افق روشن
www.ofros.com

...اعتراض بازنشستگان تامین اجتماعی، منع پوشش خبری اعتراض‌های کارگری و


دویچه وله                                                                                                       چهارشنبه ١٢ آبان ١٣٨٩


• ایران | ٠٣.١١.٢٠١٠

بازنشستگان از سیاست‌های تأمین اجتماعی دولت ناراضی‌اند

۱۵۰ نفر از بازنشستگان تامین اجتماعی, صبح روز چهارشنبه، ۱۲ آبان، در اعتراض به کاهش, افزوده مستمری خود در مقابل مجلس شورای اسلامی تجمع کردند. آنها خواهان برکناری وزیر رفاه و مدیر عامل تامین اجتماعی شدند.
به گزارش خبرگزاری کار ایران و سایت کلمه, چهارشنبه (۱۲ آبان/ ۳ نوامبر), ۱۵۰ نفر از بازنشستگان تامین اجتماعی عضو اتحادیه پیشکسوتان شهر ری و خانه کارگر غرب تهران در مقابل مجلس شواری اسلامی تجمع کردند.
شرکت‌کنندگان در این تجمع ضمن اعتراض به احتمال جدا شدن درمان مستقیم از تامین اجتماعی و انتقال آن به وزارت بهداشت، از نمایندگان مجلس خواستند تا به وضعیت معیشتی کارگران توجه کنند.
تجمع‌کنندگان، افزایش ۶ درصدی مستمری‌های خود در سال جاری را غیرقانونی خوانده و اعلام کردند بنا به ماده ۹۶ قانون تامین اجتماعی، افزایش مستمری‌ها در سال جاری بایستی ۱۵ درصد باشد.
کارگران بازنشسته ضمن اشاره به قوانین تامین اجتماعی در ادامه افزودند: «دولت و هیچ مرجع دیگری حق ندارد قانون را زیر پا بگذارد و طبق قانون، میزان افزایش مستمری بازنشستگان باید به میزان افزایش حقوق کارگران شاغل باشد».
برخی از بازنشستگان با انتقاد از وزیر رفاه و مدیر عامل تامین اجتماعی گفتند: «از وقتی که این آقایان آمده‌اند،‌جز شعار چیزی نشنیده‌ایم و با ادامه وضعیت موجود خواهان برکناری وزیر رفاه و مدیر عامل تامین اجتماعی هستیم، زیرا وضعیت مثل گذشته است و شاید در آینده بدتر هم بشود».
عضویت «خانه کارگر» در سازمان جهانی و شکایت کارگران ایران از دولت محمد حمزه‌ای، مسئول واحد روابط بین‌الملل تشکیلات «خانه کارگر» در گفت‌وگو با ایلنا (۱۲ آبان/ ۳ نوامبر) از قطعی شدن عضویت این تشکل در اتحادیه کارگری جهان WFTU خبر داد.
وی در ادامه تصریح کرد «WFTU از اتحادیه‌های جهانی کارگر است که می‌تواند کشورهای عضو سازمان جهانی کار را نسبت به اجرای مقاوله نامه‌های بنیادین حقوق کار و حمایت از کارگران وادار کند».
عضویت «خانه کارگر» ایران در سازمان جهانی کار در حالی شکل می‌گیرد که سایت کلمه،‌چهارشنبه (۱۲ آبان/ ۳ نوامبر) از شکایت قضائی کارگران از دولت خبر می‌دهد. براساس این گزارش، کانون کارگران بازنشسته تامین اجتماعی استان تهران در نامه‌ای به پورمحمدی، رئیس سازمان بازرسی کل کشور، خواستار رسیدگی به بخش‌نامه افزایش ۶ درصدی مستمری خود در سازمان تامین اجتماعی شد.
در این نامه آمده است که اقدام صندوق تامین اجتماعی در صدور بخش‌نامه ۵۹ مبنی بر افزایش مستمری بازنشستگان و اجرای آن، ماده قانونی ۹۶ را زیر سوال برده است. عضویت در اتحادیه کارگری جهان و شکایت کارگران از دولت در حالی شکل گرفت که محمدرضا باهنر، نماینده اصولگرای تهران در مجلس، از بدهی ۲۰ هزار میلیارد تومانی دولت به بیمه تامین اجتماعی خبر داد.

هشدار مسئولان و موضع امروز آن‌ها
بر اساس گزارش ایلنا، سوم آبان ماه سال جاری،‌یوسف نجفی، رئیس مجمع نمایندگان آذربایجان شرقی در مجلس شورای اسلامی نسبت به «بی‌توجهی به افزایش حقوق بازنشستگان» به مسئولان هشدار داده بود.
وی با اشاره به بدهی‌های دولت به سازمان تامین اجتماعی خاطرنشان کرده بود که «بی‌توجهی به افزایش حقوق بازنشستگان، وزیر رفاه را به مجلس خواهد کشاند». پس از تجمع امروز کارگران در مقابل مجلس، حسین‌علی شهریاری نماینده مجلس در گفت‌وگو با ایلنا اعلام کرد: «انتقال بخش درمان از سازمان تامین اجتماعی به وزارت بهداشت مانند بسیاری دیگر از پیشنهادها در دستور کار است و تصویب یا رد آن به تصمیم مجلس برمی‌گردد».

