افق روشن
www.ofros.com

اخبار، گزارش، اطلاعیه و مصاحبه ... کارگری


رادیو زمانه                                                                                                   چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۹ - ٢٠ مه ۲۰٢٠


تجمع پرستاران گیلانی دارای قرارداد ۸۹ روزه مقابل ساختمان وزارت بهداشت و درمان در تهران

گروهی از پرستاران ۸۹ روزه گیلان به نمایندگی از همکاران خود به تهران رفتند و صبح چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت مقابل وزارت بهداشت و درمان تجمع کردند. آن‌ها خواستار پرداخت حقوق معوقه و تبدیل قرارداد خود شدند. وزارت بهداشت و درمان در پی شیوع کرونا، پرستارانی را در نقاط مختلف ایران با قراردادهای ۸۹ روزه به کار گرفت و در صدد است پس از پایان قرارداد، آن‌ها را بیکار کند.
پرستاران ۸۹ روزه گیلانی که به همین روش جذب شده‌اند در حالی قرار است بیکار شوند که هنوز حقوق خود را نیز دریافت نکرده‌اند. آن‌ها پس از چند بار تجمع در گیلان برای رساندن صدای خود به مسئولان، نمایندگانی را به تهران فرستادند. پرستاران خواستار پرداخت دستمزد معوقه و تبدیل قرارداد به قرارداد دائم هستند. در سایر شهرها نیز پرستاران به قراردادهای ۸۹ روزه و تعویق مزدها و شدت کار اعتراض دارند. علیرضا افشار، نماینده وزیر بهداشت در امور اجرایی مقابله با کرونا در خوزستان، چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت به شدت کار و فرسودگی کادر درمان اذعان کرد و گفت: «اکنون حدود سه ماه است که پرسنل کادر درمانی و پشتیبانی درمان، شبانه‌روز در حال تلاش برای مهار این ویروس هستند و گاهی گزارش‌ها بیانگر این است که بسیاری از آن‌ها ماه‌ها است که والدین و نزدیکان و حتی فرزندان‌شان را ندیده‌اند».

***************

کارگران ساختمانی بیکار و گرسنه‌اند

بیکارسازی کارگران در پی شیوع کرونا ادامه دارد. از پرداخت بیمه بیکاری سه ماهه به کارگران مشمول قانون کار و تامین اجتماعی خبری نیست. صدها هزار کارگر بیکارشده از جمله کارگران ساختمانی که کارفرمای ثابت و قرارداد بیمه ندارند، اساساً مشمول دریافت بیمه بیکاری نمی‌شوند. دولت به کارگران ساختمانی که پیش از شیوع ویروس جدید کرونا نیز اغلب بیکار بودند، وعده پرداخت وام دو میلیون تومانی داد که هنوز پرداخت نشده و توزیع بسته‌های معیشتی نیز به گفته‌ی کارگران نمایشی بوده و بخش بسیار ناچیزی را شامل شده. گرسنگی و نبود بیمه و امکانات بهداشتی هستی کارگران و خانواده‌های آنان را به خطر انداخته است.
اکبر شوکت، رئیس کانون انجمن‌های صنفی کارگران دوشنبه ۲۹ اردیبهشت در گفت‌و‌گو با خبرگزاری دولتی کار ایران (ایلنا) گفت که هر روز تعدادی از کارگران ساختمانی که در پی شیوع کرونا بیکار شده‌اند، به دفتر این انجمن مراجعه کرده و خواستار دریافت سبد کالا می‌شوند.
او در اشاره به تبلیغات بسیج شهرداری تهران که از توزیع غذا و سبد کالا میان کارگران ساختمانی خبر داده بود، می‌گوید آن کمک‌ها در نهایت بین هزار نفر در برخی مناطق محروم تهران توزیع شده است. کارگران روزمزد و ساختمانی شاید آسیب‌پذیرترین قشر کارگران در برابر بحران ناشی از کرونا باشند. آن‌ها که اغلب زمستان نیز به دلیل رکود ساخت و ساز بیکار بودند با شیوع کرونا کاری نمی‌یابند. هر روز در میادین اصلی شهرها، انبوه کارگران ساختمانی ساعت‌ها در انتظار کار هستند و شب سرانجام با دست‌های خالی به خانه باز می‌گردند تا روز بعد این روند را از سر بگیرند.
کلیپی از تجمع کارگران ساختمانی در کوی سعدی شیراز توسط ایلنا منتشر شده که در آن چند تن از کارگران از وضعیت خود می‌گویند.
کارگران جوینده کار از نوجوان ۱۵ ساله‌ای اهل سیستان و بلوچستان، تا مرد ۷۰ ساله در میدان سعدی شیراز منتظرند تا کسی بیاید و آن‌ها را برای یک یا چند روز کار همراه ببرد.
نوجوان ۱۵ ساله می‌گوید پدرش مریض است. او به شیراز آمده تا حاصل کارش را برای تامین خرج خانواده بفرستد. اما کار نیست. خودش هم شب‌ها گرسنه می‌خوابد.
یک کارگر جوان پول‌هایش را از جیب درآورده و نشان می‌دهد: «دو هزار تومان دارم. اگر این هم تمام شود، پول برای رفتن به خانه هم ندارم».
یکی از کارگران می‌گوید از ساعت شش صبح به میدان می‌آید و هشت شب دست خالی به خانه باز می‌گردد.
کارگران همچنین از سوء استفاده کارفرماها از وضعیت فعلی می‌گویند. اگر هم کسی بیاید و کارگر بخواهد، مزدی که پیشنهاد می‌کند نصف مزد قبلی است. به جای ۲۰۰ هزار تومان، صد هزار تومان.
کارگر دیگر از گران شدن بیمه می‌گوید که قبلا برای کارگران ساختمانی ۸۰ هزار تومان بوده و حالا چند برابر شده.
کارگر دیگری می‌پرسد: «بسته‌های معیشتی؟ چه کسی آن‌ها را دیده است؟»
کارگران ساختمانی که کارشان فصلی است، زمستان‌ها بطور معمول بیکارند. بخش قابل توجهی از کارگران ساختمانی فاقد بیمه هستند و تنها منبع درآمد آن‌ها یارانه و کمک معیشتی است و در نتیجه برای تامین مایحتاج روزانه خود با مشکل روبرو هستند.
از سرگیری فعالیت بخش ساخت‌و ساز برای کارگران ساختمانی به معنای اشتغال و تامین هزینه معیشت است. امسال رکود بخش ساختمان، بیکاری در میان حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار کارگر ساختمانی را افزایش داد و کرونا به بیکاری همه‌گیر در این بخش منجر شد. هرچند بیمه بیکاری سه ماهه که دولت پرداخت آن را به کارگران بیمه شده وعده داده، پرداخت نشده و زمان و میزان آن در ابهام قرار دارد، اما این بیمه در هر صورت شامل حال کارگران ساختمانی و سایر کارگران روزمزد مانند کارگران قالیباف، کارگران تالارها، مسافرخانه‌ها، میادین میوه و تره بار، باربرهای درون شهری و رستوران‌ها نیز نمی‌شود.
کارگران ساختمانی و سایر کارگران روزمزد که بیکار شده‌اند علاوه بر مشکل تامین معیشت نگران سلامت خود و خانواده‌هایشان نیز هستند. آن‌ها بیمه نیستند و توان پرداخت هزینه‌های درمان در صورت بیماری را نیز ندارند. محمد رضا تاجیک عضو کمیته مزد شورای عالی کار می‌گوید «دولت حتی جایی را برای اینکه کارگران بروند و اقلام بهداشتی با قیمت مناسب بخرند، در نظر نگرفته است.»
در شهر تهران، تعداد کارگران ساختمانی بیمه شده و بیکار ۱۴۰ هزار نفر است. محمد باقری رئیس کانون انجمن‌های صنفی کارگران ساختمانی تهران می‌گوید این کارگران سال‌ها کار کرده‌اند «اما اکنون که نیازمندند به حال خود رها شده‌اند و هیچگونه حمایتی از لحاظ معیشتی به آنها نمی‌شود».

***************

کارگران اعتصابی دریانوردی خوزستان موقتاً به سر کار باز می‌گردند

شماری از کارگران باسابقه اداره کل بنادر و دریانوردی خوزستان (بندر امام) در اعتراض به قراردادهای یک‌ماهه و سه‌ماهه دست به اعتصاب زده بودند. مدیریت از تمدید قرارداد آنها سر باز زد. کارگران به اعتراض ادامه دادند و موقتاً نتیجه گرفتند. آنها اکنون با پرداخت‌شدن حقوق دو ماه اخیر، «تا هنگام بررسی کامل مطالبات آنها» به سر کار بازگشته اند.
در پی تجمع اعتراضی کارگران اخراجی اداره کل بنادر و دریانوردی خوزستان (بندر امام)، روابط عمومی این سازمان دوشنبه ۲۹ اردیبهشت اعلام کرد حقوق فروردین و اردیبهشت کارگران پرداخت می‌شود و آن‌ها تا «بررسی کامل مطالبات آنان ازطریق مراجع قانونی و ذیصلاح» به سر کار خود باز می‌گردند.
کارگران که با قراردادهای موقت یک ماهه و سه ماهه و از طریق پیمانکار در اداره کل بنادر و دریانوردی خوزستان (بندر امام) کار می‌کنند، با خواست تبدیل قراردادهای یک ماهه و سه ماهه به قرارداد دائم و مستقیم و خواست اجرای طرح طبقه‌بندی مشاغل دست به اعتصاب زده بودند. در واکنش، کارفرما از تمدید قرارداد کارگران خودداری و اقدام به جذب کارگران جدید غیربومی کرد. حراست و گارد دریانوردی از ورود کارگران قدیمی به شرکت جلوگیری کردند.
کارگران که ۱۰ تا ۲۰ سال سابقه کار روز یکشنبه ۲۸ اردیبهشت مقابل فرمانداری ماهشهر تجمع کردند و خواستار بازگشت به کار شدند.
روابط عمومی اداره کل بنادر و دریانوردی خوزستان در بیانیه‌ای اعلام کرد در پی تجمع کارگران مقابل فرمانداری ماهشهر، نشستی در فرمانداری با حضور کارگران برای رسیدگی به خواست‌های آنان برگزار شده است. بیانیه را «باشگاه خبرنگاران جوان» منشر کرده است که در آن نتایج نشست این گونه اعلام شده است:
«در این نشست مقرر شد با توجه به نبود وجود قرارداد کار جدید در سال ۹۹، پیمانکار مربوطه حقوق فروردین ماه و اردیبهشت ماه کارگران مذکور رابراساس آخرین قرارداد پرداخت و تا هنگام بررسی کامل مطالبات آنان ازطریق مراجع قانونی و ذیصلاح، به کار خود در کارگاه خویش ادامه دهند.»

***************

اعتراض کارگران نوبت‌کار پتروشیمی دماوند به تحمیل برنامه کاری جدید

مدیرعامل پتروشیمی دماوند واقع در عسلویه تصمیم است شیفت کاری کارگران نوبت‌کار را تغییر دهند. کارگران در اعتراض به این امر نامه سرگشاده‌ای منتشر کرده و نوشته‌اند بی‌اعتنایی مدیران به خواست کارگران، سبب شده صبر و تحمل کارگران به پایان برسد.
در نامه سرگشاده کارگران پتروشیمی دماوند آمده است که از ابتدای راه‌اندازی پتروشیمی‌های عسلویه برنامه کاری به صورت هفتگی تعریف شده بود و پرسنل نوبتکار یک هفته روز کار، یک هفته شبکار و یک هفته استراحت داشتند. طبق تصمیم مدیرعامل، از ابتدای خرداد و پرسنل نوبتکار در شیفت‌های ۱۲ ساعته، چهار روز روزکار، چهار روز شبکار کار می‌کنند و چهار روز استراحت خواهند داشت. این تصمیم سبب می‌شود کارگرانی که از مناطق دیگر برای کار به عسلویه آمده و در اوقات تعطیلی نزد خانواده خود بازمی‌گردند، امکان دیدار خانواده خود را عملا از دست بدهند.
«نفت ما» ۲۸ اردیبهشت به نقل از نامه سرگشاده کارگران نوشت:
«پرسنل این شرکت تاکنون سعی کرده‌اند با مذاکره و نامه نگاری مدیران این شرکت را منصرف کنند. ولی ادامه این برنامه ممکن است از صبر و تحمل کارکنان خارج شده و عواقب ناخواسته و خطرناکی را نیز در پی داشته باشد.»
کارگران می‌گویند مدیران با اجرای این تصمیم سعی در اسکان اجباری کارگران در منطقه را دارند که هوای آن بسیار آلوده است و به دلیل مهاجرت گسترده، هزینه اسکان و زندگی در آن بالاست.

***************

تن زخمی کارگران معدن: کسی صدای ما را نمی‌شنود

کارگران شرکت معادن زغال سنگ کرمان از ۱۵ اردیبهشت برای دومین بار در سال جاری دست از کار کشیدند، مقابل ساختمان فرمانداری و دفتر امام جمعه در کوهبنان، زرند و راون تجمع کردند و خواستار توقف واگذاری سهام شرکت در بورس، تضمین امنیت شغلی و افزایش حقوق شدند. خواسته‌های آنان اما هنوز برآورده نشده و کارگران همچنان همراه خانواده‌هایشان مقابل ساختمان مرکزی شرکت تحصن کرده‌اند.
روزهای پایانی هفته گذشته ابتدا خبرگزاری‌ها از پایان تحصن سه هزار کارگر زغال‌سنگ کرمان پس از «برآورده شدن بخشی از خواسته‌هایشان» خبر دادند. به فاصله کوتاهی اما کارگران اعتراض را از سر گرفتند.
دور تازه تحصن هنگامی از سر گرفته شد که گروهی به نمایندگی از کارگران برای بررسی و مطالعه طرح پیشنهادی طبقه‌بندی مشاغل و گفت‌وگو با مقام‌های دولتی و مدیران شرکت در یک جلسه مشترک حاضر شدند و پس از آن گفتند: طرح طبقه‌بندی مشاغل هیچ نسبتی با خواسته‌های آنان ندارد و نمی‌توانند آن را بپذیرند.
نگرانی اصلی آنها اما واگذاری سهام شرکت در بورس و قراردادهای موقت است. کارگرانی که با ۲۰ سال سابقه کار حقوق‌شان به سه میلیون تومان هم نمی‌رسد.
آنها می‌گویند همین حالا هم قراردادهایشان موقت است و هر لحظه در خطر بیکار شدن قرار دارند، حالا اگر قرار باشد سهام شرکت در بورس عرضه شود، « دالاهو را بیشتر از اینها اختیاردار تمدید یا عدم تمدید قراردادهای کارگران می‌کند؛ در نتیجه تعداد زیادی از کارگران شغل خود را ازدست می‌دهند».
به اعتقاد کارگران معادن زغال‌سنگ براساس مصوبه دیوان عدالت اداری «دولتی» است و صندوق بازنشستگی فولاد که حالا اختیاردار تمامی سهام این شرکت است حق ندارد به واسطه یک شرکت دیگر، راه را برای خصوصی‌سازی معدن هموار کند.
یکی از کارگران که نامش فاش نشد، به خبرگزاری دولتی کار ایران (ایلنا)، گفته: «از آنجا که برابر رای دیوان عدالت اداری شرکت زغال سنگ کرمان دولتی محسوب می‌شود، کارگران خواهان بهبود امنیت شغلی و معیشت خود هستند. اگر سهام شرکت زغال سنگ وارد بورس شود، بحث خصوصی‌‌سازی مطرح می‌شود. این امر تمام امتیازاتی که کارگران در پی کسب آنها هستند، را از میان می‌برد.».
کارگران معدن که گاه تا ۴۰۰ متر در زیر زمین زغال سنگ استخراج کنند، با سال‌ها سابقه کار و سه شیفت کار در نهایت ماهانه سه میلیون و ۲۰۰هزار تومان حقوق دریافت می‌کنند که بیش از نیمی از آن را باید برای مسکن و خوراک و گاه نیز دارو و درمان هزینه کنند.

