افق روشن
www.ofros.com

اخبار، گزارش، اطلاعیه و مصاحبه های کارگری


زمانه                                                                                                            پنجشنبه ۳۰ آبان ۱۳۹۸ - ۲۱ نوامبر ۲۰۱۹


اعتصاب در نیشکر هفت‌تپه علی‌رغم تهدیدهای کارفرما ادامه دارد

مدیرعامل مجتمع نیشکر هفت‌تپه روز گذشته (چهارشنبه ۲۹ آبان) برای شکستن اعتصاب کارگران، با صدور بخشنامه‌ای این کارخانه را تعطیل کرد و بازگشایی کارخانه و پرداخت حقوق کارگران را به پایان اعتصاب کارگران منوط کرد. با این وجود، اعتصاب کارگران پنجشنبه ۳۰ آبان نیز ادامه یافت.
صدها تن از کارگران نیشکر هفت‌تپه امروز (پنجشنبه ۳۰ آبان) نیز مانند روزهای گذشته مقابل فرمانداری شوش تجمع کردند و خواستار رسیدگی به مطالبات خود شدند.
امید اسدبیگی، سرپرست کارخانه چهارشنبه درباره زمان بازگشایی شرکت گفته بود تا زمانی که اعتصاب پایان نیافته مجتمع تعطیل است و حقوق کارگران نیز پرداخت نخواهد شد.
خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران اما پنج‌شنبه به نقل از عدنان غزی، فرماندار شوش، تعطیلی کارخانه را تکذیب کرد و گفت: «شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت‌تپه تعطیل نشده و فقط برخی از واحدهای این شرکت به سبب اعتصاب کارگران به حالت تعلیق درآمده است.»
به گفته فرماندار شوش، مدیر عامل مجتمع نیشکر هفت‌تپه وعده داده است حقوق معوقه کارگران هفته آینده پرداخت شود. او افزوده: «امیدواریم پس‌ازآن فعالیت واحدهای شرکت به حالت عادی بازگردد.»
دور جدید اعتصاب کارگران نیشکرهفت‌تپه از دوازدهم آبان با خواست خلع ید از مالک خصوصی شرکت و لغو خصوصی‌سازی این مجتمع، بازگشت به کار کارگران اخراجی، پرداخت مطالبات معوقه و پایان دادن به پرونده سازی امنیتی برای کارگران آغاز شد و در روزهای گذشته به تجمع کارگران مقابل فرمانداری شوش انجامید.
کارگران اعلام کرده‌اند تا دستیابی به مطالبات خود به اعتصاب ادامه خواهند داد.
نماینده شوش در مجلس روز چهارشنبه ۲۸ آبان در اراتباط به بی‌توجهی مسئولان به وضعیت نیشکر هفت‌تپه به وزیر کار تذکر داد و اعلام کرد شهر شوش در اثر اعتصاب کارگران تعطیل شده است.

**************

«سپیده قلیان بار دیگر بازداشت شد»

به گزارش کانال تلگرامی «کمپین دفاع از بازداشت‌شدگان هفت‌تپه»، سپیده قلیان، فعال حقوق کارگران بار دیگر شنبه شب ۲۵ آبان بازداشت شده است. بر اساس این گزارش،‌ نیروهای امنیتی شنبه شب به خانه پدری قلیان هجوم بردند و او را بازداشت کردند. سپیده قلیان به دلیل حمایت از کارگران نیشکر هفت‌تپه خوزستان، در آبان ماه سال ۹۷ بازداشت و در ۲۷ آذر گذشته با تودیع وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی موقتا آزاد شد. او پس از آزادی به همراه اسماعیل بخشی، نماینده کارگران نیشکر هفت‌تپه، در واکنش به پخش فیلم اعترافات اجباری از صدا و سیما که تحت عنوان «طراحی سوخته» پخش شد، به افشاگری درباره شکنجه‌ در دوران بازداشت پرداخت. سپیده قلیان مجددا در ۳۰ دی سال گذشته بازداشت شد و در مرداد ۹۸ نیز در اعتراض به شرایط زندان دست به اعتصاب غذا زد. دادگاه انقلاب تهران به ریاست محمدرضا مقیسه روز شنبه ۱۶ شهریور سپیده قلیان را جمعاً به ۱۹ سال و نیم زندان محکوم کرد که هفت سال آن قابل اجراست. قلیان چهارم آبان با وثیفه یک و نیم میلیارد تومانی از زندان موقتاً‌ آزاد شده بود.

**************

کارگران نیشکر هفت‌تپه مقابل فرمانداری شوش تجمع کردند

کارگران مجتمع کشت و صنعت نیشکر هفت‌تپه مقابل ساختمان فرمانداری شوش تجمع کردند و خواستار خلع ید از مالک بخش خصوصی، بازگشت به کار کارگران اخراج شده و پرداخت دستمزدهای معوقه خود شدند.
کارگران نیشکر هفت‌تپه در ادامه اعتراضات خود صبح یکشنبه ۲۶ آبان برای سیزدهمین روز پیاپی به اعتراض و تجمع خود ادامه دادند. آنها این بار مقابل فرمانداری تجمع کردند و علیه خصوصی‌سازی شعار دادند. دور تازه اعتراضات کارگران نیشکر هفت‌تپه از یازدهم آبان امسال پس از آنکه وعده‌های مسئولان دولتی به آنها محقق نشد، از سرگرفته شد.
کارگران نیشکر هفت‌تپه خواستار خلع ید از بخش خصوصی و امید اسدبیگی مالک این واحد تولیدی هستند. بازگشت به کار تمامی کارگران اخراج شده، پایان پرونده سازی برای کارگران و واگذاری ۴۹ درصد سهام به کارگران شاغل و بازنشسته از دیگر خواسته‌های آنها است.
مالک کارخانه نیشکر هفت‌تپه ۳۱ شهریور امسال ۲۰ تن از کارگران را تحت عنوان «پایان قرارداد» اخراج کرد. تحصن و تجمع کارگران موجب بازگشت به کار ۱۷ تن از کارگران اخراج شده شد، با این حال با بازگشت به کار محمد خنیفر که در دادگاه انقلاب به پنج سال زندان محکوم شده است و دو کار دیگر موافقت نشده است.
کارگران معترض که مقابل فرمانداری تجمع کردند، گفتند که خواستار بازگشت به کار تمامی کارگران اخراج شده و تمدید قرارداد همه آنان هستند.
اسماعیل بخشی، عضو مجمع نمایندگان کارگران نیشکر هفت‌تپه که دو هفته قبل از زندان آزاد شد هم از کار اخراج شده است.

**************

زنده: تداوم اعتراضات به گرانی بنزین، خشونت ماموران و کشته شدن دست‌کم چهار معترض

امروز، شنبه ۲۵ آبان اعتراض‌ها به افزایش ناگهانی و سه برابری بنزین در شهرهای مختلف ایران ادامه یافت. تعداد شهرهایی که به این اعتراضات پیوسته‌اند، از شب گذشته بیشتر شده است. مردم با بستن جاده‌ها و خیابان‌ها، آتش زدن لاستیک و سر دادن شعار اعتراض می‌کنند. در مقابل، نیروهای امنیتی و انتظامی با باتوم، گاز اشک آور، ماشین آپپاش و در مواردی تیراندازی با معترضان برخورد می‌کنند. علاوه بر کشته شدن یک معترض سیرجانی در شب گذشته، امروز خبر تایید نشده‌ای درباره کشته شدن یک نفر از معترضان به نام میثم منیعات در خرمشهر و معترضانی در بهبهان و شیراز و کرج منتشر شده است. ویدئویی که از شلیک به سمت معترضان در معالی آباد شیراز منتشر شده، جوانی را نشان می‌دهد که به نظر می رسد تیر به قلبش برخورد کرده است. فیلم مشابهی درباره جاده ساوه منتشر شده است. گزارش زنده: اینجا کلیک کنید.

**************

کارگران نیشکر هفت‌تپه: خواست ما لغو خصوصی‌سازی است

کارگران مجتمع نیشکر هفت‌تپه برای یازدهمین روز متوالی دست به اعتصاب زدند، اما مسئولان هنوز حاضر به پاسخگویی به کارگران نشدند. به گزارش سندیکای کارگران نیشکر هفت‌تپه، اعتصاب اکنون تمامی بخش‌های کارخانه را در بر گرفته است.
سندیکای کارگران نیشکر هفت تپه پنجشنبه ۲۳ ابان در گزارشی در کانال تلگرامی خود نوشت:
«امروز پنج شنبه تمامی بخش‌های کشت وصنعت نیشکر هفت‌تپه در اعتراض به واگذاری شرکت به بخش خصوصی که باعث عدم امنیت شغلی کارگران شده است و همچنین تمدید وتجدید نشدن به موقع دفترچه‌های درمانی کارگران، پرداخت نشدن بیش از دو ماه دستمزد و بازگشت به کار همکاران اخراجی و پایان دادن به پرونده‌سازی‌ها دست به آعتراض زدند.»
کارگران نیشکر هفت‌تپه از ابتدای مهر نیز با خواست خلع ید از مالک خصوصی، آزادی کارگران بازداشتی از جمله اسماعیل بخشی، بازگشت کارگران اخراجی به سر کار و مطالبات معوقه دست به اعتصاب زدند. اعتصاب بیش از یک ماه ادامه داشت. اسماعیل بخشی نماینده کارگران نیشکر هفت‌تپه روز ۸ آبان به قید وثیقه آزاد شد. اما سایر خواست‌های کارگران هنوز بی‌پاسخ مانده است.
یکی از کارگران در ویدئویی مربوط به اعتراض‌های نیشکر هفت‌تپه تاکید می‌کند بر خلاف آن چه برخی رسانه‌ها عنوان کرده‌اند، خواست اصلی کارگران فقط مزدهای عقب‌مانده نیست، بلکه خواست اصلی لغو خصوصی‌سازی شرکت است.
یکی از کارگران اعتصابی در پیامی به کانال تلگرامی اتحادیه آزاد کارگران ایران درباره مشکلات معیشتی کارگران نوشته است:
«امروز دوباره اعتصاب خود رو ادامه دادیم و باز هیچ کس جوابگوی ما نشد امروز یکی از کارگران تعریف می‌کرد که برای تهیه نان مجبور به فروش تانکر آب خونه خودشون شده درست در روزهایی که پیدا شدن میدان نفتی در این منطقه به ظرفیت ۵۳ میلیارد بشکه این درد رو بدتر می‌کرد. خدا شاهده خیلی خسته شدیم دیگه امروز من با دو بچه از خدا آرزوی مرگ کردم اونم تو اوج جوانی.»

**************

تعویق چهار ماه مزد، و خطر بیکاری کارگران کشتارگاه مرغ صنعتی شهر گلند

کارگران کشتارگاه مرغ صنعتی گلند واقع در استان گلستان چهار ماه است حقوق نگرفته‌اند. محمود سالاری، فرماندار رامیان می‌گوید کشتارگاه با مشکل نقدینگی روبروست و احتمال تعطیلی آن و بیکاری کارگران و جود دارد. سید رضا حسینی دادستان گلستان نیز گفته است طبق مصوبه کارگروه اقتصادی در استانداری، بانک‌های عامل باید تسهیلاتی را در اختیار این کشتارگاه قرار دهند اما بعد از یکسال تسهیلات پرداخت نشده است. کارگران کشتارگاه گفته‌اند در اثر چهار ماه تعویق دستمزد مشکلات معیشتی‌شان افزایش یافته و پرداخت اقساط و کرایه‌خانه‌هایشان به تعویق افتاده است. به نوشته «کاسپین خبر» این کشتارگاه که در سال‌های ۹۳ و ۹۴ حدود ۶۵۰ کارکن داشت نیروی انسانی خود را به دلیل «کمبود نقدینگی» ۷۰ درصد کاهش داده است.

**************

حمید رحمتی،‌ معلم زندانی در پنجمین روز اعتصاب غذا به درمانگاه زندان دستگرد اصفهان منتقل شد

به گزارش کانال تلگرامی «شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان»، حمید رحمتی، معلم زندانی و فعال صنفی معلمان شهرضا پنج‌شنبه ۲۳ آبان در پنجمین روز از اعتصاب غذا به درمانگاه زندان دستگرد اصفهان منتقل شد. علت انتقال رحمتی به بیمارستان «افت فشار شدید» ذکر شده اما این معلم زندانی از پذیرفتن سرم سر باز زده است. رحمتی گفته بود که به محض ورود به زندان «اعتصاب غذای خشک» را آغاز خواهد کرد. عضو کانون صنفی معلمان شهرضا یکشنبه ۱۹ آبان در برابر منزل شخصی‌اش در این شهرستان دستگیر شد. مأموران نیروی انتظامی رحمتی را بازداشت و به کلانتری منتقل کردند. رحمتی که از ۱۰ آذر گذشته در محوطه آموزش و پرورش شهرضا در اعتراض به بازداشت معلمان دست به «تحصن یک‌نفره» زده بود، ۸ دی ۹۷ بازداشت و برای او وثیقه ۴۰ میلیون تومانی صادر شد. شعبه ۱۰۳ دادگاه کیفری شهرضا این فعال صنفی را به اتهام «اخلال در نظم با انجام رفتارهای غیرمتعارف،‌ و تشویق و تحریک و ترغیب به خشونت از طریق ارسال پیامک در فضای مجازی» به سه سال حبس، ۷۴ ضربه شلاق و دو میلیون تومان جریمه نقدی محکوم کرد. مقرر شده است که ۱۰ ماه از این حبس در تبعید و در شهرستان نایین صورت بگیرد و مجازات شلاق در محوطه زندان و در ملاء عام.

