چشمانداز «قدرتِ شورایی» در جنبشِ کارگری ایران
در ۱۹ نوامبر ۲۰۲۰ مقالهای در مورد پتانسیل شکلگیری شوراها در ایران در مجله آنلاین مارکسی “تمپست” (Tempest) در آمریکا منتشر شد. نویسندگان از بازگشت تجربه شوراهای کارگری در انقلاب ۱۹۷۹ (۱۳۵۷) میگویند و پتانسیل شورایی موجود در جنبش کارگری ایران را زمینه مساعد شروع یک انقلاب اجتماعی و کاتالیزور جنبشهای خاورمیانه میبینند. ترجمه این مقاله:
اینجا کلیک کنید.
**************
کارگران فولاد اهواز مانع تحمیل شورای اسلامی کار شدند
کارگران گروه ملی صنعتی فولاد (فولاد اهواز) با تشکیل شورای اسلامی کار مخالفت کردند. آنها که به دنبال واقعیت بخشیدن به حق تشکل مستقل کارگری هستند، در بیانیه ای نوشتند: «شورای اسلامی این لانه فساد و زدوبند و توطئه علیه کارگر در این شرکت جایی ندارد».
کارگران گروه ملی صنعتی فولاد صبح دوشنبه ۲۲ دی مراسم تشکیل شورای اسلامی کار را که در مسجد این کارخانه در جریان بود بر هم زدند و به این ترتیب طرح وزارت کار، کارفرما و خانه کارگر برای تحمیل تشکل فرمایشی به کارگران این کارخانه را ناکام گذاشتند.
بهرغم آن که کارگران پیش تر هشدار داده بودند به تحمیل شورای اسلامی کار از سوی اداره کار و عوامل کارفرما تن نخواهند داد، صبح امروز نمایندگان اداره کار وارد شرکت شدند تا با حمایت حراست و سایر عوامل کارفرما بساط رای گیری برای تشکیل شورای اسلامی کار را در مسجد شرکت برگزار کنند.
جمعی از کارگران فولاد اهواز در گزارشی که اتحادیه آزاد کارگران ایران در تلگرام منتشر کرد، نوشتهاند:
«ما کارگران گروه ملی روزهای قبل بارها از راههای مختلف اعلام کرده بودیم شورای اسلامی، این لانه فساد و زدوبند و توطئه علیه کارگر در این شرکت جایی ندارد و هشدار داده بودیم که جلوی برگزاری آن را خواهیم گرفت. انتظار داشتیم این هشدار و مخالفت ما را جدی بگیرند و سعی نکنند تا قدرت و اتحاد ما را دوباره آزمایش کنند».
ماموران اداره کار در پنج سال اخیر نسبت به اعتراض و اعتصاب کارگران که بارها اعتراض به راهپیمایی خیابانی کشیده شده، بی تفاوت بودهاند امروز «دلسوز کارگر» شده و به شرکت آمده بودند تا برای کارگران تشکل ایجاد کنند.
به نوشتهی کارگران، «عوامل اداره کار و مدیریت شرکت امروز در حال آماده سازی خود برای انتخابات بودند که با سیل جمعیت کارگران معترض و مخالف مواجه شدند و با ایستادگی و اتحاد قبل از شروع توطئه موفق شدیم جلوی آن را گرفته و عوامل اجرایی اداره کار را از شرکت بیرون کنیم».
کارگران فولاد اهواز تاکید کردهاند:
ما کارگران بازهم میگوییم شورای اسلامی کار را به رسمیت نمیشناسیم و یکصدا میگوییم اینجا گروه ملی است و کارگران تصمیم گیرنده اصلی هستند نه مقامات فاسد که هنری غیر از دزدی و اختلاس و سرکوب ندارند. ما خودمان تشکل مستقل خودمان را ایجاد میکنیم».