کسی صدای ما را نمی‌شنود
کارگران چند خواسته مشخص دارند؛ اول تضمین امنیت شغلی با تبدیل قراردادها، دوم افزایش حقوق‌ها بر اساس ضریب شغلی که با توافق کارگران تعیین می‌شود و سوم هم جلوگیری از فروش سهام شرکت در بورس.
مدیرعامل صندوق بازنشستگی فولاد اما گفته که نمی‌تواند و نمی‌خواهد مانع عرضه سهام شرکت در بورس شود. قرار است تا پایان سال سهام شرکت معادن زغال‌سنگ به همراه چند شرکت زیرمجموعه صندوق در بورس عرضه شود.
معادن زغال‌سنگ کرمان سال ۱۳۹۳ برای رد دیون دولت به صندوق بازنشستگی فولاد واگذار شد و این صندوق هم حالا بر اساس مصوبه دولت به واگذاری سهام شرکت‌های زیرمجموعه موظف شده است. رضا مسرور که هفته گذشته برای گفت‌وگو با مسئولان استانی و نمایندگان کارگران به کرمان رفته بود، پیشنهاد کارگران برای افزایش یک میلیون تومانی دستمزد را نپذیرفت. خبرگزاری کار اما گزارش کرد که مسرور با افزایش ۵۰۰ هزار تومانی دستمزد موافقت کرده است.
سامان مرتاض، مدیرعامل شرکت زغال سنگ کرمان هم مدعی گفته که با افزایش ۵۳۰ هزار تومانی دستمزد کارگران موافقت شده اما این افزایش قرار است در قالب کارانه پرداخت شود و نه افزایش دستمزد.
تبدیل قرارداد موقت کارگران به قرارداد ثابت هم که از نگاه مدیرعامل شرکت و مدیرعامل صندوق بازنشستگی فولاد «ناشدنی» است،چرا که «هیچ کارگری در ایران قرارداد دائم نیست. کارگران ما با شرکت قرارداد ۱ ساله‌ی کار معین دارند و در سالهای اخیر هیچ‌یک از آنها را تعدیل یا اخراج نکرده‌ایم.».
این وعده‌ها و سخنان اما برای کارگران نه رضایت‌بخش است و نه اطمینان‌بخش. برای همین هم همچنان در خیابان مانده‌اند و خانواده‌هایشان هم به آنها پیوسته‌اند تا شاید صدایشان به گوش «مقام‌های بالاتر» برسد.
یکی از کارگران اما به روزنامه جام جم گفته؛ «تاکنون هیچ مسوولی نیامده تا ببیند ما به چه روش و سختی داریم کار می کنیم.».
کارگر دیگری هم گفته؛ «ریه‌ها، کمر و دست و پاهایمان بر اثر کار کردن در این معادن آسیب دیده است. برخی از ما انگشت‌های دستمان قطع شده و بعضی دیگر توان کار کردن نداریم، ولی با وجود این همه شرایط سخت کار معدنکاری ، مسوولان هیچ اقدامی برای رسمی کردن قراردادهای ما انجام نداده اند.».
یک کار دیگر که جواد معرفی شده هم در باره خواسته کارگران گفته: «ما می‌خواهیم قرارداد درستی داشته باشیم و از زیر نظر پیمانکار بیرون بیاییم تا امنیت شغلی داشته باشیم و زن و بچه‌هایمان چند روز آواره خیابان‌ها نشوند. الان ده روز است که ما اعتصاب کرده‌ایم و تمامی معادن زغال سنگ مثل معادن همکار، هشونی، زغال شویی، آبنیل، پابدانا و اسدآباد که تحت پوشش شرکت زغال سنگ کرمان هستند، تعطیلند، اما هیچ کس اقدامی برای رفع مشکل ما نکرده است.».
مسئولان استانی وعده کرده‌اند که مشکلات کارگران را با مقام‌های بالاتر مطرح کنند. استاندار کرمان از وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی خواسته تا این موضوع را بررسی کند. نمایندگان کرمان در مجلس هم در نامه و تذکرهای جداگانه خواستار رسیدگی فوری به «ابهامات موجود» در واگذاری سهام شرکت شده‌اند. هیچ یک اما برای افزایش حقوق و تبدیل قرارداد سه هزار معدن کار گامی برنداشته‌ و آن را به مالک شرکت سپرده‌اند.

***************

کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران مقابل ساختمان شورای شهر تجمع کردند

به گزارش سندیکای رانندگان شرکت واحد اتوبوسرانی تهران، کارگران شاغل و بازنشسته این شرکت صبح یکشنبه ۲۸ اردیبهشت مقابل ساختمان شورای اسلامی شهر تهران تجمع کردند. کارگران در اعتراض به «پرداخت نشدن ۴ درصد حق بیمه مشاغل سخت و زیان‌آور» و همچنین عدم پرداخت حق سنوات گردهم آمدند. در یک ویدئو کوتاه از تجمع کارگران که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده، آنها شعار می‌دهند: شهردار پاسخگو، پاسخگو. مدیر عامل شرکت واحد اتوبوسرانی تهران، سه‌شنبه ۲۳ اردیبهشت از برطرف شدن مشکل رانندگان این شرکت خبر داده و وعده کرده بود: حق بیمه ۴ درصد مشاغل سخت و زیان‌آور آنها در ماه جاری پرداخت شود.

***************

ادامه اعتصاب کارگران زغال‌سنگ کرمان

مسئولان محلی کرمان چند روز پیش پایان اعتصاب کارگران شرکت ملی زغال‌سنگ کرمان را اعلام کردند اما این اعتصاب ادامه یافت. خانواده‌ها همراه کارگران در اعتصاب حاضر شدند و زنان برای بیان مشکلات کارگران به جلوی صحنه آمدند.
اعتصاب کارگران شرکت زغال‌سنگ کرمان از ۱۴ اردیبهشت در اعتراض به واگذاری شرکت و با خواست امنیت شغلی، افزایش دستمزد، اجرای طرح طبقه‌بندی مشاغل، و ایجاد مسکن کارگری آغاز شد.
در ویدئویی که از ادامه اعتصاب در ۲۴ اسفند در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده، زنانی با فرزندان کوچک‌شان در محل اعتصاب از مشکلات معیشتی خانواده و شرایط کار ناعادلانه کارگران می‌گویند و از مسئولان می‌پرسند چطور می‌شود با حقوق یک و نیم میلیون تومانی زندگی کرد.
آن‌ها همچنین به قرارداد موقت کارگران با وجود ۱۵ سال سابقه کار و عملی‌نشدن طرح ساخت مسکن کارگری اعتراض کرده و می‌پرسند چرا مسئولان به وضع کارگران بی‌توجه‌اند.
معادن زغال‌سنگ کرمان برای تسویه بدهی دولت به صندوق بازنشستگی فولاد کشور واگذار شده است و مساله واگذاری آن به شرکتی به نام دالاهو و عرضه سهام آن در بازار بورس سبب موج جدید اعتصاب و اعتراض در این مجتمع شده است.
«خبرگزاری دانشجو» وابسته به بسیج دانشجویی چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت در گزارشی به نقل از کارگران اعتصابی که همراه خانواده‌های خود مقابل شرکت تجمع کرده‌ بودند، نوشت:
«مدیران شرکت زغال‌سنگ قصد دارند ۴۵ درصد از سهام آن را در بورس عرضه کنند… در همان ابتدای شیوع کرونا شرکت تصمیم به تعطیلی کارگران از ۲۵ اسفند تا ۲۵ فروردین گرفت؛ اما در اصل قرار بر این بود که کارگران سه ماه تعطیلی با حقوق داشته باشند و بعد از روند واگذاری، به شرکت بازگشته و با سیاست‌های جدید مواجه بشوند. اما کارگران به محض اینکه متوجه ماهیت ماجرا شدند به سر کارشان بازگشتند».
یک استاد دانشگاه باهنر کرمان نیز به خبرگزاری بسیج دانشجویی گفته است:
«در حال حاضر شرکت زغال‌سنگ کرمان تبدیل به شرکت دولتی شده که آورده‌هایش برای دولت کم بوده و قرار است به دلیل حجمی از بدهی‌ها، واگذار بشود. میزان تولید این شرکت در سه سال اخیر سیل نزولی پیدا کرده و نبود مواد اولیه، زمینه‌ساز این مشکل است. متاسفانه روند تولید شرکت‌های زغال‌سنگ کرمان کاملا سنتی است.»

تا کنون چه گذشته است؟
مدیران صندوق بازنشستگی فولاد و دالاهو می‌خواستند کارگران را برای دریافت سه ماه بیمه بیکاری، به صندوق بیکاری معرفی کنند و پس از طی پروسه عرضه سهام شرکت در بورس، آن‌ها (یا بخشی از آن‌ها) را به سرکار بازگردانند. کارگران اول اردیبهشت در اعتراض به این مساله اعتصاب کردند و پس از تکذیب واگذاری شرکت به کار بازگشتند اما در پی اعلام علنی عرضه سهام شرکت در بورس، اعتصاب را از سر گرفتند.
بیش از سه هزار کارگر شرکت زغال‌سنگ کرمان از ۱۴ اردیبهشت در سه معدن هشونی، همکار و پابدانا با خواست عدم واگذاری معدن به بخش خصوصی، تضمین امنیت شغلی، اجرای طرح طبقه‌بندی مشاغل، و اعمال ضریب سنوات کاری کارگران از ۱,۵ به ۲ برای کاهش سن بازنشستگی دست به اعتصاب، تجمع و راهپیمایی زدند. در روزهای بعد بیش از هزار تن از کارگران همراه خانواده‌هایشان با برپایی چادر در محوطه شرکت تحصن کردند. برخی خانواده‌ها شب را در خودروها سپری می‌کردند.
بعد از ظهر دوشنبه ۲۲ اردیبهشت در هفتمین روز اعتصاب برای رسیدگی به مطالبات کارگران، نشستی با شرکت مدیرعامل صندوق بازنشستگی فولاد، مدیرعامل شرکت زغال سنگ کرمان، مدیر کل اداره کار، نمایندگان بسیج و شوراهای اسلامی کارگران سه معدن هشونی، همکار و پابدانا، و فرمانداران این سه شهر، در اداره کار کرمان برگزار شد. مدیرعامل صندوق بازنشستگی فولاد گفت تا آن جا که قانون اجازه دهد خواست‌های کارگران عملی می‌شود.
او درباره برخی دلایل اعتراض، از جمله کاهش سن بازنشستگی کارگران از خود سلب مسئولیت کرد و افزود: «البته باید توجه داشت که برخی از خواسته‌های کارگران نه تنها از حوزه اختیارات صندوق بلکه از حوزه اختیارات دولت نیز خارج است و نیاز به مصوبه مجلس دارد.» مطابق صورت‌جلسه امضاشده به کارگران وعده داده شده است طرح طبقه‌بندی مشاغل اجرا شود.
اعتصاب اما به‌رغم تلاش بسیج و شورای اسلامی زغال سنگ کرمان، و برخلاف اظهارات مسئولان استان و مدیرکل اداره کار کرمان ادامه یافت.
مدیرعامل صندوق بازنشستگی فولاد و هم مدیرعامل شرکت زغال سنگ کرمان گرچه طرح واگذاری شرکت به بخش خصوصی را انکار می‌کند اما هر دو ضرورت عرضه سهام آن در بورس تاکید دارند و مدعی‌اند به نفع کارگران است.
یکی از مشکلات کارگران هم عدم اجرای طرح خانه‌های کارگری است که قرار بود در اراضی وسیع تحت اختیار شرکت ساخته شوند و تعدادی از کارگران هم برای آن ثبت‌نام کرده بودند اما مدیران زمین‌ها را به فروش رساندند. کارگران نگرانند واگذاری شرکت به دالاهو و عرضه سهام آن در بورس، وسیله‌ای باشد برای فروش باقی ازاضی شرکت.

***************

کرونا: نگرانی کارگران گروه ملی فولاد اهواز از شیوع بیماری

کارگران گروه ملی فولاد اهواز در پی ابتلای چند تن از همکارانشان به بیماری کووید‌ـ‌۱۹، نگران ابتلا به کرونا و انتقال آن به اعضای خانواده خود هستند. در شرکت اقدامات پیشگیرانه لازم انجام نشده و ژل ضدعفونی و ماسک و دستگاه‌های تب‌سنج که قرار بود برای پیشگیری از ابتلای کارگران تهیه شود، در اختیار تعدادی محدودی قرار گرفته و اکثریت کارگران از آن بی‌خبرند.
«جمعی از کارگران شرکت گروه ملی صنعتی فولاد ایران» با انتشار «عریضه‌ای همزمان با جشن کارگر» نوشته‌اند عده‌ای به کووید‌ـ‌۱۹ مبتلا شده اند و تمامی کارگران در اضطراب نسبت به شیوع ویروس جدید کرونا هستند.
آن‌ها پرسیده‌اند: «رئیس و اشخاصی که در این واحد مشغول به کار هستند به چه فکر می‌کنند و بابت این حقوق و مزایای که دریافت می‌کنند٬ مسئولیت‌شان چیست؟»
کارگران گروه ملی فولاد اهواز آذر سال ۹۷ در اعتراض به تاخیر در پرداخت دستمزدها و توقف خط تولید در این واحد و با خواست خلع ید از بانک ملی و بازگرداندن کارخانه به دولت بیش از یک ماه اعتصاب کردند و چندین بار در سطح شهر راهپیمایی کردند. در پی این اعتراضات، مأموران امنیتی در ۲۵ آذر شبانه به خانه‌های کارگران حمله کردند. ۴۲ کارگر گروه ملی فولاد اهواز را دستگیر کردند که بعد گروهی از آن‌ها به قید وثیقه آزاد شدند.
اما بحران در گروه ملی ادامه یافت. تولید به ۱۰ درصد رسید و تیم جدید مدیریت بر مشکلات کارخانه افزود. کارگران در اسفند ۹۸ با انتشار بیانیه‌ای نسبت به وضعیت شرکت و آغاز دوباره اعتصاب و اعتراض هشدار دادند. اما شیوع کرونا و خطر بیماری بر مشکلات کارگران افزود.
در عریضه‌ی جمعی از کارگران فولاد اهواز آمده است که در یک سال و نیم گذشته سه بار مدیرعامل تغییر کرده. هر مدیر عامل دسته‌ای از افراد نزدیک به خود را به شرکت آورده و نتیجه این تغییرها و سوء مدیریت تسریع روند سقوط شرکت است.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان خوزستان گروه ملی فولاد را یکی از چهار شرکت برتر استان به لحاظ کنترل و پیشگیری از شیوع ویروس کرونا معرفی کرده است. کارگران اما نوشته اند:
«هیچ کدام این ادعاها با واقعیت همخوانی ندارد… در طول چند ماه گذشته نه خبری از الکل و ژل‌های بهداشتی بود نه خبری از ماسک و دستگاه‌های تب سنج که بر طبق قول هایی که به پرسنل داده شده بود هم عملی نشد و خبرهایی که به گوش ما می‌رسد حتی اقلامی که برای کل شرکت خریداری شده عده‌ی کمی از این اقلام استفاده می‌کنند و اکثر پرسنل از این خریدها اطلاعی نداشتند و حتی زمانی که افشا شد چندین هزار ژل و بشکه‌های الکل خریداری شده را حتی بین پرسنل تقسیم نکردند که مورد اعتراض پرسنل قرار گرفت، سرپرست واحد ایمنی و بهداشت HSE عنوان کرد که ما تشخیص می‌دهیم که این ژل‌ها و الکل‌ها به چه کسانی داده شود و همینطور هیچ نوع دستگاه تب‌سنج در ورودی و خروجی شرکت برای کنترل تب و همچنین امکانات ضد عفونی شرکت در بخش‌های مختلف وجود ندارد.» این کارگران معترض فولاد اهواز نتیجه گرفته‌اند برای ایستادگی دربرابر نابرابری و سوء استفاده‌ها نیاز است جدا از شوراهای اسلامی کار، تشکل مستقل خود را ایجاد کنند.