**************

وضعیت کارگران باجه‌های بلیط مترو: کار بی‌وقفه، حقوق ناچیز،‌ قرارداد یک‌ماهه

کارگران باجه‌های فروش بلیط مترو که به واسطه پیمانکار برای شرکت مترو کار می‌کنند، قراردادهای یک ماهه کار دارند و ناگزیرند چند هفته متوالی بدون استراحت کار کنند.
کارگران درباره قرارداد کار خود به خبرگزاری دولتی «مهر» گفته‌اند قرارداد آن‌ها تا دو سال پیش هر سه ماه یکبار تمدید می‌شد اما از ابتدای سال ۹۷ با قراردادهای یک ماهه کار می‌کنند. چند تن از کارگران دارای مدرک تحصیلی لیسانس و فوق لیسانس هستند.
یکی از کارگران درباره شرایط کار خود گفته است:
«به دلیل کمبود نیرو در باجه‌های فروش بلیط، باید چندین هفته بدون وقفه در محل کار حاضر شویم و برای تعطیلات هیچ برنامه‌ریزی وجود ندارد. شخصا در ۷ هفته گذشته فقط یک جمعه “شیفت استراحت” داشتم؛ در ماه حدود ۱۰۰ساعت بعضا اضافه کار داریم اما مبلغی که به ازای این اضافه کار دریافت می‌کنم ۷۰ تا ۸۰ هزار تومان است. در قبال کوچکترین اعتراض هم، تهدید به تسویه می‌کنند.»
علاوه بر این، پیمانکار از کارگران خواسته مسافران را به جای پرداخت نقدی بهای بلیط وادار به پرداخت از طریق دستگاه‌های کارتخوان پوز (POS) کنند و تهدید کرده است در صورتی که تراکنش دستگاه‌ها کمتر از ۴۰ درصد فروش روزانه باشد، اخراج خواهند شد.
یکی از کارگران گفته است: «با توجه به شلوغی برخی ایستگاه‌های اصلی واقعا امکان اینکه به مسافران پیشنهاد بدهیم یا آنها را مجبور کنیم که از دستگاه استفاده کنند وجود ندارد و این وقت مسافران را می‌گیرد.
بالاخره ما حق نداریم مردم را وادار کنیم تا بلیت را نقدی یا به صورت غیرنقدی شارژ کنند.»
شماری از کارگران پیمانکاری متروی تهران سه تا پنج‌ماه حقوق نگرفته اند. حدود یک ماه پیش افشین حبیب‌زاده، رییس فراکسیون کارگری شورای اسلامی شهر تهران گفت که قانون افزایش ۳۵ درصدی حقوق برای کارگران شب‌کار مترو لحاظ نمی‌شود و به خواسته کارگران مترو برای تشکل‌یابی و ایجاد سندیکا جهت پیگیری مطالبات‌شان پاسخ داده نشده است.

**************

اعتراض معلمان پیمانی آموزش و پرورش به تبعیض

هزار معلم پیمانی مشغول به کار در آموزش و پرورش به تبعیضی که در پرداخت حقوق بر آنان اعمال می‌شود، معترضند. وزارت آموزش و پرورش بر خلاف مصوبات قانون بودجه، بخشی از حقوق معلمان پیمانی را نمی‌پردازد و آنها به نسبت معلمان هم‌ردیف خود در آموزش و پرورش حقوق کمتری دریافت می‌کنند.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایران (ایلنا)، ۱۶ هزار معلم پیمانی ورودی سال ۹۸ به آموزش و پرورش، نامه‌ای اعتراضی به نمایندگان مجلس نوشته اند و خواستار رسیدگی به وضعیت معیشتی‌شان شده‌اند. طبق قانون بودجه حقوق معلمان در دو مرحله، یکی از طریق افزایش ۱۰ درصدی به حقوق و دیگری از طریق پرداخت ۴۰۰ هزار تومان دیگر به همه افزایش می‌یابد. اما وزارت آموزش و پرورش از افزودن ۴۰۰ هزار تومان به حقوق معلمان پیمانی خودداری کرده است.
یکی از این معلمان به ایلنا گفته است:
«سال ۹۷ آزمون استخدامی شرکت کردیم و قبول شدیم؛ قرار شد بر طبق روال همه ارگان‌ها، پنج سال به صورت پیمانی کار کنیم و بعد آزمایشی و سپس رسمی شویم. تعداد ما ۱۶ هزار نفر است که همگی ورودی مهر ۹۸ هستیم؛ حدود ۳ هزار نفر از ما در هنرستان‌ها و باقی در دبیرستان‌ها و مدارس ابتدایی جذب شدیم. تبصره ۱۲ قانون بودجه ۹۸ که افزایش حقوق مزدبگیران دولت را مشخص کرده، به صراحت گفته افزایش حقوق در دو مرحله، یکی ۴۰۰ هزار تومان نقدی و دیگر ۱۰ درصد افزایش، بایستی صورت بگیرد اما دولت برای ورودی‌های ما فقط ۱۰ درصد را در نظر گرفته و افزایشِ ۴۰۰ هزار تومانی حقوق، شامل حال ما نشده است.»
به گفته این معلم، اگر ۱۰ درصد افزایش هم از سوی دولت در نظر گرفته نمی‌شد، دریافتی معلمان پیمانی از حداقل مجاز حقوق‌های دولتی، یعنی از «کف قانونی» نیز کمتر می‌شد.
نهاد حکومتی شوراهای اسلامی کار هزینه سبد معیشتی خانوار را حدود هفت میلیون تومان تخمین زده‌است. اما این معلم معترض به ایلنا گفته است که حدود یک میلیون و پانصد هزار تومان حقوق می‌گیرد:
««من یک معلم پیمانی با مدرک لیسانس و مجرد در شهر تهران هستم، در حکم من، حقوق ۱ میلیون و ۵۷۴ هزار تومان است؛ در حکم ورودی مهر ۹۷، لیسانس، مجرد و با طبقه ۵ (یعنی کاملاً مشابه، با امتیازات مشابه و با اختلاف یک سال در شروع تدریس)، حقوقِ دریافتی، بیش از دو میلیون تومان است؛ یعنی حداقل ۴۰۰ هزار تومان فرق است.»
وزارت آموزش و پرورش علاوه بر این معلمان، صدها معلم دیگر را به صورت حق‌التدریسی، و خرید خدمات آموزشی با حقوقی اندک که گاه کمتر از یک میلیون تومان است، به کار گرفته است.

**************

اعتصاب کارگران نیشکر هفت‌تپه به بازار هفت‌تپه کشیده شد

کارگران نیشکر هفت‌تپه که از ۱۰ روز پیش در اعتصاب به سر می‌برند، در اعتراض به بی‌توجهی به خواست‌هایشان در بازار هفت‌تپه تجمع کردند.
به گزارش کانال تلگرامی «سندیکای کارگران نیشکر هفت‌تپه»، بیش از هزار کارگر معترض در راهپیمایی چهارشنبه ۲۲ آبان با مطالباتی همچون «امنیت شغلی، بازگشت به کار همکاران اخراجی، و برچیده شدن بخش فاسد خصوصی» شرکت کردند.
کارگران معترض از ابتدای اعتصاب در ۱۳ آبان خواستار پرداخت حقوق شهریور و مهر و مزایای معوقه، لغو خصوصی‌سازی و واگذاری شرکت به دولت با نظارت نمایندگان مستقل کارگران هفت‌تپه، بازگشت به کار کارگران اخراجی، و لغو احکام صادره و تعقیب قضایی علیه کارگران و حامیان آن‌ها هستند.
خبرگزاری‌های دولتی ایران، بدون اشاره‌ به سایر مطالبات کارگران گزارش داده اند که گروهی از کارگران کشاورزی این مجتمع با خواست پرداخت حقوق عقب‌افتاده تجمع کرده‌اند.
خبرگزاری دولتی کار ایران (ایلنا)، به نقل از یکی از کارگران در توضیح گسترده‌تر شدن اعتصاب کارگران نوشت:
«بعد از گذشت چندین روز اعتراض صنفی برای وصول مطالبات مزدی، وقتی با بی توجهی به پرداخت مطالباتمان روبرو شدیم، ناچار اعتراض‌ها را به خارج از شرکت در محوطه بازار هفت تپه انتقال دادیم تا شاید صدای‌مان به گوش مسئولان برسد».
این کارگر معترض به ایلنا گفته است اعتصاب کارگران تا رسیدگی به خواست‌ها ادامه خواهد داشت.
«کمپین دفاع از بازداشت‌شدگان هفت‌تپه» در کانال تلگرامی خود درباره گسترش اعتصاب نوشته است:
«امروز، چهارشنبه، ۲۲ آبان ۱۳۹۸ تعداد زیادی از همکاران در تجمع اعتراضی و اعتصاب حاضر شدند و به سمت بازار هفت تپه، خارج از محدوده کارخانه حرکت کردند و در این تجمع مانند روزهای گذشته، بر مطالبات مشترک تمامی کارگران هفت تپه تاکید شد. قرار بر این شده که از روز شنبه تجمعات در شهر شوش و مقابل فرمانداری برگزار شود.»
کارگران نیشکر هفت‌تپه از ابتدای مهر نیز با خواست خلع ید از مالک خصوصی، آزادی کارگران بازداشتی از جمله اسماعیل بخشی، بازگشت کارگران اخراجی به سر کار و مطالبات معوقه دست به اعتصاب زدند.
اعتصاب بیش از یک ماه ادامه داشت. اسماعیل بخشی نماینده کارگران نیشکر هفت‌تپه روز ۸ آبان به قید وثیقه آزاد شد. اما سایر خواست‌های کارگران هنوز بی‌پاسخ مانده است.

**************

پیام «کارگران بختیاری، لر و دزفولی» نیشکر هفت‌تپه در واکنش به «مرگ مشکوک» حسن حیدری

«جمعی از کارگران بختیاری - لر و دزفولی» در پیامی در واکنش به «مرگ مشکوک» حسن حیدری، شاعر منتقد اهوازی، بر همبستگی کارگران و زحمتکشان اقوام و پیروان مذاهب مختلف برای دستیابی به حقوق انسانی و زندگی شایسته تاکید کرده اند و خواستار پیگیری علت مرگ شاعر جوان اهوازی شده‌اند.
حسن حیدری، شاعر منتقد عرب اهوازی یکشنبه ۱۹ آبان درگذشت. «مرگ مشکوک» این شاعر ۲۹ ساله به تظاهرات شبانه در منطقه کوت عبدالله اهواز منجر شد. دوشنبه ۲۰ آبان نیز جمع کثیری در مراسم ترحیم او شرکت کردند.
«جمعی از کارگران بختیاری – لر و دزفولی» هفت‌تپه در پیامی به این مناسبت خواستار پیگیری علت مرگ این شاعر عرب و آزادی تمامی بازداشت‌شدگان اعتراضات اخیر در اهواز شده‌اند. کارگران بختیاری و لُر نیشکر هفت‌تپه نوشته‌اند:
«از نظر حاکمین و زورمندان ما حتا حق نداریم به زبان خودمان زندگی کنیم. حق اعتراض و حق یک زندگی شایسته را از ما گرفته‌اند. حق اعتراض و عزاداری را هم می‌خواهند از ما بگیرند. اما قطعا توان آنرا ندارند.»
کارگران با اشاره به تلاش‌های به‌گفته‌ آنها «حکومتی» برای تفرقه‌افکنی بین شهروندان لر و شهروندان عرب، گفته اند که «اتحاد و آگاهی کارگران» این تفرقه‌افکنی را خنثی خواهد کرد.
کارگران نیشکر هفت‌تپه به اعتراض‌های ضدحکومتی عراق اشاره کرده اند که علیه فرقه‌گرایی مذهبی است و از حقوق اقوام مختلف در ایران دفاع کرده‌اند.
آن‌ها در پایان نوشته‌اند:
«اگر حسن حیدری اکنون در کنار ما نیست اما شوق و مبارزه برای برابری و آزادی و رفاه و انسانیت در ما زنده است. … این جسم‌های ما ممکن است زیر خاک شود اما کلمات این شاعران و عزیزان و تفکرات و دانش و آگاهی و اتحاد در جامعه انسانی از بین رفتنی نیست.»

**************

اخذ تعهد اجباری از رانندگان شرکت واحد: مصاحبه با خبرنگاران ممنوع!