**************
تجمع اعتراضی سرایداران و نیروهای خدماتی مدارس دولتی مقابل مجلس
بی توجهی وزارت آموزش و پرورش به وضعیت معیشتی و شرایط کار سرایداران و سایر کارگران خدماتی مدارس دولتی سبب شد گروهی از آنان برای رساندن صدای اعتراض خود مقابل مجلس شورای اسلامی تجمع کنند. یکشنبه ۲۱ دی گروهی از کارگران خدماتی و سرایدار مدارس دولتی به نمایندگی از همکارانشان که به صورت رسمی، پیمانی و قراردادی در آموزش و پرورش کار میکنند، مقابل مجلس تجمع کردند. خواست اصلی تجمع کنندگان همسان سازی و افزایش حقوق است. آنها در این تجمع پلاکاردهایی در دست داشتند که حاوی مطالباتشان بود. از جمله: اجرای طرح رتبهبندی نیروهای خدماتی، برقراری حق سرایداری، اضافهکار، حق لباس و حق مسکن، جذب و استخدام نیروهای جدید خدماتی، افزایش حقوق نیروهای خدماتی، ارتقای شغلی از خدماتی به اداری، قرارگرفتن در زمره مشاغل سخت و زیانآور، همسان سازی حقوق نیروهای خدماتی. تجمع کنندگان گفتهاند تا تحقق خواستهایشان، به تجمع اعتراضی (به صورت هفتگی) ادامه میدهند. تجمع یکشنبه سرایداران و سایر کارگران خدماتی مدارس دولتی همزمان با چند تجمع اعتراضی دیگر مقابل مجلس برگزار شد. در این روز از جمله آموزشیاران نهضت سوادآموزی و بازنشستگان تامین اجتماعی نیز با خواست رسیدگی به مطالباتشان مقابل مجلس تجمع کردند.
**************
تجمع اعتراضی آموزشیاران نهضت سوادآموزی مقابل مجلس
جمعی از آموزشیاران نهضت سوادآموزی روز یکشنبه ۲۱ دی در ادامه تجمعات اعتراضی خود مقابل مجلس تجمع کردند. معترضان به نمایندگی از شش هزار آموزشدهنده نهضت سوادآموزی مقابل مجلس تجمع کرده بودند که سالها در مناطق مختلف ایران با قراردادهای موقت آموزش و پرورش کار کردهاند اما ادامه کار و استخدام آنها منوط به قبولی در امتحان ورودی شده است. به گفتهی یکی از معترضان نمایندگان مجلس در پی تجمعات قبلی به طرحی را برای استخدام شش هزار آموزشیار نهضت سوادآموزی تصویب کرده بودند اما مجددا هفتم دی ماه «اعضای کمسیون آموزش با نادیده گرفتن مصوبهای مذکور مجددا تصمیم به بررسی آن در صحن گرفتهاند». آموزشیاران نهضت سوادآموزی که شرط قبولی در امتحان ورودی پس از سالها کار را تبعیض آمیز و غیرعادلانه میدانند. یکی از تجمع کنندگان در این باره گفته است: «در بدو شروع به کارمان به ما گفته بودند پس از ۲ سال کار در نهضت سوادآموزی در وزارت آموزش و پرورش استخدام میشویم اما حالا بعد از ۱۴سال پشت سد آزمون جا ماندهایم». او افزوده است: «همه گروههای آموزشی کشور بدون آزمون وارد دانشگاه فرهنگیان شدند؛ اما برای آموزشیاران چنین شرایطی به وجود نیامد و برای ادامه فعالیت؛ همه آنها را وادار به برگزاری آزمون کردند. این تبعیض محسوب میشود. از یک نهضتی بعد از ۱۴ تا ۱۵سال خدمت چرا باید الان آزمون استخدامی گرفته شود؟ چرا از بدو شروع به کارمان از ما آزمون نگرفتند تا امروز در شرایط فعلی اقتصادی کشور، مشکلاتمان با از دست دادن شغل چندبرابر نشود؟»
**************
اعتراض سراسری بازنشستگان: تا حق خود نگیریم از پا نمینشینیم
صدها بازنشسته در چندین شهر ایران به خیابان آمدند. آنها شعار دادند: گرانی و تورم، بلای جان مردم و «وزیر بیلیاقت استعفاء استعفاء».
یکشنبه ۲۱ دی بازنشستگان تامین اجتماعی برای دومین بار در ۱۰ روز گذشته در شهرهای مختلف تجمع کردند. در تهران بازنشستگان مقابل ساختمان مجلس جمع شدند و شعار دادند: «تا حق خود نگیریم، از پا نمینشینیم»، «گرانی و تورم، بلای جان مردم».
