مناسبات سرمایه داری در طی سالیانی که از ظهور آن میگذرد، تغییرات بسیاری کرده است. شیوههای مقابلهی کارگران با آن نیز متناسب با شرایط و مناسباتِ تولید تغییر کرده است، همینطور نهادها و تشکلهای کارگران که مبارزات آنان را سازماندهی میکنند. برخی از اتحادیهها و سندیکاهای سنتی در بسیاری از کشورها به نهادهای سرمایهداری تبدیلشدهاند و تأمین منافع سرمایهداران و کارفرمایان برایشان اولویت دارد و گاهاً، نهادهایی به اسم شوراهای کارگری ارگان سرکوب کارگران در کارخانه و محل کار هستند. کارگران نیز به این دستاندازی سرمایهداری به نهادهایشان بیتفاوت باقی نمانده و شکلهای جدیدی از تشکل و سازماندهی را یافته و از آن نه فقط در جهت دفاع در مقابل تهاجمات سرمایهداری، بلکه در جهت تهاجم به نظام سرمایهداری برای دستیابی به حقوق واقعیشان استفاده میکنند. هر روز سرمایهداری ترفندهای جدیدی را برای نفوذ در این تشکلها مییابد و در مقابل نیز کارگران راههای نفوذ آن را سد میکنند. امروزه دیگر به سادگی نمیتوان تنها از روی اسم یک تشکل به ماهیت انقلابی یا سازشکار آن پی برد. تنها عملکرد آن در یک دورهی زمانی میتواند نشان دهد که این تشکل در چه راستایی حرکت میکند. ازاینرو آشنایی هر چه بیشتر کارگران با نهادهایی که در گوشه و کنار دنیا تشکیلشده و از حقوق کارگران دفاع میکند، کمک بزرگی خواهد بود تا صف این دو نوع تشکل را از هم تشخیص داده و از تجربه مبارزات کارگری در سایر نقاط دنیا استفاده نمود.
«NTUI» یکی از این تشکلهاست که به امر سازماندهی کارگران در بخش رسمی و غیررسمی در هند میپردازد تا این کارگران بتوانند به حقوق خود دست یابند. *
اتحادیه «ابتکار نو» که به اختصار «NTUI» نامیده میشود در سال 2001 از به هم پیوستن چندین اتحادیه مستقل و مترقی کارگری تشکیل شد.
مؤسسان اتحادیه ابتکار نو معتقد بودند که در شرایط جهانیسازی، نیاز به سازماندهی جدید سندیکاها و اتحادیهها وجود دارد تا چشمانداز سیاسی مناسبی برای دستیابی به خواستهها و نیازهای واقعی کارگران ایجاد شود. آنان سندیکا و اتحادیههای جدید را اپوزیسیون دموکراتیک نظام سرمایهداری میدانند. آنان ابتکار نو را سازمانی معرفی کردند که کارگران قراردادی، کارگران فصلی، کارگران خانگی، کارگران مهاجر، اقشار خوداشتغال و فقیر شهری و روستایی در برادری و برابری کامل میتوانند در آن خود را سازمان دهند.
آنان یکی از اهداف اساسی خود را اتحاد استراتژیک با جنبشهای زنان، نجسها، جنبش های قومی و کارگران مهاجر و همچنین جنبش های محیط زیستی و حقوق بشر قرار داده و معتقدند اتحاد و همکاری این جنبشها سبب میشود که قدرت چانهزنی کارگران افزایش یابد.
ابتکار نو فقدان دموکراسی در عملکرد اتحادیهها را یکی از ضعفهای اساسی جنبش سندیکایی کنونی کارگری میداند و معتقد است عدم تعهد رهبری این جنبش به فرایند مشارکتی تصمیمگیری و قدرت اعضاء در اتحادیه منجر به عدماعتماد به نفس پایین در اعضای سندیکا میشود. دموکراسی و شفافیت درون سندیکا را ابزار مهمی برای ایجاد همبستگی و ساخت فدراسیون جدید برای تعیین اهداف سیاسی، تصمیمگیری در مورد سیاستها و استراتژی میداند و اعلام میکند که سازوکار هر فدراسیون باید به گونهای باشد که اجازه دهد تا گرایشهای مختلف بتوانند آزادانه ابراز شوند و کلیه تصمیمگیریها به شیوهای دموکراتیک انجام شود و گوشزد میکند: نباید فراموش شود که فدراسیون برای خدمت و حمایت از اتحادیهها ساخته میشود، برای رسیدگی به نیازها و خواستههای آنان. آنها اشکال سازمانی بالاتری برای فعال کردن اتحادیههای کارگری هستند برای بهدست آوردن توانایی ِشکل دادن و تصمیمگیری برای رسیدن به اهداف اجتماعی و سیاسی.