حراست شرکت واحد اتوبوس‌رانی تهران، کارگران و رانندگان را ناگزیر به امضای تعهدنامه‌ای کرده اند که آن‌ها را از مصاحبه با رسانه‌ها منع می‌کند. در نسخه‌ای از این تعهدنامه که سندیکای شرکت واحد در کانال تلگرامی خود منتشر کرده آمده است، رانندگان از مصاحبه با خبرنگاران نهی شده اند. یک مسئول شهرداری این منع را مربوط به مصاحبه با رسانه‌های خارج ایران دانست.
در تعهدنامه علنی‌شده که برای رانندگان خط پایانه جنوب‌ـ‌پایانه افشار نوشته شده، آمده است: «تحت هیچ شرایطی رانندگان حق مصاحبه با خبرنگاران را ندارند، مگر در صورت صدور مجوز، هماهنگی با حراست و روابط عمومی سامانه.»
در واکنش نسبت به انتشار علنی تعهدنامه در رسانه‌های اجتماعی، محسن پورسید آقایی، از مسئولان حمل و نقل شهرداری تهران گفته است که این تعهدنامه در «جهت حفظ ارزش‌های نظام جمهوری اسلامی» و برای ممانعت از مصاحبه رانندگان با رسانه‌های «معاند» است. او گفته «رانندگان تنها مجاز به مصاحبه با رسانه‌های داخلی و مورد تایید نظام هستند.» خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) به نقل از او نوشته است: «برخی رسانه معاند با اتوبوسرانان شرکت واحد مصاحبه کرده بودند که تصمیم بر آن شد تا تعهدی از رانندگان گرفته شود».
سندیکای کارگران شرکت واحد این اقدام حراست را فراقانونی خوانده و ضمن محکوم کردن آن نوشته است:
«این اقدامات حراست برای سرپوش گذاشتن بر عملکرد ضعیف مدیریت ناکارآمد شرکت واحد در رابطه با خرابی اتوبوس‌ها و عدم انعکاس مشکلات رانندگان در خبرگزاری‌ها است.»
گفت‌و گو با رسانه‌های فارسی زبان (خارج کشور) یکی از موارد اتهام دستگاه قضایی و دستگاه‌های امنیتی جمهوری اسلامی علیه فعالان اجتماعی است. بسیاری از فعالان کارگری و حقوق بشر در این رابطه محاکمه و مجازات شده‌اند.

**************

اعتصاب در نیشکر هفت‌تپه وارد هشتمین روز شد

اعتصاب کارگران نیشکر هفت‌تپه که از ۱۳ آبان آغاز شده است، دوشنبه ۲۰ آبان برای هشتمین روز ادامه یافت. این اعتصاب که از بخش کشاورزی آغاز شد، اکنون گسترش یافته است.
کارگران خواستار پرداخت حقوق شهریور و مهر و مزایای معوقه، لغو خصوصی سازی و واگذاری شرکت به دولت با نظارت نمایندگان مستقل کارگران هفت تپه، بازگشت به کار کارگران اخراجی، و لغو احکام صادره و تعقیب قضایی علیه کارگران و حامیان آن‌ها هستند.
خبرگزاری دولتی کار ایران (ایلنا) در گزارشی از هشتمین روز اعتصاب نوشت که اعتصاب در بخش کشاورزی در جریان است. به نوشته کانال‌های اطلاع‌رسانی کارگران نیشکر هفت‌تپه اما اعتصاب در بخش‌های دیگر این مجتمع نیز جریان دارد.
به نوشته کارگران، کارفرمای هفت‌تپه تلاش کرده است با ایجاد اختلاف میان کارگران اعتصاب را به بخش کشاورزی محدود کند.
«جمعی از کارگران هفت‌تپه» در یادداشتی یکشنبه ۱۹ آبان در کانال تلگرامی کارگران هفت‌تپه نوشتند:
«همان‌طور که در روز هفتم تاکید شد، دستمزد و مزایای معوقه در آخر لیست مطالبات است. ما با گرفتن دستمزد عقب‌نشینی نخواهیم کرد. ما خواهان بازگشت به کار بچه‌های اخراجی هستیم. ما با صدای رسا اعلام میکنیم که دست‌هایی که بخواهند شرکت و املاک را تجزیه کنند می‌بریم. ما به همه مسئولان اعلام می‌کنیم از این تجمعات زیبا، برحق، قانونی و افتخارآمیز حمایت کنند و مساله خلع ید بخش خصوصی را سریعا اجرایی کنند. ما از هیچ کدام از خواسته‌ها (که امروز بخشی از آن در طوماری که برای امضا ملاحظه کردید ذکر شده) عقب نشینی نخواهیم کرد.»
کارگران نیشکر هفت‌تپه از ابتدای مهر نیز با خواست خلع ید از مالک خصوصی، آزادی کارگران بازداشتی از جمله اسماعیل بخشی، بازگشت کارگران اخراجی به سر کار و مطالبات معوقه دست به اعتصاب زدند. اعتصاب بیش از یک ماه ادامه داشت. اسماعیل بخشی نماینده کارگران نیشکر هفت‌تپه روز ۸ آبان به قید وثیقه آزاد شد. اما سایر خواست‌های کارگران هنوز بی‌پاسخ ماند.

**************

مأموران امنیتی تجمع بازنشستگان در تهران را به خشونت کشیدند

بازنشستگان برای برگزاری تجمعی در برابر مجلس شورای اسلامی روز یکشنبه ۱۹ آبان فراخوان صادر کرده بودند. مأموران امنیتی با ضرب و شتم بازنشستگان و بازداشت چند تن از آنها تجمع را به خشونت کشیدند و از ادامه آن جلوگیری کردند. برخی گزارش‌ها از حضور چندهزار تن در این تجمع خبر می‌دهند.
خبرگزاری دولتی کار ایران (ایلنا) ظهر یکشنبه ۱۹ آبان از بازداشت چند بازنشسته در برابر مجلس خبر داد. ایلنا نوشت که تجمع بازنشستگان «از قرار معلوم شکل نگرفته» و « تعدادی از بازنشستگان بازداشت موقت شده‌اند و ظاهراً برخی از آن‌ها به [بازداشتگاه] وزرا منتقل شده‌اند.»
ایلنا چند ساعت بعد از آزادی دستگیرشدگان خبر داد.
کانال تلگرامی سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوس‌رانی تهران اما از «ضرب و شتم شدید» بازنشستگان خبر داد و نوشت: «بر اساس خبر های منتشر شده استقرار زیاد پلیس و نیروهای امنیتی در محل، مانع از شکل‌گیری تجمع شده است.»
این سندیکا با محکوم کردن حمله به تجمع بازنشستگان خواهان آزادی بی‌قیدوشرط بازنشستگان بازداشتی شده بود.
کانال تلگرامی اتحادیه آزاد کارگران اما در گزارش دیگری نوشت که با وجود برقراری «حکومت نظامی» در منطقه بهارستان، محل استقرار ساختمان مجلس، تجمع بازنشستگان برای دو ساعت ادامه یافت.
بر اساس گزارش اتحادیه آزاد «بیش از چند هزار نفر از شهرهای مختلف ایران» در تجمع برابر مجلس حضور داشتند اما پلیس جمعیت را متفرق کرد و به مسیرهای گوناگون راند. تجمع بر اساس این گزارش ساعت ۱۲ ظهر به پایان رسید.
بازنشستگان به نوشته اتحادیه آزاد با این شعارها در تجمع شرکت کردند: «معلم زندانی آزاد باید گردد»،‌ «معیشت منزلت سلامت/ حق مسلم ماست»، «خط فقر ۸ میلیون / حقوق ما ۲ میلیون»، «فریاد فریاد / از این همه بی داد»، «این همه بی عدالتی / هرگز ندیده ملتی»، «گرانی تورم / بلای جان مردم»، «پلیس برو دزد را بگیر» و …
حدود ۲۰ تشکل و نهاد مربوط به بازنشستگان فراخوان این تجمع را صادر کرده بودند و نوشته بودند که بازنشستگان ۱۹ آبان در اعتراض به وضعیت زندگی «غیر قابل تحمل» و «فقر و فلاکت تحمیلی» بی‌سابقه، و برای «دادخواهی» مقابل مجلس و سازمان برنامه و بودجه تجمع خواهند کرد.
حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد بازنشستگان با درآمد حداقل زندگی می‌کنند. حداقل حقوق بازنشستگان صندوق‌های بازنشستگی یک‌میلیون و ۵۸۵‌ هزار تومان است. این در حالی است که به گفته فرامرز توفیقی، رئیس کمیته دستمزد شوراهای اسلامی کار سبد معاش در شهریور ماه از مرز ۸ میلیون تومان عبور کرده است.

**************

حقوق کارکنان دولت سال آینده ۱۵ درصد افزایش می‌یابد

محمد باقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه از برنامه دولت برای افزایش ۱۵ درصدی حقوق کارمندان دولت و بازنشستگان خبر داد. نوبخت روز پنجشنبه ۱۶ آبان گفت دولت در آخرین مراحل تهیه و تنظیم بودجه است و «سال آینده با وجود همه تحریم‌ها و استمرار ان‌ها حداقل ۱۵ درصد پرداخت به کارکنان دولت، بازنشستگان و همچنین مددجویان و افرادی که تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی هستند، از سوی دولت افزایش خواهد یافت.» دولت در حالی قصد دارد حقوق کارکنان دولت را ۱۵ درصد افزایش دهد که نرخ تورم ۴۲ درصد است و بنا بر پیش‌بینی‌ها تورم در سال آینده حداقل به همین میزان خواهد رسید. کارکنان دولت از جمله معلمان بارها نسبت به افزایش شکاف میان هزینه‌ها با درآمد خود اعتراض کرده‌اند. معلمان بارها نسبت به وضع معیشتی خود اعتراض و تجمع کرده‌اند. بیش از ۲۰ تشکل بازنشستگان نیز در بیانیه مشترکی اعلام کرده‌اند روز یکشنبه ۱۹ آبان دراعتراض به وضعیت معیشت خود و زندگی زیر خط فقر مقابل مجلس و سازمان برنامه و بودجه تجمع می‌کنند.

**************

یک کارگر پیمانی مترو تهران بر اثر تصادف با قطار جان باخت

یک کارگر پیمانی تعمیر و نگهداشت خطوط مترو شبانگاه چهارشنبه ۱۴ آبان در اثر برخورد با قطار مترو جان خود را از دست داد. سعید عطاءاللهی رئیس پلیس مترو تهران در این ارتباط گفت که کارگر جوان مشغول تعمیر خط مترو در مسیر قطار گلشهر به تهران بود که قطار با او برخورد کرد. رئیس پلیس مترو افزود تحقیقات در این باره در جریان است اما توضیح نداد که چرا از مسیر در دست تعمیر، قطار مترو عبور کرده است. ایران یکی از کشورها با حوادث کار بالاست. روزانه ده‌ها حادثه کار در ایران روی می‌دهد که تعدادی از آن‌ها به مرگ کارگران می‌انجامد.

