افق روشن
www.ofros.com

اخبار، گزارش، اطلاعیه و مصاحبه های کارگری


رادیو زمانه                                                                                                    سه شنبه ۳۰ مهر ۱۳۹۸ - ۲۲ اکتبر ۲۰۱۹


دستگیری گسترده کارگران اعتصابی از اراک تا شوش؛

چه کسی قرار است پیگیر وضعیت کارگران باشد؟

ده‌ها کارگر اعتصابی کارخانه‌های هپکو و آذرآب در اراک، مجتمع صنعتی نیشکر هفت‌تپه در شوش و شهرداری کوت عبدالله طی هفته‌های اخیر بازداشت شده‌اند. در پی بازداشت‌های گسترده، آزادی کارگران بازداشت‌شده به یکی از خواست‌های کارگران اعتصابی از جمله در آذرآب و نیشکر هفت‌تپه تبدیل شده‌ است. به گفته یک مقام مسئول وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، قرار است وضعیت کارگران بازداشتی با تشکیل یک کمیته پیگیری شود.
حاتم شاه‌‌کرمی، معاون روابط کار وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی چهارشنبه ۳۰ مهر اعلام کرد که به دستور وزیر کار، کمیته پیگیری کارگران بازداشتی با حضور نماینده وزیر دادگستری تشکیل خواهد شد تا «نگرانی‌ها در این حوزه» برطرف شود.

آخرین وضعیت کارگران بازداشتی
۲۱ تن از کارگران اعتصابی آذرآب روز یکشنبه ۲۸ مهر دستگیر شده‌اند.
در نیشکر هفت‌تپه، نیروهای امنیتی دوباره برای دستگیری تعدادی از کارگران که به قید وثیقه آزاد شده‌اند از جمله محمد خنیفر اقدام کردند.
تعدادی از کارگران دستگیر شده هپکو هنوز در زندان به سر می‌برند و ۱۳ کارگر شهرداری کوت عبدالله در پی اعتصاب برای مطالبات عقب‌افتاده خود بازداشت شده‌اند.
بیش‌تر بازداشتی‌ها از هپکو، آذرآب و نیشکر هفت تپه هستند که کارگران آن‌ها با خواست مشابه خلع ید از کارفرمای بخش خصوصی و پرداخت مطالبات معوقه دست به اعتصاب و راهپیمایی زدند.

آذرآب و ۲۱ کارگر بازداشتی
عباس قاسمی دادستان اراک روز دوشنبه ۲۹ مهر تائید کرد ۲۱ تن از کارگران کارخانه آذرآب دستگیر شده‌اند.
دور جدید اعتصاب کارگران آذرآب از ۱۴ مهر با خواست تعیین تکلیف شرکت و خلع ید از سهامدار آن آغاز شده است.
کارگران یکشنبه ۲۸ مهر و پس از آن دستگیر شدند که در پی بی‌اعتنایی مسئولان به خواست‌هایشان در مسیر ریلی شمال‌‌ـ‌جنوب تجمع کرده بودند. پلیس و نیروهای انتظامی به کارگران اعتصابی حمله کردند. پلیس در تعقیب کارگران به داخل کارخانه رفت و شیشه‌ها، دوربین‌های مداربسته و اتومبیل‌های داخل پارکینگ را تخریب کرد.
تعدادی از کارگران دستگیر شدند. شماری از کارگران مجروح و برای مداوا به بیمارستان منتقل شدند، پلیس به بیمارستان هم یورش برد. براساس گزارشات منتشره درشبکه‌های اجتماعی تعدادی از کارگران بستری به ناگزیر بیمارستان را ترک کردند.
کارگران اعتصابی آذرآب هشدار داده‌اند که دستگاه‌های امنیتی در صدد پرونده‌سازی برای کارگران دستگیر شده‌اند.
دوشنبه ۲۹ مهر اعتصاب کارگران با خواست آزادی کارگران زندانی ادامه یافت. روز سه‌شنبه ۳۰ مهر ایلنا به نقل از محمدتقی آبایی هزاوه مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان مرکزی نوشت ۲۱ کارگر بازداشت شده آذرآب با گذشت بیش از ۴۸ ساعت، هنوز در بازداشت به سر می‌برند.

هپکو: هنوز تعدادی از کارگران در بازداشت‌اند
موج جدید اعتراض و اعتصاب کارگران هپکو در شهریور ماه با خواست تعیین تکلیف کارخانه و پرداخت مطالبات معوقه آغاز شد. کارگران روز دوشنبه ۲۵ شهریور مسیر راه‌آهن شمال-جنوب را مسدود کردند.
در اعتراضات دوشنبه ۲۵ شهریور کارگران شرکت هپکو، ۲۹ نفر از کارگران بازداشت شدند. ابتدا اعلام شد همه کارگران دستگیرشده به ‌جز شش تن با قید وثیقه آزاد شده‌اند. دو روز بعد همچنین کریم یاوری، مدیرکل حمایت از پایداری مشاغل وزارت کار، از آزادی تمام کارگران بازداشت‌شده هپکو خبر داد. اما روز ۳۰ مهر اعلام شد که هنوز تعدادی از کارگران که در جریان اعتصاب اخیر کارخانه دستگیر شده‌اند، در زندان به سر می‌برند. اعتماد آنلاین به نقل از علی اکبر کریمی نماینده اراک در مجلس نوشت: «تعدادی از کارگران در اعتراض به وضعیت شرکت هپکو، اخیرا اقدام به مسدود کردن راه‌آهن سراسری شمال به جنوب کردند و بعد از هشدارهای نیروی انتظامی، تعدادی از کارگران بازداشت شدند. عمده افراد بازداشتی در روزهای اخیر آزاد شدند و تعداد معدودی باقی ماندند که مراجع قضایی و انتظامی در حال پیگیری آن هستند.»

نیشکر هفت‌تپه و «شاکی خصوصی» کارگران
در نیشکر هفت‌تپه، اعتصاب از اول مهر و در اعتراض به اخراج ۲۰ تن از کارگران آغاز شد. کارفرما حکم اخراج ۱۷ تن از کارگران را لغو کرد اما با بازگشت ایمان خضری، عظیم سرخه و محمد خنیفر، سه کارگر اخراجی موافقت نکرد. اعتصاب کارگران با خواست بازگشت به کار سه تن از همکارانشان، آزادی اسماعیل بخشی و لغو خصوصی‌سازی شرکت آغاز شد.
روز یکشنبه ۱۴ مهر که قرار بود یازده تن از کارگران برای ملاقات با نمایندگان مجلس به تهران سفر کنند، در طول مسیر به تهران بازداشت شدند. این کارگران که قرار بود دوشنبه پانزدهم مهر با اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی دیدار کنند، در عوارضی خرم‌آباد توسط پلیس امنیت دستگیر شدند. سه تن دیگر از کارگران نیز در شوش توسط پلیس امنیت دستگیر شدند.
سندیکای کارگران نیشکر هفت‌تپه اسامی تعدادی از دستگیرشدگان را به این شرح اعلام کرد: محمد خنیفر، امید آزادی، مهدی داوودی، جوادی کهنگی، ابراهیم عباسی منجزی، و حسن جوادی کهنگی.
اعتصاب کارگران این واحد تولیدی در اعتراض به اخراج کارگران، بازداشت و پرونده‌سازی برای کارگران معترض و تداوم حضور مالک بخش خصوصی در این واحد تولیدی ادامه یافت.
۱۴ کارگر بازداشت شده پس از چند روز به قید وثیقه و وکالت آزاد شدند. اما اواخر مهر دوباره در صدد دستگیری تعدای از کارگران آزاد شده برآمدند.
پنج شنبه ۲۵ مهر ۹۸، مامورین نیروی‌های حفاظت اطلاعات شوش، برای دستگیری یوسف بهمنی واقع در منازل سازمانی هفت‌تپه هجوم بردند، اما او را نیافتند. یوسف بهمنی یکی از کارگرانی بود که هنگام سفر به تهران برای دیدار با نمایندگان مجلس بازداشت و پس از چهار روز به قید وثیقه آزاد شده بود.
دو روز بعد ماموران امنیتی به خانه محمد خنیفر حمله کردند. آن‌ها سپس خانه خواهر محمد خنیفر در شوش را در جستجوی محمد خنیفر مورد بازرسی قرار دادند اما موفق به یافتن او نشدند.
محمد خنیفر، عضو شورای اسلامی کار به شش سال زندان محکوم شده است.
اسماعیل بخشی، نماینده کارگران نیشکر هفت‌تپه که دی سال گذشته بازداشت شد، به ۱۴ سال زندان و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شده و در زندان اوین به سر می‌برد.
در پی صدور حکم متهمان پرونده نیشکر هفت‌تپه ابراهیم رئیسی رئیس قوه قضائیه گفت دستور بازبینی حکم را داده است.
غلامحسین اسماعیلی سخنگوی قوه قضائیه روز ۲۸ مهر در این رابطه گفت حکم چهار تن از کارگران کاهش پیدا کرده است. او گفت:
«اقدامات لازم برای دستور ایشان در خصوص کارگران هفت تپه و سایر کارگران انجام شد و امروز چهار نفر افراد قرار تامین‌شان کاهش پیدا کرد که اگر این وثیقه را امروز یا فردا بسپارند، آزاد خواهد شد. بارها گفته‌ایم متاسفانه به دلیل حجم پرونده‌ها دچار اطاله دادرسی هستیم اما در این رابطه تا یکماه دیگر حکم صادر می‌شود.»
سخنگوی قوه قضائیه دستگیری یازده تن از کارگران نیشکر هفت‌تپه حین سفر به تهران را هم تکذیب کرد و گفت:
«این خبر از اساس کذب بود، این افراد شاکی داشتند و مدافع حقوق کارگران نبودند و جلوی خط تولید را گرفته بودند.»