***************

دیدار نمایندگان پرستاران معترض با معاون وزارت بهداشت

نمایندگان پرستاران معترض مطالبات خود را به وزارت بهداشت ارائه دادند. این دیدار در پی تجمع اعتراضی روز گذشته پرستاران شرکتی مقابل وزارت بهداشت صورت گرفت.
پنج نماینده پرستاران شرکتی چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت طی دیدار با کامل تقوی نژاد، معاون توسعه مدیریت، منابع و برنامه‌ریزی وزارت بهداشت نامه‌ای حاوی فهرست مطالبات پرستاران شرکتی کشور را به او تحویل دادند و خواستار پیگیری شدند.
به گزارش خبرگزاری دولتی جمهوری اسلامی (ایرنا) این پنج نماینده به نیروهای شرکتی معترضی تعلق دارند که در بیمارستان‌های وابسته به دانشگاه‌های علوم پزشکی شاغل هستند.
روز سه‌شنبه ۲۳ اردیبهشت همزمان با روز پرستار، پرستاران شرکتی که برخی از آنان از استان‌های فارس، یزد، لرستان، همدان، قزوین برای اعتراض به تهران آمده‌ بودند همراه پرستاران تهران مقابل ساختمان وزارت بهداشت واقع در شهرک قدس در غرب تهران تجمع کردند. در پی این تجمع نمایندگان پرستاران برای طرح مطالباتشان به وزارت بهداشت دعوت شدند.
مطالبات پرستاران شرکتی عبارتند از: تبدیل وضعیت استخدامی، حذف شرکت‌های پیمانی و عقد قرارداد مستقیم با پرستاران، افزایش حقوق مطابق با افزایش حقوق پرستاران رسمی، و پرداخت مطالبات معوقه.
پرستاران شرکتی با قراردادهای ۸۹ روزه تا یک ساله کار می‌کنند. برخی از آن‌ها سال‌ها با قراردادهای موقت در وزارت بهداشت کار کرده‌ اما رسمی نشده‌اند و از حقوق و مزایای پرستاران رسمی محروم‌اند. شیوع کرونا بر فشار کار و مشکلات آن‌ها افزوده اما امنیت شغلی ندارند و برخی کماکان با تاخیر در پرداخت دستمزد مواجه‌اند.
وزارت بهداشت پس از شیوع کرونا تعدادی پرستار شرکتی را با قراردادهای ۸۹ روزه به کار گرفته و آن‌ها نگرانند پس از ۸۹ روز قراردادشان تمدید نشود. در گیلان، این پرستاران از زمان آغاز به کار در ۵۸ روز پیش دستمزد هم نگرفته‌اند.
محمد رضا شریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستار دوشنبه ۲۲ اردیبهشت در این باره به خبرگزاری کار ایران (ایلنا) گفت:
«این پرستاران که در شرایط سختی مشغول به کار شده‌اند، هنوز دستمزد فروردین ماه خود را دریافت نکرده‌اند، زمزمه‌هایی مبنی بر احتمال بیکار شدن بعد از بحران کرونا به گوش‌شان خورده، از مزایای ارتقای بهره‌وری برخوردار نیستند و برخی شنیده‌ها حاکی از آن است که برخی از آنها بدون بیمه مشغول به کار شده‌اند.»
پرستاران شرکتی به اعتراض و مقاومت ادامه می‌دهند و برای پیگیری مطالبات خود دست به ایجاد تشکل زده‌اند. در گیلان، کمیته‌ای ۱۰ نفره از پرستاران تشکیل شده است.
یکی از نمایندگان پرستاران پس از دیدار چهارشنبه با سیدکامل تقوی نژاد، معاون توسعه مدیریت، منابع و برنامه‌ریزی وزارت بهداشت به خبرگزاری کار ایران (ایلنا) گفت: «در این نشست تاکیداتی مبنی بر حفظ سنوات پرستاران شرکتی و کم کردن فاصله پرداختی پرستاران شرکتی با سایر پرستاران مطرح شد.»

***************

پرونده‌سازی جدید علیه اسماعیل عبدی در آستانه آزادی

اسماعیل عبدی، فعال صنفی معلمان و زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین به تازگی بعد از پایان زود هنگام مرخصی‌اش به زندان اوین بازگردانده شد. برای عبدی در آستانه آزادی و پایان محکومیت شش ساله، پرونده جدیدی علیه او تشکیل شده است. این معلم زندانی دوشنبه اول اردیبهشت پس از تماس مقام‌های قضایی برای طی کردن روال اداری آزادی‌اش به دادسرای اوین مراجعه کرده بود، اما دوباره بازداشت شد. او تنها چند روز پیش از نوروز ۹۹ به دلیل خطر شیوع ویروس جدید کرونا و با قرار وثیقه ۱۰۰ میلیون تومانی از زندان اوین به مرخصی آمده بود.
رسول بداقی، از فعالان صنفی معلمان در گفت‌وگو با زمانه از پرونده‌سازی جدید علیه اسماعیل عبدی خبر داد. به گفته رسول بداقی قاضی وزیری، قاضی ناظر بر زندان بارها وعده داده بود که اسماعیل عبدی و محمود بهشتی‌لنگرودی، دیگر زندانی سیاسی و سخنگوی کانون صنفی معلمان ایران هرگز به زندان باز نخواهند گشت و استفاده از حق «مرخصی متصل به آزادی» را برای اسماعیل در نظر خواهند گرفت.
■ گفت‌وگوی زمانه با رسول بداقی را بشنوید: اینجا کلیک کنید.
رسول بداقی به زمانه گفت پرونده جدیدی که علیه اسماعیل عبدی گشوده شده مربوط به سال ۱۳۸۹ است و مختومه شده بود:
«آقای عبدی را به چه شیوه‌ای کشاندند آنجا، گفتند شما آزاد هستید و بیا فقط این روال اداری‌اش را طی کن. آنجا که مراجعه کرده دست‌بند زده‌اند به دستش و بردنش زندان. اما درباره پرونده جدید ۱۰ سال زندان، این حکم مربوط به سال ۱۳۸۹ بوده، زمانی که من یک سال از زندانی شدنم گذشته بود و آقای عبدی را هم آورده بودند و بعد از یک مدت بازجویی با وجود اینکه آزادش کرده بودند، اما یک حکم ۱۰ ساله زندان برایش صادر کردند. آقای عبدی آن زمان ۴۰ روز در بازداشتگاه انفرادی بود و آزاد که شد گفتند این حکم تمام شده و پیگیرش نباشید. این حکم ۱۰ سال است که به مدت پنج سال تعلیق شده و در واقع پنج سالی که تعلیق شده سپری شده و پرونده مختومه است. اما این‌ها بعد از اینکه دیده‌اند آقای عبدی به زودی آزاد می‌شود دوباره به دست و پا افتاده‌اند و یک پرونده کهنه و مختومه و غبار گرفته را دوباره تجدید کرده‌اند.»
به گفته رسول بداقی این حکم از حالت ۱۰ سال حبس تعلیقی به حبس تعزیزی تغییر یافته است و این حکم هرگز به رویت اسماعیل عبدی نرسیده و امضایی از او برای حکم فوق الذکر گرفته نشده است، در حالی که بر اساس قانون، حکم بایستی به رویت متهم رسیده و امضاء شود.
حکم ۱۰ سال زندان تعلیقی توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب و به اتهام فعالیت‌های صنفی اسماعیل عبدی در سال ۱۳۸۹ علیه او صادر شده بود.
پرونده‌ای که اکنون سعی دارند بر اساس آن برای اسماعیل عبدی حکم تازه‌ای صادر کنند، در پاییز ۱۳۸۹ در دادگاه اسلامشهر رأی عدم صلاحیت گرفت و به شعبه یک دادگاه انقلاب اسلامی کرج، محل زندگی اسماعیل عبدی ارجاع داده شد. پرونده در شعبه یک دادگاه انقلاب اسلامی کرج نیز بار دیکر رأی عدم صلاحیت گرفت و نهایتا به شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب اسلامی تهران زیر نظر قاضی پیرعباس فرستاده شد. در خرداد ماه ۱۳۹۰ قاضی پیرعباس به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام مقدس جمهوری اسلامی» و بر اساس ماده ۵۰۰ قانون مجازات اسلامی همراه با چند اتهام دیگر، برای اسماعیل عبدی حکم ۱۰ سال زندان تعلیقی صادر کرد.
۱۰ سال زندان تعلیقی به این معنی چنانچه متهم در طول پنج سال تخلفی مرتکب شد، حکم ۱۰ سال زندان به اجرا گذاشته خواهد شد و در صورتی که پنح سال آن سپری شد، حکم به کلی لغو می‌شود. در نتیجه این حکم نه تنها به رویت و امضای اسماعیل عبدی نرسیده است، بلکه پنج سال تعلیقی آن نیز سپری شده است.
قاضی وزیری، قاضی ناظر بر زندان اوین، در حالی بارها وعده عدم بازگشت اسماعیل عبدی و محمود بهشتی لنگرودی به زندان را داده بود، که علاوه بر بازداشت مجدد اسماعیل عبدی، امروز سه‌شنبه ۲۳ اردیبهشت‌ نیز کانال تلگرامی «معلمان عدالت‌خواه» از عدم تمدید مرخصی محمود بهشتی لنگرودی خبر داد و نوشت که تصمیم به بازگرداندن این فعال صنفی به زندان در شرایط‌ شیوع ویروس کرونا، موجب شگفتی و نگرانی‌ است.
کانون صنفی فرهنگیان اسلامشهر سه‌شنبه ۲۲ اردیبهشت ۹۹ با صدور بیانیه حکم ۱۰ سال زندان علیه اسماعیل عبدی را قویا محکوم کرد. در بخشی از این بیانیه چنین آمده است:
«با شگفتی بسیار، باردیگر در یک پرونده ساختگی و دروغین، در پرونده ای مختومه، اسماعیل عبدی به ۱۰ سال زندان محکوم شده است. بر کسی پوشیده نیست، که استبداد حاکم، برای بقای خود از هیچ جنایتی پرهیز نخواهد کرد، هیچ حد و مرزی ندارد، دوست و غریبه، خویش و بیگانه نمی‌شناسد. هرکس کوچک‌ترین انتقادی بکند، حق یا باطل، خودی یا غیر خودی، به سخت‌ترین روش مجازات خواهد شد. هر روز دامنه این آتش بیشتر شعله‌ور خواهد شد، حتی نزدیک‌ترین یاران امروز خود را فردا خواهد سوخت. کانون صنفی فرهنگیان اسلامشهر ضمن محکوم کردن ستم‌هایی که به اسماعیل عبدی و سایر معلمان فعال صنفی و فعالان مدنی به ناحق روا داشته می‌شود، خواهان آزادی فوری همه زندانیان بی‌گناه صنفی-​مدنی از جمله آزادی اسماعیل عبدی می‌باشد.»
کلکتیو (تشکل‌های همسو) سندیکاهای فرانسه نیز در نامه‌ای که در آستانه روز جهانی کارگر منتشر کردند، تداوم حبس محمد حبیبی و بازداشت مجدد اسماعیل عبدی دو عضو هیات مدیره کانون صنفی معلمان تهران را محکوم کرده بودند.

***************

محمود بهشتی لنگرودی با تمدید نشدن مرخصی‌اش به زندان بازگشت

کانال تلگرامی «معلمان عدالت‌خواه» روز سه‌شنبه ۲۳ اردیبهشت‌ از عدم تمدید مرخصی محمود بهشتی لنگرودی، زندانی سیاسی و سخنگوی کانون صنفی معلمان ایران از سوی قوه قضائیه خبر داد و نوشت که تصمیم به بازگرداندن این فعال صنفی به زندان در شرایط‌ شیوع ویروس کرونا، موجب شگفتی و نگرانی‌ست. این منبع نوشته: «با وجود اینکه مطابق بخشنامه نوروزی قوه قضائیه، همه زندانیان سیاسی که تا پنج سال حکم داشته‌اند و یک سوم حکم خود را گذرانده‌اند، باید مشمول آزادی می‌شدند، روز گذشته از دادیاری اوین با این معلم زندانی تماس گرفته شد و از او خواسته شد حداکثر ظرف ۲۴ ساعت خودش را به زندان اوین معرفی کند.» احضار مجدد محمود بهشتی لنگرودی در حالی‌است که در طی دوران مرخصی و با او مراجعه به دادیاری، بارها به او گفته شده بود مشمول بخشنامه است و دیگر به زندان باز نخواهد گشت. دادیاری اوین اما در پاسخ به پیگیری‌های انجام شده برای تمدید مرخصی یا آزادی این معلم زندانی در نهایت اعلام کرد: «اجرای بخشنامه قوه قضائیه بر عهده اجرای احکام است و اجرای احکام هم هنوز جواب نهایی را ابلاغ نکرده است و طبق دستور دادستان، زندانیانی که به دلیل شیوع کرونا به مرخصی اعزام شده بودند باید به زندان برگردند.» محمود بهشتی که از سال ۱۳۸۳ بارها به‌ دلیل فعالیت‌های صنفی خود توسط نهادهای قضائی و امنیتی بازداشت و زندانی شده، در سال ۱۳۸۹ در دادگاهی که فقط پنج دقیقه به طول انجامید و فرصت دفاع به او داده نشد به اتهام «اجتماع و تبانی علیه امنیت داخلی وخارجی» و «تبلیغ علیه نظام» به پنج سال حبس تعزیری محکوم شد. او بعد از تجمعات صنفی معلمان در شهریور ۹۴ از سوی مأموران اطلاعات سپاه در منزل شخصی خود بازداشت و برای اجرای حکم به بند هفت زندان اوین منتقل شد.

***************

کارگران اعتصابی زغال‌سنگ کرمان به بخشی از خواسته‌هایشان دست یافتند

هفت روز اعتصاب بیش از سه هزار کارگر شرکت ملی زغال سنگ کرمان نتیجه داد و پس از یک نشست هفت ساعته در اداره کار کرمان، توافقنامه‌ای برای عملی شدن برخی از خواسته‌های کارگران به امضا رسید. با این وجود،‌ مدیریت هنوز بر سر واگذاری سهام زغال‌سنگ کرمان در بورس ــ یکی از دلایل اعتراض‌ها ــ تأکید دارد.
رضا اسماعیلی، مدیرکل اداره کار استان کرمان اعلام کرد با امضای توافقی که در نشست اداره کار، بعد از ظهر دوشنبه ۲۲ اردیبهشت به دست آمده است،‌ کارگران از سه‌شنبه ۲۳ اردیبهشت کار را از سر گرفته اند.
بیش از سه هزار کارگر شرکت زغال سنگ کرمان از ۱۴ اردیبهشت در سه معدن هشونی، همکار و پابدانا با خواست عدم واگذاری معدن به بخش خصوصی، تضمین امنیت شغلی، اجرای طرح طبقه‌بندی مشاغل، و اعمال ضریب سنوات کاری کارگران از ۱,۵ به ۲ برای کاهش سن بازنشستگی دست به اعتصاب، تجمع و راهپیمایی زدند. در روزهای بعد بیش از هزار تن از کارگران با برپایی چادر در محوطه شرکت تحصن کردند.
بعد از ظهر دوشنبه ۲۲ اردیبهشت در هفتمین روز اعتصاب برای رسیدگی به مطالبات کارگران، نشستی با شرکت مدیرعامل صندوق بازنشستگی فولاد، مدیرعامل شرکت زغال سنگ کرمان، مدیر کل اداره کار، نمایندگان شوراهای اسلامی کارگران سه معدن هشونی، همکار و پابدانا، و فرمانداران این سه شهر، در اداره کار کرمان برگزار شد. مطابق صورت‌جلسه امضاشده به کارگران وعده داده شده است طرح طبقه‌بندی مشاغل اجرا شود.
شرکت زغال سنگ کرمان زیرمجموعه صندوق بازنشستگی فولاد است و این صندوق قصد دارد شرکت زغال سنگ کرمان را به شرکتی به نام دالاهو واگذار و سهام آن را در بازار بورس عرضه کند. رضا مسرور، مدیرعامل صندوق بازنشستگی فولاد، در جلسه دوشنبه حضور داشت. او واگذاری شرکت به بخش خصوصی را انکار کرد:
«موضوع واگذاری این شرکت به بخش خصوصی مطرح نیست و شرکت دالاهو شرکت سرمایه‌گذاری صندوق فولاد است و ۱۰۰ درصد سهام آن متعلق به صندوق فولاد است. بنابراین کارگران نباید نگران واگذاری شرکت به بخش خصوصی باشند.»
صندوق بازنشستگی فولاد یکی از «بازیگران اصلی بورس اوراق بهادار تهران» خوانده می‌شود و رضا مسرور که در بهمن ۹۸ به عنوان مدیرعامل آن منصوب شده، پیش‌تر رییس هیات مدیره و مدیرعامل سازمان منطقه آزاد انزلی، رییس هیات مدیره شرکت سرمایه گذاری کیش، و عضو هیات مدیره شستا بوده است.
مسرور در نشست دوشنبه از عرضه سهام زغال سنگ کرمان در بورس دفاع کرد و آن را به نفع کارگران و در راستای افزایش شفافیت و بازده دارایی‌های شرکت خواند.
مدیرعامل صندوق بازنشستگی فولاد درباره توافقنامه‌ی امضا شده گفت تا آن جا که قانون اجازه دهد خواست‌های کارگران عملی می‌شود.
او درباره برخی دلایل اعتراض، از جمله کاهش سن بازنشستگی کارگران از خود سلب مسئولیت کرد و افزود: «البته باید توجه داشت که برخی از خواسته‌های کارگران نه تنها از حوزه اختیارات صندوق بلکه از حوزه اختیارات دولت نیز خارج است و نیاز به مصوبه مجلس دارد.»
درباره خواست امنیت شغلی کارگران، صدا و سیما به نقل از مسرور نوشته است که «هرگز تعدیل نیرو نخواهیم داشت». همچنین قرار است هیات مدیره معدن و شوراهای اسلامی کار طرحی برای تبدیل قراردادهای یک ساله کارگران به قرارداد پنج ساله ارائه دهند.
زغال‌سنگ کرمان در حالی قرار است در بورس عرضه شود که کارشناسان اقتصادی بازده بسیار بالای بازار بورس (۱۸۰ درصد در سال گذشته و ۶۰ درصد از ابتدای سال جاری) را فشار مضاعفی بر بخش رو به ویرانی تولید می‌دانند.
بخش تولیدی اقتصاد به دلیل تحریم‌ها و بحران ناشی از شیوع ویروس جدید کرونا به شدت ضربه خورده است.