**************

حداقل دستمزد سال ۹۹: اختلاف کارفرمایان و نمایندگان کارگری بر سر هزینه سبد معیشت

«کمیته مزد شورای عالی کار» جلسه خود را روز دوشنبه ۱۳ آبان برای تعیین هزینه سبد معیشت برگزار کرد. هزینه سبد معیشت قرار است پایه محاسبه حداقل دستمزد سال ۹۹ قرار بگیرد اما بر سر تعیین آن اختلاف وجود دارد. به گفته یک عضو «کارگری» این کمیته که هزینه سبد معیشت کارگران را حدود هفت میلیون تومان برآورد کرده، شورای عالی کار با حضور کارفرمایان و نمایندگان کارگری رقمی را تعیین خواهد کرد که اعضاء در مورد آن «به جمع‌بندی واحد» برسند.
ناصر چمنی، رئیس «کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران» که در جلسه کمیته مزد شورای عالی کار حضور داشته است چهارشنبه ۱۵ آبان در این باره به خبرگزاری ایسنا گفت:
«در این جلسه مقرر شد تا همه گروه‌ها و شرکای اجتماعی اعم از دولت، کارفرمایان و کارگران، اعداد و ارقام خود را در خصوص هزینه سبد معیشت کارگران جمع آوری و رقم دقیق را در جلسه بعد کمیته دستمزد ارائه کنند تا در مورد آن بحث و تبادل نظر شود.»
شورای عالی کار متشکل از نمایندگان دولت، کافرمایان بخش خصوصی و نمایندگان تشکل‌های کارگری مورد تائید دولت است. کمیته مزد زیرمجموعه این نهاد است.
در ماده ۴۱ قانون کار آمده است حداقل دستمزد بر اساس دو معیار یعنی نرخ تورم و هزینه خانوار تعیین می‌شود. نرخ تورم را دولت اعلام می‌کند و مساله معیار تعیین هزینه معیشت مورد بحث این کمیته خواهد بود. گرایش دولت که بزرگترین کارفرمای کشور است، تعیین مزد بر مبنای نرخ تورم بوده است.
گرچه تردید زیادی در واقعی بودن نرخ تورم اعلام شده از سوی دولت و جود دارد اما به فرض صحت، این نرخ باز نمی‌تواند بیانگر افزایش واقعی هزینه زندگی حداقل‌بگیران باشد. به این دلیل ساده که نرخ تورم بر مبنای افزایش بهای بیش از ۳۰۰ نوع کالا تعیین می‌شود حال آن که حداقل‌بگیران، آن گونه که بررسی‌ها نشان می‌دهد، در نهایت حدود ۲۰ کالای پایه‌ای را که در وجه عمده مواد خوراکی و مسکن تشکیل می‌دهند، در سبد معیشت خود دارند. تعداد این اقلام در سال‌های اخیر با توجه به افزایش تورم و کاهش ارزش واقعی دستمزدها باز هم کاهش می‌یابد.
نرخ افزایش بهای این اقلام از جمله هزینه مسکن و خوراک بالاتر از نرخ تورم میانگین است. بعنوان نمونه در تابستان سال جاری در عین حال که طبق آمار رسمی نرخ تورم ۴۲ درصد بوده، بهای کالاهای خوراکی ۶۲ درصد افزایش داشته است.
کارفرمایان بخش خصوصی نیز هر سال این بحث را پیش می‌کشند که افزایش دستمزد به افزایش هزینه کارفرمایان می‌انجامد.
چمنی می‌گوید مبنای تعیین حداقل مزد باید سبد معیشت باشد. او درباره هزینه معیشت خانواده به «خط فقر» اشاره می‌کند. گرچه هیچگونه آمار رسمی درباره خط فقر وجود ندارد اما به گفته‌ی چمنی، «خط فقر به حدود ۶. ۵ میلیون تومان رسیده است». بر این مبنا او هزینه سبد معیشت خانواده چهار نفره را هفت میلیون تومان ارزیابی کرد.
او بلافاصله می‌افزاید: «ولی ممکن است نظر دیگر اعضای کمیته دستمزد متفاوت باشد و گروه کارفرمایی و دولت کمتر ازاین رقم را بپذیرند ولی گزارشهایی که به دست ما رسیده نشان می‌دهد که هزینه معیشت خانوارهای کارگری به شدت افزایش یافته است و در نهایت در کمیته دستمزد باید به جمع بندی واحد در این خصوص برسیم.»
دولت نقش تعیین کننده در شورای عالی کار را دارد. محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه، روز دوم آبان در سخنانی در باره افزایش حقوق کارکنان دولت، در بودجه سال ۹۹ گفت: «متوسط افزایش حقوق در سال آینده ۱۵ درصد خواهد بود» این میزان افزایش تناسبی نه با هزینه خانوار دارد و نه با نرخ تورمی که بانک مرکزی اعلام کرده است. و این در حالی است که مرکز آمار ایران نرخ رسمی تورم برای مهر امسال را ۴۲ درصد اعلام کرده است و پیش‌بینی‌ها بر مبنای مجموعه وضعیت اقتصادی متلاطم ایران این است که این نرخ تورم در سال آینده اگر افزایش نیابد، کاهش هم نخواهد یافت. بدین ترتیب دولت آب پاکی را بر روی دستان حقوق‌بگیران دولت ریخته است تا آن‌ها بدانند که افزایش حقوق‌ها آن‌ها در سال آینده ربطی به نرخ تورم نخواهد داشت.
حال می‌مانند کارگران و حداقل حقوقی که شورای عالی کار باید برای سال آینده تعیین کند.
نحوه تعیین هزینه سبد معیشت و سپس حداقل مزد در سال گذشته می‌تواند کم و بیش خطوط این مساله برای سال آینده را نیز روشن کند.
سال گذشته در جریان تعیین حداقل دستمزد ۹۸، کمیته مزد شورای عالی کار پس از برگزاری جلسات متعدد و براه انداختن حجم عظیمی از تبلیغات درباره زندگی زیر خط فقر کارگران،، هزینه سبد معیشت یک خانوار را بیش از سه و نیم میلیون تومان اعلام کرد. مرکز پژوهش‌های مجلس نیز هزینه خانوار را رقم مشابهی اعلام کرده بود.
افرادی که به عنوان نمایندگان کارگران از سوی دولت به شورای عالی کار دعوت می‌شوند ابتدا رقمی را برای حداقل دستمزد پیشنهاد می‌کنند و در نهایت به نظر دولت و کارفرمایان رای می‌دهند. سال گذشته هم همین اتفاق افتاد و در حالی که کمیته مزد هزینه معیشت را سه و نیم میلیون محاسبه کرده بود این نمایندگان با دستمزد یک و نیم میلیون تومانی موافقت کردند.
شورای عالی کار روز ۲۸ اسفند حداقل دستمزد سال ۹۸ را به اتفاق آراء یک میلیون و ۵۱۶ هزار و ۸۸۲ تومان تعیین کرد. این در حالی بود که تشکل‌های مستقل کارگری و اقتصاددانان مستقل هزینه معیشت خانوار را هفت میلیون تومان اعلام کرده بودند.
امسال تورم شتاب یابنده و کاهش ارزش واقعی پول ملی دستمزد واقعی کارگران و سایر حداقل‌بگیران را باز هم کاهش داده است و شکاف دستمزد و هزینه کارگران باز هم بیشتر شده است.
در بخشنامه وزارت کار که ۲۸ اسفند سال گذشته دستمزد امسال ابلاغ شده بود آمده بود: شورای عالی کار حداقل دستمزد را «با در نظر گرفتن مصالح کارگران… همچنین با توجه به مقتضیات بنگاه‌های تولیدی و کارفرمایان و شرایط اقتصادی جامعه» تعیین و به اتفاق ارا تصویب کرده است.
هنوز مشخص نیست «مصالح و مقتضیات و شرایط» مورد نظر وزارت کار چه ایجاب می‌کنند و حداقل دستمزد سال ۹۹ کارگران چگونه تعیین می‌شود.

**************

کارگران ۳۸ واحد تولیدی استان مرکزی مطالبات معوقه دارند

مشکل پرداخت نشدن دستمزد کارگران در چند سال گذشته بارها به اعتراض‌های کارگری در نقاط مختلف ایران منجر شده است. استاندار استان مرکزی نیز از پرداخت نشدن دستمزد نزدیک به پنج هزار کارگر در این استان خبر داده است.
به گفته‌ی سیدعلی آقازاده، استاندار مرکزی، کارگران ۳۸ واحد تولیدی این استان مطالبات معوقه دارند و در مجموع ۱۳۵ ماه حقوق طلبکارند. آقازاداه تعداد کارگرانی را که ماه‌هاست دستمزد نگرفته‌اند چهار هزار و ۹۰۰ تن اعلام کرد.
استان مرکزی یکی از قطب‌های صنعتی ایران است و کارخانه‌هایی مانند ماشین‌سازی، هپکو و آذرآب در آن قرار دارند.
هپکو و آذرآب هر دو در بحران به سر می‌برند و کارگران آن‌ها در مهرماه اعتصاب چند روزه‌ای سازمان دادند. خواست کارگران تعیین تکلیف این دو کارخانه و خلع ید از مالک و سهامداران خصوی، راه‌اندازی تولید و پرداخت مطالبات معوقه است. در آذرآب با بیش از ۱۷۰۰ کارگر، برغم اعتصاب هنوز مطالبات معوقه کارگران پرداخت نشده است. و معاون روابط کار وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان مرکزی وعده کرده است در هفته‌های آینده حقوق عقب‌افتاده کارگران پرداخت شود.
کارخانه هپکو با بیش از هزار کارگر نیز کماکان بلاتکلیف است و سازمان خصوصی‌سازی قصد دارد مجددا آن را به یک سرمایه‌دارخصوصی واگذار کند. بخشی از مطالبات کارگران نیز پرداخت نشده است.
علاوه بر هپکو و آذرآب، ده‌ها واحد تولیدی دیگر این استان در بحران به سر می‌برند و با مشکلاتی از قبیل کمبود نقدینگی و بحران تولید روبرویند.
اردیبهشت امسال بابک دین‌پرست معاون وزیر کشور در ارتباط با واحدهای مشکل‌دار استان مرکزی به خبرگزاری ایسنا گفته بود: «استان مرکزی ۸۱ واحد مشکل دار با اشتغال ۹ هزار و ۳۰۳ نفر و سه واحد بحرانی با اشتغال ۲ هزار و ۱۱۷ را به خود اختصاص داده است که پنج درصد کل کشور را شامل می‌شود.

**************

تجمع اعتراضی کارگران کشاورزی و صنعتی نیشکر هفت‌تپه

به گزارش ایلنا، صبح روز سه شنبه ۱۴ آبان ماه گروهی از کارگران نیشکر هفت‌تپه مقابل دفتر مدیریت تجمع کرده و خواستار دریافت دو ماه مزد عقب‌مانده و سایر مطالبات خود شدند. همزمان با این اعتصاب، گروهی از دانشجویان بسیجی اهواز در نامه‌ای به رئیسی رئیس قوه قضائیه از او خواستند برای رسیدگی به «مشکلات معیشتی کارگران مظلوم استان خوزستان» از جمله در نیشکر هفت‌تپه به این استان سفر کند. خبرگزاری دولتی کار ایران (ایلنا) نوشته در تجمع امروز کارگران رسمی، قراردادی و روزمزد در آن شرکت داشتند. ایلنا به نقل از کارگرانی که در تجمع شرکت داشتنه‌اند نوشته است کارفرمای هفت‌تپه چند سال است مزایای عرفی و قانونی کارگران را قطع کرده است. عدم پرداخت حق بیمه کارگران به سازمان تامین اجتماعی، کارگران و خانواده‌هایشان را با مشکل مواجه کرده است. در تجمع امروز کارگران بازنشسته هفت‌تپه نیز حضور داشتند. این کارگران مشمول قانون بازنشستگی پیش از موعد هستند اما حق سنوات آن‌ها پرداخت نشده است. کارگران بازنشسته روز شنبه ۱۱ ابان نیز با خواست مشابهی مقابل دفتر مدیریت تجمع کرده بودند. کارگران نیشکر هفت‌تپه از ابتدای مهر با خواست خلع ید از مالک خصوصی، آزادی کارگران بازداشتی از جمله اسماعیل بخشی و مطالبات معوقه دست به اعتصاب زدند. اعتصاب بیش از یک ماه ادامه داشت. اسماعیل بخشی نماینده کارگران نیشکر هفت‌تپه روز ۸ آبان به قید وثیقه آزاد شد.

**************

علی نجاتی عضو سندیکای کارگران نیشکر هفت ‌تپه احضار شد

سندیکای کارگران نیشکر هفت تپه در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که علی نجاتی عضو سندیکای کارگران نیشکر هفت ‌تپه به شعبه ۲۸دادگاه انقلاب تهران احضار شد. این احضاریه از طربق پیامک و ابلاغ الکتریکی به فرزانه زیلابی، وکیل کارگران هفت‌تپه صورت گرفته است. بر اساس این احضاریه وقت رسیدگی به پرونده علی نجاتی یکشنبه ۱۹ آبان ۹۸ تعیین شده است. سندیکای کارگران نیشکر هفت‌تپه در این اطلاعیه هر گونه ارعاب، تهدید و پرونده‌سازی برای کارگران و مدافعان جنبش کارگری را محکوم کرده و خواستار پایان دادن به چنین پرونده سازی‌هایی شده است.

**************

عسل محمدی با سپردن وثیقه به صورت موقت از زندان آزاد شد

عسل محمدی از اعضای تحریریه نشریه اینترنتی گام که در ارتباط با اعتراضات کارگران فولاد اهواز و نیشکر هفت‌تپه بازداشت شده بود، عصر شنبه یازدهم آبان با سپردن وثیقه و به صورت موقت از زندان آزاد شد. او سیزدهم مرداد امسال همزمان با برگزاری دادگاه رسیدگی به پرونده بازداشت شدگان هفت‌تپه برای دومین بار بازداشت و به زندان اوین منتقل شد. محمدی پیشتر نیز در آذر ۹۷ بازداشت و سپس به قید وثیقه آزاد شد. دادگاه انقلاب تهران محمدی را به هجده سال زندان محکوم کرده است. شنبه هفته گذشته نیز امیر امیرقلی، امیرحسین محمدی‌فرد و ساناز اللهیاری از اعضای تحریریه نشریه گام، سپیده قلیان فعال اجتماعی که در ارتباط با اعتراضات کارگران هفت‌تپه دستگیر شده بودند به همراه عاطفه رنگریز و مرضیه امیری که در جریان تجمع روز کارگر تهران دستگیر شدند، با سپردن وثیقه آزاد شدند. اسماعیل بخشی کارگر نیشکر هفت‌تپه نیز دوشنبه هفته قبل با وثیقه و به صورت موقت آزاد شد. ندا ناجی از بازداشت شدگان روز کارگر اما همچنان در زندان نگهداری می‌شود. گفته می‌شود ۲۲ آبان دادگاه ندا ناجی برگزار خواهد شد.