شهرداری کوت عبدالله و ۱۳ کارگر زندانی آن
کارگران شهرداری کوت عبدالله ماه‌هاست در اعتراض به تعویق مطالبات بطور متناوب دست به اعتصاب و تجمع زده‌اند. هفته گذشته به هنگام آخرین اعتصاب آن‌ها، ۱۳ تن از کارگران دستگیر شدند. نواب حاجیان سعیدی، شهردار کوت عبدالله یکشنبه ۲۸ مهر بازداشت حداقل ۱۳ تن در رابطه با اعتراضات کارگران شهرداری این شهر را تائید کرد، اما گفت که تنها شماری از آنها کارگر خدمات شهری هستند.
شهردار کوت عبدالله مدعی شد که شماری از بازداشت شدگان «برای آوردن فشار به شهرداری جلوی فعالیت کارگران خدمات شهری کوت عبدالله را گرفته و مانع از فعالیت آنها شده بودند».

چه کسی قرار است پیگیری کند؟
کارگر آذرآب هنوز در بازداشت به سر می‌برند و به گفته‌ی محمدتقی آبایی هزاوه مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان مرکزی به رغم «پیگیری مقامات ارشد استان» هنوز هیچ اتفاق نیفتاده است. چند تن از دستگیرشدگان هپکو هنوز در زندان‌اند.
به گفته‌ی سخنگوی قوه قضائیه کارگران پرونده‌دار نیشکر هفت‌تپه شاکی خصوصی دارند. سخنگوی قوه قضائیه اعلام کرده است چهار تن از متهمان پرونده نیشکر هفت‌تپه که در تهران زندانی‌اند، به قید وثیقه آزاد خواهند شد. این در حالی است که وعده آزادی آن‌ها با قید وثیقه پیش از این بارها نقض شده است. از سرنوشت ۱۳ کارگر دستگیر شده شهرداری کوت عبدالله نیز خبری در دست نیست.
حکومت از یک سو با دستگیری کارگران اعتصابی تلاش دارد کارگران را از پیگیری مطالبات خود بازدارد؛ اما در همان حال قول تشکیل کمیته پیگیری امور کارگران بازداشتی را می‌دهد تا «نگرانی‌ها» در باره سرنوشت کارگران زندانی را برطرف کند. ترکیب این کمیته نیز قرار است با شرکت مسئولانی از وزارت کار و نماینده قوه قضائیه باشد.

************

اعتراضات آذرآب: هشدار نسبت به پرونده‌سازی برای کارگران بازداشتی

در پی هجوم پلیس به اعتراض کارگران آذرآب تعدادی از کارگران مجروح و شماری نیز دستگیر شدند. «جمعی از کارگران اعتصابی آذرآب» هشدار داده‌اند که دستگاه‌های امنیتی با لیدر خطاب کردن کارگران دستگیرشده، قصد پرونده‌سازی برای آنان را دارند.
روز یکشنبه ۲۸ مهر پلیس و نیروهای انتظامی به کارگران اعتصابی کارخانه آذرآب که در پی بی‌اعتنایی مسئولان به خواست‌هایشان در مسیر ریلی شمال‌‌ـ‌جنوب تجمع کرده بودند، حمله کرد.
بر اساس گفته‌های کارگران و بنا بر تصاویری که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده، پلیس در تعقیب کارگران به داخل کارخانه رفت و شیشه‌ها، دوربین‌های مداربسته و اتومبیل‌های داخل پارکینگ را تخریب کرد. تعدادی از کارگران دستگیر شدند. شماری از کارگران مجروح و برای مداوا به بیمارستان منتقل شدند، پلیس به بیمارستان هم یورش برد. براساس گزارشات منتشره درشبکه‌های اجتماعی تعدادی از کارگران بستری به ناگزیر بیمارستان را ترک کردند.
«جمعی از کارگران اعتصابی آذرآب» در بیانیه‌ای پس از حمله پلیس نوشتند:
«شبی را می‌گذرانیم که همسران و فرزندانمان با چشمانی پر از اشک سپری می‌کنند؛ از پدری که نیامد و پدری که با سر و دست خونین و شکسته آمد. ما ۱۷۰۰ نفر نیستیم؛ ما امشب ۷۰۰۰ چشم مضطربیم که فقط چون حقمان را خواستیم گرفتار شدیم. چون گفتیم که آذرآب باید به دولت واگذار شود و این خواسته ما کاملاً منطبق بر قانون است، اما تخلف شما سالها ادامه دارد؛ از بد ماجرا کسی با شما با زبان باتوم حرف نمی‌زند. آیا روا بود که با سرکوب وحشیانه نیروی انتظامی جواب بگیریم، درحالیکه نه حقی را خورده‌ایم، نه دزدی کرده‌ایم و فقط شرمنده خانواده‌ایم؟»
کارگران در انتقاد به اخباری که در برخی رسانه‌های دولتی درباره اعتصاب آذرآب منتشر شده و کارگران دستگیر شده را «لیدر» اعتصاب کارگری خوانده‌اند آن را پرونده سازی برای کارگران دستگیر شده خوانده‌ و افزوده‌اند راه‌اندازی اعتصاب نتیجه اراده جمعی کارگران بوده است.
«در اخبار آمده که برادرانمان را که از لیدرهای شرکت بوده‌اند، دستگیر کرده‌اند. کدام لیدر؟ همه کارگران با هم هستند. از همینجا به ماموران اخطار می‌دهیم که حق ندارد نام لیدر بر کارگران گذاشته و آنان را به این عنوان تحت فشار قرار دهد. همه کارگران با هم هستند».
در پایان بیانیه تاکید شده است:
«امروز جواب چشمان پر اشک خانواده‌های ما را دادید! امروز خشم ما را دو چندان کردید! حق ندارید برادرانمان را بازداشت کنید. ما این خیابان‌ها را کنار هم طی کردیم و کنار هم می‌مانیم.»
دور جدید اعتصاب کارگران آذرآب از ۱۴ مهر با خواست تعیین تکلیف شرکت و خلع ید از سهامدار آن آغاز شده است.
علی آقازاده استاندار مرکزی خواستار آن شده که وزیر کار نماینده‌ای ویژه برای مشکلات هپکو و آذرآب تعیین کند.
صنایع آذرآب اراک یکی از بزرگترین شرکت‌های پیمانکاری عمومی ایران در زمینه احداث زیرساخت‌های صنعتی و ساخت پالایشگاه‌ها و کارخانجات است. مشکلات این شرکت بزرگ همراه با شرکت هپکو، دیگر شرکت بزرگ پیمانکاری اراک از میانه دهه ۱۳۸۰ و با خصوصی‌سازی آن آغاز شد. به طور خاص، کارخانه آذرآب از دو سال پیش همانند هپکو با بحران حاد نقدینگی و تولید روبرو شده است.
قرار است محمد شریعتمداری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی امروز دوشنبه ۲۹ مهر برای رسیدگی به وضعیت آذرآب به استان مرکزی سفر کند.

************

کارگران شهرداری کاشان چهار ماه مزد نگرفته‌اند

بیش از دو هزار و ۵۰۰ کارگر شهرداری کاشان مزد معوقه دارند. مقامات شهرداری کاشان علت تعویق مزد کارگران را «کمبود منابع مالی» عنوان کرده‌اند. خبرگزاری دولتی ایلنا به نقل از «منابع کارگری» خود در کاشان نوشته است بیشترین معوقات مربوط به معوقات مزدی کارگران پیمانی فضای سبز و نیروهای آتش‌نشانی است که چهار ماه است مزد نگرفته‌اند. تعداد کمتری از کارگران نیز که قرارداد مستقیم دارند یک تا دو ماه دستمزد نگرفته‌اند. کارگران گفته‌اند عدم پرداخت مطالبات آن‌ها مسائل معیشتی و مشکلات بسیاری را برای خانواده‌های آنان به وجود آورده است. علی هاشمی طاهری عضو شورای اسلامی شهر کاشان ضمن تائید عقب‌افتادن مزد کارگران شهرداری گفته است شهرداری به دلیل نبود درآمد پایدار و عدم وصول مطالبات، قادر نیست دستمزد کارگران را پرداخت کند. او افزوده است شورای شهر در جلسه‌ای اختصاص ۲۵ میلیارد تومان منابع مالی برای پرداخت حقوق کارگران را تصویب کرده است اما شهرداری مدعی است قادر به پرداخت حقوق کارگران نیست. مشکل تعویق مطالبات کارگران شهرداری‌ها به کارگران شهرداری کاشان منحصر نمی‌شود. کارگران تعداد دیگری از شهرداری‌ها نیز با مساله تعویق مطالبات روبرویند و بارها در این رابطه تجمع و اعتراض کرده‌اند. یک نمونه کارگران شهرداری کوت عبدالله مرکز شهرستان کارون، در جنوب شرق اهواز هستند که در اعتراض به تاخیر در پرداخت مزدهایشان اعتصاب کردند و مسئولان به جای پاسخگویی، روز شنبه ۲۷ مهر ۱۳ تن از کارگران را دستگیر کردند.