***************

اعتصاب کارگران زغال‌سنگ کرمان وارد هفتمین‌روز شد

اعتصاب کارگران شرکت زغال‌سنگ کرمان برای هفتمین روز ادامه یافت. مسئولان استان بار دیگر وعده‌های پیشین را تکرار کردند.
کارگران زغال‌سنگ کرمان دوشنبه ۲۲ اردیبهشت مقابل ساختمان مرکزی شرکت دست به اعتراض زدند. بر اساس ویدئوی منتشرشده در شبکه‌های اجتماعی، معترضان مدیرعامل زغال‌سنگ کرمان را دروغگو خطاب می‌کنند و خواستار پاسخگویی به مطالباتشان هستند.
معادن زغال‌سنگ کرمان برای تسویه بدهی دولت به صندوق بازنشستگی فولاد کشور واگذار شده است و حالا مدیرعامل صندوق بازنشستگی فولاد هم از فروش سهام شرکت در بورس خبر داده است.
کارگران نگرانند که مجدداً نیروی کار آنها در تملک پیمانکاران قرار بگیرد و آن‌ها به کارگران «اجاره‌ای» تبدیل شوند و از سوی دیگر بخش خصوصی به قصد سودجویی زمین‌های پشتوانه شرکت را به تدریج بفروشد.
آن‌ها همچنین خواهان امنیت شغلی، اجرای طرح طبقه‌بندی مشاغل، اعمال ضریب شغلی بازنشستگی در مشاغل سخت و زیان‌آور، اجرای قانون اضافه کار، افزایش دستمزد متناسب با نوع شغل و میزان سختی کار و اعمال افزایش‌های سالیانه برای کارگران معادن زغال‌سنگ کرمان‌اند.
اعتصاب بیش از سه هزار کارگر شرکت زغال سنگ کرمان ۱۵ اریبهشت با خواست تامین امنیت شغلی، افزایش دستمزد و در مخالفت با واگذاری سهام شرکت اعتصاب کردند. صدها تن از کارگران برای تجمع به کرمان رفته و در ساختمان شرکت زغال سنگ کرمان تجمع کردند.
یکی از کارگران در بیان خواست‌ها گفت: «پس از برگزاری تجمع اول اردیبهشت، مقام‌‌های استان وعده دادند که تا ۱۰ اردیبهشت ماه به مشکلات کارگران رسیدگی می‌کنند. محقق نشدن این وعده و ملغی نشدن تصمیم واگذاری سهام شرکت زغال‌سنگ کرمان به بخش خصوصی موجب شد، که امروز هم دست از کار بکشیم.»
به دنبال این اعتصاب که با تجمع مقابل فرمانداری‌ و دفاتر امام جمعه رزن، کوهبنان و راون همراه بود، استاندار کرمان از تشکیل جلسه و رسیدگی به مطالبات کارگران خبر داد.
قرار بود اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس‌جمهور پنجشنبه هفته گذشته برای رسیدگی به مطالبات کارگران به کرمان سفر کند اما در آخرین لحظه سفرش لغو شد.
رضا اشک سرپرست اداره کل استانداری کرمان امروز در واکنش به تداوم اعتصاب کارگران وعده‌های گذشته را تکرار کرد و گفت برخی از مطالبات کارگران در استان قابل حل است و برخی به تصمیم‌گیری‌های فرا استانی نیاز دارد. او در رابطه با هر دو دسته مشکلات وعده رسیدگی داد.
زغال‌سنگ کرمان در حالی قرار است در بورس عرضه شود که کارشناسان اقتصادی بازده بسیار بالای بازار بورس (۱۸۰ درصد در سال گذشته و ۶۰ درصد از ابتدای سال جاری) را فشار مضاعفی بر بخش رو به ویرانی تولید می‌دانند.
بخش تولیدی اقتصاد به دلیل تحریم‌ها و بحران ناشی از شیوع ویروس جدید کرونا به شدت ضربه خورده است.

***************

کرونا: کارگران بیکارشده دستفروشی می‌کنند

شمار نامشخصی از شاغلان در پی شیوع ویروس جدید کرونا بیکار شده و بدون درآمد مانده‌اند. وعده دولت به مشمولان قانون کار و تامین اجتماعی مبنی بر پرداخت سه ماه حق بیکاری عملی نشده و تعداد بیشتری که حق بیکاری به آن‌ها تعلق نمی‌گیرد در معرض گرسنگی قرار دارند. آن‌ها برای تامین معیشت خود کارهایی از قبیل دستفروشی و زباله‌گردی را در پیش گرفته‌اند.
از تعداد کل کارگران بیکارشده در پی همه‌گیری کرونا آماری در دست نیست. حدود ۸۰۰ هزار کارگر مشمول قانون کار و تامین اجتماعی کار خود را از دست داده‌اند برای دریافت بیمه بیکاری ثبت‌نام کرده‌اند. و تعداد کارگران غیربیمه بیکار شده‌ بیشتر است.
یک کارمند سابق آژانس مسافرتی که امیدی به فعال شدن مجدد این رشته خدمات و بازگشت به کار ندارد، مبلغی قرض گرفته و همراه اندوخته خود صرف خرید سهام کرده با این امید که از رونق کاذب بورس سهمی ببرد.
کارگران بیکار شده در اثر کرونا که اغلب اندوخته‌ای ندارند و هیچ راهی برای کسب درآمد نیافته‌اند، به بازیافت و فروش زباله‌ وری آورده‌اند و برخی نیز دستفروش شده‌اند.
مرتضی یک استادکار سنگ‌کاری که چهار سال سابقه پرداخت حق بیمه دارد، سه ماه است بیکار شده است. او دو ماه برای دریافت حق بیکاری تلاش کرد و سرانجام پاسخ شنید که حق بیکاری به کارگران ساختمانی تعلق نمی‌گیرد. از اول اردیبهشت به دستفروشی روی آورده و اجناسی از لواشک گرفته تا چراغ قوه را در مترو می‌فروشد.
این استاد سنگ‌کاری روز دوشنبه ۲۲ اردیبهشت به خبرگزاری کار ایران (ایلنا) گفت:
«اصلا دوست ندارم توی مترو بچرخم و اجناسم را تبلیغ کنم، اما چاره‌ای هم نیست. به دوستانم که سنگ‌کار، گچ‌کار، کاشی‌کار و… هستند، سپرده‌ام اگر کاری گرفتند مرا خبر کنند تا حداقل کارگری کنم. شرایط سخت است و امثال من که پس‌اندازی ندارند، مجبورند به هر دری بزنند تا پولی دربیاورند.»
مرکز پژوهش‌های مجلس پیش‌بینی کرده است در شش ماهه اول سال جاری سه تا شش و نیم میلیون تن از شاغلان فعلی بیکار می‌شوند.

***************

پرستاران از جان‌گذشته گیلان از حق خود نمی‌گذرند

با آغاز همه‌گیری ویروس کرونا در استان‌های قم و تهران و سپس گسترش همه‌گیری در استان گیلان، در بیمارستان‌های این منطقه کمبود کادر درمان به ویژه پرستاران آشکار شد. وزارت بهداشت تعداد زیادی پرستار را در بیمارستان‌های استان گیلان استخدام کرد اما با قراردادهای ۸۹ روزه حجمی. این قراردادها نه تنها تمدید نمی‌شوند، بلکه پرستاران حتی ۵۸ روز است حقوق خود را هم دریافت نکرده‌اند. تشکل مستقلی برای پیگیری مطالبات پرستاران شکل گرفته است.
محمد رضا شریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستار دوشنبه ۲۲ اردیبهشت در مصاحبه با خبرگزاری کار ایران (ایلنا) گفت:
«این پرستاران که در شرایط سختی مشغول به کار شده‌اند، هنوز دستمزد فروردین ماه خود را دریافت نکرده‌اند، زمزمه‌هایی مبنی بر احتمال بیکار شدن بعد از بحران کرونا به گوش‌شان خورده، از مزایای ارتقای بهره‌وری برخوردار نیستند و برخی شنیده‌ها حاکی از آن است که برخی از آنها بدون بیمه مشغول به کار شده‌اند.»
محمد حسین‌پور، فعال صنفی پرستاری و از پرستاران شاغل در بیمارستان‌های گیلان در مصاحبه با خبرگزاری کار ایران (ایلنا) از مقاومت این پرستاران خبر داده است. پرستاران در گام نخست کمیته‌ای متشکل از ۱۰ نفر ایجاد کرده‌اند. قرار است این کمیته در گفت‌وگو با با دانشگاه علوم پزشکی گیلان مطالبات پرستاران را پیگیری کند.
نرجس خانعلی‌زاده، پرستار گیلانی نخستین پرستاری بود که در استان گیلان هنگام کار به بیماری کووید ۱۹ مبتلا شد و جان خود را از دست داد. اوایل اسفند که بیماری کووید ۱۹ از قم به استان گیلان سرایت کرد، هنوز ایران از کمک‌های چین برخوردار نشده بود. پرستاران و پزشکان با کمترین امکانات در مراکز درمانی کار می‌کردند. ایمان معین‌زاده، علی شیخ مرادی و غلامرضا وثوقی‌کیا از پرستارانی بودند که در بیمارستان‌های گیلان در اثر ابتلا به کووید ۱۹ جان خود را از دست دادند. در چنین شرایطی عده‌ای از پرستاران از شهرستان‌‌های دیگر ایران با امید استخدام رسمی دعوت وزارت بهداشت برای کار در مراکز درمانی گیلان را اجابت کردند.
محمد حسین‌پور در ادامه مصاحبه با ایلنا می‌گوید:
«خیلی از آنها ناقل شدند و بیماری را به بستگان‌شان انتقال دادند. آنها در شرایط مساوی با دیگر پرستاران کار کردند و جان‌شان را کف دست‌شان گرفتند اما از مزایای حداقلی نیز برخوردار نیستند.» به گفته این فعال صنفی شنبه گذشته شمار زیادی از این پرستاران در اعتراض به این بی‌عدالتی مقابل دانشگاه علوم پزشکی گیلان گرد آمدند. نامه‌ای بر اساس درخواست این پرستاران تنظیم و به ریاست دانشگاه علوم پزشکی گیلان تسلیم شد.
تبعیض بین پرستاران فقط مختص استان گیلان نیست، بلکه یک سیاست طراحی‌شده است که در سال ۹۳ به اجرا درآمد و تاکنون هم ادامه دارد. شریفی‌مقدم، دبیرکل خانه پرستار در ادامه گفت‌وگو با ایلنا درباره این سیاست تبعیض‌آمیز می‌گوید:
«سیاست وزارت بهداشت طی هفت تا هشت ساله گذشته بر دو چیز مبتنی بوده است. یکی افزایش عرضه یعنی افزایش تعداد فارغ‌التحصیلان پرستاری و دومی از بین بردن امنیت شغلی پرستاران. همه این‌ها تلاشی است از سوی وزارت بهداشت و درمان در راستای ارزان‌سازی نیروی کار پرستاری.»
به گفته دبیرکل خانه پرستار در این مدت بیش از ۳۵ درصد از پرستاران کشور به طور غیررسمی قرارداد دارند و به یک معنا «شرکتی» و به معنای دیگر «اجاره‌‌ای» هستند. این الگو از برخی کشورهای پیشرفته غربی با سیاست‌های نئولیبرالیستی به وام گرفته شده است. در این کشورها، شرکت‌های واسطه پرستارانی را از کشورهای کمتر توسعه‌یافته با قراردادهای کوتاه‌مدت و با قیمت ارزان استخدام می‌کنند و به بیمارستان‌ها «اجاره» می‌دهند. شرکت‌های واسطه هم پولی از بیمارستان می‌گیرند و هم بخشی از مزد پرستاران را به جیب می‌زنند. یک رانت‌خواری آشکار که به عنوان برده‌داری مدرن درک می‌شود.

***************

اعتراض کارگران معدن کرمان ادامه دارد

در استان کرمان اعتراض کارگران معدن ادامه دارد و نزدیک به سه هزار کارگر همچنان به تجمع و تحصن ادامه می‌دهند. آنها همچنان خواستار شفاف‌سازی در باره روند واگذاری سهام شرکت، اجرای طرح طبقه‌بندی مشاغل و تضمین امنیت شغلی خود هستند.
به گزارش سایت خبری «راه آرمان کرمان» اعتراض کارگران معدن کرمان صبح یکشنبه ۲۱ اردیبهشت ماه نیز ادامه یافت. کارگران معدن از ۱۵ اردیبهشت امسال برای دومین بار در سال جاری دست به اعتصاب و تجمع زدند.
سه هزار کارگر معدن اول اردیبهشت امسال نیز در اعتراض به «زمزمه‌های مبنی بر واگذاری سهام شرکت به یک شرکت به نام دالاهو»، «عدم اجرای طرح طبقه‌بندی مشاغل»، «نداشتن امنیت شغلی» و «پایین بودن دستمزدها» اعتصاب کردند. به دنبال این اعتصاب که با تجمع مقابل فرمانداری‌ و دفاتر امام جمعه رزن، کوهبنان و راون همراه بود، استاندار کرمان از تشکیل جلسه و رسیدگی به مطالبات کارگران خبر داد.
با وجود تشکیل این جلسه و درخواست استاندار و نمایندگان کرمان از وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای شفاف‌سازی در باره واگذاری سهام شرکت معدن زغال‌سنگ کرمان به یک شرکت دیگر، روابط عمومی صندوق بازنشستگی فولاد ۱۴ اردیبهشت دوباره بر واگذاری سهام شرکت در بازار بورس تاکید و اعلام کرد: سهام این شرکت از طریق شرکتی به نام «تجارت دالاهو» در بورس عرضه خواهد شد.
معادن زغال‌سنگ کرمان که از بزرگترین معادن زغال‌سنگ در ایران به شمار می‌آید برای تسویه بدهی دولت به صندوق بازنشستگی فولاد کشور واگذار شده است و حالا مدیرعامل صندوق بازنشستگی فولاد هم از فروش سهام شرکت در بورس خبر داده است.
مدیرعامل شرکت معدن کرمان هم عرضه سهام شرکت در بورس را الزامی دانسته و گفته است: اگر صندوق بازنشستگی فولاد سهام شرکت را در بورس عرضه نکند، معدن در اختیار سازمان خصوصی‌سازی قرار خواهد گرفت.
محمد‌مهدی زاهدی، نماینده کرمان و رواور در مجلس شورای اسلامی اما صندوق بازنشستگی فولاد و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی را مسئول و پاسخگوی ادامه اعتراض کارگران دانسته است. او اما گفته : «مسئولان دولتی معذوریت‌هایی برای پاسخ دادن به مطالبات کارگران ندارند».
مدیرکل حراست اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز خواسته‌های کارگران را «فرااستانی» عنوان کرده و از مدیران صندوق بازنشستگی فولاد درخواسته است «به استان کرمان سفر کرده و مطالبات کارگران را از نزدیک بشنوند و به آن ها پاسخ دهند».
تصمیم‌گیری در باره طبقه‌بندی مشاغل اما به ظاهر در حیطه اختیارات استانی است. به گزارش «کرمان‌نو»، شنبه ۲۰ اردیبهشت، ۲۰ تن از نمایندگان کارگران طرح طبقه‌بندی مشاغل را پس از اصلاح در شورای تامین استان، بازخوانی کرده‌اند.
یکی از کارگران حاضر در این جلسه اما گفته که کارگران این طرح را قبول ندارند. به گفته این کارگر که نامش فاش نشده است، در طرح اولیه طبقه‌بندی قرار بود درمجموع ۲,۵ میلیارد تومان به حقوق و مزایای کارگران اضافه شود که طبق بررسی‌های طرح طبقه‌بندی فعلی جمع آن به ۳۵۰ میلیون کاهش یافته و بسیاری از مزایای جنبی مانند سختی کار، بدی آب و هوا، هزینه نهار و آلایندگی حذف شده است. سامان مرتاض مدیرعامل شرکت زغال‌سنگ کرمان اما اجرای «ناقص» طرح طبقه‌بندی مشاغل را رد کرده و مدعی شده است: طراح طرح طبقه بندی مشاغل زغال‌سنگ، استاد دانشگاه و رئیس صنف طرح طبقه بندی مشاغل در ایران است که برای توجیح این طرح در جلسه ای با حضور نمایندگان کارگری حاضر شده است.
توضیحات او و مدیران استانی اما تا به حال نتوانسته رضایت کارگران را جلب کند. کارگران به تجمع و اعتصاب ادامه می‌دهند. اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس دولت و وزیر صنعت، معدن و تجارت قرار بود در هفته گذشته به کرمان سفر کردند. این سفر اما به دلیل اعلام نشده لغو شد. وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی هم که به گفته استاندار کرمان، قرار بود برای پاسخگویی و شفاف‌سازی در باره واگذاری معدن کرمان در جلسه استانی حاضر شود، هنوز به کرمان نرفته است.