**************

«آزادی فعالان کارگری نتیجه مبارزه کارگران بود» ــ گفت‌و‌گو با بهروز خباز

در روزهای اخیر شماری از فعالان کارگری به قید وثیقه آزاد شدند. اما بحث‌های شکل‌گرفته پس از آن چنین پرسشی را پیش کشیده است: آزادی اسماعیل بخشی و سایر فعالان کارگری نتیجه اعتراض فعالان کارگری و سازمان‌های کارگری و مدافع حقوق بشر است یا یک مانور سیاسی از سوی حکومت؟
بهروز خباز،‌ تحلیلگر مسائل کارگری در گفت‌و‌گو با زمانه این آزادی‌ها را نتیجه مبارزات کارگران می‌داند:‌ «روشن است که آزادی اسماعیل بخشی و دیگر فعالان کارگری در وهله اول نتیجه مبارزات کارگران نیشکر هفت‌تپه، هپکو و اذر آب بود.» گفت‌و‌گو با بهروز خباز را در ادامه بشنوید:   اینجا کلیک کنید
اسماعیل بخشی، نماینده کارگران نیشکر هفت‌تپه چهارشنبه هشتم آبان پس از تحمل ماه‌ها زندان به قید وثیقه سنگین و به صورت موقت آزاد شد. شنبه چهارم آبان تعداد دیگری از متهمان پرونده نیشکر هفت‌تپه و دستگیر شدگان روز جهانی کارگر مرضیه امیری، عاطفه رنگریز، سپیده قلیان، ساناز الهیاری، امیر امیرقلی، امیرحسین محمدی فرد به همین روش آزاد شده بودند.
بهروز خباز تحلیل‌گر مسائل کارگری در پاسخ به پرسش زمانه درباره علت آزادی فعالان کارگری می‌گوید:
«به شور و شوقی که این ازادی‌ها در میان کارگران ایجاد کرده، توجه کنید. روشن است که آزادی اسماعیل بخشی و دیگر فعالان کارگری در وهله اول نتیجه مبارزات کارگران نیشکر هفت‌تپه، هپکو و اذر آب بود. توجه کنید که یکی از شعارهای مهم این کارگران، “آزادی کارگر زندانی” بود. و در هفت‌تپه شعار کارگران تبدیل شده بود به این که: “اسماعیلو گرفتن، ما همه بخشی هستیم”… هر چند، دولت روحانی تلاش کرد از طریق شوراهای اسلامی کار و عوامل شناخته شده‌اش باب مصالحه‌ای را باز کند تا کارگران به امثال رئیسی امید ببندند و با آوردن بنر خامنه‌ای و رئیسی و قاسم سلیمانی و امثالهم این کار را کردند. و تلاش کردند یک گرایش اصلاح‌طلبانه در میان کارگران ایجاد شود. اما آنچه غالب شد اراده راستین همکاران بخشی بود که گفتند ما خواست‌های مشخصی داریم.»
به گفته‌ی بهروز خباز، مساله مهم‌تر از این یا آن واقعه و اعتصاب کارگری است. مبارزات کارگران بویژه از سال ۹۷ به این سو در واحدهای صنعتی کارگری به سمتی می‌رود که توازن قوا به نفع کارگران تغییر کند. «گفتمان شورایی که از سال ۹۷ در جنبش کارگری مطرح شد، اعتماد به نفس کارگران را بالا برده است.»

**************

محمد حبیبی، معلم و فعال صنفی زندانی ممنوع‌الملاقات است

محمد حبیبی فعال صنفی فرهنگیان و معلم زندانی ممنوع‌الملاقات شده است. مسئولان زندان اوین روز چهارشنبه هشتم آبان به خانواده او که از راه دور برای ملاقات رفته بودند، اجازه ملاقات نداده و گفته‌اند که او ممنوع‌الملاقات است. کانال‌های صنفی معلمان نوشته‌اند این ممنوعیت به احتمال زیاد ناشی از اقدام اعتراضی است که محمد حبیبی به همراه چند تن دیگر از زندانیان سیاسی در ارتباط با وضعیت نامساعد زندان و زندانیان آغاز کرده‌اند. کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی نیز در این رابطه نوشته است محمد حبیبی به همراه فرهاد میثمی یکی دیگر از زندانیان از ۱۷ مهر در اعتراض به «کاهش ملاقات‌های حضوری تمامی زندانیان سیاسی، حذف روز اختصاصی ملاقات مادران زندانی با کودکانشان، ممنوعیت دریافت کتاب و نشریات مجاز و محدودیت تماس تلفنی» در آمارگیری روزانه از زندانیان شرکت نمی‌کنند. به نوشته کمپین، مسئولان زندان در دو هفته اخیر از این دو زندانی خواسته‌اند به اعتراض خود پایان دهند اما اعتراض آن‌ها ادامه دارد. محمد حبیبی آخرین بار در تجمع اردیبهشت ماه ۹۷ معلمان مورد ضرب و شتم شدید قرار گرفت و دستگیر شد. او به جرم شرکت در فعالیت‌های صنفی معلمان به ۱۰ سال و نیم سال زندان محکوم شده است. علاوه بر محمد حبیبی تعدادی دیگر از فعالان صنفی معلمان از جمله محمود بهشتی لنگرودی و اسماعیل عبدی هم در زندان به سر می‌برند.

**************

اعتصاب کارگران دهکده تفریحی عمران زاینده‌رود

حدود ۱۱۵ کارگر دهکده تفریحی‌ـ‌ویلایی عمران زاینده رود، واقع در چادگان استان اصفهان دست‌کم از ابتدای ماه جاری در به اعتصاب به سر می‌برند. کارگران که از طریق سازمان عمران زاینده‌رود، وابسته به شهرداری اصفهان در این دهکده کار می‌کنند، خواستار تبدیل قراردادهای موقت خود به قرارداد دائم هستند.
خبرگزاری تسنیم چهارشنبه هشتم آبان نوشت که اعتراض کارگران دهکده تفریحی‌ عمران زاینده‌رود از ۹ روز پیش اغاز شده است. تاریخ دقیق آغاز این اعتصاب گزارش نشده است.
کارگران در روزهای گذشته هر روز مقابل در ورودی دهکده تجمع کرده‌اند. جمعی از اهالی چادگان نیز در حمایت از کارگران به تجمع آنان پیوسته‌اند. اما مسئولان تا کنون حاضر به پاسخگویی به خواست آن‌ها نشده‌اند.
تسنیم به نقل از یکی از کارگران معترض نوشت:
«دهکده چادگان در استان اصفهان بیشترین گردشگر را دارد و امنیت شغلی این شهرستان به وضعیت کاری این کارگران وابسته است، اما ما به عنوان کارگران این دهکده امنیت شغلی نداریم. به ما می‌گویند اکنون نیاز به کارگر نداریم، بروید و چند ماه دیگر برگردید، در حالی که ما هر کدام بیش از ۱۰ سال سابقه کار در این دهکده را داریم.»
دهکده تفریحی‌ـ‌ویلایی عمران زاینده‌رود مشتمل بر بیش از دو هزار ویلای اجاره‌ای برای گردشگران است. کارگران که از ۱۰ تا ۱۵ سال سابقه کار دارند، گفته‌اند دهکده چادگان گردشگران بسیاری را جذب کرده است اما کارگران از رونق دهکده سهمی نداشته‌اند.
به گفته‌ی اکبر ترکی نماینده اصفهان در مجلس این دهکده با گرفتن زمین‌های مردم اهل محل ساخته شده است و تعدادی از مردم محل به عنوان کارگر خدماتی و نگهبان دهکده به کار گرفته شده‌اند.

**************

اعتراض ۳۰۰ کارگر جایگاه‌های سوخت به انتقال اجباری

بیش از ۳۰۰ کارگر جایگاه‌های سوخت که در نقاط مختلف کشور سکونت دارند به انتقال اجباری به جنوب کشور معترضند. سال ۹۵ و در پی واگذاری جایگاه‌های سوخت به بخش خصوصی حدود هزار کارگر بیکار شدند. حدود ۷۰۰ تن از این کارگران در پروسه به کار بازگشته و در پست‌های دیگر به کار مشغول شده‌اند اما حدود ۳۱۸ تن هنوز بیکارند. کارگران گفته‌اند قرار است برای کار به جنوب کشور فرستاده شوند. ایلنا به نقل از کارگران معترض نوشته است: «سوال همکاران ما این است که آیا ما باید تاوان سیاست‌های واگذاری به بخش خصوصی را پس بدهیم؟ ما که جوانی‌مان را در شرکت گذاشتیم و با ۲۰ سال سابقه کار بیکار شدیم، حالا که پا به میانسالی گذاشته‌ایم، در این سن و سال باید همه زندگی را رها کنیم و از شمال کشور، غرب کشور و شرق کشور، کوله بارمان را ببندیم و بدون خانواده، این همه راه را تا جنوب کشور طی کنیم تا شرمنده خانواده خود نباشیم؟»

**************

پنج کارگر در حوادث ناشی از کار جان باختند

در دو حادثه جداگانه کار در ذوب آهن هرسین در استان کرمانشاه، و یک روستا در شبستر پنج کارگر کشته و دو کارگر زخمی شدند. حادثه مجتمع ذوب آهن هرسین شامگاه چهارشنبه هشتم آبان روی داد که طی آن انفجار در کارگاه جمع‌آوری ضایعات این مجتمع به مرگ یک کارگر و مصدوم شدن دو کارگر دیگر انجامید. همت‌علی شکری، فرمانده انتظامی هرسین در این باره گفته است یکی از کارگران به علت شدت جراحات جان باخته و دو کارگر مصدوم در مرکز درمانی بستری هستند. حادثه دوم در یکی از روستاهای شهرستان شبستر در آذربایجان شرقی هنگامی رخ داد که چهار کارگر در حال احیای یک قنات قدیمی بودند. آن‌ها در اثر ریزش دیواره‌های آن زیر آوار ماندند و جان باختند. پایگاه خبری پلیس که این خبر را پنجشنبه ۹ آبان منتشر کرده، زمان وقوع حادثه را اعلام نکرده است. این خبرگزاری به نقل از سیاوش علیفام، فرمانده انتظامی شبستر نوشته است دو تن از کارگران مدفون‌شده از زیر آوار نجات یافته‌اند و تلاش برای بیرون آوردن جسد دو کارگر دیگر ادامه دارد.

**************

اسماعیل بخشی به قید وثیقه آزاد شد

اسماعیل بخشی نماینده کارگران نیشکر هفت‌تپه روز چهارشنبه ۸ آبان با قرار وثیقه ۷۵۰ میلیونی به طور موقت از زندان آزاد شد. او مورد استقبال خانواده و دوستان و جمعی از فعالان کارگری و اجتماعی قرار گرفت که بیرون زندان در انتظار آزادی او بودند.
شش زندانی دیگر از مدافعان کارگران شامگاه شنبه چهارم آبان به قید وثیقه آزاد شده بودند. آزادشدگان عبارت بودند از: مرضیه امیری وعاطفه رنگریز از بازداشت شدگان تجمع روز جهانی کارگر در تهران، ساناز الهیاری، امیر امیرقلی، امیرحسین محمدی‌‌فرد از اعضای هیئت تحریره نشریه اینترنتی گام و سپیده قلیان دانشجو و فعال اجتماعی که در ارتباط با اعتراضات کارگران نیشکر هفت‌تپه دستگیر شده بودند. ندا ناجی از بازداشت شدگان روز کارگر و عسل محمدی، عضو هیئت تحریریه نشریه اینترنتی گام همچنان در زندان هستند.
اسماعیل بخشی ۲۷ آبان همزمان با چهاردهمین روز اعتصاب کارگران نیشکر هفت‌تپه همراه با سپیده قلیان، فعال کارگری بازداشت و در دی همان سال با وثیقه ۴۰۰ میلیون تومانی آزاد شد. پس از افشای شکنجه‌‌ها بخشی مجدداً زندانی شد.
بخشی به «عضویت در یکی از گروه‌های مخالف نظام»، «اجتماع و تبانی»، «تبلیغ علیه نظام» و «نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی» متهم شده است.
شهریور امسال دادگاه بدوی، بخشی را به مجموعاً ۱۴ سال حبس محکوم شد که هفت سال آن قابل اجراست.
در طی دوران زندان اسماعیل بخشی، آزادی او خواست تجمعات اعتراضی و اعتصاب‌های کارگران نیشکر هفت‌تپه از جمله آخرین اعتصاب آن‌ها بود که از اول مهر آغاز شد.