************

پلیس به کارگران معترض آذر‌آب حمله کرد

کارگران آذرآب در اراک یکشنبه باردیگر به خیابان آمدند. پلیس با گاز اشک‌آور به معترضان حمله کرد، شماری از کارگران مجروح و برای مداوا به بیمارستان منتقل شدند، پلیس اما به بیمارستان هم یورش برد.
کارگران شرکت آذر آب صبح یکشنبه ۲۸ مهر در اعتراض به وضعیت نامعلوم سهام این شرکت و پرداخت نشدن دستمزد مرداد و شهریور به خیابان آمدند.
خبرگزاری دولتی کار (ایلنا)، ظهر یکشنبه به نقل از کارگران حاضر در تجمع گزارش کرد؛ پلیس با معترضان «برخورد فیزیکی» داشته است.
کانال‌های تلگرامی نزدیک به کارگران در ایران هم تصاویر و ویدئوهایی از حمله پلیس به کارگران معترض منتشر کردند.
کارگران معترض آذرآب در ساعت‌های اولیه اعتراض، خط ریلی اراک به تهران را به صورت موقت مسدود کردند و شعار دادند: «درود بر ستمگر/ مرگ بر کارگر».
در تصاویری که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده، ساختمان شرکت آذر آب تخریب شده است. کارگران می‌گویند که پلیس در تعقیب آنها به داخل کارخانه آمده، شیشه‌ها را شکسته و ساختمان را تخریب کرده است.
دور تازه اعتراضات کارگران آذر آب از شهریور امسال آغاز شده است. کارگران خواستار خلع ید از مالک بخش خصوصی و بازگشت این شرکت به سازمان گسترش و نوسازی صنایع هستند.
دولت اما حاضر به پذیرش این خواسته نیست و از بانک کشاورزی خواسته است تا سهامش را واگذار کند. بانک کشاورزی نیز این درخواست دولت را نمی‌پذیرد و سهامش را واگذر نمی‌کند.
نماینده اراک در مجلس شورای اسلامی نامشخص بودن وضعیت سهام آذر آب را «پیدا نشدن خریدار مناسب برای سهام در اختیار بانک کشاورزی» عنوان کرده و گفته است: دولت به دنبال تغییر هیئت مدیره شرکت آذر آب است.
کارگران معترض اما به ایلنا گفتند که خواسته‌ی اکثریت کارگران، خلع ید از سهامدار است نه تغییر هیئت مدیره، نباید خواسته‌ی کارگران را به تغییر هیئت مدیره تقلیل داد.
آنها واگذاری این شرکت به بخش خصوصی را «خلاف قانون اساسی» دانستند و گفتند که می‌خواهند «این مجتمع به دولت واگذار شود».
در خبر دیگری، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان مرکزی به خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، گفت: محمد شریعتمداری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی دوشنبه ۲۹ مهر به استان مرکزی خواهد رفت. هنوز مشخص نیست که شریعتمداری در جمع کارگران معترض حاضر خواهد شد یا نه، اما او در جلسه‌ای به منظور بررسی وضعیت صنایع استان مرکزی شرکت خواهد کرد.
استان مرکزی طی دو سال گذشته شاهد اعتراضات چند باره کارگران هپکو و آذرآب بوده است.
اعتراضات کارگران آذرآب دو هفته پیش پس از آنکه دولت اعلام کرد؛ مدیریت این شرکت به صورت موقت به سازمان گسترش و نوسازی صنایع واگذار می‌شود.

************

«طرح دستمزد منطقه‌ای قابلیت اجرایی ندارد»

در نیمه دوم سال در شرایطی که عقب‌ماندگی دستمزد کارگران از هزینه زندگی به حدود شش میلیون تومان می‌رسد، بحث در باره تعیین حداقل دستمزد آغاز شده است. گروهی از نمایندگان مجلس و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی خواستار تعیین دستمزد منطقه‌ای برای سال آینده هستند.
علی‌اکبر سیارمه، کارشناس حوزه کار اما به خبرگزاری دانشجویان ایران، (ایسنا)، گفت: اجرای طرح دستمزد منطقه‌ای «موجب مهاجرت نیروی کار از نقطه‌ای به نقطه دیگر خواهد شد».
براساس طرح دستمزد منطقه‌ای، حداقل دستمزد در مناطق مختلف با توجه به متوسط هزینه خانوار که سالانه از سوی مرکز آمار تعیین می‌شود و نرخ تورم رسمی اعلامی از سوی بانک مرکزی، تعیین خواهد شد. سیارمه که رسانه‌های ایران او را «کارشناس حوزه کار» معرفی می‌کنند، طرح دستمزد منطقه‌ای را «خوب» دانست اما گفت که زمینه‌های لازم برای اجرای آن در شرایط فعلی فراهم نیست و «قابلیت اجرایی ندارد». او از شورای عالی کار خواست تا در تعیین حداقل دستمزد سال آینده «واقعیت‌های جامعه» را در نظر بگیرد و حداقل دستمزد را بر اساس واقعیت اقتصادی تعیین کند.
شورای عالی کار ایران برای تعیین حداقل دستمزد نرخ تورم رسمی را مبناء قرار می‌دهد. تشکل‌های کارگری مستقل اما طی سال‌های گذشته خواستار تعیین حداقل دستمزد بر مبنای سبد معیشت شده‌اند.
آخرین برآورد تشکل‌های کارگری، هزینه زندگی را حدود هشت میلیون تومان برآورد می‌کند که بیش از چهار برابر حداقل دستمزد در سال جاری است.
هادی ساداتی، عضو هیات مدیره کانون عالی انجمن های صنفی کارگران ایران چندی پیش به رسانه‌ها گفت که کارفرمایان یک سوم حداقل دستمزد، مزد می‌دهند.
او طرح مزد منطقه‌ای را زمینه‌ساز «سوء استفاده کارفرمایان» دانست و گفت که این طرح موجب می‌شود کارفرمایان به افزایش حقوق تن ندهند.

************

اعتصاب کارگران نیشکر هفت‌تپه وارد بیست و چهارمین روز شد

کارگران مجتمع صنعتی نیشکر هفت‌تپه، چهارشنبه ۲۴ مهر به اعتصاب خود ادامه دادند. آنها در بیست و چهارمین روز اعتراض بر لزوم رسیدگی به مطالباتشان تاکید کردند و خواستار بازگشت به کار سه نفر از همکاران اخراج‌شده، آزادی زندانیان سیاسی، لغو خصوصی‌سازی و پایان دادن به پرونده‌سازی‌های امنیتی برای کارگران شدند.
اعتراض‌های نیشکر هفت‌تپه قدمتی چند ساله دارد اما در هفته‌های اخیر بار دیگر داغ شده است.
چهاردهم مهر ۱۴ تن از کارگران نیشکر هفت­‌تپه بازداشت شدند. سه تن از این کارگران در شوش توسط پلیس امنیت و یازده تن دیگر در مسیر حرکت به تهران، در خرم‌آباد دستگیر شدند.
دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان خوزستان صبح پنجشنبه ۱۸ مهر ادعا کرد که همه کارگران بازداشتی هفت تپه آزاد شده‌اند. اما سندیکای کارگران نیشکر هفت‌تپه آزادی همه کارگران بازداشتی را تأیید نکرده و گزارش داد که تنها شش نفر از کارگران بازداشتی این کارخانه که در جاده خرم‌آباد به تهران بازداشت شده بودند، با سپردن وثیقه به طور موقت آزاد شدند. چهارشنبه در دانشگاه تهران نیز دانشجویان در اعتراض‌شان از کارگران نیشکر هفت‌تپه دفاع کردند.ویدئویی از این اعتراض:


************

بیست‌و‌یکمین روز اعتصاب در هفت‌تپه ــ اعتراض ادامه دارد

کارگران محتمع صنعتی نیشکر هفت‌تپه وارد بیست‌و‌یکمین روز از اعتصاب خود شده‌اند. آنها خواهان پایان‌دادن به برخوردهای امنیتی با کارگران معترض و بهبود وضعیت کاری هستند و مذاکره با کارفرما را رد کرده اند. مسئولان محلی و استانی در جمع کارگران حاضر شدند و آنها را برای شکاندن اعتصاب تهدید کردند. کارگران اما بر ادامه اعتراض تأکید کردند.
کارگران نیشکر هفت‌تپه یکشنبه ۲۱ مهر اعتصاب خود را در این مجتمع با سه مطالبه اصلی برگزار کردند: آزادی زندانیان پرونده هفت‌تپه،‌ بازگشت به کار کارگران اخراج‌شده، و لغو خصوصی‌سازی هفت‌تپه و واگذاری آن به شرکت دولتی تحت نظارت کارگران.
آنها به پرداخت نشدن دستمزدها، مزایای و حق بیمه معوقه نیز معترضند.
اعتصاب کارگران با اخراج شماری از کارگران کلید خورد. پس از ۹ روز اعتصاب کارگران نیشکر هفت‌تپه که در اعتراض به اخراج ۲۰ تن از کارگران انجام شد، ۱۷ تن از کارگران اخراجی به سر کار بازگشتند. پرونده سه تن از کارگران به نام‌های ایمان اخضری، عظیم سرخه و محمد خنیفر که دادگاه انقلاب تهران آن‌ها را به شش سال زندان محکوم کرده، هنوز «در دست بررسی است.» حکم اخراج ۱۵۰ کارگر دیگر در دست اجراست.

