاده، رئیس هیئت مدیره اتحادیه آزاد کارگران ایران، در روز جمعه (۳۰ آوریل / ۱۰ اردیبهشت) در شهر سنندج، پنج نفر از اعضای هیئت مدیره‌ی این اتحادیه احضار شده‌اند. امروز صبح نیز دو فعال کارگری در سنندج قبل از اینکه در مراسمی شرکت کرده باشند، بازداشت شده‌اند.

شیراز: کارگر، روز بیکاریت مبارک!
به گزارش "نسب آنلاین"، در شیراز کارگران در ساعت ۱۰ صبح امروز به وقت ایران تجمعی اعتراضی برپا کردند. در این تجمع که در برابر استانداری فارس برگزار شد، نزدیک به پنجاه کارگر شرکت داشتند. در روی یکی از پلاکاردها که امضای کارگران اخراجی مجتمع صنعتی گوشت فارس پای آن بود، نوشته شده بود: "کارگر، روز بیکاریت مبارک! تا حق خود را نگیریم از پا نمی نشینیم".
یکی از کارگران اخراجی مجتمع صنعتی گوشت فارس به "نسب آنلاین" گفته است که این مجتمع صنعتی به دلیل خصوصی‌سازی تعطیل شده و نزدیک به ۱۲۰۰ کارگر از کار بیکار شده‌اند.

در تبریز خبری هست؟
خبرهایی مبنی بر تجمع صدها نفر از کارگران این شهر در برابر اداره کار تبریز منتشر شده است. یاشار حکاک‌پور، مسئول روابط عمومی انجمن دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجانی در ایران، به دویچه وله گفت که هر سال روز جهانی کارگر در کارخانه‌های تبریز برگزار می‌شد و با آنکه مراسم حکومتی بود، کارگران پس از مراسم با شعارهایی خواست‌های خود را مطرح می‌کردند.
به گفته این فعال مدنی، امسال کارفرماها، شوراهای اسلامی و خانه کارگر و نهادهای امنیتی با هم هماهنگی کرده و مراسم را به خارج از کارخانه‌ها کشاندند و سه جا را برای برگزاری مراسم تعیین کردند: اطراف اداره کار و در برابر خانه کارگر، در برابر راه‌آهن تبریز، که بیشتر کارگران تصمیم گرفتند در این مراسم شرکت نکنند.
حکاک‌پور با استناد به گفته اصناف در تبریز گفت که چنین تجمعی به این صورت که در برخی خبرها آمده، انجام نگرفته است. حکاک‌پور افزود که از طرف خانه کارگر، کارفرماها و شورای اسلامی کار مراسم دیگری به صورت کوهپیمایی عمومی در کوه "عیناله" خارج از تبریز ترتیب داده شده و کارگران با خود قرار گذاشته‌اند اگر بخواهند در مراسمی شرکت کنند، در این مراسم باشد.
در تبریز نیز از جمله کارخانه نساجی با ۱۲۰۰ کارگر بتازگی اعلام ورشکستگی کرده است.

علیه فراموشی: جشن در محافل کارگری
مهدی کوهستانی، نماینده کنگره کار کانادا و مشاور کنفدراسیون‌های بین‌المللی کارگری، نیز در مصاحبه با دویچه وله تایید کرد که بخاطر فضای امنیتی حاکم بر شهرهای ایران مراسم و جشن‌های خیابانی کارگران نمی‌توانسته برگزار شود. وی گفت، با وجود این کارگران ایران نگذاشته‌اند این روز فراموش شود و در سطحی که توانسته‌اند جشن‌هایی را در محافل خود برگزار کرده‌اند.

کیواندخت قهاری - تحریریه: داود خدابخش

دویچه وله - جامعه / حقوق | ٠١.٠۵.٢٠١٠