**************

پروین محمدی برای اجرای حکم یک سال زندان احضار شد

پروین محمدی، نایب رئیس اتحادیه آزاد کارگران ایران به شعبه اجرای احکام احضار شده است. در احضاریه‌ الکترونیکی دادگستری کل استان البرز آمده است که در صورت عدم حضور، حکم جلب او صادر می‌شود.
پروین محمدی یکشنبه پنج آبان در اینستاگرام نوشت:
«دیشب ساعت هشت شب در حالی که از شوق آزادی عزیزان در پوست نمیگنجیدم و دائم اخبار را دنبال میکردم که کدام عزیز دیگر پایش را از زندان بیرون گذاشته و همراهمان شده، پیامی از طرف قوه قضائیه آمد که به سامانه ثنا مراجعه کنم. بعد از رفتن به سامانه ثنا دیدم خبر احضار جهت اجرای حکم را بدون دادن هیچ مهلتی بهم ابلاغ کردند».
بر اساس بیانیه‌ای که اتحادیه آزاد کارگران ایران دوشنبه ششم آبان منتشر کرد، احضار پروین محمدی در حالی صورت گرفته که سند خانه شخصی او به گرو گرفته شده و وسایل شخصی او که در جریان دو بار دستگیری در سال گذشته توسط نیروهای امنیتی ضبط گردیده بود، هنوز پس داده نشده است. در این بیانیه آمده است:
«به گرو گرفتن خانه و وسائل شخصی پروین محمدی همزمان با فراخوان وی به زندان تماماً در راستای اعمال فشار بیشتر به این عضو اتحادیه آزاد کارگران ایران است تا هم مدتی طولانی او را زندانی کنند و هم زیان‌های مادی جبران ناپذیری را به این کارگر بازنشسته وارد نمایند.»
پروین محمدی ششم اردیبهشت به همراه علیرضا ثقفی و هاله صفرزاده، دو فعال کارگری دیگر در پارک جهان نمای کرج دستگیر شد و پس از پانزده روز بازداشت به قید کفالت آزاد گردید. دادگاه بدوی هر یک از این سه تن را به یک سال حبس محکوم کرد. این حکم در دادگاه تجدیدنظر عیناً تأیید گردید.

**************

در شب آزادی شش تن از زندانیان حامی کارگر: اسماعیل بخشی، ندا ناجی و عسل محمدی آزاد نشدند

شامگاه شنبه چهارم آبان مرضیه امیری و عاطفه رنگریز از بازداشت شدگان تجمع روز جهانی کارگر در تهران به قید وثیقه آزاد شدند. ساناز الهیاری، امیر امیرقلی، امیرحسین محمدی‌‌فرد از اعضای هیئت تحریره نشریه اینترنتی گام و سپیده قلیان دانشجو و فعال اجتماعی در دزفول که در ارتباط با اعتراضات کارگران نیشکر هفت‌تپه دستگیر شده بودند هم آزاد شدند. ندا ناجی از بازداشت شدگان روز کارگر و عسل محمدی عضو هیئت تحریریه نشریه اینترنتی گام اما همچنان در زندان نگهداری می‌شوند. جمال عاملی، همسر ندا ناجی در شبکه اجتماعی توییتر نوشته که دادگاه ندا ناجی بیست و دوم آبان برگزار خواهد شد. اسماعیل بخشی، کارگر نیشکر هفت‌تپه هم که دی سال گذشته دستگیر و در زندان شکنجه شده بود، با وجود وعده مسئولان سازمان زندان‌ها برای آزادیش، آزاد نشد.
کانال تلگرامی «هفت‌تپه_کانال مستقل کارگران» مانع‌تراشی مسئولان را مانع آزادی اسماعیل بخشی عنوان کرد و نوشت: «در روند آزادی اسماعیل بخشی و سایر عزیزان حامی ما، با تعیین وثیقه های سنگین و سنگ اندازی در انجام امور تودیع وثیقه و … خانواده ها و زندانیان را آزار و اذیت می‌دهند! هر لحظه یک ایراد جدید می‌تراشند. قرار بود همه این عزیزان امروز شنبه آزاد شوند!».
ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران (هرانا) و بستگان عاطفه رنگریز، فعال کارگری و از بازداشت شدگان روز جهانی کارگر از آزادی او خبر دادند. کانال تلگرامی «کمپین دفاع از بازداشت شدگان هفته‌تپه و زندانیان ترقی‌خواه» نیز از آزادی موقت سپیده قلیان، فعال مدنی، شهروند خبرنگار و از بازداشت شدگان مرتبط با پرونده اعتراضات نیشکر هقت‌تپه به قید وثیقه خبر داد.

عاطفه رنگریز
عاطفه رنگریز، فعال کارگری و از بازداشت شدگان روز جهانی کارگر شنبه جهارم آبان با تودیع قرار وثیقه و تا پایان مراحل دادرسی از زندان قرچک ورامین آزاد شد. او درتاریخ ۱۱ اردیبهشت به همراه ده‌ها تن دیگر بازداشت و در شهریور توسط دادگاه انقلاب تهران به ۱۱ سال و شش ماه حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شده بود.
رنگریز از چهارشنبه ۲۴ مهر در اعتراض به روند ناعادلانه رسیدگی به پرونده‌اش در زندان قرچک ورامین دست به اعتصاب غذا زده بود.

سپیده قلیان
سپیده قلیان، فعال کارگری و از متهمان پرونده نیشکر هفت‌تپه نیز شنبه با قرار وثیقه آزاد شد.
قلیان که در زندان قرچک ورامین زندانی بود، از ۲۸ مهر در اعتراض به فشارهای مستمر بر خانواده‌اش دست به اعتصاب غذای خشک زده بود. قلیان بعد از شش روز، جمعه سوم آبان به درخواست فعالان مدنی و مردم، و نیز بر اساس وعده‌های رئیس زندان به اعتصاب غذایش پایان داد.
قلیان در یک پیام صوتی که شاهد علوی، روزنامه‌نگار منتشر کرد،‌ درباره دلایل اعتصاب غذایش گفته بود:
«من از روز یکشنبه، دست از خوردن غذا و آب کشیده‌ام. دست از آزار من و خانواده‌ام برنمی‌دارند. خسته شده‌ام. مگر من چه قدر توان دارم؟ می‌خواهم هیاتی از قوه قضائیه برای بررسی وضعیت زندان قرچک بیایند».
در روزهای گذشته خبرهای تأیید نشده‌ای نیز درباره دستگیری سمانه قلیان، خواهر سپیده قلیان انتشار یافت که توسط خانواده او تکذیب شد. گفته می‌شود دستگاه‌های امنیتی برای پوشیده نگاه داشتن خبر اعتصاب غذای سپیده قلیان، اعمال فشار بر خانواده او را افزایش داده‌ بودند.
سپیده قلیان به دلیل حمایت از کارگران نیشکر هفت‌تپه خوزستان، در آبان ماه سال ۹۷ توسط نیروهای امنیتی بازداشت و در ۲۷ آذر ماه سال گذشته با تودیع وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی موقتا آزاد شد. او پس از آزادی به همراه اسماعیل بخشی، نماینده کارگران نیشکر هفت‌تپه، در واکنش به پخش فیلم اعترافات اجباری از صدا و سیما که تحت عنوان «طراحی سوخته» پخش شد، اقدام به افشاگری درباره شکنجه‌ها و فشارهایی کرد که در طی دوران بازداشت برای اخذ اعترافات اجباری، از سوی نیروهای امنیتی به آنها وارد شده بود.
سپیده قلیان مجددا در ۳۰ دی سال گذشته بازداشت شد و در مرداد ۹۸ نیز در اعتراض به شرایط زندان دست به اعتصاب غذا زد.

مرضیه امیری
خانواده مرضیه امیری، روزنامه نگار و از دیگر بازداشتیان روز جهانی کارگز نیز از آزادی قریب‌الوقوع او خبر دادند.
مرضیه امیری روز چهارشنبه ۱۱ اردیبهشت‌ ماه ۹۸، همزمان با روز جهانی کارگر، همراه ده‌ها تن از شرکت‌کنندگان در تجمع اعتراضی در مقابل ساختمان مجلس و به دنبال ورود نیروهای امنیتی و به خشونت کشیده شدن این تجمع بازداشت شد.
این روزنامه‌نگار روزنامه شرق و از بازداشت‌شدگان تجمع روز جهانی کارگر، در دادگاه انقلاب تهران به ۱۰ سال و شش ماه حبس تعزیری و ۱۴۸ ضربه شلاق محکوم شده است که بر اساس ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، اشد مجازات یعنی حکم شش سال حبس برای او قابل اجرا خواهد بود.

ساناز اللهیاری
ساناز اللهیاری از اعضای نشریه اینترنتی گام هم که سال گذشته در ارتباط با اعتراضات کارگران فولاد اهواز و نیشکر هفت‌تپه بازداشت و در دادگاه به هجده سال زندان محکوم شد، عصر شنبه چهارم آبان آزاد شد. ندا ناجی، دیگر فعال بازداشتی روز کارگر همچنان در زندان به سر می‌برد. مسئولان سازمان زندانها از پذیرش وثیقه برای آزادی او خوداری می‌کنند.

**************

سه کارگر شرکت آذرآب اراک همچنان در بازداشت هستند، یک نفر هم احضار شد

جواد صابری، رئیس شورای اسلامی کار آذرآب از تداوم بازداشت سه نفر از کارگران این شرکت از میان ۴۱ کارگر بازداشتی این مجموعه خبر داد و گفت یک کارگر دیگر نیز به پلیس امنیت احضار شده که باید خود را روز شنبه آینده معرفی کند. ۲۱ تن از کارگران آذرآب در جریان تجمع اعتراضی روز ۲۸ مهرماه که با دخالت نیروهای امنیتی به خشونت کشیده شد و ۲۰ نفر نیز پس از احضار در روزهای پس از تجمع بازداشت شده بودند. به‌گفته صابری تاکنون ۳۸ نفر از این ۴۱ نفر آزاد شده‌اند. صابری گفت سه نفرِ باقی مانده، روز چهارشنبه پس از احضار خود را به پلیس امنیت معرفی کرده‌ بودند. او افزود: «برای تمامی بازداشتی‌ها پرونده تشکیل شده و پلیس امنیت و دادستانی با توجه به نوع جرم تعیین شده برای کارگران، نوع ضمانت آزادی را مشخص کرده‌اند». کارگران شرکت آذرآب اراک به فقدان امنیت شغلی، پرداخت‌نشدن حقوق‌ها و بی‌کفایتی مدیریت خصوصی کارخانه اعتراض دارند.

**************

سپیده قلیان در اعتصاب غذای خشک

سپیده قلیان فعال کارگری و از متهمان پرونده نیشکر هفت‌تپه که در زندان قرچک ورامین زندانی است، از ۲۸ مهر در اعتراض به فشارهای مستمر به خانواده خود دست به اعتصاب غذای خشک زده است. قلیان در یک پیام صوتی که شاهد علوی، روزنامه‌نگار منتشر کرده،‌ می‌گوید: «من از روز یکشنبه، دست از خوردن غذا و آب کشیده‌ام. دست از آزار من و خانواده‌ام برنمی‌دارند. خسته شده‌ام. مگر من چه قدر توان دارم؟ می‌خواهم هیاتی از قوه قضائیه برای بررسی وضعیت زندان قرچک بیایند». کمپین دفاع از بازداشت‌شدگان هفت‌تپه و زندانیان ترقی‌خواه که سه روز پیش این خبر را منتشر و سپس تکذیب کرد در خبری که امروز پنجشنبه دوم آبان در کانال تلگرامی خود منتشر کرد در این باره نوشت که «به دلیل محدودیت‌های تماس از زندان، و فشار و تهدید بی سابقه بر خانواده‌ی وی، در این چند روز اخبار ضد و نقیضی در این باره منتشر شده است.» در همین روزها خبری نیز درباره دستگیری سمانه خواهر سپیده قلیان انتشار یافت که توسط خانواده او تکذیب شد. گفته می‌شود دستگاه‌های امنیتی برای پوشیده نگاه داشتن خبر اعتصاب غذای سپیده قلیان اعمال فشار بر خانواده او را افزایش داده‌اند. سپیده قلیان به دلیل حمایت از کارگران نیشکر هفت‌تپه خوزستان، در آبان ماه سال ۹۷ توسط نیروهای امنیتی بازداشت و در ۲۷ آذر ماه سال گذشته با تودیع وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی موقتا آزاد شد. او پس از آزادی در واکنش به پخش فیلم اعترافات اجباری خود از صدا و سیما که تحت عنوان «طراحی سوخته» پخش شد، اقدام به افشاگری درباره شکنجه‌ها و فشارهایی کرد که در طی دوران بازداشت برای اخذ اعترافات اجباری از سوی نیروهای امنیتی به او وارد شده بود. قلیان مجددا در ۳۰ دی سال گذشته بازداشت شد. او در مرداد نیز در اعتراض به شرایط زندان دست به اعتصاب غذا زده بود.