داوود رضوی عضو هیئت مدیره سندیکای شرکت واحد اتوبوسرانی تهران در این تجمع گفت: مجلس در چهل سال گذشته نه تنها کاری برای کارگران و بازنشستگان نکرده بلکه به مرور همه امکانات و منابعی که داشتهاند را از آنها گرفته است.
تصاویر و ویدئوهای دیگری نیز از تجمع بازنشستگان در تبریز، اراک، رشت، قزوین، خرمآباد، ایلام، شوش، شیراز، مشهد، اسفراین، کرمانشاه، اصفهان و کرج در شبکههای اجتماعی منتشر شده است.
معترضان در اراک علیه وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی شعار دادند و خواستار استعفای محمد شریعتمداری شدند.
در سایر شهرها نیز معترضان دستنوشته و پارچهنوشتههایی با مضمون رفع تبعیض از بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی و افزایش مستمری دوره بازنشستگی بر اساس نرخ واقعی تورم همراه داشتند.
برای مشاهدۀ تصاویر وکلیپ ها و سخنرانی داوود رضوی
اینجا کلیک کنید.
خبرگزای دولتی کار ایران (ایلنا) به نقل از بازنشستگان و مستمری بگیران سازمان تامین اجتماعی که در تهران مقابل مجلس تجمع کرده بودند نوشت: از نمایندگان مجلس و تمام مسئولان انتظار داریم به مطالبات قانونی ما توجه کنند؛ ما خواستار افزایش مستمریها به اندازه خط فقر، اصلاح همسانسازی بر اساس قانون و همچنین ارائه خدمات درمانی رایگان به بازنشستگان هستیم.
معترضان در خرمآباد هم گفتند که به نحوه اجرا و اصلاح همسانسازی حقوقها و میزان ناچیز مستمریها اعتراض دارند و به همین دلیل مقابل اداره تامین اجتماعی حاضر شدهاند و از این نهاد درخواست دارند به مطالباتشان پاسخ دهد.
در تبریز نیز بازنشستگان که مقابل ساختمان استانداری تجمع کرده بودند پلاکارد و دستنوشتههایی همچون «افزایش با تورم، حق مسلم ماست»، «ما بازنشستگان تامین اجتماعی اجرای صحیح ماده ۸۹ و ۹۶ را از سازمان تامین اجتماعی خواستاریم»، «عدم تبعیض بین بازنشستگان تامین اجتماعی و کشوری و لشکری»، «اجرای کامل همسان سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی ماده ۹۶» را به همراه داشتند.
افزایش مستمریها به اندازه سبد معیشت، ارائه خدمات درمانی رایگان و مکفی به بازنشستگان و فراهم آوردن خدمات رفاهی مناسب از جمله خواستهای بازنشستگان است که طی اعتراضات سه سال اخیر مطرح شده است.
معترضان در پایان تجمع امروز در یک بیانیه تامین نظر بازنشستگان در مذاکرات حداقل دستمزد، اقدام عاجل برای افزایش و ترمیم عقبماندگی حقوق بازنشستگان برابر با نرخ تورم، پیگیری اجرای دقیق متناسبسازی از طرف سازمان تامین اجتماعی، تامین درمان کامل بازنشستگان، پرداخت عیدی برابر با شاغلین به بازنشستگان و مستمری بگیران، رفع تبعیض بین بازنشستگان همکار سازمان تامین اجتماعی و غیرهمکار و همچنین اصلاح اساسنامه سازمان تامین اجتماعی، انجام و ارکان سازمان تامین اجتماعی بر اساس سهجانبهگرایی را از مطالبات جمعی خود عنوان کردند.
بازنشستگان ۱۴ دی ماه امسال نیز با خواستههای مشابه دستکم در ۱۶ شهر ایران تجمع کرده بودند.
بیش از سه میلیون بازنشسته تحت پوشش صندوق بازنشستگی سازمان تامین اجتماعی قرار دارند. رئیس کانون بازنشستگان استان تهران گفته است که ۶۰ درصد این افراد حداقلبگیراند.