اولین مجمع عمومی «NTUI» در مارس 2006 در دهلی نو برگزار شد. در این مجمع اساسنامه این نهاد تصویب و از آن زمان به بعد،این نهاد تمام سعی خود را در دستیابی به اهداف خود در جهت متحد ساختن اتحادیههای کارگری برای مقابله با سیاستهای جهانیسازی گذاشته است. از این نظر عملکرد و سیاستهای اتحادیه ابتکار نو متفاوت از بسیاری از اتحادیههای دیگر در هند است. زیرا آنان در مقابل سیاستهای جهانیسازی سکوت میکنند. بخش بزرگی از نیروی کار هند در بخش پاسخگویی و بازاریابی تلفنی فعال هستند که خریدوفروش، و تعمیرات شرکتهای بزرگ را انجام میدهند. این اتحادیهها نگراناند که اگر به شکل مستقیم به سیاستهای جهانیسازی اعتراض کنند، اشتغال این بخش از نیروی کار به خطر بیافتد و به تضاد بین طبقهی کارگر هند و اروپا و امریکا دامن زده شود. درحالیکه اتحادیه ابتکار نو به امر سازماندهی و متشکل کردن کارگران و پاسخگویان تلفنی پرداخته و در مقابل استثمار شدید آنان موضعگیری میکند.
آنان معتقدند که باید با تهاجم سرمایهداری به طبقهی کارگر و سیاستهای جهانیسازی به مقابله پرداخت. آنها مخالف سیاستهای صندوق بینالمللی پول و سازمان تجارت جهانی هستند. سیاستهایی مانند کاهش هزینه تولید از طریق کاهش دستمزدهای کارگران بدون کاهش دستمزد مدیران، خصوصیسازی، تعدیل نیرو، طرحهای بازنشستگی داوطلبانه، کار انعطافپذیر و... فعالان این تشکل معتقدند در مقابل این سیاستها نهادهای کارگری نباید تدافعی عمل کنند و این فدراسیون باید فضایی برای همزیستی گرایشات سیاسی مترقی متعدد باشد.
اتحادیه ابتکار نو معتقد است که حقوق مدنی و سیاسی از جمله حقوقی است که ضروری است کارگران به آن دست یابند. بنابراین مبارزهی کارگران برای دموکراتیزه کردن جامعه و مشارکت فعال در شکل دادن به جهانی که در آن زندگی میکنند، حقوق اقتصادی و اجتماعی کارگران و حقوقبگیران را تضمین میکند. بنابراین، دفاع از دموکراسی و حمایت از طرح های ابتکاری برای دموکراتیزه کردن جامعه باید بهعنوان یک هدف سیاسی عمدهی اتحادیههای کارگری باشد. اما این کار تنها از طریق روندهای سیاسی قابل انجام است. برای این کار، نیاز است تا ارزشهای سکولاریسم، عدالت اجتماعی و کرامت انسانی توسط اتحادیهها پذیرفتهشده و در جنبش کارگری درونی شود.
«NTUI» متعهد به ایجاد همبستگی در میان نیروی کار بر اساس منافع مشترک، با احترام برای همه عقاید و مذاهب و آرمان های سکولاریسم است. «NTUI » مخالف حمله به کشورهای دیگر و مدافع همزیستی مسالمتآمیز بین کشورهاست . این نهاد معتقد است که میتوان با جنبشهای اجتماعی و سازمانهای مردمی مستقل و واقعی برای رسیدن به اهداف خود متحد شد و این اتحاد کمک موثری به اتحادیههای کارگری برای بهدست آوردن قدرت چانهزنی جمعی میکند.