**************

نرخ تورم ۴۲ درصد، افزایش دستمزد ۱۵ درصد

مرکز آمار ایران نرخ رسمی تورم برای مهر امسال را ۴۲ درصد اعلام کرد. محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه اما می‌گوید: متوسط افزایش حقوق در سال آینده ۱۵ درصد خواهد بود.
علیرضا حیدری، کارشناس «مسائل کارگری» پنجشنبه یکم آبان به خبرگزاری کار ایران (ایلنا) گفت: نباید در باره حداقل دستمزد گمانه‌زنی کرد اما حداقل دستمزد باید بر مبنای سبد معیشت تعیین شود.
تشکل‌های مستقل کارگری سال گذشته همزمان با جلسات شورای عالی کار برای تعیین حداقل دستمزد، خواستار افزایش حداقل دستمزد به هفت میلیون تومان شدند. شورای عالی کار اما در نهایت حداقل دستمزد را نزدیک به یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان تعیین کرد.
افزایش جهشی نرخ تورم در نیمه نخست امسال، افزایش اندک حداقل دستمزد را بی‌اثر کرد و شکاف دستمزد و هزینه را تا شش میلیون تومان افزایش داد.
روند صعودی نرخ تورم هنوز متوقف نشده و برآورد می‌شود در نیمه دوم سال به مسیر خود ادامه دهد.
حیدری هم معتقد است که وضعیت اقتصادی ایران متلاطم است و از حالا نمی‌توان نرخ تورم پایان سال را مشخص کرد. او اما می‌گوید: مهم این است که نرخ تورم سبد معیشت در نظر گرفته باشد و نه نرخ تورم رسمی.
مرکز آمار نرخ تورم کالاهای خوارکی برای شهریور امسال را حدود ۶۲ درصد اعلام کرد. میزان افزایش قیمت برخی اقلام کالایی در یک دوره یکساله هم بیش از ۱۰۰ درصد گزارش شده است. حیدری می‌گوید: استراتژی برای تعیین حداقل دستمزد سال آینده باید کاهش شکاف دستمزد و هزینه باشد.
برپایه آخرین گزارش تشکل‌های کارگری وابسته به خانه کارگر، شکاف دستمزد و هزینه کارگران به بیش از شش میلیون تومان افزایش یافته است.

**************

۹ اعتصاب و اعتراض کارگری در تنها ۲۴ ساعت

اعتصاب و اعتراض‌های کارگری در حال افزایش است. روز چهارشنبه اخبار ۹ اعتصاب و اعتراض کارگری در رسانه‌های رسمی و رسانه‌های اجتماعی منتشر شد. این در حالی است که ده‌ها کارگر دستگیر شده در اعتصاب‌های اخیر از جمله هپکو، آذرآب، نیشکر هفت‌تپه و شهرداری کوت عبدالله در زندان به سر می‌برند و اعتصاب کارگران نیشکر هفت‌تپه که اول مهر آغاز شده است تا چهارشنبه یکم آبان ادامه داشت. کارگران این مجتمع اعلام کرده‌اند تا رسیدن به خواست‌های خود به اعتصاب ادامه خواهند داد. در ادامه شرح مختصری از اعتراضات چهارشنبه خواهد آمد.

▪️ اعتصاب و تجمع کارگران فضای سبز شاهین‌شهر مقابل شورای شهر

ده‌ها تن از کارگران فضای سبز شاهین‌شهر روز چهارشنبه اول آبان در اعتراض به لغو قراردادشان با شهرداری و واگذاری به پیمانکار خصوصی همراه با کاهش حقوق دست به اعتصاب زدند و مقابل شورای شهر شاهین شهر در استان اصفهان تجمع کردند.
خبرگزاری دولتی کار ایران (ایلنا) نوشته است قرارداد کارگران با شرکت پسماند و بازیافت شاهین‌شهر لغو شده و کارگران به پیمانکار خصوصی واگذار شده‌اند. پیمانکار حقوق کارگران را به میزان یک میلیون تومان کاهش داده است.

▪️ اعتصاب کارگران شرکت لبنیات پاژن در اعتراض به هفت ماه تعویق حقوق

کارگران شرکت لبنیات پاژن واقع در نسیم‌شهر (مرکز بخش بوستان شهرستان بهارستان) استان تهران چهارشنبه اول آبان در اعتراض به عدم دریافت هفت ماه حقوق دست از کار کشیدند و مقابل شرکت تجمع کردند. تعویق مطالبات این کارگران در حالی است که در پی اعتراضات قبلی این کارگران، در اوایل مهر، دادستان بهارستان حکم به ادامه کار کارخانه و پرداخت مطالبات کارگران داد. او گفت «مدیر کارخانه متعهد شده است که حقوق کارگران را در کوتاه‌ترین زمان ممکن پرداخت کند.»

▪️ تجمع پرسنل بیمارستان جلیل یاسوج در اعتراض به اخراج و معوقات مزدی

گروهی از پرسنل بیمارستان جلیل یاسوج در اعتراض به اخراج خود و همکارانشان و تعویق مطالبات مقابل مرکز درمانی تجمع کردند.
روز سه‌شنبه ۳۰ مهر برخی رسانه‌ها از اخراج تعدادی از کارکنان بیمارستان نوساز جلیل یاسوج توسط دانشگاه علوم پزشکی خبر دادند.
ایسنا به نقل از یکی از معترضان نوشته است:
«تمام تجهیزات این بیمارستان نوساز را همین نیروهای که هم اکنون اخراج شدند، انتقال داده‌اند و در صورتی که حق الزحمه روزانه همین نیروها را بدهند به هر کدام باید حدود ۲۰۰ میلیون تومان پرداخت شود. طی این دوسال بیمه نشده‌ایم و دیروز اعلام کردند که اخراج هستید، مسئولان پاسخگوی ما باشند. ما تنها خواستار حل مشکل‌مان هستیم.»
به گفته‌ی یکی از معترضان، اخراج‌شدگان دو دسته‌‌اند: «عده‌ای شرکتی که مسئولان می‌گویند قراردادشان تمام شده و عده‌ای نیز هیچ گونه بیمه‌ای ندارند و در این مدت بدون حقوق و مزایا کار می‌کردند.»
رئیس بیمارستان نیز گفته است در بخشنامه‌ای که وزارت بهداشت برای ما ارسال کرده، نوشته شده که نیروهای بکار گیری شده در بیمارستان شهید جلیل یاسوج باید از طریق آزمون و رقابتی باشد.

▪️ تجمع کارگران اخراجی شرکت حمل و نقل خلیج مقابل فرمانداری اسلامشهر

ده‌ها تن از کارگران اخراجی شرکت حمل و نقل خلیج فارس چهارشنبه اول آبان مقابل فرمانداری شهرستان اسلامشهر تجمع کردند. کارگران به دلیل مخالفت با تبدیل قرارداد خود از مستقیم به پیمانکاری اخراج شده‌اند و خواستار بازگشت به کارند.
کارگران در روزهای گذشته نیز مقابل فرمانداری اسلامشهر دست به اعتراض زده‌اند اما مسئولان شهرستان به اعتراض آنان اعتنایی نکرده‌اند.
در مرداد ماه سال جاری کارفرمای جدید این شرکت قراردادهای حدود ۱۰۰ کارگر این شرکت را لغو و از ورورد آن‌ها به شرکت جلوگیری کرده است. این کارگران که پنج تا ۲۳ سال سابقه کار دارند، می‌بایست از این پس تحت پوشش پیمانکاران با قراردادهای سه ماهه تا یک ساله برای شرکت کار کنند. این در حالی است که از زمان مالک قبلی ماه‌ها مزد معوقه دارند.

▪️ اعتراض ۸۰۰ کارگر کارخانه کاشی کاژه به توقف تولید کارخانه

کارخانه کاشی کاژه واقع در اسلام آباد غرب از یک هفته پیش تولید را متوقف کرده است. کارگران به رغم توقف تولید هر روز در محل کارخانه حاضر می‌شوند اما کسی پاسخگوی آن‌ها نیست.
مشکل این کارخانه بر خلاف بسیاری دیگر از واحدها، رکود تولید نیست. مشکل حمل و نقل است. کارخانه یکی از صادرکنندگان کاشی و سرامیک به عراق است و تا پیش از توقف تولید، بیش از ۸۰۰ کارگر آن در سه شیفت در کارخانه به کار مشغول بودند. به گفته‌ی قائم مقام مدیر عامل این کارخانه در حال حاضر دپوی تولیدات قبلی کل کارخانه را گرفته و به ناگزیر تولید را متوقف کرده‌اند. او روز ۳۰ مهر به خبرگزاری‌ها گفت:
«مجبور شدیم کارخانه را تعطیل کنیم ابتدا برای ده روز این اطلاعیه را صادر کردیم، تا امروز که ۸ روز از صدور اطلاعیه می‌گذرد و خبری نیست، با این اتفاق ۸۸۰ نفر نیروی مستقیم ما که ۷۹۰ نفر آنان کارکنان مستقیم و ۹۰ نفر رانندگان مینی بوس‌ها و کامیون‌ها بودند بطور کامل از کار بیکار شدند.»
به گفته‌ی قائم مقام مدیریت کارخانه، سازمان راهداری و پایانه‌ها که وظیفه حمل و نقل محصولات این کارخانه برای فروش را به عهده دراد، در یک ماه گذشته با شرکت همکاری نکرده است. ایلنا به نقل از کارگران معترض نوشته است:
«این کارخانه ناچار است هم اکنون برای انتقال محصولات خود به خارج از مرز با باربری‌های محلی و شهرستانی که توانایی و امکانات لازم برای حمل بار در حجم زیاد را ندارند، بهره بگیرد.»

▪️ ادامه اعتراضات کارگران کارخانه قند فسا به تعطیلی کارخانه و تعویق مزد

حدود ۱۰۰ کارگر کارخانه قند فسا که ماه‌ها مطالبات معوقه دارند و از ۳۱ تیر نیز با بستن درهای کارخانه به رویشان بیکار شده‌اند، به اعتراض خود ادامه می‌دهند.
کارفرمای قند فسا که قرار بود روز ۳۱ تیر دستمزد عقب‌افتاده کارگران را بپردازد، به جای پرداخت مزد کارگران، کارخانه را به بهانه تعمیرات «تا اطلاع ثانوی» تعطیل کرد. کارگران کارخانه قند فسا از فروردین تاکنون مزد نگرفته‌اند. آن‌ها بارها برای دریافت مزد معوقه و تضمین امینت شغلی اعتصاب و تجمع کردند تا سرانجام روز ۲۴ تیر کارفرما یک ماه از حقوق معوقه آنان را پرداخت کرد و وعده کرد مابقی مطالبات کارگران را روز ۳۱ تیر بپردازد. اما ۳۱ تیر طی نامه‌ای به اداره صنعت و معدن شهرستان فسا اعلام کرد کارخانه از ۳۱ تیر به علت تعمیرات تعطیل است. به گفته کارگران، آنان هر یک ۱۳ تا ۲۰ میلیون از کارخانه طلبکارند.
کارگران به خبرگزاری ایلنا گفته‌اند در هشت ماه گذشته حدود ۳۰ مورد تجمع و اعتصاب داشته‌اند اما هنوز مطالبات معوقه آن‌ها پرداخت نشده است. کارگران گفته‌اند هم‌اکنون سه ماه مزد معوقه دارند و در هفت ماه گذشته کارفرما حق بیمه کارگرانی را که در آستانه بازنشستگی قرار دارند به سازمان تامین اجتماعی نپرداخته است.
دادستانی تکلیف کرده است که کارفرما درآمد حاصل از فروش اولین محصول شرکت را صرف پرداخت مطالبات کارگران کند. اما کارگران می‌گویند:
«مشکل اینجاست که مشخص نیست چه زمانی نقدینگی لازم برای فعالیت‌های صنعتی فراهم می‌شود. از این رو همه بلاتکلیف هستیم».

▪️ کارگران کارخانه آب معدنی داماش اعتراض به تعویق مطالبات را از سر گرفتند

کارگران کارخانه آب معدنی داماش واقع در استان گیلان که سه ماه است مزد نگرفته‌اند و حق بیمه آن‌ها نیز پرداخت نشده است، به نوشته ایلنا، در روزهای اخیر بارها به «نهادهای مسئول» مراجعه کرده و خواستار دریافت مطالبات خود شده‌اند. در پی اعتصاب چند روزه کارگران در مرداد ماه مدیران کارخانه وعده کرده بوند حقوق کارگران را به روز کنند. تعداد کارگران کارخانه آب معدنی داماش در سال‌های اخیر از ۱۴۰ به ۳۰ تن کاهش یافته است. کارگرانِ موجود در دوشیفت کار می‌کنند.

▪️ اعتصاب رانندگان استیجاری رشت در اعتراض به تعویق مطالبات

روز چهارشنبه اول آبان رانندگان استیجاری شهرداری رشت که چهار ماه است حقوق نگرفته‌اند، دست از کار کشیدند و مقابل شهرداری در خیابان گیل تجمع کردند.
رانندگان گفته‌اند که حتی در صورت پرداخت مطالبات با مشکلات معیشتی روبرویند و اکنون با تعویق مطالبات، توان تمدید بیمه خوردروی خود را نیز ندارند.
در پی تجمع رانندگان، شهردار رشت وعده کرده است طی روزهای آتی یک ماه حقوق معوقه رانندگان پرداخت شود.