دولت به بهانه آنچه که کسری بودجه و ورشکستگی صندوقهای بازنشستگی عنوان میشود با افزایش حقوق دوره بازنشستگی مخالفت میکند. این مخالفت در شرایطی صورت میگیرد که دولت نزدیک به ۳۵۰ هزار میلیارد تومان به سازمان تامین اجتماعی بدهکار است اما حاضر به پرداخت این مبلغ نیست.
**************
کارگران هپکو در اعتراض به عدم حمایت از تولید تجمع کردند
کارگران هپکو اراک یکشنبه ۲۱ دی در محل کار تجمع کردند. خبرگزاری دولتی کار (ایلنا)، علت این تجمع را شرايط بد تولید و عدم تهاتر بدهیهای شرکت گزارش کرد. بر اساس این گزارش کارگران معترض بعد از پایان ساعت کاری شرکت، در خروجی شرکت تجمع کردند. هپکو اراک سالهای اخیر یکی از کانونهای اعتراضهای کارگری در ایران بوده است. اعتراضات کارگران در نهایت به خلع ید از مالکان بخش خصوصی این واحد تولیدی صنعتی انجامید اما پس از خلع ید مالکیت بخشی از سهام به سازمان تامین اجتماعی سپرده شد. هپکو بزرگترین شرکت تولید ماشینآلات راه و ساختمانسازی در ایران است که در سال ۱۳۸۵ به بخش خصوصی واگذار شد. خصوصیسازی این کارخانه موجی از بیکاری و اعتراض در سالهای گذشته را به دنبال داشت. سرانجام تابستان امسال بخشی از سهام هپکو در عوض بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی واگذار شد.
**************
مهران رئوف فعال کارگری در زندان سپاه زیر بازجویی است
مهران رئوف فعال کارگری با گذشت بیش از ۸۰ روز از زمان دستگیری هنوز در زندان سپاه در سلول انفرادی تحت بازجویی قرار دارد. بنا بر اعلام کمپین برای آزادی مهران رئوف، این فعال کارگری اخیرا در یک تماس تلفنی اعلام کرده به اتهام «وابستگی به گروه کمونیستی» تحت بازجویی و از حق داشتن وکیل مستقل محروم است.
مهران رئوف شهروند بریتانیایی - ایرانی ۲۵ مهرماه با هجوم ماموران امنیتی به منزل وی در تهران بازداشت شد. ماموران پس از تفتیش منزل، وسایل شخصی او از جمله تلفن و کامپیوتر را ضبط کرده و این فعال کارگری را به دادسرای اوین منتقل کردند.
کمپینی که از سوی فعالان کارگری برای آزادی مهران رئوف تشکیل شده است، در بیانیه خود نوشته است مهران رئوف در تمام این مدت در بند «۲الف» معروف اطلاعات سپاه در سلول انفرادی به سر برده، تا به پرسشهای بازجوی خود در شرایط حاکم بر سلول انفرادی طولانی مدت پاسخ دهد.
کمپین برای آزادی مهران رئوف از کنشگران اجتماعی، نهادهای مدافع حقوق کارگران و همچنین سازمانهای مدافع حقوق بشر در داخل و خارج از کشور خواسته درباره وضعیت این فعال کارگری و زندانی سیاسی خبررسانی کنند.
**************
هنرمندان تئاتر مقابل مجلس تجمع کردند
گروهی از هنرمندان تئاتر مقابل ساختمان مجلس شورای اسلامی تجمع کردند. تعطیلی تماشاخانهها و فقدان حمایتهای دولتی معیشت بسیاری از هنرمندان و شاغلان در نمایشخانهها را سختتر کرده است.
یکشنبه ۱۴ دی ماه گروهی از هنرمندان تئاتر مقابل ساختمان مجلس شورای اسلامی «تجمع سکوت» برگزار کردند. ایرج راد، رئیس هیئت مدیره خانه تئاتر به خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، گفت: به دلیل شرایط بحرانی شیوع کرونا و نیز آلودگی هوای تهران، تنها نمایندگانی از هیات مدیرههای انجمنهای مختلف خانه تئاتر در این تجمع حضور داشتند.
شرکتکنندگان در تجمع در پایان یک بیانیه را خطاب به مجلس خواندند. به گفته راد این بیانیه «دربردارنده مطالبات جامعه تئاتری است» و «پیشتر به نمایندگان مجلس شورای اسلامی ارایه شده و به صحن مجلس رسیده است.»