در مقدمهی اساسنامهی این تشکل که در سال 2009 منتشر شد چنین آمده است:
«کار منبع ثروت است و بنابراین زندگی اقتصادی، سیاسی و اجتماعی را شکل می دهد. کار میتواند تنها زمانی که کارگران به هر شکلی تحت ستم و استثمار هستند آنان را سازمان داده، متحد کند تا استثمار را از بین ببرند. ما میخواهیم این اتفاق بیافتد. قدرت و صلابت جنبش طبقه کارگر در همبستگی، احترام و حضور اخلاق دموکراتیک در میان کارگران است. در این زمینه، سیاست و مجموعه سازمانیافتگی برای ما به این مفهوم است که وحدت جنبش اتحادیهای، بر مبنای استقلال از حکومت، کارفرمایان و احزاب سیاسی است... ما برای تغییر جامعه و حکومت با آرمان های انسانی و دموکراتیک با هم متحد هستیم و می خواهیم جنبش کارگری را برای ایجاد یک جامعه بدون طبقه توسعه دهیم.»
در این اساسنامه اصل مبارزهی طبقاتی برای دستیابی به استانداردهای بالاتر زندگی برای نیروی کار و رهایی جامعه از تمام اشکال استثمار و بهرهکشی مورد تاکید قرار گرفته است.
از بین بردن سلاحهای هستهای و دیگر سلاحهای کشتارجمعی، مخالفت با خشونت، ترویج همزیستی مسالمتآمیز بین کشورها، مشارکت موثر کارگران در تمام سطوح اقتصاد، تلاش برای توسعه اقتصادیای که نیازها و خواستههای مردم را برآورده کند، گسترش بخش خدمات عمومی، تضمین دستمزدها، اشتغال کامل، حق کار، امنیت اجتماعی و مدنی برای تمامی نیروهای کار، از اهداف آنان است. آنان معتقدند که باید جنبش سندیکایی و دموکراتیک نوینی را از طریق آموزشوپرورش کارگران به وجود آورد و روابط برادرانه را بین اتحادیهها و فدراسیونها ترویج کرد. مسایل زنان و نقش آنان در اقتصاد و خانواده از دیگر مسایلی است که اتحادیه ابتکار نو جایگاه ویژهای برای آن قائل است.
پرداخت حق عضویتها بر مبنای حداقلِ دستمزد دریافتیِ کارگران عضو هر اتحادیه است. از یک روپیه برای کارگرانی که 1000 روپیه در ماه درآمد دارند تا 5 روپیه برای کسانی که 5000 روپیه درآمد دارند، متغیر است. تمامی اتحادیههای کارگری وابسته، به ازای هر 500 عضو، یک نماینده در مجمع عمومی دارند. مجمع عمومی به طور منظم باید هر 3 سال یک بار برگزار شود. نمایندگان همهی اتحادیههای عضو، آزادند تا برای حمایت از هر طرح یا سیاست یا حمایت از نامزدها برای انتخاب نمایندگان ائتلاف کنند.
مطابق با گزارش سومین مجمع عمومی اتحادیه ابتکار نو که در 8 ژانویه 2012 در کلکته برگزار شد، بیش از 600 نماینده از سراسر کشور و همچنین ناظرانی از بیش از 150 اتحادیه مترقی از 19 کشور در این نشست شرکت داشتند.
در این مجمع آنان خواهان حداقل دستمزد مناسب برای کارگران، دستمزد برابر برای کار برابر و تأمین اجتماعی برای کارگران و به رسمیت شناختن همه اشکال اتحادیه کارگری و سایر حقوق دمکراتیک کارگران شدند.
دبیر کل «NTUI» در این نشست در مورد کاهش قدرت اتحادیههای کارگری صحبت کرد. وی برای مقابله با این مسأله، امر سازماندهی کارگران در مناطق جدید، سازماندهی تعداد زیادی از زنان شاغل در بخش غیررسمی را پیشنهاد کرد و عنوان نمود که تنها این سازماندهی میتواند موفقیت تداوم مبارزه برای افزایش حداقل دستمزد، دستمزد برابر برای کار برابر و امنیت اجتماعی نیروی کار را تضمین کند. در این نشست از تمرکز بر مبارزات زنان کارگر و تقویت مبارزات علیه جهانیسازی امپریالیستی نیز سخنانی بیان شد. در ادامه گزارش دبیرخانه، 43 سخنران از 13 ایالت و بخش های مختلف تجارب مبارزات خود را برای حداقل دستمزد در میان کارگران کشاورزی، خدمات و صنعت به اشتراک گذاشتند. نمایندهی اتحادیه کارگران روستایی در مناطق جنگلی از زنانی صحبت کرد که بهعنوان رهبران قدرتمند مبارزات عمل میکنند. در این جلسه عنوان شد که مهمترین مبارزهی اتحادیهها برای رسمی کردن کارگران قراردادی همراه با تقاضای افزایش دستمزد برابر برای کار برابر در تمام مشاغل است.
