افق روشن
www.ofros.com

بهداشت و ایمنی کار


کمیته هماهنگی برای کمک                                                                                      دوشنبه ٢١ مرداد ۱۳۹٢

بهداشت و ایمنی کار (۳)

طبق گزارش پزشکی قانونی در دوماهه اول سال جاری ٢٦۵ نفر بر اثر حوادث کار جان باختند. کشته و زخمی شدن ١٠ کارگر در آتش‌‌سوزی یک مجتمع تولیدی واقع در خیابان مخبرالدوله تهران، آتش‌سوزی در کارخانه روغن‌نباتی گلناز کرمان که منجر به مجروح شدن چند کارگر شد، کشته شدن محمد بخشی‌زاده کارگر۳۵ ساله در اثر برق گرفتگی در گچساران، سقوط یک کارگر ساختمانی درخیابان فرشته تهران که منجر به مرگ او شد، سقوط کارگر ۱٦ ساله به نام حامد در اصفهان که در اثر فرو رفتن میله‌های آهنی در بدنش به شدت مصدوم شد، سقوط کارگر ٢٦ ساله به نام مهدی و فرورفتن میلگرد در پیشانی اودر خیابان شاهعلی دوست تهران، ریزش چاه در قیامدشت که منجر به مرگ کارگر۳٢ ساله شد، مصدوم شدن کارگر ساختمانی درخیابان شهدای سنندج به نام طالب محمدنیا که در حین کار دچار برق گرفتگی شد تنها چند نمونه از حوادث هفته‌های اخیر هستند. ادامه مطلب (فایل پی‌دی‌اف) اینجا کلیک کنید.

٢١ مرداد ٩٢

*********************

بهداشت و ایمنی کار (٢)

شمار کشته شدگان واقعه ٢۴ آوریل بنگلادش ١١٠٠ نفروتعداد زخمی ها ٢۵٠٠ نفر گزارش شده است. میلیونها کارگربنگلادشی به عدم رعایت موارد ایمنی در کارگاه‌ها اعتراض کرده و خواستار مجازات عاملان این حادثه شدند.دولت بنگلادش در پاسخ به این اعتراضا ت اعلام کرده بازرسی از کارخانه های تولید پوشاک را برای بررسی شرایط ایمنی کار آغاز خواهد کرد و دستمزدها را از اول ماه مه افزایش خواهد داد.
همچنین تاکنون ٩ نفربه عنوان مسبب این حادثه دستگیر شده اند اما همگان می دانند که همه این اقدامات مقطعی بوده وسرمایه داری همچنان از کارگران قربانی خواهد گرفت.اگر به آمارها توجه کنیم متوجه خواهیم شد تعداد قربانیان حوادث کار و بیماری های ناشی از کاربا قربانیان سوانح طبیعی نظیر سیل وزلزله برابری می کند. اخیرا در کشور خودمان شاهد حوادث هولناکی نظیر مدفون شدن ١١ آتشبان و کارگر بازیافت زباله در شیرازکه منجر به کشته شدن هفت نفر از آنها شد و یا سقوط یک کارگر به داخل مواد مذاب درکارخانه ذوب فلزات فجر سمنان و . . . بوده ایم. اما از آنجایی که این مرگ ها به تدریج و به صورت پراکنده و همیشگی اتفاق می افتد و همچنین از آنجایی که اخبارمربوط به آنها در رسانه ها یا اصلا منعکس نمی شود و یا به طور بسیار کمرنگی مطرح می شوند،افکار عمومی کمتر به آن ها توجه دارد وتنها زمانی که حوادث بزرگی نظیر آتش سوزی بنگلادش و یا ریزش معدن در شیلی یا سایر نقاط اتفاق می افتد و نظر همه به موضوع جلب می شود، مسئله ایمنی کارگران برای مدتی کوتاه نقل محافل سرمایه داری شده، مسئولین ژستهای های انسان دوستانه به خود گرفته چند نفری را محکوم می کنند تا صدای اعتراض کارگران و خانواده های قربانیان را خاموش کنند.
هزینه های بهداشت و ایمنی یکی از اقلام مهم هزینه های تولید می باشند.این هزینه ها شامل هزینه آموزش،هزینه تهیه ابزارو وسائل ایمنی و هزینه های درمان وهمچنین هزینه جبران خسارات احتمالی ناشی از آسیب های ایجاد شده در حین کارمی باشد.سرمایه داران با صرفه جویی در این هزینه ها،هزینه های تولید را کاهش وبه قیمت جان کارگران سود خود را تضمین میکنند.بی توجهی به امر آموزش بهداشت و ایمنی نه تنها با هدف کاهش مستقیم هزینه ها بلکه همچنین به منظورممانعت از ارتقاء سطح آگاهی وبه دنبال آن بالا رفتن سطح توقع کارگران صورت می گیرد. چرا که کارگری که به حقوق خود آشنا باشد به راحتی تن به شرایط سخت ونا امن کار نخواهد داد. هرتلاش برای ارتقاء آگاهی کارگران اعم از آگاهی های سیاسی و اجتماعی و یا آگاهی از حقوق صنفی،گامی جهت تعمیق مبارزه طبقاتی می باشد.
همانطورکه در مقاله پیش گفته شد عوامل زیان آورفیزیکی عبارتند از صدا،ارتعاش،گرما،سرما،رطوبت،نور،اشعه و الکتریسیته حال به ادامه بحث می پردازیم:
ارتعاش - یکی دیگر از عوامل زیان آورمحیط کار می باشد.ارتعاش گاه از طریق یک جسم یا یک سطح به کل بدن منتقل می شود مانند ارتعاش صندلی در ماشینها و وسایل حمل و نقل وگاه از طریق تماس دست و بازو با وسایل مرتعش از طریق انگشتان به بدن منتقل می شود مانند دریلهای پنوماتیک که درحفاری ها استفاده می شود.اثرات زیانبخش ارتعاش عبارتند از لرزه،تحریک پذیری و بیقراری،زخمهای پوستی،اثرات عصبی وروانی،سفید انگشتی. امروزه با استفاده از تکنولوژی میتوان ارتعاشات را میرا نمودوتاحد زیادی از اثرات زیانبار آنها جلوگیری کرد.کسانی که به طور حرفه ای به رانندگی مشغولندچون ساعات طولانی در معرض ارتعاش قراردارند باید از صندلی هایی که ارتعاش را به حداقل برساند استفاده کنند.