تجمعکنندگان مقابل مجلس شورای اسلامی مطالبات خود را به شرح زیر اعلام کردند:
۱- در راستای توجه به معیشتِ خانوادهی کلانِ تئاتر در سراسرِ ایران، حقوق ایامِ بیکاری و تسهیلاتِ بیمه و درمان و دارو در نظر گرفته شود.
۲- جهتِ تولید آثار نمایشی، و رفعِ خسارتهای ناشی از شیوعِ ویروسِ کرونا، برای تمامِ گروهها، اعم از حرفهای و دانشجویی، صحنهای و خیابانی، کودک و نوجوان، عروسکی، و آئینی و سنتی بودجهی مکفی و در شأن اختصاص یابد.
۳- تخصیصِ کمکهای مالیِ بلاعوض و وامهای با سودِ کم برای خانوادهی شریف تئاتر که بیش از ۱۰ماه بیکاریِ مطلق را با نجابت و شکیبایی تحمل کردهاند.
۴- برای جلوگیری از تعطیلیِ دَمبهدَم و روزافزونِ تئاترهای خصوصی که نقشِ مهمی در تولیدِ نمایش و بدنهی تئاترِ ایران دارند، ردیفِ بودجهی حمایتی در نظر گرفته شود.
۵- تعیین مستمری برای سرپرستِ خانوارهای کمبضاعت، و پرداخت اجارههای معوقه مسکنِ آنان.
۶- افزایش بودجه حمایتی تولید تئاتر در کشور
براساس اعلام نهادهای حکومتی همهگیری کرونا حداقل یک میلیون و ۶۰۰ هزار شغل را از بین برده است. هنرمندان تئاتر، شاغلان در تماشاخانهها و موزهها و مراکز فرهنگی از جمله افرادی هستند که شغلشان را از دست دادهاند. دولت وعده کرده بود از بیکارشدگان حمایت کند اما تنها به شمار محدودی از افرادی که بیکار شدند، مبلغ اندکی پرداخت کرده است.
**************
تجمع بازنشستگان در دست کم ۱۶ شهر ایران
بازنشستگان در چندین شهر ایران به خیابان آمدند و مقابل ساختمان تامین اجتماعی تجمع کردند. آنها خواستار افزایش حقوق دوره بازنشستگی بر اساس نرخ واقعی تورم هستند.
بازنشستگان تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی دستکم در ۱۶ شهر ایران در اعتراض به وضعیت معیشتی به خیابان آمدند. در تهران بازنشستگان مقابل ساختمان سازمان تامین اجتماعی تجمع کردند.
در رشت، خرمآباد، اهواز، تبریز، قزوین، بجنورد، شیراز، کرمانشاه، نیشابور، همدان، سنندج، شوش، کرج، اصفهان، مشهد و اراک هم بازنشستگان در اقدامی مشابه تجمع کردند.
معترضان در شهرهای مختلف دستنوشتههایی را به همراه داشتند که به از دولت میخواست به تبعیض علیه بازنشستگان خاتمه دهد.
برای مطالعه متن کامل و همچنین دیدن کلیپ ها
اینجا کلیک کنید.
**************
ماموران امنیتی جوانمیر مرادی عضو هیئت مدیره اتحادیه آزاد کارگران را بازداشت کردند
به گزارش اتحادیه آزاد کارگران ایران جوانمیر مرادی، عضو هیئت مدیره این اتحادیه ظهر یکشنبه با تماس یک فرد به بهانه «بازدید از یک پروژه» به حومه کرمانشاه کشانده شده و در آنجا بازداشت شده است.
مرادی کارگر برقکار و عضو انجمن کارگران برقکار و فلزکار استان کرمانشاه است.
ماموران لباس شخصی پس از آنکه جوانمیر مرادی را در بیرون از شهر بازداشت کردند، او را با دستبند به محل سکونتش بردند.
اتحادیه آزاد کارگران گزارش کرده است ماموران لباس شخصی پس از تفتیش منزل مرادی او را با خود بردند.
بازداشت مرادی به فاصله کوتاهی پس از آن رخ داد که پروین محمدی یکی دیگر از اعضای اتحادیه آزاد کارگران از محکومیت غیابی خود به زندان خبر داد.