***************

افغانستان: ۱۲ جسد دیگر از غرق‌شدگان پیدا شد

مقامات افغانستان روز پنج‌شنبه هفتم می/ ۱۸ اردیبهشت اعلام کردند ۱۲ جسد دیگر از اجساد مهاجرانی را یافتند که توسط مرزبانان ایرانی به هریرود انداخته شده‌اند.
خبرگزاری رویترز با انتشار این خبر اعلام کرد که تا این لحظه شمار اجساد کشف شده به دنبال وقوع این حادثه به ۱۷ نفر رسیده است. منابع محلی در افغانستان اما از مرگ ۲۳ تا ۲۵ نفر خبر می‌دهند که دست‌کم یک کودک ۱۱ ساله هم در میان آنان بوده است.
بیشتر بخوانید: قتل ۲۳ مهاجر افغانستانی: وزارت خارجه‌ افغانستان بررسی می‌کند
جمهوری اسلامی ادعای دخالت مرزبانان خود را در این سانحه رد می‌کند.
رویترز می‌نویسد این پرونده باعث ایجاد بحران دیپلماتیک بین دو کشور همسایه شده که روابط تجاری، اقتصادی و فرهنگی با یکدیگر دارند.
مقامات افغان و بازماندگان این حادثه می‌گویند گروهی متشکل از حدود ۵۰ مرد از ولایت هرات که در تلاش بوده‌اند وارد ایران شوند، توسط مأموران مرزبانی این کشور بازداشت شده‌اند و بعد مجبورشان کرده‌اند به میان رودخانه هریرود بپرند که مرز میان ایران، افغانستان و ترکمنستان است.
عبدالغنی نوری، والی ولسوالی گلران هرات گفته است:
«۵۰ افغان به رودخانه انداخته شدند. ۱۷ جسد تاکنون پیدا شده است.»
نوری روز یک‌شنبه گفته بود مقامات پنج جسد را از رودخانه هریرود یافته‌اند.
این مقام مسئول محلی در تازه‌ترین گفته‌های خود با تأکید بر یافته‌های قبلی در مورد این ماجرا گفته است که مطابق تحقیقات مقدماتی این مهاجران با تهدید اسلحه در منطقه‌ای به نام «دهانه ذوالفقار» در ایران به رودخانه ریخته شده‌اند.
به دنبال انتشار خبر پیدا شدن ۱۲ جسد دیگر در هریرود، رویترز نوشته است مقام‌های وزارت امور خارجه ایران برای اظهار نظر در این مورد در دسترس نبوده‌اند.
اما یک روز پس از این حادثه، عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی در بیانیه‌ای اعلام کرد که این حادثه در خاک افغانستان رخ داده است:
«مرزبانان جمهوری اسلامی ایران وقوع هر گونه حادثه این‌چنینی را در خاک کشور ما رد و تکذیب می‌کنند.»
حدود دو و نیم میلیون مهاجر افغانستانی -قانونی یا فاقد مدرک- در ایران زندگی می‌کنند. این جمعیت به منظور یافتن معاش و به دنبال تنگدستی و بیکاری حاصل از جنگ‌های ویرانگر در افغانستان اکثرا از سمت هرات وارد ایران شده‌اند.
مقام‌های سازمان ملل اما می‌گویند به دنبال شیوع ویروس کرونا در ایران بیش از ۱۵۰ هزار افغانستانی مهاجر به کشور خود بازگشته‌اند.
به دنبال انتشار خبر کشته شدن شماری از مهاجران افغان به دست مرزبانان ایرانی در هریرود، ده‌ها نفر از ساکنان محلی هرات با نقض مقررات قرنطینه که برای جلوگیری از همه‌گیری کرونا وضع شده، تظاهرات ضد ایرانی برپا کردند: فعالان مدنی خواهان پیگیری کشتار کارگران در مرز ایران شدند
خبرهایی از بروز خشونت در این تظاهرات منتشر شده و رویترز نوشته است برخی از معترضان پنجره‌های کامیون‌های ایرانی را خرد کرده‌اند.
واشنگتن هم وقوع این حادثه را محکوم کرده و مقام‌های افغانستان را به انجام تحقیقات کامل برای پاسخگو کردن عاملان این حادثه ترغیب و تشویق کرده‌اند.
وزارت امور خارجه افغانستان روز چهارشنبه اعلام کرد که تهران برای روشن شدن حقایق این حادثه و هویت عاملان آن، موافقت کرده است تا کمیته تحقیقات مشترکی تشکیل شود و در مورد این حادثه تحقیق کند.

***************

دو هزار پرستار به نشانه اعتراض از تمدید قرارداد موقت در سال جاری خودداری کرده‌اند

حدود دو هزار تن از پرستاران شرکتی که سال‌ها با قرارداد موقت به کار گرفته شده‌اند، در اعتراض به عدم تبدیل قرارداد خود به رسمی از سوی وزارت بهداشت و درمان، شغل خود را ترک کرده و از تمدید قرارداد در سال جدید خودداری کرده‌اند. محمد شریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستار چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت در گفت‌و‌گویی با خبرگزاری پانا، وابسته به وزارت آموزش و پرورش با استناد به آمار معاونت پرستاری وزارت بهداشت از خودداری دو هزار پرستار از تمدید قرارداد خبر داد و افزود: «اگر در برهه‌ای از زمان پرستاران شرکتی تصمیم بگیرند که قراردادشان را لغو کنند و این روند ادامه داشته باشد، فاجعه است». شریفی مقدم اسفند ۹۸ درباره تصمیم بخشی از پرستاران به عدم تمدید قراردادشان در نامه‌ای سرگشاده به حسن روحانی رئیس‌جمهوری هشدار داده بود. پرستاران به‌ویژه پرستاران شرکتی که با قراردادهای ۸۹ روزه تا یک ساله و حداقل دستمزد به کار گرفته می‌شوند، پیش از شیوع کرونا بارها در اعتراض به نوع قرارداد، تعویق مطالبات و شرایط کار نامناسب تجمع و اعتراض کرده‌اند. همه‌گیری کرونا وضعیت پرستاران را دشوارتر کرده است. فشار کار، کمبود امکانات بهداشتی و پیشگیرانه و استرس تحمیل‌شده به آنان در کنار نبود امنیت شغلی و دستمزد پائین ادامه کار را برای برخی غیرممکن کرده است.

***************

۱۷ درصد کارگران شهرداری تهران مشکوک به ابتلا به کرونا هستند

۴۴ تن از کارگران شهرداری تهران به بیماری کووید۱۹ مبتلا شده اند و دو هزار و ۶۱۰ تن (۱۷ درصد) نیز مشکوک به ابتلا به ویروس جدید کرونا هستند. این خبر در حالی اعلام می‌شود که یک ماه پیش (۱۷ فروردین) یک عضو شورای شهر تهران از ابتلای ۲۰۰ تن از کارکنان شهرداری تهران به کرونا و مرگ ۱۰ تن خبر داده بود.
حمید چوبینه مدیر عامل شرکت «شهرسالم» وابسته به شهرداری تهران روز چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت در گفت‌و‌گو با خبرگزاری مهر افزود تست غربالگری سلامت که بر روی بیش از ۱۵ هزار و ۵۰۰ تن از کارگران خدمات شهری انجام شده نشان داده است ۲۶۱۰ تن علائمی مشابه کرونا داشته‌اند. آزمایش تکمیلی و انجام ۳۰۰ سی‌تی‌اسکن هم حاکی است ۴۴ تن از آنان به بیماری کووید ۱۹ مبتلا شده‌اند.
مدیرعامل شرکت شهر سالم نوشت تست کرونا برای کارگران و کارمندان شهرداری رایگان است. غربالگری ۴۷ هزار کارمند و کارگر شرکت‌های تابع شهرداری هم انجام شده و نتیجه تست ۸۰ تن مثبت بوده است.
مجید فراهانی عضو شورای اسلامی شهر تهران روز یکشنبه ۱۷ فروردین در جلسه شورای شهر تهران گفت تا کنون ۲۰۰ تن از کارکنان شهرداری تهران به بیماری کووید ۱۹ مبتلا شده و ۱۰ تن نیز جان خود را از دست داده‌اند. در اسفند ۹۸ اعلام شد مرتضی رحمان‌زاده شهردار منطقه ۱۳ تهران به کووید ۱۹ مبتلاست. محسن هاشمی، رئیس شورای شهر تهران پس از اعلام این خبر خود را قرنطینه کرد و آزمایش کرونا انجام داد. شورای شهر هم کار خود را به مدت یک هفته تعطیل کرد.
اما کارگران شهرداری به کار ادامه دادند. کارگران شهرداری‌ها در شهرهای مختلف از جمله تهران بارها به در اختیار نداشتن امکانات پی

کرونا در نیشکر هفت‌تپه - مدیرعامل انکار می‌کند

سندیکای کارگران نیشکر هفت‌تپه از ابتلای دست‌کم ۱۰ تن از کارگران این مجتمع به ویروس جدید کرونا در قسمت کوره‌های بخار و تولید شکر خبر داد و خواستار اعطای مرخصی با پرداخت حقوق به کارگران شد.
سندیکای نیشکر هفت‌تپه ۱۶ اردیبهشت در بیانیه‌ای در کانال تلگرامی خود اعلام کرد که ۱۰ تا ۱۵ کارگر به کرونا مبتلا شده‌اند اما مدیران پس از مشاهده این موارد، هیچ اقدامی برای پیشگیری از آلودگی بیشتر انجام نداده‌اند و کارخانه به روال عادی فعالیت می‌کند.
سندیکای نیشکر هفت‌تپه در بیانیه خود گفته است که اگر مدیران توانایی فراهم‌آوردن امکانات بهداشتی ضروری برای جلوگیری از گسترش کووید‌ـ‌۱۹ بین کارگران را ندارند، آنها را به مرخصی با حقوق بفرستند.
امید اسدبیگی، مدیرعامل مجتمع اما خبر ابتلای کارگران به بیماری کووید ۱۹ را تکذیب کرد. خبرگزاری دولتی کار ایران (ایلنا) به نقل از اسدبیگی نوشت خبر ابتلای چند کارگر صحت ندارد. ایلنا همچنین به نقل از «منابع کارگری» خود نوشت که «بحث ابتلا به کرونا در هفت‌تپه جدی نیست؛ قبل از این، فقط یکی از کارگران به کرونا مبتلا شده بود که بهبود یافت و در روزهای بعد، یکی دیگر از کارگران به خاطر داشتن نشانه‌ها به قرنطینه منتقل شد.»
حسین آمیلی، نماینده تام‌الاختیار مدیرعامل هفت‌تپه نیز با گفتن این که کرونا یک بحث سراسری است و آلودگی همه جا هست، چنین واکنش نشان داد: «ما مجموعه‌ای هستیم با ۷ هزار کارگر و طبیعی است که نگرانی‌هایی باشد». به گفته‌ی او، دو تن مشکوک به ابتلا به کرونا در قرنطینه هستند.
مجتمع نیشکر هفت‌تپه درپی حاد شدن بحران کرونا، یک بار هم به دلیل نحوه «گندزدایی» کارگران مساله‌ساز شد. انتشار کلیپی که نشان می‌داد کارگران نِی‌بر به صف شده و سم‌پاشی می‌شوند، اعتراض فعالان اجتماعی به مسئولان کارخانه را برانگیخت. آن‌ها نحوه برخورد مسئولان با کارگران را تحقیرآمیز خواندند.
نیشکر هفت‌تپه با شیوع کرونا در حال تولید الکل طبی برای کمک به مبارزه با این بیماری است و خط تولید جدید الکل طبی را راه‌اندازی کرده است.

***************

سه هزار کارگر زغال سنگ کرمان اعتصاب کردند

بیش از سه هزار کارگر شرکت زغال سنگ کرمان روز دوشنبه ۱۵ اریبهشت با خواست تامین امنیت شغلی، افزایش دستمزد و در مخالفت با واگذاری سهام شرکت اعتصاب کردند. صدها تن از کارگران برای تجمع به کرمان رفته و در ساختمان شرکت زغال سنگ کرمان تجمع کردند.
در پی اعتصاب اول اردیبهشت کارگران که با همین خواست‌ها صورت گرفته بود مسئولان استان وعده رسیدگی دادند اما به این وعده عمل نشد و روز یکشنبه ۱۴ اردیبهشت روابط عمومی صندوق بازنشستگی فولاد مجددا بر واگذاری سهام شرکت در بازار بورس تاکید کرد. کارگران می‌گویند مگر ما برده‌ایم که بخواهیم در اختیار یک شرکت دیگر باشیم؟
کارگران نگرانند که مجدداً نیروی کار آنها در تملک پیمانکاران قرار بگیرد و آن‌ها به کارگران «اجاره‌ای» تبدیل شوند و از سوی دیگر بخش خصوصی به قصد سودجویی زمین‌های پشتوانه شرکت را به تدریج بفروشد.
آن‌ها همچنین خواهان امنیت شغلی، اجرای طرح طبقه‌بندی مشاغل، اعمال ضریب شغلی بازنشستگی در مشاغل سخت و زیان‌آور، اجرای قانون اضافه کار، افزایش دستمزد متناسب با نوع شغل و میزان سختی کار و اعمال افزایش‌های سالیانه برای کارگران معادن زغال‌سنگ کرمان‌اند.
یکی از کارگران در بیان خواست‌ها گفت: «پس از برگزاری تجمع اول اردیبهشت، مقام‌‌های استان وعده دادند که تا ۱۰ اردیبهشت ماه به مشکلات کارگران رسیدگی می‌کنند. محقق نشدن این وعده و ملغی نشدن تصمیم واگذاری سهام شرکت زغال‌سنگ کرمان به بخش خصوصی موجب شد، که امروز هم دست از کار بکشیم.»
کلیپی از اعتصاب و تجمع کارگران در دفتر زغال سنگ کرمان منتشر شده است. کارگران در اعتراض به وعده‌های عملی نشده مدیرعامل شعار می‌دهند: دروغگو، دروغگو، مدیرعامل دروغگو / خصوصی نمیخوایم، خصوصی نمیخوایم.
یکی از کارگران در توضیح مطالباتشان گفت:
«خواسته ما قانونی، منطقی و قابل اجراست. به مسئولان نامه و درخواست داده‌ایم. نزدیک دو سال و نیم پیگیری کردیم. قرار بود امنیت شغلی ما تامین شود. مگر با برده‌ایم که بخواهیم در اختیار یک شرکت دیگر باشیم؟ ما یا باید زیر نظر صندوق بازنشستگان بمانیم یا دولت مسئولیت شرکت را بر عهده بگیرد. ما دویست کیلومتر راه آمده‌ایم تا این جا اعتراض کنیم. ما خواستار امنیت شغلی هستیم. دستمزد معقول می‌خوایم. دستمزدی که زندگی‌مان با آن بچرخد. قیمت لپه که ۸ هزار تومان بود بعد از شیوع کرونا ۲۴ هزار تومان است، خواستار دستمزد متناسب با هزینه‌ها هستیم.»
شرکت معادن زغال سنگ کرمان سال ۱۳۹۲ برای تهاتر بدهی‌های دولت به شرکت صندوق بازنشستگان فولاد واگذار شد و حالا نیز قرار است سهام آن در بورس عرضه و واگذار شود. کارگران مخالف‌اند و اول اردیبهشت در سه معدن در کوهبنان، زرند و رواور اعتصاب و تجمع کردندو دست به راهپیمایی زدند.
استاندار کرمان درپی اعتصاب اول اردیبهشت که ظاهرا می‌خواست نگرانی کارگران از عدم امنیت شغلی و اخراج را برطرف کند، موقت و یکساله بودن قرارداد کار را طبیعی دانست که «در همه‌جا حتی دولت هم یکساله بسته می‌شود» و افزود: «این ضمانت را می‌دهیم که قراردادی بدون دلیل رد نشده و کارگری بدون دلیل اخراج نشود».
از هنگام رواج قراردادهای موقت کارفرمایان دیگر نیازی به اخراج کارگران ندارند بلکه در پایان مهلت قرارداد به بهانه عدم نیاز، کارگران «مازاد» را اخراج می‌کنند. تا کنون هزاران کارگر به این روش بیکار شده‌اند.
مسئولان دولتی، مدیران و مالکان معدن و نمایندگان کرمان در مجلس شورای اسلامی شنبه ششم اردیبهشت برای رسیدگی به اعتراض کارگران مذاکره کردند اما پیش از آغاز جلسه نمایندگان کارگران را بیرون کردند. نماینده کرمان در مجلس هم از نهادهای امنیتی خواست با کارگران معترض به شدت برخورد کنند.