AQ/FW

--------------------

ایران | ٢١.١٠.٢٠١٠

منع پوشش خبری اعتراض‌های کارگری

تظاهرات روز کارگر امسال در برابر استانداری فارس، شیراز شورای عالی امنیت ملی به مسئولان خبرگزاری کار ایران دستور داد که خبرهای مربوط به اعتراضات و تجمعات کارگری را پوشش ندهند. این شورا، ضمنا خواستار "دقت بیشتر" ایلنا در انتشار "اخبار کارگری" شد.
بر پایه اطلاعاتی که از سوی فعالان حقوق بشر در ایران انتشار یافته، شورای عالی امنیت ملی به مسئولان خبرگزاری کار ایران (ایلنا)، دستور داده است که خبرهای مربوط به اعتراضات و تجمعات کارگری را پوشش ندهند و در مورد انتشار سایر اخبار کارگری نیز با دقت عمل کنند.
ایلنا، در سال‌های گذشته مهمترین خبرگزاری ایران بوده که اخبار مربوط به اعتراضات و تجمعات کارگری را، در کنار گزارش‌های مربوط به وضعیت حقوق کار در ایران منتشر می‌کرده ‌است. در هفته‌های اخیر، سهم اخبار کارگری در میان گزارش‌های این خبرگزاری به شدت کاهش یافته است.

نگرانی از طغیان‌های کارگری
منابع آگاه در ایران می‌گویند که تلاش برای جلوگیری از انتشار گزارش‌های مربوط به اعتراضات و تجمعات کارگری، واکنش در برابر رشد این نوع اعتراضات است. در ماه‌های اخیر، در اثر کاهش تولید در بسیاری از کارخانه‌های ایران، تعداد کارگرانی که ماه‌ها دستمزد خود را دریافت نکرده‌اند، و یا اساسا کار خود را از دست داده‌اند، افزایش یافته است. این همین واقعیات سبب گسترش اعتراضات کارگری شده و به نگرانی دولت دامن زده است.
یکی از مهمترین دلایل بروز بحران در صنایع ایران، در کنار تحریم‌های بین‌المللی، واگذاری بسیاری از کارخانه‌ها به بخش‌خصوصی و یا موسسات وابسته به دولت است. در دو سال اخیر از جمله کارگران "لاستیک‌سازی البرز" و "شرکت واگن‌سازی پارس" در اعتراض به وضعیت کارخانه‌های خود، دست به اعتراض و تجمع در وزارت کار یا محوطه کارخانه خود زده‌اند.

روز کارگر، دستگیری ۵۰ کارگر
در روز کارگر سال گذشته، سندیکاهای شرکت واحد، نیشکر هفت تپه، اتحادیه آزاد کارگران ایران و ۶ نهاد کارگری دیگر، کارگران را به گردهمائی در پارک لاله تهران دعوت کردند. اما پیش از برگزاری این همایش، ماموران انتظامی و امنیتی، با حمله به کارگران مانع از تجمع آنان شدند. در این روز، دست کم ۵۰ نفر، دستگیر شدند.
سه ماه پس از برگزاری انتخابات مناقشه‌انگیز ۲۲ خرداد، احمد توکلی رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، طی گزارشی در پایگاه اینترنتی الف، نسبت به خطر گسترش اعتراضات کارگری هشدار داد. وی نوشت که ۲۰۰ هزار کارگر ۵۰۰ کارخانه ایران، دست کم ۳ ماه حقوق نگرفته‌اند.
در گزارش پایگاه اینترنتی الف همچنین آمده بود: «میلیون‌ها یقه ‌آبی خود را بازنده مناسبات جدید می‌دانند. همه اخبار چند ماه اخیر دال بر شکل‌گیری اعتراضات یقه آبی‌ها است. ادامه روند فعلی موج اعتراضات آبی‌ها را به راه خواهد انداخت. انگیزه اصلی تحرکات آبی‌ها، نگرانی از گرسنگی خانواده، شیرخشک فرزند، اجاره مسکن آخر ماه، ادامه تحصیل فرزند و درمان همسر است.»