جعفر عظیمزاده و شاپور احسانیراد دیگر اعضای هیئت مدیره اتحادیه آزاد کارگران هم پیش از این به زندان محکوم شده و در زندان نگهداری میشوند.
دادگاه انقلاب ناهید خداجو و نسرین جوادی از اعضای هیئت مدیره این تشکل کارگری مستقل را هم به زندان محکوم کرده است. حیدر قربانی دیگر عضو هیئت مدیره اتحادیه آزاد کارگران نیز ۲۲ دی به دادگاه احضار شده است.
**************
اعتصاب و تجمعات اعتراضی ادامهدار: سه تجمع در تهران، یزد و خوزستان
صبح روز دوشنبه هشتم دی ماه سه تجمع اعتراضی از سوی جوانان بیکار خوزستان، معلمان نهضت سوادآموزی یزد و رانندگان خودمالک اتوبوسرانی ارومیه در تهران برگزار شد. هر سه تجمع ادامه اعتراضهای قبلی با خواست کار، امنیت شغلی، و پرداخت بدهیهای معوقه هستند. اعتصاب و تجمعات قبلی با بیاعتنایی مسئولان مواجه شده اما کارگران، معلمان و بیکاران از پای ننشستهاند.
تجمع جوانان در اعتراض به بیکاری
همراه با گسترش بیشتر بیکاری و افشای پروندههای سوء استفاده مدیرانی که مشاغل موجود را میان اقوام و وابستگان خود تقسیم میکنند، اعتراض جوانان بیکار مقابل مراکز تولیدی و صنعتی شهرهای مختلف با خواست کار هم به امری روزمره تبدیل شده است.
در خوزستان که تمرکز صنایع نفت و گاز و پتروشیمی با آلودگی محیط زیست، تصرف زمینهای کشاورزی و آب منطقه همراه بوده و کارگران و تهیدستان جز فقر و بیکاری و محرومیت نصیبی از آن نبردهاند، اعتراض جوانان به بیکاری بیشتر از سایر مناطق است.
امروز جوانان بیکار روستای قلعه چنعان خوزستان در تداوم تجمعات دو ماه اخیر خود بار دیگر مقابل درب ورودی مجتمع فولاد اهواز تجمع کردند و خواستار استخدام نیروهای بومی شدند. روستای قلعه چنعان از توابع کوت عبدالله و از مناطق به شدت محروم خوزستان است.
هفته گذشته جوانان روستای شهرویی چند روز مداوم مقابل پالایشگاه بید بلند بهبهان با خواست کار تجمع کردند. جوانان چند روز متوالی هر روز به همراه اهالی روستا صبح زود مقابل پالایشگاه تجمع کرده و خواستار پاسخگویی میشدند. روز پنجشنبه چهارم دی ماه مسئولان گارد ویژه را برای سرکوب بیکاران فراخواندند تا مقابل جوانانی که خواستی جز کار نداشتند، صف آرایی کنند.
روز ۱۹ آذر که جوانان روستای «شهر یی» بهبهان به همراه خانوادههایشان مقابل ورودی پالایشگاه «بید بلند۲» در نزدیکی بهبهان جمع شده بودند همزمان تجمع مشابهی مقابل شرکت کشت و صنعت خمینی در نزدیکی شوشتر برگزار شد. جوانان جویای کار شوشتر در دومین روز تجمعشان برای اعتراض به «استخدامهای غیرمعمول سفارشی» جاده ورودی شرکت را بستند و مانع ورود سرویسهای حمل ونقل کارکنان شدند.
تجمع معلمان با خواست امنیت شغلی
دوشنبه معلمان نهضت سوادآموزی یزد مقابل استانداری تجمع کردند و خواستار تعیین وضعیت شغلی خود شدند. چند هزار معلم نهضت سوادآموزی سالهاست با قرارداد موقت و بدون بیمه برای آموزش و پرورش کار میکنند، اما اکنون که آموزش و پرورش قصد استخدام دارد این معلمان را «فاقد شرایط لازم» ارزیابی کرده است.