گرما - یکی دیگر از عوامل زیان آور محیط کار،گرما می باشد.کارگران صنایع آهن و فولاد،شیشه وسرامیک و لاستیک سازی در معرض گرمای بالا و خشکی بیش ازحد و کارگران صنایع ریسندگی،بافندگی،قندسازی،رنگرزی و معدن در معرض گرمای زیاد و رطوبت بالا می باشند.
اثرات زیانبار گرما عبارتند از:
بی اشتهایی،کاهش وزن،ضعف،کرختی عضلات ،اختلالات و بیماریهای پوستی و تحریک پذیری عصبی وروانی .
آهنگرها، شیشه گرها، نانواها و آشپزها علاوه برسایر عوارض گرما،در معرض بیماری های پوستی ناشی از گرما نیز قرار دارند. یکی از راههای پیشگیری از عوارض گرما، کاهش ساعات کارو استراحت به ازاء هرساعت کار باتوجه به شدت گرما وسنگینی کار است.
همچنین در محیطهایی كه گرم و خشك است می بایست از خنك كننده های مرطوب (كولر آبی) و در محیط های گرم و مرطوب از خنك كننده های خشك ( كولر گازی ) استفاده شود.
برای كارگرانی كه در معرض گرمای شدید هستند همواره باید آب و نمك مهیا شود تا جبران الكترولیتهای از دست رفته بدن باشد .
استفاده از لباسهای محافظ نیز برای کارگرانی که مستقیما با حرارت زیاد سروکار دارند می تواند از تاثیر گرما بر بدن بکاهد.
همانطور که پیشتر توضیح داده شد طبق ماده ٨٨ انجام خدمات بهداشتی مربوط به محیط کار به عهده کارفرمایان است. همچنین کارگرانی که به هردلیل در معرض بیماریهای ناشی از کارهستند می بایستی سالی یکبار مورد معاینه قرار بگیرند.
همچنین بهتر است بدانیم طبق ماده ۵٢ قانون کار در کارهای سخت وزیان آورساعات کار درروز نباید از٦ ساعت ودر هفته از ٣٦ ساعت تجاوز نماید.کاهش ساعات کار که پیشتر نیز به آن اشاره شد در مورد مشاغل سخت وزیان آور مسئله بسیار مهمی هست چرا که کارگرهرچه ساعات بیشتری در معرض عوامل بیماری زا قرار بگیرد احتمال بروز بیماری برای او بیشتر می شود.
هرنوع خروج از پوشش های قانونی و بیمه ای که امروز به طور روزافزونی شاهد آن هستیم به معنای به خطر افتادن جان تعداد زیادی از کارگران است. کار روزمزدی ،خروج کارگاههای زیر ١٠ نفر از پوشش قانون کار وکاهش خدمات بیمه تامین اجتماعی ومهمتر ازهمه فقدان تشکل های واقعی و مستقل کارگری که بتوانند نظارت بر ایمنی کاررا به عهده بگیرندهمه و همه تنها به معنای افزایش شرایط نا ایمن ورشد حوادث و بیماریهای ناشی از کار می باشد. ادامه دارد....

خرداد ٩٢

*********************

بهداشت و ایمنی کار (١)

٢٨ آوریل، ٩ اردیبهشت روزجهانی ایمنی و بهداشت حرفه ای می باشد. امروزه در سراسرجهان تعداد بسیار زیادی از کارگران در شرایط ناامن و غیر بهداشتی مشغول به کار هستند. این شرایط، زمینه ساز مشکلات عدیده جسمی و روحی برای آنهاست. مشکلاتی که گاه سال ها بعد بروز می کند و شاید کارگر هرگز متوجه ارتباط بیماری خود با نوع کار و محیط کار خود نشود.... برای مطالعۀ ادامه مطلب اینجا کلیک کنید.

کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل های کارگری

دوشنبه ۹ ارديبهشت ۱۳۹۲