تاکید اتحادیه ابتکار نو بر روی بهداشت و ایمنی محیط کار برای کارگرانی است که در بخش غیررسمی مشغول بهکارند. کارگران ساختمانی، کارگران روستایی و مسایل و مشکلات آنان نیز در این اجلاس مطرح شد.
در این اجلاس به یک سؤال اساسی دربارهی ماهیت «NTUI» که بارها و بارها مطرح شده بود، پاسخ داده شد: آیا «NTUI» یک نهاد سیاسی است یا غیرسیاسی؟ در این راستا بر این مسأله تاکید شد که یک تشکل کارگری نمیتواند در مورد مسایلی مانند استفاده از سلاحهای هستهای، مسایلی مانند درگیریهای کشمیر و مسایلی ازایندست که سیاسی نامیده میشوند، موضع نداشته باشد. تلاش برای کسب شناخت وسیعتری از سهم نیروی کار در جامعه و مشارکت در تغییر روند سیاسی و اجتماعی کشور یکی دیگر از اهداف اساسی «NTUI» است. در فصل پنجم اساسنامهی آنان آمده است که تصمیمگیری در مورد تمام مسائلی که ماهیت سیاسی دارند با اکثریت سه چهارم اعضای حاضر در تمام نهادهای مربوطه انجام میشود.
در این اجلاس سه قطعنامه صادر شد که قطعنامهی اول به بحران جهانی امپریالیستی و جنبش سندیکایی و بحران اقتصادی پرداخته است.
در این قطعنامه به این مسأله اشارهشده که اقتصاد جهانی با بحران و رکود اقتصادی مواجه است و در ادامه پس از بررسی نقش سرمایههای مالی در این بحران، جنبش کارگری را جایگزین مناسبی برای جهانی شدن امپریالیستی، در سطح داخلی و بینالمللی دانسته است.
جنبش مردم هر کشور میتواند دولتها را مجبور به اجرای سیاستهایی کند که تأثیر جهانیسازی و سیاستهای بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول را کاهش دهد. اگر جنبش مردم و اتحادیههای کارگری هماهنگ و همراستا عمل کنند در این راه موفق خواهند شد.
اتحادیه ابتکارنو معتقد است که در عصر جهانیسازی، گسترش عرصه مبارزه اقتصادی و تبدیل آن به مبارزات سیاسی تنها چشمانداز واقعی برای مبارزه است و تمرکز خود را بر روی موارد زیر میگذارد:
الف) مداخله در جنبش تودهای در حال ظهور در برابر فساد و تورم که منجر به تشکیل نهادهای مردمی ای میشود که دولتها را وادار به پاسخگویی کنند و مردم به این طریق در تصمیمگیریها مداخله داشته باشند.
ب) گسترش مبارزات دموکراتیک بهمنظور وادار کردن ارتش و نیروهای نظامی بهعقب نشینی
ج) گسترش مبارزه برای حداقل دستمزد جهانی و از بین بردن شکاف دستمزد بین کارگران و تقویت قدرت اتحادیههای کارگری برای اجرای قوانین و از بین بردن شیوه کار ناعادلانه است.
قطعنامهی دوم در زمینهی مسایل اقتصادی صادر شد و در آن آمده است: «NTUI» بر این باور است که گسترش مبارزه اقتصادی همهی بخشهای مردم میتواند تغییری در توازن قوای جامعه ایجاد کند. این مبارزه ملی میتواند حول موارد زیر شکل گیرد:
اجرای دقیق حداقل دستمزد، اصلاح سیستم توزیع عمومی، کنترل قیمت برای کالاهای ضروری، تضمین امنیت غذایی، اعمال محدودیتهای صادرات غلات و محصولات غذایی و تنظیم قیمت کالاهای تولیدشده و خدمات برای مقابله با تورم، از بین بردن همه اشکال تبعیض و نابرابری دستمزد، دسترسی همگانی به بهداشت مناسب بهخصوص برای بازنشستگان، دفاع از حق آزادی تشکلها، حق چانهزنی جمعی، پایان دادن به شیوه ناعادلانه کار، مبارزه با فساد از طریق افشای سیاستهای اقتصادی دولت، اصلاح قانون مالیات شرکت های بزرگ و...