JT/MM

--------------------

جامعه / حقوق | ٠٢.٠٧.٢٠١٠

زندگی سخت کارگران ایران در سایه رکود اقتصادی

رکود اقتصادی، به کاهش بی‌سابقه تولید و فروش کارخانه‌ها و واحدهای تولیدی ایران منجر شده است. قربانیان اصلی این روند، کارگران و مزدبگیرانی هستند که بازخرید، تعدیل یا اخراج می‌شوند. گروه پرشماری، چندین ماه حقوق معوقه دارند.
منابع خبری گزارش می‌دهند که کارگران پالایشگاه آبادان در اعتراض به بیکاری خود، مقابل در اصلی این پالایشگاه دست به تجمع زده‌اند. به نقل از سایت "جرس"، دستکم صد کارگر صنعت نفت در این تجمع حضور داشته‌اند که پس از حضور نیروی انتظامی در محل، متفرق شده‌اند.
جرس" نوشته که کارگران معترض در اقدام بعدی، جلوی در ورودی پالایشگاه دراز کشیده و مسیر رفت و آمد را مسدود کردند. در جریان این اقدام، دو تن از کارگران که در حال فیلمبرداری از صحنه با موبایل خود بودند، توسط چند لباس شخصی دستگیر شده‌اند.
پالایشگاه آبادان به گزارش خبرگزاری "ایلنا" گروهی از کارگران "پارس متال" تهران نیز در روز هفتم تیر، دراعتراض به اخراج و عدم پرداخت حقوق خود در برابر دفتر ریاست جمهوری در میدان پاستور گرد‌آمدند. به گفته شاهدان عینی، در این تجمع دستکم ۳۰۰ کارگر پارس متال شرکت داشته‌اند. این عده پنج ماه حقوق معوقه دارند و بخشی از آنان که قراردادی هستند، با خطر اخراج و تعدیل مواجه‌اند.
به نوشته "ایلنا" تجمع کنندگان از قطع امکانات رفاهی، عدم قبول سفارش جدید و خوابیدن خط تولید از زمستان سال ۸۸ تا کنون خبر داده‌اند. مدیرعامل این کارخانه اما با تاکید بر پرداخت حقوق و مزایای کارگران تا پایان سال ۸۸ و عدم اخراج آنها، اعلام کرده که کارگران معترض، "با شانتاژ و تحریک عوامل بیرونی به قصد آشوب کشیدن و بحرانی نشان دادن شرایط از اردیبهشت سال ۸۹، دست از کار کشیده‌اند.»
کارخانه پارس متال در جاده مخصوص تهران کرج قرار دارد و تولید آن اتصالات چدنی است که در صنعت آب و فاضلاب کاربرد دارد. شمار کارگران این کارخانه ۴۵۰ نفر است.

اعتراض به قراردادهای موقت
جمعی از کارگران کارخانه ساپیا نیز از دولت دهم خواسته‌اند به وضع کارگران پیمانی و قراردادی این گروه صنعتی رسیدگی کند. خبرگزاری "ایلنا" به نقل از کارگران سایپا نوشته که آنها با وجود دستور رییس جمهور برای حذف شرکت‌های پیمانکاری و تبدیل قراردادهایشان، هنوز از دریافت کمک‌های نقدی و غیرنقدی محروم‌اند و قراردادهایشان نیز تغییر نکرده است.
شرکت سایپا، بزرگترین شرکت خودروسازی ایران پس از ایران خودرو است. از جمله تولیدات سایپا، پراید، رنو، زانتیا و ریو هستند. شرکت‌های پیمانکاری، شرکت‌های نوظهوری هستند که به ازای کاریابی، از کارگران پورسانتاژ می‌گیرند. فعالان کارگری می‌گویند که کارگران اخراجی و بی‌کار از فرط ناچاری و نیاز مالی، به شرایط این شرکت‌ها تن در می‌دهند و حتی قراردادهای سفید و بدون مهلت امضا می‌کنند.

تشدید فشار بر فعالان کارگری
خسرو بوکانی، فعال کارگری و عضو هیات اجرای کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل‌های کارگری به دو سال زندان محکوم شده است. شعبه اول دادگاه انقلاب ارومیه، این حکم را روز هفتم تیرماه سال ۸۹ به آقای بوکانی ابلاغ کرده است.
کاوه گل‌محمدی، یکی دیگر از فعالان کارگری بوکان نیز توسط دادگاه انقلاب استان کردستان به چهار ماه حبس تعزیری محکوم شده است. کاوه گل‌محمدی هم از اعضای کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل‌های کارگری در کردستان است.
سعید ترابیان و رضا شهابی، دو فعال سندیکای شرکت واحد نیز همچنان در زندان به‌سر می‌برند. آقای ترابیان روز ۱۹ خرداد و پس از یورش ماموران امنیتی به منزل خود دستگیر شده و تاکنون تماس و ملاقاتی با خانواده‌اش نداشته است. بازداشت رضا شهابی هم در روز ۲۲ خرداد و پس از احضار وی به حراست شرکت واحد انجام گرفته است. این فعال کارگری تا کنون تنها یک تماس تلفنی کوتاه و کنترل شده با خانواده خود داشته است. فعالان حقوق بشر و دمکراسی در ایران از وضعیت مبهم آقایان شهابی و ترابیان ابراز نگرانی کرده و احتمال می‌دهند که این‌دو در معرض فشارهای جدی برای اعترافات دروغین قرار داشته باشند. سعید ترابیان، مسئول روابط عمومی و رضا شهابی، مسئول مالی سندیکای واحد هستند.
منصور اسانلو و ابراهیم مددی، رییس هیات مدیره سندیکای واحد و معاون وی از چند سال قبل تاکنون به اتهام اقدام علیه امنیت ملی، در زندان‌های گوهردشت و اوین به سر می‌برند.

MDM/FW