واحدهای تولیدی ورشکسته، کارگران بدون دستمزد، ۵ / ۴ میلیون بیکار، رشد اقتصادی صفر درصد و تورم ۲۳ درصدی، سیمای اقتصاد و بازار کار ایران درآغاز سال نود است. اخبار و آمارها چشمانداز مثبتی از اقتصاد ایران ارائه نمیکنند.
p
بنا بر گزارشها هزاران کارگر شرکتهای پیمانکاری در ماهشهر در اعتصاب هستند. این اعتصاب از روز ۲۰ فروردین شروع شده است و خواست کارگران لغو قراردادهای موقت، بستن قراردادهای مستقیم، حذف پیمانکاران واسطه و افزایش دستمزدهاست.
سال ۸۹ با اعتراض و اعتصابهای کارگری به پایان رسید و به نظر نمیرسد سال ۹۰ با آرامش بیشتری خاتمه یابد.
سایتهایی که اعتراضهای کارگران را منعکس میکنند مملوند از خبر: تجمع کامیونداران و و کارگران در مقابل مجلس در روز یکشنبه ۲۸ فروردین، تجمع اعتراضی کارگران در پالایشگاه آبادان در اعتراض به دستمزدهای عقبافتاده در همین روز، تحصن کارگران نساجی قزوین روز شنبه ۲۷ فروردین به خاطر دریافت نکردن حقوق و مزایا.
به گفته عیدعلی کریمی، رئیس پیشین کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار قزوین، کارگران گوشت زیاران نزدیک به ۲۴ ماه است حقوق نگرفتهاند!
علی اکبر اولیا، نماینده یزد در مجلس گفته است که به خاطر سیاستهای غلط دولت در بخش کشاورزی و دامداری سال گذشته ۷۰ درصد دامپروریهای استان یزد تعطیل شدند و ۳۰ درصد بقیه هم امسال در شرف تعطیلی هستند. او گفته است که استان یزد در تولید گوشت قرمز نمونه بوده است اما برنامه ریزی های دولت و واردات بیرویه گوشت موجب تعطیلی پروار بندیها و دامپروری کشور شده است.
واحدهای تولید ورشکسته، بیکاری۵/۱۵ درصد
فقط فغان کارگران از کمی دستمزد یا عدم پرداخت آن، از بیکاری و نداشتن تامین شغلی بلند نشده است. صاحبان شرکتهای تولیدی هم نانشان در روغن نیست. عباس وطنپرور، عضو کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی ایران در نشست تشکلهای این اتاق گفت که سیاست دولت انداختن فشار از دوش خود به دوش تولیدکنندگان است تا به این ترتیب برای خود زمان بخرد. او گفت که «واحدهای صنعتی بهطور فاحشی دچار افزایش قیمت شدهاند».
کامران وکیل، دبیر اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات معدنی گفت که «بسیاری از واحدهای صنعتی به انرژی ارزان عادت کردهاند و با هدفمندسازی یارانهها راهی جز تعطیلی ندارند.»
هشدار درباره تعطیلی واحدهای تولیدی از درون مجلس هم شنیده میشود. به گفته قدرتالله علیخانی روز شنبه ۲۷ فروردین در گفتگو با خبرگزاری ایلنا گفت که «اگر دولت در مورد تعدیل قیمتهای حاملهای انرژی در بخش تولید و کشاورزی اقدام عاجل و جدی انجام ندهد، بسیاری از صنایع کشور تعطیل و کشاورزان بسیاری هم بیکار خواهند شد.»
نرخ واقعی بیکاری در ایران به گفته این نماینده مجلس بالای پانزده و نیم درصد است و ایران ۴ میلیون بیکار دارد. علیخانی هشدار میدهد که در صورت ادامه وضع فعلی بر عده این بیکاران در بخش کشاورزی و صنایع افزوده خواهد شد و وعده دولت مبنی حل شدن معضل بیکاری ظرف دو سال آینده از حرف فراتر نخواهد رفت.
بنا به آمار منتشر شده از سوی صندوق بین المللی پول در هفته گذشته، رشد اقتصادی ایران در سال ۲۰۱۱ میلادی به صفر خواهد رسید. بر اساس همین آمار، رشد اقتصاد ایران پائین تر ازبیست کشورآفریقای شمالی و خاورمیانه قرار خواهد گرفت. دولت ایران این ادعا را رد کرده است و محمود احمدینژاد وعده یک جهش اقتصادی و ایجاد دو و نیم میلیون شغل را داده است.
رادیو آلمان - NK/FW
١٨/۴/٢٠١١