معلمان قرارداد موقت که غالب آنها زن هستند و بخش چشمگیری زنان سرپرست خانواده، در ماههای اخیر بارها در شهرهای مختلف از جمله یزد تجمع کرده و چند بار هم برای اعتراض به تهران آمده و مقابل مجلس جمع شدهاند و در نهایت جز وعدههای بدون پشتوانه نتیجهای نگرفتهاند.
اعتصاب رانندگان خودمالک اتوبوس با خواست حمایت
بخشی از رانندگان سرویس حمل و نقل شهری رانندگان بخش خصوصی موسوم به خودمالک هستند. شیوع کرونا شمار مسافران و درآمد این رانندگان را کاهش داده است و همزمان در اثر افزایش نرخ تورم بهای قطعات یدکی و هزینه نگهداری اتوبوسها بیشتر شده است.
شهرداری ارومیه از پرداخت مبالغی که طبق مصوبات ستاد مبارزه با کرونا باید ماهانه به این رانندگان پرداخت شود خودداری کرده و این افزون بر مطالبات انباشته شده رانندگان از سال ۹۲ است. از همین رو حدود ۳۰۰ تن راننده خودمالک اتوبوسرانی شهری ارومیه که از ۲۹ آذر در اعتراض به قطع یارانه اتوبوسها، کاهش درآمد، عدم پرداخت حق بیمه و تسهیلات در اعتصاب به سر میبرند، هنوز پاسخی نگرفتهاند.
گروهی از رانندگان به نمایندگی از همکاران خود به تهران سفر کرده و روز دوشنبه هشتم دی ماه مقابل مجلس تجمع کردند. یکی از تجمع کنندگان گفت ما به تهران آمدهایم تا بگوئیم که در ارومیه به اعتراضمان توجهی نشده است.
گرچه اعتصاب رانندگان حمل و نقل شهری ارومیه را مختل کرده مسئولان شهری ارومیه میگویند با مشکل کمبود منابع مالی روبهرو هستند و قادر به برآوردن خواست رانندگان خودمالک نیستند. شهردار ارومیه هفته گذشته تهدید کرد اعتصاب کنندگان را با رانندگان دیگری جایگزین میکند اما رانندگان میگویند تا رسیدن به مطالباتشان به اعتصاب ادامه میدهند.
**************
پرستاران شرکتی و معلمان خرید خدمت مقابل مجلس تجمع کردند
گروهی از پرستاران شرکتی و معلمان خرید خدمات و آموزشیاران نهضت سواد آموزی مقابل ساختمان مجلس تجمع کردند.
کانالهای تلگرامی که خبرهای کارگران را پوشش میدهند، یکشنبه ۷ دی/۲۷ دسامبر از تجمع گروهی از پرستاران شرکتی در مقابل ساختمان مجلس شورای اسلامی خبر دادند. پرستاران معترض خواستار رفع نابرابری در پرداخت دستمزدها و بهبود شرایط کار هستند.
پرستاران شرکتی که حدود ۳۵ درصد از جمعیت ۲۰۰ هزار نفره پرستاران شاغل در بخش دولتی و خصوصی ایران را تشکیل میدهند خواستار تبدیل قراردادهای کاری به قرارداد مستقیم و حذف شرکتهای واسطهای هستند.
همهگیری کرونا فشار کاری بر پرستاران را در ۱۰ ماه گذشته افزایش داده است. در برخی استانها ساعت کار موظفی پرستاران افزایش یافته اما وعده دولت برای بهبود دستمزد و پرداخت معوقات مزدی آنها عملی نشده است.
همزمان با پرستاران شرکتی، گروهی از معلمان خرید خدمت و آموزشیاران نهضت سوادآموزی نیز مقابل ساختمان مجلس شورای اسلامی تجمع کردند.
خبرگزاریهای ایران خواسته معلمان معترض را «تعین تکلیف وضعیت استخدامی» و «تامین امنیت شغلی» گزارش کردند.
معلمان خرید خدمت به واسطه شرکتهای پیمانکاری نیروی انسانی با قراردادهای موقت و ساعتی و دستمزد اندک اشتغال دارند.
**************
نان دوباره گران میشود
تابستان امسال پس از آنکه پخت نان در برخی مناطق ایران کاهش چشمگیری یافت دولت مجوز افزایش ۳۰ تا ۴۵ درصدی نرخ قوت غالب مردم را صادر کرد. نانوایان خواستار افزایش دوباره و ۷۰ درصدی نرخ نان شدهاند.