یک کارگر هفت‌تپه: طعم شیرین عدالت این است؟
ابراهیم عباسی، یکی از کارگران در سخنانی در اعتصاب امروز «اتحاد هفت‌تپه» را «مثال‌زدنی» خواند اما از مسئولان محلی به دلیل «خفه‌کردن صدای کارگر» و از حضور نیروی انتظامی در محوطه مجتمع انتقاد کرد و پرسید: «مگر حکومت نظامی است؟»‌
عباسی به پرونده‌سازی علیه کارگران، از جمله برای خودش اشاره کرد و گفت: «آیا طعم شیرین عدالت که می‌گویند این است، که من کارگر را زندانی کنی تا صدایم را خفه کرده باشی؟»
این کارگر معترض گفت که تمام تلاش‌های قانونی آنها، از جمله سفر به تهران برای دیدار با نمایندگان مجلس جهت انتقال خواسته‌هایشان، با سد نیروهای امنیتی مواجه شده است.
این کارگر معترض با انتقاد شدید از یک گزارش وب‌سایت محافظه‌کار «مشرق» که رفتن نمایندگان کارگران هفت‌تپه به تهران را «کذب محض» خوانده بود، پرسید: «قلم‌ات را چه قدر فروختی که این را نوشتی؟ … اسناد موجود است … نیروی انتظامی نوشته که ما را از آخرین عوارضی خرم‌آباد بازگردانده‌اند».
یکشنبه گذشته ۱۱ نفر از کارگران معترض هفت‌تپه در مسیر حرکت از خرم‌آباد به تهران بازداشت شدند. سه کارگر معترض دیگر نیر در شوش بازداشت شدند.
عباسی گفت که اتهام‌های واردشده علیه کارگرانی همچون او،‌ «تشویش اذهان عمومی» و «اخلال در نظم عمومی»، به جز حمایت از امید اسدبیگی، کارفرمای هفت‌تپه معنایی ندارد. او از صداوسیما نیز به خاطر بدل شدن به «بلندگوی دروغ‌پردازی» در قبال هفت‌تپه انتقاد کرد.

کارگران هفت‌تپه: مذاکره با کارفرما ممنوع!
به گزارش کانال تلگرامی «هفت‌تپه ــ‌ کانال مستقل کارگران»، ساعاتی پس از آغاز اعتصاب کارگران به مسجد فراخوانده شدند تا با مسئولان محلی سخن بگویند. اما بر اساس اخبار منتشرشده در این کانال تلگرامی، مسئولان بر خلاف وعده قبلی به جمع آنها نیامدند بلکه یوسف بهمنی، یکی از سخنگویان کارگران را برای مذاکره با کارفرما به دفتر مدیریت بردند.
در این میان، کارگران در یک رأی‌گیری در مسجد اعلام کردند که به یک نظر متحد دست یافته‌اند: «نه به مذاکره با کارفرما». آنها گفتند که «هیچ کس حق ندارد به نمایندگی از آنها با کارفرما مذاکره کند.»
بالاخره پس از مدتی مسئولان محلی استان خوزستان و شهرستان شوش، از جمله دادستان و فرمانده پلیس در جمع کارگران حاضر شدند. آنها کارگران را تهدید کردند که برای دریافت حقوق باید اعتصاب خود را بشکنند.
به نوشته کانال تلگرامی کارگران هفت‌تپه، معترضان با خواسته مسئولان مخالفت کرده اند و گفته‌اند که اعتراض ادامه دارد.
علی ساری، نماینده اهواز در مجلس شورای اسلامی شنبه ۲۰ مهر به خبرگزاری دولتی کار ایران گفته بود که «با کارگران هفت‌تپه در ارتباط هستم؛ با کارگرانی که قرار بود مشکلات صنفی خود را در کمیسیون اجتماعی مجلس طرح کنند، در تهران و اهواز نشست‌هایی خواهم داشت و موضوعات و دغدغه‌های آنها را تا جایی که میسر باشد، از دولت و وزرای مربوطه دنبال خواهم کرد.»
کانال تلگرامی کارگران هفت‌تپه اما در پستی این سخنان را «دروغ‌ها و وعده‌های توخالی» خواند و نوشت: «باید ازاین آقای نماینده مجلس پرسید تو درمقابل اقدام کارفرما و اخراج بیست کارگر چه‏کار کردی؟ آیا باز گشت به کار این کارگران دغدغه آن ها نبود؟ تو درمورد بازداشت شش کارگر هفت تپه و تعیین وثیقه های سنگین توسط رئیس دادگستری شوش چه اقدامی انجام دادی؟ آیا این موضوع و موضوعات مشابه که هر روز درهفت تپه اتفاق می افتد، دغدغه کارگران نیست؟»
در طی اعتصاب و اعتراض‌های این مجتمع ده‌ها کارگر دستگیر و زندانی شده و برای بسیاری دیگر از کارگران و حامیان آنها پرونده‌سازی شده است. دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی مقیسه شنبه ۱۶ شهریور عسل محمدی، ساناز الهیاری، امیر امیرقلی و امیرحسین محمدی فرد، اعضای تحریریه نشریه گام را هر کدام به مجموعاً ۱۸ سال حبس محکوم کرد که هفت سال آن قابل اجرا است.
اسماعیل بخشی، کارگر و نماینده کارگران نیشکر هفت‌تپه به مجموعاً ۱۴ سال حبس (هفت سال قابل اجرا) و ۷۴ ضربه شلاق و محمد خنیفر، کارگر دیگر هفت‌تپه به مجموعاً ۶ سال حبس (پنج سال قابل اجرا) محکوم شده‌اند.
علی نجاتی، کارگر بازنشسته نیشکر هفت‌تپه که به جرم حمایت از مبارزات کارگران این شرکت سال گذشته بازداشت شده بود، منتظر تشکیل دادگاه برای رسیدگی به پرونده‌اش است. بیش از ۱۰ تن از کارگران نیز توسط دادگاه شوش به احکام حبس تعلیقی و حکم شلاق محکوم شده‌اند.

************

یگان ویژه با شلیک گاز اشک‌آور کارگران معترض آذرآب را متفرق کرد

کارگران آذرآب اراک دوشنبه ۱۵ مهر برای دومین روز متوالی در اعتراض به نبود امنیت شغلی و به تعویق افتادن دستمزدشان در محوطه شرکت دست به تجمع اعتراضی زدند. یگان ویژه با شلیک گاز اشک‌آور در صدد مقابله با تجمع کارگران معترض برآمد.
کارگران معترض آذرآب در دومین روز اعتراضشان قصد داشتند با ترک محوطه شرکت اعتراضشان را به میان مردم بیاورند که مأموران یگان ویژه راه را بر آنان سد کردند. بر اساس فیلم‌هایی که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده، مأموران با پرتاب گاز اشک‌آور کارگران معترض را متفرق کردند.
بانک کشاورزی به عنوان سهامدار عمده آذرآب ۷ مهر سال جاری اعلام کرد حاضر به واگذاری سهام خود نیست. کارگران که دستمزد مرداد و شهریور را دریافت نکرده‌اند خواستار خلع ید از بخش خصوصی و بازگشت مالکیت کارخانه به سازمان گسترش و نوسازی صنایع هستند.
از اردیبهشت سال جاری و پس از بازداشت‌های گسترده در روز جهانی کارگر، جمهوری اسلامی در صدد سرکوب اعتراضات کارگری برآمده است. قوه قضائیه نیز یک سیاست دوگانه در برابر کارگران معترض در پیش گرفته. از یکسو رئیس قوه قضائیه به مناسبت‌هایی مطالبات کارگران را برحق می‌داند، اما از سوی دیگر هرآینه که اعتراضات بالا بگیرد، مأموران امنیتی اعتراضات را سرکوب و ضابطان دستگاه قضایی نمایندگان کارگران را بازداشت و به حبس‌های طولانی محکوم می‌کنند.
کیومرث عزیزی، فرمانده نیروی انتظامی استان مرکزی در خرداد سال جاری ادعا کرده بود که عده‌ای به قصد نفوذ در پی کشاندن کارگران به خیابان‌ها هستند: زمینه‌سازی برای سرکوب بر اساس سناریوهای امنیتی.

************

#اعتراضات: کارگران آذر‌آب در میدان ورودی اراک تجمع کردند

در شرایطی که فشار امنیتی بر فعالان کارگری و کارگران معترض در واحدهای تولیدی شدت گرفته است، کارگران شرکت آذرآب در اراک امروز در سه راه خمین، اراک تجمع کردند. خواسته آنها همان خواسته کارگران هپکو اراک است؛ خلع ید از بخش خصوصی.
کارگران شرکت آذرآب اراک یکشنبه ۱۴ مرداد در سه راه اراک- خمین، میدان ورودی به اراک، تجمع آمد و شد خودروها را برای لحظاتی متوقف کردند.
خبرگزاری دولتی کار ایران (ایلنا)، به نقل از کارگران معترض گزارش کرد؛ با وجود اعتراضات کارگران در هفته‌های گذشته، کارفرما هنوز دستمزد مرداد و شهریور آنها را پرداخت نکرده است.
کارگران آذرآب شهریور امسال در اعتراض به پرداخت نشدن دستمزدها و بلاتکلیفی وضعیت مالکیت کارخانه، چند روز پیاپی تجمع کردند.
به دنبال این اعتراضها مقام‌های دولتی از تشکیل «جلسه فوری» برای تغییر در ترکیب سهامداران این شرکت خبر دادند. بانک کشاورزی به عنوان سهامدار عمده آذرآب هفتم مهر اعلام کرد؛ حاضر به واگذاری سهام خود نیست.
کارگران معترض اما خواستار خلع ید از بخش خصوصی و بازگشت مالکیت کارخانه به سازمان گسترش و نوسازی صنایع هستند.
کارگران در تجمع امروز هم یک پلاکارد که بر آن نوشته شده بود: «خطاب به مقامات کشوری، پرسنل و کارگران شرکت آذرآب اراک خواستار رسیدگی فوری برای واگذاری مالکیت شرکت به سازمان گسترش و نوسازی صنایع هستیم.»، همراه داشتند.
محمدتقی آبایی، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان مرکزی هم خواسته اصلی کارگران که به گفته او « موجب شده امروز بیرون از کارخانه تجمع کنند»، را «مسئله سهامداری» عنوان کرد.