***************

اعتصاب کارگران شرکت ملی حفاری ایران در اعتراض به اخراج دسته‌جمعی

بنا به ویدئوهای منتشرشده در شبکه‌های اجتماعی، گروهی از کارگران شرکت ملی حفاری ایران دوشنبه ۱۵ اردیبهشت در اعتراض به اخراج دسته‌جمعی مقابل ساختمان این شرکت در اهواز تجمع کردند. به گفته‌ی معترضان، ۱۰۰ تن از کارکنان این شرکت اخراج شده‌اند و قرار است ۵۰۰ نفر دیگر هم به زودی اخراج شوند. این سومین بار است که کارگران در روزهای اخیر در اعتراض به اخراج دسته‌جمعی اعتصاب و تجمع می‌کنند. در پی تحریم‌های نفتی و مالی ایران از سوی آمریکا صادرات نفت ایران کاهش یافته و واردات قطعات دکل‌های حفاری به ایران محدود شده است. خبرگزاری رویترز در اسفند ۹۸ نوشت از ۱۶۰ دکل نفتی ایران، دست کم ۴۰ دکل فعالیت خود را متوقف کرده‌اند یا تحت تعمیرات قرار دارند. نزدیک به نیمی از دکل‌های ایران توسط شرکت ملی حفاری ایران (وابسته به شرکت ملی نفت ایران) اداره می‌شوند. شرکت ملی حفاری ایران ۷۳ دکل خشکی و دریایی دارد. بقیه ۱۶۰ دکل حفاری ایران متعلق به شرکت‌ حفاری شمال و شرکت‌های کوچکتر است. به نوشته رویترز اسناد مالی شرکت ملی حفاری ایران شرکت نشان می‌دهد درآمد ۱۷ دکل آن «صفر» است و شش دکل نیمه‌فعال‌اند. تعداد دکل‌های غیرفعال این شرکت در ۲۰۱۷ پنج دکل و در ۲۰۱۶ چهار دکل اعلام شده بود. از سوی دیگر شرکت حفاری ملی ایران قراردادی برای توسعه دو میدان نفتی امضاء کرده است. نفت‌آنلاین یکشنبه ۱۴ فروردین نوشت مدیرعامل و رئیس هیات مدیره آن به همراه یک شرکت خدمات مهندسی قراردادی به ارزش ۶۰ میلیون دلار برای توسعه دو میدان نفتی در استان خوزستان امضا کردند. این میادین سپهر و جفیر نام دارند و در غرب کارون در استان خوزستان واقع‌اند.

***************

روز جهانی کارگر تحت تأثیر کرونا: خودمان را قربانی نمی‌کنیم

روز جهانی کارگر در سه کشور بحران‌زده اروپایی: در یونان معترضان با وجود منع قانونی هرگونه تجمع، مقابل پارلمان در آتن گردهمایی بزرگ، منظم و سازماندهی شده‌ای برگزار کردند. در فرانسه شهروندان با ابتکارهای خودجوش روی بالکن خانه‌ها روز جهانی کارگر را در همبستگی با فعالان محیط زیست جشن گرفتند. حال و هوای پایتخت آلمان اما شورشی است. پنج هزار پلیس آلمان برای مقابله با معترضان در محله کرویتسبرگ برلین بسیج شده‌اند.

خودمان را قربانی نمی‌کنیم!
شماری از کارگران، پرستاران و دانشجویان به مناسبت اول ماه مه، روز جهانی کارگر مقابل پارلمان یونان در آتن تجمع کردند. به گزارش خبرگزاری رویترز با وجود آنکه دولت یونان برای جلوگیری از همه‌‌گیری بیماری کووید ۱۹ برگزاری هرگونه تجمع را غیرقانونی اعلام کرده است، صدها نفر در تجمع روز جهانی کارگر در آتن شرکت کردند. این تجمع را کمونیست‌های گروه PAME سازماندهی کرده بودند.دیگر هرگز! به گزارش رویترز معترضان در این تجمع پرچم‌هاشان را به اهتزار درآوردند، شعارهایی در حمایت از کارگران و زحمتکشان جامعه سر دادند و در همان حال پلاکاردهایی هم با این مضمون در دست داشتند: ما خودمان را برای رئیس‌هامان قربانی نمی‌کنیم.دیگر هرگز! یونان از مارس/ فروردین سال جاری در قرنطینه است. از دوشنبه هفته آینده محدودیت‌های اجتماعی در چندین مرحله لغو و مشاغل بازگشایی می‌شوند. دولت محافظه‌کار یونان وعده داده است که با بازگشایی زودهنگام مشاغل مانع از افزایش شمار بیکاران شود.

دیگر هرگز!
در فرانسه یکی از مهم‌ترین کشورهای اروپا از نظر مبارزات سندیکایی نیز روز جهانی کارگر تحت تأثیر همه‌گیری کووید ۱۹ قرار داشت. فرانسه همراه با ایتالیا، بریتانیا و آلمان یکی از بزرگ‌ترین کانون‌های همه‌گیری ویروس کرونا در اروپاست. دولت امانوئل مکرون که قصد دارد با کاهش محدودیت‌های اجتماعی، مشاغل را از ۱‍۱ مه بازگشایی کند، کشور را به مناطق پرخطر، کم‌خطر و بی‌خطر تقسیم کرده است.
تا اول ماه مه در این کشور بیش از ۲۴ هزار نفر در اثر ابتلا به کووید ۱۹ جان خود را از دست داده‌اند.
شهروندان فرانسوی روز جهانی کارگر را از روی بالکن‌ها با خواندن سرودهای کارگری جشن گرفتند. در شبکه‌های اجتماعی هم اعتراضات صنفی به شکل مجازی برگزار شد. در تاریخ فرانسه این نخستین بار است که اعتراضات و گردهمایی‌های روز جهانی کارگر به این شکل برگزار می‌شود.
سندیکاهای کارگری فرانسه با انتشار فراخوان‌هایی از مردم خواسته بودند با ابتکارهای خودجوش روز جهانی کارگر را در بالکن خانه‌ها و در شبکه‌های اجتماعی جشن بگیرند. فعالان محیط زیست از جمله سازمان مدافع محیط زیست «صلح سبز» (گرین پیس) در یک اقدام کم‌سابقه با سندیکاهای کارگری همسو و همبسته شده بود. سلین ورزلتی از رهبران سندیکای س ژ ت گفت:
«وضعیت کنونی ایجاب می‌کند که برای اقدام همگانی در جهت حفاظت از محیط زیست بیشتر بکوشیم. ما می‌بایست بحران‌های محیط زیستی را در ارتباط با مشکلات و بحران‌های اجتماعی از جمله فقر ببینیم.» سندیکاهای فرانسه در همبستگی با سازمان‌های محیط زیستی در بیانیه مشترکی که با عنوان «دیگر هرگز!» به مناسبت روز جهانی کارگر منتشر شد خواهان بهبود خدمات دولتی شدند و از دولت خواستند به شهروندانی که نادیده گرفته می‌شوند بیشتر توجه کند. در بحران همه‌گیری کرونا سهم این شهروندان در صیانت از سلامت و رفاه جامعه مشخص شد: پرستاران، بهیاران، رانندگان اتوبوس و مترو، کارگران شهرداری‌ها و کارگرانی که در صنایع غذایی با وجود قرنطینه مشغول به کار بودند.
با وجود منع قانونی گردهمایی، در میدان جمهوری پاریس شماری از طرفداران حقوق کارگران به مناسبت روز جهانی کارگر تجمع کردند. این تجمع اما پرشمار نبود.
سندیکاهای کارگری فرانسه از همبستگی با کارگران ایرانی هم غافل نماندند: کلکتیو (تشکل‌های همسو) سندیکاهای فرانسه، متشکل از پنج سندیکای س اف د ت، س ژ ت، اف اس او. سولیدر، او ان اس آ، در نامه‌ای به رهبر جمهوری اسلامی سرکوب و آزار فعالان مدافع حقوق کارگران، معلمان، فعالان مدنی و هنرمندان ایران را محکوم کرده و خواستار آزادی فعالان زندانی شدند.

سیلی به پا کنیم!
برخلاف فرانسه که روز جهانی کارگر به شکل سازماندهی شده و در همبستگی با فعالان محیط زیست و با احترام به قانون منع تجمع برگزار شد، در آلمان بنا بر سنتی دیرینه، گروه‌های چپ در شبکه‌های اجتماعی با انتشار فراخوان‌هایی اعلام کردند با وجود بحران کرونا قصد دارند اعتراضات نامتمرکزی را در محله کرویتسبرگ برلین برگزار کنند. به گزارش خبرگزاری آلمان در بیانیه این گروه‌ها در توییتر آمده است:
«می‌خواهیم با محتوای ضد نژادپرستی، ضد مردسالاری و ضد سرمایه‌داری سیلی از جمعیت در خیابان‌ها به راه بیندازیم.»
قرار است در پایان این اعتراضات خیابانی نامتمرکز در ساعت ۱۸ هم یک آتش‌بازی برگزار شود. انتظار می‌رود جمعیتی چهاررقمی در اعتراضات کرویتس‌برگ برلین در خیابان معروف اورانین شرکت کنند.
آندریاس گیزل سناتور برلین از حزب سوسیال دموکرات آلمان اعلام کرده است که شرکت در این تظاهرات غیرقانونی و یک «جرم جنایی» است. دولت آلمان ۵ هزار پلیس را برای مقابله با معترضان به حالت آماده‌باش درآورده است.
در ایران تظاهرات روز جهانی کارگر که در سال جاری همزمان شده بود با روز معلم، به دلیل شیوع ویروس کرونا و محدودیت‌های اجتماعی برگزار نشد. سندیکای کارگران شرکت واحد، تشکل‌های مستقل معلمان و تشکل‌های مستقل کارگران و بازنشستگان در بیانیه مشترکی مهم‌ترین خواسته‌های صنفی کارگران و معلمان را یادآوری کردند: آزادی کارگران، معلمان، دانشجویان و همه فعالان مدنی و سیاسی، حقوق برابر برای زنان و مردان، افزایش حداقل دستمزد متناسب با تورم، دستیابی تمام کودکان به آموزش رایگان، لغو سیاست‌های خصوصی‌سازی و ارزان‌سازی نیروی کار و توقف فوری کار کودکان.

***************

در نامه‌ای مشترک، پنج سندیکای همسو در فرانسه

خواستار آزادی فعالان کارگری و اجتماعی زندانی در ایران شدند ‌

کلکتیو (تشکل‌های همسو) سندیکاهای فرانسه، متشکل از پنج سندیکای س اف د ت، س ژ ت، اف اس او. سولیدر، او ان اس آ، در نامه‌ای به علی خامنه‌ای سرکوب و آزار فعالان مدافع حقوق کارگران، معلمان، فعالان مدنی و هنرمندان ایران را محکوم کرده و خواستار آزادی فوری فعالان زندانی شدند.
کلکتیو سندیکاهای فرانسه در نامه خود که در آستانه روز جهانی کارگر منتشر شده است، تداوم حبس محمد حبیبی و بازداشت مجدد اسماعیل عبدی دو عضو هیات مدیره کانون صنفی معلمان تهران را محکوم کردند.
اسماعیل عبدی عضو هیات مدیره کانون صنفی معلمان تهران چند روز پیش از نوروز ۹۹ با حکم مرخصی از زندان اوین آزاد شد، اما روز دوم اردیبهشت که برای تمدید مرخصی به دادیاری زندان اوین مراجعه کرده بود، مجددا بازداشت شد.
اسماعیل عبدی به عنوان فعال صنفی به دنبال تأیید حکم پنج سال حبس خود در دادگاه تجدید نظر، روز ۱۹ آبان ۹۵ بدون دریافت احضاریه و اخطار قبلی در منزل خود بازداشت و به زندان اوین منتقل شد و از آن زمان تا هنگام آمدن به مرخصی در زندان بود.
محمد حبیبی عضو دیگر هیات مدیره کانون صنفی معلمان تهران به جرم فعالیت‌های صنفی به هفت و نیم سال حبس و ضربات شلاق محکوم شده و دو سال است در زندان به سر می‌برد. محمد حبیبی آخرین بار روز ۲۰ اردیبهشت سال ۹۷ در تجمع سراسری معلمان، مقابل ساختمان سازمان برنامه و بودجه در تهران از سوی مأموران سپاه ثارالله، همراه با ضرب و شتم بازداشت شد.
در پی همه‌گیری کرونا برغم آن که بسیاری از زندانیان بطور موقت از زندان آزاد شدند، اما قوه قضائیه از آزادی زندانیان سیاسی خودداری کرد و برخی مانند محمد حبیبی حتی اجازه نیافتند به مرخصی بروند. وزارت آموزش و پرورش نیز در هم‌نوایی با قوه قضائیه، اخیرا حکم انفصال از خدمت او را برای خانواده‌اش ارسال کرده است. محمد حبیبی ۱۸ سال سابقه کار دارد و به دلیل بیماری نیازمند مراقبت پزشکی است.
کلکتیو سندیکاهای فرانسه از حکومت ایران خواسته است به حقوق تصریح شده در پیمان‌های جهانی کار از جمله حق ایجاد تشکل‌های مستقل، حق برگزاری تجمع و اعتصاب و حق انعقاد قراردادهای جمعی کار احترام بگذارد.
این مجموعه تاکید کرده است که همه‌گیری کرونا جان و سلامت فعالان زندانی را به خطر انداخته است و ضروری است احکام غیرعادلانه و مغایر با حقوق بنیادین انسان‌ها که برای فعالان کارگری و اجتماعی صادر شده لغو و آن‌ها به فوریت آزاد شوند.

***************

احضار و بازجویی سه فعال کارگری در سنندج در ارتباط با مراسم روز جهانی کارگر

مرکز دموکراسی و حقوق بشر کردستان اعلام کرد که عدنان فتحی، رامین کریمی و یوسف گرامی‌پرور، از فعالان کارگری سنندج در روزهای اخیر در ارتباط با برگزاری مراسم روز جهانی کارگر و شرکت در آن مورد بازخواست و تهدید قرار گرفتند. عدنان فتحی به اداره‌ اطلاعات سنندج احضار شد و مورد بازجویی قرار گرفت و رامین کریمی و یوسف گرامی‌پرور تلفنی احضار شده و مورد بازجویی قرار گرفتند. یک منبع آگاه به مرکز دموکراسی و حقوق بشر کردستان گفته است: «عدنان فتحی از تلاش برای برگزاری مراسم روز جهانی کارگر برحذر داشته شده و تهدید شده است که تحت هیچ شرایطی حق شرکت در مراسم غیردولتی را ندارد.» پیش از این نیز شماری از فعالان کارگری سنندج طی تماس تلفنی از سوی نهادهای امنیتی احضار و یا مورد تهدید قرار گرفته‌ بودند. روز گذشته، پنج شنبه ۱۱ اردیبهشت، شیث امانی، شریف ساعدپناه از اعضای هیئت مدیره اتحادیه آزاد کارگران ایران و شهلا دلبینا همسر شریف ساعدپناه، با تماسی تلفنی به اداره اطلاعات شهر سنندج احضار شده و مورد بازجویی قرار گرفته بودند. مظفر صالح نیا، فعال کارگری و همسرش نیز از سوی اطلاعات سپاه شهر سنندج احضار و مورد بازجویی قرار گرفته بودند.

