بازداشتهای گسترده در واکنش به اعتراضات دانشجویان تهران
پس از برقراری دوباره ارتباطات اینترنتی اکنون تصاویر تازهای از اعتراضات مردمی اخیر در ایران منتشر شده است. روز دوشنبه ٢٧ آبان دانشجویان دانشگاه تهران دست به تجمعی در اعتراض به افزایش سیصد درصدی نرخ بنزین، وضعیت فاجعه بار معیشتی و سرکوبهای سنگین زدند. آنها با نصب این متن روی دیوارهای دانشگاه تحریم کلاسها را اعلام کردند:
«ما دانشجویان دانشگاه تهران در همراهی با اعتراضات معیشتی مردم و همبستگی با آنان کلاسهای درس خود را از روز ۲۷ آبان ۱۳۹۸تحریم می کنیم و به امید تحقق فردایی روشن برای قشرهای محروم و طبقات فرودست به آن ادامه خواهیم داد.»
بر اساس خبرهای منتشر شده در رسانهها، شماری از دانشجویان دانشگاه علامه و دیگر دانشگاههای تهران در روزهای پس از خیزش مردمی آبان، از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شدهاند. شورای صنفی دانشجویان کشور اسامی شماری از دانشجویان بازداشت شده دانشگاههای تهران را به شرح زیر اعلام کرده است:
۱. سها مرتضایی، حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران ۲. امیر فرصتی، هنرهای زیبا دانشگاه تهران ۳. نرگس باقری، دانشگاه هنر تهران ۴. ابراهیم گرانپایه، هنرهای زیبا دانشگاه تهران ۵. علیرضا صفوی،دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران ۶. حسن خلیفهای،حقوقوعلوم سیاسی دانشگاه تهران ۷ کامیا ذوقی، علوم اجتماعی دانشگاه تهران ۸. مهران قندی، ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران ۹. علی فاضلزاده، فیزیک دانشگاه تهران ۱۰. سعید احمدزاده، ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران ١١. سعید محبی، ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران ١٢. عرفان_رافعی، حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران ١٣. ابوالفضل نژادفتح، علوم اجتماعی دانشگاه تهران ۱۴. یاشار دارالشفا، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی ١۵. ملیکا قراگوزلو، دانشگاه علامه طباطبایی ١۶. علی نانوایی، دانشگاه علامه طباطبایی.
*************
منزل مسکونی غالب حسینی، عضو «کمیته هماهنگی برای ایجاد تشکلهای کارگری» پلمب شد
ماموران امنیتی خانه غالب حسینی، فعال کارگری و عضو «کمیته هماهنگی برای ایجاد تشکلهای کارگری» در سنندج را پلمب کرده و او و خانوادهاش را وادار به ترک شهر کردهاند.
خبر پلمب محل سکونت غالب حسینی و تبعید او ساعاتی پیش و پس از وصل مجدد اینترنت در مناطقی از ایران، توسط تشکلها و فعالان مستقل کارگری منتشر شده است.
در این خبرها به تاریخ پلمب منزل مسکونی غالب حسینی اشاره نشده اما آمده است که ماموران این فعال کارگری و خانوادهاش را وادار کردهاند «تا اطلاع ثانوی» شهر سنندج را ترک کند.
کانون مدافعان حقوق کارگر نوشته است مامورانی که برای پلمب خانه غالب حسینی به منزل او حمله کردهاند، از وزارت اطلاعات بودهاند.
غالب حسینی که سال ۹۳ در ارتباط با فعالیتهایش در زمینه حقوق کارگران دستگیر شده و مدتی در زندان شهر سنندج بازداشت بود، در اردیبهشت سال جاری نیز چند روز پیش از «روزجهانی کارگر، اول ماه مه» توسط نهادهای امنیتی احضار شد.
روند سرکوب و احضار و بازداشت فعالان اجتماعی که پیش از اعتراضات آبان ماه نیز جریان داشت، در پی سرکوب اعتراض سراسری مردم شدت گرفته است. پنجشنبه ۳۰ آبان نیز یاشار دارلشفاء، فعال اجتماعی چپگرا دستگیر شد. مأموران امنیتی بامداد پنجشنبه به خانه یکی از دوستان یاشار دارالشفاء هجوم بردند و این زندانی سیاسی سابق را به مکان نامعلومی منتقل کردند.