************

کارگران هفت‌تپه به اعتصاب خود ادامه دادند

کانال تلگرامی «سندیکای کارگران شرکت نیشکر هفت‌تپه» اعلام کرد که گروهی از کارگران این شرکت امروز دوشنبه ۱۵ مهرماه بار دیگر در اعتراض به بازداشت و اخراج همکاران خود دست به اعتصاب زدند. کرامت پام، یکی از فعالان کارگری، در جمع کارگران شرکت نیشکر هفت‌تپه نسبت به پرونده‌سازی‌های امنیتی علیه کارگران انتقاد کرد و خواستار آزادی همکاران خود شد. روز گذشته، یکشنبه ۱۴ مهر کارگران این واحد تولیدی در اعتراض به اخراج کارگران، بازداشت و پرونده‌سازی برای کارگران معترض و تداوم حضور مالک بخش خصوصی در این واحد تولیدی برای چهاردهمین روز پیاپی در محل کار تجمع کردند. شمار کارگران بازداشت شده هفت‌تپه در شامگاه یکشنبه به ۱۴ تن رسید. سه تن از این کارگران در شوش توسط پلیس امنیت دستگیر شدند و ۱۱ تن دیگر که برای ملاقات با نمایندگان مجلس در راه تهران بودند از سوی نیروهای امنیتی در مسیر خرم‌آباد-تهران و در محل عوارضی بازداشت شدند.

************

۱۴ کارگر نیشکر هفت‌تپه بازداشت شدند

اعتراضات کارگران نیشکر هفت‌تپه همچنان ادامه دارد. مقام‌های امنیتی و مالک کارخانه برای پایان دادن به اعتراض کارگران از ابزارهای مختلف استفاده می‌کنند؛ تفرقه افکنی، تهدید، اخراج و بازداشت کارگران. در چهاردهمین روز اعتراض کارگران در محل کار، ماموران امنیتی سه کارگر را بازداشت کردند. برخی منابع خبری می‌گویند؛ شمار بازداشتی‌ها بیشتر است و شماری از کارگران معترض هم به صورت تلفنی تهدید به اخراج و بازداشت شده‌اند.
شمار کارگران بازداشت شده مجتمع کشت و صنعت نیشکر هفت‌تپه در شامگاه یکشنبه چهاردهم مهر به ۱۴ تن رسید. سه تن از این کارگران در شوش توسط پلیس امنیت دستگیر شدند و یازده تن دیگر در مسیر حرکت به تهران، در خرم‌آباد.
به گزارش سندیکای کارگران نیشکر هفت‌تپه این کارگران که قرار بود فردا (دوشنبه پانزدهم مهر) با اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی دیدار کنند، در عوارضی خرم‌آباد توسط پلیس امنیت دستگیر شدند.
محمد خنیفر، امید آزادی، مهدی داوودی، جوادی کهنگی، ابراهیم عباسی منجزی، حسن جوادی کهنگی از جمله کارگرانی هستند که در محل عوارضی خرم‌آباد دستگیر شده‌اند. نام سایر کارگران بازداشت شده تا به حال فاش نشده است.
سندیکای کارگران نیشکر هفت‌تپه ظهر امروز نیز از بازداشت یوسف بهمنی، ایمان خضری و محمود خدایی خبر داده بود.
به گزارش سندیکای کارگران نیشکر هفت‌تپه، یکشنبه ۱۴ مهر کارگران این واحد تولیدی در اعتراض به اخراج کارگران، بازداشت و پرونده‌سازی برای کارگران معترض و تداوم حضور مالک بخش خصوصی در این واحد تولیدی برای چهاردهمین روز پیاپی در محل کار تجمع کردند.
براساس این گزارش، یوسف بهمنی که در تجمع کارگران در روز شنبه ۱۳ مهر، وعده‌های دادستان مبنی بر «حل مشکلات کارگران» را دروغ خواند، امروز توسط ماموران پلیس امنیت دستگیر شد.
بهمنی دیروز در جمع کارگران معترض گفت:
«هرجا ما کارگران می‌خواهیم دور هم بنشینیم و حرف بزنیم، امنیت نداریم، می‌ریزن سرمون، دادستان میگه مشکلات را حل می‌کنه اما حل نمی‌کنه. تا کی دروغ؟دلمون را خون کردند. گروکشی کردید. کارگر عزت و شخصیت دارد. الان یا باید جرینگی ما را بخرند یا تهدیدت می‌کنند.».
علاوه بر بهمنی، ایمان خضری و محمود خدایی نیز به دست ماموران پلیس امنیت بازداشت و به مکان نامعلوم منتقل شدند.
منابع نزدیک به کارگران معترض، جلوگیری از سفر کارگران به تهران برای مذاکره با اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی را علت بازداشت این سه تن و احضار و تهدید سایر کارگران عنوان کردند. با این حال کانال تلگرامی این سندیکا گزارش کرد؛ شماری از کارگران با وجود تهدید و احضار از سوی پلیس امنیت، به تهران رفته‌اند تا با اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس دیدار کنند و در باره وضعیت این کارخانه و خواسته کارگران، که خلع ید از امید اسدبیگی است، مذاکره کنند.
مالک شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت‌تپه ۳۱ شهریور امسال ۲۰ تن از کارگران را تحت عنوان «پایان قرارداد» اخراج کرد. در نتیجه اعتراضات ۱۷تن از کارگران اخراج شده به کار بازگشتند اما با بازگشت ایمان خضری، عظیم سرخه و محمد خنیفر موافقت نشده است.
کارگران معترض خواستار بازگشت به کار کلیه کارگران اخراج شده و آزادی کارگران زندانی هستند.
اسماعیل بخشی، نماینده کارگران نیشکر هفت‌تپه که دی سال گذشته بازداشت شد، به ۱۴ سال زندان و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شده است.
محمد خنیفر، عضو شورای اسلامی کار این کارخانه هم به شش سال زندان محکوم شده است. او یکی از کارگرانی است که در پایان شهریور امسال اخراج شد.
علاوه بر این دو، ۹ تن دیگر از کارگران هم به دلیل شرکت در اعتراضات به هشت ماه حبس تعلیقی و ۳۰ ضربه شلاق محکوم شدند.
سپیده قلیان هم که به دلیل شرکت در اعتراضات سال گذشته کارگران نیشکر هفت‌تپه بازداشت شد، به ۱۹ سال و شش ماه زندان محکوم شده است.
ساناز‌الهیاری، امیرحسین محمدی‌فرد، عسل محمدی و امیر امیرقلی، اعضای هیئت تحریریه نشریه اینترنتی گام نیز هر یک به هجده سال زندان محکوم شده‌اند. این خبر با اطلاعات تازه به روزرسانی شده و ممکن است اطلاعات آن دوباره تغییر کند.

************

اعلام تحصن سپیده قلیان و عاطفه رنگریز در زندان قرچک

بر اساس خبرهای منتشر شده از زندان قرچک ورامین، سپیده قلیان و عاطفه رنگریز، دو زندانی سیاسی محبوس در زندان قرچک، در اعتراض به انتقال دو زندانی عادی به سلول انفرادی اقدام به تحصن کرده‌اند. این دو زندانی به مسئولان زندان قرچک هشدار داده‌اند در صورت بازگردانده نشدن زندانیان منتقل شده به انفرادی به بند عمومی، اعتصاب غذا خواهند کرد. سپیده قلیان، فعال مدنی و از متهمان پرونده اعتراضات کارگری شرکت نیشکر هفت‌تپه خوزستان، اواسط شهریور ماه از سوی دادگاه انقلاب به ۱۸ سال حبس محکوم شد که بر اساس قانون، هفت سال آن قابل اجراست. همچنین عاطفه رنگریز، از بازداشتیان روز جهانی کارگر در مقابل مجلس حدود یک ماه پیش با حکم دادگاه انقلاب به ۱۱ سال حبس و تحمل ۷۴ ضربه شلاق محکوم شده است.

************

تجمع اعتراضی فرهنگیان و معلمان شاغل و بازنشسته همزمان با روز جهانی معلم

روز شنبه ۱۳ مهر ماه، همزمان با روز جهانی معلم، شماری از معلمان شاغل و بازنشسته در تهران در اعتراض به عدم رسیدگی به مطالبات معیشتی خود تجمع اعتراضی بر پا کردند. به گزارش خبرگزاری دولتی کار ایران (ایلنا)، در این تجمع که در مقابل ساختمان اداره آموزش و پرورش تهران برگزار شد، شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران با صدور بیانیه‌ای به بی‌ثبات‌سازی شغل معلمی و سیاست‌های خصوصی‌سازی آموزش اعتراض کرد. در بخشی از این بیانیه آمده است: «اگر امروز بنا به گفته وزیر با کمبود ۱۰۸ هزار معلم روبه‌رو هستیم، به دلیل سیاستگذاری‌های اشتباه در آموزش و پرورش و بی توجهی به امنیت شغلی و معیشتی معلمان است.» در تجمع امروز معلمان شعارهایی همچون «حقوق‌های نجومی/ فلاکت عمومی» و «فریاد فریاد از این همه بیداد» از سوی معترضان سر داده شد. پیش از این و در مرداد ماه امسال شماری از معلمان شاغل، بازنشسته و حق‌التدریسی در پی فراخوان شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان، در اعتراض به وضعیت شغلی و معیشتی خود در چند شهر ایران مقابل ساختمان آموزش و پرورش تجمع اعتراضی برپا کردند. این شورا در سال‌های اخیر بارها درباره مشکلات معیشتی و صنفی معلمان اطلاع‌رسانی کرده و خواستار رسیدگی مسئولان شده است. نهادهای امنیتی و دستگاه قضایی ایران اما در خلال همین اعتراضات صنفی، تعداد زیادی از معلمان از جمله اسماعیل عبدی، محمد حبیبی، محمود بهشتی، روح‌الله مردانی، عبدالرضا قنبری، محمد ثانی، بختیار عارفی و حمیدرضا رحمتی را با اتهامات واهی دستگیر و محاکمه کرده و به زندان انداخته است.