***************

کارگران و معلمان با یک صدا: برابری، آزادی و افزایش دستمزد

جمعه یکم مه/ ۱۲ اردیبهشت روز جهانی کارگر با روز معلم همزمان شده است. به این مناسبت سندیکای کارگران شرکت واحد، تشکل‌های مستقل معلمان و تشکل‌های مستقل کارگران و بازنشستگان در بیانیه مشترکی مهم‌ترین خواسته‌های صنفی کارگران و معلمان را یادآوری کردند: آزادی کارگران، معلمان، دانشجویان و همه فعالان مدنی و سیاسی، حقوق برابر برای زنان و مردان، افزایش حداقل دستمزد متناسب با تورم، دستیابی تمام کودکان به آموزش رایگان، لغو سیاست‌های خصوصی‌سازی و ارزان‌سازی نیروی کار و توقف فوری کار کودکان.
سه تشکل مهم صنفی ایران در بیانیه مشترک خود به مناسبت روز جهانی کارگر و روز معلم اعلام کردند وضع معیشتی کارگران، معلمان، بازنشستگان و سایر حقوق‌بگیران در سال جاری دشوارتر و بحرانی‌تر از قبل شده است. صرف‌نظر از تأثیر همه‌گیری ویروس کرونا بر اقتصاد ایران که بیشتر صاحبان کسب و کارهای کوچک را تحت تأثیر قرار داده، کارگران، معلمان و بازنشستگان ایرانی به دلیل سیاست‌های دولت‌ها، تعدیل اقتصادی، خصوصی‌سازی‌ها و تعطیلی واحدهای تولیدی و همچنین خصوصی کردن آموزش و بهداشت عمومی در مضیقه مالی و معیشتی قرار گرفته‌اند. سه تشکل صنفی ایران یادآوری کردند:
«[این سیاست‌ها] فراتر از دولت‌ها، سیاست کل حاکمیت است و جناح‌های سیاسی بر روی آن اتفاق‌ نظر دارند.»
شورای عالی کار پنج‌شنبه ۲۱ فروردین بدون توجه به نرخ تورم و هزینه سبد معیشت خانوار، دستمزد سال ۹۹ را با اکثریت آراء یک میلیون و ۸۳۵ هزار تومان تعیین کرد که به نسبت مزد سال ۹۸، ۲۱ درصد افزایش یافته و با توجه به نرخ تورم، به یک معنا بیش از ۲۵ درصد از قدرت خرید کارگران کاست. سندیکای کارگران شرکت واحد، تشکل‌های مستقل معلمان، تشکل‌های مستقل کارگران و بازنشستگان در بیانیه مشترک خود با اشاره به حداقل دستمزد نوشتند:
«دولت در همراهی کامل با صاحبان سرمایه که اکثر آنان از رانت وفاداری به سیستم برخوردارند، با افزایش ۲۱ درصدی حداقل دستمزد برای سال ۹۹، نه‌تنها چهره ‌نمایشی سه‌جانبه‌گرایی را از قبل آشکارتر نمود بلکه نشان داد که می‌خواهد وضعیت معیشت حقوق‌بگیران را از قبل سخت‌تر و سفره‌هایشان را خالی‌تر نماید.»
سه تشکل مهم صنفی ایران در ادامه این بیانیه اعلام کردند که در گام نخست برای مقابله با این سیاست‌ها لازم است که کارگران و معلمان و سایر حقوق‌بگیران با هم متحدتر شوند. آن‌ها در ادامه بیانیه مشترک خود نوشتند:
«هرچند امسال شرایط تجمع و برگزاری مراسم جشن روز جهانی کارگر و معلم به علت شیوع ویروس کرونا فراهم نیست، اما فراموش نمی‌کنیم که ما در ایران همه‌ساله به خاطر برگزاری روز جهانی کارگر و روز ملی معلم، توسط عوامل امنیتی سرکوب و بازداشت می‌شویم و حتی اجازه برگزاری مراسمی مربوط به خودمان را نداریم. در سال گذشته ده‌ها تن از اعضای سندیکای کارگران شرکت واحد، تعدادی از فعالان کارگری، بازنشسته، دانشجویی و صنفی فقط به دلیل شرکت در مراسم اول ماه مه و ده‌ها تن از معلمان عضو تشکل‌های صنفی در سراسر ایران به خاطر شرکت در مراسم روز معلم بازداشت، توبیخ و بعضاً به حبس‌های طولانی‌مدت محکوم شدند که این محکومیت‌ها و روند سرکوب همچنان ادامه دارد.»
سندیکای کارگران شرکت واحد، تشکل‌های مستقل معلمان، تشکل‌های مستقل کارگران و بازنشستگان در بیانیه مشترک خود، مهم‌ترین خواسته‌هایشان را اعلام کردند: آزادی کارگران، معلمان، دانشجویان و همه فعالان مدنی و سیاسی، حقوق برابر برای زنان و مردان، افزایش حداقل دستمزد متناسب با تورم، دستیابی تمام کودکان به آموزش رایگان، لغو سیاست‌های خصوصی‌سازی و ارزان‌سازی نیروی کار و توقف فوری کار کودکان.
خواسته‌های مشترک کارگران و معلمان:

برابری
حقوق برابر برای زنان و مردان در همه زمینه‌های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی
فراهم کردن شرایط لازم برای دستیابی تمام کودکان به آموزش رایگان، باکیفیت و عادلانه، خدمات بهداشتی رایگان و امکانات ورزشی و تفریحی مناسب
توقف فوری کار کودکان و بازگرداندن کودکان بازمانده از تحصیل به چرخه مدرسه اجرای قانون مدیریت خدمات کشوری به‌صورت کامل، به‌خصوص برای بازنشستگان فرهنگی و تأمین بیمه پایه فراگیر، کارآمد و رایگان برای تمام بازنشستگان

آزادی
حق داشتن تشکیلات مستقل، تجمع، اعتراض و حق اعتصاب، سندیکایی و کانون‌های صنفی
آزادی تمامی کارگران، معلمان، دانشجویان و همه فعالان مدنی و سیاسی دربند

دستمزد
افزایش حداقل دستمزد، متناسب با تورم واقعی و هزینه‌های معیشتی واقعی خانوارهای کارگران و همسان‌سازی حقوق معلمان شاغل و بازنشسته با سایر حقوق‌بگیران
لغو سیاست‌های خصوصی‌سازی، سیاست‌های ارزان‌سازی و بی‌ثبات‌سازی نیروی کار، تعدیل اقتصادی، تعطیلی کارگاه‌ها و اخراج‌های بی‌رویه، توقف خرید خدمات آموزشی و برخورداری از امنیت شغلی معلمان خرید خدمت و نیروی کارآموزشی در بخش خصوصی

***************

تدارک سرکوب کارگران معترض معدن زغال‌سنگ کرمان

کارگران معدن زغال سنگ کرمان در نخستین روز اردیبهشت دست از کار کشیدند و در کوهبنان، زرند و رواور تجمع کردند. مسئولان دولتی، مدیران و مالکان معدن و نمایندگان کرمان در مجلس شورای اسلامی شنبه ششم اردیبهشت برای رسیدگی به اعتراض کارگران مذاکره کردند اما پیش از آغاز جلسه نمایندگان کارگران را بیرون کردند. نماینده کرمان در مجلس هم از نهادهای امنیتی خواست با کارگران معترض به شدت برخورد کنند.
سه هزار کارگر معدن زغال سنگ کرمان به خصوصی‌سازی این شرکت معترض‌اند و در اعتراض به این تصمیم هفته گذشته دست از کار کشیدند و در سه شهر استان کرمان مقابل ساختمان فرمانداری یا دفتر امام جمعه تجمع کردند. عصر شنبه گروهی از مدیران استان کرمان برای رسیدگی به خواسته کارگران جلسه برگزار کردند.
خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران گزارش کرده است؛ با وجود آنکه پیش از این برای پوشش خبری این جلسه از اطلاع‌رسانی شده بود، در ابتدای نشست خبرنگاران و نمایندگان کارگران معادن زغال‌سنگ کرمان را از جلسه بیرون کردند.
محمدجواد فدایی، استاندار کرمان پس از پایان این نشست به خبرنگاران گفت: مدیرعامل شرکت فولاد و نماینده وزیر صنعت، معدن و تجارت باید باید به کرمان بیایند و پاسخگو باشند که واگذاری این شرکت به چه صورت انجام شده است تا ابهامات برطرف شود.
شرکت معادن زغال سنگ کرمان سال ۱۳۹۲ برای تهاتر بدهی‌های دولت به ۹۲ به شرکت صندوق بازنشستگان فولاد واگذار شد و حالا نیز قرار است به یک شرکت به نام دالاهو واگذار شود. کارگران به این واگذاری معترض‌اند و نگران از دست رفتن امنیت شغلی‌شان. استاندار کرمان هم گفت: کارگران نگران هستند قراردادهایشان بدون دلیل تمدید نشود. او در ادامه اما موقت و یکساله بودن قرارداد کار را طبیعی دانست که «در همه‌جا حتی دولت هم یکساله بسته می‌شود» و گفت: «این ضمانت را می‌دهیم که قراردادی بدون دلیل رد نشده و کارگری بدون دلیل اخراج نشود».
به گفته او در این جلسه صورتجلسه‌ای تنظیم شده است. نمایندگان کارگران اما در مذاکره غایب بودند و صورت جلسه را امضاء نکردند.

هماهنگی برای «برخورد شدید» با کارگران
محمدرضا پورابراهیمی نماینده کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی هم قول داد که خواسته کارگران را پیگیری کند. اما از کارگران خواست تا به گفته او «دشمن شادکن» نشوند.
پورابراهیمی اعتراضات کارگران را «برخی اقداماتی که باعث سوءاستفاده‌ی دشمنان شده» خواند و گفت:«مطالبات کارگران زغال‌سنگ قابلیت پیگیری دارد و باید از طریق مراجع قانونی پیگیری کرد». به گفته او در این جلسه پرداخت حقوق فروردین کارگران تصویب شد و به زودی پرداخت می‌شود.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس همچنین در نامه‌ای به محمدرضا شریعتمداری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی خواستار رسیدگی فوری به موضوع واگذاری شرکت زغال‌سنگ کرمان به شرکتی به نام دالاهو شد.
او در بخش دیگری از این نامه که خبرگزاری دولتی جمهوری اسلامی (ایرنا)، آن را منتشر کرد، از وزیر کار خواست «سریعا هماهنگی لازم با وزارت اطلاعات و نیز مدیرکل اطلاعات استان کرمان» برای برخورد شدید با آنچه که «امکان اخلال در عملکرد و فعالیت‌های تولیدی شرکت» عنوان کرد، را انجام دهد «تا در آینده شاهد توقف فعالیت در این شرکت مهم نباشد».
کارگران معترض معادن زغال سنگ هفته گذشته در نامه‌ای به امام جمعه راور، مطالبات خود را این گونه بیان کردند:
تبدیل وضعیت قرارداد کارگران از انجام کار معین به قرارداد دائم، پرداخت حق بیمه و تامین حقوق فروردین ۱۳۹۹کارگران به علت بیماری کرونا، اجرای صحیح، کامل و بدون نقص طرح طبقه‌بندی مشاغل، ضریب شغلی بازنشستگی در مشاغل سخت و زیان‌آور بر اساس قانون استخدامی فولاد در سال‌های دهه ۶۰ و ۷۰ با اجرای سابقه ۱۵ سال کار در معادن زغال‌سنگ، اجرای مفاد قانون کار مخصوصا اضافه کار، اجرای ماده ۹۲ و امنیت شغلی ماده ۷ قانون و مقررات کار جمهوری اسلامی ایران و افزایش دستمزد ثابت اداره کار نسبت به سایر مشاغل و افزایش‌های سالیانه برای کارگران معادن زغال‌سنگ کل استان.

***************

یک مقام سازمان نظام پزشکی از مرگ ۴ متخصص بیهوشی مبتلا به کرونا در ۲۴ ساعت گذشته خبر داد

علیرضا سلیمی، معاون آموزشی و پژوهشی سازمان نظام پزشکی و عضو هیئت علمی گروه بیهوشی بیمارستان مسیح دانشوری یکشنبه ۷ اردیبهشت در گفت‌وگو با خبرگزاری کار ایران (ایلنا) از مرگ ۴ متخصص بیهوشی به‌خاطر ابتلا به کووید ۱۹ در ۲۴ ساعت گذشته خبر داد. سلیمی با اشاره به بالا بودن ریسک ابتلا به ویروس کرونا برای متخصصان بیهوشی گفت: به دلیل فاصله ۱۵ تا ۲۰ سانتی با بیمارانی که مشکل تنفسی و نیاز به لوله‌گذاری دارند و مجاورت طولانی مدت با آن‌ها، آمار [ابتلا به ویروس کرونا در این گروه] خیلی بالا است و در یکی از بیمارستان‌ها از هفت متخصص بیهوشی، هر هفت نفر مبتلا شده‌اند. به گفته او گروه متخصصان بیهوشی با کمبود نیروی انسانی، فرسودگی [ناشی از سختی کار] و ابتلا به کووید ۱۹ مواجه‌اند و با بازگشایی اتاق‌های جراحی که قرار است در بیمارستان‌ها انجام شود، خطراتی که متخصصان بیهوشی را تهدید می‌کند، افزایش پیدا خواهد کرد. او خواهان بازنگری در این تصمیم و تعویق در انجام جراحی‌های غیر ضروری شد و گفت: «بحث بازگشائی بیمارستان‌ها بویژه اتاق‌های جراحی نیاز به برنامه‌ریزی دقیق‌تری دارد. خیلی دقیق‌تر از آن چیزی که انجام شده است. یکی از منابع اصلی انتقال ویروس‌های عفونی مراکز بهداشتی هستند. در واقع اقدامات مربوط به فاصله‌گذاری هوشمند، کمی شتاب‌زده بود. به اعتقاد بنده گام‌های بازگشایی به صورت تدریجی رعایت نشد. حداقل انتظار ما این است که در فضای درمانی این تدریج را رعایت کنند. پروتکل‌های جراحی را توسط انجمن های جراحی کشور بازنگری کنند. باید درمان‌هایی که می شود آنها را به تعویق انداخت، معوق شوند».

***************

تشکل‌های صنفی کارگران نانوایی‌ها توان چانه‌زنی برای افزایش دستمزد را ندارند

کارگران نانوایی‌ها مشمول حداقل دستمزد نمی‌شوند، برای کار باید با کارفرما بر سر دستمزد توافق کنند و کارفرمایان به بهانه عدم موافقت دولت با افزایش نرخ نان با افزایش حداقلی دستمزد هم مخالفت می‌کنند.
کارگران نانوایی‌ها در سال‌های اخیر بارها خواستار افزایش دستمزدهایشان شده‌اند. دستمزد آنها در برخی مناطق بر اساس تعداد تنور محاسبه می‌شود و در برخی مناطق هم با توافق میان صاحبان نانوایی و اتحادیه‌ها. مالکان نانوایی‌ها افزایش دستمزد را به افزایش نرخ نان مشروط کرده‌اند. دولت هم برای اینکه یارانه بیشتری پرداخت نکند با این خواسته موافقت نمی‌کند.
نتیجه این وضعیت فقر کاگران نانوایی‌ است که به گفته رمضان‌علی نوروزی، «نایب رئیس کانون انجمن های صنفی کارگران خباز کشور» حتی حداقل دستمزد را هم دریافت نمی‌کنند و در مضیقه زندگی می‌کنند.
او ضعیف شدن انجمن‌های صنفی خبازان را دلیل این شرایط دانسته و به خبرگزاری دولتی کار ایران (ایلنا)، گفته است: «انجمن‌های صنفی کارگران خباز خیلی بی‌اثر شده‌اند. اگر کارگری خودش حقوق و بیمه و سنواتش را گرفت، که هیچ، اگر نه عملاً ما نمایندگان نمی‌توانیم کارگر را در رسیدن به حق و حقوقش یاری کنیم. چراکه دولت مدام انجمن‌های صنفی را ضعیف‌تر می‌کند. ما فقط تلاش می‌کنیم که نگذاریم در انجمن صنفی به روی کارگران بسته شود».
به گفته او انجمن‌های صنفی خبازان حتی توان پرداخت اجاره دفتر یا خرید یک کامپیوتر برای استفاده اعضاء را ندارد و نمی‌تواند مشکل آنها را حل کند.
دولت تا پیش از این مبلغی را به عنوان کمک به سازمان‌های غیردولتی و انجمن‌های صنفی پرداخت می‌کرد. نوروزی اما گفته است: «دولت همان یارانه اندک، سالانه دو میلیون تومان، را هم قطع کرده و دیگر کمکی نمی‌کند».

