با گذشن ۵ روز از ریزش معدن زغالسنگ هجدک کرمان و مدفون شدن ۳ معدنچی در عمق ۶۰۰ متری، یکی از کارشناسان سازمان نظام مهندسی استان کرمان در گفتوگو با دویچه وله از قطعی شدن مرگ کارگران خبر میدهد.
«عملیات نجات معدنچیان معدن هجدک کرمان که بر اثر ریزش این معدن زیر آوار مدفون شده بودند پایانیافته است. معاونت معدن استان کرمان اعلام کرد، این معدنچیان قطعا کشته شدهاند. تلاش برای یافتن اجساد آنها ادامه دارد.» مهندس ترابیان، کارشناس نظام مهندسی استان کرمان ضمن گفتن این توضیحات به دویچه وله درباره علت ریزش این معدن زغالسنگ چنین توضیح میدهد: «ساختار زمینشناسی این معدن طوری بوده که روی گسل بوده و احتمالا بار را طاقت نیاورده است. احتمالا آنها مشغول پیشروی بودهاند و جبههکارشان را تغییر دادهاند که این اتفاق برایشان افتاده است.»
مهندس ترابیان درباره تجهیزات ایمنی این معدن میگوید: «این معدن قاب آهن و همه موارد امنیتی مورد نیاز را هم داشته، چون یکی از قدیمیترین معدنهای فعال استان کرمان بوده است. این معدن سال ۱۳۵۳ بهرهبرداری شده و آغاز بهکار کرده بود. یعنی از معدنهای تازه اکتشاف شده هم نبوده است. جزو معادنی بوده که در قدیم روسها آن را اکتشاف کرده بودند. تجهیزات آن هم مربوط به همان زمان بوده است اما ظاهرا تجهیزات ایمنی طاقت نیاورده و باعث ریزش معدن و کشته شدن این چهار نفر شده است.»
معدن زغالسنگ هجدک واقع در شهرستان راور استان کرمان، ظهر سهشنبه ۲۳ آذر ۱۳۸۹ریزش کرد و ۴ معدنچی آن در عمق ۶۰۰ متری، مدفون شدند. جسد یکی از معدنچیان در ساعات اولیه حادثه پیدا شد.به نقل از خبرگزاری مهر، روز شنبه ۲۷ آذر ۱۳۸۹، اسماعیل نجار استاندار کرمان از اعزام اکیپهای امداد و نجات به محل ریزش معدن خبر داده و افزوده که امدادگران به محل ریزش نرسیدهاند: «متاسفانه اکیپهایی که برای امداد اعزام شده بودند در مسیر دچار سانجه شده اند. دو نفر از امداد گران در سانحه تصادف دچار صدمات جسمانی شدهاند و هم اکنون در یکی از بیمارستانهای کرمان بستری هستند. دیشب نیز یک اکیپ جدید به منطقه اعزام شده است.»
معدن زغالسنگ کرمان و کشته شدن کارگران
استاندار کرمان با مقایسه معدنچیان شیلی که چندی پیش در معدنی مبحوس شده ولی نجات یافته بودند با حادثه ریزش معدن هجدک کرمان گفته است: « شرایط این حادثه با حادثه معدنچیان شیلیایی متفاوت است. آنها در معدن محبوس شده بودند اما معدنچیان هجدک در معدن مدفون شدهاند.»
به نقل از خبرگزاری دولتی "ایرنا"، ۱۶ آذر ۱۳۸۹ حادثه مشابهی در همین معدن اتفاق افتاده بود و طی آن تعدادی از معدنچیان جان خود را از داده بودند. به گزارش خبرگزاری مهر، از ابتدای سال ۱۳۸۹ تا بهحال بیش از ۲۰ کارگر هنگام کار در معدنهای زغالسنگ استان کرمان کشته شدهاند که ۱۲ کارگر تنها در حادثه معدن "بابنیزو" کشته شدند. بهگزارش این خبرگزاری در سال ۱۳۸۸ نیز حداقل ۲۱ کارگر هنگام کار در معادن زغالسنگ استان کرمان به علت حوادث مختلف جان خود را از دست دادهاند.
HK/AJ
دویچه وله - ٢٠١٠.١٢.١٨