سومین موضوع جلسهی مجمع عمومی بررسی مسأله زنان و کار و تلاش برای ساختن کمپین خاصی برای رسیدگی به مسایل مربوط به زنان شاغل بود. در قطعنامه سوم به مسایلی مانند وضعیت زنان شاغل در بخش غیررسمی و غیراستاندارد کار، تبعیضهای جنسیتی در مشاغل رسمی، آزار و اذیت جنسی در محل کار پرداخته شد. اتحادیه ابتکار نو معتقد است که سیاستهای ترویج خوداشتغالی برای زنان منجر به محروم کردن همیشگی آنان از حمایتهای قانون کار و تأمین اجتماعی است. این تشکل همچنین معتقد است که برای مقابله با فرهنگ تعصب جنسیتی، خشونت خانگی، آزار و اذیت جنسی در فضاهای عمومی و در داخل خانوادهها، نیاز به آموزش و فرهنگسازی است. تصویب کنوانسیون ILO مربوط به زنان کارگر، پرداخت دستمزد برابر برای کار برابر، امنیت اجتماعی، امنیت غذایی جهانی، یک محیط کار امن و مطمئن از خواستههایی است که «NTUI» در مورد زنان در دستور کار دارد.
اتحادیه ابتکار نو در بسیاری از اعتصابات و اعتراضات کارگری، مشارکت فعال دارد و با اتحادیههای مستقل و مترقی که در این راستا حرکت میکنند همکاری تنگاتنگی دارد. از جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
در بهمنماه ۱۳91، اعتصاب بزرگی در صنایع خودروسازی انجام شود. این اعتصاب که در 20 و 21 فوریه انجامشده هفت اتحادیه کارگری چپگرا از جمله فدراسیون اتحادیههای کارگری هند «IFTU»، مرکز اتحادیههای کارگری هند «TUCI»، اتحادیه ابتکار نو «NTUI»، فدراسیون اتحادیههای کارگری تمام هند «AIFTU» سازماندهی آن را بر عهده داشتند. کارگران سوزوکی، موتورسیکلت هوندا، اسکوتر هند و ... که از بزرگترین شرکتهای خودروسازی منطقه هستند در این اعتصاب شرکت داشتند. در این شرکتها حدود یک میلیون کارگر مشغول بهکارند. خواستههای کارگران معترض رفع نابرابری، بستن قرارداد کار و اجرای دقیق قوانین کار بود. اتحادیه ابتکار نو خواستهی کارگران را، توقف استخدام کارگران به شکل قراردادی برای همه مشاغلی که ماهیت دائم دارند، همراه با تضمین دستمزد برابر به همه کارگران از جمله کارگران زن مطرح کرد.
در 8 مارس 2013 در کلکته اتحادیهی ابتکار نو به همراه 11 اتحادیهی مستقل کارگری به مناسبت بزرگداشت روز زن راهپیمایی را سازمان دادند که بیش از 4000 زن در آن شرکت داشتند و مسایل و مشکلات زنان کارگر مشغول بهکار در بخش غیررسمی را برجسته کردند. زنان خواستار اقدامات جدی در مقابله با آزار و اذیتهای جنسی در محل کار، حداقل دستمزد برای کارگران، از جمله زنانی هستند که در برنامههای دولتی بهکار گرفته میشوند؛ توقف خودسرانه اخراج زنان؛ مزایای تأمین اجتماعی برای همه کارگران و ارائه امکانات رفاهی مانند توالت، نوشیدن آب و مهد و کودکستان شدند.
هاله صفر زاده
۶ کانون مدافعان حقوق کارگر
* این گزارش با استفاده از مقالات مندرج در سایت ابتکار نو تنظیم شده است.
ابتکار نو