***************

دو روز تجمع کارگران کنتورسازی قزوین

مقابل استانداری با خواست بازگشت به کار و پرداخت مطالبات معوقه

مدیران شرکت کنتورسازی ایران (قزوین) کارگران این کارخانه را که بیش از ۲۰ ماه است حقوق نگرفته‌اند، درپی همه‌گیری کرونا بیکار کرده و برای دریافت بیمه بیکاری به سازمان تامین اجتماعی معرفی نموده‌اند. کارگران در اعتراض، دوشنبه و سه‌شنبه، اول و دوم اردیبهشت مقابل استانداری قزوین تجمع کردند. آن‌ها خواستار بازگشت به کار هستند و می‌گویند کارفرما کرونا را دستاویز قرار داده است.
کنتورسازی ۲۸ اسفند به اداره کار استان قزوین اعلام کرد ۱۳۴ نفر پرسنل کارخانه را «تعدیل» و کارخانه را تعطیل می‌کند. مدیریت این کارخانه همچنین ۱۲۴ تن از کارگران را به بیمه بیکاری معرفی کرد.
خبرگزاری کار ایران (ایلنا) چهارشنبه سوم اردیبهشت به نقل از یک کارگر کنتورسازی قزوین نوشت:
«جوانی را پای شرکت گذاشتیم، حالا چرا باید برویم تامین اجتماعی و بیمه بیکاری بگیریم؟ مگر امسال، سالِ «جهش تولید» نیست؟ چرا شرکت را تعطیل می‌کنند؟ مواد اولیه به وفور در شرکت موجود است و در گمرک هم قطعات مورد نیاز شرکت وارد شده است».
کارگران، خواستار ادامه تولید و بازگشت به کارند و می‌گویند حتی در صورتی که کارخانه بخواهد تعطیل شود، ابتدا باید مطالبات کارگران پرداخت شود.
کارگران همچنین تردید دارند کارفرما در ماه‌های آخر حق بیمه آن‌ها را به سازمان تامین اجتماعی پرداخته باشد و آ‌ن‌ها موفق به گرفتن حق بیکاری شوند.
کنتورسازی قزوین که اکنون ظاهرا به دلیل همه‌گیری کرونا بسته شده، از نیمه دوم سال ۹۸ درهای کارخانه را به روی کارگران بسته بود. کارگران بارها در اعتراض به تعویق طولانی مدت دستمزدها، بسته شدن کارخانه و بالاتکلیفی شغلی خود مقابل استانداری تجمع کرده‌اند. در ۲۹ بهمن ۹۸، در یک از مسجدهای شهر قزوین تحصن کردند اما پاسخی نگرفتند. میانگین سابقه کار کارگران این کارخانه ۱۵ سال است و چهار تن از آنان رسمی و سایر کارگران قراردادی هستند.

***************

اکرم عظیم‌زاده: دادستان با مرخصی یا آزادی همسرم مخالفت می‌کند

فرزاد صیفی‌کاران
در حالی که بیماری کووید-۱۹ به صورت گسترده در ایران شیوع پیدا کرده و زندان‌ها نیز از ویروس کرونا در امان نمانده‌اند، نگرانی‌ها در مورد جان و سلامت زندانیان سیاسی و سایر زندانیان افزایش یافته است. این در حالی است که مقامات قضایی ایران ادعا می‌کنند در این مدت به بیش از یک‌صد هزار زندانی از جمله تعداد زیادی از زندانیان سیاسی مرخصی یا آزادی مشروط اعطا شده‌ است. همچنان اما تعداد زیادی از زندانیان سیاس-عقیدتی در زندان به سر می‌برند و با آزادی آنها نه تنها مخالفت می‌شود، بلکه با اعمال فشار و پرونده‌سازی‌های جدید روبه‌رو هستند.
جعفر عظیم‌زاده، فعال کارگری و عضو اتحادیه آزاد کارگران ایران از جمله این زندانیان سیاسی است که با وجود اینکه مشمول ضوابط بخشنامه قوه قضاییه مبنی مرخصی زندانیان می‌شود، اما دادستانی با اعطای آزادی یا مرخصی به او مخالفت کرده است.
اکرم عظیم‌زاده، همسر جعفر عظیم‌زاده در گفت‌وگو با زمانه از آخرین وضعیت این فعال کارگری محبوس در زندان اوین می‌گوید. به گفته خانم عظیم‌زاده پرونده جدیدی برای جعفر عظیم‌زاده تشکیل شده که آنها هیچ اطلاعی از اتهامات مندرج در این پرونده ندارند.
■ گفت‌وگو با اکرم عظیم‌زاده را بشنوید:     اینجا کلیک کنید.
به گفته اکرم عظیم‌زاده، دادستانی دلیل مخالفت با آزادی جعفر عظیم‌زاده را اعلام نمی‌کند:
«یک کلام فقط می‌گویند دادستانی مخالفت کرده است، هم برای مرخصی‌اش همین را گفتند و هم برای آزادی‌اش. حالا چرا و به چه علت، چیزی نمی‌گویند. نه به خودش و نه به ما. می‌توانست با این عفو بیرون بیاید، اما پرونده جدیدی برایش درست کرده‌اند تا ما که توانستیم و پیگیری کردیم تا آزادی‌اش را بگیریم، بتوانند بگویند یک پرونده دیگر دارد و به او آزادی تعلق نمی‌‎گیرد. من دو بار در رابطه با پرونده جدید به دادگاه رفتم و گفتند لزومی ندارد ما به شما توضیح بدهیم، هر وقت نیاز شد ما به خود زندانی توضیح می‌دهیم.»
اتحادیه آزاد کارگران ایران در بیانیه‌ای به تاریخ سه‌شنبه ۲۶ فروردین نوشت که نه تنها با آزادی جعفر عظیم‌زاده مخالفت شده، بلکه برای محکم‌کاری پرونده جدیدی در شعبه دوم دادسرای اوین برای او گشوده شده است.
همزمان دستگاه قضایی قصد دارد خانه پروین محمدی، فعال کارگری را که او هم عضو اتحادیه آزاد کارگران است، به حراج بگذارد. پروین محمدی خانه خود را به عنوان وثیقه برای آزادی جعفر عظیم‌زاده گذاشته بود.

***************

یک واحد تولیدی ۲۵ کارگر باسابقه را به خاطر یک لپ‌تاپ اخراج کرد

کارفرمای یک واحد تولیدی در ساوه، «به بهانه» گم شدن یک دستگاه لپ‌تاپ در فضای کارخانه، ۲۵ کارگر را که برخی از آن‌ها بین ۱۰ تا ۱۵ سال سابقه کار داشتند، به صورت جمعی اخراج کرد.
به نوشته خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) داوود میرزایی، دبیر اجرایی خانه کارگر ساوه و زرندیه سه‌شنبه ۲ اردیبهشت از دو مورد اخراج جمعی کارگران در این منطقه خبر داد که یکی از موارد به بهانه گم‌شدن یک لپ‌تاپ انجام شده است.
به گفته او کارگران «شرکت پارلو»، یک شرکت تولید کننده ورق‌های رنگی شیروانی، با مراجعه به خانه کارگر اخراج جمعی ۲۵ کارگر این کارخانه را گزارش کرده‌اند که به گفته آن‌ها به‌خاطر گم‌شدن یک لپ‌تاپ «که از آن برای کنترل و پایش کارگران استفاده می‌شد» صورت گرفته است. کارفرمای این شرکت پیش‌از این نیز «به‌دلیل ضعف مدیریت» ۱۰۰ کارگر خود را به ۲۵ نفر کاهش داده بود. میرزایی در این رابطه گفت:
«کارفرمای این واحد تولیدی بدون توجه به تذکرات مسئولین و حتی معاون فرماندار شهرستان مبنی بر بازگشت به کار کارگران اعلام کرده است تا زمانی که لپ تاپ شرکت پیدا نشود هیچ یک از کارگران حق ورود به محیط کارخانه را ندارند در حالیکه طبق تحقیقات صورت گرفته ورود و خروج کارگران در نگهبانی شرکت کنترل می شود و اصلا وجود این دستگاه رایانه در شرکت نامشخص است». او اضافه کرد: «کارفرما بلافاصله پس از اخراج کارگرانی که بعضا با سابقه ۱۰ تا ۱۵ سال در شرکت فعالیت داشتند با انتشار آگهی استخدام اقدام به جذب نیروی کار جدید کرده است».
دبیر اجرایی خانه کارگر ساوه و زرندیه همچنین از اخراج ۴۷ نیروی کار در شرکت روناک دارو شهرصنعتی کاوه خبر داد. به گفته او کارفرما دلیل اخراج کارگران را «عدم تامین مواد اولیه تولید و سرمایه در گردش از سوی سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت» عنوان کرده و گفته است احتمالا در روزهای دیگر ۲۰۰ کارگر دیگر بخش دارو را اخراج می‌کند.

***************

ابتلای بیش از ۴۰ کارگر پتروشیمی ارومیه به کرونا

اولین مورد ابتلای به کووید ۱۹ در میان کارگران پتروشیمی ارومیه اسفند ۹۸ شناسایی شد، اما مدیر عامل این مجتمع از توقف تولید در ایام تعطیلی واحدهای تولیدی سرباز زد و کارگران را به کار واداشت. در نتیجه اکنون تعداد بیشتری از کارگران به کرونا مبتلا شدند. تست بیش از ۴۰ کارگر این مجتمع مثبت بوده و آن‌ها در قرنطینه‌اند. مدیر عامل شرکت اما می‌گوید نمی‌توان تولید را متوقف کرد.
پایگاه اطلاع‌رسانی «نفت ما» روز سه‌شنبه دوم اردیبهشت در گزارشی از همه‌گیری کرونا در پتروشیمی ارومیه خبر داد و به نقل از یکی از کارگران نوشت اولین مورد ابتلا به بیماری روز ۱۵ اسفند سال گذشته ثبت شد. تا کنون ۸۰ تن از کارگران تست کرونا داده‌اند که نتیجه تست ۴۰ تا ۴۵ نفر آن‌ها مثبت بوده است. کارگران بیمار در قرنطینه‌اند و حال شش تن از آنان که در بخش مراقبت‌های ویژه بستری شده بودند هم رو به بهبودی است.
به گفته‌ی کارگران، در این مجتمع ماسک و مواد ضدعفونی‌کننده میان کارگران توزیع شده اما بهداشت آن ضعیف است.
نادر قاضی‌پور، نماینده ارومیه در مجلس شورای اسلامی هم ابتلای کارگران پتروشیمی ارومیه به کرونا را تائید کرده است. به گفته‌ی قاضی‌پور، مدیران پتروشیمی ارومیه در ایام تعطیلی واحدهای تولیدی، بدون رعایت پروتکل‌های بهداشتی به تولید ادامه دادند و باعث ابتلای کارگران به کرونا شدند. او تعداد کارگران مبتلا به کرونا را ۳۷ تن اعلام کرد.
کریم دلجوان، مدیرعامل مجتمع پتروشیمی ارومیه اما از بازگشایی زودهنگام این مجتمع دفاع کرد. به گفته‌ی او این واحد باید شبانه روزی فعالیت کند و «توقف روند فعالیت آن، سبب می‌شود که راه‌اندازی مجدد آن یک هفته تا ۱۰ روز به تاخیر افتد.»
او بر رعایت پروتکل‌های بهداشتی در این مجتمع تاکید و از ابتلای ۳۷ کارگر مجتمع به کرونا اظهار بی‌اطلاعی کرد:
«معمولا پس از ارزیابی سلامتی کارگران، گزارش آن به مدیرعامل ارسال می‌شود که تاکنون موردی گزارش نشده است».
مدیرعامل مجتمع پتروشیمی ارومیه در عین حال افزود:
«من ادعا نمی‌کنم که هیچ مورد کرونایی وجود ندارد؛ مگر می‌توان گفت که در ارومیه، ایران و جهان چند درصد مردم مبتلا به کرونا هستند؟»
در پی همه‌گیری کرونا در ایران کارگران در موقعیت دشواری قرار گرفته‌اند. بسیاری از کارگران در دو ماه گذشته بیکار ‌ و بدون پشتوانه به حال خود رها شده‌اند. کارگران شاغل نیز که امنیت شغلی ندارند به عدم رعایت الزامات بهداشتی و پیشگیرانه معترضند.

***************

اعتصاب بزرگ کارگران معدن کرمان

سه هزار کارگر شرکت زغال‌سنگ کرمان در سه شهرستان راور، کوهبنان و زرند در اعتراض به واگذاری سهام این شرکت به بخش خصوصی دست از کار کشیدند. کارگران معترض در مقابل دفتر امامان جمعه تجمع کردند. امام جمعه راور به بهانه کسالت از دیدار با کارگران سر باز زد.
به گزارش خبرگزاری کار ایران (ایلنا) دوشنبه یکم اردیبهشت، سه هزار نفر از کارگرانی که در تونل‌های شرکت زغال‌سنگ کرمان کار می‌کنند در شهرستان‌های راور،‌ کوهبنان و زرند دست از کار کشیدند و در اعتراض به واگذاری شرکت زغال سنگ کرمان در مقابل دفتر امامان جمعه و فرمانداری شهرها تجمع کردند. این بزرگ‌ترین اعتصاب و اعتراض کارگری در سال جاری است.
کارگران خواهان اجرای بی‌چون و چرای طرح طبقه‌بندی مشاغل، اعمال ضریب شغلی بازنشستگی در مشاغل سخت و زیان‌آور، اجرای قانون اضافه کار، افزایش دستمزد متناسب با نوع شغل و میزان سختی کار و اعمال افزایش‌های سالیانه برای کارگران معادن زغال‌سنگ کرمان‌اند.
در سال ۸۹ تلاش کارگران شرکت زغال‌سنگ کرمان ثمر داد و شرکت از دست پیمانکاران خارج و زیر نظر دولت برده شد اما در سال ۹۲ با روی کار آمدن دولت روحانی به دلیل تهاتر بدهی‌های دولت قبل، زغال سنگ کرمان به شرکت صندوق بازنشستگان فولاد واگذار شد که یک صندوق خصوصی است که ذوب‌آهن اصفهان برای پرداخت حقوق بازنشستگان ایجاد کرده است. اکنون قرار است مجدداً زغال‌سنگ کرمان به یک شرکت خصوصی به نام دالاهو واگذار شود. کارگران از آن وحشت دارند که مجدداً نیروی کار آنها در تملک پیمانکاران قرار بگیرد و آن‌ها به کارگران «اجاره‌ای» تبدیل شوند و از سوی دیگر بخش خصوصی به قصد سودجویی زمین‌های پشتوانه شرکت را به تدریج بفروشد.
حسین امیری خامکانی، نماینده زرند و کوهبنان در مجلس شورای اسلامی درباره نگرانی کارگران به رسانه‌های داخلی گفت:
«ذوب‌آهن اصفهان تنها مشتری زغال‌سنگ کرمان است و گاهی مشکل عدم پرداخت حقوق کارگران پیش می‌آید. بحثِ این شد که بخشی از شرکت وارد بورس شود تا برخی از مشکلات آن حل شود. چون خود شرکت زیان‌ده بود نتوانست به‌تنهایی وارد بورس شود. به همین دلیل قرار شد به‌واسطه یک شرکت خصوصی این کار انجام شود. مسئولان زغال‌سنگ می‌گویند این اتفاق به دلیل ورود شرکت به بورس است، و ساختار شرکت تغییری نمی‌کند تلاش ما این است بحث پیمانکاری قبل دیگر پیش نیاید.»
صنایع معدنی ایران تحت تحریم قرار دارد. لذا دولت مایل است با واگذاری شرکت زغال‌سنگ کرمان به شرکت دالاهو که از ادغام پنج شرکت کوچک پدید آمده بار مالی خود را سبک کند. یدالله زمانی، نماینده کارگران در مصاحبه با رسانه‌های محلی گفت:
« ۱۲ سال کارگران با شرایط سخت پیمانکاری کار می‌گردند. در صورت واگذاری به شرکت دالاهو احتمال فروش زمین‌های پشتوانه شرکت وجود دارد، واگذاری شرکت به بخش خصوصی به کل منطقه راور، کوهبنان و زرند ضربه می‌زند. معدن کار پرخرجی است و دولت باید از آن حمایت کند. در حال حاضر هم تجهیزات معادن بسیار فرسوده است.»
کارگران معترض در نامه‌ای به امام جمعه شهرستان راور خواسته‌های خود را به این شکل بیان کرده‌اند:
تبدیل وضعیت قرارداد کارگران از انجام کار معین به قرارداد دائم
پرداخت حق بیمه و تامین حقوق فروردین ۱۳۹۹کارگران به علت بیماری کرونا
اجرای صحیح، کامل و بدون نقص طرح طبقه‌بندی مشاغل
ضریب شغلی بازنشستگی در مشاغل سخت و زیان‌آور بر اساس قانون استخدامی فولاد در سال‌های دهه ۶۰ و ۷۰ با اجرای سابقه ۱۵ سال کار در معادن زغال‌سنگ
اجرای مفاد قانون کار مخصوصا اضافه کار، اجرای ماده ۹۲ و امنیت شغلی ماده ۷ قانون و مقررات کار جمهوری اسلامی ایران
افزایش دستمزد ثابت اداره کار نسبت به سایر مشاغل و افزایش‌های سالیانه برای کارگران معادن زغال‌سنگ کل استان
کارگران با وجود همه‌گیری کرونا در ایران در بسیاری از معدن ایران از جمله در زغال‌سنگ کرمان به کار گمارده شده بودند. از تعداد کارگرانی که به بیماری کووید ۱۹ مبتلا شدند اطلاعی در دست نیست.