*************
سازمان حقوق بشر اهواز: در اعتراضات استان خوزستان ۶۰ نفر کشته شدند
سازمان حقوق بشر اهواز با انتشار بیانیهای به نقل از منابع محلی که در اختیار دارد اعلام کرد که در اعتراضات سراسری که جمعه ۲۴ آبان در اعتراض به افزایش قیمت بنزین در اهواز آغاز شد و سپس به بیش از صد شهر ایران سرایت کرد، در استان خوزستان ۶۰ تن از معترضان کشته شدهاند. سازمان حقوق بشر اهواز مینویسد که بیشتر این اشخاص در ناآرامیهای ماهشهر جان خود را از دست دادند.
بندر ماهشهر از مهمترین بنادر ایران و ماهشهر هم مهد صنعت پتروشیمی است. ۲۷ آبان در چهارمین روز اعتراضات سراسری این شهر ناآرام بود. فرماندار ماهشهر به خبرگزاریهای داخلی گفته بود که تعداد کشتهشدگان بعداً اعلام میشود. سازمان حقوق بشر اهواز در بیانیه خود اعلام کرد که در مجموع ۶۰ نفر در جریان اعتراضات در شهرهای اهواز، خرمشهر، آبادان، ماهشهر، شوشتر، رامهرمز و شادگان کشته شدند.
بر همین اساس بیشترین تعداد کشتهشدگان استان خوزستان به درگیریها بین نیروهای امنیتی و معترضان در ماهشهر برمیگردد. در شادگان هم ظاهراً ۱۲ نفر از معترضان و تعدادی از مأموران امنیتی کشته شدند.
از تعداد کشتهشدگان، مجروحان و بازداشتشدگان در اعتراضات سراسری اطلاع دقیقی در دست نیست. عفو بینالملل تعداد کشتهشدگان را ۱۰۶ نفر تخمین زده است. تعداد مجروحان ۳۷۰۰ نفر تخمین زده میشود و برخی منابع غیر رسمی تخمین زدهاند که ممکن است تا ۷۰۰۰ نفر هم بازداشت شده باشند.
پیش از این علی ربیعی، سخنگوی دولت گفته بود که اعلام تعداد معترضان کشته شده در شهرهای مختلف به زمان احتیاج دارد.
سازمان حقوق بشر اهواز در بیانیه خود میگوید مدرسهای در آبادان به یک بازداشتگاه تبدیل شده بود و در حین درگیریها راههای ورود و خروج شهرهای استان خوزستان نیز مسدود بود و در استان شرایط حکومت نظامی برقرار بود.
سازمان حقوق بشر اهواز از سازمانهای بین المللی و حقوق بشری خواسته است با اعمال فشار بر مقامات جمهوری اسلامی ایران «اسامی کشتهها، زخمیها و بازداشتشدگان را به طور رسمی اعلام نموده و ضمن آزادی هر چه سریعتر معترضان بازداشتی، شرایط تظاهرات مسالمت آمیز برای ایرانیان را مطابق با قوانین و میثاقهای بینالمللی» فراهم کند.
غلامرضا شریعتی، استاندار خوزستان از تجمعات اعتراضی در ۱۵ شهر این استان خبر داده بود. منابع رسمی دستگیری ١٨٠ نفر در استان خوزستان را تأیید کردهاند.
*************
کارگران راهآهن اراک علیرغم اعتراضهایشان هنوز سه ماه حقوق معوقه دارند
کارگران پیمانی خطوط ابنیه فنی راه آهن اراک سه ماه حقوق معوقه دارند. پس از اعتراضات اخیر کارگران، کارفرما در هفته دوم آبان حقوق مردادماه آنان را پرداخته است. مشکل دیگر کارگران عدم پرداخت حق بیمه کارگران به سازمان تامین اجتماعی است که سبب شده کارگران و خانوادههای آنان نتوانند از خدمات درمانی اندک سازمان تامین اجتماعی استفاده کنند. بیش از شش هزار کارگر خطوط ابنیه فنی راه آهن در سراسر ایران از طریق شرکتهای پیمانکاری که بزرگترین آنها تراورس است در سراسر ایران به کار مشغولند و بارها به نداشتن تامین شغلی، شرایط نامناسب کار و تعویق پرداخت مزدها اعتراض کردهاند.