************

نیشکر هفت‌تپه: فشار امنیتی بر کارگران ادامه دارد

کارگران مجتمع صنعتی نیشکر هفت‌تپه از ابتدای ماه مهر بار دیگر دست به اعتصاب زدند. این بار نیز اعتصاب آنها با پیگرد و تهدید امنیتی مواجه شده است. در روزهای گذشته، مسئولان نظامی و اطلاعاتی شوش با حضور در میان کارگران اعتصابی این مجتمع آن‌ها را به اخراج تهدید کردند و محمد مقیسه، قاضی پرونده نیشکر هفت‌تپه با صحه‌گذاشتن بر حکم‌های سنگین صادرشده برای متهمان، این حکم‌ها را «خداپسندانه و عادلانه» خواند.
به گزارش کمپین دفاع از بازداشت‌شدگان مجتمع نیشکر هفت‌تپه، حمیدرضا بهاروند، فرمانده نیروی انتظامی شوش، و بهمنی، رئیس حفاظت اطلاعات این شهرستان چهارشنبه ۱۰ مهر با حضور در این مجتمع کارگران را تهدید کرده اند. نیروهای مسلح این دو مسئول امنیتی را همراهی می‌کرده اند.
فرمانده نیروی انتظامی شوش از کارگران خواسته است که به اعتراض خود پایان دهند و آن‌ها را به اخراج و پیگرد امنیتی تهدید کرده است.
به گزارش کانال تلگرامی سندیکای نیشکر هفت‌تپه، پس از حضور این مسئولان امنیتی، سه تن از کارگران اخراجی ــ محمد خنیفر، ایمان اخضری و محسن چشم‌خاور ــ که حکم بازگشت به کار آن‌ها صادر نشده، از سوی پلیس امنیت شوش فراخوانده شده‌اند. این سه تن سپس به دفتر دادستانی واقع در اهواز انتقال داده شده‌اند. این سه کارگر از ورود به شرکت نیز منع شده‌اند.
کارگران نیشکر هفت‌تپه از اول مهر در اعتراض به اخراج ۲۰ تن از همکاران خود و باخواست بازگرداندن اخراجی‌ها به سر کار، آزادی اسماعیل بخشی و لغو خصوصی‌سازی شرکت دست به اعتصاب زدند. سه‌شنبه ۹ مهر در نهمین روز اعتصاب کارگران، سرانجام با مصوبه شورای تامین شهرستان شوش ۱۷ نفر از ۲۰ کارگر اخراجی به سر کار خود بازگشتند. پرونده ایمان اخضری، عظیم سرخه و محمد خنیفر که دادگاه انقلاب تهران آن‌ها را به شش سال زندان محکوم کرده، هنوز «در دست بررسی است.»
سندیکای نیشکر هفت‌تپه اعلام کرده است قرارداد ۱۵۰ تن از کارگران به دلیل «عدم نیاز» تمدید نشده و مدیریت شرکت قصد اخراج این کارگران را دارد. سندیکا اسامی تعدادی از این کارگران را نیز که در معرض اخراج قرار دارند، اعلام کرده است.
همزمان با تهدید کارگران برای واداشتن آن‌ها به سکوت، امید اسدبیگی، کارفرمای نیشکر هفت‌تپه ۱۰ مهر در گفت‌و‌گو با خبرگزاری محلی «صدای کرخه» از بازگشت به کار ۱۷ تن از اخراجی‌ها خبر داد.
به گفته اسدبیگی، کارگران پس از دادن تعهد اجازه بازگشت به کار یافته‌اند: «بعد از تصمیم مدیریت شرکت مبنی بر عدم تمدید قرارداد همکاری ۱۷ نفر از کارگران هفت تپه بدلائل بی انضباطی با بررسی تمام جوانب و با هدف کمک به خانواده‌های این کارگران با اخذ تعهد قرارداد کاری آنها مجددا تمدید شد.»
تهدید و ارعاب دامن متهمان زندانی پرونده نیشکر هفت‌تپه را نیز در بر گرفته است.
روز سه‌شنبه ۹ مهر اسماعیل بخشی، امیرحسین محمدی‌فرد، ساناز الهیاری و امیر امیرقلی که در ارتباط با پرونده نیشکر هفت‌تپه در زندان به سر می‌برند، از زندان به دادگاه منتقل شدند. محمد مقیسه قاضی دادگاه خطاب به متهمان گفته است: «احکام صادره علیه متهمان پرونده هفت‌تپه بسیار خدا پسندانه و عادلانه بوده است»، و «با این حکم‌ها آخرت خود را خریدم».
این در حالی است که ابراهیم رئیسی رئیس قوه قضائیه یک روز پس از صدور حکم متهمان پرونده هفت‌تپه در دادگاه انقلاب تهران و در حالی که اعلام احکام موجی از اعتراض را در پی داشت گفت خواستار بازبینی احکام فعالان کارگری شده است.
دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی مقیسه شنبه ۱۶ شهریور عسل محمدی، ساناز الهیاری، امیر امیرقلی و امیرحسین محمدی فرد، اعضای تحریریه نشریه گام را هر کدام به مجموعاً ۱۸ سال حبس محکوم کرد که هفت سال آن قابل اجرا است. اسماعیل بخشی، کارگر و نماینده کارگران نیشکر هفت‌تپه به مجموعاً ۱۴ سال حبس (هفت سال قابل اجرا) و محمد خنیفر، کارگر دیگر هفت‌تپه به مجموعاً ۶ سال حبس (پنج سال قابل اجرا) محکوم شده‌اند.
سپیده قلیان، دیگر متهم پرونده بالاترین حکم را گرفت. درحالی که حکم اولیه ۱۸ سال زندان بود، قاضی دادگاه یک سال و نیم هم به اتهام «اخلال در نظم» به مجازات حبس او اضافه کرد. هفت سال از حکم زندان سپیده قلیان قابل اجراست.

************

کارگران آذرآب اعتصاب برای تعیین تکلیف کارخانه را از سر گرفتند

کارگران کارخانه آذرآب اعتصاب را از سر گرفتند. آن‌ها روز چهارشنبه ۱۰ مهر در میدان صنعت اراک تجمع کرده و خواستار تعیین تکلیف مالکیت و سهامدار شرکت، راه‌اندازی تولید و پرداخت مطالبات خود شدند.
مسئولان استان ۱۰ روز فرصت خواسته بودند تا وضعیت شرکت را روشن و آذرآب را شرکت به شرکت مپنا (مدیریت پروژه‌های نیروگاهی ایران) واگذار کنند اما اکنون با گذشت ۲۰ روز اقدامی نشده است. بانک کشاورزی نیز که سهامدار عمده آذرآب است از واگذاری سهام خود خودداری می‌کند.
کارگران شرکت آذرآب در اراک، مرکز استان مرکزی روز ۱۲ شهریور دور جدید اعتصاب و راهپیمایی خیابانی را از سر گرفتند. آن‌ها که نیمی از دستمزد خرداد ماه و دستمزد تیر و مرداد را هم دریافت نکرده‌اند، به نشانه گرسنگی خود و خانواده‌هایشان در میدان مرکزی شهر سفره خالی پهن کردند و روز ۱۳ شهریور به رغم فشارهای امنیتی در خیابان‌های اراک به راهپیمایی پرداختند
در پی چند روز اعتصاب کارگران، علی آقازاده استاندار مرکزی وعده داده بود طی ۱۰ روز وضعیت مالکیت کارخانه ‌آذرآب و سهامدار عمده آن بانک کشاورزی روشن شود. او گفته بود قرار است «تیمی متشکل از معاون اقتصادی استانداری مرکزی، معاون بانک کشاورزی کشور و معاون شرکت مپنا تمامی مسائل مرتبط با آذرآب را از جمله مسائل مالی، بدهی‌ها، امور مالیاتی، طلب‌های شرکت و ظرفیت‌های موجود را بررسی کنند.»
این وعده اما عملی نشد. محمدتقی آبایی مدیرکل اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان مرکزی عدم تعیین تکلیف مالکیت و سهامدار آذرآب را تائید کرده است.
صنایع آذرآب اراک یکی از بزرگترین شرکت‌های پیمانکاری عمومی ایران در زمینه احداث زیرساخت‌های صنعتی و ساخت پالایشگاه‌ها و کارخانجات است. مشکلات این شرکت بزرگ همراه با شرکت هپکو، دیگر شرکت بزرگ پیمانکاری اراک از میانه دهه ۱۳۸۰ و با خصوصی‌سازی آن آغاز شد. به طور خاص، کارخانه آذرآب از دو سال پیش همانند هپکو با بحران حاد نقدینگی و تولید روبرو شده است.

************

حقوق کارگران متروی تهران پنج ماه است که پرداخت نشده

حسن خلیل‌آبادی (عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران) در گفت‌وگو با خبرگزاری کار ایران (ایلنا) اعلام کرد که حقوق کارگران خط ۶ متروی تهران از دولت‌آباد به حرم عبدالعظیم، به دلیل مشکلات پیمانکار به طور متناوب از سه تا پنج ماه به تعویق افتاده است. خلیل‌آبادی گفت: «پیمانکارانی که با شهرداری در حال کار هستند به دلیل تحریم‌ها و افزایش هزینه‌ها با بحران روبرو هستند. اگر شهرداری به پیمانکار پول داده باشد و آنها حقوق کارگران را پرداخت نکرده باشند، با پیمانکاران برخورد می‌شود، اما وقتی شهرداری به وعده خود عمل نکرده و آنها طلبکار هستند، با کسی که باید برخورد قانونی انجام شود، شهرداری است.»