بیژن نورزومقدم، رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران یکشنبه هفتم دی گفت این اتحادیه افزایش ۷۰ درصدی نرخ نان را پیشنهاد کرده است. تصمیمگیری در باره نرخ نان به کارگروههای استانی واگذار شده است اما به گفته نوروزمقدم وزارت صنعت، معدن و تجارت «میخواهد موضوع تعیین قیمت نان در تهران را به جای کارگروه استانی در هیات دولت مطرح کند.»
شهریور سال گذشته کارگروه استانی مجوز افزایش ۴۵ درصدی نرخ نان در تهران را صادر کرد. نوروزمقدم اما گفت:
«قیمت جدید هزینههای نانوایان را پوشش نمیدهد و مورد تائید آنها نیست.»
به گفته او هزینه نانوایان به دلیل افزایش قیمت گندم، هزینه حمل و خمیر مایه بیشتر شده و آنها مجبورند «بخشی از نیاز خود را از بازار آزاد ۴۰ تا ۵۰ درصد بالاتر از نرخ دولتی تامین کنند.»
بخوانید:
درباره مسئله نان: پیامد غارَت
فروش قسطی نان در برخی نانواییهای مناطق محروم ایران
دولت نرخ خرید تضمینی گندم برای سال آینده را به ۴ هزار تومان افزایش داده است. بیناد گندمکاران و برخی نمایندگان مجلس خواستار افزایش دوباره نرخ خرید گندم به ۴۸۰۰ تومان هستند. براساس دستورالعمل وزارت صنعت، معدن و تجارت قیمت گندم یکی از ملاکهای تعین نرخ نان است.
نوروزمقدم با اشاره به این موضوع گفت: نانوایان میتوانند مطابق با افزایش قیمت گندم، قیمت نان را افزایش دهند.
مرکز آمار ایران نرخ تورم ۱۲ ماهه و نقطه به نقطه برنج و غلات در آذر ماه سال جاری را به ترتیب ۴۰ و ۶۰ درصد اعلام کرده است. شاخص میانگین قیمتها برای گروه کالاهای خوراکی هم ۵۷,۹ درصد گزارش شد. افزایش نرخ تورم سرانه مصرف مواد پروتئینی را در اقشار کمدرآمد کاهش داده است. در برخی نقاط ایران همانند سیستان و بلوچستان فروش نان قسطی رواج یافته است.
در همین زمینه:
نان هم از سفره کارگران حذف میشود؟
**************
سومین روز تجمع کارگران اخراجی پتروشیمی ایلام با خواست بازگشت به کار
تجمع اعتراضی کارگران اخراجی پتروشیمی ایلام مقابل پالایشگاه پنجشنبه چهارم دیماه برای سومین روز ادامه یافت. کارگران در کار ساخت و آمادهسازی سایت الفین پتروشیمی ایلام فعال بوده و چند سال سابقه کار دارند. اما در آستانه بهره برداری از سایت به عنوان نیروی «مازاد» اخراج شدهاند. ۳۰ کارگر اخراج شده از کارگران بومی پتروشیمی هستند گفتهاند: «بعد از خاتمه کار ساخت، نیروهایی را از بیرون استخدام کردند و به ما گفتند که دیگر نیازی به شما نداریم». کارگران اخراجی پتروشیمی ایلام به استاندار و امام جمعه ایلام نیز نامه نوشته و خواستار بازگشت به کار شدهاند. شرکت پتروشیمی ایلام واقع در نزدیکی شهرستان چوار در سال ۱۳۸۴ به بخش خصوصی واگذار شد. اعتراض به «پارتیبازی» و «عدم استخدام نیروی کار بومی» در پتروشیمی ایلام سابقه دار است. فروردین ۱۳۹۷ پس از آن که مدیران ۱۱ تن از کارگران بومی را اخراج کردند اعتصاب دو هفتهای در پالایشگاه شکل گرفت. شمار زیادی از کارگران به مراجع امنیتی و قضایی احضار شدند. ۱۵ تن از کارگران بازداشت شده به اتهام «اخلال در نظم و آسایش عمومی» هر یک به شش ماه زندان و ۷۴ ضربه شلاق زندان محکوم شدند.