▪️ اعتصاب و راهپیمایی کارگران پتروشیمی فارابی

کارگران پتروشیمی فارابی ماهشهر دور تازه اعتصاب و اعتراض نسبت به عدم اجرای طرح طبقه‌بندی مشاغل، قطع امکانات رفاهی و اخراج تعدادی از همکاران خود را آغاز کرده‌اند. کارگران روز ۳۰ مهر در محوطه شرکت راهپیایی کردند و روز بعد نیز به تجمع اعتراضی خود ادامه دادند. کارگران گفته‌اتد در صورتی که به خواست‌هایشان توجه نشود، اعتراض خود را به مقابل فرمانداری خواهند کشاند.
طرح طبقه‌بندی مشاغل در اکثر شرکت‌های منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی اجرا می‌شود اما مدیران شرکت فارابی گفته‌اند بودجه لازم برای اجرای طرح طبقه‌بندی مشاغل را ندارند. اسماعیل طرفی، مدیر روابط عمومی پتروشیمی فارابی شهریور امسال گفته بود شرکت در پی تأمین مواد خام اولیه است و پس از آن نقدینگی لازم برای اجرای طرح طبقه‌بندی را خواهد داشت.
پتروشیمی فارابی حدود ۳۰۰ کارگر دارد. این شرکت زیرمجموعه هولدینگ تایپکو است و زیر نظر شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی فعالیت می‌کند.

**************

پایان اعتصاب غذای عاطفه رنگریز و خبرهای ضد و نقیض درباره اعتصاب غذای سپیده قلیان

کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی گزارش کرده است که عاطفه رنگریز، فعال کارگری و دانشجوی کارشناسی ارشد جامعه‌شناسی به اعتصاب غذای خود در زندان قرچک ورامین پایان داده ‌است. اعتصاب غذای عاطفه رنگریز، از دستگیر‌شدگان تجمع روز جهانی کارگر در مقابل مجلس از روز ۲۴ مهر ماه با انتشار یادداشتی از داخل زندان آغاز شده بود. او در اعتراض به روند رسیدگی قضائی به پرونده‌اش، اعلام اعتصاب غذا کرده بود.
همچنین برخی منابع خبری از اعتصاب غذای سپیده قلیان، از متهمان پرونده تجمعات اعتراضی کارگران شرکت هفت‌تپه خوزستان خبر می‌دهند و برخی فعالان مدنی هم این خبر را تکذیب می‌کنند.
تا به حال اما موارد متعددی از نقض حقوق بشر در مورد عاطفه رنگریز و سپیده قلیان رخ داده است.
عاطفه رنگریز در یادداشت خود بر موضوع محرومیت از حق دادرسی عادلانه تاکید کرده و نوشته است:
«اینجانب بارها به روند غیر‌قانونی پرونده‌ام از جمله عدم قبول وثیقه، عدم اجرای اصل تفکیک جرائم و صدور احکام ناعادلانه به طرق مختلف اعتراض کرده‌ام و این خلاصه‌ای است از روند غیرقانونی وضعیت من در این پنج ماه و ۱۳ روز و سر دواندن خانواده در بیرون و من در داخل زندان.»
بیشتر بخوانید: عاطفه رنگریز از زندان قرچک: هر آنچه مرا نکشد، قوی­‌ترم می‌سازد
این زندانی سیاسی که در دادگاه بدوی و از سوی شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست محمد مقیسه به ۱۱ سال و نیم زندان و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شده، از روز ۲۴ مهر ماه اعتصاب غذای خود را آغاز کرده است.
بیشتر بخوانید: عاطفه رنگریز، از بازداشت‌شدگان روز جهانی کارگر دست به اعتصاب غذا زد
پس از اعلام اعتصاب غذای این فعال مدنی، مسئولان زندان قرچک تاکنون واکنشی به این اقدام او نشان نداده‌اند. همچنین از روند رسیدگی پزشکی به این زندانی پس از اعلام اعتصاب غذا خبری در دست نیست. سابقه برخورد مسئولان امنیتی زندان‌ها در ایران حاکی از آن است که آنان در مواجهه با اعتصاب غذای زندانیان سیاسی از رسیدگی پزشکی به زندانی در حال اعتصاب خودداری می‌کنند تا بدین‌وسیله از بیماری‌ها و آسیب‌های جسمی گوناگون که بر این دسته از زندانیان وارد می‌شود، به عنوان اهرم فشار در جهت تحمیل نظریات خود یا اتهامات وارده بر زندانیان استفاده کنند. این موضوع نه تنها ناقض ماده پنج اعلامیه جهانی حقوق بشر است که از دیگر سو جان زندانیان را نیز با خطر جدی و مرگ احتمالی روبه‌رو خواهد کرد.
ماده پنج اعلامیه جهانی حقوق بشر می‌گوید:
«هیچ‌کس نباید مورد شکنجه یا بی‌رحمی و آزار، یا تحت مجازات غیرانسانی یا رفتاری قرار گیرد که منجر به تنزل مقام انسانی او شود.»
عاطفه رنگریز به عنوان یک فعال مدنی در دادگاه با اتهام‌های متعدد امنیتی روبه‌رو شده است. این مساله بیانگر سرکوب شهروندان در ایران از طریق انتساب اتهامات امنیتی بر آنها و همچنین ناقض اصل آزادی بیان است که در ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و همچنین ماده ۱۹ میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی بر رعایت آن از سوی دولت‌ها تاکید زیادی شده است.
ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر:
«هر انسانی محق به آزادی عقیده و بیان است و این حق شامل آزادی داشتن باور و عقیده‌ای بدون [نگرانی] از مداخله [و مزاحمت] و حق جست‌وجو، دریافت و انتشار اطلاعات و افکار از طریق هر رسانه‌ای بدون ملاحظات مرزی است.» در جریان جلسه رسیدگی به پرونده این فعال کارگری، محمد مقیسه، قاضی شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران قرار وثیقه‌ای به مبلغ دو میلیارد تومانی برای آزادی موقت عاطفه رنگریز را صادر کرد اما با وجود اینکه این وثیقه تامین شده است، از سوی دادگاه به اجرا گذاشته نمی‌شود. عاطفه رنگریز مرداد ماه نیز در نامه‌ای به وضعیت بد و شرایط نامطلوب نگهداری زندانیان در زندان قرچک ورامین پرداخته بود. در راستای تحت فشار قرار دادن این زندانی و دیگر زندانیان سیاسی زن از سوی مسئولان امنیتی زندان قرچک اما عاطفه رنگریز، ندا ناجی و سپیده قلیان در مرداد ماه امسال از سوی یکی از زندانیانی که با جرائم جنایی در ندامتگاه قرچک به سر می‌برد، مورد ضرب و شتم و توهین قرار گرفته بودند: حمله به ندا ناجی، عاطفه رنگریز و سپیده قلیان در زندان قرچک همزمان با اعلام اعتصاب غذای عاطفه رنگریز اما اخبار تایید نشده‌ای از اعتصاب غذای سپیده قلیان، یکی دیگر از زندانیان سیاسی محبوس در زندان قرچک منتشر شده است که این خبر از سوی برخی فعالان مدنی تکذیب شده است.
سپیده قلیان به دلیل حمایت از کارگران نیشکر هفت‌تپه خوزستان، در آبان ماه سال ۹۷ توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد و در ۲۷ آذر ماه سال گذشته با تودیع وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی موقتا آزاد شد.
این فعال مدنی پس از آزادی در واکنش به پخش فیلم اعترافات اجباری خود از صدا و سیما که تحت عنوان «طراحی سوخته» پخش شد، اقدام به افشاگری درباره شکنجه‌ها و فشارهایی کرد که در طی دوران بازداشت برای اخذ اعترافات اجباری از سوی نیروهای امنیتی به او وارد شده بود.
پس از این افشاگری‌ها ماموران امنیتی بار دیگر سپیده قلیان را در ۳۰ دی ماه سال گذشته بازداشت کردند. این فعال مدنی در مرداد ماه در اعتراض به فشارهای تحمیل شده بر او در زندان اقدام به اعتصاب غذای محدود کرده بود.

**************

هفت تن از کارگران زندانی آذرآب آزاد شدند

هفت تن از کارگران کارخانه آذرآب که روز یکشنبه ۲۸ مهر بازداشت شده بودند، سه‌شنبه ۳۰ مهر آزاد شدند. سایر کارگران دستگیر شده همچنان در بازداشت به سر می‌برند. «کمپین دفاع از بازداشت‌شدگان هفت‌تپه و زندانیان ترقی‌خواه» با اعلام این خبر اسامی هشت تن از کارگران زندانی را به این شرح اعلام کرده است: اشکان مددی، محسن ملکی، مصطفی شمس، محمد نادعلیان، علی تاج‌فر، محمد باجلان، داوود آبادی، و کمانی. کارگران مجتمع آذرآب که خواستار خلع ید از مالک خصوصی شرکت و پرداخت مطالباتشان هستند روز ۲۸ مهر در حالی که چند روز از آغاز اعتصابشان می‌گذشت در اعتراض به بی‌توجهی مسئولان مسیر راه‌آهن شمال-جنوب را مسدود کردند. نیروی انتظامی با گاز اشک‌آور و باتوم به کارگران حمله، و ۲۱ تن از آن‌ها را دستگیر کرد. به گزارش کمپین دفاع از بازداشت‌شدگان هفت‌تپه و زندانیان ترقی‌خواه دو کارگر دیگر نیز در سرویس کارخانه دستگیر شده‌اند. اعتصاب کارگران روز بعد از حمله نیروی انتظامی ادامه یافت و خواست آزادی کارگران زندانی نیز به خواست کارگران افزوده شد.

**************

بازجویی از رضا شهابی - بازپرس دادسرای اوین: دیگر فعالان سندیکایی نیز احضار خواهند شد

رضا شهابی عضو سندیکای کارگران شرکت واحد دوشنبه ۲۹ مهر در دادسرای اوین مورد بازجویی قرار گرفت.
به نوشته کانال تلگرامی «سندیکای کارگران شرکت واحد»، بازجویی رضا شهابی با پرونده جدیدی مرتبط است که برای این فعال کارگری در شعبه دوم دادسرای امنیت اوین گشوده شده است.
بنا بر این گزارش، محمد نصیرپور، بازپرس شعبه دوم دادسرای اوین جرم رضا شهابی را «فعالیت‌های سندیکایی» عنوان کرده و افزوده است سایر فعالان سندیکایی نیز احضار خواهند شد.
اعضا و فعالان سندیکای کارگران شرکت واحد بارها در ارتباط با فعالیت‌های صنفی خود و به جرم ایجاد سندیکا و فعالیت در آن تحت تعقیب قرار گرفته و بازداشت شده‌اند.
رضا شهابی فعال شناخته شده سندیکایی آخرین بار ۱۱ اردیبهشت در تجمع روز جهانی کارگر مقابل مجلس دستگیر شده و ۱۷ اردیبهشت با قرار کفالت آزاد شد.
او در اواخر اردیبهشت به دعوت سندیکای کارگری فرانسوی «ث ژ ت» برای شرکت در کنگره این سندیکا به فرانسه رفت. او طی سخنانی در این کنگره سرکوب فعالان کارگری و تشکل‌های مستقل کارگری در ایران را محکوم و از خواست ایجاد تشکل‌های مستقل کارگری دفاع کرد و از جمله گفت: «امروزه مسئله داشتن تشکل‌های مستقل کارگری در ایران به امری فوری تبدیل شده است و مورد توجه پیشروان کارگران قرار گرفته است ولی حاکمیت ایران هرگونه اقدام کارگران برای تشکل یابی را مورد حمله و سرکوب قرار می‌دهد».

**************

تجمع کارگران اخراجی شرکت حمل و نقل خلیج فارس مقابل فرمانداری اسلامشهر

ده‌ها تن از کارگران اخراجی شرکت حمل و نقل خلیج فارس روز چهارشنبه اول آبان مقابل فرمانداری شهرستان اسلامشهر تجمع کردند. کارگران به دلیل مخالفت با تبدیل قرارداد خود از مستقیم به پیمانکاری اخراج شده‌اند و خواستار بازگشت به کارند. کارگران در روزهای گذشته نیز مقابل فرمانداری اسلامشهر دست به اعتراض زده‌اند اما مسئولان شهرستان به اعتراض آنان اعتنایی نکرده‌اند. در مرداد ماه سال جاری کارفرمای جدید این شرکت قراردادهای حدود ۱۰۰ کارگر این شرکت را لغو و از ورورد آن‌ها به شرکت جلوگیری کرده است. این کارگران که پنج تا ۲۳ سال سابقه کار دارند، می‌بایست از این پس تحت پوشش پیمانکاران با قراردادهای سه ماهه تا یک ساله برای شرکت کار کنند. یکی از کارگران اخراجی به خبرگزاری دولتی ایلنا گفته است: «سالهاست زیرنظر مستقیم شرکت حمل و نقل خلیج فارس در بخش‌های خدماتی، فضای سبز، اداری، ناوگان و سایر بخش‌ها با عناوین شغلی راننده، آبدارچی، نظافتچی، برنامه‌ریز و... به سختی کار کرده‌اند و اکنون بعد از سالها تلاش در مخالفت با پیمانی شدن کنار گذاشته شده‌ایم.» شرکت خلیج فارس یک شرکت حمل و نقل بین‌المللی است. این شرکت در تیر سال ۹۵ زمانی که یک هزار و ۲۸۶ نیروی کار داشت، به شرکت «احیا گستر هرمز» واگذار شد.