************

بازداشت فعالان کارگری هفت‌تپه تأیید شد

در پی اعتراضات صنفی کارگران نیشکر هفت‌تپه و بازداشت و اخراج گروهی از آن‌ها، رئیس فراکسیون کارگری مجلس شورای اسلامی بازداشت این فعالان کارگری را تأیید کرد. خبرگزاری رسمی ایلنا از بازگشت ۱۷ نفر از ۲۱ کارگر اخراجی هفت‌تپه به سر کار خبر داده است.
علیرضا محجوب، رئیس فراکسیون کارگری مجلس شورای اسلامی سه‌شنبه ۹ مهر در تذکری در جلسه علنی مجلس گفت: «کشاکش‌ها در هفت تپه ادامه دارد و دیروز یک تشکل قانونی در هفت‌تپه را بازداشت کردند.»
محجوب نامی از این «تشکل قانونی» نبرد اما خبرگزاری‌های ایران از «شورای اسلامی» نام برده‌اند. این در حالی است که اعتراضات کارگران هفت‌تپه توسط سندیکای مستقل آن‌ها هدایت می‌شود.
علیرضا محجوب خواستار پیگیری این موضوع از سوی مجلس و دستگاه‌های مربوطه شد.
دور جدید اعتصاب کارگران نیشکر هفت‌تپه دوشنبه یکم مهر، در اعتراض به اخراج ٢٠ نفر از کارگران این شرکت از سوی کارفرمای خصوصی آن آغاز شد. کارگران معترض همچنین خواستار خلع ید از مالک بخش خصوصی و لغو احکام قضائی صادر شده در پرونده بازداشت‌شدگان هفت تپه، از جمله علیه اسماعیل بخشی و محمد خنیفر هستند. این کارگران دستمزد ماه‌های مرداد و شهریور خود را هم دریافت نکرده‌اند. اسماعیل بخشی به ۱۴ سال زندان و ۷۴ ضربه شلاق و محمد خنیفر به شش سال زندان محکوم شده‌اند. افزون بر این ۱۰ تن از کارگران نیشکر هفت‌تپه نیز در شوش محاکمه و به هشت ماه زندان و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شدند.
سپیده قلیان که به دلیل شرکت در اعتراضات کارگران نیشکر هفت‌تپه دستگیر، شکنجه و محاکمه شد هم به ۱۸ سال زندان محکوم شده است.
دادگاه انقلاب امیرحسین محمدی‌فرد، ساناز اله‌یاری، امیر امیرقلی و عسل محمدی، چهار عضو هیئت تحریریه نشریه گام را هم در مجموع به ۷۲ سال زندان محکوم کرد که سهم هر یک از آنان ۱۸ سال خواهد بود.
روز سه‌شنبه ۹ مهر، غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضائیه درباره آخرین وضعیت دستور ابراهیم رئیسی، رئیس این قوه مبنی بر تجدیدنظر در حکم کارگران بازداشتی هفت‌تپه گفت: «دادگاه بدوی رأی داده و ظرف ٢٠ روز حکم به دادگاه تجدیدنظر ارسال می‌شود و این فرصت قابل اغماض نیست.»
او افزود: «در رابطه با این پرونده به محض وصول پرونده، دادگاه تجدیدنظر، هم خارج از نوبت اقدام خواهد کرد و هم سیاست رئیس قوه قضائیه اعمال خواهد شد.»
باشگاه خبرنگاران جوان، وابسته به صدا و سیما جمهوری اسلامی، در فردای صدور احکام سنگین برای فعالان کارگری به نقل از یک منبع آگاه از دستور ویژه رئیس قوه قضائیه برای تجدیدنظر در احکام صادر شده خبر داده بود. این در حالی است که ابراهیم رئیسی پیش از این کارگران را به مقابله با همکاران معترض خود فراخوانده بود.
ابراهیم عباسی، از فعالان کارگری نیشکر هفت‌تپه امروز سه‌شنبه ۹ مهر در جمع کارگران معترض روبه‌روی ساختمان دفتر مدیریت، گفت فعالیت او و دیگر فعالان نه تنها برای احقاق حقوق کارگران بلکه برای حفظ ادامه فعالیت شرکت نیشکر هفت‌تپه است. عباسی گفت تا جان در بدن دارد در این راه می‌کوشد:

************

کارگران هفت‌تپه در اعتراض به اخراج‌ها تجمع کردند

بر اساس گزارش سندیکای کارگران نیشکر هفت تپه، کارفرما ۱۵۰ نفر از کارگران معترض را اخراج کرده است. بر اساس همین گزارش ۴۰ نفر از کارگران اخراجی می‌بایست تا ساعت ۱۱ دوشنبه ۸ مهر خود را به اطلاعات شوش معرفی کنند.
معاون مدیرعامل نیشکر هفت‌تپه اما در گفت‌وگو با خبرگزاری کار ایران (ایلنا) ادعا کرده که خبر اخراج و احضار کارگران معترض به اطلاعات شوش صحت ندارد:
«عده‌ای سودجو قصد برهم زدن آرامش و مخدوش کردن وضعیت کارخانه و کارگران شرکت را دارند.»
سندیکای کارگران نیشکر هفت‌تپه دوشنبه ۸ مهر در کانال تلگرامی خود اسامی تعدادی از ۱۵۰ کارگر اخراجی را منتشر کرده‌ است:
فریدون هاشمی محمودی، محسن حیدری‌راد،جاسم بنی چعب، توفیق حیدری الکثیر، عظیم کثیر، پیمان نوروزی، بشیر الکثیر، فواد الکثیر، موسی الکثیر، مهدی الکثیر، احمد الکثیر بدوی، مهدی صحناوی، سمسام الکثیر، حمید چنانی، سید قاسم پرواز، احمد کرد، هادی مجدیان نسب، عباس عقابی، سید ایوب تفاخی(کشاورزی)، یعقوب سعدی(زیر بنایی)، سید اسماعیل جعاوله(زیر بنایی)، منصورسعده(کشاورزی)، عدنان منصوری(تجهیزات)، حسین حمدانی(تجهیزات)، یوسف خانه شیر(تجهیزات)
۳۱ شهریور سال جاری مدیران شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت‌تپه ۲۰ تن از کارگران را تحت عنوان «پایان قرارداد همکاری» اخراج کرده بودند. محمد خنیفر که از سوی دادگاه انقلاب تهران به شش سال زندان محکوم شده است، یکی از کارگران اخراجی است. معاون مدیر عامل هفت‌تپه درباره عدم تمدید قرارداد کاری ۲۰ نفر از کارگران که پیش از این اسامی آنها منتشر شده و پرونده شکایت آنها در اداره کار در حال بررسی است در ادامه مصاحبه با ایلنا گفت: «در حال بررسی وضعیت کارگران تعدیلی هستیم و در صورت موافقت، این کارگران به کار سابق خود بازمی‌گردند.» به گزارش سندیکای کارگران هفت‌تپه دوشنبه ۸ مهر کارگران در اعتراض به اخراج ۱۵۰ نفر دیگر از همکاران خود همچنان در اعتصاب هستند. کارگران اعتصابی در روز هفتم اعتصاب، مثل روزهای گذشته در محوطه صنعتی شرکت دست به تجمع زده‌اند. کارگران معترض از یکم مهر در اعتراض به اخراج همکاران خود در محل کار تجمع می‌کنند. آن‌ها خواستار بازگشت به کار کارگران اخراجی هستند.
پرداخت به موقع دستمزدها و خلع ید از مالک بخش خصوصی از دیگر خواسته‌های کارگران معترض است. آنها همچنین خواستار پایان دادن به پرونده‌سازی و برخورد امنیتی با کارگران هستند. ۱۰ تن از کارگران نیشکر هفت‌تپه مرداد سال جاری به هشت ماه حبس تعلیقی و ۳۰ ضربه شلاق محکوم شدند.
اسماعیل بخشی هم در تهران به ۱۴ سال زندان که هفت سال آن قابل اجراست و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شده است. او از دی ماه سال گذشته که برای بار دوم بازداشت شد، همچنان در زندان نگهداری می‌شود. علی نجاتی، کارگر بازنشسته این شرکت نیز که سال گذشته بازداشت شده بود، همچنان منتظر تشکیل دادگاه برای رسیدگی به پرونده‌اش است.
کارگران شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت‌تپه سال گذشته نزدیک به یک ماه اعتصاب و مقابل مراکز دولتی تجمع کردند و خواستار خلع ید از بخش خصوصی شدند.

************

#اعتراضات: هفتمین روز تحصن کارگران نیشکر هفت‌تپه

کارگران کشت و صنعت نیشکر هفت‌تپه یک‌شنبه هفتم مهر برای هفتمین روز پیاپی در محل کار تجمع کردند. دور تازه اعتراضات کارگران در این واحد تولیدی پس از اخراج ۲۰ تن از کارگران آغاز شده است.
به گزارش کانال تلگرامی سندیکای کارگران نیشکر هفت‌تپه، کارگران معترض در محوطه کارخانه و مقابل ساختمان مدیریت تجمع کردند.
۳۱ شهریور امسال مدیران شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت‌تپه ۲۰ تن از کارگران را تحت عنوان «پایان قرارداد همکاری» اخراج کردند.
محمد خنیفر که از سوی دادگاه انقلاب تهران به شش سال زندان محکوم شده است، یکی از کارگران اخراجی است.
کارگران معترض از یکم مهر در اعتراض به اخراج همکاران خود در محل کار تجمع کردند و خواستار بازگشت به کار کارگران اخراجی شدند.
پرداخت به موقع دستمزدها و خلع ید از مالک بخش خصوصی از دیگر خواسته‌های کارگران معترض است. آنها همچنین خواستار پایان دادن به پرونده‌سازی و برخورد امنیتی با کارگران هستند.
۱۰ تن از کارگران نیشکر هفت‌تپه مرداد امسال به هشت ماه حبس تعلیقی و ۳۰ ضربه شلاق محکوم شدند.
اسماعیل بخشی هم در تهران به ۱۴ سال زندان که هفت سال آن قابل اجراست و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شده است. او از دی ماه سال گذشته که برای بار دوم بازداشت شد، همچنان در زندان نگهداری می‌شود.
علی نجاتی، کارگر بازنشسته این شرکت نیز که سال گذشته بازداشت شده بود، همچنان منتظر تشکیل دادگاه برای رسیدگی به پرونده‌اش است.
کارگران شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت‌تپه سال گذشته نزدیک به یک ماه اعتصاب و مقابل مراکز دولتی تجمع کردند و خواستار خلع ید از بخش خصوصی شدند.
در جریان این اعتراضات اسماعیل بخشی و شمار دیگری از کارگران معترض بازداشت شدند. سپیده قلیان، فعال اجتماعی هم به دلیل همراهی با کارگران در اعتراضات بازداشت شد.
اسماعیل بخشی پس از آزادی موقت در آذر ماه سال گذشته فاش کرد در زندان برای اعتراف اجباری شکنجه شده است. به دنبال این افشاگری او و سپیده قلیان بار دیگر بازداشت شدند.
عسل محمدی، امیر امیرقلی، ساناز اللهیاری و امیرحسین محمدی‌فرد، اعضای هیئت تحریریه نشریه اینترنتی گام هم در همین رابطه دستگیر و محاکمه شدند.
دادگاه انقلاب تهران بازداشت‌شدگان این پرونده را به حبس‌های بلند مدت از شش سال تا ۱۹ سال و شش ماه محکوم کرده است.
سخنگوی قوه قضاییه ایران پیش از این گفته بود رئیس قوه قضاییه دستور تجدیدنظر «منصفانه» این پرونده را داده است.
به رغم صدور این دستور که از سوی فعالان کارگری نمایشی خوانده شد، تا به حال تغییری در شرایط بازداشت شدگان این پرونده ایجاد نشده است.

************

هپکو: مبارزات کارگران ثمر می‌دهد

ماه‌ها اعتراض کارگران شرکت هپکو به نتایجی می‌رسد. وزارت کار اعلام کرد که کل معوقات کارگران این شرکت طی هفته آینده پرداخت می‌شود و تمام کارگران بازداشت‌شده آزاد شدند. استاندار مرکزی نیز از فسخ قرارداد سهامدار هپکو به دستور حسن روحانی خبر داد.
حاتم شاکرمی، معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، چهارشنبه ۳ مهر به خبرگزاری مهر گفت: «با پیگیری‌های انجام شده قرار است پس از تأمین اعتبار منابع بانکی، پرداخت حقوق کارگران این شرکت [هپکو] با اولویت در دستور کار قرار گیرد و ظرف هفته آینده، کل مطالبات عقب‌افتاده کارگران هپکو تسویه خواهد شد.»
کارگران شرکت تولید تجهیزات سنگین هپکو اراک ماه‌هاست که به خصوصی‌سازی این شرکت معترضند و خواستار پرداخت چندین میلیارد تومان دستمزد معوقه،‌ تعیین تکلیف سهام‌داری و انتخاب مدیرعامل و اعضای هیئت‌مدیره جدید هستند. آن‌ها همچنین خواهان اجرای قرارداد ساخت ۲۴۰۰ دستگاه انواع ماشین‌آلات راه‌سازی هستند که سال‌ گذشته وزارت راه و شهرسازی آن را تصویب کرد.
به‌گفته حاتم شاکرمی، یکی از بانک‌های کشور (بانک ملی) برای رفع مشکلات شرکت هپکو اعتبار ۵۰ میلیاردی داده است که «فرآیند تأمین این اعتبار در مراحل نهایی قرار دارد و به‌زودی این میزان منابع در دسترس خواهد بود».
بخشی از این منابع برای آغاز خط تولید شرکت و بخشی از آن نیز برای پرداخت مطالبات معوق کارگران در نظر گرفته شده که پرداخت حقوق کارگران در اولویت قرار داده شده است. شرکت تولید تجهیزات سنگین هپکو بزرگترین تولیدکننده ماشین‌آلات راه‌سازی و معدنی در خاورمیانه است که تولید و مونتاژ محصولاتی همچون بلدوزر، لودر، غلتک، بیل و گریدر از جمله تولیدات این شرکت محسوب می‌شد اما طی چند ماه اخیر خط تولید این شرکت متوقف شده است.
روز چهارشنبه همچنین کریم یاوری، مدیرکل حمایت از پایداری مشاغل وزارت کار، از آزادی تمام کارگران بازداشت‌شده هپکو خبر داد.
یاوری همچنین گفت وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به زیرمجموعه‌های مرتبط در وزارتخانه، دستور رفع مشکل کارگران هپکو را ابلاغ کرده بود.
در اعتراضات دوشنبه ۲۵ شهریور کارگران شرکت هپکو، ۲۹ نفر از کارگران بازداشت شده بودند که همگی به‌جز ۶ نفر با قید وثیقه آزاد شدند.
کریم یاوری گفت: «مدیرعامل جدید منصوب شده از سوی سازمان خصوصی‌سازی باید هرچه سریع‌تر نسبت به اخذ تسهیلات مصوب ستاد تسهیل و رفع موانع تولیداز بانک ملی اقدام و با اولویت، مطالبات مزدی کارگران هپکو را پرداخت و برنامه کار و تولید را ارائه نماید.»
این در حالی است که کارگران می‌گویند واگذاری اداره هپکو به یک مدیرعامل جدید مشکلات آن‌ها را حل نمی‌کند و علی آقازاده، استاندار مرکزی نیز پیش از این به این موضوع اشاره کرده است.
کریم یاوری افزوده است: «بهترین اقدام مؤثر برای تولید در شرکت تولیدی و صنعتی هپکو عملیاتی و اجرائی نمودن مصوبات ستاد تسهیل و رفع موانع تولیدات است.»
این ستاد در جریان اعتراضات دور گذشته کارگران هپکو برای پایان دادن به اعتراضات کارگری تصویب کرده بود که وزارت راه و شهرسازی با تأمین اعتبار از سوی سازمان برنامه و بودجه ۲۴۰۰ دستگاه ماشین‌آلات هپکو را خریداری کند تا تولید در این شرکت راه‌اندازی شود. اما این مصوبه به جایی نرسید.
از سوی دیگر روز چهارشنبه استاندار مرکزی خبر داد که قرارداد سهامدار هپکو به دستور حسن روحانی، رئیس‌ جمهوری ایران، فسخ شد.
علی آقازاده به خبرگزاری دولتی جمهوری اسلامی (ایرنا) گفت: «در چهار، پنج روز اخیر نشست‌های متعددی با سازمان خصوصی‌سازی، مسئولان اجرایی کشور با حضور نماینده استانداری برگزار شد که پس از مباحث طولانی، سازمان خصوصی‌سازی با فسخ قرار داد با سهامدار فعلی هپکو موافقت کرد.»
قرار است در دو روز آینده نحوه مدیریت سهامدار جدید هپکو بار دیگر در سازمان خصوصی‌سازی و وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت (صمت) مورد بررسی قرار گیرد. استاندار مرکزی ۳۰ شهریور اعلام کرده بود که حسن روحانی دستور فوری برای بررسی موضوع هپکو صادر کرده است.
روز گذشته، سه‌شنبه ۲ مهر، علی ربیعی، سخنگوی دولت در نشست خبری خود از واگذاری شرکت هپکو به چندین متقاضی در قالب کنسرسیوم خبر داده بود.
پیش ازاین مهدی مقدسی، نماینده اراک در مجلس شورای اسلامی وعضو کمیسیون صنایع ومعادن مجلس،۲۸ شهریور، گفته بود که به وزیران تعاون واقتصاد پیشنهاد شده که یک گروه معدنی درقالب کنسرسیوم متشکل ازشرکت معدنی‌صنعتی گل گهرسیرجان، چادرملو، مس و پیمانکاران بزرگ معدنی ازجمله جهاد نصر،۶۰ درصد سهام شرکت هپکورا دراختیار گیرند.
شرکت تولید تجهیزات سنگین هپکواراک ازسال ۱۳۵۴شروع به فعالیت کرد ودرسال ۱۳۸۵ به بخش خصوصی واگذارشد.

************

دادستان عمومی و انقلاب اراک: ۲۳ نفر از بازداشتی‌های اعتراضات هپکو آزاد شدند

عباس قاسمی، دادستان عمومی و انقلاب اراک در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس از آزادی ۲۳ نفر از کارگران بازداشتی‌ در جریان اعتراضات هفته گذشته کارگران هپکو خبر داد. کارگران هپکو هنوز حقوق تیر و مرداد سال جاری را دریافت نکرده‌اند و دستمزدهای سال‌های ۹۵ تا ۹۷ آن‌ها هم همچنان پرداخت نشده است. آن‌ها خواستار پرداخت حقوق معوقه خود و تعیین تکلیف سهامدار عمده شرکت‌اند. کارگران اعتصاب خود را در پی یک مهلت ۱۰ روزه به مسئولان یکشنبه ۲۴ شهریور اعتصاب را از سر گرفتند و دوشنبه ۲۵ شهریور مسیر راه‌آهن شمال - جنوب را مسدود کردند. در حمله گارد ویژه به کارگران، شماری از معترضان بازداشت شدند. قاسمی به خبرگزاری فاس گفت هنوز شش نفر از کارگران در بازداشت‌اند. دادستان عمومی و انقلاب اراک وعده داد که باقی‌ کارگران بازداشتی که «نقش لیدر اعتراضات» را به عهده نداشتند نیز به زودی آزاد شوند. تعداد دقیق کارگران بازداشتی اعلام نشده است.